Class 5 Maths Chapter 12 Question Answer Odia Medium ସମୟର ମାପ

Students can use Class 5 Math Solution Odia Medium and Class 5 Maths Chapter 12 Question Answer Odia Medium ସମୟର ମାପ to check their answers after solving exercises.

5th Class Maths Chapter 12 Question Answer Odia Medium

Class 5 Maths Chapter 12 Odia Medium

ରାଘବ ସକାଳେ ଯୋଗ ଅଭ୍ୟାସ କରେ ।

Page No. (୧୫୫ to ୧୫୬)
Class 5 Maths Chapter 12 Question Answer Odia Medium ସମୟର ମାପ 1

ଆସ ଜାଣିବା

Question 1.
ରାଘବ କେତେବେଳେ ଯୋଗ ଅଭ୍ୟାସ ଆରମ୍ଭ କଲେ ?
Solution:
୫.୩୫ a.m.

Question 2.
ସେ କେତେବେଳେ ଶେଷ କଲେ ?
Solution:
୫.୫୫ a.m.

Question 3.
ସେ ଯୋଗଅଭ୍ୟାସ କରିବାରେ କେତେ ସମୟ ନେଲେ ?
Solution:
ସେ ସମୟ ନେଲେ = ଯୋଗ ଶେଷ ହେବା ସମୟ – ଯୋଗ ଆରମ୍ଭ ସମୟ = ୫.୫୫ a.m. – ୫.୩୫ a.m= ୨୦ ମିନିଟ୍ ।

Question 4.
ଦିଆଯାଇଥ‌ିବା ସମୟ ଅବଧୂ ମଧ୍ଯରେ ବିତିଥ‌ିବା ସମୟ ହିସାବ କର । ତୁମର ହିସାବ ପ୍ରଣାଳୀକୁ ଆଲୋଚନା କର ।
(କ) ୦୧ : ୧୫ p.m. ରୁ ୦୧ : ୪୨ pm. ?
(ଖ) ୦୩ : ୧୮ pm ରୁ ୦୮ : ୧୮ p.m. ?
(ଗ) ୦୯ : ୧୫ a.m. ରୁ ୧୧ : ୩୦ a.m. ?
Solution:
(କ) ସମୟ ଅବଧୂ = ପରସମୟ – ପୂର୍ବସମୟ = ୦୧ : ୪୨ p.m. – ୦୧ : ୧୫ p.m. = ୨୭ ମିନିଟ୍ ।
(ଖ) ସମୟ ଅବଧୂ = ପରସମୟ – ପୂର୍ବସମୟ = ୦୮ : ୧୮ p.m. – ୦୩ : ୧୮ pm. = ୫.୦୦ ଘଣ୍ଟା ।
(ଗ) ସମୟ ଅବଧୂ = ପରସମୟ – ପୂର୍ବ ସମୟ = ୧୧ : ୩୦ am. – ୦୯ : ୧୫ am = ୨.୧୫ ଘଣ୍ଟା ବା ୨ଘ. ୧୫ମି.

Question 5.
ତଳେ ଦିଆଯାଇଥ‌ିବା ସାରଣୀରେ ତିନିଜଣ ଶିକ୍ଷାର୍ଥୀ ଏକ ଚିତ୍ର ଅଙ୍କନ କରିବାରେ ନେଇଥ‌ିବା ସମୟ ଦର୍ଶାଯାଇଛି ।
Class 5 Maths Chapter 12 Question Answer Odia Medium ସମୟର ମାପ 2
(କ) କିଏ ସବୁଠାରୁ ଅଧ‌ିକ ସମୟ ନେଲା ?
(ଖ) କିଏ ସବୁଠାରୁ କମ୍ ସମୟ ନେଲା ?
Solution:
ଚିତ୍ର ଆଙ୍କିବା ପାଇଁ ରାଘବ ସମୟ ନେଇଛି = ୧ଘ. ୨୦ ମିନିଟ୍ = ୬୦ମି. + ୨୦ମି. = ୮୦ ମିନିଟ୍
ରାଣୀ ସମୟ ନେଇଛି = ୨ଘ. ୧୦ ମିନିଟ୍ = ୬୦ × ୨ ମି. + ୧୦ମି = ୧୩୦ ମିନିଟ୍
ଏବଂ ରିତୁ ସମୟ ନେଇଛି = ୧ଘ. ୩୫ ମିନିଟ୍ = ୬୦ ମି. + ୩୫ମି. = ୯୫ ମିନିଟ୍
ରାଣୀ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ସମୟ ନେଇଛି (୨ ଘ. ୧୦ମି.) ।
(ଖ) ରାଘବ ସବୁଠାରୁ କମ୍ ସମୟ ନେଇଛି (୧ ଘ. ୨୦ମି.) ।

