Class 6 Science Chapter 11 Question Answer Odia Medium ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ

Go through 6th Class Science Book Odia Medium Question Answer and Class 6 Science Chapter 11 Question Answer Odia Medium ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ to understand textbook questions more clearly.

6th Class Science Chapter 11 Question Answer Odia Medium

Class 6 Science Chapter 11 Odia Medium

ଆସ ଆମ ଶିକ୍ଷଣର ଅଭିବୃଦ୍ଧି କରିବା

Question 1.
ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ ସହ ଜଡ଼ିତ ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକ ଚିତ୍ରରେ ଦର୍ଶାଯାଇଛି । ଏହି ସମ୍ବଳଗୁଡ଼ିକର ନାମ ଲେଖୁ ଏହା ନବୀକରଣଯୋଗ୍ୟ କିମ୍ବା ନବୀକରଣଅଯୋଗ୍ୟ ଶ୍ରେଣୀଭୁକ୍ତ କର । (ପ୍ରଶ୍ନ ସହିତ ଉତ୍ତର)
Class 6 Science Chapter 11 Question Answer Odia Medium ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ 1
Answer:
Class 6 Science Chapter 11 Question Answer Odia Medium ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ 2

Class 6 Science Chapter 11 Question Answer Odia Medium ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ

Question 2.
ନିମ୍ନଲିଖତ ଉକ୍ତିଗୁଡ଼ିକ ଠିକ୍ ବା ଭୁଲ୍ ଚିହ୍ନାଅ । ଭୁଲ ଉକ୍ତିଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଶୋଧନ କର । (ପ୍ରଶ୍ନ ସହିତ ଉତ୍ତର)
(କ) ମନୁଷ୍ୟର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରକୃତି ପାଖରେ ସମସ୍ତ ସମ୍ବଳ ରହିଛି ।
Answer:
(✓)

(ଖ) ମେସିନ୍ ହେଉଛି ପ୍ରକୃତିରେ ମିଳୁଥିବା ଏକ ସମ୍ପଦ ।
Answer:
(✗)

ଠିକ୍ ଉକ୍ତି – ମେସିନ୍ ହେଉଛି ମାନବକୃତ ଏକ ସମ୍ପଦ ।
Answer:
(✓)

(ବା) ଜଳ ହେଉଛି ପ୍ରକୃତିରେ ମିଳୁଥିବା ଏକ ସମ୍ପଦ ।
Answer:
(✓)

(ଗ) ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ୍ ହେଉଛି ଏକ ନବୀକରଣ ଅଯୋଗ୍ୟ ସମ୍ବଳ ।
Answer:
(✓)

(ଘ) ବାୟୁ ହେଉଛି ଏକ ନବୀକରଣଯୋଗ୍ୟ ସମ୍ବଳ ।
Answer:
(✓)

Class 6 Science Chapter 11 Question Answer Odia Medium ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ

Question 3.
ସବୁଠାରୁ ଉପଯୁକ୍ତ ବିକଳ୍ପ ବ୍ୟବହାର କରି ଖାଲି ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକ ପୂରଣ କର ।
(i) ସାଧାରଣତଃ ସ୍କୁଟର କିମ୍ବା ବାଇକ୍ ଭଳି ଦୁଇ ଚକିଆ ଯାନରେ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଥ‌ିବା ଇନ୍ଧନ ହେଉଛି _____ ।
(କ) କିରୋସିନ୍
(ଖ) ପେଟ୍ରୋଲ
(ଗ) ଡିଜେଲ
(ଘ) ଏଲ୍.ପି.ଜି.
Answer:
(ଖ) ପେଟ୍ରୋଲ

(ii) ନବୀକରଣଯୋଗ୍ୟ ସମ୍ବଳର ଏକ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି ______ ।
(କ) କୋଇଲା
(ଖ) ପାଣି
(ଗ) ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ
(ଙ) ପେଟ୍ରୋଲ
Answer:
(ଖ) ପାଣି

Question 4.
କୋଇଲା, ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ୍‌, ଜଙ୍ଗଲ ଏବଂ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ – ନବୀକରଣଯୋଗ୍ୟ କିମ୍ବା ନବୀକରଣ ଅଯୋଗ୍ୟ ସମ୍ପଦ ଭାବରେ ଶ୍ରେଣୀଭୁକ୍ତ କର ।
Answer:

ନବୀକରଣ ଯୋଗ୍ୟ ନବୀକରଣ ଅଯୋଗ୍ୟ
ଜଙ୍ଗଲ କୋଇଲା, ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ, ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ

Question 5.
ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଏକ ନବୀକରଣ ଅଯୋଗ୍ୟ ସମ୍ବଳ କାହିଁକି ?
Answer:
ପେଟ୍ରୋଲିୟମ [Petroleum = Petra (ପଥର ) + Oleum(ତେଲ)]

  • ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ହେଉଛି, ଲକ୍ଷ ଏକ ପ୍ରାକୃତିକ ମିଶ୍ରଣ ଯାହା ଲକ୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ତାପ ଏବଂ ଚାପରେ ଜୈବ ପଦାର୍ଥରୁ ଗଠିତ ହାଇଡ୍ରୋକାର୍ବନର ନବୀକରଣ ଅଯୋଗ୍ୟ ସମ୍ବଳ ଅଟେ ।
  • ପୃଥ‌ିବୀରେ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ର ପରିମାଣ ସୀମିତ, ଏଗୁଡ଼ିକ ଯେଉଁ ପରିମାଣରେ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଛି ସେହି ପରିମାଣରେ ଭରଣା ହୋଇପାରେ ନାହିଁ ।

Class 6 Science Chapter 11 Question Answer Odia Medium ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ

Question 6.
‘ଜଙ୍ଗଲ ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରିବା କଷ୍ଟକର’ । ଏହି ଉକ୍ତିର ଯଥାର୍ଥତା ପ୍ରତିପାଦନ କର ।
Answer:
ଜଙ୍ଗଲ ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରିବା କଷ୍ଟକର କାରଣ :

  • ଚାରା ଗଛ ବଢ଼ି ପରିପକ୍ଵ ବୃକ୍ଷରେ ପରିଣତ ହେବାକୁ ଦୀର୍ଘ ବର୍ଷ ଲାଗିଥାଏ
  • ଅରଣ୍ୟ ଧ୍ୱଂସ ହେଲେ ମୃତ୍ତିକା ନଷ୍ଟ ହୁଏ ଓ ଉର୍ବରତା ହରାଏ, ନୂଆ ଚାରାଗଛ ବଢ଼ି ସହଜରେ ଜଙ୍ଗଲ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇପାରେ ନାହିଁ । ସହରୀକରଣ ଓ କୃଷି ପାଇଁ ଜଙ୍ଗଲ ନଷ୍ଟ ଜଙ୍ଗଲ ପୁନରୁଦ୍ଧାର କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଧାନ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ।

Question 7.
ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନରେ ବ୍ୟବହାର କରୁଥିବା ୫ଟି ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ବଳର ନାମ ଲେଖ ।
Answer:
ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନରେ ବ୍ୟବହୃତ 5 ଟି ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ବଳ :
(i) ଜଳ (ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତି)
(ii) ବାୟୁ (ଶ୍ଵାସକ୍ରିୟା )
(iii) ମୃତ୍ତିକା (ଚାଷ)
(iv) ସୌରଶକ୍ତି (ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଶକ୍ତି)
(v) ଉଭିଦ ସମ୍ପଦ (ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତି/କାଗଜ ତିଆରି)

Question 8.
ବାୟୁର ଉପସ୍ଥିତି ଯୋଗୁଁ ସମ୍ଭବ ହେଉଥୁବା ଚାରୋଟି କାର୍ଯ୍ୟର ତାଲିକା କର ।
Answer:
(i) ଶ୍ଵାସକ୍ରିୟା
(ii) ଦହନ
(iii) ଶବ୍ଦ ଶୁଣିବା
(iv) ଉଭିଦର ଅଙ୍କୁରଣ ଓ ପରାଗଣ

