BSE Odisha 10th Class Maths Solutions Algebra Chapter 1 ସରଳ ସହସମୀକରଣ Ex 1(c)

Odisha State Board BSE Odisha 10th Class Maths Solutions Algebra Chapter 1 ସରଳ ସହସମୀକରଣ Ex 1(c) Textbook Exercise Questions and Answers.

BSE Odisha Class 10 Maths Solutions Algebra Chapter 1 ସରଳ ସହସମୀକରଣ Ex 1(c)

Question 1.
ଦୁଇଟି ସଂଖ୍ୟାର ଯୋଗଫଳ 137 ଓ ସେମାନଙ୍କର ବିୟୋଗଫଳ 43। ତେବେ ସଂଖ୍ୟାଦ୍ୱୟ ନିରୂପଣ କର ।
ସମାଧାନ:
ମନେକର ସଂଖ୍ୟାଦ୍ଵୟ x ଓ y ।
ପ୍ରଶ୍ନନୁସାରେ x + y = 137 ……..(i) ଏବଂ x – y = 43 …….(ii)
ସମୀକରଣ (i) ଓ (ii) କୁ ପ୍ରୟୋଗକଲେ,
BSE Odisha 10th Class Maths Solutions Algebra Chapter 1 ସରଳ ସହସମୀକରଣ Ex 1(c) -1
x ର ମାନ ସମୀକରଣ (i) ରେ ସ୍ଥାପନ କଲେ, x + y = 137
⇒ 90 + y = 137 ⇒ y = 137 – 90 ⇒ y = 47
∴ ସଂଖ୍ୟାଦ୍ଵୟ 90 ଓ 47।

Question 2.
ସମବାହୁ ତ୍ରିଭୁଜର ବାହୁ ତ୍ରୟର ଦୈର୍ଘ୍ୟ x + 4 ସେ.ମି., 4x – y ସେ.ମି. ଓ y + 2 ସେ.ମି. ହେଲେ ବାହୁର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ସ୍ଥିର କର ।
ସମାଧାନ :
ସମବାହୁ ତ୍ରିଭୁଜର ବାହୂତ୍ରୟର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ସମାନ । ଅର୍ଥାତ୍ x + 4 = 4x – y = y + 2
⇒ x + 4 = y + 2 = x – y = 2 – 4
⇒ x – y = -2 … (i)
ପୁନଶ୍ଚ 4x – y = y + 2 ⇒ 4x – y – y = 2 ⇒ 4x – 2y = 2
⇒ 2(2x – y) = 2 ⇒ 2x – y = 1 …… (ii)
ସମୀକରଣ (ii)ରୁ ସମୀକରଣ (i)କୁ ବିୟୋଗ କଲେ,
BSE Odisha 10th Class Maths Solutions Algebra Chapter 1 ସରଳ ସହସମୀକରଣ Ex 1(c) -2
x ର ମାନ ସମୀକରଣ (i) ରେ ସ୍ଥାପନ କଲେ, 3 – y = – 2
⇒ – y = -2 – 3 = -5 ⇒ y = 5
∴ ସମବାହୁ ତ୍ରିଭୁଜର ଏକ ବାହୁର ଦୈର୍ଘ୍ୟ = y + 2 = 5 + 2 = 7 ସେ.ମି.

BSE Odisha 10th Class Maths Solutions Algebra Chapter 1 ସରଳ ସହସମୀକରଣ Ex 1(c)

Question 3.
ABCD ଅ।ୟତକ୍ଷେତ୍ରର AB = 3x + y ସେ.ମି, BC = 3x + 2 ସେ.ମି, CD = 3y – 2x ସେ.ମି, ଓ DA = y + 3 ସେ.ମି. ହେଲେ ଆୟତକ୍ଷେତ୍ରର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ ନିରୂପଣ କର ।
ସମାଧାନ :
ଆୟତଚିତ୍ରର ବିପରୀତ ବାହୁମାନଙ୍କର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ପରସ୍ପର ସମାନ ।
ତେଣୁ ABCD ଆୟତଚିତ୍ରରେ AB = CD ଏବଂ BC = AD ହେବ ।
AB = CD ହେଲେ, 3x + y = 3y – 2x ⇒ 3x + 2x = 3y – y ⇒ 5x – 2y=0 (i)
ସେହିପରି BC = AD ହେଲେ, 3x + 2 = y + 3
⇒ 3x – y = 3 – 2 ⇒ 3x – y =1 …..(ii)
BSE Odisha 10th Class Maths Solutions Algebra Chapter 1 ସରଳ ସହସମୀକରଣ Ex 1(c) -3
‘x’ ର ମାନ ସମୀକରଣ (ii) ରେ ପ୍ରୟୋଗ କଲେ, 3 × 2 – y = 1 ⇒ 6 – 1 = y ⇒ y = 5
∴ AB = 3x + y = 3 × 2 + 5 = 11 ସେ.ମି
BC = 3x + 2 = 3 × 2 + 2 = 8 ସେ.ମି
∴ ଆୟତକ୍ଷେତ୍ରର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ = AB × BC = 11 × 8 = 88

Question 4.
ଦୁଇ ଅଙ୍କ ବିଶିଷ୍ଟ ଗୋଟିଏ ସଂଖ୍ୟା, ତାହାର ଅଙ୍କଦ୍ଵୟର ଯୋଗଫଳର 4 ଗୁଣ । କିନ୍ତୁ ସଂଖ୍ୟାଟିରେ 18 ଯୋଗ କଲେ ଅଙ୍କଦ୍ଵୟର ସ୍ଥାନ ବଦଳିଯାଏ । ତେବେ ସଂଖ୍ୟାଟି କେତେ ?
ସମାଧାନ :
ମନେକର ଦୁଇଅଙ୍କ ବିଶିଷ୍ଟ ସଂଖ୍ୟାଟିର ଦଶକ ଏବଂ ଏକକ ସ୍ଥାନୀୟ ଅଙ୍କଦ୍ଵୟ ଯଥାକ୍ରମେ x ଏବଂ y l .:. ସଂଖ୍ୟାଟି = 10x + y
ପ୍ରଶ୍ନନୁସାରେ, ସଂଖ୍ୟାଟି ତାହାର ଅଙ୍କ ଦ୍ବୟର ଯୋଗଫଳର 4 ଗୁଣ ।
⇒ 10x + y = 4(x + y) ⇒ 10x + y = 4x + 4y ⇒ 10x – 4x + y – 4y = 0
⇒ 6x – 3y = 0 ⇒ 3(2x – y) = 0 … (i)
⇒2x – y = 0
ପ୍ରଶ୍ନନୁସାରେ ସଂଖ୍ୟାଟିରେ 18 ଯୋଗକଲେ ଅଙ୍କ ଦୁଇଟିର ସ୍ଥାନ ବଦଳିଯାଏ ।
⇒ 10x + y + 18 = 10y + x ⇒ 10x – x + y – 10y = -18
⇒ 9(x- y) = -18 ⇒ x – y = \(\frac{-18}{9}=-2\)
BSE Odisha 10th Class Maths Solutions Algebra Chapter 1 ସରଳ ସହସମୀକରଣ Ex 1(c) -4
x ର ମାନ ସମୀକରଣ (i)ରେ ସଂସ୍ଥାପନ କଲେ, 2x – y = 0
⇒ 4 – y = 0 ⇒ y=4
∴ ସଂଖ୍ୟାଟି = 10x + y = 10 × 2 + 4 = 24

Question 5.
ଦୁଇଅଙ୍କ ବିଶିଷ୍ଟ ଗୋଟିଏ ସଂଖ୍ୟା ଓ ତାହାର ଅଙ୍କଦ୍ଵୟର ସ୍ଥାନ ବଦଳାଇ ଲେଖୁଲେ ଯେଉଁ ସଂଖ୍ୟା ମିଳିବ, ସେ ଦୁହିଁଙ୍କର ଯୋଗଫଳ 99 ଓ ଅଙ୍କଦ୍ୱୟର ଅନ୍ତର 3 ହେଲେ ସଂଖ୍ୟାଟି କେତେ ?
ସମାଧାନ :
ମନେକର ଦୁଇଅଙ୍କ ବିଶିଷ୍ଟ ସଂଖ୍ୟାର ଦଶକ ଓ ଏକକ ସ୍ଥାନୀୟ ଅଙ୍କ ଦ୍ବୟ ଯଥାକ୍ରମେ x ଓ y
∴ ସଂଖ୍ୟାଟି = 10x + y
ଅଙ୍କଦ୍ୱୟର ସ୍ଥାନ ବଦଳାଇ ଲେଖୁଲେ ସଂଖ୍ୟାଟି ହେବ = 10y + x
ପ୍ରଶ୍ନନୁସାରେ, 10x + y + 10y + x = 99
⇒ 11x + 11y = 99 ⇒ x + y = \(\frac{99}{11}=9\) ………(i)
ଅଙ୍କଦ୍ୱୟର ଅନ୍ତର 3 ।
ଅର୍ଥାତ୍ x – y = 3 ବା y – x = 3 … (ii)
ଯଦି x – y = 3 ହୁଏ,
∴ x = \(\frac{x+y+x-y}{2}=\frac{9+3}{2}=\frac{12}{2}=6\)
y = 9 – x = 9 – 6 = 3
∴ ସଂଖ୍ୟାଟି = 10x + y = 10 × 6 + 3 = 63
ଯଦି ଆମେ ଦ୍ବିତୀୟ ସମୀକରଣକୁ y – x = 3 ନେବା ତେବେ ସଂଖ୍ୟାଟି 36 ହେବ ।
∴ ସଂଖ୍ୟାଟି 63 ବା 36 ।

BSE Odisha 10th Class Maths Solutions Algebra Chapter 1 ସରଳ ସହସମୀକରଣ Ex 1(c)

Question 6.
ଦୁଇଟି ସଂଖ୍ୟାର ସମଷ୍ଟି, ସେମାନଙ୍କ ବିୟୋଗଫଳର 4 ଗୁଣ ଏବଂ ସଂଖ୍ୟା ଦୁଇଟିର ଯୋଗଫଳ 8 । ତେବେ ସଂଖ୍ୟା ଦୁଇଟି କେତେ ?
ସମାଧାନ :
ମନେକର ସଂଖ୍ୟାଦ୍ଵୟ x ଓ y
ପ୍ରଶ୍ନନୁସାରେ, x + y = 4 (x – y)
⇒ 4x – 4y – x – y = 0 ⇒ 3x – 5y = 0 … (i)
ପୁନଶ୍ଚ ପ୍ରଶ୍ନନୁସାରେ x + y = 8 …… (ii)
BSE Odisha 10th Class Maths Solutions Algebra Chapter 1 ସରଳ ସହସମୀକରଣ Ex 1(c) -5
x ର ମାନ ସମୀକରଣ (ii)ରେ ସଂସ୍ଥାପନ କଲେ, x + y = 8
⇒ y = 8 – x = 8 – 5 = 3
∴ ସଂଖ୍ୟାଦ୍ୱୟ 5 ଓ 3 ।

Question 7.
ଦୁଇଅଙ୍କ ବିଶିଷ୍ଟ ସଂଖ୍ୟାର ଅଙ୍କମାନଙ୍କର ସମଷ୍ଟି 10; କିନ୍ତୁ ଅଙ୍କଗୁଡ଼ିକର ସ୍ଥାନ ବଦଳାଇ ଲେଖୁଲେ ଉତ୍ପନ୍ନ ସଂଖ୍ୟାଟି ମୂଳ ସଂଖ୍ୟାର ଦୁଇ ଗୁଣରୁ 1 ଊଣା ହୁଏ, ସଂଖ୍ୟାଟି ସ୍ଥିର କର ।
ସମାଧାନ :
ମନେକର ସଂଖ୍ୟାଟିର ଦଶକ ସ୍ଥାନୀୟ ଅଙ୍କ ଏବଂ ଏକକ ସ୍ଥାନୀୟ ଅଙ୍କ ଯଥାକ୍ରମେ x ଏବଂ y ।
∴ ସଂଖ୍ୟାଟି 10x + y ହେବ ।
ଅଙ୍କଗୁଡ଼ିକର ସ୍ଥାନ ବଦଳିଗଲେ ଉତ୍ପନ୍ନ ସଂଖ୍ୟାଟି 10y + x ହେବ ।
ପ୍ରଶ୍ନନୁସାରେ, ଅଙ୍କଗୁଡ଼ିକର ଯୋଗଫଳ 10 । x + y = 10 … (i)
ପୁନଶ୍ଚ ଉତ୍ପନ୍ନ ସଂଖ୍ୟାଟି, ମୂଳ ସଂଖ୍ୟାର ଦୁଇଗୁଣରୁ 1 କମ୍ ।
ଅର୍ଥାତ୍ 10y + x = 2(10x + y) – 1 = 10y + x = 20x + 2y – 1
⇒ 8y – 19x = -1 ⇒ 19x – 8y = 1 … (ii)
BSE Odisha 10th Class Maths Solutions Algebra Chapter 1 ସରଳ ସହସମୀକରଣ Ex 1(c) -6
‘x’ ର, ମାନ ସମୀକରଣ (i) ରେ ପ୍ରୟୋଗ କଲେ, 3 + y = 10 ⇒ y = 10 -3 = 7
∴ ସଂଖ୍ୟାଟି = 10x + y = 10 × 3 + 7 = 37

Question 8.
ଦୁଇଟି ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟରୁ ପ୍ରଥମଟିର 3 ଗୁଣରୁ ଦ୍ବିତୀୟଟିର 2 ଗୁଣ ବିୟୋଗ କଲେ ବିୟୋଗଫଳ 2 ହେବ ଏବଂ ଦ୍ଵିତୀୟଟିରେ 7 ଯୋଗ କଲେ ଯୋଗଫଳ ପ୍ରଥମଟିର 2 ଗୁଣ ହେବ। ସଂଖ୍ୟାଦ୍ଵୟ ସ୍ଥିର କର ।
ସମାଧାନ :
ମନେକର ପ୍ରଥମ ସଂଖ୍ୟା ଓ ଦ୍ୱିତୀୟ ସଂଖ୍ୟା ଯଥାକ୍ରମେ x ଏବଂ y ହେଉ ।
ପ୍ରଥମଟିର 3 ଗୁଣରୁ ଦ୍ବିତୀୟଟିର 2 ଗୁଣ ବିୟୋଗକଲେ ବିୟୋଗଫଳ 2 ହେବ ।
ଅର୍ଥାତ୍ 3x – 2y = 2 …(i)
ସେହିପରି ଦ୍ବିତୀୟ ସଂଖ୍ୟାରେ 7 ଯୋଗକଲେ, ଯୋଗଫଳ ପ୍ରଥମ ସଂଖ୍ୟାର 2 ଗୁଣ ସଙ୍ଗେ ସମାନ ହେବ ।
ଅର୍ଥାତ୍ y + 7 = 2x = 2x – y = 7 …(ii)
BSE Odisha 10th Class Maths Solutions Algebra Chapter 1 ସରଳ ସହସମୀକରଣ Ex 1(c) -7
‘x’ ର, ମାନ ସମୀକରଣ (i) ରେ ପ୍ରୟୋଗ କଲେ, 3 × 12 – 2y = 2 ⇒ 36 – 2y = 2
⇒ 2y = 34 ⇒ y = 17
∴ ପ୍ରଥମ ସଂଖ୍ୟାଟି 12 ଏବଂ ଦ୍ବିତୀୟ ସଂଖ୍ୟାଟି 17 ।

Question 9.
ଗୋଟିଏ ଭଗ୍ନାଂଶର ଲବ ଓ ହରରେ 2 ଯୋଗକଲେ ତାହା \(\frac{9}{11}\) ହୁଏ । ମାତ୍ର ଲବ ଓ ହରରେ 3 ଯୋଗକଲେ \(\frac{5}{6}\)
ହୁଏ । ତେବେ ଭଗ୍ନାଂଶଟି କେତେ ?
ସମାଧାନ :
ମନେକର ଭଗ୍ନସଂଖ୍ୟାର ଲବ x ଓ ହର y
ଭଗ୍ନସଂଖ୍ୟାଟି \(\frac{x}{y}\)
ପ୍ରଶ୍ବାନୁସାରେ, \(\frac{x+2}{y+2}=\frac{9}{11}\)
⇒ 11x + 22 = 9y + 18 ⇒ 11x – 9y = – 4 (i)
ପୁନଶ୍ଚ ପ୍ରଶ୍ନନୁସାରେ, \(\frac{x+3}{y+3}=\frac{5}{6}\)
⇒ 6x + 18 = 5y + 15 ⇒ 6x – 5y = – 3 … (ii)
BSE Odisha 10th Class Maths Solutions Algebra Chapter 1 ସରଳ ସହସମୀକରଣ Ex 1(c) -8
x ର ମାନ ସମୀକରଣ (i)ରେ ସଂସ୍ଥାପନ କଲେ, 11 × 7 – 9y = -4
⇒77 – 9y = 4 ⇒ – 9y = – 4 – 77 = – 81 ⇒ y =\(\frac{81}{9}=9\)
∴ ଭଗ୍ନ ସଂଖ୍ୟାଟି \(\frac{x}{y}=\frac{7}{9}\)

BSE Odisha 10th Class Maths Solutions Algebra Chapter 1 ସରଳ ସହସମୀକରଣ Ex 1(c)

Question 10.
ଗୋଟିଏ ଭଗ୍ନାଂଶର ଲବର 3 ଗୁଣ ଓ ହରରୁ 3 ବିୟୋଗ କଲେ ଭଗ୍ନାଂଶଟି \(\frac{18}{11}\) ହୁଏ । ମାତ୍ର ଲବରେ 8 ଯୋଗକଲେ ଓ ହରକୁ 2 ଗୁଣ କଲେ ତାହା \(\frac{2}{5}\) ହୁଏ । ତେବେ ଭଗ୍ନାଂଶ କେତେ ?
ସମାଧାନ :
ମନେକର ଭଗ୍ନସଂଖ୍ୟାର ଲବ x ଓ ହର y
∴ ଭଗ୍ନ ସଂଖ୍ୟାଟି \(\frac{x}{y}\)
ପ୍ରଶ୍ନନୁସାରେ, \(\frac{3x}{y-3}=\frac{18}{11}\)
⇒ 33x= 18y – 54 ⇒ 33x – 18y = – 54 ……..(i)
ପୁନଶ୍ଚ ପ୍ରଶ୍ନନୁସାରେ, \(\frac{x+8}{2y}=\frac{2}{5}\)
⇒ 5x + 40 = 4y ⇒ 5x – 4y = -40 ……….(ii)
BSE Odisha 10th Class Maths Solutions Algebra Chapter 1 ସରଳ ସହସମୀକରଣ Ex 1(c) -9
x ର ମାନ ସମୀକରଣ (i)ରେ ବସାଇଲେ,
⇒ 33 × 12 – 18y = 54 ⇒ -18y = -54 – 396
⇒ 18y = 450 ⇒ y = \(\frac{450}{18}=25\)
∴ ଭଗ୍ନସଂଖ୍ୟାଟି \(\frac{x}{y}=\frac{12}{25}\)

Question 11.
5ଟି କଲମ ଓ ଟି ପେନ୍‌ସିଲ୍‌ର ଦାମ୍ ମିଶି ୨ ଟଙ୍କା ଏବଂ 3ଟି କଲମ ଓ 2ଟି ପେନ୍‌ସିଲ୍‌ର ଦାମ୍ ମିଶି 5 ଟଙ୍କା ହୁଏ । ତେବେ ଗୋଟିଏ କଲମ ଓ ଗୋଟିଏ ପେନ୍‌ସିଲ୍‌ର ଦାମ୍ କେତେ ?
ସମାଧାନ :
ମନେକର ଗୋଟିଏ କଲମର ଦାମ୍ x ଟଙ୍କା ଓ ଗୋଟିଏ ପେନ୍‌ସିଲ୍‌ର ଦାମ୍ y ଟଙ୍କା ।
ପ୍ରଶ୍ନନୁସାରେ, 5x + 6y = 9 …… (i)
3x + 2y = 5 …….. (ii)
BSE Odisha 10th Class Maths Solutions Algebra Chapter 1 ସରଳ ସହସମୀକରଣ Ex 1(c) -10
xର ମାନ ସମୀକରଣ (ii)ରେ ବସାଇଲେ, 3 × \(\frac{3}{2}\) + 2y = 5
⇒ 2y = 5 – \(\frac{9}{2}\) ⇒ 2y = \(\frac{10-9}{2}\)
⇒ y = \(\frac{1}{4}\) ଟଙ୍କା ।
∴ ଗୋଟିଏ କଲମର ଦାମ୍ \(\frac{3}{2}\) ଟଙ୍କା ଓ ଗୋଟିଏ ପେନ୍‌ସିଲ୍‌ର ଦାମ୍ \(\frac{1}{4}\) ଟଙ୍କା ।

Question 12.
ପିତାଙ୍କ ବୟସ ପୁତ୍ର ବୟସର 3 ଗୁଣ । 12 ବର୍ଷ ପରେ ପିତାଙ୍କ ବୟସ ପୁତ୍ର ବୟସର 2 ଗୁଣ ହେବ । ତେବେ ପିତା ଓ ପୁତ୍ରର ବର୍ତ୍ତମାନ ବୟସ କେତେ ?
ସମାଧାନ :
ମନେକର ପିତାଙ୍କର ବୟସ x ବର୍ଷ ଓ ପୁତ୍ରର ବୟସ y ବର୍ଷ |
ପ୍ରଶ୍ନନୁସାରେ, x = 3y … (i)
ପୁନଶ୍ଚ 12 ବର୍ଷ ପରେ ପିତାଙ୍କର ବୟସ (x + 12) ବର୍ଷ ଓ ପୁତ୍ରର ବୟସ (y + 12) ବର୍ଷ |
ପ୍ରଶ୍ନନୁସାରେ x + 12 = 2 (y + 12) ……..(ii)
ସମୀକରଣ (i)ର ମାନ ସମୀକରଣ (ii)ରେ ସଂସ୍ଥାପନ କଲେ,
3y +12 = 2 (y + 12) ⇒ 3y + 12 = 2y + 24
⇒3y – 2y = 24 – 12
⇒ y = 12 ବର୍ଷ |
ସମୀକରଣ (i)ରେ y = 12 ପ୍ରୟୋଗ କଲେ
x = 3y = 3 × 12 = 36 ବର୍ଷ |
∴ ପିତାଙ୍କର ବର୍ତ୍ତମାନ ବୟସ 36 ବର୍ଷ ଓ ପୁତ୍ରର ବର୍ତ୍ତମାନ ବୟସ 12 ବର୍ଷ ।

Question 13.
ଏକ ଆୟତ କ୍ଷେତ୍ରର ଦୈର୍ଘ୍ୟକୁ 5 ସେ.ମି. କମାଇ ପ୍ରସ୍ଥକୁ 3 ସେ.ମି. ବଢ଼ାଇବା ଦ୍ଵାରା ଏହାର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ 9 ବର୍ଗ ସେ.ମି. କମିଯାଏ । ଆୟତକ୍ଷେତ୍ରର ଦୈର୍ଘ୍ୟକୁ 3 ସେ.ମି. ଓ ପ୍ରସ୍ଥକୁ 2 ସେ.ମି. ବଢ଼ାଇବା ଦ୍ୱାରା କ୍ଷେତ୍ରଫଳ 67 ବର୍ଗ ସେ.ମି. ବଢ଼ିଯାଏ । ଆୟତକ୍ଷେତ୍ରର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ ସ୍ଥିର କର ।
ସମାଧାନ :
ମନେକର ଆୟତକ୍ଷେତ୍ରର ଦୈର୍ଘ୍ୟ x ସେ.ମି. ଓ ପ୍ରସ୍ଥ y ସେ.ମି. ।
∴ ଆୟତକ୍ଷେତ୍ରର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ = xy ବର୍ଗ ସେ.ମି.
ପ୍ରଶ୍ନନୁସାରେ, (x – 5) (y + 3) = xy – 9 ⇒ 3x – 5y – 6 = 0 … (i)
ପୁନଶ୍ଚ (x + 3) (y + 2) = xy + 67 = 2x +3y – 61 = 0 …….(ii)
BSE Odisha 10th Class Maths Solutions Algebra Chapter 1 ସରଳ ସହସମୀକରଣ Ex 1(c) -11
⇒ \(\frac{x}{323}=\frac{y}{171}=\frac{1}{19}\)
⇒ x = \(\frac{323}{19}\) = 17 ଏବଂ y = \(\frac{171}{19}\) = 9
∴ ଆୟତକ୍ଷେତ୍ରର ଦୈର୍ଘ୍ୟ 17 ସେ.ମି. ଓ ପ୍ରସ୍ଥ 9 ସେ.ମି. ।
∴ ଆୟତକ୍ଷେତ୍ରର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ = ଦୈର୍ଘ୍ୟ × ପ୍ରସ୍ଥ = 17 × 9 = 153 ବର୍ଗ ସେ.ମି. ।

BSE Odisha 10th Class Maths Solutions Algebra Chapter 1 ସରଳ ସହସମୀକରଣ Ex 1(c)

Question 14.
2 ଜଣ ପୁରୁଷ ଓ 3 ଜଣ ସ୍ତ୍ରୀ ଲୋକ ଏକତ୍ର ଗୋଟିଏ କାର୍ଯ୍ୟକୁ 5 ଦିନରେ ଶେଷ କରିପାରନ୍ତି । ସେହି କାର୍ଯ୍ୟକୁ 4 ଜଣ ପୁରୁଷ ଓ ୨ ଜଣ ସ୍ତ୍ରୀ ଲୋକ ଏକତ୍ର 2 ଦିନରେ ଶେଷ କରିପାରନ୍ତି । ତେବେ ଜଣେ ସ୍ତ୍ରୀ ଲୋକ କିମ୍ବା ଜଣେ ପୁରୁଷ ସେହି କାର୍ଯ୍ୟକୁ କେତେ ଦିନରେ ଶେଷ କରିପାରବେ ?
ସମାଧାନ :
ମନେକର ଜଣେ ପୁରୁଷ ଏବଂ ଜଣେ ସ୍ତ୍ରୀ ଗୋଟିଏ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଯଥାକ୍ରମେ x ଓ y ଦିନରେ ଶେଷ କରିପାରିବେ ।
∴ ଜଣେ ପୁରୁଷ ଏବଂ ଜଣେ ସ୍ତ୍ରୀ 1 ଦିନରେ କାର୍ଯ୍ୟର ଯଥାକ୍ରମେ \(\frac{1}{x}\) ଅଂଶ ଏବଂ \(\frac{1}{y}\) ଅଂଶ କରିବେ ।
2 ଜଣ ପୁରୁଷ ଓ 3 ଜଣ ସ୍ତ୍ରୀ 1 ଦିନରେ କାର୍ଯ୍ୟର = \(\frac{2}{x}\) + \(\frac{3}{y}\) ଅଂଶ କରିବେ ।
କିନ୍ତୁ 2 ଜଣ ପୁରୁଷ ଓ 3 ଜଣ ସ୍ତ୍ରୀ କାର୍ଯ୍ୟଟିକୁ 5 ଦିନରେ କରନ୍ତି ।
1 ଦିନରେ କାର୍ଯ୍ୟଟିର କରିବେ = \(\frac{1}{5}\) ଅଂଶ ।
ପ୍ରଶାନୁସାରେ, \(\frac{2}{x}+\frac{3}{y}=\frac{1}{5}\) ……….(i)
ପୁନଶ୍ଚ, 4 ଜଣ ପୁରୁଷ ଓ 9 ଜଣ ସ୍ତ୍ରୀ 1 ଦିନରେ କାର୍ଯ୍ୟର କରିବେ = \(\frac{4}{x}\) + \(\frac{9}{y}\) ଅଂଶ ।
କିନ୍ତୁ 4 ଜଣ ପୁରୁଷ ଓ 9 ଜଣ ସ୍ତ୍ରୀ କାର୍ଯ୍ୟଟିକୁ 2 ଦିନରେ କରନ୍ତି ।
1 ଦିନରେ କାର୍ଯ୍ୟଟିର କରିବେ = \(\frac{1}{2}\) ଅଂଶ ।
ପୁନଶ୍ଚ, ପ୍ରଶ୍ନନୁସାରେ, \(\frac{4}{x}+\frac{9}{y}=\frac{1}{2}\)
BSE Odisha 10th Class Maths Solutions Algebra Chapter 1 ସରଳ ସହସମୀକରଣ Ex 1(c) -12
⇒ \(– \frac{3}{y}=\frac{4-5}{10}=\frac{-1}{10}\) ⇒ \(\frac{3}{y}=\frac{1}{10}\)
⇒ y = 30
y ର ମାନ ସମୀକରଣ (i) ରେ ପ୍ରୟୋଗ କଲେ,
⇒ \(\frac{2}{x}+\frac{3}{30}=\frac{1}{5}\) ⇒ \(\frac{2}{x}+\frac{1}{10}=\frac{1}{5}\)
\(\frac{2}{x}+\frac{1}{5}-\frac{1}{10}\) ⇒ \(\frac{2}{x}=\frac{1}{10}\) ⇒ x = 20
∴ ଜଣେ ପୁରୁଷ କିମ୍ବା ଜଣେ ସ୍ତ୍ରୀ ସେହି କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଯଥାକ୍ରମେ 20 ଦିନରେ କିମ୍ବା 30 ଦିନରେ କରିବେ ।

Question 15.
A ଓ B ଏକତ୍ର କାମ କରି ଗୋଟିଏ କାର୍ଯ୍ୟକୁ 8 ଦିନରେ ଶେଷ କରିପାରନ୍ତି । ସେମାନେ ଏକତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରି 3 ଦିନ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପରେ A ଚାଲିଗଲା ଓ ଅବଶିଷ୍ଟ କାର୍ଯ୍ୟକୁ B ଏକା ଆଉ 15 ଦିନରେ ଶେଷ କଲା । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଏକାକୀ କାମ କଲେ କେତେ ଦିନରେ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଶେଷ କରିପାରିବେ ?
ସମାଧାନ :
ମନେକର A ଓ B କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଯଥାକ୍ରମେ x ଓ y ଦିନରେ କରିପାରିବେ ।
A ଓ B 1 ଦିନରେ କାର୍ଯ୍ୟଟିର ଯଥାକ୍ରମେ \(\frac{1}{x}\) ଅଂଶ ଏବଂ \(\frac{1}{y}\) ଅଂଶ କରିପାରିବେ ।
A ଓ B ମିଶି 1 ଦିନରେ କାର୍ଯ୍ୟଟିର \(\frac{1}{x}+\frac{1}{y}\) ଅଂଶ କରିପାରିବେ ।
କିନ୍ତୁ ପ୍ରଶ୍ନ ଅଛି A ଓ B କାର୍ଯ୍ୟଟିକୁ 8 ଦିନରେ କରିପାରନ୍ତି ।
∴ 1 ଦିନରେ କରିବେ = \(\frac{1}{8}\) ଅଂଶ ।
ପ୍ରଶ୍ନନୁସାରେ, \(\frac{1}{x}+\frac{1}{y}=\frac{1}{8}\) …….. (i)
A ଓ B ଏକତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିବାର 3 ଦିନ ପରେ A ଚାଲିଗଲା ।
ଅବଶିଷ୍ଟ କାର୍ଯ୍ୟଟିକୁ B ଆଉ 15 ଦିନରେ ଶେଷକଲା ।
ଅର୍ଥାତ୍ A, 3 ଦିନ ଓ B (15 + 3) = 18 ଦିନ କାର୍ଯ୍ୟ କଲାପରେ କାର୍ଯ୍ୟଟି ସମ୍ପୂର୍ଣ ହେଲା ।
∴ A, 3 ଦିନରେ କାର୍ଯ୍ୟଟିର କରିବ = \(\frac{3}{x}\) ଅଂଶ । B, 18 ଦିନରେ କାର୍ଯ୍ୟଟିର କରିବ \(\frac{18}{y}\) ଅଂଶ ।
ପୁନଶ୍ଚ ପ୍ରଶ୍ନନୁସାରେ, \(\frac{3}{x}+\frac{18}{y}=1\) ……….(ii)
BSE Odisha 10th Class Maths Solutions Algebra Chapter 1 ସରଳ ସହସମୀକରଣ Ex 1(c) -13
⇒ \(– \frac{15}{y}=\frac{3-8}{8}\) ⇒ \(– \frac{15}{y}=\frac{-5}{8}\)
⇒ \(\frac{3}{y}=\frac{1}{8}\) ⇒ y = 24
y ର ମାନ ସମୀକରଣ (i) ରେ ପ୍ରୟୋଗ କଲେ,
⇒ \(\frac{1}{x}+\frac{1}{24}=\frac{1}{8}\) ⇒ \(\frac{1}{x}=\frac{1}{8}-\frac{1}{24}\)
\(\frac{1}{x}=\frac{3-1}{24}=\frac{2}{24}=\frac{1}{12}\) ⇒ x = 12
∴ A ଏକାକୀ କାର୍ଯ୍ୟଟିକୁ 12 ଦିନରେ ଓ B ଏକାକୀ କାର୍ଯ୍ୟଟିକୁ 24 ଦିନରେ ଶେଷ କରିପାରିବେ ।

BSE Odisha 10th Class Maths Solutions Algebra Chapter 1 ସରଳ ସହସମୀକରଣ Ex 1(c)

Question 16.
A ଓ Bର ଆୟର ଅନୁପାତ 8 : 7 ଓ ବ୍ୟୟର ଅନୁପାତ 19 : 16 । ଯଦି ଉଭୟେ 1250 ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିପାରନ୍ତି, ତେବେ ସେମାନଙ୍କର ଆୟ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କର ।
ସମାଧାନ :
A ଓ B ର ଆୟର ଅନୁପାତ 8 : 7 ।
ମନେକର A ଓ B ର ଆୟ ଯଥାକ୍ରମେ 8x ଟଙ୍କା ଏବଂ 7x ଟଙ୍କା ।
ସେହିପରି A ଓ B ର ବ୍ୟୟର ଅନୁପାତ 19 : 16 |
ତେଣୁ ମନେକର A ଓ B ର ବ୍ୟୟ ଯଥାକ୍ରମେ 19y ଟଙ୍କା ଏବଂ 16y ଟଙ୍କା ।
ପ୍ରଶ୍ନନୁସାରେ A ର ସଞ୍ଚୟ = 1250 ଟଙ୍କା ⇒ 8x – 19y = 1250 ……..(i)
ସେହିପରି B ର ସଞ୍ଚୟ = 1250 ଟଙ୍କା ⇒ 7x – 16y = 1250 ……….(ii)
BSE Odisha 10th Class Maths Solutions Algebra Chapter 1 ସରଳ ସହସମୀକରଣ Ex 1(c) -14
∴ A = 8x = 8 × 750 = 6000 ଟଙ୍କା । ଏବଂ Bର ଆୟ = 7x = 7 × 750 = 5250 ଟଙ୍କା ।

Question 17.
5 ବର୍ଷ ପରେ ପିତାର ବୟସ ପୁତ୍ରର ବୟସର ତିନିଗୁଣ ହେବ ଓ 5 ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ପିତାର ବୟସ ପୁତ୍ର ବୟସର ସାତଗୁଣ ଥିଲା । ତେବେ ସେମାନଙ୍କର ବର୍ତ୍ତମାନ ବୟସ ସ୍ଥିର କର ।
ସମାଧାନ :
ମନେକର ପିତାର ବର୍ତ୍ତମାନ ବୟସ x ବର୍ଷ ଓ ପୁତ୍ରର ବର୍ତ୍ତମାନ ବୟସ y ବର୍ଷ ।
5 ବର୍ଷ ପରେ ପିତାର ବୟସ ହେବ = (x + 5) ବର୍ଷ ଓ ପୁତ୍ରର ବୟସ ହେବ = (y + 5) ବର୍ଷ
ପ୍ରଶ୍ନନୁସାରେ, x + 5 = 3(y + 5)
⇒ x + 5 = 3y + 15 ⇒ x – 3y = 10 …(i)
ପୁନଶ୍ଚ, 5 ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ପିତାର ବୟସ ଥିଲା = (x – 5) ବର୍ଷ ଓ ପୁତ୍ରର ବୟସ ଥିଲା = (y – 5) ବର୍ଷ
ପ୍ରଶ୍ନନୁସାରେ, (x – 5) = 7(y – 5)
⇒ x -5 = 7y – 35 ⇒ x – 7y = -30 …(ii)
ସମୀକରଣ (i)ରୁ ସମୀକରଣ (ii)କୁ ବିୟୋଗ କଲେ, (x – 3y) – (x – 7y) = 10 – (-30)
⇒ x – 3y – x + 7y = 40 ⇒ 4y = 40 ⇒ y = 10
ସମୀକରଣ (i) ରେ y = 10 ସ୍ଥାପନ କଲେ, x – 3 × 10 = 10 ⇒ x = 40
∴ ପିତାର ବର୍ତ୍ତମାନ ବୟସ 40 ବର୍ଷ ଓ ପୁତ୍ରର ବର୍ତ୍ତମାନ ବୟସ 10 ବର୍ଷ ।

Question 18.
ଗୋଟିଏ ଆୟତକ୍ଷେତ୍ରର ଦୈର୍ଘ୍ୟ 2 ମି. ଅଧ୍ଵ ଓ ପ୍ରସ୍ଥ 2ମି. କମ୍ ହେଲେ, କ୍ଷେତ୍ରଫଳ 28 ବ.ମି. କମିଯାଏ; ମାତ୍ର ଦୈର୍ଘ୍ୟ 1 ମି. କମ୍ ଓ ପ୍ରସ୍ଥ 2 ମି. ଅଧ୍ବକ ହେଲେ କ୍ଷେତ୍ରଫଳ 33 ବ. ମି. ବଢ଼ିଯାଏ । ମୂଳ ଆୟତକ୍ଷେତ୍ରର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ ସ୍ଥିର କର ।
ସମାଧାନ :
ମନେକର ଆୟତକ୍ଷେତ୍ରର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ଓ ପ୍ରସ୍ଥ ଯଥାକ୍ରମେ x ମି. ଓ Y ମି. ।
∴ କ୍ଷେତ୍ରଫଳ = ଦୈର୍ଘ୍ୟ × ପ୍ରସ୍ଥ = xy ବର୍ଗ ମି. ।
ପ୍ରଶ୍ନନୁସାରେ, ଦୈର୍ଘ୍ୟ 2 ମି. ଅଧୂକ ଏବଂ ପ୍ରସ୍ଥ 2 ମି. କମ୍ ହେଲେ କ୍ଷେତ୍ରଫଳ 28 ବର୍ଗ ମି. କମିଯାଏ ।
ତେଣୁ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ଦୈର୍ଘ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରସ୍ଥ ଯଥାକ୍ରମେ (x + 2) ମି. ଏବଂ (y – 2) ମି. ହେବ ।
(x + 2) (y – 2) = xy – 28 ⇒ xy + 2y – 2x – 4 = xy – 28
⇒ 2y – 2x = -28 + 4 ⇒ y – x = \(\frac{-24}{2}\) ⇒ y – x = -12
⇒ x – y = 12 … (i)
ସେହିପରି ଦୈର୍ଘ୍ୟ 1 ମି. କମ୍ ଓ ପ୍ରସ୍ଥ 2 ମି. ଅଧ୍ଯକ ହେଲେ, କ୍ଷେତ୍ରଫଳ 33 ବର୍ଗ ମି. ବୃଦ୍ଧିପାଏ ।
∴ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ଦୈର୍ଘ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରସ୍ଥ ଯଥାକ୍ରମେ (x – 1) ମି, ଏବଂ (y + 2) ମି. ହେବ ।
∴ (x – 1) (y + 2) = xy + 33 ⇒ xy + 2x – y – 2 = xy + 33
⇒ 2x – y = 33 +2 ⇒ 2x – y = 35 ……(ii)
BSE Odisha 10th Class Maths Solutions Algebra Chapter 1 ସରଳ ସହସମୀକରଣ Ex 1(c) -15
‘x’ ର ମାନ ସମୀକରଣ (i) ରେ ପ୍ରୟୋଗ କଲେ 23 – y = 12 = y = 11
∴ ଆୟତକ୍ଷେତ୍ରର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ = xy ବର୍ଗ ମି. = (23 × 11) ବର୍ଗ ମି. = 253 ବର୍ଗ ମି. ।

BSE Odisha 10th Class Maths Solutions Algebra Chapter 1 ସରଳ ସହସମୀକରଣ Ex 1(c)

Question 19.
50କୁ ଏପରି ଦୁଇଟି ସଂଖ୍ୟାର ସମଷ୍ଟି ରୂପେ ପ୍ରକାଶ କର ଯେପରିକି ସଂଖ୍ୟା ଦ୍ଵୟର ବ୍ୟକ୍ରମର ସମଷ୍ଟି \(\frac{1}{12}\) ହେବ ।
ସମାଧାନ :
ମନେକର ସଂଖ୍ୟା ଦୁଇଟି x ଓ y ।
ସଂଖ୍ୟା ଦୁଇଟିର ସମଷ୍ଟି 50 । ⇒ x + y = 50 ….. (i)
x ଓ y ର ବ୍ୟକ୍ରମ ଯଥାକ୍ରମେ \(\frac{1}{x}\) ଓ \(\frac{1}{y}\) ।
ପ୍ରଶାନୁସାରେ, \(\frac{1}{x}+\frac{1}{y}=\frac{1}{12}\) ……..(ii)
⇒ \(\frac{1}{x}+\frac{1}{y}=\frac{1}{12}\) ⇒ \(\frac{x+y}{xy}=\frac{1}{12}\) ⇒ \(\frac{50}{xy}=\frac{1}{12}\) (∵ x + y = 50)
⇒ xy = 600 ……..(iii)
ଆମେ ଜାଣିଛେ, x – y = \(\sqrt{(x+y)^2-4xy}\) = \(\sqrt{(50)^2-4×600}\) = \(\sqrt{100}\)
⇒ x – y = 10 ……(iv)
ସମୀକରଣ (i) ଓ (iv)କୁ ଯୋଗକଲେ, 2x = 60 ⇒ x = 30
ସମୀକରଣ (i)ରେ x = 30 ସ୍ଥାପନ କଲେ, 30 + y = 50 ⇒ y = 20
∴ ସଂଖ୍ୟାଦ୍ବୟ 30 ଓ 20 ।

Question 20.
ଗୋଟିଏ ଭଗ୍ନ ସଂଖ୍ୟାର ଲବ ଓ ହରକୁ ଯୋଗକରି ଯୋଗଫଳର ଏକ-ତୃତୀୟାଂଶ ନେଲେ, ତାହା ହରଠାରୁ 4 ଊଣା ହୁଏ ଓ ହରରେ 1 ଯୋଗକରି ଭଗ୍ନ ସଂଖ୍ୟାଟିକୁ ଲଘିଷ୍ଠ ଆକାରରେ ଲେଖୁଲେ ତାହା \(\frac{1}{4}\) ହୁଏ । ଭଗ୍ନ ସଂଖ୍ୟାଟି କେତେ ?
ସମାଧାନ :
ମନେକର ଭଗ୍ନସଂଖ୍ୟାଟି \(\frac{x}{y}\), ଯାହାର ଲବ x ଏବଂ ହର y ।
ପ୍ରଶ୍ନନୁସାରେ, ଲବ ଓ ହରକୁ ଯୋଗକରି ଯୋଗଫଳର ଏକତୃତୀୟାଂଶ ନେଲେ ତାହା ହରଠାରୁ 4 ଊଣା ହୁଏ ।
\(\frac{1}{3}\)(x+y) = y – 4 ⇒ x + y = 3y – 12 ⇒ x – 2y= – 12 …….. (i)
ପୁନଶ୍ଚ ହରରେ 1 ଯୋଗକରି ଭଗ୍ନାଂଶଟିକୁ ଲଘିଷ୍ଠ ଆକାରକୁ ଆଣିଲେ ତାହା \(\frac{1}{4}\) ହୁଏ ।
\(\frac{x}{y+1}=\frac{1}{4}\) ⇒ 4x = y + 1 ⇒ 4x – y = 1 ……….(ii)
BSE Odisha 10th Class Maths Solutions Algebra Chapter 1 ସରଳ ସହସମୀକରଣ Ex 1(c) -16
‘y’ ର ମାନ ସମୀକରଣ (i) ରେ ପ୍ରୟୋଗ କଲେ, x – 2 × 7 = -12
⇒ x – 14 = -12 ⇒ x = 2
∴ ଭଗ୍ନାଂଶଟି \(\frac{x}{y}=\frac{2}{7}\)

CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b)

Odisha State Board Elements of Mathematics Class 11 Solutions CHSE Odisha Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b) Textbook Exercise Questions and Answers.

CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Exercise 11(b)

Question 1.
Fill in the blanks in each of the following, using the answers given against each of them :
(a) The slope and x-intercept of the line 3x – y + k = 0 are equal if k = _________ . (0, -1, 3, -9)
Solution:
-9

(b) The lines 2x – 3y + 1 = 0 and 3x + ky – 1=0 are perpendicular to each other if k = ___________ . (2, 3, -2, -3)
Solution:
2

(c) The lines 3x + ky – 4 = 0 and k – Ay – 3x = 0 are coincident if k = _____________. (1, -4, 4, -1)
Solution:
4

(d) The distance between the lines 3x – 1 = 0 and x + 3 = 0 is _________ units. (4, 2, \(\frac{8}{3}\), \(\frac{10}{3}\))
Solution:
\(\frac{10}{3}\)

(e) The angle between the lines x = 2 and x – √3y + 1 = 0 is _________. (30°, 60°, 120°, 150°)
Solution:
60°

CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b)

Question 2.
State with reasons which of the following are true or false :
(a) The equation x = k represents a line parallel to x – axis for all real values of k.
Solution:
False. As the line x = k is parallel to y- axis for all values of k.

(b) The line, y + x + 1 = 0 makes an angle 45° with y – axis.
Solution:
y + x + 1 = 0
∴ Its slope = -1 = tan 135°
∴ It makes 45° with y – axis, as it makes 135° with x – axis. (True)

(c) The lines represented by 2x – 3y + 1 = 0 and 3x + 2y – k = 0 are perpendicular to each other for positive values of k only.
Solution:
2x – 3y + 1 = 0, 3x + 2y – k = 0
∴ \(m_1 m_2=\frac{2}{3} \times \frac{(-3)}{2}=-1\)
∴ The lines are perpendicular to each other for + ve values of k only. (False)

(d) The lines represented by px + 2y – 1 = 0 and 3x + py + 1 = 0 are not coincident for any value of ‘p’.
Solution:
px + 2y – 1 = 0, 3x + py + 1=0
∴ \(\frac{p}{3}=\frac{2}{p}=\frac{-1}{1} \Rightarrow p^2=6\)
and p = -3 or -2
There is no particular value of p for which \(\frac{a_1}{a_2}=\frac{b_1}{b_2}=\frac{c_1}{c_2}\) (True)

(e) The equation of the line whose x and y – intercepts are 1 and -1 respectively is x – y + 1 = 0.
Solution:
Equation of the line whose intercepts 1 and -1 is \(\frac{x}{1}+\frac{y}{-1}\) = 1
or, x – y = 1 (False)

(f) The point (-1, 2) lies on the line 2x + 3y – 4 = 0.
Solution:
Putting x = – 1, y = 2
we have 2 (- 1) + 3 × 2 – 4
= -2 + 6 – 4 = 0
∴ The point (-1, 2) lies on the line 2x + 3 – 4 = 0 (True)

(g) The equation of a line through (1, 1) and (-2, -2) is y = – 2x.
Solution:
The equation of the line through (1, 1) and (-2, -2) is y – y1 = \(\frac{y_2-y_1}{x_2-x_1}\) (x – x1)
or, y – 1 = \(\frac{-2-1}{-2-1}\) (x – 1)
or, y – 1 = x – 1
or, x – y = 0 (False)

(h) The line through (1, 2) perpendicular to y = x is y + x – 2 =0.
Solution:
The slope of the line y = x is 1.
∴ The slope of the line perpendicular to the above line is -1.
∴ The equation of the line through (1, 2) having slope – 1 is y – y1 = m(x – x1)
or, y – 2 = -1 (x – 1)
or, y – 2= -x + 1
or, x + y = 3 (False)

(i) The lines \(\frac{x}{a}+\frac{y}{b}\) = 1 and \(\frac{y}{a}-\frac{x}{b}\) = 1 are intersecting but not perpendicular to each other.
Solution:
\(\frac{x}{a}+\frac{y}{b}\) = 1 and \(\frac{y}{a}-\frac{x}{b}\) = 1
∴ \(m_1 m_2=\frac{\left(-\frac{1}{a}\right)}{\frac{1}{b}} \times \frac{\left(-\frac{1}{b}\right)}{\left(-\frac{1}{a}\right)}=-1\)
∴ The lines intersect and are perpendicular to each other. (False)

(j) The points (1, 2) and (3, – 2) are on the opposite sides of the line 2x + y = 1.
Solution:
2x + y = 1
Putting x = 1, y = 2,
we have 2 × 1 + 2 = 4 > 1
Putting x – 3, y = -2,
we have 2 × 3 – 2 – 4 > 1
∴ Points (1, 2) and (3, – 2) lie on the same side of the line 2x + y = 1 (False)

Question 3.
A point P (x, y) is such that its distance from the fixed point (α, 0) is equal to its distance from the y – axis. Prove that the equation of the locus is given by, y2 = α (2x – α).
Solution:
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b)

Question 4.
Find the locus of the point P (x, y) such that the area of the triangle PAB is 5, where A is the point (1, -1) and B is the tie point (5, 2).
Solution:
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b) 1
= \(\frac{1}{2}\) (-3x + 4y + 7) = 5
or, – 3x + 4y + 7 = 10
or, 3x – 4y + 3 =0 which is the locus of the point P (x, y).

CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b)

Question 5.
A point is such that its distance from the point (3, 0) is twice its distance from the point (-3, 0). Find the equation of the locus.
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b) 2

Question 6.
Obtain the equation of straight lines:
(a) Passing through (1, – 1) and making an angle 150°.
Solution:
The slope of the line
= tan 150° = –\(\frac{1}{\sqrt{3}}\)
∴ The equation of the line is y – y1 = m(x – x1)
or, y + 1 = –\(\frac{1}{\sqrt{3}}\) (x – 1)
or, y√3 + √3 = -x + 1
or, x + y√3 + √3 – 1 = 0

(b) Passing through (-1, 2) and making intercept 2 on the y-axis.
Solution:
Let the equation of the line be
y – mx + c or, y = mx + 2
∴ As the line passes through (-1, 2)
we have 2 = – m + 2, or, m = 0
∴ Equation of the line is y = 2.

(c) Passing through the points (2, 3) and (-4, 1).
Solution:
The equation of the line is
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b) 3

(d) Passing through (- 2, 3) and a sum of whose intercepts in 2.
Solution:
Let the equation of the line be \(\frac{x}{a}+\frac{y}{b}\) = 1 where a + b = 2     …….(1)
Again, as the line passes through the point (-2, 3), we have \(\frac{-2}{a}+\frac{3}{b}\) = 1      ………(2)
From (1), we have a= 2 – b
∴ From (2) \(\rightarrow \frac{-2}{2-b}+\frac{3}{b}=1\)
or, – 2b + 6 – 3b = (2 – b)b
or, 6 – 5b = 2b – b2
or, b2 – 7b + 6 = 0
or, (b – 6)(b – 1) = 0
∴ b = 6, 1
∴ a =2 – b = 2 – 6 = -4
or, 2 – 1 = 1
∴ Equation of the lines are \(\frac{x}{-4}+\frac{y}{6}\) = 1 or \(\frac{x}{1}+\frac{y}{1}\) = 1
i, e. -3x + 2y = 12 or, x + y = 1

(e) Whose perpendicular distance from the origin is 2 such that the perpendicular from the origin has indication 150°.
Solution:
Here p = 2, α = 150°
The equation of the line in normal form is x cos α + y sin α = p
or, x cos 150° + y sin 150° = 2
or, \(\frac{-x \sqrt{3}}{2}+y \cdot \frac{1}{2}\) = 2
or, -x √3 + y = 4
or, x√3 – y + 4 = 0

(f) Bisecting the line segment joining (3, – 4) and (1, 2) at right angles.
Solution:
The slope of the line \(\overline{\mathrm{AB}}\) is
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b) 4

(g) Bisecting the line segment joining, (a, 0) and (0, b) at right angles.
Solution:
Refer to (f)

(h) Bisecting the line segments joining (a, b), (a’, b’) and (-a, b), (a’, -b’).
Solution:
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b) 5

(i) Passing through the origin and the points of trisection of the portion of the line 3x + y – 12 = 0 intercepted between the coordinate axes.
Solution:
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b) 6
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b) 7

(j) Passing through (-4, 2) and parallel to the line 4x – 3y = 10.
Solution:
Slope of the line 4x – 3y = 10 is \(\frac{-4}{-3}=\frac{4}{3}\)
∴ The slope of the line parallel to the above line is \(\frac{4}{3}\).
∴ Equation of the line through (- 4, 2) and having slope \(\frac{4}{3}\) is y – y1 = m(x – x1)
or, y – 2 = \(\frac{4}{3}\) (x + 4)
or, 3y – 6 = 4x + 16
or, 4x – 3y + 22 = 0

(k) Passing through the point (a cos3 θ, a sin3 θ) and perpendicular to the straight line x sec θ + y cosec θ = α.
Solution:
The slope of the line x sec θ + y cosec θ = a is \(\frac{-\sec \theta}{{cosec} \theta}\) = -tanθ
∴ Slope of the required line  = cot θ
∴ Equation of the line through (a cos3 θ, a sin3 θ) is y – y1 = m(x – x1)
or, y – a sin3 θ = cot θ(x – a cos3 θ)
or, y – a sin3 θ = \(\frac{\cos \theta}{\sin \theta}\) (x – a cos3 θ)
or y sin θ – a sin4 θ = x cos  θ – a cos4 θ
or (x cos θ – y sin θ) + a(sin4 θ – cos4 θ) = 0

(l) Which passes through the point (3, -4) and is such that its portion between the axes is divided at this point internally in the ratio 2: 3.
Solution:
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b) 8
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b) 9

(m) which passes through the point (α, β) and is such that the given point bisects its portion between the coordinate axis.
Solution:
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b) 10
x = 2α , y = 2β
∴ Equation of the line \(\overleftrightarrow{\mathrm{AB}}\) is \(\frac{x}{2 \alpha}+\frac{y}{2 \beta}\) = 1(Intercept form)

CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b)

Question 7.
(a) Find the equation of the lines that is parallel to the line 3x + 4y + 7 = 0 and is at a distance 2 from it.
Solution:
3x + 4y + 7 = 0
or, \(\frac{3 x}{5}+\frac{4 y}{5}+\frac{7}{5}\) = 0(Normal form)
∴ Equation of the lines parallel to the above line and 2 units away from it are \(\frac{3 x}{5}+\frac{4 y}{5}+\frac{7}{5}\) ± 2 = 0
or, 3x + 4y + 7 ± 10 = 0
∴ 3x + 4y + 17 = 0 and 3x + 4y – 3 = 0

(b) Find the equations of diagonals of the parallelogram formed by the lines ax + by = 0, ax + by + c = 0, lx + my = 0, and lx + my + n = 0. What is the condition that this will be a rhombus?
Solution:
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b) 11
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b) 12
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b) 13
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b) 14
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b) 15
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b) 16

(c) Find the equation of the line passing through the intersection of 2x – y – 1 = 0 and 3x – 4y + 6 = 0 and parallel to the line x + y – 2 = 0.
Solution:
Let the equation of the required line be (2x – y – 1) + λ(3x – 4y + 6) = 0
or, x(2 + 3λ) + λ(-1 – Aλ) + 6λ – 1 = 0
As this line is parallel to the line x + y – 2 = 0
we have their slopes are equal.
∴ \(-\left(\frac{2+3 \lambda}{-1-4 \lambda}\right)=\frac{-1}{1}\)
or, 2 + 3λ = -1 – 4λ
or, 7λ = -3 or, λ = \(\frac{-3}{7}\)
∴ Equation of the line is (2x – y – 1) – \(\frac{3}{7}\) (3x – 4y + 6) = 0
or, 14x – 7y – 1 – 9x + 12y – 18 = 0
or, 5x + 5y – 25= 0
or, x + y = 5

(d) Find the equation of the line passing through the point of intersection of lines x + 3y + 2 = 0 and x – 2y – 4 = 0 and perpendicular to the line 2y + 5x – 9 = 0.
Solution:
Let the equation of the line be (x + 3y + 2) + λ(x – 2y – 4) = 0
or, x(1 + λ) + y(3 – 2λ) + 2 – 4λ = 0
As this line is perpendicular to the line 2y + 5x – 9 = 0.
We have the product of their slopes is -1.
∴ \(\frac{1+\lambda}{3-2 \lambda} \times \frac{5}{2}\) = -1
or, 5 + 5λ = – 6 + 4λ
or, λ = -6 – 5 = -11.
∴ Equation of the required line is (x + 3y + 2) – 11(x – 2y – 4) = 0
or, x + 3y + 2- 11x + 22y + 44 = 0
or, – 10x + 25y + 46 = 0
or, 10x – 25y – 46 = 0

(e) Find the equation of the line passing through the intersection of the lines x + 3y – 1 = 0 and 3x – y + 1 = 0 and the centroid of the triangle whose vertices are the points (3, -1) (1, 3) and (2, 4).
Solution:
Let the equation of the required line (x + 3y – 1) + λ(3x – y + 1) = 0   … (1)
Again, the centroid of the triangle with vertices (3, – 1), (1, 3), and (2, 4) is \(\left(\frac{3+1+2}{3}, \frac{-1+3+4}{3}\right)\) = (2, 2)
As line (1) passes through (2, 2), we have (2 + 6 – 1) +1(6 – 2 + 1) = 0
or, 7 + 5λ = 0 or, λ = \(\frac{-7}{5}\)
∴ Equation of the line (x + 3y – 1) – \(\frac{7}{5}\) (3x – y + 1) = 0
or, 5x + 15y – 5 – 21x + 7y – 7 = 0
or, 22y – 16x – 12 = 0
or, 11y – 8x – 6 = 0
or, 8x – 11y + 6 = 0

Question 8.
If lx + my + 3 = 0 and 3x – 2y – 1 = 0 represent the same line, find the values of l and m.
Solution:
lx + my + 3 = 0 and 3x – 2y – 1 = 0 represents the same line
∴ \(\frac{l}{3}=\frac{m}{-2}=\frac{3}{-1}\)
∴ l = -9, m = 6

CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b)

Question 9.
Find the equation of sides of a triangle whose vertices are at (1, 2), (2, 3), and (-3, -5).
Solution:
Equation of \(\overline{\mathrm{AB}}\) is \(y-y_1=\frac{y_2-y_1}{x_2-x_1}\left(x-x_1\right)\)
\(y-2=\frac{3-2}{2-1}(x-1)\)
or, y – 2 = x – 1
or, x – y + 1 = 0
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b) 17
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b) 18

Question 10.
Show that origin is within the triangle whose sides are given by equations, 3x – 2y = 1, 5x + 3y + 11 = 0, and x – 7y + 25 = 0.
Solution:
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b) 19
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b) 20
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b) 21
∴ The origin lies within the triangle ABC.

Question 11.
(a) Find the equations of straight lines passing through the point (3, -2) and making an angle 45° with the line 6x + 5y = 1.
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b) 22
or, 11x – y = 35, x + 11y + 19 = 0

(b) Two straight lines are drawn through the point (3, 4) inclined at an angle 45° to the line x – y – 2 = 0. Find their equations and obtain area included by the above three lines.
Solution:
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b) 23
Slope of L2 = 0
Then as L2 ⊥ L3
Slope of L3 = ∞
∴ Equation of L2 is
y – y1 =m(x – x1)
or, y – 4 = 0(x – 3) = 0
or, y = 4
∴ Equation of L3 is y – 4 = ∞ (x – 3)
or, x – 3 = 0 or, x = 3
∴ Sloving L1 and L2, we have
x – y – 2 = 0, y = 4
or, x = 6
The coordinates of A are (6, 4).
Again solving L1 and L3, we have
x – y – 2 = 0, x = 3
or, y = x – 2 = 3 – 2 = 1
∴ The coordinates of B are (3, 1).
Area of the triangle PAB is
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b) 24

(c) Show that the area of the triangle formed by the lines given by the equations y = m1x + c1,y = m2x + c2, and x = 0 is \(\frac{1}{2} \frac{\left(c_1-c_2\right)^2}{\left[m_2-m_1\right]}\)
Solution:
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b) 25
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b) 26

CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b)

Question 12.
Find the equation of lines passing through the origin and perpendicular to the lines 3x + 2y – 5 = 0 and 4x + 3y = 7. Obtain the coordinates of the points where these perpendiculars meet the given lines. Prove that the equation of a line passing through these two points is 23x + 11y – 35 = 0.
Solution:
The slopes of the line 3x + 2y – 5 = 0 and 4x + 3y = 7 are \(\frac{-3}{2}\) and \(\frac{-4}{3}\)
∴ Slopes of the lines perpendicular to the above lines are \(\frac{2}{3}\) and \(\frac{3}{4}\)
∴ Equation of the lines through the origin and having slopes \(\frac{2}{3}\) and \(\frac{3}{4}\)
y = \(\frac{2x}{3}\) and y = \(\frac{3x}{4}\)
Now solving 3x + 2y – 5 = 0 and y = \(\frac{2x}{3}\)
we have 3x + \(\frac{4x}{3}\) – 5 = 0
or, 9x + 4x – 15 = 0
or, x = \(\frac{15}{13}\)
∴ y = \(\frac{2 x}{3}=\frac{2}{3} \times \frac{15}{13}=\frac{10}{13}\)
∴ The perpendicular y = \(\frac{2 x}{3}\) meets the line 3x + 2y – 5 = 0 at \(\left(\frac{15}{13}, \frac{10}{13}\right)\)
Again, solving 4x + 3y = 7 and y = \(\frac{3 x}{4}\)
we have 4x + 3 × \(\frac{3 x}{4}\) = 7
or, 16x + 9x = 28 or, x = \(\frac{28}{25}\)
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b) 27
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b) 28

Question 13.
(a) Find the length of a perpendicular drawn from the point (-3, -4) to the straight line whose equation is 12x – 5y + 65 = 0.
Solution:
The length of the perpendicular drawn from the point (- 3, -4) to the straight line 12x – 5y + 65 = 0 is
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b) 29

(b) Find the perpendicular distances of the point (2, 1) from the parallel lines 3x – 4y + 4 = 0 and 4y – 3x + 5 = 0. Hence find the distance between them.
Solution:
The distance of the point (2, 1) from the line 3x – 4y + 4 = 0 is \(\left|\frac{3 \times 2-4 \times 1+4}{\sqrt{9+16}}\right|=\frac{6}{5}\)
Again distance of the point (2, 1) from the line 4y – 3x + 5 = 0 is
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b) 30

(c) Find the distance of the point (3, 2) from, the line x + 3y – 1 = 0, measured parallel to the line 3x – 4y + 1 = 0
Solution:
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b) 31
Let the coordinates of M be (h, k).
As \(\overline{\mathrm{PM}} \| \mathrm{L}_1\), We have their slopes are equal.
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b) 32

(d) Find the distance of the point (-1, -2) from the line x + 3y – 7 = 0, measured parallel to the line 3x + 2y – 5 = 0
Solution:
Slope of the line 3x + 2y – 5 = 0 is \(\left(-\frac{3}{2}\right)\)
Equation of the line through (-1, -2) and parallel to this line is y + 2 = – \(\frac{3}{2}\) (x + 1)
⇒ 2y + 4 = -3x – 3
⇒ 3x + 2y + 7 = 0 …(1)
Given line is : x + 3y – 7 = 0    ….(2)
from (1) and (2) we get 7y – 28 = 0 Py = 4 and x = \(-\frac{35}{7}\) = -5
Thus the required distance is \(\sqrt{(-1+5)^2+(-2-4)^2} \quad=\sqrt{16+36}\)
= √52 = 2√3 units.

(e) Fine the distance of the line passing through the points (a cos α, a sin α) and (a cos β, a sin β) from the origin.
Solution:
The equation of the line passing through the points (a cos α, a sin α) and (a cos β, a sin β) is y – y1 = \(\frac{y_2-y_1}{x_2-x_1}\) x – x1
or, y – a sin α
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b) 33
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b) 34

Question 14.
Find the length of perpendiculars drawn from the origin on the sides of the triangle whose vertices are A( 2, 1), B (3, 2), and C (- 1, -1).
Solution:
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b) 35
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b) 36

CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b)

Question 15.
Show that the product of perpendicular from the points \(\left(\pm \sqrt{a^2-b^2}, 0\right)\) upon the straight line \(\frac{x}{a}\) cos θ + \(\frac{y}{b}\) sin θ = 1 is b2
Solution:
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b) 37
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b) 38

Question 16.
Show that the lengths of perpendiculars drawn from any point of the straight line 2x + 11y – 5 = 0 on the lines 24x + 7y – 20 = 0 and 4x – 3y – 2 = 0 are equal to each other.
Solution:
Let P(h, k) is any point on the line
2k + 11y – 5 = 0
∴ 2h + 11k – 5 = 0
Now the length of the perpendicular from P on the line 24x + 7y – 20 = 0 is
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b) 39
Clearly d1 = d2

Question 17.
If p and p’ are the length of perpendiculars drawn from the origin upon the lines x sec α + y cosec α = 0 and x cos α – y sin α – a cos 2α = 0
Prove that 4p2 + p’2 = a2
Solution:
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b) 40

Question 18.
Obtain the equation of the lines passing through the foot of the perpendicular from (h, k) on the line Ax + By + C = 0 and bisect the angle between the perpendicular and the given line.
Solution:
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b) 41
Slope of the line L is \(\frac{-\mathrm{A}}{\mathrm{B}}\)
∴ Slope of the line \(\overline{\mathrm{PM}} \text { is } \frac{\mathrm{B}}{\mathrm{A}}\)
∴ Equation of the line \(\overline{\mathrm{PM}}\) is y – y1 = m(x – x1)
or, y – k = \(\frac{\mathrm{B}}{\mathrm{A}}\) (x – h)
or, Ay – Ak =Bx – Bh
or, Bx – Ay + Ak – Bh = 0
∴ Equation of the bisectors of the angles between the lines L and \(\overline{\mathrm{PM}}\) is
\(\frac{\mathrm{A} x+\mathrm{B} y+\mathrm{C}}{\sqrt{\mathrm{A}^2+\mathrm{B}^2}}=\pm \frac{\mathrm{B} x-\mathrm{A} y+\mathrm{A} k-\mathrm{B} h}{\sqrt{\mathrm{B}^2+\mathrm{A}^2}}\)
or, Ax + By + C = ± (Bx – Ay +Ak – Bh)

Question 19.
Find the direction in which a straight line must be drawn through the point(1, 2) such that its point of intersection with the line x + y – 4 = 0 is at a distant \(\frac{1}{3} \sqrt{6}\) from this point.
Solution:
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b) 42
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b) 43
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b) 44

Question 20.
A triangle has its three sides formed by the lines x + y = 3, x + 3y = 3, and 3x + 2y = 6. Without solving for the vertices, find the equation of its altitudes and also calculate the angles of the triangle.
Solution:
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b) 45
or 1 + 3λ = – 3 – 6λ
or 9λ = – 4 or , λ = \(\frac{-4}{9}\)
∴ Equation of \(\overline{\mathrm{AD}}\) is (x + y – 3) – \(\frac{4}{9}\) (3x + 2y – 6) = 0
or, 9x + 9y – 27 – 12x – 8y + 24 = 0
or, -3x + y – 3 = 0
or, 3x – y + 3 = 0
Let the equation of \(\overline{\mathrm{BE}}\) be (x + y – 3) + 1(x + 3y – 3) = 0
or, x(1 + λ) + y( 1 + 3λ) – 3 – 3λ = 0
As \(\overline{\mathrm{BE}} \perp \overline{\mathrm{AC}}\)
we have \(\frac{1+\lambda}{1+3 \lambda} \times \frac{3}{2}\) = -1
or, 3 + 3λ = -2 – 6λ
or, 9λ = – 5 or λ = \(\frac{-5}{9}\)
∴ Equation of \(\overline{\mathrm{BE}}\) is (x + y – 3) – \(\frac{5}{9}\) (x + 3y – 3) = 0
or 9x + 9y – 27 – 5x – 15y + 15 = 0
or, 4x – 6y – 12 = 0
or, 2x – 3y – 6 = 0
Let the equation of \(\overline{\mathrm{CE}}\) be (3x + 2y – 6) + λ (x + 3y – 3) = 0
x(3 + λ) + y (x + 3λ) – 6 – 3λ = 0
As \(\overline{\mathrm{CF}} \perp \overline{\mathrm{AB}} .\)
we have \(\frac{3+\lambda}{2+3 \lambda}\) × 1 = -1
or, 3 + λ = -2 – 3λ
or, 4λ = -2 – 3 = -5
or, λ = \(\frac{-5}{4}\)
∴ Equation of is \(\overline{\mathrm{CF}}\) (3x + 2y – 6) \(\frac{-5}{4}\) (x + 3y – 3) = 0
or, 12x + 8y – 24 – 5x – 15y + 15 =0
or, 7x – 7y – 9 = 0
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b) 46
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b) 47

CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b)

Question 21.
A triangle has its vertices at P(1, -1), Q(3, 4) and R(2, 5). Find the equation of altitudes through P and Q and obtain the coordinates of their point of intersection. (This point is called the ortho-center of the triangle.)
Solution:
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b) 48
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b) 49

Question 22.
(a) Show that the line passing through (6, 0) and (-2, -4) is concurrent with the lines
2x – 3y – 11 = 0 and 3x – 4y = 16
Solution:
The equation of the line through (6,0) and (-2, -4) is
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b) 50

(b) Show that the lines lx + my + n = 0 mx + ny + 1 = 0 and nx + ly + m = 0 are concurrent, l + m + n = 0
Solution:
As the lines
lx + my + n = 0
mx + ny + 1 = 0
and nx + ly + m = 0 are concurrent.
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b) 51

Question 23.
Obtain the equation of the bisector of the acute angle between the pair of lines.
(a) x + 2y = 1, 2x + y + 3 = 0
Solution:
Equation ofthe bisectors ofthe angles between the lines x + 2y – 1 = 0 and 2x + y + 3 = 0 are \(\frac{x+2 y-1}{\sqrt{1^2+2^2}}=\pm \frac{2 x+y+3}{\sqrt{2^2+1^2}}\)
or, x + 2y – 1 = ± (2x + y + 3)
∴ x + 2y – 1 = 2x + y + 3 and
x + 2y – 1= -2x – y – 3
∴ x – y + 4 = 0 and 3x + 3y + 2 = 0
Let θ be the angle between x + 2y – 1 = 0 and x – y + 4 = 0
∴ tan θ = \(\frac{a_1 b_2-a_2 b_1}{a_1 a_2+b_1 b_2}\)
\(=\frac{1 \cdot(-1)-(+1) \cdot 2}{1 \cdot 1+2(-1)}\)
\(=\frac{-1-2}{1-2}=\frac{-3}{-1}=3\)
sec2 θ = 1 + tan2 θ = 1 + 9 = 10
cos2 θ = 1/10
cos θ = \(\frac{1}{\sqrt{10}}<\frac{1}{\sqrt{2}}\) ⇒ θ > 45°
∴ x – y + 4 = 0 is the obtuse angle bisector.
⇒ 3x + 3y + 2 = 0 is acute angle bisector.

(b) 3x – 4y = 5, 12y – 5x = 2
Solution:
Given equation of lines are
3x – 4y – 5 = 0    …..(1) and  5x – 12y + 2 = 0     ……(2)
Equation of bisectors of angles between these Unes are:
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b) 52

Question 24.
(a) Find the coordinates of the center of the inscribed circle of the triangle formed by the line x cos α + y sin α = p with the coordinate axes.
Solution:
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b) 53
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b) 54
\(\left(\frac{p}{\sin \alpha+\cos \alpha+1}, \frac{p}{\sin \alpha+\cos \alpha+1}\right)\)

(b) Find the coordinates of the circumcentre and incentre of the triangle formed by the lines 3x – y = 5, x + 2y = 4, and 5x + 3y + 1 = 0.
Solution:
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b) 55
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b) 56
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b) 57
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b) 58

CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b)

Question 25.
The vertices B, and C of a triangle ABC lie on the lines 3y = 4x and y = 0 respectively, and the side \(\overline{\mathbf{B C}}\) passes through the point (2/3, 2/3). If ABOC is a rhombus, where O is the origin, find the equation of \(\overline{\mathbf{B C}}\) and also the coordinates of A.
Answer:
Let the coordinates of C be (a, 0) so that the length of the side of the rhombus is ‘a’
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b) 59
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b) 60
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b) 61

Question 26.
Find the equation of the lines represented by the following equations.
(a) 4x2 – y2 = 0
Solution:
4x2 – y2 = 0
or, (2x + y)(2x – y) = 0
∴ 2x + y = 0 and 2x – y = 0 are the two separate lines.

(b) 2x2 – 5xy – 3y2
Solution:
2x2 – 5xy – 3y2
or, 2x2 – 6xy + xy – 3y2 = 0
or, 2x(x – 3y) + y(x – 3y) = 0
or, (x – 3y)(2x + y) = 0
∴ x – 3y = 0 and 2x + y = 0 are the two separate lines.

(c) x2 + 2xy sec θ + y2 = 0
Solution:
x2 + 2xy sec θ + y2 = 0
∴ a = 1, b = 2y sec θ, c = y2
x = \(\frac{-b \pm \sqrt{b^2-4 a c}}{2 a}\)
= \(\frac{2 y \sec \theta \pm \sqrt{4 y^2 \sec ^2 \theta-4 y^2}}{2}\)
= \(\frac{-2 y \sec \theta \pm 2 y \tan \theta}{2}\)
= y (- sec θ ± tan θ)
∴ x = y (- sec θ + tan θ) and x – y (- sec θ – tan θ) are the two separate lines.

(d) 3x2 + 4xy = 0
Solution:
3x2 + 4xy = 0
or x (3x + 4y) = 0
∴ x = 0 and 3x + 4y = 0 are the two separate lines.

Question 27.
From the equations which represent the following pair of lines.
(a) y = mx; y = nx
Solution:
y – mx = 0, y – nx = 0
or (y – mx) (y – nx) = 0
or, y2 – nxy – mxy + mnx2 = 0
or, y2 – xy (m + n) + mnc2 = 0 which is the equation of a pair of lines.

(b) y – 3x = 0 ; y + 3x = 0
Solution:
y – 3x = 0, y + 3x = 0
∴ (y – 3x) (y + 3x) = 0
or, y2 – 9x2 = 0 which is the equation of a pair of lines.

(c) 2x – 3y + 1 = 0 ; 2x + 3y + 1 = 0
Solution:
2x – 3y + 1 = 0; 2x + 3y + 1 =0
or, (2x – 3y + 1)(2x + 3y + 1) = 0
or, (2x + 1)2 – 9y2 = 0
or, 4x2 + 1 + 4x – 9y2 = 0
or, 4x2 – 9y2 + 4x + 1= 0 which represents a pair of lines.

(d) x = y. x + 2y + 5 = 0
Solution:
x = y, x + 2y + 5 = 0
∴ (x – y) (x + 2y + 5) = 0
or, x2 + 2xy + 5x – xy – 2y2 – 5y =0
or, x2 – 2y2 + xy + 5x – 5y = 0 which represents a pair of lines.

Question 28.
Which of the following equations represents a pair of lines?
(a) 2x2 – 6y2 + 3x +  y + 1 = 0
Solution:
a = 2, b = -6, 2g = 3
2f = 1, c = 1
∴ g = \(\frac{3}{2}\), f = \(\frac{1}{2}\), h = 0
∴ abc + 2fgh – ah2 – bg2 – ch2
= 2(-6). 1 + 2 × \(\frac{1}{2}\) × \(\frac{3}{2}\) – 0 – (-6) × \(\frac{9}{4}\) – 1 × 0
= -12 + \(\frac{3}{2}\) + \(\frac{27}{2}\) = \(\frac{6}{2}\) = 3 ≠ 0
∴ The given equation does not represent a pair or lines.

(b) 10x2 – xy – 6y2 – x + 5y – 1 = 0
Solution:
a = 10. 2h = 1
B = -6, 2g = -1
2f = 5. C= -1
∴ h = –\(\frac{1}{2}\), g = –\(\frac{1}{2}\) , f = \(\frac{5}{2}\)
∴ abc + 2fgh – ah2 – bg2 – ch2
= 10(-6)(-1) + 2 × \(\frac{5}{2}\) × (-\(\frac{1}{2}\)) × (-\(\frac{5}{2}\)) – 10 × \(\frac{2.5}{4}\) – (-6)\(\frac{1}{4}\) – (-1)\(\frac{1}{4}\)
= 60 + \(\frac{5}{4}\) – \(\frac{250}{4}\) + \(\frac{6}{4}\) + \(\frac{1}{4}\)
= \(\frac{240+5+6-250+1}{4}=\frac{2}{4}\)
∴ The given equation does not represent a pair of lines.

(c) xy + x + y + 1 = 0
Solution:
xy + x + y + 1= 0
or, x(y + 1) + 1(y + 1 ) = 0
or (y + 1 )(x + 1) =0
∴ x + 1 = 0
and y + 1 = 0 are the two separate lines,
∴ The given equation represents a pair of lines.

CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b)

Question 29.
For what value of λ do the following equations represent pair of straight lines?
(a) λx2 + 5xy – 2y2 – 8x + 5y – λ = 0
Solution:
λx2 + 5xy – 2y2 – 8x + 5y – λ = 0
∴ a = λ, 2h = 5, b = -2, 2g = -8
2f = 5, c = -1
∴ h = \(\frac{5}{2}\), g = -4, f = \(\frac{5}{2}\)
As the given equation represent a pair of lines, we have abc + 2fgh – ah2 – bg2 – ch2 = 0
or, λ(-2)(-λ) + 2. \(\frac{5}{2}\) (-4). \(\frac{5}{2}\) -λ × \(\frac{25}{4}\) – (-2) (-4)2 – (-λ) × \(\frac{25}{4}\) = 0
or, 2λ2 – 50 – \(\frac{25 λ }{4}\) + 32 + \(\frac{25 λ }{4}\) = 0
or, 2λ2 = 18 or, λ2 = 9
λ = ±3

(b) x2 – 4xy – y2 +6x + 8y + λ = 0
Solution:
Here a = 1, 2h = -1, b = -1, 2g = 6, 2f = 8, c = τ
As the given equation represent a pair of lines, we have
abc + 2fgh – af2 – bg2 – ch2 = 0
⇒ (-1) τ + 2.4.3 (-2) – 1. 42 – (-1). 32 – τ(-2)2 = 0
⇒ -τ – 48 – 16 + 9 – 4τ = 0
⇒ -5τ – 55 = 0 ⇒ τ = -11

Question 30.
(a) Obtain the value of λ for which the pair of straight lines represented by 3x2 – 8xy + λy2 = 0 are perpendicular to each other.
Solution:
3x2 – 8xy + λy2 = 0
∴ a = 3. 2h = -8, b = λ
As the pair of lines are perpendicular to each other, we have a + b = 0.
or, 3 + λ = 0 – or, λ = -3

(b) Prove that a pair of lines through the origin perpendicular to the pair of lines represented by px2 – 2qxy + ry2 = 0 is given by rx2 – 2qxy + py2 = 0
Solution:
px2 – 2qxy + ry2 = 0
∴ a = p, b = 2qy, c = ry2
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b) 62

(c) Obtain the condition that a line of the pair of lines ax2 + 2hxy + by2 = 0,
(i) Coincides with
Solution:
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b) 63

(ii) is perpendicular to, a line of the pair of lines px2 + 2qxy + ry2 = 0
Solution:

CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b) 64

Question 31.
Find the acute angle between the pair of lines given by :
(a) x2 + 2xy – 4y2 = 0
Solution:
x2 + 2xy – 4y2 = 0
∴ a=1, 2h = 2, b = -4
∴ tan θ = \(\frac{\pm 2 \sqrt{h^2-a b}}{a+b}=\frac{\pm 2 \sqrt{1+4}}{1-4}\)
\(=\pm \frac{2 \sqrt{5}}{-3}=\mp \frac{2 \sqrt{5}}{3}\)
∴ The acute angle between the pair of lines is tan-1 \(\frac{2 \sqrt{5}}{3}\)

(b) 2x2 + xy – 3y2 + 3x + 2y + 1 = 0
Solution:
2x2 + xy – 3y2 + 3x + 2y + 1 = 0
∴ a = 2, 2h = 1, b = -3, 2g = 3 2f= 2, c = 1.
tan θ = \(\frac{\pm 2 \sqrt{h^2-a b}}{a+b}\)
\(=\pm \frac{2 \sqrt{\frac{1}{4}+6}}{2-3}=\pm \frac{2 \times 5}{2(-1)}\) = ± 5
∴ The acute angle is tan-1 5

(c) x2 + xy – 6y2 – x – 8y – 2 = 0
Solution:
Given Equation is x2 + xy – 6y2 – x – 8y – 2 = 0
here a = 1, 2h = 1, b = -6 thus if 0 is the acute angle between two lines then
tan θ = \(=\left|\frac{2 \sqrt{h^2-a b}}{a+b}\right|=\left|\frac{2 \sqrt{\frac{1}{4}+6}}{-5}\right|\)
= \(\left|\frac{2 \times 5}{-10}\right|\) = 1
∴ θ = 45°

Question: 32.
Write down the equation of the pair of bisectors of the following pair of lines :
(a) x2 – y2 = 0 ;
Solution:
x2 – y2 = 0
∴ a = 1, b = -1, h = 0
∴ The equation of the bisectors of the angles between the pair of lines are \(\frac{x^2-y^2}{a-b}=\frac{x y}{h}\)
or, \(\frac{x^2-y^2}{1+1}=\frac{x y}{0}\)
or, xy = 0

(b) 4x2 – xy – 3y2 = 0
Solution:
4x2 – xy – 3y2 = 0
∴ a = 4, 2h = -1, b = -3
∴ Equation of the pair of bisectors are \(\frac{x^2-y^2}{(a-b)}=\frac{x y}{h}\)
or, \(\frac{x^2-y^2}{7}=\frac{x y}{\left(-\frac{1}{2}\right)}\)
or, x2 – y2 = -14xy
or, x2 + 14xy – y2 = 0

(c) x2 cos θ + 2xy – y2 sin θ = 0
Solution:
x2 cos θ + 2xy – y2 sin θ = 0
∴ a = cos θ, 2h = 2, b = – sin θ
∴ Equation of the pair of bisectors are \(\frac{x^2-y^2}{a-b}=\frac{x y}{h}\)
or, \(\frac{x^2-y^2}{\cos \theta+\sin \theta}=\frac{x y}{1}\)
or, x2 – y2 = xy(cos θ + sin θ)

(d) x2 – 2xy tan θ – y2 = 0
Solution:
x2 – 2xy tan θ – y2 = 0
∴ a = 1, 2h = -2 tan θ, b = -1
∴ Equation of the pair of bisectors are \(\frac{x^2-y^2}{2}=\frac{x y}{-\tan \theta}\)
or, x2 – y2 = 2xy cot θ
or, x2 + 2xy cot θ – y2 = 0

Question 33.
If the pair of lines represented by x2 – 2pxy – y2 = 0 and x2 – 2qxy – y2 = 0 be such that each pair bisects the angle between the other pair, then prove that pq = -1.
Solution:
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b) 65

Question 34.
Transform the equation: x2 + y2 – 2x – 4y + 1 = 0 by shifting the origin to (1, 2) and keeping the axes parallel.
Solution:
x2 + y2 – 2x – 4y + 1 = 0     ……(1)
Let h = 1, k = 2
Taking x’ + h and y = y’ + k we have
(x’ + h)2 + (y’ + k)2 – 2(x’ + j) -4(y’ + k) + 1=0
or, (x + 1)2 + (y’ + 2)2 – 2(x’ + 1) – 4(y’+ 2) + 1=0
or, x‘2 + 1 + 2x’ + y‘2 + 4 – 4y’ – 2x’ – 2 – 4y’- 8 + 1 = 0
or, x‘2 + y’2 – 4 = 0
∴ The transformed equation is x2 + y2 = 4

Question 35.
Transform the equation: 2x2 + 3y2 + 4xy – 12x – 14y + 20 = 0. When referred to parallel axes through(2, 1).
Solution:
2x2 + 3y2 + 4xy – 12x – 14y + 20 = 0
Let h = 2, k = 1
Taking x = x’ + 1 and y = y’ + 1
we have
2(x’ + 2)2 + 3(y’ + 1)2 + 4(x’ + k)(y’ + 1) – 12 (x’ + 2)- 14 (y’ + 1) + 20 = 0
or, 2x‘2 + 8 + 8x’ + 3 + 6y’ + 3y’2 + 4x’y’ + 4x’ + 8y’ + 8 – 12x’ – 14y’ – 18 = 0
or, 2x‘2 + 3y’2 + 4x’y’ + 1=0
The transformed equation is
2x2 + 3y2 + 4xy + 1 = 0

CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 11 Straight Lines Ex 11(b)

Question 36.
Find the measure of rotation so that the equation x2 – xy + y2 = 5 when transformed does not contain xy- term.
Solution:
x2 – xy + y2 = 5
Taking x = x’ cos α – y’ sin α
y = x’ sin α – y’ cos α
We get (x’ cos α – y’ sin α)2 – (x’ cos α – y’ cos α) (x’ sin α + y’ cos α) + (x’ sin α + y’ cos α)2 = 5
⇒ x‘2 cos2 α + y‘2 sin2 α – 2x’y sin α.
cos α – x‘2 sin α. cos α – x’y cos2 α + x’y’ sin2 α + y‘2 sin α. cos α + x‘2 sin2 α + y‘2 cos2 α + 2x’y’ sin α cos α = 5
Given that the transformed equation does not xy term.
Hence the co-efficient of x’y’ is zero.
That is sin2 α – cos2 α = 0
⇒ sin2 α = cos2 α
⇒ tan2 α = 1 ⇒ tan α = 1 ⇒ α= 45°

Question 37.
What does the equation x + 2y – 10 =0 become when the origin is changed to (4, 3)?
Solution:
x + 2y – 10 = 0
Let h = 4, k = 3
Taking x = x’ + 4, y = y’ + 3
we have x’ + 4 + 2 (y’ + 3) – 10 = 0
or, x + 2y’ = 0
∴ The transformed equation is x + 2y = 0.

CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 8 Permutations and Combinations Ex 8(c)

Odisha State Board Elements of Mathematics Class 11 Solutions CHSE Odisha Chapter 8 Permutations and Combinations Ex 8(c) Textbook Exercise Questions and Answers.

CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 8 Permutations and Combinations Exercise 8(c)

Question 1.
Compute the following :
(i) 12C3
Solution:
12C3 = \(\frac{(12) !}{3 ! 9 !}=\frac{12 \cdot 11 \cdot 10}{3 \cdot 2}\) = 220

(ii) 15C12
Solution:
15C12 = \(\frac{(15) !}{(12) ! 3 !}=\frac{15 \cdot 14 \cdot 13}{3 \cdot 2}\)
= 5.7.13 = 455

(iii) 9C4 + 9C5
Solution:
9C4 + 9C5 = \(\frac{9 !}{4 ! 5 !}+\frac{9 !}{5 ! 4 !}\)
\(=\frac{9 \cdot 8 \cdot 7 \cdot 6}{4 \cdot 3 \cdot 2 \cdot 1}\) × 2 = 252

(iv) 7C3 + 6C4 + 6C3
Solution:
7C3 + 6C4 + 6C3 = 7C3 + 6C4 + 6C4-1
= 7C3 + 6+1C4 = 7C3 + 7C4
(∴ ncr + nCr-1– = n+1cr)
= 7C4 + 7C4-1 = 7+1C4
= 8C4 = \(\frac{8 !}{4 !(8-4) !}=\frac{8 \cdot 7 \cdot 6 \cdot 5}{4 \cdot 3 \cdot 2 \cdot 1}\) = 70

(v) 8C0 + 8C1 + …….. + 8c8
Solution:
8C0 + 8C1 + …….. + 8c8 = 28 = 256

CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 8 Permutations and Combinations Ex 8(c)

Question 2.
Solve :
(i) nC4 = nC11 ;
Solution:
nC4 = nC11 ;  (∴ n = 4 + 11 = 15)

(ii) 2nC3 : nC3 = 44: 5
Solution:
2nC3 : nC3 = \(\frac{44}{5}\)
⇒ \(\frac{2 n !}{2 n-3 !} / \frac{n !}{n-3 !}=\frac{44}{5}\)
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 8 Permutations and Combinations Ex 8(c)

Question 3.
Find n and r if nPr = 1680, nCr = 70.
Solution:
nPr = 1680, nCr = 70
∴ \(\frac{{ }^n \mathrm{P}_r}{{ }^n \mathrm{C}_r}=\frac{1680}{70}\)
or, r ! = 24 = 4!
∴ r = 4
Again, nCr = 70 or nC4 = 70
or, \(\frac{n !}{4 !(n-4) !}=70\)
or, n(n – 1) (n – 2) (n – 3)
= 70 × 4! = 7 × 10 × 4 × 3 × 2
= 8 × 7 × 6 × 5
or, n(n – 1) (n – 2) (n – 3)
or, 8(8 – 1) (8 – 2) (8 – 3)
∴ n = 8

Question 4.
How many diagonals can an n-gon(a polygon with n sides) have?
Solution:
A polygon of n – sides has n vertices.
∴ The number of st. lines joining the n-vertices is nC2.
∴ The number of diagonals is nC2 – n
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 8 Permutations and Combinations Ex 8(c) 1

Question 5.
If a set A has n elements and another set B has m elements, what is the number of relations from A to B?
Solution:
If |A| = n, |B| = m
then |A × B| = mn
∴ The number of possible subsets of
A × B = 2mn
∴ The number of relations from A to B is 2mn.

CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 8 Permutations and Combinations Ex 8(c)

Question 6.
From five consonants and four vowels, how many words consist of three consonants and two vowels?
Solution:
Words of consisting of 3 consonants and 2 vowels are to be formed from five consonants and 4 vowels.
∴ The number of ways = 5C3 × 4C2
Again, 5 letters can be arranged among themselves in 5! ways.
∴ The total number of ways
= 5C3 × 4C2 × 5! = 10 × 6 × 120 = 7200.

Question 7.
In how many ways can a committee of four gentlemen and three ladies be formed out of seven gentlemen and six ladies?
Solution:
A committee of 4 gentlemen and 3 ladies is to be formed out of 7 gentlemen and 6 ladies.
∴ The number of ways in which the committee can be formed.
7C4 × 6C3 = \(\frac{7 \cdot 6 \cdot 5}{3.2} \times \frac{6 \cdot 5 \cdot 4}{3 \cdot 2}\) = 700

Question 8.
A bag contains 4 black and 5 white balls out of which 6 balls are drawn arbitrarily. In how many ways can this be done? Find also the number of ways such that at least 3 black balls can be drawn.
Solution:
A bag contains 4 black and 5 white balls out of which 6 balls are drawn arbitrarily.
∴ The number of ways in which balls are drawn \({ }^9 \mathrm{C}_6=\frac{9 \cdot 8 \cdot 7}{3 \cdot 2 \cdot 1}\) = 84 as the total number of balls is 9. If at least 3 black balls are drawn, then the drawing can be made as follows.

Black(4) White(5)
3 3
4 2

The number of ways in which at least 3 black balls are drawn
= (4C3 × 5C3) + (4C4 × 5C2)
= (4 × 10) + (1 × 10) = 50

Question 9.
How many triangles can be drawn by joining the vertices of a decagon?
Solution:
A decagon has 10 vertices and 3 noncollinear points are required to be a triangle.
∴ The number of triangles formed by the joining of the vertices of a decagon is
10C3 = \(\frac{10 !}{3 ! 7 !}=\frac{10 \cdot 9 \cdot 8}{3 \cdot 2 \cdot 1}\) = 120

Question 9.
How many triangles can be drawn by joining the vertices and the center of a regular hexagon?
Solution:
A regular hexagon has six vertices. Triangles are to be formed by joining the vertices and center of the hexagon. So there is a total of 7 points. So the number of triangles formed.
7C3 = \(\frac{7 !}{3 ! 4 !}=\frac{7 \cdot 6 \cdot 5}{3 \cdot 2 \cdot 1}\) = 35
As the hexagon has 3 main diagonals, which pass through the center hence can not form 3 triangles.
∴ The required number of triangles 35 – 3 = 32

Question 11.
Sixty points lie on a plane, out of which no three points are collinear. How many straight lines can be formed by joining pairs of points?
Solution:
Sixty points lie on a plane, out of which no. 3 points are collinear. A straight line required two points. The number of straight lines formed by joining 60 points is
60C2 = \(\frac{60 !}{2 \times 58 !}=\frac{60 \times 59}{2}\) = 1770

Question 12.
In how many ways can 10 boys and 10 girls sit in a row so that no two boys sit together?
Solution:
10 boys and 10 girls sit in a row so that no two boys sit together. So a boy is to be seated between two girls or at the two ends of the row. So the boys are to be sitted in 11 positions in 11C10 ways. Again 10 boys and 10 girls can be arranged among themselves in 10! and 10! ways respectively.
∴ The total number of ways = 11C10 × 10! × 10! = (11)! × (10)!

Question 13.
In how many ways can six men and seven girls sit in a row so that the girls always sit together?
Solution:
Six men and seven girls sit in a row so that the girls always sit together. Considering the 7 girls as one person, there are a total of 7 persons who can sit in 7! ways. Again the 7 girls can be arranged among themselves in 7! ways.
∴ The total number of arrangements
= 7! × 7!
= (7!)2

CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 8 Permutations and Combinations Ex 8(c)

Question 14.
How many factors does 1155 have that are divisible by 3?
Solution:
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 8 Permutations and Combinations Ex 8(c) 2
∴ In order to be a factor of 1155 divisible by 3, we have to choose one or two of 5, 7, and 11 along with 3 or 3 alone.
∴ The number of ways = 3C1 + 3C2 + 3C0 = 23 – 1 = 7
∴ The number of factors is 7 excluding 1155 itself.

Question 15.
How many factors does 210 have?
Solution:
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 8 Permutations and Combinations Ex 8(c) 3
∴ We can choose at least one 2, 3, 5, or 7  to be a factor of 210.
∴ The number of factors.
= 4C1 + 4C2 + 4C3 + 4C4 = 24 – 1 = 15
∴ The number of factors is 210 is 15. (Including 215 itself and excluding 1).

Question 16.
If n is a product of k distinct primes what is the total number of factors of n?
Solution:
n is a product of k distinct primes.
∴ In order to be a factor, of n, we have chosen at least one of k distinct primes.
∴ The number of ways = kC1 + kC2 + ……… kCk-1 = 2k  – 1 – 1
∴ The number of factors of n is 2k – 2.
(Excluding 1 as 1 is not prime. It is also not include n.)

Question 17.
If m has the prime factor decomposition P1r1, P2r2 ….. Pnrn, what is the total number of factors of m (excluding 1)?
Solution:
m has the prime factor decomposition P1r1, P2r2 ….. Pnrn,
∴ m = P1r1, P2r2 ….. Pnrn,
P1 is a factor of m which occurs r1 times. Each of the factors P1r1 will give rise to (r1 + 1) factors.
Similarly
P2r2 gives (r2 + 1) factors and so on.
∴ The total number of factors (r1 + 1) (r2 + 1) ….. (rn + 1) – 1 (including m).

Question 18.
If 20! were multiplied out, how many consecutive zeros would it have on the right?
Solution:
If 20! were multiplied out, then the number of consecutive zeros on the right is 4. due to the presence of 4 x 5, 10, 14 x 15,20.

Question 19.
How many factors of 10,000 end with a 5 on the right?
Answer:
We have 1000 = 24 × 54 The factors of 10000 ending with 5 are 5, 5 × 5 = 25, 5 × 5 × 5 = 125
5 × 5 × 5 × 5 = 625
∴ There are 4 factors ending With 5.

Question 20.
A man has 6 friends. In how many ways can he invite two or more to a dinner party?
Solution:
A man has 6 friends. He can invite 2 or more of his friends to a dinner party.
∴ He can invite 2, 3, 4, 5, or 6 of his friends in
6C2 + 6C3 + 6C4 + 6C5 + 6C6 = 266C06C1
= 64 – 7 = 57 ways.

Question 21.
In how many ways can a student choose 5 courses out of 9 if 2 courses are compulsory?
Solution:
A student is to choose 5 courses out of 9 in which 2 courses are compulsory. as 2 courses are compulsory, he is to choose 3 courses out of 7 courses in 7C3 = 35 ways.

Question 22.
In how many ways can a student choose five courses out of the courses? C1, C2, …………. C9 if C1, C2 are compulsory and C6, C8 cannot be taken together?
Solution:
A student chooses five courses out of the courses? C1, C2, …………. C9 if C1, C2 are compulsory and C6, C8 cannot be taken together.
∴ He is to choose 3 courses out of C3, C4, ………… ,C8, C9.
Without taking any restrictions 3 courses out of C3, C4, …… C9, i.e. from 7 courses in 7C3 ways. If C6, C8 are taken together then one course only to be choosen from C3, C4, C5, C7, C9 by 5C1 ways. Hence required number of ways.
= 7C35C1
= \(\frac{7 \times 6 \times 5}{3 \times 2 \times 1}\) – 5
= 35 – 5 = 30 ways.

CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 8 Permutations and Combinations Ex 8(c)

Question 23.
A cricket team consisting of 11 players is to be chosen from 8 batsmen and 5 bowlers. In how many ways can the team be chosen so as to include at least 3 bowlers?
Solution:
A cricket team consisting of 1 1 player is to be chosen from 8 batsmen and 5 bowlers, as to include at least 3 bowlers.
The selection can be made as follows :

Batsmen(8) Bowlers(5)
8 3
7 4
6 5

The number of selections is
(8C8 × 5C3) + (8C7 × 5C4) + (8C6 × 5C5)
= (1 × 10) + (8 × 5) + (28 × 1)
= 10 + 40 + 28 = 78

Question 24.
There are n + r points on a plane out of which n points lie on a straight line L and out of the remaining r points that lie outside L, no three points are collinear. What is the number of straight lines that can be formed by joining pairs of their points?
Solution:
There are n + r points on a plane out of which n points are collinear and out of which r points are not collinear.
∴ We can form a straight line by joining any two points.
n-collinear points form one line and r-non-collinear points form rC2 lines.
Again, each of the r non-collinear points when joined to each of the noncollinear points, forms n lines.
∴ The number of such limes is r x n.
∴ The total number of lines
CHSE Odisha Class 11 Math Solutions Chapter 8 Permutations and Combinations Ex 8(c) 4

Question 25.
There are 10 books in a shelf with different titles; five of these have red covers and others have green covers. In how many ways can these be arranged so that the red books are placed together?
Solution:
There are 10 books in a shelf with different titles, 5 of these are red covers and others are green covers considering 5 red-covered books as one book, we have a total of 6 books which can be arranged in 6! ways. The five red cover books are arranged among themselves in 5! ways.
∴ The total number of arrangements
= 5! x 6!

BSE Odisha 7th Class Hindi Solutions Chapter 5 आज इतवार है

Odisha State Board BSE Odisha 7th Class Hindi Solutions Chapter 5 आज इतवार है Textbook Exercise Questions and Answers.

BSE Odisha Class 7 Hindi Solutions Chapter 5 आज इतवार है

1. निम्नलिखित प्रश्नों के उत्तर दीजिए :

(i) स्कूल और दफ्तर किस दिन बंद रहते हैं ?
उत्तर:
स्कूल और दफ्तर इतवार के दिन बंद रहते हैं ।

(ii) इतवार के दिन लोग कहाँ और क्यों जाते हैं ?
उत्तर:
इतवार के दिन लोग बाज़ार जाते हैं । वहाँ जाकर वे ज़रूरत की चीजें खरीदते हैं ।

BSE Odisha 7th Class Hindi Solutions Chapter 5 आज इतवार है

(iii) माँ ने कौन-कौन सी सब्जियाँ खरीदीं ?
उत्तर:
माँ ने आलू, प्याज, बैंगन, पपीता, गाजर, मूली, परवल, पालक, कच्चा केला, करैला, मिर्च, नींबू, फूलगोभी आदि कई सब्जियाँ खरीदीं ।

(iv) मदन ने मिठाइयाँ कहाँ से और क्यों खरीदीं थीं।
उत्तर:
मदन ने मिठाइयाँ हलवाई की दुकान से खरीदीं। उसने मिठाइयाँ स्कूल में टिफिन के साथ ले जाने के लिए खरीदी थीं ।

(v) क्लास टीचर सोमवार को बच्चों से क्या पूछती हैं ?
उत्तर:
क्लास टीचर सोमवार को बच्चों से पूछती हैं कि कल तुमने क्या-क्या चीजें खरीदीं ।

BSE Odisha 7th Class Hindi Solutions Chapter 5 आज इतवार है

2. रिक्त स्थानों में उपयुक्त शब्द भरिए :

(i) माँ ………… की दुकान में पहुँचीं ।
(ii) रानी को कई ………… के नाम मालूम नहीं थे ।
(iii) मुझे तो भाई ………… बहुत अच्छी लगती है ।
(iv) पिताजी को फल बहुत ………… हैं।
(v) ………… का माहौल बहुत अच्छा लगा।
उत्तर:
(i) सब्जी’
(ii) सब्जियों
(iii) जलेबी
(iv) पसंद
(v) बाजार

3. निम्नलिखित प्रश्नों के सही विकल्प उत्तर पर (✓) का निशान लगाइए :

(i) रानी को कहाँ घूमना अच्छा लगता था ?
(क) बाज़ार में
(ख) पहाड़ी पर
(ग) शहर में
(घ) गाँव में
उत्तर:
(क) बाजार

(ii) मदन को बाजार में कौन मिल गया ?
(क) रमेश
(ख) पंकज
(ग) शाश्वत
(घ) अनुराग
उत्तर:
(ग) शाश्वत

(iii) पिताजी ने बाजार में क्या खरीदे ?
(क) सब्जियाँ
(ख) मिठाइयाँ
(ग) कपड़े
(घ) फल
उत्तर:
(क) सब्जियाँ

BSE Odisha 7th Class Hindi Solutions Chapter 5 आज इतवार है

(iv) बाजार का माहौल कैसा था ?
क) अच्छा
(ख) बुरा
(ग) उमस भरा
(घ) सर्द
उत्तर:
(क) अच्छा

भाषा-कार्य :

4. दिए गए शब्दों के विलोम शब्द लिखिए :

दिन, अच्छा, ताजा, पसंद, ज्यादा, अपना
उत्तर:
शब्द — विलोम
दिन — रात
अच्छा — बुरा
ताजा — बासी
पसंद — नापसंद
ज्यादा — कम
अपना — पराया

5. निम्नलिखित शब्दों का वाक्यों में प्रयोग कीजिए :

छुट्टी, बाजार, सब्जी, दुकान, हलवाई
उत्तर:

  • छुट्टी – रमन गर्मी की छुट्टियों में अपने गाँव गया था ।
  • बाजार – बाजार से हमलोग अपनी जरूरत की चीजें खरीदते हैं ।
  • सब्जी – हरी सब्जियाँ खाने से सेहत अच्छी रहती है ।
  • दुकान – दुकान में बहुत भीड़ थी ।
  • हलवाई – हलवाई मिठाइयाँ बनाता है ।

अन्य परीक्षोपयोगी प्रश्नोत्तर

1. निम्नलिखित प्रश्नों के उत्तर दीजिए :

(i) स्कूल और दफ्तर कब बंद रहते हैं ?
उत्तर:
स्कूल और दफ्तर इतवार को बंद रहते हैं ।

BSE Odisha 7th Class Hindi Solutions Chapter 5 आज इतवार है

(ii) मदन माँ के साथ कभी-कभी बाजार क्यों जाता है ?
उत्तर:
मदन माँ के साथ कभी-कभी उनकी मदद करने को बाजार जाता है।

(iii) रानी को क्या अच्छा लगता है ?
उत्तर:
रानी को बाजार में घूमना अच्छा लगता है ।

(iv) शाश्वत ने हलवाई की दुकान पर क्या देखीं?
उत्तर:
शाश्वत ने हलवाई की दुकान पर अपनी पसंद की मिठाई और नमकीन चीजें देखीं ।

(v) किसको रसगुल्ले अच्छे लगते हैं ?
उत्तर:
मदन को रसगुल्ले अच्छे लगते हैं।

2. सही कथनों के सामने (✓) का और गलत कथनों के सामने (✗) का निशान लगाइए :

(i) शनिवार छुट्टी का दिन है । (✗)
(ii) रानी को फल बहुत पसंद हैं । (✗)
(iii) मदन हलवाई की दुकान में पहुँचा । (✓)
(iv) क्लास टीचर का नाम रश्मि वर्मा है । (✗)
(v) कल तुमने क्या-क्या चीजें खरीदीं ?-यह प्रश्न पिताजी ने पूछा । (✗)

3. निम्नलिखित प्रश्नों के सही विकल्प उत्तर पर (✓) का निशान लगाइए :

(i) माँ ने कौन-सी सब्जी नहीं खरीदी ?
(क) बैंगन
(ख) टिंडा
(ग) परवल
(घ) करैला
उत्तर:
(ख) टिंडा

BSE Odisha 7th Class Hindi Solutions Chapter 5 आज इतवार है

(ii) मदन को क्या ज्यादा पसंद है ?
(क) रसगुल्ले
(ख) गुलाबजामुन
(ग) नमकीन
(घ) जलेबी
उत्तर:
(घ) जलेबी

(iii) पिताजी को बहुत पसंद है :
(क) सब्जी
(ख) शाश्वत
(ग) मदन
(घ) फल
उत्तर:
(घ) फल

(iv) बाज़ार में क्या ज्यादा थी ?
(क) फल
(ख) सब्जी
(ग) भीड़
(घ) मिठाइयाँ
उत्तर:
(ग) भीड़

भाषा-कार्य

4. दिए गए वाक्यों के रिक्त स्थानों में सही कारकचिह्न भरिए :
( में, ने, की, को, से )

(i) उनकी मदद करने ——- मदन कभी-कभी चला जाता है।
(ii) रानी को बाजार ——- घूमना अच्छा लगता है।
(iii) माँ ——- सब्जियाँ खरीदीं ।
(iv) वे जलेबी ——- ज्यादा अच्छे नहीं ।
(v) उसने अपनी पसंद ——- मिठाई देखी ।
उत्तर:
(i) को
(ii) में
(iii) ने
(iv) से
(v) की

BSE Odisha 7th Class Hindi Solutions Chapter 5 आज इतवार है

5. दिए गए शब्दों के एक-एक पर्यायवाची शब्द लिखिए:
फौरन, मदद, काफी, ज्यादा, जरूरत, रोज
उत्तर:
फौरन – शीघ्र ज्यादा – अधिक
मदद – सहायता जरूरत – आवश्यकता
काफी – पर्याप्त रोज – हर दिन

6. ‘क’ स्तम्भ के साथ ‘ख’ स्तम्भ के उपयुक्त शब्दों का मिलान कीजिए :
‘क’ स्तम्भ — ‘ख’ स्तम्भ
रविवार — क्लास टीचर
सब्जी की दुकान — मूली
हलवाई की दुकान — सब्जी
माँ — फल
पिताजी — रसगुल्ले
रश्मि शर्मा — छुट्टी का दिन
उत्तर:
‘क’ स्तम्भ — ‘ख’ स्तम्भ
रविवार — छुट्टी का दिन
सब्जी की दुकान — मूली
हलवाई की दुकान — रसगुल्ले
माँ — सब्जी
पिताजी — फल
रशिम शर्मा — क्लास टीचर

7. इन शब्दों से वाक्य बनाइए :
मदद, घूमना, केला, दुकान, बताना, अपना}
उत्तर:

  • मदद – तुम मेरी मदद करो।
  • घूमना – सुबह खुली हवा में घूमना अच्छा है ।
  • केला – मैं केला खरीदूँगा।
  • बताना – मुझे रास्ता बता दो ।
  • अपना – तुम अपना काम करो ।

पाठ का सारांशः

आज इतवार है । छुट्टी का दिन होने के कारण स्कूल और दफ्तर बंद हैं । माँ बाजार जाती है तो मदन भी उनकी मदद करने साथ जाता है । रानी पिताजी के साथ बाजार घूमने और जरूरत की चीजें खरीदने जाती है ।
BSE Odisha 7th Class Hindi Solutions Chapter 5 आज इतवार है 1
माँ ने सब्जी की दुकान से ताजी सब्जियाँ खरीदीं । रानी को कई सब्जियों के नाम पहली बार मालूम हुए । मदन ने हलवाई की दुकान से मिठाइयाँ खरीदीं ।
BSE Odisha 7th Class Hindi Solutions Chapter 5 आज इतवार है 2

BSE Odisha 7th Class Hindi Solutions Chapter 5 आज इतवार है

वहाँ मदन की भेंट शाश्वत से हुई । मदन ने बताया कि उसे रसगुल्लों से भी अधिक जलेबियाँ अच्छी लगती हैं । मदन के पिताजी को फल पसंद हैं । उन्होंने रानी के साथ फल खरीदे।
BSE Odisha 7th Class Hindi Solutions Chapter 5 आज इतवार है 3
बाजार में चहल-पहल थी । मौसम अच्छा था, सब अपनाअपना काम कर रहे थे । बच्चे जब सोमवार को स्कूल जाते हैं तो उसकी क्लास टीचर रश्मि शर्मा बच्चों से इतवार को खरीदी गई चीज़ों के बारे में पूछती हैं । सब बच्चे उनका उत्तर देते हैं ।
BSE Odisha 7th Class Hindi Solutions Chapter 5 आज इतवार है 4

ସାରାଂଶ

ଆଜି ରବିବାର । ଛୁଟିଦିନ ଯୋଗୁଁ ସ୍କୁଲ, ଅଫିସ୍ ସବୁ ବନ୍ଦ। ମା’ ବଜାର ବାହାରିଲେ। ତେଣୁ ତାଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ମଦନ ତାଙ୍କ ସହିତ ଗଲା । ରାଣୀ ମଧ୍ୟ ବାପାଙ୍କ ସହିତ ବଜାର ବୁଲିବାକୁ ଓ କିଛି ଜରୁରୀ ଜିନିଷ ପାଇଁ ଗଲା। ମା’ ପରିବା ଦୋକାନରୁ କିଛି ତଟକା ପରିବା କିଣିଲେ। ରାଣୀ ପ୍ରଥମଥର ପାଇଁ କେତେକ ପରିବାର ନାଁ ଜାଣିଲା। ମଦନ ଗୁଡ଼ିଆ ଦୋକାନରୁ କିଛି ମିଠା କିଣିଲା।

ସେଠାରେ ମଦନର ଶାଶ୍ଵତ ସହିତ ଭେଟ ହେଲା। ମଦନ କହିଲା ଯେ ତାକୁ ରସଗୋଲା ଅପେକ୍ଷା ଜିଲାପି ଅଧ୍ବକ ଭଲ ଲାଗେ । ମଦନର ବାପାଙ୍କୁ ଫଳ ଭଲ ଲାଗେ। ସେ ରାଣୀ ସାଥୀରେ ଫଳ କିଣିଲେ। ବଜାରରେ ଗହଳି ଥିଲା। ପାଗ ଭଲ ଥିଲା। ସମସ୍ତେ ନିଜ ନିଜ କାମରେ ଲାଗିଥିଲେ। ପିଲାମାନେ ସୋମବାର ଦିନ ସ୍କୁଲକୁ ଗଲାପରେ ସେମାନଙ୍କ ଶ୍ରେଣୀ ଶିକ୍ଷୟିତ୍ରୀ ରଶ୍ମି ଶର୍ମା । ପିଲାମାନଙ୍କୁ ରବିବାର ଦିନ କିଣାଯାଇଥିବା ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକ ବିଷୟରେ ପରରିଲେ। ସମସ୍ତେ ଉ ର ଦେଲେ।

शब्दार्थ :

BSE Odisha 7th Class Hindi Solutions Chapter 5 आज इतवार है 5

BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 3 ବାରିମଣ୍ଡଳ

Odisha State Board BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 3 ବାରିମଣ୍ଡଳ Important Questions and Answers.

BE Odisha Class 7 Geography Important Questions Chapter 3 ବାରିମଣ୍ଡଳ

Subjective Type Questions With Answers
ଦୀର୍ଘ ଉତ୍ତରମୂଳକ ପ୍ରଶ୍ନୋତ୍ତର

Question 1.
ଆଟଲାଣ୍ଟିକ ମହାସାଗରର ଅବସ୍ଥିତି ଓ ବିଶେଷତ୍ଵଗୁଡ଼ିକ ଲେଖ ।
Answer:

  1. ଆଟଲାଣ୍ଟିକ୍ ମହାସାଗର ପୃଥିବୀର ଦ୍ଵିତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ମହାସାଗର । ଏହା ସମଗ୍ର ପୃଥ‌ିବୀପୃଷ୍ଠର ଏକ-ଷଷ୍ଠୀଶ ସ୍ଥାନ ଅଧିକାର କରିଅଛି ।
  2. ଏହାର ପୂର୍ବ ଦିଗରେ ଇଉରୋପ ଓ ଆଫ୍ରିକା, ପଶ୍ଚିମରେ ଉତ୍ତର ଆମେରିକା ଓ ଦକ୍ଷିଣ ଆମେରିକା, ଉତ୍ତର ଦିଗରେ ସୁମେରୁ ମହାସାଗର ଓ ଦକ୍ଷିଣ ଦିଗରେ ଆଣ୍ଟାର୍କଟିକା ମହାଦେଶ ଅବସ୍ଥିତ ।
  3. ଏହି ମହାସାଗର ରେ ବ୍ରିଟିଶ ଦ୍ଵୀପପୁଞ୍ଜ, ପଶ୍ଚିମ ଭାରତୀୟ ଦ୍ଵୀପପୁଞ୍ଜ, ଗ୍ରୀଲ୍ୟାଣ୍ଡ ଓ ଆଇସ୍‌ଲ୍ୟାଣ୍ଡ ପ୍ରଭୃତି ଦ୍ଵୀପ ରହିଛି ।
    ବିଶେଷତ୍ଵ :
  4. ଏହି ମହାସାଗର ଉପକୂଳ ଅଧିକ ଦନ୍ତୁରିତ ଥ‌ିବାରୁ ଏଠାରେ ଅନେକ ପ୍ରାକୃତିକ ପୋତାଶ୍ରୟ ଓ ବନ୍ଦରମାନ ଗଢ଼ିଉଠିଛି ।
  5. ଏହାର ଦୁଇ ପାଖରେ ଇଉରୋପ ଓ ଉତ୍ତର ଆମେରିକା ଭଳି ଦୁଇ ସମୃଦ୍ଧିଶାଳୀ ମହାଦେଶର ଅବସ୍ଥିତି ଯୋଗୁ ଏହି ମହାସାଗର ବାଣିଜ୍ୟ କାରବାର ପାଇଁ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ।

Question 2.
ନିରକ୍ଷୀୟ ସ୍ରୋତର ଉତ୍ପଷ୍ଟି ଓ ଗତିପଥ ଉଲ୍ଲେଖ କର ।
Answer:

  1. ବିଷୁବ ଅଞ୍ଚଳ ତଥା କ୍ରାନ୍ତି ଅଞ୍ଚଳରେ ଅଧ୍ବକ ସୌରଶକ୍ତି ସଂଗୃହୀତ ହୋଇଥାଏ । ତେଣୁ ବିଷୁବ ଅଞ୍ଚଳର ସମୁଦ୍ର ଜଳରାଶି ଅଧ୍ବକ ଉଷ୍ମ ହୋଇ ପ୍ରସାରିତ ହୁଏ । ଫଳରେ ଏହାର ଆୟତନ ବୃଦ୍ଧି ପାଏ ।
  2. ସେହିପରି ମେରୁ ଅଞ୍ଚଳରେ ଶୀତଳ ଜଳରାଶି ସଙ୍କୁଚିତ ହେବାରୁ ଜଳସ୍ତର ସାମାନ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଏ । ଜଳସ୍ତରରେ ସମତା ରକ୍ଷାପାଇ ବିଷୁବ ତଥା କ୍ରାନ୍ତି ଅଞ୍ଚଳରୁ ଉଷ୍ମ ଜଳରାଶି ସମୁଦ୍ର ପୃଷ୍ଠରେ ମେରୁ ଆଡ଼କୁ ପ୍ରବାହିତ ହୁଏ । ଏହାକୁ ଉଷ୍ମ ନିରକ୍ଷୀୟ ସ୍ରୋତ କୁହାଯାଏ ।
  3. ପୃଥ‌ିବୀର ଆବର୍ତ୍ତନ, ବାୟୁପ୍ରବାହ ଆଦି କାରଣରୁ ଏହି ସ୍ରୋତ ସିଧାସଳଖ ମେରୁ ଆଡ଼କୁ ଯାଇପାରେ ନାହିଁ । ପୂର୍ବାବାୟୁ (ନିୟତ ବାୟୁପ୍ରବାହ) ପ୍ରଭାବରେ ଏହି ସ୍ରୋତ ବିଷୁବରେଖାର ଉଭୟ ପାର୍ଶ୍ଵରେ ପଶ୍ଚିମ ଦିଗକୁ ଗତି କରେ ।
  4. ଉତ୍ତର ଗୋଲାର୍ଦ୍ଧରେ ଏହା ଉତ୍ତର ନିରକ୍ଷୀୟ ସ୍ରୋତ ଓ ଦକ୍ଷିଣ ଗୋଲାର୍ଦ୍ଧରେ ଦକ୍ଷିଣ ନିରକ୍ଷୀୟ ସ୍ରୋତ ନାମ ଧାରଣ କରି ପ୍ରାୟ ୪୦° ସମାକ୍ଷରେଖା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରବାହିତ ହୋଇଥାଏ ।
  5. ଏଠାରୁ ପଶ୍ଚିମାବାୟୁ ପ୍ରଭାବରେ ପୂର୍ବ ଉପକୂଳକୁ ପ୍ରବାହିତ ହୋଇଥାଏ ଏବଂ କ୍ରମେ ମେରୁ ଅଞ୍ଚଳରେ ପ୍ରବେଶ କରେ ।

Question 3.
ସାମୁଦ୍ରିକ ସ୍ରୋତ କିପରି ଜଳବାୟୁକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରେ ବୁଝାଇ ଲେଖ ।
Answer:

  1. ସାମୁଦ୍ରିକ ସ୍ରୋତ ଉପକୂଳ ଅଞ୍ଚଳର ଜଳବାୟୁକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରେ । ଉଷ୍ଣସ୍ରୋତ ପ୍ରବାହିତ ହେଉଥ‌ିବା ଅଞ୍ଚଳରେ ଜଳବାୟୁ ଉଷ୍ଣ ରହେ ଓ ଶୀତଳ ସ୍ରୋତ ପ୍ରବାହିତ ହେଉଥ‌ିବା ଅଞ୍ଚଳରେ ଜଳବାୟୁ ଶୀତଳ ରହେ ।
  2. ଉଷ୍ଣ ସ୍ରୋତ ଉପରେ ପ୍ରବାହିତ ବାୟୁ ଉଷ୍ଣ ଓ ଜଳୀୟବାଷ୍ପପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥ‌ିବାରୁ ଏହା ପ୍ରବାହିତ ହେଉଥ‌ିବା ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ପ୍ରଚୁର ବୃଷ୍ଟି କରାଏ ।
  3. ଶୀତଳ ସ୍ରୋତ ଉପରିସ୍ଥ ବାୟୁ ଶୀତଳ ଓ ଶୁଷ୍କ ହୋଇଥୁବାରୁ ଏହା ପ୍ରବାହିତ ହେଉଥ‌ିବା ଉପକୂଳ ଅଞ୍ଚଳରେ ପ୍ରାୟ ବର୍ଷା ହୁଏ ନାହିଁ, ତେଣୁ ମରୁଭୂମି ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ ।
  4. ଉଷ୍ଣ ଓ ଶୀତଳ ସ୍ରୋତର ମିଳନସ୍ଥଳରେ ଘନ କୁହୁଡ଼ି ଦେଖାଯାଏ । ଏହି ମିଳନସ୍ଥଳରେ ଶିଉଳିଜାତୀୟ ବିଭିନ୍ନ ମତ୍ସ୍ୟ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରଚୁର ମିଳୁଥ‌ିବାରୁ ଏହା ମାଛଧରା କେନ୍ଦ୍ରରୂପେ ପ୍ରସିଦ୍ଧ; ଯଥା- ନିଉଫାଉଣ୍ଡଲ୍ୟାଣ୍ଡ ଉପକୂଳ ।
  5. ସାମୁଦ୍ରିକ ସ୍ରୋତର ଅନୁକୂଳରେ ଜାହାଜ ଚଳାଇବା ସୁବିଧାଜନକ । ଏହା ଜାହାଜର ଗତି ବଢ଼ାଇଥିବା ସହିତ ସମୟ ଓ ଅର୍ଥ ବ୍ୟୟ କମାଇଥାଏ ।

BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 3 ବାରିମଣ୍ଡଳ

Question 4.
ଆଙ୍ଗ୍‌ଲାଷ୍ଟିକ ମହାସାଗରର ଅବସ୍ଥିତି ଓ ଗୁରୁତ୍ଵ ଲେଖ ।
Answer:

  1. ଆଟଲାଣ୍ଟିକ୍ ମହାସାଗର ପୃଥ‌ିବୀର ଦ୍ଵିତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ମହାସାଗର । ଏହା ସମଗ୍ର ପୃଥ‌ିବୀପୃଷ୍ଠର ଏକ-ଷତାଂଶ ସ୍ଥାନ ଅଧିକାର କରିଅଛି ।
  2. ଏହାର ପୂର୍ବ ଦିଗରେ ଇଉରୋପ ଓ ଆଫ୍ରିକା, ପଶ୍ଚିମରେ ଉତ୍ତର ଆମେରିକା ଓ ଦକ୍ଷିଣ ଆମେରିକା, ଉତ୍ତର ଦିଗରେ ସୁମେରୁ ମହାସାଗର ଓ ଦକ୍ଷିଣ ଦିଗରେ ଆଣ୍ଟାର୍କଟିକା ମହାଦେଶ ଅବସ୍ଥିତ ।
  3. ଏହି ମହାସାଗରରେ ବ୍ରିଟିଶ ଦ୍ଵୀପପୁଞ୍ଜ, ପଶ୍ଚିମ ଭାରତୀୟ ଦ୍ଵୀପପୁଞ୍ଜ, ଗ୍ରୀଲ୍ୟାଣ୍ଡ ଓ ଆଇସ୍‌ଲ୍ୟାଣ୍ଡ ପ୍ରଭୃତି ଦ୍ବୀପ ରହିଛି ।
    ବିଶେଷତ୍ଵ :
  4. ଏହି ମହାସାଗର ଉପକୂଳ ଅଧିକ ଦନ୍ତୁରିତ ଥିବାରୁ ଏଠାରେ ଅନେକ ପ୍ରାକୃତିକ ପୋତାଶ୍ରୟ ଓ ବନ୍ଦରମାନ ଗଢ଼ିଉଠିଛି ।
  5. ଏହାର ଦୁଇ ପାଖରେ ଇଉରୋପ ଓ ଉତ୍ତର ଆମେରିକା ଭଳି ଦୁଇ ସମୃଦ୍ଧିଶାଳୀ ମହାଦେଶର ଅବସ୍ଥିତି ଯୋଗୁ ଏହି | ମହାସାଗର ବାଣିଜ୍ୟ କାରବାର ପାଇଁ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ।

ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ଉତ୍ତରମୂଳକ ପ୍ରଶ୍ନୋତ୍ତର

Question 1.
ପୃଥ‌ିବୀର ଜଳଭାଗ ଓ ସ୍ଥଳଭାଗର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ ଶତକଡ଼ାରେ ପ୍ରକାଶ କଲେ କେତେ ହେବ ?
Answer:
ପୃଥ‌ିବୀର ଜଳଭାଗର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ ଶତକଡ଼ା ୭୧ ଭାଗ ଓ ସ୍ଥଳଭାଗର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ ଶତକଡ଼ା ୨୯ ଭାଗ ।

Question 2.
ପୃଥ‌ିବୀର ମଧୁର ଜଳର ମୁଖ୍ୟ ଉତ୍ସଗୁଡ଼ିକର ନାମ କ’ଣ ?
Answer:
ପୃଥିବୀର ମଧୁର ଜଳର ମୁଖ୍ୟ ଉତ୍ସଗୁଡ଼ିକର ନାମ, ଯଥା-

  1. ହିମୋଟୋପର
  2. ଭୂତଳ ଜଳ
  3. ମଧୁର ଜଳ ହ୍ରଦ
  4. ବାୟୁମଣ୍ଡଳ ଏବଂ
  5. ନଦୀ, କୂଅ, ପୋଖରୀ ।

Question 3.
ଜଳଚକ୍ର କାହାକୁ କୁହାଯାଏ ?
Answer:

  1. ବାଷ୍ପୀଭବନ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ପୃଥିବୀପୃଷ୍ଠର ଜଳ ଜଳୀୟବାଷ୍ପ ରୂପେ ବାୟୁମଣ୍ଡଳରେ ପ୍ରବେଶ କରେ ।
  2. ଏହି ଜଳୀୟବାଷ୍ପ ଘନୀଭବନ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ମେଘରେ ପରିଣତ ହୁଏ ।,
  3. ପୁନର୍ବାର ତାହା ବର୍ଷଣ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଦ୍ବାରା ଭୂପୃଷ୍ଠକୁ ଫେରିଆସେ । ଜଳର ଏପ୍ରକାର ଚକ୍ରାକାର ଗତିକୁ ଜଳଚକ୍ର କୁହାଯାଏ ।

BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 3 ବାରିମଣ୍ଡଳ

Question 4.
ବାରିମଣ୍ଡଳ କାହାକୁ କୁହାଯାଏ ?
Answer:

  1. ଭୂପୃଷ୍ଠରେ ଥିବା ମହାସାଗର, ସାଗର, ହ୍ରଦ, ନଦୀ, ହିମବାହ, ଭୂତଳ ଜଳ ଏବଂ ବାୟୁମଣ୍ଡଳର ଜଳୀୟବାଷ୍ପକୁ ନେଇ ବାରିମଣ୍ଡଳ ଗଠିତ ।
  2. ଏହି ବାରିମଣ୍ଡଳ ସମଗ୍ର ପୃଥ‌ିବୀ କ୍ଷେତ୍ରଫଳର ପ୍ରାୟ ୭୧% ଅଧିକାର କରିଛି ।

Question 5.
ପୃଥ‌ିବୀର ମହାସାଗରଗୁଡ଼ିକର ନାମ କ’ଣ ?
Answer:

  1. ପୃଥ‌ିବୀରେ ମୁଖ୍ୟ ୪ ଗୋଟି ମହାସାଗର ରହିଛି, ଯଥା-
    ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର, ଆଟ୍‌ଲାଣ୍ଟିକ୍ ମହାସାଗର, ଭାରତ ମହାସାଗର ଓ ଉତ୍ତର ବା ସୁମେରୁ ମହାସାଗର ।
  2. ଏହାବ୍ୟତୀତ ଦକ୍ଷିଣ ମହାସାଗର ବା କୁମେରୁ ମହାସାଗରକୁ ମହାସାଗର ଭାବେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି ।

Question 6.
ମହାସାଗର ତଳ କ’ଣ ?
Answer:

  1. ମହୀଢାଲୁର ନିମ୍ନ ଅଂଶରୁ ସମୁଦ୍ର ତଳର ବିସ୍ତୃତ ଶଯ୍ୟାକୁ ମହାସାଗର ସମତଳ କୁହାଯାଏ ।
  2. ଏଠାରେ ଭୂମିର ଢାଲୁ ଅତି ନଗଣ୍ୟ, ମାତ୍ର ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ସମତଳ ନୁହେଁ ।
  3. ଏଠାରେ ମହାସାଗର ଖାତ, ନିମଜ୍ଜିତ ପର୍ବତଶ୍ରେଣୀ ଆଦି ଦେଖାଯାଏ ।
  4. ମହାସାଗର ତଳରେ ସାମୁଦ୍ରିକ ଉଦ୍ଭଦ ଓ ଜୀବଜନ୍ତୁଙ୍କ ଧ୍ଵଂସାବଶେଷ ଜମାହୋଇ କୋମଳ ପଙ୍କ ବିଶିଷ୍ଟ ସିନ୍ଧୁମଳ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ ।

Question 7.
ସମୁଦ୍ର ତରଙ୍ଗ କାହାକୁ କୁହାଯାଏ ?
Answer:

  1. ପ୍ରବାହିତ ବାୟୁର ଘର୍ଷଣ ଫଳରେ ସାଗର ପୃଷ୍ଠରେ ଜଳର ଭାଙ୍ଗ ପଡ଼ିଯାଏ । ଏହାକୁ ତରଙ୍ଗ କୁହାଯାଏ ।
  2. ସମୁଦ୍ର କୂଳରେ ତରଙ୍ଗର ଗତି ଆଗକୁ ଓ ପଛକୁ ହୋଇଥିବାବେଳେ ସମୁଦ୍ର ବକ୍ଷରେ ଏହାର ଗତି ଉର୍ଷକୁ ଓ ନିମ୍ନକୁ ହୋଇଥାଏ ।

Question 8.
କୁଆର କ’ଣ ?
Answer:

  • ସୂର୍ଯ୍ୟ ଓ ଚନ୍ଦ୍ରଙ୍କ ଆକର୍ଷଣ ଯୋଗୁଁ ପୃଥ‌ିବୀର ଜଳଭାଗ ଅଧିକ ଆକର୍ଷିତ ହୋଇଥାଏ । ଫଳରେ ମହାସାଗର ଜଳସ୍ତର ସାମୟିକ ଭାବେ ଫୁଲିଉଠେ । ଏହାକୁ ଜୁଆର କୁହାଯାଏ ।
  • ଅର୍ଥାତ୍ ସମୁଦ୍ର ଜଳର ନିୟମିତ ଉତ୍‌ଥାନକୁ ଜୁଆର କୁହାଯାଏ ।
  • ପୃଥ‌ିବୀ, ଚନ୍ଦ୍ର ଓ ସୂର୍ଯ୍ୟର ଅବସ୍ଥାନକୁ ନେଇ ଜୁଆରକୁ ଗୁରୁ ଜୁଆର, ଲଘୁ ଜୁଆର, ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଜୁଆର ଓ ପରୋକ୍ଷ ଜୁଆର ନାମରେ ନାମିତ କରାଯାଇଛି ।

Question 8.
ସାମୁଦ୍ରିକ ସ୍ରୋତ କାହାକୁ କୁହାଯାଏ ?
Answer:
ଭୂପୃଷ୍ଠରେ ବାୟୁ ପ୍ରବାହ ଭଳି ବିଭିନ୍ନ କାରଣରୁ ସମୁଦ୍ର ଜଳ ଗତିଶୀଳ ହୋଇଥାଏ । ସମୁଦ୍ରର ଏକ ଅଞ୍ଚଳରୁ ଅନ୍ୟ ଅଞ୍ଚଳକୁ ହେଉଥ‌ିବା ଏହି ଜଳପ୍ରବାହକୁ ସାମୁଦ୍ରିକ ସ୍ରୋତ କୁହାଯାଏ ।

Question 9.
ଲବଣତା କହିଲେ କ’ଣ ବୁଝ ? ସମୁଦ୍ର ଜଳର ହାରାହାରି ଲବଣତା କେତେ ?
Answer:

  1. କିଲୋଗ୍ରାମ୍ ଜଳରେ ଯେତେ ଗ୍ରାମର ଲବଣ ଦ୍ରବୀଭୂତ ଥାଏ, ତାହା ଜଳର ଲବଣତାକୁ ସୂଚାଏ ।
  2. ସମୁଦ୍ର ଜଳର ହାରାହାରି ଲବଣତା ହେଉଛି ଏକ କିଲୋଗ୍ରାମ୍ ପ୍ରତି ୩୫ ଗ୍ରାମ୍ ।

BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 3 ବାରିମଣ୍ଡଳ

Question 10.
ପୃଥିବୀର ଗଭୀରତମ ଖାତର ନାମ କ’ଣ ? ଏହାର ଗଭୀରତା କେତେ ?
Answer:

  1. ମେରିଆନା ଖାତ ପୃଥ‌ିବୀର ଗଭୀରତମ ଖାତ ।
  2. ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରରେ ଅବସ୍ଥିତ ଏହି ଖାତର ଗଭୀରତା ପ୍ରାୟ ୧୧.୦୨୨ କିଲୋମିଟର ବା ୧୧ କି.ମି.ରୁ ଅଧିକ ।

Question 11.
ମହୀସୋପାନ କ’ଣ ? ଏହାର ଗୁରୁତ୍ଵ ଲେଖ ।
Answer:

  1. ସମୁଦ୍ରକୂଳଠାରୁ କିଛି ଦୂର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମହାଦେଶର ଅଳ୍ପ ଗଡ଼ାଣିଆ ଭୂଭାଗ ଜଳ ଭିତରେ ବୁଡ଼ି ରହିଛି । ଏହାକୁ ମହୀସୋପାନ କୁହାଯାଏ ।
  2. ଏଠାରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ସାମୁଦ୍ରିକ ଜୀବଜନ୍ତୁ ଓ ଉଭିଦ ଦେଖାଯାନ୍ତି । ଏହି ଅଞ୍ଚଳରୁ ଖଣିଜତୈଳ, ପୋହଳା ଓ ମୁକ୍ତା ସଂଗ୍ରହ କରାଯାଏ । ଏଠାରେ ମାଛଧରା କେନ୍ଦ୍ରମାନ ରହିଛି ।

Question 12.
କ୍ରାନ୍ତୀୟ ମଣ୍ଡଳରେ ସମୁଦ୍ର ଜଳର ଲବଣତା ଅଧିକ ହେବାର କାରଣ କ’ଣ ?
Answer:

  1. କ୍ରାନ୍ତୀୟ ତଥା ବିଷୁବ ଅଞ୍ଚଳରେ ଅଧ‌ିକ ପରିମାଣରେ ସମୁଦ୍ରଜଳର ବାଷ୍ପୀଭବନ ହୋଇଥାଏ ।
  2. ତେଣୁ ଏଠାରେ ଜଳର ଲବଣତା ହାର ଅଧିକ ।

Question 13.
ଅଷ୍ଟମୀ ତିଥିରେ ଲଘୁ ଜୁଆର କାହିଁକି ହୋଇଥାଏ ?
Answer:

  1. ପ୍ରତ୍ୟେକ ମାସର ଶୁକ୍ଳପକ୍ଷ ଅଷ୍ଟମୀ ତିଥ୍ ଓ କୃଷ୍ଣପକ୍ଷ ଅଷ୍ଟମୀ ତିଥ୍ୟରେ ଚନ୍ଦ୍ର ଓ ସୂର୍ଯ୍ୟ ପୃଥ‌ିବୀକୁ କେନ୍ଦ୍ରକରି ପ୍ରାୟ ସମକୋଣରେ ଅବସ୍ଥାନ କରନ୍ତି ।
  2. ଉଭୟଙ୍କର ଆକର୍ଷଣ ପରସ୍ପର ବିରୋଧୀ ହୋଇଥାଏ । ତେଣୁ ଜୁଆରର ମାତ୍ରା ଅଧିକ ନହୋଇ କମ୍ ହୋଇଥାଏ ।

Question 14.
ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରରେ ଅବସ୍ଥିତ ଚାରିଗୋଟି ଦ୍ଵୀପପୁଞ୍ଜର ନାମ ଲେଖ ।
Answer:

  • ଫିଲିପାଇନ୍‌ସ
  • ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡ
  • ଜାପାନ ଓ
  • ହାୱାଇ ଦ୍ଵୀପପୁଞ୍ଜ ।

Question 15.
ଆଟ୍‌ଲାଣ୍ଟିକ୍ ମହାସାଗର ଥବା ଦୁଇଟି ଦ୍ଵୀପପୁଞ୍ଜର ନାମ ଲେଖ ।
Answer:

  1. ବ୍ରିଟିଶ୍ ଦ୍ଵୀପପୁଞ୍ଜ ଓ
  2. ପଶ୍ଚିମ ଭାରତୀୟ ଦ୍ଵୀପପୁଞ୍ଜ ।

BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 3 ବାରିମଣ୍ଡଳ

Question 16.
ଭାରତ ମହାସାଗର ଚତୁଃପାର୍ଶ୍ୱସ୍ଥ ମହାଦେଶର ନାମ ଲେଖ ।
Answer:

  • ଏସିଆ
  • ଆଫ୍ରିକା ଓ
  • ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ।

ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ଟିପ୍ପଣୀ ଲେଖ ।

1. ସିନ୍ଧୁମଳ :
Answer:

  • ମହାସାଗର ସମତଳରେ ଭୂପୃଷ୍ଠରୁ କ୍ଷୟପ୍ରାପ୍ତ ଅତି ସୂକ୍ଷ୍ମ ଶିଳାରେଣୁ, ଆଗ୍ନେୟ ଭସ୍ମ ପ୍ରଭୃତି ପଦାର୍ଥ ଭାସିଯାଇ ଜମାହୁଏ ।
  • ଏହାବ୍ୟତୀତ ବିଭିନ୍ନ ସାମୁଦ୍ରିକ ଉଦ୍ଭଦ ଓ ଜୀବଜନ୍ତୁଙ୍କ ଧ୍ବଂସାବଶେଷ ମହାସାଗର ତଳ ଅଂଶରେ ଜମାହୋଇ ଏକପ୍ରକାର କୋମଳ ପଙ୍କ ସୃଷ୍ଟି କରେ । ଏହାକୁ ସିନ୍ଧୁମଳ କୁହାଯାଏ ।

2. ମହୀକାଲୁ :
Answer:

  • ମହୀସୋପାନର ଶେଷଭାଗରୁ ଭୂମି ଅଧିକ ଢାଲୁ ହୋଇଯାଇ ଗଭୀର ସମୁଦ୍ର ଆଡ଼କୁ ଲମ୍ବିଯାଇଥାଏ ।
  • ସମୁଦ୍ର ତଳର ଏହି ଅଧୂକ ଗଡ଼ାଣିଆ ଅଞ୍ଚଳକୁ ମହୀଜାଲୁ କୁହାଯାଏ ।

3. ସୁନାମି :
Answer:

  • ବେଳେବେଳେ ମହାସାଗର ନିମ୍ନସ୍ଥ ଭୂଭାଗ ଅଭ୍ୟନ୍ତରରେ ଭୂମିକମ୍ପ ସୃଷ୍ଟି ହେଲେ ସମୁଦ୍ର ଜଳରାଶିରେ କମ୍ପନ ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ । ଫଳରେ ବିରାଟ ବିରାଟ ତରଙ୍ଗମାନ ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ ।
  • ଏପରିଭାବେ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିବା ବିରାଟ ସାମୁଦ୍ରିକ ତରଙ୍ଗକୁ ଜାପାନୀ ଭାଷାରେ ସୁନାମି (Tsunami) କୁହାଯାଏ ।
  • ସୁନାମି ତରଙ୍ଗର ଉଚ୍ଚତା ପ୍ରାୟ ୧୫ ମିଟର । ଭୂମିକମ୍ପର ତୀବ୍ରତା ଅଧିକ ହେଲେ ଏହାର ଉଚ୍ଚତା ୧୫୦ ମିଟର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହୋଇଥାଏ ଓ ଘଣ୍ଟାକୁ ୭୦୦ କି.ମି. ବେଗରେ ଉପକୂଳ ଅଞ୍ଚଳ ଆଡ଼କୁ ମାଡ଼ିଆସେ ।

4. ପରୋକ୍ଷ ଜୁଆର :
Answer:

  • ଆବର୍ତ୍ତନ ସମୟରେ ଚନ୍ଦ୍ରର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ପୃଥ‌ିବୀର ମହାସାଗର ଜଳରାଶିରେ ଚନ୍ଦ୍ରର ଆକର୍ଷଣ ଯୋଗୁ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଜୁଆର ହୋଇଥାଏ ।
  • ଏହି ସମୟରେ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଜୁଆର ହେଉଥିବା ମହାସାଗର ଅଂଶର ବିପରୀତ ପାର୍ଶ୍ବରେ ଚନ୍ଦ୍ରର ଆକର୍ଷଣ ନ ଥାଏ । ମାତ୍ର ଭୂପୃଷ୍ଠର କଠିନ ଅଂଶ କିଛି ମାତ୍ର ଚନ୍ଦ୍ର ଆଡ଼କୁ ଆକର୍ଷିତ ହୁଏ । ଫଳରେ ଜଳଭାଗ ଓ କଠିନ ଭୂଭାଗ ମଧ୍ୟରେ ସୃଷ୍ଟ ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନକୁ ପୂରଣ ପାଇଁ ଭୂପୃଷ୍ଠର ଅନ୍ୟ ଅଞ୍ଚଳର ଜଳରାଶି ସେ ସ୍ଥାନକୁ ପ୍ରବାହ ହୋଇଥାଏ । ସେଠାରେ ସମୁଦ୍ର ଜଳ ସ୍ତ୍ରୀତ ହୋଇ ପରୋକ୍ଷ ଜୁଆର ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ ।

BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 3 ବାରିମଣ୍ଡଳ

5. ଇଉରୋପର ଉଷ୍ମ କମ୍ବଳ :
Answer:

  • ଇଉରୋପର ପଶ୍ଚିମ ଉପକୂଳରେ ଉଷ୍ମ ଆଙ୍ଗ୍‌ଲାଷ୍ଟିକ୍ ଉପସାଗରୀୟ ଧୀର ସ୍ରୋତ ପ୍ରବାହିତ ।
  • ଏହି ସ୍ରୋତର ଉଷ୍ମତା ପ୍ରଭାବରେ ଇଉରୋପର ପଶ୍ଚିମ ଉପକୂଳର ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକ ବରଫମୁକ୍ତ ରହେ । ତେଣୁ ଏହି ଉଷ୍ମ ସାମୁଦ୍ରିକ ସ୍ରୋତକୁ ‘ଇଉରୋପର ଉଷ୍ମ କମ୍ବଳ’ କୁହାଯାଏ ।

6. ପ୍ରବାଳ ବନ୍ଧ :
Answer:

  • କ୍ରାନ୍ତୀମଣ୍ଡଳୀୟ ସମୁଦ୍ରରେ ପ୍ରାୟ ୨୧° ସେଲ୍‌ସିୟସ୍‌ ଅଧିକ ତାପମାତ୍ରା ଥ‌ିବା ଜଳରେ ଅଧ‌ିକ ସଂଖ୍ୟକ ପ୍ରବାଳ ବାସ କରନ୍ତି ।
  • ସେହି ପ୍ରବାଳମାନଙ୍କ ମୃତ ଶରୀର ଜମିଯାଇ ପ୍ରବାଳ ସ୍ତୂପ ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ ।
  • ପାଖାପାଖୁ ପ୍ରବାଳ ସ୍ତୂପ ପରସ୍ପର ସଂଲଗ୍ନ ହେଲେ ପ୍ରବାଳ ବନ୍ଧ ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ ।
  • ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ମହାଦେଶର ପୂର୍ବ ଉପକୂଳର ଅନତିଦୂରରେ ‘ଗ୍ରେଟ୍ ବ୍ୟାରିଅର୍ ରିଫ୍’ ନାମକ ଏକ ବୃହତ୍ ପ୍ରବାଳ ବନ୍ଧ ରହିଛି ।

7. ଆଟୋଲ :
Answer:

  • ସମୁଦ୍ରର କେତେକ ସ୍ଥାନରେ ବୃତ୍ତାକାର ଖଣ୍ଡିତ ପ୍ରବାଳ ଘେରିବନ୍ଧ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ ।
  • ଏହାକୁ ଆଟୋଲ୍ କୁହାଯାଏ ।

8. ପ୍ଲାଙ୍କ୍‌ଟନ୍‌ :
Answer:

  • ପ୍ଲାନ୍ଟଟନ୍ ଏକ ସାମୁଦ୍ରିକ ଶୈବାଳ ଜାତୀୟ ଉଦ୍ଭବ । – ଏହା ମାଛମାନଙ୍କର ଏକ ପ୍ରକୃଷ୍ଟ ଖାଦ୍ୟ ।
  • ଶୀତଳ ସାମୁଦ୍ରିକ ସ୍ରୋତ ଓ ଉଷ୍ଣ ସ୍ରୋତର ମିଳନସ୍ଥଳୀରେ ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣରେ ପ୍ଲାନ୍‌ ଜାତୀୟ ଉଦ୍ଭିଦ ଜନ୍ମେ । ତେଣୁ ସେଠାରେ ପସିଦ୍ଧ ମାଛଧରା କେନ୍ଦ୍ର ଗଢିଉଠିଛି ।

ଭୌଗୋଳିକ କାରଣ ଦର୍ଶାଅ।

Question 1.
ପୂର୍ଣ୍ଣିମା ତିଥିରେ ଗୁରୁ ଜୁଆର ହୋଇଥାଏ ।
Answer:

  1. ପୂର୍ଣିମା ତିଥିରେ ସୂର୍ଯ୍ୟ, ପୃଥ‌ିବୀ ଓ ଚନ୍ଦ୍ର ପ୍ରାୟ ଏକ ସରଳରେଖାରେ ଅବସ୍ଥାନ କରିଥାନ୍ତି ।
  2. ସେହିଦିନ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଓ ଚନ୍ଦ୍ର ମଝିରେ ପୃଥ‌ିବୀର ଅବସ୍ଥାନ ହୋଇଥାଏ ।
  3. ତେଣୁ ପୃଥ‌ିବୀର ଉଭୟ ପାର୍ଶ୍ଵରେ ଚନ୍ଦ୍ର ଓ ସୂର୍ଯ୍ୟର ଆକର୍ଷଣ ଯୋଗୁ ଉଚ୍ଚ ଜୁଆର ହୋଇଥାଏ ।

Question 2.
ଡଗରବ୍ୟାଙ୍ଗ୍ ଏକ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ମାଛଧରା କେନ୍ଦ୍ର ।
Answer:

  • ଡଗରବ୍ୟାକ୍ ନିକଟରେ ଉଷ୍ଣ ସାମୁଦ୍ରିକ ସ୍ରୋତ ଓ ଶୀତଳ ସାମୁଦ୍ରିକ ସ୍ରୋତର ମିଳନ ଘଟିଥିବାରୁ ସେଠାରେ ପ୍ଲାକ୍ଟିନ ଜାତୀୟ ଉଦ୍ଭବ ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣରେ ଜମାହୁଏ ।
  • ଏହା ମାଛମାନଙ୍କର ପ୍ରକୃଷ୍ଟ ଖାଦ୍ୟ ହୋଇଥିବାରୁ ଏହା ପ୍ରସିଦ୍ଧ ମାଛଧରା କେନ୍ଦ୍ର ହୋଇପାରିଛି ।

BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 3 ବାରିମଣ୍ଡଳ

Question 3.
ପୃଥ‌ିବୀର ସାମୁଦ୍ରିକ ବାଣିଜ୍ୟର ଅଧିକାଂଶ ଭାଗ ଆଟ୍‌ଲାଣ୍ଟିକ୍ ମହାସାଗର ଦେଇ ହୋଇଥାଏ ।
Answer:

  1. ଆଟ୍‌ଲାଣ୍ଟିକ ମହାସାଗରର ଉଭୟ ପାର୍ଶ୍ଵରେ ଇଉରୋପ ଓ ଉତ୍ତର ଆମେରିକା ଭଳି ସମୃଦ୍ଧିଶାଳୀ ମହାଦେଶ ଅବସ୍ଥିତ ।
  2. ଏହି ମହାସାଗରର ଉପକୂଳ ଦନ୍ତୁରିତ ଥିବାରୁ ଏଠାରେ ଅନେକ ପ୍ରାକୃତିକ ପୋତାଶ୍ରୟ ଓ ବନ୍ଦରମାନ ଗଢ଼ିଉଠିଛି । ତେଣୁ ଏହି ମହାସାଗର ଦେଇ ଅନେକ ବାଣିଜ୍ୟ କାରବାର ହୋଇଥାଏ ।

Question 4.
ନିଜଫାଉଣ୍ଡଲ୍ୟାଣ୍ଡ ଉପକୂଳ ଏକ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ମାଛଧରା କେନ୍ଦ୍ର ହୋଇପାରିଛି ।
Answer:

  1. ନିଉଫାଉଣ୍ଡଲ୍ୟାଣ୍ଡ ଉପକୂଳରେ ଶୀତଳ ସ୍ରୋତ ଓ ଉଷ୍ଣ ସ୍ରୋତର ମିଳନ ଘଟିଛି । ଫଳରେ ଏଠାରେ ପ୍ଲାନ୍ ଜାତୀୟ ବିଭିନ୍ନ ମତ୍ସ୍ୟଖାଦ୍ୟ ପ୍ରଚୁର ମିଳେ ।
  2. ତେଣୁ ନିଉଫାଉଣ୍ଡଲ୍ୟାଣ୍ଡ ଉପକୂଳ ଏକ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ମାଛଧରା କେନ୍ଦ୍ର ହୋଇପାରିଛି ।

Question 5.
ଶୀତଳ ସ୍ରୋତ ଅନ୍ତଃସ୍ରୋତ ଭାବେ ପ୍ରବାହିତ ।
Answer:

  1. ମେରୁ ଅଞ୍ଚଳରୁ ଶୀତଳ ସ୍ରୋତ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିବାରୁ ଏହା ସଙ୍କୁଚିତ ହୋଇଥାଏ ।
  2. ତେଣୁ ଅନ୍ତଃସ୍ରୋତ ଭାବେ ଏହା ପ୍ରବାହିତ ହୁଏ ।

Question 6.
ଉଭୟ ମେରୁ ଅଞ୍ଚଳରେ ସମୁଦ୍ର ଜଳର ଲବଣତା କମ୍ ।
Answer:

  1. ଉଭୟ ମେରୁ ଅଞ୍ଚଳରେ ସୂର୍ଯ୍ୟଙ୍କ ଅତି ତୀର୍ଯ୍ୟକ୍ କିରଣ ଥିବାରୁ ଏହା ହିମମଣ୍ଡଳ ।
  2. ଏଠାରେ ବାଷ୍ପୀଭବନ କମ୍ ହୋଇଥାଏ, ତେଣୁ ଏଠାରେ ସମୁଦ୍ର ଜଳର ଲବଣତା କମ୍ ।

ପାର୍ଥକ୍ୟ ଦର୍ଶାଅ

1. ଉପଦୀପ ଓ ଉପସାଗର
Answer:
BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 3 ବାରିମଣ୍ଡଳ 1

2. ମହୀସୋପାନ ଓ ମହୀକାଳୁ
Answer:
BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 3 ବାରିମଣ୍ଡଳ 2

3. ଜୁଆର ଓ ଭଟ୍ଟା
Answer:
BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 3 ବାରିମଣ୍ଡଳ 3

4. ଜଷ ସ୍ରୋତ ଓ ଶୀତଳ ସ୍ରୋତ
Answer:
BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 3 ବାରିମଣ୍ଡଳ 4

5. ପ୍ରବଳ ଜୁଆର ଓ ଲଘୁ ଜୁଆର
Answer:
BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 3 ବାରିମଣ୍ଡଳ 5

ଅତିସଂକ୍ଷିପ୍ତ ଉତ୍ତରମୂଳକ ପ୍ରଶ୍ନୋତ୍ତର

ଗୋଟିଏ ବାକ୍ୟରେ ଉତ୍ତର ଦିଅ।

Question 1.
କାହାକୁ ନେଇ ବାରିମଣ୍ଡଳ ଗଠିତ ?
Answer:
ଭୂପୃଷ୍ଠରେ ଥିବା ମହାସାଗର, ସାଗର, ହ୍ରଦ, ନଦୀ, ହିମବାହ, ଭୂତଳ ଜଳ ଏବଂ ବାୟୁମଣ୍ଡଳର ଜଳୀୟବାଷ୍ପକୁ ନେଇ ପୃଥିବୀର ବାରିମଣ୍ଡଳ ଗଠିତ।

Question 2.
ସମଗ୍ର ପୃଥିବୀ କ୍ଷେତ୍ରଫଳର ଜଳ ଓ ସ୍ଥଳ କେତେ ଭାଗ ରହିଛି ?
Answer:
ସମଗ୍ର ପୃଥ‌ିବୀ କ୍ଷେତ୍ରଫଳର ପ୍ରାୟ ୭୧% ଜଳଭାଗ ଏବଂ ୨୯% ସ୍ଥଳଭାଗ ରହିଛି ।

Question 3.
ଜଳର ଲବଣତା କହିଲେ କ’ଣ ବୁଝ ?
Answer:
କିଲୋଗ୍ରାମ୍ ଜଳରେ ଯେତେ ଗ୍ରାମର ଲବଣ ଦ୍ରବୀଭୂତ ଥାଏ ତାହାକୁ ଜଳର ଲବଣତା କୁହାଯାଏ।

BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 3 ବାରିମଣ୍ଡଳ

Question 4.
ବିଶ୍ବ ଜଳ ଦିବସ କେବେ ପାଳିତ ହୁଏ ?
Answer:
ପ୍ରତି ବର୍ଷ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୨ ତାରିଖକୁ ‘ବିଶ୍ବ ଜଳ ଦିବସ’ ରୂପେ ପାଳନ କରାଯାଏ।

Question 5.
ହିମଟୋପର କାହାକୁ ନେଇ ଗଠିତ ?
Answer:
ଉଚ୍ଚ ପର୍ବତ ଶିଖରରେ ଓ ମେରୁ ଅଞ୍ଚଳରେ ଜମି ରହିଥିବା ବରଫ ରାଶିକୁ ନେଇ ପୃଥୁବୀର ହିମଟୋପର ଗଠିତ।

Question 6.
ବାରିମଣ୍ଡଳରେ ଥିବା ଜଳରାଶିର କେତେ ଭାଗ ମୁଖ୍ୟତଃ ପୃଥ‌ିବୀର ମହାସାଗରର ଲୁଣି ଜଳଦ୍ଵାରା ଗଠିତ ?
Answer:
ବାରିମଣ୍ଡଳରେ ଥିବା ଜଳରାଶିର ଶତକଡ଼ା ପ୍ରାୟ ୯୭ ଭାଗ ମୁଖ୍ୟତଃ ପୃଥ‌ିବୀର ମହାସାଗରର ଲୁଣି ଜଳଦ୍ଵାରା ଗଠିତ ।

Question 7.
ମେରିଆନା ଖାତ କେଉଁ ମହାସାଗରରେ ରହିଛି ?
Answer:
ମେରିଆନା ଖାତ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରରେ ରହିଛି।

Question 8.
କେଉଁ ମହାସାଗର ବେଜିଂ ପ୍ରଣାଳୀଦ୍ଵାରା ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ହୋଇଛି ?
Answer:
ଆଟ୍‌ଲାଣ୍ଟିକ୍ ମହାସାଗର ବେନିଂ ପ୍ରଣାଳୀଦ୍ଵାରା ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ହୌଛି ।

Question 9.
କେଉଁ ସାଗରଟି ପୃଥିବୀର ସାଗରଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ?
Answer:
ପୃଥ‌ିବୀର ସାଗରଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଦକ୍ଷିଣ ଚୀନ ସାଗର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ।

Question 10.
ଦକ୍ଷିଣ ଚୀନ୍ ସାଗର କେଉଁ ମହାସାଗରର ଅଂଶବିଶେଷ ?
Answer:
ଦକ୍ଷିଣ ଚୀନ ସାଗର ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରର ଅଂଶବିଶେଷ ।

Question 11.
କାହାକୁ ଏକ ଅନ୍ତର୍ଦେଶୀୟ ହ୍ରଦ କୁହାଯାଏ ?
Answer:
କାପ୍ସିୟାନ ସାଗର ଏକ ଅନ୍ତର୍ଦେଶୀୟ ହ୍ରଦ।

BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 3 ବାରିମଣ୍ଡଳ

Question 12.
କାହାକୁ ମହୀସୋପାନ କୁହାଯାଏ ?
Answer:
ସମୁଦ୍ର କୂଳଠାରୁ କିଛି ଦୂର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜଳ ଭିତରେ ବୁଡ଼ିରହିଥ‌ିବା ମହାଦେଶର ଅଳ୍ପ ଗଢ଼ାଣିଆ ଭୂଭାଗକୁ ମହୀସୋପାନ କୁହାଯାଏ ।

Question 13.
ମହାଜାଳୁ କାହାକୁ କୁହାଯାଏ ?
Answer:
ମହୀସୋପାନର ଶେଷଭାଗରୁ ଭୂମି ଅଧ‌ିକ ଢାଲୁ ହୋଇଯାଇ ଗଭୀର ସମୁଦ୍ର ଆଡ଼କୁ ଲମ୍ବିଯିବା ଫଳରେ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିବା ସମୁଦ୍ରଜଳର ଗଡ଼ାଣିଆ ଅଞ୍ଚଳକୁ ମହୀଢାଲୁ କୁହାଯାଏ ।

Question 14.
ମହାସାଗର ସମତଳ କାହାକୁ କୁହାଯାଏ ?
Answer:
ମହୀଢାଲୁର ନିମ୍ନଅଂଶରୁ ସମୁଦ୍ର ତଳର ବିସ୍ତୃତ ଶଯ୍ୟାକୁ ମହାସାଗର ସମତଳ କୁହାଯାଏ।

Question 15.
ସିନ୍ଧୁମଳ କହିଲେ କ’ଣ ବୁଝ ?
Answer:
ବିଭିନ୍ନ ସାମୁଦ୍ରିକ ଉଭିଦ ଓ ଜୀବଜନ୍ତୁଙ୍କ ଧ୍ବଂସାବଶେଷ ମହାସାଗର ତଳ ଅଂଶରେ ଜମାହୋଇ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥ‌ିବା କୋମଳ ପଙ୍କକୁ ସିନ୍ଧୁମଳ କୁହାଯାଏ।

Question 16.
କେଉଁ ଅଞ୍ଚଳ ଅନ୍ତର୍ଗତ ସାଗର, ମହାସାଗର ଜଳର ଲବଣତା ଅଧିକ ?
Answer:
କ୍ରାନ୍ତୀୟ ଉଷ୍ମମଣ୍ଡଳ ଅନ୍ତର୍ଗତ ସାଗର, ମହାସାଗର ଜଳର ଲବଣତା ଅଧିକ ।

Question 17.
କେଉଁ ଅଞ୍ଚଳରେ ଥିବା ସମୁଦ୍ର ଜଳର ଲବଣତା କମ୍ ?
Answer:
ଉଭୟ ମେରୁ ଅଞ୍ଚଳରେ ଥିବା ସମୁଦ୍ର ଜଳର ଲବଣତା କମ୍ ।

Question 18.
ସାଧାରଣତଃ ସୁନାମି ତରଙ୍ଗର ଉଚ୍ଚତା କେତେ ?
Answer:
ସାଧାରଣତଃ ସୁନାମି ଜ୍ଵରଙ୍ଗର ଉଚ୍ଚତା ପ୍ରାୟ ୧୫ ମିଟର।

BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 3 ବାରିମଣ୍ଡଳ

Question 19.
ଭୂକମ୍ପର ତୀବ୍ରତା ଅଧ‌ିକ ହୋଇଥିଲେ ଜେଜର ଉଚ୍ଚତା କେତେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହୋଇଥାଏ ?
Answer:
ଭୂକମ୍ପର ତୀବ୍ରତା ଅଧ‌ିକ ହୋଇଥିଲେ ଢେଉର ଉଚ୍ଚତା ୧୫୦ ମିଟର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହୋଇଥାଏ।

Question 20.
ସାଗର ଓ ମହାସାଗର ବକ୍ଷରେ ପ୍ରତିଦିନ ନିୟମିତ କେତେଥର ଲେଖାଏଁ ଜୁଆର ଓ ଭଟ୍ଟା ହୋଇଥାଏ ?
Answer:
ସାଗର ଓ ମହାସାଗର ବକ୍ଷରେ ପ୍ରତିଦିନ ନିୟମିତ ଦୁଇଥର ଲେଖାଏଁ ଜୁଆର ଓ ଭଟ୍ଟା ହୋଇଥାଏ।

Question 21.
ସୂର୍ଯ୍ୟ ଓ ଚନ୍ଦ୍ରଙ୍କ ଆକର୍ଷଣ ଯୋଗୁଁ ପୃଥ‌ିବୀର କେଉଁ ଭାଗ ଅଧୂକ ଆକର୍ଷିତ ହୋଇଥାଏ ?
Answer:
ସୂର୍ଯ୍ୟ ଓ ଚନ୍ଦ୍ରଙ୍କ ଆକର୍ଷଣ ଯୋଗୁଁ ପୃଥ‌ିବୀର ଜଳଭାଗ ଅଧିକ ଆକର୍ଷିତ ହୋଇଥାଏ।

Question 22.
ଗୁରୁଜୁଆର କାହାକୁ କୁହାଯାଏ ?
Answer:
ଉଭୟ ପୂର୍ଣ୍ଣିମା ଓ ଅମାବାସ୍ୟା ତିଥ୍ୟରେ ହେଉଥ‌ିବା ଉଚ୍ଚ ଜୁଆରକୁ ଗୁରୁଜୁଆର କୁହାଯାଏ ।

Question 23.
ସାମୁଦ୍ରିକ ସ୍ରୋତ କହିଲେ କ’ଣ ?
Answer:
ସମୁଦ୍ରର ଏକ ଅଞ୍ଚଳରୁ ଅନ୍ୟ ଅଞ୍ଚଳକୁ ହେଉଥ‌ିବା ଜଳପ୍ରବାହକୁ ସାମୁଦ୍ରିକ ସ୍ରୋତ କୁହାଯାଏ।

Question 24.
ପ୍ରବାଳ ବନ୍ଧ କିପରି ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ ?
Answer:
ପାଖାପାଖୂ ହୋଇ ଜମା ହେଉଥିବା କେତେକ ପ୍ରବାଳସ୍ତୂପ ପ୍ରାୟ ପରସ୍ପର ସଂଲଗ୍ନ ହୋଇ ‘ପ୍ରବାଳ ବନ୍ଧ’ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ।

ପ୍ରତ୍ୟେକର ସଂଜ୍ଞା ଗୋଟିଏ ବାକ୍ୟରେ ପ୍ରକାଶ କର।

i. ଲବଣତା
Answer:
କିଲୋଗ୍ରାମ୍ ଜଳରେ ଯେତେ ଗ୍ରାମର ଲବଣ ଦ୍ରବୀଭୂତ ଥାଏ, ତାହାକୁ ଜଳର ଲବଣତା କୁହାଯାଏ ।

ii. ଉପଦ୍ୱୀପ
Answer:
ଯେଉଁ ସ୍ଥଳଭାଗର ତିନି ପାର୍ଶ୍ୱ ବିସ୍ତୀର୍ଣ୍ଣ ଜଳଭାଗ ଦ୍ୱାରା ବେଷ୍ଟିତ ତାହାକୁ ଉପଦ୍ଵୀପ କୁହାଯାଏ ।

iii. ଉପସାଗର
Answer:
ଯେଉଁ ଜଳଭାଗର ତିନି ପାର୍ଶ୍ଵ ବିସ୍ତୀର୍ଣ୍ଣ ସ୍ଥଳଭାଗ ଦ୍ଵାରା ପରିବେଷ୍ଟିତ, ତାହାକୁ ଉପସାଗର କୁହାଯାଏ ।

BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 3 ବାରିମଣ୍ଡଳ

iv. ମହୀସୋପାନ
Answer:
ସମୁଦ୍ର ଜଳ ଭିତରେ ବୁଡ଼ି ରହିଥିବା ସମୁଦ୍ରକୂଳଠାରୁ କିଛି ଦୂର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମହାଦେଶର ଅଳ୍ପ ଗଡ଼ାଣିଆ ଭୂଭାଗ ।

v. ମହୀଢାଲୁ
Answer:
ମହୀସୋପାନର ଶେଷଭାଗରୁ ଭୂମି ଅଧିକ ଢାଲୁ ହୋଇ ଗଭୀର ସମୁଦ୍ର ଆଡ଼କୁ ଲମ୍ବିଥୁବା ଅଞ୍ଚଳ ।

vi. ମହାସାଗର ସମତଳ
Answer:
ମହୀଢାଲୁର ନିଗ୍ନାଂଶରୁ ସମୁଦ୍ର ତଳର ବିସ୍ତୃତ ଶଯ୍ୟା ।

vii. ସିନ୍ଧୁମଳ
Answer:
ମହାସାଗର ତଳ ଅଂଶରେ ଜମା ହେଉଥ‌ିବା ସାମୁଦ୍ରିକ ଉଦ୍ଭଦ ଓ ଜୀବଜନ୍ତୁଙ୍କ ଧ୍ବଂସାବଶେଷରୁ ସୃଷ୍ଟ କୋମଳ ପଙ୍କ ।

viii. ତରଙ୍ଗ
Answer:
ପ୍ରବାହିତ ବାୟୁର ଘର୍ଷଣ ଫଳରେ ସାଗର ପୃଷ୍ଠ ଜଳରେ ପଡ଼ୁଥିବା ଭାଙ୍ଗ ।

ix. ତରଙ୍ଗ ଶୀର୍ଷ
Answer:
ତରଙ୍ଗର ଉଚ୍ଚତମ ଅଂଶ ।

x. ତରଙ୍ଗ ପାଦ
Answer:
ତରଙ୍ଗର ନିମ୍ନତମ ଅଂଶ ।

xi. ତରଙ୍ଗ ଦୈର୍ଘ୍ୟ
Answer:
ପାଖାପାଖୁ ଅବସ୍ଥିତ ଦୁଇଟି ତରଙ୍ଗ ଶୀର୍ଷ କିମ୍ବା ତରଙ୍ଗ ପାଦର ମଧ୍ୟବର୍ତ୍ତୀ ବ୍ୟବଧାନ ।

xii. ତରଙ୍ଗ ଉଚ୍ଚତା
Answer:
ତରଙ୍ଗ ପାଦଠାରୁ ତରଙ୍ଗର ଶୀର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଉଚ୍ଚତା ।

BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 3 ବାରିମଣ୍ଡଳ

xiii. ସୁନାମି
Answer:
ମହାସାଗର ନିମ୍ନସ୍ଥ ଭୂଭାଗ ଅଭ୍ୟନ୍ତରରେ ଭୂମିକମ୍ପ ଦ୍ଵାରା ସୃଷ୍ଟି ବିରାଟ ସାମୁଦ୍ରିକ ତରଙ୍ଗ ।

xiv. ଜୁଆର
Answer:
ସାମୁଦ୍ରିକ ଜଳର ଉତ୍‌ଥାନକୁ ଜୁଆର କୁହାଯାଏ ।

xv. ଭଟ୍ଟା
Answer:
ସାମୁଦ୍ରିକ ଜଳର ପତନକୁ ଭଙ୍ଗା କୁହାଯାଏ ।

xvi. ଗୁରୁ କୁଆର
Answer:
ପୂର୍ଣ୍ଣିମା ଓ ଅମାବାସ୍ୟା ତିଥିରେ ହେଉଥ‌ିବା ଉଚ୍ଚ ଜୁଆର ।

xvil. ଲଘୁ ଜୁଆର
Answer:
କୃଷ୍ଣପକ୍ଷ ଅଷ୍ଟମୀ ଓ ଶୁକ୍ଳପକ୍ଷ ଅଷ୍ଟମୀ ତିଥିରେ ହେଉଥ‌ିବା କମ୍ ଉଚ୍ଚତା ବିଶିଷ୍ଟ ଜୁଆର ।

xvii. ସାମୁଦ୍ରିକ ସ୍ରୋତ
Answer:
ସମୁଦ୍ରର ଏକ ଅଞ୍ଚଳରୁ ଅନ୍ୟ ଅଞ୍ଚଳକୁ ହେଉଥ‌ିବା ଜଳପ୍ରବାହ ।

xix. ପ୍ଲାଙ୍କ୍‌କ୍
Answer:
ଶୀତଳ ସ୍ରୋତ ଓ ଉଷ୍ଣ ସ୍ରୋତର ମିଳନ ସ୍ଥଳରେ ଜମା ହେଉଥ‌ିବା ମାଛ ଖାଦ୍ୟ ଜାତୀୟ ଉଦ୍ଭଦ ।

xx. ପ୍ରବାଳ ସ୍ତୂପ
Answer:
ପ୍ରବାଳମାନଙ୍କ ମୃତାବଶେଷରୁ ସୃଷ୍ଟ ହୁଙ୍କା ଆକାର ଭୂମିରୂପ ।

xxi. ପ୍ରବାଳ ବନ୍ଧ
Answer:
ପାଖାପାଖୁ କେତେକ ପ୍ରବାଳ ସ୍ତୂପ ପରସ୍ପର ସଂଲଗ୍ନ ହୋଇ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥ‌ିବା ପ୍ରାକୃତିକ ବନ୍ଧ ।

xxii. ଆଗୋଳ
Answer:
ବୃତ୍ତାକାର ଖଣ୍ଡିତ ପ୍ରବାଳ ଘେରିବନ୍ଧକୁ ଆଟୋଲ୍ କୁହାଯାଏ ।

ପ୍ରତ୍ୟେକ ବାକ୍ୟାଶକୁ ଗୋଟିଏ/ଦୁଇଟି ଭୌଗୋଳିକ ପଦରେ ପ୍ରକାଶ କର ।

i. ପୃଥ‌ିବୀର ସର୍ବବୃହତ୍ ତଥା ଗଭୀରତମ ମହାସାଗର ।
Answer:
ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର

ii. ସମଗ୍ର ପୃଥ‌ିବୀପୃଷ୍ଠର ପ୍ରାୟ ଏକ-ଷକ୍ଷାଂଶ ସ୍ଥାନ ଅଧିକାର କରିଥିବା ମହାସାଗର ।
Answer:
ଆଟଲାଣ୍ଟିକ୍ ମହାସାଗର

iii. ପୃଥିବୀର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ମହାସାଗର ।
Answer:
ଭାରତ ମହାସାଗର

BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 3 ବାରିମଣ୍ଡଳ

iv. ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ସହ ସୁମେରୁ ମହାସାଗରକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ପ୍ରଣାଳୀ ।
Answer:
ବେରିଂ ପ୍ରଣାଳୀ

v. ପୃଥ‌ିବୀର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସାଗର ।
Answer:
ଦକ୍ଷିଣ ଚୀନ୍ ସାଗର

vi. ଭାରତ ମହାସାଗରରେ ଅବସ୍ଥିତ ଏକ ସାଗର ।
Answer:
ଆରବ ସାଗର

vii. ମାଛଧରା କେନ୍ଦ୍ର ଥିବା ମହାସାଗରୀୟ ଅଂଶ ।
Answer:
ମହୀସୋପାନ

viii. ଚନ୍ଦ୍ରର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ପୃଥିବୀର ଜଳଭାଗ ଅଂଶର ବିପରୀତ ପାର୍ଶ୍ଵରେ ସୃଷ୍ଟ ଜୁଆର ।
Answer:
ପରୋକ୍ଷ ଜୁଆର

ix. ଇଉରୋପ ମହାଦେଶର ପଶ୍ଚିମ ଉପକୂଳରେ ପ୍ରବାହିତ ହେଉଥ‌ିବା ଉଷ୍ଣ ସ୍ରୋତର ଅନ୍ୟ ନାମ
Answer:
ଇଉରୋପର ଉଷ୍ଣ କମ୍ବଳ

x. ବୃତ୍ତାକାର ଖଣ୍ଡିତ ପ୍ରବାଳ ଘେରିବନ୍ଧ ।
Answer:
ଆଟୋଲ

xi. ଉତ୍ତର ଆମେରିକାର ପ୍ରସିଦ୍ଧ ମାଛଧରା କେନ୍ଦ୍ର ।
Answer:
ନିଉଫାଉଣ୍ଡଲ୍ୟାଣ୍ଡ

xii. ଭୂକମ୍ପ ଜନିତ ସୃଷ୍ଟ ସାମୁଦ୍ରିକ ତରଙ୍ଗ ।
Answer:
ସୁନାମି,

xiii. ଚନ୍ଦ୍ର ଓ ସୂର୍ଯ୍ୟର ମିଳିତ ଆକର୍ଷଣ ଫଳରେ ହେଉଥୁବା ଜୁଆର ।
Answer:
ପ୍ରବଳ ଜୁଆର,

xiv. ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଦିଗରେ ସମୁଦ୍ର ଜଳର ନିରନ୍ତର ପ୍ରବାହ ।
Answer:
ସାମୁଦ୍ରିକ ସ୍ରୋତ

BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 3 ବାରିମଣ୍ଡଳ

xv. ନିୟମିତ ବ୍ୟବଧାନରେ ଦିନକୁ ଦୁଇଥର ଲେଖାଏଁ ସମୁଦ୍ର ଜଳର ଉତ୍‌ଥାନ ଓ ପତନ ।
Answer:
ଜୁଆର-ଇଟ୍ଟା

xvi. ଉଚ୍ଚ ପର୍ବତ ଶିଖରରେ ଓ ମେରୁ ଅଞ୍ଚଳରେ ଜମି ରହିଥିବା ବରଫ ରାଶି ।
Answer:
ହିମଟୋପର

xvii. ପୃଥିବୀର ଗଭୀରତମ ଖାତ ।
Answer:
ମେରିଆନା ଖାତ

xvili. ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ମହାଦେଶର ପୂର୍ବ ଉପକୂଳର ଅନତି ଦୂରରେ ସମୁଦ୍ରରେ ଥ‌ିବା ଏକ ପ୍ରବାଳ ବନ୍ଧ ।
Answer:
ଗ୍ରେଟ୍ ବାରିୟର ରିଫ୍

ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।

i. ଉଷ୍ଠ ସ୍ରୋତ ____ ଅଞ୍ଚଳରୁ _____ ଅଞ୍ଚଳକୁ ପ୍ରବାହିତ ହୁଏ ।
Answer:
ବିଷୁବ, ମେରୁ

ii. ପ୍ରବାଳ ଏକ ଶଙ୍ଖ ଜାତୀୟ _____ ଜୀବ ।
Answer:
ସାମୁଦ୍ରିକ

iii. କ୍ୟୁରେସିଓ ସ୍ରୋତ ଏକ _____ ସ୍ରୋତ ଅଟେ ।
Answer:
ଉଷ୍ଣ

BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 3 ବାରିମଣ୍ଡଳ

iv. ଲାବ୍ରାଡ଼ର ସ୍ରୋତ ଏକ _____ ସ୍ରୋତ ଅଟେ ।
Answer:
ଶୀତଳ

v. ଶୀତଳ ଓ ଉଷ୍ଣ ସ୍ରୋତର ମିଳନ ସ୍ଥଳରେ ____ ଜାତୀୟ ଉଭିଦ ବହୁ ପରିମାଣରେ ଦେଖାଯାଏ ।
Answer:
ପ୍ଳାଙ୍କଟନ୍

vi. ପୂର୍ଣ୍ଣିମା ଓ ଅମାବାସ୍ୟା ତିଥିରେ ସମୁଦ୍ରରେ ____ ଜୁଆର ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ ।
Answer:
ଗୁରୁ

vii. ____ ପୃଥ‌ିବୀର ଗଭୀରତମ ଖାତ ଅଟେ ।
Answer:
ମେରିଆନା

viii. ଯେଉଁ ଜଳଭାଗର ତିନିପାର୍ଶ୍ବ ବିସ୍ତୀର୍ଣ୍ଣ ସ୍ଥଳଭାଗ ବେଷ୍ଟିତ, ତାହାକୁ _____ କୁହାଯାଏ ।
Answer:
ଉପସାଗର

ix. ସମୁଦ୍ରର _____ ଅଞ୍ଚଳରୁ ଖଣିଜତୈଳ, ପୋହଳା ଓ ମୁକ୍ତା ସଂଗ୍ରହ କରାଯାଏ ।
Answer:
ମହୀସୋପାନ

x. ବିଷୁବ ଅଞ୍ଚଳରେ ମହାସାଗର ଜଳର ତାପମାତ୍ରା _____ ଡିଗ୍ରୀ ସେଲ୍‌ସିୟସ୍‌ ଅଧିକ ଥାଏ ।
Answer:
୨୫

ଠିକ୍ ଉତ୍ତର ବାଛି ଲେଖ।

Question i.
ପୃଥ‌ିବୀର ସାଗରଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ କେଉଁଟି ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ?
(କ) ଲୋହିତ ସାଗର
(ଖ) ବେଜିଂ ସାଗର
(ଗ) ଦକ୍ଷିଣ ଚୀନ୍ ସାଗର
(ଘ) ଭୂମଧ୍ୟ ସାଗର
Answer:
ଦକ୍ଷିଣ ଚୀନ୍ ସାଗର

Question ii.
ପୃଥ‌ିବୀର ଗଭୀରତମ ସାମୁଦ୍ରିକ ଖାତ କେଉଁ ମହାସାଗରରେ ଅବସ୍ଥିତ ?
(କ) ପ୍ରଶାନ୍ତ
(ଖ) ଆଟ୍‌ଲାଣ୍ଟିକ୍
(ଗ) ଭାରତ
(ଘ) ସୁମେରୁ
Answer:
ପ୍ରଶାନ୍ତ

BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 3 ବାରିମଣ୍ଡଳ

Question iii.
ପୃଥ‌ିବୀରେ ଉପଲବ୍‌ଧ ମଧୁର ଜଳର ସର୍ବାଧ‌ିକ ଭାଗ କେଉଁ ଠାରେ ରହିଅଛି ?
(କ) ଭୂତଳ ଜଳ
(ଖ) ନଦୀ
(ଗ) ହିମଟୋପର
(ଘ) ବାୟୁମଣ୍ଡଳ
Answer:
ହିମଟୋପର

Question iv.
ଜଳ ଦିବସ କେବେ ପାଳିତ ହୁଏ ?
(କ) ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୩
(ଖ) ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୨
(ଗ) ଅକ୍ଟୋବର ୨୪
(ଘ) ନଭେମ୍ବର ୧୫
Answer:
ମାର୍ଚ୍ଚ ମାସ ୨୨

Question v.
ପୃଥ‌ିବୀରେ ଶତକଡ଼ା କେତେ ଭାଗ ମଧୁର ଜଳ ଯାହା ନଦୀ, ହ୍ରଦ, ତୁଷାର ଓ ବରଫ ଆକାରରେ ରହିଛି ?
(କ) ୨.୬୯
(ଖ) ୨.୬୮
(ଗ) ୨.୬୭
(ଘ) ୨,୬୬
Answer:
୨.୬୯

Question vi.
ସାଗର ଓ ମହାସାଗରର ଜଳଭାଗ ପୃଥ‌ିବୀପୃଷ୍ଠର କ୍ଷେତ୍ରଫଳର ପ୍ରାୟ ଶତକଡ଼ା କେତେ ଭାଗ ଅଧିକାର କରିଛି ?
(କ) ୩
(ଖ) ୨୯
(ଗ) ୭୧
(ଘ) ୯୭
Answer:
୭୧ ଭାଗ

Question vii.
ଉଷ୍ଣସ୍ରୋତ ଓ ଶୀତଳ ସ୍ରୋତର ମିଳନ ସ୍ଥଳରେ କ’ଣ ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ ?
(କ) କୁହୁଡ଼ି
(ଗ) ବର୍ଷା
(ଖ) ବାତ୍ଯା
(ଘ) ଜୁଆର
Answer:
କୁହୁଡ଼ି

BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 3 ବାରିମଣ୍ଡଳ

Question viii.
ଭୂତଳ ଜଳର ଶତକଡ଼ା ପରିମାଣ କେତେ ?
(କ) ୨.୦
(ଖ) ୦.୬୮
(ଗ) ୦.୦୦୯
(ଘ) ୦.୦୦୧୯
Answer:
୦,୬୮

Question ix.
ପୃଥ‌ିବୀର ଜଳଭାଗ କେତେ କୋଟି ବର୍ଗ କିଲୋମିଟର ଅଞ୍ଚଳରେ ପରିବ୍ୟାପ୍ତ ?
(କ) ୨୬
(ଖ) ୩୬
(ଗ) ୪୬
(ଘ) ୬୩
Answer:
୩୬

Question x.
ହାଓ୍ବାଇ ଦ୍ଵୀପପୁଞ୍ଜ କେଉଁ ମହାସାଗରରେ ଅବସ୍ଥିତ ?
(କ) ପ୍ରଶାନ୍ତ
(ଖ) ଆଟଲାଣ୍ଟିକ୍
(ଗ) ଭାରତ
(ଘ) ସୁମେରୁ
Answer:
ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର

Question xi.
ଭାରତ ମହାସାଗରରେ କେଉଁ ଦ୍ଵୀପ ଅବସ୍ଥିତ ?
(କ) ଗ୍ରୀଲ୍ୟାଣ୍ଡ
(ଖ) ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡ
(ଗ) ମାଡାଗାସ୍କର
(ଘ) ଆଇସ୍‌ଲ୍ୟାଣ୍ଡ୍
Answer:
ମାଡାଗାସ୍କର

v

Question xii.
କ୍ଷେତ୍ରଫଳ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଆଟଲାଣ୍ଟିକ୍ ମହାସାଗର ପୃଥିବୀରେ କେଉଁ ସ୍ଥାନ ଗ୍ରହଣ କରିଛି ?
(କ) ଦ୍ବିତୀୟ
(ଖ) ତୃତୀୟ
(ଗ) ଚତୁର୍ଥ
(ଘ) ପଞ୍ଚମ
Answer:
ଦ୍ଵିତୀୟ

Question xiii.
ନି ଭସାଇବେରୀୟ ଦ୍ଵୀପ କେଉଁ ମହାସାଗରରେ ଅବସ୍ଥିତ ?
(କ) ସୁମେରୁ
(ଖ) ଆଟଲାଣ୍ଟିକ୍
(ଗ) ଆଟଲାଣ୍ଟିକ୍
(ଘ) ସୁମେରୁ
Answer:
ସୁମେରୁ

Question xiv.
ଲୋହିତ ସାଗର କେଉଁ ମହାସାଗରର ଅନ୍ତର୍ଗତ ?
(କ) ଭାରତ
(ଖ) କୁମେରୁ
(ଗ) ପ୍ରଶାନ୍ତ
(ଘ) ପ୍ରଶାନ୍ତ
Answer:
ଭାରତ

Question xv.
ଜାପାନ ସାଗର କେଉଁ ମହାସାଗରରେ ଅବସ୍ଥିତ ?
(କ) ପ୍ରଶାନ୍ତ
(ଗ) ଭାରତ
(ଖ) ଆଟଲାଣ୍ଟିକ୍
(ଘ) କୁମେରୁ
Answer:
ପ୍ରଶାନ୍ତ

BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 3 ବାରିମଣ୍ଡଳ

Question xvi.
କାରିବିୟାନ୍ ସାଗର କେଉଁ ମହାସାଗରରେ ଅବସ୍ଥିତ ?
(କ) ପ୍ରଶାନ୍ତ
(ଖ) ଆଟଲାଣ୍ଟିକ୍
(ଗ) ଭାରତ
(ଘ) ସୁମେରୁ
Answer:
ଆଟଲାଣ୍ଟିକ୍

Question xvii.
ଆଟ୍‌ଲାଷ୍ଟିକ୍ ମହାସାଗରରେ କେଉଁ ସାଗର ଅବସ୍ଥିତ ?
(କ) ପୀତ ସାଗର
(ଖ) ଉତ୍ତର ସାଗର
(ଗ) ଭୂମଧ୍ୟ ସାଗର
(ଘ) ପାରସ୍ୟ ଉପସାଗର
Answer:
ଭୂମଧ୍ୟ ସାଗର

Question xviii.
ସମୁଦ୍ରକଳରେ ସୋହିୟମ୍ ସହିତ କେଉଁ ଲବଣର ମାତ୍ରା ଅଧିକ ?
(କ) କ୍ୟାସିୟମ୍
(ଖ) ମ୍ୟାଗ୍ନେସିୟମ୍
(ଗ) ଫସ୍‌ଫରସ୍
(ଘ) ସଲ୍ଫର
Answer:
ମ୍ୟାଗ୍ନେସିୟମ୍

Question xix.
୨୦୦୪ ମସିହା ନଭେମ୍ବର ୨୬ ତାରିଖରେ ସୁନାମିର ସୃଷ୍ଟି କେଉଁଠାରେ ହୋଇଥିଲା ?
(କ) ଜାପାନ
(ଖ) ସୁମାତ୍ରା
(ଘ) ଆଣ୍ଡାମାନ ନିକୋବର
(ଗ) ଜାଭା
Answer:
ସୁମାତ୍ରା

Question xx.
ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ସ୍ରୋତ କେଉଁ ମହାସାଗର ଅନ୍ତର୍ଗତ ଏକ ଶୀତଳ ସ୍ରୋତ ?
(କ) ଭାରତ
(ଖ) ପ୍ରଶାନ୍ତ
(ଗ) ଆଟଲାଣ୍ଟିକ୍
(ଘ) ସୁମେରୁ
Answer:
ଭାରତ

BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 3 ବାରିମଣ୍ଡଳ

Question xxi.
ପେରୁ ସ୍ରୋତର ଅନ୍ୟନାମ କ’ଣ ?
(କ) କାନାରିସ୍ରୋତ
(ଖ) ହମ୍‌ବୋଲ୍ଟସ୍ରୋତ
(ଗ) ବେଙ୍ଗୁଆଲାସ୍ରୋତ
(ଘ) ଫକ୍‌ଲାଣ୍ଡସ୍ରୋତ
Answer:
ହମ୍ ବୋଲ୍ଟ ଟ ସ୍ରୋତ

Question xxii.
ଉପସାଗରୀୟ ସ୍ରୋତ କେଉଁ ମହାସାଗରରେ ପ୍ରବାହିତ ?
(କ) ପ୍ରଶାନ୍ତ
(ଖ) ଆଟଲାଣ୍ଟିକ୍
(ଗ) ଭାରତ
(ଘ) ସୁମେରୁ
Answer:
ଆଟ୍‌ଲାଣ୍ଟିକ୍

Question xxiii.
କ୍ୟୁରୋସିଓ ସ୍ରୋତକୁ କେଉଁ ସ୍ରୋତ କୁହାଯାଏ ?
(କ) ବାହାମା
(ଗ) ଜାପାନ
(ଖ) ହମ୍‌ବୋଲ୍ଟ
(ଘ) ବ୍ରାଜିଲ
Answer:
ଜାପାନ

Question xxiv.
ଗ୍ରାଣ୍ଡ ବ୍ୟାଙ୍କ କେଉଁ ମହାଦେଶରେ ଅବସ୍ଥିତ ?
(କ) ଏସିଆ
(ଗ) ଉତ୍ତର ଆମେରିକା
(ଖ) ଇଉରୋପ
(ଘ) ଦକ୍ଷିଣ ଆମେରିକା
Answer:
ଇଉରୋପ

ବନ୍ଧନୀ ମଧ୍ଯରୁ ଉପଯୁକ୍ତ ଶବ୍ଦ ବାଛି ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।

1. ପୃଥ‌ିବୀ କ୍ଷେତ୍ରଫଳର ଶତକଡ଼ା ପ୍ରାୟ _____ ଭାଗ ଜଳଭାଗ । (୭୧, ୭୨, ୭୩, ୭୪)
Answer:
୭୧

2. ପୃଥ‌ିବୀ କ୍ଷେତ୍ରଫଳର ଶତକଡ଼ା ପ୍ରାୟ ____ ଭାଗ ସ୍ଥଳଭାଗ। (୨୬, ୨୭, ୨୮, ୨୯)
Answer:
୨୯

3. ପୃଥ‌ିବୀ ପୃଷ୍ଠରେ ସମୁଦାୟ ଜଳଭାଗର ପ୍ରାୟ ଶତକଡ଼ା _____ ଭାଗ ଜଳ ଲୁଣିଆ। (୯୭.୩, ୯୭.୪, ୯୭.୫, ୯୭.୬)
Answer:
୯୭.୩

4. ପୃଥ‌ିବୀ ପୃଷ୍ଠରେ ସମୁଦାୟ ଜଳଭାଗର ପ୍ରାୟ ଶତକଡ଼ା ____ ଭାଗ ଜଳ ମଧୁର। (୨.୬, ୨.୭, ୨.୮, ୨.୯)
Answer:
୨.୭

BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 3 ବାରିମଣ୍ଡଳ

5. ପୃଥିବୀର ସର୍ବବୃହତ୍ ମହାସାଗର _____ ମହାସାଗର ଅଟେ | (ପ୍ରଶାନ୍ତ, ଆଟଲାଣ୍ଟିକ୍, ଭାରତ, ଉତ୍ତର)
Answer:
ପ୍ରଶାନ୍ତ

6. ପୃଥ‌ିବୀର ଦ୍ଵିତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ମହାସାଗର ମହାସାଗର ____ ଅଟେ । (ପ୍ରଶାନ୍ତ, ଆଟଲାଣ୍ଟିକ, ଭାରତ, ଉତ୍ତର)
Answer:
ଆଟଲାଣ୍ଟିକ୍

7. _____ ପୃଥିବୀର ସବୁଠାରୁ ଛୋଟ ମହାସାଗର ଅଟେ । (ପ୍ରଶାନ୍ତ, ଆଟଲାଣ୍ଟିକ, ଭାରତ, ଉତ୍ତର)
Answer:
ଉତ୍ତର

8. ପୃଥ‌ିବୀର ଗଭୀରତମ ମେରିଆନା ଖାତ _____ ମହାସାଗରରେ ଅବସ୍ଥିତ । (ପ୍ରଶାନ୍ତ, ଆଟଲାଣ୍ଟିକ, ଭାରତ, ଉତ୍ତର)
Answer:
ପ୍ରଶାନ୍ତ

9. _____ ପୃଥିବୀର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ମହାସାଗର। (ପ୍ରଶାନ୍ତ, ଆଟଲାଣ୍ଟିକ, ଭାରତ, ଉତ୍ତର)
Answer:
ଭାରତ

10. ପୃଥ‌ିବୀର ସାଗର ମଧ୍ଯରୁ ______ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ । (ଜାପାନ ସାଗର, ଦକ୍ଷିଣ ଚୀନ୍ ସାଗର, ଆରବ ସାଗର, ପୀତ ସାଗର)
Answer:
ଦକ୍ଷିଣ ଚୀନ ସାଗର

11. ମହାସାଗରର _____ ଅଞ୍ଚଳରୁ ଖଣିଜତୈଳ, ପୋହଳା ଓ ମୁକ୍ତା ସଂଗ୍ରହ କରାଯାଏ। (ମହୀଜାଲୁ, ମହୀସୋପାନ, ସାଗରତଳ, ସାଗରଖାତ)
Answer:
ମହୀ ସୋପାନ

12. ସମୁଦ୍ର ତଳର ଅଧିକ ଗଡ଼ାଣିଆ ଅଞ୍ଚଳକୁ ______ କୁହାଯାଏ । (ମହୀସୋପାନ, ସାଗରତଳ, ମହୀଢାଲୁ, ସାଗରଖାତ)
Answer:
ମହୀଢାଲୁ

13. ଗୁରୁଜୁଆର _____ ତିଥ୍ୟରେ ହୋଇଥାଏ । (ପୂର୍ଣ୍ଣମୀ, ଅଷ୍ଟମୀ, ନବମୀ, ଦଶମୀ)
Answer:
ପୂର୍ଣ୍ଣମୀ

BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 3 ବାରିମଣ୍ଡଳ

14. ଲଘୁଜୁଆର ______ ତିଥିରେ ହୋଇଥାଏ । (ପୂର୍ଣ୍ଣମୀ, ଅଷ୍ଟମୀ, ନବମୀ, ଦଶମୀ)
Answer:
ଅଷ୍ଟମୀ

15. ୟୁରୋପ ମହାଦେଶର ________ ଏକ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ମାଛଧରା କେନ୍ଦ୍ର । (ଗ୍ରାଣ୍ଡବ୍ୟାଙ୍କ, ନିଉଫାଉଣ୍ଡଲ୍ୟାଣ୍ଡ, ଫିସରଲ୍ୟାଣ୍ଡ, ଫିନ୍‌ଲ୍ୟାଣ୍ଡ)
Answer:
ଗ୍ରାଣ୍ଡବ୍ୟାଙ୍କ

16. ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ମହାଦେଶର _____ ଉପକୂଳରେ ‘ଏକ ବୃହତ୍ ପ୍ରବାଳ ବନ୍ଧର୍ବ ରହିଛି । (ଉତ୍ତର, ଦକ୍ଷିଣ, ପୂର୍ବ, ପଶ୍ଚିମ)
Answer:
ପୂର୍ବ

ସ୍ତମ୍ଭ ମିଳନ କର।

(i) ‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭରେ ଥିବା ଶବ୍ଦକୁ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭରେ ଥିବା ସମ୍ପର୍କିତ ଶବ୍ଦ ସହ ମିଳାଇ ଲେଖ ।

BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 3 ବାରିମଣ୍ଡଳ 6
Answer:
BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 3 ବାରିମଣ୍ଡଳ 7

(ii) ‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭରେ ଥିବା ଶବ୍ଦକୁ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭରେ ଥିବା ସମ୍ପର୍କିତ ଶବ୍ଦ ସହ ମିଳାଇ ଲେଖ ।

BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 3 ବାରିମଣ୍ଡଳ 8
Answer:
BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 3 ବାରିମଣ୍ଡଳ 9

(iii) ‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭରେ ଥିବା ଶବ୍ଦକୁ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭରେ ଥିବା ସମ୍ପର୍କିତ ଶବ୍ଦ ସହ ମିଳାଇ ଲେଖ ।

BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 3 ବାରିମଣ୍ଡଳ 10
Answer:
BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 3 ବାରିମଣ୍ଡଳ 11

ପ୍ରଥମ ଯୋଡ଼ିକୁ ଦେଖୁ ଦ୍ଵିତୀୟ ଯୋଡ଼ି ପୂରଣ କର।

1. ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର : ସର୍ବବୃହତ୍ ମହାସାଗର :: ଆଟଲାଣ୍ଟିକ୍ ମହାସାଗର : _____।
Answer:
ଦ୍ଵିତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ମହାସାଗର

2. ତିନିପାର୍ଶ୍ଵ ଜଳ : ଉପଦ୍ଵୀପ :: ତିନିପାର୍ଶ୍ଵ ବିସ୍ତୀର୍ଣ୍ଣ ସ୍ଥଳଭାଗ : _____।
Answer:
ଉପସାଗର

3. ଗୁରୁଜୁଆର : ପୂଶ୍ଚିମୀତିଥୁ :: ଲଘୁଜୁଆର : _____।
Answer:
ଅଷ୍ଟମୀତିଥୁ

BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 3 ବାରିମଣ୍ଡଳ

4. ଇଷ୍ଠସ୍ରୋତ : ବାହାମାସ୍ରୋତ :: ଶୀତଳସ୍ରୋତ : _____।
Answer:
କାନାରିସ୍ରୋତ

5. ଇଉରୋପ ମହାଦେଶ : ଡଗରବ୍ୟାଙ୍କ :: ଉତ୍ତର ଆମେରିକା : _____।
Answer:
ନିଉଫାଉଣ୍ଡଲ୍ୟାଣ୍ଡ

BSE Odisha 7th Class Hindi Solutions Chapter 4 बस यात्रा का अनुभव

Odisha State Board BSE Odisha 7th Class Hindi Solutions Chapter 4 बस यात्रा का अनुभव Textbook Exercise Questions and Answers.

BSE Odisha Class 7 Hindi Solutions Chapter 4 बस यात्रा का अनुभव

1. निम्नलिखित प्रश्नों के उत्तर दीजिए :

(i) विद्यालय के बच्चे क्या देखने भुवनेश्वर गए?
उत्तर:
विद्यालय के बच्चे राज्य संग्रहालय और ताराघर देखने भुवनेश्वर गए।

BSE Odisha 7th Class Hindi Solutions Chapter 4 बस यात्रा का अनुभव

(ii) प्रधानशिक्षिका ने बच्चों से क्या कहा ?
उत्तर:
प्रधानशिक्षिका ने बच्चों से कहो, “‘बच्चों ! तुम सब लाइन बनाकर खड़े हो जाआ । फिर एक एक करके बस के अंदर जाकर बैठो । देखो, हल्ला मत करना। गुरुजी और गुरुमाँ तुम्हारे बैठने की व्यवस्था कर देंगे।” गाड़ी चलते समय खिड़की के बाहर हाथ या सिर मत निकालना।’

(iii) बच्चे जब बस में बैठ गए, तब शिक्षक ने क्या कहा ?
उत्तर:
बच्चे जब बस में बैठगए, तब शिक्षक ने उनसे कहा, “तुम नाश्ता कर लो। केले के छिलके, बिस्किट के खाली पैकेट, पत्ते या कागज खिड़की से बाहर मत फेंकना। हम दूसरों को परेशान होने का काम नहीं करेंगे।”

(iv) बस चलते समय क्यों नहीं चिल्लाना चाहिए?
उत्तर:
बस चलते समय नहीं चिल्लाना चाहिए। ऐसा करने से ड्राइवर का ध्यान बँट जाने का डर रहता है ।

(v) बैस में ‘प्राथमिक उपचार पेटिका’ रखना क्यों आवश्यक है ?
उत्तर:
बस में ‘प्राथमिक उपचार पेटिका’ रखना आवश्यक है। क्योंकि दुर्घटना के समय घायल यात्रियों के प्राथमिक उपचार के लिए इसमें कुछ दवाइयाँ रखी जाती हैं।

BSE Odisha 7th Class Hindi Solutions Chapter 4 बस यात्रा का अनुभव

(vi) ट्रैफिक पोस्ट पर अलग-अलग रंग की बत्तियाँ क्या सूचित करती हैं ?
उत्तर:
ट्रैफिक पोस्ट पर अलग-अलग तीनों रंग की बत्तियाँ होती हैं । पीली बत्ती गाड़ी की गति धीमी करने को, लाल बत्ती गाड़ी रोकने के लिए और हरी बत्ती गाड़ी आगे बढ़ाने को सूचित करती हैं ।

(vii) ट्रैफिक पोस्ट पर गाड़ी रोकते वक्त इंजन को क्यों बंद कर देना चाहिए ?
उत्तर:
ट्रैफिक पोस्ट पर गाड़ी रोकते वक्त इंजन को बंद कर देना चाहिए, क्योंकि इससे इंधन की बचन होती है और धुआँ न होने से प्रदूषण नहीं फैलता ।

(viii) जेब्रा क्रासिंग से लोगों की क्या सुविधा होती है ?
उत्तर:
जेब्रा क्रासिंग के पास गाड़ी रुकते समय पैदल चलते लोग रास्ता पार करते हैं ।

(ix) बच्चों ने संग्रहालय में क्या-क्या देखा ?
उत्तर:
बच्चों ने संग्रहालय में प्राचीन मूर्तियाँ, कलाकृतियाँ ताड़ के पत्ते की पोथियों, पुराने जमाने के सिक्के तरह-तरह के पुराने वस्त्र, आभूषण, अस्त्र-शस्त्र आदि देखे।

(x) युवक की मोटर साइकिल ट्रक से क्यों टकराई ?
उत्तर:
युवक मोटर साइकिल चलाते समय मोबाइल पर बात कर रहा था और अनमना था । इसलिए सामने खड़े ट्रक से उसकी मोटर साइकिल टकरा गई ।

BSE Odisha 7th Class Hindi Solutions Chapter 4 बस यात्रा का अनुभव

2. निम्नलिखित प्रश्नों के उत्तर एक-एक वाक्य में दीजिए?

(i) ओड़िशा की राजधानी का नाम क्या है ?
उत्तर:
ओड़िशा की राजधानी का नाम भुवनेश्वर है ।

(ii) बच्चे क्या लेकर बस के पास पहुँचे ?
उत्तर:
बच्चे नाश्ता लेकर बस के पास पहुँचे।

(iii) ‘प्राथमिक उपचार पेटिका’ पर कौन-सा चिह्न रहता है ?
उत्तर:
‘प्राथमिक उपचार पेटिका’ पर रेडक्रॉस चिह्न रहता है ।

(iv) ड्राइवर ने कहाँ पर इंजन बंद कर दिया ?
उत्तर:
ड्राइवर ने ट्रैफिक पोस्ट पर इंजन बंद कर दिया ।

(v) ट्रैफिक पोस्ट पर कितने रंगों की बत्तियाँ रहती हैं ?
उत्तर:
ट्रैफिक पोस्ट पर तीन रंगों की बत्तियाँ रहती हैं।

(vi) सड़क पर काली-सफेद धारबाली पट्टी को क्या कहते हैं ?
उत्तर:
सड़क पर काली-सफेद धारबाली पट्टी को जेब्राक्रासिंग कहते हैं ।

BSE Odisha 7th Class Hindi Solutions Chapter 4 बस यात्रा का अनुभव

(vii) संग्रहालय के पास किसने बच्चों को रास्ता पार कराया ?
उत्तर:
संग्रहालय के पास एक ट्रैफिक पुलिस ने बच्चों को रास्ता पार कराया ।

(viii) सड़क के दोनों तरफ थोड़ी ऊँचाई वाले रास्ते को क्या कहते हैं ?
उत्तर:
सड़क के दोनों तरफ थोड़ी ऊँचाई वाले रास्ते को फूटपाथ कहते हैं ।

(ix) भुवनेश्वर के ताराघर का नाम क्या है ?
उत्तर:
भुवनेश्वर के ताराघर का नाम पठाणि सांमत ताराघर है।

(x) युवक की मोदर साइकिल किससे टकराई ?
उत्तर:
युवक की मोटर साइकिल एक ट्रक से टकराई । भाषा-कार्य :

3. उदाहरण के अनुसार बदलिए :
बच्चा – बच्चे, खिड़की – खिड़कियाँ
उत्तर:

  • डिब्बा – डिब्ले
  • गाड़ी – गाड़ियाँ
  • तारा – तारे
  • बत्ती – बत्तियाँ
  • नाश्ता – नाश्ते
  • नारी – नारियाँ
  • केला – केले
  • राजधानी – राजधानियाँ

4. उदाहरण के अनुसार बदलिए :
छात्र – छात्रा
उत्तर:
शिक्षक – शिक्षिका
शिष्य – शिष्या
लेखक – लेखिका
पाठक – पाठिका

BSE Odisha 7th Class Hindi Solutions Chapter 4 बस यात्रा का अनुभव

5. ‘क’ स्तम्भ के साथ ‘ख’ स्तभ्भ का मिलान कीजिए:
‘क’ स्तम्भ — ‘ख’ स्तम्भ
काली — रंग
पीली — बस
धीमी — पट्टी
बड़ी — बत्ती
तीन — गति
उत्तर:
‘क’ स्तम्भ — ‘ख’ स्तम्भ
काली — पट्टी
पीली — बत्ती
धीमी — गति
बड़ी — बस
तीन — रंग

6. कोष्ठक में दिए गए परसर्गों से खाली जगहों को भरिए :
( से, का, को, की, ने )

(i) भुवनेश्वर ओड़िशा ………… राजधानी है ।
उत्तर: की

(ii) गाड़ी की गति ४० कि.मी. ………… अधिक नहीं होनी चाहएि ।
उत्तर: से

(iii) इससे दुर्घटना ………… खतरा नहीं रहता ।
उत्तर: का

(iv) शिक्षक ………… कहा ।
उत्तर: ने

(v) बच्चों ………… भूख लग रही थी।
उत्तर: को

अन्य परीक्षोपयोगी प्रश्नोत्तर

1. निम्नलिखित प्रश्नों के उत्तर दीजिए :

(i) किस विद्यालय के बच्चे भुवनेश्वर गए ?
उत्तर:
बंगीदा उच्च प्राथमिक विद्यालय के बच्चे भुवनेश्वर गए।

(ii) बच्चे शिक्षा-भ्रमण पर कहाँ गए ?
उत्तर:
बच्चे शिक्षा-भ्रमण पर भुवनेश्वर गए।

BSE Odisha 7th Class Hindi Solutions Chapter 4 बस यात्रा का अनुभव

(iii) बोर्ड़ पर लिखा ‘४०’ क्या संकेत दे रहा था?
उत्तर:
बोर्ड़ पर लिखा ‘४०’ संकेत दे रहा था कि वहाँ गाड़ी की गति प्रति घंटा ४० कि.मी. से अधिक नहीं होनी चाहिए।

(iv) दृष्टिहीन व्यक्ति को किन्होंने रास्ता पार कराया?
उत्तर:
दृष्टिहीन व्यक्ति को कुछ बच्चों ने रास्ता पार कराया।

(v) सड़क पर क्यों भीड़ थी ?
उत्तर:
सड़क पर एक दुर्घटना हो गई थी, इसलिए वहाँ भीड़ थी ।

(vi) एक बुजुर्ग व्यक्ति ने क्या बताया ?
उत्तर:
एक बुजुर्ग व्यक्ति ने बताया, “आजकल के नौजवान किसकी सुनते हैं क्या?”