Class 5 Maths Chapter 12 Question Answer Odia Medium ସମୟର ମାପ

Question 6.
ନିମ୍ନଲିଖତ ସମୟ ସାରଣୀରେ ଖାଲିଥିବା ସ୍ଥାନଗୁଡିକୁ ଉପଯୁକ୍ତ ଭାବେ ପୂରଣ କର । (ପ୍ରଶ୍ନ ସହ ଉତ୍ତର)
Class 5 Maths Chapter 12 Question Answer Odia Medium ସମୟର ମାପ 3
Solution:
Class 5 Maths Chapter 12 Question Answer Odia Medium ସମୟର ମାପ 4

Question 7.
ନିମ୍ନଲିଖ୍ ସାରଣୀରେ ୧୨ ଘଣ୍ଟିଆ ସମୟକୁ ୨୪ ଘଣ୍ଟିଆ ସମୟ ସହ ମେଳ କର । (ପ୍ରଶ୍ନ ସହ ଉତ୍ତର)
Class 5 Maths Chapter 12 Question Answer Odia Medium ସମୟର ମାପ 5
Solution:
Class 5 Maths Chapter 12 Question Answer Odia Medium ସମୟର ମାପ 6

ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଦୌଡ଼ ପ୍ରତିଯୋଗିତା

Page No. (୧୫୬ to ୧୬୦)

ନମିତା, ସୁନିତା ଏବଂ ମେରୀ ୨୦୦ ମିଟର ଦୌଡ ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଅଂଶ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ।
Class 5 Maths Chapter 12 Question Answer Odia Medium ସମୟର ମାପ 7
ଚିତ୍ରରେ ଏକ ନୂତନ ଏକକ ‘ସେକେଣ୍ଡ’ର ବ୍ୟବହାରକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିଛ କି ?
ମନେରଖ : ୧ ଘଣ୍ଟା = ୬୦ ମିନିଟ୍, ୧ ମିନିଟ୍ = ୬୦ ସେକେଣ୍ଡ ।

Question 1.
ଦୌଡ଼ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ ‘ସେକେଣ୍ଡ’ ଏକକ ଆମକୁ ଅଂଶ ଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କ ଦ୍ବାରା ନିଆଯାଇଥିବା ସମୟର କମ୍ ପାର୍ଥକ୍ୟକୁ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରତିଯୋଗୀ ୧ ମିନିଟ୍‌ରୁ ଅଧ‌ିକ ସମୟ ନେଇଥିଲେ, କିନ୍ତୁ କିଏ କେତେ ଅଧିକ ସମୟ ନେଇଥିଲେ ? ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଜିତିଥିବା ପିଲାଟିକୁ ଚିହ୍ନଟ କର । ସେ କେତେ ସମୟ ନେଇଥିଲା ?
Solution:
ଉକ୍ତ ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଜିତିଥିବା ପିଲାଟିର ନମ୍ବର ହେଉଛି Class 5 Maths Chapter 12 Question Answer Odia Medium ସମୟର ମାପ 8 ।
ସେ ମୋଟ ୧,୫୫ ସେକେଣ୍ଡ ସମୟ ନେଇଥିଲା ।

ଆସ ସମାଧାନ କରିବା

Question 1.
ନିମ୍ନଲିଖତ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଗୁଡିକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବା ପାଇଁ ତୁମେ ସମୟକୁ ସେକେଣ୍ଡ କିମ୍ବା ମିନିଟ୍ ନେବ ତାହା ଅନୁମାନ କର । ଉପଯୁକ୍ତ କୋଠରୀରେ (✓) ଚିହ୍ନ ଦିଅ । (ପ୍ରଶ୍ନ ସହ ଉତ୍ତର)
Class 5 Maths Chapter 12 Question Answer Odia Medium ସମୟର ମାପ 9
Solution:
Class 5 Maths Chapter 12 Question Answer Odia Medium ସମୟର ମାପ 10