Question 9.
ତୁମ ଅଞ୍ଚଳର ସବୁଜିମା ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ତୁମେ କି କି ପଦକ୍ଷେପ ନେଇପାରିବ । ତା’ର ଏକ ତାଲିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କର ।
Answer:
(i) ରାସ୍ତାର ଦୁଇପାର୍ଶ୍ଵରେ ବୃକ୍ଷରୋପଣ କରିବା
(ii) ନିକଟସ୍ଥ ଜଙ୍ଗଲର ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ କରିବା
(iii) ଜନ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟିକରିବା
(iv) ଗଛ କାଟିବାକୁ ବାରଣ କରିବା
(v) ବିଦ୍ୟାଳୟ, ମହାବିଦ୍ୟାଳୟ ହତାରେ ବଗିଚା ସୃଷ୍ଟି କରିବା

Class 6 Science Chapter 11 Question Answer Odia Medium ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ

Question 10.
ଦିଆଯାଇଥିବା ଚିତ୍ରରେ ଖାଦ୍ୟ ରନ୍ଧାଯିବାର ଦେଖୁଛ ।
Class 6 Science Chapter 11 Question Answer Odia Medium ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ 3
ନିମ୍ନଲିଖତ ପ୍ରଶ୍ନଗୁଡ଼ିକର ଉତ୍ତର ଦିଅ –

(କ) ରୋଷେଇ ପାଇଁ କେଉଁ ପ୍ରକାର ଶକ୍ତି ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଛି ?
Answer:
ସୌର ଶକ୍ତି

(ଖ) ରୋଷେଇ ପାଇଁ ଏହି ପ୍ରକାର ଶକ୍ତି ବ୍ୟବହାର କରିବାର ଗୋଟିଏ ସୁବିଧା ଏବଂ ଗୋଟିଏ ଅସୁବିଧା ଲେଖ ।
Answer:
ସୁବିଧା – ଏହା ଏକ ନବୀକରଣଯୋଗ୍ୟ ସମ୍ବଳ ଓ ଏଥିରେ ରୋଷେଇ କଲେ ବାସନ କଳାହୁଏ ନାହିଁ ।
ଅସୁବିଧା – ବର୍ଷାଦିନେ କିମ୍ବା ମେଘୁଆ ପାଗରେ ଏଥୁରେ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ ।

Question 11.
ବହୁ ପରିମାଣରେ ଗଛ କାଟିବାଦ୍ଵାରା ମାଟିର ଗୁଣବତ୍ତା ଉପରେ ପ୍ରଭାବ ପଡ଼େ ବୋଲି ତୁମେ କାହିଁକି ଭାବୁଛ ?
Answer:
ହଁ, କାରଣ ଗଛର ଚେର ମାଟିକୁ ଧରି ରଖେ । ଚେରର ଅନୁପସ୍ଥିତିରେ ମୃତ୍ତିକା କ୍ଷୟ ହୁଏ ଏବଂ ଏହାଦ୍ଵାରା ମୃତ୍ତିକାର ବା ଉର୍ବରତା ଗୁଣ ହ୍ରାସ ପାଇବ । ଏହାଛଡ଼ା ଗଛରୁ ପତ୍ରପଡ଼ି ମାଟିରେ ମିଶି ମଧ୍ୟ ମୃତ୍ତିକାକୁ ଉର୍ବର କରେ । ତେଣୁ ଗଛ କାଟିବାଦ୍ଵାରା ମାଟିର ଗୁଣବତ୍ତା କମିଯାଏ ।

Question 12.
ମନୁଷ୍ୟର କେଉଁ କେଉଁ ଦୁଇଟି କାର୍ଯ୍ୟଦ୍ଵାରା ବାୟୁ ପ୍ରଦୁଷିତ ହୁଏ ଲେଖ । ବାୟୁ ପ୍ରଦୂଷଣ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରୁଥ‌ିବା ଗୋଟିଏ ଉପାୟ ଲେଖ ।
Answer:
ମାନବିକ କାର୍ଯ୍ୟ :

  1. ଶିଳ୍ପ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି
  2. ଯାନବାହନ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି
  3. ଜଙ୍ଗଲ କ୍ଷୟ
  4. ଜୀବାଶ୍ମ ଜାଳେଣି ଜାଳିବା

ବାୟୁ ପ୍ରଦୂଷଣ ହ୍ରାସର ଉପାୟ :

  1. ପ୍ରଚୁର ବୃକ୍ଷରୋପଣ
  2. ଜୀବାଶ୍ମ ଜାଳେଣି ବଦଳରେ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତିର ବ୍ୟବହାର

Class 6 Science Chapter 11 Question Answer Odia Medium ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ

Question 13.
ଗୋଟିଏ ପରିବାର ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ସୌର ପ୍ୟାନେଲ, ଖାଦ୍ୟ ରୋଷେଇ ପାଇଁ ଗ୍ୟାସ୍ ଚୁଲା ଏବଂ କୂଅରୁ ପାଣି ଉଠାଇବା ପାଇଁ ପବନକଳ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତି । ସପ୍ତାହେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୂର୍ଯ୍ୟକିରଣ ନଥୁଲେ କ’ଣ ହେବ ?
Answer:

  • ସୌର ପ୍ୟାନେଲ୍‌ଦ୍ୱାରା ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ ।
  • ପରିବାରକୁ ଶକ୍ତି ପାଇଁ ବିକଳ୍ପ ଉତ୍ସ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ।
  • ବଗିଚାରେ ଲାଗିଥିବା ଚାରାଗଛ ସୂର୍ଯ୍ୟକିରଣ ଅଭାବରେ ଖାଦ୍ୟପ୍ରସ୍ତୁତ କରିପାରିବେ ନାହିଁ, ବୃଦ୍ଧିରେ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ସୃଷ୍ଟି ହେବ ।

Question 14.
ନିମ୍ନଲିଖତ ଶବ୍ଦ ବ୍ୟବହାର କରି ଖାଲି ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକ ପୂରଣ କର । (ପ୍ରଶ୍ନ ସହିତ ଉତ୍ତର) (ଜୀବାଶ୍ମ ଇନ୍ଧନ, ଜଙ୍ଗଲ, ବାୟୁ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ, କୋଇଲା, ଜଳ ଏବଂ ନବୀକରଣ ଅଯୋଗ୍ୟ ସମ୍ବଳ)
Class 6 Science Chapter 11 Question Answer Odia Medium ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ 4
Answer:
Class 6 Science Chapter 11 Question Answer Odia Medium ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ 5

Class 6 Science Chapter 11 Question Answer Odia Medium ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ

Question 15.
ଶିଳ୍ପର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ଏବଂ ବାସଗୃହ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଗଛର ଚାହିଦା ବଢ଼ିବାରେ ଲାଗିଛି । ତେଣୁ ଗଛ କଟାଯାଉଛି । ଏହା ଯୁକ୍ତିଯୁକ୍ତ କି ? ଆଲୋଚନା କରି ଏକ ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ବିବରଣୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ କର ।
Answer:
ଶିଳ୍ପର ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ ବାସଗୃହ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଗଛକାଟିବା ଯୁକ୍ତିଯୁକ୍ତ ନୁହେଁ କାରଣ –

  • ବିକାଶ ସହିତ ଉଭିଦ ସମ୍ପଦର ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି କାରଣ ବୃକ୍ଷ ଅମ୍ଳଜାନ ଯୋଗାଏ, ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷାଦିଏ, ମୃଭିକା କ୍ଷୟର ପ୍ରତିରୋଧ କରେ ।
  • ଅଧ‌ିକ ସଂଖ୍ୟକ ଗଛ କଟାଗଲେ ଜୈବବିବିଧତା ହ୍ରାସ ଘଟିବା ସହ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେବ ଓ ଜଳଚକ୍ରରେ ବାଧା ଉପୁଜିବ ।
  • ମନୁଷ୍ୟ ନିଜ ଜୀବନ ଶୈଳୀରେ ଆବଶ୍ୟକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ସହିତ ନିଜର ସର୍ବନିମ୍ନ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଦୃଷିରେ ରଖ୍ ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦର’ ସମୁଚିତ ବ୍ୟବହାର କରିବା ବାଞ୍ଚନୀୟ ଅଟେ ।
  • ଜଙ୍ଗଲ ନଷ୍ଟ ହେଲେ ଜଙ୍ଗଲ ଅଧିବାସୀମାନଙ୍କର ଜୀବିକା ହରାଇ ବସିବେ । କେତେକ ଉଭିଦ ବିଲୁପ୍ତ ବା ଲୁପ୍ତପ୍ରାୟ ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟିହେବ ।

