Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା

Students can use Class 5 Math Solution Odia Medium and Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା to check their answers after solving exercises.

5th Class Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium

Class 5 Maths Chapter 9 Odia Medium

Question 1.
ସଜାଯାଇଥିବା ନଡିଆ ଗୁଡିକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରି । ଦିଆଯାଇଥ‌ିବା ଗୁଣନ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଦେଖ୍, ଦୁଇଟି ଭାଗକ୍ରିୟାରେ ପ୍ରକାଶ କର ।
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 1
Solution:
୫ × ୭ = ୩୫ ୩୫ ÷ ୭ = ୫ ୩୫ ÷ ୫ = ୭
ଜାଣିରଖ : ଭାଜ୍ୟ = ଭାଜକ × ଭାଗଫଳ
ଉଦାହରଣ :
୩୫ ÷ 8 = ୭
(ଭାଜ୍ୟ) ÷ (ଭାଜକ) = (ଭାଗଫଳ)

(ପ୍ରଶ୍ନ ସହ ଉତ୍ତର)
Question 2.
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 2
Solution:
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 3

Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା

ଆସ ଖେଳିବା

Page No. (୧୨୦ to ୧୨୧)

Question 1.
କୃତ ଗୁଡିକରେ ପୂରଣ ହୋଇପାରୁଥିବା ସଂଖ୍ୟାଗୁଡିକୁ ଚିହ୍ନଟ କର, ଯେପରିକି ବର୍ଗଗୁଡିକର ଥିବା ସଂଖ୍ୟା ଗୁଡିକ ବୃକ୍ଷଗୁନିକରେ ଥ‌ିବା ସଂଖ୍ୟା ଗୁଡିକର ଗୁଣଫଳ କିମ୍ବା ଭାଗଫଳ ଅଟେ ।
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 4
Solution:
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 5

ଆସ ସମାଧାନ କରିବା

Question 1.
ନିମ୍ନଲିଖ ଗୁଣନ ସମସ୍ୟାଗୁଡିକୁ ସମାଧାନ କର । ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦୁଇଟି ହରଣ ସଂପର୍କିତ ଗାଣିତିକ ଉକ୍ତି ଲେଖ ।
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 6
Solution:
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 7
ପିଲାମାନେ ଭାଜ୍ୟ, ଭାଜକ ଓ ଭାଗଫଳ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ସମ୍ପର୍କକୁ ଜାଣିବା ଉଚିତ ।

Question 2.
ନିମ୍ନଲିଖତ ଭାଗକ୍ରିୟା ସମସ୍ୟାଗୁଡିକୁ ସମାଧାନ କର । ସଂରଚନା ଗୁଡିକୁ ନିରୀକ୍ଷଣ କର ଏବଂ ଶ୍ରେଣୀରେ ଆଲୋଚନା କର । ୧୫୦ରେ କେତୋଟି ୩ ଅଛି ?
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 8
Solution:
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 9

ହରଣ ଓ ସ୍ଥାନୀୟମାନରେ ସଂରଚନାକୁ ଦେଖ

Page No. (୧୨୧ to ୧୨୨)

Question 1.
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 10
Solution:
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 11

Question 2.
୧ମ ସାରଣୀର ୧ମ ତିନୋଟି ଭାଗକ୍ରିୟାରେ ଭାଗଫଳରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ କ’ଣ ଘଟୁଛି ?
Solution:
ଭାଗଫଳ ୪, ୪୦ ଓ ୪୦୦ ହୋଇଛି ଅର୍ଥାତ୍ ୧୦ଗୁଣ ଲେଖାଏଁ ହେଉଛି, ଯେତେବେଳେ ଭାଜ୍ୟ ୧୦ ଗୁଣ ହୋଇଯାଇଛି ।

Question 3.
ଏଠାରେ କେଉଁ ସଂରଚନା ଲକ୍ଷ୍ୟ କରୁଛ ?
Solution:
ଭାଜ୍ୟ ୧୦ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ହେଲେ ଭାଗଫଳର ମଧ୍ଯ ୧୦ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ହେଉଛି ସମାନ ଭାଜକ ପାଇଁ ।

ଆସ ସମାଧାନ କରିବା

Question 1.
ସରିତା ସାଇକେଲ୍‌ରେ ୨୦ ଦିନରେ ୧୬୦ କି.ମି. ଅତିକ୍ରମ କଲା । ସେ ପ୍ରତିଦିନ ସମାନ ସମାନ ଦୂରତା ଯାଉଥିଲେ । ତେବେ ସେ ପ୍ରତିଦିନ କେତେ କିଲୋମିଟର ସାଇକେଲ୍ ଚଲାଏ ।
Solution:
ସରିତା ସାଇକେଲ୍‌ରେ ୨୦ ଦିନରେ ଅତିକ୍ରମ କରିଥିବା ଦୂରତା = ୧୬୦ କି.ମି.
ସେ ୧ ଦିନରେ ଅତିକ୍ରମ କରିଥିବା ଦୂରତା = ୧୬୦ କି.ମି. ÷ ୨୦ = ୮ କି.ମି.
∴ ସରିତା ପ୍ରତିଦିନ ୮ କି.ମି. ସାଇକେଲ ଚଲାଏ ।

Question 2.
ଯଦି ସୀମା ୪୨୦୦ ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ନଡ଼ିଆ କିଣିବାକୁ ଚାହିଁଥାଏ, ତେବେ ତାକୁ କେତୋଟି ଶହେ ଟଙ୍କିଆ ନୋଟ୍ ନେବାକୁ ପଡ଼ିବ ?
Solution:
ସୀମା ନଡ଼ିଆ କିଣିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ୪୨୦୦ ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର
ତେଣୁ ୧୦୦ ଟଙ୍କିଆ ନୋଟ୍ ସଂଖ୍ୟା = ନଡ଼ିଆର ମୋଟ ମୂଲ୍ୟ ÷ ଗୋଟିଏ ନୋଟ୍ରର ମୂଲ୍ୟ
= ୪୨୦୦ ଟଙ୍କା ÷ ୧୦୦ ଟଙ୍କା = ୪୨ ଖଣ୍ଡ ।

Question 3.
ଏକ ଇଲେକ୍ଟ୍ରି କ୍ ଦୋକାନୀ ଦୀପାବଳି ଭେଟି ଭାବରେ ତାଙ୍କ ଦୋକାନର ୫ଜଣ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ୫୫୦୦ ଟଙ୍କା ସମାନ ଭାବରେ ଦେବାପାଇଁ ସ୍ଥିର କଲେ । ପ୍ରତ୍ୟେକ କର୍ମଚାରୀ କେତେ ଟଙ୍କା ପାଇବେ ?
ଯଦି ସେ ୧୦ ଜଣ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଟଙ୍କାକୁ ସମାନ ଭାବରେ ଦେବେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ କର୍ମଚାରୀ କେତେ ଟଙ୍କା ପାଇବେ । ପ୍ରତ୍ୟେକ କର୍ମଚାରୀ ଅଧିକ ପାଇବେ ନା କମ୍ ପାଇବେ । ଯଦି ସମସ୍ତେ ପୂର୍ବପରି ସମାନ ପରିମାଣର ଟଙ୍କା ପାଇବା ଜରୁରୀ, ତେବେ ତାଙ୍କୁ କେତେ ଟଙ୍କା ଦେବାକୁ ପଡିବ ?
Solution:
(i) ମୋଟ୍ ଟଙ୍କା = ୫୫୦୦
କର୍ମଚାରୀ ସଂଖ୍ୟା = ୫ଜଣ
ପ୍ରତି କର୍ମଚାରୀ ପାଇବେ = ଟ.୫୫୦୦ ÷ ୫ = ଟ.୧୧୦୦ ।

