Class 5 Maths Chapter 11 Question Answer Odia Medium ଜେଜେମାଙ୍କ କମ୍ବଳ

Students can use Class 5 Math Solution Odia Medium and Class 5 Maths Chapter 11 Question Answer Odia Medium ଜେଜେମାଙ୍କ କମ୍ବଳ to check their answers after solving exercises.

5th Class Maths Chapter 11 Question Answer Odia Medium

Class 5 Maths Chapter 11 Odia Medium

ଆସ ସମାଧାନ କରିବା

Page No. (୧୪୨ to ୧୪୪)

Question 1.
ନିମ୍ନଲିଖ ଆକୃତି ଗୁଡିକର ପରିସୀମା ନିର୍ଣ୍ଣୟ କର ଯେଉଁଠାରେ ସମସ୍ତ ଆକୃତିର ବାହୁ ଗୁଡିକର ମାପ ସମାନ ।
Class 5 Maths Chapter 11 Question Answer Odia Medium ଜେଜେମାଙ୍କ କମ୍ବଳ 1
Solution:
(କ) ଏହା ଏକ ପଞ୍ଚଭୁଜ ଯାହାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବାହୁ ସମାନ ।
ପ୍ରତି ବାହୁର ଦୈର୍ଘ୍ୟ = ୪ ସେ.ମି.
ପଞ୍ଚଭୂଜର ପରିସୀମା = ସମସ୍ତ ବାହୁର ଦୈର୍ଘ୍ୟର ସମଷ୍ଟି = (୪ + ୪ + ୪ + ୪ + ୪) ସେ.ମି. = ୨୦ସେ. ମି.
Class 5 Maths Chapter 11 Question Answer Odia Medium ଜେଜେମାଙ୍କ କମ୍ବଳ 2

(ଖ) ଆକୃତିର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବାହୁର ଦୈର୍ଘ୍ୟ = ୫ ସେ.ମି.
∴ ଏହାର ପରିସୀମା = ସମସ୍ତ ବାହୁର ଦୈର୍ଘ୍ୟର ସମଷ୍ଟି
= (୫ + ୫ + ୫ + ୫ + ୫ + ୫) = ୫ ସେ.ମି. × ୬ = ୩୦ ସେ.ମି.
Class 5 Maths Chapter 11 Question Answer Odia Medium ଜେଜେମାଙ୍କ କମ୍ବଳ 3

Question 2.
ନିମ୍ନଲିଖ ପରିସୀମା ଥ‌ିବା ଦୁଇଟି ଆୟତକ୍ଷେତ୍ର ଅଙ୍କନ କର ।
(କ) ୨୬ ସେ.ମି.
(ଖ) ୧୮ ସେ.ମି.
Solution:
(କ) ଆୟତକ୍ଷେତ୍ରର ପରିସୀମା = ସମସ୍ତ ବାହୁମାନଙ୍କର ସମଷ୍ଟି
= (୮ + ୫ + ୮ + ୫) ସେ.ମି.
= (୨ × ୮ + ୨ × ୫)
= (୧୬ + ୧୦) = ୨୬ ସେ.ମି.
Class 5 Maths Chapter 11 Question Answer Odia Medium ଜେଜେମାଙ୍କ କମ୍ବଳ 4

(ଖ) ଆୟତେକ୍ଷତ୍ରର ପରିସୀମା = ସମସ୍ତ ବାହୁମାନଙ୍କର ସମଷ୍ଟି
= ୬ ସେ.ମି. + ୩ ସେ.ମି. + ୬ ସେ.ମି. + ୩ ସେ.ମି.
= (୬ × ୨ + ୩ × ୨) ସେ.ମି.
= (୧୨ + ୬) ସେ.ମି. = ୧୮ ସେ.ମି. ।
Class 5 Maths Chapter 11 Question Answer Odia Medium ଜେଜେମାଙ୍କ କମ୍ବଳ 5

Class 5 Maths Chapter 11 Question Answer Odia Medium ଜେଜେମାଙ୍କ କମ୍ବଳ

Question 3.
ରୋଜି ଓ ରିଙ୍କୁଙ୍କ ଜେଜେମା ବର୍ଗାକୃତି ପଟ୍ଟ ବ୍ୟବହାର କରି ଗୋଟିଏ ଗାଲିଚା ତିଆରି କରୁଛନ୍ତି । ନିମ୍ନରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ଚିତ୍ରରେ ଏହି ଗାଲିଚା ଦେଖାଯାଇଛି ।
ଏହି ଗାଲିଚା ତିଆରି କରିବା ପାଇଁ ସେମାନେ କେତୋଟି ବର୍ଗାକୃତି ପଟ୍ଟ ବ୍ୟବହାର କରିଛନ୍ତି ?
Class 5 Maths Chapter 11 Question Answer Odia Medium ଜେଜେମାଙ୍କ କମ୍ବଳ 6
Solution:
ଗାଲିଚାରେ ଥିବା ଧାଡ଼ିସଂଖ୍ୟା = ୬ ପ୍ରତି ଧାଡ଼ିରେ ଥ‌ିବା ପଟ୍ଟସଂଖ୍ୟା = ୧୫
∴ ମୋଟ ପଟ୍ଟସଂଖ୍ୟା = ୧୫ × ୬ = ୯୦ଟି ବର୍ଗକୃତି ଖଣ୍ଡ ।

Question 4.
ରୋଜି ଓ ରିଙ୍କୁ ତାଙ୍କର ଟେବୁଲକୁ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଆକୃତି ଦ୍ବାରା ଢ଼ାଙ୍କିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛନ୍ତି । ରୋଜି ତା ଟେବୁଲକୁ ତ୍ରିଭୁଜ ଓ ବୃରଦ୍ବାରା ଢ଼ାଙ୍କିଛି । ରିଙ୍କୁ ତା ଟେବୁଲକୁ ବର୍ଗକ୍ଷେତ୍ର ଓ ଆୟତକ୍ଷେତ୍ର ଦ୍ଵାରା ଢ଼ାଙ୍କିଚି ।
Class 5 Maths Chapter 11 Question Answer Odia Medium ଜେଜେମାଙ୍କ କମ୍ବଳ 7
ସେମାନେ ଦେଖ‌ିଲେ ଯେ ________________, ________________ ଏବଂ _________________ ଆକୃତି ଟେବୁଲର ଉପରି ଭାଗକୁ ଏପରି ଢ଼ାଙ୍କି ରଖୁଛନ୍ତି ଯେପରି କୌଣସି ଫାଙ୍କ ବା ଉପରକୁ ଉପର ମାଡିଯାଇନାହିଁ । କିନ୍ତୁ __________________ ଆକୃତିରେ ଉପରି ଭାଗରେ କିଛି ଫାଙ୍କ ଅଛି ।
ଟେବୁଲ ୧ କୁ __________________ ଟି ତ୍ରିଭୁଜ ସଂପୂର୍ଣ ଢ଼ାଙ୍କୁଛି ।
ଟେବୁଲ ୩ କୁ __________________ ଟି ବର୍ଗକ୍ଷେତ୍ର ସଂପୂର୍ଣ ଢ଼ାଙ୍କୁଛି ।
ଟେବୁଲ ୪ କୁ __________________
ଟି ଆୟତକ୍ଷେତ୍ର ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଢ଼ାଙ୍କୁଛି ।
Solution:
ସେମାନେ ଦେଖ‌ିଲେ ଯେ ତ୍ରିଭୁଜ, ଆୟତକ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ବର୍ଗ ଆକୃତି ଟେବୁଲର ଉପରି ଭାଗକୁ ଏପରି ଢ଼ାଙ୍କି ରଖୁଛନ୍ତି ଯେପରି କୌଣସି ଫାଙ୍କ ବା ଉପରକୁ ଉପର ମାଡ଼ିଯାଇ ନାହିଁ । କିନ୍ତୁ ବୃତ୍ତ ଆକୃତିରେ ଉପରି ଭାଗରେ କିଛି ଫାଙ୍କ ଅଛି ।
ଟେବୁଲ -୧ କୁ ୨ × ୧୦ = ୨୦ଟି ତ୍ରିଭୁଜ ଆଚ୍ଛାଦିତ କରିଛନ୍ତି ।
ଟେବୁଲ – ୩ କୁ ୨ × ୪ = ୮ଟି ବର୍ଗକ୍ଷେତ୍ର ଆଚ୍ଛାଦିତ କରିଛନ୍ତି ।
ଟେବୁଲ – ୪ କୁ ୪ × ୩ = ୧୨ଟି ଆୟତକ୍ଷେତ୍ର ଆଚ୍ଛାଦିତ କରିଛନ୍ତି ।
କ୍ଷେତ୍ରଫଳ : ଟେବୁଲର ଉପରିଭାଗକୁ ଟେବୁଲର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ କୁହନ୍ତି ।

Question 5.
ବୃତ୍ତାକାର ଟାଇଲ୍ ଟେବୁଲ୍‌କୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଢାଙ୍କି ପାରୁଛି କି ?
ଆମେ କ’ଣ ଏକ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଢାଙ୍କିବା ପାଇଁ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବା ?
Solution:
ବୃତ୍ତ ଆକୃତିର ଟାଇଲ୍ ଟେବୁଲ୍‌କୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ ଢାଙ୍କିପାରୁ ନାହିଁ କାରଣ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କିଛି ଫାଙ୍କା ସ୍ଥାନ ରହିଯାଉଛି ।
ତେଣୁ, ଆମେ ଏକ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଢାଙ୍କିବା ପାଇଁ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବା ନାହିଁ ।

Question 6.
ଟେବୁଲ – ୧ ର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ ହେଉଛି __________________ ଟି ତ୍ରିଭୂଜାକୃତି ଟାଇଲ୍ ।
ଟେବୁଲ – ୩ ର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ ହେଉଛି __________________ ଟି ବର୍ଗାକୃତି ଟାଇଲ୍ ।
ଟେବୁଲ – ୪ ର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ ହେଉଛି __________________ ଟି ଆୟତାକୃତି ଟାଇଲ୍ ।
ସମାନ ଆକାରର ନିମ୍ନଲିଖିତ ଯେକୌଣସି ଜିନିଷ ଗୁଡିକୁ ନେଇ ତୁମ ଟେବୁଲର ଉପର ଭାଗକୁ ଢାଙ୍କିବାକୁ ଚେଷ୍ଟାକର ଯେପରି ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଫାଙ୍କ ବା ଉପରକୁ ଉପର ମାଡି ରହିବ ନାହିଁ ।
(କ) ଖାତା (ଖ) ଟିଫିନ୍ ବାକ୍ସ (ଗ) ପେନ୍ସିଲ୍ ବକ୍ସ (ଘ) ଗଣିତ ବହି
 ଉପର ଦିଆଯାଇଥ‌ିବା କେଉଁ ବସ୍ତୁ ଟେବୁଲର ଉପରି ଅଂଶକୁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ଢ଼ାଙ୍କି ପାରିବ ?
Solution:
ଟେବୁଲ – ୧ ର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ ହେଉଛି ୨୦ ଟି ତ୍ରିଭୂଜାକୃତି ଟାଇଲ୍ ।
ଟେବୁଲ – ୩ ର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ ହେଉଛି ୮ ଟି ବର୍ଗାକୃତି ଟାଇଲ୍ ।
ଟେବୁଲ – ୪ ର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ ହେଉଛି ୧୨ ଟି ଆୟତାକୃତି ଟାଇଲ୍ ।

ସମାନ ଆକାରର ନିମ୍ନଲିଖିତ ଯେକୌଣସି ଜିନିଷ ଗୁଡିକୁ ନେଇ ତୁମ ଟେବୁଲର ଉପର ଭାଗକୁ ଢାଙ୍କିବାକୁ ଚେଷ୍ଟାକର ଯେପରି ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଫାଙ୍କ ବା ଉପରକୁ ଉପର ମାଡି ରହିବ ନାହିଁ ।
(କ) ଖାତା (ଖ) ଟିଫିନ୍ ବାକ୍ସ (ଗ) ପେନ୍ସିଲ୍ ବକ୍ସ (ଘ) ଗଣିତ ବହି

Question 7.
ଉପରେ ଦିଆଯାଇଥ‌ିବା କେଉଁ ବସ୍ତୁ ଟେବୁଲର ଉପରି ଅଂଶକୁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ଢ଼ାଙ୍କି ପାରିବ ?
Solution:
ନିଜ ଟେବୁଲ୍‌କୁ ଏହି ବସ୍ତୁମାନଙ୍କ ଦ୍ଵାରା ଆଚ୍ଛାଦନ କରି ଉତ୍ତର ଲେଖ ।

ଆସ କରିବା

Question 1.
ରୋଜି ଟାଇଲ୍ ଗୁଡିକ ସହ ଖେଳୁଛି । ସେ ତଳେ ଦିଆଯାଇଥ‌ିବା ଚିତ୍ରପରି ନିଜ ଡେସ୍କ ଉପରେ ବିଭିନ୍ନ ଆକୃତିର ଟାଇଲ ରଖ୍ ଏହାକୁ ଢ଼ାଙ୍କୁଛି । ତାଙ୍କ ଡେସ୍କ ଉପରେ ଥ‌ିବା ବିଭିନ୍ନ ଟାଇଲ୍ ଗୁଡିକ ଦେଖ ଏବଂ ନିମ୍ନଲିଖ ଆକୃତି ଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରୁ କେତୋଟି ନେଲେ ଡେସ୍କକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ ଢ଼ାଙ୍କି ହେବ ଉତ୍ତର ଦିଅ ।
Class 5 Maths Chapter 11 Question Answer Odia Medium ଜେଜେମାଙ୍କ କମ୍ବଳ 8
(କ) ସବୁଜ ରଙ୍ଗର ତ୍ରିଭୁଜ ଗୁଡିକ ___________________
(ଖ) ଲାଲ୍ ରଙ୍ଗର ତ୍ରିଭୁଜ ଗୁଡିକ ____________________
(ଗ) ନୀଳ ରଙ୍ଗର ବର୍ଗକ୍ଷେତ୍ର ଗୁଡିକ ____________________
Solution:
ଡେସ୍କ ଭିତରେ ଥ‌ିବା ବର୍ଗକ୍ଷେତ୍ର ସଂଖ୍ୟା = ୬ ଧାଡ଼ି × ୯ = ୫୪

(କ) ସବୁଜ ତ୍ରିଭୁଜ ଏକ ବର୍ଗକ୍ଷେତ୍ର ଗ୍ରୀଡ୍‌ର ଅଧା ଅଂଶ ଢାଙ୍କୁଛି
୧ଟି ବର୍ଗକ୍ଷେତ୍ର ୨ଟି ତ୍ରିଭୁଜ ଦ୍ୱାରା ଢାଙ୍କୁଛି
୫୪ଟି ବର୍ଗକ୍ଷେତ୍ର = ୫୪ × ୨ = ୧୦୮ ଦ୍ଵାରା ଜାଙ୍କୁଛି ।
∴ ୧୦୮ଟି ସବୁଜ ଟାଇଲ୍ ଦରକାର ।

(ଖ) ଲାଲ୍ ରଙ୍ଗର ବଡ଼ ତ୍ରିଭୁଜ ମଧ୍ୟରେ ୩ଟି ପୂରା ବର୍ଗକ୍ଷେତ୍ର + ୩ଟି ଅଧା ବର୍ଗକ୍ଷେତ୍ର ଅଛି
= ୩ + \(\frac{୩}{୨}\) = \(\frac{୬ + ୩}{୨}\) = \(\frac{୯}{୨}\) = ୪ \(\frac{୧}{୨}\) ବର୍ଗକ୍ଷେତ୍ର ଅଛି
∴ ମୋଟ ଲାଲ୍ ରଙ୍ଗ ଟାଇଲ୍ ଦରକାର = ୫୪ ÷ \(\frac{୯}{୨}\) = ୫୪ × \(\frac{୨}{୯}\) = ୧୨ଟି ଟାଇଲ୍ ଦରକାର ।

(ଗ) ନୀଳ ରଙ୍ଗର ବର୍ଗକ୍ଷେତ୍ର ଟାଇଲ୍ ୧ଟି ବର୍ଗକ୍ଷେତ୍ରକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଆଚ୍ଛାଦନ କରୁଛି ।
∴ ନୀଳରଙ୍ଗର ଟାଇଲ୍ ଦରକାର = ୫୪ × ୧ = ୫୪ଟି ଟାଇଲ୍ ଦରକାର ।

Class 5 Maths Chapter 11 Question Answer Odia Medium ଜେଜେମାଙ୍କ କମ୍ବଳ

ଆକୃତି ଗୁଡ଼ିକୁ ତୁଳନା କର

Page No. (୧୪୪ to ୧୪୫)

Question 1.
ତଳେ ଦିଆଯାଇଥିବା କ, ଖ ଓ ଗ ଆକୃତି ଗୁଡିକୁ ତୁଳନା କର ।
Class 5 Maths Chapter 11 Question Answer Odia Medium ଜେଜେମାଙ୍କ କମ୍ବଳ 9
Solution:
ଚିତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ନିରୀକ୍ଷଣ କରି ଆମେ ଜାଣୁଛେ :
(i) ଆୟତକ୍ଷେତ୍ର କ’ର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ > ଆୟତକ୍ଷେତ୍ର ‘ଖ’ର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ
(ii) ଆୟତକ୍ଷେତ୍ର ‘ଗ’ର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ > ଆୟତକ୍ଷେତ୍ର ‘ଖ’ର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ

Question 2.
କିନ୍ତୁ ଆୟତକ୍ଷେତ୍ର ‘କ’ ଓ ‘ଗ’ ମଧ୍ୟରେ କାହାର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ ଅଧ‌ିକ କିପରି ପାଇବା ?
Solution:
ବର୍ତମାନ ଏହି ଆୟତେକ୍ଷତ୍ର ଗୁଡ଼ିକୁ କାଟିକରି ବର୍ଗଗ୍ରୀଡ୍ ଉପରେ ପକାଇବା ।
Class 5 Maths Chapter 11 Question Answer Odia Medium ଜେଜେମାଙ୍କ କମ୍ବଳ 10
ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରତି ଆୟତକ୍ଷେତ୍ରର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ ଆମେ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରିପାରିବା ।
= ୧ ଏକକ, କ୍ଷେତ୍ରଫଳ = ୧ ବର୍ଗ ଏକକ
ଆୟତକ୍ଷେତ୍ର ‘କ’ର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ = ୧୨ ବର୍ଗ ଏକକ, ‘ଖ’ର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ = ୮ ବର୍ଗ ଏକକ ଏବଂ ‘ଗ’ର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ = ୧୦ ବର୍ଗ ଏକକ
∴ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଆୟତକ୍ଷେତ୍ର କ’ର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ ଅଧିକ ।

ଆସ କ୍ଷେତ୍ରଫଳ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରିବା

Page No. (୧୪୫ to ୧୪୮)

Question 1.
ତଳେ ଦିଆଯାଇଥ‌ିବା ଦୁଇଟି ବଗିଚାର କ୍ଷେତ୍ରଫଳକୁ ବର୍ଗୀକୃତି ଗ୍ରୀଡ୍ ଉପରେ ତୁଳନା କର । ଯାହା ନିରୀକ୍ଷଣ କଲ ଶ୍ରେଣୀରେ ଆଲୋଚନା କର ।
Class 5 Maths Chapter 11 Question Answer Odia Medium ଜେଜେମାଙ୍କ କମ୍ବଳ 11
‘ କ’ ବଗିଚାର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ = ________________ ବର୍ଗ ସେ. ମି
‘ଖ’ ବଗିଚାର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ = _________________ ବର୍ଗ ସେ.ମି
Solution:
(କ) ଆୟତକ୍ଷେତ୍ରର ଦୈର୍ଘ୍ୟରେ ୫ଟି ବର୍ଗକ୍ଷେତ୍ର ଓ ପ୍ରସ୍ଥରେ ୨ଟି ବର୍ଗକ୍ଷେତ୍ର ରହୁଛି ।
୧୦ ବର୍ଗକ୍ଷେତ୍ର ବା, (ମୋଟ୍) ବକ୍ଷତ୍ର ସଂଖ୍ୟା
∴ କ୍ଷେତ୍ରଫଳ = ୫ × ୨ = ୧୦ ବର୍ଗ ଏକକ ଓ
ପରିସୀମା = ୫ + ୨ + ୫ + ୨ = ୧୪ ଏକକ ।

(ଖ) ଆୟତକ୍ଷେତ୍ରର ଦୈର୍ଘ୍ୟରେ ୪ଟି ବର୍ଗକ୍ଷେତ୍ର ଓ ପ୍ରସ୍ଥର ୩ଟି ବର୍ଗକ୍ଷେତ୍ର ରହୁଛି ।
ଆୟତକ୍ଷେତ୍ରରେ ମୋଟ ବର୍ଗକ୍ଷେତ୍ର ସଂଖ୍ୟା = ୪ × ୩ = ୧୨ଟି
∴ ଆୟତକ୍ଷେତ୍ରର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ = ୧ ବର୍ଗ ଏକକ × ୧୨ = ୧୨ ବର୍ଗ ଏକକ ଓ ପରିସୀମା = (୪ + ୩ + ୪ + ୩) = ୧୪ ଏକକ ତେଣୁ, ଉଭୟ ଆସନ ଭିନ୍ନ ବର୍ଗକ୍ଷେତ୍ର ଖଣ୍ଡ ଆବଶ୍ୟକ କରୁଛନ୍ତି । ଉଭୟ ଆୟତକ୍ଷେତ୍ରର ପରିସୀମା ସମାନ କିନ୍ତୁ କ୍ଷେତ୍ରଫଳ ଭିନ୍ନ ।

Question 2.
ତଳେ ଦିଆଯାଇଥ‌ିବା ବର୍ଗାକୃତି ଗ୍ରୀଡ୍ ଉପରେ ତୁମ ହାତ ପାପୁଲିର ଛାପ ଅଙ୍କନ କର ଓ ତାହାର ଆନୁମାନିକ କ୍ଷେତ୍ରଫଳ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କର । ତୁମ ହାତ ପାପୁଲି ଓ ତୁମ ସାଙ୍ଗ ହାତ ପାପୁଲିର କ୍ଷେତ୍ରଫଳକୁ ତୁଳନା କରି । କାହାର ହାତ ପାପୁଲି ବଡ ?
Class 5 Maths Chapter 11 Question Answer Odia Medium ଜେଜେମାଙ୍କ କମ୍ବଳ 12
Solution:
ନିଜେ କର ।

Question 3.
ବିଭିନ୍ନ ଗଛର ପତ୍ର ସଂଗ୍ରହ କର । ସେଗୁଡିକୁ ଏକ ବର୍ଗାକୃତି ଗ୍ରୀଡ୍ ଉପରେ ରଖ । ସେଗୁଡିକର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ ନିଶ୍ଚୟ କର ।
(କ) ଯେଉଁ ପତ୍ରର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ତା’ର ନାମ ଲେଖ ।
(ଖ) ଯେଉଁ ପତ୍ରର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ ସବୁଠାରୁ କମ୍ ତା’ର ନାମ ଲେଖ ।
Solution:
ନିଜେ କର ।

Question 4.
ନିମ୍ନଲିଖତ ଆସନ ଗୁଡିକ ସମାନ ଆକାରର ବର୍ଗାକୃତି ପଟ୍ଟା ଦ୍ଵାରା ତିଆରି କରାଯାଇଛି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆସନକୁ ସଂପୂର୍ଣ କରିବା ପାଇଁ କେତୋଟି ବର୍ଗାକୃତି ପଢି ଆବଶ୍ୟକ ହେବ ? ଦୁଇଟି ଆସନ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ବର୍ଗାକୃତି ପଟ୍ଟ ସଂଖ୍ୟା ସମାନ ହେବ କି ଅଥବା ଭିନ୍ନ ହେବ ?
ନିମ୍ନରେ ଦିଆଯାଇଥ‌ିବା ଛୋଟ ବର୍ଗାକୃତି ଚିତ୍ରକୁ କାଟିବା ପରେ ତାହାଦ୍ବାରା ଆସନର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କର ?
Class 5 Maths Chapter 11 Question Answer Odia Medium ଜେଜେମାଙ୍କ କମ୍ବଳ 13
Solution:
(କ) କ୍ଷେତ୍ରଫଳ = ୨ × ୫ = ୧୦ ବର୍ଗଏକକ
ପରିସୀମା = ୨ + ୫ + ୨ + ୫ = ୧୪ ଏକକ

(ଖ) କ୍ଷେତ୍ରଫଳ = ୩ × ୪ = ୧୨ ବର୍ଗଏକକ
ପରିସୀମା = ୩ + ୪ + ୩ + ୪ = ୧୪ ଏକକ ।

Question 5.
ଲିଜା ଏହି ଦୁଇଟି ଆୟତକ୍ଷେତ୍ର ତିଆରି କରିଛି । ସେ କହୁଛି, “ମୁଁ ମୋର ଆୟତକ୍ଷେତ୍ରର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ ବୃଦ୍ଧି କଲି ଏବଂ ତା’ ସହିତ ପରିସୀମା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଲା’ ।
ତୁମେ ଭାବୁଛ କି ଏହା ସର୍ବଦା ସତ୍ୟ ?
Class 5 Maths Chapter 11 Question Answer Odia Medium ଜେଜେମାଙ୍କ କମ୍ବଳ 14
Solution:
Class 5 Maths Chapter 11 Question Answer Odia Medium ଜେଜେମାଙ୍କ କମ୍ବଳ 15
କିନ୍ତୁ ୨ୟ ପରିସୀମା ନ ବଢ଼ାଇ ଏକ କ୍ଷେତ୍ରର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ ବଢ଼ାଇବା ସବୁବେଳେ ସତ୍ୟ ନୁହେଁ ।

ଆସ ଖୋଳିବା

Question 1.
ସମାନ କ୍ଷେତ୍ରଫଳ ଥ‌ିବା ଆକୃତି ଗୁଡିକୁ ଠିକ୍ (✓) ଚିହ୍ନ ଦିଅ । ଏହି ଆକୃତି ଗୁଡିକର ପରିସୀମା ମାପିବା ପାଇଁ ଚେଷ୍ଟାକର । ତୁମେ କ’ଣ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରୁଛ ? ଆଲୋଚନା କର ।
Class 5 Maths Chapter 11 Question Answer Odia Medium ଜେଜେମାଙ୍କ କମ୍ବଳ 16
Class 5 Maths Chapter 11 Question Answer Odia Medium ଜେଜେମାଙ୍କ କମ୍ବଳ 17
Solution:
(କ) ଏହି ଆକୃତିରେ ୨ × ୬ = ୧୨ଟି ବର୍ଗକ୍ଷେତ୍ର ଅଛି ।
∴ ଏହାର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ = ୧ ବର୍ଗ ସେ.ମି. × ୧୨ = ୧୨ ବର୍ଗସେ.ମି. ଓ
ପରିସୀମା = (୨ + ୬ + ୨ + ୬) = ୨ × ୨ + ୬ × ୨ = ୧୬ ସେ.ମି.

(ଖ) ଏହା ଏକ ଅନିୟମିତ ଆକୃତି । ଏଥ‌ିରେ ୧୨ଟି ବର୍ଗକ୍ଷେତ୍ର ଖଣ୍ଡ ଅଛି ।
∴ ଏହାର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ = ୧ ବର୍ଗ ସେ.ମି. × ୧୨ = ୧୨ ବର୍ଗସେ.ମି. ଓ
ପରିସୀମା = (୨ + ୧ + ୧ + ୫ + ୨ + ୫ + ୧ + ୧) ସେ.ମି. = ୧୮ ସେ.ମି. ।

(ଗ) ଏହି ଆକୃତିରେ, ୪ × ୩ = ୧୨ଟି ବର୍ଗକ୍ଷେତ୍ର ଖଣ୍ଡ ଅଛି ।
∴ ଏହାର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ = ୧ ବର୍ଗ ସେ.ମି. × ୧୨ = ୧୨ ବର୍ଗସେ.ମି. ଓ
ପରିସୀମା = (୪ + ୩ + ୪ + ୩) = (୪ × ୨ + ୩ × ୨) = ୧୪ ସେ.ମି. ।

(ଘ) ଏହି ଆକୃତିରେ, ୩ × ୪ = ୧୨ଟି ବର୍ଗକ୍ଷେତ୍ର ଖଣ୍ଡ ଅଛି ।
∴ ଏହାର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ = ୧ ବର୍ଗ ସେ.ମି. × ୧୨ = ୧୨ ବର୍ଗସେ.ମି. ଓ
ପରସୀମା = ( ୩ + ୪ + ୩ + ୪) ସେ.ମି. = ୧୪ସେ.ମି. ।
ଆକୃତି (ଗ) ଓ (ଘ)ର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ ଓ ପରିସୀମା ସମାନ ।

(ଙ) ଏହି ଆକୃତିରେ ୧ × ୮ = ୮ଟି ବର୍ଗକ୍ଷେତ୍ର ଅଛି ।
∴ ଏହାର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ = ୧ ବର୍ଗ ସେ.ମି. × ୮ = ୮ ବର୍ଗସେ.ମି. ଓ
ପରିସୀମା = (୧ + ୮ + ୧ + ୮) = ୧୮ ସେ.ମି ।

(ଚ) ଏହି ଆକୃତିରେ ୧ × ୧୨ = ୧୨ଟି ବର୍ଗକ୍ଷେତ୍ର ଖଣ୍ଡ ଅଛି ।
∴ ଏହାର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ = ୧ ବର୍ଗ ସେ.ମି. × ୧୨ = ୧୨ ବର୍ଗସେ.ମି. ଓ
ପରିସୀମା = (୧ + ୧୨ + ୧ + ୧୨) = ୨୬ ସେ.ମି.
ଆକୃତି (ଙ) ଓ (ଚ)ର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ ଓ ପରିସୀମା ଭିନ୍ନ ।
ଆକୃତି (କ), (ଖ), (ଗ), (ଘ) ଓ (ଚ)ର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ ସମାନ ।

Class 5 Maths Chapter 11 Question Answer Odia Medium ଜେଜେମାଙ୍କ କମ୍ବଳ

Question 2.
ସମାନ ପରିସୀମା ଥ‌ିବା ଆକୃତି ଗୁଡିକରେ ଠିକ୍ ( ✓) ଚିହ୍ନ ଦିଅ । ଏହି ଆକୃତି ଗୁଡିକର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କର । ତୁମେ କ’ଣ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରୁଛ ? ଆଲୋଚନା କର।
Class 5 Maths Chapter 11 Question Answer Odia Medium ଜେଜେମାଙ୍କ କମ୍ବଳ 18
Solution:
(କ) ଆକୃତିର ପରିସୀମା = (୨ + ୩ + ୩ + ୧ + ୧ + ୨) ସେ.ମି. = ୧୨ ସେମି
ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ରଫଳ = ୧ ବର୍ଗସେମି × ୭ = ୭ ବର୍ଗସେମି ।

(ଖ) ଆକୃତିର ପରିସୀମା = (୩ + ୩ + ୧ + ୧ + ୨ + ୨) ସେ.ମି. = ୧୨ ସେ.ମି.
ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ରଫଳ = ୧ ବର୍ଗସେମି × ୭ = ୭ ବର୍ଗସେମି ।

(ଗ) ଆକୃତିର ପରିସୀମା = (୨ + ୧ + ୧ + ୧ + ୧ + ୧ + ୧ + ୧ + ୧ + ୧ + ୧ + ୧ + ୧ + ୨) ସେ.ମି.
= ୧୬ ସେ.ମି. ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ରଫଳ
= ୧ ବର୍ଗସେମି × ୭ = ୭ ବର୍ଗସେମି ।

(ଘ) ଆକୃତିର ପରିସୀମା = (୫ + ୧ + ୪ + ୨ + ୧ + ୩) = ୧୬ ସେ.ମି.
ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ରଫଳ = ୧ ବର୍ଗସେମି × ୭ = ୭ ବର୍ଗସେମି ।

(ଙ) ଆକୃତିର ପରିସୀମା = (୧ + ୭ + ୧ + ୭) = ୧୬ ସେ.ମି. ଏବଂ
କ୍ଷେତ୍ରଫଳ = ୧ ବର୍ଗସେମି × ୭ = ୭ ବର୍ଗସେମି ।

ଆମେ ଲକ୍ଷ୍ୟକଲେ,

  1. ଆକୃତି (କ) ଓ (ଖ)ର ଉଭୟ ପରିସୀମା ଓ କ୍ଷେତ୍ରଫଳ ସମାନ ।
  2. ଆକୃତି (ଗ), (ଘ) ଓ (ଙ)ର ଉଭୟ ପରିସୀମା ଓ କ୍ଷେତ୍ରଫଳ ସମାନ ।
  3. ସମସ୍ତ ଆକୃତିର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ ସମାନ ।

ଆସ ମାପିବା

Page No. (୧୪୯ to ୧୫୩)

Question 1.
ଦିଆଯାଇଥ‌ିବା ଆକୃତି ପରି ସମାନ କ୍ଷେତ୍ରଫଳ ଥ‌ିବା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଆକୃତି ଗୁଡିକୁ ଅଙ୍କନ କର । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆକୃତିର ପରିସୀମା ଲେଖ । ତୁମେ କ’ଣ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରୁଛ ? ଆଲୋଚନା କର ।
Class 5 Maths Chapter 11 Question Answer Odia Medium ଜେଜେମାଙ୍କ କମ୍ବଳ 19
Solution:
Class 5 Maths Chapter 11 Question Answer Odia Medium ଜେଜେମାଙ୍କ କମ୍ବଳ 20
Class 5 Maths Chapter 11 Question Answer Odia Medium ଜେଜେମାଙ୍କ କମ୍ବଳ 21
(କ) ଏହି ଆକୃତିର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ = ( ୨ × ୯) ବର୍ଗସେ.ମି. = ୧୮ ବର୍ଗସେ.ମି.
ଏବଂ ପରିସୀମା = (୯ × ୨ + ୨ × ୨ = ୧୮ + ୪) ସେ.ମି. = ୨୨ ସେ.ମି.

(ଖ) ଏହି ଆକୃତିର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ = (୩ ×୬) ବର୍ଗସେ.ମି. = ୧୮ ବର୍ଗସେ.ମି.
ଏବଂ ପରିସୀମା = ( ୨ × ୩ + ୨ × ୬) = (୬ + ୧୨) ସେ.ମି. = ୧୮ ସେ.ମି.

(ଗ) ଏହି ଆକୃତିରେ ୧୮ଟି ବର୍ଗକ୍ଷେତ୍ର ଖଣ୍ଡ ଅଛି ।
ତେଣୁ ଏହାର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ = ୧ ବର୍ଗସେ.ମି. × ୧୮ = ୧୮ ବର୍ଗସେ.ମି.
ଏହାର ପରିସୀମା = (୪ + ୧ + ୨ + ୩ + ୨ + ୧ + ୪ + ୩) = ୨୦ ସେ.ମି.

(ଘ) ଏହି ଆକୃତିରେ ୧୮ଟି ବର୍ଗକ୍ଷେତ୍ର ଖଣ୍ଡ ଅଛି ।
ତେଣୁ ଏହାର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ = ୧ ବର୍ଗସେ.ମି. × ୧୮ = ୧୮ ବର୍ଗସେ.ମି.
ଏହାର ପରିସୀମା (୭ + ୩ + ୪ + ୧ + ୩ + ୨) ସେ.ମି. = ୨୦ ସେ.ମି.

(ଙ) ଏହି ଆକୃତିରେ ୧୮ଟି ବର୍ଗକ୍ଷେତ୍ର ଖଣ୍ଡ ଅଛି ।
ତେଣୁ ଏହାର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ = ୧ ବର୍ଗସେ.ମି. × ୧୮ = ୧୮ ବର୍ଗସେ.ମି.
ଏହାର ପରିସୀମା = (୬ + ୨ + ୩ + ୨ + ୩ + ୪) = ୨୦ ସେ. ମି.

(ଚ) ଏହି ଆକୃତିରେ ୧୮ଟି ବର୍ଗକ୍ଷେତ୍ର ଖଣ୍ଡ ଅଛି ।
ତେଣୁ ଏହାର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ = ୧ ବର୍ଗସେ.ମି. × ୧୮ = ୧୮ ବର୍ଗସେ.ମି.
ଏହାର ପରିସୀମା = (୪ + ୪ + ୩ + ୨ + ୧ +୬) = ୨୦ ସେ.ମି. ଛି।

(ଛ) ଏହି ଆକୃତିରେ ୧୮ଟି ବର୍ଗକ୍ଷେତ୍ର ଖଣ୍ଡ ଅଛି ।
ତେଣୁ ଏହାର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ = ୧ ବର୍ଗସେ.ମି. × ୧୮ = ୧୮ ବର୍ଗସେ.ମି.
ଏହାର ପରିସୀମା = (୫ + ୧ + + ୧ + ୧ + ୩ + ୩ + ୫) = ୨୦ ସେ.ମି.
ଆମେ ଲକ୍ଷ୍ୟ କଲୁ ଯେ, ବିଭିନ୍ନ ଆକୃତିର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ ସମାନ ଥାଇ ମଧ୍ୟ ପରିସୀମା ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ହେଉଛି ।

Question 2.
ଆକୃତି ‘କ’ର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ, ନିମ୍ନରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ଆକୃତି ‘ଖ’ର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ ଠାରୁ କମ କି ? ଆଲୋଚନା କର ।
Class 5 Maths Chapter 11 Question Answer Odia Medium ଜେଜେମାଙ୍କ କମ୍ବଳ 22
Solution:
ଆକୃତି ‘କ’ର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ = ୧ ବର୍ଗଏକକ × ୯ (ଯେହେତୁ ୯ଟି ବର୍ଗ ଅଛି) = ୯ ବର୍ଗଏକକ
ଆକୃତି ‘ଖ’ର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ = ୬ଟି ପୂରା ବର୍ଗ + ୬ଟି ଅଧା ବର୍ଗ
= ୬ × ୧ ବର୍ଗଏକକ + ୬ × \(\frac{୧}{୨}\) ବର୍ଗ ଏକକ
= ୬ ବର୍ଗଏକକ + ୩ ବର୍ଗଏକକ = ୯ ବର୍ଗଏକକ ।
ତେଣୁ ଆକୃତି ‘କ’ ଓ ‘ଖ’ର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ ସମାନ ।

Question 3.
ଶୁଭମ୍ ଓ ଲିଜାଙ୍କ ଜେଜେମା ଆଉ କେତେକ ବର୍ଗାକୃତି ଟାଇଲ ତଳେ ଦର୍ଶାଇଲା ଭଳି ବିଛାଇଛନ୍ତି । ତୁମେ କ’ଣ ଅନୁମାନ କରି ପାରିବ କି ତାଙ୍କର ଆଉ କେତେ ବର୍ଗାକୃତି ଟାଇଲ ଦରକାର ? ତୁମେ ଏହାକୁ କିପରି ପାଇଲ ?
Solution:
Class 5 Maths Chapter 11 Question Answer Odia Medium ଜେଜେମାଙ୍କ କମ୍ବଳ 23
Class 5 Maths Chapter 11 Question Answer Odia Medium ଜେଜେମାଙ୍କ କମ୍ବଳ 24
ତୁମେ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିଛ କି ୬ ହେଉଛି ଏହି ଆୟତ କ୍ଷେତ୍ରର ଗୋଟିଏ ପାର୍ଶ୍ଵର ଲମ୍ବ (ଦୈର୍ଘ୍ୟ) ଓ ୪ ହେଉଛି ଅନ୍ୟ ପାର୍ଶ୍ଵର ଲମ୍ବ (ପ୍ରୟ ) ?
ପୂର୍ବ ଉଦାହରଣକୁ ପୁଣି ଦେଖ ଏବଂ ନିରୀକ୍ଷଣ କର ଯେ, ଦୈର୍ଘ୍ୟ ଓ ପ୍ରସ୍ଥର ଗୁଣଫଳ, ତୁମେ ହିସାବ କରିଥୁବା କ୍ଷେତ୍ରଫଳ ସହ ସମାନ କି ନୁହେଁ ?
ଆୟଚକ୍ଷେତ୍ରର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ = ଦୈର୍ଘ୍ୟ × ପ୍ରସ୍ଥ
ବର୍ଗାକୃତି ଟାଇଲ ଦ୍ବାରା ଗଠିତ ଆୟତକ୍ଷେତ୍ରର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ = (୬ × ୪) ବର୍ଗସେ.ମି = ୨୪ ବର୍ଗ ସେ.ମି.
ସେହିପରି, ଆମେ ଆୟତକ୍ଷେତ୍ରର ପରିସୀମା ମଧ୍ୟ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରିପାରିବା ।
ପରିସୀମା = ଦୈର୍ଘ୍ୟ + ଦୈର୍ଘ୍ୟ + ପ୍ରସ୍ଥ + ପ୍ରସ୍ଥ
= ୨ ଦୈର୍ଘ୍ୟ + ୨ ପ୍ରସ୍ଥ = ୨ (ଦୈର୍ଘ୍ୟ + ପ୍ରସ୍ଥ)

ଯଦି ଏକ ଆୟତକ୍ଷେତ୍ରର ସମସ୍ତ ବାହୁର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ସମାନ ହୁଏ, ତାହା କ’ଣ ବର୍ଗକ୍ଷେତ୍ର ?
Class 5 Maths Chapter 11 Question Answer Odia Medium ଜେଜେମାଙ୍କ କମ୍ବଳ 25
ବର୍ଗକ୍ଷେତ୍ର ବିଷୟରେ ଭାବ ଯାହାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବାହୁର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ୫ ଏକକ
ଦର୍ଶନ୍ଦ୍ରର ଛତ୍ରଫଳ = ଦୈର୍ଘ୍ୟ × ଦୈର୍ଘ୍ୟ
= ୫ ସେ.ମି × ୫ ସେ.ମି
= ୨୫ ବର୍ଗ ସେ.ମି
ବନ୍ଦକୋଷର ପରିସୀମା = ଦୈର୍ଘ୍ୟ + ଦୈର୍ଘ୍ୟ + ଦୈର୍ଘ୍ୟ + ଦୈର୍ଘ୍ୟ
= ୪ × ଦୈର୍ଘ୍ୟ
= ୪ × ୫
= ୨୦ ସେ.ମି.

ଆସ ସମାଧାନ କରିବା

Question 1.
ତୁମ ଶ୍ରେଣୀଗୃହ ଚଟାଣର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ ବର୍ଗମିଟରରେ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କର । ଶ୍ରେଣୀ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ସହାୟତାରେ ଏହାର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ଓ ପ୍ରସ୍ଥକୁ ମାପ । ଏହି କୋଠରୀର ପରିସୀମା କେତେ ?
Solution:
Class 5 Maths Chapter 11 Question Answer Odia Medium ଜେଜେମାଙ୍କ କମ୍ବଳ 26
ଶ୍ରେଣୀଗୃହର ଚଟାଣ ଏକ ଆୟତକ୍ଷେତ୍ର ଆକୃତିର
ମନେକର ଶ୍ରେଣୀଗୃହ ଚଟାଣର ଦୈର୍ଘ୍ୟ = ୨୦ ମିଟର
ପ୍ରସ୍ଥ = ୧୨ ମିଟର

(i) ଚଟାଣର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ = (ଦୈର୍ଘ୍ୟ × ପ୍ରସ୍ଥ) ବର୍ଗମିଟର
= (୨୦× ୧୨) ବର୍ଗମିଟର = ୨୪୦ ବର୍ଗମିଟର

(ii) ଚଟାଣର ପରିସୀମା = ୨ × (ଦୈର୍ଘ୍ୟ + ପ୍ରସ୍ଥ) ଏକକ
= ୨ × (୨୦ ମି. + ୧୨ ମିଟର) = (୨ × ୩୨)ମିଟର = ୬୪ ମିଟର ।
ଟୀକା : ନିଜ ନିଜ ଶ୍ରେଣୀଗୃହ ଚଟାଣର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ ଓ ପରିସୀମା ନିର୍ଣ୍ଣୟ କର ଉପର ପ୍ରଣାଳୀରେ ।

Question 2.
ନିମ୍ନଲିଖ୍ ଆକୃତି ଗୁଡିକର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ ଓ ପରିସୀମା ନିର୍ଣ୍ଣୟ କର ।
Class 5 Maths Chapter 11 Question Answer Odia Medium ଜେଜେମାଙ୍କ କମ୍ବଳ 27
Solution:
Class 5 Maths Chapter 11 Question Answer Odia Medium ଜେଜେମାଙ୍କ କମ୍ବଳ 28
Class 5 Maths Chapter 11 Question Answer Odia Medium ଜେଜେମାଙ୍କ କମ୍ବଳ 29
(କ) ଏହି ଆକୃତିଟି ଏକ ବର୍ଗକ୍ଷେତ୍ର । ଏହାର ବାହୁର ଦୈର୍ଘ୍ୟ = ୬ ସେ.ମି.
ଏହି ବର୍ଗକ୍ଷେତ୍ରର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ = (ବାହୁ × ବାହୁ) ବର୍ଗଏକକ
= (୬ × ୬) ଦର୍ଗସେ.ମି. = ୩୬ ବର୍ଗସେ.ମି.
ଏହାର ପରିସୀମା = (ବାହୁ × ୪) ଏକକ = ୬ ସେ.ମି. × ୪ = ୨୪ ସେ.ମି. ।

(ଖ) ଏହି ଆକୃତିଟି ଏକ ଆୟତକ୍ଷେତ୍ର । ଏହାର ଦୈର୍ଘ୍ୟ = ୪ ସେ.ମି. ପ୍ରସ୍ଥ = ୭ ସେ.ମି.
ତେଣୁ ଏହାର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ = (ଦୈର୍ଘ୍ୟ × ପ୍ରସ୍ଥ) ବର୍ଗଏକକ = (୪ × ୭) ବର୍ଗସେ.ମି. = ୨୮ ବର୍ଗସେ.ମି.
ଏବଂ ଏହାର ପରିସୀମା = ୨ × (୪ × ୭) ସେ.ମି. = ୨ × ୧୧ ସେ.ମି. = ୨୨ ସେ.ମି.

(ଗ) ଏହି ଆକୃତିଟି ଏକ ଆୟତକ୍ଷେତ୍ର । ଏହାର ଦୈର୍ଘ୍ୟ = ୧୨ ସେ.ମି. ଓ ପ୍ରସ୍ଥ = ୪ ସେ.ମି.
ତେଣୁ ଏହାର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ = ଦୈର୍ଘ୍ୟ × ପ୍ରସ୍ଥ ବର୍ଗଏକକ = (୧୨ × ୪) ବର୍ଗସେ.ମି. = ୪୪ ବର୍ଗସେ.ମି.
ଏବଂ ପରିସୀମା = ୨ × (ଦୈର୍ଘ୍ୟ + ପ୍ରସ୍ଥ) ଏକକ = ୨ × (୧୨ + ୪) ସେ.ମି. = ୨ × ୧୬ ସେ.ମି. = ୩୨ ସେ.ମି.

(ଘ) ଏହି ଆକୃତିଟି ଏକ ବର୍ଗକ୍ଷେତ୍ର । ଏହାର ବାହୁର ଦୈର୍ଘ୍ୟ = ୩ ସେ.ମି.
∴ ଏହାର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ = (ବାହୁ × ବାହୁ) ବର୍ଗଏକକ = (୩ × ୩) ବର୍ଗସେ.ମି. = ୯ ବର୍ଗସେ.ମି.
ଓ ପରିସୀମା = (ବାହୁ × ୪) ଏକକ = (୩ × ୪)ସେ.ମି. = ୧୨ ସେ.ମି.

(ଙ) ଏହି ଆକୃତିଟି ଏକ ଆୟତକ୍ଷେତ୍ର । ଏହାର ଦୈର୍ଘ୍ୟ = ୬ ସେ.ମି. ଓ ପ୍ରସ୍ଥ = ୫ ସେ.ମି.
∴ ଏହାର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ = (ଦୈର୍ଘ୍ୟ x ପ୍ରସ୍ଥ) ବର୍ଗଏକକ = (୬ × ୫) ବର୍ଗସେ.ମି. = ୩୦ ବର୍ଗସେ.ମି.
ଓ ପରିସୀମା = ୨ × (ଦୈର୍ଘ୍ୟ + ପ୍ରସ୍ଥ) ଏକକ = ୨ × (୬ + ୫) ସେ.ମି. = ୨ × ୧୧ ସେ.ମି. = ୨୨ ସେ.ମି. ।

Class 5 Maths Chapter 11 Question Answer Odia Medium ଜେଜେମାଙ୍କ କମ୍ବଳ

Question 3.
ନିମ୍ନଲିଖ ବସ୍ତୁଗୁଡିକର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ ଓ ପରିସୀମା ନିର୍ଣ୍ଣୟ କର । ପ୍ରତ୍ୟେକ ବସ୍ତୁର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ଓ ପ୍ରସ୍ଥ ଜାଣିବା ପାଇଁ ଏକ ସ୍କେଲ୍ କିମ୍ବା ମାପ ଫିତା ବ୍ୟବହାର କର । (ପ୍ରଶ୍ନ ସହ ଭତ୍ତର)
Class 5 Maths Chapter 11 Question Answer Odia Medium ଜେଜେମାଙ୍କ କମ୍ବଳ 30
Solution:
Class 5 Maths Chapter 11 Question Answer Odia Medium ଜେଜେମାଙ୍କ କମ୍ବଳ 31
ଖାତାର ମଲାଟ : ମନେକର ଏହାର ଦୈର୍ଘ୍ୟ = ୨୦ ସେ.ମି. ଓ ପ୍ରସ୍ଥ = ୧୦ ସେ.ମି.
∴ ଏହାର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ = ଦୈର୍ଘ୍ୟ × ପ୍ରସ୍ଥ = (୨୦ × ୧୦) ବର୍ଗସେ.ମି. = ୨୦୦ ବର୍ଗସେ.ମି.
ପରିସୀମା = ୨ × (ଦୈର୍ଘ୍ୟ + ପ୍ରସ୍ଥ) = ୨ × (୨୦ + ୧୦) ସେ.ମି. = ୬୦ ସେ.ମି. ।

ଖବରକାଗଜ : ମନେକର ଏହାର ଦୈର୍ଘ୍ୟ = ୫୫ ସେ.ମି. ଓ ପ୍ରସ୍ଥ = ୩୫ ସେ.ମି.
∴ ଏହାର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ = ଦୈର୍ଘ୍ୟ × ପ୍ରସ୍ଥ = (୫୫ × ୩୫) ବର୍ଗସେ.ମି. = ୧୯୨୫ ବର୍ଗସେ.ମି.
ପରିସୀମା = ୨ × (ଦୈର୍ଘ୍ୟ + ପ୍ରସ୍ଥ) = ୨ × (୫୫ + ୩୫) ସେ.ମି. = ୨ × ୯୦ ସେ.ମି. = ୧୮୦ ସେ. ମି. ।

କଳାପଟା : ମନେକର ଏହାର ଦୈର୍ଘ୍ୟ = ୯୦ ସେ.ମି. ଓ ପ୍ରସ୍ଥ = ୬୦ ସେ.ମି.
∴ ଏହାର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ = ଦୈର୍ଘ୍ୟ × ପ୍ରସ୍ଥ = (୯୦ × ୬୦) ବର୍ଗସେ.ମି. = ୫୪୦୦ ବର୍ଗସେ.ମି.
ପରିସୀମା = ୨ × (ଦୈର୍ଘ୍ୟ + ପ୍ରସ୍ଥ) = ୨ × (୯୦ + ୬୦) ସେ.ମି. = ୨ × ୧୫୦ ସେ.ମି. = ୩୦୦ ସେ.ମି. ।

ଲୁହୂପଟା : ମନେକର ବାହୁର ଦୈର୍ଘ୍ୟ = ୩୦ ସେ.ମି.
∴ ଏହାର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ = ବାହୁ × ବାହୁ = (୩୦ × ୩୦) ବର୍ଗସେ.ମି. = ୯୦୦ ବର୍ଗସେ.ମି.
ପରିସୀମା = ବାହୁ × ୪ = (୩୦ × ୪) ସେ.ମି. = ୧୨୦ ସେ.ମି. ।

ଟୀକା : ଉପର ସମାଧାନରେ ଦୈର୍ଘ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଆନୁମାନିକ ନିଆଯାଇଛି । ତୁମେ ପ୍ରକୃତ ମାପନେଇ ପ୍ରତି ବସ୍ତୁର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ ଓ ପରିସୀମା ଏହି ପ୍ରଣାଳୀରେ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କର ।

Question 4.
ଏକ ଆୟତାକାର ଜମିର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କର, ଯାହାର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ୪୨ ମିଟର ଓ ପ୍ରସ୍ଥ ୩୪ ମିଟର ।
Solution:
Class 5 Maths Chapter 11 Question Answer Odia Medium ଜେଜେମାଙ୍କ କମ୍ବଳ 32
ଜମିର ଦୈର୍ଘ୍ୟ = ୪୨ ମି. ଓ ପ୍ରସ୍ଥ = ୩୪ ମିଟର
∴ ଏହାର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ = ଦୈର୍ଘ୍ୟ × ପ୍ରସ୍ଥ
= (୪୨ × ୩୪) ବର୍ଗମିଟର
= ୧୪୨୮ ବର୍ଗମିଟର ।

Question 5.
ଏକ ଆୟତାକାର ବଗିଚାର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ ୬୪ ବର୍ଗମିଟର ଏବଂ ଏହାର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ୧୬ ମିଟର ହେଲେ ଏହାର ପ୍ରସ୍ଥ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କର ।
Solution:
Class 5 Maths Chapter 11 Question Answer Odia Medium ଜେଜେମାଙ୍କ କମ୍ବଳ 33
ବଗିଚାର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ = ୬୪ ବର୍ଗମିଟର ଓ ଦୈର୍ଘ୍ୟ = ୧୬ ମିଟର
ବର୍ତ୍ତମାନ, କ୍ଷେତ୍ରଫଳ = ୬୪ ବର୍ଗମିଟର
ବା, ଦୈର୍ଘ୍ୟ × ପ୍ରସ୍ଥ = ୬୪ ବର୍ଗମିଟର
ବା, ୧୬ ମି. × ପ୍ରସ୍ଥ = ୬୪ ବର୍ଗମିଟର
ବା, ପ୍ରସ୍ଥ = ୬୪ ବର୍ଗମିଟର ÷ ୧୬ ମି. = ୪ ମି. ।

Question 6.
ନିମ୍ନ ଲିଖ୍ତ କ୍ଷେତ୍ର ଗୁଡିକର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କର । ଏଗୁଡିକର ମାପ ଚିତ୍ରରେ ସୂଚିତ ଅଛି ।
Class 5 Maths Chapter 11 Question Answer Odia Medium ଜେଜେମାଙ୍କ କମ୍ବଳ 34
Solution:
ଦତ୍ତ ଅଛି ବଡ଼କ୍ଷେତ୍ରର ଦୈର୍ଘ୍ୟ = ୩୨ ସେ.ମି. ଓ ପ୍ରସ୍ଥ = ୬ ସେ.ମି. + ୧୨ ସେ.ମି. = ୧୮ ସେ.ମି.
∴ ବଡ଼ ଚିତ୍ରଟି ଏକ ଆୟତକ୍ଷେତ୍ର ।
∴ ଆୟତାକୃତି ଚିତ୍ରର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ = ଦୈର୍ଘ୍ୟ × ପ୍ରସ୍ଥ = (୩୨ × ୧୮) ବର୍ଗ ସେ.ମି. = ୫୭୬ ବର୍ଗସେ.ମି.
ଟୀକା : ଛୋଟ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମାପ ସୂଚିତ ନାହିଁ । ତେଣୁ ସେଗୁଡ଼ିକର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରିବା ସମ୍ଭବପର ନୁହେଁ ।

ଆସ ଖେଳିବା

Page No. (୧୫୪)

Question 1.
କିଛି ବର୍ଗୀକୃତି ଟାଇଲ୍ ଏବଂ ଗୋଟିଏ ଲୁରୁ ଗୋଟି ନିଅ । ଦୁଇଜଣ ମିଶି ଏହି ଖେଳ ଖେଳ ।
Class 5 Maths Chapter 11 Question Answer Odia Medium ଜେଜେମାଙ୍କ କମ୍ବଳ 35
Solution:
ଶ୍ରେଣୀରେ ତୁମ ସାଙ୍ଗ ସହ ଖେଳ ।

Question 2.
ଲୁଡୁ ଗୋଟିଟିକୁ ଗଡାଅ ଏବଂ ଉପରକୁ ରହିବ ସେଥ‌ିରେ ଥ‌ିବା ବିନ୍ଦୁ ସଂଖ୍ୟା ସମାନ କରି ସେତିକି ସଂଖ୍ୟକ ବର୍ଗାକୃତି ଟାଇଲ ନିଅ । ଏହି ଟାଇଲ ଗୁଡିକୁ ନେଇ ସଜାଇ ଗୋଟିଏ ଆକୃତି ଗଠନ କର ।
Class 5 Maths Chapter 11 Question Answer Odia Medium ଜେଜେମାଙ୍କ କମ୍ବଳ 36
Solution:
ଗୋଟିକୁ ଗଡ଼ାଅ । ଗୋଟି ଦର୍ଶାଉଥ‌ିବା ସଂଖ୍ୟା ଯେତିକି, ସେତିକି ଟାଇଲ୍ ଉଠାଇ ରଖ । ଏହିପରି ୩ କିମ୍ବା ୪ଥର ଗଡ଼ାଅ ଏବଂ ଟାଇଲ୍ ନେଇ ରଖ । ଶେଷରେ ସମସ୍ତ ଟାଇଲ୍‌କୁ ସଜାଅ ଏବଂ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଆକୃତିର ପରିସୀମା ନିର୍ଣ୍ଣୟ କର ।

Question 3.
ଟାଇଲଗୁଡିକର ପରିସୀମା ନିର୍ଣ୍ଣୟ କର ।
Class 5 Maths Chapter 11 Question Answer Odia Medium ଜେଜେମାଙ୍କ କମ୍ବଳ 37
Solution:
ଏହି ଆକୃତିର ପରିସୀମା = (୧ + ୧ + ୧ + ୧ + ୧ + ୧ + ୧ + ୧ + ୧ + ୧) ଏକକ = ୧୦ ଏକକ ।

Class 5 Maths Chapter 11 Question Answer Odia Medium ଜେଜେମାଙ୍କ କମ୍ବଳ

Question 4.
ଟାଇଲ୍ ଗୁଡିକୁ ଘୁଞ୍ଚାଅ ନାହିଁ । ଏବେ ଦ୍ଵିତୀୟ ଖେଳାଳି ଜଣକ ଲୁଡୁ ଗୋଟିକୁ ଗଡାଇଲା । ଗୋଟିର ଉପର ପାର୍ଶ୍ଵରେ ଥ‌ିବା ବିନ୍ଦୁ ସଂଖ୍ୟା ସହ ଟାଇଲ୍ ନେଇ ପୂର୍ବ ଆକୃତିରେ ଯୋଡ ।
Class 5 Maths Chapter 11 Question Answer Odia Medium ଜେଜେମାଙ୍କ କମ୍ବଳ 38
Solution:
୨ୟ ଖେଳାଳି ଗୋଟି ଗଡ଼ାଅ ଏବଂ ପୂର୍ବସ୍ଥିତିରେ ଥ‌ିବା ଆକୃତିରେ ନୂଆ ଟାଇଲ୍ ଯୋଡ଼ି ଆକୃତିର ପରିସୀମା ନିର୍ଣ୍ଣୟ କର ।
∴ ପରିସୀମା = (୧ + ୧ + ୧ + ୧ + ୧ + ୧ + ୧ + ୧ + ୧ + ୧ + ୧ + ୧) = ୧୨ ।

Question 5.
ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମେ ଟାଇଲ ଗୁଡିକୁ ଯୋଡିବାଲ ଯେପରି ଏହି ଆକୃତିର ପରିସୀମା ୨୪ ହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ।
Class 5 Maths Chapter 11 Question Answer Odia Medium ଜେଜେମାଙ୍କ କମ୍ବଳ 39
ଯେଉଁ ଖେଳାଳି ଆକୃତିର ପରିସୀମା ୨୪ କରି ପାରିବ ସେହି ଖେଳାଳି ଜଣକ ଜିତିବ ।
Solution:
ତୁମ ସାଙ୍ଗମାନଙ୍କ ସହ ଖେଳ ।

A Funny Man Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 5

For effective revision, students can use BSE Odisha Class 7 English Solutions Chapter 5 A Funny Man Question Answer to practice textbook exercises.

Class 7 English A Funny Man Question Answer

Class 7 English Chapter 5 Question Answer Odia Medium

Let us do these activities before we read
(ଆସ ପଢ଼ିବା ପୂର୍ବରୁ ଏହିସବୁ କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ କରିବା ।)

Look around you for things or people that make you laugh. Write them in the bubbles given below. Share the reasons for your answers with your classmates and the teacher.
(One is done for you.)
(ତୁମ ଚାରିପଟେ ଥିବା ବସ୍ତୁ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଯିଏ ତୁମକୁ ହସାଇଥା’ନ୍ତି । ସେଗୁଡ଼ିକୁ ନିମ୍ନ ପ୍ରଦତ୍ତ ବୁଦ୍‌ବୁଦ୍ ମଧ୍ଯରେ ଲେଖ । ତୁମ ଉତ୍ତରର କାରଣ ଗୁଡ଼ିକୁ ତୁମ ସହପାଠୀ ଓ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ସହ ବିନିମୟ କର । ଗୋଟିଏ ତୁମ ପାଇଁ କରି ଦିଆଯାଇଛି ।)
A Funny Man Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 5 1
Answer:
A Funny Man Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 5 12

Let us discuss
(ଆସ ଆଲୋଚନା କରିବା)

Work in pairs. Identify the true statements. Check your answers with the teacher.
(ଯୋଡ଼ି ହୋଇ କାମ କର । ଠିକ୍ ବାକ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଚିହ୍ନଟ କର । ତୁମ ଉତ୍ତରକୁ ଶିକ୍ଷକଙ୍କୁ ଦେଖାଅ ।)

Question 1.
The poet says that she had never heard such an amusing song.
Answer:
True (Stanza 5: “You never heard in all your life such a funny feeling sound”)

Question 2.
The funny man was quite ill-mannered.
Answer:
False (Stanza 2: “His manners were polite”)

Question 3.
The funny man wore two hats on his feet.
Answer:
True (Stanza 6: “why do you wear two hats upon your feet?”)

Question 4.
The funny man hopped on his head to reach home.
Answer:
True (Stanza 6: “hopped home on his head”)

A Funny Man Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 5

Question 5.
The funny man gave a rose to the poet.
Answer:
False (Stanza 3: “He offered a currant bun, not a rose”)

Question 6.
The funny man smiled at the poet.
Answer:
True (Stanza 2: “He raised the shoe and smiled at me”)
Identify the words from the poem based on the meanings given. Share your answers with your classmates and the teacher.
(କବିତାରୁ ପ୍ରଦତ୍ତ ଅର୍ଥ ଉପରେ ପର୍ଯ୍ୟବସିତ ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକୁ ଚିହ୍ନଟ କର । ତୁମ ଉତ୍ତରକୁ ଶ୍ରେଣୀ ସାଥୀ ଓ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ସହିତ ବିନିମୟ କର ।)

1. a small seedless raisin – C_R_ _ _T
2. moved unsteadily – S _ _ GG_ _ _D
Answer:
1. CURRANT
2. STAGGERED

III. Complete the following sentences with a reason.
(ନିମ୍ନୋକ୍ତ ବାକ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଏକ କାରଣ ସହ ସମାପ୍ତ କର ।)

1. The word ‘street’ rhymes with ‘feet’ in the stanza. Now identify the other rhyming pairs and share your views with classmates.
2. The poet has frequently repeated the word ‘funny’ in order to have emphasis on the man’s _____ behaviour.
3. The phrases ‘sounding sight’ and ‘hopped home’ are examples of ____ .
4. Find the correct option given below. (ନିମ୍ନ ପ୍ରଦତ୍ତ ସଠିକ୍ ବିକଳ୍ପ ବାଛ ।)
Who moved back in an unusual way against the wall?
a) the funny kind man
b) the poet’s friend
c) the poet himself
Answer:
1. Rhyming words in the poem :
Stanza – 2: Polite – sight, Stanza – 3: rose – nose
Stanza – 4: well – smell, Stanza – 5: ground – sound
Stanza – 6: said – head
2. Peculiar/strange/ridiculous/silly
3. Alliteration
4. (c) the poet himself

IV. Can you think of any real-world situations where people do something for fun, entertainment, or performance? Share your ideas with your classmates and the teacher.
(ତୁମେ ଏଭଳି ଏକ ବାସ୍ତବ ଦୁନିଆ ପରିସ୍ଥିତି କଥା ଚିନ୍ତା କରିପାରିବ କି ଯେଉଁଠି ଲୋକମାନେ ମଜା, ଆନନ୍ଦ କିମ୍ବା ଅଭିନୟ ପାଇଁ କିଛି କରିଥା’ନ୍ତି । ତୁମର ଧାରଣାକୁ ଶ୍ରେଣୀ ସାଥୀ ଏବଂ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ସହିତ ବାଣ୍ଟ ।)
Answer:
Several real-world examples mirror the funny man’s behaviour:

Let us think and reflect
(ଆସ ଚିନ୍ତା କରିବା ଓ ବିଚାର କରିବା) :

I. Read the extracts given below and answer the questions that follow:
(ନିମ୍ନରେ ପ୍ରଦତ୍ତ ଉଦ୍ଧୃତାଂଶଗୁଡ଼ିକୁ ପଢ଼ ଏବଂ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପ୍ରଶ୍ନଗୁଡ଼ିକର ଉତ୍ତର ଦିଅ ।)

1. He said, “Allow me to present
Your Highness with a rose.
And taking out a currant bun
He held it to my nose.
I staggered back against the wall
And then I answered, “Well!”

(i) Choose a phrase from the extract which indicates a polite request.
Answer:
The phrase “Allow me to present” indicates a polite request.

(ii) Choose the option which shows a ‘currant bun’.
A Funny Man Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 5 3
Answer:
Image 2 is of a currant bun (image 1 is of Bread, image 3 is of a donut, and image 4 is of a loaf.)

(iii) Complete the sentence with an appropriate reason.
When the poet says, ‘Well!’, it expresses surprise. This was so because
Answer:
the man offered a currant bun instead of a rose, which was unexpected.

(iv) “I staggered…..” Here ‘I’ stands for whom?
Answer:
Here ‘I’ stands for the poet.

2. You never heard in all your life
Such a funny feeling sound.
“My friend, why do you wear two hats
Upon your feet?” I said.
He turned the other way about,
And hopped home on his head.

(i) Choose the line from the extract which tells us that the sound was unique.
(ଉଦ୍ଧୃତାଂଶରୁ ଏକ ଧାଡ଼ି ବାଛ ଯାହା ଶବ୍ଦଟି ଅନନ୍ୟ ଥିଲା ବୋଲି କହୁଛି ।)
Answer:
“You never heard in all your life such a funny feeling sound.”

(ii) Complete the sentence with an appropriate reason.
(ଏକ ସମୁଚିତ କାରଣ ସହ ବାକ୍ୟ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ କର ।)
The poet calls the funny man ‘my friend’ because ______.
Answer:
The poet calls the funny man ‘my friend’ because she finds him amusing and non-threatening.

A Funny Man Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 5

(iii) The poet said, “Dear friend, why do you wear two hats upon your feet?” How did the funny man react to the poet’s question?
Answer:
His reaction shows doesn’t take things seriously. Instead of answering the poet’s questions, he turned the other way and hopped home on his head.

(iv) Choose the correct option to complete the sentence. The last line of the extract makes the readers feel
A. dreamy
B. impatient
C. worried
D. cheerful
Answer:
D. cheerful

II. Answer the following questions:
(ନିମ୍ନଲିଖତ ପ୍ରଶ୍ନଗୁଡ଼ିକର ଉତ୍ତର ଦିଅ ।)

Question 1.
Which character trait of the funny man was most appealing to you? Why?
(କୌତୁକିଆ ବା ମଜାଳିଆ ଲୋକର କେଉଁ ଚାରିତ୍ରିକ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ତୁମକୁ ଅଧୁକ ଆକୃଷ୍ଟ କରିଛି ?)
Ans:
His playfulness is appealing me because it creates joy without logic.

Question 2.
The funny man does unusual things in the poem. Make a list of such unusual things.
(କୌତୁକିଆ ଲୋକଟି କବିତାରେ ଅସାଧାରଣ କାର୍ଯ୍ୟମାନ କରୁଛି । ଏଭଳି ଅସାଧାରଣ କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ଏକ ତାଲିକା କର ।
Answer:
The list of unusual things that a funny man does :
(i) wore a shoe upon is head.
(ii) wore hats upon his feet.
(iii) gave a currant bun saying rose.
(iv) sang a song in a funny-sounding way.
(v) hopped home on his head.

Question 3.
What alternative title would you suggest for the poem? Give reason(s) for your choice.
(କବିତାର କେଉଁ ବିକଳ୍ପ ନାମ ତୁମେ ପ୍ରସ୍ତାବ କରିବ । ତୁମ ପସନ୍ଦର କାରଣ ପ୍ରଦାନ କର ।)
Answer:
I would like to title it as “The Topsy Turvy Man” as it captures his upside- down actions.

A Funny Man Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 5

Question 4.
What does the poet wish to convey by highlighting the unusual behaviour of the funny man?
(କବିତାରେ କୌତୁକିଆ ଲୋକର ଅସ୍ଵାଭାବିକ ବ୍ୟବହାରକୁ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦେଇ କବି କ’ଣ ବାର୍ତ୍ତା ଦେବାକୁ ଚାହିଁଛନ୍ତି ?)
Answer:
The poet highlights the funny man’s absurd behaviour to show how breaking conventions can create joy and wonder. Through his illogical antics, the poem celebrates imagination and the freedom to be playfully unconventional.

Let us learn (ଆସ ଶିଖୁବା)

Read the following phrases from the poem
(ପଦ୍ୟରୁ ନିମ୍ନଲିଖ୍ ବାକ୍ୟାଶ ଗୁଡ଼ିକୁ ପଢ଼)

  • walking down (ତଳକୁ ଚାଲିବା)
  • taking out (ବାହାର କରିବା)
  • sat down (ତଳେ ବସିବା)

These are two-word verbs: (phrasal or prepositional verbs).

They are combinations of a verb with a preposition or an adverb particle that together function as a single unit. They often have meanings that are different from the individual words used alone. The same verb followed by different prepositions or adverb particles conveys different meanings.

I. Match the phrasal verbs in Column 1 with their correct meaning in Column 2.
(ସ୍ତମ୍ଭ ‘1’ phrasal verb ସହ ସ୍ତମ୍ଭ ‘2’ ର ସଠିକ୍ ଅର୍ଥ ମିଳାଅ ।)
A Funny Man Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 5 4
Answer:

Column 1 Column 2
1. take up (iii) to begin to study, practise or do something.
2. take after (v) to resemble or look similar to (usually a family member)
3. take in (i) to understand and comprehend something.
4. take over (ii) to assume control or responsibility for something.
5. take off (iv) to become successful or popular quickly.

Now, fill in the blanks with suitable phrasal verbs from the table given in I. You may change the tense of the verb, if required.
(ସାରଣୀ I ରେ ଦିଆଯାଇଥୁବା ଉପଯୁକ୍ତ phrasal verb ଦ୍ଵାରା ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର । ଆବଶ୍ୟକ ସ୍ଥଳେ ତୁମେମାନେ verb ର tense ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିପାର ।)
1. The new technology is set to ________ traditional methods of communication.
2. I tried hard to ________ what the writer wanted to say but was unsuccessful.
3. Arjun decided to ________ painting as a hobby.
4. The smartphone quickly ________ the sales in the market.
5. Sheela ________ her father; they have the same smile
Answer:
1. The new technology is set to take over traditional methods of communication.
2. I tried hard to take in what the writer wanted to say but was unsuccessful.
3. Arjun decided to take up painting as a hobby.
4. The smartphone quickly took off the sales in the market.
5. Sheela takes after her father; they have the same smile.

A Funny Man Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 5

II. Match the verbs in Column 1 with any suitable adverbs or prepositions in Column 2. Write their meanings in Column 3. An example has been done for you.
(ସ୍ତମ୍ଭ 1 ରେ verb ସହିତ ସ୍ତମ୍ଭ 2ରେ ଥିବା adverb କିମ୍ବା preposition ମିଳାଅ । ସେଗୁଡ଼ିକର ଅର୍ଥ ସ୍ତମ୍ଭ 3ରେ ଲେଖ । ଗୋଟିଏ ଉଦାହରଣ ତୁମ ପାଇଁ ଦିଆଯାଇଛି ।)
(Questions with Answer)
A Funny Man Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 5 5
Answer:

Column 1 Column 2 Column 3
1. look
2. run
3. put
4. break
5. call
after, away, up for, in, on, into, down, off, out look after: take care of
run down: exhausted
put off: to postpone
break into: enter forcefully
call on: to mean

Now, frame sentences of your own using any five phrasal verbs. (ଯେକୌଣସି ପାଞ୍ଚଟି phrasal verb ବ୍ୟବହାର କରି ତୁମ ନିଜ ବାକ୍ୟରେ ଲେଖ ।) look for – I need to look for my lost keys before I leave.
look after – The nurse looks after the patient.
run down – My car battery has run down.
put off – They put off the meeting until Tuesday.
break into – Thieves broke into our house yesterday night.
call on – I will call on my friend tomorrow.

III. Read the following words from the poem. (You can use a dictionary) ( ନିମ୍ନଲିଖିତ ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକୁ ପଢ଼ । ତୁମେ ଏକ ଅଭିଧାନ ବ୍ୟବହାର କର ।)
walking, staggered, hopped
The given words denote the different ways of walking.
Arrange the words given in the box in increasing order of pace/speed.
A Funny Man Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 5 6
Answer:
1. jog
2. trot
3. sprint

Let us listen (ଆସ ଶୁଣିବା)

I. You will listen to a girl narrate a personal incident. As you listen, select the picture related to the narration. (Transcript for the teacher on pg. 88)
(ତୁମେ ଜଣେ ବାଳିକା ଏକ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଘଟଣା ବର୍ଣ୍ଣନା କରୁଥିବାର ଶୁଣିବ । ଶୁଣିବା ସମୟରେ, ବର୍ଣ୍ଣନା ସହିତ ସମ୍ପର୍କିତ ଛବିଟି ବାଛ । ଶିକ୍ଷକଙ୍କ Transcript ପୃଷ୍ଠା ୮୮ରେ ଅଛି ।)
A Funny Man Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 5 7
Answer:
Picture 3

II. You will once again listen to the girl narrate a personal incident. As you listen, arrange the events in order of occurrence.
(ବାଳିକାଟି ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଘଟଣା ବର୍ଣ୍ଣନା କରୁଥିବା ତୁମେ ଆଉଥରେ ଶୁଣିବ । ଶୁଣିବା ସମୟରେ ଘଟଣାଗୁଡ଼ିକୁ ଘଟୁଥ‌ିବା
1. Ate lunch
2. Took off shoes
3. Put shoes in the room
4. Laughed at the mistake
5. Placed the plate in the room
6. Prepared for the presentation
7. Put the plate in the kitchen
Answer:
Events in order of occurrence are as follows.
6. Prepared for the presentation
2. Took off shoes
1. Ate lunch
5. Placed the plate in the room
4. Laughed at the mistake
3. Put shoes in the room
7. Put the plate in the kitchen

Let us speak (ଆସ କହିବା) :

A Funny Man Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 5 8

Read the joke given below.
(ନିମ୍ନ ପ୍ରଦତ୍ତ ମଜାକଥାଟି ଶୁଣ ।)
(A man is talking to God.)
The man says, “God, how long is a million years?”
God replies, “For me, it’s about a minute.”
The man asks, “How much is a million rupees?”
God smiles and replies, “It’s less than a rupee for me.’
The man quickly requests, “God, may I have a rupee?”
God promptly says, “Wait a minute.”
Work in pairs and take turns to tell the joke.
(ଦୁଇ ଜଣିଆ ଦଳରେ କାମ କର ଏବଂ ପାଳି ଆସିଲେ ଗପଟି କୁହ ।)

A Funny Man Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 5

Remember (ମନେରଖ) :

  • Man’s voice-change of voice (speak with curiosity and respect)
  • God’s voice- deep voice (speak in a pleasant tone)

Now, work in pairs to create a joke and tell it in front of the class.
(ଏବେ ଦୁଇଜଣିଆ ଦଳରେ କାମ କରି ଏକ ମଜାକଥା ତିଆରି କର ଏବଂ ଶ୍ରେଣୀରେ କୁହ ।)
Answer:
1. For the given joke, students should practice:
Narration in a neutral tone
Man’s lines in a louder, respectful voice
God’s lines in a deep, calm voice

2. For the created joke (student responses will vary; no fixed answer).
Sample: A man buys a parrot who talks like a human:
One night, a thief breaks into the house.
The parrot calls out, “Who’s there?” The thief freezes and whispers, “It’s just the wind !”
The parrot replies, “Then why are you taking the TV ?”

Let us write (ଆସ ଲେଖୁବା)

I. A limerick is a nonsensical and funny verse consisting of five lines. Study the limerick given below and identify the rhyme scheme.
(ଏକ ପଞ୍ଚପଦୀ କବିତା (limerick) ହେଉଛି ଏକ ଅବୋଧ ଓ ମଜାଳିଆ କବିତା ଯେଉଁଥରେ ପାଞ୍ଚଟି ଧାଡ଼ି ଥାଏ । ନିମ୍ନ ପ୍ରଦତ୍ତ ପଞ୍ଚପଦୀ କବିତାଗୁଡ଼ିକୁ ପଢ଼ ଏବଂ ପଦପାତ (ଯତିପାତ) କ୍ରମ ଚିହ୍ନଟ କର ।)

1. There was an Old Man with a beard,
Who said, “It is just as I feared!
Two Owls and a Hen,
Four Larks and a Wren,
Have all built their nests in my beard!”
Edward Lear

Now, read another limerick.
(ଏବେ ଅନ୍ୟ ଏକ ପଞ୍ଚପଦୀ କବିତା ପଢ଼ ।)

2. There were two friends in Bengaluru’s lanes,
One loved books, the other flew planes.
They’d laugh and they’d play,
In their own unique way,
Creating stories and flying in dreams’ trains.

Remember all limericks have the same rhyme scheme AABBA.
(ମନେରଖ ସମସ୍ତ ପଞ୍ଚପଦୀ କବିତାରେ ସମାନ ଯତିପାତକ୍ରମ AABBA ଥାଏ)
Answer:
Rhyme scheme: AABBA (beard/ feared, Hen/Wren, beard)
Rhyme scheme: AABBA (lanes/ planes, play/way, trains)

II. Follow the structure given below and write a limerick on your own.
(ନିମ୍ନରେ ପ୍ରଦତ୍ତ ଗଠନଶୈଳୀକୁ ଅନୁସରଣ କରି ଏବଂ ଗୋଟିଏ ପଞ୍ଚପଦୀ କବିତା ଲେଖ ।)
A Funny Man Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 5 9
Answer:
There was a child from Dehradun,
Who ate soup with a spoon,
Then danced in the rain,
And forgot all her pain,
She/he howls at the full moon!