Question 16.
ତୁମ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ କମ୍ ପାଣି ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କର । ଏହି ଯୋଜନାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ତୁମେ କି କି ପଦକ୍ଷେପ ନେବ ଏବଂ ଏହା ପରିବେଶକୁ କିପରି ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ?
Answer:
କମ୍ ଜଳ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଯୋଜନା :

  • ବ୍ୟବହୃତ ଜଳକୁ ବଗିଚାରେ ବ୍ୟବହାର କରିବା ।
  • ବର୍ଷାଜଳ ଅମଳ ପ୍ରଣାଳୀ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ।
  • ଜଳ ସଞ୍ଚୟକାରୀ ନଳ, ଟ୍ୟାପ୍ ଓ ଶୌଚାଳୟ ବସାଇବା ।

ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ :

  • ପାଣି ବ୍ୟବହାର ନିମିତ୍ତ ତଦାରଖ କରିବା ଓ କମାଇବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥିର କରିବା ।
  • ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ।
  • ଜଳ ସଞ୍ଚୟକାରୀ ଯନ୍ତ୍ର ଲଗାଇବା ପାଇଁ ବିଶାରଦଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିବା ।

ପାରିବେଶିକ ହିତକର ପ୍ରଭାବ :

  • ଗୋଷ୍ଠୀ ମଧ୍ୟରେ ଜଳର ଦାୟିତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ ପୋଷଣୀୟ ବ୍ୟବହାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ।
  • ଜଳ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଓ ବଣ୍ଟନ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଶକ୍ତି ହ୍ରାସ ପାଇବା ।

Class 6 Science Chapter 11 Question Answer Odia Medium ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ

ଅଧ୍ବକ ଶିଖ୍

Question 1.
ଭାରତରେ ବର୍ଷା ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ଏକ ପୁରୁଣା ପ୍ରଥା । ତୁମ ରାଜ୍ୟରେ କିମ୍ବା ଦେଶରେ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସ୍ଥାନରେ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଥ‌ିବା କିଛି ପାରମ୍ପରିକ ବର୍ଷା ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣର କୌଶଳ ବିଷୟରେ ତଥ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ କର ।
Answer:
ପାରମ୍ପରିକ ବର୍ଷାଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ କୌଶଳ :

  • ଆମ ଦେଶରେ ବୃଷ୍ଟିଜଳକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରି ଆବଶ୍ୟକ ସମୟରେ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଏକ ଚିରାଚରିତ ପ୍ରଥା ଅଟେ ।
  • ଏଥିପାଇଁ ସବୁ ଗାଁ ମୁଣ୍ଡରେ ଏକ ପୋଖରୀ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥାଏ । ଗଡ଼ିଆ ଓ ପୋଖରୀରେ ଜଳ ସଞ୍ଚୟ ହେବାଦ୍ଵାରା ଏହି ଜଳ ଆସ୍ତେ ଆସ୍ତେ ଭୂତଳକୁ ପ୍ରବେଶ କରି ଭୂତଳ ଜଳର
  • ପରିମାଣ ବୃଦ୍ଧି କରାଇଥାଏ ।
  • ଏହି ଭୂତଳ ଜଳ ମାଟିତଳେ ଗତିକରି କୂଅ ଓ ନଳକୂଅ ଜରିଆରେ ପିଇବା ପାଣି ଆକାରରେ ଘରେ ଘରେ ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇଥାଏ ।
  • ଭୂତଳ ଓ ଭୂପୃଷ୍ଠ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣଦ୍ଵାରା ମାଟିର ଆର୍ଦ୍ରତା ବୃଦ୍ଧିପାଏ ଓ ମାଟିରୁ ଗଛପତ୍ର ତଥା ଫସଲକୁ ଜଳ ମିଳିଥାଏ ।
  • ଅନେକ ବନ୍ଧ ବା ଆଡ଼ିବନ୍ଧ ନିର୍ମାଣଦ୍ଵାରା ବର୍ଷାଜଳକୁ ସଂରକ୍ଷିତ ରଖି କାର୍ଯ୍ୟରେ ଲଗାଯାଇ ପାରୁଛି ।

Question 2.
ବୟସ୍କ କିମ୍ବା ତୁମ ଅଞ୍ଚଳର ଗୋଷ୍ଠୀ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ସହ ଯୋଗାଯୋଗ କରି ମାନବ ସ୍ଵାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ବାୟୁ ପ୍ରଦୂଷଣର ପ୍ରଭାବ ଅନୁସନ୍ଧାନ କର ଏବଂ ତୁମ ସ୍ଥାନୀୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ବାୟୁ ପ୍ରଦୂଷଣର ମୁଖ୍ୟ ଉତ୍ସଗୁଡ଼ିକୁ ଚିହ୍ନଟ କର । ତୁମ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଆଧାରରେ, ବାୟୁ ପ୍ରଦୂଷଣ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ତୁମ ବିଦ୍ୟାଳୟ କିମ୍ବା ଗୋଷ୍ଠୀ ଗ୍ରହଣ କରିପାରୁଥିବା ଦୁଇଟି ବ୍ୟବହାରିକ ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ପରାମର୍ଶ ଦିଅ ।
Answer:
(i) ମାନବ ସ୍ଵାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ବାୟୁ ପ୍ରଦୂଷଣର ପ୍ରଭାବ :

  • ଖଣି ଅଞ୍ଚଳର ପ୍ରଦୂଷଣ ଯୋଗୁଁ ‘ସିଲିକୋସିସ୍’ ରୋଗ ହୋଇଥାଏ ।
  • ଆଜ୍‌ବେଷ୍ଟସ୍ କଣିକା ଯୋଗୁଁ ‘ଆଜ୍‌ବେଷ୍ଟୋସିସ୍’ ରୋଗ ହୋଇଥାଏ ।
  • କୋଇଲା ଗୁଣ୍ଡ କଣିକା ଯୋଗୁଁ ‘ଆନ୍ତଃକୋସିସ୍’ ରୋଗ ହୋଇଥାଏ ।
  • ତୁଳା କଣିକା ଯୋଗୁଁ ‘ବିସିନୋସିସ୍’ ରୋଗ ହୋଇଥାଏ ।
  • ଆଖୁ କଣିକା ଯୋଗୁଁ ‘ବ୍ୟାଗସ୍‌ସିସ୍’ ରୋଗ ହୋଇଥାଏ ।

(ii) ବାୟୁ ପ୍ରଦୂଷଣର ମୁଖ୍ୟ ଉତ୍ସ :

  • ବିଭିନ୍ନ ଶିଳ୍ପ ଅନୁଷ୍ଠାନରେ ବିବିଧ ପ୍ରକ୍ରିୟା
  • ଜୀବାଶ୍ମ ଇନ୍ଧନର ଦହନ
  • ମୋଟରଯାନରୁ ନିର୍ଗତ ଧୂଆଁ
  • ଆଗ୍ନେୟଗିରି ଉଦ୍‌ଗିରଣ
  • ଧୂମ କୁହୁଡ଼ି ଓ ପ୍ୟାନ (PAN) ର ଉପସ୍ଥିତି

(iii) ବାୟୁ ପ୍ରଦୂଷଣ ହ୍ରାସ କରିବାର ଉପାୟ :

  • ପ୍ରଦୂଷଣ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥ‌ିବା ସ୍ଥାନରୁ ସେଗୁଡ଼ିକର ନିଷ୍କାସନ ନିବାରଣ
  • ଉପଯୋଗୀ ନିୟମ ପ୍ରଣୟନ
  • ଘରୋଇ ବ୍ୟବହାରରେ ଧୂମ ବିହୀନ ଚୁଲ୍ଲା ବ୍ୟବହାର କରିବା
  • ସବୁଜ ବଳୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବା
  • କୀଟନାଶକ ଓ ପୀଡ଼କମାରୀ କମ୍ ବ୍ୟବହାର କରିବା ।

Class 6 Science Chapter 11 Question Answer Odia Medium ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ

Question 3.
ତୁମ ଗ୍ରାମ /ସହରରେ ବିଭିନ୍ନ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଥିବା ମୁଖ୍ୟ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ଏବଂ ପଥରର ନାମ ଓ ବ୍ୟବହାରର ଏକ ତାଲିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କର ।
Answer:

କ୍ରମାଙ୍କ ମୁଖ୍ୟ ଖଣିଜର ନାମ ବ୍ୟବହାର
1. ବକ୍ସାଇଟ ଆଲୁମିନିୟମ ନିର୍ମିତ ଉପକରଣ
2. ହେମାଟାଇଟ୍ ଲୌହ ନିର୍ମିତ ଉପକରଣ
3. ମ୍ୟାଗ୍ନେସାଇଟ୍ ମ୍ୟାଗ୍ନେସିୟମ୍ ଉତ୍ପାଦାନ
4. ଗ୍ରୀନୋସାଇଟ୍ କ୍ୟାଡ଼ମିୟମ୍ ଉତ୍ପାଦାନ
5. ଗାଲେନା ଲିଡ୍ ଉତ୍ପାଦାନ
6. କାଲାଭୋରାଇଟ୍ ସୁନା ଉତ୍ପାଦାନ

Question 4.
ତୁମେ ଏକ ଇକୋ-କ୍ଲବ୍‌ର ମନିଟର । ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ସହାୟତାରେ ନିଜ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ବୃକ୍ଷରୋପଣ ଅଭିଯାନ ଆୟୋଜନ କର । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ସଂଗଠିତ କରିବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକୁ ତାଲିକାଭୁକ୍ତ କର । ଲଗାଯାଇଥିବା ଗଛଗୁଡ଼ିକର ନାମ ଏବଂ ଏହାର ଗୁରୁତ୍ଵ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଏକ ବିବରଣୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ କର ।
Answer:
ଇକୋ କ୍ଲବ :

  • ଇକୋ କ୍ଲବ ବା ପରିବେଶ କ୍ଲବ ହେଉଛି, ଆଗ୍ରହୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ, ଶିକ୍ଷକ, ସ୍ଵେଚ୍ଛାସେବୀମାନଙ୍କୁ ନେଇ ଗଠନ କରାଯାଇଥିବା ଏକ ଦଳ, ଯେଉଁମାନେ ପରିବେଶଗତ ସମସ୍ୟା ସମ୍ବନ୍ଧରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିଥା’ନ୍ତି ।
  • ବିଦ୍ୟାଳୟମାନଙ୍କରେ ଏହି କ୍ଲବ ମାଧ୍ୟମରେ ଉଦ୍ୟାନର ଉନ୍ନତି, ଜଳ ଅପଚୟ ହ୍ରାସ, ପୁନଃଚକ୍ରଣ ପଦକ୍ଷେପ, ଜଳ ଏବଂ ଶକ୍ତି ସଂରକ୍ଷଣ ଅଭିଯାନ ସମ୍ପର୍କରେ ସଚେତନତା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମମାନ ହାତକୁ ନିଆଯାଇଥାଏ ।
  • ଏହି କ୍ଲବ ସ୍ଥାନୀୟ ସଫେଇ ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟ, ସାମଗ୍ରୀରୁ ହସ୍ତ ଶିଳ୍ପରେ ପରିଣତ କରିବା ଭଳି ସୃଜନଶୀଳ ପ୍ରସାର ମଧ୍ୟ କରାଯାଇଥାଏ ।
  • ଓଡ଼ିଶାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଏହି କ୍ଲବ୍ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଅଛି । ଏଥ‌ିପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଆବଶ୍ୟକ ପାଣ୍ଠି ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି ।
କ୍ରମାଙ୍କ ଲଗାଯାଇଥିବା ଗଛର ନାମ ଗୁରୁତ୍ବ
1. ଗହମ, ଧାନ, ମକା, ମାଣ୍ଡିଆ ଶସ୍ୟ ପ୍ରଦାନକାରୀ ଉଭିଦ
2. ବୁଟ, ମୁଗ, ହରଡ଼, ମଶୁର ଡାଲିଜାତୀୟ ଉଦ୍ଭିଦ
3. ଆମ୍ବ, ପଣସ, ପିଜୁଳି, ଡାଳିମ୍ବ ଫଳ ଜାତୀୟ ଉଦ୍ଭିଦ
4. ଶାଗ, ପନିପରିବା ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନକାରୀ ଖାଦ୍ୟ
5. କଦଳୀ, ଆଖୁ ଶ୍ଵେତସାର ପ୍ରଦାନକାରୀ ଉଭିଦ
6. ଶାଗ, ଗାଜର, କଖାରୁ, ଭଣ୍ଡା ଭିଟାମିନ୍ A ର ଉତ୍ସ
7. ବନ୍ଧାକୋବି, ଫୁଲକୋବି, ବିଲାତି ଭିଟାମିନ୍ K ର ଉତ୍ସ
8. ଲେମ୍ବୁ, କମଳା, ସପୁରି, ଆମ୍ବ ଭିଟାମିନ୍ C ର ଉତ୍ସ
9. ତୁଳସୀ, ୟୁକାଲିପଟାସ୍‌, ନିମ୍ବ ଔଷଧୀୟ ବୃକ୍ଷ
10. ଗେଣ୍ଡୁ, ମନ୍ଦାର, ମଲ୍ଲୀ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରଦାନକାରୀ ଉଭିଦ

Class 6 Science Chapter 11 Question Answer Odia Medium ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ

ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।

[ଜୀବାଶ୍ମ, ବ୍ରାହ୍ମଣଭେଲ୍, ମୃତ୍ତିକା, ସୂର୍ଯ୍ୟ, ଖଣିଜ]

(a) ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର _______ ଠାରେ ପବନକଳ ଫାର୍ମ ଅଛି ।
Answer:
ବ୍ରାହ୍ମଣ ଭେଲ

(b) ପୃଥ‌ିବୀରେ ଶକ୍ତିର ମୁଖ୍ୟ ଉତ୍ସ ____ ଅଟେ ।
Answer:
ସୂର୍ଯ୍ୟ

(c) ଜୈବ ବିବିଧତା ପାଇଁ _____ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ ।
Answer:
ମୃର୍ତ୍ତିକ ।

(d) କୋବାଲଟ୍ ଏକ ______ ପଦାର୍ଥ ।
Answer:
ଖଣିଜ

(e) ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍‌କୁ ______ ଇନ୍ଧନ କୁହାଯାଏ ।
Answer:
ଜୀବାଶ୍ମ

ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।

[୨/୩, ୧୯୭୦, ଜୀବାଶ୍ମ ଇନ୍ଧନ, ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୨, ୧%]

(a) ବାୟୁରେ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗ୍ୟାସର ପରିମାଣ ______ ।
Answer:
୧%

(b) ପୃଥ‌ିବୀପୃଷ୍ଠର ________ ଭାଗ ଜଳ ଅଟେ ।
Answer:
୨/୩

Class 6 Science Chapter 11 Question Answer Odia Medium ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ

(c) ବିଶ୍ଵ ଜଳ ଦିବସ _______ ତାରିଖରେ ପାଳିତ ହୁଏ ।
Answer:
ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୨

(d) ଚିପ୍‌। ଆନ୍ଦୋଳନ ______ ଦ ଶ କ ର ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ହୋଇଥିଲା ।
Answer:
୧୯୭୦

(e) ________ ତିଆରି ହେବାକୁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ବର୍ଷ ଲାଗିଥାଏ ।
Answer:
ଜୀବାଶ୍ମ ଇନ୍ଧନ

ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।

[ଚେର, ହାଲୁକା ଓ କୋହଳ, କୋଇଲା, LPG, ଅମ୍ଳଜାନ ]

(a) ଆମର ବଞ୍ଚିବା ପାଇଁ _____ ଗ୍ୟାସ ର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି ।
Answer:
ଅମ୍ଳଜାନ

(b) ଗଛର ___ ଅଂଶ ମାଟିକୁ ଧୋଇଯିବାରୁ ରକ୍ଷା କରେ ।
Answer:
ଚେର

(c) ଜିଆ ମାଟିକୁ ______ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ ।
Answer:
ହାଲୁକା ଓ କୋହଳ

(d) _____ ମୁଖ୍ୟତଃ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ ।
Answer:
କୋଇଲା

