Class 6 Science Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଜଳର ବିଭିନ୍ନ ଅବସ୍ଥା

Go through 6th Class Science Book Odia Medium Question Answer and Class 6 Science Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଜଳର ବିଭିନ୍ନ ଅବସ୍ଥା to understand textbook questions more clearly.

6th Class Science Chapter 8 Question Answer Odia Medium

Class 6 Science Chapter 8 Odia Medium

ଆସ ଆମ ଶିକ୍ଷଣର ଅଭିବୃଦ୍ଧି କରିବା

Question 1.
ନିମ୍ନଲିଖ ମଧ୍ୟରୁ କେଉଁଟି ଘନୀଭବନକୁ ସବୁଠାରୁ ଭଲ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରେ ?
(କ) ଜଳକୁ ବାଷ୍ପ ଅବସ୍ଥାରେ ପରିଣତ କରିବା ।
(ଖ) ଜଳ ତରଳରୁ ଗ୍ୟାସୀୟ ଅବସ୍ଥାରେ ପରିଣତ ହେବାର ହେବାର ପ୍ରକ୍ରିୟା ।
(ଗ) କ୍ଷୁଦ୍ର ଜଳ ବୁନ୍ଦାରୁ ମେଘ ସୃଷ୍ଟି ହେବା ।
(ଘ) ଜଳୀୟ ବାଷ୍ପକୁ ଏହାର ତରଳ ଅବସ୍ଥାରେ ରୂପାନ୍ତରିତ କରିବା ।
Answer:
(ଘ) ଜଳୀୟ ବାଷ୍ପକୁ ଏହାର ତରଳ ଅବସ୍ଥାରେ ରୂପାନ୍ତରିତ କରିବା !

Question 2.
ନିମ୍ନଲିଖତ କେଉଁ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ବାଷ୍ପୀକରଣ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ ତାହା ଚିହ୍ନଟ କର ।
(i) ରଙ୍ଗ କରିବା
(କ) କ୍ରୟନ୍
(ଖ) ପାଣିର ରଙ୍ଗ
(ଗ) ଆକ୍ରେଲିକ୍ ରଙ୍କ
(ଘ) ପେନ୍‌ସିଲ ରଙ୍ଗ
Answer:
(ଖ) ପାଣିର ରଙ୍ଗ

Class 6 Science Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଜଳର ବିଭିନ୍ନ ଅବସ୍ଥା

(ii) କାଗଜରେ ଲେଖୁ
(କ) ପେନସିଲ୍ ରେ
(ଖ) କାଳି ପେନ୍‌ରେ
(ଗ) ବଲ୍ ପଏଣ୍ଟ ପେନ୍‌ରେ
Answer:
(ଖ) କାଳି ପେନ୍‌ରେ

Question 3.
ଆଜିକାଲି ଅନେକ ସ୍ଥାନରେ ସବୁଜ ରଙ୍ଗର ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ଘାସ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି । ପ୍ରାକୃତିକ ଘାସ ଚାରି ପଟେ ଥ‌ିବ ସ୍ଥାନରେ, ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ଘାସ ଚାରିପାଖରେ ଥ‌ିବା ସ୍ଥାନ ଅପେକ୍ଷା ଥଣ୍ଡା ଅନୁଭୂତ ହୁଏ କାହିଁକି ?
Answer:
ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ଘାସ ଚାରିପାଖରେ ଥ‌ିବା ପ୍ରାକୃତିକ ଘାସ ଚାରିପଟେ ଥ‌ିବା ସ୍ଥାନ ଅପେକ୍ଷା ସ୍ଥାନରେ ଅଧିକ ଥଣ୍ଡା ଅନୁଭୂତ ହୋଇଥାଏ, କାରଣ ପ୍ରାକୃତିକ ଘାସ ଉଚ୍ଛେଦନ ପ୍ରଣାଳୀରେ ବାୟୁମଣ୍ଡଳକୁ ଜଳୀୟ ବାଷ୍ପ ତ୍ୟାଗ କରିଥାଏ । ଜଳର ବାଷ୍ପୀଭବନ କ୍ରିୟା ହେତୁ ଶୀତଳତା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ ।

Question 4.
ଜଳ ବ୍ୟତୀତ ଅନ୍ୟ ତରଳ ପଦାର୍ଥର ଉଦାହରଣ ଦିଅ ଯାହା ବାଷ୍ପୀଭୂତ ହୋଇଥାଏ ?
Answer:
ଜଳ ବ୍ୟତୀତ ଅନ୍ୟ ତରଳ ପଦାର୍ଥଗୁଡ଼ିକ ହେଲା କ୍ଷୀର, ଆଲକହଲ, ସ୍ପିରିଟ୍, ଇଥର, ଆଖ୍ ଡ୍ରପ, ସାନିଟାଇଜର ।

Question 5.
ଫ୍ୟାନ୍ ଏହାର ଚାରିପଟର ବାୟୁକୁ ଗତିଶୀଳ କରାଏ, ଯାହା ଥଣ୍ଡାପାଗର ଅନୁଭବ ଦିଏ । ଓଦାଲୁଗାକୁ ଶୁଖାଇବା ପାଇଁ ଫ୍ୟାନ୍ ଚଲାଇବା ଆମକୁ ଅଜବ ଲାଗିପାରେ, କାରଣ ଫ୍ୟାନ୍ ସାଧାରଣତଃ ବସ୍ତୁକୁ ଥଣ୍ଡା କରେ, ଗରମ ନୁହେଁ । ସାଧାରଣତଃ ଯେତେବେଳେ ପାଣି ବାଷ୍ପୀଭୂତ ହୁଏ, ସେତେବେଳେ ଥଣ୍ଡା ପବନ ନୁହେଁ, ତାପ ଦରକାର ହୋଇଥାଏ । ଏ ବିଷୟରେ ତୁମେ କ’ଣ ଭାବୁଛ ?
Answer:

  • ଫ୍ୟାନ୍ ଏହାର ଚାରିପଟର ବାୟୁକୁ ଗତିଶୀଳ କରାଇଥାଏ । ଓଦାଲୁଗାକୁ ଶୁଖାଇବା ପାଇଁ ଆମେ ଫ୍ୟାନ୍ ବ୍ୟବହାର କରିଥାଉ କାରଣ ପବନ ବହୁଥ‌ିବା ସ୍ଥାନରେ ଓଦାଲୁଗା ଶୀଘ୍ର ଶୁଖ୍ଯାଏ ।
  • ପବନର ବେଗ ବଢ଼ିଲେ ଓଦାଲୁଗା ର ଚତୁଃପାର୍ଶ୍ଵରେ ଥିବା ଜଳୀୟବାଷ୍ପର ଅଣୁଗୁଡ଼ିକ ବାୟୁ ସହ ଏକାଠି ହୋଇ ଉଡ଼ିଯାଏ ବା ଦୂରକୁ ଚାଲି ଯାଏ ।
  • ଫଳସ୍ଵରୂପ ଚାରିପାର୍ଶ୍ଵରେ ଥ‌ିବା ବାୟୁରେ ଜଳୀୟବାଷ୍ପର ପରିମାଣ କମିଯାଏ । ଏହା ଯୋଗୁଁ ବାଷ୍ପୀଭବନର ବେଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ ଏବଂ ଓଦାଲୁଗା ସହଜରେ ଶୁଖୁଯାଏ ।

Class 6 Science Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଜଳର ବିଭିନ୍ନ ଅବସ୍ଥା

Question 6.
ସାଧାରଣତଃ ନାଳରୁ କାଦୁଅ ବାହାର କରି ଏହାକୁ ନାଳ ପାଖରେ ଗଦା ଆକାରରେ ୩-୪ ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଛାଡ଼ି ଦିଆଯାଏ । ଏହାପରେ ଏହାକୁ ଏକ ବଗିଚା କିମ୍ବା କ୍ଷେତକୁ ପଠାଯାଏ, ଯେଉଁଠାରେ ଏହାକୁ ସାର ଭାବରେ ବ୍ୟବ ହାର କରାଯାଇପାରିବ । ଏହି ପଦ୍ଧତି କାଦୁଅର ପରିବହନ ଖର୍ଚ୍ଚକୁ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ ଏବଂ ଏହାକୁ ପରିଚାଳନା କରୁଥ‌ିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ସୁର କ୍ଷା ଦେଇଥାଏ । ଏହା ଉପରେ ଚିନ୍ତା କର ଏବଂ ଏହା କିପରି ହୁଏ ବର୍ଣ୍ଣନା କର ।
Answer:

  • ସାଧାରଣତଃ ନାଳରୁ କାଦୁଅ ବାହାର କରି ଏହାକୁ ନାଳ ପାଖରେ ଗଦା କରି ୩-୪ ଦିନ ଛାଡ଼ିଦିଆଯାଏ ।
  • ଏହି ସମୟରେ କାଦୁଅରେ ଥ‌ିବା ଜଳୀୟ ଅଂଶ ବାଷ୍ପୀଭବନ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ବାଷ୍ପ ହୋଇ ବାହାରି ଯାଏ । ଏହା ଫଳରେ କାଦୁଅ ଶୁଖାଯାଏ ଏବଂ ହାଲୁକା ହୋଇଯାଏ ।
  • ଏହାକୁ ପରିଚାଳନା କରୁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ଶୁଖୁ କାଦୁଅକୁ ଦୂରସ୍ଥାନକୁ ନେବା ସହଜ ତଥା ନିରାପଦ ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ପରିବହନ ଖର୍ଚ୍ଚ ମଧ୍ୟ କମ୍ ହୋଇଥାଏ ।

Question 7.
ଗୋଟିଏ ଦିନ ପାଇଁ ତୁମ ଘରର କାର୍ଯ୍ୟ ଉପରେ ନଜର ରଖ । ବାଷ୍ପୀକରଣ ସହିତ ଜଡ଼ିତ କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଚିହ୍ନଟ କର । ବାଷ୍ପୀକରଣ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ବୁଝିବା ଆମର ଦୈନନ୍ଦିନ କାର୍ଯ୍ୟରେ କିପରି ସାହାଯ୍ୟ କରେ ?
Answer:

  • ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନରେ ଆମେ ବାଷ୍ପୀକରଣ ସହ ଜଡ଼ିତ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟ ସଂପାଦନ କରିଥାଉ ଏବଂ ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟା ଆମକୁ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟ ସଂପାଦନ ପାଇଁ ସାହାଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ କରି ଥାଏ ।
  • ଓଦାଲୁଗାକୁ ବାହାରେ ମେଲାକରି ଶୁଖାଇଲେ ବାଷ୍ପୀଭବନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ହେତୁ ଏହା ଶୀଘ୍ର ଶୁ ଖ୍ଯାଏ ।
  • ରୋଷେଇ ଘରେ ପ୍ରବେଶ ନକରି ମଧ୍ୟ ଆମେ ରନ୍ଧା ଖାଦ୍ୟର ବାସ୍ନା ପାଇଥାଉ ।
  • ଓଦା ବାସନକୁସନକୁ କିଛି ସମୟ ରଖିଦେଲେ ବାଷ୍ପୀଭବନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ହେତୁ ଏହା ଆପେ ଆପେ ଶୁଖ୍ଯାଏ ।

Question 8.
ପ୍ରକୃତିରେ କଠିନ ଅବସ୍ଥାରେ ଜଳ କିପରି ଥାଏ ?
Answer:
ପ୍ରକୃତିରେ ଜଳ ବରଫ, କୁଆପଥର ଆଦି ରୂପରେ କଠିନ ଅବସ୍ଥାରେ ରହିଥାଏ ।

Class 6 Science Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଜଳର ବିଭିନ୍ନ ଅବସ୍ଥା

Question 9.
“‘ଜଳ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଆମର ଅଧିକାର ବଦଳରେ ଜଳର ସଂରକ୍ଷଣ ଆମର ଦାୟିତ୍ବ ଅଟେ – ଏହି ଉକ୍ତିଟିକୁ ବୁଝାଅ । ନି ଜର ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ କୁହ ।
Answer:

  • ଜଳ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଆମର ଅଧିକାର ଅଟେ କିନ୍ତୁ ଜଳର ସଂରକ୍ଷଣ ଆମର ଦାୟିତ୍ଵ ଅଟେ ।
  • ପୃଥ‌ିବୀରେ ଉପଲବ୍ଧ ଜଳର ମାତ୍ର ଅଳ୍ପ ଅଂଶ ଉଦ୍ଭିଦ, ପ୍ରାଣୀ ଓ ମନୁଷ୍ୟଙ୍କ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ । ଅଧିକାଂଶ ଜଳ ସମୁଦ୍ରରେ ଥ‌ିବାରୁ ଏହାକୁ ସିଧାସଳଖ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇ ପାରିବ ନାହିଁ । ପିଇବା ପାଇଁ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଜଳ ବ୍ୟବହାର କରିଥାଉ ।
  • ଜନସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ସହିତ ଜଳର ଆବଶ୍ୟକତା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ଜଳର ଆବଶ୍ୟକତା ବଢ଼ୁଥ‌ିବା ଯୋଗୁ ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ସ୍ଥାନରେ ଏହାର ଅଭାବ ଦେଖାଦେଇଛି । ତେଣୁ ଜଳକୁ ଅପଚୟ ନ କରି ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ବ୍ୟବହାର କରିବା ତେଣୁ ଜଳର ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ଆମର ମୁଖ୍ୟ ଜରୁରୀ ଅଟେ ।

Question 10.
ଖରା ଦିନେ ବାହାରେ ଠିଆ ହୋଇଥିବା ଏକ ଦୁଇ ଚକିଆ ସିଟ୍ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗରମ ହୋଇଯାଇଛି । ତୁମେ ଏହାକୁ କିପରି ଥଣ୍ଡା କରିପାରିବ ?
Answer:
ଖରାଦିନେ ବାହାରେ ଠିଆ ହୋଇଥ୍ । ଏକ ଦୁଇଚକିଆ ଯାନ ର ସିଟ୍ ଅନ୍ୟନ୍ତ ଗ ର ମ ହୋଇଯାଇଛି । ଏହାକୁ ଥଣ୍ଡା କରିବା ପାଇଁ –

  1. ଗାଡ଼ିର ସିଟ୍‌କୁ ଓଦା କନାରେ ବା ଗାମୁଛାରେ ଘୋଡ଼ାଇ ରଖୁବା ଦ୍ଵାର। ସିଟ୍ ଥଣ୍ଡା ହୋଇଥାଏ । ଓଦା କପଡ଼ାରେ ଥିବା ଜଳ ତାପ ଶୋଷଣ କରି ବାଷ୍ପୀଭୂତ ହୋଇଥାଏ । ଫଳରେ ବାଷ୍ପୀଭବନ ଶୀତଳତା ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ ।
  2. ଗରମ ସିଟ୍ ଉପରେ ପାଣି ଛିଞ୍ଚିବାଦ୍ଵାରା ଜଳ ବାଷ୍ପୀଭୂତ ହୋଇଥାଏ । ବାଷ୍ପୀଭବନ ସିଟ୍‌ ତାପମାତ୍ରା ହ୍ରାସ କରିଥାଏ ।

ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।

(କ) ଆମ ରକ୍ତରେ _______ ଏକ ମୁଖ୍ୟ ଉପାଦାନ ।
Answer:
ବଳୀ

Class 6 Science Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଜଳର ବିଭିନ୍ନ ଅବସ୍ଥା

(ଖ) ଅନେକ ଅଦରକାରୀ ପଦାର୍ଥ ଜଳରେ ଦ୍ରବୀଭୂତ ହୋଇ _____ ଓ ______ ଆକାରରେ ଆମ ଶରୀରରୁ ବାହାରିଯାଏ ।
Answer:
ମୂତ୍ର, ଝାଳ

(ଗ) ଜଳ ଏକ _____ ।
Answer:
ଦ୍ରାବକ

(ଘ) ମାଟିର ______ କୁ ଜଳ ଦ୍ରବୀଭୂତ କରିଥାଏ ।
Answer:
ଲବଣ

(ଙ) ଉଦ୍ଭଦ ______ ଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥାଏ ।
Answer:
ଶର୍କରା
(ଚ) ମହାନଦୀର ବନ୍ୟାଜଳକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ______ ଠାରେ ବନ୍ଧ କରାଯାଇଛି ।
Answer:
ହୀରାକୁଦ

ବନ୍ଧନୀ ମଧ୍ଯରୁ ଉପଯୁକ୍ତ ଶବ୍ଦବାଛି ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।

(କ) ଜଳ ଓ ______ ମିଶି ଶର୍କରା ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ ।
(ଅମ୍ଳଜାନ, ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ, ଖଣିଜଲବଣ)
Answer:
ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ

(ଖ) ଉଦ୍ଭଦ ______ କ୍ରିୟାରେ ଜଳୀୟବାଷ୍ପ ତ୍ୟାଗ କରେ ।
(ଉଦ୍ବେଦନ, ବାଷ୍ପୀଭବନ, ଘନୀକରଣ)
Answer:
ଉସ୍ବେଦନ

Class 6 Science Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଜଳର ବିଭିନ୍ନ ଅବସ୍ଥା

(ଗ) _____ ମାଟିର ଜଳ ଧରିରଖୁର କ୍ଷମତା ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ।
(ଚିକିଟା, ବାଲିଆ, ଦୋରସା)
Answer:
ଚିକିଟା

(ଘ) _____ ମାଟିର ଜଳ ଧରିରଖୁର କ୍ଷମତା ସବୁଠାରୁ କମ୍ ।
(ଚିକିଟା, ବାଲିଆ, ଦୋରସା )
Answer:
ବାଲିଆ

(ଙ) ______ ଗ୍ୟାସ୍‌କୁ ମାଟିରେ ମିଶାଇବାପାଇଁ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଥିବା ବୀଜାଣୁ ମଧ୍ୟ ଜଳ ଆବଶ୍ୟକ କରନ୍ତି ।
(ଅମ୍ଳଜାନ, ଯବକ୍ଷାରଜାନ, ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ)
Answer:
ଯବକ୍ଷାରଜାନ

ରେଖାଙ୍କିତ ପଦ ନ ବଦଳାଇ ଭ୍ରମ ଥିଲେ ସଂଶୋଧନ କର ।

(କ) ରକ୍ତର ମୁଖ୍ୟ ଉପାଦାନ ଖାଦ୍ୟ ।
Answer:
ରକ୍ତର ମୁଖ୍ୟ ଉପାଦାନ ଜଳ ।

(ଖ) ବାଲିଆ ମାଟିରେ ପରିବା ଚାଷ ଭଲ ହୁଏ ।
Answer:
ଦୋରସା ମାଟିରେ ପରିବା ଚାଷ ଭଲ ହୁଏ

(ଗ) ଦୋରସା ମାଟିର ଜଳଧାରଣ କ୍ଷମତା ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ।
Answer:
ଚିକିଟା ମାଟିର ଜଳଧାରଣ କ୍ଷମତା ସବୁଠାରୁ ଅଧୂକ ।

Class 6 Science Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଜଳର ବିଭିନ୍ନ ଅବସ୍ଥା

(ଘ) ଚିକିଟା ମାଟିର ଜଳଧାରଣ କ୍ଷମତା ସବୁଠାରୁ କମ୍ ।
Answer:
ବାଲିଆ ମାଟିର ଜଳଧାରଣ କ୍ଷମତା ସବୁଠାରୁ କମ୍ ।

(ଙ) ଗଛ ଜଳତ୍ୟାଗ କରିବାକୁ ଅପଚୟ କୁହାଯାଏ ।
Answer:
ଗଛ ଜଳତ୍ୟାଗ କରିବାକୁ ଉଦ୍ବେଦ ନ କୁହାଯାଏ ।

ଠିକ୍ ଉତ୍ତର ପାଖରେ (✓) ଚିହ୍ନ ଓ ଭୁଲ୍ ଉତ୍ତର ପାଖରେ (✗) ଚିହ୍ନ ଦିଅ । (ପ୍ରଶ୍ନ ସହ ଉତ୍ତର)

(କ) ବାଲିଆ ମାଟିର ଜଳ ଧରି ରଖୁବାର କ୍ଷମତା ସବୁଠାରୁ ବେଶି ।
Answer:
(✗)

(ଖ) ଚିକିଟା ମାଟିର ଜଳ ଧରି ରଖୁବାର କ୍ଷମତା ସବୁଠାରୁ କମ୍ ।
Answer:
(✗)

(ଗ) ନଦୀ, ପୋଖରୀ ଇତ୍ୟାଦି ଜଳର ଉତ୍ସ ଅଟେ ।
Answer:
(✓)

(ଘ) ଜଳ ଏକ ଦ୍ରବଣ ।
Answer:
(✗)

Class 6 Science Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଜଳର ବିଭିନ୍ନ ଅବସ୍ଥା

(ଙ) ଆମ ରକ୍ତରେ ଜଳ ଏକ ମୂଖ୍ୟ ଅଂଶ ଅଟେ ।
Answer:
(✓)

‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ ସହିତ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭର ସଂପର୍କ ବାଛ ।

‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭ
ତରଭୁଜ ମରୁଡ଼ି
ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ କମ୍ ଜଳ
ମାଟି ଅଧ୍ଵ ଜଳ
ନଦୀବନ୍ଧ ଶ୍ଵେତସାର
ଚିନାବାଦାମ ଅଣୁଜୀବ

Answer:

‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭ
ତରଭୁଜ ଅଧ୍ଵ ଜଳ
ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ଶ୍ଵେତସାର
ମାଟି ଅଣୁଜୀବ
ନଦୀବନ୍ଧ ମରୁଡ଼ି
ଚିନାବାଦାମ କମ୍ ଜଳ

Class 6 Science Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଜଳର ବିଭିନ୍ନ ଅବସ୍ଥା

ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ପ୍ରଶ୍ନୋତ୍ତର

Question 1.
ଜଳ ସମ୍ପଦର ସୁରକ୍ଷା କରିବା କାହିଁକି ?
Answer:

  • ପ୍ରାଣୀ ଓ ଉଭିଦ ବଞ୍ଚିରହିବା ପାଇଁ ଜଳ ମୁଖ୍ୟତଃ ଆବଶ୍ୟକ ।
  • ଜଳ ଦୂଷିତ ହେଲେ ଜୀବଜଗତ ଆଉ ବଞ୍ଚିରହିପାରିବ ନାହିଁ, ଏଣୁ ଜଳ ସମ୍ପଦର ସୁରକ୍ଷା ଆବଶ୍ୟକ ।

Question 2.
ମନୁଷ୍ୟ ଶରୀରରେ ଜଳ କି କି କାର୍ଯ୍ୟ କରେ?
Answer:

  • ଜଳ ଆମ ଶରୀରରେ ରକ୍ତକୁ ତରଳ ରଖେ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜୀବକୋଷରେ ଅଧାରୁ ଅଧିକ ଜଳ ରହିବାଯୋଗୁଁ ସେଗୁଡ଼ିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ରହନ୍ତି ।
  • ଅନେକ ଅଦରକାରୀ ପଦାର୍ଥ ଜଳରେ ଦ୍ରବୀଭୂତ ହୋଇ ମୂତ୍ର ଓ ଝାଳ ଆକାରରେ ଆମ ଶରୀରରୁ ବାହାରିଯାଏ ।

Question 3.
ଉଭିଦ କେଉଁ କେଉଁ କାର୍ଯ୍ୟପାଇଁ ଜଳ ଆବଶ୍ୟକ କରେ ?
Answer:

  • ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତି ପାଇଁ ଉଦ୍ଭିଦ ଜଳ ଆବଶ୍ୟକ କରେ । ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ଓ ଜଳର ସଂଯୋଗରେ ହିଁ ଶର୍କରା ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ ।
  • ମାଟିରେ ଅଣୁଜୀବ ମାନେ ବଢ଼ିଥା’ନ୍ତି । ଯବକ୍ଷାର ଜାନକୁ ମାଟିରେ ମିଶାଇବାପାଇଁ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଥିବା ବୀଜାଣୁ ମଧ୍ଯ ଜଳ ଆବଶ୍ୟକ କରି ଥା’ନ୍ତି ।
  • ଜଳ ଏକ ଦ୍ରାବକ ହୋଇଥିବାରୁ ମାଟିର ଲବଣକୁ ଏହା ଦ୍ରବୀଭୂତ କରିଥାଏ ।

Class 6 Science Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଜଳର ବିଭିନ୍ନ ଅବସ୍ଥା

ଦୀର୍ଘ ପ୍ରଶ୍ନୋତ୍ତର

Question 1.
ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ କେଉଁ କେଉଁ ବିଷୟପ୍ରତି ଧ୍ୟାନଦେବା ଆବଶ୍ୟକ ?
Answer:
ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣପାଇଁ ନିମ୍ନଲିଖ ବିଷୟପ୍ରତି ଧ୍ୟାନଦେବା ଆବଶ୍ୟକ –

  1. ଜଳକୁ ଅଯଥା ଅଧିକ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଓ ନଷ୍ଟ କରିବା ନାହିଁ ।
  2. ବ୍ୟବହାର ନ କରିବା ବେଳେ ପାଣି ଟ୍ୟାପ୍‌କୁ ସର୍ବଦା ବନ୍ଦ ରଖ୍ ।
  3. ଜଳ ଉତ୍ସଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରଦୂଷଣ କମାଇବା ପାଇଁ ଯତ୍ନନେବା ।
  4. ବର୍ଷାଜଳକୁ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଛୋଟ ଜଳଭଣ୍ଡାରରେ ସାଇତିରଖ୍ ।
  5. ସହରାଞ୍ଚଳର ଛାତରେ ପଡ଼ୁଥ‌ିବା ବର୍ଷାଜଳ ଅମଳକରିବା; ଅର୍ଥାତ୍ ଏହାକୁ ବୋହିଯିବାକୁ ନଦେଇ ଗର୍ଭ ଖନନ କରି ସେଣ୍ଡ୍‌ରେ ସଂଗ୍ରହ କରିବା ।

Changes Around Us: Physical and Chemical Class 7 Question Answer Science Chapter 5

Go through BSE Odisha Class 7 Science Solutions and Class 7 Science Chapter 5 Changes Around Us: Physical and Chemical Question Answer to understand textbook questions more clearly.