Let us explore
(ଆସ ଅନ୍ଵେଷଣ କରିବା):

I. In ancient Indian literature (ଭାରତୀୟ ସାହିତ୍ୟ) and mythology (ପୌରାଣିକ କଥା), there are several humorous (ହାସ୍ୟପୂର୍ଣ୍ଣ) or funny character who play important roles in the stories. These characters often represent wit, humour and mischief (ଚଗଲାମି) while conveying deeper moral lessons. Here are a few well-known funny characters:
A Funny Man Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 5 10
Take any story to read and share it with your classmates and the teacher. (ପଢ଼ିବା ପାଇଁ ଯେ କୌଣସି ଏକ ଗପ ନିଅ ଏବଂ ଏହାକୁ ତୁମ ଶ୍ରେଣୀସାଥୀ ଓ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ସହ ବିନିମୟ କର ।)
Answer:
(Summary of a Tenali Rama story)
Once, Tenali Rama tricked a greedy merchant by. pretending that an ordinary rock was magical. The merchant fell into the trap and, bought it. Later he found it was worthless. This taught him the lesson that greed leads to loss.

II. We can identify the acts of the funny man with certain modern-day activities that have playfulness or unconventional behaviour.
(ଆମେ କୌତୁକିଆ ଲୋକର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଆଧୁନିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ସହ ଚିହ୍ନିତ କରିପାରିବା ଯେଉଁଥୁରେ ଖେଳୁଆଡ଼ କିମ୍ବା ଅଣପାରମ୍ପରିକ ବ୍ୟବହାର ରହିଥାଏ ।)
For example:
STREET PERFORMERS OR CLOWNS (ରାସ୍ତା କଳାକାର କିମ୍ବା ବିଦୂଷକ ।): Like the funny man in the poem, modern-day street performers or clowns often dress in unusual ways and do unexpected acts to entertain people.
PERFORMANCE ART OR ABSTRACT THEATRE (ପ୍ରଦର୍ଶନ କଳା କିମ୍ବା ଛାୟା ରଙ୍ଗମଞ୍ଚ)): The funny man’s actions, such as singing a song and hopping on the head, resemble performance art or abstract theatre, where artists break conventional rules to create thought-provoking, often humorous experiences.
CHILDREN’S ENTERTAINMENT AND COMEDY SHOWS (ପିଲ।ଙ୍କ ମନୋରଞ୍ଜନ କିମ୍ବା କମେଡ଼ି ସୋ): The funny man’s behaviour is reflected in children’s shows to make laughter.
In these examples, the common theme is humour, imagination, and defying logic or expectation, which is exactly what the funny man in the poem represents.

A Funny Man Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 5

III. Jagannath Prasad Dash, an Odia poet, wrote poems in a similar style in his book Abanabana’.
(ଓଡ଼ିଆ କବି ଜଗନ୍ନାଥ ଦାଶ ତାଙ୍କ ପୁସ୍ତକ ‘ଅବନାବନା’ ରେ ସେହିଭଳି ଶୈଳୀରେ କବିତା ଲେଖୁଥିଲେ ।
You may also share a similar poem from your native language with your classmates and the teacher.
(ତୁମେ ତୁମ ଭାଷାରେ ଏହିଭଳି କବିତା ତୁମ ଶ୍ରେଣୀ ସାଥୀ ଓ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ସହ ବିନିମୟ କର ।)
A Funny Man Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 5 11
For example:
STREET PERFORMERS OR CLOWNS (ରାସ୍ତା ପ୍ରଦର୍ଶନକାରୀ କିମ୍ବା ବିଦୂଷକ) :
Performance Art or Abstract Theatre, Children’s Entertainment and Comedy Shows (See Pages 67-68)
In these examples, the common theme is humour, imagination, and defying logic or expectation, which is exactly what the funny man in the poem represents.”
Answer:

  1. Street performers: Like wearing shoes on head for laughs.
  2. Clown acts: Similar to offering fake ‘roses” (like the bun).
  3. Comedy shows: Use absurd dialogue like the poem.
  4. Children’s entertainers: Do head- stands/hops like the funny man.

III. Sukumar Ray, an Indian poet and illustrator, wrote poems in a similar style in his book Abol Tabol.
You may also share a similar poem from your native language with your classmates
and the teacher.
Answer:
(Example Hindi poem):
“Bandar mama pahan pajama,
Neeli dhoti lal rumal,
Jab bhi aate ghar hamare,
Karte hain bahut tamasha!”

MY LOST PENCIL
(ମୋର ହଜିଥୁବା ପେନ୍‌ସିଲ)

Oh pencil, dear pencil, where have you gone?
I just had you here a minute at dawn!
You were sharp and perfect, ready to write,
Now you’re missing-gone from sight!

(ହେ ମୋର ପେନ୍‌ସିଲ୍, ତୁମେ କେଉଁଠିକୁ ଯାଇଛି ! ମୁଁ ତୁମକୁ ପ୍ରତ୍ଯୁଷରେ ଏକ ମିନିଟ୍ ପାଇଁ ଧରିଥୁଲି । ତୁମେ ତୀକ୍ଷ୍ଣ ଏବଂ ସଠିକ୍ ଥୁଲ, ଲେଖୁବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଥିଲ । ବର୍ତ୍ତମାନ ତୁମେ ହଜିଯାଇଛ ଦୃଶ୍ୟପଟ୍ଟରେ ନାହିଁ ।)

Did you roll off my desk? Did you fall to the floor?
Did someone swipe you for sure?
It’s always the same, I’ve lost fifty this year,
By the end of the month, they just disappear!

(ତୁମେ ମୋ ଡେସ୍କ ଉପରୁ ଖସି ପଡ଼ିଲ କି ? ତୁମେ ତଳେ ଚଟାଣ ଉପରେ ପଡ଼ିଗଲ କି ? ତୁମକୁ କେହି ଜଣେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଚୋରି କରି ନେଇଛି କି ? ଏ ବର୍ଷ ପଚାଶଟା ହରେ ଇଛି । ମାସ ଶେଷରେ ସେମାନେ ଅଦୃଶ୍ୟ ହୋଇଯାଆନ୍ତି ।)
A Funny Man Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 5 13
Next time, I’ll tie you with tape or a string,
Because losing my pencils is a real thing.

(ଆରଥରକୁ ମୁଁ ତୁମକୁ ଗୋଟିଏ ଟେପ୍ କିମ୍ବା ତାରରେ ବାନ୍ଧିଦେବି, କାରଣ ମୋ ପେନ୍‌ସିଲ୍‌ଗୁଡ଼ିକ ହଜେଇବା ଏକ ବାସ୍ତବ ଘଟଣା ।)

A Funny Man Class 7 Summary

Let us read (ଆସ ପଢ଼ିବା) :

A Funny Man Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 5 2

One day a funny kind of man
Came walking down this street
He wore a shoe upon his head
And hats upon his feet.

ଓଡ଼ିଆ ଅନୁବାଦ :
ଦିନେ ଜଣେ କୌତୁକିଆ ଲୋକ ଏହି ରାସ୍ତାରେ ଚାଲି
ଚାଲି ଆସିଲେ, ସେ ତାଙ୍କ ମୁଣ୍ଡରେ ଜୋତା ଏବଂ
ତାଙ୍କ ପାଦରେ ଟୋପି ପିନ୍ଧିଥିଲେ ।

He raised the shoe and smiled at me,
His manners were polite;
But never had I seen before
Such a funny sounding sight.

ଓଡ଼ିଆ ଅନୁବାଦ
ସେ ଜୋତା ଉପରକୁ ଉଠାଇଲେ ଏବଂ ମୋତେ ଦେଖୁ
ହସିଲେ, ତାଙ୍କର ବ୍ୟବହାର ଭଦ୍ର ଥିଲା କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଆଗରୁ
କେବେ ଦେଖୁ ନଥୁଲି ଏଭଳି ଏକ ମଜାଳିଆ ଶୁଣାଯାଉଥ‌ିବା
ଦୃଶ୍ୟ।

A Funny Man Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 5

He said, “Allow me to present
Your Highness with a ‘rose:’
And taking out a currant bun
He held it to my nose.

ଓଡ଼ିଆ ଅନୁବାଦ :
ସେ କହିଲେ, ‘‘ମୋତେ ଆପଣଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ଗୋଲାପ ଫୁଲ ଦେବାକୁ ଅନୁମତି ଦିଅନ୍ତୁ ଏବଂ ଏକ କସିମିସ୍ ଦିଆ ପାଉଁରୁଟି ବାହାର କରି ମୋ ନାକ ପାଖକୁ ଧରିଲେ ।

I staggered back against the wall
And then I answered, “Well!
I never saw a rose with such
A funny looking smell’

ଓଡ଼ିଆ ଅନୁବାଦ
ମୁଁ ପଛକୁ ହଟି ଆସି କାନ୍ଥକୁ ଆଉଜି ପାଡ଼ିଲି ଏବଂ ତା’ପରେ ମୁଁ ଉତ୍ତର ଦେଲି, ‘ଆଚ୍ଛା ! ମୁଁ କେବେହେଲେ ଏଭଳି ଏକ ଅଜବ ବାସ୍ନାର ଗୋଲାପ ଦେଖୁନଥିଲି ।’’

He then began to sing a song,
And sat down on the ground;
You never heard in all your life
Such a funny feeling sound.

ଓଡ଼ିଆ ଅନୁବାଦ :
ସେ ତା’ପରେ ଗୋଟିଏ ଗୀତ ଗାଇବାକୁ ଆରମ୍ଭ କଲା ଜୀବନରେ କେବେ ଶୁଣି ନଥ‌ିବ, ଏପରି ଏକ ମଜାଳିଆ ଏବଂ ଭୂମି ଉପରେ ବସିପଡ଼ିଲା ତୁମେ ଅନୁଭୂତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଶବ୍ଦ ।

“My friend, why do you wear two hats
Upon your feet?” I said.
He turned the other way about,
And hopped home on his head.

ଓଡ଼ିଆ ଅନୁବାଦ :
ମୁଁ ପଚାରିଲି, ‘ହେ ମୋର ସାଙ୍ଗ ତୁମେ କାହିଁକି ଦୁଇଟି ଟୋପି ତୁମ ପାଦରେ ପିନ୍ଧିଚ ?’’ ସେ ଅନ୍ୟ ରାସ୍ତାରେ ବୁଲିପଡ଼ି ମୁଣ୍ଡରେ ଡେଇଁ ଡେଇଁ ଘରକୁ ପଶିଗଲା
NATALIE JOAN

Summary of The Poem
(ପାଠ୍ୟ କବିତାର ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ସାରକଥା) :

The poem describes an encounter with a humorous and peculiar man who behaves in a very unusual way. He walks down the street wearing a shoe on his head and hats on his feet. The narrator is surprised by his strange manners and appearance. The man politely offers him a currant bun as rose, which has a funny smell. He sings a peculiar song, creating a funny sound. When asked why he wears hats on his feet, the man humorously turns the other way and hops home on his head. The poem captures the amusement and surprise of the narrator at this comical scene.

Central Idea / Theme (ମୁଖ୍ୟ ପ୍ରସଙ୍ଗ)

The poem celebrates humour, playfulness, and the joy of observing strange and funny things. It shows how the unusual behaviour of the man amuses the narrator and creates a light-hearted, entertaining scene.

Notes & Glossary (ଶବ୍ଦାର୍ଥ) :

  • staggered – walked unsteadily (ଟଳମଳ ହୋଇଚାଲିବା।)
  • currant bun – small sweet bread with dried fruit (କିସ୍‌ମିସ୍ ଦିଆ ପାଆଁରୁଟି)
  • sight – something seen (ଦୃଶ୍ୟ)
  • smell – odour, fragrance (ସୁଗନ୍ଧ)
  • sounding – making a sound (ଶବ୍ଦ କରିବା)
  • hopped – jumped lightly (ହାଲୁକା ଭାବରେ ଡେଇଁବା)

A Funny Man Class 7 MCQ

Question 1.
Where was the shoe worn by the funny man?
(a) on his foot
(b) on his head
(c) on his hand
(d) on his bag
Answer:
(b) on his head

Question 2.
The funny man smiled and raised the shoe to show his _________.
(a) anger
(b) fear
(c) politeness
(d) sadness
Answer:
(c) politeness

Question 3.
What did the man say he would present?
(a) a gift
(b) a bun
(c) a rose
(d) a hat
Answer:
(c) a rose

Question 4.
The poet staggered because he was __________.
(a) tired
(b) frightened
(c) angry
(d) shocked and confused
Answer:
(d) shocked and confused

A Funny Man Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 5

Question 5.
What did the funny man do after offering the bun?
(a) ran away
(b) sang a song
(c) fell asleep
(d) spoke loudly
Answer:
(b) sang a song

Question 6.
The sound of his song was __________.
(a) sweet
(b) loud
(c) funny-feeling
(d) musical
Answer:
(c) funny-feeling

Question 7.
How did the funny man answer the poet’s question?
(a) by speaking
(b) by laughing
(c) by ignoring
(d) by hopping on his head
Answer:
(d) by hopping on his head

Question 8.
The poem mainly creates humour through ________.
(a) sadness
(b) exaggeration and absurdity
(c) anger
(d) fear
Answer:
(b) exaggeration and absurdity

Question 9.
The poet’s attitude towards the funny man is __________.
(a) hateful
(b) mocking
(c) amused and curious
(d) jealous
Answer:
(c) amused and curious

Question 10.
The funny man ignores social rules to show __________.
(a) rebellion
(b) madness
(c) individuality
(d) weakness
Answer:
(c) individuality

Question 11.
The phrase “Your Highness” shows __________.
(a) fear
(b) respect
(c) pride
(d) anger
Answer:
(b) respect

Question 12.
The ending of the poem makes the reader feel __________.
(a) worried
(b) sad
(c) cheerful
(d) confused.
Answer:
(c) cheerful

A Funny Man Class 7 Fill in the Blanks

1. The funny man came ______ down the _________.
Answer: running, street

2. The funny man _________ home on his _________.
Answer: hopped, head

3. The poet ______ back to avoid the funny man’s __________.
Answer: staggered, offer

4. The funny man presented a __________ as if a __________.
Answer: currant bun, rose

A Funny Man Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 5

5. The funny man’s __________ were __________.
Answer: manners, polite

6. The ______ man placed a shoe on his ______.
Answer: funny, head

A Funny Man Class 7 True or False

1. The poet considered the funny man’s song ‘a funny feeling sound’.
Answer: True

2. The funny man’s conduct followed the traditions.
Answer: False

3. The poem creates a dramatic situation.
Answer: True

4. ‘Hopped home’ is an example of simile.
Answer: False

5. The poet called the smell of rose funny-looking.
Answer: True

6. The funny man came walking down the street.
Answer: False

A Funny Man Class 7 Very Short Question Answer

Question 1.
How do the poet’s reaction show his surprise at the funny man’s behaviour?
Answer:
The poet staggered back and feels confused by the man’s reaction.

Question 2.
Why does the poet say the man’s manners were polite?
Answer:
Because he smiled and spoke respectfully to the poet.

Question 3.
What made the poet stagger back against the wall?
Answer:
He was shocked and confused by the strange behaviour.

Question 4.
What does the phrase “funny looking smell” suggest?
Answer:
It means a strange and unusual smell.

Question 5.
How does the funny man respond to the poet’s question about the clothes?
Answer:
He does not speak and hops away on his head.

A Funny Man Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 5

Question 6.
What kind of song does the funny man sing?
Answer:
He sings a strange and funny-feeling song.

Question 7.
How does the poem create humour through contrast?
Answer:
Humour is created through his strange and unexpected actions.

Question 8.
What do the funny man’s actions tell us about his attitude to social rules?
Answer:
He does not care about social rules.

Question 9.
Do you think the funny man is foolish or wise? Give reasons.
Answer:
The funny man is wise because he enjoys being himself.

A Funny Man Class 7 Short Question Answer

Question 1.
What message does the poem give about individuality?
Answer:
The poem teaches us to appreciate individuality. We come to know that being different from others has its own charm.

Question 2.
Why did the funny man behave in such odd manners?
Answer:
The funny man behaved in such manners to create a lighthearted situation for humour and amusement.

A Funny Man Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 5

Question 3.
Why did the poet stagger back?
Answer:
The poet staggered back when the funny man offered her a currant bun instead of a rose, and the bun had a bad smell.

Question 4.
How did the funny man sing?
Answer:
The funny man sang a song full of funny sounds to create a situation for more amusement.

Spectacular Wonders Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 9

For effective revision, students can use BSE Odisha Class 8 English Solutions Chapter 9 Spectacular Wonders Question Answer to practice textbook exercises.

Class 8 English Spectacular Wonders Question Answer

Class 8 English Chapter 9 Question Answer Odia Medium

Let us do these activities before we read
(ଚାଲ ପଢ଼ିବା ପୂର୍ବରୁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ କରିବା ।

I. Look at the pictures given below and sort them into natural and man-made wonders.
(ନିମ୍ନ ପ୍ରଦତ୍ତ ଚିତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟକର ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରାକୃତିକ ଓ କୃତ୍ରିମ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ଭାବରେ akgala (Question with Answer)
Spectacular Wonders Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 9.1
Natural:
(3) Dzukou Valley
(4) Ice-Stupa in Ladakh
(2) Desert
(7) Moon over the Himalayas
(8) Marble rock with cable car

Manmade:
(1) Cricket Stadium
(5) Bogibeel bridge
(6) Factory

Spectacular Wonders Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 9

II. Which of these wonders-man-made or natural – are more appealing and why? Share your answer with your classmates and teacher.
(ଏହି ବିସ୍ମୟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ (ପ୍ରାକୃତିକ ବା କୃତ୍ରିମ) କେଉଁଟି ଅଧିକ ମୁଗ୍‌ଧକାରୀ ଓ କାହିଁକି ? ସହପାଠୀ ଓ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ସହିତ ତୁମର ଉତ୍ତର ଆଲୋଚନା କର ।)
Answer:
Talking about the ‘moon’ its appeal stems (comes, from its eternal (heavenly beauty, universal presence, inspiring (ପ୍ରେରଣାଦାୟକ) wonder, coolness (ଶୀତଳତା) and a sense of connection to nature and the cosmos (universe). Its cool and soft light provides (supplies) calmness (ଶାନ୍ତି) to the mind and influences (ପ୍ରଭାବିତ କରିଥାଏ) art (କଳା), folklore (ଲୋକଗୀତ) and even (ଏପରିକି) human behaviour (ମାନବୀୟ ବ୍ୟବହାର) across culture. Its gentle, cool light at night serves as a guide to the passers-by (ବାଟୋଇମାନଙ୍କୁ).

III. Work in pairs. Write down two wonders of nature that have amazed you. Discuss what makes them impressive. Share your answers with your classmates and teacher. (ଦୁଇ ଦୁଇ ଜଣ କରି କାମ କର । ପ୍ରକୃତିର ଯେଉଁ ଦୁଇଟି ବିସ୍ମୟ ତୁମ୍ଭମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟାନ୍ବିତ କରିଛି ଲେଖ । କ’ଣ ସବୁ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଆକର୍ଷଣୀୟ କରିଛି ଆଲୋଚନା କର । ତୁମ୍ଭମାନଙ୍କ ଉତ୍ତର ସହପାଠୀ ଓ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା କର ।)
Answer:
In picture No. 4 the ice-stupa in Ladakh, the cold desert of India, that creates artificial glaciers, used for storing winter water in the form of conical-shaped ice heaps.

Ice-stupas in Ladakh are so impressive due to their ingenious (clever) solution to the region’s severe water crisis. They are shaped like Buddhist stupas (ବୌଦ୍ଧ ସ୍ତୁପ ଆକୃତିର) turning barren land (ପଡ଼ିଆ ଭୂମି) green,fostering eco-tourism and demonstrating (showing) sustainable, community- led, climate adaption. Here is another nature’s wonder.

It is the Dzukou valley shown in picture If you are really excited to enjoy nature at her very best the Dzukou valley, nested (located – 2) on the border of Nagaland and Manipur in North-east India is absolutely a perfect tourist destination. It is a breath-taking (very beautiful) high-altitude valley continues to attract tourists from home and abroad for its rolling green hills, unique flora (ଅଦ୍ୱିତୀୟ ଉଦ୍ଭଦ ମଣ୍ଡଳ), cascading streams (ନିମ୍ନମୁଖୀ ଝରଣା) and vibrant (very bright) seasonal flowers especially the rare Dzukou (Lily ) making the valley a must trekking for serenity and sublimity (beauty).

IV. Work in groups of four. Complete the web chart given below with words that you associate with the phrase, ‘Nature’s Power’. Share your answers with your classmates and teacher.
(ଚାରିଜଣିଆ ଦଳରେ କାମ କର । ‘Nature’s Power’ ସହିତ ତୁମେ ସଂପର୍କିତ କରିପାରୁଥିବା ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକଦ୍ୱାରା ନିମ୍ନରେ ପ୍ରଦତ୍ତ web chart କୁ ପୂରା କର । ତୁମ ଉତ୍ତରକୁ ସହପାଠୀ ଓ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ସହ ବିନିମୟ କର ।)
Spectacular Wonders Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 9 2
Answer:
Nature’s power refers to primarily a brand of beauty soaps in India made from herbal or natural inredients (ପ୍ରାକୃତିକ ଉପାଦାନ).
Spectacular Wonders Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 9.3

Spectacular Wonders Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 9

Let us discuss
ଆସନ୍ତୁ ଆଲୋଚନା କରିବା

Complete the information in the table given below. One example has been done for you. Share your answers with your classmates and teacher.
(ନିମ୍ନ ପ୍ରଦତ୍ତ ସାରଣୀରେ ସୂଚନା ପୂରଣ କର । ଗୋଟିଏ ଉଦାହରଣ ତୁମ୍ଭମାନଙ୍କ ପାଇଁ କରିଦିଆଯାଇଛି । ତୁମର ଉତ୍ତରଗୁଡ଼ିକୁ ଶ୍ରେଣୀସାଙ୍ଗ ଓ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କର ।) (Questions with Answer)
Spectacular Wonders Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 9.18
Answer:
Spectacular Wonders Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 9.19

Let us think and reflect :
(ଆସ ଚିନ୍ତା କରିବା ଓ ବିଚାର କରିବା)

Question 1.
Read the given extracts and answer the questions that follow :
(ପ୍ରଦତ୍ତ ଉଦ୍ଧୃତାଂଶଗୁଡ଼ିକୁ ପଢ଼ି ପରବର୍ତୀ ପ୍ରଶ୍ନଗୁଡ଼ିକର ଉତ୍ତର ଦିଅ ।)

(i) India is home to some of the most mystifying natural phenomena that surprise and spark our imagination.
Replace the underlined phrase with one from the extract.
(ରେଖାଙ୍କିତ ବାକ୍ୟାଶକୁ ବଦଳାଇ ଉଦ୍ଧୃତାଂଶ ଗୋଟିଏ ଶବ୍ଦ ଲେଖ ।)
India is the birth place of several ecosystems.
Answer:
India is home to several ecosystems.

Spectacular Wonders Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 9

(ii) What does the phrase ‘nature’s unusual side’ suggest about the phenomena described ?
(ବର୍ଣ୍ଣିତ ଦୃଶ୍ୟ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ‘nature’s unusual side’ ବାକ୍ୟଶଟି କଣ ସୂଚାଉଛି ? )
Answer:
The phrase ‘nature’s unusal side’ suggests that the natural world is not always predictable, serene ot pretty as we think conventionally, but it may be ecentric or surreal.
(Nature’s unusal side ସୂଚିତ କରୁଛି ଯେ ପ୍ରାକୃତିକ ପୃଥ‌ିବୀ ସର୍ବଦା ଅନୁମେୟ ବା ଶାନ୍ତ ବା ସୁନ୍ଦର ନୁହେଁ, ଯାହା ଆମ୍ଭେମାନେ ପାରମ୍ପରିକ ଭାବେ ମନେକରୁ । ଏହା (ପ୍ରାକୃତିକ ପୃଥ‌ିବୀ) ବିଚିତ୍ର ବା ଅପ୍ରାକୃତିକ ବା ଅବାସ୍ତବ ।)

(iii) Complete the similarity by choosing the correct option. (ସଠିକ୍ ବିକଳ୍ପ ବାଛି ସାଦୃଶ୍ୟ ପୂରଣ କର ।)
Spark Imagination :: ……………… , ……………
Answer:
Wonder : amazement (ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ : ବିସ୍ମୟ)

(iv) Identify whether the following statement is true or false.
(ନିମ୍ନ ଉକ୍ତିଟି ସତ୍ୟ କି ମିଥ୍ୟା ଚିହ୍ନାଅ ।)
Some natural phenomena can surprise people.
Answer:
False

Question 2.
The correct answer is Most natural phenomena can surprise imagination. Have you seen things disappearing in front of your eyes? Well, such things happen at times, when we keep things at some place, and just forget where we have kept them. But, what if there’s a sea that disappears ?
(ତୁମ ଆଖ୍ ଆଗରେ ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକ ଅଦୃଶ୍ୟ ହୋଇଯାଉଥିବାର ତୁମ୍ଭେ ଦେଖୁଛ ? ହଁ, ଏଭଳି ଜିନିଷ ବେଳେ ବେଳେ ଘଟେ, ଠିକ୍ ଯେତେବେଳେ ଆମ୍ଭେ କୌଣସି ଜାଗାରେ ଜିନିଷ ରଖୁ ଏବଂ ଭୁଲି ଯାଉ ଏସବୁ ଜିନିଷ କେଉଁଠାରେ ରଖୁଛୁ ? କିନ୍ତୁ, ଯଦି ଗୋଟିଏ ସମୁଦ୍ର ଅଦୃଶ୍ୟ ହୋଇଯାଏ ?)

This happens in Odisha. It is a beach in the Balasore district where one can witness the sea disappearing mysteriously the Chandipur Beach which is known for its unique feature of playing hide-and-seek with its visitors.
(ଏହା ଓଡ଼ିଶାରେ ହୁଏ । ବାଲେଶ୍ଵର ଜିଲ୍ଲାରେ ଏଭଳି ଏକ ବେଳାଭୂମି ଅଛି ଯେଉଁଠାରେ ଜଣେ ରହସ୍ୟମୟ ଭାବରେ ସମୁଦ୍ର ଅଦୃଶ୍ୟ ହେଉଥ‌ିବାର ଦେଖୁପାରିବ । ଏଇଭଳି ଏକ ସମୁଦ୍ରକୂଳ/ ବେଳାଭୂମି ହେଉଛି ଚାନ୍ଦିପୁର ଯାହାକି ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନଙ୍କ ସହିତ ଲୁଚକାଳି ଖେଳୁଥୁବାର ଏକ ଅସାଧାରଣ ଅଲୌକିକତା ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା ।)

(i) Complete the following sentence with a suitable reason.
(ସଠିକ/ଯୁକ୍ତିଯୁକ୍ତ କାରଣ ସହ ନିମ୍ନଲିଖୁତ ବାକ୍ୟ ପୂରଣ କର ।)
Complete the following sentence with a suitable reason. The writer’s most likely purpose to introduce the information about the Chandipur Beach phenomenon with a question is to (engage the reader’s curiosity and create a sense of suspense/draw the reader to learn more about the unusual phenomenon/set the tone for the surprising nature of the content that follows)
Answer:
engage the reader’s curiosity and create a sense of suspension.

(ii) Select the option that is correct for both Assertion (A) and Reason (R).
(ଉଭୟ Assertion (A) ଓ Reason (R) ପାଇଁ ଠିକ୍ ହେଉଥୁବା ବିକଳ୍ପଟି ଚୟନ କର ।)
A. Chandipur Beach in Odisha is known for its unique freature of the sea disappearing.
B. The tides retreat (ଫେରିଯାଏ) drastically (ପ୍ରଖର ଭାବରେ), exposing (ଦୃଶ୍ୟମାନ ) the Chandipur beach.
C. (A) is true, but (R) is false.
D. (A) is false, but (R) is true
Answer:
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(iii) What does the term unique suggest about the beach in Balasore ?
(ବାଲେଶ୍ଵର ବେଳାଭୂମି ବିଷୟରେ ‘unique’ ଶବ୍ଦ କ’ଣ ସୂଚିତ କରୁଛି ?)
A. very popular
B. one of its kind
C. ancient place
D. far from city
Answer:
(B) One of its kind

Spectacular Wonders Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 9

(iv) What does the winter want to convey with the use of the phrase ‘playing hide and-seek with the visitors’ ?
Answer:
With the use of the phrase “playing hide-and-seek with its visitors” the writer wants to convey the appearing and disappearing of the sea in Chandipur.

II. Answer the following questions :
(ନିମ୍ନଲିଖତ ପ୍ରଶ୍ନଗୁଡ଼ିକର ଉତ୍ତର ଦିଅ ।)

Question 1.
How are the living root of the bridges a boon for the local people of Meghalaya ?
(ମେଘାଳୟର ସ୍ଥାନୀୟ ଅଧିବାସୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ living root bridges କିପରି ଏକ ଆଶୀର୍ବାଦ ଅଟେ ?)
Answer:
For the local people of Meghalaya the living root bridges are a boon as/because these bridges have been built by the local people with unbelievable feats of engineering (ଅବିଶ୍ୱସ୍ତ ଯାନ୍ତ୍ରିକ କଳା ବା କୌଶଳରେ) which help them cross many water ways (ବହୁତ ଜଳପଥ ଅତିକ୍ରମ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ) ending the age- old problem. (ବର୍ଷ ବର୍ଷର ସମସ୍ୟା ଶେଷକରି)

Question 2.
Why is the Lonar Crater Lake considered a remarkable and rare site ?
(Lonar Crater Lake କାହିଁକି ଏକ ଅସାଧାରଣ ଏବଂ ବିରଳ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳୀ ଅଟେ ?)
Answer:
Lonar Crater lake in Maharashtra is considered a remarkable and rate site because it (the lake) is a blend of celestial impact and terrestrial beauty (ପାର୍ଥିବ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ).

Question 3.
What is the writer’s purpose of highlighting the awe-inspiring not unequal ‘wonders of India ?
(ଭାରତର ମୁଗ୍ଧକର ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ ବିସ୍ମୟ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିବାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ କଣ ?)
Answer:
The writer’s purpose of highlighting the awe-inspiring natural wonders of India to describe nature’s artistic flair and enigmatic charm (ରହସ୍ୟମୟ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ).

Question 4.
Which of these unusal pehnomena did you find most interesting and why?
(ଏହିସବୁ ଅସାଧାରଣ ବା ଅଲୌକିକ ଦୃଶ୍ୟାବଳୀ ମଧ୍ୟରୁ କାହାକୁ ତୁମେ ଅଧିକ ସୁନ୍ଦର ମନେକରୁଛ ଓ କାହିଁକି ?)
Answer:
Of (these unusal phenomena I find the Magnetic Hills in Leh, Ladakh and the Invisible Chandipur Beach, Odisha most (interesting). Reason: Magnetic Hills in Leh, Ladakh, the vehicles parked at the indicated spot begin moving forward as if appear to roll uphill. And in Chandipur beach in the Balasore district one can witness the sea disappearing mysteriously (ରହସ୍ୟମୟ ଭାବରେ ଅଦୃଶ୍ୟ ହେଉଥୁବାର).

Let us Learn (ଆସ ଶିଖୁବା) :

I. Fill in the blanks with the correct expressions from the text given in the box below.
(ନିମ୍ନ ବାକ୍‌ସରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ସଠିକ୍ ଉକ୍ତିଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ଠିକ୍ ଉକ୍ତି ବାଛି ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।)Spectacular Wonders Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 9.20
1. I have read many stories
2. Do you know when this little town ?
3. His hard work has helped him
4. There are no simple solutions to the
5. He opened the ancient wooden box and stared at the treasure of traffic jams.
6. The garden is in spring with lots of beautiful flowers in bloom.
Answer:
(1) to name a few
(2) came into existence (ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇଥିଲା )
(3) to no end (a lot ବହୁତ)
(4) age-old problem
(5) in disbelief (ନିର୍ବାକ୍ ହୋଇ)
(6) in full glory (ସମାହାରରେ ଭରିଯାଏ)

Spectacular Wonders Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 9

II. Select the correct synonyms from the box given below that match the list of words in 1-5. You may refer to a thesaurus.
(ନିମ୍ନ ପ୍ରଦତ୍ତ ବାକ୍ସ ମଧ୍ଯରୁ ସଠିକ୍ ପ୍ରତିଶବ୍ଦ ବାଛ ଯାହା 1-5 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକ ସହ ମେଳ ଖାଉଥବ । ତୁମେ ଏକ ପ୍ରତିଶବ୍ଦାବଳୀ ଶବ୍ଦକୋଷ ଅନୁସରଣ କରିପାର ।)
Spectacular Wonders Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 9.21
Spectacular Wonders Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 9.22
1. mysterious, puzzling, baffling
2. mighty, gigantic, huge
3. breath-taking, stunning, awe-inspiring
4. peaceful, calm, tranquil
5. unusual, peculiar, foreign
Answer:
1. Mysterious, puzzing, baffling – enigmatic
2. mighty, gigantic, huge – colossal
3. breath-taking, stunning, awe-inspiring – spactacular
4. peaceful, calm, tranquil – serene
5. unusal, peculiar, foreign – exotic

III. The expressions ‘hide-and-seek’ and ‘flora and fauna’ are used in the text. These are a pair of fixed words joined by ‘and’ or ‘or’. They are mostly synonyms, antonyms, rhyming words, same sound words (alliterations), etc.
Match the pair of fixed words in Column 1 with their meanings in Column 2. You may refer to a dictionary.
(ସ୍ତମ୍ଭ ‘୧’ରେ ଥ‌ିବା ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଯୋଡ଼ା ଶବ୍ଦ ବା ଶବ୍ଦ ଯୁଗଳଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ତମ୍ଭ ‘୨’ରେ ଥ‌ିବା ସେଗୁଡ଼ିକର ଅର୍ଥ ସହିତ ମିଳାଅ । (ତୁମେ ଏକ ଅଭିଧାନର ସାହାଯ୍ୟ ନେଇପାର ।)
Spectacular Wonders Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 9.23
Answer:
Use the binomials given in Column 1 in sentences of your own.
(ସ୍ତମ୍ଭ ‘୧’ ରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ଯୁଗ୍ମ ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକୁ ବ୍ୟବହାର କରି ତୁମ ନିଜ ବାକ୍ୟ ଗଠନ କର ।)

Column 1 Column 2
1. odds and ends (vii) small, unimportant things
2. on and off (v) sometimes, occasionally
3. mix and match (i) put different things together to get a range of possibilities.
4. all or nothing (viii) something to be done completely or not at all.
5. part and parcel (ii) complete part of or belong to
6. pick and choose (iii) choose only the best (things, people, etc)
7. sooner or later (iv) at some time in the future
8. leaps and bounds (vi) increase or develop very quickly

IV. Study the highlighted words in the following sentences from the text.
(ପାଠ୍ୟ ବିଷୟର ନିମ୍ନଲିଖୂତ ବାକ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ଉଲ୍ଲିଖୂତ ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧ୍ୟୟନ କର ।)

  • The living root bridges are one of Meghalaya’s most beautiful…..
  • ………… creating a striking visual contrast against the surrounding rugged terrain. In the given sentences, the highlighted words giving’, ‘striking’, and `rugged’ are examples of verbs used as adjectives. Such verbs are called participles.
    (ଏହି ବାକ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ଉଲ୍ଲିଖତ ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକ ଗୋଟିଏ ଗୋଟିଏ verb ବା କ୍ରିୟାପଦ ଯାହା adjective ବା ବିଶେଷଣ ରୂପେ ବ୍ୟବହୃତ । ଏଇଭଳି verbal adjective କୁ participle କୁହାଯାଏ ।)

Spectacular Wonders Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 9.24

Spectacular Wonders Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 9

For example :
When the vehicles are parked (દ્વાત્તવુષ્ટિ થ્વિદાવા ) at the indicated (วิช้ิง) spot, they begin moving forward at a speed of almost 20 km/hr. indicated – past participle
Now fill in the blanks using present participle or past participle form of the প্বিধা past particple प्रप्रമുട്ടര മുഖ് ജുറ്റുമുന്റ ঘূতি യമ ।)
stand, amaze, carve, scatter, glow

1. The ………… marble monument looks even more spectacular in the moonlight.
2. The ………… view of the Himalayas from Darjeeling attracts visitors from all over the world.
3. The Sun Temple in Konark features intricately ………… stone wheels and walls.
4. ………… at a height of 182 m, the Statue of Unity is dedicated to Sardar Vallabhbhai Patel.
5. The ………… islands of the Andaman and Nicobar offer some of the cleanest beaches in India.
Answer:
1. glowing (Present participle) (ঞ্চেণীর্ 6স্বপ্তৃথা)
2. amazing.(Present participle) ( થાકાર્વપજતજી)
3. Carved (Past participle)
4. Standing (Present participle)
5. Scattered (Past participle)

(v) Study the highlighted word in the following sentence from the text :
(ନିମ୍ନଲିଖତ ବାକ୍ୟରେ ବିଶେଷଭାବେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ଶବ୍ଦଟିକୁ ଅଧ୍ୟୟନ କର ।)

Crossing the many waterways without bridges was difficult for people in the past during monsoons. (ମୌସୁମୀ ବା ବର୍ଷା ସମୟରେ)
In the above sentence, the highlighted word ‘crossing’, is one example of a verb used as a noun. Such a verb is called gerund. (ଏହି ବାକ୍ୟରେ highlighted word “crossing’ ହେଉଛି ଏକ verb ବା କ୍ରିୟାପଦ ଯାହା ଏକ noun ବା ବିଶେଷ୍ୟ ପଦ ରୂପେ ବ୍ୟବହୃତ । ଏପରି verb କୁ gerund କୁହାଯାଏ ।

Remember:
When a verb with ing is used as a noun, it is called gerund. (ଯୋଗକରି ତାହାକୁ ବିଶେଷ୍ୟ ରୂପେ ବ୍ୟବହାର କଲେ, ତାହାକୁ gerund କୁହାଯାଏ ।) Underlined the gerunds and participles in the following sentences. Write ‘G’ for gerunds and ‘P’ for participles in the space provided. One example has been done for you. (ତଳଲିଖ୍ ବାକ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ gerund ଓ participle ଗୁଡ଼ିକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କର । Gerund ଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ‘G’ ଓ participle ଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ‘P’ ଲେଖ । ଗୋଟିଏ ଉଦାହରଣ ତୁମ ପାଇଁ କରି ଦିଆଯାଇଛି ।) (Questions with Answer)

1. Dancing is a great way to express emotions. (G)
2. Travelling can broaden your perspective (idea). (G)
3. The falling leaves signalled the arrival of autumn. (P)
4. She enjoys cooking new recipes for her family. (G)
5. Reading helps improve your vocabulary (word power). (G)
6. He watched the shimmerng stands in the night sky. (P)
7. Forgetting the keys inside, Kanchan locked the door. (P)

VI. Combine the following pairs of sentences using participles or gerunds. You may use the clues given in brackets. One example has been done for you.
(ନିମ୍ନଲିଖୁତ ବାକ୍ୟଯୋଡ଼ିକୁ participle ବା gerund ବ୍ୟବହାର କରି ଯୋଗକର । ବନ୍ଧନୀ ମଧ୍ଯରେ ପ୍ରଦତ୍ତ ସୂଚନାକୁ ତୁମେ ବ୍ୟବହାର କରିପାର । ଗୋଟିଏ ଉଦାହରଣ ତୁମ ପାଇଁ କରି ଦିଆଯାଇଛି ।)

1. Nitesh entered the room. He saw his friend sitting in the corner. (participle).
Answer:
Entering (present participle) the room Nitesh saw his friend sitting in the corner.

2. Smitha walked carelessly. She slipped on the doormart. (participle).
Answer:
Walking (present participle) carelessly Smitah slipped on the doormart.

3. Sleep for eight hours. It is good for health.
Answer:
Sleeping for eight hours is good for health.

Spectacular Wonders Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 9

4. Ranjith felt happy about the result. He called his parents. (participle)
Answer:
Feeling happy about the result, Ranjith called his parents.

5. Father encouraged. Meena. Meena joined the course. (gerund)
Gerund can’t be used here.
Answer:
Encouraged by father, Meena joined the course.

Let us learn (ଆସ ଶିଖୁବା)

You will listen to a brother and sister discuss a natural phenomenon. As you listen, mark the four true statements from 1-6 given below. (Transcript for teacher on page 153)
(ଜଣେ ଭାଇ ଓ ଜଣେ ଭଉଣୀ ଏକ ପ୍ରାକୃତିକ ଦୃଶ୍ୟ ବିଷୟରେ କଥାବାର୍ତ୍ତା ହେଉଥ‌ିବାର ତୁମେ ଶୁଣିବ । ତୁମେ ଶୁଣୁଥ‌ିବା ସମୟରେ ନିମ୍ନ ପ୍ରଦତ୍ତ ୧-୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଉକ୍ତିଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ଚାରୋଟି ଠିକ୍ ଭକ୍ତିକୁ ଚିହ୍ନଟ କର ।) (୧୫୩ ପୃଷ୍ଠାରେ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ପାଇଁ Transcript ଦିଆଯାଇଛି ।)
Spectacular Wonders Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 9.25
1. The brother was taken aback to see the posted pictures.
2. The brother admitted to not knowing about his sister’s favourite picture.
3. The sister stated that the rainbow mountain was like any other mountain.
4. The brother was aware of the reason for the formation of colours on the mountain.
5. The brother was surprised to learn about the mountain being covered with snow till recently.
6. The sister understood nature’s role in the beauty of the mountain.
Answer:
Correct sentences.
1. The brother was taken aback to see the posted pictures.
2. The brother admitted to not knowing about his sister’s favourite picture.
5. The brother was surprised to learn about the mountain being covered with snow till recently.
6. The sister understood nature’s role in the beauty of the mountain.

Let us Speak (ଆସ କହିବା)

I. Work in groups of four. Make a presentation on a place of interest in and around your region that people like to visit. You may use the following guidelines to make your presentation.
Spectacular Wonders Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 9.26
(ଚାରିଜଣିଆ ଦଳରେ କାମ କର । ତୁମ ଅଞ୍ଚଳରେ ଓ ଏହାର ଚତୁଃପାର୍ଶ୍ଵରେ ଥିବା ଏକ ସୁନ୍ଦର ସ୍ଥାନ ବିଷୟରେ ଏକ ଉପସ୍ଥାପନା ଦିଅ ଯାହାକୁ ଲୋକମାନେ ବୁଲିଯିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । ନିଜର ଉପସ୍ଥାପନା ନି ମ୍ନ ଲି ଖ୍ ତ ପାଇଁ ନିୟମାବଳୀକୁ ଅନୁସରଣ କରିପାରିବ ।)
Guidelines:
1. Slides 1-2: Choose any popular place of interest in your region.
2. Slides 3-4 Mention where it is located and how to reach there.
3. Slides 5-6 Describe the attractions of the place, why it is popular and explain its historical importance, if any.
4. Slides 7-8 List out weather conditions, local food, customs, and language.
5. Slides 9-10: Suggest the best time of the year to visit and why you recommend this place.
Answer:
Ratnagiri, Famous Buddhist Monastry
It is a very popular place of interest for the Buddhist followers and the general public. (Slides – 1-2). It is near Brahmani and Birupa confluence in the district of Jajpur. It is about 83 kms from the capital city Bhubaneswar by road. (Slides- 3-4)

Spectacular Wonders Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 9

This place continues to attract streams of visitors for the magnificient carving of the sculpted image of Lord Buddha. The greenery, the perrenial Brahmani and the vast vegetation (a) with the temple dedicated to (ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ) to Lord (ଭଗବାନ୍) Buddha attracts thousands of tourists (ହଜାର ହଜାର ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନଙ୍କୁ) to this splendid site. (ଏହି ସୁନ୍ଦର ପର୍ଯ୍ୟଟନସ୍ଥଳୀକୁ) (Slides 5-6)

Of the local food available (ମିଳୁଥିବା ସ୍ଥାନୀୟ ଖାଦ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ) at Ratnagiri the staple (ମୁଖ୍ୟ) items (ସାମଗ୍ରୀ) are water rice (ପଖାଳ ଭାତ) with curd (ଦହି ସହିତ), dalma (lentils and vegetables) (ମସୁର ଡାଲି ଓ ପରିବାରେ ତିଆରି), Chhena Poda (baked cottage cheese) (ଛେନାପୋଡ଼) and Rasabali (ରସାବଳୀ). Customs (ପ୍ରଥା) associated (ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ) with the festival of Lord Jagannath, pithas and pancake (ଆରିସାପିଠା) a hold significant (ଗୁରୁତ୍ଵବହନ କରୁଛି) here.

The official (ସରକାରୀ) and mostly widely (ଅଧିକାଂଶ ବ୍ୟବହୃତ) spoken language here is Odia. (Slides 7-8).
This historical site experiences tropical climate (ନାତିଶୀତୋଷ୍ଣ ଜଳବାୟୁ). In winter temperature (ତାପମାତ୍ରା) ranges from 10°C to 22°C with skies appearing typically (ସାଧାରଣତଃ) clear. In summer (March to June) the weather remains hot from 35°C to 40°C. In monsoon (ମୌସୁମୀ ବା ବର୍ଷା ଋତୁରେ) the annual average of rainfall hovers around 1500 mm. (Slides 7-8).
The best time to visit the site is from November to February. We recommended (କରୁଛୁ) for people to visit this place to derive (ପାଇବା ପାଇଁ) pleasure or joy of spiritualism (ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଆନନ୍ଦ) and hunting beauty of nature. (slides 9-10)

Let us Write (ଆସ ଲେଖୁବା) :

You just read vivid descriptions of the natural wonders of our country. Write a descriptive essay for your school magazine describing anything from nature that attracted your attention. It may be an object, a place, or an event experienced by you. Remember to give a title to your essay. Use proper format and content organisation begin with a title, include introduction (one paragraph), body (two to three paragraphs), and conclusion (One paragraph).

(ଆମ ଦେଶର ପ୍ରାକୃତିକ ବିସ୍ମୟଗୁଡ଼ିକର ସ୍ପଷ୍ଟ ବର୍ଣ୍ଣନା ବିଷୟରେ ତୁମେ ଏବେ ପଢ଼ିଲ । ତୁମର ଦୃଷ୍ଟିକୁ ଆକର୍ଷିତ କରୁଥ‌ିବା ପ୍ରକୃତିର ଯେକୌଣସି ଦୃଶ୍ୟକୁ ନେଇ ତୁମ ବିଦ୍ୟାଳୟର ପତ୍ରିକା ପାଇଁ ଏକ ବର୍ଣ୍ଣନାମୂଳକ ପ୍ରବନ୍ଧ ଲେଖ । ଏହା ଏକ ଦ୍ରବ୍ୟ ବା ସ୍ଥାନ ବା ଘଟଣା ହୋଇପାରେ । ପ୍ରବନ୍ଧର ଏକ ‘ଶୀର୍ଷକ’ ବା ‘ନାମ’ ଦେବାକୁ ମନେରଖ ।
ଉପଯୁକ୍ତ ସଂରୂପ (ଆକାର) ଏବଂ ବିଷୟବସ୍ତର ସଜ୍ଜା ବ୍ୟବହାର କର – ଶୀର୍ଷକ ଲେଖ, ଲେଖା ଆରମ୍ଭ କର, ଉପକ୍ରମ (ଗୋଟିଏ ଅନୁଚ୍ଛେଦ), ବିଷୟବସ୍ତୁ (୨ ରୁ ୩ ଟି ଅନୁଚ୍ଛେଦ ଏବଂ ଉପସଂହାର (ଗୋଟିଏ ଅନୁଚ୍ଛେଦ) କ୍ରମରେ ଲେଖ ।)

A Wedding Ceremony (ଏକ ବିବାହ ଉତ୍ସବ)

Attending (ଯୋଗଦେବା) a wedding or a marriage is an unforgettable (ସ୍ମରଣୀୟ) occasion (ଘଟଣା). This was the wedding of my favourite (ପ୍ରିୟ) or ideal (ଆଦର୍ଶ) teacher of Sj. Naba Kishore Sahoo, fondly called વૃષ્ટ6 ૪Qધાવાถથૃજા) Naba Sir, a teacher whose very presence (ଉପସ୍ଥିତି) sparks (produces – ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ) a sensation (ଏକ ଶିହରଣ). Father and I were specially invited (ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ଭାବରେ ନିମନ୍ତ୍ରିତ ହୋଇଥିଲୁ) to the occasion at his Jairampur village of Salipur.

On reaching his humble dwelling, we were delighted when Naba Sir himself came to welcome us into the home. Naba Sir in bridegroom attire sat on a bed surrounded by by his sister’s-in-law and some close relatives. He was all smiles (ସ୍ମିତହାସ୍ୟ କରୁଥିଲେ). His parents after a brief wait (କିଛି ସମୟ ଅପେକ୍ଷା କରିବା ପରେ) led us (ଆମ୍ଭମାନଙ୍କୁ ନେଇଗଲେ) into the hall of feast. (ଭୋଜି ହଲ୍‌କୁ)

The dishes were absolutely palatable. We ate our fill (ଖାଇଲୁ). There was a flurry of movements (ଚଳ ପ୍ରଚଳ ଜୋର୍‌ରେ ଚାଲିଥିଲା). The environment (ପରିବେଶ) wore a colourful look (ଏକ ରଙ୍ଗୀନ ଚାହାଣି ଧାରଣ କରିଥିଲା). I gifted an English dictionary to my sir and sought his blessings (ତାଙ୍କର ଆଶୀର୍ବାଦ କାମନା କଲି). Every moment of our stay was very thrilling. The exciting experience still stands out in my memory. I pray to God to grant my teacher a long and happy life.

Let us explore (ଆସ ଅନ୍ଵେଷଣ କରିବା) :

Man-made Wonders ମାନବନିର୍ମିତ ବିସ୍ମୟ

1. Kallanai Dam (The Grand Anaicut) in Tamil Nadu is one of the world’s oldest dams and is still in use. The Kallanai Dam represents a significant achievement in ancient Indian hydraulic engineering. It was built by the Chola King Karikala around 150 CE.

2. Another spectacular legacy of ancient wisdom that we have is the world’s first residential university at Nalanda in Bihar. Nalanda was established much before any European university, providing higher education to thousands of students. It was declared as a UNESCO heritage site in 1980. You may visit the site given below to know more about this.

History and Revival

Spectacular Wonders Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 9

3. The Konark Sun Temple, a UNESCO World Heritage site since 1984, is one of the most iconic structures in Odisha. It is also called the black Pagoda; It was built by King Narasinghadeva-1 of the Eastern Ganga Dynasty in 1250 A.D. This temple reflects the grandeur of the traditions style of Kalinga Architecture. The temple is designed in the shape of a chariot that is pulled by seven horses (on 24 wheels), carrying the Sun God to the heaven.
Spectacular Wonders Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 9.27

Some of the man-made wonders of modern India include the Bandra-Worli Sea Link in Mumbai; Statue of Unity in Gujarat; Bhupen Hazarika Setu (The Dhola-Sadiya Bridge) in Assam; and many more.
Answer:
Do it yourself.

II. Some micro-planktons in the sea are bioluminescent. Have you seen any other life form that has this quality? Identify the insect given below and find out what it is called in your language. Look out for it when you visit a field or a place with a wetland. (ଆର୍ଦ୍ରଭୂମି ସହ)
Spectacular Wonders Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 9.28
Answer:
Moth (butterfly-like insect)
In my Odia language it is called ‘ঘওศ’.

Transcripts
The Case Of The Fifth Word
Let us listen (refer to page 117)

I. You will listen to a podcast about ways of improving observation skills.
As you listen, mark true or false for the statements 1-4.
Hello everyone! In today’s episode, we’ll be discussing some simple but effective ways to improve our observation skills. Being observant isn’t just about seeing, it’s about truly noticing details in the world around us. Whether it’s in daily life or in the workplace, observation skills can help us become more aware, make better decisions, and even improve memory. Let’s get started !

First, slow down and take your time. Rushing through tasks often leads to missed details. When you take time to focus on what’s in front of you, you’re more likely to notice features you might otherwise overlook. When you pause and observe, the details become clearer.

Another effective method is to engage all your senses. Observation isn’t just about seeing; it’s also about hearing, smelling, touching, and even tasting. The more senses you engage, the more information you absorb. For example, when you’re in a new environment, don’t just look around-pay attention to sounds, smells, and textures too.

A third tip is to ask questions. Curious people tend to be better observers because they actively try to understand what they’re noticing. Asking questions about what you see, like “Why is this here?” or “What purpose does it serve?” forces your brain to think critically about what you’re observing.

Next, take notes or make sketches. Writing down what you observe can help reinforce details in your memory. Even quick sketches of an object or place can strengthen your understanding of its features. Finally, it’s important to practise mindfulness. Mindfulness helps you stay present in the moment and fully engage with your surroundings. When you’re mindful, you’re not distracted by anything, this leads to improved observation skills. Start incorporating these techniques into your daily routine, and soon you’ll be observing things you never noticed before!

Spectacular Wonders Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 9

II. You will once again listen to the podcast. As you listen, complete the given sentences by filling in the blanks with one to three exact words you hear.

The Magic Brush Of Dreams
Let us listen (refer to page 132)

I. You will listen to five speakers speak about a magical power they wish for. As you listen, match statements 1-7 with speakers (i)-(v). There are two statements you do not need.

Speaker (i): If I could have any magical power, I’d choose the ability to predict the future. Imagine being able to see profits and losses before time. I could make better savings and secure my business. Plus, I’d use it to help others make wise financial decisions as well.

Speaker (ii): I think having the power to learn instantly would be amazing! Exams would be easy, and I’d have more time for activities I enjoy, like playing cricket. If I could remember everything, it would make life so much easier!

Speaker (iii): I would want the power of flying. Imagine being able to see the world from up above clearly. I would be able to go from one place to another quickly without using any means of transport. It would be a dream come true.

Speaker (iv): At my age, I’d love to have the power of healing. There are so many aches and pains that come with growing old, but it’s not just for me. If I could heal others too, I’d help my family stay healthy and happy.

Spectacular Wonders Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 9

Speaker (v): If I had a magical power, I’d want control over the weather. We depend so much on the rains. With this power, I could ensure that crops always get the right amount of rain and sunshine.

Spectacular Wonders
Let us listen (refer to page 148)

I. You will listen to a brother and sister discuss a natural phenomenon. As you listen, mark the four true statements from 1-6 given below.

Brother: I liked the pictures Uncle Dileep posted yesterday from the Republic of Peru. Can you guess which was my favourite?

Sister: I know it was the Rainbow Mountain. I say that because it was certainly my favourite.

Brother: Really! I didn’t know it was your favourite too. Can you imagine the creativity in Nature? What a marvellous natural phenomenon !

Sister: I could not believe my eyes when I saw that picture. There are so many colours there. Do you know how it’s formed

Brother: Of course! It’s actually quite amazing. The mountain gets its colours from layers of minerals like clay, limestone, and sandstone that got deposited millions of years ago.

Sister: Wow, I read that too. I think each colour is due to a different mineral. Like, the green comes from copper, and the red from clay. It’s like nature painted the mountain !

Brother: I cannot believe the fact that it was all buried unders n o wuntil recently.

Sister: Oh ! The melting snow must have made it visible again. That’s why it looks so fresh and bright today.

Brother: Those layers of minerals were actually deposited by waterfrom ancient seas and lakes.

Sister: Each colour represents a different time in history. That’swhy it’s called the rainbow mountain.

Spectacular Wonders Class 8 Summary

Let us read (ଆସ ପଢ଼ିବା)

India is home to some of the most mystifying natural phenomena that surprise and spark our imagination. (ଅନେକ ରହସ୍ୟମୟ ପ୍ରାକୃତିକ ଅସାଧାରଣ ଘଟଣାର ବାସସ୍ଥଳୀ ହେଉଛି ଭାରତ, ଯାହାକି ଆମ୍ଭମାନଙ୍କର କଳ୍ପନାକୁ ବିସ୍ମିତ ଓ କ୍ରିୟାଶୀଳ କରିଥାଏ ।)

1. The Valley Of Flowers, Uttarakhand

Spectacular Wonders Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 9.4
The Valley of Flowers is an eye-catching spectacle with around 600 species of exotic flowers, including orchids, poppies, primulas, marigold, daisies, and anemones. It is a place where nature blooms in its full glory offering an attractive view. The trek to the valley offers spectacular views of beautiful waterfalls and wild streams. The valley is also home to rare wildlife species like the grey langur, flying squirrel, red fox, lime butterfly, and snow leopard, to name a few.

With a stunning backdrop of the mighty Himalayan ranges, the Valley of Flowers National Park presents an unforgettable experience for visitors. Spread over a huge area in the Chamoli district, the Valley of Flowers National Park is a UNESCO World Heritage Site. Between the months of May and October, this area turns into a botanical wonderland !

ଅର୍ଜିଡ୍, ପପି, ପ୍ରିମୁଲା, ମେରିଗୋଲ୍ଡ, ଡେଜି, ଆନିମୋନ୍ ଆଦି ପାଖାପାଖୁ ଛଅଶହ କିସମ ଫୁଲର ଭଣ୍ଡାରକୁ ନେଇ ଆଖୁ ଲାୱଗଲା ଭଳି ସୁନ୍ଦର ଦୃଶ୍ୟରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ଥାନ ହେଉଛି ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ପୁଷ୍ପ ଉପତ୍ୟକା । ଏହା ଏପରି ଏକ ସ୍ଥାନ ଯେଉଁଠି ପ୍ରକୃତି ମହିମାମୟ ହୋଇ ଆକର୍ଷଣୀୟ ଦୃଶ୍ୟରାଜି ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରେ । ଏଠାକାର ପାର୍ବତ୍ୟ ରାସ୍ତାରେ ସୁନ୍ଦର ଜଳପ୍ରପାତ ଓ ବନ୍ୟଝରଣାର ଦୃଶ୍ୟପଟ ଉପଲବ୍‌ଧ ହୋଇଥାଏ ।

Spectacular Wonders Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 9

ଧୂସର ମାଙ୍କଡ଼, ଉଡ଼ନ୍ତା ଗୁଣ୍ଡୁଚିମୂଷା, ନାଲି କୋକିଶିଆଳି, ଲେମ୍ବୁ ପ୍ରଜାପତି ଓ ତୁଷାର ଚିତାବାଘ ଆଦି ବହୁ ବିରଳ ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀ ଏହି ଉପତ୍ୟକାରେ ରହିଛନ୍ତି । ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହିମାଳୟ ପର୍ବତମାଳାର ଅଦ୍ଭୁତ ପୃଷ୍ଠଭୂମିସ୍ଥିତ ଏହି ପୁଷ୍ପ ଉପତ୍ୟକା ଜାତୀୟ ଭ୍ରମଣକାରୀମାନଙ୍କୁ ଅଭୁଲା ଅନୁଭୂତି ପ୍ରଦାନ କରେ । ଗାମୋଲି ଜିଲ୍ଲାର ଏକ ବିସ୍ତୃତ ଅଞ୍ଚଳରେ ପରିବ୍ୟାପ୍ତ ଏହି ପୁଷ୍ପ ଉପତ୍ୟକା ଜାତୀୟ ଉଦ୍ୟାନ ୟୁନେସ୍କୋ ମାନ୍ୟତାପ୍ରାପ୍ତ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟସ୍ଥଳ ଅଟେ । ମେ’ ମାସଠାରୁ ଅକ୍ଟୋବର ମାସ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ଏକ ବୃକ୍ଷ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ବିସ୍ମୟ ସ୍ଥାନରେ ପରିଣତ ହୋଇଯାଏ ।

Notes & Glossary (ଶବ୍ଦାର୍ଥ):

Spectacular Wonders Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 9 4
Spectacular Wonders Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 9 5
UNESCO – United Nation’s Educational, Scientific and Cultural Organisation. (ସଂଯୁକ୍ତ ରାଷ୍ଟ୍ର ଶିକ୍ଷାଗତ, ବୈଜ୍ଞାନିକ ଓ ସାଂସ୍କୃତିକ ସଂଗଠନ)

2. The Living Root Bridge, Meghalaya (ମେଘାଳୟର ଲିଭିଙ୍ଗ ରୁଟ୍ ବ୍ରିଜ୍ ଜୀବନ୍ତ ଚେରରେ ତିଆରି ପୋଲ)
Spectacular Wonders Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 9.5
Imagine building a bridge without the use of cement, stones, concrete, etc. Is it possible? The living root bridges are incredible feats of engineering built by the indigenous people of Meghalaya. The living root bridges are one of Meghalaya’s mos beautiful tangible UNESCO world heritage sites.Crossing the many waterways without bridges was difficult for people in the past, during monsoons.

Mystery and Magic Attempts to use bamboo or wooden bridges across these waterways proved futile as these bridges could not last long in the heavy rains and strong waters. Living root bridges are an innovative and indigenous solution to solve this age-old problem. They are made of intertwined roots which are a sort of magic, but they aren’t imaginary. These bridges have been built for centuries by the indigenous people of the land.

It is a naturally built ecosystem of local flora. It also symbolises the relationship and knowledge that the local people have over their region and the cultural significance that it holds for them. Under ideal conditions, a root bridge is thought to be able to persist for hundreds of years. These bridges frequently rise 50 to 100 feet in the air. The state’s longest living root bridge is said to be a whopping 175 feet in length. There are approximately 100 or so known living root bridges across different villages.

ସିମେଣ୍ଟ, ପଥର, କଂକ୍ରିଟ ଆଦି ବ୍ୟବହାର ନ କରି ଏକ ସେତୁ ନିର୍ମାଣ କରିବା କଳ୍ପନା କର । ଏହା କ’ଣ ସମ୍ଭବ ? ମେଘାଳୟର ମୂଳବାସିନ୍ଦାମାନଙ୍କଦ୍ଵାରା ନିର୍ମିତ ଜୀବନ୍ତ ଚେର ନିର୍ମିତ ସେତୁମାଳା ପୂର୍ଣକଳାର ଏକ ଅବିଶ୍ଵସନୀୟ ଅବଦାନ ଅଟେ । ମେଘାଳୟର ଏହି ଜୀବନ୍ତ ଚେର ନିର୍ମିତ ସେତୁମାଳା ୟୁନେସ୍କୋ ବିଶ୍ଵ ଐତିହ୍ୟ ସ୍ଥଳମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମେଘାଳୟର ଏହି ଦୃଶ୍ୟମାନ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ ଅବିଶ୍ଵସନୀୟ ହୋଇପାରିଛି ।

ଅତୀତରେ ବର୍ଷାଋତୁରେ ସେତୁ ବିନା ବହୁ ଜଳଧାରାକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିବା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ କଷ୍ଟସାଧ୍ୟ ଥିଲା । ଏହିସବୁ ଜଳଧାରା ଉପରେ ବାଉଁଶ କିମ୍ବା କାଠପୋଲ ନିର୍ମାଣ କରିବା ବିଫଳ ହେଉଥିଲା, କାରଣ ପ୍ରବଳ ବର୍ଷା ‘ଓ ପ୍ରଖର ସ୍ରୋତ ହେତୁ ଏଗୁଡ଼ିକ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ହୋଇପାରୁ ନଥିଲା । ଜୀବନ୍ତ ଚେରରେ ନିର୍ମିତ ସେତୁମାଳା ଏହି ଦୀର୍ଘକାଳୀଳ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ସ୍ଥାନୀୟ ଓ ଅଭିନବ ପନ୍ଥା ଅଟେ ।

ଏକ ପ୍ରକାର ଯାଦୁବିଦ୍ୟା ଭଳି ଚେରଗୁଡ଼ିକୁ ମୋଡ଼ି ମୋଡ଼ି ଏହାକୁ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଏ, କିନ୍ତୁ ଏସବୁ କାଳ୍ପନିକ ନଥିଲା । ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ମୂଳବାସିନ୍ଦାଙ୍କଦ୍ୱାରା ଏହିସବୁ ସେତୁ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ନିର୍ମିତ ହୋଇଆସୁଛି । ଏହା ପ୍ରାକୃତିକଭାବେ ନିର୍ମିତ ସ୍ଥାନୀୟ ଉଦ୍ଭଦସମୂହର ଏକ ପରିସଂସ୍ଥା । ସ୍ଥାନୀୟ ଲୋକମାନଙ୍କର ନିଜ ଅଞ୍ଚଳ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଥିବା ଜ୍ଞାନ ଓ ସଂପର୍କ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସେ ଅଞ୍ଚଳର ସାଂସ୍କୃତିକ ଗୁରୁତ୍ଵ ରୂପେ ଏହିସବୁ ସେତୁ ପ୍ରତୀକାତ୍ମକ ହୋଇ ରହିଛି । ଅକୂଳ ସ୍ଥିତିରେ ଏହିସବୁ ଚେର ତିଆରି ସେତୁ ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ଧରି ତିଷ୍ଠି ରହିପାରେ । ଏହିସବୁ ସେତୁ ବାୟୁମଣ୍ଡଳର 50 ରୁ 100 ଫୁଟ ଉଚ୍ଚତାରେ ଉଠି ରହିଥାଏ । ଏହି ରାଜ୍ୟର ଦୀର୍ଘତମ ବିଶାଳ କ ଜୀବନ୍ତ ଚେରରେ ନିର୍ମିତ ସେତୁର ଦୈର୍ଘ୍ୟ 175 ଫୁଟ । ବିଭିନ୍ନ ଗ୍ରାମ ମଧ୍ଯରେ ଏହିପରି ପ୍ରାୟ 100 ପାଖାପାଖୁ ଜୀବନ୍ତ ଚେରନିର୍ମିତ ସେତୁ ରହିଥ‌ିବା ଜଣାଯାଏ ।

Notes & Glossary (ଶବ୍ଦାର୍ଥ):

Spectacular Wonders Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 9.11
3. The Lonar Crater Lake, Maharashtra (ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ‘ଲୋନାର କ୍ରେଟର ହ୍ରଦ’)
Spectacular Wonders Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 9.6
The Lonar Crater Lake is a geological wonder, nestled in the town of Lonar in Buldhana district, Maharashtra. It is believed to have been formed thousands of years ago. This ancient landform, consisting of a giant hole, came into existence when a colossal meteorite, blazing at an extremely high speed, crashed into the Earth, leaving behind a stunning mark.

It is the only crater in India formed in basaltic rock by a meteorite impact and ranks as the third largest in the world, placing it among the top five largest craters globally. The crater’s perfectly circular depression cradles a unique saline lake at its core, creating a striking visual contrast against the surrounding rugged terrain. This site is a rare and extraordinary blend of celestial impact and terrestrial beauty. The rim of the meteor crater offers a breath-taking spectacle of nature’s power and the enduring allure of our planet’s ancient past.

Spectacular Wonders Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 9

ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ରାଜ୍ୟର ବୁଲ୍‌ଧାନା ଜିଲ୍ଲାର ଲୋନାର ସହରରେ ଥିବା କ୍ରେଟର ହ୍ରଦ ଏକ ଭୂତାତ୍ତ୍ଵିକ ବିସ୍ମୟ ଅଟେ । ଏହା ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥ‌ିବାର ବିଶ୍ଵାସ କରାଯାଏ । ଏକ ବିଶାଳ ଉଲ୍‌କାପିଣ୍ଡ ପ୍ରବଳ ବେଗରେ ପୃଥ‌ିବୀ ଆଡ଼କୁ ମାଡ଼ିଆସି ଭୂପତିତ ହୋଇ ଏକ ଅଦ୍ଭୁତ ଭୂମିରୂପ ସୃଷ୍ଟି କଲା ଯାହାଫଳରେ ବିଶାଳ ଗର୍ଭ ଆକାରର ଏହି ଭୂମିରୂପ ସୃଷ୍ଟି ହେଲା । ଏହା ଭାରତର ଏକମାତ୍ର କ୍ରେଟର ହ୍ରଦ ଯାହା ଉଲ୍‌କା ପ୍ରଭାବଜନିତ ବାସାଲ୍ଟ ଶିଳାରେ ଗଠିତ ।

ପୃଥ‌ିବୀର ପାଞ୍ଚଟି ଅଗ୍ରଣୀ କ୍ରେଟର ହ୍ରଦ ମଧ୍ୟରେ ଏହା ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଏହି କ୍ରେଟରର ମଧ୍ୟବର୍ତୀ ଗୋଲାକାର ଅଂଶ ଭିତରେ ଏକ ଲବଣାକ୍ତ ହ୍ରଦ ରହିଛି ଯାହା ଏହା ଚାରିପାଖରେ ଥ‌ିବା ଆବଡ଼ାଖାବଡ଼ା ଅଞ୍ଚଳର ବିପରୀତ ଅଟେ । ଏହା ଭୌଗୋଳିକ ପ୍ରଭାବ ଏବଂ ଜାଗତିକ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟର ଏକ ବିରଳ ଓ ଅନନ୍ୟ ସମ୍ମିଶ୍ରଣ ଅଟେ । ଏହି ହ୍ରଦର ଗୋଲାକାର ଧାର ପ୍ରକୃତିର ମନରମ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟରେ ପରପୂର୍ଣ୍ଣ, ଯାହା ପୃଥ‌ିବୀର ଏହି ପ୍ରାଚୀନ ସ୍ଥାନ ପ୍ରତି ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନଙ୍କୁ ଆକର୍ଷିତ କରିଥାଏ ।

Notes & Glossary (ଶବ୍ଦାର୍ଥ)

Spectacular Wonders Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 9.12
Spectacular Wonders Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 9.13

4. Magnetic Hills In The Leh District, Ladakh (ଲଦାଖର ‘ଲେହ’ ଜିଲ୍ଲାରେ ଅବସ୍ଥିତ ଚୁମ୍ବକୀୟ ପାହାଡ଼)

In the travels around Leh-Ladakh, is a fascinating sight which arouses curiosity to no end—the Magnetic Hill, a place where gravity takes a backseat ! Lying at a distance of around 30 km from Leh, the Magnetic Hill is marked by a yellow signboard which reads “The Phenomenon That Defies Gravity’.

It also instructs visitors to park vehicles in the box marked with a white point on the road, which is known as the Magnetic Road. When the vehicles are parked at the indicated spot, they begin moving forward at a speed of almost 20km/h. This unusual place creates an optical illusion where vehicles appear to roll uphill, a sight that has left tourists in disbelief for years, caused by the peculiar alignment of surrounding slopes and the horizon line.

ଲେହ–ଲଦାଖ ଭ୍ରମଣ କାଳରେ ଏକ ଚିତ୍ତାକର୍ଷକ ଦୃଶ୍ୟ ମନରେ ଅଶେଷ କୌତୂହଳ ଜାଗ୍ରତ କରାଏ । ତାହା ହେଉଛି, ଏଠାରେ ଥିବା ଚୁମ୍ବକୀୟ ପାହାଡ଼ ଯେଉଁଠି ମାଧ୍ୟାକର୍ଷଣ ଶକ୍ତି ଗୁରୁତ୍ଵହୀନ ହୋଇଯାଏ । ଲେହଠାରୁ ପ୍ରାୟ 30 କିଲୋମିଟର ଦୂରରେ ଅବସ୍ଥିତ ଏହି ସ୍ଥାନରେ ଏକ ସୂଚନା ଫଳକରେ ‘ମାଧ୍ୟାକର୍ଷଣ ଶକ୍ତି ପରାହତ ହେବା ଏକ ବିସ୍ମୟକର ସ୍ଥାନ’ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ ରହିଛି । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ନିଜ କାର୍‌କୁ ଧଳାରଙ୍ଗରେ ଚିହ୍ନିତ ସ୍ଥାନରେ ରଖୁବା ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଲା ଭଳି ଏକ ଲେଖା ଏହି ଫଳକରେ ରହିଛି । ଏହି ଚିହ୍ନିତ ପଥକୁ ଚୁମ୍ବକୀୟ ପଥ କୁହାଯାଏ ।

ଏହି ଚିହ୍ନିତ ସ୍ଥାନରେ ଯାନଗୁଡ଼ିକ ରଖାଗଲେ ସେସବୁ ଘଣ୍ଟା ପ୍ରତି ପ୍ରାୟ 20 କି.ମି. ବେଗରେ ଆଗକୁ ଗଲା ଭଳି ଜଣାଯାଏ । ଏହା ଚକ୍ଷୁବନ୍ଧନ ଶକ୍ତି ଭଳି ଏକ ଭ୍ରମ ସୃଷ୍ଟି କରେ, ଯାହାଦ୍ଵାରା ଯାନଗୁଡ଼ିକ ପାହାଡ଼ ଉପରକୁ ଗତି କଲାଭଳି ଜଣାଯାଏ । ଚତୁର୍ଦ୍ଦିଗରୁ ଘେରି ରହିଥ‌ିବା ପାହାଡ଼ର ଢାଲୁ ଅଂଶ ସଜ୍ଜୀକରଣ କାରଣରୁ ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନଙ୍କୁ ଅବିଶ୍ଵାସ ମନେହେଉଥ‌ିବା ଏହି ଦୃଶ୍ୟ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଦେଖାହୋଇ ଆସୁଛି ।

Notes & Glossary (ଶବ୍ଦାର୍ଥ) :

Spectacular Wonders Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 9.14

5. Glowing Waters Of Kerala (କେରଳର ଝିଲ୍‌ମିଲ୍ କରୁଥିବା ଜଳରାଶି)
Spectacular Wonders Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 9.8

Situated 15 kms from Kerala’s Kochi town, Kumbalangi is a beautiful village with vast green vegetation. In the serene backwaters of Kumbalangi village, one can see magically glowing waters in the night.

This phenomenon is called bioluminescence and is caused by a high concentration of micro-plankton in the sea, which are small organisms found in marine and freshwater. This beautiful sight has captured the attention of locals as well as tourists, making Kumbalangi an eco- tourism village in India. One can experience the village life in all its beauty and simplicity, and acquaint oneself to their cuisine and culture.

କେରଳ ରାଜ୍ୟର କୋଚି ସହରଠାରୁ 15 କିଲୋମିଟର ଦୂରରେ ସବୁଜିମା ପରିବେଷ୍ଟିତ ଏକ ସୁନ୍ଦର ଗାଆଁ କୁମ୍ଭାଲାଙ୍ଗି ଅବସ୍ଥିତ । ଏହି ଗାଆଁର ପାର୍ଶ୍ଵସ୍ଥ ସ୍ଥିର ଜଳରାଶି ରାତିରେ କୁହୁକ କଲାଭଳି ଝଲସି ଉଠେ ।

ଏହି ଦୃଶ୍ୟପଟକୁ bioluminescene ବା ରାସାୟନିକ ପ୍ରତିକ୍ରିୟାରୁ ସୃଷ୍ଟ ଜୈବ ଆଲୋକ କୁହାଯାଏ । ଉଭୟ ସମୁଦ୍ର ଜଳ ଓ ମଧୁର ଜଳରେ ବହୁଳଭାବେ ଥିବା ପ୍ଳାଙ୍କଟନ ନାମକ ଅତି କ୍ଷୁଦ୍ର ଜୀବ ଯୋଗୁଁ ଏହିପରି ହୋଇଥାଏ । ଏହି ସୁନ୍ଦର ଦୃଶ୍ୟ ସ୍ଥାନୀୟ ଲୋକ ତଥା ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରେ । ଏହାଫଳରେ କୁମ୍ଭାଲାଙ୍ଗି ଭାରତର ଏକ ପରିବେଶ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଗ୍ରାମରେ ପରିଣତ ହୋଇପାରିଛି । ଏହି ସ୍ଥାନକୁ ପରିଭ୍ରମଣରେ ଗଲେ ଗ୍ରାମ୍ୟଜୀବନର ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ ଓ ସରଳତା ତଥା ସେମାନଙ୍କର ଖାଦ୍ୟପେୟ ଓ ସଂସ୍କୃତି ବିଷୟରେ ଜାଣିହେବ ।

Notes & Glossary (ଶବ୍ଦାର୍ଥ) :

Spectacular Wonders Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 9.15

6. The Sunderbans (ସୁନ୍ଦରବନ)

Can a forest exist in a coastal zone? Yes, they are called mangrove forests, where trees take root under water in the low-oxygen soil. The roots slow down the movement of tidal waters, stabilising the coastline and reducing erosion. The Sundarbans is one such mangrove forest spread over 1,400 kms in West Bengal, lying in the delta of rivers, such as the Ganga, the Brahmaputra, and the Meghna. The name is derived from sundari trees that are plentiful in the area. The area is also populated by an extensive range of flora and fauna, including many bird species, the majestic Bengal tiger, and other threatened species, such as the estuarine crocodile and the Indian python.

Spectacular Wonders Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 9.9

ସମୁଦ୍ର ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ବଣଜଙ୍ଗଲ ତିଷ୍ଠି ରହିପାରେ କି ? ହଁ, ତାହାକୁ ହେନ୍ତାଳବଣ କୁହାଯାଏ, ଯେଉଁ ବଣରେ ଉଭିଦମାନଙ୍କର ଚେର ପାଣି ଭିତରେ ସ୍ଵଳ୍ପ ଅମ୍ଳଜାନ ଥିବା ମୃଭିକାରେ ରହିଥାଏ । ଏହି ଚେରସବୁ ସାମୁଦ୍ରିକ ଜୁଆରର ବେଗ କମାଇବା ସଂଗେ ସଂଗେ ଉପକୂଳ ରେଖାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରାଏ ଏବଂ ମୃତ୍ତିକାକ୍ଷୟ ରୋକିଥାଏ । ସୁନ୍ଦରବନ ଏପରି ଏକ ହେନ୍ତାଳ ବଣ ଯାହା ଗଙ୍ଗା, ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ର ଓ ମେଘନା ନଦୀର ତ୍ରିକୋଣଭୂମିରେ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ୧୪୦୦ କି.ମି. ଅଞ୍ଚଳରେ ପରିବ୍ୟାପ୍ତ । ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ବହୁସଂଖ୍ୟକ ସୁନ୍ଦରୀ ବୃକ୍ଷ ଥିବାରୁ ଏହାର ଏପରି ନାମକରଣ ହୋଇଛି । ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ବହୁସଂଖ୍ୟକ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରଜାତିର ପ୍ରାଣୀ ଓ ଉଦ୍ଭିଦ ଦେଖାଯା’ନ୍ତି । ସେଗୁଡ଼ିକ ହେଲା, ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରଜାତିର ପକ୍ଷୀ, ମହାବଳ ବାଘ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିପଦଗ୍ରସ୍ତ ପଶୁ ପ୍ରଜାତି, ନଦୀମୁହାଣ ନିକଟସ୍ଥ କୁମ୍ଭୀର ଓ ଭାରତୀୟ ଅଜଗର ଇତ୍ୟାଦି ।

Spectacular Wonders Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 9

Notes & Glossary (ଶବ୍ଦାର୍ଥ) :

Spectacular Wonders Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 9.16

7. The Invisible Chandipur Beach, Odisha (ଓଡ଼ିଶାର ଅଦୃଶ୍ୟ ଚାନ୍ଦିପୁର ବେଳାଭୂମି)
Spectacular Wonders Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 9.10
Have you seen things disappearing in front of your eyes? Well, such things happen at times, when we keep things at some place, and just forget where we have kept them. But, what if there’s a sea that disappears? This happens in Odisha. It is a beach in the Balasore district where one can witness the sea disappearing mysteriously the Chandipur Beach which is known for its unique feature of playing hide-and-seek with its visitors. The sea can actually be witnessed disappearing and reappearing.