Class 6 Science Chapter 11 Question Answer Odia Medium ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ

(e) ତରଳ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ଗ୍ୟାସ୍‌କୁ ______ କୁହାଯାଏ ।
Answer:
LPG

ଉକ୍ତିଟି ଭୁଲ ଥିଲେ (✗) ଓ ଠିକ୍ ଥିଲେ (✓) ଚିହ୍ନ ଦିଅ । (ପ୍ରଶ୍ନ ସହିତ ଉତ୍ତର)

(a) ନିଃଶ୍ଵାସ ବାୟୁରେ ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ଗ୍ୟାସ୍ ରହିଥାଏ ।
Answer:
(✓)

(b) ପବନଦ୍ଵାରା ପବନ କଳର ଡେଣା ବୁଲିଥାଏ ।
Answer:
(✓)

(c) ପୃଥ‌ିବୀ ପୃଷ୍ଠର ମଧୁର ଜଳର ଉତ୍ସ ଅସୀମିତ ।
Answer:
(✗)

(d) ବନ୍ୟଜନ୍ତୁଙ୍କ ପାଇଁ ଜଙ୍ଗଲ ଏକ ପ୍ରାକୃତିକ ବାସସ୍ଥଳୀ ।
Answer:
(✓)

(e) ଜୀବଜଗତର ବିବିଧତା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜୀବ ପାଇଁ ଖାଦ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ ।
Answer:
(✓)

ଉକ୍ତିଟି ଭୁଲ ଥିଲେ (✗) ଓ ଠିକ୍ ଥିଲେ (✓) ଚିହ୍ନ ଦିଅ । (ପ୍ରଶ୍ନ ସହିତ ଉତ୍ତର)

(a) ପ୍ରଶ୍ଵାସ ବାୟୁରେ ଅମ୍ଳଜାନ ଥାଏ ।
Answer:
(✓)

(b) ବାୟୁ ହେଉଛି ଅନେକ ଗ୍ୟାସ୍‌ର ଏକ ମିଶ୍ରଣ ।
Answer:
(✓)

Class 6 Science Chapter 11 Question Answer Odia Medium ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ

(c) ବାୟୁ ଓ ଜଳ ଆମ ପାଇଁ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ନୁହେଁ ।
(✗)

(d) ପ୍ରଦୂଷିତ ଜଳ ଜୀବଜନ୍ତୁଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଯୋଗୀ ଅଟେ ।
(✗)

(e) ସୂର୍ଯ୍ୟ ପୃଥ‌ିବୀର ଶକ୍ତିର ମୁଖ୍ୟ ଉତ୍ସ ଅଟନ୍ତି ।
Answer:
(✓)

ଉକ୍ତିଟି ଭୁଲ ଥିଲେ (✗) ଓ ଠିକ୍ ଥିଲେ (✓) ଚିହ୍ନ ଦିଅ । (ପ୍ରଶ୍ନ ସହିତ ଉତ୍ତର)

(a) ଆମେ ସମସ୍ତେ ପ୍ରକୃତି ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ ।
Answer:
(✓)

(b) ଆମେ ନିଃଶ୍ଵାସ ନେଇ ପ୍ରଶ୍ଵାସ ଛାଡ଼ିଥାଉ ।
Answer:
(✓)

(c) ଗତିଶୀଳ ବାୟୁକୁ ପବନ କୁହାଯାଏ ।
Answer:
(✓)

(d) କେବଳ ପୁନଃ ବ୍ୟବହାର ଜଳ ସଞ୍ଚୟରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ ।
Answer:
(✗)

Class 6 Science Chapter 11 Question Answer Odia Medium ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ

(e) ସମସ୍ତ ପ୍ରାଣୀ ଓ ଉଦ୍ଭିଦ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ ନୁହଁନ୍ତି ।
Answer:
(✗)

‘କ’ ଓ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ ସ୍ଥାପନ କର । (ପ୍ରଶ୍ନ ସହିତ ଉତ୍ତର)

କ ଖ
(a) ତାମିଲନାଡୁ ଗ୍ରାନାଇଟ୍
(b) ରାଜସ୍ଥାନ ଜୀବାଶ୍ମ ଇନ୍ଧନ
(c) ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ମୁପାଣ୍ଡଲ
(d) ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ ପଥର ଜୈସଲମେର
(e) ପରି ବହନ ବ୍ରାହ୍ମଣ ଭେଲର

Answer:

କ ଖ
(a) ତାମିଲନାଡୁ ମୁପାଣ୍ଡଲ
(b) ରାଜସ୍ଥାନ ଜୈସଲମେର
(c) ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ରାହ୍ମଣ ଭେଲର
(d) ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ ପଥର ଗ୍ରାନାଇଟ୍
(e) ପରି ବହନ ଜୀବାଶ୍ମ ଇନ୍ଧନ

Class 6 Science Chapter 11 Question Answer Odia Medium ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ

ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।

(a) ଯବକ୍ଷାରଜାନ : ୭୮% :: ଅମ୍ଳଜାନ : ______
Answer:
୨୧%

(b) ପ୍ରଶ୍ଵାସ : ଅମ୍ଳଜାନ :: ନିଃଶ୍ଵାସ : ______
Answer:
ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ

(c) ତାମିଲନାଡୁ : ମୁପାଣ୍ଡଲ :: ରାଜସ୍ଥାନ_____
Answer:
ଜୈସଲମେର

(d) ସୌର ପ୍ୟାନେଲ : ବିଜୁଳି ଉତ୍ପାଦନ :: ସୌର ହିଟର : ______
Answer:
ପାଣି ଗରମ

(e) ବନ ମହୋତ୍ସବ ସପ୍ତାହ : ଜୁଲାଇ ମାସ ବିଶ୍ଵ ଜଳ ଦିବସ : _____
Answer:
ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୨

ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।

(a) CNG : Compressed Natural Gas :: LPG : _____
Answer:
Liquified Petroleum Gas

(b) ବସ : ଡିଜେଲ :: ଉଡ଼ାଜାହାଜ : ______
Answer:
ଗ୍ୟାସୋଲିନ

Class 6 Science Chapter 11 Question Answer Odia Medium ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ

(c) ସୌର ଶକ୍ତି : ଅସୀମିତ :: ଜୀବାଶ୍ମ ଇନ୍ଧନ : ______
Answer:
ସୀମିତ

(d) ଜଳ : ନବୀକରଣ ଯୋଗ୍ୟ :: କୋଇଲା : ______
Answer:
ନବୀକରଣ ଅଯୋଗ୍ୟ

(e) ଜଙ୍ଗଲ : ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ :: କ ଠ ଚଉକି : ______
Answer:
ମନୁଷ୍ୟକୃତ ସମ୍ବଳ

ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ପ୍ରଶ୍ନୋତ୍ତର

Question 1.
କାହାକୁ କୁହନ୍ତି ସଂକ୍ଷେପରେ ଲେଖ । (ପ୍ରଶ୍ନ ସହ ଉତ୍ତର)
(a) ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ : ପ୍ରକୃତିରେ ଥିବା ଯେଉଁ ବିଭିନ୍ନ ଉପାଦାନଗୁଡ଼ିକଦ୍ଵାରା ଜୀବଜଗତ ଓ ବିଶେଷତଃ ମନୁଷ୍ୟ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଓ ପରୋକ୍ଷ ଭାବରେ ଉପକୃତ ହୋଇଥାଏ, ସେଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ କୁହାଯାଏ ।

(b) ବାୟୁମଣ୍ଡଳ : ପୃଥ‌ିବୀପୃଷ୍ଠକୁ ଘେରି ରହିଥ‌ିବା ବାୟୁର ଆସ୍ତରଣକୁ ବାୟୁମଣ୍ଡଳ କୁହାଯାଏ । ବାୟୁ ବିଭିନ୍ନ ଗ୍ୟାସର ମିଶ୍ରଣ ଅଟେ । ଏଥୁରେ ଯବକ୍ଷାରଜାନ ୭୮%, ଅମ୍ଳଜାନ ୨୧% ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗ୍ୟାସ୍‌ ୧% ରହିଥାଏ ।

(e) ପବନ କଳ : ଯେଉଁ ଉପ କ ର ଣ ସହାୟତାରେ ବାୟୁର ଗତି ଜ ଶକ୍ତି କୁ ଉପଯୋଗ କରି ଜେନେରେଟର ଚଳାଇ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ କରାଯାଏ, ତାହାକୁ ପବନ କଳ କୁହାଯାଏ ।