(vii) घायल युवक के सिर से क्यों खून बह रहा था?
उत्तर:
घायल युवक ने मोटर साइकिल चलाते समय हेलमेट नहीं पहना था । इसलिए सिर पर चोट लगने से खून बह रहा था।

2. सही कथनों के सामने (✓) का और गलत कथनों का सामने (✗) का निशान लगाइए :

(i) कटक ओड़िशा की राजधानी है । (✗)
(ii) बंगीदा पुरी जिले में है । (✗)
(iii) एक छात्रा ने जानना चाहा कि बस में रेडक्रास निशानवाला बक्सा क्यों लटक रहा है । (✓)
(iv) जेब्रा क्रासिंग पर लोग पैदल रास्ता पार करते हैं। (✓)
(v) एक दृष्टिहीन व्यक्ति लाठी का सहारा लेकर रास्ता पार हुआ । (✗)
(vi) ताराघर का नाम है पठाणि सांमत ताराघर । (✓)
(vii) भुवनेश्वर में राज्य संग्रहालय है । (✓)

3. निम्नलिखित प्रश्नों के सही विकल्प उत्तर पर (✓) का निशान लगाइए :

(i) छात्र-छात्राएँ कब शिक्षा-भ्रमण पर निकले ?
(क) रविवार को
(ख) सोमवार को
(ग) शनिवार को
(घ) बुधवार को
उत्तर:
(क) रविवार को

(ii) बच्चों को केले के छिलके का क्या करना था ?
(क) बाहर फेंकना था
(ख) डिब्बे में रखना था
(ग) गाय को दे देना था
(घ) सीट के नीचे रखना था
उत्तर:
(ख) डिब्ले में रखना था

BSE Odisha 7th Class Hindi Solutions Chapter 4 बस यात्रा का अनुभव

(iii) ड्राइवर ने क्या पहना था ?
(क) कमीज
(ख) टोपी
(ग) जूते
(घ) सीट बेल्ट
उत्तर:
(घ) सीट बेल्ट

(iv) संग्रहालय से निकलते-निकलते कितने बज गए ?
(क) एक
(ख) तीन
(ग) दो
(घ) चार
उत्तर:
(ग) दो

(v) कौन-सी बत्ती देखकर ड्राइवर ने बस रोक दी?
(क) लाल
(ख) हरी
(ग) नीली
(घ) पीली
उत्तर:
(क) लाल

BSE Odisha 7th Class Hindi Solutions Chapter 4 बस यात्रा का अनुभव

4. शब्दों को उनके अर्थ से मिलाडए :

घायल – प्रांत
खतरा – भ्रमण
छोर – विपदा
सैर – पास
नजदीक – आहत
उत्तर:
घायल – आहत
खतरा – विपदा
छोर – प्रांत
सैर – भ्रमण
नजदीक – पास

पाठ का सारांशः

खोरधा जिले के बंगीदा गाँव में एक उच्च प्राथमिक विद्यालय है। एक बार प्रधान शिक्षिका ने विद्यालय के छात्रछात्राओं को लेकर ओड़िशा की राजधानी भुवनेश्वर शैक्षिक भ्रमण पर जाने की योजना बनाई ।
BSE Odisha 7th Class Hindi Solutions Chapter 4 बस यात्रा का अनुभव 1
रविवार को बस आ पहुँची । बच्चे लाइन बनाकर बस की भीतर जाकर बैठे । प्रधान शिक्षिका ने बच्चों को सलाह दी कि बस के भीतर हल्ला न करें और बस चलते समय खिड़की से बाहर हाथ न निकालें। बस में जब विद्यार्थियों ने नाश्ता करना शुरू किया, तब एक शिक्षक ने कहा कि बिस्कुट का खाली पैकेट, केले के छिलके, पत्ते या कागज बाहर न फेंककर अपने-अपने डिब्ये में रख लें, खिड़की से बाहर न फेंकें ।

विद्यार्थियों ने देखा कि बस के ड्राइवर ने छाती पर सीट बेल्ट बाँध रखी है । शिक्षक ने समझा दिया कि दुर्घटना के समय ज्यादा चोट न आने के लिए ड्राइवर बेल्ट बाँधता है । शिक्षक ने यह भी बताया कि बस में एक प्राथमिक उपचार पेटिका रहती है। इसमें रेडक्रॉस का निशान रहता है। दुर्घटना के समय घायल यात्रियों का प्राथमिक उपचार करने के लिए उसमें कुछ जरूरी दवाइयाँ रखी जाती हैं ।

BSE Odisha 7th Class Hindi Solutions Chapter 4 बस यात्रा का अनुभव

शिक्षक ने कहा कि ड्राइवर से बस तेज चलाने का अनुरोध नहीं करना चाहिए। बस में चिल्लाना भी नहीं चाहिए। इससे ड्राइवर का ध्यान बँट जाता है । आगे सड़क पर एक बोर्ड पर ‘ 40 ‘ संख्या की ओर दिखाकर शिक्षक ने बताया कि यह ड्राइवर को बताने के लिए लिखा गया है कि गाड़ी की एक घंटे में गति चालीस किलोमीटर से अधिक नहीं होनी चाहिए ।
BSE Odisha 7th Class Hindi Solutions Chapter 4 बस यात्रा का अनुभव 2
उसी समय पीछे से दूसरी बस का ड्राइवर हर्न बजाने लगा। वह ओवरटेक करके आगे जाना चाहता था । बच्चों की बस के ड्राइवर ने अपनी बस बाई तरफ करके दाहिने हाथ के इशारे से उसे आगे बढ़ जाने का इशारा किया ।

बस खण्डगिरि के पास ट्रैफिक पोस्ट पर रुकी । शिक्षक ने समझाया कि चौराहे पर ट्रैफिक पोस्ट वाहनों का नियंत्रण करने के लिए है । सामने लाल बत्ती जल रही है । यह गाड़ी रोकने का निर्देश है । यहाँ तीन बत्तियाँ जलती हैं । पीली बत्ती गाड़ी की गति धीमी करने के लिए, लाल बत्ती गाड़ी रोक देने के लिए और हरी बत्ती गाड़ी आगे बढ़ाने के लिए संकेत करती हैं। ट्रैफिक पोस्ट पर गाड़ी खड़ी रहते समय इंजन बंद कर देना चाहिए ।

इससे इंधन की बचत होती है और धुएँ का प्रदूषण नहीं होता । शिक्षक ने सामने काली और सफेद धारवाली पट्टियों पर लोगों को रास्ता पार करते हुए देखकर कहा कि इसे जेब्रा क्रॉसिंग कहते हैं। जहाँ जेब्रा क्रासिंग नहीं होती, वहाँ लोग दोनों दरफ की गाड़ियों पर ध्यान देकर रास्ता पार करते हैं ।
BSE Odisha 7th Class Hindi Solutions Chapter 4 बस यात्रा का अनुभव 3
बच्चों को रास्ता पार करके खाना खाने के लिए एक भोजनालय में जाना था,। एक ट्रैफिक पुलिस ने कुछ देर के लिए दोनों तरफ से आन-जाने वाली गाड़ियाँ रोक कर बच्चों को रास्ता पार कराया। कुछ बच्चों ने एक दृष्टिहीन व्यक्ति का हाथ पकड़ कर उसे रास्ता पार करा दिया ।
BSE Odisha 7th Class Hindi Solutions Chapter 4 बस यात्रा का अनुभव 4
बच्चे पठाणि सामन्त ताराघर के पास पहुँचे तो शिक्षक ने उनसे फूटपाथ पर चलने को कहा। सड़क के दोनों तरफ पैदल चलने के लिए थोड़ी ऊँची रास्ते बनाए गए थे, उन्हें फूटपाथ कहते हैं । बच्चों ने ताराघर में ग्रहनक्षत्रों की गतिविधियाँ देखीं।
BSE Odisha 7th Class Hindi Solutions Chapter 4 बस यात्रा का अनुभव 5
लौटते समय बच्चों ने देखा कि सामने एक ट्रक के पास एक मोटर साइकिल पड़ी है । लोगों ने बताया कि मोबाइल पर बात करते हुए एक युवक मोटर साइकिल चला रह्मा था और अनमना हो गया था । उसकी मोटर साइकिल खड़े रहे एक ट्रक से टकरा गई। उसने हेलमेट भी नहीं पहना था । उसके सिर से बहुत खून बह गया है । उसे एंबुलैन्स से अस्पताल भेज दिया गया है । यह सुनकर सब दुखी हुए । शिक्षक ने बच्चों को समझाया कि हमें हमेशा सावधान रहना चाहिए। ऐसा करने से हम बहुत-सी दुर्घटनाओं  से बच सकेंगे ।
BSE Odisha 7th Class Hindi Solutions Chapter 4 बस यात्रा का अनुभव 6

ସାରାଂଶ:

ଖୋର୍ଦ୍ଧା ଜିଲ୍ଲାର ବଙ୍ଗିଦା ଗାଁରେ ଗୋଟିଏ ଉଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଅଛି। ଥରେ ପ୍ରଧାନଶିକ୍ଷୟତ୍ରୀ ବିଦ୍ୟାଳୟର ଛାତ୍ର- ଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ନେଇ ଓଡ଼ିଶାର ରାଜଧାନୀ ଭୁବନେଶ୍ଵରକୁ ଶିକ୍ଷା ପରିଭ୍ରମଣରେ ଯିବା ପାଇଁ ଯୋଜନା କଲେ। ରବିବାର ଦିନ ବସ୍ ଆସି ପହଞ୍ଚିଲା। ପିଲାମାନେ ଲାଇନ୍‌ରେ ଯାଇ ବସ୍ ଭିତରେ ବସିଲେ । ପ୍ରଧାନଶିକ୍ଷୟିତ୍ରୀ ପିଲାମାନଙ୍କୁ କହିଲେ ଯେ ବସ୍ ଭିତରେ କେହି ପାଟିତୁଣ୍ଡ କରିବେନି । ବସ୍ ଋଲୁଥିବା ସମୟରେ କେହି ବାହାରକୁ ହାତ ବାହାର କରିବେ ନାହିଁ। ବସ୍‌ରେ ପିଲାମାନେ ଜଳଖୁଆ ଖାଇବା ଆରମ୍ଭ କରିବା ବେଳେ ଶିକ୍ଷକ କହିଲେ, କେହି ବାହାରକୁ ବିସ୍କୁଟର ଖାଲି ପ୍ୟାକେଟ୍, କଦଳୀ ଚୋପା, ପତ୍ର କି କାଗଜ ପକାଇବେ ନାହିଁ। ସେଗୁଡ଼ିକୁ ନିଜ ନିଜ ଡବାରେ ପୂରେଇ ରଖୁଦେବେ।

BSE Odisha 7th Class Hindi Solutions Chapter 4 बस यात्रा का अनुभव

ପିଲାମାନେ ଦେଖ‌ିଲେ ଯେ ବସ୍‌ର ଡ୍ରାଇଭର ଛାତିରେ ସିଗ୍‌ବେଲ୍ସ ବାନ୍ଧିଛନ୍ତି । ଶିକ୍ଷକ ବୁଝାଇଦେଲେ ଯେ ଦୁର୍ଘଟଣା ସମୟରେ ଅଧ୍ବକ ଆଘାତ ନ ଲାଗିବା ପାଇଁ ଡ୍ରାଇଭର ତାଙ୍କ ଛାତିରେ ସିବେଲ୍ଟ ବାନ୍ଧିଛନ୍ତି। ଶିକ୍ଷକ ବସ୍‌ରେ ଥିବା ପ୍ରାଥମିକ ଉପଚାର ପେଟିକା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ବୁଝାଇଦେଲେ । ସେ କହିଲେ ଏଥୁରେ ରେଡ଼କ୍ରସ ଚିହ୍ନ ରହିଛି। ଦୁର୍ଘଟଣା ଘଟିଗଲେ ସେହି ସମୟରେ ଆହତ ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକ ଚିକିତ୍ସା ନିମିତ୍ତ ସେଥ‌ିରେ ଜରୁରୀ ଔଷଧପତ୍ର ରଖାଯାଇଥାଏ।

ଶିକ୍ଷକ ପିଲାମାନଙ୍କୁ କହିଲେ ଯେ କେହି ଡ୍ରାଇଭରଙ୍କୁ ଜୋର୍‌ରେ ଗାଡ଼ି ଚଳାଇବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିବା ଠିକ୍ ନୁହେଁ । ବସ୍‌ରେ ଚିତ୍କାର ବି କରିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ । ତାହାଦ୍ଵାରା ଡ୍ରାଇଭରଙ୍କ ଏକାଗ୍ରତା ଭଙ୍ଗ ହୋଇଯାଏ। ସଡ଼କ କଡ଼ରେ ‘ଚାଳିଶ’ ଲେଖାଯାଇଥିବା ଗୋଟିଏ ବୋର୍ଡ଼ ଆଡ଼କୁ ହାତ ଦେଖାଇ ଶିକ୍ଷକ କହିଲେ ଡ୍ରାଇଭରଙ୍କୁ ସୂଚାଇ ଦେବାକୁ ଏହା ଲେଖାଯାଇଛି । ଏହା ଦେଖୁ ସେ ଗାଡ଼ିର ଘଣ୍ଟା ପ୍ରତି ଗତି ସ୍ଖଳିଶ କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ କରିବେ ନାହିଁ ।

ଏହି ସମୟରେ ପଛରୁ ଆଉ ଗୋଟିଏ ବସ୍‌ର ଡ୍ରାଇଭର ହର୍ଣ୍ଣ ବଜାଇବାକୁ ଲାଗିଲେ । ସେ ଓଭରଟେକ୍ କରି ଆଗକୁ ଯିବାକୁ ଋହୁଁଥିଲେ। ତେଣୁ ପିଲାମାନେ ଯାଉଥୁବା ବସ୍‌ର ଡ୍ରାଇଭର ନିଜ ବସ୍‌କୁ ଟିକିଏ ବାମ ପଟକୁ ନେଇ ଡାହାଣ ହାତରେ ଅନ୍ୟ ବସ୍‌ର ଡ୍ରାଇଭରଙ୍କୁ ଆଗକୁ ଯିବାକୁ ଇସାରା ଦେଲେ। ବସ୍ ଖଣ୍ଡଗିରିର ଗୋଟିଏ ଟ୍ରାଫିକ୍ ପୋଷ୍ଟ ପାଖରେ ଅଟକିଲା। ଶିକ୍ଷକ ବୁଝାଇଦେଲେ ଯେ ଛକ ପାଖରେ ଏହି ଟ୍ରାଫିକ୍ ପୋଷ୍ଟ ଯାନବାହନଗୁଡ଼ିକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରାଯିବା ପାଇଁ ରହିଛି । ଦେଖ ! ଆଗରେ ଲାଲବତୀ ଜଳୁଛି । ଏହା ଗାଡ଼ି ଅଟକିବା ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଉଛି । ଏଠାରେ ତିନୋଟି ରଙ୍ଗର ବତୀ ଜଳେ। ହଳଦିଆବତୀ

ଗାଡ଼ିର ଗତି କମେଇବା ପାଇଁ, ଲାଲ୍‌ବତୀ ଗାଡ଼ି ଅଟକାଇବା ପାଇଁ ଓ ସବୁଜବତୀ ଗାଡ଼ିକୁ ଆଗକୁ ନେବା ପାଇଁ ସଙ୍କେତ ଦିଅନ୍ତି । ଟ୍ରାଫିକ୍ ପୋଷ୍ଟ ପାଖରେ ଗାଡ଼ି ଅଟକିଥିବା ସମୟରେ ଇଞ୍ଜିନ୍ ବନ୍ଦ କରିଦେବା ଉଚିତ । ଏହାଦ୍ଵାରା ଇନ୍ଧନ ସଞ୍ଚୟ ହୁଏ ଓ ଧୂଆଁର ପ୍ରଦୂଷଣରୁ ରକ୍ଷା ମିଳେ।
ଆଗରେ ରାସ୍ତାର କଳା-ଧଳା ପଟିଥିବା ସ୍ଥାନରେ ଲୋକେ ରାସ୍ତା ପାରି ହେଉଥୁବାର ଦେଖୁ ଶିକ୍ଷକ କହିଲେ, ଏହାକୁ ଜେବ୍ରାକୁସିଙ୍ଗ୍ କହନ୍ତି । ଗାଡ଼ି ଅଟକିଥିବା ସମୟରେ ଲୋକେ ଏହି ଜେବ୍ରାକ୍ରାସିଙ୍ଗ୍‌ରେ ରାସ୍ତା ପାର ହୁଅନ୍ତି । ଯେଉଁ ସ୍ଥାନରେ ଜେବ୍ରାକୁସିଙ୍ଗ୍ ନଥାଏ, ସେଠାରେ ଲୋକେ ଦୁଇ ପାଖର ଗାଡ଼ିକୁ ଚାହିଁ ରାସ୍ତା ପାର ହୁଅନ୍ତି।

ଆଗରେ ରାସ୍ତାର କଳା-ଧଳା ପଟିଥିବା ସ୍ଥାନରେ ଲୋକେ ରାସ୍ତା ପାରି ହେଉଥୁବାର ଦେଖୁ ଶିକ୍ଷକ କହିଲେ, ଏହାକୁ ଜେବ୍ରାକୁସିଙ୍ଗ୍ କହନ୍ତି । ଗାଡ଼ି ଅଟକିଥିବା ସମୟରେ ଲୋକେ ଏହି ଜେବ୍ରାକ୍ରାସିଙ୍ଗ୍‌ରେ ରାସ୍ତା ପାର ହୁଅନ୍ତି । ଯେଉଁ ସ୍ଥାନରେ ଜେବ୍ରାକୁସିଙ୍ଗ୍ ନଥାଏ, ସେଠାରେ ଲୋକେ ଦୁଇ ପାଖର ଗାଡ଼ିକୁ ଚାହିଁ ରାସ୍ତା ପାର ହୁଅନ୍ତି। . ଏହି ସମୟରେ ବସ୍ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିଲା । ପିଲାମାନେ ସଂଗ୍ରହାଳୟରେ ପ୍ରାଚୀନ ମୂର୍ତ୍ତି, କଳାକୃତି, ତାଳପତ୍ରର ପୋଥ, ପୁରୁଣା ମୁଦ୍ରା, ପୁରୁଣା ବସ୍ତ୍ର, ଆଭୂଷଣ ଓ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଦେଖୁ ଖୁସି ହେଲେ।

ପିଲାମାନଙ୍କର ରାସ୍ତା ପାର ହୋଇ ଖାଇବା ପାଇଁ ଗୋଟିଏ ଭୋଜନାଳୟକୁ ଯିବାର ଥିଲା। ଜଣେ ଟ୍ରାଫିକ୍ ପୋଲିସ୍ କିଛି ସମୟ ପାଇଁ ଦୁଇ ପାଖରୁ ଯିବାଆସିବା କରୁଥିବା ଗାଡ଼ିକୁ ଅଟକାଇ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ରାସ୍ତା ପାର କରାଇଦେଲେ। କିଛି ପିଲା ଜଣେ ଦୃଷ୍ଟିହୀନ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ହାତଧରି ତାଙ୍କୁ ରାସ୍ତା ପାର କରାଇଦେଲେ। ପିଲାମାନେ ପଠାଣି ସାମନ୍ତ ପ୍ଲାନେଟୋରିୟମ୍ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବା ପରେ ଶିକ୍ଷକ ସେମାନଙ୍କୁ ଫୁଟ୍‌ପାଥ ଉପରେ ଋଲି କରି ଯିବାକୁ କହିଲେ। ସଡ଼କର ଉଭୟ ପାର୍ଶ୍ଵରେ ଲୋକେ ପାଦରେ ଋଲିଗଲି ଯିବା ପାଇଁ ଟିକିଏ ଉଚ୍ଚ ରାସ୍ତା ତିଆରି କରାଯାଇଥାଏ।

ଏହାକୁ ଫୁଟ୍‌ପାଥ କୁହାଯାଏ। ପିଲାମାନେ ପ୍ଲାନେଟୋରିୟମ୍‌ରେ ଗ୍ରହ-ନକ୍ଷତ୍ରଙ୍କ ଗତିବିଧ‌ି ବିଷୟ ଦେଖ‌ିଲେ। ଫେରିବା ସମୟରେ ପିଲାମାନେ ଗୋଟିଏ ଟ୍ରକ୍ ପାଖରେ ମୋଟର ସାଇକେଲଟିଏ ପଡ଼ିଥିବାର ଦେଖ‌ିଲେ। ଲୋକମାନେ କହିଲେ ଯେ ଜଣେ ଯୁବକ ମୋବାଇଲରେ କଥାବାର୍ତ୍ତା ହୋଇ ହୋଇ ମୋଟର ସାଇକେଲ ଚଳାଇ ଯାଉଥିଲେ ।

BSE Odisha 7th Class Hindi Solutions Chapter 4 बस यात्रा का अनुभव

ସେ ଅନ୍ୟମନସ୍କ ହୋଇପଡ଼ିଥିଲେ । ତାଙ୍କ ମୋଟର ସାଇକେଲ୍ ଠିଆହୋଇଥୁବା ଟ୍ରକ୍ ପଛରେ ଧକ୍କା ହୋଇଗଲା । ସେ ଯୁବକ ହେଲ୍‌ମେଟ୍ ପିନ୍ଧି ନଥଲେ । ତାଙ୍କ ମୁଣ୍ଡରୁ ବହୁତ ରକ୍ତ ବହୁଥିଲା। ତାଙ୍କୁ ଆମ୍ବୁଲାନ୍ସରେ ଡାକ୍ତରଖାନାକୁ ପଠାଇ ଦିଆଗଲା ।ଏକଥା ଶୁଣି ସମସ୍ତେ ଦୁଃଖୀ ହେଲେ। ଶିକ୍ଷକ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ବୁଝାଇଦେଲେ ଯେ ଆମେ ସବୁବେଳେ ସାବଧାନ ରହିବା ଉଚିତ। ଏପରି କଲେ ଆମେ ଅନେକ ଦୁର୍ଘଟଣାରୁ ରକ୍ଷା ପାଇପାରିବା।

शब्दार्थ :

BSE Odisha 7th Class Hindi Solutions Chapter 4 बस यात्रा का अनुभव 7

BSE Odisha 7th Class Hindi Solutions Chapter 3 अपना-अपना काम करो

Odisha State Board BSE Odisha 7th Class Hindi Solutions Chapter 3 अपना-अपना काम करो Textbook Exercise Questions and Answers.

BSE Odisha Class 7 Hindi Solutions Chapter 3 अपना-अपना काम करो

पाठ्यपुस्तक के प्रश्नोत्तर

1. निम्नलिखित प्रश्नों के उत्तर दीजिए :

(i) आदमी ने क्या सोचा ?
उत्तर:
आदमी ने सोचा कि अभी मौसम अच्छा है, जल्दी से कामनिपटा लूँगा ।

(ii) उसने क्या पहना था ?
उत्तर:
उसने कमर में धोती बाँधी थी। बदन पर कुर्ता पहना था और गले में गमछा लपेट लिया था ।

BSE Odisha 7th Class Hindi Solutions Chapter 3 अपना-अपना काम करो

(iii) सूरज और हवा में क्यों झगड़ा हुआ ?
उत्तर:
सूरज और हवा दोनों अपने को बड़ा बता रहे थे। सूरज का कहना था कि मेरे बिना संसार मर जाएगा। हवा कह रही थी कि मेरे न होने पर संसार साँस नहीं ले पाएगा। दोनों एक दूसरे के दोष भी ढूँढ़ रहे थे। इसलिए दोनों में झगड़ा होनेलगा।

(iv) सूरज ने हवा से क्या कहा ?
उत्तर:
सूरज ने हवा से कहा कि तुम्हारी तो ठाट निराली है, कभी धीर चलती हो तो कभी तेज। कभी तो एकदम चूप हो जाती हो, जरा भी हिलती-डुलती नहीं हो। इस तरह तुम सबको परेशान क्यों करती रहती हो ?

(v) पथिक ने उन्हें क्या उत्तर दिया ?
उत्तर:
पथिक ने उनसे कहा कि तुम अपनी हैसियत को समझो। इस संसार में कोई छोटा या बड़ा नहीं है । हम सिर और पाँव में से किसी को छोटा या बड़ा नहीं कह सकते क्योंकि सिर से हम सोचते हैं, तथा पाँव से चलते हैं । इसलिए आपस में झगड़ा बंद करके अपना-अपना काम करो।

(vi) हमें क्या करना चाहिए ?
उत्तर:
हमें न तो अपने ऊपर घमंड करना चाहिए और न ही दूसरों के दोष़ ढूँढ़ने चाहिए। बस अपना-अपना काम ईमानदारी से करते रहना चाहिए । हमें याद रखना कि इस संसार में वही बड़ा है जो दूसरों को परेशान नहीं करता है ।

BSE Odisha 7th Class Hindi Solutions Chapter 3 अपना-अपना काम करो

2. इन प्रश्नों के उत्तर एक एक वाक्य में दीजिए :

(i) आदमी कहाँ जा रहा था ?
उत्तर:
आदमी पासवाले गाँव में जरूरी काम निपटाने जा रहा था।

(ii) वह किसे देखकर खुश हुआ ?
उत्तर:
वह सूरज के लाल-लाल से गोले को देखकर खुश हुआ ।

(iii) कौन झगड़ा सुन रहा था ?
उत्तर:
सूरज और हवा दोनों का झगड़ा पथिक सुन रहा था।

(iv) गुस्से में हवा की हालत कैसी हो रही थी ?
उत्तर:
गुस्से में हवा सनसना रही थी।

(v) तैश में आकर सूरज कैसा हो गया ?
उत्तर:
तैश में आकर सूरज बहुत गरम हो गया।

(vi) वे पथिक से क्या पूछते हैं ?
उत्तर:
वे पथिक से पूछते हैं कि दोनों में से कौन अच्छा है और कौन बड़ा है ।

(vii) कौन सबसे अच्छा होता है ?
उत्तर:
जो किसी को भी नहीं सताता, वह सबसे अच्छा होता है ।

BSE Odisha 7th Class Hindi Solutions Chapter 3 अपना-अपना काम करो

3. कोष्ठक में से सही शब्द सुनकर भरिए ।
(आपस्म में, दुनिया, सिर, सुहाना-सा, लाल-लालसा, औकात)

(i) ………… सवेरा ।
(ii) सूरज और हवा ………… झगड़ रहे थे ।
(iii) ………… सा सूरज का गोला।
(iv) इतना तपते हो कि ………… तप जाती है ।
(v) पथिक ने कहा, “तुम अपनी-अपनी ………… समझो।”
(vi) चलने के लिए पाँव चाहिए और सोचने को ………… I
उत्तर:
(i) सुहाना-सा
(ii) आपस में
(iii) लाल-लाल-सा
(iv) दुनिया
(v) औकात
(vi) सिर

भाषा-कार्य :
संज्ञा की विशेषता बताने वाले शब्द को विशेषण कहते हैं।
जैसे – लाल सूरज । सूरज संज्ञा है । लाल उसकी विशेषता बताते है ।

4. नीचे कुछ विशेषण और कुछ संज्ञाएँ एक साथ आये हैं। उन्हें अलग-अलग कीजिए :
अच्छी, हवा, काफी, खुशी, मंद, पवन, अपना काम, थोड़ी, दूर, लाल गोला
उत्तर:
विशेषण — संज्ञा
अच्छी — हवा
काफी — खुशी
मंद — पवन
अपना — काम
थोड़ी — दूर
लाल — गोला

5. ‘क’ स्तम्भ के शब्दों को ‘ख’ स्तम्भ के पर्यायवाची शब्दों के साथ मिलान कीजिए :
‘क’ स्तम्भ — ‘ख’ स्तम्भ
तैश — योग्यता
जरूरी — आश्चर्यजनक
औकात — बहुत
निराली — आवश्यक
काफी — गुस्सा
उत्तर:
‘क’ स्तम्भ — ‘ख’ स्तम्भ
तैश — गुस्सा
जरूरी — आवश्यक
औकात — योग्यता
निराली — आश्चर्यजनक
काफी — बहुत

BSE Odisha 7th Class Hindi Solutions Chapter 3 अपना-अपना काम करो

6. निम्नलिखित शब्दों को वाक्यों में प्रयोग कीजिए :
तैश, परेशान, दुनिया, काफी, निराली, औकात, खुश
उत्तर:
तैश – निधि की जली-कटी बातें सुनकर अनुराधा तैश में आ गई।
परेशान – वे लोग अपनी गरीबी से परेशान हैं ।
दुनिया – इस दुनिया में ईमानदार लोगों की कमी नहीं है।
काफी – यात्री के पास काफी सामान था ।
निराली – इन्द्र धनुष की छटा बहुत निराली थी ।
औकात – अपनी औकात में रह्मोगे तो हमेशा खुश रहोगे।
खुश – परीक्षा में प्रथम आने पर अनीता बहुत खुश हो रही थी।

7. निम्नलिखित शब्दों की मात्रागत अशुद्धियों को सुधार कर लिखिए :
सुरज, शांस, परेसान, तूम, खूस
उत्तर:

  • सुरज – सूरज शांस – साँस
  • परेसान – परेशान तूम – तुम
  • खूस – खुश तूम – तुम

अन्य परीक्षोपयोगी प्रश्नोत्तर

1. निम्नलिखित प्रश्नों के उत्तर दीजिए :

(i) आदमी घर सै कब निकला ?
उत्तर:
आदमी सबेरे-सबेरे ही घर से निकला। उस समय मौसम बहुत अच्छा था।

(ii) ‘लेकिन उसे तो चलना ही था न !’ इस कथन का क्या अर्थ है ?
उत्तर:
यह कथन आदमी की लगन को दर्शाता है । वह लाल-लाल सूरज को देखकर खुश हो रहा था, . परंतु उसे अपना काम पूरा करना था। अतः वह चल पड़ा।

BSE Odisha 7th Class Hindi Solutions Chapter 3 अपना-अपना काम करो

(iii) हवा को सूरज में कौन-सा दोष नज़र आया ?
उत्तर:
हवा को सूरज का बहुत तपना अखरता था। सूरज के अधिक तपने के कारण लोग उसके जल्दी डूबने की इच्छा करने लगते हैं ।

(iv) आप कैसे कह सकते हैं सिर और पाँव में से कोई भी बड़ा या छोटा नहीं है ।
उत्तर:
सिर से हम सोचते हैं और पाँव से चलते हैं । हरेक काम का अपना-अपना महत्व है । इसलिए दोनों में से कोई भी छोटा या बड़ा नहीं है ।

2. सही कथनों के सामने (✓) का और गलत कथनों के सामने (✗) का निशान लगाइए :

(i) आदमी जरूरी काम से शहर जा रहा था । (✗)
(ii) वह तेजी से डग भरता हुआ चल रहा था । (✓)
(iii) मंद पवन के चलने से आदमी को खुशी नहीं हो रही थी। (✗)
(iv) सूरज सोच रहा ता कि संसार उसके बिना मर जाएगा। (✓)
(v) सूरज को हवा की ठाट निराली लग रही थी (✓)
(v) आदमी ने सूरज और हवा के झगड़े का निपटारा नहीं किया । (✗)

3. निम्नलिखित प्रश्नों के सही विकल्प उत्तर पर (✓) का निशान लगाइए :

(i) आदमी घर से किस समय निकला ।
(क) शाम को
(ख) सुबह
(ग) दोपहर को
(घ) रात को
उत्तर:
(ख) सुबह

(ii) आपस में कौन झगड़ रह थे ?
(क) हवा और पवन
(ख) नदी और समुद्र
(ग) सूरंज और हवा
(घ) सूरज और बादल
उत्तर:
(क) सूरज के

BSE Odisha 7th Class Hindi Solutions Chapter 3 अपना-अपना काम करो

(iii) किसके तपने से दुनिया तप जाती है ?
(क) सूरज के
(ख) हवा के
(ग) पहाड़ के
(घ) पानी के
उत्तर:
(क) सूरज के

(iv) सोचने का काम कौन करता है ?
(क) सिर
(ख) आदमी
(ग) जानवर
(घ) वैज्ञानिक
उत्तर:
(क) सिर

(v) सबसे अच्छा कौन होता है ?
(क) किसान
(ख) चित्रकार
(ग) धीरे-धीरे चलने वाला
(घ) किसी को न सताने वाला
उत्तर:
(घ) किसी को न सताने वाला

भाषा-कार्य :

4. दिए गए वाक्यों के रिक्त स्थानों में सही कारकचिह्न भरिए।
ने, का, में, से, कर

(i) वह पढ़ाई ………… होशियार था।
(ii) एक आदमी ………… उसे सड़क ………… पढ़ते देखा ।
(iii) एक गाँव ………… एक किसान रहता था।
(iv) रमेश घर ………… निकल पड़ा।
(v) तानसेन ………… संगीत आज भी अमर है ।
(vi) वहाँ राजा ………… सिपाही आ धमका ।
उत्तर:
(i) में
(ii) ने, पर
(iii) में
(iv) से
(v) का
(vi) का

BSE Odisha 7th Class Hindi Solutions Chapter 3 अपना-अपना काम करो

5. दिए गए शब्दों के दो-दो पर्यायवाची शब्द लिखिए:
दिन, घर, आदमी, पथिक, दुनिया, पाँव
उत्तर:

  • दिन – दिवस, घर
  • घर – गृह, सदन
  • आदमी – मनुष्य, नर
  • पथिक- यात्री, बटोही
  • दुनिया – संसार, जग
  • पाँव – पग, पैर

6. शब्दों को उनके अर्थ से मिलाइए :
जरूरी — मार्ग
फौरन — क्रोध
रास्ता — आवश्यक
खुश — प्रात:
गुस्सा — प्रसन्न
सवेरा — तुरंत
उत्तर:
जरूरी — आवश्यक
फौरन — तुरंत
रास्ता — मार्ग
खुश — प्रसन्न
गुस्सा — क्रोध
सवेरा — प्रात:

पाठ का सारांश:

एक दिन सवेरे एक आदमी पासवाले गाँव में जरूरी काम निपटाने घर से निकला। मौसम अच्छा था वह लंबे-लंबे डग भरते हुए चला। कमर में धोती बाँधी, कुर्ता पहना और गले में गामछा लपेटा ।
BSE Odisha 7th Class Hindi Solutions Chapter 3 अपना-अपना काम करो 1
सुहावनी हवा चल रही थी। जल्दी ही पूरव दिशा में सूरज निकल आया । आदमी खुश होकर अपनी राह चला जा रहा था । इतने में आदमी को ऐसा लगा कि सूरज और हवा आपस में झगड़ रहे हैं । सूरज ने कहा कि मेरे बिना संसार मर जाता । हवा कह रही थी कि मेरे बिना तो साँस लेना ही कठिन हो जाता। सूरूज ने हवा पर कभी तेज तो कभी धीमा चलकर सब को परेशान करने का आरोप लगाया । हवा ने सूरज पर संसार को तपा देने का दोष लगाया ।
BSE Odisha 7th Class Hindi Solutions Chapter 3 अपना-अपना काम करो 2
पथिक उनकी बातें सुनते हुए अपनी राह चला जा रहा था। इधर हवा गुस्से में सनसना रही थी और सूरज भी क्रोध में काफी गर्म हो गया था । दोनों ने पथिक से पूछकर इसका फैसला करना तय किया कि दोनों में से कौन बड़ा है ।
BSE Odisha 7th Class Hindi Solutions Chapter 3 अपना-अपना काम करो 3
पथिक ने दोनों की बातें सुनकर कहा – “संसार में छोटा-बड़ा कोई नहीं है । सबकी अपनी अपनी अहमियत है । कोई यह नहीं कह सकता कि पाँव बड़ा या सिर । इसलिए झगड़ा छोड़कर अपना-अपना काम करो । संसार में वही बड़ा है जो किसी को परेशान नहीं करता है । दोनों ने पथिक का कहना माना। फिर वे खुश होकर अपने-अपने रास्ते पर चल पड़े ।

BSE Odisha 7th Class Hindi Solutions Chapter 3 अपना-अपना काम करो

ସାରାଂଶ:

ଦିନେ ଜଣେ ଲୋକ ପାଖ ଗାଁରେ ଥିବା ଗୋଟିଏ ଜରୁରୀ କାମରେ ଘର ବାହାରିପଡ଼ିଲା। ପାଗ ଭଲ ଥିଲା। ସେ ଲମ୍ବା-ଲମ୍ବା ପାଦ ପକେ ଆଗକୁ ଋଲିଲା। ସେ ଧୋତୀ ପିନ୍ଧିଥିଲା, କୁ । ପିନ୍ଧିଥିଲା, ବେକରେ ଗାମୁଛା ପକାଇଥଲା। ବଢ଼ିଆ ପବନ ବହୁଥିଲା । ଶୀଘ୍ର ପୂର୍ବ ଦିଗରୁ ସୂର୍ଯ୍ୟ ବି ଉଇଁ ଆସିଲା। ଲୋକଟି ମନଖୁସିରେ ବାଟ ଋଲୁଥିଲା। ଏତିକିବେଳେ ଲୋକଟି ଅନୁଭବ କଲା, ସତେ ଯେପରି ସୂର୍ଯ୍ୟ ଓ ପବନ ନିଜ ନିଜ ଭିତରେ କଳି କରୁଛନ୍ତି । ସୂର୍ଯ୍ୟ କହିଲା ଯେ ମୋ ବିନା ସଂସାର ମରିଯାଆନ୍ତା।

ପବନ କହୁଥିଲା ଯେ ମୋ ବିନା ନିଃଶ୍ୱାସ-ପ୍ରଶ୍ଵାସ ନେବା କଷ୍ଟକର ହୋଇପଡ଼ନ୍ତା। ପବନ କେତେବେଳେ ଜୋରରେ ବହେ, ତ କେତେବେଳେ ଧୀର ଗତିରେ ବହି ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବ୍ୟସ୍ତ କରିଦେଉଛି ବୋଲି ସୂର୍ଯ୍ୟ ତା’ ଉପରେ ଦୋଷାରୋପ କଲା। ସୂର୍ଯ୍ୟ ସଂସାରକୁ ଉ ପ୍ତ କରିଦେଉଛି ବୋଲି ପବନ ତାକୁ ଦୋଷ ଦେଲା। ବାଟୋଇଟି ସେମାନଙ୍କ କଥା ଶୁଣି ଶୁଣି ବାଟ ଋଲୁଥିଲା।

ଏଷର ପବନ ରାଗରେ ସାଇଁ ସାଇଁ ବହୁଥୁଲା ତ ତେଣେ ସୂର୍ଯ୍ୟ ବି ରାଗରେ ବହୁତ ଗରମ ହୋଇଯାଇଥିଲା। ସେମାନେ ଦୁହେଁ ସ୍ଥିର କଲେ ଯେ ବାଟୋଇକୁ ପଚାରି ଗୋଟିଏ ନିଷ୍ପ କରିନେବେ ଯେ ସେ ଦୁହିଁଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବଡ଼ କିଏ। ବାଟୋଇଟି ଦୁହିଁଙ୍କ କଥା ଶୁଣି କହିଲା – ‘ସଂସାରରେ କେହି ଛୋଟ-ବଡ଼ ନୁହନ୍ତି, ସମସ୍ତଙ୍କର ନିଜ-ନିଜର ସୀମା ଅଛି। କେହି କହିପାରିବେନି କି ପାଦ ବଡ଼ କି ମୁଣ୍ଡ ବଡ଼ । ତେଣୁ କଳି ତକରାଳ ଛାଡ଼ି ନିଜ ନିଜ କାମ କର। ଯିଏ ଅନ୍ୟକୁ ହଇରାଣ କରେ ନାହିଁ, ସେ ହିଁ ଦୁନିଆରେ ବଡ଼।’’ ଦୁହେଁ ବାଟୋଇଟିର କଥା ମାନିଲେ ଓ ଖୁସି ହୋଇ ନିଜ ନିଜର କାମରେ ବାହାରିପଡ଼ିଲେ।

शब्दार्थ :

BSE Odisha 7th Class Hindi Solutions Chapter 3 अपना-अपना काम करो 4

BSE Odisha 7th Class Hindi Solutions Chapter 2 यह मेरा वतन (कविता)

Odisha State Board BSE Odisha 7th Class Hindi Solutions Chapter 2 यह मेरा वतन (कविता) Textbook Exercise Questions and Answers.