(ii) ଯଦି ସେହି ସମାନ ଟଙ୍କାକୁ ୧୦ଜଣ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବାଣ୍ଟନ୍ତି,
ତେବେ ପ୍ରତି କର୍ମଚାରୀ ପାଇବେ = ଟ.୫୫୦୦ ÷ ୧୦ = ଟ.୫୫୦
ତେବେ ପ୍ରତି କର୍ମଚାରୀ କମ୍ ଟଙ୍କା ପାଇବେ ।

(iii) ପ୍ରତି କର୍ମଚାରୀ ସମାନ ଟଙ୍କା ପାଇଲେ,
ମୋଟ ଆବଶ୍ୟକ ଟଙ୍କା = ଟ.୧୧୦୦ × ୧୦ = ଟ.୧୧,୦୦୦
∴ ତାଙ୍କୁ ଟ.୧୧,୦୦୦ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ ।

Question 4.
ନିମ୍ନଲିଖୂତ ବାକ୍ସ ଗୁଡିକରେ ୧ ରୁ ୮ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସଂଖ୍ୟାଗୁଡିକୁ ଏପରିଭାବରେ ରଖ, ଯେପରିକି ଚାରୋଟି ଯାକ ଗାଣିତିକ ପ୍ରକ୍ରିୟା, ଯଥା : ହରଣ, ଗୁଣନ, ମିଶାଣ ଓ ଫେଡାଣ ପାଇଁ ଠିକ୍ ହେବ । କୌଣସି ସଂଖ୍ୟା ପୁନରାବୃତ୍ତି ହେବନାହିଁ ।
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 12
Solution:
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 13
ହଁ, ଏହାର ଏକରୁ ଅଧିକ ଉତ୍ତର ଅଛି ।

Question 5.
ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର । (ପ୍ରଶ୍ନ ସହ ଉତ୍ତର)
(କ) ……………….. ÷ ୧୮ = ୧୦୦
(ଖ) ………………. ÷ ୧୦ = ୬୧୦
(ଗ) ………………. ÷ ୧୦୦ = ୭୨
(ଘ) …………………. ÷ ୧୦୦ = ୧୦
(ଙ) ୮୭୦ ÷ …………… = ୮୭
(ଚ) ……………….. ÷ ୧୦୦ = ୭୦
(ଛ) ୨୦୦ ÷ …………… = ୨
(ଜ) ୧୩୦ + ………………….. = ୧୩
Solution:
(କ) ୧୮୦୦ ÷ ୧୮ = ୧୦୦
(ଖ) ୬୧୦୦ ÷ ୧୦ = ୬୧୦
(ଗ) ୭୨୦୦ ÷ ୧୦୦ = ୭୨
(ଘ) ୧୦୦୦ ÷ ୧୦୦ = ୧୦
(ଙ) ୮୭୦ ÷ ୧୦ = ୮୭
(ଚ) ୭୦୦୦ ÷ ୧୦୦ = ୭୦
(ଛ) ୨୦୦ ÷ ୧୦୦ = ୨
(ଜ) ୧୩୦ ÷ ୧୦ = ୧୩

ଭାଗ ପ୍ରକ୍ରିୟା ପାଇଁ ମାନସିକ ଉପାୟ

Page No. (୧୨୩ to ୧୨୪)

Question 1.
ନିମ୍ନ ଭାଗକ୍ରିୟାକୁ ଭଲ ଭାବରେ ନିରୀକ୍ଷଣ କର ।
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 14
Solution:
ସଂଖ୍ୟାକୁ ସୁବିଧା ଅନୁଯାୟୀ ଅଲଗା କରିବା ।
1. ୧୨୪୮ ÷ ୬ = ?
୧୨୪୮ = ୧୨୦୦ + ୪୮
ବର୍ତ୍ତମାନ, ୧୨୦୦ ÷ ୬ = ୨୦୦
ଓ ୪୮ ÷ ୬ = ୮
∴ ୧୨୪୮ ÷ ୬ = ୨୦୦ + ୮ = ୨୦୮

ବିକଳ୍ପ ପ୍ରଣାଳୀ
2. ୧୯୯୨ ÷ ୪ = ?
୧୯୯୨ = ୨୦୦୦ ÷ ୮
ବର୍ତ୍ତମାନ, ୨୦୦୦ ÷ ୪ = ୫୦୦
ଓ ୮ ÷ ୪ = ୨
∴ ୧୯୯୨ ÷ ୪ = ୫୦୦ – ୨ = ୪୯୮

ବାରମ୍ବାର ଅଧା କରିବା :
3. ୧୨୮ ÷ ୪ = ?
ଏବେ, ୧୨୮ ÷ ୨ = ୬୪
୬୪ ÷ ୨ = ୩୨
∴ ୧୨୮ ÷ ୪ = ୩୨
ଟୀକା : ଭାଗକ୍ରିୟାର ଏହି ପ୍ରଣାଳୀଗୁଡ଼ିକ ଭାଜ୍ୟ ଓ ଭାଜକକୁ ଦେଖ୍ ସୁବିଧା ଅନୁସାରେ ପ୍ରୟୋଗ କରାଯାଏ ।

ଚେଷ୍ଟା କର

(ପ୍ରଶ୍ନ ସହ ଉତ୍ତର)
Question 1.
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 15
Solution:
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 16

Question 2.
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 17
Solution:
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 18

Question 3.
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 19
Solution:
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 20

Question 4.
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 21
Solution:
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 22

Question 5.
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 23
Solution:
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 24

Question 6.
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 25
Solution:
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 26

ଆସ ସମାଧାନ କରିବା

Question 1.
ପୂର୍ବ ପ୍ରଶ୍ନଗୁଡିକର ବ୍ୟବହୃତ ଉପାୟକୁ ବ୍ୟବହାର କରି ନିମ୍ନ ପ୍ରଶ୍ନ ଗୁଡିକର ସମାଧାନ କର ।
(କ) ୨୫୬ ÷ ୪
(ଖ) ୫୪୫ ÷ ୫
(ଗ) ୧୪୭ ÷ ୭
(ଘ) ୧୨୧୨ ÷ ୬
(ଙ) ୬୪୮ ÷ ୧୨
(ଚ) ୯୬୪୮ ÷ ୪୮
(ଛ) ୭୭୫ ÷ ୨୫
(ଜ) ୭୯୬ ÷ ୪
Solution:
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 27

ସାକ୍ଷୀଗୋପାଳରେ ଅଜୟର ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା

Page No. (୧୨୪ to ୧୨୫)

Question 1.
ଅଜୟ ଓ ଅନୀତାର ବଡ଼ ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା ଅଛି ଏବଂ ସେମାନେ ଏପ୍ରିଲ୍‌ରେ ୧୧୧୭ ନଡ଼ିଆ ସଂଗ୍ରହ କରିଛନ୍ତି । ସେମାନେ ୫୮୨ ନଡ଼ିଆକୁ ୬ ଜଣ ଗ୍ରାହକଙ୍କୁ ସମାନ ଭାବରେ ବିକ୍ରିୟ କଲେ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାହକ କେତେ ନଡ଼ିଆ ପାଇଲେ ?
ସେମାନେ ୫୮୨ ÷ ୬ ନଡ଼ିଆ ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କୁ ବିକ୍ରି କଲେ ?
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 28
Solution:
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 29
ତୁମେ ଭାବୁଛ କି ଅନିତାଙ୍କ ପଦ୍ଧତି ଭଲ ? ତୁମେ କେଉଁଟି ପସନ୍ଦ କରିବ ଏବଂ କାହିଁକି, ଆଲୋଚନା କର ?
ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟାଗରେ ୨୫ଟି ନଡ଼ିଆ ରହିପାରିବ । ୯୭ଟି ନଡ଼ିଆକୁ ପ୍ୟାକ୍ କରିବା ପାଇଁ କେତୋଟି ବ୍ୟାଗର ଆବଶ୍ୟକ ପଡ଼ିବ ? ୩ଟି ବ୍ୟାଗରେ ୭୫ ନଡ଼ିଆ ରହିପାରିବ । ଅବଶିଷ୍ଟ ନଡ଼ିଆ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଆଉ ଗୋଟିଏ ବ୍ୟାଗ୍ ଆବଶ୍ୟକ । ତେଣୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ୪ଟି ବ୍ୟାଗ୍ ପାଇବେ ।