Class 7 Science Curiosity Chapter 5 Question Answer

Science Curiosity Class 7 Chapter 5 Question Answer

Changes Around Us: Physical and Chemical Class 7 Questions and Answers

Let Us Enhance Our Learning

Question 1.
Which of the following statements are the characteristics of a physical change?
(i) The state of the substance may or may not change.
(ii) A substance with different properties is formed.
(iii) No new substance is formed.
(iv) The substance undergoes a chemical reaction.
(a) (i) and (ii)
(b) (ii) and (iii)
(c) (i) and (iii)
(d) (iii) and (iv)
Answer:
(c) In a physical change, no new substance is formed. Thus, properties of a substance remain the same. Also, no chemical reaction is involved in a physical change. The state of a substance may change in a physical change (like, the melting of ice), or may not change (like the breaking of a glass).

Changes Around Us: Physical and Chemical Class 7 Question Answer Science Chapter 5

Question 2.
Predict which of the following changes can be reversed and which cannot be reversed. If you are not sure, you may write that down. Why are you not sure about these?
(i) Stitching cloth to a shirt
(ii) Twisting of straight string
(iii) Making idlis from a batter
(iv) Dissolving sugar in water
(v) Drawing water from a well
(vi) Ripening of fruits
(vii) Boiling water in an open pan
(viii) Rolling up a mat
(ix) Grinding wheat grains to flour
(x) Forming of soil from rocks
Answer:
The changes that can be reversed are as follows:
(ii) Twisting of a straight string: It can be straightened again.
(iv) Dissolving sugar in water: Dissolved sugar can be obtained again from sugar solution by evaporating the water.
(v) Drawing water from a well: Water can be poured back into the well.
(viii) Rolling up a mat: The process can be reversed by spreading the mat again.

In contrast, the changes that cannot be reversed are as follows:
(i) Stitching cloth to a shirt: To stitch a shirt, cloth is cut into pieces, and the original cloth cannot be obtained.
(iii) Making idlis from a batter: The batter cannot be obtained again from the cooked idlis. Hence, this process cannot be reversed.
(vi) Ripening of fruits: The raw fruits cannot be recovered again.
(vii) Boiling water in an open pan: Water vapour escapes into the air. Thus, the process cannot be reversed. However, if a lid is placed to cover the pan, the water vapour cools and condenses on the inner side of the lid, and hence, the water can be collected again.
(ix) Grinding wheat grains to flour: After grinding wheat grains into fine powder or flour, grains cannot be obtained back. Hence, this process cannot be reversed.
(x) Forming of soil from rocks: Soil is formed from rocks through weathering. Once rocks are broken into fine particles and mixed with organic matter and air/water, to form soil, they cannot turn back into solid rocks naturally. Hence, this process cannot be reversed.

Changes Around Us: Physical and Chemical Class 7 Question Answer Science Chapter 5

Question 3.
State whether the following statements are True or False. In case a statement is False, write the correct statement.
(i) Melting of wax is necessary for burning a candle.
Answer:
True

(ii) Collecting water vapour by condensing involves a chemical change.
Answer:
False Collecting water vapour by condensation involves a physical change, as it only involves a state change from gas to liquid.

(iii) The process of converting leaves into compost is a chemical change.
Answer:
True

(iv) Mixing baking soda with lemon juice is a chemical change.
Answer:
True

Question 4.
Fill in the blanks in the following statements:

(i) Nalini observed that the handle of her cycle has got brown deposits. The brown deposits are due to …………, and this is a …………change.
Answer:
rusting, chemical

(ii) Folding a handkerchief is a …………change and can be ………….
Answer:
physical, reversed

(iii) A chemical process in which a substance reacts with oxygen with evolution of heat is called ……….., and this is a …………change.
Answer:
combustion, chemical

Changes Around Us: Physical and Chemical Class 7 Question Answer Science Chapter 5

(iv) Magnesium, when burnt in air, produces a substance called …………. The substance formed is …………in nature. Burning of magnesium is a …………change.
Answer:
magnesium oxide, basic, chemical

Question 5.
Are the changes of water to ice and water to steam, physical or chemical? Explain.
Answer:
The changes of water to ice and water to steam only involve the change in state of water from liquid to solid and gas, respectively. Since no new substance is formed in any of these processes, these are classified as physical changes.

Question 6.
Is curdling of milk a physical or chemical change? Justify your statement.
Answer:
Curdling of milk is a chemical change as a new substance i.e., curd, with entirely different properties from those of milk is formed. The process cannot be reversed.

Question 7.
Natural factors, such as wind, rain, etc., help in the formation of soil from rocks. Is this change physical or chemical and why?
Answer:
Formation of soil from rocks involves both physical and chemical changes. Soil is formed from rocks through weathering. The breaking of rocks into smaller particles by wind, water and temperature changes is a physical change. The reaction of rocks with water, air and other substances causes changes in their chemical composition, which is a chemical change. Organic matter later mixes with these particles to form soil.

Question 8.
Read the following story titled ‘Eco-friendly Prithvi’, and tick the most appropriate option(s) given in the brackets. Provide a suitable title of your choice for the story.

Prithvi is preparing a meal in the kitchen. He chops vegetables, peels potatoes, and cuts fruits (physical changes/chemical changes). He collects the seeds, fruits, and vegetable peels into a clay pot (physical change/chemical change). The fruits, vegetable peels, and other materials begin to decompose due to the action of bacteria and fungi, forming compost (physical change/chemical change).

He decides to plant seeds in the compost and water them regularly. After a few days, he notices that the seeds begin to germinate and small plants start to grow, eventually blooming into colourful flowers (physical change/chemical change). His efforts are appreciated by all his family members.
Answer:

  • Physical change
  • Physical change
  • Chemical change
  • Chemical change

Suitable title – “Waste to Wonder”

Changes Around Us: Physical and Chemical Class 7 Question Answer Science Chapter 5

Question 9.
Some changes are given here. Write physical changes in the area marked ‘A’ and chemical changes in the area marked ‘B’. Enter the
changes which are both physical and chemical in the area marked ‘C’. Process of burning a candle; Tearing of paper; Rusting; Curdling of milk; Ripening of fruits; Melting of ice; Folding of clothes; Burning of magnesium and Mixing baking soda with vinegar.
Changes Around Us Physical and Chemical Class 7 Question Answer Science Chapter 5.1
Answer:
Changes Around Us Physical and Chemical Class 7 Question Answer Science Chapter 5.3

Question 10.
The experiments shown in figures (A), (B), (C), and (D) were performed. Find out in which case(s) did lime water turn milky and why?
Changes Around Us Physical and Chemical Class 7 Question Answer Science Chapter 5.2
Answer:
In cases (A) and (D), lime water turned milky. The reaction of baking soda with an acid present in vinegar and lemon juice results in the evolution of carbon dioxide gas, which turns lime water milky.

Class 7 Curiosity Chapter 5 Question Answer

InText Questions

Question 1.
Consider the following conversation between two students:
Student A: An ice cube that I placed on this plate half an hour ago has now become water.
Student B: This banana had a few brown spots on it yesterday; now it has more brown spots today and a strong smell.
What kind of changes are these students talking about? [Page 57]
Answer:
Student A is talking about the melting of ice, which is a physical change, as there occurs only a change in the state of water, from solid to liquid.
Student B is talking about the rotting of a banana, which is a chemical change.

Question 2.
Is there any similarity between the changes listed in A, B, and C?
A: Creating some objects by folding sheets of paper
B: Playing with a balloon by inflating and then déflating it
C: Crushing a piece of chalk [Page 59]
Answer:
All the given processes, A, B and C, represent physical changes as the original material remains the same; only a change in appearance, i.e., shape and size, takes place.

Question 3.
Vinegar and baking soda react with each other to evolve carbon dioxide, which turns lime water milky. Will water and baking soda react in the same way? Will it be a physical or a chemical change? [Page 61]
Answer:
No, water and baking soda do not react with each other to evolve carbon dioxide gas.
Mixing of baking soda with water is considered to be a physical change.

Question 4.
Explain whether burning of magnesium is a physical or a chemical change. [Page 62]
Answer:
Burning of magnesium is a chemical change because when magnesium ribbon is burnt in air, a new substance, i.e., magnesium oxide, is formed.

Question 5.
Why does a burning candle stop burning after some time, if covered with a glass tumbler?
Answer:
If a burning candle is covered with a glass tumbler, id does not have a continuous supply of oxygen. It utilises the oxygen present in the surrounding air under the glass tumbler, but after some time, when all the oxygen is utilised, the candle stops burning.

Question 6.
What changes take place when a candle is lit? Classify them as physical and chemical changes. [Page 65]
Answer:
When a candle is lit, processes such as melting of wax, its solidification (after some melted wax trickles down the sides), evaporation and burning of wax vapour takes place. Here, melting of wax, its solidification, and evaporation are physical changes. The burning of wax vapour in the flame is a chemical change. Therefore, burning of candle involves both physical and chemical changes.

Changes Around Us: Physical and Chemical Class 7 Question Answer Science Chapter 5

Question 7.
Can all changes be considered desirable? If no, explain why. [Page 66]
Answer:
No, all changes cannot be considered desirable. Only the useful changes, such as cooking food and setting curd, are desirable. Changes like rusting of iron are not desirable.

Changes Around Us: Physical and Chemical Class 7 Question Answer Science Chapter 5

Question 8.
List some desirable changes that you may have noticed happening around you [Page 66]
Answer:
The following desirable changes may happen around us in our daily livers

  • Fermentation of dough
  • Germination of seeds
  • Composting of waste
  • Decay of dead leaves and plants
  • Boiling and freezing of water
  • Baking a cake or bread
  • Flowering of plants
  • Water cycle (evaporation, condensation, rainfall)
  • Drying of wet clothes
  • Cutting and cooking of vegetables

Class 6 Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ତାପମାତ୍ରା ଏବଂ ଏହାର ମାପ

Go through 6th Class Science Book Odia Medium Question Answer and Class 6 Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ତାପମାତ୍ରା ଏବଂ ଏହାର ମାପ to understand textbook questions more clearly.

6th Class Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium

Class 6 Science Chapter 7 Odia Medium

ଆସ ଆମ ଶିକ୍ଷଣର ଅଭିବୃଦ୍ଧି କରିବା

ପାଖାପାଖ୍
Question 1.
ଜଣେ ସୁସ୍ଥ ମଣି ଷର ସାଧାରଣ ତାପମାତ୍ରା |
(କ) 98.6° C
(ଖ) 37.0° C
(ଗ) 32.0° C
(ଘ) 27.0 C
Answer:
(ଖ) 37.0° C

Question 2.
37° ସେଲସିୟସ ତାପମାତ୍ରା = ______
(କ) 97.4° F
(ଖ) 97.6° F
(ଗ) 98.4° F
(ଘ) 98.0° F
Answer:
(ଘ) 98.0° F

Class 6 Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ତାପମାତ୍ରା ଏବଂ ଏହାର ମାପ

Question 3.
ଖାଲି ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକ ପୂରଣ କର :
(କ) ଏକ ବସ୍ତର ଉଷ୍ମତା ବା ଥଣ୍ଡାପଣ ତାହାର ______ ଦ୍ଵାରା ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରାଯାଏ ।
(ଖ) ବ ର ଫ – ପାଣି ରତାପମାତ୍ରା । ______ ଥର୍ମୋମିଟର ଦ୍ଵାରା ମାପ କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ ।
(ଗ) ତାପମାତ୍ରାର ଏକକ ହେଉଛି ______
Answer:
(କ) ତାପମାତ୍ରା
(ଖ) ଜ୍ଵର-ମାପକ ଥର୍ମୋମିଟର (କ୍ଲିନିକାଲ ଥର୍ମୋମିଟର)
(ଗ) ସେଲସିୟସ

Question 4.
ବିଜ୍ଞାନାଗାର ଥର୍ମୋମିଟରର ପରିସର ସାଧାରଣତଃ ______ ହୋଇଥାଏ ।
(କ) 10°C ରୁ 100 C
(ଖ) −10°C ରୁ 110 C
(ଗ) 32°C ରୁ 45 C
(ଖ) 35°C ରୁ 42 C
Answer:
(ଖ) −10°C ରୁ 110 C

Question 5.
ଚିତ୍ରରେ ଦର୍ଶାଯାଇଥିବା ଭଳି ଜଳର ତାପମାତ୍ରା ମାପିବା ପାଇଁ 4 ଜଣ ଶିକ୍ଷାର୍ଥୀ ଏକ ବିଜ୍ଞାନାଗାର
Class 6 Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ତାପମାତ୍ରା ଏବଂ ଏହାର ମାପ 1
ଥର୍ମୋମିଟର ବ୍ୟବହାର କରିଥିଲେ: ତାପମାତ୍ରା ମାପିବା ପାଇଁ କିଏ ଠିକ୍ ଉପାୟ ଅବଲମ୍ବନ କରିଛି ବୋଲି ତୁମେ ଭାବୁଛ ?
(କ) ଛାତ୍ର 1
(ଗ) ଛାତ୍ର 3
(ଖ) ଛାତ୍ର 2
(ଘ) ଛାତ୍ର 4
Answer:
(ଖ) ଛାତ୍ର 2

Class 6 Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ତାପମାତ୍ରା ଏବଂ ଏହାର ମାପ

Question 6.
ନିମ୍ନଲିଖତ ତାପମାତ୍ରା ଦେଖାଇବା ପାଇଁ ଥର୍ମୋମିଟର (ଚିତ୍ର)ରେ ଲାଲ ରଙ୍ଗ ଦିଅ । (ପ୍ରଶ୍ନ ସହ ଉତ୍ତର)
Class 6 Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ତାପମାତ୍ରା ଏବଂ ଏହାର ମାପ 2
Answer:
Class 6 Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ତାପମାତ୍ରା ଏବଂ ଏହାର ମାପ 3

Question 7.
ଚିତ୍ରରେ ଦର୍ଶାଯାଇଥିବା ଥର୍ମୋମିଟରର ଅଂଶକୁ ନିରୀକ୍ଷଣ କର ଏବଂ ନିମ୍ନଲିଖତ ପ୍ରଶ୍ନଗୁଡ଼ିକର ଉତ୍ତର ଦିଅ :
Class 6 Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ତାପମାତ୍ରା ଏବଂ ଏହାର ମାପ 4
(କ) ଏହା କେଉଁ ପ୍ରକାରର ଥର୍ମୋମିଟର ?
(ଖ) ଥର୍ମୋମିଟରର ପାଠ୍ୟଙ୍କ କେତେ ସୂଚାଇଛି ?
(ଗ) ଏହି ଥର୍ମୋମିଟର ମାପିପାରୁଥ‌ିବା ସର୍ବନିମ୍ନ ତାପମାତ୍ରା କେତେ ?
Answer:
(କ) ଏହା ଏକ ବିଜ୍ଞାନାଗାର ଥର୍ମୋମିଟର ।
(ଖ) ଥର୍ମୋମିଟରର ପାଠ୍ୟଙ୍କ 26° C
(ଗ) ଏହି ଥର୍ମୋମିଟର ମାପିପାରୁଥ‌ିବା ସର୍ବନିମ୍ନ ତାପମାତ୍ରା –10° C

Class 6 Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ତାପମାତ୍ରା ଏବଂ ଏହାର ମାପ

Question 9.
ବୈଷ୍ଣବୀ ଅସୁସ୍ଥ ଥ‌ିବାରୁ ସ୍କୁଲ ଯାଇନାହିଁ । ସାରଣୀ ଅନୁଯାୟୀ ତାଙ୍କ ମା’ ତିନି ଦିନ ଧରି ତାଙ୍କ ଶରୀରର ତାପମାତ୍ରା ଲେଖୁ ରଖୁଛନ୍ତି ।
Class 6 Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ତାପମାତ୍ରା ଏବଂ ଏହାର ମାପ 5
(କ) ବୈଷ୍ଣବୀଙ୍କ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ତାପମାତ୍ରା କେତେ ଥିଲା ?
(ଖ) କେଉଁ ଦିନ ଓ କେଉଁ ସମୟରେ ବୈଷ୍ଣବୀଙ୍କ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ତାପମାତ୍ରା ରେକର୍ଡ଼ କରାଯାଇଥିଲା ?
(ଗ) କେଉଁ ଦିନ ବୈଷ୍ଣବୀଙ୍କ ତାପମାତ୍ରା ସ୍ଵାଭାବି କ ହୋଇଥିଲା ?
Answer:
(କ) ବୈଷ୍ଣବୀଙ୍କ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ତାପମାତ୍ରା 40.0°C ଥ୍ଲା
(ଖ) ପ୍ରଥମ ଦିନ ସନ୍ଧ୍ୟା ୭ଟା ସମୟରେ ବୈଷ୍ଣବୀଙ୍କ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ତାପମାତ୍ରା ରେକର୍ଡ଼ କରାଯାଇଥିଲା ।
(ଗ) ତୃତୀୟ ଦିନ ବୈଷ୍ଣବୀଙ୍କ ତାପମାତ୍ରା ସ୍ଵାଭାବିକ ହୋଇଥିଲା ।

Class 6 Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ତାପମାତ୍ରା ଏବଂ ଏହାର ମାପ

Question 10.
ଯଦି ତୁମକୁ ତାପମାତ୍ରା। 22.5° ସେଲ ସି ୟସ ମାପିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ତେବେ ତୁମେ ନିମ୍ନଲି ଖୂ ତ ତିନୋଟି ଥର୍ମୋମିଟର ମଧ୍ୟରୁ କେଉଁଟି ବ୍ୟବହାର କରିବ ବୁଝାଅ ।
Class 6 Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ତାପମାତ୍ରା ଏବଂ ଏହାର ମାପ 6
ଚିତ୍ର : ତିନୋଟି ଥର୍ମୋମିଟର
Answer:
ଥର୍ମୋମିଟର (ଖ) ଟି ବ୍ୟବହାର କରିବୁ । କାରଣ ଏହାର ପ୍ରତି 1°C ପାଇଁ 2ଟି (ଛୋଟ ବଡ଼) ଘର ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଛି ।

Question 11.
ଚିତ୍ରରେ ଥର୍ମୋମିଟର ଦ୍ଵାରା ଦର୍ଶାଯାଇଥ୍ ବ ତାପମାତ୍ରା ହେଉଛି
Class 6 Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ତାପମାତ୍ରା ଏବଂ ଏହାର ମାପ 7
(କ) 28.0°C
(ଗ) 26.5°C
(ଖ) 27.5°C
(ଘ) 25.3°C
Answer:
(ଖ) 27.5°C

Class 6 Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ତାପମାତ୍ରା ଏବଂ ଏହାର ମାପ

Question 12.
ଏକ ବିଜ୍ଞାନାଗାର ଥର୍ମୋମିଟରରେ ( ସେଲସିୟସ୍ ରୁ 100° ସେଲସିୟସ୍ ମଧ୍ୟରେ 50 ଟି ବିଭାଗ ରହିଥାଏ । ଏହି ଥର୍ମୋମିଟରର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାଗ କ’ଣ ମାପ କରେ ?

