Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4

For effective revision, students can use BSE Odisha Class 7 English Solutions Chapter 4 Animals Birds and Dr Dolittle Question Answer to practice textbook exercises.

Class 7 English Animals Birds and Dr Dolittle Question Answer

Class 7 English Chapter 4 Question Answer Odia Medium

Let us do these activities before we read
(ଆସ ପଢ଼ିବା ପୂର୍ବରୁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ କରିବା)

I. Do you have a pet or a domestic animal? If yes, why? If not, why not? How do people usually spend time with a pet or domestic animal? Share your thoughts with your classmates and the teacher.
(ତୁମର ଏକ ପୋଷା କିମ୍ବା ଗୃହପାଳିତ ପଶୁ ଅଛନ୍ତି କି ? ଯଦି ହଁ, କାହିଁକି ? ଯଦି ନାହିଁ, କାହିଁକି ନାହିଁ । ଲୋକମାନେ ସାଧାରଣତଃ କିପରି ଏକ ପୋଷାଜୀବ କିମ୍ବା ଗୃହପାଳିତ ପଶୁଙ୍କ ସହ ବେଳେବେଳେ ସମୟ ବିତାନ୍ତି ? ତୁମର ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ସହପାଠୀ ଓ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ସହ ବିନିମୟ କର ।)
Answer:
Yes, I have a pet dog. People play with pets, feed them and take care.

II. You must have read stories where animals and birds talk. If you had a chance to communicate with an animal or a bird, who would you like to speak to and why? Share your thoughts with your classmates and the teacher.
(ତୁମେ ନିଶ୍ଚୟ ଗପସବୁ ପଢିଥୁବ ଯେଉଁଥରେ ଏକ ପଶୁ କିମ୍ବା ଏକ ପକ୍ଷୀ କଥା କହୁଛନ୍ତି । ଯଦି ତୁମକୁ ଏକ ପଶୁ କିମ୍ବା ଏକ ପକ୍ଷୀ ସହ ଭାବ ବିନିମୟ କରିବାକୁ ସୁଯୋଗ ମିଳେ ତୁମେ କାହା ସହ କଥା ହେବାକୁ ଚାହିଁବ ଏବଂ କାହିଁକି ?) (ତୁମ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ସହପାଠୀ ଓ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ସହ ବିନିମୟ କର ।)
Answer:
Yes, I have read the stories where animals talk. I should like to talk with birds and share my feelings.

Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4

III. If we closely observe the body language of animals and birds, we can understand what they want to tell us.
(ଆମେ ଯଦି ପଶୁ ଓ ପକ୍ଷୀମାନଙ୍କର ଶାରୀରିକ ଅଙ୍ଗ ଭଙ୍ଗୀ ନିକଟରୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିବା ଆମେ ବୁଝିପାରିବା ସେମାନେ ଆମକୁ କ’ଣ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ।)
Work in pairs and study the pictures given below. Find out what emotions these animals and birds are trying to convey. Share your observations with your classmates and the teacher.
(ଦୁଇ ଜଣିଆ ଦଳରେ କାର୍ଯ୍ୟ କର ଏବଂ ନିମ୍ନ ପ୍ରଦତ୍ତ ଚିତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ କର । ପଶୁ ଓ ପକ୍ଷୀମାନେ କେଉଁ ଆବେଗ ଜଣାଇବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛନ୍ତି ନିରୂପଣ କର । ତୁମ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣଗୁଡ଼ିକ ସହପାଠୀ ଓ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ସହ ବିନିମୟ କର Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4 1
Answer:
1. Bird – Angry or Scared
2. Cat – Afraid or Angry
3. Dog – Happy
4. Bird – Cool or Alert

Teacher may use digital video/audio of animals giving out sound in class and students may be asked to guess their emotions. Students may be given chance to act as animals and birds. They may produce the sounds of animals and birds to convey their feelings.

ଶିକ୍ଷକ ଶ୍ରେଣୀରେ ପଶୁମାନଙ୍କର ଧ୍ଵନି ସହ ଡ଼ିଜିଟାଲ ଭିଡ଼ିଓ ଓ ଅଡ଼ିଓ ବ୍ୟବହାର କରିପାରନ୍ତି । ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଭାବନା ଅନୁମାନ କରିବାକୁ କୁହାଯାଇପାରେ । ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ପଶୁ ଓ ପକ୍ଷୀ ପରି ଅଭିନୟ କରିପାରନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କ ସହ ଭାବନା ପ୍ରକାଶ କରିବା ପାଇଁ ପଶୁ ଓ ପକ୍ଷୀଙ୍କ ଧ୍ଵନି କରିପାରନ୍ତି ।

Let us discuss
(ଆସ ଆଲୋଚନା କରିବା)

I. Complete the following sentence by selecting a suitable reason.
(ଉପଯୁକ୍ତ କାରଣ ବାଛି ବାକ୍ୟଟିକୁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ କର ।)
The Cat’s-food-Man suggests to Doctor Dolittle that he should become an animal doctor because he believes that Dolittle _____.
1. earns less fee by treating human patients
2. enjoys the company of animals as they speak less
3. dislikes spending time with human patients
4. knows more about animals than the local veterinarians
Answer:
4. knows more about animals than the local veterinarians.

II. Fill in the blanks by choosing the suitable option given in the brackets.
(ବନ୍ଧନୀ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଦତ୍ତ ଉପଯୁକ୍ତ ବିକଳ୍ପ ବାଛି ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।)
Doctor Dolittle reacts to Polynesia’s information about animal languages with both excitement and __________.
(certainty/curiosity). He rushes to _________ (write/memorise) the bird words she provides and is interested in learning more.
Answer:
curiosity, write

III. Do you think Doctor Dolittle would be famous as an animal doctor? If yes, why? If not, why not?
(ତୁମେ ଭାବୁଛ କି ଜଣେ ପଶୁ ଡାକ୍ତର ଭାବରେ ଡୁଲିଟିଲି ପ୍ରସିଦ୍ଧ ହୋଇପାରିବେ ?) (ଯଦି ହଁ, କାହିଁକି ? ଯଦି ନୁହେଁ, କାହିଁକି ନୁହେଁ ?)
Answer:
Yes, Dr. Dolittle would be a famous as an animal doctor. He wrote a wonderful book on cats. He understood the animals well. And after learning their languages, it would become easy for him to understand their problems and treat them effectively.

Let us discuss
(ଆସ ଆଲୋଚନା କରିବା)

I. What became a common sight in Puddleby after Doctor Dolittle started treating animals? (Select the correct one.)
(ଡାକ୍ତର ଡୁଲିଟିଲ୍ ପଶୁମାନଙ୍କୁ ଚିକିତ୍ସା କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିବା ପରେ ପୁଡୁଲବିରେ କ’ଣ ଏକ ସାଧାରଣ ଦୃଶ୍ୟ ପାଲଟିଗଲା ?)
1. Humans talking to farm animals
2. Farm animals wearing glasses
3. Farm animals learning bird language
4. Birds riding atop farm animals
Answer:
2. Farm animals wearing glasses.

Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4

II. What did Doctor Dolittle do when lots of animals came to see him
(ଯେତେବେଳେ ଅଧ‌ିକ ସଂଖ୍ୟକ ପଶୁ ତାଙ୍କୁ ଦେଖୁବାକୁ ଆସିଲେ ଡାକ୍ତର ଡୁଲିଟିଲ୍ କ’ଣ କଲେ ?)
Answer:
When lots of animals came to see him, Doctor Dolittle made special arrangements for them. He built special doors for different kinds of animals. He wrote ‘HORSE’ over the front door, ‘COWS’ over the side door, ‘SHEEP’ over the kitchen door. He also made a tiny tunnel going into the cellar for the mice. All animals waited patiently in row for their turn.

Question 1.
How might he overcome these challenges to ensure that he provides good treatment?
(ଭଲ ଚିକିତ୍ସା ଦେଉଛନ୍ତି, ବୋଲି ନିଶ୍ଚିନ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ସେ ଆହ୍ଵାନଗୁଡ଼ିକୁ କିପରି ଅତିକ୍ରମ କରିବେ ?)
Answer:
He can overcome challenges by keeping more doctors and teaching them the animals’ languages. He has to build a hospital with all the equipment and machines for checkups. He has to fix a timetable for different animals.

