Class 6 Social Science Chapter 9 Question Answer Odia Medium ପରିବାର ଓ ଗୋଷ୍ଠୀ

Go through Class 6 Social Science Solutions Odia Medium and Class 6 Social Science Chapter 9 Question Answer Odia Medium ପରିବାର ଓ ଗୋଷ୍ଠୀ to understand textbook questions more clearly.

6th Class Social Science Chapter 9 Question Answer Odia Medium

Class 6 Social Science Chapter 9 Odia Medium

ପ୍ରଶ୍ନ, ଅଭ୍ୟାସକାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରକଳ୍ପ :

Question 1.
ତୁମ ପରିବାର ଏବଂ ପଡ଼ୋଶୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ତୁମେ କେଉଁ ନିୟମ ପାଳନ କର ? ସେଗୁଡ଼ିକ କାହିଁକି ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ ?
Answer:
ଆମେ ଆମ ପରିବାର ଏବଂ ପଡ଼ୋଶୀଅଞ୍ଚରେ ମଧ୍ଯରେ ସାଧାରଣତଃ କେତେଗୁଡ଼ିଏ ନିୟମ ପାଳନ କରୁ । ସେଗୁଡ଼ିକ ସମ୍ପର୍କରେ ନିମ୍ନରେ ପ୍ରଦତ୍ତ ହୋଇଛି ।
ପରିବାରରେ

  1. ସମ୍ମାନଜନକ ଯୋଗାଯୋଗ ପରିବାରର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ସମ୍ମାନଜନକ ବ୍ୟବହାର ଏବଂ ଆଦରପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ପର୍କଦ୍ଵାରା ବୁଝାମଣା ଠିକ୍ ରହେ ।
  2. କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଦାୟିତ୍ୱ – ପରିବାରର କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଥାଏ । ସମସ୍ତେ ନିଜ ନିଜ କାର୍ଯ୍ୟ ସମୟ ଅନୁସାରେ ସମ୍ପାଦନ କରନ୍ତି ।
  3. ସମୟାନୁବର୍ତ୍ତିତା – ପରିବାରରେ ଏହି ନିୟମ ଜଣେ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ସମୟାନୁବର୍ତ୍ତୀ କରିଥାଏ ଏବଂ ସେ ନିଜ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସଠିକ୍ ସମୟରେ ସମ୍ପାଦନ କରିବା ସହିତ ନିଜ ସ୍ଵାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ନିରାପତ୍ତା ପ୍ରତି ଯବାନ ଥାଏ ।
  4. ସାଧୁତା ଏବଂ ସତ୍ୟବହିତା – ପରିବାରରେ ପରସ୍ପର ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱାସ ଜନ୍ମାଇବା ନିହାତି ଆବଶ୍ୟକ । ପିଲାର ସାଧୁତା ଯୋଗୁଁ ପିତାମାତା ତାକୁ ଆବଶ୍ୟକ ସମୟରେ ସମର୍ଥନ ଦେବା ସହିତ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ମଧ୍ୟ ଦେଇଥା’ନ୍ତି ।

ପଡ଼ୋଶୀ ଅଞ୍ଚଳ ଉତ୍ତମ ପରିବାରରେ ସଦସ୍ୟମାନେ ପରସ୍ପର ମଧ୍ୟରେ ଭଲ ସମ୍ପର୍କ ରଖୁଲାଭଳି ପଡ଼ୋଶୀମାନଙ୍କ ସହିତ ସେହିପରି ସୁସମ୍ପର୍କ ରଖୁବା ଉଚିତ । ପଡ଼ୋଶୀଙ୍କ ସମ୍ପତ୍ତିରେ କ୍ଷତି ନ ପହଞ୍ଚାଇବା, କୋଳାହଳପୂର୍ଣ୍ଣ ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି ନ କରିବା, ପଡ଼ୋଶୀଙ୍କ ସହିତ ମିଶି ରହୁଥ‌ିବା ଅଞ୍ଚଳକୁ ପରିଷ୍କାର ରଖୁବା ଇତ୍ୟାଦି କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ । ଏହି ନିୟମଗୁଡ଼ିକୁ ମାନି ଆମେ ସମାଜର ଏକ ଦାୟିତ୍ଵସମ୍ପନ୍ନ ବ୍ୟକ୍ତି ହେବା ସଙ୍ଗେ ସଙ୍ଗେ ଉତ୍ତମ ନାଗରିକ ହୋଇପାରିବା ।

Question 2.
ତୁମେ ଭାବୁଛ କି କିଛି ନିୟମ ପରିବାର କିମ୍ବା ଗୋଷ୍ଠୀର କିଛି ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରତି ଅନ୍ୟାୟ କାହିଁକି ?
Answer:
ହଁ, ସମୟ ସମୟରେ କିଛି ନିୟମ ଯୋଗୁଁ ପରିବାର କିମ୍ବା ଗୋଷ୍ଠୀର କିଛି ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରତି ଅନ୍ୟାୟ ହୋଇଥାଏ । ଏହାର କାରଣ ନିମ୍ନରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।

(i) ପରିବାରରେ ଭେଦଭାବ କାର୍ଯ୍ୟ – ବେଳେବେଳେ ପରିବାରର ପିଲାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଛୋଟ ପିଲାଟିଏ ଭାବିଥାଏ ଯେ ତା’ ସହିତ ଭେଦଭାବ କରାଯାଇଛି । ସେ ଭାବେ ଯେ କିଛି ସୁବିଧା ବଡ଼ଙ୍କୁ ଦିଆଗଲାବେଳେ ସେଥୁରୁ ତାକୁ ବଞ୍ଚିତ କରାଯାଇଛି । ତେଣୁ ତାର ମନରେ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଏବଂ ବିରୋଧଭାବ ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ । ସେ ଭାବେ ଯେ ତା’ପ୍ରତି ଅନ୍ୟାୟ କରାଯାଇଛି ।