Question 13.
ଏକ ଥର୍ମୋମିଟରର ସ୍କୁଲ ଅଙ୍କନ କର ଯେଉଁଥରେ ସର୍ବନିମ୍ନ ଭାଗର ପାଠ୍ୟଙ୍କ 0.5 ଡ୍ରଗୀ ସେଲସିୟସ ହୋଇଥବ । ତୁମେ କେବଳ 10°C ରୁ 20°C ମଧ୍ୟରେ ଥ‌ିବା ଭାଗକୁ ଅଙ୍କନ କରିପାରିବ ।
Answer:
ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ନିଜେ ଅଙ୍କନ କରିବେ ।

Question 14.
କେହି ଜଣେ ତୁମକୁ କହୁଛନ୍ତି ଯେ ତାଙ୍କୁ 101 ଡିଗ୍ରୀ ଜ୍ଵର ହୋଇଛି । ଏହା କେଉଁ ସ୍କୁଲ – ସେଲସିୟସ୍/ ଫାରେନ୍‌ହୀଙ୍କୁ ବୁଝାଉଛି ?
Answer:
101 ଡିଗ୍ରୀ ଜ୍ଵର ହୋଇଛି ଅର୍ଥାତ୍ ଏହା ଫାରେନ୍‌ହୀଙ୍କୁ ବୁଝାଉଛି ।

ଅଧ୍ବକ ଶିଖ୍

ଇଣ୍ଟରନେଟ୍‌ରୁ ବିଲେଇ, କୁକୁର, ଘୋଡ଼ା, ଓଟ, ଗାଈ ଓ ମଇଁଷି ଭଳି ଜୀବଜନ୍ତୁଙ୍କ ଶରୀରର ତାପମାତ୍ରା କିପରି ମାପ କରାଯାଏ ସେ ବିଷୟରେ ତଥ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ କର । ଆଖପାଖ ଅଞ୍ଚଳରେ ଥିବା ପ୍ରାଣୀ ଚିକିତ୍ସାଳୟରୁ ପଶୁମାନଙ୍କ ତାପମାତ୍ରା ମାପ ।

ଭାରତର କେଉଁ କେଉଁ ସ୍ଥାନକୁ ସାଧାରଣତଃ ସବୁଠାରୁ ଥଣ୍ଡା ଓ ଗରମ ସ୍ଥାନ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଏ । ଏହି ସବୁ ସ୍ଥାନରେ ସର୍ବନିମ୍ନ ଓ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ତାପମାତ୍ରା ରେକର୍ଡ଼ କର ।
ଆମ ସୌରମଣ୍ଡଳର ବିଭିନ୍ନ ଗ୍ରହ ସୂର୍ଯ୍ୟଠାରୁ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଦୂରତାରେ ଅଛନ୍ତି । ଇଣ୍ଟରନେଟ୍‌ରୁ ସୂର୍ଯ୍ୟଠାରୁ ଗ୍ରହଗୁଡ଼ିକର ଦୂରତା ଓ ପ୍ରତି ଗ୍ରହର ତାପମାତ୍ରାକୁ ନେଇ ଏକ ସାରଣୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି । ସୂର୍ଯ୍ୟର କେନ୍ଦ୍ରସ୍ଥଳରେ ତାପମାତ୍ରା 15 ନିୟୁତ ଡିଗ୍ରୀ କୌଣସି ସୀମା ନାହିଁ । ବୈଜ୍ଞାନିକ ମତ ଅନୁଯାୟୀ -273.15°C (0 କେଲଭିନ୍) ଅଟେ ଏବଂ
ସେଲସିୟସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚିଥାଏ । ସର୍ବୋଚ୍ଚ ତାପମାତ୍ରାର ସର୍ବନିମ୍ନ ତାପମାତ୍ରାର ଏକ ସୀମା ରହିଛି । ଏହା ପାଖାପାଖୁ ଏହାକୁ ପରମ ଶୂନ୍ୟ କୁହାଯାଏ ।

Class 6 Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ତାପମାତ୍ରା ଏବଂ ଏହାର ମାପ

ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।

(i) ଗୋଟିଏ ବସ୍ତୁର ______ ଅବସ୍ଥା ଏହାର ତାପମାତ୍ରାକୁ ସୂଚାଇଥାଏ ।
Answer:
ତାପୀୟ

(ii) ______ ଯନ୍ତ୍ର ସାହାଯ୍ୟରେ ତାପମାତ୍ରା ମାପ କରାଯାଇଥାଏ ।
Answer:
ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ର ବା ଥର୍ମୋମିଟର

(iii) ବିକିରଣ ଉପାୟରେ ତାପ ସଂଚରଣ ପାଇଁ କୌଣସି ______ ଦରକାର ହୁଏ ନାହିଁ ।
Answer:
ମାଧ୍ୟମ

(iv) ଗାଢ଼ ରଙ୍ଗର ପୋଷାକ ହାଲ୍‌କା ରଙ୍ଗର ପୋଷାକ ତୁଳନାରେ _____ ତାପ ଅବଶୋଷଣ କରିପାରେ ।
Answer:
ଅଧ୍ଵକ

(v) ଗୋଟିଏ ଷ୍ଟିଲ ଚାମଚ ଗରମ ପାଣିରେ ବୁଡ଼ାଇଲେ ଉଭୟଙ୍କ ତାପମାତ୍ରା _______ ହେଲାଯାଏଁ ତାପ ପାଣିରୁ ଚାମଚକୁ ପ୍ରବାହିତ ହେବ ।
Answer:
ସମାନ

(vi) ମଣିଷ ଦେହର ସାଧାରଣ ତାପମାତ୍ରା ________ ।
Answer:
37° C ବା 98.4° F

Class 6 Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ତାପମାତ୍ରା ଏବଂ ଏହାର ମାପ

(vii) ଗାଢ଼ ରଙ୍ଗର ପୋଷାକ ________ ଋତୁରେ ପିନ୍ଧାଯାଏ ।
Answer:
ଶୀତ

(viii) ଏକ ଥର୍ମୋମିଟର ପରିସର _______ ଅଟେ ।
Answer:
10° C ବା 110° C

(ix) ଦୂର ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ରର ପରାସ _____ ଅଟେ ।
Answer:
35° Cରୁ 42°

(x) ପଦାର୍ଥରେ ଥିବା ଅଣୁଗୁଡ଼ିକର ଗତିର ବେଗ ବଢ଼ିଲେ ପଦାର୍ଥର ଉଷ୍ଣତା ______ ।
Answer:
ବଢ଼େ

(xi) ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ରର ପ୍ରାନ୍ତରେ ଥ‌ିବା ବଲ୍‌______ ରେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ ।
Answer:
ପାରଦ

(xii) ______ ଏକ ତରଳ ଧାତୁ ଅଟେ ।
Answer:
ପାରଦ

(xiii) ବାୟୁରେ _______ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ତାପ ସଞ୍ଚରିତ ହୋଇଥାଏ ।
Answer:
ପରିଚଳନ

Class 6 Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ତାପମାତ୍ରା ଏବଂ ଏହାର ମାପ

(xiv) ପାରଦରେ ତାପ ସଞ୍ଚରଣ ______ ପ୍ରକ୍ରି ୟାରେ ହୋଇଥାଏ ।
Answer:
ପରିବହନ

ବାମପାର୍ଶ୍ଵର ସମ୍ପର୍କଦ୍ଵୟକୁ ଦେଖୁ ଦକ୍ଷିଣ ପାର୍ଶ୍ବର ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।

(i) ସେଲ୍‌ସିୟସ୍ ସ୍କେଲ୍ : °C :: ଫାରେନ୍‌ହାଇଟ୍ ସ୍କେଲ୍ : ______
Answer:
°F

(ii) °C ସ୍କେଲର ଦୁଇପ୍ରାନ୍ତର ମାପାଙ୍କ : 35 ଓ 42 :: °F ସ୍କେଲର ଦୁଇମାପାଙ୍କ : _______
Answer:
94 ଓ 108

(iii) ପାରଦ : ତାପ ପରିବହନ :: ସମୁଦ୍ର ସମୀର : ________
Answer:
ତାପ ପରିଚଳନ

(iv) ପାରଦ : ତାପ ସୁପରିବାହୀ :: କାଠ : ________
Answer:
ତାପ କୁପରିବାହୀ

(v) ତରଳ ଓ ଗ୍ୟାସୀୟ ପଦାର୍ଥରେ ତାପ ସଂଚରଣ : ପରିଚଳନ :: ବିନା ମାଧ୍ୟମରେ ତାପ ସଂଚରଣ : ________
Answer:
ବିକିରଣ

(vi) ପାର ଦର ସ୍ଫୁ ଟନାଙ୍କ : 357°C :: ପାର ଦର ହିମାଙ୍କ : ________
Answer:
−39°C

Class 6 Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ତାପମାତ୍ରା ଏବଂ ଏହାର ମାପ

(vii) ଜ୍ଵର ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ରର ପରାସ : 35°C ରୁ 42°C :: ପରୀକ୍ଷାଗାର ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ରର ପରାସ : _______
Answer:
−10°C ରୁ 110°

(viii) ଧାତୁ : ସୁପରିବାହୀ :: ରବର : ________
Answer:
କୁପରିବାହୀ

(ix) ତରଳ : ପରିଚଳନ :: ବିନା ମାଧ୍ୟମ : _______
Answer:
ବିକିରଣ

(x) ଜ୍ଵର ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ର : 35°C – 42°C :: ପରୀକ୍ଷାଗାର ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ର : ________
Answer:
-10°C 110°C

(xi) ଗ୍ରୀଷ୍ମଋତୁ : ହାଲ୍‌କା ରଙ୍ଗର ପୋଷାକ :: ଶୀତଋତୁ : _________
Answer:
ଗାଢ଼ ରଙ୍ଗର ପୋଷାକ

(xii) ପାରଦ : ପରିବହନ :: ବରଫ : ________
Answer:
ପରିଚଳନ

ବନ୍ଧନୀ ମଧ୍ଯରୁ ଉପଯୁକ୍ତ ଶବ୍ଦବାଛି ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।

(i) ଜ୍ଵର ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ରର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ପ୍ରାୟ, ______ ସେ.ମି. ।
(10, 20, 30, 40)
Answer:
10

Class 6 Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ତାପମାତ୍ରା ଏବଂ ଏହାର ମାପ

(ii) _______ ଯନ୍ତ୍ରରେ ପାରଦକୁ ତାପମାତ୍ରା ମାପକ ପଦାର୍ଥ ରୂପରେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ ନାହିଁ ।
(ଜ୍ୱର ତାପମାନ, ପରୀକ୍ଷାଗାର ତାପମାନ, ଡିଜିଟାଲ୍ ତାପମାନ, କୌଣସିଟି ନୁହେଁ)
Answer:
ଡିଜିଟାଲ୍ ତାପମାନ

(iii) କଠିନ ପଦାର୍ଥ ମଧ୍ଯରେ ______ ପ୍ରଣାଳୀରେ ତାପ ସଂଚରଣ ହୁଏ ।
(ପରିବହନ, ପରିଚଳନ, ବିକିରଣ, କୌଣସିଟି ନୁହେଁ)
Answer:
ପରିବହନ

(iv) ତରଳ ପଦାର୍ଥ ମଧ୍ୟରେ _______ ପ୍ରଣାଳୀରେ ତାପ ସଂଚରଣ ହୁଏ ।
(ପରିବହନ, ପରିଚଳନ, ବିକିରଣ, କୌଣସିଟି ନୁହେଁ)
Answer:
ପରିଚଳନ

(v) ଗ୍ୟାସୀୟ ପଦାର୍ଥ ମଧ୍ଯରେ ______ ପ୍ରଣାଳୀରେ ତାପ ସଂଚରଣ ହୁଏ ।
( ପରିବହନ, ପରିଚଳନ, ବିକିରଣ, କୌଣସିଟି ନୁହେଁ)
Answer:
ବିକିରଣ

(vi) _______ ବ୍ୟତୀତ ସମସ୍ତ ଅଧାତୁ ତାପ କୁପରିବାହୀ ।
(ଅଙ୍ଗାର, ଗ୍ରାଫାଇଟ୍, ଗନ୍ଧକ, ଫସଫରସ୍)
Answer:
ଗ୍ରାଫାଇଟ୍

ଗୋଟିଏ ବା ଦୁଇଟି ଶବ୍ଦରେ ଲେଖ ।

(i) 37° C ବା 98.4°F କାହାର ଦେହର ତାପମାତ୍ରା ଅଟେ ?
Answer:
37° C ବା 98.4°F ସୁସ୍ଥ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କର ଦେହର ହାରାହାରି ତାପମାତ୍ରା ଅଟେ ।

Class 6 Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ତାପମାତ୍ରା ଏବଂ ଏହାର ମାପ

(ii) ଜ୍ଵର ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ରର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ପ୍ରାୟ କେତେ ହୋଇଥାଏ ?
Answer:
10 6ପ.ମି.

(iii) ତୁମ ଦେହର ତାପମାତ୍ରା ପ୍ରାୟ କେତେ ଅଟେ ?
Answer:
37°C ବା 98.4°F

(iv) କେଉଁ ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ରରେ ପାରଦକୁ ତାପମାତ୍ରା ମାପକ ପଦାର୍ଥ ରୂପରେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ ନାହିଁ ?
Answer:
ଡିଜିଟାଲ୍ ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ର

(v) କଠିନ ପଦାର୍ଥ ମଧ୍ଯରେ ତାପ କେଉଁ ଉପାୟରେ ସଞ୍ଚରିତ ହୁଏ ?
Answer:
ପରିବହନ

(vi) ହିଟର ସାମନାରେ ବସିଲେ ଆମେ କେଉଁ ଉପାୟରେ ହିଟରରୁ ନିର୍ଗତ ତାପ ପାଇଥାଉ ?
Answer:
ବିକିରଣ

ଚାରୋଟି ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଉତ୍ତର ମଧ୍ୟରୁ ଠିକ୍ ଉତ୍ତରଟି ବାଛି ଲେଖ ।

(କ) କେଉଁ ରଙ୍ଗ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ତାପ ବିକିରଣ କରେ ?
(i) କଳା
(ii) ଧଳା
(iii) ସବୁଜ
(iv) ନାଲି
Answer:
(i) କଳା

Class 6 Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ତାପମାତ୍ରା ଏବଂ ଏହାର ମାପ

(ଖ) କେଉଁ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଅଣୁଗୁଡ଼ିକ ଉତ୍ତପ୍ତ ବସ୍ତୁରୁ ଶୀତଳ ବସ୍ତୁକୁ ସଞ୍ଚରିତ ହୁଏ ନାହିଁ ?
(i) ପରିବହନ
(ii) ପରିଚଳନ
(iii) ବିକିରଣ
(iv) ପରିବହନ ଓ ପରିଚଳନ
Answer:
(iii) ବିକିରଣ

(ଗ) ରୁମ୍ ହିଟର କେଉଁ ନିୟମ ଅନୁସାରେ କାର୍ଯ୍ୟକରେ ?
(i) ପରିବହନ
(ii) ପରିଚଳନ
(iii) ବିକିରଣ
(iv) ପରିବହନ ଓ ପରିଚଳନ
Answer:
(iii) ବିକିରଣ

(ଘ) ପାରଦର ସ୍ଫୁଟନାଙ୍କ କେତେ °C ?
(i) – 39°C
(ii) 110°C’
(iii) 259°C
(iv) 357°C
Answer:
(iv) 357°C

(ଙ) ଧାତୁରେ ତାପ ସଞ୍ଚରଣ କେଉଁ ପ୍ରଣାଳୀରେ ହୁଏ ?
(i) ପରିବହନ
(ii) ପରିଚଳନ
(iii) ବିକିରଣ
(iv) ପରିବହନ ଓ ବିକିରଣ
Answer:
(i) ପରିବହନ

Class 6 Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ତାପମାତ୍ରା ଏବଂ ଏହାର ମାପ

ରେଖାଙ୍କିତ ପଦ ନ ବଦଳାଇ ଭ୍ରମ ଥିଲେ ସଂଶୋଧନ କର ।

(i) °F ସ୍କେଲର ଦୁଇ ପ୍ରାନ୍ତର ମାପାଙ୍କ 35 ଓ 42 ଅଟେ ।
Answer:
°F ସ୍କେଲର ଦୁଇ ପ୍ରାନ୍ତର ମାପାଙ୍କ 94 ଓ 108 ଅଟେ ।

(ii) ପାରଦରେ ତାପ ସଂଚରଣ ପରିଚଳନ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ହୋଇଥାଏ ।
Answer:
ପାରଦରେ ତାପ ସଂଚରଣ ପରିଚଳନ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ହୋଇଥାଏ ।

(iii) ଦିନବେଳା ଜଳଭାଗରୁ ସ୍ଥଳଭାଗକୁ ବହି ଆସୁଥୁବା ପବନକୁ ‘ସ୍ଥଳ ସମୀର’ କୁହାଯାଏ ।
Answer:
ଦିନବେଳା ଜଳଭାଗରୁ ସ୍ଥଳଭାଗକୁ ବହି ଆସୁଥ‌ି ପବନକୁ ସମୁଦ୍ର ସମୀର କୁହାଯାଏ ।

(iv) ସ୍ଥଳ ସମୀର ଓ ସମୁଦ୍ର ସମୀର ବାୟୁର ପରିବହନ ପ୍ରକ୍ରିୟାର ଦୃଷ୍ଟାନ୍ତ ଅଟେ ।
Answer:
ସ୍ଥଳ ସମୀର ଓ ସମୁଦ୍ର ସମୀର ବାୟୁର ପରିଚଳନ ପ୍ରକ୍ରିୟାର ଦୃଷ୍ଟାନ୍ତ ଅଟେ ।

(v) ଜଳ ଓ ବାୟୁ ତାପର ସୁପରିବାହୀ ଅଟନ୍ତି ।
Answer:
ଜଳ ଓ ବାୟୁ ତାପର କୁପରିବାହୀ ଅଟନ୍ତି ।

Class 6 Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ତାପମାତ୍ରା ଏବଂ ଏହାର ମାପ

ନିମ୍ନଲିଖତ ପ୍ରଶ୍ନଗୁଡ଼ିକର ଉତ୍ତର ଠିକ୍ ଥିଲେ ଠିକ୍ (✓) ଚିହ୍ନ ଓ ଭୁଲ ଥିଲେ ଭୁଲ (✗) ଚିହ୍ନ ଦିଅ ।

(i) ଜ୍ଵର ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ରର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ପ୍ରାୟ ୮ ସେ.ମି. ହୋଇଥାଏ ?
Answer:
(✗)

(ii) ତୁମ ଦେହର ତାପମାତ୍ରା ପ୍ରାୟ 37°C ବା 97.4°F ଅଟେ ?
Answer:
(✗)

(iii) ଡିଜିଟାଲ୍ ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ରରେ ପାରଦକୁ ତାପମାତ୍ରା ମାପକ ପଦାର୍ଥ ରୂପରେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ ନାହିଁ
Answer:
(✓)

(iv) କଠିନ ପଦାର୍ଥ ମଧ୍ଯରେ ତାପ ପରିଚଳନ ଉପାୟରେ ସଞ୍ଚରିତ ହୁଏ ।
Answer:
(✗)

(v) ହିଟର ସାମନାରେ ବସିଲେ ଆମେ ବିକିରଣ ଉପାୟରେ ହିଟରରୁ ନିର୍ଗତ ତାପ ପାଇଥାଉ ?
Answer:
(✓)

‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭର ଶବ୍ଦ ସହ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭର ସମ୍ପର୍କ ବାଛି ସ୍ତମ୍ଭ ମିଳନ କର ।

‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ ‘ଖ’ସ୍ତମ୍ଭ
ନିରାପଦବତୀ କୁପରିବାହୀ
ତାପମାନଯନ୍ତ୍ର 357°C
ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ -39°C
ହିମାଙ୍କ ଡେଭି
ଫୁଟନାଙ୍କ ଗାଲିଲିଓ

Answer:

‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ ‘ଖ’ସ୍ତମ୍ଭ
ନିରାପଦବତୀ ଡେଭି
ତାପମାନଯନ୍ତ୍ର ଗାଲିଲିଓ
ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ କୁପରିବାହୀ
ହିମାଙ୍କ -39°C
ଫୁଟନାଙ୍କ 357°C

Class 6 Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ତାପମାତ୍ରା ଏବଂ ଏହାର ମାପ

ଅତିସଂକ୍ଷିପ୍ତ ପ୍ରଶ୍ନୋତ୍ତର

ଗୋଟିଏ ବାକ୍ୟରେ ଉତ୍ତର ଦିଅ ।
(i) ବସ୍ତୁର ତାପୀୟ ସ୍ଥିତି କେଉଁ ଯନ୍ତ୍ର ସାହାଯ୍ୟରେ ଜାଣି ହେବ ?
Answer:
ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ର ସାହାଯ୍ୟରେ ବସ୍ତୁର ତାପୀୟ ସ୍ଥିତି ଜାଣି ହେବ ।

(ii) ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ରରେ କେଉଁ ସ୍କେଲ ଅଛି ?
Answer:
ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ରରେ ସେଲସିୟସ, ଫାରେନ୍ହାଇଟ୍, ରୋମର, କେଲଭିନ୍ ଓ ଡିଜିଟାଲ୍ ଇତ୍ୟାଦି ସ୍କେଲ ଅଛି ।

(iii) ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ରର ପ୍ରଥମ ଉଦ୍ଭାବକ କିଏ ଓ କେଉଁ ମସିହାରେ ସେ ଏହାକୁ ଉଦ୍ଭାବନ କରିଥିଲେ ?
Answer:
ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ରର ପ୍ରଥମ ଉଦ୍ଭାବକ ଗାଲିଲିଓ । 1592 ମସିହାରେ ସେ ଏହାକୁ ତିଆରି କରିଥିଲେ ।

(iv) ଆଧୁନିକ ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ର କେଉଁ ମସିହାରେ ତିଆରି ହେଲା ?
Answer:
ଆଧୁନିକ ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ର 1655 ମସିହାରେ ତିଆରି ହେଲା ।

(v) ପ୍ରଥମେ ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ରରେ ସୂଚକ ଭାବେ କ’ଣ ବ୍ୟବହାର ହେଉଥିଲା ?
Answer:
ପ୍ରଥମେ ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ରରେ ସୂଚକ ଭାବେ ଆଲକୋହଲ ବ୍ୟବହାର ହେଉଥିଲା ।

Class 6 Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ତାପମାତ୍ରା ଏବଂ ଏହାର ମାପ

(vi) ଗୋଟିଏ ପଦାର୍ଥର ଉଷ୍ମତା ପଦାର୍ଥର କାହା ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ ?
Answer:
ଗୋଟିଏ ପଦାର୍ଥର ଉଷ୍ମତା ପଦାର୍ଥର ଅଣୁମାନଙ୍କର ଗତି ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ ।

(vii) ସେଲ୍‌ସିୟସ୍ ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ରର ମାପାଙ୍କ କେତେ ?
Answer:
ସେଲ୍‌ସିୟସ୍ ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ରର ମାପାଙ୍କ 35 ରୁ 42 ଡିଗ୍ରୀ ସେଲ୍‌ସିୟସ୍ ।

(viii)ଫାରେନ୍‌ହାଇଟ୍‌ ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ରର ମାପାଙ୍କ କେତେ ?
Answer:
ଫାରେନ୍‌ହାଇଟ୍ ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ରର ମାପାଙ୍କ 94° ରୁ 108° ଫାରେନ୍ହାଇଟ ।

(ix) ପଦାର୍ଥର ତାପମାତ୍ରା ବଦଳିବା ସହିତ ପଦାର୍ଥର ଭୌତିକ ପରିବର୍ତ୍ତନର କ’ଣ ସମ୍ବନ୍ଧ ରହିଛି ?
Answer:
ପଦାର୍ଥର ତାପମାତ୍ରା ବଦଳିବା ସହିତ ପଦାର୍ଥର ସଂକୋଚନ ଓ ପ୍ରସାରଣ ହୁଏ ।

(x) ଆଧୁନିକ ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ରରେ ସୂଚକ ଭାବେ କ’ଣ ବ୍ୟବହାର ହେଉଛି ?
Answer:
ଆଧୁନିକ ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ରରେ ସୂଚକ ଭାବେ ପାରଦ ବ୍ୟବହାର ହେଉଛି ।

(xi) ପାରଦର ସ୍ଫୁଟନାଙ୍କ ଓ ହିମାଙ୍କ କେତେ ?
Answer:
ପାରଦର ସ୍ଫୁଟନାଙ୍କ 357 ଡିଗ୍ରୀ ସେଲସିୟସ ଓ ହିମାଙ୍କ 39 ଡିଗ୍ରୀ ସେଲସିୟସ୍ ।

(xii) ତାପ କେତେ ପ୍ରକାରରେ ସଞ୍ଚରିତ ହୁଏ ଓ କ’ଣ କ’ଣ ?
Answer:
ତାପ ତିନି ପ୍ରକାରରେ ସଞ୍ଚରିତ ହୁଏ – ପରିବହନ, ପରିଚଳନ ଓ ବିକିରଣ ।

Class 6 Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ତାପମାତ୍ରା ଏବଂ ଏହାର ମାପ

(xiii)କଠିନ ପଦାର୍ଥରେ ତାପ ସଞ୍ଚରଣକୁ କ’ଣ କହନ୍ତି ?
Answer:
କଠିନ ପଦାର୍ଥରେ ତାପ ସଞ୍ଚରଣକୁ ପରିବହନ କହନ୍ତି ।

(xiv)ତରଳ ଓ ଗ୍ୟାସରେ ତାପ ସଞ୍ଚରଣକୁ କ’ଣ କହନ୍ତି ?
Answer:
ତରଳ ଓ ଗ୍ୟାସରେ ତାପ ସଞ୍ଚରଣକୁ ପରିଚଳନ କହନ୍ତି ।

(xv) ବିନା ମାଧ୍ୟମରେ ତାପ ସଞ୍ଚରଣକୁ କ’ଣ କହନ୍ତି ?
Answer:
ବିନା ମାଧ୍ୟମରେ ତାପ ସଞ୍ଚରଣକୁ ବିକିରଣ କହନ୍ତି ।