III. Arrange the following events in correct order according to the story. Three have been done for you. Share your answers with your classmates and the teacher.
(ନିମ୍ନୋକ୍ତ ଘଟଣାଗୁଡ଼ିକୁ ଗଳ୍ପ ଅନୁଯାୟୀ ସଠିକ୍ କ୍ରମରେ ସଜାଇ ଲେଖ । ତିନୋଟି ତୁମ ପାଇଁ କରିଦିଆଯାଇଛି । ତୁମ ଉତ୍ତରଗୁଡ଼ିକୁ ଶ୍ରେଣୀ ସାଥୀ ଏବଂ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ସହ ବିନିମୟ କର ।)
(Question with Answer)
Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4 8
Answer:

1. Doctor Dolittle decides to stop being a doctor for people and becomes a doctor for animals (iv)
2. Animals from near and far come to Doctor Dolittle for help, crowding his garden. (viii)
3. A man with a stomach-ache visits Doctor Dolittle and suggests he should treat animals instead of people. (i)
4. Polynesia teaches Doctor Dolittle animal languages, and he starts understanding and communicating with animals. (iii)
5. A plough horse with vision problems visits Doctor Dolittle, who prescribes green spectacles, to improve the horse’s eyesight. (vi)
6. The parrot, Polynesia, encourages Doctor Dolittle to become an animal doctor, revealing that animals can talk. (ii)
7. Doctor Dolittle installs special doors for different animals to enter his house for treatment. (ix)
8. Doctor Dolittle’s ability to communicate with animals helps him diagnose and treat their illnesses effectively. (vii)
9. Doctor Dolittle gains fame among animals worldwide, and they come to him from various places for his help. (x)
10. Word spreads, and people start bringing their sick pets and farm animals to Doctor Dolittle for treatment. (v)

Let us think and reflect
(ଆସ ଚିନ୍ତା କରିବା ଓ ବିଚାର କରିବା) :

I. Read the extracts given below and answer the questions that follow.
(ନିମ୍ନରେ ପ୍ରଦତ୍ତ ଉଦ୍ଧୃତାଂଶ ଗୁଡ଼ିକୁ ପଢ଼ ଏବଂ ପରବର୍ତୀ ପ୍ରଶ୍ନଗୁଡ଼ିକର ଉତ୍ତର ଦିଅ ।)

1. “If I say, ‘Polly wants a cracker’, you understand me. But hear this: Ka-ka oi- ee, fee-fee?”
“Good Gracious!” cried the Doctor. “What does that mean?” “That means, ‘Is the porridge hot yet?’-in bird language.”
“My! You don’t say so!” said the Doctor. “You never talked that way to me before.”
“What would have been the good?” said Polynesia, dusting some cracker crumbs off her left wing. “You wouldn’t have understood me if I had.”

(i) Why had Polynesia never used bird language with the Doctor earlier?
(ପଲିନେସିଆ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ସହ ପୂର୍ବରୁ ପକ୍ଷୀଭାଷାରେ କଥା ହୋଇ ନଥୁଲା କାହିଁକି ?)
Answer:
Polynesia had never used bird language with the Doctor, as she knew the Doctor would not understand bird language

(ii) Identify whether the following statement is true or false.
(ନିମ୍ନଲିଖ୍ତ ଉକ୍ତିଟି ସତ୍ୟ ବା ମିଥ୍ୟା ଚିହ୍ନାଅ ।)
Polynesia had been enjoying on a food item while talking to Doctor Dolittle.
Answer:
False

Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4

(iii) How did Doctor Dolittle feel according to the extract?
(ଉଦ୍ଧୃତାଂଶ ଅନୁଯାୟୀ ଡାକ୍ତର ଜୁଲିଟିଲ କିପରି ଅନୁଭବ କରୁଥିଲେ ?)
A. anxious
B. surprised
C. angry
D. relaxed
Answer:
B. surprised

2. “I would like a pair like yours,” said the horse-“only green. They’ll keep the Sun out of my eyes while I’m ploughing the field.
“”
“Certainly,” said the Doctor. “Green ones you shall have.”
“You know, the trouble is, Sir,” said the plough horse as the Doctor opened the front door to let him out “the trouble is that anybody thinks he can doctor animals-just because the animals don’t complain. As a matter of fact, it takes a much cleverer man to be a really good animal doctor than it does to be a good people’s doctor.”

(i) Choose a word from the extract to complete the analogy.
(ତୁଳନାଟି ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବା ପାଇଁ ଉଦ୍ଧୃତାଂଶରୁ ଏକ ଶବ୍ଦ ବାଛ ।)
digging: flower bed:: __________ : field
Answer:
ploughing

(ii) Choose the correct word to complete the sentence.
(ବାକ୍ୟଟି ପୂରା କରିବାପାଇଁ ସଠିକ୍ ଶବ୍ଦ ବାଛ ।)
Doctor Dolittle’s attitude in the extract is
A. respectful
B. sentimental
C. understanding
D. careful
Answer:
C. understanding

(iii) Complete the sentence with an appropriate reason.
(ଗୋଟିଏ ଉପଯୁକ୍ତ କାରଣ ସହ ବାକ୍ୟଟିକୁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ କର ।)
Based on the extract, we can conclude that doctors take animals for granted because
Answer:
they don’t try to understand the animal’s actual pain or detect diseases as they are unaware of their language.

Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4

(iv) Do you agree with the concluding sentence of the extract? Why/Why not?
(ତୁମେ ସିଦ୍ଧାନ୍ତ ବାକ୍ୟଟି ସହ ସହମତ କି ? କାହିଁକି/କାହିଁକି ନୁହେଁ ?)
Answer:
Yes, I agree because ‘it takes a much cleverer man to be a really good animal doctor than it does to be a good people’s doctor’. Only an intelligent and caring person like Dolittle. Dolittle can understand their language. Moreover, he had lots of love and attachment towards animals.

Answer the following questions.
(ନିମ୍ନଲିଖତ ପ୍ରଶ୍ନଗୁଡ଼ିକର ଉତ୍ତର ଦିଅ ।)

Question 1.
How can we say that Polynesia was a good trainer of animal language?
(ଆମେ କିପରି କହିପାରିବା ଯେ ପଲିନେସିଆ ପଶୁ ଭାଷାର ଜଣେ ଉତ୍ତମ ପ୍ରଶିକ୍ଷକ ଥୁଲା ?)
Answer:
We can say that Polynesia was a good trainer because she patiently explained the different languages of animals to the doctor, one by one. For instance, she told him that parrots have two languages. That afternoon, while it was raining outside, she sat at the kitchen table and taught him the A, B, C of the birds’ language.

Question 2.
Explain how Doctor Dolittle gave equal and individual attention to each animal who came to him for treatment.
(ଡାକ୍ତର ଜୁଲିଟଲ୍ କିପରି ତାଙ୍କ ପାଖକୁ ଆସୁଥ‌ିବା ପ୍ରତିଟି ପଶୁକୁ ସମାନ ଏବଂ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଦୃଷ୍ଟି ଦେଉଥିଲେ ବୁଝାଅ ।)
Answer:
Doctor Dolittle was a caring and understanding doctor. He listened to the animals who came to him for treatment. When they told him their exact problem and the location of their pain, he listened patiently. He gave proper time to each animal and treated them according to their ailment. Everyone was cured and left happily.

Question 3.
How does the parrot’s advice highlight the importance of listening in different?
(ଶୁଆର ଉପଦେଶ କିପରି ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ଶୁଣିବା ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥଲା ।)
Answer:
After the Cat’s-food-Man left advising Dr. Dolittle to become an animal doctor, his pet parrot, Polynesia, advised him the same. She told him that those humans who did not give him much regard, would soon realise that he was the best animal doctor. The parrot also cleared his doubt that the other animal doctors were not as good. He listened to the parrot when she taught him animal languages, which helped him become a famous animal doctor. This shows sometimes listening in different ways is beneficial.

Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4

Question 4.
State the qualities of Doctor Dolittle that made him famous among the animals?
(ଡାକ୍ତର ଜୁଲିଟିଲଙ୍କର ଗୁଣଗୁଡ଼ିକ ଉଲ୍ଲେଖକର ଯାହା ତାଙ୍କୁ ପଶୁମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରସିଦ୍ଧ କରିଥିଲା ?)
Answer:
Doctor Dolittle became famous among the animals because he was a caring, understanding and was able to understand their languages. He listened carefully to the animals about their exact problems and the location of their pain. He gave proper time to each animal and treated them according to their ailments. When the plough horse told him he had a sight problem and needed green glasses to protect his eyes from the sun, the doctor gave him spectacles. Secondly he could talk with the animals in their languages. So, with these qualities Doctor Dolittle became famous.

Question 5.
What changes do you think would happen in the world if people suddenly gained the ability like Doctor Dolittle, to understand and communicate with animals?
(ଯଦି ଲୋକମାନେ ଡାକ୍ତର ଜୁଲିଟିଲ୍ ଭଳି ପଶୁମାନଙ୍କୁ ବୁଝି ସେମାନଙ୍କ ସହ ଯୋଗାଯୋଗ କରିବାର ଦକ୍ଷତା ଲାଭ କରନ୍ତେ ତେବେ କ’ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଘଟନ୍ତା ?)
Answer:
You can take some hints like…….love for animals/birds, quick treatment for animals, more shelter for old pet animals, as the family members…….etc. The world would become a better place for both men and animals. They would be given exact treatment as per their problem. Time and life could be saved. Moreover, animals could perform more tasks given by humans.

