CHSE Odisha Class 11 Biology Solutions Chapter 14 Respiration

Odisha State Board CHSE Odisha Class 11 Biology Solutions Chapter 14 Respiration Textbook Questions and Answers.

CHSE Odisha 11th Class Biology Chapter 14 Question Answer Respiration

Respiration Class 11 Questions and Answers CHSE Odisha

Very Short Answer Type Questions

Multiple choice questions:

Question 1.
The first reaction step in glycolysis, that produces ATP, is catalysed by the enzyme
(a) Hexaokinase
(b) Pyruvate kinase
(c) Phosphoglycerate kinase
(d) Phosphofructokinase
Answer:
(d) Phosphofructokinase

Question 2.
The reaction which links glycolysis with Krebs cycle is catalysed by
(a) Glutamate dehydrogenase
(b) Pyruvate dehydrogenase complex
(c) Citralilyase
(d) Pyruvate kinase
Answer:
(b) Pyruvate dehydrogenase complex

Question 3.
Which of the following respiratory substrates produces per mole the highest number of ATP molecules?
(a) Glucose
(b) Sucrose
(c) Strach
(d) Fatty acid
Answer:
(a) Glucose

Question 4.
The enzyme which splits 6-C compound to 3-C compound during glucolysis is
(a) fumarase
(b) aldolase
(c) ligase
(d) carboxylase.
Answer:
(b) aldolase

Question 5.
Glycolysis takes place in
(a) nucleus
(b) vacuole
(c) cytoplasm
(d) mitochondria
Answer:
(c) cytoplasm

Question 6.
The respiratory quotient, when carbohydrates are used as respiratory substrate, is
(a) 1.0
(b) 0.7
(c) 0.9
(d) 0.3
Answer:
(a) 1.0

Fill in the blanks:

Question 1.
Anaerobic respiration is often known as ……………. .
Answer:
Fermentation

Question 2.
The synthesis of ATP involving the direct transfer of phosphate group from a substrate molecule to ADP is called as ……………. .
Answer:
Substrate level phosphorylation

Question 3.
The formation of ethanol from pyrurate is catalysed by the enzymes ………… and alcohol dehydrogenase.
Answer:
Pyruvate decarboxylase

Question 4.
The reactions of Krebs cycle takes place inside …………… .
Answer:
Mitochondrial matrix

Short Answer Type Questions

Question 1.
Alcoholic fermentation.
Answer:
It occurs in fungi and some higher plants. The incomplete oxidation of glucose is achieved under anaerobic condition by a series of reactions in which pyruvic acid is converted to CO2 and ethonol
CHSE Odisha Class 11 Biology Solutions Chapter 14 Respiration 1

Question 2.
Lactic acid fermentation
Answer:
It occurs in human’s muscles, bacteria, etc. Lactic acid is produced as an end product during the reduction of pyruvate by NADH2 is oxidised to NAD+. This reaction is catalysed by lactic acid dehydrogenase, FMN proteins and Zn2+ions.

Question 3.
Substrate level phosphorylation
Answer:
The type of ATP synthesis involving the direct transfer of phosphate group from a substrate molecule to ADP to form ATP is called substrate level phosphorylation. It takes place during the following reactions
(i) When 1,3 bisphosphoglycerate is converted to 3-phosphoglycerate.
(ii) When phosphoenol pyruvate is converted to pyruvic acid.

Question 4.
Chemiosmotic hypothesis
Answer:
It was explained by Peter Mitchell in 1961 for which he was awarded the Noble prize in chemistry in 1978. It explains the molecular mechanism of ATP synthesis by suggesting that, the action of ATP synthase is coupled with proton gradient. It is the action of proton gradient that causes a proton motive force. This force allows ATP synthase to phosphorylate ADP and inorganic phosphate to ATP.