ଦୀର୍ଘ ପ୍ରଶ୍ନୋତ୍ତର

Question 1.
ତାପ ପରିବହନ କିପରି ହୁଏ, ବୁଝାଅ ତାପ ସୁପରିବାହୀ ଓ ତାପ କୁପରିବାହୀ ପଦାର୍ଥ କ’ଣ ?
Answer:

  • ପରିବହନ ପ୍ରକ୍ରିୟାଦ୍ଵାରା ତାପ ସଞ୍ଚରଣରେ କଠିନ ବସ୍ତୁର ଅଣୁଗୁଡ଼ିକ ତାଙ୍କର ସ୍ଥାନରୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ ହୁଅନ୍ତି ନାହିଁ ।
  • ବସ୍ତୁର ଯେଉଁ ଅଣୁଗୁଡ଼ିକ ଅଗ୍ନି ସଂସ୍ପର୍ଶରେ ଆସନ୍ତି ସେମାନେ ତାପ ଶକ୍ତି ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତି । ଫଳରେ ଏହି ଅଣୁମାନଙ୍କର ହାରାହାରି ଯାନ୍ତ୍ରିକ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧିପାଏ ।
  • ତେଣୁ ଏହି ଅଣୁଗୁଡ଼ିକ (ବିସ୍ଥାପିତ ନ ହୋଇ) ତାଙ୍କର ମାଧ୍ୟ-ସ୍ଥାନରେ ରହି ଅଧ୍ଵ ବେଗରେ ପ୍ରକମ୍ପିତ ହୁଅନ୍ତି ।
  • ଏହି କମ୍ପନରତ ଅଣୁ ସେମାନଙ୍କର ପାଖ ଅଣୁକୁ କିଛି କମ୍ପନ ସଞ୍ଚରଣ କରନ୍ତି । ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଅଣୁଗୁଡ଼ିକ ନିଜ ନିଜ ସ୍ଥାନ ପରିତ୍ୟାଗ କରନ୍ତି ନାହିଁ । କିନ୍ତୁ ତାପଶକ୍ତି ଏ ମୁଣ୍ଡରୁ ସେ ମୁଣ୍ଡକୁ ସଞ୍ଚାରିତ ହୁଏ । ଏହା ହିଁ ପରିବହନ ପ୍ରକ୍ରିୟା । ପାରଦ ଏକ ତରଳ ପଦାର୍ଥ ହେଲେ ମଧ୍ୟ ଏଥ‌ିରେ ତାପ ପରିବହନ ଉପାୟରେ ସଂଚରିତ ହୁଏ ।
  • ଯେଉଁ ପଦାର୍ଥ ମଧ୍ୟରେ ତାପ ପରିବହନ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ସଞ୍ଚରିତ ହୁଏ ସେମାନଙ୍କୁ ତାପ ସୁପରିବାହୀ କୁହାଯାଏ । ସମସ୍ତ ଧାତବ ପଦାର୍ଥ ତାପ ସୁପରିବାହୀ ଅଟେ ।
  • ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍, କାଠ, କାଚ, ରବର ଇତ୍ୟାଦି କଠିନ ପଦାର୍ଥ ହୋଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ତାପ ସଞ୍ଚରିତ ହୁଏ ନାହିଁ । ତେଣୁ ଏଗୁଡ଼ିକୁ ତାପ କୁପରିବାହୀ କୁହାଯାଏ

Class 6 Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ତାପମାତ୍ରା ଏବଂ ଏହାର ମାପ

Question 2.
ଜ୍ଵର ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ରର ଗଠନ ପ୍ରଣାଳୀ ବର୍ଣ୍ଣନା କର ।
Answer:

  • ଜ୍ଵର ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ର ଥର୍ମୋମିଟରର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ପ୍ରାୟ 10 ସେ.ମି. ଅଟେ ।
  • ଏହା ଗୋଟିଏ ସରୁ ଏବଂ ଏକ ସମାନ କାଚନଳୀ ଅଟେ ।
  • ଏହାର ଯେଉଁ ପ୍ରାନ୍ତଟି ପତଳା ଓ ଚକ୍ରକ୍ କରୁଥାଏ ତାହାକୁ ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ରର ବଲ୍‌ବ କୁହାଯାଏ ।
  • କାଚନଳୀର ଅବଶିଷ୍ଟ ଅଂଶ ଏକ କୈଶିକ କାଚନଳୀ ଅଟେ ।
  • ଏହି କୈଶିକ ନଳୀ ଅଂଶରେ ଦୁଇଟି ସ୍କେଲ୍ ଅଛି ଗୋଟିଏ ସ୍କେଲ୍‌ର ନାମ °F ଓ ଅନ୍ୟଟିର ନାମ °C ।
  • °C ସ୍କେଲ୍‌ର ଦୁଇ ପ୍ରାନ୍ତର ମାପାଙ୍କ 35 ଓ 42 ଅଟେ ।
  • °F ସ୍କେଲର ଦୁଇ ପ୍ରାନ୍ତର ମାପାଙ୍କ 94 ଓ 108 ଅଟେ ।

Question 3.
ଜ୍ଵର ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ର କିପରି ବ୍ୟବହାର କରିବ ?
Answer:

  1. ଜ୍ଵର ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ରରେ ଥ‌ିବା C ଚିହ୍ନିତ ସ୍କେଲ୍‌କୁ ସେଲ୍‌ସିୟସ୍ ସ୍କେଲ୍ ଓ °F ଚିହ୍ନିତ ସ୍କେଲ୍‌କୁ ଫାରେନ୍‌ହାଇଟ୍ ସ୍କେଲ୍ କୁହାଯାଏ ।
  2. ଏହାର ଯେକୌଣସି ସ୍କେଲ୍‌ରେ ପାଖାପାଖୁ ଥ‌ିବା ଦୁଇଟି ବଡ଼ ଦାଗର ପରାସ 1°C ଅଟେ । ଦୁଇଟି ବଡ଼ ଦାଗ ମଧ୍ୟରେ 5 ଟି ସମାନ ଭାଗ ଥାଏ । ଗୋଟିଏ ଛୋଟ ଭାଗର ପାଠ୍ୟଙ୍କ ଅଟେ \(\frac{1^0 \mathrm{C}}{2}\) = 0.2°C ।
  3. ବ୍ୟବହାର କରିବା ପୂର୍ବରୁ ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ରଟିକୁ ଆଣ୍ଟିସେପଟିକ୍ ଦ୍ରବଣ ବା ପାଣିରେ ଧୋଇଦେବା ଉଚିତ୍ ।
  4. ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ରକୁ ହାତରେ ଧରି ଥରେ ବା ଦୁଇଥର ଝାଡ଼ିଦେଲେ ତାହାର ପାଠ୍ୟଙ୍କ 35°C ତଳକୁ ଚାଲି ଆସିବ । ଏହାପରେ ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ରର ବଲ୍‌ବକୁ କାଖ ତଳେ ବା ଜିଭ ତଳେ ପ୍ରାୟ 2 ମିନିଟ୍ ରଖୁବା ଆବଶ୍ୟକ ।
  5. ତା’ପରେ ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ରକୁ କାଢ଼ିଆଣି ତାପମାତ୍ରାର ପାଠ୍ୟଙ୍କ ନିଆଯାଏ ।

Working with Fractions Class 7 Notes Maths Chapter 8

Easy-to-read Ganita Prakash Class 7 Notes and Chapter 8 Working with Fractions Class 7 Notes save valuable study time during exam season.

Class 7 Maths Chapter 8 Working with Fractions Notes

Class 7 Working with Fractions Notes

Types of Fractions

Type of Fraction What it means Example
Proper Fraction Numerator < Denominator {Numerator less than Denominator} \(\frac{1}{3}, \frac{4}{7}, \frac{2}{5},\) etc.
Improper Fraction Numerator ≥ Denominator {Numerator equal to or greater than Denominator} \(\frac{1}{1}, \frac{3}{2}, \frac{7}{4},\) etc.
Mixed Fraction A whole number + a proper fraction \(1 \frac{1}{4}, 3 \frac{2}{5}, 5 \frac{3}{7},\) etc.
Equivalent Fractions Look different but have the same value \(\frac{1}{2}=\frac{2}{4}=\frac{3}{6}\) etc.

To multiply a whole number by a fraction, we simply multiply the numerator of the fraction by the whole number, keeping the denominator same.
For example, \(3 \times \frac{1}{2}=\frac{3 \times 1}{2}=\frac{3}{2}\)

Note: Fraction \(\frac{a}{b}\) is said to be in its lowest form, if a and b have no common factor other than 1.

Multiplication can be understood as repeated addition. It tells us how many times one number is added to itself.
For example, 3 × 4 = 12 because 4 + 4 + 4 = 12 (3 times).
This idea works with fractions too: \(3 \times \frac{1}{4}=\frac{3}{4}\) because \(\frac{1}{4}+\frac{1}{4}+\frac{1}{4}=\frac{3}{4}\).

Working with Fractions Class 7 Notes Maths Chapter 8

Multiplication is the number that is to be multiplied by another number (called the multiplier).
For example, in \(8 \times \frac{3}{5}=\frac{24}{5},\) 8 is multiplier while \(\frac{3}{5}\) is multiplicand.

Sometimes ‘of’ means ‘multiplication’. For example, \(\frac{3}{4}\) of 20 = \(\frac{3}{4} \times 20\) = 15.

Unit fractions (like \(\frac{3}{n}\)) get smaller as the number in the bottom (denominator) gets bigger.
For example, \(\frac{1}{2}>\frac{1}{5}>\frac{1}{10}\)

Product ot two fractions = \(\frac{\text { Product of their numerators }}{\text { Product of their denominators }} \text {. For example, } \frac{2}{3} \times \frac{5}{11}=\frac{2 \times 5}{3 \times 11}=\frac{10}{33}\)

(i) When two proper fractions are multiplied, their product is less than each of the fractions.
For example, the product of \(\frac{1}{2} \text { and } \frac{3}{4} \text { is } \frac{3}{8} \text { and } \frac{3}{8}\) is less than both \(\frac{1}{2} \text { and } \frac{3}{4}\).

(ii) The product of a proper fraction and an improper fraction is greater than or equal to the proper fraction and less than the improper fraction.
For example, the product of \(\frac{5}{2} \text { and } \frac{1}{4} \text { is } \frac{5}{8} \text { and } \frac{1}{4}<\frac{5}{8}<\frac{5}{2}\).

(iii) When two improper fractions are multiplied, their product is greater than both the fractions or equal to either of them.
For example, the product of \(\frac{5}{2} \text { and } \frac{5}{4} \text { is } \frac{25}{8} \text { and } \frac{25}{8}\) is greater than both and \(\frac{5}{2} \text { and } \frac{5}{4}\).

The reciprocal of a fraction can be obtained by interchanging the numerator and denominator.
So, the reciprocal of a fraction \(\frac{a}{b} \text { is } \frac{b}{a}\).

Working with Fractions Class 7 Notes Maths Chapter 8

Relation between the Area of a Rectangle and Multiplication of Fractions
Working with Fractions Class 7 Notes Maths Chapter 8-1
In the given figure, a square of area 1 square unit is divided into 15 equal rectangles. So, the area of each small rectangle = \(\frac{1}{15}\) square units
Number of shaded rectangles = 4
Therefore, total shaded area = \(4 \times \frac{1}{15}=\frac{4}{15}\) square units

Now, let’s verify this mathematically:
Length of shaded region = \(\frac{4}{5}\); Breadth of shaded region = \(\frac{1}{3}\)
Area of shaded region = Length × Breadth = \(\frac{4}{5} \times \frac{1}{3}=\frac{4 \times 1}{5 \times 3}=\frac{4}{15}\)

In general, if we want to find the product of two fractions, we can find the area of the rectangle formed with the two fractions as its sides.

The area of the rectangle remains the same even if the length and the breadth are interchanged,
i. e. the order of multiplication does not matter. Thus,
\(\frac{a}{b} \times \frac{c}{d}=\frac{c}{d} \times \frac{a}{b}\)

Division of Fractions

Division of a Whole Number by a Fraction Rule: \(a \div \frac{b}{c}=a \times \frac{c}{b}\) For Example, \(5 \div \frac{5}{4}=5 \times \frac{4}{5}=4\)
Division of a Fraction by Another Fraction Rule: \(\frac{a}{b} \div \frac{c}{d}=\frac{a}{b} \times \frac{d}{c}\) For Example, \(\frac{3}{7} \div \frac{4}{7}=\frac{3}{7} \times \frac{7}{4}=\frac{3}{4}\)
Division of a Fraction by a Non-zero Whole Number Rule: \(\frac{a}{b} \div c=\frac{a}{b} \times \frac{1}{c}\) For Example, \(\frac{6}{13} \div 6=\frac{6}{13} \times \frac{1}{6}=\frac{1}{13}\)

Working with Fractions Class 7 Notes Maths Chapter 8

Note:

  1. When the divisor is greater than 1, the quotient is smaller than the dividend. For example, 15 ÷ 3 = 5. Here, 5 < 15 as 3 > 1.
  2. When the divisor is equal to 1, the quotient is the same as the dividend. For example, 8 ÷ 1 = 8.
  3. When the divisor is smaller than 1, the quotient is greater than the dividend. For example, 8 ÷ \(\frac{1}{2}\) = 16. Here, 16 > 8 as \(\frac{1}{2}\) < 1.

Important Points to Remember

  1. Smaller divisor → Bigger quotient
  2. Bigger divisor → Smaller quotient
  3. When the whole number 0 is divided by a fraction, we get 0 as the quotient.

Introduction
Proper Fraction: Numerator < Denominator. For example, \(\frac{2}{7}, \frac{5}{8},\) etc. Value of proper fraction is always less than 1. Improper Fraction: Numerator > Denominator.
For example, \(1, \frac{8}{5}, \frac{13}{5},\) etc.
Value of an improper fraction is always greater than or equal to 1.

Mixed Fraction: A whole number + A proper fraction.
For example, \(1 \frac{1}{4}, 3 \frac{1}{2},\) etc.

Equivalent Fractions: Look different but have the same value.
For example, \(\frac{1}{2}=\frac{2}{4}=\frac{3}{6}\)

Working with Fractions Class 7 Notes Maths Chapter 8

Multiplication of Fractions
Product of two fractions = \(\frac{\text { Product of their numerators }}{\text { Product of their denominators }} \text {. For example, } \frac{3}{5} \times \frac{5}{9}=\frac{5 \times 3}{5 \times 9}\)
Based on above formula we can conclude the following result:

Condition Description of Product Example Comparison
Two Proper Fractions The product is less than each of the fractions. \(\frac{1}{3} \times \frac{5}{7}=\frac{5}{21}\) \(\frac{5}{21}<\frac{1}{3} \text { and } \frac{5}{21}<\frac{5}{7}\)
Proper x Improper The product is greater than or equal to the proper fraction but less than the improper fraction. \(\frac{1}{3} \times \frac{7}{3}=\frac{7}{9}\) \(\frac{1}{3}<\frac{7}{9}<\frac{7}{3}\)
Two Improper Fractions The product is greater than both the fractions or equal to either of them. \(\frac{7}{3} \times \frac{8}{5}=\frac{56}{15}\) \(\frac{56}{15}>\frac{7}{3} \text { and } \frac{56}{15}>\frac{8}{5}\)

 

Division of Fractions
The reciprocal of a fraction can be obtained by interchanging the numerator and denominator.
So, the reciprocal of a fraction \(\frac{a}{b} \text { is } \frac{b}{a}\)

Whole Number ÷ Fraction \(a \div \frac{b}{c}=a \times \frac{c}{b}\)
For Example: \(5 \div \frac{3}{4}=5 \times \frac{4}{3}=\frac{20}{3}\)
Fraction ÷ Fraction \(\frac{a}{b} \div \frac{c}{d}=\frac{a}{b} \times \frac{d}{c}\)
For Example: \(\frac{3}{7} \div \frac{1}{5}=\frac{3}{7} \times \frac{5}{1}=\frac{15}{7}\)
Fraction ÷ Non-zero Whole Number \(\frac{a}{b} \div c=\frac{a}{b} \times \frac{1}{c}\)
For Example: \(\frac{1}{8} \div 3=\frac{1}{8} \times \frac{1}{3}=\frac{1}{24}\)

The World of Metals and Non-metals Class 7 Question Answer Science Chapter 4

Go through BSE Odisha Class 7 Science Solutions and Class 7 Science Chapter 4 The World of Metals and Non-metals Question Answer to understand textbook questions more clearly.

Class 7 Science Curiosity Chapter 4 Question Answer

Science Curiosity Class 7 Chapter 4 Question Answer

The World of Metals and Non-metals Class 7 Questions and Answers

Let Us Enhance Our Learning

Question 1.
Which metal is commonly used to make food packaging materials as it is cheaper, and its thin sheets can be folded easily into any shape?
(a) Aluminium
(b) Copper
(c) Iron
(d) Gold
Answer:
(a) Aluminium is commonly used in food packaging materials as it is malleable, cheaper, and easily available.

The World of Metals and Non-metals Class 7 Question Answer Science Chapter 4

Question 2.
Which of the following metals catches fire when it comes in contact with water?
(a) Copper
(b) Aluminium
(c) Zinc
(d) Sodium
Answer:
(d) Sodium, being highly reactive, catches fire when it comes in contact with water.

Question 3.
State with reason(s) whether the following statements are True [T] or False [F].
(i) Aluminium and copper are examples of nonmetals used for making utensils and statues.
Answer:
False Aluminium and copper are examples of metals.

(ii) Metals form oxides when combined with oxygen, the solution of which turns blue litmus paper to red.
Answer:
False Metals form basic oxides when combined with oxygen, and thus, the solution turns red litmus paper blue.

(iii) Oxygen is a non-metal essential for respiration.
Answer:
True

(iv) Copper vessels are used for boiling water because they are good conductors of electricity.
Answer:
False Copper vessels are used for boiling water because they are good conductors of heat.

The World of Metals and Non-metals Class 7 Question Answer Science Chapter 4

Question 4.
Why are only a few metals suitable for making jewellery?
Answer:
To make jewellery, the material used must be lustrous, malleable, ductile, and resistant to corrosion. Generally, metals are lustrous, malleable, ductile, but not all metals are resistant to corrosion. Metals like gold and silver are the most malleable as well as resistant to corrosion and are therefore suitable for making jewellery.

Question 5.
Match the uses of metals and non-metals given in Column I with the jumbled names of metals and non-metals given in Column II.
The World of Metals and Non-metals Class 7 Question Answer Science Chapter 4.1
Answer:

Column I Column II
(i) Used in electrical wiring (C) COPPER
(ii) Most malleable and ductile (E) GOLD
(iii) Living organisms cannot survive without it. (A) OXYGEN
(iv) Plants grow healthy when fertilisers containing it are added to the soil. (D) NITROGEN
(v) Used in water purification (B) CHLORINE

Question 6.
What happens when oxygen reacts with magnesium and sulphur? What are the main differences in the nature of products formed?
Answer:
When oxygen reacts with magnesium (metal), a white ash of magnesium oxide is formed. When oxygen reacts with sulphur, sulphur dioxide gas is released.
Main difference: It is known that metals form basic oxides, while non-metals generally form acidic oxides. Hence, in the present case, the magnesium oxide is basic in nature, while sulphur dioxide is acidic in nature. This can also be confirmed via the litmus test. Magnesium oxide turns moist red litmus paper blue, while sulphur dioxide turns moist blue litmus paper red.

The World of Metals and Non-metals Class 7 Question Answer Science Chapter 4

Question 7.
Complete the following flow chart:
The World of Metals and Non-metals Class 7 Question Answer Science Chapter 4.2

Answer:
The answers from top to bottom in sequence are as follows:

  • Magnesium
  • Magnesium hydroxide (or solution of magnesium oxide)
  • No change

Question 8.
You are provided with the following materials. Discuss which material would be your choice to make a pan that is most suitable for boiling water and why?
The World of Metals and Non-metals Class 7 Question Answer Science Chapter 4.3
Answer:
Since metals are good conductors of heat, they are used to make utensils like a pan for boiling water or other cooking purposes. From the given materials, only iron and copper are metals. Here, copper is most suitable for making a pan because it does not react easily with water, and is a better conductor of heat.

Question 9.
You are provided with three iron nails, each dipped in oil, water and vinegar. Which iron nail will not rust, and why?
Answer:
The iron nail dipped in oil will not rust, as oil acts as a barrier that prevents the iron nail from coming in contact with air and water.

Question 10.
How do the different properties of metals and non-metals determine their uses in everyday life?
Answer:
Metals like copper and aluminium can be used to make electrical wires as these are ductile and good conductors of heat and electricity. Aluminium, being malleable, can be used to make foils to wrap food items. Gold and silver, being lustrous, are used to make jewellery.

Iron is strong and hard, and thus, used in construction to make buildings and tools like hammers, knives, and spades. Non-metals are also essential for life. For example, chlorine is used in water purification, nitrogen is used in the preparation of fertilisers, and oxygen is used for breathing.

The World of Metals and Non-metals Class 7 Question Answer Science Chapter 4

Question 11.
One of the methods of protecting iron from getting rusted is to put a thin coating of zinc metal over it. Since sulphur does not react with water, can it be used for this purpose? Justify your answer.
Answer:
No, sulphur cannot be used to coat iron to prevent it from rusting. This is because sulphur reacts with oxygen to form sulphur dioxide gas which can easily leave the surface of iron and hence, cannot form a protective layer like zinc. Zinc forms a protective layer that prevents iron from coming in contact with air and moisture.

Question 12.
An ironsmith heats iron before making tools. Why is heating necessary in this process?
Answer:
It is important to heat the iron to make tools because heating makes the iron soft and easier to shape. Once it cools down, it becomes strong and hard again.

Class 7 Curiosity Chapter 4 Question Answer

InText Questions

Question 1.
Are all metals hard and solid (at room temperature)? Explain. [Page 43]
Answer:
No, some metals like sodium and potassium are so soft that they can be cut with a knife. Mercury is a metal that exists in its liquid state at room temperature.

Question 2.
Where do you find the use of metal wires? [Page 44]
Answer:
Metal wires are used in electrical fittings, fencing, ornaments like necklaces, and variety of stringed musical instruments such as veena, sitar, violin, and guitar.

The World of Metals and Non-metals Class 7 Question Answer Science Chapter 4

Question 3.
Why can wires not be made up of coal or sulphur? [Page 45]
Answer:
Since ductility is mainly possessed by metals, while coal and sulphur are non-metals, they cannot be used to make wires.

Question 4.
How is the sound produced by a metallic object dropped on the floor different from the sound produced when a piece of coal or wood is dropped on the floor? [Page 45]
Answer:
A metallic object dropped on the floor produces a ringing sound, which is one of the characteristic properties of metals like sonority. Coal or wood produces a dull sound when dropped on the floor as they are non-sonorous.

Question 5.
What type of material is used for making the handle of a screwdriver, and why? [Page 47]
Answer:
A material that is a poor conductor of electricity is used to make the handle of a screwdriver to protect the electrician from electric shock.

Question 6.
When magnesium ribbon is burned in air, what can we observe? What effect does the aqueous solution of its product have on blue and red litmus papers? [Page 51]
Answer:
Magnesium ribbon burns in air with a dazzling white flame, and a white powder (magnesium oxide) is produced. The aqueous solution of it has no effect on the blue litmus paper, but it changes the colour of red litmus paper to blue.

The World of Metals and Non-metals Class 7 Question Answer Science Chapter 4

Question 7.
Does sulphur behave in water the same way metals do? [Page 53]
Answer:
No, sulphur behaves differently from metals, as no reaction takes place when sulphur is added to water.

A Tale of Three Intersecting Lines Class 7 Notes Maths Chapter 7

Easy-to-read Ganita Prakash Class 7 Notes and Chapter 7 A Tale of Three Intersecting Lines Class 7 Notes save valuable study time during exam season.