(ii) ବୁଝାମଣାର ଅଭାବ – ପରିବାରରେ ଯେଉଁ ନିୟମ ଥାଏ, ସେହି ନିୟମକୁ ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ଭଲ ଭାବରେ ବୁଝାଇଦେବା ଉଚିତ । ତା’ ନହେଲେ ପରସ୍ପର ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣାର ଅଭାବ ଦେଖାଦିଏ । ଯେହେତୁ କିଛି ସଦସ୍ୟ ନିୟମର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଠିକ୍ ଭାବରେ ବୁଝିନଥା’ନ୍ତି ସେମାନେ ଭାବନ୍ତି ଯେ ଏହି ନିୟମ ଅନ୍ୟାୟ ଏବଂ ତାଙ୍କ ଉପରେ ଜୋରଜବରଦସ୍ତ ଲଦି ଦିଆଯାଇଛି । ଉଦାହରଣ ସ୍ଵରୂପ, ଛୋଟ ପିଲାଯିଏ ଭାବେ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସମୟରେ ଘରକୁ ଫେରିବାପାଇଁ କୁହାଯାଇଛି ? କାହିଁକି ତାକୁ ବାହାରର କିଛି ସାଙ୍ଗଙ୍କ ସହିତ ମିଶିବାପାଇଁ ବାରଣ କରାଯାଇଛି । ଏହି କଥାକୁ ପିଲାଟି ସଠିକ୍ ଭାବରେ ବୁଝିନଥିବାରୁ ତା’ ମନରେ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ

(iii) ପକ୍ଷପାତିତା – ଯଦି ପରିବାରର ସଦସ୍ୟ କିମ୍ବା ପଡ଼ୋଶୀଙ୍କ ଧାରଣା ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ ଯେ ସେମାନଙ୍କୁ କିଛି ସୁବିଧାରୁ ବଞ୍ଚିତ କରାଯାଇ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଦିଆଯାଉଛି । ତେବେ ନିୟମଭଙ୍ଗ କରିବା କଥା ସେମାନଙ୍କ ମନକୁ ଆସିଥାଏ । ତେଣୁ ପରିବାରରେ ପିତାମାତାମାନେ ଏବଂ ଗୋଷ୍ଠୀରେ ବାସ କରୁଥିବା ଲୋକମାନେ କେତେଗୁଡ଼ିଏ
ପନ୍ଥା ଆପଣେଇବା ଦରକାର । ସେଗୁଡ଼ିକ ହେଲା – (୧) ମୁକ୍ତ ଯୋଗାଯୋଗ, (୨) ନ୍ୟାୟପୂର୍ଣ୍ଣ ନିୟମର ପ୍ରୟୋଗ, (୩) କାର୍ଯ୍ୟ କଲାବେଳେ ବୟସ ଏବଂ ପରିପକ୍ଵତାକୁ ହିସାବକୁ ନେବା ଆବଶ୍ୟକ ।

ଦୀର୍ଘ ଉତ୍ତରମୂଳକ ପ୍ରଶ୍ନୋତ୍ତର

Question 1.
ପରିବାର ମଧ୍ୟରେ ଏକତା କାହିଁକି ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ ?
Answer:
ପରିବାରର ଏକତା ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ । ପରିବାର ମଧ୍ୟରେ ଏକତାଦ୍ଵାରା ସମାଜର ମଧ୍ଯ ମଙ୍ଗଳ ହୋଇଥାଏ । ଏହାର କେତୋଟି କାରଣ ନିମ୍ନରେ ଲେଖାଯାଇଛି ।

  1. ପରିବାର ପ୍ରତିପୋଷଣ ଏବଂ ଏକ ଭାବପୂର୍ଣ୍ଣ ସମର୍ଥନ ପରିବାର ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରେମ, ଯନ୍ତ୍ର ଏବଂ ନିରାପତ୍ତା ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ ।
  2. ସାମାଜିକକରଣ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ସାମାଜିକକରଣ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଶିକ୍ଷାଦ୍ୱାରା ନାଗରିକମାନେ ସାମାଜିକ ରୀତିନୀତି, ନୀତିଶାସ୍ତ୍ର ଉପରେ ଶିକ୍ଷା ପାଇଥା’ନ୍ତି ।
  3. ପରିଚୟ ଏବଂ ଆତ୍ମମର୍ଯ୍ୟାଦା – ପରିବାରରେ ସଦସ୍ୟମାନେ ନିଜର ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ପରିଚୟ ଏବଂ ଆତ୍ମମର୍ଯ୍ୟାଦା ଲାଭ କରିଥା’ନ୍ତି ।
  4. ବାସ୍ତବିକ ସମର୍ଥନ – ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଆର୍ଥିକ ଏବଂ ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନରେ ସହଯୋଗ ମିଳିଥାଏ ।
  5. ଗୋଷ୍ଠୀ ଗଠନ – ପରିବାରଗୁଡ଼ିକ ଏକ ବିଶାଳ ସାମାଜିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ ଅବଦାନ ଦେଇଥାନ୍ତି ।
  6. ପରିବାର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଜୀବନର ପ୍ରତିକୂଳ ମୂହୁର୍ତ୍ତରେ ସହଯୋଗ କରିଥାଏ ।

Question 3.
ଗୋଷ୍ଠୀ କହିଲେ କ’ଣ ବୁଝ ? ଏହାର ଭୂମିକା କ’ଣ ?
Answer:
ଗୋଷ୍ଠୀ କହିଲେ ଏକ ଦଳ ଲୋକଙ୍କୁ ବୁଝାଏ, ଯେଉଁମାନେ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସ୍ଥାନରେ ଏକତ୍ର ବସବାସ କରିଥା’ନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ସମୂହ ସ୍ଵାର୍ଥ ଥାଏ । ଭୌଗୋଳିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଏହା ଏକ ଗ୍ରାମ, ସହର କିମ୍ବା ନଗର ହୋଇପାରେ । ଏତଦ୍‌ବ୍ୟତୀତ ଧର୍ମ, ଧର୍ମୀୟ ଦଳ, ସାଂସ୍କୃତିକ ଦଳ, ଖେଳ ଦଳ ଇତ୍ୟାଦିକୁ ମଧ୍ଯ ଗୋଷ୍ଠୀ ପର୍ଯ୍ୟାୟଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଥାଏ ।
ଏକ ଗୋଷ୍ଠୀର ମୁଖ୍ୟ ଭୂମିକା :