Question 2.
ସେମାନେ ବଳକା ନଡ଼ିଆକୁ ଶୁଖାଇବା ଏବଂ ତେଲ ବାହାର କରିବା ପାଇଁ ଭର୍ତ୍ତି କରନ୍ତି । ସେମାନେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟାଗରେ ୨୫ଟି ନଡ଼ିଆ ଭର୍ତ୍ତି କରିପାରିବେ । ବଳକା ନଡ଼ିଆକୁ ଭର୍ତ୍ତି କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ କେତୋଟି ବ୍ୟାଗ୍ ଦରକାର ? ୫୮୨ଟି ନଡ଼ିଆ ବିକ୍ରି କରିବା
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 30
Solution:
ପରେ ବଳକା ନଡ଼ିଆର ସଂଖ୍ୟା ହେଉଛି ।
୧୧୧୭ – ୫୨୮ = ୫୩୫
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 31
ସେମାନଙ୍କୁ ୨୧ଟି ପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟାଗ୍ ଏବଂ ବଳକା ୧୦ଟି ନଡ଼ିଆ ପାଇଁ ଆଉ ଗୋଟିଏ ବ୍ୟାଗ୍ ଦରକାର । ଅର୍ଥାତ୍ ୨୨ଟି ବ୍ୟାଗ୍ ଦରକାର ହେବ ।

ଆସ ଭାଗ କରି ଶିଖୁବା

Page No. (୧୨୫ to ୧୨୬)

Question 1.
୭୨୬ ÷ ୪
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 32
Solution:
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 33

Question 2.
୯୦୨ ÷ ୧୬
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 34
Solution:
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 35

Question 3.
ବେଳେବେଳେ ଭାଜକ, ଭାଜ୍ୟକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ ଭାଗରେ ଭାଗ କରିପାରେ ନାହିଁ ଓ କିଛି ଭାଗଶେଷ ରହିଯାଏ । ଭାଗ୍ୟ, ଭାଜକ ଓ ଭାଗଶେଷ ମଧ୍ଯରେ ସମ୍ପର୍କ କ’ଣ । ଖୋଜିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କର ।
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 36
(i) ୭୨୬ = ୪ × ୧୮୧ କି । ହଁ/ନା
Solution:
ନାହିଁ ।
ତେଣୁ, ୭୨୬ = ୪ × ୧୮୧ + ୨

(ii) ୯୦୨ = ୧୬ × ୫୬ କି । ହଁ/ନା,
Solution:
ନାହିଁ
ତେଣୁ, ୯୦୨ = ୧୬ × ୫୬ + ୬ ଅତଏବ (ଭାଜ୍ୟ = ଭାଜକ × ଭାଗଫଳ + ଭାଗଶେଷ ।)

ଆସ ସମାଧାନ କରିବା

ନିମ୍ନତ ପ୍ରଶ୍ନଗୁଡିକୁ ସମାଧାନ କରି ।
Question 1.
ରାନି ଏକ ଭୋଜିର ଆୟୋଜନ କରିବାକୁ ଯୋଜନା କରିଛି । ସେ ଅନୁମାନ କରୁଛି ଯେ ୨୫୦ ଜଣ ଅତିଥୁ ଆସିବେ । ସେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅତିଥ୍‌କୁ ଗୋଟିଏ ସିଙ୍ଗଡା ପରସିବାକୁ ଭାବିଛି । ସିଙ୍ଗଡ଼ା ୬ଟିକିଆ ବା ୮ ଟିକିଆ ପ୍ୟାକେଟ୍‌ରେ ମିଳୁଛି । ରାନି କେଉଁ ପ୍ୟାକେଟ୍‌ଟି କିଣିବା ଉଚିତ୍ । କାହିଁକି ?
Solution:
ଭୋଜିରେ ଅତିଥିଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା = ୨୫୦ ଜଣ
ଆବଶ୍ୟକ ସିଙ୍ଗଡ଼ା ସଂଖ୍ୟା = ୨୫୦ଟି (ପ୍ରତି ଅତିଥିଙ୍କୁ ୧ଟି ଲେଖାଏଁ ଦିଆଯିବ)
ପ୍ୟାକେଟ୍‌ରେ ଥ‌ିବା ସିଙ୍ଗଡ଼ା ସଂଖ୍ୟା = ୬ କିମ୍ବା ୮

୬ଟି ସିଙ୍ଗଡ଼ା ଥ‌ିବା ପ୍ୟାକେଟ୍
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 37
୪୧ଟି ପ୍ୟାକେଟ୍ ଆଣିଲେ ୪ଟି ବଳିପଡ଼ିବ ।
ଅତଏବ ରାନୀ ୬ଟି ସିଙ୍ଗଡ଼ା ଥ‌ିବା ପ୍ୟାକେଟ୍ କିଣିବ ।

୮ଟି ସିଙ୍ଗଡ଼ା ଥ‌ିବା ପ୍ୟାକେଟ୍
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 38
୩୧ଟି ପ୍ୟାକେଟ୍ ଆଣିଲେ ୨ଟି ବଳିପଡ଼ିବ ।

Question 2.
ଏକ ବିଦ୍ୟାଳୟରୁ ୩୪୨ ଜଣ ଛାତ୍ର ବିଜ୍ଞାନ ଉଦ୍ୟାନକୁ ଯାତ୍ରା କରୁଛନ୍ତି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ବସ୍‌ରେ ସର୍ବାଧ‌ିକ ୪୧ ଜଣ ଛାତ୍ର ବସିପାରିବେ । ସେଠାକୁ ଯିବାପାଇଁ ବିଦ୍ୟାଳୟକୁ କେତୋଟି ବସ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ?
Solution:
ମୋଟ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ସଂଖ୍ୟା = ୩୪୨ ଜଣ
୧ଟି ବସ୍‌ରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ବସିପାରିବେ = ୪୧ ଜଣ
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 39
∴ ଆବଶ୍ୟକ ବସ୍ ସଂଖ୍ୟା = ୩୪୨ ÷ ୪୧
ଆବଶ୍ୟକ ବସ୍ ସଂଖ୍ୟା = ୮ + ୧୪ ଜଣ ପାଇଁ ଆଉ ଗୋଟିଏ ବସ୍ = ୯ଟି ।

Question 3.
ସ୍ଵାଧୀନ ପାଖରେ କେବଳ ୫୦ ଓ ୨୦ ଟଙ୍କିଆ ନୋଟ୍ ଅଛି । ସେ ଏହି ନୋଟ୍ ବ୍ୟବହାର କରି ୫୨୦ଟଙ୍କା ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ୫୨୦ଟଙ୍କା ପାଇଁ ତାକୁ କେତୋଟି ୫୦ ଓ ୨୦ ଟଙ୍କିଆ ନୋଟ୍ ଦରକାର ହେବ ? ବିଭିନ୍ନ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ନୋଟ୍ ସଂଖ୍ୟା ସ୍ଥିର କର ।
Solution:
ସ୍ଵାଧୀନ ପାଖରେ ₹ ୫୦ ଓ ₹ ୨୦ ଟଙ୍କିଆ ନୋଟ୍ ଅଛି । ସେ ମୋଟ ମୂଲ୍ୟ = ଟ. ୫୨୦ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି ।
ନୋଟ୍‌ର ସମ୍ଭାବ୍ୟ ସଂଖ୍ୟା :