Class 7 Maths Chapter 7 A Tale of Three Intersecting Lines Notes

Class 7 A Tale of Three Intersecting Lines Notes

A triangle is a closed plane figure formed by three non-parallel line segments. The symbol “A” is used to denote a triangle (e.g., ∆ABC).

There are three types of triangles on the basis of the number of equal-length sides.

Equilateral Triangle Isosceles Triangle Scalene Triangle
All three sides are equal in length. Any two sides of a triangle are equal in length. Three sides of a triangle are different in length.
All three angles are equal, each measuring 60°.
A Tale of Three Intersecting Lines Class 7 Notes Maths Chapter 7-1
Angles opposite to equal sides are equal in measure.
A Tale of Three Intersecting Lines Class 7 Notes Maths Chapter 7-2
All three angles are of different measures and never equal.
A Tale of Three Intersecting Lines Class 7 Notes Maths Chapter 7-3

In a triangle, an altitude is a line segment drawn from a vertex perpendicular to its opposite side. In the given figure, AD, BE and CF are the altitudes of the ∆ABC.
A Tale of Three Intersecting Lines Class 7 Notes Maths Chapter 7-4
Each triangle has 3 altitudes.

Triangle Inequality Theorem:
The sum of any two sides of a triangle is greater than the third side.
In the given triangle ABC, we have b + c > a, c + a > b and a + b > c.

Angle Sum Property: The sum of the three interior angles of any triangle is always 180°.
i.e., ∠A + ∠B + ∠C = 180°
A Tale of Three Intersecting Lines Class 7 Notes Maths Chapter 7-5

A Tale of Three Intersecting Lines Class 7 Notes Maths Chapter 7

Exterior Angle Property:
If a side of a triangle is extended, the exterior angle formed is equal to the sum of the two interior opposite angles.
i.e., ∠a + ∠b = ∠f, ∠b + ∠c = ∠d and ∠a + ∠c = ∠e
The sum of exterior angles of a triangle is 360°.
i.e., ∠d + ∠e + ∠f = 360°
A Tale of Three Intersecting Lines Class 7 Notes Maths Chapter 7-6

There are three types of triangles on the basis of measure of their interior angles.

Acute Angled Triangle All three angles are less than 90° A Tale of Three Intersecting Lines Class 7 Notes Maths Chapter 7-7
Right Angled Triangle One angle is 90° and other two are less than 90°. A Tale of Three Intersecting Lines Class 7 Notes Maths Chapter 7-8
Obtuse Angled Triangle One angle is more than 90° and other two are less than 90°. A Tale of Three Intersecting Lines Class 7 Notes Maths Chapter 7-9

To construct a triangle, we need at least three elements. These can be:
Three sides, or
Two sides and the included angle, or
Two angles and the included side

Construction of triangles when three sides are given
To construct a triangle ABC with sides AB = 6 cm, BC = 7 cm andTC = 8 cm, follow the steps laid down below:
A Tale of Three Intersecting Lines Class 7 Notes Maths Chapter 7-10
Step 1: Draw a line segment AB of 6 cm using a ruler.
Step 2: With B as centre, draw7 an arc with radius 7 cm.
Step 3: With A as centre, draw an arc with radius 8 cm to cut the previous arc at point C.
Step 4: Join C to A and B. Thus, AABC is required triangle.

A Tale of Three Intersecting Lines Class 7 Notes Maths Chapter 7

Construction of triangles when two sides and the included angle are given
If two sides (say AB = 5 cm and AC = 7 cm) along with the included angle (say ∠A then we follow the steps for constructing triangle as follows:
A Tale of Three Intersecting Lines Class 7 Notes Maths Chapter 7-11
Step 1: Using a ruler, drawn a line segment AB of length 5 cm.
Step 2: Using protractor, draw the given vertex angle, ∠A = 50°.
Step 3: On the new arm created from ∠A, mark a point C such that AC = 7 cm using ruler and compass.
Step 4: Using a ruler, connect points B and C to complete the triangle ABC.

Construction of triangles when two angles and the included side are given
If two angles (say ∠A = 35° and ∠B = 60°) along with the included side (say AB = 6 cm) are given, then the steps for constructing triangle are as follows:
A Tale of Three Intersecting Lines Class 7 Notes Maths Chapter 7-12
Step 1: Using a ruler, draw a line segment.-Id of length 6 cm.
Step 2: Using protractor, draw the given vertex angle, ∠A = 35°, by placing protractor at vertex A.
Step 3: Using protractor, draw the given vertex angle, ∠B = 60°, by accurately placing the protractor at vertex B.
Step 4: If the two new lines (arms of angles) are intersecting, then mark the intersection point as C. If not, then extend the two new lines such that they intersect at a point. Mark that point as C.
Thus, the required triangle, ∆ABC is constructed.

Triangle
A triangle is a dosed plane figuie ioimed by three non-parallel line segments. T he symbol “A” is used to denote a triangle (e.g., ∆ABC).
A Tale of Three Intersecting Lines Class 7 Notes Maths Chapter 7-13
Altitude: In a triangle, an altitude is a line segment drawn from a vertex perpendicular to its opposite side. In the given figure, AD,
BE and CF are the altitudes of the ∆ABC.
NOTE:
Each triangle has 3 altitudes.
Two perpendicular sides in a right angled triangle are its altitudes.

A Tale of Three Intersecting Lines Class 7 Notes Maths Chapter 7

Based on Angles
Acute Angled Triangle
All three angles are less than 90°.
A Tale of Three Intersecting Lines Class 7 Notes Maths Chapter 7-14

Right Angled Triangle
One angle is 90° and other two are less than 90°.
A Tale of Three Intersecting Lines Class 7 Notes Maths Chapter 7-15

Obtuse Angled Triangle
One angle is more than 90° and other two are less than 90°.
A Tale of Three Intersecting Lines Class 7 Notes Maths Chapter 7-16

Based on Sides
Equilateral Triangle
All three sides are equal in length.
All three angles are equal, each measuring 60°.
A Tale of Three Intersecting Lines Class 7 Notes Maths Chapter 7-17

Isosceles Triangle
Any two sides of a triangle are equal in length.
Angles opposite to equal sides are equal in measure.
A Tale of Three Intersecting Lines Class 7 Notes Maths Chapter 7-18

Scalene Triangle
Three sides of a triangle are different in length.
A Tale of Three Intersecting Lines Class 7 Notes Maths Chapter 7-19

Class 6 Science Chapter 6 Question Answer Odia Medium ଆମ ଚତୁଃପାର୍ଶ୍ଵରେ ଥିବା ବସ୍ତୁ

Go through 6th Class Science Book Odia Medium Question Answer and Class 6 Science Chapter 6 Question Answer Odia Medium ଆମ ଚତୁଃପାର୍ଶ୍ଵରେ ଥିବା ବସ୍ତୁ to understand textbook questions more clearly.

6th Class Science Chapter 6 Question Answer Odia Medium

Class 6 Science Chapter 6 Odia Medium

ଆସ ଆମ ଶିକ୍ଷଣର ଅଭିବୃଦ୍ଧି କରିବା

Question 1.
ତୁମ ରୋଷେଇ ଘରକୁ ଯାଅ ଏବଂ ଦେଖ କିପରି ତୁମ ପିତାମାତା ବିଭିନ୍ନ ଖାଦ୍ୟ ପଦାର୍ଥଗୁଡ଼ିକ ସଜାଇ ରଖୁଛନ୍ତି । ତୁମେ ଏକ ଉତ୍ତମ ପଦ୍ଧତିରେ କିପରି ସଜାଇ ପାରିବ, କହିପାରିବ କି ? ଏହାକୁ ତୁମ ଖାତାରେ ଲେଖ ।
‍Answer:

  • ରୋଷେଇ ଘରେ ଆମ ପିତାମାତା ବିଭିନ୍ନ ଖାଦ୍ୟପଦାର୍ଥଗୁଡ଼ିକ ବଭିନ୍ନ ଗ୍ରୁପ୍‌ରେ ସଜାଇ ରଖୁଛନ୍ତି ।
  • ଆମେ ଏ କ ଉ ତ୍ତ ମ ପଦ୍ଧତି ରେ ଖାଦ୍ୟପଦାର୍ଥ ଗୁଡ଼ିକୁ ସଜାଇ ରଖ୍ ପାରିବା, ଯେପରିକି ମୁଗ ଡାଲି, ଚଣାଡାଲି, ହରଡ଼ ଡାଲି, ମସୁର ଡାଲି ଇତ୍ୟାଦିକୁ ଗୋଟିଏ ଜାଗାରେ ଏକାଠି ରଖୁପାରିବା ।
  • ଚାଉଳ, ଦଲିଆ, ଅଟା, ସୁଜି, ମଇଦା ପ୍ରଭୃତି ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଅନ୍ୟ ଏକ ସ୍ଥାନରେ ଏକାଠି ରଖିପାରିବା ।
  • ଲଙ୍କା ଗୁଣ୍ଡ, ଧନିଆ ଗୁଣ୍ଡ, ଜୀରା, ଜୀରାଗୁଣ୍ଡ, ହଳଦି ଗୁଣ୍ଡ, ଲୁଣ, ମସଲା ଗୁଣ୍ଡ, ଗରମ ମସଲା, ଅଳେଇଚ, ଗୁଜୁରାତି ଇତ୍ୟାଦି ଅନ୍ୟ ଏକ ସ୍ଥାନରେ ଏକାଠି ରଖୁପାରିବା ।
  • ରୋଷେଇ ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ଘିଅ, ସୋରିଷ ତେଲ, ସୋୟାବିନ୍ ତେଲ, ଅଲିଭ ତେଲ, ରିଫାଇନ ତେଲ ଇତ୍ୟାଦି ଗୋଟିଏ ଜାଗାରେ ଏକତ୍ର ରଖୁପାରିବା ।

Class 6 Science Chapter 6 Question Answer Odia Medium ଆମ ଚତୁଃପାର୍ଶ୍ଵରେ ଥିବା ବସ୍ତୁ

Question 2.
‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭରେ ଥିବା ଶବ୍ଦକୁ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭରେ ସମ୍ପର୍କିତ ତଥ୍ୟ ସହିତ ଗାର ଟାଣି ଯୋଡ଼ ।
Class 6 Science Chapter 6 Question Answer Odia Medium ଆମ ଚତୁଃପାର୍ଶ୍ଵରେ ଥିବା ବସ୍ତୁ 1
Answer:

ସ୍ତମ୍ଭ I ସ୍ତମ୍ଭ II
(1) ପଦାର୍ଥ (ଖ) ସ୍ଥାନ ଅଧିକାର କରେ ଓ ଏହାର ବସ୍ତୁତ୍ଵ ରହିଛି
(2) ଦ୍ରବଣୀୟ (ଘ) ପାଣିରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମିଶିଯାଏ
(3) ସ୍ଵଚ୍ଛ (କ) ଏହ ମାଧ୍ୟମ ରେ ବସ୍ତୁଗୁଡ଼ିକ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଦେଖାଯାଇପାରେ
(4) ଉଜ୍ଜ୍ଵଳ (ଗ) ଚକ୍‌କ୍ କରୁଥୁବା ପୃଷ୍ଠ

Question 3.
ଦୋକାନରେ ଏବଂ ଘରେ ବସ୍ତ ରଖୁବା ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଥ‌ିବା ବାକ୍ସଗୁଡ଼ିକ ସାଧାରଣତଃ ସ୍ଵଚ୍ଛ ଅଟେ । ଏହାର କାରଣ କୁହ ।
Answer:
ଦୋକାନରେ ଏବଂ ଘରେ ବସ୍ତୁ ରଖୁବା ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଥ‌ିବା ବାକ୍ସଗୁଡ଼ିକ ସାଧାରଣତଃ ସ୍ଵଚ୍ଛ ଅଟେ କାରଣ ଏହା ଭିତରେ ଥ‌ିବା ବସ୍ତୁଗୁଡ଼ିକ ବାହାରକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଦେଖାଯିବ ଏବଂ ସହଜରେ ମିଳିପାରିବ ।

Class 6 Science Chapter 6 Question Answer Odia Medium ଆମ ଚତୁଃପାର୍ଶ୍ଵରେ ଥିବା ବସ୍ତୁ

Question 4.
ନିମ୍ନରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ଉକ୍ତିଗୁଡ଼ିକ ଠିକ୍ (✗) କିମ୍ବା ଭୁଲ (✓) ଚିହ୍ନ ଦିଅ । ଭୁଲ ଉକ୍ତିଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଶୋଧନ କର ।
(କ) କାଠ ସ୍ଵଚ୍ଛ ପଦାର୍ଥ ହୋଇଥିବା ବେଳେ କାଚ ଅସ୍ୱଚ୍ଛ ।
Answer:
ଭୁଲ (✗) ଠିକ୍ ଉକ୍ତି-
କାଠ ଅସ୍ଵଚ୍ଛ ହୋଇଥିବାବେଳେ କାଠ ସ୍ଵଚ୍ଛ ।

(ଖ) ଆଲୁମିନିୟମ ଫଏଲ ଚମକୁ ଥିବାବେଳେ ରବର ଚମକୁ ନଥାଏ ।
Answer:
ଠିକ୍ (✓)

(ଗ) ଚିନି ପାଣିରେ ଦ୍ରବୀଭୂତ ହେଉଥ‌ିବା ବେଳେ କାଠଗୁଣ୍ଡ ଦ୍ରବୀଭୂତ ହୁଏ ନାହିଁ ।
Answer:
ଠିକ୍ (✓)

(ଘ) ସେଓ କୌଣସି ସ୍ଥାନ ଅଧିକାର କରେ ନାହିଁ ଏବଂ ଏହାର ବସ୍ତୁତ୍ଵ ଥାଏ ।
Answer:
ଭୁଲ (✗)
ଠିକ୍ ଉକ୍ତି ସେଓ ସ୍ଥାନ ଅଧିକାର କରେ ଏବଂ ଏହାର ବସ୍ତତ୍ଵ ଥାଏ ।

Class 6 Science Chapter 6 Question Answer Odia Medium ଆମ ଚତୁଃପାର୍ଶ୍ଵରେ ଥିବା ବସ୍ତୁ

Question 5.
କାଠ, ଲୁହା, ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ, ବାଉଁଶ, ସିମେଣ୍ଟ ଓ ପଥର ଭଳି ବିଭିନ୍ନ ସାମଗ୍ରୀରେ ନିର୍ମିତ ଚେୟାର ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି । ନିମ୍ନଲିଖତ ପଦାର୍ଥର କିଛି ଗୁଣ ଅଛି ଯାହା ଚେୟାର ତିଆରି କରବା ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରେ । ଚେୟାର ତିଆରି କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଥ‌ିବା ପଦାର୍ଥ ମଧ୍ୟରୁ କେଉଁ ପଦାର୍ଥଗୁଡ଼ିକ ସମସ୍ତ ଗୁଣକୁ ଦର୍ଶାଇଥାଏ ।

(କ) କଠିନତା (ଦୀର୍ଘ ସମୟ ବସିବା ପରେ ହଲି ନଥଏ କିମ୍ବା ବଙ୍କା ହୋଇ ନଥାଏ ।)
Answer:
ଲୁହା, ସିମେଣ୍ଟ ଏବଂ ପଥରରୁ ନିର୍ମିତ ଚେୟାରରେ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ବସିବା ପରେ ମଧ୍ଯ ହରି ନଥାଏ କିମ୍ବା ବଙ୍କା ହୋଇ ନଥାଏ । (କଠିନତା)

(ଖ) ହାଲୁକା ପଦାର୍ଥ (ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରୁ ଅନ୍ୟ ସ୍ଥାନକୁ ଉଠାଇବା କିମ୍ବା ନେବା ସହଜ ।)
Answer:
ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ଏବଂ ବାଉଁଶରୁ ନିର୍ମିତ ଚେୟାର ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରୁ ଅନ୍ୟ ସ୍ଥାନକୁ ଉଠାଇବା କିମ୍ବା ନେବା ସହଜ ହୋଇଥାଏ । (ହାଲୁକା)

(ଗ) ଶୀତଦିନେ ବସିବ ସମୟରେ ଅଧିକ ଥଣ୍ଡା ଅନୁଭବ ହୁଏ ନାହିଁ ।
Answer:
କାଠ ଏବଂ ବାଉଁଶରୁ ନିର୍ମିତ ଚେୟାରରେ ଶୀତଦିନେ ବସିବା ସମୟରେ ଅଧିକ ଥଣ୍ଡା ଅନୁଭବ ହୁଏନାହିଁ ।

(ଘ) ନିୟମିତ ଭାବେ ସଫା କରାଯାଇପାରିବ ଏବଂ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ବ୍ୟବଧାନ ପରେ ମଧ୍ୟ ନୂତନ ଦେଖାଯାଇପାରିବ ।
Answer:
ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ, ଲୁହା, ସିମେଣ୍ଟ ଏବଂ ପଥରରୁ ନିର୍ମିତ ଚେୟାର ନିୟମିତ ଭାବେ ସଫା କରାଯାଇପାରିବ ଏବଂ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ବ୍ୟବହାର ପରେ ମଧ୍ୟ ନୂତନ ଦେଖାଯାଇପାରିବ ।

Question 6.
(କ) ନଷ୍ଟ ହୋଇଥିବା ଖାଦ୍ୟ, (ଖ) ଭଙ୍ଗା କାଚ ଏବଂ (ଗ) ବର୍ଜ୍ୟ କାଗଜ ସଂଗ୍ରହ ପାଇଁ ବାକ୍ସ ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଏହି ପ୍ରକାର ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ରଖୁବା ପାଇଁ ତୁମେ କେଉଁ ପ୍ରକାର ବାକ୍ସ ଚୟନ କରିବ ? ପଦାର୍ଥର କେଉଁ ଗୁଣ ବିଷୟରେ ତୁମେ ଚିନ୍ତା କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ?
Answer:
(କ) ନଷ୍ଟ ହେଉଥ‌ିବା ଖାଦ୍ୟ, (ଖ) ଭଙ୍ଗା କାଚ, (ଗ) ବର୍ଜ୍ୟ କାଗଜ ସଂଗ୍ରହ ପାଇଁ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ବାକ୍ସ ଚୟନ କରିବାକୁ ହେବ । ଏହିସବୁ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ବାକ୍ସ ବିଭିନ୍ନ ରଂଗରେ ମିଳିଥାଏ ।

(କ) ନଷ୍ଟ ହୋଇଥିବା ଖାଦ୍ୟ ଜୈବ ନିସ୍ଵୀକରଣ ଯୋଗ୍ୟ ପଦାର୍ଥ ଏବଂ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ବାକ୍ସର ଖାଦ୍ୟ ସହିତ କୌଣସି ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ହୁଏ ନାହିଁ ।
(ଖ) ଭଙ୍ଗାକାଚ ପୁନଃଚକ୍ରଣ ଯୋଗ୍ୟ ପଦାର୍ଥ । ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ବାକ୍ସ କଠିନ ହେତୁ କାଚକୁ ଏହି ବାକ୍ସରେ ରଖିଲେ ବାକ୍ସର କୌଣସି କ୍ଷତି ହେବ ନାହିଁ ।
(ଗ) ବର୍ଜ୍ୟ କାଗଜ ପୁନଃଚକ୍ରଣ ଯୋଗ୍ୟ ପଦାର୍ଥ । ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ବାକ୍ସ ହାଲୁକା ଓ ଶକ୍ତ ହେତୁ ଏଥ‌ିରେ କାଗଜ ରଖୁବାରେ ଅସୁବିଧା ହୁଏ ନାହିଁ ।

Class 6 Science Chapter 6 Question Answer Odia Medium ଆମ ଚତୁଃପାର୍ଶ୍ଵରେ ଥିବା ବସ୍ତୁ

Question 7.
ବାୟୁ ଆମ ଚାରିପାଖରେ ଅଛି କିନ୍ତୁ ଆମକୁ ପରସ୍ପରକୁ ଦେଖିବାରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରେ ନାହିଁ । ତେବେ ମଝିରେ କାଠ କବାଟ ଆସିଲେ ଆମେ ପରସ୍ପରକୁ ଦେଖୁପାରିବା ନାହିଁ । କାରଣ ବାୟୁ ହେଉଛି …….. ଏବଂ କାଠ କବାଟ ହେଉଛି ………. ସବୁଠାରୁ ଉପଯୁକ୍ତ ବିକଳ୍ପ ଚୟନ କର :
(କ) ସ୍ଵଚ୍ଛ, ଅସ୍ଵଚ୍ଛ
(ଖ) ଆଂଶିକ ସ୍ଵଚ୍ଛ, ସ୍ଵଚ୍ଛ
(ଗ) ଅସ୍ଵଚ୍ଛ, ଆଂଶିକ ସ୍ୱଚ୍ଛ
(ଘ) ସ୍ଵଚ୍ଛ, ଆଂଶିକ ସ୍ୱଚ୍ଛ
Answer:
(କ) ସ୍ଵଚ୍ଛ, ଅସ୍ୱଚ୍ଛ : ବାୟୁ ହେଉଛି ସ୍ଵଚ୍ଛ ଏବଂ କାଠ କବାଟ ହେଉଛି ଅସ୍ୱଚ୍ଛ ।

Question 8.
କଳ୍ପନା କର ତୁମ ପାଖରେ X ଏବଂ Y ଦୁଇଟି ରହସ୍ୟମୟ ପଦାର୍ଥ ଅଛି । ଯେତେବେଳେ ତୁମେ ପଦାର୍ଥ Xକୁ ଦବାଇବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କର, ଏହା କଠିନ ଅନୁଭବ ହୁଏ ଏବଂ ସହଜରେ ଏହାର ଆକୃତି ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୁଏ ନାହିଁ । ଅପରପକ୍ଷରେ, ପଦାର୍ଥ Yକୁ ଦବାଇଲେ ସହଜରେ ଏହାର ଆକୃତି ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇଥାଏ । ବର୍ତ୍ତମାନ, ଯେତେବଳେ ତୁମେ ଉଭୟ ପଦାର୍ଥକୁ ଜଳରେ ମିଶ୍ରଣ କର, କେବଳ ପଦାର୍ଥ X ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ଦ୍ରବୀଭୂତ ହୁଏ, ଏବଂ ପଦାର୍ଥ Y ଅପରିବର୍ତ୍ତିତ ରହିଥାଏ । ପଦାର୍ଥ ‘X? ଏବଂ ‘Y’ କ’ଣ ହୋଇପାରେ ? ତୁମେ ଚିହ୍ନଟ କରିପାରିବ କି ପଦାର୍ଥ ‘X’ କଠିନ ବା ନରମ ? ପଦାର୍ଥ ‘Y’ କ’ଣ ହୋଇଥବ ? ତୁମ ଉତ୍ତରକୁ ଯୁକ୍ତିଯୁକ୍ତ ଭାବେ ଉପସ୍ଥାପନ କର ।
Answer:
ପଦାର୍ଥ ‘X’ – କଠିନ (ଚିନିଦାନା ଯାହା ଜଳରେ ଦ୍ରବଣୀୟ)
ପଦାର୍ଥ ‘Y’ – ନରମ (ରବର ଖଣ୍ଡକୁ ଚାପ ପ୍ରୟୋଗ ଦ୍ଵାରା ଆକୃତି ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇଥାଏ କିନ୍ତୁ ଜଳରେ ଅଦ୍ରବଣୀୟ ।)

Question 9.
(i) ମୁଁ କିଏ ? ଦିଆଯାଇଥିବା ଗୁଣ ଆଧାର ରେ ମୋତେ ଚିହ୍ନଟ କର ।
(କ) ମୋର ଚମକ ଅଛି ।
Answer:
ଷ୍ଟିଲ୍