  1. ସମସ୍ୟା ସମାଧନ ଏବଂ ସହଯୋଗିତା – ଗୋଷ୍ଠୀଗୁଡ଼ିକ ସାମଜରେ ଥ‌ିବା ସାଧାରଣ ଆହ୍ଵାନଗୁଡ଼ିକୁ ମିଳିତ ଭାବରେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥା’ନ୍ତି । ସେମାନେ ସମାଜର ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟ ଯଥା ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷା, ଅପରାଧ ରୋକିବା ଇତ୍ୟାଦି କାର୍ଯ୍ୟ ମିଳିମିଶି କରିଥା’ନ୍ତି ।
  2. ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ପରମ୍ପରାର ସଂରକ୍ଷଣ– ଗୋଷ୍ଠୀଗତ ଜୀବନରେ ମନୁଷ୍ୟ ନିଜ ନିଜର ସଂସ୍କୃତି ଓ ଦମାନଙ୍କୁ ଦେଇଥା’ନ୍ତି । ପରମ୍ପରାକୁ ପାଳନ କରିବା ସହ ଉତ୍ତରାଧିକାରୀ ସୂତ୍ରରେ ନିଜର ଦାୟା
  3. ସମ୍ବଳ ଏବଂ ସେବା ବଣ୍ଟନ – ଏକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଭାବରେ ବିଦ୍ୟାଳୟ, ଡାକ୍ତରଖାନା, ପରିବହନ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଜନମଙ୍ଗଳ କାର୍ଯ୍ୟ ସମସ୍ତେ ମିଳିମିଶି କରିଥା’ନ୍ତି । ସୁତରାଂ ଏକ ଗୋଷ୍ଠୀ ସମାଜରେ ନିଜର ଭୂମିକାକୁ ଦାୟିତ୍ଵର ସହ ତୁଲାଇଥାଏ ।
  4.  ସମସ୍ୟା ସମାଧାନ ଏବଂ ମିଳିତ ଉଦ୍ୟୋଗ – ଗୋଷ୍ଠୀଗୁଡ଼ିକ ସମାଜର ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷା, ଅପରାଧ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପାଇଁ ଏକତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥା’ନ୍ତି । ସମସ୍ୟା ସମାଧାନ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ ମିଳିତ ଉଦ୍ୟୋଗରେ ହୋଇଥାଏ ।

ଆସ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା

Question 1.
ତୁମ ସାହି ପଡ଼ିଶାରେ ତୁମେ କେଉଁ ପ୍ରକାରର ପରିବାର ଦେଖୁଛ ? ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରକାର ପରିବାର ଓ ଏହାର ସଂଖ୍ୟାକୁ ନେଇ ତାଲିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କର ।
Answer:
ଆମ ସାହି ପଡ଼ିଶାରେ ସାଧାରଣତଃ ତିନି ପ୍ରକାରର ପରିବାର ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥାଏ । ସେଗୁଡ଼ିକ ସାଧାରଣତଃ ଯୌଥ ପରିବାର, ଏକକ ପରିବାର ଏବଂ ଏକପିତା କିମ୍ବା ଏକ ମାତା ଓ ସନ୍ତାନ ଥ‌ି ପରିବାର ।

ଯୌଥ ପରିବାର – ଭାରତରେ ଏକ ପ୍ରାଚୀନ ସାମାଜିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ହେଉଛି ଯୌଥ ପରିବାର । ଏହି ପରିବାରରେ ଜେଜେବାପା, ଜେଜେମା’, ବଡ଼ବାପା, ବଡ଼ମା’, ଦାଦାଖୁଡ଼ି, ବାପା, ମା’, ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ ଏକତ୍ର ବାସ କରିଥା’ନ୍ତି । ଏପରିକି ନାତି ନାତୁଣୀମାନେ ମଧ୍ଯ ରହିଥା’ନ୍ତି । ସେଥ‌ିରେ ତିନି ପିଢ଼ିର ସମାଗମ ହୋଇଥାଏ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଭଲପାଇବା ଥାଏ ।

ଏକକ ପରିବାର – ଏକକ ପରିବାରରେ ସାଧାରଣତଃ ପିତା ଓ ମାତା ଓ ସେମାନଙ୍କର ପିଲାମାନେ ରହିଥା’ନ୍ତି । ଆଜିକାଲି ଏଭଳି ପରିବାର ବହୁସଂଖ୍ୟାରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି ।

ଏକ ପିତା କିମ୍ବା ଏକ ମାତା ଓ ସନ୍ତାନ ଥିବା ପରିବାର – ଏଭଳି ପରିବାରରେ ପିତା ଓ ମାତାଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଜଣେ ନଥା’ନ୍ତି ବା ତାଙ୍କର ଦେହାନ୍ତ ହୋଇଥାଏ । ସେଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଜଣେ ମାତା କିମ୍ବା ଜଣେ ପିତା ତାଙ୍କ ସନ୍ତାନଙ୍କ ସହିତ ପାରିବାରିକ ଜୀବନଯାପନ କରିଥା’ନ୍ତି । ଏଭଳି ପରିବାର କ୍ଵଚିତ୍ ଦେଖୁବାକୁ ମିଳିଥାଏ । ଏତଦ୍‌ବ୍ୟତୀତ ଆଉ ଏକ ପରିବାର ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥାଏ, ଯାହାକୁ ସନ୍ତାନବିହୀନ ପରିବାର କୁହନ୍ତି । ଭବ, ପରିବାରରେ କେବଳ ସ୍ଵାମୀ ଓ ସ୍ତ୍ରୀ ଏକ ଦମ୍ପତ୍ତି ଭାବରେ ବିନା ସନ୍ତାନରେ ରହିଥା’ନ୍ତି ।