Question 2.
ପୂର୍ବପୃଷ୍ଠାର ତାଲିକାଭୁକ୍ତ ଘଟଣାଗୁଡ଼ିକୁ ଛାଡ଼ି ଅନ୍ୟ ଘଟଣାଗୁଡ଼ିକର ତାଲିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କର ଯାତ୍ରା ଏକ ମିନିଟ୍‌ରୁ କମ୍ ସମୟ କିମ୍ବା କିଛି ସେକେଣ୍ଡ୍ ମଧ୍ଯରେ ଘଟିଥାଏ ।
Class 5 Maths Chapter 12 Question Answer Odia Medium ସମୟର ମାପ 11
Solution:

କିଛି ସେକେଣ୍ଡ ସମୟ ନିଏ ୧ ମିନିଟ୍‌ରୁ କମ୍ ସମୟ ନିଏ
• ଛିଙ୍କିବା • ଜୋତାର ଲେସ୍ ଲଗେଇବା
• ବହିର ଏକ ପୃଷ୍ଠା ଖୋଲିବା • ଆମ ବାହୁକୁ ସିଧା କରିବା
• ଏକ ଫଟୋ କ୍ଲିକ୍ କରିବା • ଗଛରେ ପାଣି ଦେବା
• ଏକ ପେନ୍ ଉଠାଇବା • ଏକ ବ୍ୟାଗ୍ ଖୋଲିବା
• ଏକ ବଲ୍‌ ଫୋପାଡ଼ିବା • ଅଳିଆ କୁଣ୍ଡରେ କିଛି ପକାଇବା

Question 3.
ତୁମେ ଏକ ମିନିଟ୍‌ରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ କେତୋଟି କରିପାରିବ ତାହା ଅନୁମାନ କର ଏବଂ ପରୀକ୍ଷା କର ।
Class 5 Maths Chapter 12 Question Answer Odia Medium ସମୟର ମାପ 12
Solution:

କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଆନୁମାନିକ ସଂଖ୍ୟା ପ୍ରକୃତ ସଂଖ୍ୟା
ବେଲୁନ୍ ଫୁଙ୍କିବା ୪ ୩
ଦଣ୍ଡ ବୈଠକ କରିବା ୧୮ ୧୫
ନିଶ୍ୱାସ-ପ୍ରଶ୍ୱାସ ନେବା ୧୦ ୧୩
ଏକ ଗୋଡରେ ଡେଇଁବା ୪୫ ୫୦

ଟୀକା : ଉତ୍ତର ପିଲାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅଲଗା ଅଲଗା ହୋଇପାରେ । ସେମାନଙ୍କ ଅଭ୍ୟାସ ଓ ସ୍ଵାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ ।

Class 5 Maths Chapter 12 Question Answer Odia Medium ସମୟର ମାପ

ଆସ ଖୋଳିବା

Question 1.
୧୦ ସେକେଣ୍ଡରେ ତୁମେ କେତେଥର ଦଉଡ଼ି ଡିଆଁ ଖେଳରେ ଡେଇଁ ପାରିବ ?
Class 5 Maths Chapter 12 Question Answer Odia Medium ସମୟର ମାପ 13
Solution:
ନିଜେ ଚେଷ୍ଟା କର ।

Question 2.
‘FRIEND’ ଶବ୍ଦଟି ଲେଖୁବାକୁ ତୁମେ କେତେ ସମୟ ନେବ ?
Solution:
‘FRIEND’ ଶବ୍ଦଟି ଲେଖୁବାକୁ ପ୍ରାୟ ୨-୩ ସେକେଣ୍ଡ ସମୟ ଲାଗିବ

Question 3.
୧୦୦ ମିଟର ଦୌଡିବାକୁ ତୁମେ କେତେ ସମୟ ନେବ ?
Class 5 Maths Chapter 12 Question Answer Odia Medium ସମୟର ମାପ 14
Solution:
ଏକ ସୁସ୍ଥ ପିଲାପାଇଁ ସମୟ ୧୮ ରୁ ୨୨ ସେକେଣ୍ଡ ଦରକାର । ଏହା ପିଲାର ଫିଟ୍‌ନେସ୍ ଓ ଅଭ୍ୟାସ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ ।