ଟ.୫୦ ସଂଖ୍ୟା ଟ. ୨୦ ସଂଖ୍ୟା ହିସାବ ମୋଟ୍ ମୂଲ୍ୟ
୨ ୨୧ ୫୦ × ୨ +୨୦ × ୨୧ ଟ.୫୨୦
୪ ୧୬ ୫୦ × ୪ + ୨୦ × ୧୬ ଟ. ୫୨୦
୬ ୧୧ ୫୦ × ୬ + ୨୦ × ୧୧ ଟ. ୫୨୦
୮ ୬ ୫୦ × ୮ + ୨୦ × ୬ ଟ. ୫୨୦
୧୦ ୧ ୫୦ × ୧୦ + ୨୦ × ୪୧ ଟ. ୫୨୦

Question 4.
ତିନିଜଣ ସାଙ୍ଗ ବଣଭୋଜିରେ ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଥିବା ଟଙ୍କା ସମାନ ଭାବରେ ଦେବାକୁ ନିଷ୍ପଭି ନେଇଛନ୍ତି । ସେମାନେ ୧୫୭ଟଙ୍କାରେ ସ୍ନାକ୍ସ ଓ ମିଠା, ୧୨୪ଟଙ୍କାରେ ଜୁସ୍ ଓ ଫଳ, ୧୩୬ଟଙ୍କାରେ ପଲାଭ ଓ ପରଟା କିଣିଥିଲେ । ତେବେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସମାନ ଟଙ୍କା ଦେବାକୁ ହେଲେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କେତେ ଟଙ୍କା ଦେବେ ?
Solution:
ବଣେଭାଜିରେ ନିମ୍ନ ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଛି ।
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 40
ପ୍ରତି ସାଙ୍ଗକୁ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ = ଟ.୪୧୭ ÷ ୩ = ଟ.୧୩୯ ।

Question 5.
ଯଦି ଭାଜ୍ୟ = ଭାଜକ × ଭାଗଫଳ + ଭାଗଶେଷ ତେବେ ଭାଗଶେଷ ନିଷ୍କ୍ରିୟକର ।
(କ) ୮୮୭ ÷ ୩
(ଖ) ୨୮୩ ÷ ୮
(ଗ) ୭୪୫ ÷ ୫
(ଘ) ୭୬୭ ÷ ୨୬
(ଙ) ୫୩୦ ÷ ୪୧
(ଟ) ୮୮୮ ÷ ୬୭
Solution:
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 41
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 42

ବଳ ବୃକ୍ଷ ନଡ଼ିଆ ତେଲ

Page No. (୧୨୬ to ୧୨୮)

Question 1.
ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ବର୍ଷ, ଅଜୟ ଓ ଅନିତା ନଡ଼ିଆ ତେଲ ବାହାର କରିବା ପାଇଁ ୪୩୭୬ଟି ନଡ଼ିଆ ଆଣିଥିଲେ । ସେମାନେ ୮ଟ ନଡ଼ିଆରୁ ୧ ଲି. ତେଲ ବାହାର କରିଥିଲେ । ତେବେ ସେମାନେ କେତେ ପରିମାଣର ତେଲ ବାହାର କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ ହେଲେ ?
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 43
Solution:
ସେମାନେ ବ୍ୟବହାର କରିଥିବା ନଡ଼ିଆ ସଂଖ୍ୟା = ୪୩୭୬
୮ଟି ନଡ଼ିଆରୁ ତେଲ ବାହାରୁଛି = ୧ ଲି.
୪୩୭୬ ଟି ନଡ଼ିଆରୁ ତେଲ ବାହାରିବ = (୪୩୭୬ ÷ ୮) ଲିଟର
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 44
∴ ସେମାନେ ୧ ବର୍ଷରେ ୫୪୭ ଲିଟର ତେଲ ବାହାର କରିଥିଲେ ।
ଉଭୟ ପ୍ରଣାଳୀ ଠିକ୍ ଅଛି । ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ବୁଝିବା ଶକ୍ତି ଓ ପସନ୍ଦ ଉପରେ ଏହାର ସଫଳତା ନିର୍ଭର କରେ ।

ସେମାନେ ଯଦି ୧ଲି, ନଡ଼ିଆ ତେଲକୁ ଟ.୧୭୫ରେ ବିକ୍ରି କରନ୍ତି, ତେବେ ସେମାନେ କେତେ ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର କରିବେ ?
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 45
Solution:
୧ ଲିଟର ତେଲର ବିକ୍ରିମୂଲ୍ୟ = ଟ.୧୭୫
୫୪୭ ଲିଟର ତେଲର ବିକ୍ରିମୂଲ୍ୟ
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 46
= ଟ.୧୭୫ × ୫୪୭ = ଟ.୯୫,୭୨୫
∴ ସେମାନେ ତେଲ ବିକ୍ରିକରି ଟ,୯୫,୭୨୫ ରୋଜଗାର କରିବେ ।

Question 2.
ନଡ଼ିଆ କତାରୁ ସରୁସରୁ ରୁଆ ଯେଉଁଥୁରୁ ପ୍ରାକୃତିକ ତରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୁଏ, ଏଥୁରୁ ବଗିଚା, ଚାଷ, ଡଙ୍ଗା ତିଆରି ଏବଂ ସାଜସଜ୍ଜା ସାମଗ୍ରୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଏ ।
ଅଜୟ ଓ ଅନିତା ତାଙ୍କ ଫାର୍ମ ପ୍ରତି କିଲୋଗ୍ରାମ୍ ନଡ଼ିଆ କତାକୁ ୨୩ଟଙ୍କାରେ ବିକ୍ରି କରିଛି । ସେମାନେ ମେ ମାସରେ କତା ବିକ୍ରିକରି ୯୯୧୩ ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର କରିଥିଲେ । ତେବେ ସେମାନେ ମେ ମାସରେ କେତେ ଓଜନର ନଡ଼ିଆକତା ବିକ୍ରି କରିଥିଲେ ?
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 47
ମେ’ ମାସରେ ବିକ୍ରିକରିଥିବା କତାର ପରିମାଣ ହେଉଛି ୯୯୧୩ ÷ ୨୩ କି.ଗ୍ରା
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 48
Solution:
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 49
୧ କି.ଗ୍ରା କତାର ଦାମ୍ = ଟ.୨୩
ମେ’ ମାସରେ ମୋଟ ରୋଜଗାର = ଟ.୯୯୧୩
∴ ମେ’ ମାସରେ ସେମାନେ ବିକ୍ରି କରିଥିବା କତାର ପରିମାଣ
= ଟ. ୯୯୧୩ ÷ ଟ. ୨୩
= ୪୩୧ କି.ଗ୍ରା.