(d) ପବନ କଳ ଫାର୍ମ : ଏହା ହେଉଛି ଏକ ଅଞ୍ଚଳ ଯେଉଁଠାରେ ବହୁସଂଖ୍ୟକ ପବନ କଳମାନ ରହିଥାଏ । ଏଠାରେ ବିଜୁଳି ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ପବନର ଶକ୍ତି ବ୍ୟବ ହାର କରାଯାଏ । ତାମିଲ ନାଡୁର ମୁପାଣ୍ଡଳ ଓ ରାଜସ୍ଥାନର ଜୈସଲମେରଠାରେ ପବନକଳ ଫାର୍ମ ଅଛି ।

(e) ଜଳ ମଣ୍ଡଳ : ପୃଥ‌ିବୀରେ ଥ‌ିବା ସମସ୍ତ ଜଳ ଭାଗକୁ ନେଇ ଜଳମଣ୍ଡଳ ଗଠିତ । ଭୂପୃଷ୍ଠର ପ୍ରାୟ ତିନି ଚତୁର୍ଥାଂଶ ଜଳଦ୍ଵାରା ଆଚ୍ଛାଦିତ ହୋଇଥାଏ । ସମୁଦାୟ ଜଳର ୯୭.୫ ଶତାଂଶ ଲୁଣିଜଳ ଓ ୨.୫ ଶତାଂଶ ମଧୁର ଜଳ ଅଟେ ।

Class 6 Science Chapter 11 Question Answer Odia Medium ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ

(f) ଜଳ ପ୍ରଦୂଷଣ : ବଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ଜଳ ଅପରିହାର୍ଯ୍ୟ । ଏହା ଉଭୟ ଦ୍ରବ ଓ ଦ୍ରାବକ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାଏ । ଘର ଓ ଶିଳ୍ପରୁ ବାହାରୁ ଥ‌ିବା ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତଦ୍ୱାରା ଜଳ ଦୂଷିତ
ହୋ ଇଥାଏ, ଏହାକୁ ଜଳ ପ୍ରଦୂଷଣ କୁହାଯାଏ । ଏହି ପ୍ରଦୂଷିତ ଜଳ ଜୀବମାନଙ୍କ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଉପଯୋଗୀ ନୁହେଁ ।

(g) ଜଳର ପୁନଃ ବ୍ୟବହାର : ଏହି ପ୍ରଣାଳୀ ଅବଲମ୍ବନରେ ପ୍ରଥମେ ବିଭିନ୍ନ ଉତ୍ସରୁ ଜଳ ସଂଗ୍ରହ କରାଯାଇ ଆବଶ୍ୟକ ବିଶୋଧନ କରାଯାଏ । ଏହି ବିଶୋଧ ପୁନଃପ୍ରାପ୍ତ ଜଳକୁ ବିଭିନ୍ନ ଲାଭଦାୟକ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ବଣ୍ଟନ କରାଯାଏ ।

(h) ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ : ବୃଷ୍ଟି ଜଳ ଓ ନଦୀରେ ପ୍ରବାହିତ ଜଳକୁ ବିଭିନ୍ନ ଉପାୟ ଯଥା ପୋଖରୀ ଓ ଗଡ଼ିଆ ନିର୍ମାଣ ସହିତ ଆଡ଼ିବନ୍ଧ ବ। ଅଟକ ବନ୍ଧ ଦ୍ଵାର। ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ କରାଯାଇଥାଏ । ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ଭାରତର ଏକ ପୁରୁଣା ପ୍ରଥା ଅଟେ ।

(i) ବର୍ଷାଜଳ ଅମଳ : ଏହା ଭାରତରେ ଏକ ପୁରୁଣା ପ୍ରଥା । ଅନେକ କୋଠାରେ ବର୍ଷାଜଳକୁ ସଂଗ୍ରହ କରାଯାଇ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ବିପୁଳ ପରିମାଣରେ ସଂରକ୍ଷଣ କରାଯାଏ । ଏହା ଏକ ପାରମ୍ପରିକ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ଉପାୟ ଅଟେ ।

(j) ବିଶ୍ଵ ଜଳ ଦିବସ : ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଷ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୨ ତାରିଖରେ ବିଶ୍ଵ ଜଳ ଦିବସ ପାଳନ କରାଯାଏ । ମଧୁର ଜଳର ଗୁରୁତ୍ଵ ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ଜଳ ସମ୍ପଦର ସ୍ଥାୟୀ ପରିଚାଳନା କରିବା ଏହାର ମୁଖ୍ୟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଅଟେ ।

(k) ସୌର ରନ୍ଧକ : ଯେଉଁ ଉପକରଣଦ୍ୱାରା ସୌରତାପରେ ରୋଷେଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଏ, ତାହାକୁ ସୌର ରନ୍ଧକ ବା ସୌର ଚୁଲା ବା ସୌର କୁ କର କୁହାଯାଏ । ଏଥିରେ ସୌରତାପ ସିଧାସଲଖ ରୋଷେଇ ଦ୍ରବ୍ୟକୁ ଗରମ କରିଥାଏ ।

(l) ସୌର ସେଲ : ଏହି ଉପକ ର ଣ ଦ୍ଵା । ର। ସୌରଶକ୍ତିକୁ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଶକ୍ତିରେ ପରିଣତ କରାଯାଇ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଉପଯୋଗ ଜରାଯାଏ । ସୌର ସେଲ୍‌ରେ ସୌରଶକ୍ତିର ସିଧାସଳଖ ବିନଯୋଗ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ବିଭବାନ୍ତର ସୃଷ୍ଟି କରେ । ଏଥରେ ଆଲୋକ ପଡୁଥିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ପ୍ରବାହ ଚାଲୁରୁ ହେ । ସୌର ହିଟରରେ ପାଣି ଗରମ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଏ ।

(m) ବନମହୋତ୍ସବ ସପ୍ତାହ : ଜୁଲାଇ ମାସରେ – ସାରା ଦେଶରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଳନ କରାଯାଏ । ଏହା ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ଯେଉଁଥରେ ନୂତନ ଗଛ ଲଗାଯାଏ ଏବଂ ଜଙ୍ଗ ଲ ର ସୁ ର କ୍ଷା ଓ ସଂର କ୍ଷଣ ପାଇଁ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଏ ।

(n) ଚିପ୍‌ ଆନ୍ଦୋଳନ : ୧୯୭୦ ଦଶକର ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ଏହି ଆନ୍ଦୋଳନର ସୂତ୍ରପାତ ହୋଇଥିଲା । ଏଥିରେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ସ୍ଥାନୀୟ ମହିଳାମାନେ ଗଛ କଟାଯିବାକୁ ବିରୋଧ କରି ଗଛଗୁଡ଼ିକୁ କୁଣ୍ଢାଇ ଧରିଥିଲେ ।

(o) ପ୍ରାକୃତିକ ବନୀକରଣ : ଗଛର ଚେର ମାଟିକୁ ଧରି ରଖୁବା ଏବଂ ଏହାକୁ ଧୋଇଯିବାରୁ ରକ୍ଷାକରେ । ଗଛରୁ ପଡୁଥୁବା ପତ୍ର ବିଘଟିତ ହୋଇ ମାଟିର ଉର୍ବରତା ବଢ଼ାଇଥାଏ । ଏହି ମାଟିରେ ନୂତନ ଚାରାଗଛ ଭଲ ଭାବରେ ବଢ଼ିଥାଏ ।

Class 6 Science Chapter 11 Question Answer Odia Medium ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ

(p) ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ : ଏଗୁ ଡ଼ିକ ମାଟି ତଳୁ ବାହାରୁଥ‌ିବା ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ ଯାହାର ପରି ମାଣ ସୀମିତ ଅଟେ । ଏଗୁଡ଼ିକର ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ସଂଯମ ଆଚର ଣ ର ଆ ବ ଶ୍ୟ କ ତ । ର ହିଛି । ପୁ ନଃ ଚ କ୍ର ଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଏଗୁଡ଼ିକୁ ପୁନର୍ବାର ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ ।