This is because the sea water moves. It retreats by 2-5 km during ebb tide, the duration between the high tide and low tide, and comes back to the shore at the time of high tide. This unusual natural phenomenon keeps on happening daily, where one can actually see the sea, and then watch it disappear in front of their eyes! sach These awe-inspiring natural wonders of India highlight the mystique of the country’s landscapes, each phenomenon telling its own story of nature’s artistic flair and enigmatic charm.

They challenge our understanding of the natural world and captivate our senses. They serve as a reminder of the extraordinary forces that shape our environment, blending scientific intrigue with the magic of folklore.

ତୁମ ଆଖ୍ ସାମନାରେ କୌଣସି ଜିନିଷ ଅଦୃଶ୍ୟ ହୋଇଯିବା ଘଟଣା ତୁମେ କେବେ ଦେଖୁଛ କି ? ଯେତେବେଳେ ଆମେ କିଛି ଜିନିଷ କୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ରଖୁଦେଉ ଏବଂ ତାହା କେଉଁଠି ରଖୁଛୁ ଭୁଲିଯାଉ, ସେତେବେଳେ ଏହିପରି ହୋଇଥାଏ । କିନ୍ତୁ ଦୃଶ୍ୟମାନ ଏକ ସମୁଦ୍ର ଯଦି ଅଦୃଶ୍ୟ ହୁଏ ? ଓଡ଼ିଶାର ଏକ ସ୍ଥାନରେ ଏହପରି ହୁଏ । ଏହା ହେଉଛି ବାଲେଶ୍ଵର ଜିଲ୍ଲାରେ ଥିବା ଏକ ବେଳାଭୂମି ଯେଉଁଠି ସମୁଦ୍ର ରହସ୍ୟଜନକ ଭାବେ ଅଦୃଶ୍ୟ ହୋଇଯିବା ଦେଖିବାକୁ ମିଳେ । ଚାନ୍ଦିପୁର ବେଳାଭୂମିରେ ଏହି ଅନନ୍ୟ ଚିତ୍ର ଦେଖାଯାଏ । ମନେହୁଏ, ସତେ ଯେମିତି ସମୁଦ୍ର ଏଠାରେ ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନଙ୍କ ସହିତ ଲୁଚକାଳି ଖେଳ ଖେଳୁଛି ।

Spectacular Wonders Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 9

ବାସ୍ତବରେ ଏଠାରେ ସମୁଦ୍ର ଅଦୃଶ୍ୟ ହେବା ଓ ପୁଣି ପୂର୍ବାବସ୍ଥାକୁ ଫେରିଆସିବା ଦେଖାଯାଏ । ସମୁଦ୍ରଜଳ କିଛି ଦୂର ଅପସାରିତ ହୋଇଯିବା ଏହାର କାରଣ ଅଟେ । ଉଚ୍ଚ ଜୁଆର ଓ ନିମ୍ନ ଜୁଆର ମଧ୍ୟବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ଏପରି ହୋଇଥାଏ । ପୁଣି ଉଚ୍ଚ ଜୁଆର ସମୟରେ ଏହା ଫେରିଆସେ । ଏହି ବିଚିତ୍ର ପ୍ରାକୃତିକ ଦୃଶ୍ୟ ପ୍ରତିଦିନ ଦେଖାଯାଏ । ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ଏହାର ଉପସ୍ଥିତି ଏବଂ ଅଦୃଶ୍ୟ ହେବା ଘଟଣା ସ୍ଵଚକ୍ଷୁରେ ଦେଖିପାରେ । ପ୍ରକୃତିର ଏହିସବୁ ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ ବିସ୍ମୟରାଜି ଭାରତରେ ଥ‌ିବା ବିଭିନ୍ନ ରହସ୍ୟମୟ ଭୂଭାଗର ବିଶେଷତ୍ଵ ପ୍ରକଟ କରେ । ଏସବୁ ଆମ ଜ୍ଞାନଗରିମାକୁ ଆବଦ୍ଧ କରିବା ସଙ୍ଗେ ସଙ୍ଗେ ପ୍ରକୃତିଜଗତ ସଂପର୍କରେ ଥିବା ଆମ ଧାରଣା ପ୍ରତି ଏକ ଆହ୍ଵାନ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ । ଆମ ପରିବେଶକୁ ରୂପାୟିତ କରୁଥିବା ଅସାଧାରଣ ଶକ୍ତି ତଥା ବୈଜ୍ଞାନିକ ଚିନ୍ତାଧାରା ଓ ଲୋକସଂସ୍କୃତିର ଚମତ୍କାରିତାର ଏହା ଏକ ସମନ୍ଵୟ ଅଟେ ।

Notes & Glossary (ଶବ୍ଦାର୍ଥ) :

Spectacular Wonders Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 9.17
Spectacular Wonders Class 8 MCQ

Question 1.
The Valley of Flowers is situated in …………. (Fill in the blank.)
(a) Uttar Pradesh
(b) Himachal Pradesh
(c) Jammu and Kashmir
(d) Uttarakhand
Answer:
(d) Uttarakhand

Question 2.
Which of the following is a Word Heritage sight ?
(a) the valley of Flowers National Park of Uttrakhand
(b) the Living Root Bridges of Meghalaya
(c) both of these
(d) neither of these
Answer:
(c) both of these

Question 3.
How long is the longest living root bridge of Meghalaya ?
(a) 50 feet
(b) 100 feet
(c) 175 feet
(d) 75 feet
Answer:
(c) 175 feet

Question 4.
Which site is a rare and extraordinary blend of celestial impact and terrestrial beauty ?
(a) the Living Root Bridges of Meghalaya
(b) Glowing Waters of Kerala
(c) the Invisible Chandipur Beach of Odisha
(d) the Lonar Crater Lake of Maharashtra
Answer:
(d) the Lonar Crater Lake of Maharashtra

Question 5.
In which state is the Magnetic Hill situated ?
(a) Himachal Pradesh
(b) Arunachal Pradesh
(c) Uttarakhand
(d) none of these
Answer:
(d) none of these

Question 6.
Where can one see magically glowing waters in the night ?
(a) Chandipur
(b) Ladakh
(c) Kumbalangi
(d) Lonar
Answer:
(c) Kumbalangi

Question 7.
In which state is the Sundarbans situated ?
(a) Odisha
(b) West Bengal
(c) Uttarakhand
(d) Himachal Pradesh
Answer:
(b) West Bengal

Spectacular Wonders Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 9

Question 8.
What plays hide-and-seek with its visitors ?
(a) the mangrove forests of the Sundarbans
(b) the sea at Chandipur Beach of Odisha
(c) the backwaters of Kumbalangi village
(d) the exotic flowers of the valleys in Uttarakhand
Answer:
(b) the sea at Chandipur Beach of Odisha

Spectacular Wonders Class 8 Fill in the Blanks

1. There are ………… species of exotic flowers in the Valley of Flowers.
Answer: 600

2. The Valley of Flowers National park is a ………… World Heritage Site.
Answer: NESCO

3. The Living Root Bridges of Meghalaya are made of ………… roots.
Answer: intertwined

4. The Lonar Crater Lake is a ………… wonder.
Answer: geological

5. The Lonar Crater Lake ranks as the ………… in the world.
Answer: third largest

6. The ………… is a place where gravity takes a backdrop.
Answer: Magnetic Hill

7. Bioluminescence is caused by a high concentration of ………… in the sea.
Answer: micro-planktons

8. The Sundarbans lies in the delta of rivers such as the Ganga, the Brahmaputra and …………
Answer: the Meghna

9. The Chandipur Beach is in the ………… district of Odisha.
Answer: Balasore

Spectacular Wonders Class 8 Short Question Answer

Question 1.
What is an eye-catching spectacle in the Valley of Flowers?
Answer:
Around 600 species of exotic flowers is the eye-catching spectacle in the Valley of Flowers. They include orchids, poppies, primulas, marigold, daisies and anemones. In this place the nature blooms in its full glory offering an attractive view.

Question 2.
Why is it said that the living root bridges of Meghalaya are incredible feats of engineering?
Answer:
Bridges are usually built by using cement, stones, concrete etc. But the native people of Meghalaya make this difficult task possible by using interwined roots. So these bridges are said to be incredible feats of engineering.

Question 3.
How has Lonar Crater Lake been formed?
Answer:
The Lonar Crater Lake has been formed after an extremely large blazing high speed meteorite crashed into the earth. The crash made a large bowl-shaped cavity which later turned into a lake.

Spectacular Wonders Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 9

Question 4.
Where can glowing waters be seen?
Answer:
Kumbalangi is a beautiful village with vast green vegetation near Kerala’s Kochi town. Glowing waters can be seen here. In the serene backwaters of this village waters glow magically due to high concentration of micro-planktons.

Question 5.
Give a description of the flora and fauna found in the Sundarbans.
Answer:
There are widespread mangrove forest in the Sundarbans, especially plentiful of sundari trees. The area is populated by many species of birds, majestic Bengal tigers, estuarine crocodiles and Indian pythons.

Question 6.
What is mysterious about the Chandipur Beach?
Answer:
The disappearing and reappearing of the sea is mysterious about the Chandipur Beach. It goes backwards by 2 to 5 km. during ebb tide and comes back to the shore when there is high tide. Chandipur Beach is known for its unique feature of playing hid-and-seek with the travellers.

Question 7.
How has Kumbalangi become an eco-tourism village in India?
Answer:
Kumbalangi is a beautiful village near Kerala’s Kochi town. It has become an eco-tourism village due to the phenomenon of bioluminescence caused by a high concentration of micro-planktons in the sea. A large number of tourists visit this village to see the magically glowing waters in the night in the serene backwaters of this village.

Question 8.
Where is the Sundarbans situated? What are its significant features?
Answer:
The Sundarbans is a mangrove forest spread over 1400 kms in West Bengal. It lies in the delta of rivers, such as the Ganga, the Brahmaputra and the Meghna. Its significant features are plentiful of Sundari trees and an extensive range of flora and fauna spread over all the whole region.

Spectacular Wonders Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 9

Question 9.
What is ‘ebb-tide’ ? How does it effect the Chandipur Beach?
Answer:
‘Ebb-tide’ is a period of time between the high tide and low tide. During this period the sea water flows away from the shore. It is the opposite of high tide when water moves in towards the coast. Due to this phenomenon, the seabed at Chandipur Beach reveals and offers the visitors an opportunity to explore the sea floor. It is known for its unique feature of playing hide-and-seek with its visitors.

Class 5 Maths Chapter 10 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା

Students can use Class 5 Math Solution Odia Medium and Class 5 Maths Chapter 10 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା to check their answers after solving exercises.

5th Class Maths Chapter 10 Question Answer Odia Medium

Class 5 Maths Chapter 10 Odia Medium

ଅକ୍ଷର କାର୍ଡ

Page No. (୧୩୬)

Question 1.
ଲାଲିର ଜନ୍ମଦିନ ପାଇଁ ପ୍ରେମ ଏବଂ ମନୁ କାନ୍ଥରେ “HAPPY BIRTH DAY” ଅକ୍ଷର ଗୁଡିକୁ ଲଗାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । ଏହି ଇଂରାଜୀ ଅକ୍ଷର ଗୁଡିକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ସମୟରେ, ସେମାନେ ଦେଖ‌ିଲେ ଯେ କିଛି ଅକ୍ଷର ସହଜ ଉପାୟରେ କାଟି ହେବ ।

ସେମାନେ ମନେରଖୁଛନ୍ତି ଯେ, ଚତୁର୍ଥ ଶ୍ରେଣୀରେ ପଢ଼ିଲାବେଳେ ପ୍ରତିଫଳନ ପ୍ରତିସମତା ଏବଂ ପ୍ରତିସମ ଅକ୍ଷ ବିଷୟରେ ଶିଖୁଥିଲେ । ସେମାନେ ଅକ୍ଷର କାର୍ଡ ତିଆରି କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିସମ ଅକ୍ଷ ବିଷୟରେ ଥିବା ସେମାନଙ୍କର ଜ୍ଞାନକୁ ବ୍ୟବହାର କଲେ । ଇଂରାଜୀ ଅକ୍ଷର A ରେ ଏକ ଭୂଲମ୍ବ ପ୍ରତିସମ ଅକ୍ଷ ଅଛି । ତେଣୁ ଇଂରାଜୀ ଅକ୍ଷର A କାଟିବା ପାଇଁ …………………….
Class 5 Maths Chapter 10 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 1
୧. ଖଣ୍ଡିଏ କାଗଜ ପୃଷ୍ଠାକୁ ମଝିରୁ ଭାଙ୍ଗ ।
୨. ମଝି ଭାଗ ସହିତ ଇଂରାଜୀ ଅକ୍ଷର A ର ଅଧା ଅଙ୍କନ କର ।
୩. ବାହାର ଧାରରେ ଅକ୍ଷରକୁ କାଟ !
୪. ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଇଂରାଜୀ ଅକ୍ଷର A ଦେଖ‌ିବା ପାଇଁ କାଗଜପୃଷ୍ଠାକୁ ଖୋଲ । ଇଂରାଜୀ ଅକ୍ଷର ‘H’ ରେ ଦୁଇଟି ପ୍ରତିସମ ଅକ୍ଷ ଅଛି ।
୧. କାଗଜ ପୃଷ୍ଠାକୁ ଏକ ଚତୁର୍ଥାଂଶରେ ଭାଙ୍ଗ (ଥରେ ଭୂଲମ୍ବ ଭାବରେ, ଥରେ ଭୂସମାନ୍ତର ଭାବରେ)
୨. ଏହା ଉପରେ ଇଂରାଜୀ ଅକ୍ଷର H ର ଏକ ଚତୁର୍ଥାଂଶକୁ ଅଙ୍କନ କର ।
୩. ଏହାର ବାହାର ଧାରରେ ଅକ୍ଷରକୁ କାଟ ।
୪. ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଇଂରାଜୀ ଅକ୍ଷର ‘H’ ଦେଖିବା ପାଇଁ କାଗଜ ଖୋଲ ।
ତଳେ ଦିଆଯାଇଥ‌ିବା ଇଂରାଜୀ ଅକ୍ଷର ଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରୁ କେଉଁଟି କେବଳ ଅଧା (\(\frac{୧}{୨}\)) ଆଙ୍କି କିମ୍ବା ଏକ ଚତୁର୍ଥାଂଶ ( \(\frac{୧}{୪}\)) ଆଙ୍କି ଅକ୍ଷର କାର୍ଡ ଗୁଡିକ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି ପାରିବ । ତୁମେ ଏହି ଇଂରାଜୀ ଅକ୍ଷର ଗୁଡିକ ଉପରେ ପ୍ରତିସମ ଅକ୍ଷ ଗୁଡିକୁ ଅଙ୍କନ କର ।
Class 5 Maths Chapter 10 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 2
କେଉଁ ଇଂରାଜୀ ଅକ୍ଷରର ଗୋଟିଏ ଭୂସମାନ୍ତର ପ୍ରତିସମ ଅକ୍ଷ ଅଛି ? …………………….
କେଉଁ ଇଂରାଜୀ ଅକ୍ଷରର ଗୋଟିଏ ଭୂଲମ୍ବ ପ୍ରତିସମ ଅକ୍ଷ ଅଛି ? ………………….
କେଉଁ ଇଂରାଜୀ ଅକ୍ଷରରେ ଉଭୟ ଭୂଲମ୍ବ ଓ ଭୂସମାନ୍ତର ପ୍ରତିସମ ଅକ୍ଷ ଅଛି ? ……………………..
Solution:
Class 5 Maths Chapter 10 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 3

ଆସ କରିବା

Question 1.
ଦୀପ, ଡଙ୍ଗା ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ଚିତ୍ର କାର୍ଡ ତିଆରି କରିବା ପାଇଁ ଏହି ପ୍ରତିସମ ଅକ୍ଷ ଗୁଡିକୁ ବ୍ୟବହାର କର । ଚିତ୍ର ଗୁଡିକ ଖୋଜିବା ପାଇଁ ଏହି ପୃଷ୍ଠାର ସୀମାରେଖାକୁ ଦେଖ ।
Solution:
Class 5 Maths Chapter 10 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 4

Class 5 Maths Chapter 10 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା

ଆସ ଏକ କାଗଜଚକ୍ରୀ ତିଆରି କରିବା

Page No. (୧୩୭ to ୧୩୮)

Question 1.
ଲାଲି ତାଙ୍କ ସାଙ୍ଗ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ କାଗଜ ଚକ୍ରୀ ତିଆରି କରେ । ତୁମେ ନିଜର କାଗଜ ଚକ୍ରୀ ତିଆରି କରିବା ପାଇଁ ନିମ୍ନଲିଖତ ସୋପାନ ଗୁଡିକ ଅନୁସରଣ କର ।
Solution:
୧. ଏକ ବର୍ଗାକୃତି କାଗଜ ଫର୍ଦ୍ଦ ନିଅ । Class 5 Maths Chapter 10 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 5
୨, ଦୁଇଟି ଫିଲ୍ମର ପାଇବା ପାଇଁ କାଳକଫର୍କକୁ କୋଣକୁ କୋଣ ମିଶାଇ ଜାଙ୍ଗ । Class 5 Maths Chapter 10 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 6
୩. ଆଉ ଦୁଇଟି ତ୍ରିଭୁଜ ପାଇବା ପାଇଁ ଏହାକୁ ଖୋଲି ଅନ୍ୟ କୋଣକୁ କୋଣ ମିଶାଇ ଭାଙ୍ଗ । Class 5 Maths Chapter 10 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 7
୪. ଏହାକୁ ପୁଣି ଖୋଲ । କାଗଜ ପୃଷ୍ଠାରେ ଏକ ଛକି ‘x’ ଚିହ୍ନ ଦେଖ‌ିବ । Class 5 Maths Chapter 10 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 8
୫. ଛକି ‘x’ ଚିହ୍ନର ଚାରୋଟି ରେଖା ସହିତ କାଟିବା ପାଇଁ କଇଁଚି ବ୍ୟବହାର କର । ମଝି ଭାଙ୍ଗକୁ ପ୍ରାୟ ଅଧାକାଟି ବନ୍ଦ କର । Class 5 Maths Chapter 10 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 9
୬, ପ୍ରତ୍ୟେକ ତ୍ରିଭୁଜର ଗୋଟିଏ କୋଣ ନିଅ ଏବଂ ଏହାକୁ କାଗଜ ପୃଷ୍ଠାର କେନ୍ଦ୍ର ଆଡ଼କୁ Class 5 Maths Chapter 10 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 10 ଧିରେ ଭାଙ୍ଗ । ଏହାକୁ ସମତଳ ଭାବରେ ଚାପିଦିଅ ନାହିଁ ।
୭. ଅନ୍ୟ ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣକୁ ମଧ୍ୟଭାଗ ଆଡକୁ ଭାଙ୍ଗ । Class 5 Maths Chapter 10 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 11
୮. ଭାଙ୍ଗ ହୋଇଥିବା କୋଣ ଓ ଏହା ମଧ୍ୟଭାଗ ଦେଇ କାଗଜରେ ଏକ ପିନ୍ କଣ୍ଟା ଲଗାଅ । Class 5 Maths Chapter 10 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 12
୯. ଏକ କାଠି କିମ୍ବା ଷ୍ଟ୍ର ଦେଇ ପିନ୍ କଣ୍ଟାଟିକୁ ଲଗାଅ । Class 5 Maths Chapter 10 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 13
ନିଶ୍ଚିତ ହୁଅ ଯେ ପି ଅତ୍ୟଧ‌ିକ ଟାଇଟ୍ ନୁହେଁ ।
ପବନ ବହିବା ସମୟରେ ତୁମ କାଗଜ ଚକ୍ରୀଟି ଘୁରୁଛି କି ନାହିଁ ଦେଖ ।

Question 2.
କାଗଜ ଚକ୍ରରେ ଥ‌ିବା ବିନ୍ଦୁଟିକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ କର । କାଗଜ ଚକ୍ରୀଟି \(\frac{୧}{୪}\), \(\frac{୧}{୨}\), \(\frac{୩}{୪}\) ଦେଖାଯାଉଛି କି ? ……………………
Class 5 Maths Chapter 10 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 14
Solution:
କାଗଜ ଚକ୍ରୀଟି \(\frac{୧}{୪}\) ଘୂର୍ଣ୍ଣନ, \(\frac{୧}{୨}\) ଘୂର୍ଣ୍ଣନ କିମ୍ବା \(\frac{୩}{୪}\) ଘୂର୍ଶନ ପରେ ସମାନ ଦିଶୁନାହିଁ । ଚକ୍ରୀଟି ଏକ ପୂର୍ବ ଘୂର୍ଣ୍ଣନ ପରେ ସମାନ ଦିଶୁଛି ।

Question 3.
ତଳେ ଦିଆଯାଇଥ‌ିବା ଇଂରାଜୀ ଅକ୍ଷର ଗୁଡିକୁ ଦେଖ । ପୂର୍ବ ଘୂର୍ଣ୍ଣନ ବେଳେ କ’ଣ ସେଗୁଡିକ ସମାନ ଦେଖାଯାଏ ? ଇଂରାଜୀ ଅକ୍ଷର ଗୁଡିକର ଘୂର୍ଣ୍ଣନର ଦିଗ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାଣିବା ପାଇଁ ଅକ୍ଷର ଗୁଡିକୁ ବିନ୍ଦୁ ଦ୍ବାରା ଚିହ୍ନିତ କରାଯାଇଛି । ତୁମେ ଇଂରାଜୀ ଅକ୍ଷର ଗୁଡିକୁ କାଟ ଏବଂ ଏହି ଅକ୍ଷର ଗୁଡିକର କେନ୍ଦ୍ରକୁ ଗୋଟିଏ କଣ୍ଟା ଦ୍ଵାରା ସଂଯୁକ୍ତ କର କିମ୍ବା ଖଣ୍ଡିଏ କାଗଜ ଦେଇ ଇଂରାଜୀ ଅକ୍ଷର ଗୁଡିକର ଘୂର୍ଣ୍ଣନ ବେଳେ ପ୍ରତିସମତା ପରୀକ୍ଷା କର । (ପ୍ରଶ୍ନ ସହ ଉତ୍ତର)
Class 5 Maths Chapter 10 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 15
Solution:
Class 5 Maths Chapter 10 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 16

ଆସ କରିବା

ତଳେ ଦିଆଯାଇଥ‌ିବା ଅଙ୍କ ଗୁଡିକର ପ୍ରତିସମତା ଖୋଜ ।
Class 5 Maths Chapter 10 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 17

Question 1.
କେଉଁ ଅଙ୍କ ଗୁଡିକର ପ୍ରତିଫଳନ ପ୍ରତିସମତା ଅଛି ?
Solution:
0, 1, 3 ଓ 8

Question 2.
କେଉଁ ଅଙ୍କ ଗୁଡିକର ଘୂର୍ଣ୍ଣନ ପ୍ରତିସମତା ଅଛି ?
Solution:
0, 1 ଓ 8

Question 3.
କେଉଁ ଅଙ୍କ ଗୁଡିକରେ ଉଭୟ ଘୂର୍ଣନ ଓ ପ୍ରତିଫଳନ ପ୍ରତିସମତା ଅଛି ?
Solution:
0, 1 ଓ 8

Question 4.
ଏବେ ଆସ ପ୍ରଦତ୍ତସଂଖ୍ୟା ଗୁଡିକୁ ଦେଖ‌ିବା : 11, 1001
ଏହି ସଂଖ୍ୟାମାନଙ୍କର । : (କ) ଘୂର୍ଣ୍ଣନ ପ୍ରତିସମତା ଅଛି କି ?
(ଖ) ପ୍ରତିଫଳନ ପ୍ରତିସମତା ଅଛି କି ?
(ଟ) ଉଭୟ ପ୍ରତିସମତା ଅଛି କି ?
ଏଗୁଡିକରେ (କ) ଘୂର୍ଣ୍ଣନ ପ୍ରତିସମତା (ଖ) ପ୍ରତିଫଳନ ପ୍ରତିସମତା କିମ୍ବା (ଗ) ଉଭୟ ପ୍ରତିସମତା ଅଛି କି ?
Solution:
ସଂଖ୍ୟା ଦ୍ଵୟର (ଗ) ଉଭୟ ଘୂର୍ଣ୍ଣନ ଓ ପ୍ରତିଫଳନ ପ୍ରତିସମତା ଅଛି ।

Class 5 Maths Chapter 10 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା

Question 5.
ଦୁଇଅଙ୍କ, ତିନିଅଙ୍କ ଏବଂ ଚାରିଅଙ୍କ ସଂଖ୍ୟାର ଉଦାହରଣ ଦିଅ ଯେଉଁମାନଙ୍କର ଘୂର୍ଣ୍ଣନ ପ୍ରତିସମତା, ପ୍ରତିଫଳନ ପ୍ରତିସମତା ଓ ଉଭୟ ପ୍ରତିସମତା ଅଛି ?
Solution:
(i) ଦୁଇଅଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା :

  • କେବଳ ପ୍ରତିଫଳନ ପ୍ରତିସମତା : 38, 83, 13
  • କେବଳ ଘୂର୍ଣ୍ଣନ ପ୍ରତିସମତା : 69, 96, 11
  • ଉଭୟ ପ୍ରତିସମତା : 88, 18, 81

(ii) ତିନିଅଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା :

  • କେବଳ ପ୍ରତିଫଳନ ପ୍ରତିସମତା : 308, 803
  • କେବଳ ଘୂର୍ଣ୍ଣନ ପ୍ରତିସମତା : 689, 986
  • ଉଭୟ ପ୍ରତିସମତା : 101, 181

(iii) ଚାରିଅଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା :

  • କେବଳ ପ୍ରତିଫଳନ ପ୍ରତିସମତା : 8003, 3008
  • କେବଳ ଘୂର୍ଣ୍ଣନ ପ୍ରତିସମତା : 9006, 6009
  • ଉଭୟ ପ୍ରତିସମତା : 1881, 1001, 1111

ନକ୍‌ସା ତିଆରି କରିବା

Page No. (୧୩୯ to ୧୪୧)

(କ) ଏହି ନକ୍ସାରେ ଘୂର୍ଣନ ପ୍ରତିସମତା ଅଛି କି ? ହଁ/ ନାହିଁ ?
Class 5 Maths Chapter 10 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 18
Solution:
ନାହିଁ ।

(ଖ) କିଛି ଆକୃତି ଯୋଗ କରି ଏହି ନକ୍ସାକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟାକର ଯେପରିକି ଅର୍ଦ୍ଧ (\(\frac{୧}{୨}\)) ଘୂର୍ଣ୍ଣନ ପରେ ତାହା ସେହିପରି ଦେଖାଯାଉଛି । ତୁମ ଖାତାରେ ନୂଆ ନକ୍ସାଟି ଅଙ୍କନ କର ।
Class 5 Maths Chapter 10 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 18
Solution:
Class 5 Maths Chapter 10 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 19
ଆମେ ବାମପାର୍ଶ୍ବରେ ଏକ ନୂଆ ବୃତ୍ତ ଅଙ୍କନ କରିବା ଯାଦ୍ୱାରା ନୂଆ ଚିତ୍ରଟି \(\frac{୧}{୨}\) ଘୂର୍ଣନପରେ ନକ୍‌ସାଟି ସମାନ ଦିଶିବ ।

(ଗ) ବର୍ତ୍ତମାନ ଅଧ‌ିକ ଆକୃତି ଯୋଗ କରି କିମ୍ବା ପରିବର୍ତ୍ତନ କରି ନକ୍ସାକୁ ଏଭଳି ତିଆରି କର । ଯାହା ଏକ ଚତୁର୍ଥାଂଶ (\(\frac{୧}{୪}\)) ଘୂର୍ଣ୍ଣନ ପରେ ମଧ୍ୟ ସେହିପରି ଦେଖାଯିବ । ଏହି ନୂତନ ନକ୍ସାଟି ତୁମ ଖାତାରେ ଆଙ୍କ ।
Class 5 Maths Chapter 10 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 18
Solution:
Class 5 Maths Chapter 10 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 20

(ଘ) ଏହି ନୂତନ ନକ୍‌ସାଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରତିଫଳନ ପ୍ରତିସମତା ଅଛି କି ?
ଯଦି ଥାଏ, ତେବେ ପ୍ରତିସମ ଅକ୍ଷ ଅଙ୍କନ କର ।
Solution:
Class 5 Maths Chapter 10 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 21
ହଁ, ନୂତନ ନକ୍‌ସାଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରତିଫଳନ ପ୍ରତିସମତା ଅଛି ।

ଆସ ଭାବିବା

Question 1.
Class 5 Maths Chapter 10 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 22
1. ଏହି ନକ୍ସଟି ଅଦ୍ଧ (\(\frac{୧}{୨}\)) ଘୂର୍ଣ୍ଣନ ପରେ ସେହିଭଳି ଦେଖାଯାଏ କି ?
Solution:
Class 5 Maths Chapter 10 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 23
ହଁ, ସେହିଭଳି ଦେଖାଯାଏ ।

2. ଏହି ନକ୍‌ସାଟି \(\frac{୧}{୪}\) ଘୂର୍ଣ୍ଣନ ପରେ ସେହିଭଳି ଦେଖାଯାଏ କି ?
Solution:
ନାହିଁ, ସେହିଭଳି ଦେଖାଯାଏ ନାହିଁ ।

Question 2.
1. ପ୍ରତି \(\frac{୧}{୪}\) ଘୂର୍ଶନ ପରେ ଡିଜାଇନ୍‌ ସମାନ ଦେଖାଯାଏ କି ନାହିଁ, ତାହା ପାଇଁ ସଂଲଗ୍ନ ଚିତ୍ରରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ବର୍ଗକ୍ଷେତ୍ରକୁ ରଙ୍ଗ କର । ଏକ ପୂର୍ବ ଘୂର୍ଣ୍ଣନରେ ଏହି ଆକୃତିଟି କେତେଥର ଦିଶିବ ?
Class 5 Maths Chapter 10 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 24
Solution:
୪ଥର ।
Class 5 Maths Chapter 10 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 25

2. ଏହି ନକ୍‌ସାଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରତିଫଳନ ପ୍ରତିସମତା ଅଛି କି ? ଯଦି ଥାଏ, ତେବେ ପ୍ରତିସମ ଅକ୍ଷ ଅଙ୍କନ କର ।
Solution:
Class 5 Maths Chapter 10 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 26
ହଁ, ପ୍ରତିଫଳନ ପ୍ରତିସମତା ଅଛି ।

Class 5 Maths Chapter 10 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା

ଆସ କରିବା

Question 1.
ସମାନ ପାର୍ଶ୍ଵ ଲମ୍ବିଥ‌ିବା ବର୍ଗକ୍ଷେତ୍ର ଓ ସମବାହୁ ତ୍ରିଭୁଜ ଖଣ୍ଡକୁ କାଟ । ଏଗୁଡ଼ିକ ବହିର ଶେଷରେ ଦିଆଯାଇଛି । ଏହି ଦୁଇ ଆକୃତିକୁ ବ୍ୟବହାର କରି ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ପ୍ରତିସମତା ଥିବା ନକ୍‌ସାଗୁଡ଼ିକ ତିଆରି କର । (ନିଜେ କର)
Solution:
Class 5 Maths Chapter 10 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 27

Question 2.
ଏହି ଆକୃତିରେ ପ୍ରତିଫଳନ ପ୍ରତିସମତା ଅଛି କି ? ଯଦି ହଁ, ଏହାର ପ୍ରତିସମ ଅକ୍ଷ(ଗୁଡ଼ିକ) ଅଙ୍କନ କର ।
Class 5 Maths Chapter 10 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 28
Solution:
Class 5 Maths Chapter 10 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 29
ହଁ, ପ୍ରତିଫଳନ ପ୍ରତିସମତା ଅଛି ।

Question 3.
ଏହାର ଘୁର୍ଣ୍ଣନ ପ୍ରତିସମତା ଅଛି କି ? ଯଦି ହଁ, ତେବେ କେତେ ଘୂର୍ଣ୍ଣନରେ ହେବ ?
Solution:
ହଁ, \(\frac{୧}{୨}\) ଘୂର୍ଣ୍ଣନରେ ହେବ ।

Question 4.
ଏହାର ଉଭୟ ପ୍ରତିସମତା ଅଛି କି ?
Solution:
ହଁ । ଏହାର ଉଭୟ ପ୍ରତିଫଳନ ଓ ଘୂର୍ଣ୍ଣନ ପ୍ରତିସମତା ଅଛି ।

Question 5.
ବର୍ତ୍ତମାନ, ତୁମର ନକ୍‌ସା ତିଆରି କର । ତୁମ ନକ୍‌ସାଗୁଡ଼ିକୁ ୩ଟି ଶ୍ରେଣୀରେ ସଜାଡ଼ି ରଖ ।
୧ । କେବଳ ଘୂର୍ଣ୍ଣନ ପ୍ରତିସମତା ଥ‌ିବା
୨ । କେବଳ ପ୍ରତିଫଳନ ପ୍ରତିସମତା ଥିବା ଡିଜାଇନ୍ ଏବଂ
୩ । ଉଭୟ ଘୂର୍ଣ୍ଣନ ଓ ପ୍ରତିଫଳନ ପ୍ରତିସମତା ଥିବା ଡିଜାଇନ୍ ।
Solution:
Class 5 Maths Chapter 10 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 30

ଆସ ଦେଖୁ

Question 1.
ନିମ୍ନରେ ଖୋଦିତ କାଠ ବ୍ଲକ ଓ ସେମାନଙ୍କର ଛାପର ଛବି ଦିଆଯାଇଛି । (ପ୍ରଶ୍ନ ସହ ଉତ୍ତର)
ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ଲକ୍‌କୁ ତାହାର ଠିକ୍ ଛାପ ସହିତ ଗାରଟାଣି ମିଳାଅ । ତୁମ ପାଇଁ ଗୋଟିଏ ଉଦାହରଣ ଗାରଟାଣି ଦର୍ଶାଯାଇଛି ।
Solution:
Class 5 Maths Chapter 10 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 31

Question 2.
ତଳେ ଥ‌ିବା ଖୋଦିତ କାଠ ବ୍ଲକ ଦ୍ବାରା ତିଆରି ହୋଇଥିବା ଆକୃତିକୁ ଦେଖ । ଏହି ଆକୃତିକୁ ଚାରିଥର ବ୍ଲକ ବ୍ୟବହାର କରି ତିଆରି କରାଯାଇଛି ।
Class 5 Maths Chapter 10 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 32
Solution:
ନକ୍‌ସା ‘ଖ’ \(\frac{୧}{୪}\) ଘୁର୍ଣ୍ଣନ ପରେ ସମାନ ଦେଖାଯାଏ ।
ଏହି ନକ୍‌ସାରେ ଘୁର୍ଣ୍ଣନ ପ୍ରତିସମତା ଅଛି ।

Question 3.

ଏହି ପୃଷ୍ଠାର ଚାରିପାଖ ସୀମାରେ ଦିଆଯାଇଥ‌ିବା ଆକୃତି ଗୁଡିକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟକର । କେଉଁ ଆକୃତି ଗୁଡିକର ପ୍ରତିଫଳନ ପ୍ରତିସମତା ଅଛି ? ସେଥ୍ରେ ଠିକ୍ (✓) ଚିହ୍ନ ଦିଅ । ଯେଉଁ ଆକୃତି ଗୁଡିକର ଘୂର୍ଣ୍ଣନ ପ୍ରତିସମତା ଅଛି । ସେଥ‌ିରେ ତାରା (*) ଚିହ୍ନ ଦିଅ ।
Solution:
ପ୍ରତିଫଳନ ପ୍ରତିସମତା :
Class 5 Maths Chapter 10 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 33
ଘୂର୍ଶନ ପ୍ରତିସମତା :
Class 5 Maths Chapter 10 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 34

Class 5 Maths Chapter 10 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା

ପ୍ରକଳ୍ପ କାମ

Page No. (୧୪୧)

Question 1.
ପନିପରିବା ବ୍ଲକ୍ ଗୁଡିକୁ ବ୍ୟବହାର କରି ପ୍ରତିସମ ଆକୃତି ଓ ଡିଜାଇନ୍ ଗୁଡିକ ତିଆରି କର । କିଛି ଉଦାହରଣ ନିମ୍ନରେ ଦିଆଯାଇଛି !
Class 5 Maths Chapter 10 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 35
Solution:
ନିଜେ କର ।

Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4

For effective revision, students can use BSE Odisha Class 7 English Solutions Chapter 4 Animals Birds and Dr Dolittle Question Answer to practice textbook exercises.

Class 7 English Animals Birds and Dr Dolittle Question Answer

Class 7 English Chapter 4 Question Answer Odia Medium

Let us do these activities before we read
(ଆସ ପଢ଼ିବା ପୂର୍ବରୁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ କରିବା)

I. Do you have a pet or a domestic animal? If yes, why? If not, why not? How do people usually spend time with a pet or domestic animal? Share your thoughts with your classmates and the teacher.
(ତୁମର ଏକ ପୋଷା କିମ୍ବା ଗୃହପାଳିତ ପଶୁ ଅଛନ୍ତି କି ? ଯଦି ହଁ, କାହିଁକି ? ଯଦି ନାହିଁ, କାହିଁକି ନାହିଁ । ଲୋକମାନେ ସାଧାରଣତଃ କିପରି ଏକ ପୋଷାଜୀବ କିମ୍ବା ଗୃହପାଳିତ ପଶୁଙ୍କ ସହ ବେଳେବେଳେ ସମୟ ବିତାନ୍ତି ? ତୁମର ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ସହପାଠୀ ଓ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ସହ ବିନିମୟ କର ।)
Answer:
Yes, I have a pet dog. People play with pets, feed them and take care.

II. You must have read stories where animals and birds talk. If you had a chance to communicate with an animal or a bird, who would you like to speak to and why? Share your thoughts with your classmates and the teacher.
(ତୁମେ ନିଶ୍ଚୟ ଗପସବୁ ପଢିଥୁବ ଯେଉଁଥରେ ଏକ ପଶୁ କିମ୍ବା ଏକ ପକ୍ଷୀ କଥା କହୁଛନ୍ତି । ଯଦି ତୁମକୁ ଏକ ପଶୁ କିମ୍ବା ଏକ ପକ୍ଷୀ ସହ ଭାବ ବିନିମୟ କରିବାକୁ ସୁଯୋଗ ମିଳେ ତୁମେ କାହା ସହ କଥା ହେବାକୁ ଚାହିଁବ ଏବଂ କାହିଁକି ?) (ତୁମ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ସହପାଠୀ ଓ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ସହ ବିନିମୟ କର ।)
Answer:
Yes, I have read the stories where animals talk. I should like to talk with birds and share my feelings.

Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4

III. If we closely observe the body language of animals and birds, we can understand what they want to tell us.
(ଆମେ ଯଦି ପଶୁ ଓ ପକ୍ଷୀମାନଙ୍କର ଶାରୀରିକ ଅଙ୍ଗ ଭଙ୍ଗୀ ନିକଟରୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିବା ଆମେ ବୁଝିପାରିବା ସେମାନେ ଆମକୁ କ’ଣ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ।)
Work in pairs and study the pictures given below. Find out what emotions these animals and birds are trying to convey. Share your observations with your classmates and the teacher.
(ଦୁଇ ଜଣିଆ ଦଳରେ କାର୍ଯ୍ୟ କର ଏବଂ ନିମ୍ନ ପ୍ରଦତ୍ତ ଚିତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ କର । ପଶୁ ଓ ପକ୍ଷୀମାନେ କେଉଁ ଆବେଗ ଜଣାଇବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛନ୍ତି ନିରୂପଣ କର । ତୁମ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣଗୁଡ଼ିକ ସହପାଠୀ ଓ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ସହ ବିନିମୟ କର Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4 1
Answer:
1. Bird – Angry or Scared
2. Cat – Afraid or Angry
3. Dog – Happy
4. Bird – Cool or Alert

Teacher may use digital video/audio of animals giving out sound in class and students may be asked to guess their emotions. Students may be given chance to act as animals and birds. They may produce the sounds of animals and birds to convey their feelings.

ଶିକ୍ଷକ ଶ୍ରେଣୀରେ ପଶୁମାନଙ୍କର ଧ୍ଵନି ସହ ଡ଼ିଜିଟାଲ ଭିଡ଼ିଓ ଓ ଅଡ଼ିଓ ବ୍ୟବହାର କରିପାରନ୍ତି । ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଭାବନା ଅନୁମାନ କରିବାକୁ କୁହାଯାଇପାରେ । ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ପଶୁ ଓ ପକ୍ଷୀ ପରି ଅଭିନୟ କରିପାରନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କ ସହ ଭାବନା ପ୍ରକାଶ କରିବା ପାଇଁ ପଶୁ ଓ ପକ୍ଷୀଙ୍କ ଧ୍ଵନି କରିପାରନ୍ତି ।

Let us discuss
(ଆସ ଆଲୋଚନା କରିବା)

I. Complete the following sentence by selecting a suitable reason.
(ଉପଯୁକ୍ତ କାରଣ ବାଛି ବାକ୍ୟଟିକୁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ କର ।)
The Cat’s-food-Man suggests to Doctor Dolittle that he should become an animal doctor because he believes that Dolittle _____.
1. earns less fee by treating human patients
2. enjoys the company of animals as they speak less
3. dislikes spending time with human patients
4. knows more about animals than the local veterinarians
Answer:
4. knows more about animals than the local veterinarians.

II. Fill in the blanks by choosing the suitable option given in the brackets.
(ବନ୍ଧନୀ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଦତ୍ତ ଉପଯୁକ୍ତ ବିକଳ୍ପ ବାଛି ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।)
Doctor Dolittle reacts to Polynesia’s information about animal languages with both excitement and __________.
(certainty/curiosity). He rushes to _________ (write/memorise) the bird words she provides and is interested in learning more.
Answer:
curiosity, write

III. Do you think Doctor Dolittle would be famous as an animal doctor? If yes, why? If not, why not?
(ତୁମେ ଭାବୁଛ କି ଜଣେ ପଶୁ ଡାକ୍ତର ଭାବରେ ଡୁଲିଟିଲି ପ୍ରସିଦ୍ଧ ହୋଇପାରିବେ ?) (ଯଦି ହଁ, କାହିଁକି ? ଯଦି ନୁହେଁ, କାହିଁକି ନୁହେଁ ?)
Answer:
Yes, Dr. Dolittle would be a famous as an animal doctor. He wrote a wonderful book on cats. He understood the animals well. And after learning their languages, it would become easy for him to understand their problems and treat them effectively.

Let us discuss
(ଆସ ଆଲୋଚନା କରିବା)

I. What became a common sight in Puddleby after Doctor Dolittle started treating animals? (Select the correct one.)
(ଡାକ୍ତର ଡୁଲିଟିଲ୍ ପଶୁମାନଙ୍କୁ ଚିକିତ୍ସା କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିବା ପରେ ପୁଡୁଲବିରେ କ’ଣ ଏକ ସାଧାରଣ ଦୃଶ୍ୟ ପାଲଟିଗଲା ?)
1. Humans talking to farm animals
2. Farm animals wearing glasses
3. Farm animals learning bird language
4. Birds riding atop farm animals
Answer:
2. Farm animals wearing glasses.

Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4

II. What did Doctor Dolittle do when lots of animals came to see him
(ଯେତେବେଳେ ଅଧ‌ିକ ସଂଖ୍ୟକ ପଶୁ ତାଙ୍କୁ ଦେଖୁବାକୁ ଆସିଲେ ଡାକ୍ତର ଡୁଲିଟିଲ୍ କ’ଣ କଲେ ?)
Answer:
When lots of animals came to see him, Doctor Dolittle made special arrangements for them. He built special doors for different kinds of animals. He wrote ‘HORSE’ over the front door, ‘COWS’ over the side door, ‘SHEEP’ over the kitchen door. He also made a tiny tunnel going into the cellar for the mice. All animals waited patiently in row for their turn.

Question 1.
How might he overcome these challenges to ensure that he provides good treatment?
(ଭଲ ଚିକିତ୍ସା ଦେଉଛନ୍ତି, ବୋଲି ନିଶ୍ଚିନ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ସେ ଆହ୍ଵାନଗୁଡ଼ିକୁ କିପରି ଅତିକ୍ରମ କରିବେ ?)
Answer:
He can overcome challenges by keeping more doctors and teaching them the animals’ languages. He has to build a hospital with all the equipment and machines for checkups. He has to fix a timetable for different animals.

III. Arrange the following events in correct order according to the story. Three have been done for you. Share your answers with your classmates and the teacher.
(ନିମ୍ନୋକ୍ତ ଘଟଣାଗୁଡ଼ିକୁ ଗଳ୍ପ ଅନୁଯାୟୀ ସଠିକ୍ କ୍ରମରେ ସଜାଇ ଲେଖ । ତିନୋଟି ତୁମ ପାଇଁ କରିଦିଆଯାଇଛି । ତୁମ ଉତ୍ତରଗୁଡ଼ିକୁ ଶ୍ରେଣୀ ସାଥୀ ଏବଂ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ସହ ବିନିମୟ କର ।)
(Question with Answer)
Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4 8
Answer:

1. Doctor Dolittle decides to stop being a doctor for people and becomes a doctor for animals (iv)
2. Animals from near and far come to Doctor Dolittle for help, crowding his garden. (viii)
3. A man with a stomach-ache visits Doctor Dolittle and suggests he should treat animals instead of people. (i)
4. Polynesia teaches Doctor Dolittle animal languages, and he starts understanding and communicating with animals. (iii)
5. A plough horse with vision problems visits Doctor Dolittle, who prescribes green spectacles, to improve the horse’s eyesight. (vi)
6. The parrot, Polynesia, encourages Doctor Dolittle to become an animal doctor, revealing that animals can talk. (ii)
7. Doctor Dolittle installs special doors for different animals to enter his house for treatment. (ix)
8. Doctor Dolittle’s ability to communicate with animals helps him diagnose and treat their illnesses effectively. (vii)
9. Doctor Dolittle gains fame among animals worldwide, and they come to him from various places for his help. (x)
10. Word spreads, and people start bringing their sick pets and farm animals to Doctor Dolittle for treatment. (v)

Let us think and reflect
(ଆସ ଚିନ୍ତା କରିବା ଓ ବିଚାର କରିବା) :

I. Read the extracts given below and answer the questions that follow.
(ନିମ୍ନରେ ପ୍ରଦତ୍ତ ଉଦ୍ଧୃତାଂଶ ଗୁଡ଼ିକୁ ପଢ଼ ଏବଂ ପରବର୍ତୀ ପ୍ରଶ୍ନଗୁଡ଼ିକର ଉତ୍ତର ଦିଅ ।)

1. “If I say, ‘Polly wants a cracker’, you understand me. But hear this: Ka-ka oi- ee, fee-fee?”
“Good Gracious!” cried the Doctor. “What does that mean?” “That means, ‘Is the porridge hot yet?’-in bird language.”
“My! You don’t say so!” said the Doctor. “You never talked that way to me before.”
“What would have been the good?” said Polynesia, dusting some cracker crumbs off her left wing. “You wouldn’t have understood me if I had.”

(i) Why had Polynesia never used bird language with the Doctor earlier?
(ପଲିନେସିଆ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ସହ ପୂର୍ବରୁ ପକ୍ଷୀଭାଷାରେ କଥା ହୋଇ ନଥୁଲା କାହିଁକି ?)
Answer:
Polynesia had never used bird language with the Doctor, as she knew the Doctor would not understand bird language

(ii) Identify whether the following statement is true or false.
(ନିମ୍ନଲିଖ୍ତ ଉକ୍ତିଟି ସତ୍ୟ ବା ମିଥ୍ୟା ଚିହ୍ନାଅ ।)
Polynesia had been enjoying on a food item while talking to Doctor Dolittle.
Answer:
False

Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4

(iii) How did Doctor Dolittle feel according to the extract?
(ଉଦ୍ଧୃତାଂଶ ଅନୁଯାୟୀ ଡାକ୍ତର ଜୁଲିଟିଲ କିପରି ଅନୁଭବ କରୁଥିଲେ ?)
A. anxious
B. surprised
C. angry
D. relaxed
Answer:
B. surprised

2. “I would like a pair like yours,” said the horse-“only green. They’ll keep the Sun out of my eyes while I’m ploughing the field.
“”
“Certainly,” said the Doctor. “Green ones you shall have.”
“You know, the trouble is, Sir,” said the plough horse as the Doctor opened the front door to let him out “the trouble is that anybody thinks he can doctor animals-just because the animals don’t complain. As a matter of fact, it takes a much cleverer man to be a really good animal doctor than it does to be a good people’s doctor.”

(i) Choose a word from the extract to complete the analogy.
(ତୁଳନାଟି ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବା ପାଇଁ ଉଦ୍ଧୃତାଂଶରୁ ଏକ ଶବ୍ଦ ବାଛ ।)
digging: flower bed:: __________ : field
Answer:
ploughing

(ii) Choose the correct word to complete the sentence.
(ବାକ୍ୟଟି ପୂରା କରିବାପାଇଁ ସଠିକ୍ ଶବ୍ଦ ବାଛ ।)
Doctor Dolittle’s attitude in the extract is
A. respectful
B. sentimental
C. understanding
D. careful
Answer:
C. understanding

(iii) Complete the sentence with an appropriate reason.
(ଗୋଟିଏ ଉପଯୁକ୍ତ କାରଣ ସହ ବାକ୍ୟଟିକୁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ କର ।)
Based on the extract, we can conclude that doctors take animals for granted because
Answer:
they don’t try to understand the animal’s actual pain or detect diseases as they are unaware of their language.

Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4

(iv) Do you agree with the concluding sentence of the extract? Why/Why not?
(ତୁମେ ସିଦ୍ଧାନ୍ତ ବାକ୍ୟଟି ସହ ସହମତ କି ? କାହିଁକି/କାହିଁକି ନୁହେଁ ?)
Answer:
Yes, I agree because ‘it takes a much cleverer man to be a really good animal doctor than it does to be a good people’s doctor’. Only an intelligent and caring person like Dolittle. Dolittle can understand their language. Moreover, he had lots of love and attachment towards animals.

Answer the following questions.
(ନିମ୍ନଲିଖତ ପ୍ରଶ୍ନଗୁଡ଼ିକର ଉତ୍ତର ଦିଅ ।)

Question 1.
How can we say that Polynesia was a good trainer of animal language?
(ଆମେ କିପରି କହିପାରିବା ଯେ ପଲିନେସିଆ ପଶୁ ଭାଷାର ଜଣେ ଉତ୍ତମ ପ୍ରଶିକ୍ଷକ ଥୁଲା ?)
Answer:
We can say that Polynesia was a good trainer because she patiently explained the different languages of animals to the doctor, one by one. For instance, she told him that parrots have two languages. That afternoon, while it was raining outside, she sat at the kitchen table and taught him the A, B, C of the birds’ language.

Question 2.
Explain how Doctor Dolittle gave equal and individual attention to each animal who came to him for treatment.
(ଡାକ୍ତର ଜୁଲିଟଲ୍ କିପରି ତାଙ୍କ ପାଖକୁ ଆସୁଥ‌ିବା ପ୍ରତିଟି ପଶୁକୁ ସମାନ ଏବଂ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଦୃଷ୍ଟି ଦେଉଥିଲେ ବୁଝାଅ ।)
Answer:
Doctor Dolittle was a caring and understanding doctor. He listened to the animals who came to him for treatment. When they told him their exact problem and the location of their pain, he listened patiently. He gave proper time to each animal and treated them according to their ailment. Everyone was cured and left happily.

Question 3.
How does the parrot’s advice highlight the importance of listening in different?
(ଶୁଆର ଉପଦେଶ କିପରି ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ଶୁଣିବା ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥଲା ।)
Answer:
After the Cat’s-food-Man left advising Dr. Dolittle to become an animal doctor, his pet parrot, Polynesia, advised him the same. She told him that those humans who did not give him much regard, would soon realise that he was the best animal doctor. The parrot also cleared his doubt that the other animal doctors were not as good. He listened to the parrot when she taught him animal languages, which helped him become a famous animal doctor. This shows sometimes listening in different ways is beneficial.

Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4

Question 4.
State the qualities of Doctor Dolittle that made him famous among the animals?
(ଡାକ୍ତର ଜୁଲିଟିଲଙ୍କର ଗୁଣଗୁଡ଼ିକ ଉଲ୍ଲେଖକର ଯାହା ତାଙ୍କୁ ପଶୁମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରସିଦ୍ଧ କରିଥିଲା ?)
Answer:
Doctor Dolittle became famous among the animals because he was a caring, understanding and was able to understand their languages. He listened carefully to the animals about their exact problems and the location of their pain. He gave proper time to each animal and treated them according to their ailments. When the plough horse told him he had a sight problem and needed green glasses to protect his eyes from the sun, the doctor gave him spectacles. Secondly he could talk with the animals in their languages. So, with these qualities Doctor Dolittle became famous.

Question 5.
What changes do you think would happen in the world if people suddenly gained the ability like Doctor Dolittle, to understand and communicate with animals?
(ଯଦି ଲୋକମାନେ ଡାକ୍ତର ଜୁଲିଟିଲ୍ ଭଳି ପଶୁମାନଙ୍କୁ ବୁଝି ସେମାନଙ୍କ ସହ ଯୋଗାଯୋଗ କରିବାର ଦକ୍ଷତା ଲାଭ କରନ୍ତେ ତେବେ କ’ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଘଟନ୍ତା ?)
Answer:
You can take some hints like…….love for animals/birds, quick treatment for animals, more shelter for old pet animals, as the family members…….etc. The world would become a better place for both men and animals. They would be given exact treatment as per their problem. Time and life could be saved. Moreover, animals could perform more tasks given by humans.

Let us learn
(ଆସ ଶିଖୁବା) :

Read the following words from the text.
(ପାଠ୍ୟ ବିଷୟରୁ ନିମ୍ନୋକ୍ତ ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକୁ ପଢ଼ ।)
Cat’s-food-Man, bird language, flowerpots
Are all the words that are combined to form another word written the same way?
Compound words are formed by combining two words of different parts of speech to create a new word that has an entirely new meaning. They are of three types hyphenated (Cat’s-food-Man), open compound words (bird language) and closed compound words (flowerpots).

Complete the following table correctly by choosing words from the box given below. An example has been done for you.
(ନିମ୍ନ ପ୍ରଦତ୍ତ କୋଠରିରୁ ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକ ବାଛି ସଠିକ୍ ଭାବେ ସାରଣୀ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କର ।)
Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4 9
Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4 10
Answer:

Hyphenated Words Open Compound Words Closed Compound Words
check-in
well-bred
Sailor song
harvest mice
plough horse
tea time
windowsill

II. Join a word from Column A with another word from Column B. Mark that a new (compound) word is formed with a new meaning. One has been done for you.
(ସ୍ତମ୍ଭ A ରୁ ଗୋଟିଏ ଶବ୍ଦ ସହ ସ୍ତମ୍ଭ B ରୁ ଅନ୍ୟ ଏକ ଶବ୍ଦକୁ ଯୋଗ କର । ଲକ୍ଷ୍ୟକର ଯେ ଗଠିତ ନୂଆ (ଯୌଗିକ) ଶବ୍ଦଟିର ଗୋଟିଏ ନୂଆ ଅର୍ଥ ଅଛି । ଗୋଟିଏ ତୁମପାଇଁ କରି ଦିଆଯାଇଛି ।)
Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4 11
Answer:
Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4 12

(iii) Now, complete the paragraph with suitable compound words from the table.
An example has been done for you.
(ଉପଯୁକ୍ତ ଯୌଗିକ ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ଵାରା ଅନୁଚ୍ଛେଦଟି ସଂପୂର୍ଣ କର । ତୁମ ପାଇଁ ଗୋଟିଏ ଉଦାହରଣ କରି ଦିଆଯାଇଛି ।)

After being treated by Doctor Dolittle, the A. fun-loving dolphins danced playfully in his sanctuary. The B. _________ chatter of monkeys echoed through the C. _________, their ailments cured. D. _________ eagles soared gracefully E. __________ their health restored. F. _________ among the G. _________ chirped joyfully from the branches. All creatures were happy with Doctor Dolittle’s care.
Answer:
After being treated by Doctor Dolittle, the A. fun-loving dolphins danced playfully in his sanctuary. The B. song-birds’ chatter of monkeys echoed through the C. treetops, their ailments cured. D. High-flying eagles soared gracefully E. never ending their health restored. F. Early-risers among the G. overhead chirped joyfully from the branches. All creatures were happy with Doctor Dolittle’s care.

Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4

IV. Underline the names of animals that are hidden in the sentences given below. Clues are given within the brackets. An example has been done for you.
(ନିମ୍ନ ପ୍ରଦତ୍ତ ବାକ୍ୟ ଗୁଡ଼ିକରେ ଗୁପ୍ତଥିବା ପଶୁମାନଙ୍କର ନାମକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କର । ବନ୍ଧନୀ ମଧ୍ଯରେ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଛି । ଗୋଟିଏ ତୁମପାଇଁ କରି ଦିଆଯାଇଛି ।)
1. Dr. Dolittle was eating oatmeal for his breakfast. (a farm animal)
2. Old ladies began to bring him their pets. (an insect)
3. The author sees the connection between humans and animals. (a farm animal)
4. The three baby dinosaurs are from ice age. (field animal)
5. The patients who came late didn’t know where to go. (ship of the desert)
Answer:
1. goat
2. ant
3. horse
4. mice
5. camel

V. Read the following sentences from the text.
(ପାଠ୍ୟବିଷୟରୁ ନିମ୍ନୋକ୍ତ ବାକ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ପଢ଼ ।)

  • That man’s (man has) got sense.
  • Can’t you see that it has stopped raining?

In the first sentence the verb, ‘has got’ denote an action that is relevant at the time of speaking.
In the second sentence, the verb ‘has stopped’ denote an action that is recently completed.

We use present perfect tense to indicate :

  • a recently completed action
  • an action that started in the past and is relevant even at the present moment of speaking
  • an action in the past where the focus is on the action and not on the time of occurrence (but relevant at the time of speaking)

ଆମେ present perfect tense କୁ ନିମ୍ନଲିଖତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ୟବହାର କରିଥାଉ ।

  • ନିକଟରେ ଶେଷ ହୋଇଥ‌ିବା କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଦର୍ଶାଇବା ପାଇଁ ।
  • ଅତୀତରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇ କହିବା ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତା ଦର୍ଶାଉଥ୍ଲେ ।
  • ଅତୀତରେ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟ ଯାହା କେବେ ଘଟିଛି ତାକୁ ଗୁରୁତ୍ଵ ନ ଦେଇ, କହିବା ସମୟରେ କାର୍ଯ୍ୟର ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତାକୁ ଦର୍ଶାଉଥଲେ ।

Structure of Present Perfect Tense: has/ have + verb third form (past participle form)
Present Perfect Tense: The present perfect tense is used to show that an action has happened at some point in the past and has relevance to the present.
Structure: has/have + past participle
Examples:
She has finished her homework.
I have visited the museum before.

Fill in the blanks using the correct form of verbs (present perfect) given within brackets.
(ବନ୍ଧନୀ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଦତ୍ତ କ୍ରିୟାଗୁଡ଼ିକ ସଠିକ୍ ରୂପ (present perfect) ବ୍ୟବହାର କରି ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।)

Since becoming an animal doctor, Doctor Dolittle 1. _________ (learn) to communicate with all animals and birds. He 2. _______ (treat) countless farm animals and pets with care. The parrot, Polynesia, 3. _________ (teach) him bird-language, Animal Language and he 4. _________ (write) books about his adventures. Many people 5. ________ (bring) their sick animals to his door. Over the years, Dolittle 6. _________ (become) renowned worldwide for his unique abilities.
Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4 13
Answer:
1. has learnt,
2. has treated,
3. has taught
4. has written
5. have brought
6. has become

Let us listen
(ଆସ ଶୁଣିବା) :

I. You will listen to an announcement. As you listen, state whether the following statement is true or false. (Transcript for the teacher on pg. 88)
(ତୁମେ ଏକ ଘୋଷଣା ଶୁଣିବ । ଶୁଣିବାବେଳେ ନିମ୍ନଲିଖ୍ତ ଉକ୍ତିଟି ସତ୍ୟ କି ମିଥ୍ୟା ଉଲ୍ଲେଖ କର । ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ପାଇଁ Transcript ପୃଷ୍ଠା ୮୮ରେ ଅଛି ।)
Dr. Dolittle’s new clinic presents an offer for free medicines.
Answer:
False (It is not mentioned in the transcript).

Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4

II. You will listen to the announcement again. As you listen, complete the details given below with one or two exact words you hear.
(ତୁମେ ଘୋଷଣାଟିକୁ ଆଉ ଥରେ ଶୁଣ । ଶୁଣିବା ବେଳେ ତୁମ ଶୁଣିଥିବା ଗୋଟିଏ ବା ଦୁଇଟି ଅବିକଳ ଶବ୍ଦ ଲେଖୁ ନିମ୍ନପ୍ରଦତ୍ତ ବିବରଣୀଗୁଡ଼ିକୁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ କର ।)

1. The new clinic is located in the town of _____.
2. The address is 12, _____ Lane.
3. The clinic is open Monday to Friday from _____ a.m. to 5 p.m.
4. Special timings for _____ are on Saturdays from 11 a.m. to 2 p.m.
5. Dr. Dolittle will ensure that animals get the _____.
6. All animals-horses, cows _____, wild animals, and others are welcome.
Answer:
1. The new clinic is located in the town of Woodstock.
2. The address is 12 Rose Lane.
3. The clinic is open Monday to Friday from 9 a.m. to 5 p.m.
4. Special timings for birds are on Saturdays from 11 a.m. to 2 p.m.
5. Dr. Dolittle will ensure that animals get the best care.
6. All animals-horses, cows to pets, wild animals, and others are welcome.

Let us speak
(ଆସ କହିବା)

I. Conversation between a doctor and a patient
(ଜଣେ ଡାକ୍ତର ଓ ଜଣେ ରୋଗୀ ମଧ୍ଯରେ କଥୋପକଥନ)

Read the information about problems 1-4.
Use the cue cards provided to guide your conversation.
Take turns to play parts of doctor and patient. (One is done for you.)

Problem 1: Cough and cold (କାଶ ଏବଂ ଥଣ୍ଡା)
Solution:
Ginger and honey mix
Additional Advice: Drink warm fluids and have a rest.

Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4 14

Problem 2: Dry lips (ଶୁଖୁଲା ଓଠ)
Solution:
Apply ghee
Additional Advice: Drink sufficient water and avoid wetting your lips.
Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4 15

Problem 3: Sore throat (ଗଳା ଦରଜ)
Solution:
Gargle with warm salt water.
Additional Advice: Drink herbal teas and avoid cold drinks.
Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4 16

Problem 4: Fatigue (କ୍ଳାନ୍ତି)
Solution:
Ensure adequate sleep and a balanced diet.
Additional Advice: Take short walks to increase energy levels.
Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4 17

Cue Cards (ରହସ୍ୟର ଖୁ)
Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4 18
One is done for you: Problem 1 taking cue cards.
Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4 25

Let us write
(ଚାଲ ଲେଖୁବା)

A notice is a means of formal communication for a particular group of persons. It informs them about some important event, such as an invitation to a meeting, an announcement, to give instructions, make appeals etc.

Write a notice in about 50 words about the Annual Health Check-up for students of Grades 6-8. Remind students to collect their health check-up cards from the class teacher. Include all othher necessary details about date, time and venue.

Complete the draft of the notice by using the words and phrases given in the box below.
Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4 20ଏକ ନୋଟିସ୍ ହେଉଛି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଗୋଷ୍ଠୀର ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଔପଚାରିକ ଯୋଗାଯୋଗର ଏକ ମାଧ୍ୟମ । ଏହା ସେମାନଙ୍କୁ କିଛି ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ ଘଟଣା ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦିଏ, ଯେପରିକି ଏକ ସଭାକୁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ, ଘୋଷଣା, ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେବା, ଅନୁରୋଧ କରିବା ଇତ୍ୟାଦି ।
ଶ୍ରେଣୀ ୬-୮ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବାର୍ଷିକ ସ୍ଵାସ୍ଥ୍ୟ ପରୀକ୍ଷା ବିଷୟରେ ପ୍ରାୟ ୫୦ଟି ଶବ୍ଦରେ ଏକ ନୋଟିସ୍ ଲେଖ । ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଶ୍ରେଣୀ ଶିକ୍ଷକଙ୍କଠାରୁ ସ୍ଵାସ୍ଥ୍ୟ ପରୀକ୍ଷା କାର୍ଡ଼ ସଂଗ୍ରହ କରିବାକୁ ସ୍ମରଣ କରାଅ । ତାରିଖ, ସମୟ ଏବଂ ସ୍ଵାସ୍ଥ୍ୟ ସମ୍ପର୍କିତ ସମସ୍ତ ଆବଶ୍ୟକ ବିବରଣୀ ବାକ୍ସରେ ଥ‌ିବା ଶବ୍ଦ ଓ ବାକ୍ୟାଶ ବ୍ୟବହାର କରି ନୋଟିସ୍‌ର ଖସଡ଼ା
Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4 21
Answer:
Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4 22

Let us explore
(ଆସ ଅନ୍ଵେଷଣ କରିବା) :

The word ‘goshala’ (ଗୋଶାଳା) translates to ‘cowshed’ (ଗୁହାଳ) in English. It is a Sanskrit word that is made up of the words ‘go’, which means ‘cow’, and sala, which means ‘shed’ or ‘hall’.
(‘ଗୋଶାଳା’ ଶବ୍ଦଟିର ଇଂରାଜୀ ଅନୁବାଦ ‘cowshed’ ଅଟେ । ଏହା ଏକ ସଂସ୍କୃତ ଶବ୍ଦ ଯାହା ‘ଗୋ’ ଅର୍ଥାତ୍ ‘ଗାଈ’, ଏବଂ ‘ଶାଳା’ ଅର୍ଥାତ୍ ଆଶ୍ରୟସ୍ଥଳ ବା ହଲକୁ ବୁଝାଏ।

Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4 23
Plan a visit with the teacher to a ‘goshala’ and find out how the cows are looked after.
(ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ସହ ଏକ ଗୋଶାଳକୁ ବୁଲିଯିବାର ଯୋଜନା କର ଏବଂ ଗାଈମାନଙ୍କର କିପରି ଯନ୍ ନିଆଯାଉଛି ଦେଖ ।)

II. What is the best way to take care of stray and abandoned animals?
(ବୁଲା ଏବଂ ପରିତ୍ୟକ୍ତ ପ୍ରାଣୀମାନଙ୍କର ଯନ୍ତ୍ର ନେବାର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଉପାୟ କ’ଣ ?)

1. Provide food and water for the animal
(ପ୍ରାଣୀମାନଙ୍କୁ ଖାଦ୍ୟ ଓ ଜଳ ଦେବା)
2. Take them to an animal shelter
(ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାଣୀ ଆଶ୍ରୟସ୍ଥଳକୁ ନେବା ।)
3. Adopt them by taking them home
(ସେମାନଙ୍କୁ ଘରକୁ ନେଇ ପୋଷାଜୀବ କରିବା ।)
Give reasons for your responses.
Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4 24
Answer:
1. Provide food and water for the animal
Reason: They stay healthy and strong.
2. Take them to an animal shelter
Reason: They get medical care and a safe place to live.
3. Adopt them by taking them home
Reason: They become part of your family and receive love.

Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4

III. Ayurveda is the oldest existing medical systems in India. Animals received good medicinal care in ancient India. Indian medical treatises like Charaka Samhita, Sushruta Samhita, and Harita Samhita contain references of care of animals. Find out names of different organisations that work for the welfare of animals with the help of the teacher.
(ଭାରତରେ ଆୟୁର୍ବେଦ ହେଉଛି ପ୍ରାଚୀନ ପ୍ରଚଳିତ ଚିକିତ୍ସା ପଦ୍ଧତି । ପ୍ରାଚୀନ ଭାରତରେ ପ୍ରାଣୀମାନେ ଉତ୍ତମ ଚିକିତ୍ସା ପାଉଥିଲେ । ପ୍ରାଚୀନ ଭାରତୀୟ ଚିକିତ୍ସା ଗ୍ରନ୍ଥ ଚରକ ସଂହିତା । ଶଶ୍ରୁତ ସଂହିତା ଓ ହରିତ ସଂହିତାରେ ପଶୁମାନଙ୍କ ଯନ୍ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ ଅଛି । ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ସହାୟତାରେ ପ୍ରାଣୀମାନଙ୍କ ଯନ୍ ପାଇଁ ଥ‌ିବା ସଂଗଠନ ଗୁଡ଼ିକର ନାମ ଅନୁସନ୍ଧାନ କର ।)
Answer:
Different organisations include:

  1. People for Animals (PFA), Odisha
  2. Society for prevention of cruelty to animals (SPCA), Odisha.
  3. Animal Welfare Trust (AWT), Bhubaneswar
  4. Kalinga Animal Welfare Society (KAWS), Bhubaneswar.
  5. Jeevika, Bhubaneswar
  6. Wild Orissa
  7. Blue Cross of Odisha.
  8. Sneha’s Care, Bhubaneswar.

Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Summary

Let us read
(ଆସ ପଢ଼ିବା) :

TEXT-I

Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4 2

Doctor Dolittle was sitting in his kitchen talking with the Cat’s-food-Man who had come to see him with a stomach-ache. ‘Why don’t you give up being a people’s doctor, and be an animal doctor? asked the Cat’s-food-Man. The parrot, Polynesia, was sitting in the window looking out at the rain and singing a sailor song to herself. She stopped singing and started to listen. “You see, Doctor:’ the Cat’s-food-Man went on, ‘you know all about animals-much more than what these here do. You’ve written a wonderful book about cats. I can’t read or write myself-my wife, Theodosia, is a scholar, and she read your book to me. You might have been a cat yourself. You know the way they think:’

ଓଡ଼ିଆ ଅନୁବାଦ :
ଡାକ୍ତର ଜୁଲିଟିଲ ନିଜ ରୋଷେଇ ଘରେ ବସି ବିଲେଇ-ଖାଦ୍ୟ-ବିକାଳି ସହିତ କଥା ହେଉଥିଲେ ଯିଏକି ତାଙ୍କ ପେଟ ଯନ୍ତ୍ରଣା ପାଇଁ ତାଙ୍କ ପାଖକୁ ଆସିଥିଲେ । ‘ଆପଣ ଲୋକଙ୍କ ଡାକ୍ତର ହେବା କାହିଁକି ଛାଡ଼ି ଦେଉ ନାହାନ୍ତି’’ ବିଲେଇ-ଖାଦ୍ୟ-ବିକାଳି ଜଣକ କହିଲା । ପଲିନେସିଆ ନାମକ ଶୁଆଟି ଝରକା ଉପରେ ବସି ବାହାରେ ହେଉଥ‌ିବା ବର୍ଷାକୁ ଚାହିଁଥିଲା ଏବଂ ଏକ ନାବିକ ଗୀତ ଗାଉଥିଲା । ସେ ଗୀତ ବନ୍ଦ କରି ଦେଲା ଏବଂ ଶୁଣିବା ଆରମ୍ଭ କଲା ବିଲେଇ ଖାଦ୍ୟ-ବିକାଳି କହି ଚାଲିଲା, ‘‘ଦେଖ ଡାକ୍ତର, । ‘ତୁମେ ପଶୁମାନଙ୍କ ବିଷୟରେ ସବୁ ଜାଣ -ଏଠାରେ ଥ‌ିବା ପଶୁ ଡାକ୍ତରମାନଙ୍କ ଠାରୁ ଅଧିକ ଜାଣିଛ । ଆପଣ ବିଲେଇ ବିଷୟରେ ଏକ ଚମତ୍କାର ପୁସ୍ତକ ଲେଖୁଛନ୍ତି । ମୁଁ ନିଜେ ଲେଖୁବା କିମ୍ବା ପଢ଼ିବା ଜାଣି ନାହିଁ – କିନ୍ତୁ ମୋ ସ୍ତ୍ରୀ ଥଓଡ଼ୋସିଆ ଜଣେ ବିଦ୍ଵାନ ଏବଂ ସେ ତୁମର ବହିକୁ ପଢ଼ି ମୋତେ ଶୁଣାଇଛନ୍ତି । ଆପଣ ବୋଧହୁଏ ନିଜେ ଗୋଟେ ବିଲେଇ ଥିଲେ । ତୁମେ ଜାଣ ସେମାନେ କିପରି ଚିନ୍ତା କରନ୍ତି ।

When the Cat’s-food-Man had gone the parrot flew off the window on to the Doctor’s table and said, “That man’s got sense. That’s what you ought to do. Be an animal doctor. Give the silly people up-if they haven’t brains enough to see you’re the best doctor in the world. Take care of animals instead- they’ll soon find it out. Be an animal doctor:” “ Oh, there are plenty of animal doctors,” said John Dolittle, putting the flowerpots outside on the windowsill to get the rain. “Yes, there are plenty:’ said Polynesia. ‘But none of them are any good at all. Now listen, Doctor, and I’ll tell you something. Did you know that animals can talk?”

ଓଡ଼ିଆ ଅନୁବାଦ :
ଯେତେବେଳେ ବିଲେଇ ଖାଦ୍ୟ ବିକାଳି ଯାଇସାରିଲା, ଶୁଆଟି ଝରକା ଉପରୁ ଉଡ଼ିଆସି ଡାକ୍ତରଙ୍କ ଟେବୁଲ ଉପରେ ବସିଗଲା ଏବଂ କହିଲା, ‘ସେ ଲୋକଟିର ବୁଦ୍ଧି ଅଛି । ଆପଣ ତାହାହିଁ କରିବା ଉଚିତ । ଏକ ପଶୁଡାକ୍ତର ହୁଅ । ସେହି ବୋକା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଛାଡ଼ି ଦିଅ – ସେମାନଙ୍କର ଯଦି ଯଥେଷ୍ଟ ବୁଦ୍ଧି ନାହିଁ ଜାଣିବା ପାଇଁ ଯେ ଆପଣ ପୃଥ‌ିବୀର ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ଡାକ୍ତର । ସେମାନଙ୍କ ବଦଳରେ ପଶୁମାନଙ୍କର ଯନ୍ ନିଅ- ସେମାନେ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ବୁଝିପାରିବେ ପଶୁ ଡାକ୍ତର ହୋଇଯାଅ ।’’ ଫୁଲକୁଣ୍ଡଗୁଡ଼ିକୁ ବର୍ଷାଜଳ ପାଇବା ପାଇଁ ଝରକାର ବାହାରପଟେ ରଖିବାବେଳେ, ଡାକ୍ତର ଜନ୍ ଜୁଲିଟିଲ କହିଲେ, ‘ଦେଖ ବହୁତ ପଶୁ ଡାକ୍ତର ଅଛନ୍ତି ।’’ ପଲିନେସିଆ କହିଲା, ‘ହଁ ବହୁତ ପଶୁଡାକ୍ତର ଅଛନ୍ତି କିନ୍ତୁ କେହି ଜଣେ ବି ଭଲ ଡାକ୍ତର ନୁହଁନ୍ତି । ଏବେ ଶୁଣ ଡାକ୍ତର ଏବଂ ମୁଁ ତୁମକୁ କିଛି କଥା କହିବି । ପଶୁମାନେ କଥା କହିପାରନ୍ତି ବୋଲି ତୁମେ ଜାଣିଥୁଲ କି ?’’

Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4

“I knew that parrots can talk:’ said the Doctor. “Oh, we parrots can talk in two languages-people’s language and bird language said Polynesia proudly. “If I say, ‘Polly wants a cracker’, you understand me. But hear this: Ka-ka oi- ee, fee-fee?” “Good Gracious!” cried the Doctor. “What does that mean?” “That means, ‘Is the porridge hot yet?-in bird language’

“My! You don’t say so!” said the Doctor. “You never talked that way to me before’ “What would have been the good?” said Polynesia, dusting some cracker crumbs offher left wing. ‘You wouldn’t have understood me if I had:’
“Tell me some more said the Doctor, all excited; and he rushed over to the drawer and came back with a book and a pencil. “Now don’t go too fast-and I’ll write it down. This is interesting-very interesting-something quite new. Give me the Birds’ A.B.C. first-slowly
now:’

ଓଡ଼ିଆ ଅନୁବାଦ
ଡାକ୍ତର କହିଲେ, ‘ମୁଁ ଜାଣିଥିଲି ଯେ ଶୁଆମାନେ କଥା କହି ପାରନ୍ତି ?’’ ପଲିନେସିଆ ଗର୍ବର ସହ କହିଲା, ‘‘ହଁ, ଆମେ ଶୁଆମାନେ ଦୁଇପ୍ରକାର ଭାଷାରେ କଥା କହିପାରୁ – ଲୋକଙ୍କ ଭାଷା ଏବଂ ପକ୍ଷୀଙ୍କ ଭାଷା, ମୁଁ ଯଦି କହେ, ପଲି ଏକ ବିସ୍କୁଟ ଚାହେଁ, ଆପଣ ବୁଝିପାରିବେ । କିନ୍ତୁ ଏହା ଶୁଣ, କା-କା ଓ ଇ-ଇଇ-ଫିଫି ?”’ ‘‘ହେ ଭଗବାନ୍’’, ଡାକ୍ତର ଚିତ୍କାର କଲେ, ‘ଏହାର ଅର୍ଥ କ’ଣ ପକ୍ଷୀ ଭାଷାରେ ‘ତାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ‘କ୍ଷୀରି କ’ଣ ଏ ଯାଏ ଗରମ ଅଛି ?’’ ଡାକ୍ତର କହିଲେ, ‘ତୁମେ ତ ଏପରି କୁହ ନାହିଁ ?’’ ତୁମେ ମୋ ସହିତ ସେପରି ଭାଷାରେ ଆଗରୁ କେବେ କଥା ହୋଇ ନାହିଁ ।’’ ପଲିନେସିଆ ତାର ବାମ ଡ଼େଣାରେ ପଡ଼ିଥିବା ଗୁଣ୍ଡ ବିସ୍କୁଟକୁ ଝାଡ଼ିବାବେଳେ କହିଲା, ‘କ’ଣ ଆଉ ଲାଭ ହୋଇଥାଆନ୍ତା ! ମୁଁ କହିଥିଲେ ତୁମେ କ’ଣ ମୋତେ ବୁଝିପାରିଥା’ନ୍ତ ?”” ‘ମୋତେ ଆଉ କିଛି କୁହ’’, ଏକଥା କହି ଡାକ୍ତର ଉତ୍ସାହିତ ହୋଇ ତାଙ୍କ ଡ୍ରୟର ପାଖକୁ ଚାଲିଗଲେ ଏବଂ ଏକ ଖାତା ଓ ଏକ ପେନ୍‌ସିଲ ଆଣି ବସିପଡ଼ିଲେ ଏବଂ କହିଲେ, ‘ଏବେ ତରତର ନହୋଇ ଧୀରେ ସବୁ କୁହ, ମୁଁ ସବୁ ଲେଖୁ । ଏହା ବହୁତ ମଜାଦାର- ବହୁତ ମଜାଦାର- କିଛି ପୂରା ନୂଆ । ମୋତେ ପକ୍ଷୀଙ୍କ ବର୍ଣ୍ଣମାଳା ପ୍ରଥମେ ଦିଅ ଏବେ ଧୀରେ ଧୀରେ କୁହ ।’’

So that was the way the Doctor came to know that animals had a language of their own and could talk to one another. And all that afternoon, while it was raining, Polynesia sat on the kitchen table giving him bird words to put down in the book. At teatime, when the dog, Jip, came in, the parrot said to the Doctor, ‘See, he’s talking to you.”

Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4 3

“Looks to me as though he were scratching his ear:’ said the Doctor. “But animals don’t always speak with their mouths, said the parrot in a high voice, raising her eyebrows. “They talk with their ears, with their feet, with their tails-with everything. Sometimes they don’t want to make a noise. Do you see now the way he’s twitching up one side of his nose?” “What’s that mean?” asked the Doctor.” That means, ‘Can’t you see that it has stopped raining?” Polynesia answered. “He is asking you a question. Dogs nearly always use their noses for asking questions:’ After a while, with the parrot’s help, the Doctor got to learn the language of the animals so well that he could talk to them himself and understand everything they said. Then he gave up being a people’s doctor altogether.

ଓଡ଼ିଆ ଅନୁବାଦ :
ଏହିପରି ଭାବେ ଡାକ୍ତର ଜାଣିଲେ ଯେ ପଶୁମାନଙ୍କର ଏକ ନିଜସ୍ଵ ଭାଷା ଅଛି ଏବଂ ସେମାନେ ପରସ୍ପର ମଧ୍ୟରେ କଥା ହୋଇପାରନ୍ତି । ସେଦିନ ସାରା ଉପରଓଳି ପଲିନେସିଆ ରୋଷେଇ ଘରର ଟେବୁଲ ଉପରେ ବସି ଡାକ୍ତରଙ୍କୁ ପକ୍ଷୀମାନଙ୍କର ଶବ୍ଦ ସବୁ ଦେଇ ଚାଲିଲା ଯାହା ସେ ଏକ ଖାତାରେ ଲେଖିଗଲେ । ଚା ପିଇବା ସମୟରେ କୁକୁର ଜିପ୍ ଘରକୁ ପଶି ଆସିଲା, ଶୁଆଟି ଡାକ୍ତରଙ୍କୁ କହିଲା, ‘ଦେଖ ସେ ତୁମକୁ କିଛି କହୁଛି ।’’ ଡାକ୍ତର କହିଲେ, ‘ସେ ମୋ ଆଡ଼କୁ ଅନାଇ ତା’ର କାନ କୁଣ୍ଡାଉଛି ।’’ ଶୁଆଟି ତା’ର ଆଖୁ ଭ୍ରୂଲତାକୁ ଉଠେଇ କରି ଏକ ବଡ଼ ପାଟିରେ କହିଲା, ‘ପଶୁମାନେ ସବୁବେଳେ ପାଟିରେ କଥା କୁହନ୍ତି ନାହିଁ । ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କର କାନ, ପାଦ, ଲାଞ୍ଜ ଇତ୍ୟାଦି ସବୁଥରେ କଥା ହୁଅନ୍ତି । ବେଳେବେଳେ, ସେମାନେ ଶବ୍ଦ କରିବାକୁ ଚାହାନ୍ତି ନାହିଁ । ଏବେ ଦେଖୁଛ ସେ କୁକୁରଟି କିଭଳି ତାର ନାକର ଗୋଟିଏ ପଟ ଟେକି ଦେଇଛି ।’’ ଡାକ୍ତର ପଚାରିଲେ, ‘ଏହାର ଅର୍ଥ କ’ଣ ? ପଲିନେସିଆ ଉତ୍ତର ଦେଇ କହିଲା, ’’ ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ତୁମେ କ’ଣ ଦେଖିପାରୁ ନାହିଁ କି ବର୍ଷା ବନ୍ଦ ହୋଇଗଲାଣି । ସେ ଆପଣଙ୍କୁ ଏକ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରୁଛି । କୁକୁରମାନେ ପ୍ରାୟତଃ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ନାକ ବ୍ୟବହାର କରିଥା’ନ୍ତି ।’’ କିଛି ସମୟ ପରେ ଶୁଆର ସାହାଯ୍ୟ ନେଇ ଡାକ୍ତରଜଣକ ସବୁ ପଶୁଙ୍କ ଭାଷା ଏପରି ବୁଝିଗଲେ ଯେ ସେ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ନିଜେ କଥା ହୋଇ ପାରିଲେ । ତା’ପରେ ଲୋକମାନଙ୍କ ଡାକ୍ତର ଏକାବେଳକେ ଛାଡ଼ିଦେଲା ।

TEXT – II

Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4 4

As soon as the Cat’s-food-Man had told everyone that John Dolittle was going to become an animal doctor, old ladies began to bring him their pet pugs and poodles who had eaten too much cake; and farmers came many miles to show him sick cows and sheep. One day a plough horse was brought to him; and the poor thing was terribly glad to find a man who could talk in horse language. “You know, Doctor;’ said the horse, “that vet over the hill knows nothing at all. He has been treating me six weeks now- for something or the other. What I need is spectacles. I am going blind in one eye. There’s no reason why horses shouldn’t wear glasses, the same as people. But that stupid man over the hill never even looked at my eyes. He kept on giving me big pills. I tried to tell him, but he couldn’t understand a word of horse language. What I need is spectacles.”

ଓଡ଼ିଆ ଅନୁବାଦ :
ଯେତେବେଳେ ବିଲେଇ-ଖାଦ୍ୟ ବିକାଳି ସମସ୍ତଙ୍କୁ କହିଲେ ଯେ ଜନ୍ ଡୁଲିଟିଲ୍ ଜଣେ ପଶୁ ଡାକ୍ତର ହେବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି, ବୃଦ୍ଧା ମହିଳାମାନେ ସେମାନଙ୍କ ପୋଷା କୁକୁର ଓ କୁକୁର ଛୁଆଙ୍କୁ ଧରି ତାଙ୍କ ପାଖକୁ ଆସିଲେ ଯେଉଁମାନେ ଅଧ୍ବକ ପିଠା ଖାଇ ଦେଇଥିଲେ, ଏବଂ ମାଇଲ୍ ମାଇଲ୍ ଦୂରରୁ କୃଷକମାନେ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ରୋଗିଣା ଗାଈ ଓ ମେଣ୍ଢାକୁ ଧରି ଚିକିତ୍ସା କରିବାକୁ ଆସିଲେ । ଦିନେ ଏକ ହଳ କରୁଥିବା ଘୋଡ଼ାକୁ ତାଙ୍କ ପାଖକୁ ଅଣାଗଲା ଏବଂ ବିଚରା ପଶୁଟି ଘୋଡ଼ା ଭାଷାରେ କଥା କହି ପାରୁଥିବା ଜଣେ ଲୋକକୁ ପାଇ ଖୁବ୍ ଖୁସି ହୋଇଗଲା । ଘୋଡ଼ା କହିଲା, ‘ଡାକ୍ତର ମହାଶୟ ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି, ପାହାଡ଼ ଉପରେ ଥ‌ିବା ପଶୁ ଡାକ୍ତର ଜଣକ କିଛି ଜାଣି ନାହାଁନ୍ତି । ସେ ମୋତେ ଛଅ ସପ୍ତାହ ଧରି କିଛି ଗୋଟାଏ ପାଇଁ ନହେଲେ ଆଉ କିଛି ପାଇଁ ଚିକିତ୍ସା କରି ଆସୁଛନ୍ତି । ଯାହା ମୋର ଦରକାର ତାହା ହେଉଛି ଚଷମା । ମୋର ଗୋଟିଏ ଆଖୁକୁ ଦେଖାଯାଉନି । ମଣିଷଭଳି ଘୋଡ଼ାମାନେ ଚଷମା ନ ପିନ୍ଧି ପାରିବାର କୌଣସି କାରଣ ନାହିଁ । କିନ୍ତୁ ସେହି ନିର୍ବୋଧ ବ୍ୟକ୍ତିଟି କେବେ ହେଲେ ମୋ ଆଖୁକୁ ଚାହିଁଲା ନାହିଁ । ସେ ମୋତେ ବଡ଼ ବଡ଼ ବଟିକା ଦେଇ ଚାଲିଲା । ମୁଁ ତାଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କଲି କିନ୍ତୁ ସେ ଘୋଡ଼ା ଭାଷାର ଶବ୍ଦଟିଏ ବି ବୁଝି ପାରିଲା ନାହିଁ । ମୋର ଯାହା ଦରକାର ସେଇଟା ହେଉଛି ଚଷମା ।’’

Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4

“Of course-of course said the Doctor. “T’ll get you some at once:’
“I would like a pair like yours:’ said the horse-“only green. They’ll keep the Sun out of my eyes while I’m ploughing the field:’ “Certainly,” said the Doctor. “Green ones you shall have:’
“You know, the trouble is, Sir,” said the plough horse as the Doctor opened the front door to let him out-“the trouble is that anybody thinks he can doctor animals-just because the animals don’t complain. As a matter of fact, it takes a much cleverer man to be a really good animal doctor than it does to be a good people’s doctor:’ “Well, well!” said the Doctor. “When will my glasses be ready?” “T’ll have them for you next week,” said the Doctor. “Come in again Tuesday-Good morning!”

ଓଡ଼ିଆ ଅନୁବାଦ :
‘‘ଅବଶ୍ୟ, ଅବଶ୍ୟ ମୁଁ ତୁମକୁ ଆଣିଦେବି,’’ ଡାକ୍ତର କହିଲେ ଘୋଡ଼ା କହିଲା, ‘ମୋର ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ଏକ ହଳ ଚଷମା ଦରକାର- କେବଳ ସବୁଜ ରଙ୍ଗର । ମୁଁ ହଳ କରିବା ସମୟରେ ସେଗୁଡ଼ିକ ମୋ ଆଖୁକୁ ସୂର୍ଯ୍ୟ କିରଣରୁ ରକ୍ଷା କରିବ ।’’ ‘ନିଶ୍ଚିନ୍ତ ରୂପେ’’ ‘ତୁମକୁ ଏକ ହଳ ସବୁଜ ଚଷମା ଦିଆଯିବ’’ ଡାକ୍ତର କହିଲେ । ଯେତେବେଳେ ହଳ କରୁଥୁବା ଘୋଡ଼ାଟି ଯିବା ପାଇଁ ଡାକ୍ତର ତାଙ୍କ ସମ୍ମୁଖ ଦ୍ଵାର ଖୋଲିଦେଲେ, ସେତିକିବେଳେ ସେ କହିଲା, ‘‘ମହାଶୟ ଆପଣ ଜାଣିଛନ୍ତି, ସମସ୍ୟା କେଉଁଠି ଅଛି । ଅସୁବିଧା ହେଉଛି ଯେ କେହି ବ୍ୟକ୍ତି ଭାବନ୍ତି ସେ ପଶୁମାନଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା କରିପାରିବେ -କାରଣ ପଶୁମାନେ ଅଭିଯୋଗ କରନ୍ତି ନାହିଁ । ବାସ୍ତବରେ ଦେଖିବାକୁ ଗଲେ ଜଣେ ମଣିଷ ଡାକ୍ତର ହେବା ଅପେକ୍ଷା ଜଣେ ପଶୁ ଡାକ୍ତର ହେବାକୁ ହେଲେ ବ୍ୟକ୍ତି ଅଧ‌ିକ ଚତୁର ହୋଇଥିବା ଆବଶ୍ୟକ ।’’ ଡାକ୍ତର କହିଲେ, ‘ଆଛା, ଆଛା’ । କେବେ ମୋ ଚଷମା ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଯିବ ?’’ ଘୋଡ଼ାଟି ପଚାରିଲା, ଡାକ୍ତର କହିଲେ, ‘ସେଗୁଡ଼ିକୁ ମୁଁ ଆର ସପ୍ତାହରେ ତୁମ ପାଇଁ ଆଣି ଦେବି ।’’ ଆସନ୍ତା ମଙ୍ଗଳବାର ଦିନ ଆଉ ଥରେ ଆସ, ଶୁଭ ସକାଳ ।’’

Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4 5

Then John Dolittle got a fine, big pair of green spectacles; and the plough horse stopped going blind in one eye and could see as well as ever.
And soon it became a common sight to see farm animals wearing glasses in the countryside, round Puddleby; and a blind horse was a thing unknown.
And so it was with all the other animals that were brought to him. As soon as they found that Doctor Dolittle could talk their language, they told him where the pain was and how they felt. And it was easy for the doctor to cure them.
Now all these animals went back and told their brothers and friends that there was a doctor in the little house with the big garden who really was a doctor. And whenever any creatures got sick-not only horses and cows and dogs-but all the little things of the fields, like harvest mice, badgers, and bats, all came at once to his house on the edge of the town. So his big garden was nearly always crowded with animals trying to get into see him.

ଓଡ଼ିଆ ଅନୁବାଦ :
ତା’ପରେ ଜନ୍ ଡୁଲିଟିଲ୍ ଏକ ସୁନ୍ଦର ବଡ଼ ସବୁଜ ଚଷମା ହଳକ ଆଣିଦେଲେ ଓ ହଳ କରୁଥିବା ଘୋଡ଼ାଟିର ଗୋଟିଏ ଆଖୁର ଅନ୍ଧତ୍ଵ ଦୂର ହୋଇଗଲା ଏବଂ ସେ ପୂର୍ବ ଭଳି ସ୍ପଷ୍ଟ ରୂପେ ଦେଖପାରିଲା । ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ କୃଷିକ୍ଷେତ୍ରର ପଶୁମାନେ ଚଷମା ପିନ୍ଧି କାମ କରୁଥିବାର ଦୃଶ୍ୟ ଏକ ସାଧାରଣ ଦୃଶ୍ୟପଟ୍ଟ ହୋଇଗଲା । ତାଙ୍କ ପାଖକୁ ଅଣାଯାଉଥ‌ିବା ଅନ୍ୟ ପଶୁମାନଙ୍କ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ସେଇ ଏକା କଥା ଘଟିଲା । ଯେତେବେଳେ ସେମାନେ ଦେଖୁଲେ ଡାକ୍ତର ଡୁଲିଟିଲ୍ ତାଙ୍କ ଭାଷାରେ କହିପାରୁଛନ୍ତି ସେମାନେ ତାଙ୍କୁ ତାଙ୍କର କେଉଁଠି ଯନ୍ତ୍ରଣା ଥିଲା ଓ ସେମାନେ କିପରି ଅନୁଭବ କରୁଥିଲେ ତାଙ୍କୁ କହିପାରିଲେ । ଡାକ୍ତରଙ୍କ ପାଇଁ ଅତି ସହଜ ହୋଇଗଲା ସେମାନଙ୍କୁ ଭଲ କରିବା ପାଇଁ । ଏବେ ସେହି ପଶୁଗୁଡ଼ିକ ଫେରିଯାଇ ସେମାନଙ୍କ ଭାଇ ଓ ସାଙ୍ଗମାନଙ୍କୁ କହିଲେ ଯେ ବଡ଼ ବଗିଚାରେ ଥ‌ିବା ଛୋଟ ଘରଟିରେ ଜଣେ ଡାକ୍ତର ରହୁଛନ୍ତି ଯିଏ ପ୍ରକୃତରେ ଜଣେ ଡାକ୍ତର । ଯେତେବେଳେ ଯେଉଁ ପ୍ରାଣୀ ଅସୁସ୍ଥ ହେଉଥ୍ଲା- କେବଳ ଘୋଡ଼ା, ଗାଈ ଏବଂ କୁକୁର ନୁହଁନ୍ତି, ବରଂ କ୍ଷେତର ଛୋଟ ଛୋଟ ଜୀବମାନେ ଯଥା ମୂଷା, ଶାଳିଆ ପତିନି ତୁରନ୍ତ ସହର ମୁଣ୍ଡରେ ଥିବା ତାଙ୍କ ଘରକୁ ଆସୁଥିଲେ । ତେଣୁ ତାଙ୍କ ବଡ଼ ବଗିଚାଟିରେ ତାଙ୍କୁ ଦେଖା କରରିବାକୁ ଆସୁଥ‌ିବା ପ୍ରାଣୀମାନଙ୍କର ଗହଳି ପ୍ରାୟତଃ ଲାଗି ରହୁଥିଲା ।

Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4 6

So many animals came there. He had to have special doors made for the different kinds. He wrote ‘HORSES’ over the front door, ‘COWS’ over the side door, and SHEEP’ on the kitchen door. Each kind of animal had a separate door-even the mice had a tiny tunnel made for them into the cellar, where they waited patiently in rows for the Doctor to come round to them.

And so, in a few years’ time, every living thing for miles and miles got to know about John Dolittle, M.D. And the birds who flew to other countries in the winter told the animals in foreign lands about Dolittle who could understand their talk and help them in their troubles. In this way he became famous among the animals-all over the world. He was happy and liked his life very much.

ଓଡ଼ିଆ ଅନୁବାଦ :
ତାଙ୍କ ଘରକୁ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ପ୍ରାଣୀ ଆସିଲେ । ତାଙ୍କୁ ବିଭିନ୍ନ ପଶୁଙ୍କ ପାଇଁ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ପ୍ରବେଶ ପଥ ତିଆରି କରିବାକୁ ପଡ଼ିଲା । ସେ ସମ୍ମୁଖ ଦ୍ଵାର ଉପରେ ‘ଘୋଡ଼ା’, ପାର୍ଶ୍ଵ ଦ୍ଵାରରେ ‘ଗାଈ’ ରୋଷେଇ ଘର ଦ୍ଵାରରେ ‘ମେଣ୍ଢା’ ଲେଖୁଲେ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରାଣୀଙ୍କର ଏକ ଅଲଗା ଦ୍ଵାର ଥିଲା । ଏପରିକି ମୂଷା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଭୂତଳ ଘରକୁ ଯିବାପାଇଁ ଏକ ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ଥିଲା । ସମସ୍ତେ ନିଜ ନିଜ ଦ୍ଵାର ଦେଶରେ ଡାକ୍ତର ଆସିବାକୁ ଅପେକ୍ଷା କରୁଥିଲେ । ଏବଂ ଏହିପରି କେଇ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କୋଶ କୋଶ ଦୂରରେ ରହିଥ‌ିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରାଣୀ ଡାକ୍ତର ଜୁଲିଟିଲ୍‌ଙ୍କ ବିଷୟରେ ଜାଣିବାକୁ ପାଇଲେ ଏବଂ ଯେଉଁ ପକ୍ଷୀମାନେ ଶୀତ ଦିନରେ ବିଦେଶକୁ ଉଡ଼ି ଯାଉଥିଲେ ସେମାନେ ବି ସେଠାରେ ବିଦେଶରେ ପଶୁ ପକ୍ଷୀମାନଙ୍କୁ ଡାକ୍ତର ଜୁଲିଟିଲଙ୍କ କଥା କହିଲେ ଯିଏକି ସେମାନଙ୍କର ଭାଷା ବୁଝିପାରନ୍ତି ଓ ସେମାନଙ୍କ ଅସୁବିଧାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରନ୍ତି । ଏହିପରି ଭାବରେ ସେ ସମଗ୍ର ପୃଥ‌ିବୀରେ ପଶୁମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ହୋଇଗଲେ । ସେ ବହୁତ ଖୁସିଥିଲେ ଓ ଜୀବନକୁ ବହୁତ ଭଲ ପାଉଥିଲେ ।

Summary of The Text
(ପାଠ୍ୟ ବିଷୟର ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ସାରକଥା) :

Dr. John Dolittle was a doctor for humans but had a special interest in animals. One day, the Cat’s-food-Man suggested that he give up treating humans and become an animal doctor, as he knew more about animals than ordinary veterinarians. The parrot, Polynesia, supported this idea, revealing to Dr. Dolittle that animals had their own language, which they used to communicate. Excited, Dr. Dolittle began learning the language of animals with Polynesia’s help, recording the words in a book.

Once Dr. Dolittle could understand and communicate with animals, he gave up treating humans and focused solely on animals. Animals from far and wide, including farm animals and smaller creatures, came to him for treatment. He even provided spectacles to a horse, and animals learned to rely on him for their care. Special doors were made for each type of animal, ensuring they could enter and wait patiently. Over time, Dr. Dolittle became famous among animals worldwide for his ability to understand their language and help them in need. He was happy with his work and enjoyed his life.

Notes & Glossary (ଶବ୍ଦାର୍ଥ) :

Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4 7

Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 MCQ

Question 1.
Who advised Dr. Dolittle to become an animal doctor?
(a) Jip, the dog
(b) The Cat’s-food-Man
(c) Polynesia, the parrot
(d) The farmers
Answer:
(c) Polynesia, the parrot

Question 2.
What helped Dr. Dolittle become famous all over the world?
(a) Newspapers
(b) Migratory birds
(c) Farmers
(d) Sailors
Answer:
(b) Migratory birds

Question 3.
Why were separate doors made for animals?
(a) to decorate the house
(b) to avoid confusion and crowding
(c) to save time
(d) to please people
Answer:
(b) do avoid confusion and crowding

Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4

Question 4.
What does the behaviour of animals waiting patiently show?
(a) fear
(b) hunger
(c) anger
(d) discipline and trust
Answer:
(d) discipline and trust

Question 5.
Which animals came from fields and forests?
(a) dogs and cats
(b) harvest mice, badgers, bats
(c) horses and cows
(d) sheep and goats
Answer:
(b) harvest mice, badgers, bats

Question 6.
What does the tunnel for mice symbolize?
(a) luxury
(b) equality for all creatures
(c) fear of mice
(d) decoration
Answer:
(b) equality for all creatures

Question 7.
What value does Dr.Dolittle teach us most?
(a) compassion
(b) competition
(c) wealth
(d) power
Answer:
(a) compassion

Question 8.
If birds had not spread the news, what would happen?
(a) animals would stop coming
(b) Dr.Dolittle would remain unknown
(c) animals would speak to people
(d) doors would not be needed
Answer:
(b) Dr.Dolittle would remain unknown

Question 9.
Why did animals trust Dr.Dolittle?
(a) he wore spectacles
(b) he lived alone
(c) he understood and respected them
(d) he was old
Answer:
(c) he understood and respected them

Question 10.
What kind of doctor was Dr. Dolittle at first?
(a) Animal doctor
(b) Village doctor
(c) Army doctor
(d) Human doctor
Answer:
(d) Human doctor

Question 11.
Which door was meant for sheep?
(a) kitchen door
(b) back door
(c) front door
(d) cellar door
Answer:
(a) kitchen door

Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4

Question 12.
What should humans learn from animals in the story?
(a) to fight
(b) to trust kindness
(c) to be greedy
(d) to stay silent
Answer:
(b) to trust kindness

Question 13.
What kind of society is shown in the animal world?
(a) disorderly
(b) violent
(c) careless
(d) organised and patient
Answer:
(d) organised and patient

Question 14.
What lesson does the chapter mainly teach?
(a) fame as important
(b) money brings happiness
(c) kindness creates trust
(d) animals are weak
Answer:
(c) kindness creates trust

Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Fill in the Blanks

1. _____ the parrot advised Dr. Dolittle to become an animal doctor.
Answer: Polynesia

2. Animals from far and near came to Dr. Dolittle’s _____ for treatment.
Answer: house

3. The garden of Dr. Dolittle’s house was almost always _____ with animals.
Answer: crowded

4. Separate _____ were made for different kinds of animals.
Answer: doors

5. Sheep were asked to entre through the _____ door.
Answer: kitchen

6. Mice waited patiently in a tiny _____ made for them.
Answer: tunnel

Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4

7. Harvest mice, badgers and bats came from the _____ and fields.
Answer: forests

8. Dr. Dolittle treated all animals with _____ and care.
Answer: kindness

9. Dr. Dolittle became famous among animals all over the _____.
Answer: world

10. The chapter teaches us to show _____ towards animals.
Answer: compassion

Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 True or False

1. Doctor Dolittle learnt animal language from Polynesia.
Answer: True

2. The plough horse didn’t respect the vet over the hill.
Answer: True

3. The Cat’s-food-Man read the book written by Dr.Dolittle.
Answer: False

4. Doctor Dolittle continued practice both as an animal doctor and human doctor.
Answer: False

5. The plough ox wanted green colour spectacles.
Answer: False

6. Dr.Dolittle lived a happy life after becoming an animal doctor.
Answer: True

Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Very Short Question Answer

Question 1.
Why did animals preferred Dr. Dolittle to another doctor?
Answer:
Animals preferred Dr. Dolittle because he could understand their language and treated them kindly.

Question 2.
What was special about the tunnel made for mice?
Answer:
It showed that even small creatures were treated with care and respect.

Question 3.
How did Dr. Dolittle show equal attention to all animals?
Answer:
He listened patiently to each animal and treated them one by one.

Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4

Question 4.
Why do you think Dr. Dolittle chose animals over humans as his main patients?
Answer:
Dr. Dolittle chose animals because they trusted him, understood his kindness and never complained unnecessarily. He also felt happier helping animals who truly needed care.

Question 5.
How does the parrot’s advice change Dr. Dolittle’s life? Explain.
Answer:
The parrot encouraged Dr. Dolittle to become an animal doctor. This decision changed his life completely, made him famous and gave him happiness and purpose.

Question 6.
What does the behaviour of animals waiting patiently tell us about discipline and trust?
Answer:
The animals waiting calmly show discipline and trust in Dr. Dolittle. It proves that kindness creates respect and order even among animlas.

Question 7.
Why is Dr. Dolittle’s ability to listen considered more important than medicines?
Answer:
By listening carefully Dr. Dolittle understood the exact problems of animals. This helped him give correct treatment, providing listening is as important as medicine.

Question 8.
How would the world change if people treated animals the way Dr. Dolittle did?
Answer:
Animals would live safer lives, receive timely treatment and humans would develop compassion and responsibility towards nature.

Question 9.
Whose advice first came for the doctor to treat animals?
Answer:
The Cat’s food-Man first advised Dr. Dolittle to treat the animals.

Question 10.
Why was the plough-horse displeased with the vet?
Answer:
The vet didn’t try to know the cause of sickness and giving many pills.

Question 11.
What was the colour of the horse’s spectacles of the plough horse?
Answer:
The colour of the horse’s spectacles was green.

Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Short Question Answer

Question 1.
How did the doctor become famous all over the world?
Answer:
The doctor learnt animal languages. He understood their problems. All animals got cured. The doctor even made special arrangement for the treatment. Thus all the animals and birds spread the news everywhere and the Doctor Dolittle became famous animal doctor all over the world.

Question 2.
Why was the plough horse very happy?
Answer:
The plough horse was happy that Doctor Dolittle could understand his language and problem of sickness. Realising that the horse was going blind in one eye, he prescribed spectacles. The colour of spectacles was green as the plough horse desired.

Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4

Question 3.
What did the doctor learn from Polynesia?
Answer:
The doctor learnt from Polynesis the birds language. He learnt that animals also speak using their tails, nose, ears, feet etc. Thus he learnt animal language and could communicate with them.

Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା

Students can use Class 5 Math Solution Odia Medium and Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା to check their answers after solving exercises.

5th Class Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium

Class 5 Maths Chapter 9 Odia Medium

Question 1.
ସଜାଯାଇଥିବା ନଡିଆ ଗୁଡିକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରି । ଦିଆଯାଇଥ‌ିବା ଗୁଣନ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଦେଖ୍, ଦୁଇଟି ଭାଗକ୍ରିୟାରେ ପ୍ରକାଶ କର ।
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 1
Solution:
୫ × ୭ = ୩୫ ୩୫ ÷ ୭ = ୫ ୩୫ ÷ ୫ = ୭
ଜାଣିରଖ : ଭାଜ୍ୟ = ଭାଜକ × ଭାଗଫଳ
ଉଦାହରଣ :
୩୫ ÷ 8 = ୭
(ଭାଜ୍ୟ) ÷ (ଭାଜକ) = (ଭାଗଫଳ)

(ପ୍ରଶ୍ନ ସହ ଉତ୍ତର)
Question 2.
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 2
Solution:
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 3

Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା

ଆସ ଖେଳିବା

Page No. (୧୨୦ to ୧୨୧)

Question 1.
କୃତ ଗୁଡିକରେ ପୂରଣ ହୋଇପାରୁଥିବା ସଂଖ୍ୟାଗୁଡିକୁ ଚିହ୍ନଟ କର, ଯେପରିକି ବର୍ଗଗୁଡିକର ଥିବା ସଂଖ୍ୟା ଗୁଡିକ ବୃକ୍ଷଗୁନିକରେ ଥ‌ିବା ସଂଖ୍ୟା ଗୁଡିକର ଗୁଣଫଳ କିମ୍ବା ଭାଗଫଳ ଅଟେ ।
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 4
Solution:
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 5

ଆସ ସମାଧାନ କରିବା

Question 1.
ନିମ୍ନଲିଖ ଗୁଣନ ସମସ୍ୟାଗୁଡିକୁ ସମାଧାନ କର । ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦୁଇଟି ହରଣ ସଂପର୍କିତ ଗାଣିତିକ ଉକ୍ତି ଲେଖ ।
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 6
Solution:
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 7
ପିଲାମାନେ ଭାଜ୍ୟ, ଭାଜକ ଓ ଭାଗଫଳ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ସମ୍ପର୍କକୁ ଜାଣିବା ଉଚିତ ।

Question 2.
ନିମ୍ନଲିଖତ ଭାଗକ୍ରିୟା ସମସ୍ୟାଗୁଡିକୁ ସମାଧାନ କର । ସଂରଚନା ଗୁଡିକୁ ନିରୀକ୍ଷଣ କର ଏବଂ ଶ୍ରେଣୀରେ ଆଲୋଚନା କର । ୧୫୦ରେ କେତୋଟି ୩ ଅଛି ?
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 8
Solution:
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 9

ହରଣ ଓ ସ୍ଥାନୀୟମାନରେ ସଂରଚନାକୁ ଦେଖ

Page No. (୧୨୧ to ୧୨୨)

Question 1.
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 10
Solution:
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 11

Question 2.
୧ମ ସାରଣୀର ୧ମ ତିନୋଟି ଭାଗକ୍ରିୟାରେ ଭାଗଫଳରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ କ’ଣ ଘଟୁଛି ?
Solution:
ଭାଗଫଳ ୪, ୪୦ ଓ ୪୦୦ ହୋଇଛି ଅର୍ଥାତ୍ ୧୦ଗୁଣ ଲେଖାଏଁ ହେଉଛି, ଯେତେବେଳେ ଭାଜ୍ୟ ୧୦ ଗୁଣ ହୋଇଯାଇଛି ।

Question 3.
ଏଠାରେ କେଉଁ ସଂରଚନା ଲକ୍ଷ୍ୟ କରୁଛ ?
Solution:
ଭାଜ୍ୟ ୧୦ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ହେଲେ ଭାଗଫଳର ମଧ୍ଯ ୧୦ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ହେଉଛି ସମାନ ଭାଜକ ପାଇଁ ।

ଆସ ସମାଧାନ କରିବା

Question 1.
ସରିତା ସାଇକେଲ୍‌ରେ ୨୦ ଦିନରେ ୧୬୦ କି.ମି. ଅତିକ୍ରମ କଲା । ସେ ପ୍ରତିଦିନ ସମାନ ସମାନ ଦୂରତା ଯାଉଥିଲେ । ତେବେ ସେ ପ୍ରତିଦିନ କେତେ କିଲୋମିଟର ସାଇକେଲ୍ ଚଲାଏ ।
Solution:
ସରିତା ସାଇକେଲ୍‌ରେ ୨୦ ଦିନରେ ଅତିକ୍ରମ କରିଥିବା ଦୂରତା = ୧୬୦ କି.ମି.
ସେ ୧ ଦିନରେ ଅତିକ୍ରମ କରିଥିବା ଦୂରତା = ୧୬୦ କି.ମି. ÷ ୨୦ = ୮ କି.ମି.
∴ ସରିତା ପ୍ରତିଦିନ ୮ କି.ମି. ସାଇକେଲ ଚଲାଏ ।

Question 2.
ଯଦି ସୀମା ୪୨୦୦ ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ନଡ଼ିଆ କିଣିବାକୁ ଚାହିଁଥାଏ, ତେବେ ତାକୁ କେତୋଟି ଶହେ ଟଙ୍କିଆ ନୋଟ୍ ନେବାକୁ ପଡ଼ିବ ?
Solution:
ସୀମା ନଡ଼ିଆ କିଣିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ୪୨୦୦ ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର
ତେଣୁ ୧୦୦ ଟଙ୍କିଆ ନୋଟ୍ ସଂଖ୍ୟା = ନଡ଼ିଆର ମୋଟ ମୂଲ୍ୟ ÷ ଗୋଟିଏ ନୋଟ୍ରର ମୂଲ୍ୟ
= ୪୨୦୦ ଟଙ୍କା ÷ ୧୦୦ ଟଙ୍କା = ୪୨ ଖଣ୍ଡ ।

Question 3.
ଏକ ଇଲେକ୍ଟ୍ରି କ୍ ଦୋକାନୀ ଦୀପାବଳି ଭେଟି ଭାବରେ ତାଙ୍କ ଦୋକାନର ୫ଜଣ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ୫୫୦୦ ଟଙ୍କା ସମାନ ଭାବରେ ଦେବାପାଇଁ ସ୍ଥିର କଲେ । ପ୍ରତ୍ୟେକ କର୍ମଚାରୀ କେତେ ଟଙ୍କା ପାଇବେ ?
ଯଦି ସେ ୧୦ ଜଣ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଟଙ୍କାକୁ ସମାନ ଭାବରେ ଦେବେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ କର୍ମଚାରୀ କେତେ ଟଙ୍କା ପାଇବେ । ପ୍ରତ୍ୟେକ କର୍ମଚାରୀ ଅଧିକ ପାଇବେ ନା କମ୍ ପାଇବେ । ଯଦି ସମସ୍ତେ ପୂର୍ବପରି ସମାନ ପରିମାଣର ଟଙ୍କା ପାଇବା ଜରୁରୀ, ତେବେ ତାଙ୍କୁ କେତେ ଟଙ୍କା ଦେବାକୁ ପଡିବ ?
Solution:
(i) ମୋଟ୍ ଟଙ୍କା = ୫୫୦୦
କର୍ମଚାରୀ ସଂଖ୍ୟା = ୫ଜଣ
ପ୍ରତି କର୍ମଚାରୀ ପାଇବେ = ଟ.୫୫୦୦ ÷ ୫ = ଟ.୧୧୦୦ ।

(ii) ଯଦି ସେହି ସମାନ ଟଙ୍କାକୁ ୧୦ଜଣ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବାଣ୍ଟନ୍ତି,
ତେବେ ପ୍ରତି କର୍ମଚାରୀ ପାଇବେ = ଟ.୫୫୦୦ ÷ ୧୦ = ଟ.୫୫୦
ତେବେ ପ୍ରତି କର୍ମଚାରୀ କମ୍ ଟଙ୍କା ପାଇବେ ।

(iii) ପ୍ରତି କର୍ମଚାରୀ ସମାନ ଟଙ୍କା ପାଇଲେ,
ମୋଟ ଆବଶ୍ୟକ ଟଙ୍କା = ଟ.୧୧୦୦ × ୧୦ = ଟ.୧୧,୦୦୦
∴ ତାଙ୍କୁ ଟ.୧୧,୦୦୦ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ ।

Question 4.
ନିମ୍ନଲିଖୂତ ବାକ୍ସ ଗୁଡିକରେ ୧ ରୁ ୮ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସଂଖ୍ୟାଗୁଡିକୁ ଏପରିଭାବରେ ରଖ, ଯେପରିକି ଚାରୋଟି ଯାକ ଗାଣିତିକ ପ୍ରକ୍ରିୟା, ଯଥା : ହରଣ, ଗୁଣନ, ମିଶାଣ ଓ ଫେଡାଣ ପାଇଁ ଠିକ୍ ହେବ । କୌଣସି ସଂଖ୍ୟା ପୁନରାବୃତ୍ତି ହେବନାହିଁ ।
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 12
Solution:
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 13
ହଁ, ଏହାର ଏକରୁ ଅଧିକ ଉତ୍ତର ଅଛି ।

Question 5.
ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର । (ପ୍ରଶ୍ନ ସହ ଉତ୍ତର)
(କ) ……………….. ÷ ୧୮ = ୧୦୦
(ଖ) ………………. ÷ ୧୦ = ୬୧୦
(ଗ) ………………. ÷ ୧୦୦ = ୭୨
(ଘ) …………………. ÷ ୧୦୦ = ୧୦
(ଙ) ୮୭୦ ÷ …………… = ୮୭
(ଚ) ……………….. ÷ ୧୦୦ = ୭୦
(ଛ) ୨୦୦ ÷ …………… = ୨
(ଜ) ୧୩୦ + ………………….. = ୧୩
Solution:
(କ) ୧୮୦୦ ÷ ୧୮ = ୧୦୦
(ଖ) ୬୧୦୦ ÷ ୧୦ = ୬୧୦
(ଗ) ୭୨୦୦ ÷ ୧୦୦ = ୭୨
(ଘ) ୧୦୦୦ ÷ ୧୦୦ = ୧୦
(ଙ) ୮୭୦ ÷ ୧୦ = ୮୭
(ଚ) ୭୦୦୦ ÷ ୧୦୦ = ୭୦
(ଛ) ୨୦୦ ÷ ୧୦୦ = ୨
(ଜ) ୧୩୦ ÷ ୧୦ = ୧୩

ଭାଗ ପ୍ରକ୍ରିୟା ପାଇଁ ମାନସିକ ଉପାୟ

Page No. (୧୨୩ to ୧୨୪)

Question 1.
ନିମ୍ନ ଭାଗକ୍ରିୟାକୁ ଭଲ ଭାବରେ ନିରୀକ୍ଷଣ କର ।
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 14
Solution:
ସଂଖ୍ୟାକୁ ସୁବିଧା ଅନୁଯାୟୀ ଅଲଗା କରିବା ।
1. ୧୨୪୮ ÷ ୬ = ?
୧୨୪୮ = ୧୨୦୦ + ୪୮
ବର୍ତ୍ତମାନ, ୧୨୦୦ ÷ ୬ = ୨୦୦
ଓ ୪୮ ÷ ୬ = ୮
∴ ୧୨୪୮ ÷ ୬ = ୨୦୦ + ୮ = ୨୦୮

ବିକଳ୍ପ ପ୍ରଣାଳୀ
2. ୧୯୯୨ ÷ ୪ = ?
୧୯୯୨ = ୨୦୦୦ ÷ ୮
ବର୍ତ୍ତମାନ, ୨୦୦୦ ÷ ୪ = ୫୦୦
ଓ ୮ ÷ ୪ = ୨
∴ ୧୯୯୨ ÷ ୪ = ୫୦୦ – ୨ = ୪୯୮

ବାରମ୍ବାର ଅଧା କରିବା :
3. ୧୨୮ ÷ ୪ = ?
ଏବେ, ୧୨୮ ÷ ୨ = ୬୪
୬୪ ÷ ୨ = ୩୨
∴ ୧୨୮ ÷ ୪ = ୩୨
ଟୀକା : ଭାଗକ୍ରିୟାର ଏହି ପ୍ରଣାଳୀଗୁଡ଼ିକ ଭାଜ୍ୟ ଓ ଭାଜକକୁ ଦେଖ୍ ସୁବିଧା ଅନୁସାରେ ପ୍ରୟୋଗ କରାଯାଏ ।

ଚେଷ୍ଟା କର

(ପ୍ରଶ୍ନ ସହ ଉତ୍ତର)
Question 1.
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 15
Solution:
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 16

Question 2.
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 17
Solution:
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 18

Question 3.
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 19
Solution:
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 20

Question 4.
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 21
Solution:
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 22

Question 5.
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 23
Solution:
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 24

Question 6.
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 25
Solution:
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 26

ଆସ ସମାଧାନ କରିବା

Question 1.
ପୂର୍ବ ପ୍ରଶ୍ନଗୁଡିକର ବ୍ୟବହୃତ ଉପାୟକୁ ବ୍ୟବହାର କରି ନିମ୍ନ ପ୍ରଶ୍ନ ଗୁଡିକର ସମାଧାନ କର ।
(କ) ୨୫୬ ÷ ୪
(ଖ) ୫୪୫ ÷ ୫
(ଗ) ୧୪୭ ÷ ୭
(ଘ) ୧୨୧୨ ÷ ୬
(ଙ) ୬୪୮ ÷ ୧୨
(ଚ) ୯୬୪୮ ÷ ୪୮
(ଛ) ୭୭୫ ÷ ୨୫
(ଜ) ୭୯୬ ÷ ୪
Solution:
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 27

ସାକ୍ଷୀଗୋପାଳରେ ଅଜୟର ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା

Page No. (୧୨୪ to ୧୨୫)

Question 1.
ଅଜୟ ଓ ଅନୀତାର ବଡ଼ ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା ଅଛି ଏବଂ ସେମାନେ ଏପ୍ରିଲ୍‌ରେ ୧୧୧୭ ନଡ଼ିଆ ସଂଗ୍ରହ କରିଛନ୍ତି । ସେମାନେ ୫୮୨ ନଡ଼ିଆକୁ ୬ ଜଣ ଗ୍ରାହକଙ୍କୁ ସମାନ ଭାବରେ ବିକ୍ରିୟ କଲେ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାହକ କେତେ ନଡ଼ିଆ ପାଇଲେ ?
ସେମାନେ ୫୮୨ ÷ ୬ ନଡ଼ିଆ ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କୁ ବିକ୍ରି କଲେ ?
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 28
Solution:
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 29
ତୁମେ ଭାବୁଛ କି ଅନିତାଙ୍କ ପଦ୍ଧତି ଭଲ ? ତୁମେ କେଉଁଟି ପସନ୍ଦ କରିବ ଏବଂ କାହିଁକି, ଆଲୋଚନା କର ?
ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟାଗରେ ୨୫ଟି ନଡ଼ିଆ ରହିପାରିବ । ୯୭ଟି ନଡ଼ିଆକୁ ପ୍ୟାକ୍ କରିବା ପାଇଁ କେତୋଟି ବ୍ୟାଗର ଆବଶ୍ୟକ ପଡ଼ିବ ? ୩ଟି ବ୍ୟାଗରେ ୭୫ ନଡ଼ିଆ ରହିପାରିବ । ଅବଶିଷ୍ଟ ନଡ଼ିଆ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଆଉ ଗୋଟିଏ ବ୍ୟାଗ୍ ଆବଶ୍ୟକ । ତେଣୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ୪ଟି ବ୍ୟାଗ୍ ପାଇବେ ।

Question 2.
ସେମାନେ ବଳକା ନଡ଼ିଆକୁ ଶୁଖାଇବା ଏବଂ ତେଲ ବାହାର କରିବା ପାଇଁ ଭର୍ତ୍ତି କରନ୍ତି । ସେମାନେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟାଗରେ ୨୫ଟି ନଡ଼ିଆ ଭର୍ତ୍ତି କରିପାରିବେ । ବଳକା ନଡ଼ିଆକୁ ଭର୍ତ୍ତି କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ କେତୋଟି ବ୍ୟାଗ୍ ଦରକାର ? ୫୮୨ଟି ନଡ଼ିଆ ବିକ୍ରି କରିବା
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 30
Solution:
ପରେ ବଳକା ନଡ଼ିଆର ସଂଖ୍ୟା ହେଉଛି ।
୧୧୧୭ – ୫୨୮ = ୫୩୫
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 31
ସେମାନଙ୍କୁ ୨୧ଟି ପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟାଗ୍ ଏବଂ ବଳକା ୧୦ଟି ନଡ଼ିଆ ପାଇଁ ଆଉ ଗୋଟିଏ ବ୍ୟାଗ୍ ଦରକାର । ଅର୍ଥାତ୍ ୨୨ଟି ବ୍ୟାଗ୍ ଦରକାର ହେବ ।

ଆସ ଭାଗ କରି ଶିଖୁବା

Page No. (୧୨୫ to ୧୨୬)

Question 1.
୭୨୬ ÷ ୪
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 32
Solution:
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 33

Question 2.
୯୦୨ ÷ ୧୬
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 34
Solution:
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 35

Question 3.
ବେଳେବେଳେ ଭାଜକ, ଭାଜ୍ୟକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ ଭାଗରେ ଭାଗ କରିପାରେ ନାହିଁ ଓ କିଛି ଭାଗଶେଷ ରହିଯାଏ । ଭାଗ୍ୟ, ଭାଜକ ଓ ଭାଗଶେଷ ମଧ୍ଯରେ ସମ୍ପର୍କ କ’ଣ । ଖୋଜିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କର ।
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 36
(i) ୭୨୬ = ୪ × ୧୮୧ କି । ହଁ/ନା
Solution:
ନାହିଁ ।
ତେଣୁ, ୭୨୬ = ୪ × ୧୮୧ + ୨

(ii) ୯୦୨ = ୧୬ × ୫୬ କି । ହଁ/ନା,
Solution:
ନାହିଁ
ତେଣୁ, ୯୦୨ = ୧୬ × ୫୬ + ୬ ଅତଏବ (ଭାଜ୍ୟ = ଭାଜକ × ଭାଗଫଳ + ଭାଗଶେଷ ।)

ଆସ ସମାଧାନ କରିବା

ନିମ୍ନତ ପ୍ରଶ୍ନଗୁଡିକୁ ସମାଧାନ କରି ।
Question 1.
ରାନି ଏକ ଭୋଜିର ଆୟୋଜନ କରିବାକୁ ଯୋଜନା କରିଛି । ସେ ଅନୁମାନ କରୁଛି ଯେ ୨୫୦ ଜଣ ଅତିଥୁ ଆସିବେ । ସେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅତିଥ୍‌କୁ ଗୋଟିଏ ସିଙ୍ଗଡା ପରସିବାକୁ ଭାବିଛି । ସିଙ୍ଗଡ଼ା ୬ଟିକିଆ ବା ୮ ଟିକିଆ ପ୍ୟାକେଟ୍‌ରେ ମିଳୁଛି । ରାନି କେଉଁ ପ୍ୟାକେଟ୍‌ଟି କିଣିବା ଉଚିତ୍ । କାହିଁକି ?
Solution:
ଭୋଜିରେ ଅତିଥିଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା = ୨୫୦ ଜଣ
ଆବଶ୍ୟକ ସିଙ୍ଗଡ଼ା ସଂଖ୍ୟା = ୨୫୦ଟି (ପ୍ରତି ଅତିଥିଙ୍କୁ ୧ଟି ଲେଖାଏଁ ଦିଆଯିବ)
ପ୍ୟାକେଟ୍‌ରେ ଥ‌ିବା ସିଙ୍ଗଡ଼ା ସଂଖ୍ୟା = ୬ କିମ୍ବା ୮

୬ଟି ସିଙ୍ଗଡ଼ା ଥ‌ିବା ପ୍ୟାକେଟ୍
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 37
୪୧ଟି ପ୍ୟାକେଟ୍ ଆଣିଲେ ୪ଟି ବଳିପଡ଼ିବ ।
ଅତଏବ ରାନୀ ୬ଟି ସିଙ୍ଗଡ଼ା ଥ‌ିବା ପ୍ୟାକେଟ୍ କିଣିବ ।

୮ଟି ସିଙ୍ଗଡ଼ା ଥ‌ିବା ପ୍ୟାକେଟ୍
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 38
୩୧ଟି ପ୍ୟାକେଟ୍ ଆଣିଲେ ୨ଟି ବଳିପଡ଼ିବ ।

Question 2.
ଏକ ବିଦ୍ୟାଳୟରୁ ୩୪୨ ଜଣ ଛାତ୍ର ବିଜ୍ଞାନ ଉଦ୍ୟାନକୁ ଯାତ୍ରା କରୁଛନ୍ତି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ବସ୍‌ରେ ସର୍ବାଧ‌ିକ ୪୧ ଜଣ ଛାତ୍ର ବସିପାରିବେ । ସେଠାକୁ ଯିବାପାଇଁ ବିଦ୍ୟାଳୟକୁ କେତୋଟି ବସ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ?
Solution:
ମୋଟ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ସଂଖ୍ୟା = ୩୪୨ ଜଣ
୧ଟି ବସ୍‌ରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ବସିପାରିବେ = ୪୧ ଜଣ
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 39
∴ ଆବଶ୍ୟକ ବସ୍ ସଂଖ୍ୟା = ୩୪୨ ÷ ୪୧
ଆବଶ୍ୟକ ବସ୍ ସଂଖ୍ୟା = ୮ + ୧୪ ଜଣ ପାଇଁ ଆଉ ଗୋଟିଏ ବସ୍ = ୯ଟି ।

Question 3.
ସ୍ଵାଧୀନ ପାଖରେ କେବଳ ୫୦ ଓ ୨୦ ଟଙ୍କିଆ ନୋଟ୍ ଅଛି । ସେ ଏହି ନୋଟ୍ ବ୍ୟବହାର କରି ୫୨୦ଟଙ୍କା ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ୫୨୦ଟଙ୍କା ପାଇଁ ତାକୁ କେତୋଟି ୫୦ ଓ ୨୦ ଟଙ୍କିଆ ନୋଟ୍ ଦରକାର ହେବ ? ବିଭିନ୍ନ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ନୋଟ୍ ସଂଖ୍ୟା ସ୍ଥିର କର ।
Solution:
ସ୍ଵାଧୀନ ପାଖରେ ₹ ୫୦ ଓ ₹ ୨୦ ଟଙ୍କିଆ ନୋଟ୍ ଅଛି । ସେ ମୋଟ ମୂଲ୍ୟ = ଟ. ୫୨୦ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି ।
ନୋଟ୍‌ର ସମ୍ଭାବ୍ୟ ସଂଖ୍ୟା :

ଟ.୫୦ ସଂଖ୍ୟା ଟ. ୨୦ ସଂଖ୍ୟା ହିସାବ ମୋଟ୍ ମୂଲ୍ୟ
୨ ୨୧ ୫୦ × ୨ +୨୦ × ୨୧ ଟ.୫୨୦
୪ ୧୬ ୫୦ × ୪ + ୨୦ × ୧୬ ଟ. ୫୨୦
୬ ୧୧ ୫୦ × ୬ + ୨୦ × ୧୧ ଟ. ୫୨୦
୮ ୬ ୫୦ × ୮ + ୨୦ × ୬ ଟ. ୫୨୦
୧୦ ୧ ୫୦ × ୧୦ + ୨୦ × ୪୧ ଟ. ୫୨୦

Question 4.
ତିନିଜଣ ସାଙ୍ଗ ବଣଭୋଜିରେ ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଥିବା ଟଙ୍କା ସମାନ ଭାବରେ ଦେବାକୁ ନିଷ୍ପଭି ନେଇଛନ୍ତି । ସେମାନେ ୧୫୭ଟଙ୍କାରେ ସ୍ନାକ୍ସ ଓ ମିଠା, ୧୨୪ଟଙ୍କାରେ ଜୁସ୍ ଓ ଫଳ, ୧୩୬ଟଙ୍କାରେ ପଲାଭ ଓ ପରଟା କିଣିଥିଲେ । ତେବେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସମାନ ଟଙ୍କା ଦେବାକୁ ହେଲେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କେତେ ଟଙ୍କା ଦେବେ ?
Solution:
ବଣେଭାଜିରେ ନିମ୍ନ ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଛି ।
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 40
ପ୍ରତି ସାଙ୍ଗକୁ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ = ଟ.୪୧୭ ÷ ୩ = ଟ.୧୩୯ ।

Question 5.
ଯଦି ଭାଜ୍ୟ = ଭାଜକ × ଭାଗଫଳ + ଭାଗଶେଷ ତେବେ ଭାଗଶେଷ ନିଷ୍କ୍ରିୟକର ।
(କ) ୮୮୭ ÷ ୩
(ଖ) ୨୮୩ ÷ ୮
(ଗ) ୭୪୫ ÷ ୫
(ଘ) ୭୬୭ ÷ ୨୬
(ଙ) ୫୩୦ ÷ ୪୧
(ଟ) ୮୮୮ ÷ ୬୭
Solution:
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 41
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 42

ବଳ ବୃକ୍ଷ ନଡ଼ିଆ ତେଲ

Page No. (୧୨୬ to ୧୨୮)

Question 1.
ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ବର୍ଷ, ଅଜୟ ଓ ଅନିତା ନଡ଼ିଆ ତେଲ ବାହାର କରିବା ପାଇଁ ୪୩୭୬ଟି ନଡ଼ିଆ ଆଣିଥିଲେ । ସେମାନେ ୮ଟ ନଡ଼ିଆରୁ ୧ ଲି. ତେଲ ବାହାର କରିଥିଲେ । ତେବେ ସେମାନେ କେତେ ପରିମାଣର ତେଲ ବାହାର କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ ହେଲେ ?
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 43
Solution:
ସେମାନେ ବ୍ୟବହାର କରିଥିବା ନଡ଼ିଆ ସଂଖ୍ୟା = ୪୩୭୬
୮ଟି ନଡ଼ିଆରୁ ତେଲ ବାହାରୁଛି = ୧ ଲି.
୪୩୭୬ ଟି ନଡ଼ିଆରୁ ତେଲ ବାହାରିବ = (୪୩୭୬ ÷ ୮) ଲିଟର
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 44
∴ ସେମାନେ ୧ ବର୍ଷରେ ୫୪୭ ଲିଟର ତେଲ ବାହାର କରିଥିଲେ ।
ଉଭୟ ପ୍ରଣାଳୀ ଠିକ୍ ଅଛି । ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ବୁଝିବା ଶକ୍ତି ଓ ପସନ୍ଦ ଉପରେ ଏହାର ସଫଳତା ନିର୍ଭର କରେ ।

ସେମାନେ ଯଦି ୧ଲି, ନଡ଼ିଆ ତେଲକୁ ଟ.୧୭୫ରେ ବିକ୍ରି କରନ୍ତି, ତେବେ ସେମାନେ କେତେ ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର କରିବେ ?
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 45
Solution:
୧ ଲିଟର ତେଲର ବିକ୍ରିମୂଲ୍ୟ = ଟ.୧୭୫
୫୪୭ ଲିଟର ତେଲର ବିକ୍ରିମୂଲ୍ୟ
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 46
= ଟ.୧୭୫ × ୫୪୭ = ଟ.୯୫,୭୨୫
∴ ସେମାନେ ତେଲ ବିକ୍ରିକରି ଟ,୯୫,୭୨୫ ରୋଜଗାର କରିବେ ।

Question 2.
ନଡ଼ିଆ କତାରୁ ସରୁସରୁ ରୁଆ ଯେଉଁଥୁରୁ ପ୍ରାକୃତିକ ତରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୁଏ, ଏଥୁରୁ ବଗିଚା, ଚାଷ, ଡଙ୍ଗା ତିଆରି ଏବଂ ସାଜସଜ୍ଜା ସାମଗ୍ରୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଏ ।
ଅଜୟ ଓ ଅନିତା ତାଙ୍କ ଫାର୍ମ ପ୍ରତି କିଲୋଗ୍ରାମ୍ ନଡ଼ିଆ କତାକୁ ୨୩ଟଙ୍କାରେ ବିକ୍ରି କରିଛି । ସେମାନେ ମେ ମାସରେ କତା ବିକ୍ରିକରି ୯୯୧୩ ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର କରିଥିଲେ । ତେବେ ସେମାନେ ମେ ମାସରେ କେତେ ଓଜନର ନଡ଼ିଆକତା ବିକ୍ରି କରିଥିଲେ ?
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 47
ମେ’ ମାସରେ ବିକ୍ରିକରିଥିବା କତାର ପରିମାଣ ହେଉଛି ୯୯୧୩ ÷ ୨୩ କି.ଗ୍ରା
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 48
Solution:
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 49
୧ କି.ଗ୍ରା କତାର ଦାମ୍ = ଟ.୨୩
ମେ’ ମାସରେ ମୋଟ ରୋଜଗାର = ଟ.୯୯୧୩
∴ ମେ’ ମାସରେ ସେମାନେ ବିକ୍ରି କରିଥିବା କତାର ପରିମାଣ
= ଟ. ୯୯୧୩ ÷ ଟ. ୨୩
= ୪୩୧ କି.ଗ୍ରା.

Question 3.
ଗ୍ରୀଷ୍ମ ମାସରେ ପଇଡ଼ ୩୫ ଟଙ୍କାରେ ବିକ୍ରି ହୁଏ । ସରୋଜ ଏକ ସପ୍ତାହରେ ୮୮୯୦ ଟଙ୍କା ଉପାର୍ଜନ କରନ୍ତି । ତେବେ ସେ କେତୋଟି ପଇଡ଼ ବିକ୍ରିକଲେ ?
୮୮୯୦ ÷ ୩୫
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 50
ସରୋଜ ………………………. ଟି ପଇଡ଼ ବିକ୍ରିକଲେ ।
Solution:
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 51
୧ଟି ପଇଡ଼ର ଦାମ୍ = ଟ. ୩୫
ମୋଟ ଉପାର୍ଜନ = ଟ. ୮୮୯୦
ସରୋଜ ବିକ୍ରି କରିଥିବା ପଇଡ଼ ସଂଖ୍ୟା
= ଟ.୮୮୯୦ ÷ ଟ.୩୫ = ୨୫୪ଟି ।

Question 4.
ସରୋଜ ପ୍ରତି ପଇଡ଼କୁ ୨୦ଟି.ରେ କିଣିଥିଲେ । ସେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଇଡ଼କୁ ୩୫ଟ.ରେ ବିକ୍ରିକରି କେତେ ଟଙ୍କା ଅଧିକ ରୋଜଗାର କଲେ ?
ପ୍ରତ୍ୟେକର ପଇଡ଼ର ମୂଲ୍ୟ ୨୦ଟଙ୍କା ହେଲେ ମୋଟ ପଇଡ଼ର ମୂଲ୍ୟ = …………………… × 90 = ………………….. ଟଙ୍କା
ସେ ମୋଟ ପଇଡ଼ ବିକ୍ରିକରି ୮୮୯୦ଟଙ୍କା ପାଇଥିଲେ । ସେ ରୋଜଗାର କରିଥିବା ଅଧୂକ ଟଙ୍କା ହେଉଛି ୮୮୯୦ – ………………… = ………………… ଟଙ୍କା
Solution:
ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଇଡ଼ର କ୍ରୟମୂଲ୍ୟ = ଟ.୨୦
ମୋଟ ୨୫୪ ପଇଡ଼ର କ୍ରୟ ମୂଲ୍ୟ = ଟ.୨୫୪ × ୨୦ = ୫୦୮୦ ଟଙ୍କା
ମୋଟ ପଇଡ଼ର ବିକ୍ରୟ ମୂଲ୍ୟ = ୮୮୯୦ ଟଙ୍କା
ସେ ରୋଜଗାର କରିଥିବା ଅଧିକ ଟଙ୍କା = ୮୮୯୦ – ୫୦୮୦ = ୩୮୧୦ ଟଙ୍କା ।

ସ୍ଥାନୀୟମାନ ବ୍ୟବହାର କରି ଭାଗକ୍ରିୟା

Page No. (୧୨୮ to ୧୩୩)

ଅନିତାଙ୍କ ମାଆଙ୍କ ପାଖରେ ୬୨ଟି ଚକୋଲେଟ୍ ଅଛି ଯାହାକୁ ୫ ଜଣ ପିଲାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମାନ ଭାବରେ ଦିଆଯିବ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ପିଲା କେତୋଟି ଚକୋଲେଟ୍ ପାଇବେ ? ସେ ସ୍ଥାନୀୟମାନ ବ୍ୟବହାର କରି ଭାଗକ୍ରିୟା କରିବାର ନିମ୍ନଲିଖୂତ ଉପାୟ ଦେଖାଉଛନ୍ତି ।

Question 1.
୬୨ ÷ ୫ → ୬୨କୁ ୫ଟି ସମାନ ଭାଗରେ ବିଭକ୍ତି କର ।
Solution:
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 52

Question 2.
୭୫ ÷ ୮ → ୭୫କୁ ୮ଟି ସମାନ ଭାଗରେ ବିଭକ୍ତି କର ।
Solution:
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 53

Question 3.
୩୨୪ ÷ ୩ = ୩୨୪ କୁ ୩ ସମାନ ଭାଗରେ ବିଭକ୍ତ କର ।
Solution:
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 54
୩୨୪ = ୩ଶହ + ୨ଦଶ + ୪ ଏକ
୩ ଶହ + ୩ = ୧ଶହ
୨ ଦଶ + ୩ = ଏକରେ ପରିଣତ ବିନା ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ ।
ସମସ୍ତେ ଠ ଦଶ ପାଇବେ ।
୨ ଦଶକୁ ଏକକରେ ପରିଣତ କର
୨୦ ଏକ + ୪ ଏକ = ୨୪ ଏକ
୨୪ ଏକ ÷ ୩ = ୮ ଏକ
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 55

Question 4.
୧୩୬ ÷ ୬ → ୧୩୬କୁ ୬ ସମାନ ଭାଗରେ ବିଭକ୍ତ କର ।
Solution:
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 56
୧୩୬ = ୧ ଶହ + ୩ ଦଶ + ୬ ଏକ
୧ ଶହ ÷ ୬ → ଦଶରେ ପରିଣତ ବିନା ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ ।
୧ ଶହକୁ ୧୦ଟି ଦଶରେ ପରିଣତ କଲେ
ମୋଟ ୧୩ ଦଶ
ଭାଗ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଚାଲୁ ରଖ ।

ଆସ ଭାଗ କରିବା

Question 1.
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 57
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 58
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 59
ଉଭୟ ଉତ୍ତରକୁ ତୁଳନା କର । ଠିକ୍ ସ୍ଥାନରେ ‘୦’ ରଖୁବାକୁ ମନେ ରଖୁବ ।
Solution:
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 60
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 61

ଆସ ସମାଧାନ କରିବା

Question 1.
ଖାଲି ଘରେ କେଉଁ ସଂଖ୍ୟା ରହିବ ଚିନ୍ତା କର, ଯେପରି କୌଣସି ଭାଗଶେଷ ରହିବ ନାହିଁ । ମନେରଖ ଯେ ଏଠାରେ ଗୋଟିଏରୁ ଅଧିକ ସମାଧାନ ଅଛି ।
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 62
Solution:
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 63
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 64

Question 2.
ଗୋଟିଏ ରଙ୍ଗମଞ୍ଚ କୋଠରୀରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ୪୫ ଜଣ ଲୋକଙ୍କୁ ବସାଯାଇପାରେ ।
(କ) ୪୭୫ ଜଣ ଲୋକ କଣ୍ଢେଇ ନାଚ ଦେଖ‌ିବା ପାଇଁ ଟିକେଟ କିଣିଛନ୍ତି । ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବସାଇବା ପାଇଁ କେତୋଟି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ।
(ଖ) ଦିନକୁ ୨ଟି କାର୍ଯକ୍ରମ ହେଉଛି । ସମସ୍ତ ଲୋକଙ୍କୁ ନାଚ ଦେଖିବା ପାଇଁ କେତେ ଦିନ ଲାଗିବ ?
Solution
ଗୋଟିଏ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ୪୫ଜଣ ଲୋକ ବସିପାରିବେ ।
(କ) ଟିକେଟ୍ କିଣିଛନ୍ତି = ୪୭୫ ଜଣ .
ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସଂଖ୍ୟା = ୪୭୫ ÷ ୪୫
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 65
= ଭାଗଫଳ ୧୦ ଓ ଭାଗଶେଷ ୨୫
ତେଣୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସଂଖ୍ୟା = ୧୦ + ୧ = ୧୧ଟି ।

(ଖ) ଦିନକୁ ୨ଟି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଛି।
୧୧ଟି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ଦିନ ଦରକାର = ୧୧ ÷ ୨ = ଭାଗଫଳ ୫ ଓ ଭାଗଶେଷ ୧
ମୋଟ ଦିନ ଦରକାର = ୫ + ୧ = ୬ ଦିନ ।

Question 3.
ନିନି ତାର ୨୩ ଜଣ ସାଙ୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ଜନ୍ମଦିନ ଉପହାର ଭାବରେ ୫ କି.ଗ୍ରା ଆଇସ୍‌କ୍ରିମ୍ କିଣିଥିଲା । ସମସ୍ତେ ସମାନ ଭାଗ ନେବା ପରେ ୪୦୦ ଗ୍ରା. ଆଇସ୍‌କ୍ରିମ୍ ବଳିଗଲା । ତା’ର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସାଙ୍ଗ କେତେ ଆଇସ୍‌କ୍ରିମ୍ ଖାଇଲେ ?
Solution:
ନିନି କିଣିଥ‌ି.ଆଇସ୍‌କ୍ରିମ୍ ପରିମାଣ = ୫ କି.ଗ୍ରା. = ୫ × ୧୦୦୦ ଗ୍ରାମ୍ = ୫୦୦୦ ଗ୍ରାମ୍
ନିନିର ସାଙ୍ଗ ସଂଖ୍ୟା = ୨୩ ବଳକା ଆଇସ୍‌କ୍ରିମ୍ = ୪୦୦ ଗ୍ରାମ୍
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 66
ସମସ୍ତ ସାଙ୍ଗ ଖାଇଥିବା ଆଇସ୍‌କ୍ରିମ୍ ପରିମାଣ
= ୫୦୦୦ ଗ୍ରାମ୍ – ୪୦୦ ଗ୍ରାମ୍ = ୪୬୦୦ ଗ୍ରାମ୍
ପ୍ରତି ସାଙ୍ଗ ଖାଇଥିବା ଅଲର୍‌ମ୍ ପରିମାଣ
= ୪୬୦୦ ଗ୍ରାମ୍ ÷ ୨୩ = ୨୦୦ ଗ୍ରାମ୍

Question 4.
ମେଘା ୪ ଦିନ ଲାଗି ବୁଲିବାକୁ ଯିବ, ସେଥ‌ିପାଇଁ ୧୫ ପ୍ୟାକେଟ୍ ବିସ୍କୁଟ୍ ନେଲା । ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ୟାକେଟ୍‌ରେ ୮ଟି ବିସ୍କୁଟ୍ ଅଛି । ତାକୁ ମିଶାଇ ୬ ଜଣ ବୁଲିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି । ଯଦି ବିସ୍କୁଟ୍‌କୁ ସମାନ ଭାବରେ ସମସ୍ତେ ସବୁଦିନ ବାଣ୍ଟିଖାଇବେ, ତେବେ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ପ୍ରତିଦିନ କେତୋଟି ବିସ୍କୁଟ୍ ପାଇବ ?
Solution:
ମେଘା ପ୍ୟାକ୍ କରିଥିବା ବିସ୍କୁଟ୍ ସଂଖ୍ୟା = ୧୫ ପ୍ୟାକେଟ୍
୧ଟି ପ୍ୟାକେଟ୍‌ରେ ଥ‌ିବା ବିସ୍କୁଟ୍ ସଂଖ୍ୟା = ୮ଟି
୧୫ଟି ପ୍ୟାକେଟ୍‌ରେ ଥ‌ିବା ବିସ୍କୁଟ୍ ସଂଖ୍ୟା = ୮ × ୧୫ = ୧୨୦ଟି
ଦଳର ଲୋକସଂଖ୍ୟା = ୬
ଦିନ ସଂଖ୍ୟା = ୪
∴ ମୋଟ ବ୍ୟକ୍ତି = ୬ × ୪ = ୨୪ଜଣ
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 67
ପ୍ରତି ଲୋକ ଦିନକୁ ପାଇପାରିବେ = ବିସ୍କୁଟ୍ ସଂଖ୍ୟା ÷ ଲୋକସଂଖ୍ୟା
= ୧୨୦ ÷ ୨୪ = ୫ଟି ।

Question 5.
ତଳେ ଥ‌ିବା ଗାଣିତିକି ଉକ୍ତିକୁ ସମାଧାନ କର, ଯଦି ଭାଗଶେଷ ଥାଏ ତେବେ ପ୍ରକାଶ କର । ପରୀକ୍ଷା କର ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାଗ୍ୟ = ରାଜକ x ଭାଗଫଳ + ଭାଗଶେଷ
(କ) ୯୦୪୫ ÷ ୫
(ଖ) ୧୦୩୪ ÷ ୪
(ଗ) ୨୫୦୪ ÷ ୭
(ଘ) ୮୯୦୦ ÷ ୧୫
(ଙ) ୯୮୭୬ ÷ ୩୨
(ଚ) ୭୫୦୬ ÷ ୨୪
Solution:
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 68
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 69

Question 6.
‘କ’ ସାରଣୀର ସମାଧାନ ବାହାର କର । ଭାଗଫଳ, ଭାଜକ ଓ ଭାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ଥ‌ିବା ସଂପର୍କକୁ ନିରୀକ୍ଷଣ କର ଓ ଏହାକୁ ‘ଖ’ ଓ ‘ଗ’ ସାରଣୀର ଉତ୍ତର ଖୋଜିବାରେ ବ୍ୟବହାର କର ।
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 70
Solution:
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 71

Question 7.
ମୁମ୍ବାଇର ଏକ କମ୍ପାନୀ ପ୍ରତିବର୍ଷ ମୁମ୍ବାଇରୁ ଗୋଆ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସାଇକେଲ ରାଲି ଆୟୋଜନ କଲା । ସେମାନେ ୧୨ ଦିନରେ ୫୭୬ କିଲୋମିଟର ଅତିକ୍ରମ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖୁଛନ୍ତି ।
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 72
(କ) ସେମାନେ ପ୍ରତିଦିନ କେତେ ଦୂରତା ସାଇକେଲ୍ ଚଲାଇବା ଉଚିତ୍ ଯାହାଦ୍ଵାରା ସମାନ ଦୂରତା ଅତିକ୍ରମ କରିପାରିବେ ।
(ଖ) ରତ୍ନଗିରିରେ ( ମୁମ୍ବାଇ ଓ ଗୋଆ ମଧ୍ୟରେ ) ପହଞ୍ଚିବା ପରେ ସେମାନେ ୧ ଦିନ ବିଶ୍ରାମ ନିଅନ୍ତି । ତାପରେ ୪ ଦିନରେ ଗୋଆ ପହଞ୍ଚିବାକୁ ସମାନ ଭାବେ ସାଇକେଲ ଚଲାଇବାକୁ ପଡିଲେ, ପ୍ରତିଦିନ କେତେ ଦୂରତା ଯିବାକୁ ପଡିବ ?
Solution:
ମୁମ୍ବାଇରୁ ଗୋଆ ସମୁଦାୟ ଦୂରତା = ୫୭୬ କି.ମି.
(କ) ସେମାନେ ୧୨ ଦିନରେ ଅତିକ୍ରମ କରିବେ
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 73
ପ୍ରତିଦିନ ଅତିକ୍ରମ ଦୂରତା = ୫୭୬ କି.ମି. ÷ ୧୨ = ୪୮ କି.ମି.