Question 3.
ଗ୍ରୀଷ୍ମ ମାସରେ ପଇଡ଼ ୩୫ ଟଙ୍କାରେ ବିକ୍ରି ହୁଏ । ସରୋଜ ଏକ ସପ୍ତାହରେ ୮୮୯୦ ଟଙ୍କା ଉପାର୍ଜନ କରନ୍ତି । ତେବେ ସେ କେତୋଟି ପଇଡ଼ ବିକ୍ରିକଲେ ?
୮୮୯୦ ÷ ୩୫
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 50
ସରୋଜ ………………………. ଟି ପଇଡ଼ ବିକ୍ରିକଲେ ।
Solution:
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 51
୧ଟି ପଇଡ଼ର ଦାମ୍ = ଟ. ୩୫
ମୋଟ ଉପାର୍ଜନ = ଟ. ୮୮୯୦
ସରୋଜ ବିକ୍ରି କରିଥିବା ପଇଡ଼ ସଂଖ୍ୟା
= ଟ.୮୮୯୦ ÷ ଟ.୩୫ = ୨୫୪ଟି ।

Question 4.
ସରୋଜ ପ୍ରତି ପଇଡ଼କୁ ୨୦ଟି.ରେ କିଣିଥିଲେ । ସେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଇଡ଼କୁ ୩୫ଟ.ରେ ବିକ୍ରିକରି କେତେ ଟଙ୍କା ଅଧିକ ରୋଜଗାର କଲେ ?
ପ୍ରତ୍ୟେକର ପଇଡ଼ର ମୂଲ୍ୟ ୨୦ଟଙ୍କା ହେଲେ ମୋଟ ପଇଡ଼ର ମୂଲ୍ୟ = …………………… × 90 = ………………….. ଟଙ୍କା
ସେ ମୋଟ ପଇଡ଼ ବିକ୍ରିକରି ୮୮୯୦ଟଙ୍କା ପାଇଥିଲେ । ସେ ରୋଜଗାର କରିଥିବା ଅଧୂକ ଟଙ୍କା ହେଉଛି ୮୮୯୦ – ………………… = ………………… ଟଙ୍କା
Solution:
ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଇଡ଼ର କ୍ରୟମୂଲ୍ୟ = ଟ.୨୦
ମୋଟ ୨୫୪ ପଇଡ଼ର କ୍ରୟ ମୂଲ୍ୟ = ଟ.୨୫୪ × ୨୦ = ୫୦୮୦ ଟଙ୍କା
ମୋଟ ପଇଡ଼ର ବିକ୍ରୟ ମୂଲ୍ୟ = ୮୮୯୦ ଟଙ୍କା
ସେ ରୋଜଗାର କରିଥିବା ଅଧିକ ଟଙ୍କା = ୮୮୯୦ – ୫୦୮୦ = ୩୮୧୦ ଟଙ୍କା ।

ସ୍ଥାନୀୟମାନ ବ୍ୟବହାର କରି ଭାଗକ୍ରିୟା

Page No. (୧୨୮ to ୧୩୩)

ଅନିତାଙ୍କ ମାଆଙ୍କ ପାଖରେ ୬୨ଟି ଚକୋଲେଟ୍ ଅଛି ଯାହାକୁ ୫ ଜଣ ପିଲାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମାନ ଭାବରେ ଦିଆଯିବ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ପିଲା କେତୋଟି ଚକୋଲେଟ୍ ପାଇବେ ? ସେ ସ୍ଥାନୀୟମାନ ବ୍ୟବହାର କରି ଭାଗକ୍ରିୟା କରିବାର ନିମ୍ନଲିଖୂତ ଉପାୟ ଦେଖାଉଛନ୍ତି ।

Question 1.
୬୨ ÷ ୫ → ୬୨କୁ ୫ଟି ସମାନ ଭାଗରେ ବିଭକ୍ତି କର ।
Solution:
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 52

Question 2.
୭୫ ÷ ୮ → ୭୫କୁ ୮ଟି ସମାନ ଭାଗରେ ବିଭକ୍ତି କର ।
Solution:
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 53

Question 3.
୩୨୪ ÷ ୩ = ୩୨୪ କୁ ୩ ସମାନ ଭାଗରେ ବିଭକ୍ତ କର ।
Solution:
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 54
୩୨୪ = ୩ଶହ + ୨ଦଶ + ୪ ଏକ
୩ ଶହ + ୩ = ୧ଶହ
୨ ଦଶ + ୩ = ଏକରେ ପରିଣତ ବିନା ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ ।
ସମସ୍ତେ ଠ ଦଶ ପାଇବେ ।
୨ ଦଶକୁ ଏକକରେ ପରିଣତ କର
୨୦ ଏକ + ୪ ଏକ = ୨୪ ଏକ
୨୪ ଏକ ÷ ୩ = ୮ ଏକ
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 55

Question 4.
୧୩୬ ÷ ୬ → ୧୩୬କୁ ୬ ସମାନ ଭାଗରେ ବିଭକ୍ତ କର ।
Solution:
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 56
୧୩୬ = ୧ ଶହ + ୩ ଦଶ + ୬ ଏକ
୧ ଶହ ÷ ୬ → ଦଶରେ ପରିଣତ ବିନା ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ ।
୧ ଶହକୁ ୧୦ଟି ଦଶରେ ପରିଣତ କଲେ
ମୋଟ ୧୩ ଦଶ
ଭାଗ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଚାଲୁ ରଖ ।

ଆସ ଭାଗ କରିବା

Question 1.
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 57
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 58
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 59
ଉଭୟ ଉତ୍ତରକୁ ତୁଳନା କର । ଠିକ୍ ସ୍ଥାନରେ ‘୦’ ରଖୁବାକୁ ମନେ ରଖୁବ ।
Solution:
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 60
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 61

ଆସ ସମାଧାନ କରିବା

Question 1.
ଖାଲି ଘରେ କେଉଁ ସଂଖ୍ୟା ରହିବ ଚିନ୍ତା କର, ଯେପରି କୌଣସି ଭାଗଶେଷ ରହିବ ନାହିଁ । ମନେରଖ ଯେ ଏଠାରେ ଗୋଟିଏରୁ ଅଧିକ ସମାଧାନ ଅଛି ।
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 62
Solution:
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 63
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 64

Question 2.
ଗୋଟିଏ ରଙ୍ଗମଞ୍ଚ କୋଠରୀରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ୪୫ ଜଣ ଲୋକଙ୍କୁ ବସାଯାଇପାରେ ।
(କ) ୪୭୫ ଜଣ ଲୋକ କଣ୍ଢେଇ ନାଚ ଦେଖ‌ିବା ପାଇଁ ଟିକେଟ କିଣିଛନ୍ତି । ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବସାଇବା ପାଇଁ କେତୋଟି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ।
(ଖ) ଦିନକୁ ୨ଟି କାର୍ଯକ୍ରମ ହେଉଛି । ସମସ୍ତ ଲୋକଙ୍କୁ ନାଚ ଦେଖିବା ପାଇଁ କେତେ ଦିନ ଲାଗିବ ?
Solution
ଗୋଟିଏ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ୪୫ଜଣ ଲୋକ ବସିପାରିବେ ।
(କ) ଟିକେଟ୍ କିଣିଛନ୍ତି = ୪୭୫ ଜଣ .
ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସଂଖ୍ୟା = ୪୭୫ ÷ ୪୫
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 65
= ଭାଗଫଳ ୧୦ ଓ ଭାଗଶେଷ ୨୫
ତେଣୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସଂଖ୍ୟା = ୧୦ + ୧ = ୧୧ଟି ।

(ଖ) ଦିନକୁ ୨ଟି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଛି।
୧୧ଟି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ଦିନ ଦରକାର = ୧୧ ÷ ୨ = ଭାଗଫଳ ୫ ଓ ଭାଗଶେଷ ୧
ମୋଟ ଦିନ ଦରକାର = ୫ + ୧ = ୬ ଦିନ ।

Question 3.
ନିନି ତାର ୨୩ ଜଣ ସାଙ୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ଜନ୍ମଦିନ ଉପହାର ଭାବରେ ୫ କି.ଗ୍ରା ଆଇସ୍‌କ୍ରିମ୍ କିଣିଥିଲା । ସମସ୍ତେ ସମାନ ଭାଗ ନେବା ପରେ ୪୦୦ ଗ୍ରା. ଆଇସ୍‌କ୍ରିମ୍ ବଳିଗଲା । ତା’ର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସାଙ୍ଗ କେତେ ଆଇସ୍‌କ୍ରିମ୍ ଖାଇଲେ ?
Solution:
ନିନି କିଣିଥ‌ି.ଆଇସ୍‌କ୍ରିମ୍ ପରିମାଣ = ୫ କି.ଗ୍ରା. = ୫ × ୧୦୦୦ ଗ୍ରାମ୍ = ୫୦୦୦ ଗ୍ରାମ୍
ନିନିର ସାଙ୍ଗ ସଂଖ୍ୟା = ୨୩ ବଳକା ଆଇସ୍‌କ୍ରିମ୍ = ୪୦୦ ଗ୍ରାମ୍
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 66
ସମସ୍ତ ସାଙ୍ଗ ଖାଇଥିବା ଆଇସ୍‌କ୍ରିମ୍ ପରିମାଣ
= ୫୦୦୦ ଗ୍ରାମ୍ – ୪୦୦ ଗ୍ରାମ୍ = ୪୬୦୦ ଗ୍ରାମ୍
ପ୍ରତି ସାଙ୍ଗ ଖାଇଥିବା ଅଲର୍‌ମ୍ ପରିମାଣ
= ୪୬୦୦ ଗ୍ରାମ୍ ÷ ୨୩ = ୨୦୦ ଗ୍ରାମ୍