ଆସ ସମାଧାନ କରିବା

Question 1.
ଘଣ୍ଟାକୁ ଦେଖ୍ ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର । (ପ୍ରଶ୍ନ ସହ ଉତ୍ତର)
Class 5 Maths Chapter 12 Question Answer Odia Medium ସମୟର ମାପ 15
Class 5 Maths Chapter 12 Question Answer Odia Medium ସମୟର ମାପ 16
ଡାହାଣ ପାଖରେ ଥିବା ଘଣ୍ଟାର ଉପଯୁକ୍ତ ସ୍ଥାନରେ ସେକେଣ୍ଡ କଣ୍ଟାଟିକୁ ଅଙ୍କନ କର ।
Class 5 Maths Chapter 12 Question Answer Odia Medium ସମୟର ମାପ 17
Class 5 Maths Chapter 12 Question Answer Odia Medium ସମୟର ମାପ 18
Solution:
Class 5 Maths Chapter 12 Question Answer Odia Medium ସମୟର ମାପ 19
Class 5 Maths Chapter 12 Question Answer Odia Medium ସମୟର ମାପ 20
Class 5 Maths Chapter 12 Question Answer Odia Medium ସମୟର ମାପ 21

Class 5 Maths Chapter 12 Question Answer Odia Medium ସମୟର ମାପ

ଘଣ୍ଟାକୁ ମିନିଟ୍‌ରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ

Page No. (୧୬୧ to ୧୬୩)

ଆସ ସମାଧାନ କରିବା

Question 1.
ନିମ୍ନରେ ଥ‌ିବା ଦୁଇଟି ସଂଖ୍ୟାରେଖାକୁ ବ୍ୟବହାର କରି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଗୁଡିକୁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ କର ।
(କ) Class 5 Maths Chapter 12 Question Answer Odia Medium ସମୟର ମାପ 22
(ଖ) ନିମ୍ନୋକ୍ତ ପ୍ରଶ୍ନ ଗୁଡିକର ଉତ୍ତର ଦିଅ । ତଳେ ଦିଆଯାଇଥିବା ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ଉପର ସଂଖ୍ୟାରେଖା ଦୁଇଟିକୁ ବ୍ୟବହାର କରି ପାରିବ ।
(କ) ୧ଘଣ୍ଟା ୧୦ ମିନିଟ୍ = ମିନିଟ୍
(ଖ) ୨ ଘଣ୍ଟା ୪୫ ମିନିଟ୍ = …………………… ମିନିଟ୍
(ଗ) ୩ ଘଣ୍ଟା ୧୫ ମିନିଟ୍ = ………………….. ମିନିଟ୍
(ଘ) ୪ ଘଣ୍ଟା ୨୦ ମିନିଟ୍ = …………………… ମିନିଟ୍
(ଙ) ୭୫ ମିନିଟ୍ = ……………….. ଘଣ୍ଟା …………………… ମିନିଟ୍
(ଚ) ୧୫୦ ମିନିଟ୍ = ………………….. ଘଣ୍ଟା ………………….. ମିନିଟ୍
(ଛ) ୨୨୦ ମିନିଟ୍ = …………………. ଘଣ୍ଟା ………………….. ମିନିଟ୍
(ଜ) ୩୯୦ ମିନିଟ୍ = ……………….. ଘଣ୍ଟା ……………………… ମିନିଟ୍
(ଗ) ଦୁଇଟି ସଂଖ୍ୟା ରେଖାରେ ଥ‌ିବା ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ଗୁଡିକରେ ମିନିଟ୍‌କୁ ସେକେଣ୍ଡରେ ଏବଂ ସେକେଣ୍ଡକୁ ମିନିଟ୍‌ରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରି
ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।
Class 5 Maths Chapter 12 Question Answer Odia Medium ସମୟର ମାପ 23
Solution:
(କ) Class 5 Maths Chapter 12 Question Answer Odia Medium ସମୟର ମାପ 24

