# BSE Odisha 7th Class Maths Solutions Chapter 2 ଭଗ୍ନସଂଖ୍ୟା ଓ ଦଶମିକ ସଂଖ୍ୟା Ex 2.2

Odisha State Board BSE Odisha 7th Class Maths Solutions Chapter 2 ଭଗ୍ନସଂଖ୍ୟା ଓ ଦଶମିକ ସଂଖ୍ୟା Ex 2.2 Textbook Exercise Questions and Answers.

## BSE Odisha Class 7 Maths Solutions Chapter 2 ଭଗ୍ନସଂଖ୍ୟା ଓ ଦଶମିକ ସଂଖ୍ୟା Ex 2.2

Question 1.
ଗୁଣଫଳ ସ୍ଥିର କର ।

(କ) 2 × $$\frac{1}{5}$$
ସମାଧାନ:
$$\frac{2 \times 1}{5}=\frac{2}{5}$$

(ଖ) 7 × $$\frac{3}{5}$$
ସମାଧାନ:
$$\frac{7 \times 3}{5}=\frac{21}{5}=4 \frac{1}{5}$$

(ଗ) 5 × $$\frac{2}{9}$$
ସମାଧାନ:
$$\frac{5 \times 2}{9}=\frac{10}{9}=1 \frac{1}{9}$$

(ଘ) 8 × $$\frac{2}{3}$$
ସମାଧାନ:
$$\frac{8 \times 2}{3}=\frac{16}{3}=5 \frac{1}{3}$$

(ଙ) 4 × 1 $$\frac{3}{5}$$
ସମାଧାନ:
4 × $$\frac{8}{5}=\frac{4 \times 8}{5}=\frac{32}{5}=6 \frac{6}{5}$$

(ଚ) 2 × $$\frac{1}{2}$$ × 3
ସମାଧାନ:
$$\frac{5}{2} \times 3=\frac{5 \times 3}{2}=\frac{15}{2}=7 \frac{1}{2}$$

Question 2.
ଗୁଣଫଳ ସ୍ଥିର କର । (ଗୁଣଫଳ ଅପ୍ରକୃତ ଭଗ୍ନସଂଖ୍ୟା ହେଲେ, ତାକୁ ମିଶ୍ର ସଂଖ୍ୟାରେ ପରିଣତ କର ।)

(କ) $$\frac{2}{3} \times \frac{5}{7}$$
ସମାଧାନ:
$$\frac{2 \times 5}{3 \times 7}=\frac{10}{21}$$

(ଖ) $$\frac{3}{5} \times \frac{2}{7}$$
ସମାଧାନ:
$$\frac{3 \times 2}{5 \times 7}=\frac{6}{35}$$

(ଗ) $$\frac{4}{9} \times \frac{5}{7}$$
ସମାଧାନ:
$$\frac{4 \times 5}{9 \times 7}=\frac{20}{63}$$

(ଘ) $$\frac{5}{8} \times \frac{3}{4}$$
ସମାଧାନ:
$$\frac{5 \times 3}{8 \times 4}=\frac{15}{32}$$

(ଙ) 1 × $$\frac{1}{2} \times \frac{3}{5}$$
ସମାଧାନ:
$$\frac{3}{2} \times \frac{3}{5}=\frac{3 \times 3}{2 \times 5}=\frac{9}{10}$$

(ଚ) $$\frac{4}{5} \times 3 \frac{1}{3}$$
ସମାଧାନ:
$$\frac{4}{5} \times\frac{10}{3}=\frac{4 \times 10}{5 \times 3}=\frac{40}{15}=\frac{5 \times 8}{5 \times 3}=\frac{8}{3}=2 \frac{2}{3}$$

(ଛ) $$2\frac{1}{3} \times 1 \frac{1}{2}$$
ସମାଧାନ:
$$\frac{7}{3} \times \frac{3}{2}=\frac{7 \times 3}{3 \times 2}=\frac{7}{2}=3 \frac{1}{2}$$