Question 4.
ମେଘା ୪ ଦିନ ଲାଗି ବୁଲିବାକୁ ଯିବ, ସେଥ‌ିପାଇଁ ୧୫ ପ୍ୟାକେଟ୍ ବିସ୍କୁଟ୍ ନେଲା । ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ୟାକେଟ୍‌ରେ ୮ଟି ବିସ୍କୁଟ୍ ଅଛି । ତାକୁ ମିଶାଇ ୬ ଜଣ ବୁଲିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି । ଯଦି ବିସ୍କୁଟ୍‌କୁ ସମାନ ଭାବରେ ସମସ୍ତେ ସବୁଦିନ ବାଣ୍ଟିଖାଇବେ, ତେବେ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ପ୍ରତିଦିନ କେତୋଟି ବିସ୍କୁଟ୍ ପାଇବ ?
Solution:
ମେଘା ପ୍ୟାକ୍ କରିଥିବା ବିସ୍କୁଟ୍ ସଂଖ୍ୟା = ୧୫ ପ୍ୟାକେଟ୍
୧ଟି ପ୍ୟାକେଟ୍‌ରେ ଥ‌ିବା ବିସ୍କୁଟ୍ ସଂଖ୍ୟା = ୮ଟି
୧୫ଟି ପ୍ୟାକେଟ୍‌ରେ ଥ‌ିବା ବିସ୍କୁଟ୍ ସଂଖ୍ୟା = ୮ × ୧୫ = ୧୨୦ଟି
ଦଳର ଲୋକସଂଖ୍ୟା = ୬
ଦିନ ସଂଖ୍ୟା = ୪
∴ ମୋଟ ବ୍ୟକ୍ତି = ୬ × ୪ = ୨୪ଜଣ
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 67
ପ୍ରତି ଲୋକ ଦିନକୁ ପାଇପାରିବେ = ବିସ୍କୁଟ୍ ସଂଖ୍ୟା ÷ ଲୋକସଂଖ୍ୟା
= ୧୨୦ ÷ ୨୪ = ୫ଟି ।

Question 5.
ତଳେ ଥ‌ିବା ଗାଣିତିକି ଉକ୍ତିକୁ ସମାଧାନ କର, ଯଦି ଭାଗଶେଷ ଥାଏ ତେବେ ପ୍ରକାଶ କର । ପରୀକ୍ଷା କର ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାଗ୍ୟ = ରାଜକ x ଭାଗଫଳ + ଭାଗଶେଷ
(କ) ୯୦୪୫ ÷ ୫
(ଖ) ୧୦୩୪ ÷ ୪
(ଗ) ୨୫୦୪ ÷ ୭
(ଘ) ୮୯୦୦ ÷ ୧୫
(ଙ) ୯୮୭୬ ÷ ୩୨
(ଚ) ୭୫୦୬ ÷ ୨୪
Solution:
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 68
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 69

Question 6.
‘କ’ ସାରଣୀର ସମାଧାନ ବାହାର କର । ଭାଗଫଳ, ଭାଜକ ଓ ଭାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ଥ‌ିବା ସଂପର୍କକୁ ନିରୀକ୍ଷଣ କର ଓ ଏହାକୁ ‘ଖ’ ଓ ‘ଗ’ ସାରଣୀର ଉତ୍ତର ଖୋଜିବାରେ ବ୍ୟବହାର କର ।
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 70
Solution:
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 71

Question 7.
ମୁମ୍ବାଇର ଏକ କମ୍ପାନୀ ପ୍ରତିବର୍ଷ ମୁମ୍ବାଇରୁ ଗୋଆ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସାଇକେଲ ରାଲି ଆୟୋଜନ କଲା । ସେମାନେ ୧୨ ଦିନରେ ୫୭୬ କିଲୋମିଟର ଅତିକ୍ରମ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖୁଛନ୍ତି ।
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 72
(କ) ସେମାନେ ପ୍ରତିଦିନ କେତେ ଦୂରତା ସାଇକେଲ୍ ଚଲାଇବା ଉଚିତ୍ ଯାହାଦ୍ଵାରା ସମାନ ଦୂରତା ଅତିକ୍ରମ କରିପାରିବେ ।
(ଖ) ରତ୍ନଗିରିରେ ( ମୁମ୍ବାଇ ଓ ଗୋଆ ମଧ୍ୟରେ ) ପହଞ୍ଚିବା ପରେ ସେମାନେ ୧ ଦିନ ବିଶ୍ରାମ ନିଅନ୍ତି । ତାପରେ ୪ ଦିନରେ ଗୋଆ ପହଞ୍ଚିବାକୁ ସମାନ ଭାବେ ସାଇକେଲ ଚଲାଇବାକୁ ପଡିଲେ, ପ୍ରତିଦିନ କେତେ ଦୂରତା ଯିବାକୁ ପଡିବ ?
Solution:
ମୁମ୍ବାଇରୁ ଗୋଆ ସମୁଦାୟ ଦୂରତା = ୫୭୬ କି.ମି.
(କ) ସେମାନେ ୧୨ ଦିନରେ ଅତିକ୍ରମ କରିବେ
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 73
ପ୍ରତିଦିନ ଅତିକ୍ରମ ଦୂରତା = ୫୭୬ କି.ମି. ÷ ୧୨ = ୪୮ କି.ମି.

(ଖ) ରତ୍ନଗିରି ପହଞ୍ଚିବା ପରେ ୧ଦିନ ବିଶ୍ରାମ ନେବେ
ପରବର୍ତୀ ଦୂରତା ଅତିକ୍ରମ ପାଇଁ ୪ ଦିନ ସମୟ ନେବେ
ମାନଚିତ୍ରରେ, ରତ୍ନଗିରିରୁ ଗୋଆର ଦୂରତା = (୫୭୬ – ୩୪୪) କି.ମି. = ୨୩୨ କି.ମି.
∴ ପ୍ରତିଦିନକୁ ଦୂରତା ଅତିକ୍ରମ କରିବେ = ୨୩୨ କି.ମି. ÷ ୪ = ୫୮ କି.ମି. ।