(ଖ) ନିମ୍ନୋକ୍ତ ପ୍ରଶ୍ନ ଗୁଡିକର ଉତ୍ତର ଦିଅ । ତଳେ ଦିଆଯାଇଥ‌ିବା ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ଉପର ସଂଖ୍ୟାରେଖା ଦୁଇଟିକୁ ବ୍ୟବହାର କରି ପାରିବ । (ପ୍ରଶ୍ନ ସହ ଉତ୍ତର)

(କ) ୧ ଘଣ୍ଟା ୧୦ ମିନିଟ୍ = ୭୦ ମିନିଟ୍ (୧ ଘଣ୍ଟା ୧୦ ମି. = ୬୦ ମି. + ୧୦ ମି. = ୭୦ ମିନିଟ୍)

(ଖ) ୨ ଘଣ୍ଟା ୪୫ ମିନିଟ୍ = ୧୬୫ ମିନିଟ୍ (୨ ଘଣ୍ଟା ୪୫ ମି. = ୧୨୦ମି. + ୪୫ ମି. = ୧୬୫ ମିନିଟ୍)

(ଗ) ୩ ଘଣ୍ଟା ୧୫ ମିନିଟ୍ = ୧୯୫ ମିନିଟ୍ (୩ ଘଣ୍ଟା ୧୫ ମି. = ୩ × ୬୦ମି. + ୧୫ ମି. = ୧୮୦ + ୧୫ = ୧୯୫ ମିନିଟ୍)

(ଘ) ୪ ଘଣ୍ଟା ୨୦ ମିନିଟ୍ = ୨୬୦ ମିନିଟ୍ (୪ ଘଣ୍ଟା ୨୦ ମି. = ୪ × ୬୦ମି. + ୨୦ମି. = ୨୪୦ମି. + ୨୦ = ୨୬୦ ମିନିଟ୍)

(ଙ) ୭୫ ମିନିଟ୍ = ୧ ଘଣ୍ଟା ୧୫ ମିନିଟ୍ (୭୫ ମି. = ୬୦ମି. + ୧୫ ମି. = ୧ ଘଣ୍ଟା ୧୫ ମିନିଟ୍)

(ଚ) ୧୫୦ ମିନିଟ୍ = ୨ ଘଣ୍ଟା ୩୦ ମିନିଟ୍ (୧୫୦ ମି. = ୨ × ୬୦ମି. + ୩୦ମି. = ୨ ଘଣ୍ଟା ୩୦ ମିନିଟ୍)

(ଛ) ୨୨୦ ମିନିଟ୍ = ୩ ଘଣ୍ଟା ୪୦ ମିନିଟ୍ (୨୨୦ ମି. = ୩ × ୬୦ ମି. + ୪୦ମି. = ୩ ଘଣ୍ଟା ୪୦ ମିନିଟ୍)

(ଜ) ୩୯୦ ମିନିଟ୍ = ୬ ଘଣ୍ଟା ୩୦ ମିନିଟ୍ (୩୯୦ ମି. = ୬ × ୬୦ ମି. + ୩୦ ମି. = ୬ ଘଣ୍ଟା ୩୦ ମିନିଟ୍)

(ଗ) ଦୁଇଟି ସଂଖ୍ୟା ରେଖାରେ ଥ‌ିବା ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ଗୁଡିକରେ ମିନିଟ୍‌କୁ ସେକେଣ୍ଡରେ ଏବଂ ସେକେଣ୍ଡକୁ ମିନିଟ୍‌ରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରି ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।
Class 5 Maths Chapter 12 Question Answer Odia Medium ସମୟର ମାପ 25
(କ) ୩୨୦ ସେକେଣ୍ଡ = ୫ × ୬୦ ସେକେଣ୍ଡ + ୨୦ ସେକେଣ୍ଡ = ୫ ମିନିଟ୍ ୨୦ ସେକେଣ୍ଡ ।