(ଜ) $$3\frac{1}{2} \times 1 \frac{2}{5}$$
ସମାଧାନ:
$$\frac{7}{2} \times\frac{7}{5}=\frac{7 \times 7}{2 \times 5}=\frac{49}{10}=4 \frac{9}{9}$$

Question 3.
ଗୁଣଫଳ ସ୍ଥିର କର । ସମ୍ଭବ ହେଲେ ଲଘିଷ୍ଠ ଆକାର ବିଶିଷ୍ଟ କର । ଅପ୍ରକୃତ ଭଗ୍ନସଂଖ୍ୟା ହେଲେ ମିଶ୍ର ସଂଖ୍ୟାରେ ପରିଣତ କର ।

(କ) $$3 \frac{1}{2} \times 1 \frac{3}{8}$$
ସମାଧାନ:
$$\frac{7}{2} \times \frac{11}{8}=\frac{7 \times 11}{2 \times 8}=\frac{77}{16}=4 \frac{13}{16}$$

(ଖ) $$2 \frac{1}{2} \times 1 \frac{1}{5}$$
ସମାଧାନ:
$$\frac{5}{2} \times \frac{6}{5}=\frac{5 \times 6}{2 \times 5}=\frac{30}{10}$$ = 3

(ଗ) $$2 \frac{2}{5} \times 1 \frac{3}{5}$$
ସମାଧାନ:
$$\frac{12}{5} \times \frac{7}{4}=\frac{12 \times 7}{5 \times 4}=\frac{84}{20}=\frac{21 \times 4}{5 \times 4}=\frac{21}{5}=4 \frac{1}{5}$$

Question 4.
ନିମ୍ନ ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତର ଦିଅ :

(କ) 24 ର $$\frac{1}{2}$$
ସମାଧାନ:
24 × $$\frac{1}{2}$$ = 12

(ଖ) 18 ର $$\frac{2}{3}$$
ସମାଧାନ:
18 × $$\frac{2}{3}$$ = 6 × 2 = 12

(ଗ) 27 ର $$\frac{5}{9}$$
ସମାଧାନ:
27 × $$\frac{5}{9}$$ = $$\frac{27 \times 5}{9}=\frac{9 \times 3 \times 5}{9}$$ = 3 × 5 = 15

(ଘ) 121 ର $$\frac{7}{11}$$
ସମାଧାନ:
121 × $$\frac{7}{11}$$ = $$\frac{121 \times 7}{11}=\frac{11 \times 11 \times 7}{11}$$ = 11 × 7 = 77

Question 5.
ଗୋଟିଏ କାର୍ 16 କି.ମି. ରାସ୍ତା ଅତିକ୍ରମ କରିବା ପାଇଁ ଲିଟର ପେଟ୍ରୋଲ ଦରକାର କରେ । 2 $$\frac{3}{4}$$ ଲିଟର ପେଟ୍ରୋଲ ପକାଇଲେ ସେହି କାର୍ କେତେ ରାସ୍ତା ଅତିକ୍ରମ କରି ପାରିବ?
ସମାଧାନ :
1 ଲିଟର ପେଟ୍ରୋଲ୍‌ରେ କାର୍‌ଟି ଯାଏ 16 କି.ମି. ରାସ୍ତା ।
∴ 2 $$\frac{3}{4}$$ – ବା $$\frac{11}{4}$$ ଲିଟର ପେଟ୍ରୋଲରେ କାର୍‌ଟି ଯିବ = $$\frac{11}{4}$$ × 16 କି.ମି. = 44 କି.ମି. ରାସ୍ତା ।