Question 8.
ନିମ୍ନରେ କିଛି ସମସ୍ୟା ଦିଆଯାଇଛି । ଏଗୁଡିକୁ ସମାଧାନ କରିବାପାଇଁ ତୁମକୁ କିଛି ଅଧ‌ିକ ସୂଚନା ଦରକାର ! ଆବଶ୍ୟକ ସୂଚନାକୁ ଚିହ୍ନଟ କର । ଏହାକୁ ଲେଖ ଓ ଉତ୍ତର ଦିଅ ।
(କ) ଜଣେ ଫଳ ଦୋକାନୀ ୬ ଟୋକେଇ ଆମ୍ବ ବିକ୍ରିକଲେ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଟୋକେଇରେ ୧୨ଟି ଆମ୍ବ ଅଛି । ଦୋକାନୀ ମୋଟ୍ କେତେ ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର କଲେ ?
(ଖ) ଏକ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ୮ଟି ଶ୍ରେଣୀଗୃହ ଅଛି ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶ୍ରେଣୀ ଗୃହରେ ସମାନ ସଂଖ୍ୟକ ଡେସ୍କ ଅଛି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶ୍ରେଣୀ ଗୃହରେ କେତେ ଡେସ୍କ ଅଛି ?
(ଗ) ରାହୁଲି ତାଙ୍କ ଦଳ ପାଇଁ ୫ଟି ସମାନ ପ୍ରକାର ବ୍ୟାଟ୍ କିଣିଲେ । ମୋଟ ମୂଲ୍ୟ ୩୫୦୦ ଟଙ୍କା ହେଲା । ଗୋଟିଏ ବ୍ୟାଟ୍‌ର ମୂଲ୍ୟ କେତେ ?
(ଘ) ଏକ ଜଳଖୁ ଦୋକାନରେ ଦିନକୁ ୧୨୫ ପ୍ଲେଟ ଇଟିଲି ବିକ୍ରି କରାଯାଏ । ସମସ୍ତ ଇଟିଲି ପ୍ଲେଟ୍ ବିକ୍ରିକରି ମୋଟ ୬୨୫୦ ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର କଲେ । ତେବେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଇଟିଲି ପ୍ଲେଟ୍‌ରେ କେତୋଟି ଇଟିଲି ଥାଏ ?
Solution:
(କ) ୧ଟି ଟୋକେଇରେ ଥ‌ିବା ଆମ୍ବ ସଂଖ୍ୟା = ୧୨ଟି
୬ଟି ଟୋକେଇରେ ଥ‌ିବା ଆମ୍ବ ସଂଖ୍ୟା = ୧୨ × ୬ = ୭୨ଟି
ଆମ୍ବର ଦାମ୍ ଦିଆଯାଇନାହିଁ ।
ମନେକର ପ୍ରତି ଆମ୍ବର ମୂଲ୍ୟ ହେଉଛି = ୧୦ଟଙ୍କା
∴ ଫଳ ଦୋକାନୀ ମୋଟ ରୋଜଗାର କରିବ = ଟ.୧୦ × ୭୨ = ଟ.୭୨୦ ।

(ଖ) ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ୮ଟି ଶ୍ରେଣୀଗୃହ ଅଛି । ପ୍ରତି ଶ୍ରେଣୀରେ ସମାନ ସଂଖ୍ୟକ ଡେସ୍କ ଅଛି । ମୋଟ ଡେସ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଦିଆଯାଇନାହିଁ । ମନେକର ମୋଟ ୧୬୦ଟି ଡେସ୍କ ଅଛି ।
ପ୍ରତି ଶ୍ରେଣୀଗୃହରେ ଥ‌ିବା ଡେସ୍କ ସଂଖ୍ୟା = ୧୬୦ ÷ ୮ = ୨୦ଟି ।

(ଗ) ମୋଟ ମୂଲ୍ୟ = ଟ.୩୫୦୦ କିଣିଥିବା ବ୍ୟାଟ୍ ସଂଖ୍ୟା = ୫
∴ ପ୍ରତି ବ୍ୟାଟ୍‌ର ମୂଲ୍ୟ = ଟ.୩୫୦୦ ÷ ୫ = ଟ,୭୦୦ । ଏଥ‌ିରେ ଅଧିକ ତଥ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ ନାହିଁ ।

(ଘ) ଇଟିଲି ପ୍ଲେଟ୍ ସଂଖ୍ୟା = ୧୨୫ ଇଟିଲି ବିକ୍ରିରୁ ମୋଟ ରୋଜଗାର = ଟ.୬୨୫୦
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 74
୧ ପ୍ଲେଟ୍ ଇଟିଲିର ମୂଲ୍ୟ = ଟ.୬୨୫୦ ÷ ୧୨୫ = ଟ.୫୦
୧ଟି ଇଟିଲିର ଦାମ୍ ଦିଆଯାଇନାହିଁ । ମନେକର ଗୋଟିଏ ଇଟିଲିର ଦାମ୍ = ଟ.୫
∴ ପ୍ରତି ପ୍ଲେଟ୍‌ରେ ପରସା ଯାଇଥବା ଇଟିଲି ସଂଖ୍ୟା = ଟ.୫୦ ÷ ଟ.୫ = ୧୦ଟି ।

Question 9.
ଗୋଟିଏ ବହିଥାକ ତିଆରି କରିବା ପାଇଁ ଜଣେ ବଢ଼େଇକୁ ନିମ୍ନଲିଖ ଜିନିଷ ଗୁଡିକ ଆବଶ୍ୟକ
୪ଟି ଲମ୍ବା କାଠ ପଟା,
୮ଟି ଛୋଟ କାଠ ପଟା,
୧୬ଟି ଛୋଟ କ୍ଲିପ୍
୪ ଟି ବଡ କ୍ଲିପ୍ ।
୩୨ଟି ପେଟ ।
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 75
ବଢ଼େଇ ପାଖରେ ୨୬୪ ଲମ୍ବା କାଠ ଖଣ୍ଡ, ୩୦୬ ଛୋଟ କାଠ ଖଣ୍ଡ ୨୪୦୦ ଛୋଟ କ୍ଲିପ୍ ୧୨୦ ବଡ କ୍ଲିପ୍ ଏବଂ ୨୮୦୦
ପେଚ ଅଛି । ବଢ଼େଇ କେତୋଟି ବହିଥାକ ତିଆରି କରି ପାରିବ ? ତୁମେ କ’ଣ ଚିନ୍ତା କରୁଛ ଆଲୋଚନା କର ।
Solution:
ପ୍ରତି ଜିନିଷର ମହଜୁଦ୍ ପରିମାଣକୁ ଗୋଟିଏ ବହିଥାକ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ପରିମାଣ ହରିଲେ :
ଲମ୍ବା କାଠ ପଟା = ୨୬୪ ÷ ୪ = ୬୬
ଛୋଟ କାଠ ପଟା = ୩୦୬ ÷ ୮ = ୩୮.୨୫ ≅ ୩୮
ଛୋଟ କ୍ଲିପ୍ = ୨୪୦୦ ÷ ୧୬ = ୧୫୦
ବଡ଼ କ୍ଲିପ୍ = ୧୨୦ ÷ ୪ = ୩୦
ପେଟ = ୨୮୦୦ + ୩୨ = ୮୭.୫ ≅ ୮୭
ସମସ୍ତଙ୍କଠାରୁ କମ୍ ଭାଗଫଳ ହେଉଛି ୩୦ । ତେଣୁ ସେ ୩୦ଟି ପୂର୍ଣ୍ଣ ବହିଥାକ ତିଆରି କରିପାରିବ ।
ବଢ଼େଇ ୩୦ଟି ବହିଥାକ ତିଆରି ପରିପାରିବ ।

ପରିବା ହାଟ

Page No. (୧୩୪)

Question 1.
ମୁନ୍ସୀ ଲାଲଙ୍କର ସମ୍ବଲପୁରରେ ଏକ ବଡ ଫାର୍ମ ଅଛି । ପ୍ରତି ଶନିବାର ଦିନ ସେ ତାଙ୍କ ଫାର୍ମରୁ ପନିପରିବା ନେଇ ବଡବଜାର ପରିବା ହାଟରେ ବିକ୍ରି କରନ୍ତି । ମୁନ୍‌ସୀ ଲାଲ୍ ପରିବା ହାଟକୁ ପଠାଉଥ‌ିବା ପନିପରିବାର ପରିମାଣ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପନିପରିବାର ମୂଲ୍ୟର ଏକ ବିସ୍ତୃତ ଲେଖା ରଖନ୍ତି । ନିମ୍ନଲିଖତ ସାରଣୀଟି ଗୋଟିଏ ଶନିବାରର ତାଙ୍କର ଲେଖା ଦର୍ଶାଉଛି । ତାଙ୍କ ଚଗଲା ନାତି ଲେଖା ଖାତାରୁ କିଛି ସଂଖ୍ୟା ଲିଭେଇ ଦେଇଛି । ମୁନ୍ସୀ ଲାଲଙ୍କୁ ସାରଣୀ ପୂରଣ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କର ।
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 76
Solution:
v