(ଖ) ମୁଁ ସହଜରେ ସଂକୁଚିତ ହୋଇପାରିବି ।
Answer:
ରବର

(ଗ) ମୁଁ କଠିନ ଏବଂ ଜଳରେ ଦ୍ରବଣୀୟ ।
Answer:
ଚିନି

(ଘ) ତୁମେ ମୋ ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବ ରେ ଦେଖୁପାରିବ ନାହିଁ ।
Answer:
କାର୍ଡ଼ବୋର୍ଡ଼ ବା କାଠପଟା

(ଙ) ମୋର ବସ୍ତୁତ୍ଵ ଏବଂ ଆୟତନ ଅଛି କିନ୍ତୁ ତୁମେ ମୋତେ ଦେଖୁପାରିବ ନାହିଁ ।
Answer:
ବାୟୁ

Class 6 Science Chapter 6 Question Answer Odia Medium ଆମ ଚତୁଃପାର୍ଶ୍ଵରେ ଥିବା ବସ୍ତୁ

(ii) ତୁମେ ଏହିଭଳି ଅଧିକ ପ୍ରଶ୍ନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କର ।
(କ) ମୁଁ କଠିନ ।
(ଖ) ମୋର ଚମକ ନାହିଁ ।
(ଗ) ମୁଁ କଠିନ କିନ୍ତୁ ଜଳରେ ଅଦ୍ରବଣୀୟ ।
(ଘ) ମୁଁ ସହଜରେ ସଙ୍କୁଚିତ ହୋଇପାରିବି ନାହିଁ । ମୋ ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ
(ଙ) ତୁମେ ଦେଖୁପାରିବ ।

Question 10.
ତୁମକୁ ନିମ୍ନଲିଖୁତ ବସ୍ତୁ ପ୍ରଦାନ କରାଗଲା ଭିନେଗାର, ମହୁ, ସୋରିଷ ତେଲ, ପାଣି, ଗ୍ଲୁକୋଜ ଏବଂ ଗହମ ଅଟା ଦିଆଗଲା । ଯେକୌଣସି ଦୁଇ ଯୋଡ଼ା ପଦାର୍ଥ ତିଆରି କରି ଯେଉଁଠାରେ ଗୋଟିଏ ପଦାର୍ଥ ଅନ୍ୟ ପଦାର୍ଥରେ ଦ୍ରବଣୀୟ ଅଟେ । ବର୍ତ୍ତମାନ, ଦୁଇଟି ଯୋଡ଼ା ପଦାର୍ଥ ତିଆରି କର ଯେଉଁଠାରେ ଗୋଟିଏ ପଦାର୍ଥ ଅନ୍ୟ ପଦାର୍ଥରେ ଅଦ୍ରବଣୀୟ ରହିଥାଏ ।
Answer:
ଦୁଇଯୋଡ଼ା ପଦାର୍ଥ ଯେଉଁଠାରେ ଗୋଟିଏ ପଦାର୍ଥ ଅନ୍ୟ ପଦାର୍ଥରେ ଦ୍ରବଣୀୟ :
(କ) ପାଣି ଓ ଗ୍ଲୁକୋଜ
(ଖ) ପାଣି ଓ ଭିନେଗାର ।
ଦୁଇ ଯୋଡ଼ା ପଦାର୍ଥ ଯେଉଁଠାରେ ଗୋଟିଏ ପଦାର୍ଥ
ଅନ୍ୟ ପଦାର୍ଥରେ ଅଦ୍ରବଣୀୟ :
(କ) ଜଳ ଓ ସୋରିଷ ତେଲ
(ଖ) ଜଳ ଓ ଗହମ ଅଟା

ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।

(କ) କୌଣସି ବସ୍ତୁ ତିଆରି ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଥ୍ବ। ଉପାଦାନ ଗୁଡ଼ିକୁ ______ କୁହାଯାଏ ।
Answer:
ପଦାର୍ଥ

(ଖ) ଚକ ବୁଲାଇ ମାଟିପାତ୍ର ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପ୍ରଣାଳୀ ଖ୍ରୀଷ୍ଟପୂର୍ବ ୪୦୦୦ ଠାରୁ _____ ସଭ୍ୟତାର ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ।
Answer:
ସିନ୍ଧୁ

(ଗ) ବସ୍ତଗୁଡ଼ିକୁ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଶ୍ରେଣୀରେ ବିଭକ୍ତ କରିବାର ପ୍ରଣାଳୀକୁ ______ କୁହାଯାଏ ।
Answer:
ବର୍ଗୀକରଣ

(ଘ) ଯେଉଁ ପଦାର୍ଥମାଧ୍ୟମରେ ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଦେଖ୍ ହୁଏ ତାହାକୁ ________ କୁହାଯାଏ ।
Answer:
ସ୍ଵଚ୍ଛ

(ଙ) ଯେଉଁ ପଦାର୍ଥ ମାଧ୍ୟମରେ ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକୁ ଆଦୌ ଦେଖୁହୁଏ ନାହିଁ ତାହାକୁ ______ କୁହାଯାଏ ।
Answer:
ଅସ୍ଵଚ୍ଛ

Class 6 Science Chapter 6 Question Answer Odia Medium ଆମ ଚତୁଃପାର୍ଶ୍ଵରେ ଥିବା ବସ୍ତୁ

(ଚ) କୌଣସି ବସ୍ତୁକୁ ଜଳରେ ପକାଇଲେ ତାହା ଜଳରେ ଦ୍ରବୀଭୂତ ହୋଇଥାଏ । ସେହି ବସ୍ତୁଗୁଡ଼ିକ ଜଳରେ ______ ଅଟନ୍ତି ।
Answer:
ଦ୍ରବଣୀୟ

(ଛ) _____ ହେଉଛି ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଏକକ ପଦ୍ଧତି (SI) ର ଏକକ ।
Answer:
କିଲୋଗ୍ରାମ୍

(ଜି) ବସ୍ତ ରେ ଥ‌ିବ। ______ ପଦ। ର୍ଥ ର ପରିମାଣକୁ ସୂଚାଇଥାଏ ।
Answer:
ବସ୍ତୁତ୍ଵ

(ଖ) ପଦାର୍ଥ ଦ୍ଵାରା ଅଧୂକୃତ ହୋଇଥ‌ିବା ସ୍ଥାନ ହେଉଛି ତାହାର ______ ।
Answer:
ଆୟତନ

(ଞ) ଯେଉଁ ଜିନିଷ ସ୍ଥାନ ଅଧିକାର କରେ ଏବଂ ତା’ର କିଛି ବସ୍ତୁତ୍ଵ ଥାଏ, ତାହାକୁ ______ କୁହାଯାଏ ।
Answer:
ପଦାର୍ଥ

ଠିକ୍ ଉତ୍ତର ପାଖରେ (✓) ଚିହ୍ନ ଓ ଭୁଲ୍ ଉତ୍ତର ପାଖରେ (✗) ଚିହ୍ନ ଦିଅ । (ପ୍ରଶ୍ନ ସହ ଉତ୍ତର)

(କ) କାଠ ଏକ ସ୍ଵଚ୍ଛ ପଦାର୍ଥ ।
Answer:
(✗)

(ଖ) କାଚ ଏକ ଅସ୍ଵଚ୍ଛ ପଦାର୍ଥ ।
Answer:
(✗)

(ଗ) ଆଲୁମିନିୟମ ଫଏଲ ଚମକୁ ଥାଏ ।
Answer:
(✓)

(ଘ) କାଠ ଗୁଣ୍ଡ ଜଳ ରେ ଦ୍ର ବୀଭୂ ତ ହୋଇନଥାଏ ।
Answer:
(✓)

Class 6 Science Chapter 6 Question Answer Odia Medium ଆମ ଚତୁଃପାର୍ଶ୍ଵରେ ଥିବା ବସ୍ତୁ

(ଙ) ସେଓ ସ୍ଥାନ ଅଧିକାର କରିଥାଏ ଏବଂଔ ଏହାର ବସ୍ତତ୍ଵ ଥାଏ ।
Answer:
(✓)

(ଚ) ବାଲି ପାଣିରେ ଅଦୃଶ୍ୟ ହୁଏ ।
Answer:
(✗)

(ଛ) କାଚ ଗ୍ଲାସ୍ ଅସ୍ୱଚ୍ଛ ପଦାର୍ଥ ।
Answer:
(✗)

(ଜ) ଚିନି ଜଳରେ ଦ୍ରବଣୀୟ ।
Answer:
(✓)

(ଝ) ଇଟା ପୋଡ଼ା ମାଟିରେ ତିଆରି ।
Answer:
(✓)

(ଞ) ଚାମଚ ଷ୍ଟିଲ ଓ ଆଲୁମିନିୟମ୍‌ରୁ ତିଆରି ।
Answer:
(✓)

Class 6 Science Chapter 6 Question Answer Odia Medium ଆମ ଚତୁଃପାର୍ଶ୍ଵରେ ଥିବା ବସ୍ତୁ

ସ୍ତମ୍ଭ ସହିତ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭର ସଂପର୍କ ବାଛ ।

‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭ
ବହି ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ଲୁହା
ଗ୍ଲାସ୍ କପଡ଼ା ଓ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍
ପେନ୍ କାଗଜ
ସ୍କେଲ୍ କାଚ, ଷ୍ଟିଲ, ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ
ସାର୍ଟ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ଧାତୁ

Answer:

‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭ
ବହି କାଗଜ
ଗ୍ଲାସ୍ କାଚ, ଷ୍ଟିଲ, ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ
ପେନ୍ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ଧାତୁ
ସ୍କେଲ୍ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ଲୁହା
ସାର୍ଟ କପଡ଼ା ଓ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍

 

Number Play Class 7 Notes Maths Chapter 6

Easy-to-read Ganita Prakash Class 7 Notes and Chapter 6 Number Play Class 7 Notes save valuable study time during exam season.

Class 7 Maths Chapter 6 Number Play Notes

Class 7 Number Play Notes

A number that can be arranged in pairs without any leftovers is called an even number.
Number Play Class 7 Notes Maths Chapter 6-1

A number that cannot be arranged in pairs is called an odd number.
Number Play Class 7 Notes Maths Chapter 6-2

Parity denotes the property of a number being classified as even or odd.
For example, 9 has odd parity and 8 has even parity.

The parity of sum or difference of numbers is given as:

  1. Even + Even = Even; Even – Even = Even
  2. Odd + Odd = Even; Odd – Odd = Even
  3. Odd + Even = Odd; Odd – Even = Odd

The parity of product of two numbers is given as:
(i) Even × Even = Even
(ii) Odd × Odd = Odd
(iii) Odd × Even = Even

Number Play Class 7 Notes Maths Chapter 6

Parity of Expressions

  • The parity of 2n is always even, where n = 0, 1, 2, 3, 4, 5,…
  • The parity of 2n – 1 or 2n + 1 is always odd, where n = 1, 2, 3, 4, 5, …
  • The parity of n2 is the same as n., where n = 0, 1, 2, 3, 4, 5, …

A magic square is a numerical arrangement in a square grid in which the sums of all rows, columns, and diagonals are equal, and this constant total is termed as the magic sum.

For a 3 × 3 magic square using digits 1-9:
Magic sum =15
Centre position → always 5
Corner positions → even numbers
Middle-edge positions → odd numbers

6 1 8
7 5 3
2 9 4

We can generate new magic squares from an existing one by applying simple arithmetic operations like addition, subtraction, or multiplication to each number in the square. These transformations will change the magic sum while preserving the magic square structure.

If each entry of a 3 × 3 magic square is increased by n, the magic sum becomes (15 + 3n); if each entry is decreased by n, the magic sum becomes (15 – 3n); and if each entry is multiplied by n, the magic sum becomes (15 × n).

The number pattern 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34… is known as the Virahanka-Fibonacci sequence. Each term in the sequence is obtained by adding the two previous terms.

  1. 1 + 2 = 3
  2. 2 + 3 = 5
  3. 3 + 5 = 8, and so on.

Number Play Class 7 Notes Maths Chapter 6

Applications of the Virahanka-Fibonacci Sequence
Poetry and Music: Used in syllable arrangements or rhythms.
Nature: The numbers of petals in daisy flowers follow this pattern.
Honeybees: The ancestry of honeybees also forms Fibonacci sequence.

Cryptarithms: Cryptarithms are mathematical puzzles where letters represent unique digits. The goal is to solve the arithmetic problem by finding the correct digit-letter combination.

In cryptarithms, letters takes values from the digits 0-9.
The important points to remember while solving cryptarithms problems are:

  1. Each letter stands for unique digit.
  2. Same letter always means the same digit.
  3. Different letters mean different digits.

For example:
Number Play Class 7 Notes Maths Chapter 6-3
Here, 2 + C = 6 ⇒ C = 4
Now, B + 6 = EC = E4 [Since C = 4]
⇒ B = 8 and E = 1

Parity
Parity denotes the property of a number being classified as even or odd. For example, 9 has odd parity and 8 has even parity.

Parity of Numbers

  1. Even + Even = Even
  2. Odd + Odd = Even
  3. Odd + Even = Odd
  4. Even × Even = Even
  5. Odd × Odd = Odd
  6. Odd × Even = Even

Parity of Expressions

  1. 2w → Always even, where n = 0, 1,2, 3, 4, 5. …
  2. 2n – 1 or 2n + 1 → Always odd, where n = 1, 2, 3, 4. 5. …
  3. The parity of n2 is the same as n, where n = 0, 1, 2, 3, 4, 5, …

Number Play Class 7 Notes Maths Chapter 6

Magic Square
A magic square is a numerical arrangement in a square grid in which the sums of all rows, columns, and diagonals are equal, and this constant total is termed as the magic sum.
For a 3 × 3 magic square using digits 1-9:
Magic sum = 15
Centre position→ always 5
Corner positions → even numbers
Middle-edge positions → odd numbers

6 1 8
7 5 3
2 9 4

If each entry of a 3 × 3 magic square is increased by n, magic sum becomes (15 + 3n).
If each entry of a 3 × 3 magic square is decreased bv n, magic sum becomes (15 – 3n).
If each entry of a 3 × 3 magic square is multiplied by n, magic sum becomes (15 × n).

Digits in Disguise (Cryptarithms/Alphametics)
In Cryptarithms, letters takes values from the digits 0-9.
The important points to remember while solving Cryptarithms are:

  1. Each letter stands for unique digit.
  2. Same letter always means the same digit.
  3. Different letters mean different digits.
    For example:
    Number Play Class 7 Notes Maths Chapter 6-4

Here, 2 + Q = 8 ⇒ Q = 6
Now, P + 7 = RQ = R6 [Since Q = 6]
⇒ P = 9 and R = 1

Number Play Class 7 Notes Maths Chapter 6

Virahanka-Fibonacci Sequence
The number pattern 1, 2, 3, 5, 8, 13, 2h, 34… is known as the Virahanka-Fibonacci sequence.
Each term in the sequence is obtained by adding the two previous terms.

  1. 1 + 2 = 3
  2. 2 + 3 = 5
  3. 3 + 5 = 8, and so on.

Class 6 Science Chapter 5 Question Answer Odia Medium ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମାପ ଏବଂ ଗତି

Go through 6th Class Science Book Odia Medium Question Answer and Class 6 Science Chapter 5 Question Answer Odia Medium ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମାପ ଏବଂ ଗତି to understand textbook questions more clearly.

6th Class Science Chapter 5 Question Answer Odia Medium

Class 6 Science Chapter 5 Odia Medium

ଆସ ଆମ ଶିକ୍ଷଣର ଅଭିବୃଦ୍ଧି କରିବା

Question 1.
ସାରଣୀର ସ୍ତମ୍ଭ 1ରେ କିଛି ଦୈର୍ଘ୍ୟ ଦିଆଯାଇଛି । ସ୍ତମ୍ଭ 2ରେ କେତେକ ଏକକ ଦିଆଯାଇଛି । ସେହି ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମାପିବା ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ଏକକକୁ ମେଳ କର ।
Class 6 Science Chapter 5 Question Answer Odia Medium ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମାପ ଏବଂ ଗତି 1
Answer:

ସ୍ତମ୍ଭ ୧ ସ୍ତମ୍ଭ ୨
କଟକ ଓ ରାଉରକେଲା ମଧ୍ୟରେ ଦୂରତା କିଲୋମିଟର
ଏକ ମୁଦ୍ରାର ମୋଟେଇ ଚିହ୍ନିତ କର
ଏକ ରବରର ଲମ୍ବ ସେଣ୍ଟିମିଟର
ସ୍କୁଲ ପଡ଼ିଆର ଲମ୍ବ ସାରଣୀ

Class 6 Science Chapter 5 Question Answer Odia Medium ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମାପ ଏବଂ ଗତି

Question 2.
ନିମ୍ନଲିଖୁତ ଉତ୍ତିଗୁଡ଼ିକ ପଢ଼ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକଟି ପାଇଁ ଠିକ୍ (✓) ଥିଲେ (✗) ଚିହ୍ନିତ କର । (ପ୍ରଶ୍ନ ସହିତ ଉତ୍ତର)

(କ) ସିଧା ରାସ୍ତାରେ ଗତି କରୁଥିବା କାର୍‌ର ଗତି ସରଳରେଖ୍ୟକ ଗତିର ଏକ ଉଦାହରଣ ।
Answer:
(✓)

(ଖ) ଯେ କୌଣସି ବସ୍ତୁ ସମୟ ସହିତ ଏକ ସୂଚକ ବିନ୍ଦୁ ବା ରେଫରେନ୍ସ ପଏଣ୍ଟଠାରୁ ନିଜର ଅବସ୍ଥିତି ପରିବର୍ତ୍ତନ କଲେ ତାହାକୁ ଗତିଶୀଳ ବୋଲି କୁହାଯାଏ ।
Answer:
(✓)

(ଗ) 1 କି.ମି = 100 ମିଟର
Answer:
(✗)

Question 3.
ନିମ୍ନଲିଖୁତ ମଧ୍ୟରୁ କେଉଁଟି ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମାପିବାର ଏକ ମାନକ ଏକକ ନୁହେଁ ?
(କ) ମିଲିମିଟର
(ଖ) ସେଣ୍ଟିମିଟର
(ଗ) କିଲୋମିଟର
(ଘ) ଚାଖଣ୍ଡ
Answer:
(ଘ୍) ଚାଖଣ୍ଡ

Class 6 Science Chapter 5 Question Answer Odia Medium ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମାପ ଏବଂ ଗତି

Question 4.
ତୁମ ଘରୁ ଓ ବିଦ୍ୟାଳୟରୁ ବିଭିନ୍ନ ସ୍କେଲ୍ କିମ୍ବା ମାପ ଫିତା ସଂଗ୍ରହ କର । ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍କେଲରେ ମାପ କରାଯାଇଥବା ସର୍ବନିମ୍ନ ମୂଲ୍ୟକୁ ଚିହ୍ନଟ କର । ତୁମର ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣଗୁଡ଼ିକ ଏକ ସାରଣୀରେ ଲେଖ ରଖ ।
Answer:

ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ସ୍କେଲ ମାପ ଫିତା ମାପକର ସର୍ବନିମ୍ନ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କ
15 ସେ.ମି. ସ୍କେଲ୍ 1 ମିଲିମିଟର
Flexible Tape (ନରମ ଫିତା) 1 ମିଲିମିଟର, 1 ଇଞ୍ଚ
Long Tape Roll (ଲମ୍ବ ମାପ ଫିତା) 1 ସେ.ମି., 1 ଇଞ୍ଚ
Vernier Caliper (ବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରୟୋଗଶାଳାରୁ) 0.1 ମିଲିମିଟର
Screw Gauge (ସ୍କୃ ଗଜ) ବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରୟୋଗଶାଳାରୁ 0.01 ମିଲିମିଟର

Question 5.
ମନେକର ତୁମର ସ୍କୁଲ ଏବଂ ଘର ମଧ୍ୟରେ ଦୂରତା 1.5 କିଲୋମିଟର । ଏହାକୁ ମିଟରରେ ପ୍ରକାଶ କର ।
Answer:
1 କିଲୋମିଟର = 1000 ମିଟର
1.5 କିଲୋମିଟର = (1.5 × 1000) = 1500 ମିଟର

Question 6.
ଏକ ଗ୍ଲାସ୍ କିମ୍ବା ଏକ ବୋତଲ ନିଅ । ଗ୍ଲାସ କିମ୍ବା ବୋତଲର ଗୋଲେଇର ବକ୍ର ଅଂଶର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମାପ କର ଏବଂ ଏହାକୁ ଲେଖୁ ରଖ ।
Answer:
ଗ୍ଲାସ କିମ୍ବା ବୋତଲର ଗୋଲେଇର ବକ୍ର ଅଂଶର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମାପିବା ପାଇଁ ଏକ ନମନୀୟ ମାପକ ଫିତା ନିଆଯାଉ କିମ୍ବା ଏକ ସୂତା ନିଆଯାଉ । ସୂତାର ମାପକୁ ମିଟର ଫିତାରେ ପକାଇ ମାପକରି ଖାତାରେ ଲେଖୁ ରଖ ।

Class 6 Science Chapter 5 Question Answer Odia Medium ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମାପ ଏବଂ ଗତି

Question 7.
ତୁମର ବନ୍ଧୁଙ୍କ ଉଚ୍ଚତା ମାପ କର ଏବଂ ଏହାକୁ (କ) ମିଟରରେ, (ଖ) ସେଣ୍ଟିମିଟରରେ (ଗ) ମିଲିମିଟରରେ ପ୍ରକାଶ କର ।
Answer:
ଏକ ମିଟର ସ୍କେଲ ବ୍ୟବହାର କରି ତୁମ ସାଙ୍ଗର ଉଚ୍ଚତା ମାପ । ମନେକର ଏହି ସ୍କେଲରେ ତୁମ ସାଙ୍ଗର
ଉଚ୍ଚତା = 1.4 ମିଟର ହେଲା ।
ମିଟର ସ୍କେଲରେ = 1.4 ମିଟର
ଏହାକୁ ଅନ୍ୟ ଏକକରେ ପ୍ରକାଶ କରାଗଲା = 140 ସେଣ୍ଟିମିଟର 1400 ମିଲିମିଟର

Question 8.
ତୁମକୁ କେତେକ ମୁଦ୍ରା ଦିଆଯାଇଛି । ଏକ ଖାତାର କୌଣସି ପାର୍ଶ୍ଵର ସମ୍ପୂର୍ଣ ଦୈର୍ଘ୍ୟକୁ ମାପିବା ପାଇଁ କୌଣସି ବ୍ୟବଧାନ ନ ରଖ୍ ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ମୁଦ୍ରା ଲମ୍ବ ଭାବରେ ସଜାଇ ରଖ । ଖାତାର ଦୈର୍ଘ୍ୟ କେତେ ହେବ ଅନୁମାନ କର । 15 ସେ.ମି. ସ୍କେଲ୍ ବ୍ୟବହାର କରି ଖାତାର ସେହି ପାର୍ଶ୍ଵକୁ ଓ ମୁଦ୍ରାର ଆକାରକୁ ମାପି ତୁମର ଅନୁମାନକୁ ଯାଞ୍ଚ କର ।
Answer:
Class 6 Science Chapter 5 Question Answer Odia Medium ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମାପ ଏବଂ ଗତି 2
(i) 15 ସେ.ମି ସ୍କେଲ ବ୍ୟବହାର କରି :
ସୂଚନା = ପ୍ରଥମେ ମୁଦ୍ରାର ବ୍ୟାସ ଓ ଖାତାର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମାପିକରି ଲେଖ । ଖାତାର ଦୈର୍ଘ୍ୟକୁ ମୁଦ୍ରାର ବ୍ୟାସ ସହିତ ଭାଗ କରି ଆବଶ୍ୟକ ମୁଦ୍ରା ସଂଖ୍ୟା ସ୍ଥିର କର ।
(ii) ମନେକର ଖାତାର ଦୈର୍ଘ୍ୟ 18 ସେ.ମି ଓ ମୁଦ୍ରାର ବ୍ୟାସ 2 ସେ.ମି ।
∴ ଆବଶ୍ୟକ ମୁଦ୍ରା ସଂଖ୍ୟା = \(\frac{18}{2}\) = 9
(iii) ବର୍ତ୍ତମାନ ଖାତାର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ସହିତ ଲମ୍ବ ଭାବରେ ମୁଦ୍ରାଗୁଡ଼ିକ ସଜାଇ ରଖ୍ ମାପିଲେ ଖାତାର ଦୈର୍ଘ୍ୟ 18 ସେ.ମି ହେବ ।