(ଖ) ୨୨୫ ସେକେଣ୍ଡ = ୩ × ୬୦ ସେକେଣ୍ଡ + ୪୫ ସେକେଣ୍ଡ = ୩ ମିନିଟ୍ ୪୫ ସେକେଣ୍ଡ ।

(ଗ) ୭୦୦ ସେକେଣ୍ଡ = ୧୧ × ୬୦ ସେକେଣ୍ଡ + ୪୦ ସେକେଣ୍ଡ = ୧୧ ମିନିଟ୍ ୪୦ ସେକେଣ୍ଡ ।

(ଘ) ୧୦୦୦ ସେକେଣ୍ଡ = ୧୬ × ୬୦ ସେକେଣ୍ଡ + ୪୦ ସେକେଣ୍ଡ = ୧୬ ମିନିଟ୍ ୪୦ ସେକେଣ୍ଡ ।

(ଙ) ୧୦ ମିନିଟ୍ ୧୩ ସେକେଣ୍ଡ = ୧୦ × ୬୦ ସେକେଣ୍ଡ + ୧୩ ସେକେଣ୍ଡ = (୬୦୦ + ୧୩) ସେକେଣ୍ଡ = ୬୧୩ ସେକେଣ୍ଡ)

(ଚ) ୪ ମିନିଟ୍ ୮ ସେକେଣ୍ଡ = ୪ × ୬୦ ସେକେଣ୍ଡ + ୮ ସେକେଣ୍ଡ = (୨୪୦ + ୮) = ୨୪୮ ସେକେଣ୍ଡ ।

(ଛ) ୧୫ ମିନିଟ୍ ୪୦ ସେକେଣ୍ଡ = ୧୫ × ୬୦ ସେକେଣ୍ଡ + ୪୦ ସେକେଣ୍ଡ = (୯୦୦ + ୪) = ୯୪୦ ସେକେଣ୍ଡ ।

Question 2.
ରାଘବ ଗଣିତ, ଇଂରାଜୀ, ହିନ୍ଦୀ ଓ “ଆମ ଚାରିପାଖ ଦୁନିଆ” ବିଷୟ ଗୁଡିକ ପଢ଼େ । ସେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଷୟକୁ ୫୦ ମିନିଟ୍ ସମୟ ନିଏ । ସେ ସମୁଦାୟ କେତେ ସମୟ ପଢନ୍ତି ତାହା ଘଣ୍ଟା ଓ ମିନିଟ୍‌ରେ ପ୍ରକାଶ କର । ତୁମ ସମାଧାନର ପ୍ରଣାଳୀ ଶ୍ରେଣୀରେ ଆଲୋଚନା କର ।
Solution:
ରାଘବ ୧ଟି ବିଷୟ ପଢ଼ିବାକୁ ସମୟ ନିଏ = ୫୦ ମିନିଟ୍
୪ଟି ବିଷୟ ପଢ଼ିବାକୁ ସମୟ ନେବ = ୫୦ × ୪ ମିନିଟ୍ = ୨୦୦ ମିନିଟ୍
Class 5 Maths Chapter 12 Question Answer Odia Medium ସମୟର ମାପ 26
ଆମେ ଜାଣୁ ଯେ, ୧ ଘଣ୍ଟା = ୬୦ ମିନିଟ୍
ଏଠାରେ ୨୦୦ ମିନିଟ୍ = ୩ × ୬୦ ମିନିଟ୍ + ୨୦ ମିନିଟ୍ = ୩ ଘଣ୍ଟା ୨୦ ମିନିଟ୍
∴ ସେ ସମୁଦାୟ ୩ ଘଣ୍ଟା ୨୦ ମିନିଟ୍ ପଢ଼େ ।

Question 3.
ରଘୁ ସକାଳ ୮ ଟାରେ ଘରୁ ବାହାରି ୯ଟା ୦୫ ରେ ତା ଅଜାଙ୍କ ଘରେ ପହଞ୍ଚିଲା । ତାଙ୍କ ଘରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ସେ କେତେ ସମୟ ନେଲା ?
Class 5 Maths Chapter 12 Question Answer Odia Medium ସମୟର ମାପ 27
Solution:
ରଘୁ ଘରୁ ବାହାରିଲା ସକାଳ ୮ଟାରେ = ୮:୦୦ am.
ସେ ଅଜାଘରେ ପହଞ୍ଚିଲା ୯ଟା ୦୫ରେ = ୯.୦୫ a.m.
ସେ ଅଜାଙ୍କ ଘରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ସମୟ ନେଇଛି = Class 5 Maths Chapter 12 Question Answer Odia Medium ସମୟର ମାପ 28
∴ ସେ ସମୟ ନେଇଛି ୧ ଘଣ୍ଟା ୦୫ ମିନିଟ୍ ।