Let us learn
(ଆସ ଶିଖୁବା) :

Read the following words from the text.
(ପାଠ୍ୟ ବିଷୟରୁ ନିମ୍ନୋକ୍ତ ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକୁ ପଢ଼ ।)
Cat’s-food-Man, bird language, flowerpots
Are all the words that are combined to form another word written the same way?
Compound words are formed by combining two words of different parts of speech to create a new word that has an entirely new meaning. They are of three types hyphenated (Cat’s-food-Man), open compound words (bird language) and closed compound words (flowerpots).

Complete the following table correctly by choosing words from the box given below. An example has been done for you.
(ନିମ୍ନ ପ୍ରଦତ୍ତ କୋଠରିରୁ ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକ ବାଛି ସଠିକ୍ ଭାବେ ସାରଣୀ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କର ।)
Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4 9
Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4 10
Answer:

Hyphenated Words Open Compound Words Closed Compound Words
check-in
well-bred
Sailor song
harvest mice
plough horse
tea time
windowsill

II. Join a word from Column A with another word from Column B. Mark that a new (compound) word is formed with a new meaning. One has been done for you.
(ସ୍ତମ୍ଭ A ରୁ ଗୋଟିଏ ଶବ୍ଦ ସହ ସ୍ତମ୍ଭ B ରୁ ଅନ୍ୟ ଏକ ଶବ୍ଦକୁ ଯୋଗ କର । ଲକ୍ଷ୍ୟକର ଯେ ଗଠିତ ନୂଆ (ଯୌଗିକ) ଶବ୍ଦଟିର ଗୋଟିଏ ନୂଆ ଅର୍ଥ ଅଛି । ଗୋଟିଏ ତୁମପାଇଁ କରି ଦିଆଯାଇଛି ।)
Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4 11
Answer:
Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4 12

(iii) Now, complete the paragraph with suitable compound words from the table.
An example has been done for you.
(ଉପଯୁକ୍ତ ଯୌଗିକ ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ଵାରା ଅନୁଚ୍ଛେଦଟି ସଂପୂର୍ଣ କର । ତୁମ ପାଇଁ ଗୋଟିଏ ଉଦାହରଣ କରି ଦିଆଯାଇଛି ।)

After being treated by Doctor Dolittle, the A. fun-loving dolphins danced playfully in his sanctuary. The B. _________ chatter of monkeys echoed through the C. _________, their ailments cured. D. _________ eagles soared gracefully E. __________ their health restored. F. _________ among the G. _________ chirped joyfully from the branches. All creatures were happy with Doctor Dolittle’s care.
Answer:
After being treated by Doctor Dolittle, the A. fun-loving dolphins danced playfully in his sanctuary. The B. song-birds’ chatter of monkeys echoed through the C. treetops, their ailments cured. D. High-flying eagles soared gracefully E. never ending their health restored. F. Early-risers among the G. overhead chirped joyfully from the branches. All creatures were happy with Doctor Dolittle’s care.

Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4

IV. Underline the names of animals that are hidden in the sentences given below. Clues are given within the brackets. An example has been done for you.
(ନିମ୍ନ ପ୍ରଦତ୍ତ ବାକ୍ୟ ଗୁଡ଼ିକରେ ଗୁପ୍ତଥିବା ପଶୁମାନଙ୍କର ନାମକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କର । ବନ୍ଧନୀ ମଧ୍ଯରେ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଛି । ଗୋଟିଏ ତୁମପାଇଁ କରି ଦିଆଯାଇଛି ।)
1. Dr. Dolittle was eating oatmeal for his breakfast. (a farm animal)
2. Old ladies began to bring him their pets. (an insect)
3. The author sees the connection between humans and animals. (a farm animal)
4. The three baby dinosaurs are from ice age. (field animal)
5. The patients who came late didn’t know where to go. (ship of the desert)
Answer:
1. goat
2. ant
3. horse
4. mice
5. camel

V. Read the following sentences from the text.
(ପାଠ୍ୟବିଷୟରୁ ନିମ୍ନୋକ୍ତ ବାକ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ପଢ଼ ।)

  • That man’s (man has) got sense.
  • Can’t you see that it has stopped raining?

In the first sentence the verb, ‘has got’ denote an action that is relevant at the time of speaking.
In the second sentence, the verb ‘has stopped’ denote an action that is recently completed.

We use present perfect tense to indicate :

  • a recently completed action
  • an action that started in the past and is relevant even at the present moment of speaking
  • an action in the past where the focus is on the action and not on the time of occurrence (but relevant at the time of speaking)

ଆମେ present perfect tense କୁ ନିମ୍ନଲିଖତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ୟବହାର କରିଥାଉ ।

  • ନିକଟରେ ଶେଷ ହୋଇଥ‌ିବା କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଦର୍ଶାଇବା ପାଇଁ ।
  • ଅତୀତରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇ କହିବା ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତା ଦର୍ଶାଉଥ୍ଲେ ।
  • ଅତୀତରେ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟ ଯାହା କେବେ ଘଟିଛି ତାକୁ ଗୁରୁତ୍ଵ ନ ଦେଇ, କହିବା ସମୟରେ କାର୍ଯ୍ୟର ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତାକୁ ଦର୍ଶାଉଥଲେ ।

Structure of Present Perfect Tense: has/ have + verb third form (past participle form)
Present Perfect Tense: The present perfect tense is used to show that an action has happened at some point in the past and has relevance to the present.
Structure: has/have + past participle
Examples:
She has finished her homework.
I have visited the museum before.

Fill in the blanks using the correct form of verbs (present perfect) given within brackets.
(ବନ୍ଧନୀ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଦତ୍ତ କ୍ରିୟାଗୁଡ଼ିକ ସଠିକ୍ ରୂପ (present perfect) ବ୍ୟବହାର କରି ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।)

Since becoming an animal doctor, Doctor Dolittle 1. _________ (learn) to communicate with all animals and birds. He 2. _______ (treat) countless farm animals and pets with care. The parrot, Polynesia, 3. _________ (teach) him bird-language, Animal Language and he 4. _________ (write) books about his adventures. Many people 5. ________ (bring) their sick animals to his door. Over the years, Dolittle 6. _________ (become) renowned worldwide for his unique abilities.
Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4 13
Answer:
1. has learnt,
2. has treated,
3. has taught
4. has written
5. have brought
6. has become

Let us listen
(ଆସ ଶୁଣିବା) :

I. You will listen to an announcement. As you listen, state whether the following statement is true or false. (Transcript for the teacher on pg. 88)
(ତୁମେ ଏକ ଘୋଷଣା ଶୁଣିବ । ଶୁଣିବାବେଳେ ନିମ୍ନଲିଖ୍ତ ଉକ୍ତିଟି ସତ୍ୟ କି ମିଥ୍ୟା ଉଲ୍ଲେଖ କର । ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ପାଇଁ Transcript ପୃଷ୍ଠା ୮୮ରେ ଅଛି ।)
Dr. Dolittle’s new clinic presents an offer for free medicines.
Answer:
False (It is not mentioned in the transcript).

Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4

II. You will listen to the announcement again. As you listen, complete the details given below with one or two exact words you hear.
(ତୁମେ ଘୋଷଣାଟିକୁ ଆଉ ଥରେ ଶୁଣ । ଶୁଣିବା ବେଳେ ତୁମ ଶୁଣିଥିବା ଗୋଟିଏ ବା ଦୁଇଟି ଅବିକଳ ଶବ୍ଦ ଲେଖୁ ନିମ୍ନପ୍ରଦତ୍ତ ବିବରଣୀଗୁଡ଼ିକୁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ କର ।)

1. The new clinic is located in the town of _____.
2. The address is 12, _____ Lane.
3. The clinic is open Monday to Friday from _____ a.m. to 5 p.m.
4. Special timings for _____ are on Saturdays from 11 a.m. to 2 p.m.
5. Dr. Dolittle will ensure that animals get the _____.
6. All animals-horses, cows _____, wild animals, and others are welcome.
Answer:
1. The new clinic is located in the town of Woodstock.
2. The address is 12 Rose Lane.
3. The clinic is open Monday to Friday from 9 a.m. to 5 p.m.
4. Special timings for birds are on Saturdays from 11 a.m. to 2 p.m.
5. Dr. Dolittle will ensure that animals get the best care.
6. All animals-horses, cows to pets, wild animals, and others are welcome.

Let us speak
(ଆସ କହିବା)

I. Conversation between a doctor and a patient
(ଜଣେ ଡାକ୍ତର ଓ ଜଣେ ରୋଗୀ ମଧ୍ଯରେ କଥୋପକଥନ)

Read the information about problems 1-4.
Use the cue cards provided to guide your conversation.
Take turns to play parts of doctor and patient. (One is done for you.)

Problem 1: Cough and cold (କାଶ ଏବଂ ଥଣ୍ଡା)
Solution:
Ginger and honey mix
Additional Advice: Drink warm fluids and have a rest.

Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4 14

Problem 2: Dry lips (ଶୁଖୁଲା ଓଠ)
Solution:
Apply ghee
Additional Advice: Drink sufficient water and avoid wetting your lips.
Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4 15

Problem 3: Sore throat (ଗଳା ଦରଜ)
Solution:
Gargle with warm salt water.
Additional Advice: Drink herbal teas and avoid cold drinks.
Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4 16

Problem 4: Fatigue (କ୍ଳାନ୍ତି)
Solution:
Ensure adequate sleep and a balanced diet.
Additional Advice: Take short walks to increase energy levels.
Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4 17

Cue Cards (ରହସ୍ୟର ଖୁ)
Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4 18
One is done for you: Problem 1 taking cue cards.
Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4 25

Let us write
(ଚାଲ ଲେଖୁବା)

A notice is a means of formal communication for a particular group of persons. It informs them about some important event, such as an invitation to a meeting, an announcement, to give instructions, make appeals etc.

Write a notice in about 50 words about the Annual Health Check-up for students of Grades 6-8. Remind students to collect their health check-up cards from the class teacher. Include all othher necessary details about date, time and venue.

Complete the draft of the notice by using the words and phrases given in the box below.
Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4 20ଏକ ନୋଟିସ୍ ହେଉଛି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଗୋଷ୍ଠୀର ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଔପଚାରିକ ଯୋଗାଯୋଗର ଏକ ମାଧ୍ୟମ । ଏହା ସେମାନଙ୍କୁ କିଛି ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ ଘଟଣା ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦିଏ, ଯେପରିକି ଏକ ସଭାକୁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ, ଘୋଷଣା, ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେବା, ଅନୁରୋଧ କରିବା ଇତ୍ୟାଦି ।
ଶ୍ରେଣୀ ୬-୮ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବାର୍ଷିକ ସ୍ଵାସ୍ଥ୍ୟ ପରୀକ୍ଷା ବିଷୟରେ ପ୍ରାୟ ୫୦ଟି ଶବ୍ଦରେ ଏକ ନୋଟିସ୍ ଲେଖ । ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଶ୍ରେଣୀ ଶିକ୍ଷକଙ୍କଠାରୁ ସ୍ଵାସ୍ଥ୍ୟ ପରୀକ୍ଷା କାର୍ଡ଼ ସଂଗ୍ରହ କରିବାକୁ ସ୍ମରଣ କରାଅ । ତାରିଖ, ସମୟ ଏବଂ ସ୍ଵାସ୍ଥ୍ୟ ସମ୍ପର୍କିତ ସମସ୍ତ ଆବଶ୍ୟକ ବିବରଣୀ ବାକ୍ସରେ ଥ‌ିବା ଶବ୍ଦ ଓ ବାକ୍ୟାଶ ବ୍ୟବହାର କରି ନୋଟିସ୍‌ର ଖସଡ଼ା
Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4 21
Answer:
Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4 22

Let us explore
(ଆସ ଅନ୍ଵେଷଣ କରିବା) :

The word ‘goshala’ (ଗୋଶାଳା) translates to ‘cowshed’ (ଗୁହାଳ) in English. It is a Sanskrit word that is made up of the words ‘go’, which means ‘cow’, and sala, which means ‘shed’ or ‘hall’.
(‘ଗୋଶାଳା’ ଶବ୍ଦଟିର ଇଂରାଜୀ ଅନୁବାଦ ‘cowshed’ ଅଟେ । ଏହା ଏକ ସଂସ୍କୃତ ଶବ୍ଦ ଯାହା ‘ଗୋ’ ଅର୍ଥାତ୍ ‘ଗାଈ’, ଏବଂ ‘ଶାଳା’ ଅର୍ଥାତ୍ ଆଶ୍ରୟସ୍ଥଳ ବା ହଲକୁ ବୁଝାଏ।

Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4 23
Plan a visit with the teacher to a ‘goshala’ and find out how the cows are looked after.
(ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ସହ ଏକ ଗୋଶାଳକୁ ବୁଲିଯିବାର ଯୋଜନା କର ଏବଂ ଗାଈମାନଙ୍କର କିପରି ଯନ୍ ନିଆଯାଉଛି ଦେଖ ।)

II. What is the best way to take care of stray and abandoned animals?
(ବୁଲା ଏବଂ ପରିତ୍ୟକ୍ତ ପ୍ରାଣୀମାନଙ୍କର ଯନ୍ତ୍ର ନେବାର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଉପାୟ କ’ଣ ?)

1. Provide food and water for the animal
(ପ୍ରାଣୀମାନଙ୍କୁ ଖାଦ୍ୟ ଓ ଜଳ ଦେବା)
2. Take them to an animal shelter
(ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାଣୀ ଆଶ୍ରୟସ୍ଥଳକୁ ନେବା ।)
3. Adopt them by taking them home
(ସେମାନଙ୍କୁ ଘରକୁ ନେଇ ପୋଷାଜୀବ କରିବା ।)
Give reasons for your responses.
Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4 24
Answer:
1. Provide food and water for the animal
Reason: They stay healthy and strong.
2. Take them to an animal shelter
Reason: They get medical care and a safe place to live.
3. Adopt them by taking them home
Reason: They become part of your family and receive love.

Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4

III. Ayurveda is the oldest existing medical systems in India. Animals received good medicinal care in ancient India. Indian medical treatises like Charaka Samhita, Sushruta Samhita, and Harita Samhita contain references of care of animals. Find out names of different organisations that work for the welfare of animals with the help of the teacher.
(ଭାରତରେ ଆୟୁର୍ବେଦ ହେଉଛି ପ୍ରାଚୀନ ପ୍ରଚଳିତ ଚିକିତ୍ସା ପଦ୍ଧତି । ପ୍ରାଚୀନ ଭାରତରେ ପ୍ରାଣୀମାନେ ଉତ୍ତମ ଚିକିତ୍ସା ପାଉଥିଲେ । ପ୍ରାଚୀନ ଭାରତୀୟ ଚିକିତ୍ସା ଗ୍ରନ୍ଥ ଚରକ ସଂହିତା । ଶଶ୍ରୁତ ସଂହିତା ଓ ହରିତ ସଂହିତାରେ ପଶୁମାନଙ୍କ ଯନ୍ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ ଅଛି । ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ସହାୟତାରେ ପ୍ରାଣୀମାନଙ୍କ ଯନ୍ ପାଇଁ ଥ‌ିବା ସଂଗଠନ ଗୁଡ଼ିକର ନାମ ଅନୁସନ୍ଧାନ କର ।)
Answer:
Different organisations include:

  1. People for Animals (PFA), Odisha
  2. Society for prevention of cruelty to animals (SPCA), Odisha.
  3. Animal Welfare Trust (AWT), Bhubaneswar
  4. Kalinga Animal Welfare Society (KAWS), Bhubaneswar.
  5. Jeevika, Bhubaneswar
  6. Wild Orissa
  7. Blue Cross of Odisha.
  8. Sneha’s Care, Bhubaneswar.

Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Summary

Let us read
(ଆସ ପଢ଼ିବା) :

TEXT-I

Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4 2

Doctor Dolittle was sitting in his kitchen talking with the Cat’s-food-Man who had come to see him with a stomach-ache. ‘Why don’t you give up being a people’s doctor, and be an animal doctor? asked the Cat’s-food-Man. The parrot, Polynesia, was sitting in the window looking out at the rain and singing a sailor song to herself. She stopped singing and started to listen. “You see, Doctor:’ the Cat’s-food-Man went on, ‘you know all about animals-much more than what these here do. You’ve written a wonderful book about cats. I can’t read or write myself-my wife, Theodosia, is a scholar, and she read your book to me. You might have been a cat yourself. You know the way they think:’

ଓଡ଼ିଆ ଅନୁବାଦ :
ଡାକ୍ତର ଜୁଲିଟିଲ ନିଜ ରୋଷେଇ ଘରେ ବସି ବିଲେଇ-ଖାଦ୍ୟ-ବିକାଳି ସହିତ କଥା ହେଉଥିଲେ ଯିଏକି ତାଙ୍କ ପେଟ ଯନ୍ତ୍ରଣା ପାଇଁ ତାଙ୍କ ପାଖକୁ ଆସିଥିଲେ । ‘ଆପଣ ଲୋକଙ୍କ ଡାକ୍ତର ହେବା କାହିଁକି ଛାଡ଼ି ଦେଉ ନାହାନ୍ତି’’ ବିଲେଇ-ଖାଦ୍ୟ-ବିକାଳି ଜଣକ କହିଲା । ପଲିନେସିଆ ନାମକ ଶୁଆଟି ଝରକା ଉପରେ ବସି ବାହାରେ ହେଉଥ‌ିବା ବର୍ଷାକୁ ଚାହିଁଥିଲା ଏବଂ ଏକ ନାବିକ ଗୀତ ଗାଉଥିଲା । ସେ ଗୀତ ବନ୍ଦ କରି ଦେଲା ଏବଂ ଶୁଣିବା ଆରମ୍ଭ କଲା ବିଲେଇ ଖାଦ୍ୟ-ବିକାଳି କହି ଚାଲିଲା, ‘‘ଦେଖ ଡାକ୍ତର, । ‘ତୁମେ ପଶୁମାନଙ୍କ ବିଷୟରେ ସବୁ ଜାଣ -ଏଠାରେ ଥ‌ିବା ପଶୁ ଡାକ୍ତରମାନଙ୍କ ଠାରୁ ଅଧିକ ଜାଣିଛ । ଆପଣ ବିଲେଇ ବିଷୟରେ ଏକ ଚମତ୍କାର ପୁସ୍ତକ ଲେଖୁଛନ୍ତି । ମୁଁ ନିଜେ ଲେଖୁବା କିମ୍ବା ପଢ଼ିବା ଜାଣି ନାହିଁ – କିନ୍ତୁ ମୋ ସ୍ତ୍ରୀ ଥଓଡ଼ୋସିଆ ଜଣେ ବିଦ୍ଵାନ ଏବଂ ସେ ତୁମର ବହିକୁ ପଢ଼ି ମୋତେ ଶୁଣାଇଛନ୍ତି । ଆପଣ ବୋଧହୁଏ ନିଜେ ଗୋଟେ ବିଲେଇ ଥିଲେ । ତୁମେ ଜାଣ ସେମାନେ କିପରି ଚିନ୍ତା କରନ୍ତି ।