Question 6.
ରିଙ୍କି ଗୋଟିଏ ସିଧା ଧାଡ଼ିରେ 9 ଗୋଟି ଋରା ଗଛ ଲଗାଇବ । ଯଦି ପାଖାପାଖୁ ଲଗାଯାଉଥ‌ିବା ପ୍ସରା ଦୁଇଟି ମଧ୍ଯରେ $$\frac{3}{4}$$ ଲିଟର ବ୍ୟବଧାନ ରହେ, ତେବେ ପ୍ରଥମ ଓ ଶେଷ ଋରାଗଛ ମଧ୍ୟରେ କେତେ ମିଟର ବ୍ୟବଧାନ ରହିବ?
ସମାଧାନ :
ରିଙ୍କି 9 ଗୋଟି ଚାରାଗଛ ଲଗାଇବ ।
∴ ପ୍ରଥମ ଗଛ ଓ ଶେଷଗଛ ମଧ୍ୟରେ 8 ଟି ବ୍ୟବଧାନ ରହିବ ।
ପାଖାପାଖୁ ଚାରା ଦୁଇଟି ମଧ୍ୟରେ ବ୍ୟବଧାନ $$\frac{3}{4}$$ ମିଟର ।
8 ଟି ବ୍ୟବଧାନ ମଧ୍ୟରେ ଦୂରତା = 8 × $$\frac{3}{4}$$ ମିଟର = $$\frac{8 \times 3}{4}$$ ମି. = 2 × 3 ମି = 6 ମି.
∴ ପ୍ରଥମ ଓ ଶେଷ ଚାରାଗଛ ମଧ୍ୟରେ 6 ମିଟର ବ୍ୟବଧାନ ରହିବ ।

Question 7.
ଗୋଟିଏ ଶ୍ରେଣୀର ମୋଟ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ସଂଖ୍ୟା ହେଉଛି 56 । ମୋଟ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଛାତ୍ରୀ ହେଉଛନ୍ତି $$\frac{2}{7}$$ ଅଂଶ ମୋଟ ଛାତ୍ରୀ ସଂଖ୍ୟାର $$\frac{1}{5}$$ ଅଂଶ ସ୍କୁଲକୁ ପ୍ରତ୍ୟହ ସାଇକେଲ ଯୋଗେ ଆସନ୍ତି । ତେବେ :
(a) ଶ୍ରେଣୀର ଛାତ୍ର ସଂଖ୍ୟା କେତେ? (b) ଶ୍ରେଣୀର କେତେ ଛାତ୍ର ସାଇକେଲ ଯୋଗେ ସ୍କୁଲକୁ ଆସନ୍ତି?
ସମାଧାନ :
ଗୋଟିଏ ଶ୍ରେଣୀର ମୋଟ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ସଂଖ୍ୟା ହେଉଛି 56
∴ ଛାତ୍ରୀ ସଂଖ୍ୟା = 56 ର $$\frac{2}{7}$$ = 56 × $$\frac{2}{7}$$ = $$\frac{56 \times 2}{7}$$ = 8 × 2 = 16
ମୋଟ ଛାତ୍ରସଂଖ୍ୟା = 56 – 16 = 40
ଦୈନିକ ସାଇକେଲ୍‌ରେ ସ୍କୁଲକୁ ଆସନ୍ତି ମୋଟ ଛାତ୍ରସଂଖ୍ୟାର $$\frac{1}{5}$$ ଅଂଶ ।
ସାଇକେଲ୍‌ରେ ସ୍କୁଲକୁ ଆସନ୍ତା = 40 ର $$\frac{1}{5}$$ ଅଂଶ = 40 × $$\frac{1}{5}$$ = 8 ଅଂଶ ।

Question 8.
ଗୁଣଫଳ ସ୍ଥିର କର :

(କ) $$\frac{2}{3} \times \frac{1}{5} \times \frac{7}{9}$$
ସମାଧାନ :

(ଖ) $$\frac{1}{4} \times \frac{3}{5} \times \frac{6}{7}$$
ସମାଧାନ :

Question 9.
ଗୁଣଫଳ ସ୍ଥିର କର :

(କ) $$\frac{2}{5} \times \frac{3}{4} \times \frac{5}{6}$$
ସମାଧାନ :

(ଖ) $$\frac{3}{5} \times \frac{7}{9} \times \frac{15}{28}$$
ସମାଧାନ :