Question 4.
ଜ୍ୟୋତି ୦୬:୧୩ p.m. ରେ ଖେଳିବାକୁ ଗଲା । ସେ ୧ଘଣ୍ଟା ୪୫ ମିନିଟ୍ ପରେ ଘରକୁ ଫେରିଲା । କେତେବେଳେ ଘରେ ପହଞ୍ଚିଲା ?
Solution:
ଜ୍ୟୋତି ଖେଳିବାକୁ ଯିବା ସମୟ = ୦୬.୧୩ p.m.
ତା’ର ଖେଳିବା ସମୟ = ୧ ଘଣ୍ଟା ୪୫ ମିନିଟ୍
ବର୍ତ୍ତମାନ ୦୬.୧୩ p.m. + ୧ ଘଣ୍ଟା ୪୫ ମିନିଟ୍ = ୦୭.୫୮ pm.
Class 5 Maths Chapter 12 Question Answer Odia Medium ସମୟର ମାପ 29
∴ ସେ ୦୭:୫୮ pm.ରେ ଘରକୁ ଫରିଲା ।

Question 5.
ରାଗିଣୀ ତାଙ୍କ ଘରକାମ କରିବାକୁ ୧ ଘଣ୍ଟା ୧୦ ମିନିଟ୍ ସମୟ ନେଲା । ସେ ୦୯:୪୦ pm ରେ କାମଟିକୁ ଶେଷ କଲା । ତେବେ ସେ କେତେବେଳେ କାମଟିକୁ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା ?
Solution:
ରାଗିଣୀ ଘର କାମ କରିବାକୁ ସମୟ ନେଲା = ୧ ଘଣ୍ଟା ୧୦ ମିନିଟ୍
ସେ କାମ ଶେଷ କଲା = ୦୯,୪୦ p.m.ରେ
ସେ କାମ ଆରମ୍ଭ କରିବା ସମୟ = Class 5 Maths Chapter 12 Question Answer Odia Medium ସମୟର ମାପ 30
ତେଣୁ ସେ କାମଟିକୁ ୦୮.୩୦ p.m.ରେ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା ।

Class 5 Maths Chapter 12 Question Answer Odia Medium ସମୟର ମାପ

Question 6.
ପିଲା ମାନଙ୍କର ଏକ ଦଳ ୦୮:୩୦ am ରେ ବଣଭୋଜି ପାଇଁ ବାହାରିଲେ । ସେମାନେ ୪ ଘଣ୍ଟା ୧୦ ମିନିଟ୍ ପରେ ଫେରି ଆସିଲେ । ତେବେ ସେମାନେ କେତେବେଳେ ଫେରିଲେ ?
Solution:
ପିଲାମାନେ ବଣଭୋଜି ପାଇଁ ବାହାରିବା ସମୟ ୦୮.୩୦ am.
ବଣଭୋଜି କରିଥିବା ସମୟ ଅବଧୂ = ୪ ଘଣ୍ଟା ୧୦ ମିନିଟ୍
Class 5 Maths Chapter 12 Question Answer Odia Medium ସମୟର ମାପ 31
ସେମାନେ ଫେରିବା ସମୟ = ୦୮.୩୦ am. + ୪ ଘଣ୍ଟା ୧୦ ମିନିଟ୍ = ୧୨.୪୦ p.m. ।

Question 7.
ରୋଜି ସନ୍ଧ୍ୟା ୦୬:୦୦ pm ରେ ଗୃହ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କଲା । ସେ ୧ ଘଣ୍ଟା ୩୦ ମିନିଟ୍ ରେ ତା ଗୃହକାର୍ଯ୍ୟ ଶେଷ କଲା । ତେବେ ସେ କେତେବେଳେ ଗୃହକାର୍ଯ୍ୟ ଶେଷକଲା ?
Solution:
ରୋଜି ଗୃହକାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିବା ସମୟ = ୬,୦୦ p.m.
ଗୃହକାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ସମୟ ଅବଧୂ = ୧ ଘଣ୍ଟା ୩୦ ମିନିଟ୍
∴ ସେ ଗୃହକାର୍ଯ୍ୟ ଶେଷ କରିବା ସମୟ = ୦୬.୦୦ ମିନିଟ୍ + ୧ଘ. ୩୦ ମି.
= (୦୬.୦୦ ମିନିଟ୍ + ୧ଘଣ୍ଟା ) + ୩୦ ମିନିଟ୍ = ୭.୩୦ ମିନିଟ୍
ସେ ଗୃହକାର୍ଯ୍ୟ ୭.୩୦ p.m.ରେ ଶେଷ କଲା ।