When the Cat’s-food-Man had gone the parrot flew off the window on to the Doctor’s table and said, “That man’s got sense. That’s what you ought to do. Be an animal doctor. Give the silly people up-if they haven’t brains enough to see you’re the best doctor in the world. Take care of animals instead- they’ll soon find it out. Be an animal doctor:” “ Oh, there are plenty of animal doctors,” said John Dolittle, putting the flowerpots outside on the windowsill to get the rain. “Yes, there are plenty:’ said Polynesia. ‘But none of them are any good at all. Now listen, Doctor, and I’ll tell you something. Did you know that animals can talk?”

ଓଡ଼ିଆ ଅନୁବାଦ :
ଯେତେବେଳେ ବିଲେଇ ଖାଦ୍ୟ ବିକାଳି ଯାଇସାରିଲା, ଶୁଆଟି ଝରକା ଉପରୁ ଉଡ଼ିଆସି ଡାକ୍ତରଙ୍କ ଟେବୁଲ ଉପରେ ବସିଗଲା ଏବଂ କହିଲା, ‘ସେ ଲୋକଟିର ବୁଦ୍ଧି ଅଛି । ଆପଣ ତାହାହିଁ କରିବା ଉଚିତ । ଏକ ପଶୁଡାକ୍ତର ହୁଅ । ସେହି ବୋକା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଛାଡ଼ି ଦିଅ – ସେମାନଙ୍କର ଯଦି ଯଥେଷ୍ଟ ବୁଦ୍ଧି ନାହିଁ ଜାଣିବା ପାଇଁ ଯେ ଆପଣ ପୃଥ‌ିବୀର ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ଡାକ୍ତର । ସେମାନଙ୍କ ବଦଳରେ ପଶୁମାନଙ୍କର ଯନ୍ ନିଅ- ସେମାନେ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ବୁଝିପାରିବେ ପଶୁ ଡାକ୍ତର ହୋଇଯାଅ ।’’ ଫୁଲକୁଣ୍ଡଗୁଡ଼ିକୁ ବର୍ଷାଜଳ ପାଇବା ପାଇଁ ଝରକାର ବାହାରପଟେ ରଖିବାବେଳେ, ଡାକ୍ତର ଜନ୍ ଜୁଲିଟିଲ କହିଲେ, ‘ଦେଖ ବହୁତ ପଶୁ ଡାକ୍ତର ଅଛନ୍ତି ।’’ ପଲିନେସିଆ କହିଲା, ‘ହଁ ବହୁତ ପଶୁଡାକ୍ତର ଅଛନ୍ତି କିନ୍ତୁ କେହି ଜଣେ ବି ଭଲ ଡାକ୍ତର ନୁହଁନ୍ତି । ଏବେ ଶୁଣ ଡାକ୍ତର ଏବଂ ମୁଁ ତୁମକୁ କିଛି କଥା କହିବି । ପଶୁମାନେ କଥା କହିପାରନ୍ତି ବୋଲି ତୁମେ ଜାଣିଥୁଲ କି ?’’

Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4

“I knew that parrots can talk:’ said the Doctor. “Oh, we parrots can talk in two languages-people’s language and bird language said Polynesia proudly. “If I say, ‘Polly wants a cracker’, you understand me. But hear this: Ka-ka oi- ee, fee-fee?” “Good Gracious!” cried the Doctor. “What does that mean?” “That means, ‘Is the porridge hot yet?-in bird language’

“My! You don’t say so!” said the Doctor. “You never talked that way to me before’ “What would have been the good?” said Polynesia, dusting some cracker crumbs offher left wing. ‘You wouldn’t have understood me if I had:’
“Tell me some more said the Doctor, all excited; and he rushed over to the drawer and came back with a book and a pencil. “Now don’t go too fast-and I’ll write it down. This is interesting-very interesting-something quite new. Give me the Birds’ A.B.C. first-slowly
now:’

ଓଡ଼ିଆ ଅନୁବାଦ
ଡାକ୍ତର କହିଲେ, ‘ମୁଁ ଜାଣିଥିଲି ଯେ ଶୁଆମାନେ କଥା କହି ପାରନ୍ତି ?’’ ପଲିନେସିଆ ଗର୍ବର ସହ କହିଲା, ‘‘ହଁ, ଆମେ ଶୁଆମାନେ ଦୁଇପ୍ରକାର ଭାଷାରେ କଥା କହିପାରୁ – ଲୋକଙ୍କ ଭାଷା ଏବଂ ପକ୍ଷୀଙ୍କ ଭାଷା, ମୁଁ ଯଦି କହେ, ପଲି ଏକ ବିସ୍କୁଟ ଚାହେଁ, ଆପଣ ବୁଝିପାରିବେ । କିନ୍ତୁ ଏହା ଶୁଣ, କା-କା ଓ ଇ-ଇଇ-ଫିଫି ?”’ ‘‘ହେ ଭଗବାନ୍’’, ଡାକ୍ତର ଚିତ୍କାର କଲେ, ‘ଏହାର ଅର୍ଥ କ’ଣ ପକ୍ଷୀ ଭାଷାରେ ‘ତାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ‘କ୍ଷୀରି କ’ଣ ଏ ଯାଏ ଗରମ ଅଛି ?’’ ଡାକ୍ତର କହିଲେ, ‘ତୁମେ ତ ଏପରି କୁହ ନାହିଁ ?’’ ତୁମେ ମୋ ସହିତ ସେପରି ଭାଷାରେ ଆଗରୁ କେବେ କଥା ହୋଇ ନାହିଁ ।’’ ପଲିନେସିଆ ତାର ବାମ ଡ଼େଣାରେ ପଡ଼ିଥିବା ଗୁଣ୍ଡ ବିସ୍କୁଟକୁ ଝାଡ଼ିବାବେଳେ କହିଲା, ‘କ’ଣ ଆଉ ଲାଭ ହୋଇଥାଆନ୍ତା ! ମୁଁ କହିଥିଲେ ତୁମେ କ’ଣ ମୋତେ ବୁଝିପାରିଥା’ନ୍ତ ?”” ‘ମୋତେ ଆଉ କିଛି କୁହ’’, ଏକଥା କହି ଡାକ୍ତର ଉତ୍ସାହିତ ହୋଇ ତାଙ୍କ ଡ୍ରୟର ପାଖକୁ ଚାଲିଗଲେ ଏବଂ ଏକ ଖାତା ଓ ଏକ ପେନ୍‌ସିଲ ଆଣି ବସିପଡ଼ିଲେ ଏବଂ କହିଲେ, ‘ଏବେ ତରତର ନହୋଇ ଧୀରେ ସବୁ କୁହ, ମୁଁ ସବୁ ଲେଖୁ । ଏହା ବହୁତ ମଜାଦାର- ବହୁତ ମଜାଦାର- କିଛି ପୂରା ନୂଆ । ମୋତେ ପକ୍ଷୀଙ୍କ ବର୍ଣ୍ଣମାଳା ପ୍ରଥମେ ଦିଅ ଏବେ ଧୀରେ ଧୀରେ କୁହ ।’’

So that was the way the Doctor came to know that animals had a language of their own and could talk to one another. And all that afternoon, while it was raining, Polynesia sat on the kitchen table giving him bird words to put down in the book. At teatime, when the dog, Jip, came in, the parrot said to the Doctor, ‘See, he’s talking to you.”

Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4 3

“Looks to me as though he were scratching his ear:’ said the Doctor. “But animals don’t always speak with their mouths, said the parrot in a high voice, raising her eyebrows. “They talk with their ears, with their feet, with their tails-with everything. Sometimes they don’t want to make a noise. Do you see now the way he’s twitching up one side of his nose?” “What’s that mean?” asked the Doctor.” That means, ‘Can’t you see that it has stopped raining?” Polynesia answered. “He is asking you a question. Dogs nearly always use their noses for asking questions:’ After a while, with the parrot’s help, the Doctor got to learn the language of the animals so well that he could talk to them himself and understand everything they said. Then he gave up being a people’s doctor altogether.

ଓଡ଼ିଆ ଅନୁବାଦ :
ଏହିପରି ଭାବେ ଡାକ୍ତର ଜାଣିଲେ ଯେ ପଶୁମାନଙ୍କର ଏକ ନିଜସ୍ଵ ଭାଷା ଅଛି ଏବଂ ସେମାନେ ପରସ୍ପର ମଧ୍ୟରେ କଥା ହୋଇପାରନ୍ତି । ସେଦିନ ସାରା ଉପରଓଳି ପଲିନେସିଆ ରୋଷେଇ ଘରର ଟେବୁଲ ଉପରେ ବସି ଡାକ୍ତରଙ୍କୁ ପକ୍ଷୀମାନଙ୍କର ଶବ୍ଦ ସବୁ ଦେଇ ଚାଲିଲା ଯାହା ସେ ଏକ ଖାତାରେ ଲେଖିଗଲେ । ଚା ପିଇବା ସମୟରେ କୁକୁର ଜିପ୍ ଘରକୁ ପଶି ଆସିଲା, ଶୁଆଟି ଡାକ୍ତରଙ୍କୁ କହିଲା, ‘ଦେଖ ସେ ତୁମକୁ କିଛି କହୁଛି ।’’ ଡାକ୍ତର କହିଲେ, ‘ସେ ମୋ ଆଡ଼କୁ ଅନାଇ ତା’ର କାନ କୁଣ୍ଡାଉଛି ।’’ ଶୁଆଟି ତା’ର ଆଖୁ ଭ୍ରୂଲତାକୁ ଉଠେଇ କରି ଏକ ବଡ଼ ପାଟିରେ କହିଲା, ‘ପଶୁମାନେ ସବୁବେଳେ ପାଟିରେ କଥା କୁହନ୍ତି ନାହିଁ । ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କର କାନ, ପାଦ, ଲାଞ୍ଜ ଇତ୍ୟାଦି ସବୁଥରେ କଥା ହୁଅନ୍ତି । ବେଳେବେଳେ, ସେମାନେ ଶବ୍ଦ କରିବାକୁ ଚାହାନ୍ତି ନାହିଁ । ଏବେ ଦେଖୁଛ ସେ କୁକୁରଟି କିଭଳି ତାର ନାକର ଗୋଟିଏ ପଟ ଟେକି ଦେଇଛି ।’’ ଡାକ୍ତର ପଚାରିଲେ, ‘ଏହାର ଅର୍ଥ କ’ଣ ? ପଲିନେସିଆ ଉତ୍ତର ଦେଇ କହିଲା, ’’ ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ତୁମେ କ’ଣ ଦେଖିପାରୁ ନାହିଁ କି ବର୍ଷା ବନ୍ଦ ହୋଇଗଲାଣି । ସେ ଆପଣଙ୍କୁ ଏକ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରୁଛି । କୁକୁରମାନେ ପ୍ରାୟତଃ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ନାକ ବ୍ୟବହାର କରିଥା’ନ୍ତି ।’’ କିଛି ସମୟ ପରେ ଶୁଆର ସାହାଯ୍ୟ ନେଇ ଡାକ୍ତରଜଣକ ସବୁ ପଶୁଙ୍କ ଭାଷା ଏପରି ବୁଝିଗଲେ ଯେ ସେ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ନିଜେ କଥା ହୋଇ ପାରିଲେ । ତା’ପରେ ଲୋକମାନଙ୍କ ଡାକ୍ତର ଏକାବେଳକେ ଛାଡ଼ିଦେଲା ।

TEXT – II

Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4 4

As soon as the Cat’s-food-Man had told everyone that John Dolittle was going to become an animal doctor, old ladies began to bring him their pet pugs and poodles who had eaten too much cake; and farmers came many miles to show him sick cows and sheep. One day a plough horse was brought to him; and the poor thing was terribly glad to find a man who could talk in horse language. “You know, Doctor;’ said the horse, “that vet over the hill knows nothing at all. He has been treating me six weeks now- for something or the other. What I need is spectacles. I am going blind in one eye. There’s no reason why horses shouldn’t wear glasses, the same as people. But that stupid man over the hill never even looked at my eyes. He kept on giving me big pills. I tried to tell him, but he couldn’t understand a word of horse language. What I need is spectacles.”

ଓଡ଼ିଆ ଅନୁବାଦ :
ଯେତେବେଳେ ବିଲେଇ-ଖାଦ୍ୟ ବିକାଳି ସମସ୍ତଙ୍କୁ କହିଲେ ଯେ ଜନ୍ ଡୁଲିଟିଲ୍ ଜଣେ ପଶୁ ଡାକ୍ତର ହେବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି, ବୃଦ୍ଧା ମହିଳାମାନେ ସେମାନଙ୍କ ପୋଷା କୁକୁର ଓ କୁକୁର ଛୁଆଙ୍କୁ ଧରି ତାଙ୍କ ପାଖକୁ ଆସିଲେ ଯେଉଁମାନେ ଅଧ୍ବକ ପିଠା ଖାଇ ଦେଇଥିଲେ, ଏବଂ ମାଇଲ୍ ମାଇଲ୍ ଦୂରରୁ କୃଷକମାନେ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ରୋଗିଣା ଗାଈ ଓ ମେଣ୍ଢାକୁ ଧରି ଚିକିତ୍ସା କରିବାକୁ ଆସିଲେ । ଦିନେ ଏକ ହଳ କରୁଥିବା ଘୋଡ଼ାକୁ ତାଙ୍କ ପାଖକୁ ଅଣାଗଲା ଏବଂ ବିଚରା ପଶୁଟି ଘୋଡ଼ା ଭାଷାରେ କଥା କହି ପାରୁଥିବା ଜଣେ ଲୋକକୁ ପାଇ ଖୁବ୍ ଖୁସି ହୋଇଗଲା । ଘୋଡ଼ା କହିଲା, ‘ଡାକ୍ତର ମହାଶୟ ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି, ପାହାଡ଼ ଉପରେ ଥ‌ିବା ପଶୁ ଡାକ୍ତର ଜଣକ କିଛି ଜାଣି ନାହାଁନ୍ତି । ସେ ମୋତେ ଛଅ ସପ୍ତାହ ଧରି କିଛି ଗୋଟାଏ ପାଇଁ ନହେଲେ ଆଉ କିଛି ପାଇଁ ଚିକିତ୍ସା କରି ଆସୁଛନ୍ତି । ଯାହା ମୋର ଦରକାର ତାହା ହେଉଛି ଚଷମା । ମୋର ଗୋଟିଏ ଆଖୁକୁ ଦେଖାଯାଉନି । ମଣିଷଭଳି ଘୋଡ଼ାମାନେ ଚଷମା ନ ପିନ୍ଧି ପାରିବାର କୌଣସି କାରଣ ନାହିଁ । କିନ୍ତୁ ସେହି ନିର୍ବୋଧ ବ୍ୟକ୍ତିଟି କେବେ ହେଲେ ମୋ ଆଖୁକୁ ଚାହିଁଲା ନାହିଁ । ସେ ମୋତେ ବଡ଼ ବଡ଼ ବଟିକା ଦେଇ ଚାଲିଲା । ମୁଁ ତାଙ୍କୁ କହିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କଲି କିନ୍ତୁ ସେ ଘୋଡ଼ା ଭାଷାର ଶବ୍ଦଟିଏ ବି ବୁଝି ପାରିଲା ନାହିଁ । ମୋର ଯାହା ଦରକାର ସେଇଟା ହେଉଛି ଚଷମା ।’’

Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4

“Of course-of course said the Doctor. “T’ll get you some at once:’
“I would like a pair like yours:’ said the horse-“only green. They’ll keep the Sun out of my eyes while I’m ploughing the field:’ “Certainly,” said the Doctor. “Green ones you shall have:’
“You know, the trouble is, Sir,” said the plough horse as the Doctor opened the front door to let him out-“the trouble is that anybody thinks he can doctor animals-just because the animals don’t complain. As a matter of fact, it takes a much cleverer man to be a really good animal doctor than it does to be a good people’s doctor:’ “Well, well!” said the Doctor. “When will my glasses be ready?” “T’ll have them for you next week,” said the Doctor. “Come in again Tuesday-Good morning!”