(ଖ) ରତ୍ନଗିରି ପହଞ୍ଚିବା ପରେ ୧ଦିନ ବିଶ୍ରାମ ନେବେ
ପରବର୍ତୀ ଦୂରତା ଅତିକ୍ରମ ପାଇଁ ୪ ଦିନ ସମୟ ନେବେ
ମାନଚିତ୍ରରେ, ରତ୍ନଗିରିରୁ ଗୋଆର ଦୂରତା = (୫୭୬ – ୩୪୪) କି.ମି. = ୨୩୨ କି.ମି.
∴ ପ୍ରତିଦିନକୁ ଦୂରତା ଅତିକ୍ରମ କରିବେ = ୨୩୨ କି.ମି. ÷ ୪ = ୫୮ କି.ମି. ।

Question 8.
ନିମ୍ନରେ କିଛି ସମସ୍ୟା ଦିଆଯାଇଛି । ଏଗୁଡିକୁ ସମାଧାନ କରିବାପାଇଁ ତୁମକୁ କିଛି ଅଧ‌ିକ ସୂଚନା ଦରକାର ! ଆବଶ୍ୟକ ସୂଚନାକୁ ଚିହ୍ନଟ କର । ଏହାକୁ ଲେଖ ଓ ଉତ୍ତର ଦିଅ ।
(କ) ଜଣେ ଫଳ ଦୋକାନୀ ୬ ଟୋକେଇ ଆମ୍ବ ବିକ୍ରିକଲେ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଟୋକେଇରେ ୧୨ଟି ଆମ୍ବ ଅଛି । ଦୋକାନୀ ମୋଟ୍ କେତେ ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର କଲେ ?
(ଖ) ଏକ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ୮ଟି ଶ୍ରେଣୀଗୃହ ଅଛି ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶ୍ରେଣୀ ଗୃହରେ ସମାନ ସଂଖ୍ୟକ ଡେସ୍କ ଅଛି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶ୍ରେଣୀ ଗୃହରେ କେତେ ଡେସ୍କ ଅଛି ?
(ଗ) ରାହୁଲି ତାଙ୍କ ଦଳ ପାଇଁ ୫ଟି ସମାନ ପ୍ରକାର ବ୍ୟାଟ୍ କିଣିଲେ । ମୋଟ ମୂଲ୍ୟ ୩୫୦୦ ଟଙ୍କା ହେଲା । ଗୋଟିଏ ବ୍ୟାଟ୍‌ର ମୂଲ୍ୟ କେତେ ?
(ଘ) ଏକ ଜଳଖୁ ଦୋକାନରେ ଦିନକୁ ୧୨୫ ପ୍ଲେଟ ଇଟିଲି ବିକ୍ରି କରାଯାଏ । ସମସ୍ତ ଇଟିଲି ପ୍ଲେଟ୍ ବିକ୍ରିକରି ମୋଟ ୬୨୫୦ ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର କଲେ । ତେବେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଇଟିଲି ପ୍ଲେଟ୍‌ରେ କେତୋଟି ଇଟିଲି ଥାଏ ?
Solution:
(କ) ୧ଟି ଟୋକେଇରେ ଥ‌ିବା ଆମ୍ବ ସଂଖ୍ୟା = ୧୨ଟି
୬ଟି ଟୋକେଇରେ ଥ‌ିବା ଆମ୍ବ ସଂଖ୍ୟା = ୧୨ × ୬ = ୭୨ଟି
ଆମ୍ବର ଦାମ୍ ଦିଆଯାଇନାହିଁ ।
ମନେକର ପ୍ରତି ଆମ୍ବର ମୂଲ୍ୟ ହେଉଛି = ୧୦ଟଙ୍କା
∴ ଫଳ ଦୋକାନୀ ମୋଟ ରୋଜଗାର କରିବ = ଟ.୧୦ × ୭୨ = ଟ.୭୨୦ ।

(ଖ) ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ୮ଟି ଶ୍ରେଣୀଗୃହ ଅଛି । ପ୍ରତି ଶ୍ରେଣୀରେ ସମାନ ସଂଖ୍ୟକ ଡେସ୍କ ଅଛି । ମୋଟ ଡେସ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଦିଆଯାଇନାହିଁ । ମନେକର ମୋଟ ୧୬୦ଟି ଡେସ୍କ ଅଛି ।
ପ୍ରତି ଶ୍ରେଣୀଗୃହରେ ଥ‌ିବା ଡେସ୍କ ସଂଖ୍ୟା = ୧୬୦ ÷ ୮ = ୨୦ଟି ।

(ଗ) ମୋଟ ମୂଲ୍ୟ = ଟ.୩୫୦୦ କିଣିଥିବା ବ୍ୟାଟ୍ ସଂଖ୍ୟା = ୫
∴ ପ୍ରତି ବ୍ୟାଟ୍‌ର ମୂଲ୍ୟ = ଟ.୩୫୦୦ ÷ ୫ = ଟ,୭୦୦ । ଏଥ‌ିରେ ଅଧିକ ତଥ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ ନାହିଁ ।

(ଘ) ଇଟିଲି ପ୍ଲେଟ୍ ସଂଖ୍ୟା = ୧୨୫ ଇଟିଲି ବିକ୍ରିରୁ ମୋଟ ରୋଜଗାର = ଟ.୬୨୫୦
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 74
୧ ପ୍ଲେଟ୍ ଇଟିଲିର ମୂଲ୍ୟ = ଟ.୬୨୫୦ ÷ ୧୨୫ = ଟ.୫୦
୧ଟି ଇଟିଲିର ଦାମ୍ ଦିଆଯାଇନାହିଁ । ମନେକର ଗୋଟିଏ ଇଟିଲିର ଦାମ୍ = ଟ.୫
∴ ପ୍ରତି ପ୍ଲେଟ୍‌ରେ ପରସା ଯାଇଥବା ଇଟିଲି ସଂଖ୍ୟା = ଟ.୫୦ ÷ ଟ.୫ = ୧୦ଟି ।

Question 9.
ଗୋଟିଏ ବହିଥାକ ତିଆରି କରିବା ପାଇଁ ଜଣେ ବଢ଼େଇକୁ ନିମ୍ନଲିଖ ଜିନିଷ ଗୁଡିକ ଆବଶ୍ୟକ
୪ଟି ଲମ୍ବା କାଠ ପଟା,
୮ଟି ଛୋଟ କାଠ ପଟା,
୧୬ଟି ଛୋଟ କ୍ଲିପ୍
୪ ଟି ବଡ କ୍ଲିପ୍ ।
୩୨ଟି ପେଟ ।
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 75
ବଢ଼େଇ ପାଖରେ ୨୬୪ ଲମ୍ବା କାଠ ଖଣ୍ଡ, ୩୦୬ ଛୋଟ କାଠ ଖଣ୍ଡ ୨୪୦୦ ଛୋଟ କ୍ଲିପ୍ ୧୨୦ ବଡ କ୍ଲିପ୍ ଏବଂ ୨୮୦୦
ପେଚ ଅଛି । ବଢ଼େଇ କେତୋଟି ବହିଥାକ ତିଆରି କରି ପାରିବ ? ତୁମେ କ’ଣ ଚିନ୍ତା କରୁଛ ଆଲୋଚନା କର ।
Solution:
ପ୍ରତି ଜିନିଷର ମହଜୁଦ୍ ପରିମାଣକୁ ଗୋଟିଏ ବହିଥାକ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ପରିମାଣ ହରିଲେ :
ଲମ୍ବା କାଠ ପଟା = ୨୬୪ ÷ ୪ = ୬୬
ଛୋଟ କାଠ ପଟା = ୩୦୬ ÷ ୮ = ୩୮.୨୫ ≅ ୩୮
ଛୋଟ କ୍ଲିପ୍ = ୨୪୦୦ ÷ ୧୬ = ୧୫୦
ବଡ଼ କ୍ଲିପ୍ = ୧୨୦ ÷ ୪ = ୩୦
ପେଟ = ୨୮୦୦ + ୩୨ = ୮୭.୫ ≅ ୮୭
ସମସ୍ତଙ୍କଠାରୁ କମ୍ ଭାଗଫଳ ହେଉଛି ୩୦ । ତେଣୁ ସେ ୩୦ଟି ପୂର୍ଣ୍ଣ ବହିଥାକ ତିଆରି କରିପାରିବ ।
ବଢ଼େଇ ୩୦ଟି ବହିଥାକ ତିଆରି ପରିପାରିବ ।

ପରିବା ହାଟ

Page No. (୧୩୪)

Question 1.
ମୁନ୍ସୀ ଲାଲଙ୍କର ସମ୍ବଲପୁରରେ ଏକ ବଡ ଫାର୍ମ ଅଛି । ପ୍ରତି ଶନିବାର ଦିନ ସେ ତାଙ୍କ ଫାର୍ମରୁ ପନିପରିବା ନେଇ ବଡବଜାର ପରିବା ହାଟରେ ବିକ୍ରି କରନ୍ତି । ମୁନ୍‌ସୀ ଲାଲ୍ ପରିବା ହାଟକୁ ପଠାଉଥ‌ିବା ପନିପରିବାର ପରିମାଣ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପନିପରିବାର ମୂଲ୍ୟର ଏକ ବିସ୍ତୃତ ଲେଖା ରଖନ୍ତି । ନିମ୍ନଲିଖତ ସାରଣୀଟି ଗୋଟିଏ ଶନିବାରର ତାଙ୍କର ଲେଖା ଦର୍ଶାଉଛି । ତାଙ୍କ ଚଗଲା ନାତି ଲେଖା ଖାତାରୁ କିଛି ସଂଖ୍ୟା ଲିଭେଇ ଦେଇଛି । ମୁନ୍ସୀ ଲାଲଙ୍କୁ ସାରଣୀ ପୂରଣ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କର ।
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 76
Solution:
v

ଆସ ସମାଧାନ କରିବା

Question 1.
ନିମ୍ନରେ ଦିଆଯାଇଥ‌ିବା ଭାଗକ୍ରିୟା ସମ୍ପାଦନ କର । ଆବଶ୍ୟକ ବେଳେ ସ୍ଥାନୀୟମାନ ବ୍ୟବହାର କରି ଭାଗ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କର । ଯଦି କୌଣସି ଭାଗଶେଷ ଥାଏ । ତାହା ଚିହ୍ନଟ କର ।
ଭାଜ୍ୟ = ଭାଜକ × ଭାଗଫଳ + ଭାଗଶେଷ ହେଉଛି କି ନାହିଁ ପରୀକ୍ଷା କର ।
୧. ୫୦୬ ÷ ୫
୨. ୯୧୮ ÷ ୮
୩. ୮୧୨୬ ÷ ୭
୪. ୯୩୨୪ ÷ ୪
୫. ୮୭୬ ÷ ୬
୬. ୭୦୦୮ ÷ ୩
୭. ୯୩୪ ÷ ୧୨
୮. ୮୨୯ ÷ ୨୩
୯. ୭୦୫ ÷ ୧୮
୧୦. ୮୭୦୪ ÷ ୩୨
୧୧. ୬୭୯୦ ÷ ୪୫
୧୨. ୫୦୭୪ ÷ ୨୧
Solution:
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 78
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 79
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 80
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 81

ଗଣିତ ମେଳା

Page No. (୧୩୫)

Question 1.
ନିମ୍ନଲିଖତ ଉକ୍ତି ଗୁଡିକରେ ଠିକ୍ ଉକ୍ତ ପାଇଁ (✓) ଚିହ୍ନ ଓ ଭୁଲ୍ ଉକ୍ତ ପାଇଁ (✗) ଚିହ୍ନ ଦିଅ ।
(କ) ୮× ୯ = ୭୦ + ୨
(ଖ) ୨୦ – ୬ = ୭ × ୨
(ଗ) ୪୮ ÷ ୩ = ୪ × ୪
(ଘ) ୮୯ – ୯ = ୮୦ + ୦
(ଙ) ୨୫ + ୧୦ = ୪୫ – ୧୦
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 82

Question 2.
ତଳେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ଥଳରେ ଉପଯୁକ୍ତ ଉତ୍ତର ଲେଖୁ ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।
(କ) ୩ × ୬ = ……………….. + ୧୭
(ଖ) ୮୭ + ୬ = …………… × ୩୧
(ଗ) ୬୩ + ……………….. = ୭୪ – ୪
(ଘ) ………………. ÷ ୯ = ୧୬ ÷ ୨
Solution:
(କ) ୩ × ୬ = ୧ + ୧୭
(ଖ) ୮୭ + ୬ = ୩ × ୩୧
(ଗ) ୬୩ + ୭ = ୭୪ – ୪
(ଘ) ୭୨ ÷ ୯ = ୧୬ ÷ ୨

Question 3.
ନିମ୍ନଲିଖୂତ ବାକ୍ୟଗୁଡିକ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତାକର ଏବଂ ସୂଚନା ମୁତାବକ ଉଦାହରଣ ଦିଅ ।
(କ) ଯେତେବେଳେ ଦୁଇଟି ଅଯୁଗ୍ମ ସଂଖ୍ୟା ଯୋଗ କରାଯାଏ, ଯୋଗଫଳ ଯୁଗ୍ମ ହୁଏ । ଉପରୋକ୍ତ ବାକ୍ୟ ପାଇଁ ୫ଟି ଉଦାହରଣ ଖୋଜ । ବାକ୍ୟଟି ମିଥ୍ୟା ବୋଲି ଦେଖାଇବା ପାଇଁ କୌଣସି ଉଦାହରଣ ଖୋଜି ପାରିବ କି । ← ( ସର୍ବଦା ସତ୍ୟ)
Solution:
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 83

(ଖ) “୨ଦ୍ଵାରା ଗୁଣନ ହୋଇଥିବା ଏକ ସଂଖ୍ୟା ଗୋଟିଏ ଅଯୁଗ୍ମ ସଂଖ୍ୟା” ଏହି ଉକ୍ତି ପାଇଁ କିଛି ଉଦାହରଣ ଦିଅ । ତୁମେ କୌଣସି ଉଦାହରଣ ଖୋଜି ପାଇବ କି ? ← (ଆଦୌ ଗ୍ରହଣୀୟ ନୁହେଁ )
Solution:
ଏହି ଉକ୍ତିଟି ମିଥ୍ୟା ।
• ୩ × ୨ = ୬ → ଯୁଗ୍ମ ସଂଖ୍ୟା
• ୭ × ୨ = ୧୪ → ଯୁଗ୍ମ ସଂଖ୍ୟା
• ୯× ୨ = ୧୮ → ଯୁଗ୍ମ ସଂଖ୍ୟା
ନା, ଯେକୌଣସି ପୂର୍ବସଂଖ୍ୟାକୁ ୨ ଦ୍ଵାରା ଗୁଣନ କଲେ ତାହା ସର୍ବଦା ଯୁଗ୍ମ ହେବ । ତେଣୁ ଏହି ଉକ୍ତିଟି ମିଥ୍ୟା
ଏହିଭଳି କୌଣସି ଉଦାହରଣ ନାହିଁ ଯେଉଁଠାରେ ଅଯୁଗ୍ମ ସଂଖ୍ୟାକୁ ୨ ଦ୍ବାରା ଗୁଣନ କଲେ ଅଯୁଗ୍ମ ସଂଖ୍ୟା ହେବ ।

(ଗ) “ଏକ ସଂଖ୍ୟାକୁ ଅଧା କଲେ । ସବୁବେଳେ ଏକ ଯୁଗ୍ମ ସଂଖ୍ୟା ମିଳେ । ଏହି ଉକ୍ତି ପାଇଁ ୩ଟି ଉଦାହରଣ ଦିଅ । ଏହା ସତ୍ୟ ନୁହେଁ ବୋଲି ୩ଟି ଉଦାହରଣ ଦେଇପାରିବ କି ? ← (ବେଳେ କେଳେ ସତ୍ୟ)
Solution:
ଉକ୍ତିଟି ମିଥ୍ୟା
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 84
ସିଦ୍ଧାନ୍ତ : ଏକ ସଂଖ୍ୟାକୁ ଅଧା କଲେ ସର୍ବଦା ଯୁଗ୍ମ ସଂଖ୍ୟା ମିଳେ ନାହିଁ । ଏହା ନିର୍ଭର କରୁଛି ମୂଳସଂଖ୍ୟା ୪ ଦ୍ଵାରା ବିଭାଜ୍ୟ କି ନାହିଁ ଉପରେ । ଯଦି ବିଭାଜ୍ୟ ନୁହେଁ ତେବେ ଫଳାଫଳ (ଭାଗଫଳ) ଅଯୁଗ୍ମ ହୋଇପାରେ ।

Question 4.
ନିମ୍ନଲିଖୂତ ଉକ୍ତିଗୁଡିକ ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ କୋଠରୀରେ ଠିକ୍ (✓) ଚିହ୍ନ ଦିଅ ।
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 85
Solution:
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 86

The Magic Brush of Dreams Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 8

For effective revision, students can use BSE Odisha Class 8 English Solutions Chapter 8 The Magic Brush of Dreams Question Answer to practice textbook exercises.

Class 8 English The Magic Brush of Dreams Question Answers

Class 8 English Chapter 8 Question Answer Odia Medium

Let us do these activities before we read
(ଚାଲ ପଢ଼ିବା ପୂର୍ବରୁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ କରିବା ।)

Work in pairs. Choose the acts of kindness and unkindness from the box that you have heard, read or experienced. Write them separately in appropriate boxes. (ଦୁଇ ଦୁଇ ଜଣ କାର୍ଯ୍ୟ କର । ତୁମ୍ଭେମାନେ ଶୁଣିଥିବା, ପଢ଼ିଥିବା, ଅନୁଭୂତି ଲାଭ, କରିଥିବା ଦୟାଶୀଳ ଓ ନିର୍ଦ୍ଦୟ କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଚୟନ କର/ବାଛ । ସଠିକ୍ ବାକ୍ସ ଭିତରେ ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକୁ ଅଲଗା ଲେଖ ।) Share your answers with your classmates and teacher.
(ଶ୍ରେଣୀସାଥୀ ଓ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ସହିତ ତୁମର ଉତ୍ତରଗୁଡ଼ିକର ଆଲୋଚନା କର ।)
(friendly, heartfelt, mean, thoughtful, impatient, caring, selfish, unfriendly, nice, pleasant, hateful, thoughtfulness.)

The Magic Brush of Dreams Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 8.1
Answer :
The Magic Brush of Dreams Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 8.2

The Magic Brush of Dreams Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 8

II. Use appropriate words to express the qualities of a kind child on a Kind Child following aspects mentioned in the box. Here is an example for you.
(ଗୋଟିଏ ଦୟାଳୁ ପିଲାର ଗୁଣାବଳୀ ପ୍ରକାଶ କରିବାପାଇଁ ନିମ୍ନଲିଖୁତ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ କୋଠରିରେ ଉଲ୍ଲିଖତ ସଠିକ୍ ଶବ୍ଦ ବ୍ୟବହାର କର । ଏଠାରେ ତୁମ୍ଭପାଇଁ ଗୋଟିଏ ଉଦାହରଣ ଦିଆଯାଇଛି ।)
The Magic Brush of Dreams Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 8.3
Answer:
A kind child says ‘Thank you”.
He believes in sharing joys and sorrows with others.
He is polite.
He never cheats people.

I. Let us discuss (ଆସ ଆଲୋଚନା କରିବା)

Arrange the events in order of occurrence in the poem. The last one has been marked for you. Share your answers with your classmates and teacher.
(କବିତାରେ ଘଟିଥିବା କ୍ରମ ଅନୁସାରେ ଘଟଣାଗୁଡ଼ିକୁ ସଜାଅ । ସହପାଠୀ ଓ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା Q 1) (Questions with Answer)

The Magic Brush of Dreams Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 8.13
Answer:

1. Gopi paints a bowl of khichdi, which becomes real and amazes the villagers. 3
2. The Zamindar orders Gopi to paint treasures for him. 5
3. Gopi is told to gather food but instead sits drawing pictures in the sand 1
4. Gopi returns to the village with the Zamindar and his men chasing her. 8
5. The Zamindar throws Gopi into prison. 6
6. Gopi paints a road and a horse to escape. 7
7. Gopi uses the magic brush to paint useful items for the villagers. 4
8. Gopi paints a wide river, stopping the Zamindar and his men. 9
9. A man gives a magic brush to Gopi to paint only for the poor. 2
10. Gopi scares the Zamindar away, and celebrates with the villagers.  10

II. Fill in the blanks by choosing the correct answer from the box given below.
(ନିମ୍ନ ପ୍ରଦତ୍ତ କୋଠରିରୁ ସଠିକ୍ ଉତ୍ତର ବାଛି ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।) (Questions with Answer)The Magic Brush of Dreams Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 8.14
The tone of the poem shifts throughout, reflecting the different moods of the story. Initially, the tone is 1. playful and innocent as Gopi uses her imagination to draw in the sand, and later when the Zamindar enters the story, the tone shifts to one of 2. tension and suspense. In the final part of the poem, the tone becomes 3. triumphant and celebratory as Gopi escapes, the Zamindar is defeated, and the villagers rejoice.

The Magic Brush of Dreams Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 8

III. Fill in the blanks by choosing the correct option from within the brackets.
(ବନ୍ଧନୀ ମଧ୍ଯରୁ ସଠିକ୍ ବିକଳ୍ପ ବାଛି ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।)

1. The poem mostly follows a simple rhyme scheme,…………which adds a rhythmic flow. (ABCB, ABBA, ABAB)
Answer:
ABCB (Example from the first stanza)
Gopi – A, rice (B), mangoes (C), nice (B)

2. This poem belongs to the ………….. poetry genre, which tells a story through verse.
(descriptive, narrative or ballad, free style)
Answer:
narrative or ballad

IV. Choose the correct answer from the options given.
(ପ୍ରଦତ୍ତ ବିକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ଠିକ୍ ଉତ୍ତର ବାଛ ।)

(a) What is special about the brush in the poem ?
(କବିତାରେ ‘ବ୍ରଶ୍ ବା ତୂଳୀର ବିଶେଷତ୍ଵ କ’ଣ ?)
(i) It can paint.
(ii) It can bring painting to life.
(iii) It is made of gold.
(iv) It has magical power.
Answer:
(ii) It can bring painting to life
(ଏହା ଚିତ୍ରକୁ ଜୀବନରେ ରୂପାନ୍ତରିତ କରିପାରିବ ।)

(b) What does the poem ultimately teach us?
(କବିତାଟି ଶେଷରେ ଆମ୍ଭମାନଙ୍କୁ କି ଶିକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ?)
(i) Art is more valuable than money.
(ii). Power and kindness should be used to help the poor and needy.
(iii) Wealth is the most important thing.
(iv) Magic solves all problems.
Answer:
(ii) Power and kindness should be used to help the poor and needy.
(କ୍ଷମତା ଓ ଦୟା ଦରିଦ୍ର ଓ ଅଭାବୀମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର ହେବା ଉଚିତ୍ ।)

(V) Match the phrases from the poem in Column 1 with what they symbolise in Column 2. (Questions with answer)
(‘ସ୍ତମ୍ଭ’ ୧ ରେ ଥିବା କବିତାର ବାକ୍ୟାଶଗୁଡ଼ିକୁ ‘ସ୍ତମ୍ଭ’ ୨ ରେ ସେଗୁଡ଼ିକ ସୂଚିତ କରୁଥିବା ବାକ୍ୟାଶ ସହ ଯୋଗକର ।)
The Magic Brush of Dreams Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 8.15
Answer:

Column 1 Column 2
1. The magic paintbrush (iii) the power of art and imagination to change the world
2. The grand fortress (i) greed and the desire for wealth
3. The river and the beast (ii) barriers to protect Gopi from the Zamindar’s anger

VI. Identify whether the following statement is true or false.
(ନିମ୍ନଲିଖତ ଭକ୍ତିଟି ଠିକ୍ କି ଭୁଲ୍ ଚିହ୍ନାଅ)
While Gopi uses the magic brush to help others, the Zamindar wants to use it for personal gain. This contrast drives the moral of the story.
Answer:
True

The Magic Brush of Dreams Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 8

Let us think and reflect.
(ଆସ ଚିନ୍ତା କରିବା ଓ ବିଚାର କରିବା)

Read the given extracts and answer the questions that follow.
(ଦିଆଯାଇଥିବା ଉଦ୍ଧୃତାଂଶଟି ପଢ଼ ଓ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପ୍ରଶ୍ନଗୁଡ଼ିକର ଉତ୍ତର ଦିଅ ।)

1. But on a stone there sits a man,
A brush is in his hand.
He looks around. He calls to Gopi.
“Come here!” he whispers. “Hush!
We mustn’t let the village know
About this magic brush.”
He slips the brush into her hand
And tells her to be sure,
“Paint not for the wealthy ones,
But only for the poor.”

(i) Fill in the blank by selecting the correct option from those given in the brackets.
(ବନ୍ଧନୀ ମଧ୍ଯରେ ପ୍ରଦତ୍ତ ବିକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ସଠିକ୍ ବିକଳ୍ପ ବାଛି ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।)
The man is whispering and telling
Gopi to keep the brush a secret reflects his (careful and secretive/magical and delightful) nature.
Answer:
careful and secretive

(ii) What is the significance of the man slipping the brush into Gopi’s hand?
(ଅଜଣା ବ୍ୟକ୍ତିର ଗୋପୀର ହାତକୁ ଗୁପ୍ତରେ ଯାଦୁ ତୂଳୀଟିକୁ ବତାଇ ଦେବାର ଗୁରୁତ୍ଵ କ’ଣ ଅଟେ ?)
Answer:
The significance of the man slipping the brush into Gopi’s hand is the use of the brush by Gopi for the benefits of the poor and the needy.

(iii) Complete the following sentence with a suitable reason.
(ଏକ ଯୁକ୍ତିଯୁକ୍ତ କାରଣ ସହିତ ନିମ୍ନଲିଖତ ବାକ୍ୟଟିକୁ ପୂରଣ କର ।) (Questions with Answer)
Answer:
The most likely reason (ସବୁଠାରୁ ସମ୍ଭାବ୍ୟ କାରଣ), the man instructs Gopi ‘to paint not for wealthy ones but only for the poor is because they (the poor) need our help and support to live a better life.

(iv) Select the most appropriate title for the extract from the two given below.
(ନିମ୍ନରେ ଦିଆଯାଇଥବା ଦୁଇଟି ମଧ୍ୟରୁ ଉଦ୍ଧୃତାଂଶପାଇଁ ସଠିକ/ ସାର୍ଥକ ଶୀର୍ଷକ ତତ୍ସନ କର ।)
A. The Magic Brush’s Secret
B. Gopi’s Special Gift
Answer:
A. The Magic Brush’s Secret.

2. And soon the news spread far and wide,
Through forests, fields, and plains,
Until the Zamindar himself
Hears of these magic gains.
“I order you to paint for me,
A fortress tall and grand.
Paint treasures, jewels, and riches rare,
Enough to rule this land.
The Magic Brush of Dreams Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 8.16
Complete the following sentence with the correct reason.
(ସଠିକ୍ କାରଣ ସହ ନିମ୍ନଲିଖତ ବାକ୍ୟକୁ ପୂରଣ କର ।) (Questions with Answer)

The news of Gopi’s magic brush spreads through forests, fields and plains because of its amazing magical touch turning every lifeless object into life or reality.
(ପ୍ରତ୍ୟେକ ନିର୍ଭିକ ବସ୍ତରେ ସଜୀବତା ବା ବାସ୍ତବତାର ଅଲୌକିକ ଯାଦୁର ସ୍ପର୍ଶ ପ୍ରଦାନ କରିବାର ଶକ୍ତି ।)

The things painted by Gopi’s paintbrush are compared to magic gains. Why ?
(ଗୋପୀର ରଂଗତୁଳିଦ୍ଵାରା ଅଙ୍କିତ ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକୁ ଯାଦୁକରୀ ଲାଭ ସହିତ ତୁଳନା କରାଯାଇଛି । କାହିଁକି ?)
Answer:
The things painted by Gopi’s paintbrush are compared to magic gains because they become original objects offering profits instantly as the spell of magic.

The Magic Brush of Dreams Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 8

(iii) Which of the following statements given below is false? Rectify the false statement.
ନିମ୍ନଲିଖ୍ତ ଉକ୍ତିଗୁଡ଼ିକ ଭିତରୁ କେଉଁଟି ଭୁଲ୍? ଭୁଲ ଉକ୍ତିଟିକୁ ସଂଶୋଧନ କର ।)
A. Gopi’s magic brush draws the attention of the powerful Zamindar.
B. The Zamindar requests Gopi to paint a grand fortress and jewels.
Answer:
B. The Zamindar requests Gopi to paint a grand fortress (ଅଙ୍କନ କରିବା ପାଇଁ) and jewels (ଗହଣା).
Correct Statement: The Zamindar orders Gopi to paint a grand fortress and jewels.

(iv) What does the Zamindar’s demand for a grand fortress and jewels reveal about his character ?
(ଏକ ବିଶାଳ ଦୁର୍ଗ ଓ ଗହଣାଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଦାବି ଜମିଦାରଙ୍କ ଚରିତ୍ର ବିଷୟରେ କ’ଣ ପ୍ରକାଶ କରୁଛି ?)
Answer:
The Zamindars demand for a grand fortress and jewels reveals about his greed and jealousy.

Answer the following questions.
(ନିମ୍ନଲିଖତ ପ୍ରଶ୍ନଗୁଡ଼ିକର ଉତ୍ତର ଦିଅ ।)

Question 1.
Explain why Gopi made the right decision by refusing to paint for the Zamindar.
(ଜମିଦାରଙ୍କ ପାଇଁ ଚିତ୍ର ଆଙ୍କିବାକୁ ମନା କରି ଗୋପୀ କାହିଁକି ଠିକ୍ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥୁଲା, ବୁଝାଅ ।)
Answer:
Truly, Gopi made the right decision by refusing to paint for the Zamindar because the magic brush was meant for the poor to improve their condition as told it committed to her by the stranger.
(ତାକୁ ଯେଉଁଭଳି ଅଜଣା ବ୍ୟକ୍ତି ଦ୍ଵାରା ଶପଥ କରାଇ ଦିଆଯାଇଥିଲା ।)

Question 2.
Gopi threatens to draw a beast to scare away the Zamindar. Justify her action. How would you have dealt with the situation differently.
(ଜମିଦାରଙ୍କୁ ଘଉଡ଼େଇ ଦେବାପାଇଁ ଗୋପୀ ଏକ ହିଂସ୍ର ପ୍ରାଣୀ ଆଙ୍କିବାର ଧମକ ଦେଲା । ତାଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟର ଯଥାର୍ଥତା ପ୍ରମାଣ କର । ତୁମେ କିପରି ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଭିନ୍ନ ଭାବରେ ମୁକାବିଲା କରିଥା’ନ୍ତ ?)
Answer:
Gopi threatens to draw a beast to scare away (ଘଉଡ଼େଇ ଦେବାପାଇଁ) the Zamindar. Because if she had not done so (ସେ ଯଦି ଏଭଳି କରିନଥା’ନ୍ତା), the Zamindar would have killed (ମାରିଦେଇଥା’ନ୍ତେ) for not having heeded his order (ତାଙ୍କର ଆଦେଶ ଅବମାନନା କରିଥିବାରୁ). As for myself (ମୋ ବିଷୟରେ କହିବାକୁ ଗଲେ) I would have dealt with the situation by mesmerizing him with the spell of the magic brush. ‘ (ତାକୁ ବଶୀଭୂତ କରି ।)

Question 3.
What is the significance of Gopi celebrating with the villagers at the end of the poem ?
(କବିତାର ଶେଷରେ ଗ୍ରାମବାସୀମାନଙ୍କ ସହିତ ଗୋପୀର ଆନନ୍ଦ ଉତ୍ସବ ପାଳନର ତାତ୍ପର୍ଯ୍ୟ କ’ଣ ଅଟେ ?)
Answer:
Gopi truly loved the villagers and tried his best to improve the condition of the poor people. So she celebrated with the villagers. Besides this (1918!) she had outsmarted (ବୁଦ୍ଧିଦ୍ୱାରା ପରାସ୍ତ କରିଥିଲା) the Zamindar’s men with the miracle
(ଅଲୌକିକତା) of the magic brush like a victor. (ଜଣେ ବିଜୟୀଭଳି)

Question 4.
Compare Gopi’s use of the magic brush to how the Zamindar would have used it ?
(ଗୋପୀର ଯାଦୁକରୀ ବା କୁହୁକ ତୂଳୀର ବ୍ୟବହାରକୁ ଜମିଦାରଙ୍କ ଏହାର ବ୍ୟବହାର ବିଷୟରେ ତୁଳନା କର ।)
(ବା, ଗୋପୀ ଯେଉଁଭଳି କୁହୁକ ତୂଳୀ ବ୍ୟବହାର କରୁଥିଲେ, ଯଦି ଏହା ଜମିଦାରଙ୍କ ପାଖରେ ଥା’ନ୍ତା, ତାକୁ ସେ କିଭଳି ବ୍ୟବହାର କରିଥା’ନ୍ତେ ?)
Answer:
As per the commitment made to the stranger (ଅଜଣା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ କରିଥିବା ଶପଥ ଅନୁସାରେ) Gopi used the magic brush for the well-being (ମଙ୍ଗଳ ବା ଉନ୍ନତି) of the poor. But if the brush had come to the Zamindar’s possession (କିନ୍ତୁ ଯଦି ଏହା ଜମିଦାରଙ୍କ ଅଧିକାରକୁ ଆସିଥା’ନ୍ତା) he would have used it exclusively (ମୁଖ୍ୟତଃ ବ୍ୟବହାର କରିଥାନ୍ତେ) for gathering more and more wealth unjustly. (ଅନ୍ୟାୟଭାବେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ସମ୍ପତ୍ତି ଜମା କରିବାରେ)

Question 5.
What can be inferred about Gopi’s character based on her refusal to follow the Zamindar’s orders?
(ଜମିଦାରଙ୍କର ଆଦେଶ ମାନିବାକୁ ଅସ୍ଵୀକାର କରିବା ପଛରେ ଗୋପୀର ଚରିତ୍ର ବିଷୟରେ କ’ଣ ଅନୁମାନ କରାଯାଇପାରେ ?)
Answer:
Based on her refusal (ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନର ଆଧାରରେ) to follow (ମାନିବାପାଇଁ) the Zamindar’s order it can be inferred (ଅନୁମାନ କରାଯାଇପାରେ) about Gopi’s character that (ଯେ) she was fearless (ନିର୍ଭିକ) and practical (ବାସ୍ତବବାଦୀ) to the core (ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ) and committed. (ଅଙ୍ଗୀକାରବଦ୍ଧ).

The Magic Brush of Dreams Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 8

Question 6.
Justify appropriateness of the title of the poem.
(କବିତାର ଶୀର୍ଷକ ବା ନାମକରଣର ସାର୍ଥକତା ପ୍ରତିପାଦନ କର ।)
Answer:
The title of the poem is “The Magic Brush of Dreams”. I think the title is apt (ସାର୍ଥକ) as the entire poem moves around the gift (ଉପହାର ) of the magic brush to Gopi and her escape (ପଳାୟନ) from the cruel (ନିଷ୍ଟର) Zamindar when she was dreaming about the wonders of the magic brush.

Question 7.
If you had the magic brush, how would you use it in today’s world ?
(ତୁମ ପାଖରେ ଯଦି କୁହୁକ ତୂଳୀ ରହନ୍ତା, ତୁମେ ଏହାକୁ କିପରି ବର୍ତ୍ତମାନରେ ପୃଥ‌ିବୀରେ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତ ?)
Answer:
If fortunately (ସୌଭାଗ୍ୟବଶତଃ) I had the magic brush, I would use it for removing poverty, diseses and suffering and crimes in today’s world to make it (the world) a better and beautiful place for everyone to live in it.

Let us Learn (ଆସ ଶିଖୁବା):

The verb ‘draw’ has different meanings in different contexts. Match the sentence in column-1 with their appropriate meanings in column 2.
ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ କ୍ରିୟାପଦ ‘draw’ ର ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଅର୍ଥ ରହିଛି । ସ୍ତମ୍ଭ ‘୧’ରେ ଥିବା ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ସ୍ତମ୍ଭ ?ରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ସଠିକ୍ ଅର୍ଥକୁ ଯୋଗକର ।)
The Magic Brush of Dreams Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 8.17
Answer:

Column – 1 Column – 2
1. His speech drew loud applause from the audience (iii) got a reaction
2. The event will draw huge crowds from all neighbouring places. (iv) attract
3. Plants draw water from the soil. (vi) absorb
4. I reached the station when the train was drawing into the station. (v) moving
5. The room was dark, so she drew the curtain to let the sunlight in. (i) opened
6. He drew a piece of paper from the folder. (ii) pull out

II. Fill in the cross word. Clues have been given below. You will find the words in the poem.
(ଶବ୍ଦ ଧନ୍ଦାଟିକୁ ପୂରଣ କର । ନିମ୍ନରେ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଛି । ତୁମେ କବିତାରେ ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକ 1) (Question with Answer)
The Magic Brush of Dreams Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 8.18
The Magic Brush of Dreams Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 8.19

III. There are certain expressions that convey a sudden feeling or reaction. They can be used to express a variety of emotions and thoughts.
(କେତେକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଉକ୍ତି ରହିଛି ଯାହା ବକ୍ତାଙ୍କର ତ୍ଵରିତ ଆବେଗ ବା ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ପ୍ରକାଶ କରେ । ବିଭିନ୍ନ ଆବେଗ ଓ ଭାବନା ସୂଚିତ କରିବାପାଇଁ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ ।)
Example: … he whispers. “Hush!”
(‘Hush’ denotes the act of silencing someone).
(କାହାକୁ ନୀରବ ରହିବାପାଇଁ ସୂଚିତ କରିବାପାଇଁ ‘Hush’ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ ।)
Now, much the expressions in Column 1 with what emotions or reactions they convey, in Column 2.
(ଏବେ ସ୍ତମ୍ଭ ‘1’ ରେ ଥ‌ିବା ଉକ୍ତିଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ତମ୍ଭ ‘2 ରେ ଥିବା ସେଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରକାଶ କରୁଥିବା ଆବେଗ ବା ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ସହିତ ଯୋଗ କର ।) (Questions with Answer)
The Magic Brush of Dreams Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 8.20.
Answer:

Column I Column II
1. Phew! I finished my homework. It was tough. (v) relief
2. Ouch! It is painful. (vi) pain
3. Oops! hit the wrong button. (i) mistake
4. Hey! Can you help me with this? (vii) attention
5. Yippee/ We are going on vacation. (ii) delight
6. Eek! There is a spider on the wall. (iv) alarm
7. Woah! This picture is amazing! You’re a good painter. (iii) surprise

Now make sentences using any five expression from column I.
(ସ୍ତମ୍ଭ ‘୧’ରୁ କୌଣସି ପାଞ୍ଚଟି ଉକ୍ତିକୁ ନେଇ ବାକ୍ୟ ଗଠନ କର ।)
Answer:
(i) Ouch ! What a pain in the neck.
(ii) Phew ! (ଆଶ୍ୱସ୍ତି) I finally finish the project.
(iii) Eek! (ସାବଧାନ) The road is slippery. (ଖସଡ଼ା)
(iv) Yippee! (ହୁରେ) We have won the trophy.
(v) Woah! (ଆହା) Very beautiful mobile.

The Magic Brush of Dreams Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 8

Let us listen (ଆସ ଶୁଣିବା):

I. You will listen to five speakers speak about a magical power they wish for. As you listen, match statements 1-7 with speakers (i)-(v). There are two statements you do not need. (Transcript for teacher on page 152 )
(ପାଞ୍ଚଜଣ ବ୍ୟକ୍ତି ସେମାନେ ଇଚ୍ଛା କରୁଥିବା ଏକ କୁହୁକ ଶକ୍ତି ବିଷୟରେ କହୁଥ‌ିବା ତୁମେ ଶୁଣିବ । ତୁମେ ଶୁଣିବା ସମୟରେ ଉକ୍ତି 1 ରୁ 7 କୁ ବକ୍ତା (i) ରୁ (v) ସହିତ ମିଳାଇବ । ଦୁଇଟି ଭକ୍ତି ଅଛି ଯାହା ତୁମ ପାଇଁ ଦରକାର ନୁହେଁ ।)
The Magic Brush of Dreams Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 8.21
Answer:

The Magic Brush of Dreams Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 8.22
Remember, the statements against ‘2’ and ‘6’ aren’t given by any speaker.
(ମନେରଖ, ଭକ୍ତି ‘2’ ଓ ‘5’କୌଣସି ବକ୍ତା କହିନାହାନ୍ତି ।)

Let us speak (ଆସ କରିବା) :

I. Intonation is the rise and fall of the pitch of the tone while speaking. (କହିଲା ବେଳେ ସ୍ଵରର pitch ରେ ଥିବା ଊର୍ଦ୍ଧ୍ବ ଓ ନିମ୍ନ ଗତିକୁ intonation ବା ସ୍ଵର ଲହରୀ କୁହାଯାଏ ।
The ‘falling’ tone is the fall in the pitch of the voice from a high level to a low level. It is marked N. The falling tone is generally used in imperative sentences. Such sentences are used in speech for different communicative purposes-to express a command or an instruction, to ask for a favour or to give a warning.
ଏହି ଚିହ୍ନଦ୍ଵାରା ଶବ୍ଦର ଉଚ୍ଚାରଣରେ ସ୍ଵରର ନିମ୍ନଗତିକୁ ବୁଝାଯାଏ ।

Use (ବ୍ୟବହାର) :
‘Falling tone’ ନିମ୍ନ ବା ତଳମୁଖୀ ସ୍ୱର ସାଧାରଣତଃ Imperative sentence ବା ଆଦେଶ, ଉପଦେଶ, ଆଶିଷ ବା ଅନୁରୋଧସୂଚକ ବାକ୍ୟରେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ ।

Read the following sentences from the text with the falling tone.
(ପାଠ୍ୟ ବିଷୟରୁ ନିମ୍ନାଭିମୁଖୀ ସ୍ତରଯୁକ୍ତ ନିମ୍ନଲିଖତ ବାକ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ପଢ଼ ।)
The Magic Brush of Dreams Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 8.23

The Magic Brush of Dreams Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 8

II. Work in pairs. Take turns to make requests for the following formal and informal situations.
(ଦୁଇଜଣିଆ ଦଳରେ କାମ କର । ନିମ୍ନରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ପାଳି ଅନୁସାରେ ଆନୁଷଙ୍ଗିକ ଓ ଅଣଆନୁଷଙ୍ଗିକ ଅନୁରୋଧ କର ।)
The Magic Brush of Dreams Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 8.24
Answer:
The Magic Brush of Dreams Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 8.25

Let us write (ଆସ ଲେଖୁବା)

1. The writing of an essay is like the construction of a house. Before constructing a house, we make a plan. Likewise we plan out that we want to write about the subject in the form of outlines/hints.
(ଏକ ପ୍ରବନ୍ଧ ବା ରଚନା ଲେଖୁବା ଏକ ଗୃହ ନିର୍ମାଣ ଭଳି । ଘର ତିଆରି ପୂର୍ବରୁ ଆମ୍ଭେମାନେ ଏକ ଯୋଜନା କରିଥାଉ । ସେହିଭଳି ପ୍ରବନ୍ଧ ଲେଖୁବା ପାଇଁ ଆମେ ବିଷୟବସ୍ତୁର ରୂପରେଖ/ସୂଚନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥାଉ ।)

(i) While developing the outlines, efforts should be made to link one idea.
(ରୂପରେଖକୁ ବ୍ୟାପକ କରିବା ସମୟରେ ତାହାକୁ ଗୋଟିଏ ଧାରଣା ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ କରିବାରେ ଚେଷ୍ଟା କରାଯିବା ଉଚିତ ।)

(ii) Put space between paragraphs.
(Paragraph ଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ କିଛି ବ୍ୟବଧାନ ବା ଶୂନ୍ୟ ଜାଗା ରଖ ।)

(iii) Choose the greatest information.
(ବ୍ୟାପକ ସୂଚନା ବା ତଥ୍ୟ ଚୟନ କର ।)

(iv) Organise the information/ ideas in sequence.
ତଥ୍ୟ ବା ସୂଚନାଗୁଡ଼ିକ ଏକ କ୍ରମରେ ସଂଗଠିତ କର ବା ସଜାଅ ।)

(v) Use short and cut sentences.
(କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ଖଣ୍ଡିତ ବାକ୍ୟଶଗୁଡ଼ିକୁ ବ୍ୟବହାର କର ।)

(vi) Choose sweet soothing easy words.
(ମଧୁର ଶୁଭୁଥ‌ିବା ଓ ସହଜ ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକୁ ବାଛ ।)

(vii) Each sentences in a paragraph should have magnetic touch.
(ଗୋଟିଏ Paragraph ରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବାକ୍ୟର ଆକର୍ଷଣୀୟ ସ୍ପର୍ଶ/ଛାପ ରହିବା ଉଚିତ୍ ।)

(viii) Due care should be given to appropriateness of the language or grammaticality.
(ଭାଷାର ବ୍ୟାକରଣଗତ ସଠିକତା ପ୍ରତି ଉପଯୁକ୍ତ ଗୁରୁତ୍ଵ ଦିଆଯିବା ଉଚିତ ।)

(ix) Read your essay over and over again to improve your expressions and constructions.
(ତୁମର ଉକ୍ତି ଓ ବାକ୍ୟର ଗଠନଶୈଳୀକୁ ଉନ୍ନତ କରିବାପାଇଁ ପ୍ରବନ୍ଧକୁ ବାରମ୍ବାର ପଠନ କର ।)

(x) The beginning and the end must be short and effective.
(ପ୍ରବନ୍ଧର ଆରମ୍ଭ ଓ ସମାପ୍ତ (ଉପସଂହାର) କ୍ଷୁଦ୍ର ଓ ପ୍ରଭାବୀ ହେବା ଉଚିତ ।)

The Magic Brush of Dreams Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 8

Now write the following essays in about 100 words developoing the outlines given :
(ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ଧାରଣାଗୁଡ଼ିକ ବିକଶିତ କରି ନିମ୍ନଲିଖୁତ ପ୍ରବନ୍ଧଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ୧୦୦ ଶବ୍ଦରେ ଲେଖ ।)

(a) Trees (Title)
Outlines: The role (ଭୂମିକା) of trees in human life and its usefulness, (ଉପକାରିତା) how they supply oxygen, timber (କାଠ ଗଣ୍ଡି) and essential conveniences (ଦରକାରୀ ସୁବିଧା), protect the surface soil (ପୃଷ୍ଠମାଟି) of the earth, cause (ସୃଷ୍ଟ କରିଥାଏ) rain and prevent floods – country’s wealth. One should look after there well.
Answer:
Trees:
What soul is to human existence is trees for our survival. Trees are the nature’s greatest gift for human beings and animals and most importantly for the ecological balance.

Trees produce oxygen through photosynthesis (ଆଲୋକ ସଂଶ୍ଳେଷଣ ମାଧ୍ୟମରେ) a process where they use sunlight, water (from soil) and carbon dioxide (from air) to produce their food (sugars/glucose) and release oxygen, vital for the living human and animal kingdom. Timbers of trees are used for making carts, rail lines, roof beams and building materials. Among other essential conveniences are fruits, roots, leaves, flowers, twigs etc. they provide for the comforts of life.

Trees protect the surface soil of the earth with the roots binding the soil (ମାଟିକୁ ବାନ୍ଧିରଖ୍) from being eroded
Trees help clouds make cold and heavy, causing rain. We know how indispensable this rain is for life and growth. Floods are prevented where we find large scales states of trees with the soil remaining firm or intact. (ଦୃଢ଼ ବା ଅକ୍ଷୁଣ୍ଣ)

Trees are the country’s wealth. Economic development largely depends on the extensive cover of trees are used for manifold purposes of a country as all the plants Since trees are the major source of our programmes, it is our first and foremost (ପ୍ରଥମ ଓ ସର୍ବପ୍ରଧାନ) duty to look after them (ସେଗୁଡ଼ିକର ଯନ୍ତ୍ର ନେବା).

(b) When I was a child. (Title)
Outlines: The happiest period, free from sorrow and burdens how you were looked after by your parents. (ତୁମେ କିପରି ବାପା ମା’ଙ୍କ ଦ୍ଵାରା ଲାଳିତପାଳିତ ହୋଇଥୁଲ) How you were loved by your grandparents. Some unforgotable memories when you joined your first school love of teachers (ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ସ୍ନେହ) your liking of the stage. (ତୁମର ସେ ସମୟର ପସନ୍ଦ)
Answer:
When I was child (ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ପିଲା | ଶିଶୁ ଥୁଲି)
Childhood is the golden period in man’s life. An innocent and simple child is unaffected (ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇନଥାଏ) by sorrow (ଦୁଃଖ) and burdens. (ଦାୟିତ୍ୱ)

My parents are my living God and Goddess in the temple-like family. They took every care to make me happy and comfortable. In them I found the fountain source of pleasure. My grandparents were still alive when I was five. Since I am the pinbasket (youngest one) of the family, they poured all sorts of joys and jovialities on me. During most of the parts of day and night. I stuck to them. (ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଲାଗିରହୁଥୁଲି)

When I went to school with father, the very first day produced before me a colourful world of school where the children in colourful dresses looked joyous with sparkling (shining) smiles on thin lips. My teachers, like my parents and grandparents, were very loving, affectionate (ସ୍ନେହୀ) and caring. The stage of childhood is still itched out (ସତେଜ ହୋଇ ରହିଛି) on my mind.

Let us explore (ଆସ ଅନ୍ଵେଷଣ କରିବା):

Have you heard of Odisha’s famous magician P.L, Sundarka (Senior). His fall name is Panna Lal. He is known as one of the “India’s Gretest Magician’. He was from Nayagarh, Itamati, Odisha. He was known for being a disciple of the renowned magician P.C. Sorcar.

He was also known as the “Emperor of Magic” or “Jadusamrat” in India. He was known for his grand stage illusions and captivating performances which drew large crowds.

The Magic Brush of Dreams Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 8

II. Words can also play tricks. Read the riddles about things that seem to be unreal and find what they refer to.
(ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଯାଦୁ ସଦୃଶ ହୋଇପାରେ । ଦ୍ରବ୍ୟ ବିଷୟରେ ପ୍ରହେଳିକାଗୁଡ଼ିକୁ ପଢ଼ ଯାହା ଅବାସ୍ତବ ଜଣାଯାଏ ଏବଂ କୁହ ସେଗୁଡ଼ିକ କାହାକୁ ବୁଝାଉଛି ।)

Question 1.
I can fill a room, but I take up no space. I’m often heard, but never seen. What am I?
(ମୁଁ ଏକ କୋଠରି ଭର୍ତ୍ତି କରିଦେଇପାରେ, କିନ୍ତୁ କୌଣସି ଜାଗା ନିଏ ନାହିଁ । ମୁଁ ସବୁବେଳେ ଶୁଣାଯାଏ, ‘ମାତ୍ର କେବେ ଦେଖାଯାଏନା । ମୁଁ କିଏ ?)
Answer: Air

Question 2. The more you take, the more you leave behind. What am I?
(ତୁମେ ଯେତେ ଅଧ୍ବକ ନେବ, ସେତେ ଅଧିକ ଛାଡ଼ିବ । ମୁଁ କିଏ ?)
Answer: Foot steps / Foot prints

Question 3. I have cities but no houses, I have forests but no trees. What am I ?
(ମୋର ସହରି ଅଛି ମାତ୍ର ଘର ନାହିଁ, ମୋର ଜଙ୍ଗଲ ଅଛି ମାତ୍ର ଗଛ ନାହିଁ । ମୁଁ କିଏ ?)
Answer: Map (ମାନଚିତ୍ର)

Question 4. I am tall when I’m young and short When I’m old, in a dark room. My story is
told. (ମୁଁ ପିଲା ଅବସ୍ଥାରେ ଡେଙ୍ଗା ଓ ବୃଦ୍ଧାବସ୍ଥାରେ ଗେଡ଼ା, ଅନ୍ଧାର କୋଠରିରେ ମୋ ଗପ କୁହାଯାଏ ?)
Answer: Shadow (ଛାଇ)

III. You are asked to create a magical object. What object would you create ? Make a drawing with all its details and mention its special quality on the same sheet. Put up the sheet on the display board.
(ତୁମକୁ ଗୋଟିଏ କୁହୁକ ଦ୍ରବ୍ୟ ତିଆରି କରିବାକୁ କୁହାଗଲା । ତୁମେ କେଉଁ ଦ୍ରବ୍ୟ ତିଆରି କରିବ ? ଗୋଟିଏ କାଗଜ ଫର୍କରେ ଏହାର ସମସ୍ତ ବିବରଣୀ ଅଙ୍କନ କର ଏବଂ ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ଗୁଣାବଳୀ ଉଲ୍ଲେଖ କର । Display board ଉପରେ କାଗଜ ଫର୍ଦ୍ଦକୁ ଲଗାଇ ଦିଅ ।)

Magical Tree (କୁହୁକ/ ଯାଦୁକରୀ ଗଛ)

A magical tree drawing can be explained in many ways, often drawing on mythology (ପୁରାଣ), folklore (ଲୋକଗୀତ) and fantasy (ସ୍ଵପ୍ନ ବା ଅବାସ୍ତବତା).
The Magic Brush of Dreams Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 8.26

Here is a detailed explanation of the magical tree drawn above.

  • Its roots (ଚେର ବା ମୂଳ):
    Its roots are intricate on entangled spreading deep into the earth. The strength (ଶକ୍ତି) of the roots make the tree stand tall and straight.
    It is the main support of the tree, transporting from roots to leaves and holding up the branches.
  • Branches: Branches extend from the trunk, holding leaves (ପତ୍ର), providing (ପ୍ରଦାନ କରି) habitat (ଆଶ୍ରୟ) for wildlife (ବନ୍ୟଜନ୍ତୁ).
  • Leaves (ପତ୍ର): Leaves are called food factories of the tree using sunlight, water and carbon dioxid for “Photosynthesis” making energy.
  • Flowers: Flowers are the colourful structures that attract pollinators, leading to fruit and seed production.
  • Fruits: Fruits protect the seeds and help in their dispersal (ବିକ୍ଷୀପ୍ତିକରଣରେ).
  • Crown/Canopy: It is the entire upper section of the tree, including all the branches and leaves, maximizing sunlight absorption (ସୂର୍ଯ୍ୟକିରଣ ଶୋଷଣ ବା ଗ୍ରହଣକୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ବଢ଼ାଇ).

The Magic Brush of Dreams Class 8 Summary

Let us read (ଆସ ପଢ଼ିବା) :

“Go and gather wild beans,
Gopi, Go and fetch some rice.
Go and pluck the mangoes
And bring home something nice.”
Gopi sits beneath the banyan,
A twig is in her hand.
She sits there drawing pictures,
Pictures in the sand.
The winds blow by and sweeps away-
The pictures in the sand.
The Magic Brush of Dreams Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 8.4

‘‘ଗୋପୀ, ଯା’ ଜଙ୍ଗଲୀ ଶିମ୍ବ ସଂଗ୍ରହ କର,
ଯା’ କିଛି ଚାଉଳ ଆଣ ।
ଯା’ ଆମ୍ବସବୁ ତୋଳି ଆଣ
ଓ ଘରକୁ କିଛି ସୁନ୍ଦର ଜିନିଷ ଆଣ ।’’
ଗୋପୀ ବସିଥାଏ ବରଗଛ ତଳେ
ଗୋଟିଏ ଡାଳ ଥାଏ ତା’ ହାତରେ ।
ସେଠାରେ ସେ ବସିପଡ଼ିଛି
ବାଲିରେ ଛବି ସବୁ ଆଙ୍କିଛି । ଏତିକି ବେଳେ ପବନ ବହି
ତାର ଛବିସବୁକୁ ଦେଲା ଲିଭାଇ ।

The Magic Brush of Dreams Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 8

But on a stone there’sits a man,
A brush is in his hand.
He looks around. He calls to Gopi.
“Come here!” he whispers. “Hush!
We mustn’t let the village know
About this magic brush.”
He slips the brush into her hand
And tells her to be sure,
“Paint not for the wealthy ones,
But only for the poor.”
The Magic Brush of Dreams Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 8.5
ଜଣେ ଲୋକ ପଥର ଉପରେ ଥାଏ ବସି
ହାତରେ ଧରିଣ ଏକ ତୁଳୀ ।
ଚାରିଆଡ଼ ଚାହିଁ ସେ ଗୋପୀକୁ ଡାକିଲା,
‘‘ଏଠାକୁ ଆସ’’ ବୋଲି ଧୀରେ କହିଲା ।
‘‘ ନୀରବ ରହିବୁ ତୁହି
ଗ୍ରାମବାସୀଙ୍କୁ କହୁକ ତୁଳୀ କଥା ନିଦେବା ଜଣାଇ ।’’
ଗୋପୀ ହାତେ ଧରାଇ ସେ ତୁଳୀ
କହିଲା ତାକୁ ନିଶ୍ଚୟ କରି, କେବଳ ଗରିବ ପାଇଁ
ଧନୀ ପାଇଁ କେବେ ଆଙ୍କିବୁ ନାହିଁ ।’’

The Magic Brush of Dreams Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 8.6
“Did you gather wild beans, Gopi?
Did you fetch some rice?
Did you pluck 616-n tangoes?
And bring horrie- something nice?”
“No beans, no rice, no mangoes!”
Gopi grins and runs inside.
She paints a bowl of khichdi and waits,
Until the paint has dried.

‘‘ଗୋପୀ, ତୁ ଆଣିଲୁ କି ବନ୍ୟ ଶିମ୍ବ ?
ଆଣିଲୁ କି କିଛି ଚାଉଳ ?
ତୁ ତୋଳିଲୁ କି କିଛି ଆମ୍ବ
ଓ ଘରକୁ ଆଣିଲୁ କି କିଛି ସୁନ୍ଦର ଜିନିଷ ???
‘ଚାଉଳ କି ଆମ୍ବ, ଶିମ୍ବ ନାହିଁ’’
ଗୋପୀ ପଶିଗଲା ଘରେ ଦାନ୍ତ ଦେଖାଇ ।
ଆଙ୍କି ବସେ ଏକ ହାଣ୍ଡି ଖେଚେଡ଼ିର ଛବି ଅପେକ୍ଷା
କରଇ ରଙ୍ଗ ଯିବାଯାଏ ଶୁଖୁ ।
The Magic Brush of Dreams Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 8.7
“The bowl is full of khichdi, Gopi!”
Into the house the villagers streamed
The young and old all wish to see
The magic brush of dreams.
She paints a muffler for a farmer,
A plough for another man,
A shawl for a grandmother,
And fora girl, a fan.
And soon the news spreads far and wide,
Through forests, fields, and plains,
Until the Zamindar himself
Hears of these magic gains.

The Magic Brush of Dreams Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 8

‘‘ଗୋପୀ, ହାଣ୍ଡିଟି ତ ଖେଚିଡ଼ିରେ ଭର୍ତ୍ତି ।’’
ଖୁସିରେ ଚିତ୍କାର କରି ଗ୍ରାମବାସୀ ଘରେ ଗଲେ ପଶି ।
ପିଲାଠାରୁ ବୁଢ଼ାଯାଏ ସଭିଏଁ ଚାହାନ୍ତି
ଦେଖିବାକୁ କୁହୁକ ତୁଳୀ କରାମତି ।
ଚାଷୀ ପାଇଁ ଆଙ୍କିଲା ବସି ଏକ ମଫଲର,
ଅନ୍ୟ ଜଣକ ପାଇଁ ଆଙ୍କିଲା ଗୋଟିଏ ଲାଙ୍ଗଳ ।
ବୁଢ଼ୀ ମା’ ପାଇଁ କଲା ଶାଲଟିଏ
ବାଳିକାଟି ପାଇଁ କଲା ପଙ୍ଖାଟିଏ ।
ସଙ୍ଗେ ସଙ୍ଗେ ଖବରଟି ଚାରିଆଡ଼େ ଗଲା ବ୍ୟାପି
ଡେଇଁ ଜଙ୍ଗଲ, ବିଲ ଓ ସମତଳ ଭୂଇଁ ।
ନ ଶୁଖୁବା ଯାଏ ଜମିଦାର
The Magic Brush of Dreams Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 8.8
“I order you to paint for me,
A fortress tall and grand.
Paint treasures, jewels, and riches rare,
Enough to rule this land.”
Gopi bows and shakes her head.
“My lord, I can’t comply.
I swore to use this magic brush
To help the needy by.”
The Zamindar roars and stamps his foot.
He bellows to his men,
“Seize this brush and seize the girl.
Throw her in the pen!”
The Magic Brush of Dreams Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 8.9
ଆଙ୍କ ମୋ ପାଇଁ ମୋର ଆଦେଶ,
ଗୋଟିଏ ବିଶାଳ, ଭବ୍ୟ ଓ ଉତ୍ତୁଙ୍ଗ ଦୁର୍ଗ ।
ଆଙ୍କ ସମ୍ପଦ, ଅଳଙ୍କାର ଓ ଦୁର୍ଲଭ ମୂଲ୍ୟବାନ ଜିନିଷ,
ଯାହା ଦରକାର ଶାସନ କରିବାକୁ ଦେଶ ।

ଗୋପୀ ନାସ୍ତି କଲା ପୁଣି ମୁଣ୍ଡକୁ ହଲାଇ
ଆପଣଙ୍କ ଆଦେଶ ପାଳି ପାରିବି ନାହିଁ ।
ମୁଁ ଶପଥ କରିଛି ଏହି ମୋର ତୁଳୀ
କେବଳ ଗରିବଙ୍କ ସାହାଯ୍ୟ ପାଇଁ ।

ଜମିଦାର ଗୋଡ଼ କଚାଡ଼ି କଲେକ ଗର୍ଜନ
ଡାକିଲେ ତାଙ୍କର ଯେତେ ବୋଲ କରାଗଣ ।
ତୂଳୀକୁ ଜବତ କରି ସେ ଝିଅକୁ ଧର
ନେଇ ତାକୁ କାରାଗାରେ ନିକ୍ଷେପ କର

Now Gopi waits inside the cell,
Upon a cold mud floor.
Until the Zamindar returns
And shouts through the door.

He holds the brush. He thunders loud,
“Paint my fortress tall!
Paint gold and rubies, emeralds bright,
And you shall leave this hall!”

The Magic Brush of Dreams Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 8

ଗୋପୀ ରହିଅଛି କାରାଗାରର ଭିତରେ
ମାଟିର ନିର୍ମିତ ଏକ ଥଣ୍ଡା ଚଟାଣରେ ।
ବାହୁଡ଼ି ଆସିଲା ପରେ ସେହି ଜମିଦାର
ଦ୍ଵାର ପାରୁଶେ ରହିଣ କଲେକ ଗର୍ଜନ

ହାତରେ ଧରିଣ ତୁଳୀ କଲେକ ଗର୍ଜନ
ମୋର ପାଇଁ ଆଙ୍କ ତୁହି ଦୁର୍ଗ ଯେ ଉତ୍ତୁଙ୍ଗ
ସୁନା, ଲାଲ ମୁକ୍ତା ଓ ଉଜ୍ଜ୍ଵଳ ନୀଳମଣି ଆଙ୍କ
ତେବେ ଯାଇ ବନ୍ଦୀଘରୁ ହୋଇବୁ ତୁ ମୁକ୍ତ ।

That night the Zamindar lies in bed,
Dreaming of his gold,
While Gopi paints a winding road,
A horse both strong and bold.

The road leads out of prison gates.
The horse, she swiftly urges
Gopi leaps on and gallops fast,
Through fields and many villages.

‘It’s Gopi! It’s Gopi! She’s back again!”
Say the villagers, merry and kind.
But Gopi keeps on painting still,
With the Zamindar’s men following behind.

ସେହି ରାତିରେ ଜମିଦାର ଶୋଇ ପଲଙ୍କରେ
ଆଶା କରିଥିବା ସୁନା ରୂପା ସପନରେ ।
ଗୋପୀ ଆଙ୍କୁଥାଏ ଏଣେ ଅଙ୍କାବଙ୍କା
ରାସ୍ତା ସବଳ ଆଉ ସାହସୀ ଏକ ଶକ୍ତ ଘୋଡ଼ା

କାରାଗାର ବାହାରକୁ ରାସ୍ତା ଲମ୍ବିଥିଲା
ଘୋଡ଼ାକୁ ସେ ବେଗଶାଳୀ ହେବାକୁ ବାଛିଲା ।
ଗୋପୀ ବସି ଘୋଡ଼ାପରେ ଝପଟାଇ ଦେଲା
କେତେ ଗ୍ରାମ କେତେ କ୍ଷେତ ଅତିକ୍ରମି ଗଲା ।

ଏଇ ଗୋପୀ ଆମ ପାଖେ ଆସିଛି, ଯେ ଫେରି
ଗ୍ରାମବାସୀଏ କହିଲେ ଅତି ଖୁସି ହୋଇ ।
ତଥାପି ଗୋପୀ ଚାଲିଥାଏ ଆଙ୍କି
ଜମିଦାର ଲୋକମାନେ ପଛୁ ଆସୁଥା’ନ୍ତି ଛୁଟି ।

She paints a mighty river wide,
Its currents fast and deep.
The Zamindar and all his men
Stop short and cannot leap.
“Now should I paint a beast
To leap and chase you through?
Stop this chase or it will feast
On you, and you and you!”
The Zamindar cries, ‘No, no, no more!
I’ll leave, I’ll go away!”
He turns and flees; his men behind
Dare not choose to stay.
Now Gopi paints for the village folk,
A feast of sweets and tea
A courtyard bright, a band to play,
And songs of victory. — Adapted from a Folk Tale
The Magic Brush of Dreams Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 8.12
ଆଙ୍କିଲା ସେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ନଦୀ ଓସାରିଆ
ତୀବ୍ର ତା’ର ସ୍ରୋତ ପୁଣି ଅଟେ ଗହୀରିଆ ।
ଜମିଦାର ଓ ଭୃତ୍ୟ ସବୁ ପଛେ ରହିଗଲେ
କିଛି ନ କରିପାରି ହତାଶ ହୋଇଲେ ।

ଏବେ ମୁଁ ଆଙ୍କିବି ଏକ ହିଂସ୍ର ପଶୁ
ଲମ୍ଫ ଦେଇ ଗୋଡ଼ାଇବ ସେ ତୁମକୁ ।
ଗୋଡ଼ାଇବା ଛାଡ଼ି ନୋହିଲେ ସେ ଖାଇଯିବ
ତୁମକୁ ତୁମ ଲୋକଙ୍କୁ ନଛାଡ଼ିବ ।

The Magic Brush of Dreams Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 8

ଜମିଦାର ଚିତ୍କାର କଲେ ଆଉ ନୁହେଁ
ଛାଡ଼ି ଚାଲିଯିବ ମୁହଁ ବହୁ ଦୂରେ ।
ବୁଲିପଡ଼ି ପଛକୁ ସେ କଲେ ପଳାୟନ
ରହିବାକୁ ନଥୁଲା ଯେ ସାହସ ତାଙ୍କର ।

ଏବେ ଗୋପୀ ଆଙ୍କିଲା ଗ୍ରାମବାସୀ ପାଇଁ ଚା’
ଆଉ ମିଠା ସବୁ ଖାଇବାର ପାଇଁ ।
ବିଜୟ ଗୀତିକ ଗାଇ ସର୍ବେ ପ୍ରାଙ୍ଗଣରେ
ବାଜା ବଜାଇ ନାଚିଲେ ଆନନ୍ଦ ମନରେ ।

Adapted from a Folk Tale.
(ଗୋଟିଏ ଲୋକ ଗଳ୍ପରୁ ସଂଗୃହୀତ)

The Magic Brush of Dreams Class 8 MCQ

Question 1.
What was Gopi asked to bring in addition to beans, mangoes and rice ?
(a) some useful things
(b) some nice things
(c) some pictures
(d) the magic brush
Answer:
(b) some nice things

Question 2.
What did the old man whisper to make Gopi silent?
(a) Phew!
(b) Hey!
(c) Ouch!
(d) Hush!
Answer:
(d) Hush!

Question 3.
“And tells her to be sure”- What does the old man want Gopi to do?
(a) to decide
(c) to promise
(b) to remember
(d) to follow
Answer:
(c) to promise

Question 4.
Who came to Gopi’s house to see the bowl full of Khichdi ?
(a) all the villagers
(b) the old man
(c) the Zamindar
(d) the Zamindar’s men
Answer:
(a) all the villagers

The Magic Brush of Dreams Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 8

Question 5.
What does ‘magic gains’ of the brush imply ?
(a) its magical quality
(b) its ownership
(c) the benefit of using it
(d) dreams of having it
Answer:
(c) the benefit of using it

Question 6.
What did the Zamindar order his men to seize ?
(a) the girl
(b) the brush
(c) both of these
(d) neither of these
Answer:
(c) both of these

Question 7.
“It’s Gopi ! It’s Gopi !” What does the repetition of this expression by the villagers imply ?
(a) their happiness
(b) their kindness to Gopi
(c) both of these
(d) neither of these
Answer:
(c) both of these

Question 8.
Why did Gopi paint ‘a band to play’?
(a) to be loyal to her promise
(b) to celebrate her victory over the Zamindar
(c) to scare the Zamindar and his men
(d) to drive away the Zamindar and his men
Answer:
(b) to celebrate her victory over the Zamindar

The Magic Brush of Dreams Class 8 Fill in the Blanks

1. Sitting under the banyan tree, Gopi was drawing pictures with ………….
Answer: a twig

2. The winds ………… the pictures that Gopi drew in the sand.
Answer: swept away

3. The man sitting on the stone told Gopi to use the magic brush only for ………….
Answer: the poor

4. The news about the magic brush spread ………….
Answer: far and wide

5. Gopi painted a ………… horse.
Answer: strong and bold

6. Gopi threatened the Zamindar and his men that she would paint a ………… to kill them.
Answer: beast

7. The courtyard that Gopi painted was ………….
Answer: bright

The Magic Brush of Dreams Class 8 Short Question Answer

Question 1.
What was Gopi asked to do?
Answer:
Gopi was asked to go out and gather wild beans, fetch some rice and pluck the mangoes. In addition to these, she was also asked to bring home something nice.

Question 2.
What did the man say to do Gopi with the brush?
Answer:
The man told Gopi to use the brush to paint pictures only for the poor people, but not for the wealthy people. He also told her to make sure that she would act upon his advice. He told her not to tell the villagers about the magic brush.

Question 3.
How did Gopi use the magic brush to paint different things for the poor people of her village?
Answer:
With the magic brush, Gopi painted a muffler for a farmer and a plough for another man. She also painted a shawl for an old woman and a fan for a girl.

Question 4.
What did the Zamindar order Gopi and why?
Answer:
The Zamindar ordered Gopi to paint a tall and grand fortress, treasures, jewels and rare riches for him. Being greed, he liked to possess more and more wealth and be proud of it.

The Magic Brush of Dreams Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 8

Question 5.
What did Gopi do to escape from the prison?
Answer:
Gopi painted a winding road as well as a strong and bold horse to escape from the prison. She rode the horse and moved very fast through fields and many villages to reach her village as soon as possible.

Question 6.
How did Gopi obstruct the chase of the Zamindar and his men?
Answer:
When Gopi saw that the Zamindar and his men were chasing her, she painted a mighty and wide river which had strong and fast currents. She could obstruct their chase as they could not come across the river.

Question 7.
What qualities of Gopi do you find in the poem?
Answer:
Gopi was a simple and kind-hearted girl. The man who gave her the magic brush could see these qualities in her. She used the brush to help the poor people of the village. Being bold enough against injustice, she refused the Zamindar to paint wealth for him. She was very clever and fearless so that she could be free her from the clutch of the Zamindar and made his dreams impossible.

Question 8.
What moral lessons do you learn from the poem?
Answer:
The poem emphasizes that power and talent should be used for selfless good, but not to satisfy greed. It also highlights that one can help others with creativity and kindness. The important moral lesson of the poem is that greatness is found in using abilities for others, but not for own selfish gain.

Three Days to See Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 3

For effective revision, students can use BSE Odisha Class 7 English Solutions Chapter 3 Three Days to See Question Answer to practice textbook exercises.

Class 7 English Three Days to See Question Answer

Class 7 English Chapter 3 Question Answer Odia Medium

Let us do these activities before we read
(ଆସ ପଢ଼ିବା ପୂର୍ବରୁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ କରିବା ।)

I. Work in pairs. Recall a visit to a place that you liked. Discuss the details of that place and write about the following:
(ଯୋଡ଼ି ହୋଇ କାମ କର । ତୁମେ ପସନ୍ଦ କରୁଥିବା ଏକ ବୁଲିଯାଇଥିବା ସ୍ଥାନକୁ ମନେ ପକାଅ । ସେହି ସ୍ଥାନ ଉପରେ ବିଶଦ ଆଲୋଚନା କର ଏବଂ ନିମ୍ନୋକ୍ତ ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତର ଲେଖା (Question with Answer)

1. Name of the place: Puri Beach
2. Persons you went with: Family/Friends
3. Things you could:

  • see: waves, sand, people playing
  • listen: sound of waves, birds
  • smell: sea breeze, flowers
  • taste: ice cream, local food
  • touch/feel: sand, water, shells

II. How does this memory make you feel?
(ଏହି ସ୍ମୃତି ତୁମକୁ କିପରି ଅନୁଭବ ହେଉଛି ।)
Answer:
Happy, relaxed, excited, and peaceful.

III. Do you think your visit/experience would be different if you could not see or hear? Share your answers with your classmates and the teacher.
(ତୁମେ ଭାବୁଛ କି, ତୁମର ପରିଦର୍ଶନ ଅଭିଜ୍ଞତା ଅଲଗା ହୋଇଥା’ନ୍ତା ଯଦି ତୁମେ ଶୁଣିପାରୁ ନଥା’ନ୍ତ ବା ଦେଖିପାରୁନଥା’ନ୍ତ । ତୁମ ଉତ୍ତରଗୁଡ଼ିକୁ ତୁମ ଶ୍ରେଣୀସାଥୀ ଓ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ସହ ବିନିମୟ କର ।)
Three Days to See Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 3 1
Answer:
Yes, because our senses help us experience the world fully. Without them, the experience would have been limited.

Did you know that our five senses are essential for us to experience and make sense of the world around us?
(ତୁମେ ଜାଣିଥୁଲ କି ଆମର ପାଞ୍ଚଟି ଇନ୍ଦ୍ରିୟ ଆମ ଚାରିପାଖରେ ଥିବା ପୃଥିବୀକୁ ଅନୁଭବ କରିବାପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ?)
Answer:
Yes, our five senses are essential for us to experience and make sense of the ‘world around us.

Let us discuss
(ଆସ ଆଲୋଚନା କରିବା)

I. Work in pairs. Identify the statements that are true from the ones given below. Share your answers with the teacher.
(ଯୋଡ଼ି ହୋଇ କାମ କର । ନିମ୍ନ ପ୍ରଦତ୍ତ ଉକ୍ତିଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ କେଉଁଗୁଡ଼ିକ ସତ୍ୟ ଚିହ୍ନାଅ । ତୁମର ଉତ୍ତରଗୁଡ଼ିକୁ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ସହ ବିନିମୟ କର ।)
1. The author expresses a deep longing to experience the world through the sense of hearing.
2. The author would like exploring the city only to observe how people are suffering.
3. The author would spend the first day seeing the people whose kind-heartedness and friendship have enriched her life.
4. The author acknowledges that even in three days, she would not be able to see everything.
5. The author feels that everyone can find the greatest joy merely by the sense of touch.
6. The author advises those who can see to appreciate every moment as if they might lose their senses tomorrow.
7. On the third day, the author would like to observe people in their daily lives and understand their experiences.
8. The author focuses that the sight must be the most delightful one.
Answer :
1. False. The author does not emphasize hearing. Instead, she expresses a deep longing to experience the world through the sense of sight.
2. False. She would like to explore the city to observe people’s daily lives – their smiles, determination, and emotions – not only their suffering.
3. True. On the first day, the author would spend her time seeing the people whose kindness, love, and friendship have enriched her life.
4. True. She acknowledges that three days are too short, and she would not be able to see everything she longed to see.
5. False. While she finds joy through touch, the author clearly states that sight must be the most delightful sense of all.
6. True. She advises them to use their eyes as if they might lose their sight tomorrow, and similarly, to cherish all other senses as if they could be lost the next day.
7. True. On the third day, she would like to observe people in their daily lives, watch their activities in the city, and understand their experiences.
8. True. The author considers sight to be the most delightful of all the senses.

Three Days to See Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 3

II. Complete the table given below with what Helen Keller wanted to do on the three days if she had sight.
(ହେଲେନ୍ କେଲର ତିନିଦିନ ପାଇଁ ଯଦି ଦୃଷ୍ଟିଶକ୍ତି ପାଆନ୍ତି ତେବେ ସେ କ’ଣ କରିବେ ଲେଖୁ ସାରଣୀ ପୂରଣ କର ।)
Three Days to See Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 3 4
Answer:

Day 1 Day 2 Day 3
see the people, know her friends from the feel of their faces, whose kindness and companionship enriched her life. arise with the dawn observe the transformation of night into day, visit museums to see Earth’s history and man’s progress. observe people in their daily lives, understand their experiences by sight, explore work a day world.

Let us think and reflect
(ଆସ ଭାବିବା ଓ ବିଚାର କରିବା):

I. Read the extracts given below and answer the questions that follow.
(ନିମ୍ନ ପ୍ରଦତ୍ତ ଉଦ୍ଧୃତାଂଶଗୁଡ଼ିକୁ ପଢ଼ ଓ ପରବର୍ତୀ ପ୍ରଶ୍ନଗୁଡ଼ିକର ଉତ୍ତର ଦିଅ ।)
“I feel the delicate symmetry of a leaf. I pass my hands lovingly about the smooth skin of a silver birch, or the rough, shaggy branch of a pine. In spring, I touch the branches of trees hopefully in search of a bud, the first sign of awakening Nature after her winter’s sleep. Occasionally, I am very fortunate; I place my hand gently on a small tree and feel the happy quiver of a bird in full song.”

(i) How many times the word ‘I’ is used in the passage?
(ଅନୁଚ୍ଛେଦରେ ‘I? ଶବ୍ଦଟି କେତେଥର ବ୍ୟବହୃତ ହୋଇଛି ?)
Answer:
The word ‘I’ is used five times in the passage.
(ii) The word I refers to ________. (Choose the correct option)
‘T’ ଶବ୍ଦଟି ________ କୁ ବୁଝାଉଛି । (ସଠିକ୍ ବିକଳ୍ପଟି ବାଛ ।)
A. Leaf
B. Tree
C. Author
D. Nature
Answer:
C. Author

(iii) Complete the sentence appropriately. (Choose the correct option) (VÔN ଭାବରେ ବାକ୍ୟଟିକୁ ସଂପୂର୍ଣ କର । ସଠିକ୍ ବିକଳ୍ପଟି ବାଛ ।)
The phrase ‘awakening Nature after her winter’s sleep’ refers to
A. winter
Answer:
B. spring
B. spring
C. summer
D. autumn

2. “The next day I should arise with the dawn and see the thrilling miracle by which night is transformed into day. I should behold with awe the magnificent panorama of light with which the sun awakens the sleeping earth. This day I should devote to a hasty glimpse of the world, past and present. I should want to see the pageant of man’s progress, and so I should go to the museums.

(i) The word ‘thrilling’ has been used with ‘miracle’.
Which of the following words does not match with the word ‘thrilling’?
(‘thrilling’ ଶବ୍ଦଟି ‘miracle’ ସହ ବ୍ୟବହୃତ ହୋଇଛି । ନିମ୍ନଲିଖତ କେଉଁ ଶବ୍ଦଟି ‘thrilling’ ସହ ମେଳ ଖାଉନାହିଁ ।)
A. experience
B. tale
C. knowledge
D. adventure
Answer:
C. knowledge

(ii) Why does the author refer to the earth as ‘sleeping earth’ ?
(ଲେଖକ କାହିଁକି ପୃଥ‌ିବୀକୁ ସୁପ୍ତ ପୃଥ‌ିବୀ (sleeping earth) ବୋଲି କହିଛନ୍ତି ?)
Answer:
The author calls the earth as ‘sleeping earth’ because during the night everything rests in darkness, and with the sunrise, life, light, and activity return, as if the earth has woken up from sleep.

(iii) Complete the sentence with an appropriate reason.
(ଉପଯୁକ୍ତ କାରଣ ଲେଖୁ ବାକ୍ୟଟିକୁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ କର ।)
The writer wishes to dedicate the day to a brief look at the present and past world because _____.
(ଲେଖକ ଦିନଟିକୁ ପୃଥ‌ିବୀର ବର୍ତ୍ତମାନ ଏବଂ ଅତୀତକୁ ଏକ ସମ୍ୟକ ଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ଇଚ୍ଛା କରିଛନ୍ତି କାରଣ ______)
Answer:
The writer wishes to dedicate the day to a brief look at the present and the past world because she wanted to understand human progress, nature, and history in a short time, and museums would provide her that opportunity through a condensed glimpse of the world.

Three Days to See Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 3

(iv) How many times is the word ‘should’ used in the extract?
(ଊଦ୍ଧୃତାଂଶରେ ‘should’ ଶବ୍ଦଟି କେତେଥର ବ୍ୟବହାର ହୋଇଛି ?)
Answer:
The word ‘should’ is used five times in the extract.

(v) What does the use of ‘should’ focus on in the extract? (ଶବ୍ଦଟି କାହା ‘should’s ଶବ୍ଦଟି କେତେଥର ବ୍ୟବହାର ହୋଇଛି ?)
Answer:
The repeated use of ‘should’ shows that the author is imagining or wishing what she would do if given the chance to see for a limited time. It conveys her longing and hypothetical plans.

Answer the following questions.
(ନିମ୍ନଲିଖତ ପ୍ରଶ୍ନଗୁଡ଼ିକର ଉତ୍ତର ଦିଅ ।)

Question 1.
The sense of touch makes up for the loss of sight and hearing. Explain this statement with reference to the text. (ସ୍ପର୍ମେନ୍ଦ୍ରିୟ ଦୃଷ୍ଟି ଏବଂ ଶ୍ରବଣର କ୍ଷତିକୁ ଭରଣା କରୁଛି । ଏହି ଉକ୍ତିକୁ ପାଠ୍ୟବିଷୟ ଆଧାରରେ ବୁଝାଅ ।)
Answer:
Helen Keller explains that although she cannot see or hear, the sense of touch helps her connect with the world. She feels the texture of leaves, the smoothness of birch bark, or the roughness of a pine branch. She can even sense a bird quivering in song through touch. Thus, touch provides her with a unique way of experiencing nature and compensates for the absence of sight and hearing.

Question 2.
Why does the author believe that the sense of sight is the most wonderful one?
(ଲେଖକ କାହିଁକି ବିଶ୍ଵାସ କରନ୍ତି ଯେ ଦୃଷ୍ଟି ଶକ୍ତି ସବୁଠାରୁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ଅଟେ ?)
Answer:
The author believes sight is the most wonderful sense because it reveals the beauty, colours, and expressions of the world in an instant. While touch and hearing give limited understanding, sight allows one to grasp emotions, nature, art, history, and daily life directly. She feels that among all senses, sight provides the richest and most delightful experiences.

Question 3.
How might the author’s opinion on making the most of our senses guide us to be kinder towards people with special abilities ?
(ଲେଖକଙ୍କ ମତ କିପରି ଆମର ସମସ୍ତ ଇନ୍ଦ୍ରିୟକୁ ଭିନ୍ନକ୍ଷମ ବ୍ୟକ୍ତିକୁ ଦୟାଶୀଳ ହେବା ପାଇଁ ପରିଚାଳିତ କରେ ।)
Answer:
The author’s view reminds us to value our senses and not take them for granted. It also teaches us empathy for those with special abilities, like the blind or deaf, who rely on their remaining senses. By appreciating our blessings, we can respect their struggles, understand their strengths, and support them with kindness rather than pity.

Question 4.
What is the significance of the loss of a sense, according to the author?
(ଲେଖକଙ୍କ ମତରେ, ‘‘ଗୋଟିଏ ଇନ୍ଦ୍ରିୟ ହରାଇବାର ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ କ’ଣ ?)
Answer:
According to the author, the loss of a sense makes people realize its true value. She suggests that if we imagine losing sight, hearing, or touch tomorrow, we will use them more meaningfully today. Hence, losing a sense highlights the importance of making the best use of the abilities we still possess.

Question 5.
How does the author encourage people to approach their everyday sensory experiences ?
(ଲେଖକ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିନର ଇନ୍ଦ୍ରିୟଜନିତ ଅନୁଭୂତିକୁ କିପରି ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଛନ୍ତି ?)
Answer:
The author encourages people to treat every sensory experience as precious. She advises to hear music as if tomorrow one would be deaf, to smell flowers as if tomorrow the sense of smell would vanish, and to see everything as if one would be blind tomorrow. In this way, she urges us to enjoy and value every moment of sensory experience fully.