Question 2.
ତୁମ ସାହି ପଡ଼ିଶାରେ କେଉଁ ପ୍ରକାର ପରିବାର ଅଧିକ ଦେଖାଯାଏ ? ତୁମ ମତରେ ଏପରି କାହିଁକି ହୋଇଛି ବୋଲି ଭାବୁଛ ?
Answer:
ଆମ ସାହିପଡ଼ିଶାରେ ମୁଖ୍ୟତଃ ଏକକ ପରିବାର ଦେଖାଯାଏ । ପୁରାତନ କାଳର ଯୌଥ ପରିବାର ଭାଙ୍ଗିଯିବା ଫଳରେ ବହୁତଗୁଡ଼ିଏ ଏକକ ପରିବାର ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି । ଏହାର କାରଣଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି ସାଧାରଣତଃ ସହରୀକରଣ, ଅର୍ଥନୈତିକ ସ୍ଥିତି ଏବଂ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ଜୀବନଶୈଳୀ । ପୁନଶ୍ଚ ଏକକ ପରିବାରଗୁଡ଼ିକ ସ୍ଵାଧୀନତା, ସୁଖସୁବିଧା ଏବଂ ଉତ୍ତମ ଆର୍ଥିକ ପରିଚାଳନା ଚାହିଁଥାନ୍ତି । ଏତଦ୍‌ବ୍ୟତୀତ ଚାକିରି ଓ ଶିକ୍ଷା ଅନ୍ଵେଷଣରେ ଦୂରଦୂରାନ୍ତକୁ ଯିବା ଫଳରେ ଏକକ ପରିବାରମାନେ ସୃଷ୍ଟି ହେଲା ।

Question 3.
ଏକ ଶିକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଭାବରେ, ତୁମେ ସହପାଠୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ସହିତ ତୁଳନା କରି ଆଲୋଚନା କର ।
Answer:
ଏକ ତୁଳନା କରି ଦେଖାଯାଇଛି ଯେ ଅଧ‌ିକ ସଂଖ୍ୟାରେ ଏକକ ପରିବାର ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଅପେକ୍ଷା ସହରାଞ୍ଚଳରେ ଦେଖାଯାଉ ।

Class 6 Social Science Chapter 9 Question Answer Odia Medium ପରିବାର ଓ ଗୋଷ୍ଠୀ

Question 4.
କିଛି ଦୂର ସମ୍ପର୍କୀୟଙ୍କ ସମେତ ତୁମେ ପରିବାରର ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ତାଲିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କର । ତୁମ ମାତୃଭାଷା କିମ୍ବା ଆଞ୍ଚଳିକ ଭାଷାରେ ସେମାନଙ୍କ ସମ୍ବୋଧନର ତାଲିକା କର ଏବଂ ଓଡ଼ିଆରେ ସମକକ୍ଷ ଶବ୍ଦ ଖୋଜିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରି । ଦୁଇଟି ଉଦାହରଣ ନିମ୍ନରେ ଦିଆଯାଇଛି ।
Answer:
ନିମ୍ନରେ ପରିବାରର ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ସହ କିଛି ଦୂର ସମ୍ପର୍କୀୟ ତାଲିକା ପ୍ରଦତ୍ତ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଭାଷା ମଧ୍ୟ ଲେଖାଯାଇଛି ।

ନାମ ଓଡ଼ିଆରେ ଶବ୍ଦ ଓଡ଼ିଆରେ ବର୍ଣ୍ଣନା / ଶବ୍ଦ
ସବିତା ଭଉଣୀ ଇଂରାଜୀରେ କଜିନ୍ (Cousin) ଯେପରିକି ଓଡ଼ିଆରେ ମାମୁ ଝିଅ- ଭଉଣୀ, ଦାଦା-ଝିଅ ଭଉଣୀ, ପିଉସୀ ଝିଅ ଭଉଣୀ
ସମୀର ଦାଦା ବାପାଙ୍କର ସାନଭାଇ (ଦାଦା ବା କାକା)
ସୁମିତ୍ରା ମାଆ ବାପାଙ୍କ ସ୍ତ୍ରୀ
ଅଶୋକ ବାପା ଜେଜେଙ୍କର ପୁଅ
ସୋନି ପିଉସୀ ବାପାଙ୍କ ଭଉଣୀ
ନିନି ଦେଠେଇ, ବଡ଼ବୋଉ ବାପାଙ୍କ ବଡ଼ ଭାଇଙ୍କ ସ୍ତ୍ରୀ
ସୁରେଶ ଦଦେଇ, ବଡ଼ବାପା ବାପାଙ୍କ ବଡ଼ଭାଇ
ସୁନୀଲ ପିଉସା ବାପାଙ୍କ ଭଉଣୀଙ୍କ ସ୍ଵାମୀ
ରୋହନ ମାମୁ ମା’ଙ୍କ ଭାଇ
ରୀତା ମାଈଁ ମା’ଙ୍କ ଭାଇଙ୍କ ସ୍ତ୍ରୀ
ଜ୍ଯୋତି ମାଉସୀ ମା’ଙ୍କ ଭଉଣୀ
ଅଙ୍କିତ ମଉସା ମା’ଙ୍କ ଭଉଣୀଙ୍କ ସ୍ଵାମୀ
ମନୋଜ ଅଜା ମା’ଙ୍କ ବାପା
ସ୍ଥିତା ଆଈ ମା’ଙ୍କ ମା
ଅରୁଣ ଜେଜେବାବା ବାପାଙ୍କ ବାପା
ଅରୁଣା ଜେଜେମା’ ବାପାଙ୍କ ମା’

ଏହି ପ୍ରଶ୍ନଗୁଡ଼ିକର ଉତ୍ତର ଦିଅ ଏବଂ ତୁମ ଉତ୍ତରକୁ କିଛି ସହପାଠୀଙ୍କ ଉତ୍ତର ସହିତ ତୁଳନା କର ।
Question 5.
ବଜାରରୁ କ’ଣ କିଣାଯିବ, ସେ ବିଷୟରେ ତୁମ ପରିବାରର କିଏ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଅନ୍ତି ?
Answer:
ଆମ ଘରେ ଉଭୟ ପିତାମାତା ଏକତ୍ର ବଜାରରୁ କ’ଣ କିଣାଯିବ ସେ ବିଷୟରେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଅନ୍ତି ।

Question 6.
ତୁମ ଘରେ କିଏ ରୋଷେଇ କରନ୍ତି ?
Answer:
ମୋ ମା’ ଆମ ଘରେ ରୋଷେଇ କରନ୍ତି ଏବଂ ପରିବାରର ଅନ୍ୟ ସଦସ୍ୟମାନେ ତାଙ୍କୁ ପରିବା କାଟିବା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କାମରେ ସାହାଯ୍ୟ କରନ୍ତି ।