Question 9.
ସରଳରେଖକ, ବୃତ୍ତୀୟ ଏବଂ ଦୋଳନ ଗତି ପାଇଁ ଦୁଇଟି ଲେଖାଏଁ ଉଦାହରଣ ଦିଅ ।
‍Answer:

  1. ସରଳରୈଖ୍ୟକ ଗତି : (a) ସଳଖ ରାସ୍ତାରେ ଗତିଶୀଳ କାର୍, (b) ଗୋଟିଏ ପେଣ୍ଡୁକୁ ଉପରୁ ତଳକୁ ପକାଇବା ।
  2. ବୃତ୍ତୀୟ ଗତି : (a) ଏକ ପଥରକୁ ସୂତାରେ ବାନ୍ଧି ହାତରେ ଘୂରାଇବା, (b) ପଙ୍ଖା ଘୂରିବା ।
  3. ଦୋଳନ ଗତି : (a) ସିଲେଇ ମେସିନରେ ଛୁଞ୍ଚର ଗତି, (b) ପେଣ୍ଡୁଲମ୍‌ର ଗତି ।

Class 6 Science Chapter 5 Question Answer Odia Medium ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମାପ ଏବଂ ଗତି

Question 10.
ତୁମ ଆଖପାଖରେ ଥିବା ବିଭିନ୍ନ ବସ୍ତୁକୁ ନିରୀକ୍ଷଣ କର । କିଛି ବସ୍ତୁର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମି.ମିରେ, କିଛି ସେଣ୍ଟିମିଟରରେ ଏବଂ କିଛି ମିଟରରେ ପ୍ରକାଶ କରିବା ସହଜ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ମାପ ପାଇଁ ତିନୋଟି ଲେଖାଏଁ ବସ୍ତର ଏକ ତାଲିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କର ଏବଂ ନିମ୍ନ ସାରଣୀରେ ଲେଖ ।
Class 6 Science Chapter 5 Question Answer Odia Medium ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମାପ ଏବଂ ଗତି 3
Answer:
ସାରଣୀ – ୬ : ଆମ ଚାରିପାଖରେ ଥିବା ବସ୍ତ

ମାପ ବସ୍ତ
ମିଲିମିଟର ମୁଦ୍ରାର ମୋଟେଇ, କାର୍ଡ଼ବୋର୍ଡ଼ର ମୋଟେଇ
ସେଣ୍ଟିମିଟର ପେନ୍‌ସିଲ୍‌ର ଦୈର୍ଘ୍ୟ, ବହିର ଲମ୍ବ ଓ ଓସାର, ପାଣି ବୋତଲର ଉତ୍ତତା, ରବରର ଦୈର୍ଘ୍ୟ
ମିଟର ଘରର ଉଚ୍ଚତା, ଖୋଲାପଡ଼ିଆର ଓସାର ଓ ଲମ୍ବ, ବତୀଖୁଣ୍ଟ ବା ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଖୁଣ୍ଟିର ଉଚ୍ଚତା

Question 11.
ରୋଲର କୋଷ୍ଟର ଯେଉଁ ଆକୃତିରେ ତିଆରି ତାହା ଚିତ୍ରରେ A ଦର୍ଶାଯାଇଛି । ଏକ ବଲ୍‌ ବିନ୍ଦୁ ‘A’ରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇ ‘F’ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗତି କରେ । ଗତିର ପ୍ରକାରଗୁଡ଼ିକ ଚିହ୍ନଟ କର ।
Class 6 Science Chapter 5 Question Answer Odia Medium ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମାପ ଏବଂ ଗତି 4
Answer:
ଗତିର ପ୍ରକାର ଅନୁସାରେ
(i) Â ରୁ B – ସରଳରୈକ ଗତି
(ii) B ରୁ C – ବୃତ୍ତୀୟ ଗତି
(iii) C ରୁ D – ବୃତ୍ତୀୟ ଗତି
(iv) D ରୁ E ବୃତ୍ତୀୟ ଗତି
(v) E ରୁ F – ସରଳରେଖ୍ୟ ଗତି

Class 6 Science Chapter 5 Question Answer Odia Medium ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମାପ ଏବଂ ଗତି

Question 12.
ତସନିମ୍ ନିଜେ ଏକ ମିଟର ସ୍କେଲ ତିଆରି କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ସେ ଏଥପାଇଁ ନିମ୍ନଲିଖତ ସାମଗ୍ରୀ ଫ୍ଲାଇଉଡ୍, କାଗଜ, କପଡ଼ା, ରବର ଏବଂ ଇସ୍ପାତକୁ ନେଇଛି । ଏଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ସେ କେଉଁଟି ବ୍ୟବହାର କରିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ ଏବଂ କାହିଁକି ?
Answer:
ତସନିମ୍ ନେଇଥ‌ିବା ସାମଗ୍ରୀ ମଧ୍ୟରୁ ଟଣାଯାଇ ପାରୁଥିବା ରବର (Stretchable rubber) କୁ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବ ନାହିଁ । କାରଣ ଏହି ରବରକୁ ଟାଣିବାବେଳେ ଏହାର ଦୈର୍ଘ୍ୟରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଘଟିଥାଏ, ତେଣୁ ଏହାର ସଠିକ୍ ମାପ ମିଳିପାରିବ ନାହିଁ ।

Question 13.
ତୁମ ସାଙ୍ଗମାନଙ୍କ ସହିତ ଖେଳିବା ପାଇଁ ଦୈର୍ଘ୍ୟର ଏକକ ରୂପାନ୍ତରଣ ଆଧାରିତ ଏକ କାର୍ଡ଼ ଖେଳ ପ୍ରସ୍ତୁତ କର ।
Answer:
ବିଭିନ୍ନ ଲମ୍ବର କାର୍ଡ଼ ପ୍ରସ୍ତୁତ କର । ପ୍ରତ୍ୟେକ କାର୍ଡ଼ର ଲମ୍ବକୁ ଗୋଟିଏ ଗୋଟିଏ ଏକକରେ ପ୍ରକାଶ କର । ଯଥା : ମିମି, ସେମି, ମିଟର, କିମି, ଇତ୍ୟାଦି ।
ଗୋଟିଏ ପ୍ରକାର ଏକକକୁ ଅନ୍ୟ ଏକ ଏକକରେ ପ୍ରକାଶ କର ।
ଉଦାହରଣ : ମନେକର ଗୋଟିଏ କାର୍ଡ଼ର ଲମ୍ବ 100 ସେମି । ଏହାକୁ ଅନ୍ୟ ଏକ କାର୍ଡ଼ର ଲମ୍ବ 1 ମିଟର ସହିତ ତୁଳନା କରି ଖାପ ଖୁଆଇବାକୁ ହେବ । 100 ସେମି = 1 ମିଟର ।

ଅଧ୍ବକ ଶିଖୁବା

ତୁମେ ଏକ ସ୍କେଲ୍ ବ୍ୟବହାର କରି ତୁମ ଖାତା କିମ୍ବା ପାଠ୍ୟପୁସ୍ତକର ଗୋଟିଏ ପୃଷ୍ଠାର ମୋଟେଇ ପାଇପାରିବ କି ? ଏକ ଉପାୟ ଚିନ୍ତା କର ଏବଂ ଏହାକୁ ଲେଖ । କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପାଦନ କର ଏବଂ ତୁମ ଫଳାଫଳ ଲେଖୁ ରଖ ।
ସମାନ ଗଛରୁ ପଡ଼ିଥିବା ପତ୍ର ସଂଗ୍ରହ କରି । ଯେଉଁ ଗଛର ପତ୍ର ତୁମେ ନେଇଛ ତାହାର ନାମ ଚିହ୍ନଟ କର । ଚିତ୍ରରେ ଦର୍ଶାଯାଇଥବା 15 ସେଣ୍ଟିମିଟର ସ୍କେଲ ବ୍ୟବହାର କରି ଏହିସବୁ ପତ୍ରର ଲମ୍ବ ଓ ପ୍ରସ୍ଥ ମାପ କର । ସାରଣୀରେ ତୁମର ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ ଗୁଡ଼ିକ ଲେଖୁ ରଖ ।
Class 6 Science Chapter 5 Question Answer Odia Medium ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମାପ ଏବଂ ଗତି 5

Class 6 Science Chapter 5 Question Answer Odia Medium ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମାପ ଏବଂ ଗତି
ହୋଇଥାଏ ସେ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କର । ପାଇଁ କେଉଁ ଏକକ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଥୁଲା ତାହା ବୟସ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ କର ।
ସହିତ ଆଲୋଚନା କର । ଏହାବ୍ୟତୀତ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ବ୍ୟବହାର କରି ଭାରତରେ ପ୍ରନୃତାତ୍ତ୍ଵିକ ସ୍ଥଳଗୁଡ଼ିକର ଖନନରେ ମିଳିଥିବା ଲମ୍ବା ସ୍କେଲ ବିଷୟରେ ଖୋଜିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କର ।
Class 6 Science Chapter 5 Question Answer Odia Medium ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମାପ ଏବଂ ଗତି 6
1 ସେମି, 2 ସେମି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ସଂଯୋଗରେ ଏକ ଗୋଲକଧନ୍ଦା ସୃଷ୍ଟି କର । ଚିତ୍ରରେ କିଛି ଅଂଶ ତୁମ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତତ କରାଯାଇଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ତୁମେ କଳ୍ପନା କରି ଏହାକୁ ତୁମେ ଚାହୁଁଥ‌ିବା ଆକାରରେ ବିସ୍ତାର କର ।

ମୋର ଉଚ୍ଚତା କେତେ ? ଏକ କାନ୍ଥ ନିକଟରେ ଠିଆ ହୁଏ ଏବଂ ଜଣେ ପ୍ରାପ୍ତ ବୟସ୍କଙ୍କ ସାହାଯ୍ୟରେ, ତୁମର ଉଚ୍ଚତା ଚିହ୍ନଟ କର । ନିଜର ଏବଂ ତୁମ ଭାଇଭଉଣୀଙ୍କର ଉଚ୍ଚତା ଲେଖୁବା ସହ ପ୍ରତି ତିନି ମାସରେ ଏହାକୁ ପୁନରାବୃତ୍ତି କର ।
Class 6 Science Chapter 5 Question Answer Odia Medium ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମାପ ଏବଂ ଗତି 7
ଆସ ସାଇକେଲ ବ୍ୟବହାର କରି ଦୁଇଟି ସ୍ଥାନ ମଧ୍ୟରେ ଦୂରତା ମାପିବା ପାଇଁ ଏକ ମଜାଦାର ପଦ୍ଧତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା । ସମ୍ମୁଖ ଚକରେ ଏକ ନମନୀୟ ଧାତବ ପାତକୁ ଏପରି ଭାବରେ ସଂଯୋଗ କର ଯେ, ଏହା ଚକ ଧରି ଥ‌ିବା ସାଇକେଲର ଫ୍ରେମକୁ ପେଲିବ, ଯେତେବେଳେ ବି ଏହା ଅତିକ୍ରମ କରିବ ଏହା ଏକ ଶବ୍ଦ ଉତ୍ପନ୍ନ କରିବ ।

ଏବେ ଧୀରେ ଧୀରେ ସାଇକେଲ ଚଲାଅ ଏବଂ କେତେ ଥର ଶବ୍ଦ ହେଲା ତାହା ଗଣନା କର । ଏହି ନମ୍ବର ତୁମକୁ ଚକର ଘୂର୍ଣ୍ଣନ ସଂଖ୍ୟା କହିବ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଚିତ୍ରରେ କରାଯାଇଥିବା ପରି ଏକ ତାର ବ୍ୟବହାର କରି ଚକର ବାହ୍ୟ ସୀମାର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମାପ କର । ଏହି ଦୈର୍ଘ୍ୟକୁ ଚକର ଘୂର୍ଣ୍ଣନ ସଂଖ୍ୟାଦ୍ଵାରା ଗୁଣନ କର । ଏହା ହେଉଛି ତୁମେ ଅତିକ୍ରମ କରିଥିବା ଦୂରତା ।
Class 6 Science Chapter 5 Question Answer Odia Medium ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମାପ ଏବଂ ଗତି 8
ବାସ୍ତବରେ ସଡ଼କରେ ଦୌଡ଼ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ପାଇଁ ଦୂରତା ମାପିବା ପାଇଁ ଏଭଳି ପଦ୍ଧତି ବ୍ୟବହାର କରଯାଏ । ସାଇକେଲ ଚକ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଏବଂ ଦୂରତା ମାପିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଥିବା ଏକ ‘ଜୋନ୍ସ କାଉଣ୍ଟର’ ବିଷୟରେ ଖୋଜିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କର ।

ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।

(କ) ମାପଫିତାର କ୍ଷୁଦ୍ରତମ ଗଣନ ହେଲା _______ ।
Answer:
ସେଣ୍ଟିମିଟର

(ଖ) ସାଧାରଣତଃ ଦୂରତା ମାପିବାର ବୃହତ୍ତର ଏକକ ହେଉଛି _______ ।
Answer:
କିଲୋମିଟର

(ଗ) ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମାପ ପାଇଁ _______ କୁ ମାନକ ଏକକ ଭାବେ ଧରାଯାଇଛି ।
Answer:
ମିଟର

(ଘ) ଏକ ମିଟରର ହଜାର ଭାଗର ଏକ ଭାଗକୁ ______ କୁହାଯାଏ ।
Answer:
ଏକ ମିଲିମିଟର

(ଙ) ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମାପନେଲାବେଳେ ଆଖୁ ମାପନ ବିନ୍ଦୁର ______ ରେ ରହିବା ଉଚିତ ।
Answer:
ଭୂଲମ୍ବ

Class 6 Science Chapter 5 Question Answer Odia Medium ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମାପ ଏବଂ ଗତି

ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଉତ୍ତର ମଧ୍ୟରୁ ଠିକ୍ ଉତ୍ତର ବାଛି ଲେଖ ।

(କ) ଏକ ମିଟର କେତେ ମିଲିମିଟର ?
(i) 10
(ii) 100
(iii) 1000
(iv) 200
Answer:
(iii) 1000

(ଖ) ଦୈର୍ଘ୍ୟର କ୍ଷୁଦ୍ରତମ ଏକକ ହେଉଛି’
(i) ସେ.ମି.
(ii) ମିଟର
(iii) ମି.ମି.
(iv) ଡେସି.ମି.
Answer:
(iii) ମି.ମି.

(ଗ) ଦୂରତାର ବୃହତ୍ତମ ଏକକ ହେଉଛି
(i) ସେଣ୍ଟିମିଟର
(ii) ଡେସିମିଟର
(iii) ମିଟର
(iv) କିଲୋମିଟର
Answer:
(iv) କିଲୋମିଟର

(ଘ) ଆଗ କାଳରେ କେଉଁ ଦେଶର ଲୋକେ ହାତମାପକୁ ଦୂରତାର ଏକକ ରୂପେ ବ୍ୟବହାର କରୁଥିଲେ ?
(i) ଆମେରିକା
(ii) ଚୀନ୍
(iii) ଇଜିପ୍‌ଟ
(iv) ଭାରତ
Answer:
(iii) ଇଜିପ୍‌ଟ

Class 6 Science Chapter 5 Question Answer Odia Medium ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମାପ ଏବଂ ଗତି

(ଙ) ଦରଜିର ମାପ ଫିତାର ଲମ୍ବ କେତେ ମିଟର ଅଟେ ?
(i) 2
(ii) 3
(iii) 4
(iv) 5
Answer:
(iv) 5

ବାମ ପାର୍ଶ୍ଵର ସଂପର୍କକୁ ଦେଖ୍ ଡାହାଣ ପାର୍ଶ୍ଵର ସଂପର୍କ ଲେଖ ।

(କ) ବଢ଼େଇ : କରତ :: ଦରଜି : ______
Answer:
କଇଁଚି

(ଖ) ଦରଜି : ମାପଫିତା :: ଅମିନ : ______
Answer:
ଚେନ୍ ଓ କଡ଼ି

(ଗ) ମାପଦଣ୍ଡ : 100 ସେଣ୍ଟିମିଟର :: ଜ୍ୟାମିତି ବାକ୍ସ ସ୍କେଲ୍ : ______
Answer:
15 ସେଣ୍ଟିମିଟର

(ଘ) 1 କିଲୋମିଟର : 1000 ମିଟର :: 1 ମିଟର : ______
Answer:
1000 ମି.ମି.

ରେଖାଙ୍କିତ ପଦ ନ ବଦଳାଇ ଭ୍ରମ ଥିଲେ ସଂଶୋଧନ କର ।

(କ) ଦୁଇଟି ସହର ମଧ୍ୟରେ ଦୂରତା ମିଟର ଏକକରେ ମପାଯାଏ ।
Answer:
ଦୁଇଟି ସହର ମଧ୍ୟରେ ଦୂରତା କିଲୋମିଟର ଏକକରେ ମପାଯାଏ ।

(ଖ) ୬୦ ପାଦରେ ୬୦ ପାଦ ହେଉଛି ମିଟର ।
Answer:
୬୦ ପାଦରେ ୬୦ ପାଦ ହେଉଛି ସଂଖ୍ୟା ।

(ଗ) ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଏକକ ପଦ୍ଧତିରେ ଦୈର୍ଘ୍ୟର ଏକକ ସେଣ୍ଟିମିଟର ।
Answer:
ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଏକକ ପଦ୍ଧତିରେ ଦୈର୍ଘ୍ୟର ଏକକ ମିଟର ।

Class 6 Science Chapter 5 Question Answer Odia Medium ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମାପ ଏବଂ ଗତି

(ଘ) ମାପ ନେଲାବେଳେ ଆଡ୍ମି ମାପନ ବିନ୍ଦୁର ଭୂଲମ୍ବରେ ରହିବା ଉଚିତ ।
Answer:
ମାପ ନେଲାବେଳେ ଆଖୁ ମାପନ ବିନ୍ଦୁର ଭୂଲମ୍ବରେ ରହିବା ଉଚିତ ।

(ଙ) ମାନକ ମାପର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ ।
Answer:
ମାନକ ମାପର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି ।

‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ ସହିତ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭର ସଂପର୍କ ବାଛ ।

‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭ
ମାନକ ଏକକ ଚେଡ଼ିରଜି
ଦରଜି ମିଟର
ହାତମାପ ମାପଫିତା
ଦୂରତା ଇଜିପ୍‌ଟ
ଅମିନ କିଲୋମିଟର

Answer:

‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭ
ମାନକ ଏକକ ମିଟର
ଦରଜି ମାପଫିତା
ହାତମାପ ଇଜିପ୍‌ଟ
ଦୂରତା କିଲୋମିଟର
ଅମିନ ଚେଡ଼ିରଜି

ତଳ ଉକ୍ତିଗୁଡ଼ିକ ଠିକ୍ କି ଭୁଲ ଲେଖ ।

(କ) ଦୁଇଟି ସହର ମଧ୍ୟରେ ଦୂରତାକୁ ମିଟର ଏକକରେ ପ୍ରକାଶ କରାଯାଏ ।
Answer:
ଭୁଲ୍

Class 6 Science Chapter 5 Question Answer Odia Medium ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମାପ ଏବଂ ଗତି

(ଖ) ‘ମାନକ ମାପର’ ଆମର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ ।
Answer:
ଭୁଲ୍

(ଗ) ମାପ ନେଲାବେଳେ ଆଖୁ ମାପନ ବିନ୍ଦୁର ଭୂଲମ୍ବରେ ରହିବା ଉଚିତ ।
Answer:
ଠିକ୍

ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ପ୍ରଶ୍ନୋତ୍ତର

Question 1.
କେଉଁଥ୍ୟପାଇଁ ମାନକ ଏକକର ଆବଶ୍ୟକତା ପଡ଼ିଲା ?
Answer:

  • ଆଗକାଳରେ ପାଦର ଦୈର୍ଘ୍ୟ, ଚାଖଣ୍ଡ ଏବଂ ହାତର ଦୈର୍ଘ୍ୟକୁ ଦୂରତା ମାପିବାର ଏକକ ରୂପେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଥିଲା ।
  • ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିର ହାତ, ପାଦ ଓ ଚାଖଣ୍ଡର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ସମାନ ନ ଥ‌ିବାରୁ ଏଥୁରୁ ସମସ୍ତଙ୍କଦ୍ୱାରା ଗ୍ର ହ ଣ ଯୋଗ୍ଯ ମାପ ନି ର୍ୟ ୟ କରି ହେଲାନାହିଁ । ବରଂ ଏହା ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବିଭ୍ରାନ୍ତ କର ତଥ୍ୟ ଦେଲ। । ଏଇଥ୍ ପାଇଁ ମାନକ ଏକକର ଆବଶ୍ୟକତା ପଡ଼ିଲା ।

Question 2.
ମାପନ କାହାକୁ କହନ୍ତି ?
Answer:

  • ମାପନ ହେଉଛି ଗୋଟିଏ ଜଣାଥିବା ରାଶିସହ ଅନ୍ୟ ଅଜଣା ରାଶିର ତୁଳନା କରିବା । ଏହି ଜଣାଥ‌ିବା ରାଶିକୁ ଏକକ ରୂପେ ନିଆଯାଏ ।
  • ମାପନର ଫଳାଫଳକୁ ଯେଉଁ ଭୌତିକ ରାଶିରେ ପ୍ରକାଶ କରାଯାଏ ତାହାର ଦୁଇଟି ଅଂଶ ଥାଏ । ତନ୍ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ସଂଖ୍ୟା ଓ ଅନ୍ୟଟି ତାହାର ଏକକ ।

Class 6 Science Chapter 5 Question Answer Odia Medium ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମାପ ଏବଂ ଗତି

Question 3.
ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମାପପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଥ‌ିବା ବିଭିନ୍ନ ଉପାୟଗୁଡ଼ିକ ଲେଖ ।
Answer:

  • କମ୍ ଦୂରତା ମାପିବାପାଇଁ ସ୍କେଲ୍ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ ।
  • କପଡ଼ା ବ୍ୟବସାୟୀ କପଡ଼ା ମାପିବାପାଇଁ ମିଟର ଦଣ୍ଡ ବ୍ୟବହାର କରିଥାଏ ।
  • ଦରଜି ପ୍ୟାଣ୍ଟ ଓ ସାର୍ଟ ତିଆରି କରିବାପାଇଁ କପଡ଼ାକୁ ମାପିବା ପାଇଁ ମାପଫିତା ବ୍ୟବହାର କରିଥାଏ ।
  • କୌଣସି ଜମିର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ଓ ପ୍ରସ୍ଥ ମାପି ତାର ସଠିକତା ଜାଣିବାପାଇଁ ଅମିନ ଚେନ୍ ଓ କଡ଼ି ବ୍ୟବହାର କରିଥାଏ ।
  • ଦୁଇଟି ସହର ମଧ୍ୟରେ ଦୂରତା ଜାଣିବାପାଇଁ ଏବେ ଗାଡ଼ିର ସ୍ବିଡ଼ୋମିଟର ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଛି ।

Question 4.
୫.୩ ମିଟରକୁ ସେ.ମି.ରେ ପ୍ରକାଶ କର ।
Answer:
୧ ମିଟର = ୧୦୦ ସେ.ମି.
୫.୩ ମିଟର = ୫.୩ × ୧୦୦ ସେ.ମି.
= ୫୩୦ ସେ.ମି.