ଓଡ଼ିଆ ଅନୁବାଦ :
‘‘ଅବଶ୍ୟ, ଅବଶ୍ୟ ମୁଁ ତୁମକୁ ଆଣିଦେବି,’’ ଡାକ୍ତର କହିଲେ ଘୋଡ଼ା କହିଲା, ‘ମୋର ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ଏକ ହଳ ଚଷମା ଦରକାର- କେବଳ ସବୁଜ ରଙ୍ଗର । ମୁଁ ହଳ କରିବା ସମୟରେ ସେଗୁଡ଼ିକ ମୋ ଆଖୁକୁ ସୂର୍ଯ୍ୟ କିରଣରୁ ରକ୍ଷା କରିବ ।’’ ‘ନିଶ୍ଚିନ୍ତ ରୂପେ’’ ‘ତୁମକୁ ଏକ ହଳ ସବୁଜ ଚଷମା ଦିଆଯିବ’’ ଡାକ୍ତର କହିଲେ । ଯେତେବେଳେ ହଳ କରୁଥୁବା ଘୋଡ଼ାଟି ଯିବା ପାଇଁ ଡାକ୍ତର ତାଙ୍କ ସମ୍ମୁଖ ଦ୍ଵାର ଖୋଲିଦେଲେ, ସେତିକିବେଳେ ସେ କହିଲା, ‘‘ମହାଶୟ ଆପଣ ଜାଣିଛନ୍ତି, ସମସ୍ୟା କେଉଁଠି ଅଛି । ଅସୁବିଧା ହେଉଛି ଯେ କେହି ବ୍ୟକ୍ତି ଭାବନ୍ତି ସେ ପଶୁମାନଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା କରିପାରିବେ -କାରଣ ପଶୁମାନେ ଅଭିଯୋଗ କରନ୍ତି ନାହିଁ । ବାସ୍ତବରେ ଦେଖିବାକୁ ଗଲେ ଜଣେ ମଣିଷ ଡାକ୍ତର ହେବା ଅପେକ୍ଷା ଜଣେ ପଶୁ ଡାକ୍ତର ହେବାକୁ ହେଲେ ବ୍ୟକ୍ତି ଅଧ‌ିକ ଚତୁର ହୋଇଥିବା ଆବଶ୍ୟକ ।’’ ଡାକ୍ତର କହିଲେ, ‘ଆଛା, ଆଛା’ । କେବେ ମୋ ଚଷମା ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଯିବ ?’’ ଘୋଡ଼ାଟି ପଚାରିଲା, ଡାକ୍ତର କହିଲେ, ‘ସେଗୁଡ଼ିକୁ ମୁଁ ଆର ସପ୍ତାହରେ ତୁମ ପାଇଁ ଆଣି ଦେବି ।’’ ଆସନ୍ତା ମଙ୍ଗଳବାର ଦିନ ଆଉ ଥରେ ଆସ, ଶୁଭ ସକାଳ ।’’

Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4 5

Then John Dolittle got a fine, big pair of green spectacles; and the plough horse stopped going blind in one eye and could see as well as ever.
And soon it became a common sight to see farm animals wearing glasses in the countryside, round Puddleby; and a blind horse was a thing unknown.
And so it was with all the other animals that were brought to him. As soon as they found that Doctor Dolittle could talk their language, they told him where the pain was and how they felt. And it was easy for the doctor to cure them.
Now all these animals went back and told their brothers and friends that there was a doctor in the little house with the big garden who really was a doctor. And whenever any creatures got sick-not only horses and cows and dogs-but all the little things of the fields, like harvest mice, badgers, and bats, all came at once to his house on the edge of the town. So his big garden was nearly always crowded with animals trying to get into see him.

ଓଡ଼ିଆ ଅନୁବାଦ :
ତା’ପରେ ଜନ୍ ଡୁଲିଟିଲ୍ ଏକ ସୁନ୍ଦର ବଡ଼ ସବୁଜ ଚଷମା ହଳକ ଆଣିଦେଲେ ଓ ହଳ କରୁଥିବା ଘୋଡ଼ାଟିର ଗୋଟିଏ ଆଖୁର ଅନ୍ଧତ୍ଵ ଦୂର ହୋଇଗଲା ଏବଂ ସେ ପୂର୍ବ ଭଳି ସ୍ପଷ୍ଟ ରୂପେ ଦେଖପାରିଲା । ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ କୃଷିକ୍ଷେତ୍ରର ପଶୁମାନେ ଚଷମା ପିନ୍ଧି କାମ କରୁଥିବାର ଦୃଶ୍ୟ ଏକ ସାଧାରଣ ଦୃଶ୍ୟପଟ୍ଟ ହୋଇଗଲା । ତାଙ୍କ ପାଖକୁ ଅଣାଯାଉଥ‌ିବା ଅନ୍ୟ ପଶୁମାନଙ୍କ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ସେଇ ଏକା କଥା ଘଟିଲା । ଯେତେବେଳେ ସେମାନେ ଦେଖୁଲେ ଡାକ୍ତର ଡୁଲିଟିଲ୍ ତାଙ୍କ ଭାଷାରେ କହିପାରୁଛନ୍ତି ସେମାନେ ତାଙ୍କୁ ତାଙ୍କର କେଉଁଠି ଯନ୍ତ୍ରଣା ଥିଲା ଓ ସେମାନେ କିପରି ଅନୁଭବ କରୁଥିଲେ ତାଙ୍କୁ କହିପାରିଲେ । ଡାକ୍ତରଙ୍କ ପାଇଁ ଅତି ସହଜ ହୋଇଗଲା ସେମାନଙ୍କୁ ଭଲ କରିବା ପାଇଁ । ଏବେ ସେହି ପଶୁଗୁଡ଼ିକ ଫେରିଯାଇ ସେମାନଙ୍କ ଭାଇ ଓ ସାଙ୍ଗମାନଙ୍କୁ କହିଲେ ଯେ ବଡ଼ ବଗିଚାରେ ଥ‌ିବା ଛୋଟ ଘରଟିରେ ଜଣେ ଡାକ୍ତର ରହୁଛନ୍ତି ଯିଏ ପ୍ରକୃତରେ ଜଣେ ଡାକ୍ତର । ଯେତେବେଳେ ଯେଉଁ ପ୍ରାଣୀ ଅସୁସ୍ଥ ହେଉଥ୍ଲା- କେବଳ ଘୋଡ଼ା, ଗାଈ ଏବଂ କୁକୁର ନୁହଁନ୍ତି, ବରଂ କ୍ଷେତର ଛୋଟ ଛୋଟ ଜୀବମାନେ ଯଥା ମୂଷା, ଶାଳିଆ ପତିନି ତୁରନ୍ତ ସହର ମୁଣ୍ଡରେ ଥିବା ତାଙ୍କ ଘରକୁ ଆସୁଥିଲେ । ତେଣୁ ତାଙ୍କ ବଡ଼ ବଗିଚାଟିରେ ତାଙ୍କୁ ଦେଖା କରରିବାକୁ ଆସୁଥ‌ିବା ପ୍ରାଣୀମାନଙ୍କର ଗହଳି ପ୍ରାୟତଃ ଲାଗି ରହୁଥିଲା ।

Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4 6

So many animals came there. He had to have special doors made for the different kinds. He wrote ‘HORSES’ over the front door, ‘COWS’ over the side door, and SHEEP’ on the kitchen door. Each kind of animal had a separate door-even the mice had a tiny tunnel made for them into the cellar, where they waited patiently in rows for the Doctor to come round to them.

And so, in a few years’ time, every living thing for miles and miles got to know about John Dolittle, M.D. And the birds who flew to other countries in the winter told the animals in foreign lands about Dolittle who could understand their talk and help them in their troubles. In this way he became famous among the animals-all over the world. He was happy and liked his life very much.

ଓଡ଼ିଆ ଅନୁବାଦ :
ତାଙ୍କ ଘରକୁ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ପ୍ରାଣୀ ଆସିଲେ । ତାଙ୍କୁ ବିଭିନ୍ନ ପଶୁଙ୍କ ପାଇଁ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ପ୍ରବେଶ ପଥ ତିଆରି କରିବାକୁ ପଡ଼ିଲା । ସେ ସମ୍ମୁଖ ଦ୍ଵାର ଉପରେ ‘ଘୋଡ଼ା’, ପାର୍ଶ୍ଵ ଦ୍ଵାରରେ ‘ଗାଈ’ ରୋଷେଇ ଘର ଦ୍ଵାରରେ ‘ମେଣ୍ଢା’ ଲେଖୁଲେ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରାଣୀଙ୍କର ଏକ ଅଲଗା ଦ୍ଵାର ଥିଲା । ଏପରିକି ମୂଷା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଭୂତଳ ଘରକୁ ଯିବାପାଇଁ ଏକ ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ଥିଲା । ସମସ୍ତେ ନିଜ ନିଜ ଦ୍ଵାର ଦେଶରେ ଡାକ୍ତର ଆସିବାକୁ ଅପେକ୍ଷା କରୁଥିଲେ । ଏବଂ ଏହିପରି କେଇ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କୋଶ କୋଶ ଦୂରରେ ରହିଥ‌ିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରାଣୀ ଡାକ୍ତର ଜୁଲିଟିଲ୍‌ଙ୍କ ବିଷୟରେ ଜାଣିବାକୁ ପାଇଲେ ଏବଂ ଯେଉଁ ପକ୍ଷୀମାନେ ଶୀତ ଦିନରେ ବିଦେଶକୁ ଉଡ଼ି ଯାଉଥିଲେ ସେମାନେ ବି ସେଠାରେ ବିଦେଶରେ ପଶୁ ପକ୍ଷୀମାନଙ୍କୁ ଡାକ୍ତର ଜୁଲିଟିଲଙ୍କ କଥା କହିଲେ ଯିଏକି ସେମାନଙ୍କର ଭାଷା ବୁଝିପାରନ୍ତି ଓ ସେମାନଙ୍କ ଅସୁବିଧାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରନ୍ତି । ଏହିପରି ଭାବରେ ସେ ସମଗ୍ର ପୃଥ‌ିବୀରେ ପଶୁମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ହୋଇଗଲେ । ସେ ବହୁତ ଖୁସିଥିଲେ ଓ ଜୀବନକୁ ବହୁତ ଭଲ ପାଉଥିଲେ ।