ଆସ ସମାଧାନ କରିବା

Question 1.
ନିମ୍ନରେ ଦିଆଯାଇଥ‌ିବା ଭାଗକ୍ରିୟା ସମ୍ପାଦନ କର । ଆବଶ୍ୟକ ବେଳେ ସ୍ଥାନୀୟମାନ ବ୍ୟବହାର କରି ଭାଗ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କର । ଯଦି କୌଣସି ଭାଗଶେଷ ଥାଏ । ତାହା ଚିହ୍ନଟ କର ।
ଭାଜ୍ୟ = ଭାଜକ × ଭାଗଫଳ + ଭାଗଶେଷ ହେଉଛି କି ନାହିଁ ପରୀକ୍ଷା କର ।
୧. ୫୦୬ ÷ ୫
୨. ୯୧୮ ÷ ୮
୩. ୮୧୨୬ ÷ ୭
୪. ୯୩୨୪ ÷ ୪
୫. ୮୭୬ ÷ ୬
୬. ୭୦୦୮ ÷ ୩
୭. ୯୩୪ ÷ ୧୨
୮. ୮୨୯ ÷ ୨୩
୯. ୭୦୫ ÷ ୧୮
୧୦. ୮୭୦୪ ÷ ୩୨
୧୧. ୬୭୯୦ ÷ ୪୫
୧୨. ୫୦୭୪ ÷ ୨୧
Solution:
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 78
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 79
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 80
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 81

ଗଣିତ ମେଳା

Page No. (୧୩୫)

Question 1.
ନିମ୍ନଲିଖତ ଉକ୍ତି ଗୁଡିକରେ ଠିକ୍ ଉକ୍ତ ପାଇଁ (✓) ଚିହ୍ନ ଓ ଭୁଲ୍ ଉକ୍ତ ପାଇଁ (✗) ଚିହ୍ନ ଦିଅ ।
(କ) ୮× ୯ = ୭୦ + ୨
(ଖ) ୨୦ – ୬ = ୭ × ୨
(ଗ) ୪୮ ÷ ୩ = ୪ × ୪
(ଘ) ୮୯ – ୯ = ୮୦ + ୦
(ଙ) ୨୫ + ୧୦ = ୪୫ – ୧୦
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 82

Question 2.
ତଳେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ଥଳରେ ଉପଯୁକ୍ତ ଉତ୍ତର ଲେଖୁ ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।
(କ) ୩ × ୬ = ……………….. + ୧୭
(ଖ) ୮୭ + ୬ = …………… × ୩୧
(ଗ) ୬୩ + ……………….. = ୭୪ – ୪
(ଘ) ………………. ÷ ୯ = ୧୬ ÷ ୨
Solution:
(କ) ୩ × ୬ = ୧ + ୧୭
(ଖ) ୮୭ + ୬ = ୩ × ୩୧
(ଗ) ୬୩ + ୭ = ୭୪ – ୪
(ଘ) ୭୨ ÷ ୯ = ୧୬ ÷ ୨

Question 3.
ନିମ୍ନଲିଖୂତ ବାକ୍ୟଗୁଡିକ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତାକର ଏବଂ ସୂଚନା ମୁତାବକ ଉଦାହରଣ ଦିଅ ।
(କ) ଯେତେବେଳେ ଦୁଇଟି ଅଯୁଗ୍ମ ସଂଖ୍ୟା ଯୋଗ କରାଯାଏ, ଯୋଗଫଳ ଯୁଗ୍ମ ହୁଏ । ଉପରୋକ୍ତ ବାକ୍ୟ ପାଇଁ ୫ଟି ଉଦାହରଣ ଖୋଜ । ବାକ୍ୟଟି ମିଥ୍ୟା ବୋଲି ଦେଖାଇବା ପାଇଁ କୌଣସି ଉଦାହରଣ ଖୋଜି ପାରିବ କି । ← ( ସର୍ବଦା ସତ୍ୟ)
Solution:
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 83

(ଖ) “୨ଦ୍ଵାରା ଗୁଣନ ହୋଇଥିବା ଏକ ସଂଖ୍ୟା ଗୋଟିଏ ଅଯୁଗ୍ମ ସଂଖ୍ୟା” ଏହି ଉକ୍ତି ପାଇଁ କିଛି ଉଦାହରଣ ଦିଅ । ତୁମେ କୌଣସି ଉଦାହରଣ ଖୋଜି ପାଇବ କି ? ← (ଆଦୌ ଗ୍ରହଣୀୟ ନୁହେଁ )
Solution:
ଏହି ଉକ୍ତିଟି ମିଥ୍ୟା ।
• ୩ × ୨ = ୬ → ଯୁଗ୍ମ ସଂଖ୍ୟା
• ୭ × ୨ = ୧୪ → ଯୁଗ୍ମ ସଂଖ୍ୟା
• ୯× ୨ = ୧୮ → ଯୁଗ୍ମ ସଂଖ୍ୟା
ନା, ଯେକୌଣସି ପୂର୍ବସଂଖ୍ୟାକୁ ୨ ଦ୍ଵାରା ଗୁଣନ କଲେ ତାହା ସର୍ବଦା ଯୁଗ୍ମ ହେବ । ତେଣୁ ଏହି ଉକ୍ତିଟି ମିଥ୍ୟା
ଏହିଭଳି କୌଣସି ଉଦାହରଣ ନାହିଁ ଯେଉଁଠାରେ ଅଯୁଗ୍ମ ସଂଖ୍ୟାକୁ ୨ ଦ୍ବାରା ଗୁଣନ କଲେ ଅଯୁଗ୍ମ ସଂଖ୍ୟା ହେବ ।

(ଗ) “ଏକ ସଂଖ୍ୟାକୁ ଅଧା କଲେ । ସବୁବେଳେ ଏକ ଯୁଗ୍ମ ସଂଖ୍ୟା ମିଳେ । ଏହି ଉକ୍ତି ପାଇଁ ୩ଟି ଉଦାହରଣ ଦିଅ । ଏହା ସତ୍ୟ ନୁହେଁ ବୋଲି ୩ଟି ଉଦାହରଣ ଦେଇପାରିବ କି ? ← (ବେଳେ କେଳେ ସତ୍ୟ)
Solution:
ଉକ୍ତିଟି ମିଥ୍ୟା
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 84
ସିଦ୍ଧାନ୍ତ : ଏକ ସଂଖ୍ୟାକୁ ଅଧା କଲେ ସର୍ବଦା ଯୁଗ୍ମ ସଂଖ୍ୟା ମିଳେ ନାହିଁ । ଏହା ନିର୍ଭର କରୁଛି ମୂଳସଂଖ୍ୟା ୪ ଦ୍ଵାରା ବିଭାଜ୍ୟ କି ନାହିଁ ଉପରେ । ଯଦି ବିଭାଜ୍ୟ ନୁହେଁ ତେବେ ଫଳାଫଳ (ଭାଗଫଳ) ଅଯୁଗ୍ମ ହୋଇପାରେ ।

Question 4.
ନିମ୍ନଲିଖୂତ ଉକ୍ତିଗୁଡିକ ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ କୋଠରୀରେ ଠିକ୍ (✓) ଚିହ୍ନ ଦିଅ ।
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 85
Solution:
Class 5 Maths Chapter 9 Question Answer Odia Medium ନଡ଼ିଆ ବଗିଚା 86