Let us learn (ଆସ ଶିଖ୍):

Sensory words are descriptive – they describe how we experience the world: how we see, hear, smell, taste or feel something. (ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକ ବର୍ଣ୍ଣନାତ୍ମକ – ସେଗୁଡ଼ିକ ଆମେ କିପରି ପୃଥ‌ିବୀକୁ ଅନୁଭବ କରୁ ତାହା ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥା’ନ୍ତି- ଆମେ କିପରି ଦେଖୁ, ଶୁଣୁ, ସ୍ଵାଦବାରୁ ଏବଂ କିଛି ଜିନିଷକୁ କିପରି ଅନୁଭବ କରୁ ।
Some sensory words from the text are given in column 2 for the 5 senses in column 1. Read the text again and add the new words in column 3. (Question with Answer) (ପାଠ୍ୟ ବିଷୟରୁ କେତେକ ଇନ୍ଦ୍ରିୟ ସମ୍ପର୍କିତ ଶବ୍ଦ ସ୍ତମ୍ଭ ‘2 ରେ ସ୍ତମ୍ଭ ‘1’ ରେ ଥିବା 5 ଟି ଇନ୍ଦ୍ରିୟ ପାଇଁ ଦିଆଯାଇଛି । ପାଠ୍ୟ ବିଷୟକୁ ଆଉଥରେ ପଢ଼ ଏବଂ ସ୍ତମ୍ଭ ‘3’ କିଛି ନୂଆ ଶବ୍ଦ ଯୋଗକର ।)

Three Days to See Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 3 5
Answer:

Column 1 (Sense) Column 2 (From text) Column 3 (New words from text)
What you see panorama dawn, light, museums
What you hear music voice, bird song, orchestra
What you smell perfume fragrance, flowers, smell
What you taste relish morsel, taste, flavour
What you feel rough smooth, delicate, quiver, shaggy

II. Read the following sentences from the text and underline the verbs.
(ନିମ୍ନଲିଖତ ବାକ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ପଢ଼ ଏବଂ verbଗୁଡ଼ିକ ତଳେ ଗାର ଟାଣ ।) (Questions with Answers)
I should divide the period into three parts.
On the first day, I should want to see.
The next day I should arise with the dawn…
I should behold with awe…
The words you have underlined are a combination of two verbs. In each of these sentences, ‘should’ is the modal verb (suggestion), and the second verb (divide, want, arise, behold) is the main verb.
Modal verbs are auxiliary verbs that express necessity, possibility, permission, or ability. They are used before the main verb to give additional information about the function of the main verb. Common modal verbs include can, could, may, might, shall, should, will, would, must, and ought to.

Look at the chart
(ତଳ ଚାର୍ଟକୁ ଦେଖ ।)

Three Days to See Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 3 6

Modal verbs are auxiliary verbs that express necessity, possibility, permission, or ability.
(Modal verb ଗୁଡ଼ିକ ଆବଶ୍ୟକତା, ସମ୍ଭାବନା, ଅନୁମତି କିମ୍ବା ଦକ୍ଷତା ପ୍ରକାଶ କରିଥା’ନ୍ତି ।)
They are used before the main verb to give additional information about the function of the main verb. (ସେଗୁଡ଼ିକ ମୁଖ୍ୟ କ୍ରିୟାର ପୂର୍ବରୁ ବ୍ୟବହାର ହୋଇ main verb ବିଷୟରେ ଅଧିକ ତଥ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଥା’ନ୍ତି ।)

III. Identify the modal verbs in the following sentences. Choose the functions they express from those given in the box below.
(ନିମ୍ନ ବାକ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ Modal verb ଗୁଡ଼ିକୁ ଚିହ୍ନାଅ । ସେମାନେ କେଉଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ତଳ ବାକ୍ସରୁ ବାଛି ଲେଖ ।)
(necessity, polite request, ability, moral obligation, possibility)
1. You can learn a lot from this experience.
Answer:
Modal verb – can’! Function: ability

2. They might arrive late due to traffic.
Answer:
Modal verb – might’! Function: possibility

3. She must finish her homework before dinner.
Answer:
Modal verb – must’! Function: necessity

Three Days to See Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 3

4. They ought to apologise for their mistake.
Answer:
Modal verb – ought to ‘! Function: moral obligation

5. He would like to have some lassi, please.
Answer:
Modal verb – would ‘! Function: polite request

IV. Read the situations in Column 1 and functions in Column 2. Fill in the blanks in the sentences in Column 4 with appropriate modal verbs from Column 3. After filling in the blanks, the teacher makes groups and allows the students to discuss the function of each modal.
(ସ୍ତମ୍ଭ ‘1’ ରେ ଥ‌ିବା ପରିସ୍ଥିତିଗୁଡ଼ିକୁ ଓ ସ୍ତମ୍ଭ ‘2’ ରେ ଥ‌ିବା କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ପଢ଼ । ସ୍ତମ୍ଭ ‘3’ ରୁ ଉପଯୁକ୍ତ Modal verb ଗୁଡ଼ିକୁ ନେଇ ସ୍ତମ୍ଭ 4” ର ବାକ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ପୂରଣ କର । ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କରିସାରିବା ପରେ ଶିକ୍ଷକ ଦଳ ଗଢ଼ିବେ ଏବଂ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତି modal ର କାର୍ଯ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରିବାକୁ ଅନୁମତି 6769 1) (Question with Answer)
Three Days to See Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 3 7
Answer:
Three Days to See Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 3 13

Let us listen (ଆସ ଶୁଣିବା):

You will listen to a conversation between a mother and son. As you listen, select four true statements from 1-7 given below. (Transcript for the teacher on page – 42) (ତୁମେ ମାଆ ଓ ପୁଅଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ କଥୋପକଥନ ଶୁଣ । ଶୁଣିବା ସମୟରେ ୧–୭ ଉକ୍ତିଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ଚାରୋଟି ଠିକ୍ ଉକ୍ତି ବାଛ । ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ପାଇଁ Transcript ପୃଷ୍ଠା 42 ରେ ଅଛି ।)
(Question with Answers)

Let us read (ଆସ ପଢ଼ିବା)
Let us read

Three Days to See Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 3 8
Answer:
Three Days to See Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 3 9

Let us speak (ଆସ କହିବା)

Work in pairs. Take turns to speak for a minute on any one of the senses you value the most, Use the given prompts to frame your response before you speak.
(ଦୁଇ ଜଣିଆ ଦଳରେ କାମ କର । ଇନ୍ଦ୍ରିୟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ତୁମେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟବାନ ମନେ କରୁଥୁବା ଇନ୍ଦ୍ରିୟ ତୁମ ପାଳି ଆସିଲେ ଏକ ମିନିଟ୍ ପାଇଁ କୁହ । ତୁମ କହିବା ପୂର୍ବରୁ ତୁମ ଉତ୍ତର ପ୍ରସ୍ତୁତି ପାଇଁ ନିମ୍ନଲିଖତ ସୂଚନାଗୁଡ଼ିକ ବ୍ୟବହାର କର ।)
I value my sense of sight/sound/touch/smell/taste the most because…
One of my favourite experiences is…
This is so because…
I appreciate being able to see/hear/touch/smell/taste…
God forbid, if I were to lose the sense of sight/sound/touch/smell/taste, it would make me feel…
I would not be able to…
I thank God that I am able to see/hear/touch/smell/taste.
Remember to
speak clearly and confidently
glance at your notes for reference rather than reading
make eye contact
use gestures if you wish to
pronounce words clearly and avoid mumbling
speak at a steady, moderate pace
Answer:
I value my sense of sight the most because it lets me seel everything around me. One of my favlourite experiences is watching colourful sunsets. This is so because they are beautiful and peaceful.
I appreciate being able to see my family’s faces and read my favourite books. If I were to lose my sense of sight it would make me feel very sad and lonely. I would not be able to see my friends or enjoy movies.
I thank God that I am able to see.

Let us write (ଆସ ଲେଖୁବା)

A descriptive paragraph describes a person, place, object or event to create a memorable experience for the reader. Write a descriptive paragraph describing a place that you visited recently.
(ଏକ ବର୍ଣ୍ଣନାତ୍ମକ ଅନୁଚ୍ଛେଦ ପାଠକଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ମରଣୀୟ ଅନୁଭୂତି ସୃଷ୍ଟି କରିବା ନିମନ୍ତେ ଏକ ବ୍ୟକ୍ତି, ସ୍ଥାନ, ବସ୍ତ କିମ୍ବା ଘଟଣା ବିଷୟରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥାଏ । ତୁମେ ନିକଟ ଅତୀତରେ ବୁଲିବାକୁ ଯାଇଥିବା ଏକ ସ୍ଥାନ ବିଷୟରେ ଏକ ବର୍ଣ୍ଣନାତ୍ମକ ଅନୁଚ୍ଛେଦ ଲେଖ ।)

Follow the guidelines given below to draft this paragraph.
(ଅନୁଚ୍ଛେଦଟି ଲେଖୁବା ପାଇଁ ନିମ୍ନ ପ୍ରଦତ୍ତ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଅନୁସରଣ କର ।)
1. In the opening line, begin with something interesting to capture the reader’s attention. Introduce the place you visited.
2. In the supporting lines, describe the place using adjectives and specific details that appealed to your five senses-sight, sound, smell, taste, and touch. You may repeat words, phrases, and sentences; compare objects and use personification to hold the reader’s attention.
3. Use fresh, soothing, ear kissing words.
4. Sentences must have a magnetic touch.
5. Try not to use long sentences.
6. In the concluding lines, summarise the description to provide a final impression. Mention what was the most important thing about that place which others should also experience.
Answer:
I visisted Indira Park in Bhubaneswar last Sunday morning. It was full of life and colour. The green lawn were like soft carpets. Children played on the slides. The happy shouts filled the air. I saw bright yellow and red flowers. They smiled at the sun. The smell of the wet soil and roses was refreshing. A cool fountain sprayed tiny water drops. They touched my skin like a soft mist. I sat on a bench under a big tree. Its shade was cool and peaceful. The most wonderful thing was the toy train. It moved in a slow circle. Everyone, young and old, should take a ride. It makes me feel like a happy child again.

Let us explore
(ଆସ ଅନ୍ଵେଷଣ କରିବା):

Three Days to See Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 3 10
Do you know how persons with visual challenges are able to read and write? They read through touch with the help of Braille, a code of raised dots that represents the letters of the alphabet. This touch code (tactile) was developed over a period of nine years by Louis Braille, who became blind at a very young age due to an accident.
Study the code given below and write your name using it. You may use bindis or grains of daal to make the dots that you can touch and feel.
(ନିମ୍ନ ପ୍ରଦତ୍ତ କୋଡ଼ଗୁଡ଼ିକୁ ପଢ଼ ଓ ଏହାକୁ ବ୍ୟବହାର କରି ତୁମ ନାମ ଲେଖ । ତୁମେ ଛୁଇଁ ପାରୁଥ‌ିବା ଓ ଅନୁଭବ କରି ପାରୁଥିବା ବିନ୍ଦି କିମ୍ବା ଡାଲି ଦାନ ବ୍ୟବହାର କରିପାର ।)
Three Days to See Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 3 11
(Students will write their names themselves using the code.)

II. Have you heard about the International Day of Persons with Disabilities? Find out when and how it is observed in India. Write your findings on a sheet and put it up on the class board.
(ତୁମେ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଭିନ୍ନକ୍ଷମ ଦିବସ ବିଷୟରେ ଶୁଣିଛ କି ? ଏହା କେବେ ଓ କିପରି ଭାରତରେ ପାଳିତ ହୁଏ ନିରୂପଣ କର । ତୁମେ ପାଇଥିବା ତଥ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଏକ କାଗଜରେ ଲେଖୁ ଶ୍ରେଣୀ ବୋର୍ଡ଼ରେ ଲଗାଅ ।)

Three Days to See Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 3

III. Do you like to know about sign language? Go to the link given below to learn about the Indian sign language. (ତୁମେ ସଙ୍କେତ ଭାଷା ବିଷୟରେ ଜାଣିବାକୁ ପସନ୍ଦ କରୁଛ କି । ନିମ୍ନ ପ୍ରଦତ୍ତ linkରେ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରି ଭାରତୀୟ ସଙ୍କେତ ଭାଷା ବିଷୟରେ ଶିକ୍ଷା କର ।) https:/ncert.nic.in/pdf/accessibility.ISL 200word_v15.pdf
Answer:
Do Yourself.
Three Days to See Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 3 12

Three Days to See Class 7 Summary

Let us read (ଆସ ପଢ଼ିବା):

I, who cannot see, find hundreds of things to interest me through mere touch. I feel the delicate symmetry of a leaf. I pass my hands lovingly about the smooth skin of a silver birch, or the rough, shaggy branch of a pine. In spring, I touch the branches of trees hopefully in search of a bud, the first sign of awakening Nature after her winter’s sleep. Occasionally, I am very fortunate; I place my hand gently on a small tree and feel the happy quiver of a bird in full song.

Three Days to See Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 3 2

ଓଡ଼ିଆ ଅନୁବାଦ:
ମୁଁ ଯେ କି ଦେଖିପାରେ ନାହିଁ କେବଳ ସ୍ପର୍ଶଦ୍ଵାରା ଶହ ଶହ ଜିନିଷ ପ୍ରତି ଆଗ୍ରହ ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ । ମୁଁ ଏକ ପତ୍ରର ସୂକ୍ଷ୍ମ ସମରୂପତା ସ୍ପର୍ଶଦ୍ଵାରା ଅନୁଭବ କରେ । ମୁଁ ମୋର ହାତକୁ ଅତି ପ୍ରେମର ସହିତ ଭୁର୍ଜଗଛର ସୂକ୍ଷ୍ମ ଧବଳ ବକଳ କିମ୍ବା ପାଇନ୍ ଗଛର ଖଦଖଦଡ଼ିଆ, ଅଡୁଆ ଚତୁଆ ଡାଳ ଉପରେ ବୁଲାଇ ଦିଏ । ବସନ୍ତ ଋତୁରେ, ମୁଁ ଆଶାର ସହ ଗଛମାନଙ୍କ ଡାଳରେ ହାତର ସ୍ପର୍ଶ କରେ କଢ଼ଟିଏ ଖୋଜିବାକୁ, ଯାହାକି ପ୍ରକୃତିକୁ ଜାଗରଣ କରିବାର ପ୍ରଥମ ସଂକେତ ଏବଂ ଯିଏକି ତାର ଶୀତର ନିଦ୍ରାରୁ ଉଠିଛି । ସମୟ ସମୟରେ, ମୁଁ ବହୁତ ଭାଗ୍ୟବାନ୍, ମୁଁ ମୋ ହାତକୁ,ଏକ ଛୋଟ ଗଛର ଉପରେ ଥୋଇଦିଏ ଏବଂ ଏକ ପକ୍ଷୀର ସଙ୍ଗୀତ ଭରା ଥରିବା ଅନୁଭବରେ ଖୁସି ହୁଏ ।

At times, my heart cries out with longing to see all these things. If I can get so much pleasure from mere touch, how much more beauty must be revealed by sight.
And I have imagined what I should most like to see if I were given the use of my eyes, say, for just three days.

ଓଡ଼ିଆ ଅନୁବାଦ:
ବେଳେବେଳେ, ମୋ ହୃଦୟ ବିଳପି ଉଠେ, ଏ ସବୁକୁ ଦେଖିବା ଇଚ୍ଛାରେ । ଯଦି ଏ ସବୁକୁ ସ୍ପର୍ଶ କରିବାରେ ମୋତେ ଏତେ ଆନନ୍ଦ ମିଳୁଛି, ତେବେ ଏମାନଙ୍କୁ ଆଖରେ ଦେଖୁ ପାରିଲେ ଆଉ କେତେ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟର ପରିପ୍ରକାଶ ହୋଇପାରିଥା’ନ୍ତା ଏବଂ ମୁଁ କଳ୍ପନା କରିପାରିଛି ଯେ ଯଦି ମୋତେ ଦୃଷ୍ଟିଶକ୍ତି ମିଳନ୍ତା, ମାତ୍ର ତିନିଦିନ ପାଇଁ ମୁଁ କେତେକ ଭଲ ପାଉଥ‌ିବା ଜିନିଷ ଦେଖୁବା ଉଚିତ ମନେ କରିଥା’ନ୍ତି ।

I should divide the period into three parts. On the first day, I should want to see the people whose kindness and companionship have made my life worth living. I do not know what it is to see into the heart of a friend through that ‘window of the soul’, the eye.
I can only ‘see’ through my fingertips the outline of a face. I can detect laughter, sorrow and other obvious emotions. I know my friends from the feel of their faces.

ଓଡ଼ିଆ ଅନୁବାଦ:
ପ୍ରଥମ ଦିନ, ମୁଁ ସେହି ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଦେଖିବାକୁ ଯୋଗ୍ୟ କରିଦେଇଛି । ମୁଁ ଜାଣେନାହିଁ, ସେହି ଦେଖୁବା ମୁଁ କେବଳ ମୋର ଆଙ୍ଗୁଠି ଛାପରେ ମୁଁ ସେ ସମୟକୁ ତିନୋଟି ଭାଗରେ ବିଭକ୍ତ କରିଥା’ନ୍ତି । ଇଚ୍ଛା ଯେଉଁମାନଙ୍କ ଦୟାଳୁତା ଏବଂ ବନ୍ଧୁତ୍ଵ ମୋ ଜୀବନକୁ ବଞ୍ଚିବା ଆଖୁ, ଯାହାକି ଆତ୍ମାର ଝରକା, ଜଣେ ବନ୍ଧୁର ହୃଦୟକୁ କିପରି ଜଣକର ମୁଖମଣ୍ଡଳକୁ ଦେଖିପାରିବି । ମୁଁ ହସ, ଦୁଃଖ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଭାବପ୍ରବଣତାକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିପାରିବି । ମୁଁ ସାଙ୍ଗମାନଙ୍କୁ ଜାଣିପାରିବ ସେମାନଙ୍କ ମୁଖମଣ୍ଡଳର ସ୍ପର୍ଶଦ୍ଵାରା ।

The next day I should arise with the dawn and see the thrilling miracle by which night is transformed into day. I should behold with awe the magnificent panorama of light with which the sun awakens the sleeping earth. This day I should devote to a hasty glimpse of the world, past and present.

ଓଡ଼ିଆ ଅନୁବାଦ:
ତା’ପରଦିନ ମୁଁ ପ୍ରଭାତରେ ଉଠିଯିବି ଏବଂ ସେହି ରୋମାଞ୍ଚକର ଚମତ୍କାର ଦୃଶ୍ୟ ଦେଖୁବି ଯହା ରାତ୍ରକୁ ଦିନରେ ପରିବର୍ତ୍ତିତ କରୁଛି । ମୁଁ ବିସ୍ମୟର ସହ ଦେଖୁ ସେହି ମନୋରମ ଆଲୋକର ଦୃଶ୍ୟ ଯେତେବେଳେ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଜାଗ୍ରତ କରିଦିଅନ୍ତି ସୁପ୍ତ ପୃଥ‌ିବୀକୁ । ଏହିଦିନ ମୁଁ ପୃଥ‌ିବୀ ଉପରେ ସମ୍ୟକ ଦୃଷ୍ଟିପାତ କରି କଟାଇବି । ତାର ଅତୀତ ଓ ବର୍ତ୍ତମାନ ବିଷୟରେ ଜାଣିବାକୁ ଚାହିଁବି ।

I should want to see the pageant of man’s progress, and so I should go to the museums. There my eyes would see the condensed history of the earth-animals and the races of men pictured in their native environment; gigantic carcasses of dinosaurs and mastodons that roamed the earth before man appeared, with his tiny stature and powerful brain, to conquer the animal kingdom.

Three Days to See Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 3

ଓଡ଼ିଆ ଅନୁବାଦ:
ମୁଁ ମାନବ ପ୍ରଗତିର ଦୃଶ୍ୟ ଦେଖିବାକୁ ଚାହିଁବି, ସେଥ‌ିପାଇଁ ମୋତେ ସଂଗ୍ରହାଳୟକୁ ଯିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ସେଠାରେ ମୋ ଆଖୁ ପୃଥ‌ିବୀର ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ଇତିହାସକୁ ଦେଖୁବ । ସଂଗ୍ରାହଳୟରେ ଥ‌ିବା ପଶୁ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରଜାତି ମାନବର ପ୍ରତିମା, ଡାଇନାସୋର ଦେଖୁବି ଯାହାକି ମାନବ ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ ପୃଥ‌ିବୀରେ ବିଚରଣ କରୁଥିଲା । ପୃଥ‌ିବୀକୁ ପରେ ଆସି ଆଜି ଏହି ଛୋଟ ଶରୀର ଏବଂ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ମସ୍ତିଷ୍କ ଧାରଣ କରିଥିବା ମାନବ ସମଗ୍ର ପଶୁଜଗତକୁ ଅଧିକାର କରିଛି ।

The following morning, I should again greet the dawn, anxious to discover new delights, new revelations of beauty. Today, this third day, I shall spend in the workaday world, amid the haunts of men going about the business of life. The city becomes my destination.

ଓଡ଼ିଆ ଅନୁବାଦ:
ପରବର୍ତୀ ସକାଳର ମୁଁ ପ୍ରଭାତକୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇବା ସହ ଅନେକ ଆନନ୍ଦକୁ ଆବିଷ୍କାର କରିବି ଏବଂ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟର ବିଭିନ୍ନ ରୂପକୁ ଦେଖୁବାକୁ ଚାହିଁବି । ଆଜି ହେଉଛି ତୃତୀୟଦିନ । ମୁଁ ଆଜି ଏହି ବ୍ୟସ୍ତବହୁଳ ପୃଥ‌ିବୀରେ ସହରକୁ ଦେଖାସାକ୍ଷାତ୍ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଆସୁଥ‌ିବା ବ୍ୟକ୍ତିଗଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କାଟିବି । ସହର ବର୍ତ୍ତମାନ ମୋର ଲକ୍ଷ୍ୟସ୍ଥଳ ।

First, I stand at a busy corner, merely looking at people, trying by sight of them to understand something of their daily lives. I see smiles, and I am happy. I see serious determination, and I am proud. I see suffering, and I am compassionate.

ଓଡ଼ିଆ ଅନୁବାଦ:
ପ୍ରଥମେ ମୁଁ ଏକ କୋଣରେ ଛିଡ଼ା ହୋଇ ସହରର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଦେଖ‌ିବା ସହିତ ସେମାନଙ୍କ ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନ ବିଷୟରେ ଜାଣିବାକୁ ଚାହିଁବି । ମୁଁ ଲୋକଙ୍କ ହସ ଦେଖ‌ିଲେ, ଖୁସି ହେବି । ମୁଁ ଲୋକଙ୍କ ଗମ୍ଭୀର ଦୃଢ଼ ମନ ଦେଖିଲେ, ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରିବି ଏବଂ ମୁଁ ଲୋକଙ୍କ ଯନ୍ତ୍ରଣା ଦେଖୁଲେ ଅନୁକମ୍ପା କରିବି ।

At midnight, permanent night would close in on me again. Naturally in those three short days I should not have seen all I wanted to see. Only when darkness had again descended upon me should I realise how much I had left unseen.

ଓଡ଼ିଆ ଅନୁବାଦ:
ମଧ୍ୟରାତ୍ରରେ, ମୋର ସ୍ଥାୟୀ ଅନ୍ଧକାର ପୁଣି ଆସିଯିବ । ପ୍ରକୃତରେ ସେହି ତିନିଦିନରେ ମୁଁ ଚାହିଁଥ‌ିବା ସମସ୍ତ ଜିନି ଦେଖୁପାରିବି ନାହିଁ । ଯେତେବେଳେ ଅନ୍ଧକାର ମୋ ଉପରକୁ ଓହ୍ଲାଇ ଆସିବ ମୁଁ ସେତେବେଳେ ଭାବିବି ମୁଁ ଆଉ କେତେ ଜିନିଷ ଛାଡ଼ି ଦେଇଛି ଦେଖିବା ପାଇଁ ।

I who am blind can give one hint to those who can see: use your eyes as if tomorrow you would be stricken blind. And the same method can be applied to your other senses. Hear the music of voice, the song of a bird, the mighty strains of an orchestra, as if you would be stricken deaf tomorrow. Touch each object as if tomorrow your tactile sense would fail. Smell the perfume of flowers, taste with relish each morsel, as if tomorrow you could never smell and taste again. Make the most of every sense; glory in all the facets of pleasure and beauty, which the world reveals to you through the several means of contact, which Nature provides. But of all the senses, I am sure that sight must be the most delightful one.
HELEN KELLER

ଓଡ଼ିଆ ଅନୁବାଦ:

ମୁଁ ଜଣେ ଅନ୍ଧ ହିସାବରେ ଦେଖିପାରୁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ସଙ୍କେତ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛ, ତୁମର ଆଖୁକୁ ଏପରି ବ୍ୟବହାର କର ଯେପରି ଆସନ୍ତାକାଲି ତୁମେ ଅନ୍ଧ ହୋଇଯିବ । ଏବଂ ସେହି ଏକା ପ୍ରକାର ଉପାୟ ତୁମେ ତୁମର ଅନ୍ୟ ଇନ୍ଦ୍ରିୟମାନଙ୍କ ଉପରେ ପ୍ରୟୋଗ କର । ସଙ୍ଗୀତର ସ୍ଵର ଶୁଣ, ପକ୍ଷୀଟିର ଗୀତ, ଅର୍କେଷ୍ଟ୍ରାର ଜୋର ବାଦ୍ୟ ଶୁଣ ଯେପରିକି ତୁମେ ଆସନ୍ତାକାଲି ବଧୂର ହୋଇଯିବ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦ୍ରବ୍ୟକୁ ସ୍ପର୍ଶ କର ଯେପରିକି ତୁମର ସ୍ପର୍ମେନ୍ଦ୍ରିୟ ଫେଲ୍ ହୋଇଯିବ । ଫୁଲଗୁଡ଼ିକର ବାସ୍ନା ଗ୍ରହଣ କର, ପ୍ରତି ଖାଦ୍ୟ ଦାନକୁ ଆନନ୍ଦରେ ଖାଅ ଯେପରି କାଲି ତୁମେ ବାସ୍ନା ନା ସ୍ଵାଦ ବାରିପାରିବ ନାହିଁ । ସମସ୍ତ ଇନ୍ଦ୍ରିୟର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପଯୋଗ କର, ସୁଖ ଏବଂ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟର ସମସ୍ତ ଦିଗର ଗୌରବ ଯାହା ତୁମ ପାଖକୁ ଆସିବ ବିଭିନ୍ନ ସଂଯୋଗର ଉପାୟରେ ଯାହା ପ୍ରକୃତି ଯୋଗାଇ ଦେଇଛି । କିନ୍ତୁ ସମସ୍ତ ଇନ୍ଦ୍ରିୟ ଅପେକ୍ଷା, ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଦୃଷ୍ଟି ଶକ୍ତି ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଆନନ୍ଦପୂର୍ଣ୍ଣ ।
-ହେଲେନ୍ କେଲ୍‌ର

Summary of Text
(ପାଠ୍ୟ ବିଷୟର ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ସାରକଥା):

The essay “Three Days to See” by Helen Keller is a reflection on the value of sight and other senses. Keller, who is blind, imagines what she would do if she could see for just three days.
Day 1: She would spend time with the people who have brought kindness and companionship into her life, appreciating their expressions and emotions through sight.
Day 2: She would explore the natural world, from the sunrise to museums, observing the progress of humanity, animals, and history.
Day 3: She would go to the city and observe the lives of ordinary people, their happiness, determination, and suffering.
Keller emphasizes that sight is precious and urges people to use all their senses fully, appreciating the world as if they might lose them tomorrow. Her message is to value every sense and never take the pleasures of life for granted.

Notes & Glossary (ଶବ୍ଦାର୍ଥ)
Three Days to See Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 3 3

Three Days to See Class 7 MCQ

Question 1.
What does the writer feel to understand the symmetry of nature?
(a) a flower
(b) a leaf
(c) a stone
(d) a bird
Answer:
(b) a leaf

Question 2.
What does the writer feel on a small tree?
(a) cold wind
(b) rough bark
(c) rain drops
(d) happy quiver of a bird
Answer:
(d) happy quiver of a bird

Question 3.
Why does the writer touch tree branches in spring?
(a) to find fruit to eat
(b) to feel for the first new bud
(c) to break off a branch
(d) to see if the tree is strong
Answer:
(b) to feel for the first new bud

Question 4.
What does the speaker logically conclude from her experience of touch?
(a) the world is a dangerous place
(b) there must be even more beauty accessible through sight
(c) other senses are unreliable
(d) imagination is superior to reality
Answer:
(b) there must be even more beauty accessible through sight

Three Days to See Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 3

Question 5.
The tone of the essay can best be described as ______.
(a) bitter and sarcastic
(b) wistful and reflective
(c) humorous and light-hearted
(d) detached and analytical
Answer:
(b) wistful and reflective

Question 6.
What can the author primarily recognise her friends?
(a) by the sound of their voice
(b) by the feel of their faces
(c) by their kindness and companionship
(d) by looking into their eyes
Answer:
(b) by the feel of their faces

Question 7.
Why does the writer value seeing people more than objects?
(a) objects are easy to imagine
(b) people give meaning to her life
(c) she dislikes nature
(d) she is afraid of places
Answer:
(b) people give meaning to her life

Question 8.
Which creatures roamed the earth before humans?
(a) lions and tigers
(b) birds and fish
(c) dinosaurs and mastodons
(d) monkeys
Answer:
(c) dinosaurs and mastodons

Question 9.
The writer spends the third day ______.
(a) in the countryside
(b) in the city
(c) in a museum
(d) in a forest
Answer:
(b) in the city

Question 10.
The writer stands to observe people ______.
(a) in a park
(b) in an office
(c) at a busy street corner
(d) at home
Answer:
(c) at a busy street corner

Three Days to See Class 7 Fill in the Blanks

1. If I ______ given the use of my eyes.
Answer: were

2. Much more beauty must be revealed by ______.
Answer: sight

3. I should divide the period into ______ parts.
Answer: three

Three Days to See Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 3

4. My heart cries out with ______ to see all these things.
Answer: longing

5. I feel the ______ symmetry of a leaf.
Answer: delicate

Three Days to See Class 7 True or False

1. The author uses the sense of touch to know the world.
Answer: True

2. The author feels the delicate symmetry of a bud.
Answer: False

3. The tree Silver Birch has rough skin.
Answer: False

4. The author considers the sense of sight most useful.
Answer: True

5. The first day is spent by the author in museum.
Answer: False

6. The third day is spent at busy corner.
Answer: True

7. Tactile sense refers to smelling.
Answer: False

8. The author suggests ‘to make best use of every sense’.
Answer: True

Three Days to See Class 7 Very Short Question Answer

Question 1.
How does the writer enjoy nature without sight?
Answer:
The wirter enjoys nature through her sense of touch. She feels leaves, tree bark, buds and even the movement of birds using her hands.

Question 2.
Why does the writer describe sunrise as a “magnificent panorama of light”?
Answer:
Becuse the sunrise fills the world with beauty, light, and wonder, creating a powerful visual experience.

Question 3.
What does the contrast between dinosaurs and humans suggest?
Answer:
It suggests that physical size is less important than intelligence, as humans conquered nature using their powerful brains.

Three Days to See Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 3

Question 4.
Why does the writer feel happy, proud, and compassionate watching people?
Answer:
Because people’s expression reflect joy, determination and suffering, which awaken different human emotions in the writer.

Question 5.
What does the phrase “permanent night” suggest?
Answer:
It suggests that the writer will lose the power of sight again and return to complete darkness.

Question 6.
Why does the writer realise how much she had left unseen only after darkness returns?
Answer:
Because the limited time makes her understand the true value of sight and how much more there is to see in the world.

Question 7.
What does the writer suggest about touch, smell and taste?
Answer:
The writer suggests touching objects, smelling flowers and testing food fully, as if these might fail the next day.

Question 8.
Which sense does the writer consider the most delightful and why?
Answer:
The writer considers sight the most delightful sense because it reveals the beauty and pleasure of the world most richly.

Three Days to See Class 7 Short Question Answer

Question 1.
What is basis for the speaker’s belief that sight must reveal great beauty?
Answer:
The basis is her own experience. She reasons that if the sense of touch alone can give her so much pleasure, then sight-a much more comprehensive sense-must reveal a far greater dimension of beauty.

Question 2.
In your own words, what is the “thought experiment” the speaker is conducting?
Answer:
The speaker is imagining and planning how she would use the gift of eye sight, if it were granted to her for only three days, to see the things she considers most important and beautiful.

Question 3.
Why does the author say, “I am very fortunate”?
Answer:
The author, in spite of being blind, considers herself fortunate because her other four senses are perfect. She can use these senses to live her life happily. There are people who are without many senses. But the author has lost only the sense of sight, so she considers herself fortunate.

Question 4.
How does the author plan to spend the third day?
Answer:
The author plans to spend the third day among the common people, their business of life, their happiness and sufferings. She would be compassionate toward them. She would feel pride for such experiences.

Question 5.
What advice does the author provide to the people with sight and other senses?
Answer:
The author advises the people having the sense of sight and other senses, to use them fully with appreciation for the wonderful creation as if they might lose these senses tomorrow.

Three Days to See Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 3

Question 6.
Describe what does the author want to experience with the sense of sight.
Answer:
The author thinks with the sense of sight she could discover the beauty of creation, such as how her near and dear ones appear, the change of day into night, the history of earth in museum, people’s busy life, and the world of work. She would understand everything in a better manner.

Question 7.
What values does the author exhibit in her writing?
Answer:
The author is very sensitive. She is eager to know everything in detail. She does not feel bad though she is blind. She compensates for her blindness by using her other senses. She has concern for mankind. She loves to be amidst them and share their sorrow and happiness. She is very much compassionate towards mankind. She is simple and straight towrad in her statement.

The Case of the Fifth Word Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 7

For effective revision, students can use BSE Odisha Class 8 English Solutions Chapter 7 The Case of the Fifth Word Question Answer to practice textbook exercises.

Class 8 English The Case of the Fifth Word Question Answer

Class 8 English Chapter 7 Question Answer Odia Medium

Let us do these activities before we read
(ଚାଲ ପଢ଼ିବା ପୂର୍ବରୁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ କରିବା

Work in pairs. Solve the crossword puzzle given below with the clues in the form of anagrams.
(An ‘anagram’ is a word or phrase that is made by rearranging the letters in a different order to make a new word or phrase, For example, ‘North’ is an anagram of ‘Thorn’.)
The Case of the Fifth Word Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 7.1
Answer:
The Case of the Fifth Word Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 7.2

Let us discuss
(થાવ થાલ્ભાવજ્રા જીગેા)

I. Complete the following statements with suitable reasons. Share your answers with your classmates and teacher.

1. Leroy’s nickname was Encyclopedia and everyone called him by that name because ………….
Answer: he knew almost everything and has a sharp brain.

2. At the dinner table on Tuesday night, Chief Brown stared at his cream-of-mushroom soup as ………….
Answer: he was confused and was thinking about the strange case.

The Case of the Fifth Word Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 7

3. Encyclopedia sat quietly at the dinner table because ………….
Answer: he was trying to solve the mystery.

4. Nolan put the will on the kitchen table because ………….
Answer: he wanted others to find it easily.

II. Do you think Chief Brown would need Leroy’s help to solve this case? If yes, why ? If no, why not ?
Answer:
Yes, Chief Brown would need Leroy’s help because the boy is intelligent and notices small details.

Let us discuss (ଆସ ଆଲୋଚନା କରିବା)

A fact is something that can be proven true or false. A fact is not based on people’s beliefs. An opinion on the other hand is a belief, feeling, or judgement, and can vary from one person to another. An opinion cannot be proven.
(‘ତଥ୍ୟ’ ହେଉଛି ଏପରି କିଛି ଜିନିଷ ଯାହାକୁ ସତ୍ୟ ବା ମିଥ୍ୟା ଭାବରେ ପ୍ରମାଣ କରାଯାଇପାରିବ, ଏବଂ ଏହା ଲୋକମାନଙ୍କର ବିଶ୍ଵାସ ଉପରେ ଆଧାରିତ ନୁହେଁ । ‘ମତ’ ହେଉଛି ଏକ ବିଶ୍ଵାସ, ଅନୁଭୂତି ବା ବିଚାର । ଏହା ବ୍ୟକ୍ତିରୁ ବ୍ୟକ୍ତି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭିନ୍ନ ହୋଇଥାଏ ଓ ଏହା ପ୍ରମାଣଯୋଗ୍ୟ ନୁହେଁ ।)
Identify which of the following statements from part I and II of the story are facts or opinions. One example has been done for you. Share your answers with your classmates and teacher. (Question with Answer)

  • Encyclopedia’s father was the Chief of Police. (fact)
  • Everyone thought that Chief Brown must be the smartest police chief in the country. (opinion — it proven)
  • An encyclopedia is a book or set of books filled with facts from A to Z. (fact)
  • Leroy’s friends said that he was like a library and computer rolled into one, and more user-friendly. (opinion)
  • Two masked men held up the Diamond Mart on Sixth Avenue. (fact)
  • Nolan and Davenport had met while both were in prison in South Carolina. (fact)
  • Chief Brown’s hunch was that Davenport and Nolan decided to hide the loot until things cooled down. (opinion)
  • Nolan wrote a four words code to tell Davenport where he had hidden the stolen jewellery. (fact)

II. Complete the table by choosing the character traits of Leroy given in the box below. There is an extra word that you do not need. One example has been done for you.
(ସାରଣୀରେ ପ୍ରଦତ୍ତ ଲେରୟ ବା ଏନ୍‌ସାଇକ୍ଳୋପେଡ଼ିଆର ଚାରିତ୍ରିକ ଗୁଣାବଳୀ ମଧ୍ୟରୁ ସଠିକ୍ ଗୁଣ ବାଛି ସାରଣୀକୁ ପୂରଣ କର ।)
(Questions with Answer)
The Case of the Fifth Word Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 7.13
Answer:

Textual Evidences (ପାଠ୍ୟଗତ ପ୍ରମାଣ) Traits (ଗୁଣାବଳୀ)
1. He read more books than anyone in Idaville, and he nerver forgot a fact. knowledgeable (ଜ୍ଞାନୀ)
2. Encyclopedia never spoke of the help he gave his father. He didn’t want to seem different from other boys. humble (ନମ୍ର)
3. Encyclopedia sat quietly. He knew his mother and father were discussing the case for his benefit. keen (ତୀବ୍ର ଇଚ୍ଛୁକ)
4. Usually, he needed to ask only one question to solve a case before dessert. cleverness (ଚତୁରତା )

Let us think and reflect
(ଆସ ଭଲ ଭାବରେ ଚିନ୍ତା କରିବା):

I. Read the given extracts and answer the questions that follow.
(ଦିଆଯାଇଥବା ଅନୁଚ୍ଛେଦଟି ପଢ଼ ଓ ନିମ୍ନ ପ୍ରଶ୍ନଗୁଡ଼ିକର ଉତ୍ତର ଲେଖ ।)

1. Chief Brown would have liked to tell everyone about his only child. But who would believe him? Who would believe that the best detective live was an eighth grader? So, he said nothing. Encyclopedia never spoke of the help he gave his father. He didn’t want to seem different from other boys. But there was nothing he could do about his nickname. He was stuck with it. Only his parents and teachers called him by his real name, Leroy. Everyone else called him Encyclopedia.

(i) Complete the following sentence with a suitable reason.
(ଏକ ସଠିକ/ ସାର୍ଥକ କାରଣ ସହ ନିମ୍ନଲିଖୂ ବାକ୍ୟ ପୂରଣ କର ।) (Questions with Answer)
Chief Brown’s dilemma (ଦ୍ବନ୍ଦ୍ବ) can be called unique (ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ବା ବିଶେଷ ଧରଣର କୁହାଯାଇପାରେ) because of his taking help from his 8th grade son Encyclopedia will be believed by none.
(କାରଣ ସେ ଚତୁର ଅଷ୍ଟମ standard ବା ଶ୍ରେଣୀରେ ପଢୁଥ‌ିବା ପୁଅ Encyclopedia ର ସାହାଯ୍ୟ ଏହାକୁ କେହି ସହଜରେ ବିଶ୍ଵାସ କରିବେ ନାହିଁ ।)

(ii) What can be inferred (କ’ଣ ଅନୁମାନ କରାଯାଇପାରେ) about why Encyclopedia never spoke of the help he gave his father?
(Encyclopedia କାହିଁକି ବାପାଙ୍କୁ ଦେଉଥ‌ିବା ସାହାଯ୍ୟ ବିଷୟରେ କେବେ କାହାକୁ କହୁ ନଥୁଲା, ଏଥୁରୁ କ’ଣ ଅନୁମାନ କରାଯାଇପାରେ ?)
(A) He is shy and lacks confidence in his abilities to share his insights.
(B) He wants to avoid the jealousy others might feel about his skills.
(C) He desires to blend with the other boys to prevent seeming different.
(D) He is embarrassed about being smarter than most adults around him.
Answer:
(C) He desires to blend with the other boys to prevent seeming different.
(ସେ ନିଜକୁ ଭିନ୍ନ ରୂପେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ନ କରିପାରିବା ପାଇଁ ଅନ୍ୟ ବାଳକମାନଙ୍କ ସହିତ ମିଶିବାକୁ ଇଚ୍ଛୁକ ଥିଲା ।)

The Case of the Fifth Word Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 7

(iii) The parents not choose to call (ଡାକିବାକୁ ପସନ୍ଦ କରୁ ନଥ୍ଲେ) their son Encyclopedia’. Select the reason that is false.
(A) For them he is more than his unique abilities; he is their child, with a personal identity.
(B) Calling him by his real name reflects their affection and the desire to acknowledge him as an ordinary boy.
(C) They want him to be remembered as different from the others around.
Answer:
(B) Calling him by his real name reflects their affection and the desire to acknowledge him as an ordinary boy.
(Encyclopedia କୁ ତା’ ନିଜର ପ୍ରକୃତ ନାମରେ ବାପାମା’ଙ୍କ ଡାକିବା ତାକୁ ଏକ ସାଧାରଣ ବାଳକ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରିନେବା ସେମାନଙ୍କର (ତା’ ବାପା ମାଆ)ଙ୍କର ତା’ ପ୍ରତି ଥିବା ସ୍ନେହ ବା ଭଲପାଇବାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି ।)

(iv) What do you mean by the fact that Leroy was ‘stuck with’ the name Encyclopedia ?
(‘ଲେରୟ’ ‘ଏନ୍‌ସାଇକ୍ଳୋପେଡ଼ିଆ’ ନାମରେ ପରିଚିତ ଥିଲା, ଏହାର କାରଣ କ’ଣ ?
Answer:
Because as the the name ‘Encyclopedia’ suggests, Leroy who was called “Encyclopedia’ had all sources of knowledge at his finger tipes.
(କାରଣ ଏକ ‘ଶବ୍ଦକୋଷ’ ଭଳି ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ଜ୍ଞାନର ସେ ଅଧିକାରୀ ଥୁଲା ।)

2. Chief Brown studied the four words: Nom Utes Sweden Hurts. He shook his head and passed the notebook to Mrs. Brown again. “Can youfigure it out?”
“Nom is a shortening of nominative, a grammatical term,” stated Mrs. Brown, who had taught English and other subjects in high school. “Utes is an American Indian tribe. Sweden is a country in northern Europe. Hurts is hurts.”
She lifted her gaze to Encyclopedia and shook her head.
“I can’t figure it out,” she confessed.
“Davenport disappeared right after the hold-up,” Encyclopedia reminded her.

(i) What does Chief Brown’s reaction of shaking his head suggest about his understanding of the four words?
(‘ଚାରୋଟି ଶବ୍ଦ’ ବୁଝିବାରେ ପୁଲିସ ମୁଖ୍ୟ ବ୍ରାଉନଙ୍କର ମୁଣ୍ଡ ହଲାଇ ‘ନାହିଁ’ର ଇସାରା ଦେବା ତାଙ୍କର କେଉଁ ପ୍ରତିକ୍ରିୟାକୁ ସୂଚିତ କରୁଛି ?)
(A) He is confident that the words are a clue.
(B) He is confused, unable to make sense of the words.
(C) He believes the words are random and meaningless.
(D) He thinks the words are unrelated to the case
Answer:
(B) He is confused, unable to make sense of the words.
(ସେ ଦ୍ଵନ୍ଦ୍ବରେ ପଡ଼ିଯାଇଛନ୍ତି ଓ ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକର ସଠିକ୍ ଅର୍ଥ ବୁଝିବାରେ ଅସମର୍ଥ ।)

(ii) Identify whether the given statement is true or false.
(ନିମ୍ନଲିଖ୍ତ ଉକ୍ତି ‘ଠିକ୍’ କି ‘ଭୁଲ୍’ ଚିହ୍ନାଅ ।)
Mrs. Brown explained the actual meanings of the individual words rather than decoding the hidden message behind them.
Answer:
false

(iii) What does Mrs. Brown’s inability to decode the words suggest about the message ?
(ସନ୍ଦେଶରେ ଲେଖାଯାଉଥ‌ିବା ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକର ଅର୍ଥ ବାହାର କରିବାରେ Mrs Brownଙ୍କର ଅସାମର୍ଥ୍ୟତା କ’ଣ ସୂଚିତ କରୁଛି ?)
Answer:
Her (Mrs Brown’s) working knowledge of grammar only and not the deep or inner hidden meanings.
Or
Her lackness of sharp intelligence about understanding hidden meanings.
(ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକର ଲୁକ୍‌କାୟିତ ଅର୍ଥ ବୁଝିବାରେ ତାଙ୍କର ତୀକ୍ଷଣ ବୁଦ୍ଧିର ଅଭାବ)

(iv) Complete the following sentence suitably.
(ଯଥୋପଯୁକ୍ତ ଭାବେ ନିମ୍ନ ବାକ୍ୟଟିକୁ ପୂରଣ କର ।)
The purpose of Encyclopedia’s reminder in the last line of the extract (ଉଦ୍ଧୃତାଂଶ) was to ……………… (refocus the discussion on the context of the crime/suggest that the coded message was meant for Davenport/imply that the message was likely a clue about the location of the stolen jewellery)
Answer:
imply that the message was likely a clue about the location of the stolen jewellery.
(ଏହା ପ୍ରକାଶ କରିବା ପାଇଁ ଯେ ଚୋର ଗହଣାର ସ୍ଥାନ ବିଷୟରେ ସନ୍ଦେଶଟି ଏକ ରହସ୍ୟର ସୂତ୍ର ଭଳି ଥିଲା ।)

II. Answer the following questions.
(ନିମ୍ନଲିଖତ ପ୍ରଶ୍ନଗୁଡ଼ିକର ଉତ୍ତର ଦିଅ ।)

(i) Answer the following questions. (ନିମ୍ନଲିଖତ ପ୍ରଶ୍ନଗୁଡ଼ିକର ଉତ୍ତର ଦିଅ ।)
Why didn’t father tell anyone that Leroy was the real detective ?
(ବାପା (Mr. Brown) କାହିଁକି କାହାକୁ କହୁ ନଥୁଲେ ଯେ ‘ଲେରୟ’ ପ୍ରକୃତ ଗୋଇନ୍ଦା ଥିଲା ?)
Answer:
Father (Mr, Brown) didn’t tell anyone that Leroy was the real detective because he was sure (ନିଶ୍ଚିତ) nobody would believe an eight standard boy to be a detective. (ଜଣେ ଗୁଇନ୍ଦା ହୋଇଥୁବାର)

(ii) Why didn’t Leroy even speak of the help he gave his father? ́
(Leroy ବାପାଙ୍କୁ ଦେଉଥୁବା ସାହାଯ୍ୟ ବିଷୟରେ କେବେ କାହିଁକି କହୁ ନଥୁଲା ?)
Answer:
Leroy didn’t even spoke of the help he gave his father because he did n’t want to seem different (ଭିନ୍ନ ଥିବାର ଜଣାଯିବା ପାଇଁ) from other boys.

(iii) Why was Leroy nicknamed Encyclopedia ? Do you think it was a suitable name ?
(Leroy ର ଛଦ୍ମନାମ Encyclopedia କାହିଁକି ଥୁଲା ? ତୁମେ କ’ଣ ଭାବୁଛ ଏହା ଉପଯୁକ୍ତ/ ଯୋଗ୍ୟ | ସାର୍ଥକ ନାମ ଥିଲା ?)
Answer:
Lenoy was nicknamed Encyclopedia because as an encyclopedia he was gifted with the knowledge of everything. Yes, I think it was suitable.

The Case of the Fifth Word Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 7

(iv) Nolan and Davenport were very close. Support this statement with evidence from the text.
(Nolan ଓ Davenport ଅତି ଘନିଷ୍ଠ ଥୁଲେ । ଏହି ଉକ୍ତିର ସମର୍ଥନ ପାଇଁ ପାଠ୍ୟ ବିଷୟରୁ ପ୍ରମାଣ ସଂଗ୍ରହ କର ।)
Answer:
To prove that Nolan and Davenport were very close, it can be justified (ପ୍ରମାଣ କରିହେବ) from Mr. Brown’s statement when he told his son Encyclopedia and Mrs. Brown that when Nolan and Davenport both were in prison in South Carolina on their first meeting, they became friendly because of shared interests. (ଉଭୟଙ୍କର ସମାନ ସ୍ୱାର୍ଥ ଯୋଗୁଁ)

(v) Why did Davenport disappear right after the jewellery hold-up ?
(ଗହଣା ଡକାୟତି ପରେ Davenport କାହିଁକି ହଠାତ୍ ଅଦୃଶ୍ୟ ହୋଇଗଲେ ?)
Answer:
After the jewellery hold-up (ଡକାୟତି) Davenport disappeared right for the fear of being detected.(ଚିହ୍ନା ପଡ଼ିବା ଭୟରେ) by the police.

(vi) What does Mrs. Brown’s interest in the case tell us about her ?
(ଘଟଣା ବିଷୟରେ ଶ୍ରୀମତୀ ବ୍ରାଉନ୍‌ଙ୍କର ଆଗ୍ରହ ସଂପର୍କରେ ଆମମାନଙ୍କୁ କ’ଣ ସୂଚନା ଦେଉଛି ?)
Answer:
Mrs. Brown’s interest in the jewellery robbery case tells us about her guessing the meanings of the four coded words which she thought to make them out ( ବୁଝିବା ପାଇଁ) on her having taught English grammar at the high school.
Or
Mrs. Brown’s interest in the jewellery case tells us about her growing curiosity (ଉତ୍ସାହ) for the case as the coded words were related to her grammar teaching though she failed to make them out. (ଯଦିଓ ସେ ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକର ଅର୍ଥ ବୁଝିବାରେ ଅସମର୍ଥ ହୋଇଥିଲେ)

(vii) Explain why Chief Brown was proud of his son ?
(ପୁଲିସ ମୁଖ୍ୟ ବ୍ରାଉନ୍ କାହିଁକି ତାଙ୍କ ପୁଅ ପାଇଁ ଗର୍ବିତ ଥିଲେ ? ବୁଝାଅ ।)
Answer:
It was no doubt Encyclopedia or Leroy was extremely intelligent having gained command over all areas of knowledge. (ଜ୍ଞାନର ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ଦକ୍ଷତା ହାସଲ କରିଥିବା). But his silence (ନୀରବତା), humility (ନମ୍ରତା) and keen understanding (ତୀକ୍ଷ୍ଣ ବୁଝିବା ଶକ୍ତି) had made his father Mr Brown proud.

(viii) Think of five words to describe Encyclopedia.
(ଏନ୍‌ସାଇକ୍ଲୋପେଡ଼ିଆ ବିଷୟରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିବା ପାଇଁ ପାଞ୍ଚଟି ଶବ୍ଦ ଚିନ୍ତା କର ।)
Answer:
Five words that fit into the character of Encyclopedia are his sharp intelligence (186 ବୁଦ୍ଧି), silence (ନୀରବତା), humility (ନମ୍ରତା), knowledge (ଜ୍ଞାନ) and keen listening (ଏକାଗ୍ର ଶ୍ରବଣ).

(ix) What is the four-word coded message in the story ?
(ଗଳ୍ପରେ ଚାରିଶବ୍ଦ ବିଶିଷ୍ଟ ସାଙ୍କେତିକ ବାର୍ତ୍ତା ବା ସନ୍ଦେଶ କ’ଣ ଅଟେ ?)
Answer:
The four word-coded message in the sroty is

  • ‘Nom’ for Monday.
  • ‘Sweden’ for Wednesday.
  • ‘Utes’ for Tuesday.
  • ‘Hurts’ for Thursday.

Let us Learn (ଆସ ଶିଖ୍)

Match the phrasal verbs from the text given in Column 1 with their meanings in Column 1. You may refer to a dictionary.
(ପାଠ୍ୟ ବିଷୟରୁ ଦର୍ଶାଯାଇଥିବା phrasal verbs ବା କ୍ରିୟାଯୁକ୍ତ ଋଢ଼ିଗୁଡ଼ିକର ସ୍ତମ୍ଭ ଏକ ଓ ସ୍ତମ୍ଭ ଦୁଇ ସହିତ ଯୋଗ କର ।
The Case of the Fifth Word Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 7.14
Answer:

Column – 1 (Phrasal verbs) Column – 2 (Phrasal Meaning)
1. put on (iv) wear (clothes, hat etc) ପିନ୍ଧିବା (ପୋଷାକ, ଟୋପି ଇତ୍ୟାଦି)
2. cooled down (iii) became normal or calmed (ଶାନ୍ତ ହୋଇଗଲେ)
3. turned up (i) appeared / been discovered (ଆସିଲେ ଦେଖାଦେଲେ )
4. make of (ii) solve a problem (ସମାଧାନ କରିବା ଏକ ସମସ୍ୟାର)
5. figure out (vi) have and idea or understanding of something (ବୁଝିବା)
6. got away with (v) escaped without being punished (ବିନା ଦଣ୍ଡରେ ଖସି ପଳାଇଲେ)

Now, fill in the blanks with the phrasal verbs given in Column 1.
(ସ୍ତମ୍ଭରେ ଦିଆଯାଇଥ‌ିବା phrasal verbs ଗୁଡ଼ିକୁ ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନରେ ପୂରଣ କର ।)

A. Finally, some important evidence about the case has ……………..
Answer: been made of

The Case of the Fifth Word Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 7

B. After I I understood that I had made a big mistake……………..
Answer: cooled down

C. I couldn’t D. He ………….. why he was angry with me.
Answer: figure out

D. He ………….. his special coat and went to his friend’s birthday party.
Answer: put on

E. Ravi forgets to do his homework but he ………… it as teacher didn’t ask for it that day.
Answer: got away with (ଦଣ୍ଡ ପାଇବାରୁ ବର୍ତ୍ତିଗଲା)

F. I do not know what to ……… his behaviour.
Answer: make of (ସମାଧାନ କରିବା ପାଇଁ)

II. Fill in the blanks in the following sentences by choosing the correct word pairs from the box given below.
(କୋଠରୀରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ଯୋଡ଼ା ଶବ୍ଦରୁ ଠିକ୍ ଶବ୍ଦ ବାଛି ନିମ୍ନଲିଖୁତ ବାକ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।)

The Case of the Fifth Word Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 7.15

1. After running for 50 kilometres last …… I felt ………… for two days.
Answer: week (ହ୍ରାସ)/weak (ଦୁର୍ବଳ)

2. When the committee met yesterday, they brought ………..local cases to the…………..
Answer: four (ଚାରି)/fore (ପ୍ରକାଶ/ଉପସ୍ଥାପନ

3. While learning to drive, Rina used too much force on the…………….causing the car to………….down.
Answer: brake/break down

4. He has composed a beautiful ……..of music in order to bring …………… to thousands of people.
Answer: piece/peace

5. She was busy ___ her hair not caring about the …………. flowers in her garden.
Answer: dyeing/dying

III. Leroy solved the mystery of the missing fifth word with his critical thinking abilities. Work in pairs to solve the puzzles given in the illustrations below and infer what they say. One example has been done for you.
The Case of the Fifth Word Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 7.16
Answer:
First – underage
Second – try to understand
Third – up/upward
Fourth – got it, do it
Fifth – sixth sense
Sixth – one in a million/extraordinary
Seventh – once upon a time
The Case of the Fifth Word Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 7.17

IV. Read the following sentences from the text and study the highlighted words.
କ, ପାଠ୍ୟ ବିଷୟରେ ବର୍ଣ୍ଣିତ ବାକ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ପଢ଼ ଓ କଳା ଅକ୍ଷରରେ ଲିଖ୍ତ ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ କର

1. Everyone thought that he must be the smartest police chief in the country.
2. She read what he had copied.
3. They tell where the jewellery is hidden.
4. Nom is a shortening of nominative, a grammatical term,” stated Mrs. Brown, who had taught English and other subjects in high school.
5. “Nolan and Davenport had met,” Chief Brown said, while were in prison in South Carolina.”
6. When (668696m) he came up against a case he couldn’t solve, he acted at once.
7. The code is simple, especially as it’s written on a sheet from a calendar.
8. They became friendly because of shared interests.
9. Encyclopedia solved the case for him before dinner was over.
Bold types ବା କଳା ଅକ୍ଷରରେ ଲିଖିତ ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକ subordinators ବା ଅବ୍ୟୟ ପଦ ଅଟେ, ଯେଉଁଗୁଡ଼ିକ ଦୁଇ ବା ତହିଁରୁ ଅଧୁକ clause ବା ବାକ୍ୟଖଣ୍ଡଗୁଡ଼ିକୁ ଯୋଗ କରୁଛି ।

The Case of the Fifth Word Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 7.19

Examples:
1. Everyone thought – clause
he must be the smartest police chief in the country – clause
ଏହି ଦୁଇଟି clause ବା ଖଣ୍ଡବାକ୍ୟ subordinating conjuction ବା subordinator (that) ଦ୍ଵାରା ସଂଯୁକ୍ତ ।

The Case of the Fifth Word Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 7

2. She need-clause
He had copied
clause
What subordinator
ସେ ପଢ଼ିଲେ ଯାହା ସେ କପି କରିଥିଲା ।

Remember (ମନେରଖ):

  • A clause is a part of a sentence having a subject and a tense verb.
    clause ଖଣ୍ଡବାକ୍ୟ ହେଉଛି ଏକ ବାକ୍ୟର ଅଂଶ ଯାହାର ଗୋଟିଏ କର୍ତ୍ତା ଓ ଗୋଟିଏ କାଳରୂପକ କ୍ରିୟା ଥାଏ ।
  • Two or more clauses make a sentence.
    ଦୁଇ ବା ତହିଁରୁ ଅଧ୍ଵକ ଖଣ୍ଡବାକ୍ୟର ଯୋଗରେ ଗୋଟିଏ ବାକ୍ୟ ତିଆରି ହୋଇଥାଏ ।

Now, fill in the blanks with the words in the box given below to complete the following sentences. There are two extra words that you do not need.
(ବାକ୍‌ସରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକ ସାହାଯ୍ୟରେ ବାକ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ପ୍ରଦତ୍ତ ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକୁ ପୂରଣ କର । ଦୁଇଟି ଅତିରିକ୍ତ ଶବ୍ଦ ରହିଛି, ଯାହା ଅଦରକାରୀ ଅଟେ ।)
The Case of the Fifth Word Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 7.18
Detective stories are exciting the real culprit is. They take place in settings (ii) ………… clues are hidden carefully. (iii) ………… the mystery seems tricky, a clever detective always finds answers. Readers often wonder (iv) ………… criminals leave small but important clues. The challenge is to decide (v) ………… suspect is guilty. (vi) ………… the truth is revealed, everything makes sense. But one may wonder (vii) ………… they could have solved it themselves. These stories are fun (viii) ………… they make readers think till the very end.

  • exciting — ଉତ୍ସାହପ୍ରଦ
  • detective stories — ଗୁଇନ୍ଦା ଗଳ୍ପ
  • real culpirt — ପ୍ରକୃତ ଦୋଷୀ
  • keeping reading guessing – ପାଠକମାନଙ୍କୁ ଅନୁମାନରେ ପକାଇ
  • taka place — ଘଟିଥାଏ
  • clues — ସଂକେତ
  • seems tricky — କୌଶଳପୂର୍ଣ୍ଣ ଜଣାପଡ଼େ
  • is revealed — ଜଣାପଡ଼ି ଯାଏ

Answer:
(i) who
(ii) where
(iii) though
(iv) why
(v) which
(vi) when
(vii) if
(viii) because

V. Combine the following pairs of sentences using the word given in brackets. One example has been done for you.
(ବନ୍ଧନୀ ଭିତରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକଦ୍ଵାରା ନିମ୍ନଲିଖତ ବାକ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଯୋଗ କର । ଗୋଟିଏ ତୁମ ପାଇଁ କରି ଦିଆଯାଇଛି ।)

1. We gave him the signal. He was waiting for the signal.
Answer: We gave him the signal that he was waiting for.

2. We went to a place. The incident occurred there.
Answer: We went to a place where the incident occurred.

3. The teacher said she would retire soon. She is now nearly sixty.
Answer: The teacher who is now nearly sixty said she would retire soon.

4. It was the day. Half the class was absent.
Answer: It was the day when half the class was absent.

VI. Read the following sentences from the text.
(ପାଠ୍ୟ ବିଷୟରୁ ନିମ୍ନଲିଖ୍ ବାକ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ପଢ଼ ।)

“What’s suspicious about that?” Mrs. Brown asked. “What do you make of the four words, Leroy?”
“Wasn’t he mixed up in a jewellery robbery a few years ago?” “Didn’t you search Nolan’s house, dear?”
“Is there a young fir tree in Mr. Nolan’s palm-tree nursery ?”

The sentences above are the direct words of the speaker, hence, they are in direct speech.
(ଏହି ବାକ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ଉଦ୍ଧୃତି ଚିହ୍ନ (“ _”) ମଧ୍ୟରେ ଥ‌ିବା ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକ speaker ବା ବକ୍ତାଙ୍କର ନିଜସ୍ଵ ବା ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଉକ୍ତି । ତେଣୁ ଏଭଳି ବାକ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଉକ୍ତି ବା Direct speech କୁହାଯାଏ ।) While reporting these direct words to someone else at some other time and some other place, we make certain modifications in person, tense and adverbs of place and time. (ବକ୍ତାଙ୍କର ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକ ଅନ୍ୟ କାହାକୁ ଅନ୍ୟ ସମୟରେ ଏବଂ ଅନ୍ୟସ୍ଥାନରେ ଜଣାଇବା ପାଇଁ ଆମ୍ଭେ ବ୍ୟକ୍ତି, କାଳ, ସ୍ଥାନର ଓ ସମୟର କ୍ରିୟା ବିଶେଷଣରେ କେତେକ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଥାଉ

1. Tense change (Time shift)
(କାଳ ପରିବର୍ତ୍ତନ : ସମୟ ସ୍ଥାନାନ୍ତର)
The Case of the Fifth Word Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 7.20
The Case of the Fifth Word Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 7.21
Answer:
The Case of the Fifth Word Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 7.22

The Case of the Fifth Word Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 7

2. Pronoun Changes (Subject-Perspective Shift)
ସର୍ବନାମ ପରିବର୍ତ୍ତନ (କର୍ତ୍ତା-ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ)

Direct speech Indirect speech / Reported speech
I
you (singular)
you (plural)
we
our
my
your
me
us
mine
ours
yours
he/she
he/she
us
they
their
his/her
his/her/their
hers/him
them
hers/his
theirs
his/hers/theirs

3. Time and Place Changes
(ସମୟ ଓ ସ୍ଥାନ ପରିବର୍ତ୍ତନ)

Direct speech Indirect speech / Reported speech
now
ago
today
tomorrow
yesterday
next week/month/year
here
this
these
then
before
that day
the following day
the day before
the following week/month/year
there
that
those

There are two-types of Interrogative sentences.
(a) Wh-questions and (b) Yes/No questions.
(ଦୁଇ ପ୍ରକାର ପ୍ରଶ୍ନସୂଚକ ବାକ୍ୟ ଅଛି । ‘Wh – ପ୍ରଶ୍ନ’ ଏବଂ ‘ହଁ ନାହିଁ ପ୍ରଶ୍ନ’)
Examples:
Who are you? (Wh – interrogative, Who – wh question)
Are you his brother? (Yes/No interrogative, Are – main verb)
Steps for Reporting Wh-questions and Yes/No questions:
(Wh Question Yes/No Questions Reporting

1. Replace the reporting verb said with with words like ‘asked, ‘inquired ‘interrogated, or ‘questioned’.
ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଉକ୍ତିରେ ଥିବା Reporting verb said ବଦଳିଯାଇ Indirect speech ବା Reported speech asked / inquired / interrogated/questioned

2. Convert the interrogative sentence into a declarative one.
(ପ୍ରଶ୍ନସୂଚକ ବାକ୍ୟକୁ ବିବୃତିମୂଳକ ବାକ୍ୟରେ ରୂପାନ୍ତରିତ କର ।)

3. Apply the appropriate tense shift as per the rules of tense changes.
(କାଳ ପରିବର୍ତ୍ତନ ନିୟମାନୁସାରେ Tense ଯଥୋପଯୁକ୍ତ ପରିବର୍ତ୍ତନ କର ।)

4. Remove quotation marks and the question mark.
(ଉଦ୍ଧୃତି ଚିହ୍ନ ଓ ପ୍ରଶ୍ନସୂଚକ ଚିହ୍ନଗୁଡ଼ିକୁ ଉଠାଇ ଦିଅ ।)

5. Omit the conjunction that in the reported speech.
(Conjunction ବା ସଂଯୋଜକ ଅବ୍ୟୟ ପଦ that କୁ ଉଠାଇ ଦିଅ ।)

6. In Wh-questions, place the Wh- word immediately after the reporting verb in the reported speech.
Wh-ପ୍ରଶ୍ନର ପରୋକ୍ଷ ଉକ୍ତିରେ Reporting verb ପରେ Wh-word ବ୍ୟବହାର କର ।

7. In Yes/No questions, use ‘if’ or ‘whether’ immediately after the reporting verb in the reported speech.
Yes/No ପ୍ରଶ୍ନରେ ପରୋକ୍ଷ ଉକ୍ତିରେ reporting verb ପରେ if ବା whether ବ୍ୟବହାର କର ।

Now, follow these steps to transform the sentences given as examples from direct speech to indirect speech.
(ଏବେ ଏହି ନିୟମଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁସରଣ କରି ଉଦାହରଣରେ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଉକ୍ତିରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ବାକ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ । ପରୋକ୍ଷ ଉକ୍ତିରେ ପରିଣତ କର ।)

Direct speech: (Questions with answer)
(i) Mrs. Brown asked, “what was suspicious about that ?”
(ii) Mrs. Brown questioned Leroy what he made of the four words.
(iii) Mrs. Brown inquired if he wasn’t mixed up in a jewellery robbery a few years ago. (Yes-No pattern)
(iv) Mrs. Brown asked Chief Brown, if he had not searched Nolan’s house.
(v) Mrs. Brown inquired if there was a young fir tree in Nolan’s palm-tree nursery.

VII. Rewrite the following sentences in Reported Speech.
(ନିମ୍ନଲିଖତ ବାକ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ପରୋକ୍ଷ ଉକ୍ତିରେ ପରିଣତ କର ।)

1. Why did you stop talking to me ?” asked Rohan.
Answer: Rohan questioned why he stopped/had stopped talking to him.

2. Did you enjoy the family gathering yesterday?” asked my aunt.
Answer: My aunt asked if he had enjoyed the family gathering the day before.

The Case of the Fifth Word Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 7

3. “When will you visit us again?” asked my grandmother.
Answer: My grandmother inquired when I/he/she would visit them again.

4. Madhavi said to Ravi, “Will you come with me to meet our old teacher tomorrow?” asked Madhavi.
Answer:
Madhavi asked Ravi when he would come with her to meet their old teacher the next/following day.

5. My friend said “What gift are you planning to give your brother?
Answer: My friend inquired what gift he/she/I was planning to give his/her/my brother.

6. “Shall I carry these notebooks to the staffroom, Ma’am?” asked Veenu.
Answer: Veenu asked her teacher if he would carry there note books to the staffroom.

VIII. Read the conversation between Aditi and Rahul.
(ଅଦିତି ଓ ରାହୁଲ ମଧ୍ୟରେ କଥୋପକଥନକୁ ପଢ଼ ।)

The Case of the Fifth Word Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 7.24
Aditi: Did you see anyone leave a package near the lift?
Rahul: I noticed a man wearing a blue jacket drop it off.
Aditi: What time did you see this happen?
Rahul It was around 6:45 p.m.
Aditi: Were you able to see his face?
Rahul: He wore a hood and so I couldn’t see his face.

Complete the following paragraph by transforming the dialogue in indirect speech.
(କଥୋପପଥନକୁ ପରୋକ୍ଷ ଉକ୍ତିରେ ପରିଣତ କରି ନିମ୍ନଲିଖତ ଅନୁଚ୍ଛେଦଟିକୁ ପୂରଣ କର ।) (Questions with Answer)
Answer:
Aditi asked Rahul 1. If he / Rahul had seen anyone leave a package near the lift.
Rahul replied that he had noticed a man wearing a blue jacket drop it off.

Aditi asked Rahul 2. what time he had seen that happen.
Rahul replied that it had been around 6.45 p.m.

Aditi further inquired 3. if he had been able to see that face.
Rahul said that he had worn a hood. So he couldn’t see his face.

Let us listen (ଆସ ଶୁଣିବା) :

You will listen to a podcast podcast about ways of improving observation skills. As you listen, mark the statements 1-4 as true or false.
(Transcript for teacher in Page – 151) (ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ ଦକ୍ଷତାରୁ ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଦିଆଯାଇଥିବା Podcast ଟିକୁ ଶୁଣ । ଶୁଣିବା ସମୟରେ ୧–୪ ଉକ୍ତିଗୁଡ଼ିକ ଠିକ୍ ବା ଭୁଲ ଚିହ୍ନାଅ । ) (Questions with Answer)
The Case of the Fifth Word Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 7.25
Answer:
(i) Observation skills help improve your common sense. (False)
(ii) Rushing through tasks helps you focus better and observe more. (True)
(iii) Taking notes or making sketches helps with what you observe. (True)
(iv) Incorporating tips on observation skills will soon lead to Success. (True)

II. You will once again listen to the podcast. As you listen, complete the given sentences by filling in the blanks with one to three exact words you hear.
(Podcast ଟିକୁ ତୁମେ ଆଉଥରେ ଶୁଣିବ । ଶୁଣିବା ସମୟରେ ତୁମେ ଶୁଣିଥୁବା ଗୋଟିଏରୁ ତିନୋଟି ଅବିକଳ ଶବ୍ଦ ଲେଖୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ବାକ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ପୂରଣ କର । (Questions with Answer)
1. It is important to slow down and take your time to notice several aspects around you – more clearly.
2. The more senses like hearing and smelling you use, the more information you absorb.
3. People who are curious (ଉତ୍ସାହୀ ବା ଆଗ୍ରହୀ/କୌତୂହଳୀ) tend to be better observers because they seek to understand what they notice.
4. When you make a note of things, it helps reinforce details (ବ୍ୟାପକତା /ପୁଙ୍ଖାନୁପୁଙ୍ଖତା) in your memory.
5. Practising mindfulness (ମନଯୋଗିତାକୁ ଅଭ୍ୟାସ କରିବା) help a person stay present and engaged with their surroundings. (ପାରିପାର୍ଶ୍ବକ ବାତାବରଣ ସହିତ)

Let us speak (ଆସ କହିବା)

Read the following words from the text loudly with the help of pronunciation guide given in brackets.
(ପାଠ୍ୟ ବିଷୟରୁ ନିମ୍ନଲିଖତ ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକୁ ବନ୍ଧନୀରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ଉଚ୍ଚାରଣ ନିୟମ ଅନୁସାରେ ବଡ଼ ପାଟିରେ ପଢ଼ ।)

The Case of the Fifth Word Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 7.23
Now, practise reading the following words.
The Case of the Fifth Word Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 7.26

The Case of the Fifth Word Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 7

II. Work in groups of five or six. Conduct a group discussion on the topic. “The Interesting Aspects of a Mystery Jewellery story.”
(ପାଞ୍ଚ ବା ଛ ଦଳରେ ବିଭକ୍ତ ହୋଇ କାମ କର । “The Interesting Aspects of a Mystery Story” ଏକ ଦଳଗତ ଆଲୋଚନା କର ।)
jewellery (jool-ree) clerk (claak) dessert (dih-zuht)—a sweet dish.
The Case of the Fifth Word Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 7.27
Guidelines (ନିୟମ) :

  • The moderator initiates the discussion inviting the speakers to share their views on the
    subject. (ସଂଯୋଜକ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ ନିଜ ନିଜର ମତ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବା ପାଇଁ ବକ୍ତାମାନଙ୍କୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରି ଆଲୋଚନା କରିବେ ।)
  • The speaker takes tunes to put forth their viewpoint using polite expressions to agree or disagree.
    (ସମ୍ମତି ବା ଅସମ୍ମତିଭିତ୍ତିକ ନିଜସ୍ୱ ମତ ପ୍ରଦାନ କରିବାପାଇଁ ବକ୍ତାମାନେ କ୍ରମ ଅନୁସାରେ ଆସିବେ ।)
  • The speakers may interrupt by raising their hands to add or clarify a point,
    (ଗୋଟିଏ ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିବା ନିମିତ୍ତ ବକ୍ତାମାନେ ସେମାନଙ୍କ ହାତ ଉଠାଇ ଆଲୋଚ୍ୟ ବିଷୟକୁ କିଛି -ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଅଟକାଇ ପାରିବେ ।)
  • The moderator ensures equal participation of all the members in the group, consolidates views, and calls upon other speakers to respond.
    (ସଂଯୋଜକ ଦଳର ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟଙ୍କର ସମାନ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ନିଶ୍ଚିତ କରିବେ, ମତାମତ ଗ୍ରହଣ କରିବେ ଓ ଅନ୍ୟ ବକ୍ତାମାନଙ୍କୁ ମତାମତ ଦେବା ପାଇଁ ଡାକିବେ ।)
  • The moderator sums up the points of discussion, suggests guidelines for future action and thanks the members of the group.
    (ସଂଯୋଜକ ଆଲୋଚନାର ସାରାଂଶ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରିବେ, ଭବିଷ୍ୟତ କାର୍ଯ୍ୟପନ୍ଥା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେବେ ଓ ଦଳର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେବେ ।)

Note: Choose a moderator. Decide upon the duration of the discussion.
ଜଣେ ସଂଯୋଜକ ବା ମଧ୍ୟସ୍ଥ ଚୟନ କର । ଆଲୋଚନାର ସମୟ ଅବଧୂ ସ୍ଥିର କର ।

Phrases for turn-taking :
(ପାଳି ଅନୁସାରେ ନିଜସ୍ଵ ମତାମତ ଉପସ୍ଥାପନ ପାଇଁ କେତେକ ବାକ୍ୟାଶ ।)

  • If I may say something…..
  • May I draw the attention of this group…
  • If I may interrupt…
  • Sorry for this interruption…
  • I would like to add to what (speaker) mentioned a few minutes ago…

Phrases for Expressing Agreement : (ସମ୍ମତି ପ୍ରଦାନ ସୂଚକ ବାକ୍ୟାଶ)

  • I’m totally in agreement with that…
  • That’s absolutely true.
  • There’s no question about that…
  • I fully agree…
  • I am with (speaker) on this…

Phrases for Expressing Disagreement : (ଅସମ୍ମତି ପ୍ରଦାନ ସୂଚକ ପଦଂଶ)

  • I’m afraid I don’t agree…
  • Not quite so…
  • I’m sorry, but I don’t quite agree…
  • Maybe I’m wrong…
  • If you look at it this way, then…

Let us Write (ଆସ ଲେଖୁବା) :

Report (ବିବରଣୀ) :
A report is written for an event that has already occurred). (ପ୍ରାୟ ଘଟିଯାଇଥିବା ଏକ ଘଟଣା ବା କାର୍ଯ୍ୟକୁ ନେଇ ଏକ ବିବରଣୀ ଲେଖାଯାଏ ।)
Its Purpose (ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ) :
The main purpose of a report is to provide first-hand details of an incident or event. (ଗୋଟିଏ ବିବରଣୀର ମୁଖ୍ୟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଏକ ଘଟଣାର ପ୍ରାଥମିକ ବିବରଣୀ ପ୍ରଦାନ କରିବା ।)

Order of Events (ଘଟଣାଗୁଡ଼ିକର କ୍ରମ ଲେଖନ):
A good report presents the information in a proper sequence :
(ଏକ ଉତ୍ତମ ବିବରଣୀ ଉପଯୁକ୍ତ କ୍ରମ ଅନୁସାରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଥାଏ ।)

Read the sample report written about the ‘Inter-school Football Tournament’ organised by your Vidyalaya.
(ନମୂନା ବିବରଣୀକୁ ପାଠ କର ଯାହାକି ତୁମ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ସଂଗଠିତ ଏକ ଆନ୍ତଃ-ବିଦ୍ୟାଳୟ ଫୁଟବଲ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ବିଷୟରେ ବିବରଣୀ ଅଟେ ।)
The Case of the Fifth Word Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 7.28
The Case of the Fifth Word Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 7.29
Answer:
The Case of the Fifth Word Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 7.30
Now, as a member of the Art and Craft Club, write a report on an ‘Inter-school Art Exhibition’ organised by your school, Include the necessary details.
(ବର୍ତ୍ତମାନ Art and Craft Club ର ଜଣେ ସଦସ୍ୟ ଭାବରେ ତୁମ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଦ୍ଵାରା ଆୟୋଜିତ ଏକ ‘ଆନ୍ତଃ-ବିଦ୍ୟାଳୟ କଳା ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଉପରେ ଏକ ବିବରଣୀ ଲେଖ । ଆବଶ୍ୟକୀୟ ବିବରଣୀ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କର ।)
Answer:
Inter-School Art Exhibition by Srikrishna Academy.
Reporter – Prabhat Kumar Nayak. (Class 8)
An Inter-school Art Exhibition was organised by our Vidyalaya from 12th to 16th November 2026 at Jagatsinghpur Academy ampitheatre . Six teams of the neighbouring (nearby) SIX schools participated (ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ) in this Talent-search Exposure (ପ୍ରତିଭା ଅନ୍ଵେଷଣ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ )
The Exhibition was declared open (ଉଦ୍‌ଘାଟନ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିଲା) by the Chief Guest, Mr. Rajat Mohanty, the eminent art designer of the district on Friday 12th November, 2025 in the presence of participant teams, the spectators and all concerned. The headmaster hosted the program, offering thanks to each and everyone for their inspiring presence The participants displayed their hand-made projects before the five judges and explained to them the objects used and the ‘hows’ and ‘whys’ of their invented (developed) exhibits.

The Case of the Fifth Word Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 7

The display of arts and crafts was held from 10 am to 12 p.m. everyday. On the final day of the ongoing exhibition the three projects namely a hand- made moving fan, a water-operated cycle and a multi-coloured flower- pot (ଫୁଲଦାନୀ) caught the fancy (ଆକର୍ଷିତ କରିଥିଲା) of the panelists (ବିଚାରପତିମାନଙ୍କର ). Other exhibits were no less soothing to the eyes of the viewers. The children showed curiosity when they caught sight of (noticed) – ଦେଖ‌ିଲେ) the amazing crafts (ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ଜନକ ହୀତକାର୍ଯ୍ୟ) The Govt. Girls’ High School, Jagatsinghpur Headquarters was declared the winner. The winning trophy and certificates were presentedamidst tremendous applause (ପ୍ରଚଣ୍ଡ ତାଳି ମଧ୍ୟରେ). The Chief Guest admired (ପ୍ରଶଂସା କଲେ) the tiny talents (କୁନି ପ୍ରତିଭାମାନଙ୍କୁ) and motivated them to uphold ( ଅକ୍ଷୁଣ୍ଣ ରଖୁବାପାଇଁ) the good name of their schools and the state. It was a hugely-successful program.