Question 5.
ଦୁଇଟି ସହର ମଧ୍ୟରେ ଦୂରତା ୩୭.୩ କି.ମି. ହେଲେ, ତାହା ମିଟରରେ କେତେ ହେବ ?
Answer:
୧ କି.ମି. = ୧୦୦୦ ମିଟର ଦୁଇଟି ସହର
ମଧ୍ୟରେ ଦୂରତା = ୩୭.୩ କି.ମି. = ୩୭.୩
× ୧୦୦୦ମି. = ୩୭୩୦୦ ମିଟର ।

Question 6.
ଦରଜି ବ୍ୟବହାର କରୁଥିବା ମାପଫିତା ଏବଂ ସ୍କେଲ ମଧ୍ୟରେ ଗୋଟିଏ ସାମଞ୍ଜସ୍ୟ ଏବଂ ଗୋଟିଏ ପାର୍ଥକ୍ୟ ଲେଖ ।
Answer:

  • ମାପଫିତାରେ ସେଣ୍ଟିମିଟର ଚିହ୍ନିତ କରାଯାଇଥାଏ । ସେହିପରି ସ୍କେଲ୍‌ରେ ମଧ୍ୟ ସେଣ୍ଟିମିଟର ଚିହ୍ନିତ କରାଯାଇଥାଏ ।
  • ଛୋଟ ସ୍କେଲ୍‌ର ଦୈର୍ଘ୍ୟ 15 ସେ.ମି. ଓ ବଡ଼ ସ୍କେଲର ଦୈର୍ଘ୍ୟ 30 ସେ.ମି. ହୋଇଥାଏ । କିନ୍ତୁ ଦରଜି ବ୍ୟବହାର -କରୁଥ‌ିବା ମାପଫିତାର ଦୈର୍ଘ୍ୟ 150 ସେ.ମି. ହୋଇଥାଏ । ସ୍କେଲ୍‌ଦ୍ୱାରା କମ୍ ଦୂରତା ମାପ କରାଯାଉଥିବାବେଳେ ମାପଫିତା ସାହାଯ୍ୟରେ ଅଧିକ ଲମ୍ବ ଦୂରତାକୁ ଶୀଘ୍ର ମପାଯାଇପାରେ ।
  • ସ୍କେଲଦ୍ଵାରା କେବଳ ସରଳରେଖାର ଲମ୍ବ ଦୂରତା ମପାଯାଇପାରେ କିନ୍ତୁ ମାପଫିତାଦ୍ୱାରା ଛାତି, ଅଣ୍ଟା ଓ ବେକର ଗୋଲେଇ ମାପକୁ ସହଜରେ ମପାଯାଏ ।

Class 6 Science Chapter 5 Question Answer Odia Medium ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମାପ ଏବଂ ଗତି

Question 7.
ଉତ୍ତର ଦିଅ ।
(କ) ଗୋଟିଏ କୂଅର ଗଭୀରତା ଓ ସେଥ‌ିରେ ଥ‌ିବା ପାଣିର ଗଭୀରତା କିପରି ମାପିବ ?
Answer:

  • କୂଅର ଗଭୀରତା ଓ ସେଥ‌ିରେ ଥ‌ିବା ପାଣିର ଗଭୀରତା ମାପିବାପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ବାଉଁଶ ଅଣାଯାଉ ।
  • ଏହି ବାଉଁଶକୁ କୂଅ ମଧ୍ଯରେ ପୂରାଯାଉ ଯେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବାଉଁଶଟି କୂଅ ମଧ୍ୟକୁ ପ୍ରବେଶ କରୁଥ୍ ।
  • ବର୍ତ୍ତମାନ କୂଅର ମୁହଁ ପାର୍ଶ୍ଵକୁ ଲାଗିଥି ବାଉଁଶରେ ଧଳା ରଙ୍ଗର ଚିହ୍ନ ଦିଆଯାଉ । ତତ୍‌ପରେ କୂଅମଧ୍ୟରୁ ବାଉଁଶକୁ କାଢ଼ିନେଇ ଓଦା ଓ ଶୁଖୁଲା ଥିବା ମିଳନ ସ୍ଥଳରେ ଅନ୍ୟ ଏକ ନାଲିରଙ୍ଗର ଚିହ୍ନ ଦିଆଯାଉ ।
  • ଏହାପରେ ମାପଫିତା ସାହାଯ୍ୟରେ କୂଅ ମଧ୍ୟରେ ପୂରାଯାଇଥ‌ିବା ବାଉଁଶର ଶେଷ ଅଂଶକୁ ଧଳାରଙ୍ଗର ଚିହ୍ନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାପିଲେ କୂଅର ଗଭୀରତା ଜଣାପଡ଼ିବ । ବାଉଁଶର ଶେଷ ଅଂଶରୁ ନାଲିରଙ୍ଗର ଚିହ୍ନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାପିଲେ ପାଣିର ଗଭୀରତା ଜଣାପଡ଼ିବ ।

(ଖ) ଗଛ ଗଣ୍ଡିର ଗୋଲେଇ କେମିତି ମାପିବ ?
Answer:

  • ଗଛ ଗଣ୍ଡିର ଗୋଲେଇ ମାପିବାପାଇଁ ଏକ ଦୀର୍ଘ ମାପଫିତା ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ ।
  • ଗଛ ଗଣ୍ଡିର ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରେ ଏକ ଧଳା ଚିହ୍ନ ଦିଆଯାଉ । ସେହି ଚିହ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ ମାପଫିତାକୁ ଗଛ ଗଣ୍ଡିର ଚାରିପାଖରେ ବୁଲାଇ ମାପିଲେ ମାପଫିତା ସାହାଯ୍ୟରେ ଗଛଗଣ୍ଡିର ଗୋଲେଇ ଜାଣିହେବ ।

(ଗ) ଗୋଟିଏ ଉତ୍ତପ୍ତ ପିନ୍‌କଣ୍ଟାର ଦୈର୍ଘ୍ୟ କେମିତି ମାପିବ ?
Answer:

  • ପ୍ରଥମେ ଉତ୍ତପ୍ତ ପିନ୍‌କଣ୍ଟାକୁ ଚିମୁଟାରେ ଧରି ଧଳା କାଗଜ ଉପରେ ରଖାଯାଉ ।
  • ପିନ୍‌ କଣ୍ଟାର ଆରମ୍ଭ ଓ ଶେଷ ପ୍ରାନ୍ତ କୁ ପେନ୍‌ସିଲଦ୍ବାରା କାଗଜରେ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଉ ।
  • ପିନ୍‌କଣ୍ଟାକୁ ଉଠାଇ ଏହି ଦୁଇ ପ୍ରାନ୍ତ ବିନ୍ଦୁର ଦୈର୍ଘ୍ୟକୁ ସ୍କେଲଦ୍ୱାରା ମପାଯାଉ ।

Class 6 Science Chapter 5 Question Answer Odia Medium ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମାପ ଏବଂ ଗତି

(ଘ) ତୁମର ପକ୍କା ସ୍କୁଲ ଘରର ଉଚ୍ଚତା କିପରି ମାପିବ ?
Answer:

  • ସ୍କୁଲର ପକ୍କା ଘରର ଛାତ ଉପରକୁ ଯାଇ ଏକ ଲମ୍ବ ଦଉଡି଼ ଗୋଟିଏ ପାର୍ଶ୍ଵକୁ ତଳକୁ ପକାଯାଉ ।
  • ଦଉଡ଼ିର ସେହି ପାର୍ଶ୍ଵ ଭୂମିକୁ ସ୍ପର୍ଶ କଲାପରେ ଅପର ପାର୍ଶ୍ଵକୁ ସ୍କୁଲ ଘରର ଉଚ୍ଚତା ସହିତ ସମାନ କରି ଚିହ୍ନିତ କରାଯାଉ ।
  • ମାପଫିତା ସାହାଯ୍ୟରେ ଚିହ୍ନିତ ସ୍ଥାନରୁ ଭୂମିକୁ ସ୍ପର୍ଶ କରୁଥିବା ପାର୍ଶ୍ଵ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାପିଲେ ସ୍କୁଲ ଘରର ଉଚ୍ଚତା ଜାଣିହେବ ।

Parallel and Intersecting Lines Class 7 Notes Maths Chapter 5

Easy-to-read Ganita Prakash Class 7 Notes and Chapter 5 Parallel and Intersecting Lines Class 7 Notes save valuable study time during exam season.

Class 7 Maths Chapter 5 Parallel and Intersecting Lines Notes

Class 7 Parallel and Intersecting Lines Notes

Two lines that cross each other at exactly one point are called intersecting lines. The point at which two lines meet, is called the point of intersection.
Parallel and Intersecting Lines Class 7 Notes Maths Chapter 5-1

When two lines intersect and form an angle of 90°, they are called perpendicular lines.
Parallel and Intersecting Lines Class 7 Notes Maths Chapter 5-2

Two lines on the same plane that never meet, no matter how far they are extended at both ends are called parallel lines.
Parallel and Intersecting Lines Class 7 Notes Maths Chapter 5-3

When two or more rays originate from a common initial point, they form different angles around that point. Such angles are collectively known as angles at a point.
Parallel and Intersecting Lines Class 7 Notes Maths Chapter 5-4

Parallel and Intersecting Lines Class 7 Notes Maths Chapter 5

The sum of all angles around a point is always 360° as they form a complete angle.
Thus, ∠1 + ∠2 + ∠3 + ∠4 + ∠5 = 360°

  1. Two angles are said to be complementary if the sum of their measures is 90°.
  2. Two angles are called supplementary if the sum of their measures is 180°.

Two angles in a plane are said to be adjacent angles if:
Parallel and Intersecting Lines Class 7 Notes Maths Chapter 5-5

(i) they have a common vertex and a common arm.
(ii) their other arms lie on the opposite side of the common arm.
For example, ∠AOC and ∠BOC are adjacent angles.

A linear pair of angles is a pair of adjacent angles whose non-common arms form a straight line.
Parallel and Intersecting Lines Class 7 Notes Maths Chapter 5-6
The sum of the angles in a linear pair is always 180°.

When two lines intersect, the angles opposite to each other are called vertically opposite angles. They are always equal.
Parallel and Intersecting Lines Class 7 Notes Maths Chapter 5-7
In the given figure, ∠a and ∠c, ∠b and ∠d are vertically opposite angles.
Thus, ∠a = ∠c and ∠b = ∠d.

Parallel and Intersecting Lines Class 7 Notes Maths Chapter 5

Transversal is a line that intersects a set of two or more lines at distinct points.
Angles formed by a transversal (t) intersecting a pair of non-parallel lines (l and m):

Interior Angles
Parallel and Intersecting Lines Class 7 Notes Maths Chapter 5-8
When a transversal intersects two lines, the angles that lie between the two lines are called interior angles.
In the given figure, ∠3, ∠4, ∠5 and ∠6 are interior angles.
The pair of interior angles on the same side of the transversal are called
co-interior (consecutive interior) angles.

  1. ∠4 and ∠5 are co-interior (consecutive interior) angles.
  2. ∠3 and ∠6 are co-interior (consecutive interior) angles

Exterior Angles
When a transversal intersects two lines, the angles that lie outside the two lines are called exterior angles.

In the given figure, ∠1, ∠2, ∠7 and ∠8 are exterior angles.

The pair of exterior angles on the same side of the transversal are called co-exterior (consecutive exterior) angles.

  1. ∠l and ∠8 are co-exterior (consecutive exterior) angles.
  2. ∠2 and ∠7 are co-exterior (consecutive exterior) angles

Parallel and Intersecting Lines Class 7 Notes Maths Chapter 5

Corresponding Angles
The pair of angles on one side of the transversal, one of which is an exterior angle while the other is an interior angle, but together do not form a linear pair are known as corresponding angles.

In the figure, when a transversal t cuts across two lines l and m, it creates two sets of four angles — one set at the intersection with line l, and another at the intersection with line m.

In the figure, pairs of corresponding angles are: ∠1 and ∠5; ∠2 and ∠6; ∠3 and ∠7; ∠4 and ∠8.

Although ∠5 and ∠8 lie on the same side of transversal, and ∠5 is an interior angle while ∠8 is an exterior angle but they are not corresponding to each other as together they form linear pair.

Parallel and Intersecting Lines Class 7 Notes Maths Chapter 5

Alternate Angles
When a transversal intersects two lines, the pair of angles that lie on opposite sides of the transversal are called alternate angles.
When a transversal cuts two lines,

  1. the angles that lie inside the two lines and on opposite sides of the transversal are called alternate interior angles.
  2. the angles that lie outside the two lines and on opposite sides of the transversal are called alternate exterior angles.

In the given figure, a transversal t cuts across two lines l and m,

  1. Alternate interior angle: ∠3 and ∠5; ∠4 and ∠6
  2. Alternate exterior angle: ∠1 and ∠7; ∠2 and ∠8

When a transversal (t) intersects a pair of lines (l and m) that are parallel to each other, then:
Parallel and Intersecting Lines Class 7 Notes Maths Chapter 5-9
(i) the alternate angles are equal to each other, i.e. ∠3 = ∠5, ∠4 = ∠Z6, ∠1 = ∠7 and ∠2 = ∠8.
(iii) the sum of co-interior angles and co-exterior angles is 180°,
i. e. ∠4 + ∠5 = 180°; ∠3 + ∠6 = 180° and ∠1 + ∠8 = 180°; ∠2 + ∠7 = 180°.

Conversely, if any of the above three properties holds when two lines are intersected by a transversal, then the two lines must be parallel to each other.

Parallel and Intersecting Lines Class 7 Notes Maths Chapter 5

Important Points to Remember

  1. A plane is a flat two-dimensional surface (e.g., paper, table top, blackboard).
  2. A line has no thickness and extends infinitely in both directions.
  3. Complement of angle x° is (90° – x°). Supplement of angle x° is (180° – x°).
  4. Complementary and supplementary angles may or may not share a common arm, i.e. they may or may not be adjacent angles.

Types of Lines
Intersecting Lines: Two lines that cross each other at exactly one point are called intersecting lines.
Parallel and Intersecting Lines Class 7 Notes Maths Chapter 5-10

Perpendicular Lines: When two lines intersect and form an angle of 90°, they are called perpendicular lines.
Parallel and Intersecting Lines Class 7 Notes Maths Chapter 5-11

Parallel Lines: Two lines on the same plane that never meet, no matter how far they are extended at both ends are called parallel lines.
Parallel and Intersecting Lines Class 7 Notes Maths Chapter 5-12

Parallel and Intersecting Lines Class 7 Notes Maths Chapter 5

Pair of Angles

Adjacent Angles

Linear Pairs

Vertically Opposite Angles

Two angles in a plane are said to be adjacent angles if:

(i) they have a common vertex and a common arm.

(ii) their other arms lie on the opposite side of the common arm.

A linear pair of angles is a pair of adjacent angles whose non-common arms form a straight line.

The sum of the angles in a linear pair is always 180°.

When two lines intersect, the angles opposite to each other are called vertically opposite angles.

They are always equal.

Note: (i) The sum of angles at a point is always 360°.
(ii) Two angles are said to be complementary if the sum of their measures is 90°.
(iii) Two angles are called supplementary if the sum of their measures is 180°.

Electricity: Circuits and Their Components Class 7 Question Answer Science Chapter 3

Go through BSE Odisha Class 7 Science Solutions and Class 7 Science Chapter 3 Electricity: Circuits and Their Components Question Answer to understand textbook questions more clearly.

Class 7 Science Curiosity Chapter 3 Question Answer

Science Curiosity Class 7 Chapter 3 Question Answer

Electricity: Circuits and Their Components Class 7 Questions and Answers

Let Us Enhance Our Learning

Question 1.
Choose the incorrect statement.
Electricity Circuits and Their Components Class 7 Question Answer Science Chapter 3.1
(a) A switch is the source of electric current in a circuit.
(b) A switch helps to complete or break the circuit.
(c) A switch helps us to use electricity as per our requirement.
(d) When the switch is in ‘OFF’ position, there is an air gap between its terminals.
Answer:
(a) A switch does not produce current; it only helps to complete or break the circuit.

 Electricity: Circuits and Their Components Class 7 Question Answer Science Chapter 3

Question 2.
Observe the given figure alongside. With which material connected between the ends A and B, the lamp will not glow?
Answer:
The lamp will not glow when an insulator such as rubber, plastic, cork, paper, wood, or glass is connected between the ends A and B.

Question 3.
In the given figure, if the filament of one of the lamps is broken, will the other glow? Justify your answer.
Electricity Circuits and Their Components Class 7 Question Answer Science Chapter 3.2
Answer:
No, if the filament of one of the lamps is broken, the other lamp will not glow. This is because both lamps are connected in the same circuit along a single path. When the filament of one lamp is broken, the circuit path gets broken, and the current cannot flow through it.

Question 4.
A student forgot to remove the insulator covering from the connecting wires while making a circuit. If the lamp and the cell are working properly, will the lamp glow?
Answer:
No, the lamp will not glow. The insulating covering on the wires does not allow an electric current to pass through. As a result, the circuit remains incomplete, and the lamp does not glow.

Question 5.
Draw a circuit diagram for a simple torch using symbols for electric components.
Answer:
Electricity Circuits and Their Components Class 7 Question Answer Science Chapter 3.7
A simple torch consists of an electric cell (battery), a switch, and a lamp or an LED connected in a closed circuit. The figure (A) represents the circuit diagram of a torch with a lamp, and figure (B) represents the circuit diagram of a torch with an LED.

 Electricity: Circuits and Their Components Class 7 Question Answer Science Chapter 3

Question 6.
In the given figure:
Electricity Circuits and Their Components Class 7 Question Answer Science Chapter 3.3
(i) If S2 is in ‘ ON ‘ position, S1 is in ‘OFF’ position, which lamps(s) will glow?
(ii) If S2 is in ‘OFF’ position, S1 is in ‘ON’ position, which lamps(s) will glow?
(iii) If S1 and S2 both are in ‘ON’ position, which lamp(s) will glow?
(iv) If S1 and S2 both are in ‘OFF’ position, which lamp(s) will glow?
Ans.
(i) S2 ON, S1 OFF: No lamp will glow.
(ii) S2 OFF, S1-ON : No lamp will glow.
(iii) S1 and S2 – both ON : Both lamps L1 and L2 will glow.
(iv) S1 and S2 – both OFF: No lamp will glow.
The electric current flows only when the circuit is complete. Both switches S1 and S2 must be in ON position to complete the circuit and make the lamps glow.

Question 7.
Vidyut has made the circuit as shown in the figure below. Even after closing the circuit, the lamp does not glow. What can be the possible reasons? List as many possible reasons as you can for this faulty operation. What will you do to find out why the lamp did not glow?
Electricity Circuits and Their Components Class 7 Question Answer Science Chapter 3.4
Answer:
Possible reasons:

  • The cell may be discharged.
  • The circuit is open at some point (for example, a loose or broken connection), so there is no complete path for the current to flow.
  • The lamp is fused (its filament is broken), so current cannot pass through it.
  • The switch is not properly closed (remains open), so the circuit path is incomplete.
  • The ends of the connecting wires are not making metal-to-metal contact because the insulating covering has not been removed, preventing the flow of current.

To find the fault:

  • Replace the cell with a new working one to check whether the old cell is weak or discharged.
  • Check the switch by turning it ON and ensuring it properly closes the circuit gap.
  • Inspect all connections carefully and look for loose or broken joints.
  • Tighten the connections so that the bare wire firmly touches the terminals, and there is no insulation in between.
  • Test the lamp in another working circuit to confirm whether its filament is intact.

 Electricity: Circuits and Their Components Class 7 Question Answer Science Chapter 3

Question 8.
In the figures given below, in which case(s) the lamp will not glow when the switch is closed?
Answer:
Electricity Circuits and Their Components Class 7 Question Answer Science Chapter 3.5
In case (c), the LED will not glow when the switch is closed, because it is connected in the reverse direction (positive terminal of LED is connected to the negative terminal of the cell), and current cannot pass through it.

Question 9.
Suppose the ‘+’ and ‘-‘ symbols cannot be read on a battery. Suggest a method to identify the two terminals of this battery.
Answer:
The terminals of a battery can be identified using an LED:

  • Connect an LED across the two terminals of the battery.
  • If the LED glows, the terminal connected to the longer leg of the LED is positive, and the other terminal is negative.
  • If the LED does not glow, interchange the connections. When the LED glows after interchanging, the battery terminal connected to the longer leg of the LED is the positive.

Question 10.
You are given six cells marked A, B, C, D, E, and F. Some of these are working and some are not. Design an activity to identify which of them are working.
(i) List the items that you require.
(ii) Write the procedure that you will follow.
(iii) With the items, carry out the activity to identify the cells that are working.
Answer:
(i) Items required: An electric lamp (or LED), a cell holder, and connecting wires.
(ii) Procedure:

  • Prepare a testing setup by connecting the terminals of a bulb (lamp) with two wires.
  • Attach the free end of the wires to the two terminals of the cell A and observe whether the lamp glows (If an LED is used instead of a lamp and it does not glow, reverse the connections of the LED and try again).
  • If the lamp glows, the cell is working.
  • If the lamp does not glow, the cell may be weak or dead.
  • Repeat the same process with the remaining cells B, C, D, E, and F, one at a time.

(iii) Observation and conclusion: If the lamp glows upon using a particular cell, it shows that the cell is providing current and is therefore working. If the lamp does not glow, the cell is not supplying current and is therefore not working.

 Electricity: Circuits and Their Components Class 7 Question Answer Science Chapter 3

Question 11.
An LED requires two cells in series to glow. Tanya made the circuit as shown in the figure. Will the lamp glow? If not, draw the wires for correct connections.
Electricity Circuits and Their Components Class 7 Question Answer Science Chapter 3.6
Answer:
No, the LED will not glow.
The correct connection for the LED to glow is as follows:
Electricity Circuits and Their Components Class 7 Question Answer Science Chapter 3.8

Class 7 Curiosity Chapter 3 Question Answer

InText Questions

Question 1.
Why does a torch lamp glow only in one position of the switch? [Page 24]
Answer:
A torch lamp glows only when the circuit is closed. When the switch is ON, the circuit is closed, and electric current flows, so the lamp glows. When the switch is OFF, the circuit is broken, current cannot flow, and the lamp does not glow.

Question 2.
In a torch, we generally use more than one cell. Are those placed in any particular order? [Page 25]
Answer:
Yes. The cells must be placed so that the positive terminal of one cell touches the negative terminal of the next, forming a battery.

Question 3.
Which part of the incandescent lamp glows to produce light? [Page 26]
Answer:
The filament (the thin wire inside the glass bulb) gets hot and glows to produce light.

 Electricity: Circuits and Their Components Class 7 Question Answer Science Chapter 3

Question 4.
Sometimes you may come across a device in which the cells are placed side by side. How are the terminals of these cells connected? [Page 31]
Answer:
Inside such a battery compartment, a thick wire or metal strip connects the positive terminal of one cell to the negative terminal of the next.

Question 5.
Why do we use metal wires for making electric circuits? [Page 34]
Answer:
Metal wires (like copper) are used for making electric circuits because metals are good conductors of electricity. They allow electric current to pass through them easily.

Question 6.
Why are electric wires covered with plastic or rubber? [Page 34]
Answer:
Electric wires are covered with plastic or rubber because these are insulators. They prevent electric current from escaping the metal core and entering the human body. This protects users from electric shocks and makes handling wires, plugs, and switches safe.

 Electricity: Circuits and Their Components Class 7 Question Answer Science Chapter 3

Question 7.
In the circuit symbol of an LED, what does the direction of the triangle represent, and what do the two outward arrows indicate? [Page 34]
Answer:
In the symbol for an LED, the triangle points to the direction in which the current can flow. The two arrows indicate that light is emitted by an LED.