Question 7.
ତୁମ ପରିବାରରେ ସବୁଠାରୁ ବୟସ୍କ ବ୍ୟକ୍ତି କିଏ ?
Answer:
ଆମ ପରିବାରରେ ସବୁଠାରୁ ବୟସ୍କ ବ୍ୟକ୍ତି ଜେଜେବାପା ଅଟନ୍ତି ।

Question 8.
ତୁମ ଘରର ଚଟାଣ କିଏ ସଫା କରନ୍ତି ?
Answer:
ଆମ ଘରର ଚଟାଣ ବାପା କିମ୍ବା ବଡ଼ଭାଇ ସଫା କରେ ।

Question 9.
ତୁମ ଘରେ ବାସନକୁସନ କିଏ ଧୁଅନ୍ତି ?
Answer:
ଆମ ଘରେ ବାସନକୁସନ ମାଆ ଧୁଅନ୍ତି ।

Question 10.
ତୁମକୁ ଘରେ ପାଠପଢ଼ାରେ କିଏ ସାହାଯ୍ୟ କରନ୍ତି ?
Answer:
ଆମ ଘରେ ପାଠପଢ଼ାରେ ମୋ ପିତାମାତା ସାହାଯ୍ୟ କରନ୍ତି ।

Question 11.
ସାତ ଜଣିଆ ଏହି ପରିବାରର ଏକ ସରଳ ପରିବାର ବୃକ୍ଷ ତିଆରି କର ।
Answer:
ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ନିଜେ କରନ୍ତୁ ।

Question 12.
ବର୍ଷାଙ୍କ ପିତାମାତା କାହିଁକି ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ପୋଷାକ କିଣିଲେ ବୋଲି ତୁମେ ଭାବୁଛ ?
Answer:
ପାରିବାରିକ ସମ୍ପର୍କ ପ୍ରେମ, ସ୍ନେହ ଏବଂ ଯନ୍ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିଥାଏ । ପରିବାରରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଦସ୍ୟଙ୍କର ଭୂମିକା ଏବଂ ଦାୟିତ୍ଵ ଅନ୍ୟ
ପାଇଁ ପୋଷାକ କିଣିଲେ କାରଣ ସେ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ଉପରେ ଥାଏ । ତେଣୁ ବର୍ଷାଙ୍କ ପିତାମାତା ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ଭଲପାଇବା ଏବଂ ସମର୍ଥନ ଥିଲା ।
ବର୍ଷାଙ୍କର ଦାଦା, ଖୁଡ଼ୀ ମଧ୍ୟ ସେଥିରେ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ଥିଲେ ।

Class 6 Social Science Chapter 9 Question Answer Odia Medium ପରିବାର ଓ ଗୋଷ୍ଠୀ

Question 13.
ଯଦି ତୁମେ ବର୍ଷାଙ୍କ ସ୍ଥାନରେ ଥାନ୍ତ ତେବେ ତୁମେ କ’ଣ କରିଥା’ନ୍ତ ?
Answer:
ମୁଁ ଯଦି ବର୍ଷାଙ୍କ ସ୍ଥାନରେ ଥା’ନ୍ତି, ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଖୁସି ହୋଇଥାନ୍ତି ଯେ ମୋର ପିତାମାତା ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ପାଇଁ ବସ୍ତ୍ର କିଣିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି ବସ୍ତ୍ରମାନ ପର୍ବ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଅଣାଯାଇଥିଲା ।

Question 14.
ଓଡ଼ିଶାର ଯେକୌଣସି ଅଞ୍ଚଳର ଏକ ପରିବାରର କାହାଣୀ ତିଆରି କର ଯେଉଁଠାରେ ଆମେ କିଛି ପାରିବାରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ପାଳନ ହେଉଥ‌ିବା ଦେଖିପାରିବା । ଲିଖନ ବା ଚିନ୍ତାଙ୍କନ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହାକୁ ତୁମେ ତୁମ ଶ୍ରେଣୀରେ ସାଙ୍ଗସାଥୀମାନଙ୍କ ସହିତ ବିନିମୟ କର ।
Answer:
ଓଡ଼ିଶାର ପୁରୀ ଜିଲ୍ଲାର ପିପିଲି ନିକସ୍ଥ ଏକ ଗ୍ରାମରେ ବିଶ୍ଵମୋହନ ନାମକ ଏକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପରିବାର ବସବାସ କରୁଥିଲେ । ବିଶ୍ଵମୋହନଙ୍କର ନାତି କୀର୍ତ୍ତିରଞ୍ଜନ ଷଷ୍ଠ ଶ୍ରେଣୀର ଜଣେ ଛାତ୍ର । କୀର୍ତ୍ତିରଞ୍ଜନଙ୍କ ପିତା ଦୀପ୍ତିରଞ୍ଜନ ଜଣେ ସମବାୟ ସମିତିର କର୍ମଚାରୀ । ଅନେକ ଲୋକଙ୍କର ପୁଞ୍ଜି ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କରେ ଜମା କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଟଙ୍କା ପଇସାର ହିସାବ ଆଦି କାମ ସେ ସଠିକ୍ ଭାବରେ କରୁଥିଲେ । ଜଣେ ସମ୍ଭୋଟ ବ୍ୟକ୍ତି ଭାବରେ ଦୀପ୍ତିରଞ୍ଜନଙ୍କୁ ସେ ଅଞ୍ଚଳର ସମସ୍ତ ଲୋକ ଜାଣିଥିଲେ ଏବଂ ଶ୍ରଦ୍ଧା ଓ ସମ୍ମାନ ଦେଉଥିଲେ ।