Question 5.
Respiratorory Quotient
Answer:
During aerobic respiration, O2 is consumed and CO2 is released. The ratio of the amount of CO2 evolved to the amount of O2 consumed in respiration is called respiratory quotient (RQ)
CHSE Odisha Class 11 Biology Solutions Chapter 14 Respiration 2
Amount of 02 consumed
The value of RQ depends upon the type of substrate used for respiration
RQ value of different substrates is as follows:
RQ = 1 for carbohydrates
RQ < 1 for fats = 0.7
RQ < 1 for proteins = 0.8 – 0.9

Question 6.
Oxidative phosphorylation.
Answer:
The formation of ATP molecules coupled to the transfer of electrons derived from the oxidation of organic compounds through the mitochondrial electron transport chain is called oxidative phosphorylation.

Long Answer Type Questions

Question 1.
Describe the reaction steps of glycolysis
Answer:
1. Refer to text on page no. 382-383.

Glycolysis:
Glycolysis (Gr. Glycos-sugar, lysis-splitting), is a stepwise process by which one molecule of glucose (6C) breaks down into two molecules of pyruvic acid (3C).

The scheme of glycolysis was given by Gustav Embden, Otto Meyerhof and J Parnas and is often referred as the EMP pathway. It is a common pathway in both aerobic and anaerobic modes of respiration. But in case of anaerobic organisms, it is the only process of respiration. Glycolysis occurs in the cytoplasm of the cell. During the process glucose gets partially oxidised. In plants, this glucose is derived from sucrose (end product of photosynthesis) or from storage carbohydrates.

During the course of process in plant sucrose is first converted into glucose and fructose by the action of invertase enzyme, after this, these two monosaccharides enter the glycolytic pathway.

Steps Involved in Glycolysis:
In glycolysis, a chain of 10 reactions, occur under the control of different enzymes. These reactions can be categorised in to preparatory (or investment) phase and pay off (energy conserving) phase.
It involves the following steps

Step I Phosphorylation of glucose occurs under the action of an enzyme hexokinase and Mg2+ that gives rise to glucose-6-phosphate by the utilisation of ATP.

Step II Isomerisation of this phosphorylated glucose-6-phosphate takes place to form fructose-6-phosphate with the help of an enzyme phosphohexose isomerase (reversible reaction).

Step III This fructose-6-phosphate is again phosphorylated by ATP in order to form fructose 1, 6-bisphosphate in the presence of an enzyme phosphofructokinase and Mg2+.
The steps of phosphorylation of glucose to fructose 1, 6-bisphosphate (i.e. from step 1 to 3) activates the sugar thus, preventing it from . getting out of the cell.

Step IV Splitting of fructose 1, 6-bisphosphate takes place into two triose phosphate molecules, i.e. dihydroxyacetone 3-phosphate and 3-phosphoglyceraldehyde (i.e. PGAL). This reaction is catalysed by an enzyme aldolase.

Step V Each molecule of PGAL removes two redox equivalents in the form of hydrogen atom and transfer them to a molecule of NAD+ (This NAD+ forms NADH + H+) and accepts inorganic phosphate (Pi) from phosphoric acid. This reaction in turn leads to the conversion to PGAL (which gets oxidised) to 1, 3-bisphosphoglycerate (BPGA) (reversible reaction).

Step VI 1, 3-bisphosphoglycerate is converted to 3-phosphoglycerate with the formation of ATP.
This reaction is catalysed by an enzyme phosphoglycerate kinase. It is also known as energy yielding process. The formation of ATP directly from metabolites constitutes substrate level phosphorylation (reversible reaction).

Step VII In this step, 3-phosphoglycerate is subsequendy isomerised to form 2-phosphoglycerate, catalysed by enzyme phosphoglyceromutase (reversible reaction).

Step VIII In the presence of enzyme enolase and Mg2+, with the loss of a water molecule, 2-phosphoglycerate is converted into Phosphoenol Pyruvate (PEP) (reversible reaction).

Step IX High energy phosphate group of Phosphoenol Pyruvate (PEP) is transferred to a molecule of ADP, by the action of enzyme pyruvate kinase in the presence of Mg2+ and K+. This in turn produces two molecules of pyruvic acid (pyruvate) and a molecule of ATP by substrate level phosphorylation. The pyruvic acid thus, produced is the key product of glycolysis.

Leave a Comment