Question 8.
ଦିଶା ୫:୩୦ p.m. ରେ ବାହାରକୁ ଖେଳିବାକୁ ଯାଏ ଓ ୧ ଘଣ୍ଟା ୧୦ ମିନିଟ୍ ପରେ ଫେରିଆସେ । ତେବେ ସେ କେତେବେଳେ ଫେରିଆସେ ?
Solution:
ଦିଶା ଖେଳିବାକୁ ବାହାରିବା ସମୟ = ୦୫.୩୦ p.m.
ଖେଳିବା ସମୟ ଅବଧୂ = ୧ ଘଣ୍ଟା ୧୦ ମିନିଟ୍
Class 5 Maths Chapter 12 Question Answer Odia Medium ସମୟର ମାପ 32
∴ ତା’ର ଫେରିଆସିବା ସମୟ = ୦୫.୩୦ p.m. + ୧ ଘଣ୍ଟା ୧୦ ମିନିଟ୍ = ୦୬.୪୦ p.m.

Question 9.
ଯଦି ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ମଧ୍ୟାହ୍ନ ଭୋଜନ ବିରତି ୧୨:୩୦ pm ରେ ଆରମ୍ଭ ହୁଏ ଏବଂ ୩୫ ମିନିଟ୍ ପରେ ଶେଷ ହୁଏ, ତେବେ ମଧ୍ୟାହ୍ନ ଭୋଜନ ବିରତି କେତେବେଳେ ଶେଷ ହୁଏ ?
Solution:
ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ମଧ୍ୟାହ୍ନ ଭୋଜନ ଆରମ୍ଭ ସମୟ = ୧୨.୩୦ p.m.
ମଧ୍ୟାହ୍ନ ଭୋଜନ ୩୫ ମିନିଟ୍ ପରେ ଶେଷ ହୁଏ
∴ ମଧ୍ୟାହ୍ନ ଭୋଜନ ଶେଷ ହେବା ସମୟ = ୧୨.୩୦ p.m. + ୩୫ ମିନିଟ୍
= (୧୨.୩୦ p.m + ୩୦ ମିନିଟ୍ ) + ୫ ମିନିଟ୍ = ୧୩.୦୦ ବା, ୦୧.୦୦ p.m. + ୫ ମିନିଟ୍ = ୦୧.୦୫ p.m.

Question 10.
ବର୍ତମାନ ସମୟ ୦୮: ୩୫ pm । ୮ ଘଣ୍ଟା ୨୫ ମିନିଟ୍ ପରେ ସମୟ କେତେ ହେବ ?
Solution:
ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟ = ୦୮.୩୫ p.m.
ଆମକୁ ଏଥିରେ ୮ ଘଣ୍ଟା ୨୫ ମି. ମିଶାଇବାକୁ ପଡ଼ିବ ।
ବର୍ତ୍ତମାନ = ୮ ଘଣ୍ଟା ୨୫ ମିନିଟ୍ = ୪ ଘଣ୍ଟା + ୪ ଘଣ୍ଟା + ୨୫ ମିନିଟ୍
ତେଣୁ = ୦୮.୩୫ p.m. + ୮ ଘଣ୍ଟା ୨୫ ମିନିଟ୍ = (୦୮.୩୫ p.m. + ୪ ଘଣ୍ଟା) + ୪ ଘଣ୍ଟା + ୨୫ ମିନିଟ୍
(୧୨ ଟା ୩୫ a.m. + ୪ ଘଣ୍ଟା) + ୨୫ ମି. = ୪.୩୫ a.m, + ୨୫ ମିନିଟ୍
= ୫.୦୦ a.m. (∵ ୩୫ + ୨୫ = ୬୦ ମିନିଟ୍ = ୧ ଘଣ୍ଟା)