Let us explore : (ଆସ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା)

Work in pairs. Read the words and observe the images given below. Check if your answers match. Share your answers with your classmate and teacher.
( ଦୁଇ ଜଣ କରି କାର୍ଯ୍ୟ କର । ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକୁ ପଢ଼ ଓ ନିମ୍ନରେ ପ୍ରଦତ୍ତ ଛବିଗୁଡ଼ିକୁ ନିରୀକ୍ଷଣ କର । ତୁମର ଉତ୍ତର ମେଳ ଖାଉଛି କି ନାହିଁ ଦେଖ । ତୁମର ସହପାଠୀ ଓ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ସହିତ ଉତ୍ତର ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ କର ।)
The Case of the Fifth Word Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 7.31
Answer:
1. teach, learn.
2. hate, love
3. Good, evil
4. Tree, tiger.
5. dolphin, whale.
6. figures, silhouttes
These are optical illusion (ଚକ୍ଷୁ ଭ୍ରମ) which may trick (ଭ୍ରମିତ କରିପାରେ) the eye and make you think that you can see two different things.

II. Read the steps to play a language game – Name the mystery objects. (ରହସ୍ୟ ବସ୍ତର ନାମ ଲେଖ)
1. Divide the class into teams.
2. Each team chooses an object and prepares three hints to enable the other teams to name the object.
3. Each team takes turns to name the object given by the other team.
4. If a team names the object with the first hint, they get 20 points, with the second hint 10 points, and with the third hint, 5 points.

One example with three hints:

(i) I display (ଦେଖାଇଥାଏ | ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିଥାଏ) information for all to share, with a swipe
I’m clean and bare.
(ii) I am rectangular (ଆୟତାକାର) or a square (ବର୍ଗାକାର), whom neither teacher nor student can spare (ଯାହାକୁ ଶିକ୍ଷକ ବା ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଛାଡ଼ି ରହିପାରିବେ ନାହିଁ)
(iii) am mostly (ଅଧିକାଂଶ) black, sometimes green, now in white too I am seen.
Answer:
Blackboard.

III. Visit the library and look for an ‘encyclopedia’. What is it? Check how it is different from a dictionary. Share your answers with your classmates and teacher.
(ପାଠାଗାରକୁ ଯାଇ ଗୋଟିଏ ଜ୍ଞାନକୋଷ ଖୋଜ । ଏହା କ’ଣ ? ଏହା କିପରି ଏକ dictionary ଅଭିଧାନଠାରୁ ଭିନ୍ନ ପରୀକ୍ଷା କର ।)
Encyclopedia (ଜ୍ଞାନକୋଷ) :
Answer:
‘Encyclopedia’ explains subjects like people, places, concepts, offering-in-depth knowledge and context.
(ଏକ ଜ୍ଞାନକୋଷ ବିଭିନ୍ନ ବିଷୟ ଯଥା ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷ, ସ୍ଥାନ, ଧାରଣା ଆଦି ସଂବଳିତ ଗଭୀର ଜ୍ଞାନ ଓ ପୃଷ୍ଠଭୂମିକୁ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରିଥାଏ ।)

Dictionary (ଅଭିଧାନ):
A dictionary defines words (meaning, usage and origin, focusing on language).
(ଗୋଟିଏ ଅଭିଧାନ ଶବ୍ଦବିଶେଷ, ସେଗୁଡ଼ିକର ଅର୍ଥ, ବ୍ୟବହାର ଓ ଉତ୍ସର ସଂଜ୍ଞା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ ।)
In a nutshell, while a Dictionary describes the meanings of words, an ‘Encyclopedia’ describes the “nature of things”.
(ସଂକ୍ଷେପରେ କହିଲେ, ଯେତେବେଳେ ଅଭିଧାନ ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକର ଅର୍ଥ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥାଏ, ଏକ ଜ୍ଞାନକୋଷ ଜିନିଷ ବା ପଦାର୍ଥଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରକୃତି ବା ଉତ୍ସ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥାଏ ।)
The Case of the Fifth Word Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 7.32

The Case of the Fifth Word Class 8 Summary

I. Encyclopedia Brown is a young boy who lives in Idaville, USA. His father is the Chief of Police. In spite of being so young he often helps his father solve mysteries that even the police find difficult to solve. Their discussions are generally held at the dining table. Read this story to find out how the boy wonder solves a case that has been troubling his father…

The Case of the Fifth Word Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 7.3

ଏନସାଇକ୍ଲୋପେଡ଼ିଆ ବ୍ରାଉନ୍ ଆମେରିକାର ଇଡ଼ାଭିଲେରେ ବାସ କରୁଥିବା ଜଣେ ବାଳକ ଅଟେ । ତାହାର ବାପା ଜଣେ ପୁଲିସ ମୁଖ୍ୟ । ଛୋଟ ଥିବା ସତ୍ତ୍ୱେ ତାହାର ବାପାଙ୍କୁ ରହସ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ସମାଧାନ କରିବାରେ ଅଧିକାଂଶ ସମୟରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ ଯାହାକୁ ପୁଲିସ ମଧ୍ୟ ସମାଧାନ କରିବାକୁ କଷ୍ଟକର ମନେକରିଥା’ନ୍ତି । ସାଧାରଣତଃ ରାତ୍ରିଭୋଜନ ଟେବୁଲରେ ସେମାନଙ୍କର (ବ୍ରାଉନ୍ ଓ ତା’ ପୋଲିସ ବାପାର) ଆଲୋଚନା ହୋଇଥାଏ । ନିମ୍ନସ୍ଥ ଗଳ୍ପଟିକୁ ପଢ଼ ଯେଉଁଥରେ ଉଲ୍ଲେଖ ଅଛି ଏହି ବିସ୍ମୟ ବାଳକ କିପରି ତା’ ବାପାକୁ ଦ୍ୱନ୍ଦରେ ପକାଇଥିବା ଏକ ଘଟଣାକୁ ସମାଧାନ କରିଛି ।

Encyclopedia’s father was Chief of Police. Everyone thought that he must be the smartest police chief in the country. Chief Brown was smart and quick. He didn’t sit around and worry. When he came up against a case he couldn’t solve, he acted at once. He cleared his desk, put on his hat, and went home to dinner. Encyclopedia solved the case for him before dinner was over.

ଏନ୍‌ସାଇକ୍ଲୋପେଡ଼ିଆର ବାପା ପୁଲିସ ମୁଖ୍ୟ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତାସମ୍ପନ୍ନ ପୁଲିସ ହୋଇଥବେ । ପୁଲିସ ଅଧିକାରୀ ବସିରହି ଚିନ୍ତିତ ହୋଇପଡୁନଥିଲେ । ଯେତେବେଳେ ସେ ଗୋଟିଏ ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିଲେ, ସେ ଯେ କେବଳ ଏହାକୁ ସମାଧାନ କରୁଥିଲେ ତା’ ନୁହେଁ, ସଙ୍ଗେ ସଙ୍ଗେ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଲାଗିପଡୁଥିଲେ । ସେ ଡେସ୍କ ଉପରେ ଥ‌ିବା ସମସ୍ତ ନଥୂପତ୍ରଗୁଡ଼ିକର କାମ ଶେଷକଲେ, ଟୋପି ପିନ୍ଧି ରାତ୍ରିଭୋଜନ ନିମନ୍ତେ ଘରକୁ ଯାଉଥିଲେ । ରାତ୍ରିଭୋଜନ ଶେଷ ହେବା ପୂର୍ବରୁ ପୁତ୍ର ଏନ୍‌ସାଇକ୍ଳୋପେଡ଼ିଆ ସମସ୍ୟାକୁ ସମାଧାନ କରିଦେଉଥିଲା । ଥିଲେ । ସମସ୍ତେ ଭାବୁଥିଲେ ସେ ଆମେରିକାରେ ଅଧୂକ ବ୍ରାଉନ୍ ବୁଦ୍ଧିମାନ ଓ ସକ୍ରିୟ ଥିଲେ । ସେ କେବଳ

Chief Brown would have liked to tell everyone about his only child. But who would believe him? Who would believe that the best detective alive was an eighth grader? So, he said nothing. Encyclopedia never spoke of the help he gave his father. He didn’t want to seem different from other boys. But there was nothing he could do about his nickname. He was stuck with it.

Only his parents and teachers called him by his real name, Leroy. Everyone else called him Encyclopedia. An encyclopedia is a book or set of books filled with facts from A to Z. So was Encyclopedia’s head. He read more books than anyone in Idaville, and he never forgot a fact. His pals said he was like a library and computer rolled into one, and more user- friendly.

ପୁଲିସ ମୁଖ୍ୟ ବ୍ରାଉନ୍ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନିଜର ଏକମାତ୍ର ପୁତ୍ରର ଦକ୍ଷତା ବିଷୟରେ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଥାଇ ପାରନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ତାଙ୍କ କଥାରେ ବିଶ୍ଵାସ କରିବ କିଏ ? କିଏ ବିଶ୍ଵାସ କରିବ ଯେ ବଞ୍ଚିଥ‌ିବା ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ଗୁଇନ୍ଦା ଜଣେ ଅଷ୍ଟମ ଶ୍ରେଣୀର ଛାତ୍ର । ତେଣୁ ସେ କିଛି କହିପାରୁ ନଥିଲେ । ଅପରପକ୍ଷରେ ନିଜ ବାପାଙ୍କୁ କରୁଥିବା ସାହାଯ୍ୟ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ବାଳକ ଏନ୍‌ସାଇକ୍ଳୋପେଡ଼ିଆ କେବେ କିଛି କହୁ ନଥୁଲା । ଅନ୍ୟ ବାଳକମାନଙ୍କଠାରୁ ସେ ନିଜକୁ ଭିନ୍ନରୂପେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁ ନଥିଲା । କିନ୍ତୁ ନିଜର ଛଦ୍ମନାମ ବିଷୟରେ ସେ କିଛି କରିପାରୁ ନଥିଲା । ସେ ଏହାକୁ ଆଦରି ନେଇଥିଲା । କେବଳ ତା’ର ବାପା ମା’ ଓ ଶିକ୍ଷକମାନେ ତାକୁ ତାହାର ବାସ୍ତବ ନାମ ‘ଲେରୟ’ ନାମରେ ସମ୍ବୋଧନ କରୁଥିଲେ । ଅନ୍ୟମାନେ ତାକୁ ‘ଏନସାଇକ୍ଳୋପେଡ଼ିଆ’ ନାମରେ ଡାକୁଥିଲେ ।

ଗୋଟିଏ ‘ଏନସାଇକ୍ଲୋପେଡ଼ିଆ’ ହେଉଛି ଏକ ପୁସ୍ତକ କିମ୍ବା କେତେକ ପୁସ୍ତକର ସମାହାର ଯେଉଁଥୁରେ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ତଥ୍ୟ ବା ସୂଚନାର ଉଲ୍ଲେଖ ରହିଥାଏ । ଠିକ୍ ସେହିଭଳି ଯେପରି ବାଳକ ‘ଏନ୍‌ସାଇକ୍ଲୋପେଡ଼ିଆର ମସ୍କିଷ୍କ’ । ନିଜର ଜନ୍ମିତ ଗ୍ରାମ ଇଡାଭିଲେର ଯେ କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଅପେକ୍ଷା ସେ ଅଧ୍ବକ ପୁସ୍ତକ ପଢ଼ିଥିଲା ଓ ସେ କେବେ ବି କୌଣସି ଏକ ତଥ୍ୟ ବା ସୂଚନାକୁ ଭୁଲୁ ନଥିଲା । ତାହାର ସାଙ୍ଗମାନେ କହୁଥିଲେ ଯେ ଏନ୍‌ସାଇକ୍ଳୋପେଡ଼ିଆ ହେଉଛି ଏକ ପାଠାଗାର ଏବଂ କମ୍ପ୍ୟୁଟରର ଏକ ମିଶ୍ରଣ ଏବଂ ଅଧିକ ବ୍ୟବହାର ଅନୁକୂଳ ।

The Case of the Fifth Word Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 7

At the dinner table on Tuesday night, Chief Brown stared at his cream-of-mushroom soup. Encyclopedia and his mother knew what that meant. He had a mystery he could not solve.
“Tim Nolan died yesterday,” he announced in a matter-of-fact manner.
“That name is familiar,” Mrs. Brown said. “Wasn’t he mixed up in a jewellery robbery a few years ago ?”

“Five years ago,” Chief Brown replied. “Two masked men held up the Diamond Mart on Sixth Avenue. They got away with a million dollars worth of jewellery.” “I thought Tim Nolan was arrested,” Mrs. Brown said.
“He was questioned, not arrested,” Chief Brown corrected.
“I always believed that Nolan and a friend, a man named Daniel Davenport, pulled the hold-ups. There wasn’t any proof, though.” Encyclopedia sat quietly. He knew his mother and father were discussing the case for his benefit.
His father filled, in the facts.

ମଙ୍ଗଳବାର ରାତ୍ରିର ଡିନର ଟେବୁଲ୍‌ରେ ପୁଲିସ ମୁଖ୍ୟ ବ୍ରାଉନ୍ ତାଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଛତୁ ଝୋଳର ମଲେଇକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରୁଥିଲେ । ସେ କ’ଣ ଚାହୁଁଥିଲେ ଏନ୍‌ସାଇକ୍ଳୋପେଡ଼ିଆ ଓ ତାହାର ମା’ ଜାଣିପାରୁଥିଲେ । ତାଙ୍କୁ ଏକ ରହସ୍ୟ ‘କବଳିତ କରିଥିଲା ଯାହାକୁ ସେ ସମାଧାନ କରିପାରୁ ନଥିଲେ ।
‘ଟିମ୍ ନୋଲାନ୍ ଗତକାଲି ମରିଗଲେ,’’ ବିନା ଆବେଗରେ ସେ କହିଲେ ।
‘‘ସେ ନାମଟି (ଟିମ୍ ନୋଲାନ୍) ପରିଚିତ ଲାଗୁଛି । ସେ କ’ଣ କିଛି ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଏକ ଗହଣା ଡକାୟତିରେ ସଂପୃକ୍ତ ନଥିଲେ କି ?’’ ଶ୍ରୀମତୀ ବ୍ରାଉନ କହିଲେ ।
‘ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଦୁଇ ମୁଖାପିନ୍ଧା ମଣିଷ Sixth Avenue ରେ ଅବସ୍ଥିତ Diamond Mart ରେ ଡକାୟତି କରିଥିଲେ ଓ ଏକ ନିୟୁତ ଡଲାର୍ ମୂଲ୍ୟର ଗହଣା ନେଇ ପଳାଇଲେ,’’ ପୁଲିସ ମୁଖ୍ୟ ବ୍ରାଉନ୍ କହିଲେ । ‘ମୁଁ ଭାବୁଥୁଲି ଟିମ୍ ନୋଲାନ୍ ଗିରଫ୍ ହୋଇଛି,’’ ଶ୍ରୀମତୀ ବ୍ରାଉନ କହିଲେ ।
‘‘ତାକୁ (ନୋଲାନ୍‌କୁ) ଜେରା କରାଯାଇଛି, ଗିରଫ ନୁହେଁ ।’’ ବ୍ରାଉନ ସଂଶୋଧନ କରି କହିଲେ । ମୁଁ ସର୍ବଦା ବିଶ୍ଵାସ କରୁଥୁଲି ଯେ ବୋଲାନ, ଓ ଡାନିଏଲ ଡାଭେନପୋର୍ଟ ନାମରେ ତା’ର ଜଣେ ବନ୍ଧୁ ହିଂସାତ୍ମକ ଡାକାୟତିରେ ସଂପୃକ୍ତ ଥିଲେ । ଯଦିଓ ଏନେଇ କୌଣସି ପ୍ରମାଣ ନଥିଲା ।’’
ଏନ୍‌ସାଇକ୍ଲୋପେଡ଼ିଆ ଚୁପଚାପ୍ ବସି ରହିଥିଲା । ସେ ଜାଣିଥିଲା ଯେ ତା’ ବାପା ମା’ ତା’ ସୁବିଧାପାଇଁ କେସ୍‌ଟିକୁ ଆଲୋଚନା କରୁଛନ୍ତି ।
ତା’ ବାପା ତଥ୍ୟ ବା ସତକଥାଗୁଡ଼ିକୁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପସ୍ଥାପିତ କଲେ ।

“Nolan and Davenport had met,” Chief
Brown said, “while both were in prison in South Carolina. They became friendly because of shared interests.
Nolan was let out first. He settled in Idaville and started a small palm-tree nursery. It barely yielded him a living.”
“Davenport came to live with Nolan a week before the jewellery store hold-up. During the hold-up, one gunman’s mask slipped. A clerk thought she recognised Nolan. But she wasn’t absolutely sure.”

ପୁଲିସ ମୁଖ୍ୟ ବ୍ରାଉନ୍ କହିଲେ, ‘ନୋଲାନ ଓ ଡାଭେନପୋର୍ଟ ଯେତେବେଳେ ସାଉଥ୍ କରୋଲିନା ବନ୍ଦୀଶାଳାରେ ଥିଲେ ପରସ୍ପରକୁ ଭେଟିଥିଲେ । ଉଭୟଙ୍କର ସ୍ଵାର୍ଥ ସମାନ ଥିବାରୁ ସେମାନେ ପରସ୍ପରର ବନ୍ଧୁ
ହୋଇଗଲେ ।
ପ୍ରଥମେ ନୋଲାନ୍‌କୁ ଛାଡ଼ିଦିଆଗଲା । ସେ ଇଡାଭିଲେରେ ସ୍ଥାୟୀଭାବରେ ରହିଗଲା ଓ ସେଠାରେ ଏକ କ୍ଷୁଦ୍ର ତାଳଚାରା ନର୍ସରୀ ଖୋଲିଲା । କିନ୍ତୁ ଏହି ବ୍ୟବସାୟରେ ସେ ଭଲଭାବରେ ଚଳିପାରିଲା ନାହିଁ ।
The Case of the Fifth Word Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 7.4

ଗହଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ଡକାୟତିର ଏକ ସପ୍ତାହ ପୂର୍ବରୁ ନୋଲାନ୍ ସହିତ ରହିବାପାଇଁ Davenport ଚାଲିଆସିଲା । ଡକାୟତି ସମୟରେ ଜଣେ ବନ୍ଧୁକଧାରୀର ମୁଖା ଖସିପଡ଼ିଥିଲା । ଜଣେ ମହିଳା କିରାଣୀ ନୋଲାନକୁ ଚିହ୍ନିଛନ୍ତି ବୋଲି ଭାବୁଥୁଲେ; ହେଲେ ସେ ପୂର୍ଣରୂପେ ନିଶ୍ଚିତ ନଥୁଲେ ।

“I remember now,” Mrs. Brown said. “The clerk refused to testify against him, and no trace of the stolen jewellery ever turned up.”
‘Davenport hasn’t been seen since the hold-up,” Chief Brown said. “My hunch is that he and Nolan decided to hide the loot until things cooled down.”
‘Didn’t you search Nolan’s house, dear?”
“I got a court order this morning,” Chief Brown said. “Officers Lewis and Maloney just about took Nolan’s house apart. They didn’t find one piece of the stolen jewellery.” “Is there some mystery about Nolan’s death yesterday?” Mrs. Brown inquired. “Yes and no,” Chief Brown answered. “Nolan suffered from a bad heart for many years. Yesterday morning he had a stroke. He must have realised he was dying. With his last strength, he managed to put his will on the kitchen table. It leaves everything he owns, including his palm-tree nursery to Davenport.”

ଶ୍ରୀମତୀ ବ୍ରାଉନ୍ କହିଲେ, ‘ମୋର ଏବେ ମନେ ପଡୁଛି, ମହିଳା କିରାଣୀ ତା’ ବିରୋଧରେ ଅଦାଲତରେ ସାକ୍ଷ୍ୟ ଦେବାକୁ ମନା କରିଦେଲେ ଏବଂ ଚୋରି ଗହଣାର କୌଣସି ସନ୍ଧାନ ମିଳିପାରି ନଥିଲା ।’’
ମୁଖ୍ୟ ଅଧିକାରୀ ବ୍ରାଉନ୍ କହିଲେ, ‘ଡକାୟତି ପରଠାରୁ ଡାଭେନ୍‌ପୋର୍ଟର ଦେଖା ମିଳିନାହିଁ । ମୋର ଦୃଢ଼ ଧାରଣା ହେଉଛି ସେ ଓ ନୋଲାନ୍ ଘଟଣାଗୁଡ଼ିକ ଶାନ୍ତ ପଡ଼ିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଲୁଣ୍ଠିତ ଦ୍ରବ୍ୟ ଲୁଚାଇବାକୁ ନିଷ୍ପରି ନେଇଥିଲେ ।’’
‘ତୁମେ କ’ଣ ନୋଲାନ୍‌ର ଘର ଖୋଜାଖୋଜି କରି ନଥିଲେ ?”
“ ଆଜି ସକାଳେ ମୁଁ ଏକ ଅଦାଲତ ଆଦେଶ ପାଇଲି’’, ବ୍ରାଉନ୍ କହିଲେ ।’’ ‘ଅଧିକାରୀ ଲୁଇସ୍ ଓ ମାଲୋନୀ ନୋଲାନର ଘରକୁ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିସାରି ଏବେ ଫେରିଲେ; କିନ୍ତୁ ସେମାନେ ଖଣ୍ଡିଏ ମଧ୍ୟ ଚୋରି ଗହଣା ପାଇଲେ ନାହିଁ ।’’
ଶ୍ରୀମତୀ ବ୍ରାଉନ୍, ‘ଗତକାଲି ନୋଲାନ୍‌ର ମୃତ୍ୟୁକୁ ନେଇ କୌଣସି ରହସ୍ୟ ଅଛି କି ?’’
ଚିଫ୍ ବ୍ରାଉନ୍ ଉତ୍ତର ହେଲେ, ‘ହଁ ଓ ନାହିଁ ମଧ୍ଯ । ନୋଲାନ୍ ବହୁବର୍ଷଧରି ହୃଦ୍‌ରୋଗରେ ପୀଡ଼ିତ ଥିଲା । ଗତକାଲି ସକାଳେ ସେ ହୃଦ୍‌ଘାତର ଶିକାର ହୋଇଥିଲା । ମରିବାକୁ ଯାଉଛି ବୋଲି ସେ ନିଶ୍ଚିତ ବୁଝିଯାଇଥବ । ଅନ୍ତିମ ଶକ୍ତି ସହାୟତାରେ ସେ ନିଜର ଇଚ୍ଛାପତ୍ରକୁ ରୋଷେଇଘର ଟେବୁଲ ଉପରେ ରଖିବାକୁ ସଫଳ ହୋଇଥିଲା । ତାହାର ସମସ୍ତ ଅଧିକାରଭୁକ୍ତ ଦ୍ରବ୍ୟ, ଏପରିକି ନିଜର ତାଳଚାରା ନର୍ସରୀ ଡାଭେନପୋର୍ଟ ନିମନ୍ତେ ଛାଡ଼ିଦେଇ ଗଲା ।

II.

“What’s suspicious about that?” Mrs. Brown asked.
“Nothing about the will itself-just about a sheet from his desk calendar. It was clipped to the will,” said Chief Brown.
He took out his pocket notebook and leafed through the pages.
“I copied what Nolan wrote on the sheet,” he said. “Here it is.”
He handed the notebook to Mrs. Brown.
She read what he had copied. “It has Davenport’s name and address,” she said, “and a few words I don’t understand.” She handed the notebook to Encyclopedia.
“What do you make of the four words, Leroy?”

"What's suspicious about that?" Mrs. Brown asked. "Nothing about the will itself-just about a sheet from his desk calendar. It was clipped to the will," said Chief Brown. He took out his pocket notebook and leafed through the pages. "I copied what Nolan wrote on the sheet," he said. "Here it is." He handed the notebook to Mrs. Brown. She read what he had copied. "It has Davenport's name and address," she said, "and a few words I don't understand." She handed the notebook to Encyclopedia. "What do you make of the four words, Leroy?"

‘ସେଥ‌ିରେ ସନ୍ଦେହ କ’ଣ ଅଛି ?’’ ଶ୍ରୀମତୀ ବ୍ରାଉନ୍ ପଚାରିଲେ ।
‘ଇଚ୍ଛାପତ୍ର ବିଷୟରେ କିଛି ନୁହେଁ – କେବଳ ତାଙ୍କର ଡେସ୍କ ପଞ୍ଜିକାରୁ ଗୋଟିଏ ଫର୍ଦ । ଏହାକୁ କାଟି ଇଚ୍ଛାପତ୍ର କରାଯାଇଛି’’, ପୋଲିସ ମୁଖ୍ୟ ବ୍ରାଉନ୍ କହିଲେ ।
ସେ ନିଜର ପକେଟ୍ ନୋଟ୍‌ଖାତାକୁ ବାହାର କରି ପୃଷ୍ଠାଗୁଡ଼ିକୁ ଲେଉଟାଇବାରେ ଲାଗିଲେ ।
ସେ କହିଲେ, ‘‘ନୋଲାନ୍ କାଗଜଫର୍ଦ୍ଦରେ ଯାହା ଲେଖୁଥିଲା ମୁଁ ତାହାକୁ ଟିପି ଦେଇଥିଲି । ହେଇ ନିଅନ୍ତୁ ।’’ ସେ ନୋଟ୍ ଖାତାଟିକୁ ଶ୍ରୀମତୀ ବ୍ରାଉନ୍‌କୁ ଧରାଇଦେଲେ ।
ସେ ଯାହା ଟିପିଥିଲେ ଶ୍ରୀମତୀ ବ୍ରାଉନ୍ ପଢ଼ିଲେ । ସେ କହିଲେ, ‘ଏଥ‌ିରେ ଡେଭେନ୍‌ପୋର୍ଟର ନାମ ଓ ଠିକଣା ଅଛି, କିନ୍ତୁ କିଛି ଶବ୍ଦ ମୁଁ ବୁଝି ପାରୁନାହିଁ ।’’
ସେ (ଶ୍ରୀମତୀ ବ୍ରାଉନ୍) ଏନ୍‌ସାଇକ୍ଳୋପେଡ଼ିଆକୁ ନୋଖାତାକୁ ଧରାଇ ଦେଲେ ।
ଲେରୟ, ‘‘ଏହି ଚାରୋଟି ଶବ୍ଦରୁ ତୁ କ’ଣ ବୁଝିପାରୁଛୁ ?’’

Encyclopedia read the four words below Davenport’s name and address: Nom Utes Sweden Hurts.
Mrs. Brown looked at him hopefully. Usually he needed to ask only one question to solve a case before dessert.
They were still on the soup.
Encyclopedia leaned back and closed his eyes when he did his hardest thinking. After several seconds, he opened his eyes and asked his question.
“Is there a young fir tree in Mr. Nolan’s palm-tree nursery?” Chief Brown thought a moment. “Yes, there is… one.
On the south side of the house. How did you know?”
“The four words say so,” Encyclopedia answered.
“They do?” said Chief Brown.
“See for yourself,” Encyclopedia urged.

ଡାଭେନ୍‌ପୋର୍ଟଙ୍କର ନାମ ଓ ଠିକଣା ତଳେ ଲିଖୁ ‘Nom Utes Sweden Hurts’’ ଚାରୋଟି ଶବ୍ଦକୁ ଏନ୍‌ସାଇକ୍ଳୋପେଡ଼ିଆ ପଢ଼ିଲା ।
ଶ୍ରୀମତୀ ବ୍ରାଉନ୍ ପୁଅ ଉପରେ ଆଶାଭରା ଦୃଷ୍ଟିରେ ଚାହିଁଲେ । ସାଧାରଣତଃ ଫଳ ଓ ମିଠା ଭୋଜନ ପୂର୍ବରୁ ଏକ କେସ୍‌ର ସମାଧାନ ପାଇଁ କେବଳ ଗୋଟିଏ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲା ।
ସେତେବେଳ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସେମାନେ ସୁପ୍ ପିଉଥିଲେ ।
ଏନସାଇକ୍ଳୋପେଡ଼ିଆ ପଛକୁ ଆଉଜେଇ ହେଲା ଓ ନିଜର ଆଖୁ ଦୁଇଟି ବନ୍ଦ କରିଦେଲା ସେତେବେଳେ ସେ ଏକ ସମସ୍ୟା ଉପରେ ଗଭୀର ଚିନ୍ତାମଗ୍ନ ଥିଲା ।
କିଛି ସେକେଣ୍ଡ ପରେ ଏନ୍‌ସାଇକ୍ଳୋପେଡ଼ିଆ ଆଖୁ ଖୋଲି ତାହାର ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିଲା, ‘ଶ୍ରୀଯୁକ୍ତ ନୋଲାନ୍‌ଙ୍କର ଚାଳଚାରା ନର୍ସରୀରେ ଗୋଟିଏ ଛୋଟ ଦେବଦାରୁ ଗଛ ଅଛି କି ?ପୁଲିସ୍ ମୁଖ୍ୟ ବ୍ରାଉନ୍ ଏକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଚିନ୍ତା କରି ଚଟାପଟ୍ କହି ପକାଇଲେ, ‘ହଁ, ଏଭଳି ଗୋଟିଏ ଗଛ ଅଛି,
ଘରର ଦକ୍ଷିଣ ପାର୍ଶ୍ଵରେ । ତୁ କେମତି ଜାଣିଲୁ ?’
‘‘ଚାରୋଟି ଶବ୍ଦ ଏଭଳି କହୁଛି’’, ଏନସାଇକ୍ଳୋପେଡ଼ିଆ କହିଲା ।
‘‘ସେଥୁରୁ ଜାଣିହେଉଛି ?’’ ଶ୍ରୀଯୁକ୍ତ ବ୍ରାଉନ୍ ପଚାରିଲେ ।
‘ତୁମେ ନିଜେ ଦେଖ’’ । ଏନ୍‌ସାଇକ୍ଳୋପେଡ଼ିଆ ଜୋର୍ ଦେଇ କହିଲା ।

The Case of the Fifth Word Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 7

Chief Brown studied the four words: Nom Utes Sweden Hurts. He shook his head and passed the notebook to Mrs. Brown again. “Can you figure it out?”
“Nom is a shortening of nominative, a grammatical term,” stated Mrs. Brown, who had taught English and other subjects in high school. “Utes are an American Indian tribe. Sweden is a country in northern Europe. Hurts is hurts.”
She lifted her gaze to Encyclopedia and shook her head.
“I can’t figure it out,” she confessed.
“Davenport disappeared right after the hold-up,”
Encyclopedia reminded her.
“As Dad said, Davenport and Nolan must have hidden the stolen jewellery. Probably not a week or so ago, Nolan changed the hiding place.”
“You think that he tried to tell Davenport by phone and failed to reach him?” Mrs. Brown asked. “So he wrote the four words as he was dying?”
Chief Brown nodded. “We’ll find Davenport now that we know his address.”
“He’ll learn he has been left the palm-tree nursery,” Mrs. Brown said. “And the four words will tell him where the jewellery is hidden!”
“Right,” Encyclopedia said. “The code is simple, especially as it’s written on a sheet from a calendar. Davenport will understand it easily. Still, it wouldn’t make much sense to someone who isn’t looking for a hiding place.”imed. “What do the four words mean?” “You already guessed, Mom. They tell where the jewellery is hidden.”Mrs. Brown looked ready to explode with impatience, “Where?”
Encyclopedia smiled.
“Why, under the fifth word,” he said. What Was The Fifth Word?
The Case of the Fifth Word Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 7.6

ପୁଲିସ ମୁଖ୍ୟ ବ୍ରାଉନ୍ ଚାରୋଟି ଶବ୍ଦକୁ ପଢ଼ିଲେ : Nom, Utes, Sweden, Hurts । ସେ ନାସ୍ତିସୂଚକ ମୁଣ୍ଡ ହଲାଇଲେ ଓ ଟିପାଖାତାଟିକୁ ପୁଣି ଶ୍ରୀମତୀ ବ୍ରାଉନ୍‌ଙ୍କୁ ବଢ଼ାଇଦେଲେ, ‘ତୁମେ ଏଥୁରୁ କିଛି ବୁଝି ପାରୁଛ କି ? ଉଚ୍ଚ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଇଂରାଜୀ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିଷୟ ପଢ଼ାଉଥବା ଶୀମତୀ ବ୍ରଉନ କହିଲେ, ‘Nom ହେଉଛି ଏକ ବ୍ୟାକରଣଗତ ଶବ୍ଦ nominative ର ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ରୂପ । Utes ଏକ ଆମେରିକୀୟ ଭାରତୀୟ ଜନଜାତି । Sweden ଉତ୍ତର ୟୁରୋପର ଏକ ଦେଶ । Hurt’s ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଆଘାତ ପାଇବା ।’’
ସେ (ଶ୍ରୀମତୀ ବ୍ରାଉନ୍) ଏନସାଇକ୍ଳୋପେଡ଼ିଆ ଆଡ଼କୁ ସ୍ଥିର ଦୃଷ୍ଟି ପକାଇଲେ ଓ ମୁଣ୍ଡ ହଲାଇଲେ (ନାସ୍ତି ସୂଚନା ଦେଲେ) ।
ସେ ସ୍ଵୀକାର କଲେ, ‘ମୁଁ ଏହାକୁ (ଚାରୋଟି ଶବ୍ଦ) ବୁଝିପାରୁନାହିଁ ।’’?
“‘ଡକାୟତିର ଠିକ୍ ପରେ ପରେ ଡାଭେନପୋର୍ଟ ଚାଲିଯାଇଥିଲା । ଏନ୍‌ସାଇକ୍ଳୋପେଡ଼ିଆ ତା’ ମାଆଙ୍କୁ ମନେ ପକାଇଦେଲା ।
ବାପା ଯେପରି କହୁଥିଲେ, ଡାଭେନ୍‌ପୋର୍ଟ ଓ ନୋଲାନ୍ ଚୋରି ଗହଣା ନିଶ୍ଚୟ ଲୁଚାଇ ଦେଇଥ‌ିବେ ।
ସମ୍ଭବତଃ ଏକ ସପ୍ତାହ ପୂର୍ବରୁ ନୋଲାନ୍ ଲୁଚିଥିବା ଜାଗା ବଦଳାଇ ଦେଇଥିଲା ।’’
‘ତୁମେ କ’ଣ ଭାବୁଛ ସେ ଫୋନ୍‌ରେ ଡାଭେନପୋର୍ଟକୁ କହିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଥିଲା, କିନ୍ତୁ ତାଙ୍କ ସହିତ ସଂପର୍କ ହୋଇପାରିଲା ନାହିଁ ?’’ ଶ୍ରୀମତୀ ବ୍ରାଉନ୍ ପଚାରିଲେ ।
‘ତେଣୁ ସେ ମୃତ୍ୟୁପୂର୍ବରୁ ଚାରୋଟି ଶବ୍ଦ ଲେଖିଦେଇଥିଲା ।’’
ପୁଲିସ ମୁଖ୍ୟ ବ୍ରାଉନ୍ ସମ୍ମତିସୂଚକ ସହ ମୁଣ୍ଡ ହଲାଇ କହିଲେ, ‘ଏବେ ଯେହେତୁ ଡାଭେନପୋର୍ଟର ଠିକଣା ଜାଣିଯାଇଛୁ ଆମେ ତାକୁ ପାଇପାରିବା ।’’
ଶ୍ରୀମତୀ ବ୍ରାଉନ୍ କହିଲେ, ‘ସେ ଜାଣିବ ଯେ ତାଳଚାରା କେନ୍ଦ୍ରଟି ତା’ ପାଇଁ ଛାଡ଼ିଦେଇଛନ୍ତି, ’’ ଶ୍ରୀମତୀ ବ୍ରାଉନ କହିଲେ । ‘ଏବଂ ଏହି ଚାରୋଟି ଶବ୍ଦ କହିଦେବେ ଯେ ଗହଣାକୁ କେଉଁଠାରେ ଲୁଚାଇ ରଖାଯାଇଛି ।’’ ‘‘ଠିକ୍ କହିଛ,’’ ଏନ୍‌ସାଇକ୍ଳୋପେଡ଼ିଆ କହିଲା । ‘କୋଡ୍‌ ସରଳ, ବିଶେଷକରି ଯେହେତୁ ଏହା ଗୋଟିଏ ପଞ୍ଜିକାର ଏକ କାଗଜଫର୍କରେ ଲେଖାଯାଇଛି । ଡାଭେନପୋର୍ଟ ଏହାକୁ ସହଜରେ ବୁଝିଯିବ । ହେଲେ ‘ଯିଏ ଏକ ଲୁଚିବା ଜାଗା ନ ଖୋଜୁଛି ତା’ ପାଇଁ ଏହି କୋଡ଼ର ବିଶେଷ’ କିଛି ଅର୍ଥ ନାହିଁ ।
ଶ୍ରୀମତୀ ବ୍ରାଉନ୍ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇ ପଚାରିଲେ, ‘ଏହି ଚାରୋଟି ଶବ୍ଦର ଅର୍ଥ କ’ଣ ?’
‘ମା’ ତୁ ପ୍ରାୟ ଅନୁମାନ କରିସାରିଛୁ । ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକ କହୁଛି ଗହଣାକୁ କେଉଁଠାରେ ଲୁଚାଯାଇଛି ?’’ ଏହା ଶୁଣି ଶ୍ରୀମତୀ ବ୍ରାଉନ୍ ଅଧୈର୍ଯ୍ୟ ହୋଇ କହି ଉଠିଲେ, ‘‘କେଉଁଠାରେ ?”
ଏନ୍‌ସାଇକ୍ଲୋପେଡ଼ିଆ ସ୍ମିତହାସ୍ୟ କଲା ।
“‘କାହିଁକି, ପଞ୍ଚମ ଶବ୍ଦ ତଳେ,’’ ସେ କହିଲା ।
ପଞ୍ଚମ ଶବ୍ଦଟି କ’ଣ ଥିଲା ?

To tell Davenport where he had hidden the stolen jewellery, Nolan wrote a four word code.
As the key to the code, he wrote the four words on a sheet from a desk calendar.
The four words stood for days of the week.
Nolan dropped the letters d-a-y. Then he used the other letters to form words. So, Nom = Monday, Utes = Tuesday, Sweden = Wednesday and Hurts = Thursday. The unwritten fifth word was Fir, or Friday.
The jewellery was found inside a twenty-gallon jug of earth from which grew the young fir tree in Nolan’s nursery-just as Encyclopedia had foreseen.

ସେ (ନୋଲାନ୍) କେଉଁଠାରେ ଚୋରି ଗହଣା ଲୁଚାଇଥିଲା। ଏହାକୁ ଡାଭେନପୋର୍ଟକୁ ଜଣାଇବା ପାଇଁ ଗୋଟିଏ ଚାରିଶବ୍ଦର code ଲେଖିଲା ।
Code ର key ବା ଅର୍ଥ ଅନୁସାରେ ସେ ଗୋଟିଏ ଡେସ୍କ ପଞ୍ଜିକାର ଫର୍ଦ୍ଦେ କାଗଜରେ ଚାରି ଶବ୍ଦ ବିଶିଷ୍ଟ ଏକ କୋଡ଼ ଲେଖୁଥିଲେ ।
ଚାରୋଟି ଶବ୍ଦ ସପ୍ତାହର ଦିନଗୁଡ଼ିକୁ ସୂଚିତ କରୁଥିଲା ।
ନୋଲାନ୍ d-a-y ଅକ୍ଷରଗୁଡ଼ିକୁ ବାଦେଇ ଅନ୍ୟ ଅକ୍ଷରଗୁଡ଼ିକୁ ଏକାଠି କରି ଶବ୍ଦକୁ ତିଆରି କରିଥିଲା । ତେଣୁ code ର ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଶବ୍ଦସମୂହ ହେଲା-
Nom Monday (ସୋମବାର), Utes
Tuesday (ମଙ୍ଗଳ ବାର), Sweden –
Wednesday (ବୁଧବାର) and Hurts – Thrusday (ଗୁରୁବାର) ।
ଲେଖାଯାଇ ନଥିବା ପଞ୍ଚମ ଶବ୍ଦଟି ଥିଲା Fir ବା Friday ।
ଏକ କୋଡ଼ିଏ ଗାଲନ୍ ମାଟି ଜଗ୍ ଭିତରେ ଗହଣାକୁ ଠାବ କରାଗଲା, ଯେଉଁଠାରେ ନୋଲାନଙ୍କ ଚାରା କେନ୍ଦ୍ରରେ ଛୋଟ ଦେବଦାରୁ ଗଛ ବଢ଼ିଥିଲା – ଠିକ୍ ଯେପରି ଏନସାଇକ୍ଳୋପେଡ଼ିଆ ପୂର୍ବାନୁମାନ କରିଥିଲା ।

Detailed Summary:

Encyclopedia Brown, a young American boy from Idaville, lives with his parents. His father is the Chief of Police. Although (ଯଦିଓ) Encyclopedia is only in 8th grade (ଶ୍ରେଣୀ), he secretely (ଗୁପ୍ତରେ) helps his police father solve (ସମାଧାନ କରିବାରେ) some of the most complex (ସବୁଠାରୁ ଜଟିଳ) cases faced by (ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥ‌ିବା) the police. The Brown family consists of (0) Mr Brown, Mrs Brown and their only son Encyclopedia. The boy is called Encyclopedia by name as an encyclopedia (ଏକ ଶବ୍ଦକୋଷ ବା ଅଭିଧାନ ଭଳି) he has sound knowledge in all things. The Brown family are often found involved (ଜଡ଼ିତ ଥ‌ିବାର ଦେଖାଯାଏ) in the discussion of mysteries (ରହସ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ଆଲୋଚନାରେ) at the dinner table, where the boy Encyclopedia solves them before desserts (ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ଫଳ ଓ ମିଠା).
One evening, Chief Brown comes (ଆସିଛନ୍ତି ) home, looking worried (ଚିନ୍ତିତ ଦେଖାଯାଉଥୁବାର) and tells that Tim Nolan has died, This fellow (ଏହି ବ୍ୟକ୍ତି) had once been suspected of a jewellery robbery five years ago (ଏକଦା ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଏକ ଗହଣା ଡକାୟତିଘଟଣାରେ ସନ୍ଦେହରେ ଥିଲା). But he (Tim Nolan) escaped arrest (ପୋଲିସ ଗିରଫରୁ ବର୍ତ୍ତିଯାଇଥୁଲା ) because he had no proof  against him. Chief Brown always belived that Nolan and his friend Daniel Davenport had committed (done) the robbery
The friendship between Nolan and Davenport runs like this, Nolan later started a palm-tree nursery in Idaville. A week before the so-called jewellery robbery. Davenport moved in with him.

During the robbery  a clerk almost identified Nolan when his mask slipped. After the robbery Davenport vanished (ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଦୃଶ୍ୟ ହୋଇଯାଥିଲା). At the dinner table Chief Brown says that Nolan died of a stroke. Before dying he left a will (ଏକ ଇଚ୍ଛାପତ୍ର ଛାଡ଼ିଦେଇଥିଲା) giving all his property including the nursery (ଚାରା ବିକ୍ରୟ 6) to Davenport. Along with the will there was a page from a calender with four strange words written on it: “Nom Utes Sweden Hurts”. Unfortunately Chief Brown could not understand what these words meant (ଏହି ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକର ଅର୍ଥ କ’ଣ ହୋଇପାରେ ବୁଝିପାରିଲେ ନାହିଁ) and brought it to the table for discussion (ଆଲୋଚନା ପାଇଁ).

Even  Mrs Brown, Encyclopedia’s mother failed to make out the words. Encyclopedia read the words carefully, closed his eyes for a minute and asked a single question to his father, Mr Brown, the Police Chief. It was “Is there a fir tree in Mr. Nolan’s nursery ?” This made Mr. Brown surprised and he nodded. He told that there was just one fir tree near the south side of the nursery.

Encyclopedia beamed up. He exclaimed to his Dad (Chief Brown) that the four words printed on the page ‘Nom’ stands for ‘Monday’, ‘Utes’ ‘for Tuesday’, ‘Sweden’ for ‘Wednesday’ and ‘Hurts’ for ‘Thursday’. Nolan had cleverly removed the letters ‘d-a-y’ from each of these four days. The ‘fifth’ unwritten day was ‘Friday’, represented as ‘Fir’, pointing to the young fir tree in the nursery.

The Case of the Fifth Word Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 7

With that final clue Chief Brown realised that the stolen jewellery must have been hidden under the fir tree. When they searched the spot they found the stolen jewellery hidden inside a 20-gallon jug of earth from which the tree was growing. Nolan’s coded message was finally solved by the smart boy Encyclopedia. It was Enclopedia who must be thanked for dealing with (ସମାଧାନ କରିବାରେ) a baffled code (ଭ୍ରମ ସୃଷ୍ଟିକାରୀ ସଙ୍କେତ) and Help retrieved the stolen jewellery. Thanks a lot to the young detective Encyclopedia. Code – A system of words, letters or signs used to represent something else, often kept secret.

Notes and Glossary :

The Case of the Fifth Word Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 7.7
The Case of the Fifth Word Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 7.8
The Case of the Fifth Word Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 7.9
The Case of the Fifth Word Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 7.10
The Case of the Fifth Word Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 7.11
The Case of the Fifth Word Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 7.12

The Case of the Fifth Word Class 8 MCQ

Question 1.
Which country does Leroy live in ?
(a) Germany
(b) France
(c) The United States of America
(d) The United Kingdom
Answer:
(c) The United States of America

Question 2.
What was Encyclopedia stuck with ?
(a) reading books
(b) remembering facts
(c) his real name
(d) his nickname
Answer:
(d) his nickname

The Case of the Fifth Word Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 7

Question 3.
What does ‘computer rolled into one’ mean ?
(a) many computers made into one
(b) a computer like mind
(c) an all-in-one computer
(d) all of these
Answer:
(c) an all-in-one computer

Question 4.
“I thought Tim Nolan was arrested”. Who said this ?
(a) Chief Brown
(b) Mrs. Brown
(c) Leroy
(d) a servant
Answer:
(b) Mrs. Brown

Question 5.
Why could not Nolan be arrested ?
(a) because there wasn’t any proof
(b) because he hid in his palm-tree nursery
(c) because he hasn’t been seen since the hold-up
(d) because the situation cooled down
Answer:
(a) because there wasn’t any proof

Question 6.
How many police officers searched the stolen jewellery in Nolan’s house ?
(a) One
(b) two
(c) three
(d) four
Answer:
(b) two

Question 7.
When did Encyclopedia usually need to ask only one question ?
(a) before dinner
(b) after dinner
(c) before dessert
(d) after dessert
Answer:
(c) before dessert

Question 8.
Why did Chief Brown shake his head after studying the four obscure words again ?
(a) because he found a solution
(b) because he found no solution
(c) because he wanted to pass the note book to his wife
(d) because he wanted to pass the notebook to his son
Answer:
(b) because he found no solution

Question 9.
What would have been Nolan’s purpose of writing the four words?
(a) to tell his friend where the jewellery was hidden
(b) to tell his friend that he was going to die soon
(c) to ask his friend to come soon and meet him
(d) to inform his friend that the police is in search of him.
Answer:
(a) to tell his friend where the jewellery was hidden

Question 10.
What was the unwritten fifth word?
(a) Utes to Tuesday
(b) Sweden or Wednesday
(c) Hurts or Thursday
(d) Fir or Firday
Answer:
(d) Fir or Friday

The Case of the Fifth Word Class 8 Fill in the Blanks

1. Chief Brown, his wife and his son generally held their discussion on mysteries at …………
Answer: the dining table

2. Leroy’s ………… was Encyclopedia.
Answer: nickname

3. On Tuesday night Chief Brown stared at his …………
Answer: cream-of-mushroom soup

4. After being let out of prison, Nolan started a small …………nursery.
Answer: palm-tree

5. The code words were written on a sheet from a …………
Answer: desk calendar

6. According to Encyclopedia, the jewellery was hidden under the …………
Answer: fifth word

The Case of the Fifth Word Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 7

7. The jewellery was found inside a …………jug of earth.
Answer: twenty gallon

The Case of the Fifth Word Class 8 Short Question Answer

Question 1.
What does ‘two masked men’ refer to as stated by Chief Brown?
Answer:
The expression ‘two masked men’ refers to Daniel Davenport and Tim Nolan who hold up the Diamond Mart on Sixth Avenue at gunpoint and took away jewellery of million dollars worth.

Question 2.
What did Chief Brown do when he faced any unsolvable case?
Answer:
When Chief Brown faced any unsolvable case, he tried for its solution without any delay or hesitation. After clearning his day’s work in the office, he came home and discussed the case at the dining table with his son for its solution.

Question 3.
What does ‘in a matter-of-fact’ mean? What did Chief Brown say in a matter- of-fact manner?
Answer:
The expression ‘in a matter-of-fact’ means state an information without showing much emotion, especially in a situation when emotion would be expected. Chief Brown told about Nolan’s death in a matter-of-fact manner.

Question 4.
Why couldn’t Davenport and Nolan be arrested after the hold up?
Answer:
Davenport and Nolan couldn’t be arrested after the hold-up because there was no proof against them. Besides, the police did not find a single piece of the stolen jewellery in Nolan’s house. Moreover, Davenport was not seen anywhere since the hold-up.

Question 5.
Why did Chief Brown say to his wife, “Nothing about the will itself ?”
Answer:
Chief Brown said to his wife “Nothing about the will itself” because there was nothing to suspect about the will. But the sheet of Nolan’s desk calender clipped to the will was really suspicious.

Question 6.
Why did Encyclopedia think that Davenport would understand the hidden message easily?
Answer:
Encyclopedia thought that Davenport would understand the secret message easily as the code was simple and written on a sheet from a calendar. The sheet of calendar would remind him the days of a week so that he could
understand the message easily.

Question 7.
Why is Encyclopedia alias Leroy describe in the story as ‘the boy wonder?
Answer:
The expression ‘the boy wonder’ means a very talented boy. Being a student of grade eight, Encyclopedia acquired the wonderful ability of solving critical problems. As it has been found in the story, he helped his father, the chief of police and solve cases that had been troubling him. So he is described in the story as ‘the boy wonder’.

Question 8.
What was Leroy stuck with and why?
Answer:
Leroy was stuck with his nickname Encyclopedia. Only his parents and teachers called him by his real name Leroy, but others called him Encyclopedia. ‘Being stuck’ with means continuing with something without stopping or changing it. As his nickname was based on his knowledge, intelligence and his ability to remember facts, he was stuck with it.

The Case of the Fifth Word Class 8 Question Answer English Jasmine Chapter 7

Question 9.
The story describes a particular case that had been troubling Chief Brown? What was it?
Answer:
The story describes the case of a jewellery hold up in which Tim Nolan and Daniel Davenport were involved. It was troubling Chief Brown because there was no proof against them. Besides, the stolen jewellery was not found in Nolan’s house. The police suspected that they might have hidden it somewhere.

Question 10.
What was the real suspicion – the will or the code words?
Answer:
The real suspicion was the calendar sheet clipped to the will on which the four code words were written. Leaving one’s belongings to someone else through a will before death is nothing important. But the message containing four obscure words was rather important because it was not easy to make it out.

Try Again Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 2

For effective revision, students can use BSE Odisha Class 7 English Solutions Chapter 2 Try Again Question Answer to practice textbook exercises.

Class 7 English Try Again Question Answer

Class 7 English Chapter 2 Question Answer Odia Medium

Let us do these activities before we read
(ଆସ ପଢ଼ିବା ପୂର୍ବରୁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ କରିବା ।)

I. Who inspires you to do your best?
(କିଏ ତୁମକୁ ତୁମ ସର୍ବୋତ୍ତମ କରିବାପାଇଁ ଉତ୍ସାହିତ କରନ୍ତି ?)
Answer:
People or examples that inspire me could be parents, teachers or elders who guide and encourage me. Famous personalities like scientists, athletes, or leaders, even small creatures or events in nature, like the spider in the poem, can teach us persistence and courage. These persons and things inspire me to do my best.

II. Work in pairs. Identify what you see in the pictures given below. What can we learn from them? Share your answers with your classmates and the teacher.
(ଦୁଇ ଜଣିଆ ଦଳ ହୋଇ କାର୍ଯ୍ୟ କର, ନିମ୍ନରେ ପ୍ରଦତ୍ତ ଛବିରେ କ’ଣ ଦେଖୁଛ ତାକୁ ଚିହ୍ନ । ଆମେ ସେମାନଙ୍କଠାରୁ କ’ଣ ଶଙ୍ଖା । ତୁମ ଉତ୍ତରଗୁଡ଼ିକୁ ଶ୍ରେଣୀସାଥୀ ଓ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ସହ ବିନିମୟ କର ।)
Try Again Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 2 1.1

Let us discuss (ଆସ ଆଲୋଚନା କରିବା) :

Complete the summary choosing the suitable words given in the box. Share your answers with the teacher. An example has been given.
(ତଳେ ବାକ୍ସରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ଉପଯୁକ୍ତ ଶବ୍ଦ ବାଛି କବିତାର ସାରାଂଶକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କର । ଉତ୍ତରଗୁଡ଼ିକ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ସହ ବିନିମୟ କର । ଗୋଟିଏ ଉଦାହରଣ ତୁମ ପାଇଁ କରିଦିଆଯାଇଛି ।)
Try Again Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 2 5.5
The poem, written in a narrative style, tells the story of King Bruce of Scotland, who was feeling 1. _____ after falling multiple times to achieve something 2. _____ great for his people. In a moment of 3. _____ despair, he observed a spider trying to reach its web high above. The spider 4. _____ every time it fell after getting close to its goal. It made nine 5. _____ and finally succeeded. The king said that the spider had 6. _____ and so would he. Inspired by the spider’s determination, King Bruce decided to 7. _____ When he 8. _____ this time, he ultimately succeeded.
Answer:
1. low
2. great
3. despair
4. mounted 8. tried
5. attempts
6. conquered
7. strive

II. Complete the following sentence suitably
(ନିମ୍ନୋକ୍ତ ବାକ୍ୟକୁ ଉପଯୁକ୍ତ ଭାବରେ ପୂରଣ କର ।)
The central idea of the poem is: _____.
Answer:
The central idea of the poem is that perseverance, determination, and courage makes one successful; so one should never give up, even after repeated failures.

Try Again Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 2

III. Pick three examples from the poem for each of the following:
(ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କ ପାଇଁ କବିତାରୁ ତିନୋଟି ଉଦାହରଣ ବାଛ ।)
1. Lines that describe the spider’s efforts :
(ଯେଉଁ ଧାଡ଼ିରେ ବୁଢ଼ିଆଣୀର ଉଦ୍ୟମ ବିଷୟରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରାଯାଇଛି ।)
Answer:
(i) “Up, up it ran, not a second to stay, To utter the least complaint.”
(ii) “Again it fell and swung below, But again it quickly mounted.”
(iii) “Steadily, steadily, inch by inch, Higher and higher he got.”

2. Alliteration (the repetition of the same consonant sounds at the beginning of closely connected words)
Answer:
Examples of alliteration:
(i) “Bold little run”
(ii) “Foolish thing will strive”
(iii) “Fell still lower”

IV. Why does the poet repeat the following words or phrases in the poem ? ( କବି କବିତାରେ ନିମ୍ନୋକ୍ତ ଶବ୍ଦ ସମୂହ କିମ୍ବା ବାକ୍ୟାଶକୁ ପୁନରାବୃତ୍ତି କରିଛନ୍ତି ?)
tried and tried; steadily, steadily; up, up
Answer:
tried and tried: To show that King Bruce made repeated efforts and did not give up. steadily, steadily: To emphasize the slow, careful, and consistent effort of the spider. up, up: To highlight the spider’s repeated climbing attempts and determination.

V. In stanza 1, ‘down’ rhymes with ‘crown’. Now find the pairs of rhyming words in the poem. Discuss in groups also.
(ପଂକ୍ତି ‘p’ ରେ ‘down’ ସହିତ ‘crown’ର ଯତିପାତ ହେଉଛି । ଏବେ କବିତାରୁ ସେହିପରି ଯତିପାତ ହେଉଥ‌ିବା ଶବ୍ଦ ବାହାର କର । ଦଳରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କର ।)
Answer:
Rhyming words in the poem (କବିତାରେ ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକ))
down/ crown; deed/succeed; glad/sad; despair/there; be/he; dropped/stopped; clue/ do; dome/home; fine/divine; craw/sprawl; endeavour/ever; stay/lay; complaint/faint; below/slow; mounted/counted; thing/cling; more/dore; minitute/it; inch/pinch; got/cot; tail/fail.

Let us think and reflect
(ଆସ ଚିନ୍ତା କରିବା ଓ ବିଚାର କରିବା) :

1. Read the extracts given below and answer the questions that follow.
(6 ଉଦ୍ଧୃତାଂଶଗୁଡ଼ିକୁ ପଢ଼ ଏବଂ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପ୍ରଶ୍ନଗୁଡ଼ିକର ଉତ୍ତର ଦିଅ ।)

“He flung himself down in low despair,
As grieved as man could be;
And after a while he pondered there,
“I’ll give it all up,” said he.
Now just at that moment a spider dropped,
With its silken, filmy clue;”

(i) Select the phrase which shows the physical
expression of the King’s emotional state.
(ଆବେଗପ୍ରବଣ ଅବସ୍ଥାକୁ ଦର୍ଶାଉଥବା ଶାରୀରିକ ଭାବଭଙ୍ଗୀ ସୂଚକ ବାକ୍ୟାଶଟି ଚୟନ କର ।)
Answer:
“He flung himself down in low despair” – shows
his physical expression on sadness and helplessness.

(ii) The poet has used the word ‘low’ before despair. What does it mean here?
(କବି ‘low’ ଶବ୍ଦକୁ despair ପୂର୍ବରୁ ବ୍ୟବହାର କରିଛନ୍ତି । ଏହାର ଅର୍ଥ କ’ଣ?)
Answer:
‘Low’ here means deep or extreme, indicating the King’s intense sadness.

Try Again Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 2

(iii) Choose the correct option to complete the sentence.
(ବାକ୍ୟଟିକୁ ପୂରଣ କରିବାପାଇଁ ସଠିକ୍ ବିକଳ୍ପଟି ବାଛ ।)
In the line, ‘And after a while he pondered there’, the word ‘pondered’ means _____.
(A) paused
(B) thought
(C) noticed
(D) rested
Answer:
(B) thought

(iv) Choose the correct option from the words given in the brackets.
The phrase ‘silken, filmy clue’ creates an image of something that is ______. (long and light/very delicate and soft)
Answer:
very delicate and soft

2. “…when it toils so hard to reach and cling,
And tumbles every time.”
But up the insect went once more,
Ah me! it is an anxious minute;
He’s only a foot from his cobweb door,
Oh say, will he lose or win it?”

(i) List any two characteristics of the spider highlighted in the line, ‘But up the insect went once more’.
(‘But up the insect went once more’ ଧାଡ଼ିଟିରେ ବୁଢ଼ିଆଣୀର ଦୁଇଟି ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟର ତାଲିକା କର।)
Answer:
Persistence – The spider continues trying despite falling.
Courage / Determination – It does not give up and keeps moving toward its goal.

(ii) Choose the correct option to complete the sentence.
The expression ‘Ah me!’ in the extract indicates a sense of _____.
A. happiness
B. stress
C. relief
D. loneliness
Answer:
B. stress

(iii) Complete the sentence with an appropriate reason.
(ଏକ ଉପଯୁକ୍ତ କାରଣ ଦେଇ ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।)
Readers are able to relate to this extract because _____.
Answer:
Readers are able to relate to this extract because they also face difficulties and challenges, and just like the spider, they can learn to keep trying despite failures.

3. Answer the following questions
(ନିମ୍ନ ଲିଖ୍ତ ପ୍ରଶ୍ନଗୁଡ଼ିକର ଉତ୍ତର ଲେଖ ।)

Question 1.
How does the first stanza help in setting the mood of the poem?
(ପ୍ରଥମ ପଦ କିପରି କବିତାର ଭାବକୁ ଉପସ୍ଥାପନା କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି ?)
Answer:
The first stanza describes King Bruce’s sadness and despair, setting a serious and reflective mood. It shows his disappointment and hopelessness, which prepares the reader to understand the lesson of perseverance later.

Question 2.
Describe how King Bruce’s attitude changes from the beginning towards the end of the poem.
(ରାଜା ବ୍ରୁସ୍‌ଙ୍କର ମନୋଭାବ କିପରି କବିତାର ଆରମ୍ଭରୁ ଶେଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ହୋଇଛି ?)
Answer:
At the beginning, King Bruce feels sad, disappointed, and ready to give up. By the end, after observing the spider, he becomes determined, courageous, and hopeful, ready to try again and succeed.

Try Again Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 2

Question 3.
The poet describes every action of the spider in great detail. What does this tell us about her attitude towards the spider? (କବି ବୁଢ଼ୀଆଣୀର ପ୍ରତ୍ୟେକ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ପୁଙ୍ଖାନୁପୁଙ୍ଖ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି । ତାଙ୍କର ବୁଢ଼ିଆଣୀ ପ୍ରତି ମନୋଭାବ ସମ୍ପର୍କରେ ଏହା ଆମକୁ କ’ଣ କହୁଛି ?)
Answer:
The poet’s detailed description shows that she admires the spider and wants readers to notice its effort, determination, and persistence, highlighting the lesson of never giving up.

Question 4.
How does the spider inspire us to overcome despair and not give up?
(ନିରାଶାକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିବା ପାଇଁ ଓ ତ୍ୟାଗ ନକରିବା ପାଇଁ ବୁଢ଼ିଆଣୀ ଆମକୁ କିପରି ପ୍ରେରଣା ଦେଉଛି ?)
Answer:
The spider inspires us because it keeps trying despite repeated failures, showing that determination and effort can lead to success even when the situation seems hopeless.

Question 5.
The poem teaches us that failures are stepping stones to success. Explain.
(କବିତାଟି ଶିକ୍ଷା ଦିଏ, ‘ବିଫଳତା ହିଁ ସଫଳତାର ପାହାଚ’’, ବୁଝାଅ ।)
Answer:
The spider falls multiple times but finally reaches its web. Similarly, failures teach us lessons and help us grow, and by learning from them, we can eventually achieve our goals.

Question 6.
The spider’s journey tells us that anyone can be a source of inspiration in our lives. Elaborate.
(ବୁଢ଼ୀଆଣୀର ଯାତ୍ରା ଆମକୁ କହେ ଯେ, ଆମ ଜୀବନରେ ଯେକୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତି ଉତ୍ସାହର ଉତ୍ସ ହୋଇପାରେ !)
Answer:
Even a small creature like a spider can inspire great lessons. It shows that inspiration can come from unexpected sources, teaching us courage, perseverance, and hope in our own challenges.

Let us learn (ନିମ୍ନଲିଖତ) :

I. Write the opposite word in meaning of the following.
ଗୁଡ଼ିକର ବିପରୀତ ଅର୍ଥବୋଧକ ଶବ୍ଦ ଲେଖ)
(Question with Answer)
Try Again Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 2 6.6
Answer:

Word Opposite Meaning
1. up down
2. fast slow
3. glad sad
4. win lose
5. succeed fail

II. Read the following sentences. Match the meaning of the underlined words with the expressions given in the box.
(ନିମ୍ନୋକ୍ତ ବାକ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ପଢ଼ । ରେଖାଙ୍କିତ ଶବ୍ଦର ଅର୍ଥ ସହ କୋଠରିରେ ଥ‌ିବା ଭକ୍ତିଗୁଡ଼ିକ ସହ ମିଳାଅ ।)
1. work very hard and/or for a long time
2. prepared themselves for something difficult
3. an attempt to do something new or difficult
4. to try very hard to achieve something
(i) Please make every endeavour to arrive on time.
(ii) Ants toil tirelessly to save food for rainy season.
(iii) We encourage all students to strive to do their best.
(iv) The sailors braced themselves against the strong wind.
Answer:

Sentence (ବାକ୍ୟ) Meaning (થર્થ) of the underlined word
(i) Please make every endeavour to arrive on time. 3. an attempt to do something new or difficult
(ii) Ants toil tirelessly to save food for rainy season. 1. work very hard and/or for a long time
(iii) We encourage all students to strive to do their best. 4. to try very hard to achieve something
(iv) The sailors braced themselves against the strong wind. 2. prepared themselves for something difficult

II. The poem uses words that show distance.
(କବିତାରେ ଦୂରତାକୁ ଦର୍ଶାଉଥବା ଶବ୍ଦ ବ୍ୟବହୃତ ହୋଇଛି ।)
For example (ଉଦାହରଣ ସ୍ଵରୂପ) :
a long way up, inch by inch, higher and higher, half-yard higher
Some of the words are given below in a box. They relate to distance ‘Far’ and ‘Near’. Separate them into two groups in the space provided. (You may take the help of a dictionary)
(କେତେକ ଶବ୍ଦ ନିମ୍ନ କୋଠରିରେ ଦିଆଯାଇଛି । ସେମାନେ ‘ଦୂର’ ଓ ‘ନିକଟ’ ସହ ସମ୍ପର୍କିତ । ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଦତ୍ତ ସ୍ଥାନରେ ଦୁଇଟି ଗ୍ରୁପ୍‌ରେ ଅଲଗା ଅଲଗା କର । ତୁମେ ଏକ ଶବ୍ଦକୋଷ ଦେଖୁପାର ।)
Try Again Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 2 7.7
Try Again Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 2 8.8
Answer:

Far Near
remoteness
light yea
middle of nowhere
yonder
afar
farther
proximity
hairline
vicinity
adjacent
a stone’s throw

Let us listen (ଆସ ଶୁଣିବା) :

I. You will listen to a story about an ant. Read the questions given below and before you. Listen, guess the answers to these questions. (Transcript for the teacher on page-41)
(ତୁମେ ଏକ ପିମ୍ପୁଡ଼ି ବିଷୟରେ ଏକ ଗପ ଶୁଣ । ନିମ୍ନରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ପ୍ରଶ୍ନଗୁଡ଼ିକୁ ପଢ଼ି । ଶୁଣ ଏବଂ ଏହି ପ୍ରଶ୍ନଗୁଡ଼ିକର ଉତ୍ତର ଅନୁମାନ କର । ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ପାଇଁ Transcript ପୃଷ୍ଠା 41 ରେ ଦିଆଯାଇଛି ।)

Question 1.
What was the ant known for?
(କ’ଣ ପାଇଁ ପିମ୍ପୁଡ଼ି ଜଣାଶୁଣା ଥିଲା ?)
(i) determination
(ii) strength
(iii) wisdom
Answer:
(i) determination

Try Again Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 2

Question 2.
Why was the ant unable to take the roti home ?
(କାହିଁକି ପିମ୍ପୁଡ଼ି ରୁଟିକୁ ଘରକୁ ନେବାକୁ ଅସମର୍ଥ ଥୁଲା ?)
(i) It was stuck under a rock.
(ii) It was too heavy to carry.
(iii) It was pulled by other ants.
Answer:
(ii) It was too heavy to carry

Question 3.
What was the bird doing ?
(ପକ୍ଷୀଟି କ’ଣ କରୁଥିଲା ?)
(i) playing with the ant
(ii) searching for food
(iii) picking up leaves
Answer:
(iii) picking up leaves

Question 4.
How did the bird make the ant feel ?
(ପକ୍ଷୀଟି ପିମ୍ପୁଡ଼ିକୁ କିପରି ଅନୁଭବ କରେଇଲା)
(i) proud
(ii) inspired
(iii) relaxed
Answer:
(ii) inspired

Question 5.
How did the fellow ants help ?
(ସାଥୀ ପିମ୍ପୁଡ଼ିମାନେ କିପରି ସାହାଯ୍ୟ କଲେ ?)
(i) by advising the ant continuously
(ii) by standing still near the ant
(iii) by joining the ant in her efforts
Answer:
(iii) by joining the ant in her efforts

III. Now, listen to the story once again and as you listen, check whether your answers are correct.
(ଗଳ୍ପଟିକୁ ଆଉଥରେ ଶୁଣ ଏବଂ ତୁମର ଉତ୍ତର ଠିକ୍ କି ନାହିଁ ଚେକ୍ କର ।)
Answer:
Students are supposed to listen to the story again to verify their guesses. The answers given above are correct according to the story.

Let us speak (ଆସ କହିବା) :

Narrate a personal experience about a time when you were motivated by someone or something to carry on and never give up. Your perseverance helped you!
(ଏକ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଅନୁଭୂତି ବର୍ଣ୍ଣନା କର ଯେତେବେଳେ ତୁମେ କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତି ବିଶେଷ ଦ୍ଵାରା କିମ୍ବା ବସ୍ତ ବିଶେଷ ଦ୍ଵାରା ପ୍ରେରଣାପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇ ନିଜ ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ଅଟଳ ରହିବାକୁ ଓ ବିଚ୍ୟୁତ ନହେବାକୁ ସ୍ଥିର କରିଛ । ତୁମର ଅଧ୍ୟବସାୟ ତୁମକୁ ସାହାଯ୍ୟ କଲା ।)
Use the following sentence prompts as a guide for your narration. Use as per your topic.
(ତୁମର ବର୍ଣ୍ଣନା ପାଇଁ ନିମ୍ନଲିଖତ ସୂଚନାଗୁଡ଼ିକୁ ବ୍ୟବହାର କର । ତୁମ ବିଷୟ ଅନୁସାରେ ବ୍ୟବହାର କର ।)

1. Introduction: (ଉପକ୍ରମ)

  • I remember a time when I felt like giving up. It was when…..
  • There was a moment in my life when I faced a big challenge. It happened when…

2. Describe the challenge: (ଆହ୍ୱାନକୁ ବର୍ଣ୍ଣନା କର)

  • The challenge I faced was…
  • I was struggling with…
  • The problem seemed too big because…

3. Feeling disheartened: (ନିରାଶା ଅନୁଭୂତ ହେଲା ।)

  • At first, I felt discouraged and thought about giving up because…
  • I didn’t think I could succeed because…
  • I felt upset and wanted to leave because…

Try Again Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 2

4. The source of motivation : (ପ୍ରେରଣାର ଉତ୍ସ)

  • But then, I saw/heard/read about…
  • Someone/something inspired me to keep going. It was…
  • I remembered the poem… do not quit…

5. Taking action : (କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ନେବା)

  • After feeling inspired, I decided to…
  • I gathered my strength and…
  • With a new sense of willpower, I…
  • I asked for help from…

6. The result: (ଫଳାଫଳ)

  • In the end, I was able to…
  • Thanks to standing firm and never giving up, I achieved…
  • I felt proud because…
  • It was worth it because…

7. Reflection : (ପ୍ରତିଫଳନ)

  • This experience taught me that…
  • I learned that perseverance is the key to success
  • Now, I always remember to…
  • The lesson I learnt from this is…

Personal Experience: Never Giving Up
Answer:
1. Introduction: I remember a time when I felt like giving up. It was when I was preparing for my school science competiton. There was a moment in my life when I faced a big challenge. It happened when I realized that my experiment was not working as I had planned.

2. Describe the challenge: The challenge I faced was designing a working model for my project. I was struggling with getting the results to match my hypothesis. The problem seemed too big because I had limited time and the materials kept failing.

3. Feeling disheartened: At first, I felt discouraged and thought about giving up because every attempt ended in failure. I didn’t think I could succeed because I had tried everything I knew. I felt upset and wanted to leave the project aside.

4. The source of motivation : But then, I remembered the poem “King Bruce and the Spider”. The spider kept trying despite falling many times, and it finally succeeded. Someone/Something inspired me to keep going. It was the story of the spider that reminded me that perseverance leads to success.

5. Taking action : After feeling inspired, I decided to try again, this time with a new approach. I gathered my strength and focused on small improvements. With a new sense of willpower, I worked patiently and carefully tested my experiment. I asked for help from my teacher whenever I was stuck.

6. The result : In the end, I was able to complete my project successfully. Thanks to standing firm and never giving up, I achieved first place in the science competition. I felt proud because all my hard work and persistence paid off. It was worth it because I learned that challenges can be overcome with determination.

Try Again Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 2

7. Reflection : This experience taught me that perseverance is the key to success. I learned that even when things seem impossible, small steps and continuous effort can lead to achievement. Now, I always remember to keep trying, no matter how difficult the situation. The lesson I learnt from this is: never give up, and success will follow.

Let us write (ଆସ ଲେଖୁବା)

King Bruce was inspired by the spider that kept on trying till it was successful. Think about the steps you can take to overcome a difficult situation and write them down. Now, write a letter to your cousin on how you plan to overcome any difficult situation. Also advise to carryon and not to quit, to carry on and not to quit.
(ଏବେ ନିଜର ସମ୍ପର୍କୀୟ ଭାଇକୁ ଏକ ଚିଠି ଲେଖ ଯେ ତୁମେ କିପରି ଏକ କଷ୍ଟଦାୟକ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିବା ପାଇଁ ତୁମେ କିପରି ଯୋଜନା କରିଥିଲା । କାମରେ ଲାଗି ରହିବାକୁ ଓ ପରିତ୍ୟାଗ ନକରିବାକୁ ଉପଦେଶ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କର ।)
Use transition words like “To begin with…,’ Next…,”After that…,’ ‘Then…,’ ‘Finally…,’ to share the steps of your plan.
Look at an informal letter writing: Remember you are going to write a letter (informal/ personal letter) to your cousin Aletter formal or informal has generally 6 steps:

Example of an informal letter
(ଏକ ଅନୌପଚାରିକ ପତ୍ରର ଉଦାହରଣ:)

Step 1: The heading: a) Address of the sender without name Date : 5th May 2025/May 5th, 2025
Step 2: The greeting/ salutation: Dear Siddhy, (First name/nick name but not full name, Comma is optional)
Step 3: The body part/subject……………
Step 4: The ending: Yours truly/ever/ truly yours, not your’s (comma is optional)
Step 5: The signature: Sender’s name (Only nick name/first name),
Step 6: Adress on the envelope

Try Again Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 2 9.9

You may begin this way :
(ତୁମେ ଏହିପରି ଆରମ୍ଭ କରିପାର 🙂

21, Bijaya Ramchandrapur, Baripada
25 May 2026
Dear Sunita
Thank you for your letter asking me about…

You may end this way
(ତୁମେ ଏହିପରି ଶେଷ କରିପାର 🙂

Yours affectionately, Rashmi
Answer:
Letter

21, Bijaya Ramachandrapur, Baripada
25 May, 2026

Dear Sunita,
Thank you for your letter asking me about how I plan to overcome a difficult situation. You know, I have decided to stay calm and understand the problem clearly before reacting.

Next, I will break the big task into small and easy steps so that I don’t feel stressed. After that, I will practise regularly and try to improve a little every day.

Then, if I find somethng too difficult, I will ask my teachers or parents for help.
Finally, I will remember king Bruce’s lesson- to carry on and not to quit, even if I fail sometimes.

I hope these steps will also help you whenever you face a difficult situation. Remember, success comes to those who keep trying.

Yours affectionately
Rashmi

Let us explore
(ଆସ ଅନ୍ଵେଷଣ କରିବା) :

I. Collect folk songs in your own language that connect us with nature and compile them as a class project.
(ତୁମେ ନିଜ ଭାଷାର କିଛି ଲୋକଗୀତ ସଂଗ୍ରହ କର ଯାହା ତୁମକୁ ପ୍ରକୃତି ସହ ଯୋଡୁଥ‌ିବ ଏବଂ ତାହାକୁ ଏକ ଶ୍ରେଣୀ ପ୍ରକଳ୍ପ ଭାବେ ସଙ୍କଳନ କର ।)

II. Did you know that spiders are not insects? They belong to a group called the arachnids. Observe a spider and an ant from a distance and note down the differences between them. Share your observations with your classmates. Ask your Science teacher for more information to know about spiders better.

(ବୁଢ଼ିଆଣୀ ଏକ କୀଟ ନୁହେଁ ବୋଲି ତୁମେ ଜାଣିଥୁଲା କି ? ସେମାନେ arachnids ଗ୍ରୁପର ଅଟନ୍ତି । ଏକ ବୁଢ଼ିଆଣୀ ଓ ଏକ ପିମ୍ପୁଡ଼ିକୁ କିଛି ଦୂରରୁ ରହି ଦେଖ ଓ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଥ‌ିବା ଭିନ୍ନତା ଟିପି ରଖ । ତୁମ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣକୁ ତୁମ ସହପାଠୀମାନଙ୍କ ସହ ବିନିମୟ କର । ଅଧୂକ ତଥ୍ୟ ପାଇଁ ତୁମ ବିଜ୍ଞାନ ଶିକ୍ଷକଙ୍କୁ ପଚାର ।)

Try Again Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 2

Let us learn how to weave a spider web.
(ଆସ ଏକ ବୁଢ଼ିଆଣୀ ଜାଲ ବୁଣିବା ଶିଖୁବା ।)

  1. Take three sticks (each about eight inches long) and a roll of old wool.
  2. Tie the sticks together in the centre with the wool (Fig. 1).
  3. Start weaving the web by putting a loop around every stick (Fig. 2 and 3).
  4. Complete the web and tie the thread in a knot on the stick where the web is complete (Fig. 4).

Now, decorate it with words and phrases you learnt about the spider in the poem or anything else that you like.
(ଏବେ ଏହାକୁ ତୁମେ କବିତାରେ ପଢ଼ିଥିବା କିମ୍ବା ତୁମ ଇଚ୍ଛା ଅନୁସାରେ କେତେକ ଶବ୍ଦ ଓ ବାକ୍ୟାଶକୁ ଲେଖୁ ସଜାଅ ।)
Try Again Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 2 10.10
Answer:
Do Yourself.

Try Again Class 7 Summary

Let us read (ଆସ ପଢ଼ିବା) :

King Bruce of Scotland flung himself down
In a lonely mood to think;
‘Tis true he was monarch, and wore a crown,
But his heart was beginning to sink.

ଓଡ଼ିଆ ଅନୁବାଦ :
ସ୍କଟଲାଣ୍ଡର ରାଜା ବ୍ରୁସ୍ ନିଜକୁ ଭୂମି ଉପରେ ଲୋଟାଇ ଦେଲେ । ଏକାନ୍ତରେ ଭାବିବାକୁ ଲାଗିଲେ । ଏହା ସତ୍ୟ ଯେ ସେ ଜଣେ ସମ୍ରାଟ ଏବଂ ମୁକୁଟ ପିନ୍ଧିଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ତାଙ୍କ ହୃଦୟ ଦୁଃଖରେ, ଭାଙ୍ଗି ପଡ଼ିବାରେ ଲାଗୁଛି ।

For he had been trying to do a great deed,
To make his people glad;
He had tried and tried, but couldn’t succeed
And so he became quite sad.