(j) ଜୀବ ଶ୍ମ ଇନ୍ଧନ : ଜୀ ବ ମା ନ ଙ୍କ ର ଅଂଶବିଶେଷକୁ ଜୀବାଶ୍ମ କୁହାଯାଏ । ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ୍, କୋଇଲା ଓ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ଏହାର ଉଦାହରଣ ଅଟେ । ଏ ପ୍ରକାର ଇନ୍ଧନ ସୃଷ୍ଟି ହେବାପାଇଁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ବର୍ଷ ଲାଗିଥାଏ ।

(r) CNG : ସଂପୀଡ଼ିତ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସକୁ ସଂକ୍ଷେପରେ CNG କୁହାଯାଏ । ଏହାକୁ ଯାନ ବାହ ନ ରେ ଇନ୍ଧନ ଭାବରେ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ । ଏହା ପେଟ୍ରୋଲ ଓ ଡିଜେଲ ତୁଳନାରେ ଅଧିକ ସ୍ଵଚ୍ଛ ଅଟେ ।

(s) LPG : ତରଳୀକୃତ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଗ୍ୟାସକୁ LPG କୁହାଯାଏ । ଏହାକୁ ଛୋଟ ଛୋଟ ଲାଲ ସିଲିଣ୍ଡରରେ ଭର୍ତ୍ତିକରି ଘରୋଇ ଇନ୍ଧନ ଭାବେ ବ୍ୟବହାର କରିବା ପାଇଁ ବିତରଣ କରାଯାଇଥାଏ ।

(t) ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ : ପ୍ରକୃତିରୁ ଆମେ ଯେଉଁ ସମ୍ପଦ ପାଇଥାଉ, ତାହାକୁ ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ କୁହାଯାଏ । ପୃଥ‌ିବୀର ସମସ୍ତ ଜୀବଜଗତକୁ ବଞ୍ଚାଇ ରଖୁବା ପାଇଁ ଏଗୁଡ଼ିକ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସମ୍ବଳ ଅଟନ୍ତି ।

(u) ମନୁଷ୍ୟକୃତ ସମ୍ବଳ : ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦକୁ ଆମେ ନି ଜ ସୁବିଧା ପାଇଁ ଅନେକ ଉପଯୋଗୀ ଜିନିଷ ତିଆରି କରିବାରେ ବ୍ୟବହାର କରିଥାଉ । ମନୁଷ୍ୟ ଦ୍ଵାରା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଏପରି ସମ୍ବଳକୁ ମନୁଷ୍ୟକୃତ ସମ୍ବଳ କୁହାଯାଏ ।

(v) ନବୀକରଣ ଯୋଗ୍ୟ ସମ୍ବଳ : ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ନବୀକରଣ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ହେଉଥ‌ିବା ସମ୍ବଳକୁ ନବୀକରଣ ଯୋଗ୍ୟ ସମ୍ବଳ କୁହାଯାଏ । ଭଉଦାହରଣ : ଜୀବଜଗତ

(w) ନବୀକରଣ ଅଯୋଗ୍ୟ ସମ୍ବଳ : ଯେଉଁ ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ବଳଗୁଡ଼ିକୁ ଉପଯୁକ୍ତ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ନୂତନଭାବେ ଉତ୍ପନ୍ନ ବା ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରାଯାଇ ପାରିବ ନାହିଁ, ତାହାକୁ ନବୀକରଣ ଅଯୋଗ୍ୟ ସମ୍ବଳ କୁହାଯାଏ ।
ଉ ଦ। ହ ର ଣ : ପ୍ରାକ୍ ତି କ ଗ୍ୟାସ୍ , ପେଟ୍ରୋଲିୟମ, କୋଇଲା ଇତ୍ୟାଦି ।

Class 6 Science Chapter 11 Question Answer Odia Medium ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ

ଦୀର୍ଘ ପ୍ରଶ୍ନୋତ୍ତର

Question 1.
ଆମର ବଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ଅମ୍ଳଜାନ ଏକାନ୍ତ ଆବଶ୍ୟକ ଅଟେ, ଏହାକୁ କିପରି ପରୀକ୍ଷା କରିବା ?
Answer:

  • ଦୀର୍ଘ ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଶ୍ଵାସକୁ ଅଟକାଇବା କଷ୍ଟକର ଅଟେ । ଆମେ ଯେଉଁ ବାୟୁକୁ ପ୍ରଶ୍ଵାସରେ ନେଉଛୁ, ସେଥୁରେ ଅମ୍ଳଜାନ ରହିଥାଏ ।
  • ଆମ ଶରୀରର ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପାଦନ କରିବା ପାଇଁ ଅମ୍ଳଜାନର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଥାଏ ।
  • ଦୀର୍ଘ ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଶ୍ଵାସ ବାୟୁକୁ ଅଟକାଇ ରଖିଲେ ଆମ ଶରୀରର କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପାଦନ ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଅମ୍ଳଜାନ ମିଳି ନଥାଏ, ସୁତରାଂ ଆମର ବଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ଅମ୍ଳଜାନର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ।

Question 2.
କେଉଁ କାରଣରୁ ବାୟୁ ଏକ ମିଶ୍ରଣ ଅଟେ ?
Answer:

  • ବାୟୁରେ ଯବକ୍ଷାରଜାନ, ଅମ୍ଳଜାନ ସହିତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗ୍ୟାସ୍ ଯଥା – ଆର୍ଶନ, ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗ୍ୟାସ୍ କମ୍ ମାତ୍ରାରେ ରହିଥାଏ ।
  • ବାୟୁରେ ଯବକ୍ଷାରଜାନର ପରିମାଣ ୭୮%, ଅମ୍ଳଜାନର ପରି ମାଣ ୨୧%, ଆର୍ଶନ, ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ଗ୍ୟାସ୍ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗ୍ୟାସର ପରିମାଣ ୧% ଥିବାରୁ ବାୟୁ ଏକ ମିଶ୍ରଣ ଅଟେ ।

Class 6 Science Chapter 11 Question Answer Odia Medium ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ

Question 3.
ଗୋଟିଏ ପବନ ଚକ୍ରି ତିଆରି କରିବାର ଆବଶ୍ୟକ ସୋପାନଗୁଡ଼ିକୁ ଚିତ୍ରରେ ଦର୍ଶାଅ । (ବର୍ଣ୍ଣନା ଅନାବଶ୍ୟକ)
Answer:
Class 6 Science Chapter 11 Question Answer Odia Medium ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ 6

Question 4.
ପବନ କଳ କିପରି କାର୍ଯ୍ୟ କରେ ?
Answer:
(i) ଗତି ଶୀଳ ବାୟୁକୁ ପବନ କୁହାଯାଏ । ବେଳେବେଳେ ଏହା ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବହିଥାଏ । ପବନଦ୍ଵାରା ପବନ କଳର ଡେଣା ବୁଲିଥାଏ ।
(ii) ପବନ କଳରେ ଅକ୍ଷ ସହ ଜେନେରେଟର ନାମକ ଏକ ଉପକରଣକୁ ସଂଯୋଗ କରି ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉତ୍ପାଦନ କରାଯାଏ ।
(iii) ଏହାଦ୍ଵାରା ଅଟାକଳ ଚଳାଇବା, କୂଅରୁ ପାଣି ଉଠାଇବା, କିମ୍ବା ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଏହାକୁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଥାଏ ।

Question 5.
ପବନକଳ ଫାର୍ମ କାହାକୁ କୁହାଯାଏ ?
Answer:

  • ପବନ କଳ ଫାର୍ମ ହେଉଛି ଏକ ଅଞ୍ଚଳ ଯେଉଁଠାରେ ବହୁସଂଖ୍ୟକ ପବନକଳମାନ ରହିଥାଏ । ଏଠାରେ ବିଜୁଳି ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ପବନର ଗତିଜ ଶକ୍ତିକୁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ।
  • ତାମିଲନାଡୁର ମୁପାଣ୍ଡଲ ପବନକଳ ଫାର୍ମ, ରାଜସ୍ଥାନର ଜୈସେଲମେର ପବନକଳ ଫାର୍ମ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ବ୍ରାହ୍ମଣ ଭେଲର ପବନକଳ ଫାର୍ମ ଆମ ଦେଶର କେତେକ ଅଗ୍ରଣୀ ପବନକଳ ଫାର୍ମର ଉଦାହରଣ ।