Summary of The Text
(ପାଠ୍ୟ ବିଷୟର ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ସାରକଥା) :

Dr. John Dolittle was a doctor for humans but had a special interest in animals. One day, the Cat’s-food-Man suggested that he give up treating humans and become an animal doctor, as he knew more about animals than ordinary veterinarians. The parrot, Polynesia, supported this idea, revealing to Dr. Dolittle that animals had their own language, which they used to communicate. Excited, Dr. Dolittle began learning the language of animals with Polynesia’s help, recording the words in a book.

Once Dr. Dolittle could understand and communicate with animals, he gave up treating humans and focused solely on animals. Animals from far and wide, including farm animals and smaller creatures, came to him for treatment. He even provided spectacles to a horse, and animals learned to rely on him for their care. Special doors were made for each type of animal, ensuring they could enter and wait patiently. Over time, Dr. Dolittle became famous among animals worldwide for his ability to understand their language and help them in need. He was happy with his work and enjoyed his life.

Notes & Glossary (ଶବ୍ଦାର୍ଥ) :

Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4 7

Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 MCQ

Question 1.
Who advised Dr. Dolittle to become an animal doctor?
(a) Jip, the dog
(b) The Cat’s-food-Man
(c) Polynesia, the parrot
(d) The farmers
Answer:
(c) Polynesia, the parrot

Question 2.
What helped Dr. Dolittle become famous all over the world?
(a) Newspapers
(b) Migratory birds
(c) Farmers
(d) Sailors
Answer:
(b) Migratory birds

Question 3.
Why were separate doors made for animals?
(a) to decorate the house
(b) to avoid confusion and crowding
(c) to save time
(d) to please people
Answer:
(b) do avoid confusion and crowding

Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4

Question 4.
What does the behaviour of animals waiting patiently show?
(a) fear
(b) hunger
(c) anger
(d) discipline and trust
Answer:
(d) discipline and trust

Question 5.
Which animals came from fields and forests?
(a) dogs and cats
(b) harvest mice, badgers, bats
(c) horses and cows
(d) sheep and goats
Answer:
(b) harvest mice, badgers, bats

Question 6.
What does the tunnel for mice symbolize?
(a) luxury
(b) equality for all creatures
(c) fear of mice
(d) decoration
Answer:
(b) equality for all creatures

Question 7.
What value does Dr.Dolittle teach us most?
(a) compassion
(b) competition
(c) wealth
(d) power
Answer:
(a) compassion

Question 8.
If birds had not spread the news, what would happen?
(a) animals would stop coming
(b) Dr.Dolittle would remain unknown
(c) animals would speak to people
(d) doors would not be needed
Answer:
(b) Dr.Dolittle would remain unknown

Question 9.
Why did animals trust Dr.Dolittle?
(a) he wore spectacles
(b) he lived alone
(c) he understood and respected them
(d) he was old
Answer:
(c) he understood and respected them

Question 10.
What kind of doctor was Dr. Dolittle at first?
(a) Animal doctor
(b) Village doctor
(c) Army doctor
(d) Human doctor
Answer:
(d) Human doctor

Question 11.
Which door was meant for sheep?
(a) kitchen door
(b) back door
(c) front door
(d) cellar door
Answer:
(a) kitchen door

Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4

Question 12.
What should humans learn from animals in the story?
(a) to fight
(b) to trust kindness
(c) to be greedy
(d) to stay silent
Answer:
(b) to trust kindness

Question 13.
What kind of society is shown in the animal world?
(a) disorderly
(b) violent
(c) careless
(d) organised and patient
Answer:
(d) organised and patient

Question 14.
What lesson does the chapter mainly teach?
(a) fame as important
(b) money brings happiness
(c) kindness creates trust
(d) animals are weak
Answer:
(c) kindness creates trust

Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Fill in the Blanks

1. _____ the parrot advised Dr. Dolittle to become an animal doctor.
Answer: Polynesia

2. Animals from far and near came to Dr. Dolittle’s _____ for treatment.
Answer: house

3. The garden of Dr. Dolittle’s house was almost always _____ with animals.
Answer: crowded

4. Separate _____ were made for different kinds of animals.
Answer: doors

5. Sheep were asked to entre through the _____ door.
Answer: kitchen

6. Mice waited patiently in a tiny _____ made for them.
Answer: tunnel

Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4

7. Harvest mice, badgers and bats came from the _____ and fields.
Answer: forests

8. Dr. Dolittle treated all animals with _____ and care.
Answer: kindness

9. Dr. Dolittle became famous among animals all over the _____.
Answer: world

10. The chapter teaches us to show _____ towards animals.
Answer: compassion

Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 True or False

1. Doctor Dolittle learnt animal language from Polynesia.
Answer: True

2. The plough horse didn’t respect the vet over the hill.
Answer: True

3. The Cat’s-food-Man read the book written by Dr.Dolittle.
Answer: False

4. Doctor Dolittle continued practice both as an animal doctor and human doctor.
Answer: False

5. The plough ox wanted green colour spectacles.
Answer: False

6. Dr.Dolittle lived a happy life after becoming an animal doctor.
Answer: True

Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Very Short Question Answer

Question 1.
Why did animals preferred Dr. Dolittle to another doctor?
Answer:
Animals preferred Dr. Dolittle because he could understand their language and treated them kindly.

Question 2.
What was special about the tunnel made for mice?
Answer:
It showed that even small creatures were treated with care and respect.

Question 3.
How did Dr. Dolittle show equal attention to all animals?
Answer:
He listened patiently to each animal and treated them one by one.

Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4

Question 4.
Why do you think Dr. Dolittle chose animals over humans as his main patients?
Answer:
Dr. Dolittle chose animals because they trusted him, understood his kindness and never complained unnecessarily. He also felt happier helping animals who truly needed care.

Question 5.
How does the parrot’s advice change Dr. Dolittle’s life? Explain.
Answer:
The parrot encouraged Dr. Dolittle to become an animal doctor. This decision changed his life completely, made him famous and gave him happiness and purpose.

Question 6.
What does the behaviour of animals waiting patiently tell us about discipline and trust?
Answer:
The animals waiting calmly show discipline and trust in Dr. Dolittle. It proves that kindness creates respect and order even among animlas.

Question 7.
Why is Dr. Dolittle’s ability to listen considered more important than medicines?
Answer:
By listening carefully Dr. Dolittle understood the exact problems of animals. This helped him give correct treatment, providing listening is as important as medicine.

Question 8.
How would the world change if people treated animals the way Dr. Dolittle did?
Answer:
Animals would live safer lives, receive timely treatment and humans would develop compassion and responsibility towards nature.

Question 9.
Whose advice first came for the doctor to treat animals?
Answer:
The Cat’s food-Man first advised Dr. Dolittle to treat the animals.

Question 10.
Why was the plough-horse displeased with the vet?
Answer:
The vet didn’t try to know the cause of sickness and giving many pills.

Question 11.
What was the colour of the horse’s spectacles of the plough horse?
Answer:
The colour of the horse’s spectacles was green.

Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Short Question Answer

Question 1.
How did the doctor become famous all over the world?
Answer:
The doctor learnt animal languages. He understood their problems. All animals got cured. The doctor even made special arrangement for the treatment. Thus all the animals and birds spread the news everywhere and the Doctor Dolittle became famous animal doctor all over the world.

Question 2.
Why was the plough horse very happy?
Answer:
The plough horse was happy that Doctor Dolittle could understand his language and problem of sickness. Realising that the horse was going blind in one eye, he prescribed spectacles. The colour of spectacles was green as the plough horse desired.

Animals Birds and Dr Dolittle Class 7 Question Answer English Jasmine Chapter 4

Question 3.
What did the doctor learn from Polynesia?
Answer:
The doctor learnt from Polynesis the birds language. He learnt that animals also speak using their tails, nose, ears, feet etc. Thus he learnt animal language and could communicate with them.