ଓଡ଼ିଆ ଅନୁବାଦ :
ସେ ଏକ ମହାନ୍ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଥିଲେ ତାଙ୍କ ଲୋକଙ୍କୁ ଖୁସି କରିବା ପାଇଁ । ସେ ଚେଷ୍ଟା ପରେ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲେ କିନ୍ତୁ କୃତକାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇପାରି ନଥିଲେ । ତେଣୁ ସେ ପୂରା ଦୁଃଖୀ ହୋଇପଡ଼ିଥିଲେ ।

He flung himself down in low despair,
As grieved as man could be;
And after a while he pondered there,
“I’ll give it all up,” said he.

ଓଡ଼ିଆ ଅନୁବାଦ :
ଅତି ହତାଶାରେ ସେ ତଳେ ଲୋଟି ପଡ଼ିଲେ ଯେମିତିକି ଜଣେ ମଣିଷ ଅତି ଦୁଃଖରେ ହୋଇଯାଏ । କିଛି ସମୟ ପରେ ସେ ଗଭୀର ଭାବରେ ଚିନ୍ତାକଲେ ଓ କହିଲେ, ଏହି ସବୁକୁ ମୁଁ ପରିତ୍ୟାଗ କରିବି ।

Try Again Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 2

Now just at that moment a spider dropped,
With its silken, filmy clue;
And the King, in the midst of his thinking, stopped
To see what the spider would do.

ଓଡ଼ିଆ ଅନୁବାଦ
ଏବେ ଠିକ୍ ସେହି ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ଏକ ବୁଢ଼ିଆଣୀ ଖସି ପଡ଼ିଲା ରାଜା ଚିନ୍ତାମଗ୍ନ ଅବସ୍ଥାରେ ବୁଢ଼ିଆଣୀଟି କ’ଣ କରିବ ଦେଖୁବା ତା’ର ସୂକ୍ଷ୍ମ ସିକ ସୂତାକୁ ସାଙ୍ଗରେ ନେଇ; ଏବଂ ପାଇଁ ଅଟକିଗଲେ ?

‘Twas a long way up to the ceiling dome,
And it hung by a rope so fine;
That how it would get to its cobweb home,
King Bruce could not divine.

ଓଡ଼ିଆ ଅନୁବାଦ :
ଛାତ ଗମ୍ବୁଜ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଲମ୍ବା ପଥ ଥିଲା ଏବଂ ଏହା ଏକ ସୂକ୍ଷ୍ମ ତାରରେ ସେ ଓହଳିଥିଲା । ତେବେ ସେ କିପରି ତା’ର ଜାଲଘରକୁ ଫେରିପାରିବ । ରାଜା ବ୍ରୁସ ଅନୁମାନ କରିପାରିଲେ ନାହିଁ ।

It soon began to cling and crawl
Straight up with strong endeavour;
But down it came with a slippery sprawl,
As near to the ground as ever.

ଓଡ଼ିଆ ଅନୁବାଦ :
ଏହା ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ତା ସିଲ୍‌ ସୂତାକୁ ଜାବୁଡ଼ି ଧରି ଉପରକୁ ଚାଲିଲା । କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରି ଉପରକୁ ଉଠୁଥିଲା । କିନ୍ତୁ ପୁଣି ସେ ତଳକୁ ଖସି ଆସୁଥୁଲା, ପ୍ରାୟ ତଳକୁ ବା ଭୂମିର ଅତି ପାଖକୁ ।

Try Again Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 2 2.2

Up, up it ran, not a second to stay,
To utter the least complaint;
Till it fell still lower, and there it lay,
A little dizzy and faint.

ଓଡ଼ିଆ ଅନୁବାଦ :
ଉପରକୁ ଉପରକୁ ଏହା ଦୌଡ଼ିଲା, ଏକ ସେକେଣ୍ଡ ବି ଅଟକୁ ନଥିଲା । ତା’ର ଟିକିଏ ବି ଅଭିଯୋଗ ନଥିଲା । ଏହା ପୁଣି ଆହୁରି ତଳକୁ ଖସି ପଡ଼ିନଥିଲା ଏବଂ ସେଠାରେ ପଡ଼ି ରହିଲା । ତାକୁ ଟିକିଏ ହାଲିଆ ଲାଗିଲା ଏବଂ ସେ କିଛି ସମୟ ପଡ଼ି ରହିଲା ।

Its head grew steady – again it went,
And travelled a half-yard higher;
‘Twas a delicate thread it had to tread,
And a road where its feet would tire.

ଓଡ଼ିଆ ଅନୁବାଦ :
ତା’ପରେ ସେ ଉଠିଗଲା ତା’ର ମୁଣ୍ଡ ସିଧା ହୋଇଗଲା ଏବଂ ଅଧଗଜ ବାଟ ଉଠିଗଲା ।
ଏହା ସୂକ୍ଷ୍ମ ସୂତା ଯାହା ଉପରେ ତାକୁ ଚାଲିବାକୁ ପଡୁଥିଲା । ଏହା ଏପରି ଏକ ରାସ୍ତା ଯେଉଁଥରେ ତା’ର ପାଦ କ୍ଳାନ୍ତ ହୋଇଯିବ ।

Again it fell and swung below,
But again it quickly mounted;
Till up and down, now fast, now slow,
Nine brave attempts were counted.

ଓଡ଼ିଆ ଅନୁବାଦ :
ପୁଣିଥରେ ସେ ଖସିପଡ଼ିଲା ଏବଂ ତଳକୁ ଓହଳି କରି ରହିଲା । କିନ୍ତୁ ପୁଣି ସେ ଶୀଘ୍ର ଚଢ଼ିଗଲା । ସେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସେ ଉପରକୁ ଓ ତଳକୁ ହେଉଥାଏ । କେତେବେଳ ଦ୍ରୁତଗତି ତ ଆଉ କେତେବେଳେ ମନ୍ଥର । ନଅଥର (୯) ସେ ସାହସିକ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାର ରାଜା ଦେଖ‌ିଲେ ।

“Sure,” cried the King, “that foolish thing
Will strive no more to climb;
When it toils so hard to reach and cling,
And tumbles every time

ଓଡ଼ିଆ ଅନୁବାଦ
ରାଜା ଚିତ୍କାର କରି କହିଲେ, ଏଥର ନିଶ୍ଚିତ ରୂପେ ସେ ବୋକା ଆଉ ଚଢ଼ିବା ପାଇଁ ଚେଷ୍ଟା କରିବ ନାହିଁ । ଯେତେବେଳେ ସେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛି ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ଏବଂ ଧରିବା ପାଇଁ, ସେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଥର ପଡ଼ିଯାଉଛି ।

But up the insect went once more,
Ah me! ’tis an anxious minute;
He’s only a foot from his cobweb door,
Oh say, will he lose or win it?

Try Again Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 2 3.3

ଓଡ଼ିଆ ଅନୁବାଦ :
ସେ କୀଟଟି ଆଉଥରେ ଚଢ଼ିଗଲା । ମୋ ପାଇଁ ଏହାଥିଲା ଏକ ଚିନ୍ତିତ ମୁହୂର୍ତ୍ତ । ସେ ବର୍ତ୍ତମାନ ତା’ର ଜାଲଘର ଦ୍ଵାରଠାରୁ ଏକ ଫୁଟ୍ ଦୂରରେ ଥିଲା । କୁହ, ସେ ହାରିବ ନା ଜିତିବ ।

Steadily, steadily, inch by inch,
Higher and higher he got;
And a bold little run at the very last pinch
Put him into his native cot.

ଓଡ଼ିଆ ଅନୁବାଦ :
ଧୀରେ ଧୀରେ ଇଞ୍ଚ ପରେ ଇଞ୍ଚ ଉଚ୍ଚରୁ ଉଚ୍ଚତର ସେ ଉଠିଗଲା ଏବଂ ଏକ ସାହସର ସହ ଏକ ଛୋଟ ଦୌଡ଼ ଶେଷ ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ସେ ନିଜକୁ ତା’ର ସ୍ଵଦେଶୀ (ନିଜସ୍ଵ) ଖଟରେ ଥୋଇଦେଲା ।

“Bravo, bravo!” the King cried out,
“‘All honour to those who try;
The spider up there, defied despair;
He conquered, and why shouldn’t I?”

Try Again Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 2

ଓଡ଼ିଆ ଅନୁବାଦ :
‘ସାବାସ, ସାବାସ,’’ ରାଜା ଚିତ୍କାର କଲେ, ସମସ୍ତ ସମ୍ମାନ ତାଙ୍କୁ ଯିଏ ଚେଷ୍ଟା କରେ । ଉପରେ ଥ‌ିବା ବୁଢ଼ୀଆଣିଟି ନିରାଶାକୁ ଦୂରେଇ ଦେଇ ବିଜୟ ଲାଭ କଲା, ତେବେ ମୁଁ କାହିଁକି ନପାରିବି ?

And Bruce of Scotland braced his mind,
And gossips tell the tale,
That he tried once more as he tried before,
And that time did not fail.

ଓଡ଼ିଆ ଅନୁବାଦ :
ଏବଂ ସ୍କଟଲ୍ୟାଣ୍ଡର ବ୍ରୁସ୍ ନିଜକୁ ମାନସିକ ସ୍ତରରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କଲେ । ଆଗରୁ ଯେପରି ସେ ସେପରି ସେ କଲେ ଆଉ ଥରେ ଚେଷ୍ଟା କଲେ ଏବଂ ଏଥର ସେ ବିଫଳ ହେଲେ ନାହିଁ । ଏହା ପାଲଯି ଯାଇଛି ।
ELIZA COOK

Central Idea / Theme (ବିଷୟବସ୍ତୁର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଭାବଧାରା)

The poem teaches the importance of perseverance, courage, and determination. It shows that even small creatures like a spider keep trying despite repeated failures, and humans can learn to overcome difficulties by never giving up.
Key message: Success comes to those who are patient, persistent, and brave.

Summary of the Poem (କବିତାର ସାରକଥା) :

King Bruce was sad and disappointed because he had tried many times to do something great for his people but had failed. He sat alone, thinking about giving up. While thinking, he notices a spider trying to climb to its web. The spider keeps falling, but each time it climbs higher, showing determination and courage. the spider finally reaches its web after several attempts. King Bruce is inspired by its perseverance. He realizes that if a small spider can keep trying, he too can achieve his goal. King Bruce gathers courage, tries again, and succeeds. The poem ends by celebrating the qualities of persistence, patience, and courage.

Notes & Glossary (ଶବ୍ଦାର୍ଥ)

Try Again Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 2 4.4

Try Again Class 7 MCQ

Question 1.
Choosing the correct option from the ones given below each. The spider fell “still lower” because
(a) The thread was delicate
(b) It was tired and dizzy
(c) Someone pushed it
(d) It wanted to rest
Answer:
(b) It was tired and dizzy

Question 2.
The “road where its feet would tire” refers to
(a) A long journey
(b) A smooth path
(c) A challenging climb
(d) A rust place
Answer:
(c) A challenging climb

Question 3.
What does the king call the spider?
(a) Brave
(b) Foolish
(c) Clever
(d) Lazy
Answer:
(b) Foolish

Question 4.
How far is the spider from its cobweb door?
(a) A meter
(b) A span
(c) A yard
(d) A foot
Answer:
(d) A foot

Try Again Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 2

Question 5.
The question “Oh say, will he lose or win it ?” is an example of _____.
(a) Prediction
(b) Sarcasm
(c) Simile
(d) Irony
Answer:
(a) Prediction

Question 6.
The line “defied despair” suggests that the spider _____.
(a) Gave up
(b) Ignored the king
(c) Fought against hopelessness
(d) Rested for a long time
Answer:
(c) Fought against hopelessness

Question 7.
What made the king doubt the spider’s ability to success?
(a) Its colour
(b) Its tiny size and thin rope
(c) It was tired
(d) It was not trying
Answer:
(b) Its tiny size and thin rope

Question 8.
Why did the spider fall ?
(a) It jumped
(b) Someone pushed it
(c) The rope broke
(d) It slipped
Answer:
(d) It slipped

Question 9.
What was the result of the repeated failures?
(a) He became angry
(b) He became quite sad
(c) He became lazy
(d) He stopped trying immediately
Answer:
(b) He became quite sad

Question 10.
The king’s sadness mainly came from _____.
(a) Being tired
(b) Being hungry
(c) Not succeeding in helping his people
(d) Losing his kingdom
Answer:
(c) Not succeeding in helping his people

Try Again Class 7 Fill in the Blanks

1. King Bruce learns that success often comes only after one shows _____ and determination.
Answer:
Patience

2. The spider’s repeated attempts show that giving up is never a solution but a barrier to _____.
Answer:
success

3. The poem suggest that every failure is a chance to learn and _____ our efforts.
Answer:
improve

4. The spider did not succeed at first because the task was difficult, but it kept trying because it had strong _____.
Answer:
will power

Try Again Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 2

5. The spider teaches that effort is meaingful only when we _____ it constantly.
Answer:
continue

6. The poem suggests that determination grows stronger when we face repeated _____.
Answer:
failures

7. King Bruce drew hope from the spider because he saw his own struggles reflected in its _____.
Answer:
struggle

8. The spider inspired Bruce to gather his soldiers again and ______ for Scotland.
Answer:
fight

9. The poem warns that quitting too soon prevents us from discovering our true ______.
Answer:
potential

10. the king realizes that success belongs to those who rise each time they ______.
Answer:
fall

11. Bruce learns that determination can turn despair into ______.
Answer:
hope

12. The message of the poem encourages us to try again until the work is ______ completely.
Answer:
done

Try Again Class 7 True or False

1. Bruce was a monarch but he was unhappy.
Answer: True

2. The king decided to give up after watching the spider’s repeated failure.
Answer: True

3. The spider defied despair and conquered.
Answer: True

4. The spider moved sometimes fast and sometimes slow.
Answer: True

Try Again Class 7 Very Short Question Answer

Question 1.
What quality is more important-strength or determination? Explain.
Answer:
Determination is more important. The spider is small and weak, but its strong will power helps it continue despite falling and feeling tired.

Question 2.
What lessons can we learn from the spider’s repeated attempts to climb higher despite its difficulties?
Answer:
We learn that persistence and patience lead to success. No matter how many times we fail, we should keep trying-just like the spider.

Try Again Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 2

Question 3.
What message does the king convey when he says, “He conquered, and why shouldn’t I?
Answer:
The king understands that success is possible for one who tries repeatedly. The line encourages human beings to believe in themselves and not to accept failure.

Question 4.
If you were watching the spider like the king, what would you feel and why ?
Answer:
I would feel both worry and admire worry because the spider keeps falling and admiration because it continues trying despite repeated failure.

Question 5.
Why do repeated failure affect the king so deeply?
Answer:
Because he feels his responbility for his people’s well-being. Each failure makes him feel that he is letting them down, causing emotional stress and sadness.

Question 6.
Why did the spider achieve success?
Answer:
Because he spider kept on trying in spite of many failures.

Question 7.
What did King Bruce want to do?
Answer:
The King Bruce wanted to do some great deed for happiness of his people.

Try Again Class 7 Short Question Answer

Question 1.
Why do you think the king quickly assumes the spider will stop trying? What does this reveal about his state of mind?
Answer:
The king is discouraged and hopeless after losing many battles, so he assumes failure easily. His negative thinking reflects his weakened confidence and belief that trying again is meaningless.

Question 2.
What effect does the spider’s success have on the king?
Answer:
The king feels inspired and gains new courage. He realizes that if the spider can conquer its difficulties, he too can overcome his problmes with determination and effort.

Question 3.
Describe the spider’s attempt to climb and what happened afterward?
Answer:
The spider cling to the thread and crawled upward with strong effort. But after climbing some distance, it slipped and fell down again, ending up as close to the ground as before.

Question 4.
How does the king’s sadnesss prepare the reader for the lesson he later learns from the spider?
Answer:
The king’s sadness shows how discouraged he is, making the spider’s message of perseverance more powerful. When he sees the spider keep trying, it becomes a turning point in his mindset.

Try Again Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 2

Question 5.
How does the spider’s continuous effort influence the king’s perspective on his own situation?
Answer:
The spider’s determination inspires the king. It makes him realise that repeated failures do not mean the end. He understands that he, too, must keep trying instead of giving up.

Question 6.
What changed the king?
Answer:
The king lying in despair observed a spider trying to climb up to its cobweb home. It also failed in its attmept like him. The king thought that the spider would make no more attempt. But the spider could succeed after nine attempts. This changed the king and he decided to try again to acheive success.

Question 7.
Why did the king cry out ‘All honour to those who try ?’
Answer:
The king was astonished to see the spider’s success through repeated attempts. He realised that one who succeeds, he never stops. Continuous effort shall bring success. So he said “All honours to those who try”.

Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ

Students can use Class 5 Math Solution Odia Medium and Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ to check their answers after solving exercises.

5th Class Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium

Class 5 Maths Chapter 8 Odia Medium

ଆସ ପରଖୁ 

Question 1.
ଅନୁ ତା ଘରେ ଥ‌ିବା ଜିନିଷ ଗୁଡିକର ଓଜନ ମାପି ଲେଖୁଛି । ସେ ସେଗୁଡିକୁ ଠିକ୍ ଭାବରେ ଲେଖୁଛି କି ନାହିଁ ପରଖ୍ ନିଅ । ଯଦି ସେଗୁଡିକ ଠିକ୍ ଲାଗୁଛି ତେବେ ସେଗୁଡିକ ପାଖରେ ( ✓) ଚିହ୍ନ ଦିଅ ।
Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ 1
Solution:
Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ 2

ଆସ ସମାଧାନ କରିବା

Question 1.
ମାପ ସ୍କେଲଗୁଡିକୁ ପଢ଼ । ତଳେ ଦିଆଯାଇଥିବା ଠିକ୍ ଓଜନ ଲେଖ୍ ଖାଲି ସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।
Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ 3
Solution:
Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ 4

Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ

ମାପ ସମାନ, ଏକକ ଭିନ୍ନ

Page No. (୧୦୫ to ୧୦୬)

ଦୁଇଟି ଭିନ୍ନ ଓଜନ ତରାଜୁରେ ବ୍ୟାଗ ଗୁଡିକ ମାପ କରାଯାଇଛି । ଗୋଟିଏ ଓଜନ ତରାଜୁ ମାପକୁ କିଲୋଗ୍ରାମରେ ଓ ଅନ୍ୟଟି ଗ୍ରାମରେ ପ୍ରକାଶ କରୁଛି ।
Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ 5

Question 1.
ସମାନ ଓଜନ ଥ‌ିବା ବ୍ୟାଗଗୁଡିକୁ ମେଳ କର । ନିମ୍ନରେ ଦିଆଯାଇଥ‌ିବା ଦୁଇଟି ସଂଖ୍ୟା ରେଖାକୁ ତୁମେ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବ ।
Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ 6
Solution:
Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ 7

ଆସ ଜାଣିବା

Question 1.
ସିନ୍ଧୁ ତାଙ୍କ ଦୋକାନ ପାଇଁ କେକ୍ ତିଆରି କରୁଛି । ତାର ୩ କି.ଗ୍ରା. ୫୦୦ ଗ୍ରା. ଅଟା ଦରକାର । ତା’ର ରୋଷେଇ ଘରେ ଥ‌ିବା ତରାଜୁ କେବଳ ଗ୍ରାମରେ ମାପ କେର । ୩ କି.ଗ୍ରା. ୫୦୦ ଗ୍ରାମ୍ ଓଜନର ଅଟାକୁ ତା ରୋଷେଇ ଘରେ ଥ‌ିବା ତରାଜୁରେ କ’ଣ ସୂଚାଇବ ?
Solution:
Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ 8

ଆସ ସମାଧାନ କରିବା

Question 1.
ଶିଶିର ଏବଂ ରେବତୀ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ୫ କି.ଗ୍ରା ୫୦ ଗ୍ରାମ୍ ଓଜନର ଚିନି କିଣୁଥ‌ିବାର ଦେଖ‌ିଲେ । ସେମାନେ ଏହି ପରିମାଣକୁ ଗ୍ରାମ୍‌ରେ ଭାବିଲେ । ଏହା କେତେ ହେବ ?
Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ 9
Solution:
ରେବତୀ ଠିକ୍ ଚିନ୍ତା କରିଛି, କାରଣ ଶିଶିର ୫୦ ଗ୍ରାମକୁ ଭୁଲ୍‌ରେ ୫୦୦ ଗ୍ରାମ୍ ଭାବେ ହିସାବ କରିଛି ।
୫ କି.ଗ୍ରା. ୫୦ ଗ୍ରାମ୍ = ୫ କି.ଗ୍ରା. + ୫୦ ଗ୍ରାମ୍
= ୫୦୦୦ ଗ୍ରାମ୍ + ୫୦ ଗ୍ରାମ୍ = ୫,୦୫୦ ଗ୍ରାମ୍ ।

Question 2.
ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକ ପୂରଣ କରି ରୂପାନ୍ତର ସଂପୂର୍ଣ କର । ତୁମେ ନିମ୍ନରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ଦୁଇଟି ସଂଖ୍ୟାରେଖା (ଦର୍ଶାଯାଇଥିବା ପରି) ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବ, ଯେଉଁଥ‌ିରେ କିଛି ସଂଖ୍ୟା ଚିହ୍ନିତ ହୋଇଛି । (ପ୍ରଶ୍ନ ସହ ଉତ୍ତର)
Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ 10
(କ) ୭କି.ଗ୍ରା ୬୭ ଗ୍ରା = ……………………… ଗ୍ରା.
(ଖ) ୩ କି.ଗ୍ରା ୩୦୦ ଗ୍ରା = …………………. ଗ୍ରା.
(ଗ) ୮ କି.ଗ୍ରା ୬୯ ଗ୍ରା = …………………….. ଗ୍ରା.
(ଘ) ୧୦,୭୬୦ ଗ୍ରା = …………………… କିଗ୍ରା. ………………………. ଗ୍ରା
(ଙ) ୪,୦୮୦ଗ୍ରା = ……………………. କି.ଗ୍ରା …………………….. ଗ୍ରା.
(ଚ) ୧୨,୪୪୨ ଗ୍ରା = ………………….. କି.ଗ୍ର ………………….. ଗ୍ରା
Solution:
Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ 11
(କ) ୭ କି.ଗ୍ରା ୬୭ ଗ୍ରା = ୭୦୦୦ ଗ୍ରାମ୍ + ୬୭ ଗ୍ରାମ୍ = ୭୦୬୭ ଗ୍ରା.
(ଖ) ୩ କି.ଗ୍ରା ୩୦୦ ଗ୍ରା = ୩୦୦୦ ଗ୍ରାମ୍ + ୩୦୦ ଗ୍ରାମ୍ = ୩୩୦୦ ଗ୍ରା.
(ଗ) ୮ କି.ଗ୍ରା ୬୯ ଗ୍ରା = ୮୦୦୦ ଗ୍ରାମ୍ + ୬୯ ଗ୍ରାମ୍ = ୮୦୬୯ ଗ୍ରା.
(ଘ) ୧୦, ୭୬୦ ଗ୍ରା = ୧୦,୦୦୦ ଗ୍ରାମ୍ + ୭୬୦ ଗ୍ରାମ୍ = ୧୦ କି.ଗ୍ରା. ୭୬୦ ଗ୍ରା.
(ଙ) ୪,୦୮୦ ଗ୍ରା = ୪,୦୦୦ ଗ୍ରାମ୍ + ୮୦ ଗ୍ରାମ୍ = ୪ କି.ଗ୍ରା ୮୦ ଗ୍ରା.
(ଚ) ୧୨,୦୪୨ ଗ୍ରା = ୧୨,୦୦୦ ଗ୍ରାମ୍ + ୪୨ ଗ୍ରାମ୍ = ୧୨ କି.ଗ୍ରା ୪୨ ଗ୍ରା.

Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ

ବିଭିନ୍ନ ଓଜନ ଗୁଡ଼ିକର ତୁଳନା

Page No. (୧୦୭)

Question 1.
ହରପ୍ରୀତ୍‌ର ପରିବାର ସପ୍ତାହ ଶେଷରେ ଏକ ବଣଭୋଜିରେ ଯୋଜନା କରିଥିଲେ । ତାଙ୍କ ମାଆ ଓ ବାପା ବିଭିନ୍ନ ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ବ୍ୟାଗରେ ଭର୍ତ୍ତିକରି ନେଇଥିଲେ । ସେମାନେ ନେଇଥିବା ଫଳଗୁଡିକର ତାଲିକା ନିମ୍ନରେ ଦିଆଯାଇଛି ।
Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ 12
ସେମାନେ ନେଇଥ‌ିବା ଫଳଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ କେଉଁ ଗୁଡ଼ିକ :
(କ) ସର୍ବାଧ‌ିକ ଓଜନ ବିଶିଷ୍ଟ ? _________________
(ଖ) ସର୍ବନିମ୍ନ ଓଜନ ବିଶିଷ୍ଟ ?
(ଗ) ଜିନିଷ ଗୁଡିକର ଓଜନକୁ ଅଧଃ କ୍ରମରେ ସଜାଅ ।
_________________ _________________ _________________ _________________
Solution:
(କ) ସର୍ବାଧ‌ିକ ଓଜନ = ତରଭୁଜ ।
(ଖ) ସର୍ବନିମ୍ନ ଓଜନ ସେଓ ।
(ଗ) ତରଭୁଜ, ଆମ୍ବ, ସପୁରୀ, ସେଓ ।

Question 2.
ଓଜନ ଗୁଡିକୁ <, =, > ଚିହ୍ନ ବ୍ୟବହାର କରି ତୁଳନା କର । (ପ୍ରଶ୍ନ ସହ ଉତ୍ତର)
Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ 13
Solution:
(କ) ୧ କି.ଗ୍ରା ୬୦୦ ଗ୍ରା < ୧,୭୦୦ ଗ୍ରା
(ଖ) ୧ କି.ଗ୍ରା ୬୦୦ ଗ୍ରା > ୧ କି.ଗ୍ରା. ୬୦ ଗ୍ରା
(ଗ) ୧୦ କି.ଗ୍ରା ୩୫ ଗ୍ରା = ୧୦୦୩୫ ଗ୍ରା.
(ଘ) ୧ କି.ଗ୍ରା ୬୦୦ ଗ୍ରା < ୨ କି.ଗ୍ରା + ୫୦୦ ଗ୍ରା
(ଙ) ୧ କି.ଗ୍ରା. ୫୦ ଗ୍ରା > ୪ କି.ଗ୍ରା + ୫୦୦ ଗ୍ରା
(ଚ) ୯୦୦ ଗ୍ରା + ୭,୦୦୦ ଗ୍ରା = ୭ କି.ଗ୍ରା. + ୯୦୦ ଗ୍ରା.
ମନେରଖ : ୧ କି.ଗ୍ରା. = ୧୦୦୦ ଗ୍ରାମ୍ ୧ ଗ୍ରାମ୍ = ୧୦୦୦ ମିଲିଗ୍ରାମ୍ (ମି.ମି.)

ମିଲିଗ୍ରାମ

Page No. (୧୦୮ to ୧୦୯)

Question 1.
ଗୋଟିଏ ପିମ୍ପୁଡ଼ି କେତେ ଓଜନ ବୋହିପାରିବ ?
ଗୋଟିଏ ପିମ୍ପୁଡ଼ିର ଓଜନ କେତେ ?
Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ 14
Solution:
ଗୋଟିଏ ପିମ୍ପୁଡ଼ିର ଓଜନ ୧ ମିଲିଗ୍ରାମରୁ ୫ ମିଲିଗ୍ରାମ ମଧ୍ଯରେ ଥାଏ ।
ସେମାନେ ନିଜ ଓଜନଠାରୁ ଅଧୂକ ଓଜନ ବୋହି ପାରନ୍ତି ।

ଆସ ସମାଧାନ କରିବା

Question 1.
ଯଦି ଏକ ଚିନି ପ୍ୟାକେଟ୍‌ର ଓଜନ ୫ ଗ୍ରାମ୍ ହୁଏ, ତେବେ ଏହା କେତେ ମିଲିଗ୍ରାମ୍ ହେବ ?
Solution:
ଆମେ ଜାଣୁ ଯେ, ୧ ଗ୍ରାମ୍ = ୧୦୦୦ ମିଲିଗ୍ରାମ୍
∴ ୫ ଗ୍ରାମ୍ = ୫ × ୧୦୦୦ = ୫୦୦୦ ମିଲିଗ୍ରାମ୍ ।

Question 2.
ତଳେ ଦିଆଯାଇଥ‌ିବା ଦୁଇଟି ସଂଖ୍ୟାରେଖାକୁ ଠିକ୍ ଭାବରେ ପୂରଣ କର ।
Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ 15
Solution:
Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ 16

Question 3.
ଗୋଟିଏ ଅଳଙ୍କାରର ଓଜନ ୪ ଗ୍ରା. ୧୦୦ ମି.ଗ୍ରା । ଏହାର ଓଜନ ମିଲିଗ୍ରାମ୍‌ରେ କେତେ ହେବ ?
Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ 17
Solution:
ଅଳଙ୍କାରର ଓଜନ = ୪ ଗ୍ରାମ୍ ୧୦୦ ମି.ଗ୍ରା.
= ୪ × ୧୦୦୦ ମି.ଗ୍ରା. + ୧୦୦ ମି.ଗ୍ରା.
= ୪୦୦ ମି.ଗ୍ରା. + ୧୦୦ ମି.ଗ୍ରା. = ୪୧୦୦ ମି.ଗ୍ରା.

Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ

Question 4.
ଜଣେ ବଣିଆ ୧୦ ଗ୍ରା, ୫୦୦ ମି.ଗ୍ରା ଓଜନର ଏକ ଅଳଙ୍କାର ତିଆରି କରିଛି । ମିଲିଗ୍ରାମ୍‌ରେ ଏହାର ଓଜନ କେତେ ହେବ ? __________________
Solution:
ଅଳଙ୍କାରର ଓଜନ = ୧୦ ଗ୍ରାମ୍ ୫୦୦ ମି.ଗ୍ରା,
= ୧୦ × ୧୦୦୦ ମି.ଗ୍ରା. + ୫୦୦ ମି.ଗ୍ରା.
= ୧୦,୦୦୦ + ୫୦୦ ମି.ଗ୍ରା. = ୧୦,୫୦୦ ମି.ଗ୍ରା. ।

Question 5.
ଓଜନ ଗୁଡ଼ିକୁ <, =, > ଚିହ୍ନ ବ୍ୟବହାର କରି ତୁଳନା କର ।
Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ 18
Solution:
(କ) ୨୦ ଗ୍ରାମ୍ > ୨୦୦ ମି.ଗ୍ରା. ।
(ଖ) ୧୬ ଗ୍ରା. ୫୦ ମି.ଗ୍ରା. < ୫୦ ଗ୍ରାମ ୧୬ ମି.ଗ୍ରା, ।
(ଗ) ୨,୦୧୦ ମି.ଗ୍ରା. < ୨ ଗ୍ରାମ୍ ୧୦୦ ମି.ଗ୍ରା. (= ୨୧୦୦ ମି.ଗ୍ରା.)
(ଘ) ୯,୦୦ ମି.ଗ୍ରା. < ୯୦ ଗ୍ରାମ୍ (= ୯୦,୦୦୦ ମି.ଗ୍ରା.)
(ଙ) ୫,୦୦୦ ଗ୍ରାମ୍ < ୭,୫୦୦ ଗ୍ରାମ୍
(ଚ) ୮୨୦ ମି.ଗ୍ରା. (= ୮୮ ମି.ଗ୍ରା.) = ୮୮୦ ମି.ଗ୍ରା. + ୮ ମି.ଗ୍ରା. (= ୮୮୮ ମି.ଗ୍ରା.)

Question 6.
ତଳେ ଦିଆଯାଇଥ‌ିବା ଚିତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ଦେଖ ଏବଂ ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।
Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ 19
Solution:
ତିମିର ଓଜନ = ହାତୀର ଓଜନ × ୪୦ = ୫,୦୦୦ କି.ଗ୍ରା. × ୪୦ = ୨,୦୦,୦୦୦ କି.ଗ୍ରା. ।

Question 7.
ନିମ୍ନ ପ୍ରଶ୍ନଗୁଡ଼ିକର ଉତ୍ତର ଦିଅ ।
(କ) ୫,୦୦୦ କି.ଗ୍ରା. = ………………….. କୁଇଣ୍ଟାଲ = …………………. ଟନ୍
(ଖ) ୯,୦୦୦ କି.ଗ୍ରା. = …………………… କ୍ୱିଣ୍ଟାଲ ।
(ଗ) …………………… କି.ଗ୍ରା. = ୮ ଟନ୍ ।
Solution:
(କ) ୫,୦୦୦ କି.ଗ୍ରା. = ୫୦ କୁଇଣ୍ଟାଲ = ୫ ଟନ୍
(ଖ) ୯,୦୦୦ କି.ଗ୍ରା. = ୯୦ କ୍ୱିଣ୍ଟାଲ ।
(ଗ) ୮,୦୦୦ କି.ଗ୍ରା. = ୮ ଟନ୍ ।
ଜାଣିରଖ : ୧ କୁଇଣ୍ଟାଲ = ୧୦୦ କି.ଗ୍ରା. ୧ ଟନ୍ = ୧୦ କୁଇଣ୍ଟାଲ୍ = ୧୦୦୦ କି.ଗ୍ରା. ।

ରାଜାଙ୍କ ଓଜନ

Page No. (୧୦୯)

Question 1.
ଏକ ରାଜ୍ୟରେ, ରାଜା ନିଜର ଜନ୍ମ ଦିନରେ ତାଙ୍କ ଓଜନର ୧୦ଗୁଣ ଗହମ ଦାନ କରନ୍ତି ।
Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ 20
(କ) ଯଦି ସେ ୮୦୦ କି.ଗ୍ରା. ଗହମ ଏହି ଜନ୍ମଦିନରେ ଦାନ କରନ୍ତି, ତେବେ ତାଙ୍କର ବର୍ତ୍ତମାନ ଓଜନ କେତେ ? ………………. କି.ଗ୍ରା.
(ଖ) ଯଦି ସେ ତାଙ୍କର ଗତ ଜନ୍ମଦିନରେ ୭୮୦ କି.ଗ୍ରା. ଗହମ ଦାନ କରିଥିଲେ, ତେବେ ଗତବର୍ଷ – ତାଙ୍କ ଓଜନ କେତେ ଥିଲା ? ……………………… କି.ଗ୍ରା. ।
(ଗ) ଏହି ଜନ୍ମଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ତାଙ୍କର ଏକ ବର୍ଷରେ କେତେ ଓଜନ ବଢ଼ିଛି ? ……………………… କି.ଗ୍ରା.
Solution:
Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ 21
(ଗ) ୧ ବର୍ଷରେ ରାଜାଙ୍କର ବଢ଼ିଥ‌ିବା ଓଜନ = ୮୦ କି.ଗ୍ରା. – ୭୮ କି.ଗ୍ରା. = ୨ କି.ଗ୍ରା. ।

ତେଜରାତି ଦୋକାନ

Page No. (୧୧୦୯ to ୧୧୧)

Question 1.
ରଚନା ପାଖ ତେଜରାତି ଦୋକାନକୁ ଯାଇ କିଛି ଜିନିଷ କିଣିଲା । ସେ ଦୈନିକ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ୨ କି.ଗ୍ରା. ୫୦୦ ଗ୍ରାମ୍ ଚାଉଳ ଏବଂ ଆଗାମୀ ମକର ସଂକ୍ରାନ୍ତି ପାଇଁ ୧ କି.ଗ୍ରା. ୭୫୦ ଗ୍ରା., ଅଧ‌ିକ ଚାଉଳ କିଣିଲା । ସେ ମୋଟରେ କେତେ ଚାଉଳ କିଣିଲେ ?
Solution:
Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ 22

Question 2.
ମକର ସଂକ୍ରାନ୍ତି ପାଇଁ କିଣିଥ‌ିବା ଚାଉଳଠାରୁ ଘରୋଇ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ସେ କେତେ ଅଧିକ ଚାଉଳ କିଣିଲେ ?
Solution:
Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ 23

Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ

ଆସ ସମାଧାନ କରିବା

Question 1.
ଜଣେ ଜଳଖୁଆ ଦୋକାନୀ ୩ ଦିନରେ ଯଥାକ୍ରମେ ୫ କି.ଗ୍ରା ୨୦୦ ଗ୍ରା, ୮ କି.ଗ୍ରା ୯୦୦ ଗ୍ରା.ଏବଂ ୧୨ କି.ଗ୍ରା ୬୦୦ ଗ୍ରା ପିଆଜ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତି । ୩ ଦିନରେ ଦୋକାନୀ ମୋଟରେ କେତେ ଓଜନର ପିଆଜ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତି ?
Solution:
Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ 24

Question 2.
ଅଭୟ ତାଙ୍କ ଜେଜେବାପାଙ୍କୁ ଫଳ ଦୋକାନରେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି । ସେ ୨ କି.ଗ୍ରା ୧୦୦ ଗ୍ରା ଏବଂ ୩ କି.ଗ୍ରା ୯୫୦ ଗ୍ରା ଓଜନର ଦୁଇଟି ସେଓ ଝୁଡ଼ି ଉଠାଏ ! ସେ ଉଠାଇଥିବା ସେଓର ମୋଟ ଓଜନ କେତେ ?
Solution:
Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ 25

Question 3.
୧୦ କି.ଗ୍ରା ଓଜନର ଏକ ବାଲି ବସ୍ତାରୁ ୪ କି.ଗ୍ରା ୫୦୦ ଗ୍ରାମ ବାଲି ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଛି । ବସ୍ତାରେ କେତେ ବାଲି ବଳକା ଅଛି ?
Solution:
Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ 26

Question 4.
ଏକ ଚାଉଳ ବସ୍ତାର ଓଜନ ୯ କି.ଗ୍ରା ୭୫୦ ଗ୍ରାମ୍ । କିଛି ଚାଉଳ ବ୍ୟବହାର ପରେ, ଏହାର ଓଜନ ୩ କି.ଗ୍ରା ୭୦୦ ଗ୍ରା ହେଲା । ତେବେ କେତେ ଚାଉଳ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଛି ?
Solution:
Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ 27

Question 5.
ଗୋଟିଏ ପରିବହନ ଟ୍ରକ ସକାଳେ ୧୭ କି.ଗ୍ରା ୯୦୦ ଗ୍ରା ଏବଂ ଅପରାହ୍ନରେ ୧୨ କି.ଗ୍ରା ୭୦୦ ଗ୍ରା ସାମଗ୍ରୀ ବିତରଣ କଲା । ତେବେ ଏହା ମୋଟରେ କେତେ ସାମଗ୍ରୀ ବିତରଣ କଲା ?
Solution:
Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ 28

Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ

Question 6.
ଏକ ବହି ବାକ୍ସର ଓଜନ ୧୪ କି.ଗ୍ରା ୭୫୦ ଗ୍ରା. । କିଛି ବହି ବାହାର କରିବାପରେ ବାକ୍ସର ଓଜନ ୧୦ କି.ଗ୍ରା ୫୦୦ ଗ୍ରା ହୁଏ । ତେବେ ବାହାର କରାଯାଇଥ‌ିବା ବହିର ଓଜନ କେତେ ?
Solution:
Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ 29

Question 7.
କଟକରେ ଥ‌ିବା ଗୁରୁଦ୍ବାରରେ ରୋଷେଇ ପାଇଁ ଗୋଟିଏ ଦିନ ୬୫ କି.ଗ୍ରା ଅଟା କିଣାଗଲା । ସେଥ‌ିରୁ ସେଦିନ ୪୨ କି.ଗ୍ରା ୨୭୫ ଗ୍ରା. ଅଟା ମୁକ୍ତ ଭୋଜନ ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରାଗଲା । ପରଦିନ ଅତିରିକ୍ତ ୫୨ କି.ଗ୍ରା ୫୦୦ ଗ୍ରା ଅଟା କିଣାଗଲା । ଏବେ ରୋଷେଇ ଘରେ ମୋଟ କେତେ ଅଟା ଉପଲବ୍ଧ ଅଛି ?
Solution:
Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ 30

ଓଜନ ସମ୍ପର୍କିତ ଅଧ୍ବକ କାର୍ଯ୍ୟ

Page No. (୧୧୨ to ୧୧୩)

Question 1.
ଜଣେ ଚାଷୀ ଏକ ବସ୍ତା ଆଳୁ ଓଜନ କଲେ ତାହା ୧୦ କି.ଗ୍ରା. ୫୦୦ ଗ୍ରା. ହେଲା ! ଯଦି ଚାଷୀ ପାଖରେ ସମାନ ଓଜନର ୪ଟି ଆଳୁ ବସ୍ତା ଥାଏ, ତେବେ ସମସ୍ତ ବସ୍ତାର ମୋଟ ଓଜନ କେତେ ?
Solution:
୪ × ୧୦ କି.ଗ୍ରା. ୫୦୦ ଗ୍ରା.
= ୪ × ୧୦ କି.ଗ୍ରା. + ୪ × ୫୦୦ ଗ୍ରା.
= ୪୦ କି.ଗ୍ରା. + ୨୦୦୦ ଗ୍ରା.
= ୪୦ କି.ଗ୍ରା. + ୨ କି.ଗ୍ରା. = ୪୨ କି.ଗ୍ରା.
ତୁମେ କି.ଗ୍ରା ଓ ଗ୍ରା.କୁ ଅଲଗା ଅଲଗା ଗୁଣି ଏବଂ ଦୁଇଟିକୁ ଯୋଗ କରି ଗୁଣଫଳ ପାଇପାରିବ । ତୁମେ ପରିମାଣକୁ ଗ୍ରାମରେ ପରିଣତ କରି ମଧ୍ୟ ଗୁଣି ପାରିବ ।

Question 2.
ବାଦାମର ଏକ ବ୍ୟାଗେର ଥ‌ିବା ଓଜନ ୪ କି.ଗ୍ରା. ୮୦୦ ଗ୍ରା. । ଏହାକୁ ସମାନ ଭାବରେ ୪ଟି ଛୋଟ ବ୍ୟାଗରେ ବଣ୍ଟାଯାଇଛି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଛୋଟ ବ୍ୟାଗର ଓଜନ ଲେଖ ?
(ଆମେ ପରିମାଣକୁ ଗ୍ରାମରେ ପରିଣତ କରି ଭାଗ କରି ପାରିବା ୪୮୦୦ ÷ ୪ = ?)
Solution:
୪ କି.ଗ୍ରା. ÷ ୪ = ୧ କି.ଗ୍ରା.
୮୦୦ ଗ୍ରା. ÷ ୪ = ୨୦୦ ଗ୍ରା.
ତେଣୁ ୪ କି.ଗ୍ରା. ୮୦୦ ଗ୍ରା. ÷ ୪ = ୧ କି.ଗ୍ରା. ୨୦୦ ଗ୍ରା.

ଆସ ସମାଧାନ କରିବା

Question 1.
କେତେକ ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀର ମୂଲ୍ୟ ନିମ୍ନଲିଖ୍ ସାରଣୀରେ ଦିଆଯାଇଛି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ସାମଗ୍ରୀର ମୋଟ ମୂଲ୍ୟ ବାହାର କର ।
Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ 31
Solution:
(i) ୧ କିଗ୍ରା. ଚାଉଳର ମୂଲ୍ୟ = ଟ.୬୦, ଚାଉଳ ପରିମାଣ = ୧୨ କି.ଗ୍ରା. ୫୦୦ ଗ୍ରାମ୍
୧୨ କି.ଗ୍ରା. ୫୦୦ ଗ୍ରାମ୍ ଚାଉଳର ମୋଟ ମୂଲ୍ୟ = (୧୨ କି.ଗ୍ରା. ୫୦୦ ଗ୍ରାମ) × ଟ.୬୦
୫୦୦ ୧୦୦୦
= ୧୨ × ଟ.୬୦ + \(\frac{୫୦୦}{୧୦୦୦}\) × ଟ.୬୦ (୫୦୦ ଗ୍ରା. = \(\frac{୫୦୦}{୧୦୦୦}\) କି.ଗ୍ରା.)
= ଟ.୭ ୨୦ + ଟ.୩୦ = ଟ. (୭୨୦ + ୩୦) = ଟ. ୭୫୦ ।

(ii) ୧ କି.ଗ୍ରା. ଅଟାର ଦାମ୍ = ଟ.୪୦
ଅଟାର ପରିମାଣ = ୭ କି.ଗ୍ରା. ୨୫୦ ଗ୍ରାମ୍ = ୭ କି.ଗ୍ରା + \(\frac{୨୫୦}{୧୦୦୦}\) ଗ୍ରାମ୍
ଅଟାର ମୋଟ ଦାମ୍ = (୭ + \(\frac{୨୫୦}{୧୦୦୦}\)) କି.ଗ୍ରା. × ଟ. ୪୦
= ୭ × ଟ,୪୦ + \(\frac{୨୫୦}{୧୦୦୦}\) × ଟ.୪୦ = ଟ.୨୮୦ + ଟ.୧୦ = ଟ.୨୯୦ ।

(iii) ୧ କି.ଗ୍ରା. ଚିନିର ଦାମ୍ = ଟ.୪୫ ଚିନିର ପରିମାଣ = ୫ କି.ଗ୍ରା.
ଚିନିର ମୋଟ ଦାମ୍ = ଟ.୪୫ × ୫ = ଟ.୨୨୫ ।

(iv) ୧ କି.ଗ୍ରା. ଚଣାଡାଲିର ଦାମ୍ = ଟ.୭୦
ଚଣାଡାଲିର ପରିମାଣ = ୩ କି.ଗ୍ରା. ୬୦୦ ଗ୍ରାମ୍ = ୩ କି.ଗ୍ରା. + \(\frac{୬୦୦}{୧୦୦୦}\) କି.ଗ୍ରା.
ଚଣାଡାଲିର ମୋଟ ମୂଲ୍ୟ = ୩ + \(\frac{୬}{୧୦}\)) କି.ଗ୍ରା. × ଟ.୭୦
= ଟ. (୩ + \(\frac{୬}{୧୦}\)) × ଟ. ୭୦ = ଟ. ୩ × ୭୦ + \(\frac{୬}{୧୦}\) × ୭୦ = ଟ.୨୧୦ + ଟ. ୪୨ = ଟ.୨୫୨ ।

(v) ୧ କି.ଗ୍ରା. ବେସନର ଦାମ୍ = ଟ. ୬୦
୪ କି.ଗ୍ରା. ବେସନର ଦାମ୍ = ଟ.୬୦ × ୪ = ଟ.୨୪୦ ।

(vi) ୧ କି.ଗ୍ରା. ଗୁଡ଼ର ଦାମ୍ = ଟ.୫୦
ଗୁଡ଼ର ପରିମାଣ = ୧ କି.ଗ୍ରା. ୪୦୦ ଗ୍ରାମ୍ = ୧ କି.ଗ୍ରା. + \(\frac{୪୦୦}{୧୦୦୦}\) କି.ଗ୍ରା. = (୧ + \(\frac{୪}{୧୦}\)) କି.ଗ୍ରା.
ଗୁଡ଼ର ମୋଟ ମୂଲ୍ୟ = (୧ + \(\frac{୪}{୧୦}\)) × ଟ.୫୦ =
= ଟ.(୧ + \(\frac{୪}{୧୦}\) × ୫୦ = ଟ. (୧ × ୫୦ + \(\frac{୪}{୧୦}\) × ୫୦) = ଟ. (୫୦ + ୨୦) = ଟ. ୭୦ ।

Question 2.
ଜଣ ଲୋକଙ୍କର ଭୋଜନ ପାଇଁ ୫୦୦ ଗ୍ରାମର ଚାଉଳ ଆବଶ୍ୟକ ହୁଏ । ଯଦି ୮ ଜଣ ଲୋକ ସମାନ ପରିମାଣର ଖାଆନ୍ତି, ତେବେ କେତେ ଓଜନର ଚାଉଳ ଦରକାର ହେବ ?
Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ 32
Solution:
Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ 33
୪ଜଣ ଲୋକ ଆବଶ୍ୟକ କରନ୍ତି ୫୦୦ ଗ୍ରାମ୍ ଚାଉଳ
୮ଜଣ ଲୋକ ଆବଶ୍ୟକ କରନ୍ତି = (୫୦୦ × ୨) ଗ୍ରାମ୍ = ୧୦୦୦ ଗ୍ରାମ୍ = ୧ କି.ଗ୍ରା. ଚାଉଳ ।

Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ

Question 3.
୫ କି.ଗ୍ରା ଟମାଟୋର ମୂଲ୍ୟ ଟ.୭୩ । ତେବେ ୧୦ କି.ଗ୍ରା ଟମାଟୋର ମୂଲ୍ୟ କେତେ ହେବ ?
Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ 34
Solution:
Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ 35
୫ କି.ଗ୍ରା, ଟମୋଟୋର ମୂଲ୍ୟ = ଟ.୭୩
୧୦ କି.ଗ୍ରା. ଟମୋଟୋର ମୂଲ୍ୟ = ଟ.୭୩ × ୨ = ଟ.୧୪୬

Question 4.
ନିତେଶ ଜଣେ କବାଡ଼ିଆ । ସେ କେତେ ଟଙ୍କା ଦେଇଥ‌ିବେ :
Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ 36
(କ) ୧୬ କି.ଗ୍ରା ପୁରୁଣା ଖବରକାଗଜ ପାଇଁ, ଯଦି ସେ ୧ କି.ଗ୍ରା ପ୍ରତି ୮ଟଙ୍କା ଦେଉଥାନ୍ତି ?
(ଖ) ୨୦ କି.ଗ୍ରା ପୁରୁଣା ଲୁହା ପାଇଁ, ଯଦି ସେ ୧୦ କି.ଗ୍ରା ପ୍ରତି ୨୦୦ଟଙ୍କା ଦେଉଥାନ୍ତି ?
(ଗ) ୧୦ କି.ଗ୍ରା ପୁରୁଣା ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ପାଇଁ, ଯଦି ସେ ୫ କି.ଗ୍ରା ପ୍ରତି ୩୦ ଟଙ୍କା ଦେଉଥାନ୍ତି ?
(ଖ) ଓ (ଗ) ର ଉତ୍ତର ଦେବା ପାଇଁ ଦୁଇଟି ସଂଖ୍ୟା ରେଖା କର ।
Solution:
(କ) ନିତେଶ ୧ କି.ଗ୍ରା. ପୁରୁଣା ଖବରକାଗଜ ପାଇଁ ଦିଅନ୍ତି = ୮ ଟଙ୍କା
ନିତେଶ ୧୬ କି.ଗ୍ରା. ପୁରୁଣା ଖବରକାଗଜ ପାଇଁ ଦିଅନ୍ତି = ୮ × ୧୬ ଟଙ୍କା = ୧୨୮ ଟଙ୍କା

(ଖ) ନିତେଶ ୧୦ କି.ଗ୍ରା. ପୁରୁଣା ଲୁହା ପାଇଁ ଦିଅଛି = ୨୦୦ ଟଙ୍କା
ନିତେଶ ୨୦ କି.ଗ୍ରା. ପୁରୁଣା ଲୁହା ପାଇଁ ଦିଅନ୍ତି = ୨୦୦ × ୨ = ୪୦୦ ଟଙ୍କା
Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ 37
(ଗ) ନିତେଶ ୫ କି.ଗ୍ରା. ପୁରୁଣା ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ପାଇଁ ଦିଅନ୍ତି = ୩୦ ଟଙ୍କା
ନିତେଶ ୧୦ କି.ଗ୍ରା. ପୁରୁଣା ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ପାଇଁ ଦିଅନ୍ତି = ୩୦ × ୨ = ୬୦ଟଙ୍କା
Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ 38

ଧାରକତ୍ର ମାପିବା

Page No. (୧୧୩)

Question 1.
ତୁମ ଘରେ ଚା’ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଥ‌ିବାର ତୁମେ ନିଶ୍ଚିତ ଦେଖୁଥ‌ିବ । ୨ କପ୍ ଚା’ ତିଆରି କରିବା ପାଇଁ ତୁମକୁ କେତେ ପାଣି ଓ କ୍ଷୀର ଦରକାର ? ୨ କପ୍ ଚା’ ପାଇଁ ଆମକୁ ୧ ଲିଟର ପାଣି ଦରକାର କି ? ୨ କପ୍ ଚା’ ପାଇଁ ୫୦୦ ମି.ଲି ପାଣି ଯଥେଷ୍ଟ କି ?
Solution:
(i) ୨ କପ୍ ଚା’ ତିଆରି କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଦରକାର କରୁ : ୧ କପ୍ ପାଣି ଓ ୧ କପ୍ କ୍ଷୀର

(ii) ନା; ୧ ଲିଟର = ୧୦୦୦ ମି.ଲି. କିନ୍ତୁ ୧ କପ୍ ଚା’ ସାଧାରଣତଃ ୨୦୦ – ୨୫୦ ମି.ଲି. ହେବ ।
∴ ୧ ଲିଟର ପାଣି ଆମେ ଦରକାର କରୁଥିବାଠାରୁ ବହୁତ ଅଧିକ ହେବ ।

(iii) ନା; ୫୦୦ ମି.ଲି. ତଥାପି ଆମ ଆବଶ୍ୟକତାଠାରୁ ଅଧ‌ିକ ।

Question 2.
ଗୋଟିଏ ବାଲ୍ଟିରେ ସର୍ବାଧ୍ଵ ୨୦ ମି.ଲି ପାଣି ରହିପାରିବ । ଏହି ଭକ୍ତିଟି ଠିକ୍ କି ? ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ କେଉଁ ଏକକ ବ୍ୟବହାର କରାଯିବା ଉଚିତ୍ ?
Solution:
ନା, ଏହି ଉକ୍ତିଟି ଠିକ୍ ନୁହେଁ ।
୨୦ ମିଲିଲିଟର ବହୁତ କମ୍ ପରିମାଣ – ଏହା ପ୍ରାୟ ୧ ଚା’ ଚାମଚ ପାଣି
ଏକ ବାଲ୍ଟିରେ ପ୍ରାୟ ୧୦-୨୦ ଲିଟର ପାଣି ଧରିବ ଯାହା ଏହାଠାରୁ ବହୁତ ଅଧିକ ।

ବଡ଼ରୁ ସାନ, ସାନରୁ ବଡ଼

Page No. (୧୧୩ to ୧୧୪)

Question 1.
ଭବାନୀ ବିଦ୍ୟାଳୟକୁ ଏକ ୫୦୦ ମି.ଲି ପାଣି ବୋତଲ ଆଣେ । ସେ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଦୁଇ ବୋତଲ ପାଣି ପିଏ । ସେ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ କେତେ ପାଣି ପିଏ ?
ଭବାନୀ ପିଏ ………………….. ମି.ଲି + ………………….. ମି.ଲି = ……………….. ମି.ଲି ଭବାନୀ ଦିନକୁ …………………. ଲିଟର ପାଣି ପିଏ ।
Solution:
ଭବାନୀ ପାଣି ପିଏ = ୫୦୦ ମି.ଲି. + ୫୦୦ ମି.ଲି. = ୧୦୦୦ ମି.ଲି.
∴ ଭବାନୀ ଏକ ଦିନରେ ୧ ଲିଟର ପାଣି ପିଏ (ଯେହେତୁ ୧୦୦୦ ମି.ଲି. = ୧ ଲିଟର)

Question 2.
ପ୍ରସନ୍ନ ଦିନକୁ ୩ ଲି. ପାଣି ପିଏ । ତାଙ୍କୁ କେତେଥର ୫୦୦ ମି.ଲିର ଏକ ପାଣି ବୋତଲ ଭରିବାକୁ ପଡିବ ?
ପ୍ରସନ୍ନ ଦିନକୁ ………………………. ମି.ଲି ପାଣି ପିଏ ।
Solution:
ପ୍ରସନ୍ନ ଦିନକୁ ପାଣି ପିଏ = ୩ ଲିଟର ବୋତଲ୍‌ର ଧାରକତ୍ଵ = ୫୦୦ ମି.ଲି.
ସେ ବୋତଲରେ ପାଣି ଭର୍ତ୍ତି କରିବ = Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ 39 ମି.ଲି. = ୩ × ୨ = ୬ଥର ।
∴ ପ୍ରସନ୍ନ ଏକ ଦିନରେ ୩୦୦୦ ମି.ଲି. ପାଣି ପିଏ ।

Question 3.
ନିମ୍ନଲିଖତ ପାତ୍ର ଗୁଡ଼ିକର ମୋଟ ଧାରକତ୍ଵ କେତେ ହେବ ଚିହ୍ନ ଦେଖ୍ ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।
Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ 40
Solution:
Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ 41

Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ

ମାପ ସମାନ, ଏକକ ଭିନ୍ନ

Page No. (୧୧୪ to ୧୧୮)

କାହ୍ନୁ କଳା ଘରକୁ ଘର ବୁଲି ତାଜା କ୍ଷୀର ବିକ୍ରି କରନ୍ତି । ମହାନ୍ତି ବାବୁଙ୍କ ପରିବାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିନ ୨ ଲି. କ୍ଷୀର ନେବେ ବୋଲି କହିଲେ ।
Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ 42
Question 1.
ସେହି ପରିବାର ଯେଉଁ ପାତ୍ରରେ କ୍ଷୀର ନିଅନ୍ତି ସେଥ୍ରେ କେବଳ ମିଲିଲିଟର ଦାଗ ଦିଆଯାଇଛି । ସେହି ପାତ୍ରରେ ୨ ଲି. କ୍ଷୀର ପାଇଁ ତୁମେ କେଉଁ ଦାଗ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କ୍ଷୀର ଥ‌ିବାର ଦେଖ‌ିବ ?
Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ 43
Solution:
Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ 44
∴ ମହାନ୍ତି ବାବୁଙ୍କ ପାତ୍ରରେ ୨ ଲିଟର କ୍ଷୀର ପାଇଁ ୧୦୦୦ × ୨ = ୨୦୦୦ ମି.ଲି. ଚିହ୍ନ ଦେଖିବୁ ।

Question 2.
କାହ୍ନୁ କକା ନିମ୍ନଲିଖ ପରିମାଣର କ୍ଷୀର ବିଭିନ୍ନ ପରିବାରକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସପ୍ତାହରେ ଦିଅନ୍ତି । (ପ୍ରଶ୍ନ ସହ ଉତ୍ତର)
Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ 45
Solution:

ପରିବାର ସପ୍ତାହର ଦେଉଥ‌ିବା କ୍ଷୀରର ପରିମାଣ ଲିଟରରେ ପରିମାଣ ମି.ଲି.ରେ
ପଣ୍ଡା ପରିବାର ୮ ୮,୦୦୦
ସାହୁ ପରିବାର ୧୪ ୧୪,୦୦୦
ମହାପାତ୍ର ପରିବାର ୧୨ ୧୨, ୦୦୦
ପାଢ଼ୀ ପରିବାର ୨୦ ୨୦,୦୦୦
ନାୟକ ପରିବାର ୨୫ ୨୫,୦୦୦

ତ୍ରିପାଠୀ ପରିବାରକୁ ପ୍ରତିଦିନ ୧ ଲି. କ୍ଷୀର ଆବଶ୍ୟକ । ରବିବାର ଦିନ ସେମାନଙ୍କୁ ୫୦୦ ମି.ଲି ଅଧିକ କ୍ଷୀର ଆବଶ୍ୟକ ।
∴ ରବିବାର ଦିନ ସେମାନଙ୍କୁ ଆବଶ୍ୟକ କ୍ଷୀରର ପରିମାଣ = ୧ ଲି + ୫୦୦ ମି.ଲି
= ୧୦୦୦ ମି.ଲି + ୫୦୦ ମି.ଲି = ୧୫୦୦ ମି.ଲି. ବା, ୧ ଲିଟର ୫୦୦ ମି.ଲି. ।
ମନେରଖ : ୧ ଲିଟର = ୧୦୦୦ ମି.ଲିଟର

ଆସ ଚିନ୍ତା କରିବା

Question 1.
ମିନି ଓ ଡଲି ସେମାନଙ୍କ ବୋତଲରେ ୧ ଲି. ୪୦୦ ମି.ଲି ପାଣି ୧୪୦୦ ମି.ଲି ଭରିଲେ । ସେମାନେ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେଲେ ଯେ ବୋତଲର ଧାରକତ୍ଵ ମି.ଲି ରେ କେତେ ହେବ ?
Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ 46
Solution:
ମିନି ଓ ଡଲି ବୋତଲରେ ପାଣି ଭରିଲେ = ୧ ଲି. ୪୦୦ ମି.ଲି.
= ୧୦୦୦ ମି.ଲି. + ୪୦୦ ମି.ଲି. = ୧୪୦୦ ମି.ଲି. ତେଣୁ ମିନି ଠିକ୍ ଉତ୍ତର ଦେଇଛି ।

Question 2.
ଲିଟରକୁ ମିଲିଲିଟର ଓ ମିଲିଲିଟରକୁ ଲିଟରରେ ପଜୈବର୍ତ୍ତନ କରି, ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର । ତୁମେ ପୂର୍ବରୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ଦୁଇଟି ସଂଖ୍ୟାରେଖାକୁ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବ ।
(କ) ୩ ଲି ୮ ମି.ଲି = ……………………… ମି.ଲି.
(ଖ) ୯ ଲି. ୯୦ ମି.ଲି = ………………….. ମି.ଲି.
(ଗ) ୧୪,୦୭୫ ମି.ଲି = ……………………. ଲି. ………………….. ମି.ଲି
(ଘ) ୮ ଲି. ୮୨ ମି.ଲି = ………………………. ମି.ଲି
(ଙ) ୧୨,୨୦୦ = …………………… ଲି. ……………………. ମି.ଲି
(ଚ) ୧୮,୩୫୦ ମି.ଲି = …………………… ଲି. ……………………. ମି.ଲି
Solution:
(କ) ୩ ଲି. ୮ ମି.ଲି. = ୩ × ୧୦୦୦ ମି.ଲି. + ୮ ମି.ଲି. = (୩୦୦୦ + ୮) ମି.ଲି. = ୩୦୦୮ ମି.ଲି. ।
(ଖ) ୯ ଲି. ୯୦ ମି.ଲି. = ୯ × ୧୦୦୦ ମି. + ୯୦ ମି.ଲି. = (୯୦୦୦ + ୯୦) ମି.ଲି. = ୯୦୯୦ ମି.ଲି. ।
(ଗ) ୧୪,୦୭୫ ମି.ଲି. = ୧୪,୦୦୦ ମି.ଲି. + ୭୫ ମି.ଲି. = ୧୪ × ୧୦୦୦ ମି.ଲି. + ୭୫ ମି.ଲି. = ୧୪ ଲି. ୭୫ ମି.ଲି. ।
(ଘ) ୮ ଲି. ୮୬ ମି.ଲି. = ୮ × ୧୦୦୦ ମି. + ୮୬ ମି.ଲି. = (୮୦୦୦ + ୮୬) ମି.ଲି. = ୮୦୮୬ ମି.ଲି. ।
(ଙ) ୧୨,୨୦୦ ମି.ଲି. = ୧୨,୦୦୦ ମି.ଲି. + ୨୦୦ ମି.ଲି. = ୧୨ × ୧୦୦୦ ମି.ଲି. + ୨୦୦ ମି.ଲି. = ୧୨ ଲି. ୨୦୦ ମି.ଲି. ।
(ଚ) ୧୮,୩୫୦ ମି.ଲି. = ୧୮,୦୦୦ ମି.ଲି. + ୩୫୦ ମି.ଲି. = ୧୮ × ୧୦୦୦ ମି.ଲି. + ୩୫୦ ମି.ଲି. = ୧୮ ଲି. ୩୫୦ ମି.ଲି. ।

ଆସ ତୁଳନା କରିବା

Question 1.
କିରଣଙ୍କର ଏକ ପେଟ୍ରୋଲ ପମ୍ପ ଅଛି, ସେ ଗୋଟିଏ ଦିନର ପେଟ୍ରୋଲ ବିକ୍ରିର ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ବିବରଣୀ ଲେଖୁଛନ୍ତି ।
Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ 47
Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ 48
(କ) ବସ୍ ପାଇଁ ଟ୍ରକ୍ ଅପେକ୍ଷା କେତେ ଅଧୂକ ଇନ୍ଧନ କିଣାଯାଇଛି ?
(ଖ) ସେଦିନ ପେଟ୍ରୋଲ ପମ୍ପରୁ ଭରି ହୋଇଥ‌ିବା ଇନ୍ଧନର ମୋଟ ପରିମାଣ କେତେ ?
Solution:
Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ 49
(କ) ବସ୍ ପାଇଁ ଟ୍ରକ୍ ଅପେକ୍ଷା କିଣାଯାଇଥିବା ଇନ୍ଧନ ପରିମାଣ = ୧୮୦୦ ଲି. – ୧୫୦୦ ଲି. = ୩୦୦ ଲି.
(ଖ) ସେହିଦିନ ପେଟ୍ରୋଲ ପମ୍ପରେ କିଣାଯାଇଥିବା ମୋଟ୍ ଇନ୍ଧନ = ୪୦୨୧ ଲି. ।

Question 2.
ନିମ୍ନଲିଖତ ପରିମାଣ ଗୁଡ଼ିକୁ <, = , > ଚିହ୍ନ ବ୍ୟବହାର କରି ତୁଳନା କର । (ପ୍ରଶ୍ନ ସହ ଉତ୍ତର)
Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ 50
Solution:
(କ) ୫ ଲି. ୬୦୦ ମି.ଲି. > ୫,୪୦୦ ମି.ଲି.
(ଖ) ୧୦ ଲି. ୧୦୦ ମି.ଲି. > ୧ ଲି. ୬୦୦ ମି.ଲି.
(ଗ) ୧୯୦ ମି.ଲି + ୮୦୦ ମି.ଲି. (=୯୯୦ ମି.ଲି.) > ୮୦୦ ମି.ଲି. + ୧୦୯ ମି.ଲି. (= ୯୦୯ ମି.ଲି.)
(ଘ) ୩ ଲି. ୬୦୦ ମି.ଲି. = ୩,୬୦୦ ମି.ଲି.
(ଙ) ୪ ଲି ୫୦ ମି.ଲି. < ୪ ଲି ୫୦୦ ମି.ଲି.

Question 3.
କିର୍ମୀ ଓ ଟିନା ସେମାନଙ୍କ ବାଇକ୍‌ରେ ପେଟ୍ରୋଲ ଭରିଲେ । ଟିନା ୨ ଲି ୫୦୦ ମି.ଲି. ପେଟ୍ରୋଲ କିଣିଲା । କିର୍ତୀ, ଟିନାଠାରୁ ୨ ଲିଟର ୮୦୦ ମି.ଲି. ଅଧ୍ବକ ପେଟ୍ରୋଲ କିଣିଲା ? ତେବେ କିର୍ତୀ କେତେ ପେଟ୍ରୋଲ କିଣିଲା ?
Solution:
Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ 51
Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ 52
ଟିନା ପେଟ୍ରୋଲ କିଣିଲା = ୨ ଲି, ୫୦୦ ମି.ଲି.
କିର୍ତ୍ତୀ ଟିନା ଅପେକ୍ଷା ଅଧ୍ବକ ୨ ଲି. ୮୦୦ ମି.ଲି ପେଟ୍ରୋଲ କିଣିଲା
ତେଣୁ କିର୍ତୀ କିଣିଥ‌ିବା ପେଟ୍ରୋଲର ପରିମାଣ
= ଟିନାର ପେଟ୍ରୋଲ + ଅଧ‌ିକ ପରିମାଣ = ୨ ଲି. ୫୦୦ ମି.ଲି + ୨ ଲି. ୮୦୦ ମି.ଲି
= ୨୫୦୦ ମି.ଲି + ୨୮୦୦ ମି.ଲି. = ୫୩୦୦ ମି.ଲି = ୫ ଲି ୩୦୦ ମି.ଲି ।
∴ କିର୍କୀ ୫ଲି, ୩୦୦ ମି.ଲି. ପେଟ୍ରୋଲ୍ କିଣିଲା ।

Question 4.
ପେଟ୍ରୋଲ ଭରି ସାରିବା ପରେ କିର୍ତୀ ଦେଖିଲା ଯେ ତା’ର ଇନ୍ଧନ ମିଟରର କଣ୍ଟା ୯ ଲିଟର ତେଲ ସୂଚାଉଛି । ତେବେ ପୂର୍ବରୁ ତାଙ୍କ ମଟର ସାଇକେଲରେ କେତେ ପେଟ୍ରୋଲ ଥିଲା ?
Solution:
(୧ମ ପ୍ରଣାଳୀ) :
ପେଟ୍ରୋଲ ଭରିବା ପରେ ଇନ୍ଧନ ମିଟର କଣ୍ଟା ଦେଖାଇଲା = ୯ ଲିଟର = ୯୦୦୦ ମି.ଲି.
କିର୍ତ୍ତୀ ପେଟ୍ରୋଲ କିଣିଛି = ୫ ଲି. ୩୦୦ ମି.ଲି.
Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ 53
= ୫୦୦୦ ମି.ଲି + ୩୦୦ ମି.ଲି. = ୫୩୦୦ ମି.ଲି.
∴ ପେଟ୍ରୋଲ ଭରିବା ପୂର୍ବରୁ ତାଙ୍କ ଗାଡ଼ିରେ ପେଟ୍ରୋଲ ଥିଲା
= ୯୦୦୦ ମି.ଲି. ୫୩୦୦ ମି.ଲି. = ୩୭୦୦ ମିଲି. = ୩ଲି, ୭୦୦ ମି.ଲି.
Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ 54

ଆସ ସମାଧାନ କରିବା

Question 1.
ମାମୁନୀ ବଣଭୋଜି ପାଇଁ ବୋତଲରେ ପାଣି ଭରୁଛି । ସେ ଗୋଟିଏ ୨ ଲି, ବୋତଲ ଓ ଚାରୋଟି ୫୦୦ ମି.ଲି ବୋତଲ ଭରୁଛି । ତା ସାଙ୍ଗ ଆରତୀ ତିନୋଟି ୭୫୦ ମି.ଲି ବୋତଲ ଭରୁଛି । କିଏ ଅଧିକ ପାଣି ଭରିଲା ? ମାମୁନୀ ନା ଆରତୀ ? କେତେ ଅଧ‌ିକ ?
Solution:
ମାମୁନୀ ଭରିଥ୍‌ବା ପାଣିର ପରିମାଣ = ୧ଟି ୨ଲି, ବୋତଲ + ୪ଟି ୫୦୦ ମି.ଲି. ବୋତଲ
= ୨ ଲିଟର + ୫୦୦ ମି.ଲି. × ୪ = ୨ଲି + ୨୦୦୦ ମି.ଲି. = (୨ + ୨) = ୪ ଲିଟର ।
ଆରତୀ ଭରିଥ‌ିବା ପାଣିର ପରିମାଣ = ୩ଟି ୭୫୦ ମି.ଲି. ବୋତଲ
= ୭୫୦ ମି.ଲି. × ୩ = ୨୨୫୦ ମି.ଲି.
Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ 55
= ୨୦୦୦ ମି.ଲି. + ୨୫୦ ମି.ଲି. = ୨ ଲି. ୨୫୦ ମି.ଲି.
ତେଣୁ ମାମୁନୀ ଅଧିକ ପାଣି ଭରିଲା ।
∴ ମାମୁନୀ ଭରିଥ୍‌ବା ଅଧିକ ପାଣିର ପରିମାଣ = ୧ ଲି, ୭୫୦ ମି.ଲି.

Question 2.
ଗୋଟିଏ କ୍ଷୀର ବୋତଲରୁ କ୍ଷୀରକୁ ସମାନ ଭାବରେ ୮ ଟି ଗ୍ଲାସରେ ଢଳାଯାଇଛି, ବୋତଲରେ ୧୨୦ ମି.ଲି. କ୍ଷୀର ବାକି ଅଛି ।
(କ) ଯଦି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ଲାସରେ ୩୬୦ ମି.ଲି ଧରିଲେ, ୮ ଟି ଗ୍ଲାସରେ ମୋଟ କେତେ ଧରିବ ?
(ଖ) ଆରମ୍ଭରୁ ବୋତଲରେ କେତେ କ୍ଷୀର ଥିଲା ?
(ଗ) ଯଦି ୧ ଲି. କ୍ଷୀରର ମୂଲ୍ୟ ୪୦ ଟଙ୍କା ହୁଏ, ତେବେ ୩ ଲିଟର କ୍ଷୀରର ମୂଲ୍ୟ କେତେ ଟଙ୍କା ହେବ ?
Solution:
(କ) ୧ଟି ଗ୍ଲାସ୍‌ରେ କ୍ଷୀର ଧରେ = ୩୬୦ ମି.ଲି.
୮ଟି ଗ୍ଲାସ୍‌ରେ କ୍ଷୀର ଧରିବ = ୩୬୦ ମି.ଲି. × ୮ = ୨୮୮୦ ମି.ଲି. = ୨ଲି. ୮୮୦ ମି.ଲି.
Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ 56
(ଖ) ବୋତଲରେ ଆରମ୍ଭରୁ ଥିବା କ୍ଷୀରର ପରିମାଣ
= ୮ଟି ଗ୍ଲାସ୍‌ରେ ଥିବା କ୍ଷୀର + ବୋତଲରେ ଥ‌ିବା ବଳକା କ୍ଷୀର
Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ 57
= ୨୮୮୦ ମି.ଲି. + ୧୨୦ ମି.ଲି. = ୩୦୦୦ ମି.ଲି. = ୩ ଲିଟର

(ଗ) ୧ ଲିଟର କ୍ଷୀରର ମୂଲ୍ୟ = ଟ. ୪୦
୩ ଲିଟର କ୍ଷୀରର ମୂଲ୍ୟ = ଟ. ୪୦ × ୩ = ଟ.୧୨୦ ।
Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ 58

Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ

Question 3.
ଜଣେ ଫଳରସ ବିକାଳି ପାଖରେ ୫ ଲିଟରର କମଳା ରସ ପାତ୍ର ଅଛି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ଲାସରେ ୨୫୦ ମି.ଲି ଫଳରସ ଧରିବାର କ୍ଷମତା ଅଛି ।
(କ) ପାତ୍ର ଖାଲି ହେବା ପୂର୍ବରୁ ସେ କେତେ ପୂର୍ଣ ଗ୍ଲାସ କମଳାରସ ଦେଇପାରିବ ?
(ଖ) ଯଦି ସେ ପୂର୍ବରୁ ୧୦ ଗ୍ଲାସ କମଳାରସ ଦେଇ ସାରିଛନ୍ତି ତେବେ କେତେ ଗ୍ଲାସ ବାକି ଅଛି ?
(ଗ) ଯଦି ୨୫୦ ମି.ଲି କମଳାରସର ମୂଲ୍ୟ ୨୫ ଟଙ୍କା ହୁଏ । ତେବେ ସେ ୫ ଲି. କମଳାରସ ବିକ୍ରି କରି କେତେ ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର କରିବେ ?
Solution:
ଫଳରସ ପାତ୍ରର କ୍ଷମତା = ୫ ଲି = ୫୦୦୦ ମି.ଲି.
୧ ଗ୍ଲାସ୍‌ର ପାତ୍ରର କ୍ଷମତା = ୨୫୦ ମି.ଲି.
୨୫୦ ମି.ଲି. ରସର ବିକ୍ରିମୂଲ୍ୟ = ଟ. ୨୫ ।

(କ) ସେ ପୂର୍ବଗ୍ଲାସ୍ କମଳାରସ ଦେଇ ପାରିବ
Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ 59
= ୫୦୦୦ ମି.ଲି. ÷ ୨୫୦ ମି.ଲି. = ୨୦ ଗ୍ଲାସ୍
∴ ପାତ୍ର ଖାଲି ହେବା ପୂର୍ବରୁ ସେ ୨୦ ଗ୍ଲାସ୍ କମଳା ରସ ଦେଇପାରିବ ।
Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ 60

(ଖ) ସେ ପୂର୍ବରୁ ୧୦ ଗ୍ଲାସ୍ କମଳା ରସ ଦେଇ ସାରିଛନ୍ତି ।
Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ 61
୧୦ ଗ୍ଲାସ୍ ରସର ପରିମାଣ = (୨୫୦ × ୧୦) ମି.ଲି. = ୨୫୦୦ ମି.ଲି.
∴ ତାଙ୍କ ପାଖରେ ବଳକା ଥିବା ଫଳରସ ପରିମାଣ
= ୫୦୦୦ ମି.ଲି. – ୨୫୦୦ ମି.ଲି. = ୨୫୦୦ ମି.ଲି. = ୨ଲି, ୫୦୦ ମି.ଲି.

(ଗ) ୧ ଗ୍ଲାସ୍ କମଳାରସର ମୂଲ୍ୟ = ଟ.୨୫
୨୦ ଗ୍ଲାସ୍ କମଳାରସର ମୂଲ୍ୟ = ଟ.୨୫ × ୨୦ = ଟ.୫୦୦ ।
∴ ୫ ଲିଟର କମଳାରସରକୁ ସେ ଟ.୫୦୦ରେ ବିକ୍ରିକଲା ।

Question 4.
ଗୋଟିଏ କାରଖାନାରେ, ୮ ଲି ୪୦୦ ମି.ଲି ତେଲକୁ ରଖୁବା ପାଇଁ ସମାନ ଭାବରେ ୭ଟି ବୋତଲରେ ଢ଼ଳାଗଲା । ପ୍ରତ୍ୟେକ ବୋତଲରେ କେତେ ତେଲ ରହିବ?
Solution:
Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ 62
ତେଲର ମୋଟ ପରିମାଣ = ୮ ଲି. ୪୦୦ ମି.ଲି.
= ୮୦୦୦ ମି.ଲି. + ୪୦୦ ମି.ଲି. = ୮୪୦୦ ମି.ଲି.
ତେଲକୁ ରଖିବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ପାତ୍ର ସଂଖ୍ୟା = ୭ଟି
∴ ପ୍ରତି ପାତ୍ରର ଧାରଣ କ୍ଷମତା = ୮୪୦୦ ମି.ଲି. + ୭ = ୧୨୦୦ ମି.ଲି. = ୧ ଲି. ୨୦୦ ମି.ଲି. ।

Question 5.
ଯଦି ଗୋଟିଏ ବୋତଲରେ ୧ ଲି.୭୫ ମି.ଲି ଦହି ପାଣି ରହିପାରେ, ସେହିପରି ୮ ଟି ବୋତଲରେ କେତେ ଦହିପାଣି ରହିପାରିବ ?
ଏହିପରି ପ୍ରଶ୍ନ ଗୁଡିକୁ ସମାଧାନ କରିବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ସ୍ଥଳେ ଦୁଇଟି ସଂଖ୍ୟାରେଖା ବ୍ୟବହାର କର ।
Solution:
Class 5 Maths Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଓଜନ ଓ ଧାରକତ୍ୱ 63
୧ଟି ବୋତଲରେ ଧରୁଥିବା ପାଣିର ପରିମାଣ = ୧ ଲି. ୭୫ ମି.ଲି.
= ୧୦୦୦ ମି.ଲି. + ୭୫ ମି.ଲି. = ୧୦୭୫ ମି.ଲି.
ବୋତଲ ସଂଖ୍ୟା = ୮ଟି
∴ ୮ଟି ବୋତଲରେ ଧରୁଥ‌ିବା ଦହିପାଣିର ପରିମାଣ
= ୧୦୭୫ ମି.ଲି. × ୮ = ୮୬୦୦ ମି.ଲି. = ୮ଲି. ୬୦୦ ମି.ଲି.