Question 6.
ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନରେ ଜଳର କେତେକ ବ୍ୟବହାର ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଲେଖ ।
Answer:
(i) ପିଇବା, ରୋଷେଇ କରିବା, ଗାଧୋଇବା, ଲୁଗା ସଫା କରିବା କାର୍ଯ୍ୟରେ ଜଳର ବ୍ୟବହାର ହୋଇଥାଏ ।
(ii) ଜଳସେଚନ, ପଶୁପାଳନ ଓ ଶିଳ୍ପରେ ଏହାର ବ୍ୟବହାର ହୋଇଥାଏ ।
(iii) ଗୃହନିର୍ମାଣ, ମତ୍ସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ, ଲୁଣଚାଷ ପାଇଁ ଜଳ ଆବଶ୍ୟକ ହୋଇଥାଏ ।

Class 6 Science Chapter 11 Question Answer Odia Medium ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ

Question 7.
ଜଳର ବିଭିନ୍ନ ଉତ୍ସଗୁଡ଼ିକର ନାମ ଲେଖ ।
Answer:
(i) ପୃଥ‌ିବୀପୃଷ୍ଠର ପ୍ରାୟ ଦୁଇତୃତୀୟାଂଶ ଜଳ ଦ୍ଵାରା ଆବୃତ ହୋଇଅଛି ।
(ii) ଅଧିକାଂଶ ଜଳ ସମୁଦ୍ର ଓ ମହାସାଗରରେ ମିଶିଥାଏ ।
(iii) ସମୁଦ୍ର ଓ ମହାସାଗରର ଜଳ ଲବଣାକ୍ତ ଅଟେ ।
(iv) ବରଫ, ନଦୀ, ହ୍ରଦ ଓ ଭୂତଳ ଜଳ ମଧୁର ଅଟେ ।

Question 8.
ଜଳ ଅପଚୟ ହ୍ରାସ କରିବାର ଉପାୟ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କର ।
Answer:
(i) ବ୍ୟବହାର କରୁ ନଥିବା ସମୟରେ ପାଣି ଟ୍ୟାପ୍ ବନ୍ଦ ରଖୁ ।
(ii) ପାଇପ୍ ପାଣିର ଲିକେଜ୍ ସର୍ବଦା
(iii) ଜଳର ପୁନଃବ୍ୟବହାର କରିବା କରିବା ।
(iv) ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା !

Question 9.
ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ କେତେକ ସ୍ଲୋଗାନ୍ ଲେଖ ।
Answer:
(i) ଜଳ ବଞ୍ଚାଅ ଜୀବନ ବଞ୍ଚାଅ’ ।
(ii) କାଲିର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଆଜି ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ କରନ୍ତୁ ।
(iii) ‘ପ୍ରତ୍ୟେକ ବୁନ୍ଦା ମୂଲ୍ୟବାନ’ ।
(iv) ଜଳ ହିଁ ଜୀବନ ।
(v) ପାଣି ବିଷୟରେ ବୁଦ୍ଧିମାନ ହୁଅନ୍ତୁ !
(vi) ପାଣି ବଞ୍ଚାନ୍ତୁ, ଜୀବନକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖନ୍ତୁ ।
(vii) ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ଆସନ୍ତା କାଲି ପାଇଁ ଆଜିଠୁ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ କରନ୍ତୁ ।
(viii) ଜଳକୁ ବୁଦ୍ଧିମାନର ସହ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ ।
(ix) ଜଳ ହିଁ ଜୀବନ, ଏହାକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କର ।
(x) ଜଳ ସଞ୍ଚୟ କର — ଏହା ଜୀବନର ସର୍ବୋତ୍ତମ ନିବେଶ ।

Class 6 Science Chapter 11 Question Answer Odia Medium ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ

Question 10.
ପାରମ୍ପରିକ ପଦ୍ଧତିରେ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣର ବିଭିନ୍ନ ଉପାୟଗୁଡ଼ିକ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଆଲୋକପାତ କର ।
Answer:
(i) ଛାତ ଉପରେ ବର୍ଷାଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ !
(ii) କୁଣ୍ଡଭଳି ଟାଙ୍କି ନିର୍ମାଣ
(iii) ଆଡ଼ିବନ୍ଧ ନିର୍ମାଣ
(iv) ମାଟି ବନ୍ଧ ନିର୍ମାଣ
(v) ପୋଖରୀ, ହ୍ରଦ, କେନାଲ ନିର୍ମାଣ
(vi) ଭୂମିଗତ ଟାଙ୍କି ନିର୍ମାଣ

Question 11.
ବିଶ୍ୱ ଜଳ ଦିବସ ପାଳନର ତାତ୍ପର୍ଯ୍ୟ କ’ଣ ?
Answer:
ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଷ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୨ ତାରିଖକୁ ବିଶ୍ଵ ଜଳ ଦିବସ ଭାବେ ପାଳନ କରା ଯାଇ ଥାଏ । ଏହାର ତାତ୍ପର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି :
(i) ଜଳ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ।
(ii) ସ୍ଥାୟୀ ପରିଚାଳନାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ।
(iii) ସ୍ୱେଚ୍ଛାକୃତ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା !
(iv) ଜଳପ୍ରତି ରହିଥ‌ି ବିପଦ ପ୍ରତି ସଚେତନ ହେବା ।
(v) ଜଳ ସଂକଟ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ସଚେତନତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ।
(vi) ଜଳ ସମ୍ପଦର ସ୍ଥାୟୀ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ଉପାୟ ସ୍ଥିର କରିବା ।

Question 12.
ସୌରଶକ୍ତିର କେତେକ ବ୍ୟବହାର ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଲେଖ ।
Answer:
(i) ଦିନବେଳେ ଓଦା ଦ୍ରବ୍ୟ ଶୁଖାଇବା ।
(ii) ସୌର ରନ୍ଧକଦ୍ଵାରା ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ।
(iii) ସୌର ତାପକଦ୍ଵାରା ପାଣି ଗରମ କରିବା ।
(iv) ସୌର ସେଲ୍‌ର ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ କରିବା ।
(v) ସୌର ଶକ୍ତିଦ୍ଵାରା ଉଭିଦ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥାଏ ।
(vi) ସୌର ଶକ୍ତି ଯୋଗୁଁ ବାୟୁ ପ୍ରବାହ ସମ୍ଭବପର ହୋଇଥାଏ ।

Class 6 Science Chapter 11 Question Answer Odia Medium ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ

Question 13.
ଯଦି କିଛିଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଦୃଶ୍ୟମାନ ନ ହୁଅନ୍ତି ତେବେ କ’ଣ ହେବ ?
Answer:
(i) ଦିନବେଳେ ଆମକୁ କୃତ୍ରିମ ଆଲୋ।କ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ।
(ii) ଦିନବେଳେ ଆକାଶରେ ତାରାମାନ ଦେଖାଯିବେ ।
(iii) ସୌର ରନ୍ଧକ, ସୌର ହିଟର, ସୌର ସେଲ୍ କାର୍ଯ୍ୟ କରିପାରିବ ନାହିଁ ।
(iv) ସବୁଜ ଉଭିଦମାନେ ନିଜ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତି କରି ନପାରି ମରିଯିବେ ।
(y) ବାୟୁ ପ୍ରବାହ ହେବନାହିଁ ।
(vi) ବର୍ଷା ମଧ୍ୟ ହେବନାହିଁ ।

Question 14.
ବନ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନର ତାତ୍ପର୍ଯ୍ୟ କ’ଣ ?
Answer:
(i) ଜଙ୍ଗଲ କ୍ଷୟ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ।
(ii) ବୃକ୍ଷରୋପଣ ଓ ସଂରକ୍ଷଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହି ତ କରିବା ।
(iii) ମୃତ୍ତିକା କ୍ଷୟକୁ ବନ୍ଦ କରିବା ।
(iv) ପରିବେଶକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖୁବା ।
(v) ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ପ୍ରଶମିତ କରିବା ।
(vi) ଜୈବ ବିବିଧତାକୁ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିବା ।
(vii) ଜଳଚକ୍ରକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ।

Leave a Comment