ଦିନକର ଘଟଣା । ଦୀପ୍ତିରଞ୍ଜନ ବାବୁ ତାଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟର ପହଞ୍ଚି ଦେଖ‌ିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ତହବିଲରୁ ଏକ ହଜାର ଟଙ୍କରା ଗାଏବ ହୋଇଯାଇଛି । ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କର ମ୍ୟାନେଜର ତାଙ୍କ ଉପରେ ବିରକ୍ତ ହୋଇ ସର୍ବଶେଷରେ ତାଙ୍କୁ ପୋଲିସ୍‌କୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରିଥିଲେ । ଏହିକଥା ଚାରିଆଡ଼େ ବ୍ୟାପିଗଲା ଏବଂ ତାଙ୍କୁ ଭଲ ପାଉଥ‌ିବା କିଛି ଲୋକେ ବିସ୍ମିତ ହେଲେ ଏବଂ ଆଉ କିଛି ଲୋକ ନିନ୍ଦା ବି କଲେ । ଦୀପ୍ତିରଞ୍ଜନ କିନ୍ତୁ ଜାଣିଥିଲେ ଯେ ସେ ସଟ ଏବଂ ନୀତିନିଷ୍ଠ । ସେ ତାଙ୍କର ଏହି ଦୁଃଖ ଜଗନ୍ନାଥଙ୍କୁ ଜଣାଇଲେ ଏବଂ ତାଙ୍କ ଉପରେ ହୋଇଥିବା ଦଣ୍ଡକୁ ମଥାପାତି ସହିନେଲେ ।

କିଛିଦିନ ବିତିଗଲା । ଚାକିରିରୁ ବହିଷ୍କାର ହୋଇଥିବାରୁ ଅନେକ ଦୁଃଖ ଭିତରେ ତାଙ୍କ ସଂସାର ଚାଲିଥିଲା । ଜଗନ୍ନାଥଙ୍କର ପରମଭକ୍ତ ହୋଇଥିବାରୁ ସବୁଦିନ ତାଙ୍କର ଦୁଃଖ ସେ ପ୍ରଭୁଙ୍କୁ ଜଣାଇଥିଲେ । ତାଙ୍କ ଦୁର୍ଦ୍ଦିନରେ ତାଙ୍କ ପରିବାର ତାଙ୍କ ସହିତ ଛିଡ଼ା ହୋଇଥିଲେ । ତାଙ୍କ ପିତା ବିଶ୍ଵମୋହନ ପୁତ୍ରର ସନ୍ତୋଟତା ବିଷୟରେ ନିଶ୍ଚିନ୍ନ ଥିଲେ । ସେ ତାଙ୍କ ନାତି କୀର୍ତ୍ତିରଞ୍ଜନକୁ କହୁଥିଲେ, ଦେଖ ତୋର ପିତା, ଯେ କି ମୋର ପୁତ୍ର ଜଣେ ନୀତିନିଷ୍ଠ ଓ ସଛୋଟ ଲୋକ । ପ୍ରଭୁ ଜଗନ୍ନାଥ ତାଙ୍କୁ ନିଶ୍ଚୟ ନ୍ୟାୟ ଦେବେ ।

ରଥଯାତ୍ରା ଦିନ ଦୀପ୍ତିରଞ୍ଜନ ଜଗନ୍ନାଥଙ୍କୁ ରଥରେ ଦର୍ଶନ କରି ମନଦୁଃଖରେ ଘରକୁ ଫେରିଥା’ନ୍ତି । ଏହି ସମୟରେ ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କର ମ୍ୟାନେଜର ହଠାତ୍ ଆସି ତାଙ୍କ ଘରେ ପହଞ୍ଚିଲେ ଏବଂ ତାଙ୍କୁ କହିଲେ, ‘‘ଦୀପ୍ତିରଞ୍ଜନ ବାବୁ, ତୁମେ ବର୍ତ୍ତମାନ ନିଘୋଷ ବୋଲି ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇ ତହବିଲ୍‌ରୁ ଗାଏବ ହୋଇଥିବା ଅର୍ଥ ଅଫିସ୍‌ର ପିଅନ ଚୋରି କରିଥିବା କଥା ମାନି ସାରିଛି ।’’ ଏ କଥା ଶୁଣିଲାପରେ ଆନନ୍ଦରେ କାନ୍ଦି ପକାଇଲେ ଦୀପ୍ତିରଞ୍ଜନ । ତାଙ୍କ ପରିବାର, ପଡ଼ୋଶୀ ଏବଂ ଆଖପାଖ ଗ୍ରାମର ଲୋକମାନେ ରୁଣ୍ଡହୋଇ ତାଙ୍କୁ ବଧେଇ ଜଣାଇଲେ । ତାଙ୍କର ସମ୍ମାନ ଆହୁରି ବଢ଼ିଗଲା ।

କୀର୍ତ୍ତିରଞ୍ଜନର ଛାତି ମଧ୍ୟ ଗର୍ବରେ ଫୁଲିଉଠିଲା । ଏହି କଥା ତାଙ୍କ ଶିକ୍ଷକ ଶ୍ରେଣୀରେ ଆଲୋଚନା କରି କହିଲେ ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କର ସଚ୍ଚୋଟତା ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ ଏବଂ ପ୍ରତି ପରିବାରରେ ପରସ୍ପର ପ୍ରତି ସ୍ନେହ, ସହଯୋଗ, ସମ୍ମାନ ଏବଂ ଅନୁକମ୍ପା ରହିଲେ ପରିବାର ସ୍ଵର୍ଗ ପରି ମନେହେବ ।

Question 15.
ଦୁଇ ତିନିଟି ପରିବାରକୁ ବିଚାରକୁ ନେଇ ସମସ୍ତ ସହପାଠୀଙ୍କ ସହ ଏକ ଛୋଟ ନାଟକ ପରିବେଷଣ କର । ତୁମେ ଲେଖୁଥିବା ନାଟକରେ କିଛି ଆହ୍ବାନ ମୂଳକ ପରିସ୍ଥିତି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇପାରେ, ଯାହା ପରିବାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥ‌ିବା ସମସ୍ୟା ଓ ଏହାର ସମାଧାନ ଉପରେ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଥ‌ିବ ।
Answer:
ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ପରାମର୍ଶ ନେଇ ନିଜେ କରିବେ ।

Question 16.
ବର୍ଷା ଏବଂ ପଙ୍କଜଙ୍କ କାହାଣୀରେ ଆମେ ଯୌଥ ପରିବାରର ଉଦାହରଣ ଦେଖୁଲେ । ଆଧୁନିକ ଜୀବନଶୈଳୀରେ କେଉଁ ଦିଗଗୁଡ଼ିକ କିଛି ପିତାମାତାଙ୍କୁ ଏକକ ପରିବାର (ଅର୍ଥାତ୍ ବୟସ୍କ ପିଢ଼ି କିମ୍ବା ଅନ୍ୟ ସହକର୍ମୀଙ୍କଠାରୁ ଅଲଗା ରହିବା) ପସନ୍ଦ କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ କରାଏ ବୋଲି ତୁମେ ଭାବୁଛ ? ଦୁଇପ୍ରକାର ପରିବାରର କିଛି ଭଲ ବା ଖରାପ ଦିଗଗୁଡ଼ିକ କ’ଣ ହୋଇପାରେ ବୋଲି ତୁମେ ଭାବୁଛ ?
Answer:
ବର୍ଷା ଏବଂ ପଙ୍କଜଙ୍କ କାହାଣୀରେ ଆମେ ଯୌଥ ପରିବାରର ଉଦାହରଣ ଦେଖୁଲେ କିନ୍ତୁ ଆଧୁନିକ ଜୀବନଶୈଳୀରେ ଏକକ ପରିବାର ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି । ବୟସ୍କ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ପରିବାରରୁ ଅଲଗା ରହିବାକୁ ପଡ଼ୁଛି । ତେବେ ଉଭୟ ଯୌଥ ଏବଂ ଏକକ ପରିବାରର କିଛି ଉପକାର ଏବଂ ଅପକାରକୁ ଆମେ ଆଲୋଚନା କରିବା, ସେଥ‌ିପାଇଁ ନିମ୍ନରେ ଏକ ସାରଣୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛି ।

ପରିବାର ପଦ୍ଧତି ଉପକାର ଅପକାର
ଯୌଥ ପରିବାର ଦାୟିତ୍ଵ ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଥାଏ ଏବଂ ଅସୁବିଧା ସମୟରେ ସମସ୍ତେ ଏକତ୍ର ଛିଡ଼ା ହୋଇଥା’ନ୍ତି । ଗୋପନୀୟତା କମ୍ ଥାଏ, ଏବଂ ପରସ୍ପର ମଧ୍ୟରେ କଳହ ଅଧ‌ିକ ଥାଏ ।
ଏକକ ପରିବାର ଅଧ୍ଵ ସ୍ଵାଧୀନତା ମିଳେ ଏବଂ ଖର୍ଚ୍ଚ କମ୍ ହୋଇଥାଏ । ଅସୁବିଧା ସମୟରେ ସମର୍ଥନ ମିଳି ନ ଥାଏ । ପରି ବ । ର ର ୟୁବ ସଦସ୍ୟମାନେ ପାରମ୍ପରିକ ମୂଲ୍ୟ ବୁଝି ନଥା’ନ୍ତି ।

Question 17.
ତୁମେ ଶ୍ରେଣୀରେ ଏହି କାହାଣୀ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କର । ଗୋଷ୍ଠୀ ପ୍ରତି ଏହା କି ପ୍ରକାର ମନୋଭାବ ପ୍ରକାଶ କରେ ।
Answer:
ଶ୍ରେଣୀରେ ଏହି କାହାଣୀ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିବା ଫଳରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ମନରେ ଗୋଷ୍ଠୀ ପ୍ରତି ଏକ ଦାୟିତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ ମନୋଭାବ ସୃଷ୍ଟି ହେଲା । ସମସ୍ତଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମାଜର ମଙ୍ଗଳ ପାଇଁ ମିଳିତ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ମନୋଭାବ ସୃଷ୍ଟି ହେଲା ଏବଂ ଗୋଷ୍ଠୀରେ ରହୁଥ‌ିବା ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ନିଷ୍ପେଷିତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପ୍ରତି ଅନୁକମ୍ପା ଏବଂ ଦୟାଳୁଭାବ ଜାଗ୍ରତ ହେଲା ।

Question 18.
କମଲ ପରମାରଙ୍କ ପଦକ୍ଷେପରେ କେଉଁ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୁଏ ?
Answer:
କମଲ ପରମାର ଏକ ଛୋଟ ଅଟୋ ମରାମତି ଗ୍ୟାରେଜର ମାଲିକ ହୋଇ ମଧ୍ୟ କେତେକ ଗରିବ ଅସହାୟ ପିଲାଙ୍କୁ ପାଠ ପଢ଼ାଇବାର ଯେଉଁ ମହତ୍ତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ ଉଦ୍ୟମ କରିଥିଲେ ତାହା ବାସ୍ତବିକ ସମାଜ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ । ତାଙ୍କ ଭିତରେ ଥିବା ଅନୁକମ୍ପା ଏବଂ ଦୟାଳୁ ଭାବନା ପିଲାମାନଙ୍କ ସମାଜର ଏହି ବଞ୍ଚତ ହୃଦୟରେ ପ୍ରଗାଢ଼ ସମ୍ମାନ ଓ କୃତଜ୍ଞତା ଆଣିଦେଲା ।

Question 19.
ସୁବିଧାରୁ ବଞ୍ଚତ ସେହି ଗରିବ ପିଲାମାନଙ୍କ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କର । ସମାଜ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଅନ୍ୟାୟ କରିଛି ବୋଲି ତୁମେ ଭାବୁଝ କି ?
Answer:
ଏହା ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ସମାଜ ଗରିବ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତ ସୁବିଧାରୁ ବଞ୍ଚିତ କରି ଅନ୍ୟାୟ କରିଛି । ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଶିକ୍ଷା, ସ୍ଵାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଜୀବିକାର କୌଣସି ସୁବିଧା ଦିଆଯାଇ ନାହିଁ ।

Question 20.
ସମସ୍ତ ପିଲାଙ୍କ ଶିକ୍ଷାଗ୍ରହଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ସମାଜ କ’ଣ କରିବା ଉଚିତ ?
Answer:
ସମସ୍ତ ପିଲାଙ୍କ ଶିକ୍ଷାଗ୍ରହଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ସମାଜ ନିମ୍ନଲିଖତ ପଦକ୍ଷେପ ନେବା ଆବଶ୍ୟକ ।
(୧) ଏହି ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟାହ୍ନ ଭୋଜନର ବ୍ୟବସ୍ଥା ନିଶ୍ଚିତ ହେବା ଦରକାର ।
(୨) ବିନା ମୂଲ୍ୟରେ ସ୍କୁଲ ୟୁନିଫର୍ମ, ପୁସ୍ତକ ଖାତା ଇତ୍ୟାଦି ଆବଶ୍ୟକୀୟ ଷ୍ଟେସନାରୀ ଜିନିଷ ଯୋଗାଇଦେବା ଆବଶ୍ୟକ ।
(୩) ଯଦି ସମ୍ଭବ ହୁଏ, ଗରିବ ପିଲାମାନଙ୍କପାଇଁ ରହିବାର ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ କରାଯିବା ଉଚିତ । ଫଳରେ ସେମାନେ ବିନା ଦେୟରେ ଶିକ୍ଷା ଲାଭ କରିପାରିବେ ।

Question 21.
ତୁମ ପରିବାର ବାହାରେ ଥିବା ସମସ୍ତ ଲୋକଙ୍କର ଏକ ତାଲିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କର ଯେଉଁମାନେ କୌଣସି ନା କୌଣସି ଭାବରେ ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ତୁମକୁ ସମର୍ଥନ କରୁଛନ୍ତି ?
Answer:
ପରିବାର ମଧ୍ୟରେ ଥ‌ିବା ଲୋକଙ୍କର ସାହାଯ୍ୟ ମିଳିବା ସଙ୍ଗେ ସଙ୍ଗେ ପରିବାରର ବାହାରେ ଥ‌ିବା ଲୋକ ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥା’ନ୍ତି । ସେମାନେ ହେଲେ ଯଥା- ଶିକ୍ଷକ, ଡାକ୍ତର, ନର୍ସ, ଫର୍ମାଶିଷ୍ଟ, କୃଷକ, ପୋଲିସ୍, ନିରାପତ୍ତା କର୍ମଚାରୀ, ସ୍ଵେଚ୍ଛାସେବୀ କର୍ମଚାରୀ, ପୋଷ୍ଟମ୍ୟାନ୍, ଖାଦ୍ୟ ପାର୍ସଲ ଯୋଗାଣକାରୀ, ଇଲେକ୍ଟ୍ରି ସିଆନ୍, ପାଇପ୍ ମିସ୍ତ୍ରୀ, ସଫେଇ ଇତ୍ୟାଦି ।

ଏହା ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କର :

Question 1.
ପଙ୍କଜଙ୍କ ବାପା କାହିଁକି ବିଶେଷ ଖର୍ଚ୍ଚ ପାଇଁ ପତ୍ନୀଙ୍କ ସହ ପରାମର୍ଶ କରନ୍ତି ?
Answer:
ପଙ୍କଜଙ୍କ ବାପା ବିଶେଷ ଖର୍ଚ୍ଚ ପାଇଁ ପତ୍ନୀଙ୍କ ସହ ପରାମର୍ଶ କରନ୍ତି କାରଣ ସେ କିଛି ଖର୍ଚ୍ଚକୁ କାଟ କରି ସଞ୍ଚୟ କରିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି, ଯାହାଫଳରେ ସେ ଜରୁରୀ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ସାମନା କରିପାରିବେ ।

Question 2.
ଘର କାମରେ ବାପାଙ୍କର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ବିଷୟରେ ତୁମର ମତ କ’ଣ ?
Answer:
ଘରକାମ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ହୋଇଥିବାରୁ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତିଦ୍ଵାରା ସବୁ କାମ ସମ୍ଭବପର ନୁହେଁ । ଘର ଭିତର କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଘର ବାହାରର କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାରେ ପିତାମାତା ପରସ୍ପରକୁ ସାହାଯ୍ୟ ଓ ସହଯୋଗ କରିଥା’ନ୍ତି । ବାପା କିନ୍ତୁ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଘର ବାହାରର କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାନ୍ତି । ସୁତରାଂ ଘର କାମରେ ବାପା ବିଶେଷ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥାନ୍ତି ।

Class 6 Social Science Chapter 9 Question Answer Odia Medium ପରିବାର ଓ ଗୋଷ୍ଠୀ

Question 3.
ଜେଜେବାପା କେଉଁ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରନ୍ତି ?
Answer:
ଜେଜେବାପା ଘରର ବୟୋଜ୍ୟେଷ୍ଠ ବ୍ୟକ୍ତି ହୋଇଥିବାରୁ ଘରର ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟ ସୁରୁଖୁରୁରେ ହେବା ପାଇଁ ସେ ଉପଦେଶ ଦେଇଥା’ନ୍ତି । ତାଙ୍କର ଅଧ‌ିକ ଅଭିଜ୍ଞତା ଥ‌ିବାରୁ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଲେ ବାପା ଓ ମାଆ ଉଭୟ ତାଙ୍କଠାରୁ ପରାମର୍ଶ ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତି ।

ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା :

Question 1.
ତୁମେ କେଉଁ ପ୍ରକାର ଗୋଷ୍ଠୀର ଅଂଶ ?
Answer:
ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ନିଜେ କରିବେ ।

Question 2.
ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଏପରି କୌଣସି କ୍ଲବ୍ ଅଛି କି ଯାହାର ତୁମେ ସଦସ୍ୟ ଅଟେ ? ଏହା କିପରି କାର୍ଯ୍ୟ କରେ ?
Answer:
ଆମ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ତର୍କ ପ୍ରତିଯୋଗୀତା କ୍ଲବ, ସ୍ପୋର୍ଟସ୍ କ୍ଲବ୍ ଏବଂ ସ୍କାଉଟ୍ ଏବଂ ଗାଇଡ଼୍ ଅଛି । ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଲବ୍‌ରେ କିଛି କିଛି ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଅଛନ୍ତି ଯାହାର ପରିଚାଳନା ଶିକ୍ଷକ ଓ ଶିକ୍ଷୟିତ୍ରୀମାନେ କରିଥା’ନ୍ତି । ମୁଁ ସ୍ପୋର୍ଟଡ୍ କ୍ଲବ୍‌ର ଜଣେ ସଦସ୍ୟ ଅଟେ ।