BSE Odisha Class 7 Hindi Solutions Chapter 2 यह मेरा वतन (कविता)

पाठ्यपुस्तक के प्रश्नोत्तर

प्रश्न 1.
इन प्रश्नों के उत्तर दीजिए :

(i) हमारे देश का परिवेश कैसा है ?
उत्तर:
हमारे देश का परिवेश बहुत सुंदर है । ऊपर खुला आसमान है । यहाँ कोमल पवन बहता है । सुनहरी धूप के चमकने के कारण मौसम सुहावना होता है। रात के समय आसमान में चाँद और तारे चमकते रहते हैं ।

BSE Odisha 7th Class Hindi Solutions Chapter 2 यह मेरा वतन (कविता)

(ii) भारत की संतानों के क्या-क्या गुण है ?
उत्तर:
भारत की संतानें धैर्यवान, वीर और सुंदर हैं । उनके मन में जरा भी अभिमान नहीं है ।

(iii) हम किन-किन चीजों का दान देने चाहें ?
उत्तर:
हम शांति, मैत्री और प्यार का दान देने चाहें ।

(iv) दूसरे मानवों के साथ हमारा बर्ताव कैसा हो ?
उत्तर:
दूसरे मानवों के साथ हमारे व्यवहार में अपनापन होना चाहिए। पूरी दुनिया के लोगों को हमें अपने ही परिवार का एक सदस्य मानना चाहिए।

(v) खतरे में हम क्या करें ?
उत्तर:
यदि हमारे देश के गौरव पर खतरा मँडरा रहा हो तो हमें अपने प्राणों का बलिदान कर देना चाहिए ।

(vi) मातृभूमि के लिए हम क्या करें ?
उत्तर:
मातृभूमि के हित के लिए हमें बार-बार जन्म लेने अपने जीवन की कुर्बानी भी देनी पड़े तो हमें संकोच नहीं करना चाहिए।

BSE Odisha 7th Class Hindi Solutions Chapter 2 यह मेरा वतन (कविता)

प्रश्न 2.
(i) ‘भारत देश – मेरा वतन’ का क्या अर्थ है ?
उत्तर:
‘भारत देश – मेरा वतन’ का अर्थ है – मेरा अपना देश भारत। यह पंक्ति देश के साथ गहरे लगाव का प्रतीक है । कवयित्री को यह कहते हुए गौरव का अनुभव हो रहा है कि भारत उनका अपना देश है ।

(ii) ‘परवाह नहीं हो मान अपमान’ का तात्पर्य समझाइए।
उत्तर:
इस पंक्ति के माध्यम से कवयित्री भारत की संतानों को उनके कर्त्तव्य का स्मरण करा रही हैं । हमें अपना कर्त्तव्य हमेशा याद रखना चाहिए। कर्त्तव्य करते समय चाहे सम्मान मिले या अपमान इसकी जरा भी चिंता नहीं करनी चाहिए।

(iii) ‘निडर तत्पर अचल-चट्टान’ का मतलब क्या है?
उत्तर:
हमें निडर अर्थात् बिना डरे साहसपूर्वक अपना कार्य करते रहना चाहिए । जो व्यक्ति चट्टान की तरह अटल है यानी जिसका निश्चय दृढ़ है, जीवन में सफलता उसे ही मिलती है ।

BSE Odisha 7th Class Hindi Solutions Chapter 2 यह मेरा वतन (कविता)

प्रश्न 3.
शिक्षक प्रत्येक छात्र और छात्रा को मौखिक रूप से अपनी मातृभूमि भारतवर्ष की कुछ विशेषताएँ बताने को प्रेरित करें
उत्तर:
इस कार्य को शिक्षक छात्र-छात्राओं से स्वयं करवाएँ।

प्रश्न 4. भाषाकार्य :
विशेषण – संज्ञा
जैसे – मुक्त — गगन
ऐसे शब्दों को छाँटिए । नीचे लिखिए।
उत्तर:

  • मृदुल – पवन
  • सुनहरी – धूप
  • वीर – जवान
  • अचल – चट्टान
  • अनमोल – प्राण

प्रश्न 5.
निम्नलिखित वाक्यों को पढ़िए :
यह भारत देश है ।
हमारे मन में अभिमान नहीं है ।
भारत – एक देश का नाम है ।
देश – सभी देशों की जाति या वर्ग का नाम है ।
अभिमान – एक भाव का नाम है ।
नाम को बतानेवाले शब्द को संज्ञा कहते हैं।

प्रश्न 6.
निम्नलिखित शब्दों में से संज्ञा शब्दों को छाँटिए :
हम, हिमालय, गगन, शांति, पत्थर, सामने, नया, लकड़ी, राकेश, उजला ।
उत्तर:
संज्ञा शब्द -हिमालय, गगन, शांति, पत्थर, लकड़ी, राकेश ।

BSE Odisha 7th Class Hindi Solutions Chapter 2 यह मेरा वतन (कविता)

प्रश्न 7.
सही मिलान कीजिए :
मुक्त गगन है — अचल चट्टान
हम धीर वीर — अनमोल प्राण
न्योछावर कर दें — मृदुल पवन
निडर तत्पर — दिव्य संतान
उत्तर:
मुक्त गगन है — मृदुल पवन
हम धीर वीर — दिव्य संतान
न्योछावर कर दें — अनमोल प्राण
निडर तत्पर — अचल चट्टान

अन्य परीक्षोपयोगी प्रश्नोत्तर

1. इन प्रश्नों के उत्तर दीजिए :

(i) हमारे देश का मौसम कैसा है ?
उत्तर:
ॠ्मारे देश का मौसम सुह्लवना है ।

(ii) किनके मन में तनिक भी अभिमान नहीं है ?
उत्तर:
भारत की संतानों के मन में तनिक भी अभिमान नहीं है।

(iii) ‘अचल चट्टान’ किसका प्रतीक है ? कविता के आधार पर समझाइए ।
उत्तर:
अचल चट्टान मानसिक दृढ़ता और बुलंद इरादे का प्रतीक है । कविता में कहा गया है कि भारत के लोग अचल चट्टान की तरह अपने कर्त्तव्य पथ पर अडिग हैं ।

BSE Odisha 7th Class Hindi Solutions Chapter 2 यह मेरा वतन (कविता)

(iv) कविता ‘यह मेरा वतन’ का मूलभाव अपने शब्दों में लिखिए ।
उत्तर:
प्रस्तुत कविता देशभक्ति की भावना पर आधारित है । उसमें भारत के परिवेश, भारत की संतानों के गुण और देशहित में बलिदान होने की उनकी भावना का वर्णन किया गया है । भारत के लोग पूरी दुनिया को अपना कुटुंब मानते है और दुनिया को शांति, मित्रता और प्रेम का दान देते हैं ।

2. कविता की निम्नलिखित पंक्तियों का अर्थ स्पष्ट कीजिए:

(i) हर मानव को अपना मान दुनिया को बना कुटुम्ब समान
उत्तर:
ऊपर लिखी पंक्तियों में कवयित्री ने भारत की संतानों से कहा है कि हरेक आदमी को अपूना मानो । यह भाव ही पूरी दुनिया को एक कुटुंब या परिवार बना देगा। इस प्रकार इन पंक्तियों में विश्ववंधुत्व की भावना पर बल दिया गया है ।

(ii) ‘निडर तत्पर अचल-चट्टान’ का मतलब क्या है?
उत्तर:
हमें निडर अर्थात् बिना डरे साहसपूर्वक अपना कार्य करते रहना चाहिए। जो व्यक्ति चट्टान की तरह अटल है यानी जिसका निश्चय दृढ़ है, जीवन में सफलता उसे ही मिलती है।

3. निम्नलिखित प्रश्नों के सही विकल्प उत्तर पर (✓) का निशान लगाइए :

(i) भारत देश हमारा क्या है ?
(क) वर्तमान
(ख) वतन
(ग) परिवार
(घ) भविष्य
उत्तर:
(ख) वतन

(ii) कविता में भारत की संतानों के किन गुण का उल्लेख नहीं किया गया है ?
(क) धीरता
(ख) वीरता
(ग) गंभीरता
(घ) दिव्यता
उत्तर:
(ग) गंभीरता

BSE Odisha 7th Class Hindi Solutions Chapter 2 यह मेरा वतन (कविता)

(iii) हमें किसकी परवाह नहीं है ?
(क) धन की
(ख) मान-अपमान की
(ग) जीवन की
(घ) शांति की
उत्तर:
(ख) मान-अपमान की

(iv) हम हर मानब को क्या मानें ?
(क) प्रराया
(ख) गरीब
(ग) अमीर
(घ) अपना
उत्तर:
(घ) अपना

(v) देशवासी किसके हित बारंबार जिएँ और मरें ?
(क) मातृभूमि के
(ख) पड़ोसी वेन
(ग) पूरी दुनिया के
(घ) प्रकृति के
उत्तर:
(क) मातृभूमि के

4. दिए गए वाक्यों में संज्ञा शब्दों के नीचे रेखा खींचिए:

(i) भारत मेरा वतन है ।
(ii) हमारे देश की संतानें वीर हैं ।
(iii) पूरी दुनिया एक परिवार के समान है ।
(iv) मातृभूमि की सुरक्षा करना हमारा कर्त्तव्य है ।
उत्तर:
(i) भारत मेरा वतन है ।
(ii) हमारे देश की संतानें वीर हैं ।
(iii) पूरी दुनिया एक परिवार के समान है ।
(iv) मातुभूमि की सुरक्षा करना हमारा कर्त्तव्य है ।

5. बच्चो, संज्ञा या सर्वनाम की विशेषता बनानेवाले शब्दों को विशेषण कहते हैं। जिन शब्दों की विशेषता बताई जाती है, उन्हें विशेष्य कहते हैं । जैसे ‘अचल चट्टान’ में ‘अचल’ विशेषण और ‘चट्टान’ विशेष्य है।
दिए गए वाक्यों में से विशेषण और विशेष्य को छाँटकर लिखिए ।
(i) भारत एक विशाल देश है ।
(ii) हमारे वीर सिपाही युद्ध में डटे रहे ।
(iii) वह बालक ईमानदार है ।
(iv) शाम को मृदुल पवन बह रहा है ।
(v) उस तरफ गहरी खाई है ।
उत्तर:
विशेषण — विशेष्य
विशाल — देश
वीर — सिपाही
ईमानदार — बालक
मृदुल — पवन
गहरी — खाई

BSE Odisha 7th Class Hindi Solutions Chapter 2 यह मेरा वतन (कविता)

6. निम्नलिखित अशुद्ध शब्दों के शुद्ध रूप लिखिए :
बतन, मुकत, मैती, कुटूम्ब, प्रान
उत्तर:
वतन, मुक्त, मैत्री, कुटुम्ब, प्राण

1. मुक्त गगन है, मुदुल पवन
धूप सुनहरी सुहाना मौसम,
चमकता चाँद तारे चमचम
यह भारत देश, यह मेरा वतन !

प्रसंग : प्रस्तुत पंक्तियाँ हमारी पाठ्य पुस्तक ‘मेरी हिन्दी पुस्तक-२’ की कविता ‘यह मेरा वतन’ से ली गई हैं। इन पंक्तियों में कवयित्री स्मरप्रिया मिश्र ने हमारे देश भारत के प्रकृति प्रदत्त स्वरूप का वर्णन किया है ।

व्याख्या : कवयित्री कहती हैं कि हमारे देश का आसमान खुला है तथा यहाँ कोमल व मंद हवा बहती है । सुनहरी धूप होने के कारण मौसम सुहावना रहता है । रात में आसमान में चाँद और तारे चमकते हैं । ऐसा है हमार देश और यही मेरा वतन है ।

ପ୍ରସଙ୍ଗ : ଉକ୍ତ ପଦ୍ୟାଶ ‘ମେରୀ ହିନ୍ଦୀ ପୁସ୍ତକ– ୨ ’ର ‘ୟହ ମେରା‘ ସ୍ଵତନ’ କବିତାରୁ ନିଆଯାଇଛି। ଏଥ‌ିରେ କବୟିତ୍ରୀ ସ୍ମରପ୍ରିୟା ମିଶ୍ର ଆମ ଦେଶ ଭାରତର ପ୍ରାକୃତିକ ରୂପର ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି ।

ବ୍ୟାଖ୍ୟା : କବୟିତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମ ଦେଶର ଆକାଶ ଉନ୍ମୁକ୍ତ। ଏଠାରେ ଧୀର ପବନ ବହେ । ସୁନେଲି ଖରାରେ ଋତୁ ମନୋମୁଗ୍ଧକର। ରାତିରେ ଚନ୍ଦ୍ର ଓ ତାରା ଝଲସି ଉଠନ୍ତି । ଏହିଭଳି ଦେଶ ଭାରତ ମୋର ଜନ୍ମଭୂମି।

2. हम धीर वीर दिव्य संतान
नहीं मन में तनिक अभिमान,
परवाह नहीं मान अपमान
दें शांति मैत्री प्यार का दान ।

प्रसंग : प्रसुत पंक्तियाँ हमारी पाठ्य पुस्तक ‘मेरी हिन्दी पुस्तक-२’ की कविता ‘यह मेरा वतन’ से ली गई हैं । इन पंक्तियों में भारत के नागरिकों की विशेषताओं का वर्णन किया गया है ।

BSE Odisha 7th Class Hindi Solutions Chapter 2 यह मेरा वतन (कविता) 1

व्याख्या : भारत के लोग धैर्यवान, वीर और दैवी गुणों से युक्त हैं । यहाँ के निवासियों में थोड़ा भी अभिमान नहीं है । उन्हें मान-अपमान की फिक्र भी नहीं है । हम लोग पूरी दुनिया को शांति, मित्रता और प्यार का दान दे रह हैं ।

ପ୍ରସଙ୍ଗ : ଶଂସିତ ପଦ୍ୟାଶ ଆମ ପାଠ୍ୟ ପୁସ୍ତକ ‘ମେରୀ ହିନ୍ଦୀ ପୁସ୍ତକ’ର ‘ୟହ ମେରା ୱତନ’ କବିତାରୁ ଉଦ୍ଧୃତ ହୋଇଛି। ଏଥବରେ ଭାରତର ନାଗରିକଙ୍କ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ବର୍ଣ୍ଣିତ ହୋଇଛି।

ବ୍ୟାଖ୍ୟା : ଭାରତୀୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଧୈର୍ଯ୍ୟବାନ, ବୀର ଓ ଦୈବୀ ଗୁଣସମ୍ପନ୍ନ। ସେମାନଙ୍କର ସାମାନ୍ୟ ଗର୍ବ ମଧ୍ୟ ନାହିଁ । ସେମାନେ ମାନ-ଅପମାନକୁ ଖାତିର କରନ୍ତି ନାହିଁ । ଆମେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ଵକୁ ଶାନ୍ତି, ମୈତ୍ରୀ ଓ ପ୍ରେମର ଦାନ କରି ଆସିଛୁ।

BSE Odisha 7th Class Hindi Solutions Chapter 2 यह मेरा वतन (कविता)

3. हर मानव को अपना मान
दुनिया को बना कुटुम्ब समान,
निडर तत्पर अचल चट्टान
बनाते चलें नये कीर्त्तिमान ।
BSE Odisha 7th Class Hindi Solutions Chapter 2 यह मेरा वतन (कविता) 2
प्रसंग : प्रस्तुत पंक्तियाँ हमारी पाठ्य पुस्तक ‘मेरी हिन्दी पुस्तक-२’ की कविता ‘यह मेरा वतन’ से ली गई हैं । इन पंक्तियों में भारत के लोगों के मैत्री-भाव और कर्मठता का वर्णन किया गया है ।

व्याख्या : हमारे देश के लोग प्रत्येक मनुष्य को अपना मानते हैं, इसलिए उनके मन में यह भाव है कि पूरी दुनिया के लोग एक ही परिवार के सदस्य हैं । हम लोग साहसी और अपने श्रम से॰त्पर रहने वाले हैं । हमारे अंदर चट्टान की सी दुढ़ता है । हम लोग नए-नए कीर्तिमान बना रह हैं । अर्थात् जीवन के हर क्षेत्र में हम लोग कामयाब हो रहे हैं ।

ପ୍ରସଙ୍ଗ : ଶଂସିତ ପଦ୍ୟାଶ ଆମ ପାଠ୍ୟ ପୁସ୍ତକ ‘ମେରୀ ହିନ୍ଦୀ ପୁସ୍ତକ’ର ‘ୟହ ମେରା ୱତନ’ କବିତାରୁ ଉଦ୍ଧୃତ ହୋଇଛି। ଏଥିରେ ଭାରତୀୟଙ୍କ ମୈତ୍ରୀ ଭାବ ଓ କର୍ମଠତା ସମ୍ବନ୍ଧରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରାଯାଇଛି ।

ବ୍ୟାଖ୍ୟା : ଆମ ଦେଶର ବ୍ୟକ୍ତି ପ୍ରତ୍ୟେକ ମନୁଷ୍ୟକୁ ନିଜର ମନେ କରନ୍ତି । ସେଥପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ମନରେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ଵବାସୀଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ପରିବାରର ସଦସ୍ୟ ରୂପେ ମନେ କରିବାର ଭାବ ରହିଥାଏ। ଆମେ ସାହସୀ, ଶ୍ରମରେ ତତ୍ପର। ଆମ ମନ ଭିତରେ ପଥରଭଳି ଦୃଢ଼ତା ରହିଛି। ଆମେ ନୂଆ ନୂଆ କୀ’ମାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରୁଛୁ ଅର୍ଥାତ୍ ଜୀବନର ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମେ ସଫଳତା ଅର୍ଜନ କରୁଛୁ।

4. खतरे में हो’गर अपनी आन
न्योछावर कर दें अनमोल प्राण,
मातृभूमि के हित मेरे यार !
जीएँ हम मरें भी बारम्बार ।

प्रसंग : प्रस्तुत पंक्तियाँ हमारी पाठ्य पुस्तक ‘मेरी हिन्दी पुस्तक-२’ की कविता ‘यह मेरा वतन’ से ली गई हैं। इन पंक्तियों में देश के लोगों के मन में देशहित के लिए वलिदान होने की भावना प्रकट की गई है ।

व्याख्या : यदि किसी समय हमारे देश पर खतरा मँडरा रहा हो, या देश का मान-सम्मान दाँव पर लगा हुआ हो तो भारतवासी अपनी कीमती जानें देश के लिए कुर्बान कर देते हैं । कवयित्री कहती हैं कि अपने देश की भलाई के लिए बारबार जीना और मरना पड़े तो भी हमें स्वीकार है ।

ପ୍ରସଙ୍ଗ : ଶଂସିତ ପଦ୍ୟାଶ ଆମ ପାଠ୍ୟ ପୁସ୍ତକ ‘ମେରୀ ହିନ୍ଦୀ ପୁସ୍ତକ’ର ‘ୟହ ମେରା ୱତନ’ କବିତାରୁ ଉଦ୍ଧୃତ ହୋଇଛି । ଦେଶବାସୀଙ୍କ ମନରେ ଥ‌ିବା ବଳିଦାନ-ଭାବନା ପ୍ରକାଶ କରାଯାଇଛି ।

ବ୍ୟାଖ୍ୟା : ଯଦି କୌଣସି ସମୟରେ ଦେଶ ଉପରେ ବିପଦ ଘୋଟିଆସେ କିମ୍ବା ଦେଶର ସମ୍ମାନ ଉପରେ ଆ ଆସିବାର ଆଶଙ୍କା ଦେଖାଦିଏ, ତେବେ ଭାରତବାସୀ ସେମାନଙ୍କ ଅମୂଲ୍ୟ ଜୀବନକୁ ଦେଶ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଦିଅନ୍ତି । କବୟିତ୍ରୀ ଲେଖୁଛନ୍ତି ଯେ ନିଜ ଦେଶମାତୃକାର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ବାରମ୍ବାର ଜନ୍ମ ନେବାକୁ ଓ ମୃତ୍ୟୁବରଣ କରିବାକୁ ପଡ଼ିଲେ ମଧ୍ୟ ତାହାକୁ ଆମେ ସହର୍ଷ ସ୍ଵୀକାର କରିଥାଉ।

BSE Odisha 7th Class Hindi Solutions Chapter 2 यह मेरा वतन (कविता)

शब्दार्थ :

BSE Odisha 7th Class Hindi Solutions Chapter 2 यह मेरा वतन (कविता) 3
BSE Odisha 7th Class Hindi Solutions Chapter 2 यह मेरा वतन (कविता) 4
BSE Odisha 7th Class Hindi Solutions Chapter 2 यह मेरा वतन (कविता) 5

BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 2 ବାୟୁମଣ୍ଡଳ

Odisha State Board BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 2 ବାୟୁମଣ୍ଡଳ Important Questions and Answers.

BE Odisha Class 7 Geography Important Questions Chapter 2 ବାୟୁମଣ୍ଡଳ

Subjective Type Questions With Answers
ଦୀର୍ଘ ଉତ୍ତରମୂଳକ ପ୍ରଶ୍ନୋତ୍ତର

Question 1.
ବାୟୁମଣ୍ଡଳର ସ୍ତରଗୁଡ଼ିକର ନାମ ଲେଖ ଓ ସେଗୁଡ଼ିକ ସମ୍ପର୍କରେ ସଂକ୍ଷେପରେ ଆଲୋଚନା କର ।
Answer:

  1. ବାୟୁମଣ୍ଡଳର ତାପମାତ୍ରାକୁ ଭିଭିକରି ବାୟୁମଣ୍ଡଳକୁ ପାଞ୍ଚଗୋଟି ସ୍ତରରେ ବିଭକ୍ତ କରାଯାଇଛି; ଯଥା- ଟ୍ରପୋସ୍ଟି ଅର୍, ଷ୍ଟ୍ରାଟୋସ୍ଟି ଅର୍, ମେସୋସ୍ଟି ଅର୍, ଥର୍ମୋସ୍ଟି ଅର୍ ଏବଂ ଏକ୍‌ସ୍ଟିଅର୍ ।
  2. ଟ୍ରପୋସ୍ପିଅର୍ : ଏହା ବାୟୁମଣ୍ଡଳର ସର୍ବନିମ୍ନ ସ୍ତର । ଏହାର ହାରାହାରି ଉଚ୍ଚତା ୧୨ କିଲୋମିଟର । ମେରୁ ଅଞ୍ଚଳରେ ଏହାର ଉଚ୍ଚତା ପ୍ରାୟ ୮ କିଲୋମିଟର ଏବଂ ବିଷୁବ ଅଞ୍ଚ ଳରେ ପ୍ରାୟ ୧୬ କିଲୋମିଟର । ଏହି ସ୍ତରରେ ବୃଷ୍ଟିପାତ, ତୁଷାରପାତ, କୁହୁଡ଼ି, କୁଆପଥର ଆଦି ଜଳବାୟୁ ଓ ପାଣିପାଗ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଘଟଣାବଳୀ ଘଟିଥାଏ ।
  3. ଷ୍ଟ୍ରାଟୋସ୍ପିଅର୍ : ଟ୍ରପୋସ୍ପିଅର୍ ଉପରକୁ ଅବସ୍ଥିତ ଏହି ସ୍ତରଟି ପ୍ରାୟ ୫୦ କିଲୋମିଟର ଉଚ୍ଚତା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବ୍ୟାପି ରହିଛି । ଏହାର ନିମାଂଶରେ ଓଜୋନ୍‌ ଗ୍ୟାସ୍ ରହିଛି । ଏଠାରେ ଧୂଳିକଣା ଓ ଜଳୀୟବାଷ୍ପ ନ ଥିବାରୁ ଜଳବାୟୁ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଘଟଣା ସଂଗଠିତ ହୁଏ ନାହିଁ । ବିମାନ ଚଳାଚଳ ପାଇଁ ଏହି ସ୍ତରଟି ଅନୁକୂଳ ।
  4. ମେସୋସ୍ଟିଅର୍ : ମେସୋସ୍ପିଅର୍ ଉପରକୁ ପ୍ରାୟ ୮୦ କି.ମି. ଉଚ୍ଚତା ବ୍ୟାପୀ ଥ‌ିବା ଏହି ସ୍ତରରେ ଉଚ୍ଚତା ବୃଦ୍ଧି ସହ ତାପମାତ୍ରା ହ୍ରାସ ପାଇଥାଏ ।
  5. ଥର୍ମୋସ୍ଟିଅର୍ : ମେସୋସ୍ପିଅର୍ ଉପରକୁ ପ୍ରାୟ ୮୦ କି.ମି.ଠାରୁ ବାୟୁମଣ୍ଡଳ ଶେଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ସ୍ତର ପରିବ୍ୟାପ୍ତ । ଏହି ସ୍ତରରେ ଉଚ୍ଚତା ବୃଦ୍ଧି ସହ ତାପମାତ୍ରା ଅଧ‌ିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଏ । ଏହାର ନିମାଂଶ ପ୍ରାୟ ୮୦ କି.ମି.ରୁ ୪୦୦ କି.ମି. ଉଚ୍ଚତା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସ୍ତରରେ ଘନୀଭୂତ ଆୟନ କଣିକା ଥିବାରୁ ଏହାକୁ ଆୟୋନୋସ୍ପିଅର୍ କୁହାଯାଏ ।
  6. ଏକ୍ସୋସ୍ପିଅର୍ : ହିଲିୟମ୍ ଓ ଉଦ୍‌ଜାନ ଭଳି ହାଲୁକା ଗ୍ୟାସ୍ ଥ‌ିବା ଏହି ପତଳା ସ୍ତରଟି ବାୟୁମଣ୍ଡଳର ବାହ୍ୟ ସ୍ତର ।

Question 2.
ପୃଥ‌ିବୀର ବିଭିନ୍ନ ଚାପ ବଳୟ ଉପରେ ସଂକ୍ଷେପରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କର ।
Answer:

  1. ପୃଥ‌ିବୀପୃଷ୍ଠରେ ୩ ଗୋଟି ଲଘୁଚାପ ବଳୟ ଓ ୪ ଗୋଟି ଗୁରୁଚାପ ବଳୟ ସ୍ଥାୟୀଭାବରେ ରହିଛି ।
  2. ବିଷୁବମଣ୍ଡଳ ସୂର୍ଯ୍ୟକିରଣରୁ ଅଧ୍ବକ ଉତ୍ତାପ ପାଉଥିବା ହେତୁ ଏଠାରେ ଲଘୁଚାପ ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ, ତେଣୁ ଏଠାରେ ନିରକ୍ଷୀୟ ଲଘୁଚାପ ବଳୟ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ଏଠାରେ ବାୟୁ ସର୍ବଦା ତଳୁ ଉପର ଆଡ଼କୁ ଗତି କରିଥାଏ ।
  3. ବିଷୁବ ଅଞ୍ଚଳରୁ ଉତ୍ତପ୍ତ ବାୟୁ ଉପରକୁ ଉଠି ଉଭୟ ମେରୁ ଆଡ଼କୁ ପ୍ରବାହିତ ହୋଇଥାଏ । ଉପର ସ୍ତରରେ ଏହି ବାୟୁ କ୍ରାନ୍ତୀୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ପହଞ୍ଚିବାବେଳକୁ ଥଣ୍ଡା ହୋଇ ଉଭୟ ଗୋଲାର୍ଦ୍ଧର ୨୫°ରୁ ୩୫° ସମାକ୍ଷରେଖା ମଧ୍ଯରେ ନିମ୍ନଗାମୀ ହୁଏ । ତେଣୁ ଏଠାରେ ଉପକ୍ରାନ୍ତୀୟ ଗୁରୁଚାପ ବଳୟ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି ।
  4. ଉଭୟ ଗୋଲାର୍ଦ୍ଧର ୬୦ରୁ ୭୦° ସମାକ୍ଷରେଖା ମଧ୍ଯରେ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥ‌ିବା ଚାପବଳୟକୁ ଉପମେରୁ ଲଘୁଚାପ ବଳୟ କୁହାଯାଏ । ଦୁଇ ମେରୁବୃତ୍ତ ନିକଟରେ ପୃଥ‌ିବୀର ଆବର୍ଜନ ବେଗ ଅଧିକ ଥ‌ିବା ହେତୁ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ବାୟୁ କ୍ରାନ୍ତୀୟ ଅଞ୍ଚଳକୁ ବିକ୍ଷିପ୍ତ ହେଉଥ‌ିବାରୁ ବାୟୁ ପତଳା ହୋଇ ଲଘୁଚାପ ବଳୟ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି ।
  5. ସେହିପରି ଉଭୟ ମେରୁ ଅଞ୍ଚଳର ବାୟୁ ଶୀତଳ ଓ ଓଜନିଆ ହେତୁ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ବାୟୁର ଚାପ ଅଧିକ ହୁଏ । ତେଣୁ ଉଭୟ ମେରୁ ଅଞ୍ଚଳରେ ମେରୁମଣ୍ଡଳୀୟ ଗୁରୁଚାପ ବଳୟ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି ।

BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 2 ବାୟୁମଣ୍ଡଳ

Question 3.
ପୃଥ‌ିବୀର ଚାପ ବଳୟ ଚିତ୍ର ଆଙ୍କ । ବିଭିନ୍ନ ଚାପ ବଳୟ ଉପରେ ସଂକ୍ଷେପରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କର ।
Answer:
BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 2 ବାୟୁମଣ୍ଡଳ 14

Question 4.
ନିୟତ ବାୟୁ ପ୍ରବାହ ଉପରେ ସଂକ୍ଷେପରେ ଲେଖ ।
Answer:

  1. ପୃଥ‌ିବୀର ସ୍ଥାୟୀ ଗୁରୁଚାପ ବଳୟରୁ ସ୍ଥାୟୀ ଲଘୁଚାପ ବଳୟକୁ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଦିଗରେ ବହୁଥ‌ିବା ବାୟୁକୁ ନିୟତ ବାୟୁ କୁହାଯାଏ । ଆୟନ ବାୟୁ, ପଶ୍ଚିମା ବାୟୁ ଓ ମେରୁ ବାୟୁ ଏହି ବାୟୁର ଅନ୍ତର୍ଗତ ।
  2. ଉପକ୍ରାନ୍ତୀୟ ଗୁରୁଚାପ ବଳୟରୁ ନିରକ୍ଷୀୟ ଲଘୁଚାପ ବଳୟକୁ ପ୍ରବାହିତ ବାୟୁକୁ ଆୟନ ବାୟୁ କୁହାଯାଏ ।
  3. ଉତ୍ତର ଗୋଲାର୍ଦ୍ଧରେ ଏହା ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ଗୋଲାର୍ଦ୍ଧରେ ଦକ୍ଷିଣ-ପୂର୍ବ ଦିଗରୁ ପ୍ରବାହିତ ହେଉଥ‌ିବାରୁ ଏହାର ନାମ ଯଥାକ୍ରମେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଆୟନ ବାୟୁ ଓ ଦକ୍ଷିଣ- ପୂର୍ବ ଆୟନ ବାୟୁ ଅଟେ ।
  4. ଉପକ୍ରାନ୍ତୀୟ ଗୁରୁଚାପ ବଳୟରୁ ଉପମେରୁ ଲଘୁଚାପ ବଳୟକୁ ପ୍ରବାହିତ ହେଉଥ‌ିବା ବାୟୁକୁ ପଶ୍ଚିମାବାୟୁ କୁହାଯାଏ । ଏହି ବାୟୁ ଉତ୍ତର ଗୋଲାର୍ଦ୍ଧରେ ଦକ୍ଷିଣ-ପଶ୍ଚିମ କୋଣରୁ ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ଗୋଲାର୍ଦ୍ଧରେ ଉତ୍ତର-ପଶ୍ଚିମ କୋଣରୁ ବହେ । ଏହାର ଦିଗ ଓ ବେଗ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ଥିବାରୁ ଏହାକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ପଶ୍ଚିମାବାୟୁ କୁହାଯାଏ ।
  5. ଉଭୟ ଗୋଲାର୍ଦ୍ଧରେ ମେରୁମଣ୍ଡଳୀୟ ଗୁରୁଚାପ ଅଞ୍ଚଳରୁ ଉପମେରୁ ଲଘୁଚାପ ବଳୟକୁ ପ୍ରବାହିତ ମେରୁବାୟୁ ଉତ୍ତର ଗୋଲାର୍ଦ୍ଧରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଦିଗରୁ ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ଗୋଲାର୍ଦ୍ଧରେ ଦକ୍ଷିଣ-ପୂର୍ବ ଦିଗରୁ ପ୍ରବାହିତ ହୁଏ ।

Question 5.
ବୃଷ୍ଟିପାତ କ’ଣ ? ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ବୃଷ୍ଟିପାତ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଆଲୋଚନା କର ।
Answer:

  1. ମେଘରେ ଥିବା ଜଳକଣା ଘନୀଭୂତ ହୋଇ ଜଳ ଆକାରରେ ଭୂପୃଷ୍ଠରେ ପଡ଼ିବାକୁ ବୃଷ୍ଟିପାତ କୁହାଯାଏ ।
  2. ବୃଷ୍ଟିପାତ ତିନି ପ୍ରକାରର, ଯଥା- ପରିଚଳନ ବୃଷ୍ଟିପାତ, ଶୈଳୋତ୍‌କ୍ଷେପ ବୃଷ୍ଟିପାତ ଏବଂ ବାତାବର୍ଷ ବୃଷ୍ଟିପାତ ।
  3. ପରିଚଳନ ବୃଷ୍ଟିପାତ : ସୂର୍ଯ୍ୟରଶ୍ମି ଦ୍ବାରା ଭୂପୃଷ୍ଠ ଉତ୍ତପ୍ତ ହେଲେ ଭୂପୃଷ୍ଠ ସହ ଲାଗିରହିଥିବା ବାୟୁ ଉତ୍ତପ୍ତ ହୋଇ ଉପରକୁ ଉଠେ ଏବଂ ପରିଚଳନ ବାୟୁପ୍ରବାହ ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ । ଏହି ବାୟୁରେ ଜଳୀୟବାଷ୍ପ ଥିଲେ ଏହା ଆକାଶରେ ବହୁ ଉଚ୍ଚରେ ମେଘ ସୃଷ୍ଟିକରି ସଙ୍ଗେ ସଙ୍ଗେ ପ୍ରବଳ ବର୍ଷା କରାଯାଏ । ପରିଚଳନ ବାୟୁସ୍ରୋତ ଫଳରେ ଏହି ବର୍ଷା ହେଉଥ‌ିବାରୁ ଏହାକୁ ପରିଚଳନ ବୃଷ୍ଟିପାତ କୁହାଯାଏ ।
  4. ଶୈଳୋତ୍‌କ୍ଷେପ ବୃଷ୍ଟିପାତ : ଜଳୀୟବାଷ୍ପପୂର୍ଣ୍ଣ ବାୟୁ କୌଣସି ଉଚ୍ଚଭୂମି କିମ୍ବା ପର୍ବତରେ ବାଧାପାଇ ଉପରକୁ ଉଠେ । ଉପରକୁ ଉଠିଯିବା ଫଳରେ ତାହା ଶୀତଳ ହୋଇ ପରିପୃକ୍ତ ହୁଏ । ଏହାର କ୍ଷୁଦ୍ର ଜଳକଣାସବୁ ଜଳବିନ୍ଦୁରେ ପରିଣତ ହୋଇ ବୃଷ୍ଟି ଆକାରରେ ପଡ଼େ ।
  5. ଏହାକୁ ଶୈଳୋତ୍‌କ୍ଷେପ ବୃଷ୍ଟିପାତ କୁହାଯାଏ । ପର୍ବତର ପ୍ରତିବାତ ପାର୍ଶ୍ଵରେ ପ୍ରବଳ ବୃଷ୍ଟିପାତ ହୁଏ, ମାତ୍ର ଅନୁବାତ ପାର୍ଶ୍ଵରେ କମ୍ ବୃଷ୍ଟିପାତ ହୋଇଥାଏ ।
  6. ବାତାବର୍ଷ ଜନିତ ବୃଷ୍ଟିପାତ : କ୍ରାନ୍ତିମଣ୍ଡଳ ଅନ୍ତର୍ଗତ ସମୁଦ୍ର ଉପରେ ବାୟୁଚାପ ହ୍ରାସ ପାଇବା ଫଳରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଲଘୁଚାପ କେନ୍ଦ୍ର ଆଡ଼କୁ ବାୟୁ ପ୍ରବାହିତ ହୁଏ । ଏହି ବାୟୁ ଘୂରି ଘୂରି ଉପରକୁ ଉଠିଯାଏ ଓ ଏଥିରେ ଥିବା ଜଳୀୟବାଷ୍ପ ଘନୀଭୂତ ହୋଇ ପ୍ରବଳ ବର୍ଷା କରାଏ ।

BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 2 ବାୟୁମଣ୍ଡଳ

Question 6.
ଚିତ୍ର ସହ ପୃଥିବୀପୃଷ୍ଠର ତାପମଣ୍ଡଳଗୁଡ଼ିକ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଆଲୋଚନା କର ।
Answer:
i. ପୃଥ‌ିବୀ ବର୍ଭୁଳାକାର ହୋଇଥିବାରୁ ପୃଥିବୀପୃଷ୍ଠର ସବୁଠାରେ ତାପମାତ୍ରା ସମାନ ନ ଥାଏ । ବିଷୁବ ଅଞ୍ଚଳରେ ସୂର୍ଯ୍ୟଙ୍କର ଲମ୍ବ କିରଣ ପଡ଼େ ଓ ମେରୁ ଅଞ୍ଚଳରେ ତୀର୍ଯ୍ୟକ୍ କିରଣ ପଡ଼େ ।
ii. ତେଣୁ ପୃଥ‌ିବୀପୃଷ୍ଠରେ ୩ ଗୋଟି ତାପମଣ୍ଡଳ ଦେଖାଯାଏ; ଯଥା – ଗ୍ରୀଷ୍ମ ମଣ୍ଡଳ, ନାତିଶୀତୋଷ ମଣ୍ଡଳ ଓ ହିମ ମଣ୍ଡଳ ।

BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 2 ବାୟୁମଣ୍ଡଳ 15

iii. ନିରକ୍ଷ ବୃତ୍ତର ଉଭୟ ପାର୍ଶ୍ଵରେ ଦୁଇ କ୍ରାନ୍ତି ବୃତ୍ତ ମଧ୍ୟବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳ ବର୍ଷସାରା ଲମ୍ବ କିରଣ ପାଉଥିବାରୁ ସେଠାରେ ଅଧିକ ତାପ ଅନୁଭୂତ ହୁଏ । ତେଣୁ ସେହି ଅଞ୍ଚଳକୁ ଗ୍ରୀଷ୍ମମଣ୍ଡଳ କୁହାଯାଏ ।
iv. ଉଭୟ ଗୋଲାର୍ଦ୍ଧରେ କ୍ରାନ୍ତିବୃରଠାରୁ ମେରୁବୃତ୍ତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଅଧିକ ଗରମ ବା ଅଧିକ ଥଣ୍ଡା ଅନୁଭୂତ ହୋଇ ନଥାଏ । ତେଣୁ ଏହାକୁ ନାତିଶୀତୋଷ୍ଣ ମଣ୍ଡଳ କୁହାଯାଏ ।
v. ମେରୁବୃତ୍ତରୁ ଉଭୟ ମେରୁ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳରେ ସର୍ବନିମ୍ନ ତାପମାତ୍ରା ଅନୁଭୂତ ହୋଇଥାଏ । ତେଣୁ ଏହାକୁ ହିମମଣ୍ଡଳ କୁହାଯାଏ ।

Question 7.
ବାୟୁମଣ୍ଡଳର ଗଠନ ବର୍ଣନା କର ଓ ଏଥିରେ ଥିବା ମୁଖ୍ୟ ଉପାଦାନମାନଙ୍କ ବିଶେଷତ୍ଵ ଲେଖ ।
Answer:

  1. ବାୟୁମଣ୍ଡଳ ଅନେକଗୁଡ଼ିଏ ଗ୍ୟାସୀୟ ପଦାର୍ଥ ମିଶ୍ରଣରେ ଗଠିତ ।
  2. ଏହାର ଦୁଇଟି ମୁଖ୍ୟ ଉପାଦାନ ମଧ୍ଯରେ ଯବକ୍ଷାରଜାନ ଓ ଅମ୍ଳଜାନ ପ୍ରଧାନ । ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗ୍ୟାସ୍‌; ଯଥା- ଆର୍‌ଗନ୍ଧ, ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ, ହିଲିୟମ୍ ଓ ଉଦ୍‌ଜାନ ସହିତ ଜଳୀୟବାଷ୍ପ ଓ ଧୂଳିକଣା ଅଳ୍ପ ପରିମାଣରେ ବାୟୁମଣ୍ଡଳରେ ରହିଥାଏ ।

ବିଭିନ୍ନ ଗ୍ୟାସ୍‌ର ବିଶେଷତ୍ଵ :

  • ଯବକ୍ଷାରଜାନ : ବାୟୁମଣ୍ଡଳରେ ଯବକ୍ଷାର ଜାନର ପରିମାଣ ସର୍ବାଧୁକ ଅର୍ଥାତ୍ ଶତକଡ଼ା ୭୮ ଭାଗ । ମୃରିକା ଓ ଗଛ ମୂଳରେ ଥିବା କେତେକ ବୀଜାଣୁ ଏହାକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରି ବୃକ୍ଷଲତାଦିଙ୍କ ଉପଯୋଗୀ କରିଥାନ୍ତି ।
  • ଅମ୍ଳଜାନ : ଏହା ବାୟୁମଣ୍ଡଳର ଦ୍ଵିତୀୟ ମୁଖ୍ୟ ଗ୍ୟାସ୍ । ଏହାର ପରିମାଣ ଶତକଡ଼ା ୨୧ ଭାଗ । ଜୀବଜଗତର ଶ୍ଵାସକ୍ରିୟା ତଥା ଶିଳାକ୍ଷୟ, ଭୂତଳ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ଗଠନ ଏବଂ ଦହନ ଓ ଜାରଣ ପ୍ରକ୍ରିୟା ନିମନ୍ତେ ଏହାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ।
  • ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ : ବାୟୁରେ ଶତକଡ଼ା ୦.୦୩ ଭାଗ ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ଗ୍ୟାସ୍ ରହିଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଏହା ଉଭିଦଜଗତର ଖାଦ୍ୟପ୍ରସ୍ତୁତି ତଥା ସୌରରଶ୍ମି ଓ ଭୂପୃଷ୍ଠରୁ ବିକିରିତ ତାପ ଧରିରଖୁବାରେ ସହାୟକ ହୁଏ ।
  • ଜଳୀୟବାଷ୍ପ ଓ ଧୂଳିକଣା : ମେଘ ସୃଷ୍ଟି ତଥା ପାଣିପାଗକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିବାରେ ଏମାନଙ୍କର ଭୂମିକା ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ।

ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ଉତ୍ତରମୂଳକ ପ୍ରଶ୍ନୋତ୍ତର

Question 1.
ବାୟୁମଣ୍ଡଳକୁ କେତେଗୋଟି ସ୍ତରରେ ବିଭକ୍ତ କରାଯାଇଛି ? ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଓ ସର୍ବନିମ୍ନ ସ୍ତରର ନାମ କ’ଣ ?
Answer:

  1. ବାୟୁମଣ୍ଡଳକୁ ୫ ଗୋଟି ସ୍ତରରେ ବିଭକ୍ତ କରାଯାଇଛି ।
  2. ଟ୍ରପୋସ୍ଟିଅର୍ ବାୟୁମଣ୍ଡଳର ସର୍ବନିମ୍ନ ସ୍ତର ଓ ଏକ୍ସୋସ୍ପିଅର ବାୟୁମଣ୍ଡଳର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସ୍ତର ।

Question 2.
ଟ୍ରପୋସ୍ଟିଅରର ହାରାହାରି ଉଚ୍ଚତା କେତେ ? ମେରୁ ଓ ବିଷୁବ ଅଞ୍ଚଳରେ ଏହି ସ୍ତରର ଉଚ୍ଚତା କେତେ ?
Answer:

  1. ଟ୍ରପୋସ୍ପିଅର ହାରାହାରି ଉଚ୍ଚତା ୧୨ କିଲୋମିଟର ।
  2. ମେରୁ ଅଞ୍ଚଳରେ ଏହି ସ୍ତରର ଉଚ୍ଚତା ପ୍ରାୟ ୮ କିଲୋମିଟର ଏବଂ ବିଷୁବ ଅଞ୍ଚଳରେ ପ୍ରାୟ ୧୬ କିଲୋମିଟର ।

BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 2 ବାୟୁମଣ୍ଡଳ

Question 3.
ବାୟୁମଣ୍ଡଳର କେଉଁ ସ୍ତରଟି ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ ଓ କାହିଁକି ?
Answer:

  1. ଟ୍ରପୋସ୍ଟି ଅର୍ ବାୟୁମଣ୍ଡଳର ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ତର । କାରଣ ଜଳବାୟୁ ଓ ପାଣିପାଗ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସମସ୍ତ ଘଟଣାବଳୀ, ଯଥା- ବୃଷ୍ଟିପାତ, ତୁଷାରପାତ, କୁହୁଡ଼ି, କୁଆପଥର ବୃଷ୍ଟି ଆଦି ଏହି ସ୍ତରରେ ଘଟିଥାଏ ।
  2. ଜୀବଜଗତ ଶ୍ଵାସକ୍ରିୟା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଅମ୍ଳଜାନ ଏହି ସ୍ତରରୁ ହିଁ ପାଇଥାନ୍ତି ।

Question 4.
ଷ୍ଟ୍ରାଟୋସ୍ପିଅରର ବିଶେଷତ୍ଵ କ’ଣ ?
Answer:

  1. ଷ୍ଟ୍ରାଟୋସ୍କୋ ଅର୍‌ରେ ଧୂଳିକଣା ଓ ଜଳୀୟବାଷ୍ପ ନ ଥାଏ । ତେଣୁ ମେଘ ବା ଜଳବାୟୁ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଘଟଣା ଏଠାରେ ସଂଗଠିତ ହୁଏ ନାହିଁ । ବିମାନ ଚଳାଚଳ ପାଇଁ ଏହି ସ୍ତର ଅନୁକୂଳ ।
  2. ଏହି ସ୍ତରରେ ଥ‌ିବା ଓଜୋନ୍‌ ଗ୍ୟାସ୍ ସୂର୍ଯ୍ୟଙ୍କଠାରୁ ଆସୁଥିବା କ୍ଷତିକାରକ ରଶ୍ମି ପ୍ରଭାବରୁ ରକ୍ଷା କରିଥାଏ ।

Question 5.
ବାୟୁଚାପ କ’ଣ ? ବାୟୁଚାପ କାହାଦ୍ଵାରା ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥାଏ ?
Answer:

  1. କୌଣସି ସ୍ଥାନର ଏକ ବର୍ଗ ସେ.ମି. ପରିମିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ବାୟୁମଣ୍ଡଳର ଶେଷସୀମା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିସ୍ତୃତ ବାୟୁସ୍ତମ୍ଭର ଓଜନକୁ ବାୟୁଚାପ କୁହାଯାଏ । ସମୁଦ୍ର ପତ୍ତନରେ ଏହା ପ୍ରାୟ ୧,୦୫ କିଲୋଗ୍ରାମ୍ ।
  2. ବାୟୁଚାପ ତାପମାତ୍ରା ଦ୍ଵାରା ବିଶେଷଭାବେ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥାଏ ।

Question 6.
ଉପକ୍ରାନ୍ତୀୟ ଗୁରୁଚାପ ବଳୟ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି କିପରି ?
Answer:

  1. ନିରକ୍ଷ ଅଞ୍ଚଳର ଊର୍ଦ୍ଧ୍ୱଗାମୀ ବାୟୁ ଉଭୟ ଗୋଲାର୍ଦ୍ଧର ମେରୁ ଆଡ଼କୁ ଗତି କରେ । ଫଳରେ ଏହା ପ୍ରସାରିତ ହୋଇ ଶୀତଳ ଓ ଭାରୀ ହୁଏ ।
  2. ଏହି ଭାରୀ ବାୟୁ ଉଭୟ ଗୋଲାର୍ଦ୍ଧରେ ପ୍ରାୟ ୨୫°ରୁ ୩୫° ସମାକ୍ଷରେଖା ମଧ୍ଯରେ ନିମ୍ନଗାମୀ ହୁଏ । ଫଳରେ ଏଠାରେ ଗୁରୁଚାପ ବଳୟ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି ।

Question 7.
‘ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ପଶ୍ଚିମା ବାୟୁ’ କ’ଣ ବୁଝାଅ ।
Answer:

  1. ଉଭୟ ଗୋଲାର୍ଦ୍ଧରେ ଉପକ୍ରାନ୍ତୀୟ ଗୁରୁଚାପ ବଳୟରୁ ଉପମେରୁଦେଶୀୟ ଲଘୁଚାପ ବଳୟକୁ ପ୍ରବାହିତ ପଶ୍ଚିମାବାୟୁର ବେଗ ଓ ଦିଗ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ।
  2. ଏଣୁ ଏହାକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ପଶ୍ଚିମାବାୟୁ କୁହାଯାଏ ।

Question 8.
ମୌସୁମୀ ବାୟୁ କ’ଣ ? ଏହା କେଉଁ ବାୟୁ ପ୍ରବାହର ଅନ୍ତର୍ଗତ ? ଭାରତରେ ପ୍ରବାହିତ ମୌସୁମୀ ବାୟୁ” ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଲେଖ ।
Answer:

  1. ଦକ୍ଷିଣ ଏସିଆରେ ଗ୍ରୀଷ୍ମକାଳରେ ସମୁଦ୍ରଆଡୁ ସ୍ଥଳଭାଗକୁ ଓ ଶୀତକାଳରେ ସ୍ଥଳଭାଗରୁ ସମୁଦ୍ର ଆଡ଼କୁ ବହୁଥୁବା ବାୟୁକୁ ମୌସୁମୀ ବାୟୁ କୁହାଯାଏ ।
  2. ମୌସୁମୀ ବାୟୁ ଏକ ଋତୁକାଳୀନ ବାୟୁ । ଏହା ମଧ୍ୟ ଏକ ସାମୟିକ ବାୟୁପ୍ରବାହ ଅଟେ ।
  3. ଆମ ଦେଶରେ ଗ୍ରୀଷ୍ମକାଳରେ ଦକ୍ଷିଣ-ପଶ୍ଚିମ ମୌସୁମୀବାୟୁ ସମୁଦ୍ରଆଡ଼ୁ ପ୍ରବାହିତ ହେବା ଫଳରେ ପ୍ରଚୁର ବୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ ।
  4. ଶୀତକାଳରେ ଦେଶ ମଧ୍ୟଦେଇ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ମୌସୁମୀବାୟୁ ସମୁଦ୍ରଆଡ଼କୁ ପ୍ରବାହିତ ହୋଇଥାଏ ।

BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 2 ବାୟୁମଣ୍ଡଳ

Question 9.
ଆର୍ଦ୍ରତା କହିଲେ କ’ଣ ବୁଝ ? ବାୟୁର ଆର୍ଦ୍ରତା କେଉଁ ଯନ୍ତ୍ର ଦ୍ଵାରା ମପାଯାଏ ?
Answer:

  1. ବାୟୁମଣ୍ଡଳରେ ଜଳୀୟବାଷ୍ପର ଉପସ୍ଥିତି ଓ ପରିମାଣକୁ ବାୟୁର ଆର୍ଦ୍ରତା କୁହାଯାଏ ।
  2. ହାଇଡ୍ରୋମିଟର ନାମକ ଯନ୍ତ୍ରଦ୍ୱାରା ବାୟୁର ଆର୍ଦ୍ରତା ମପାଯାଏ ।

Question 10.
ଘନୀଭବନର ଯେକୌଣସି ଅବସ୍ଥାପାଇଁ କେଉଁ ଦୁଇଟି ବିଷୟ ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ ?
Answer:

  1. ପ୍ରଥମତଃ, ବାୟୁ ପରିପୃକ୍ତ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ ।
  2. ଦ୍ଵିତୀୟତଃ, ଘନଭବନ କାର୍ଯ୍ୟପାଇଁ କୌଣସି ଏକ ଆଶ୍ରୟ ଆବଶ୍ୟକ ।

Question 11.
କୁହୁଡ଼ି କିପରି ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ ?
Answer:

  1. ଶୀତଦିନେ ସୂର୍ଯ୍ୟାସ୍ତ ପରେ ଭୂପୃଷ୍ଠ ଶୀତଳ ହେଲେ ତାହାକୁ ଲାଗିଥିବା ବାୟୁ ଶୀତଳ ହୁଏ । ତେଣୁ ବାୟୁରେ ଥୁବା ଜଳୀୟବାଷ୍ପ ଘନୀଭୂତ ହୋଇ କ୍ଷୁଦ୍ର କ୍ଷୁଦ୍ର ଜଳକଣାରେ ପରିଣତ ହୁଏ ।
  2. ଏହି ଜଳକଣାଗୁଡ଼ିକ ବାୟୁରେ ଭାସିବୁଲେ । ଏହାକୁ କୁହୁଡ଼ି କୁହାଯାଏ ।

Question 12.
ବୃଷ୍ଟିପାତ କାହାକୁ କୁହାଯାଏ ?
Answer:

  1. ମେଘରେ ଥିବା ଜଳକଣା ଅଧ‌ିକ ଶୀତଳ ହେଲେ ଘନୀଭୂତ ହୋଇ ବଡ଼ ବଡ଼ ଜଳବିନ୍ଦୁରେ ପରିଣତ ହୁଏ । ତେଣୁ ସେଗୁଡ଼ିକ ବାୟୁମଣ୍ଡଳରେ ଭାସି ରହିପାରେ ନାହିଁ ।
  2. ତାହା ବର୍ଷାରୂପେ ଭୂପୃଷ୍ଠରେ ପଡ଼େ । ଏହାକୁ ଦୃଷ୍ଟିପାତ କୁହାଯାଏ ।

Question 13.
ବର୍ଷଣ କାହାକୁ କୁହାଯାଏ ? ଏହା କେଉଁ କେଉଁ ରୂପରେ ଦେଖାଯାଏ ?
Answer:

  1. ପ୍ରାକୃତିକ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଆକାଶରୁ ଜଳ ତରଳ କିମ୍ବା କଠିନ ଅବସ୍ଥାରେ ରୂପୃଷ୍ଠରେ ପଡ଼ିଲେ ତାହାକୁ ବର୍ଷଣ କୁହାଯାଏ ।
  2. ଏହି ତିନିଗୋଟି ରୂପରେ ଦେଖାଯାଏ, ଯଥା- ବୃଷ୍ଟିପାତ, ତୁଷାରପାତ ଓ କରକାପାତ (କୁଆପଥର) ।

Question 14.
ପରିଚଳନ ବୃଷ୍ଟିପାତ କାହାକୁ କୁହାଯାଏ ? କେଉଁଠାରେ ପରିଚଳନ ବୃଷ୍ଟିପାତ ହୋଇଥାଏ ଓ କେତେବେଳେ ?
Answer:

  1. ପରିଚଳନ ବାୟୁସ୍ରୋତ ଫଳରେ ହେଉଥ‌ିବା ବର୍ଷାକୁ ପରିଚଳନ ବୃଷ୍ଟିପାତ କୁହାଯାଏ ।
  2. ନିରକ୍ଷୀୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ପ୍ରାୟ ପ୍ରତିଦିନ ଉପରବେଳା ଘଡ଼ଘଡ଼ି ସହ ପରିଚଳନ ବୃଷ୍ଟିପାତ ହୋଇଥାଏ ।

BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 2 ବାୟୁମଣ୍ଡଳ

Question 15.
ପରିପୃକ୍ତ ବାୟୁ କ’ଣ ? ଏହା କିପରି ଅପରିପୃକ୍ତ ହୁଏ ?
Answer:

  1. ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ତାପମାତ୍ରାରେ କୌଣସି ଅଞ୍ଚଳର ଜଳବାୟୁ ଯେତିକି ଜଳୀୟବାଷ୍ପ ଧାରଣ କରିବା କଥା, ସେତିକି ଜଳୀୟବାଷ୍ପ ସେହି ବାୟୁରେ ରହିଲେ ତାକୁ ପରିପୃକ୍ତ ବାୟୁ କହନ୍ତି ।
  2. ତାପମାତ୍ରା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଲେ ପରିପୃକ୍ତ ବାୟୁ ଅପରିପୃକ୍ତ ହୁଏ ।

Question 16.
ବାଷ୍ପମୋଚନ ପ୍ରକ୍ରିୟା କାହାକୁ କୁହାଯାଏ ?
Answer:

  1. ବୃକ୍ଷଲତାଦିଙ୍କର ଡାଳପତ୍ରରୁ ଜଳ ବାଷ୍ପୀଭୂତ ହୋଇ ବାୟୁମଣ୍ଡଳରେ ମିଶିଥାଏ ।
  2. ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ବାଷ୍ପମୋଚନ ପ୍ରକ୍ରିୟା କୁହାଯାଏ ।

Question 17.
ନିରକ୍ଷ ଶାନ୍ତ ବଳୟ କାହାକୁ କୁହାଯାଏ ?
Answer:

  1. ନି ରକ୍ଷୀୟ ଲଘୁଚାପ ବଳୟରେ ବାୟୁମଣ୍ଡଳ ଶାନ୍ତ ଓ ଚଳନଶୂନ୍ୟ ।
  2. ତେଣୁ ଏହାକୁ ନିରକ୍ଷ ଶାନ୍ତ ବଳୟ କୁହାଯାଏ ।

ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ଟିପ୍ପଣୀ ଲେଖ।

Question 1.
ଆୟୋନୋସ୍ଟିଅର
Answer:

  1. ଥର୍ମୋସ୍ଟିଅରର ନିମାଂଶକୁ ଆୟନୋସ୍ପିଅର୍ କୁହାଯାଏ, କାରଣ ଏହି ସ୍ତରରେ ଆୟନ କଣିକାଗୁଡ଼ିକ ଘନୀଭୂତ ହୋଇ ରହିଥାନ୍ତି । ଏହା ପ୍ରାୟ ୮୦ କି.ମି.ରୁ ୪୦୦ କି.ମି. ଉଚ୍ଚତା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିସ୍ତୃତ ।
  2. ଏହି ସ୍ତର ଯୋଗୁ ଦୂର ସ୍ଥାନକୁ ବେତାର ତରଙ୍ଗ ପ୍ରସାରଣ ସମ୍ଭବ ହୋଇଥାଏ ।

Question 2.
ବାଣିଜ୍ୟ ବାୟୁ
Answer:

  1. ଆୟନ ବାୟୁକୁ ବାଣିଜ୍ୟ ବାୟୁ କୁହାଯାଏ । କାରଣ ପୂର୍ବେ ପାଲଟଣା ବୋଇତରେ ବାଣିଜ୍ୟ କାରବାରରେ ଏହା ସହାୟକ ହେଉଥ‌ିବାରୁ ଏହାର ନାମକରଣ ବାଣିଜ୍ୟ ବାୟୁ ହୋଇଅଛି ।
  2. ଏହି ବାୟୁ ଉତ୍ତର ଗୋଲାର୍ଦ୍ଧରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଦିଗରୁ ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ଗୋଲାର୍ଦ୍ଧରେ ଦକ୍ଷିଣ-ପୂର୍ବ ଦିଗରୁ ପ୍ରବାହିତ ହୁଏ ।

Question 3.
ପ୍ରତୀପ ବାତାବର୍ଷ
Answer:

  1. କୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ବାୟୁଚାପ ହଠାତ୍ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ଗୁରୁଚାପ କେନ୍ଦ୍ର ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ । ଏହି ଗୁରୁଚାପ କେନ୍ଦ୍ରରୁ ବାୟୁ’ଧୀରେ ଧୀରେ ଚାରିପାଖରେ ଥୁବା ଅଳ୍ପ ଚାପ ଅଞ୍ଚଳ ଆଡ଼କୁ ପ୍ରବାହିତ ହୁଏ ।
  2. ଉତ୍ତର ଗୋଲାର୍ଦ୍ଧରେ ଏହି ବାୟୁ ଡାହାଣକୁ ବାଙ୍କିଯାଇ ଘଣ୍ଟାକଣ୍ଟାର ଘୂର୍ଣ୍ଣନ ଦିଗରେ (ଦକ୍ଷିଣାବର୍ଷ) ଓ ଦକ୍ଷିଣ ଗୋଲାର୍ଦ୍ଧରେ ‘ବାମକୁ ବାଙ୍କିଯାଇ ଘଣ୍ଟାକଣ୍ଟାର ବିପରୀତ ଦିଗରେ (ବାମାବର୍ଗ) ପ୍ରବାହିତ ହୁଏ ।
  3. ପ୍ରତୀପ ବାତାବର୍ତ୍ତ ଯୋଗୁ ପାଗ ଶୁଖୁଲା ରହେ ଓ ଆକାଶ ମେଘମୁକ୍ତ ଥାଏ ।

Question 4.
ସୌରାଭିତାପ
Answer:

  • ଭୂପୃଷ୍ଠରେ ସଂଗୃହୀତ ସୌରରଶ୍ମିର ପରିମାଣକୁ ସୌରାଭିତାପ କୁହାଯାଏ ।
  • ସୌରାଭିତାପର ପରିମାଣ ବିଷୁବରେଖାଠାରୁ ମେରୁ ଆଡ଼କୁ କ୍ରମଶଃ ହ୍ରାସ ପାଇଥାଏ । ମାତ୍ର ଋତୁଭେଦରେ ଏହି ପରିମାଣରେ ବ୍ୟତିକ୍ରମ ଦେଖାଯାଏ ।

BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 2 ବାୟୁମଣ୍ଡଳ

Question 5.
କୁହୁଡ଼ି
Answer:

  1. ଶୀତକାଳରେ ବାୟୁର ତାପମାତ୍ରା ଶିଶିରାଙ୍କ ତଳକୁ ଖସିଆସିଲେ ଏଥ‌ିରେ ଥ‌ିବା ଜଳୀୟବାଷ୍ପ ଘନୀଭୂତ ହୁଏ । ବାୟୁରେ ଭାସମାନ ଅବସ୍ଥାରେ ଥ‌ିବା ଧୂଳିକଣାକୁ ଆଶ୍ରୟ କରି ଏଗୁଡ଼ିକ ଭୂପୃଷ୍ଠର ଅଳ୍ପ ଉଚ୍ଚତାରେ ଭାସିବୁଲେ । ଏହାକୁ କୁହୁଡ଼ି କୁହାଯାଏ ।
  2. କୁହୁଡ଼ିର ସୃଷ୍ଟିକୁ ଭିଭିକରି ଏହାକୁ ଦୁଇ ଭାଗରେ ବିଭକ୍ତ କରାଯାଏ; ଯଥା- ବିକିରଣ କୁହୁଡ଼ି ଓ ଅଭିବହନ କୁହୁଡ଼ି । ଭୂପୃଷ୍ଠର ତାପ ବିକିରଣରୁ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିବା କୁହୁଡ଼ିକୁ ବିକିରଣ କୁହୁଡ଼ି ଏବଂ ଶୀତଳ ବାୟୁ ଓ ଉଷ୍ଣ ଆର୍ଦ୍ର ବାୟୁର ମିଶ୍ରଣରେ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥ‌ିବା କୁହୁଡ଼ିକୁ ଅଭିବହନ କୁହୁଡ଼ି କୁହାଯାଏ । କୁହୁଡ଼ି ଅତି ପତଳା ହେଲେ ଏହାକୁ ମିଷ୍ଟ୍ କୁହାଯାଏ ।

ଭୌଗୋଳିକ କାରଣ ଦର୍ଶାଅ ।

Question 1.
ଷ୍ଟ୍ରାଟୋସ୍ପିଅର ବିମାନ ଚଳାଚଳ ପାଇଁ ଅନୁକୂଳ ।
Answer:

  1. ଷ୍ଟ୍ରାଟୋସ୍ପିଅର୍ ସ୍ତରରେ ଧୂଳିକଣା ଓ ଜଳୀୟବାଷ୍ପ ନ ଥାଏ । ତେଣୁ ମେଘ ବା ଜଳବାୟୁ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଘଟଣା ଏଠାରେ ସଂଗଠିତ ହୁଏ ନାହିଁ ।
  2. ସେଥ‌ିପାଇଁ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଅନୁକୂଳ ସ୍ତର ।

Question 2.
ଶୀତଋତୁରେ କୁହୁଡ଼ି ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ ।
Answer:

  1. କୁହୁଡ଼ି ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ଲମ୍ବା ଶୀତରାତି, ନିର୍ମଳ ଆକାଶ ଓ ଧୀର ବାୟୁପ୍ରବାହ ଆବଶ୍ୟକ । ତେଣୁ ଶୀତରାତିରେ ଦିନଭାଗ ଛୋଟ ଓ ରାତ୍ରିଭାଗ ଅଧିକ ଥାଏ । ଶୀତଋତୁରେ ଆକାଶ ପ୍ରାୟତଃ ନିର୍ମଳ ଥାଏ, ଫଳରେ ପୃଥ‌ିବୀପୃଷ୍ଠ ଶୀଘ୍ର ତାପ ବିକିରଣ କରି ଥଣ୍ଡା ହୁଏ ।
  2. ସେତେବେଳେ ଶୀତଳ ଭୂପୃଷ୍ଠକୁ ଲାଗିଥିବା ବାୟୁ ଥଣ୍ଡା ହୁଏ ଓ ଶିଶିରାଙ୍କ ତଳକୁ ତାପମାତ୍ରା ଖସିଲେ ଏଥୁରେ ଥିବା ଜଳୀୟବାଷ୍ପ ଘନୀଭୂତ ହୁଏ । ଏହା ବାୟୁରେ ଥିବା ଭାସମାନ ଧୂଳିକଣାକୁ ଆଶ୍ରୟ କରି କୁହୁଡ଼ି ରୂପରେ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ହୁଏ ।

Question 3.
ପଶ୍ଚିମଘାଟ ପର୍ବତମାଳାର ପୂର୍ବପାର୍ଶ୍ବରେ କମ୍ ବୃଷ୍ଟି ହୁଏ ।
Answer:

  1. ପଶ୍ଚିମଘାଟ ପର୍ବତମାଳା ଉତ୍ତର-ଦକ୍ଷିଣ ହୋଇ ଭାରତର ପଶ୍ଚିମ ଉପକୂଳରେ ବିସ୍ତୃତ । ସମୁଦ୍ରରୁ ପ୍ରବାହିତ ଜଳୀୟବାଷ୍ପପୂର୍ଣ୍ଣ ଦକ୍ଷିଣ-ପଶ୍ଚିମ ମୌସୁମୀ ବାୟୁ ଏହାର ପଶ୍ଚିମ ପାର୍ଶ୍ଵରେ ବାଧା ପାଇ ବୃଷ୍ଟିପାତ କରାଏ ।
  2. ଏହା ଉପରକୁ ଉଠି ଏହି ପର୍ବତମାଳାର ପ୍ରତିବାତ ପାର୍ଶ୍ବ ଅର୍ଥାତ୍ ପୂର୍ବ ପାର୍ଶ୍ବକୁ ନିମ୍ନଗାମୀ ହେବାଫଳରେ ଅଳ୍ପ ବୃଷ୍ଟି କରାଏ । ତେଣୁ ପଶ୍ଚିମଘାଟ ପର୍ବତମାଳାର ପୂର୍ବ ପାର୍ଶ୍ବରେ କମ୍ ବୃଷ୍ଟି ହୁଏ ।

BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 2 ବାୟୁମଣ୍ଡଳ

Question 4.
ନିରକ୍ଷ ଲଘୁଚାପ ବଳୟକୁ ନିରକ୍ଷ ଶାନ୍ତ ବଳୟ କୁହାଯାଏ ।
Answer:

  1. ନିରକ୍ଷ ଲଘୁଚାପ ବଳୟରେ ବର୍ଷସାରା ସଳଖ ସୂର୍ଯ୍ୟକିରଣ ପଡ଼ୁଥିବାରୁ ତାପମାତ୍ରା ଅଧିକ ରହେ ଓ ବାୟୁଚାପ ହ୍ରାସ ପାଏ ।
  2. ତେଣୁ ଏଠାରେ ବାୟୁମଣ୍ଡଳ ଶାନ୍ତ ଓ ଚଳନଶୂନ୍ୟ ଥିବାରୁ ଏହାକୁ ନିରକ୍ଷ ଶାନ୍ତ ବଳୟ କୁହାଯାଏ ।

Question 5.
ପୁରୀ ସହରରେ ବେଶୀ ଗରମ ବା ଥଣ୍ଡା ଅନୁଭୂତ ହୁଏ । ନାହିଁ ।
Answer:

  1. ଜଳ ଓ ସ୍ଥଳଭାଗର ବଣ୍ଟନ କୌଣସି ଅଞ୍ଚଳର ଜଳବାୟୁକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଥାଏ ।
  2. ସମୁଦ୍ର ଧୀରେ ଧୀରେ ଉତ୍ତପ୍ତ ଓ ବିଳମ୍ବରେ ଥଣ୍ଡା ହୁଏ । ପୁରୀ ସମୁଦ୍ରକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ସହର ହୋଇଥିବାରୁ ଏଠାରେ ସାମୁଦ୍ରିକ ପ୍ରଭାବ ଅନୁଭୂତ ହୁଏ । ତେଣୁ ପୁରୀରେ ଖରାଦିନେ ବେଶୀ ଗରମ ବା ଶୀତଦିନେ ବେଶି ଥଣ୍ଡା ଅନୁଭୂତ ହୁଏ ନାହିଁ ।

Question 6.
ପଶ୍ଚିମାବାୟୁକୁ ଦକ୍ଷିଣ ଗୋଲାର୍ଦ୍ଧରେ ଗର୍ଜନଶୀଳ ଚାଳିଶା କୁହାଯାଏ ।
Answer:

  1. ଦକ୍ଷିଣ ଗୋଲାର୍ଦ୍ଧରେ ବିସ୍ତୀର୍ଣ୍ଣ ଜଳରାଶି ଉପରେ ପଶ୍ଚିମାବାୟୁ ପ୍ରବଳ ବେଗରେ ପ୍ରବାହିତ ହୋଇଥାଏ ।
  2. ତେଣୁ ଗର୍ଜନଶୀଳ ଏହି ବାୟୁକୁ ଗର୍ଜନଶୀଳ ଚାଳିଶା କୁହାଯାଏ ।

Question 7.
ଜୀବଜଗତ ତିଷ୍ଠି ରହିବା ପାଇଁ ବାୟୁମଣ୍ଡଳର ଭୂମିକା ଅତି ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ ।
Answer:

  1. ଜୀବଜଗତ ଶ୍ଵାସକ୍ରିୟାରେ ବାୟୁମଣ୍ଡଳରୁ ଆବଶ୍ୟକ ଅମ୍ଳଜାନ ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ ।
  2. ଅସହ୍ୟ ଖରାଶୀତରୁ ବାୟୁମଣ୍ଡଳ ଆମକୁ ରକ୍ଷା କରିଥାଏ । ତେଣୁ ଜୀବଜଗତ ତିଷ୍ଠି ରହିବାପାଇଁ ବାୟୁମଣ୍ଡଳର ଭୂମିକା ଅତି ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ ।

Question 8.
ମେରୁ ଅଞ୍ଚଳ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଶୀତଳ ।
Answer:

  1. ପୃଥ‌ିବୀ ବର୍ତ୍ତୁଳାକାର ହୋଇଥିବାରୁ ବିଷୁବ ଅଞ୍ଚଳ ଲମ୍ବ କିରଣ ପାଏ ଏବଂ ମେରୁ ଅଞ୍ଚଳ ତୀର୍ଯ୍ୟକ୍ କିରଣ ପାଏ ।
  2. ବିଷୁବ ଅଞ୍ଚଳରେ ଅଧିକ ତାପ ଅନୁଭୂତ ହୁଏ, ମାତ୍ର ମେରୁ ଆଡ଼କୁ ତାପମାତ୍ରା କ୍ରମଶଃ କମି କମି ଯାଇ ଉଭୟ ମେରୁଠାରେ ସର୍ବନିମ୍ନ ତାପମାତ୍ରା ଅନୁଭୂତ ହୁଏ । ତେଣୁ ମେରୁ ଅଞ୍ଚଳ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଶୀତଳ ।

Question 9.
ଆଫ୍ରିକାରେ ସାହାରା ମରୁଭୂମି ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି ।
Answer:

  1. କ୍ରାନ୍ତୀୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ପ୍ରବାହିତ ଆୟନବାୟୁ ପ୍ରଭାବରେ ବୃହତ୍ ସ୍ଥଳଭାଗର ପୂର୍ବପାର୍ଶ୍ବରେ ବାଧା ପାଇ ପ୍ରବଳ ବୃଷ୍ଟି କରାଏ ।
  2. ପଶ୍ଚିମ ପାର୍ଶ୍ଵରେ ବାୟୁ ଶୁଷ୍କ ହୋଇଯିବାରୁ ସୃଷ୍ଟି କରାଇପାରେ ନାହିଁ । ସାହାରା ଏସିଆର ପଶ୍ଚିମ ପାର୍ଶ୍ଵରେ ଅବସ୍ଥିତ ଥିବାରୁ ଏହା ମରୁଭୂମି ହୋଇଛି ।

BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 2 ବାୟୁମଣ୍ଡଳ

Question 10.
ଉଷ୍ଣବାୟୁ ଉପରକୁ ଉଠେ, ମାତ୍ର ଶୀତଳ ବାୟୁ ତଳକୁ ଆସେ ।
Answer:

  1. ଉଷ୍ଣ ବାୟୁର ଘନତା କମିଯାଏ, ଫଳରେ ଏହା ପ୍ରସାରିତ ଓ ହାଲୁକା ହୋଇ ଉପରକୁ ଉଠେ ।
  2. ମାତ୍ର ଶୀତଳ ବାୟୁର ଘନତା ଓ ଓଜନ ବୃଦ୍ଧିପାଏ, ତେଣୁ ଏହା ତଳକୁ ଖସେ ।

ପାର୍ଥକ୍ୟ ଦର୍ଶାଅ

Question 1.
ବାୟୁ ଓ ପବନ
Answer:
BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 2 ବାୟୁମଣ୍ଡଳ 1

Question 2.
ପାଣିପାଗ ଓ ଜଳବାୟୁ
Answer:
BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 2 ବାୟୁମଣ୍ଡଳ 2

Question 3.
ଲଘୁଚାପ ଓ ଗୁରୁଚାପ
Answer:
BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 2 ବାୟୁମଣ୍ଡଳ 3

Question 4.
ଗ୍ରୀଷ୍ମମଣ୍ଡଳ ଓ ହିମମଣ୍ଡଳ
Answer:
BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 2 ବାୟୁମଣ୍ଡଳ 4

Question 5.
ନିୟତ ବାୟୁ ପ୍ରବାହ ଓ ସାମୟିକ ବାୟୁ ପ୍ରବାହ
Answer:
BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 2 ବାୟୁମଣ୍ଡଳ 5

Question 6.
ତାପ ବଜେଟ୍ ଓ ଦୈନିକ ତାପମାତ୍ରା
Answer:
BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 2 ବାୟୁମଣ୍ଡଳ 6

Question 7.
ବାତାବର୍ଷ ଓ ପ୍ରତୀପ ବାତାବର୍ଷ
Answer:
BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 2 ବାୟୁମଣ୍ଡଳ 7

Question 8.
ମେଘ ଓ କୁହୁଡ଼ି
Answer:
BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 2 ବାୟୁମଣ୍ଡଳ 8

Question 9.
ବାଷ୍ପୀଭବନ ଓ ଘନୀଭବନ
Answer:
BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 2 ବାୟୁମଣ୍ଡଳ 9

ଅତିସଂକ୍ଷିପ୍ତ ଉତ୍ତରମୂଳକ ପ୍ରଶ୍ନୋତ୍ତର

ଗୋଟିଏ ବାକ୍ୟରେ ଉତ୍ତର ଦିଅ।

i. କେଉଁ ଉପାଦାନକୁ ନେଇ ବାୟୁମଣ୍ଡଳ ଗଠିତ ହୋଇଛି ?
Answer
ଯବକ୍ଷାରଜାନ, ଅମ୍ଳଜାନ, ଆରଗନ୍, ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ, ହିଲିୟମ୍ ଓ ଉଦ୍‌ଜାନ ଭଳି ଗ୍ୟାସୀୟ ପଦାର୍ଥର ମିଶ୍ରଣରେ ବାୟୁମଣ୍ଡଳ ଗଠିତ ହୋଇଛି ।

ii. କାହାର ପରିମାଣ ବାୟୁମଣ୍ଡଳରେ ସର୍ବାଧୁକ ରହିଛି ?
Answer:
ଯବକ୍ଷାରଜାନ ବାୟୁମଣ୍ଡଳରେ ସର୍ବାଧ‌ିକ ପରିମାଣରେ ରହିଛି ।

iii. ଶ୍ଵାସକ୍ରିୟା ଛଡ଼ା ଅମ୍ଳଜାନ ଅନ୍ୟ କେଉଁ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ ?
Answer:
ଶିଳାକ୍ଷୟ, ଭୂତଳ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥର ଗଠନ ତଥା ଦହନ ଓ ଚ୍ଚାରଣ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଅମ୍ଳଜାନ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ।

BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 2 ବାୟୁମଣ୍ଡଳ

iv. ଟ୍ରପୋସ୍ଫିୟରର ହାରାହାରି ଉଚ୍ଚତା କେତେ ?
Answer:
ଟ୍ରପୋସ୍ଫିୟରର ହାରାହାରି ଉଚ୍ଚତା ପ୍ରାୟ ୧୨ କି.ମି. ।

v. ଓଜୋନ ଗ୍ୟାସ୍ କେଉଁଠି ରହିଛି ?
Answer:
ଓଜୋନ୍ ଗ୍ୟାସ୍ ଷ୍ଟ୍ରାଟୋସ୍ପିୟର ସ୍ତରର ନିମାଂଶରେ ରହିଛି।

vi. ଓଜୋନ୍ ଗ୍ୟାସ୍ ସ୍ତର ଆମକୁ କିପରି ସାହାଯ୍ୟ କରେ ?
Answer:
ଓଜୋନ୍ ଗ୍ୟାସ୍ ଆମକୁ ସୂର୍ଯ୍ୟଙ୍କଠାରୁ ଆସୁଥିବା କ୍ଷତିକାରକ ରଶ୍ମି ପ୍ରଭାବରୁ ରକ୍ଷା କରିଥାଏ।

vii. ମେସୋସ୍ପିୟର କେତେ ଉଚ୍ଚତା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବ୍ୟାପି ରହିଛି ?
Answer:
ମେସୋସ୍ପିୟର ପ୍ରାୟ ୮୦ କି.ମି. ଉଚ୍ଚତା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରହିଛି ।

viii. କେଉଁ ସ୍ତରଟି ବିମାନ ଚଳାଚଳ ପାଇଁ ଅନୁକୂଳ ଅଟେ ?
Answer:
ଷ୍ଟ୍ରାଟୋସ୍ପିୟର ସ୍ତରଟି ବିମାନ ଚଳାଚଳ ପାଇଁ ଅନୁକୂଳ ଅଟେ ।

ix. ପାଗ କହିଲେ କ’ଣ ?
Answer:
ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସମୟରେ କୌଣସି ସ୍ଥାନର ବାୟୁମଣ୍ଡଳର ସାମୟିକ ଅବସ୍ଥାକୁ ପାଣିପାଗ ବା ସଂକ୍ଷେପରେ ‘ପାଗ’ କୁହାଯାଏ।

x. ଜଳବାୟୁ କାହାକୁ କୁହାଯାଏ ?
Answer:
କୌଣସି ସ୍ଥାନର ପାଣିପାଗର ବହୁବର୍ଷ ଧରି ହାରାହାରି ଅବସ୍ଥାକୁ ଜଳବାୟୁ କୁହାଯାଏ ।

xi. ‘ଦୈନିକ ତାପ ବ୍ୟବଧାନ’ କହିଲେ କ’ଣ ?
Answer:
ଦୈନିକ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଓ ସର୍ବନିମ୍ନ ତାପମାତ୍ରାର ବ୍ୟବଧାନକୁ ‘ଦୈନିକ ତାପ ବ୍ୟବଧାନ’ କୁହାଯାଏ।

xii. କେଉଁଠାରେ ବାୟୁଚାପ ସର୍ବାଧ‌ିକ ?
Answer:
ସମୁଦ୍ର ପତ୍ତନରେ ବାୟୁଚାପ ସର୍ବାଧୁକ ।

BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 2 ବାୟୁମଣ୍ଡଳ

xiii. ବାୟୁଚାପ କାହାକୁ କୁହାଯାଏ ?
Answer:
କୌଣସି ସ୍ଥାନର ଏକ ବର୍ଗ ସେ.ମି. ପରିମିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ବାୟୁମଣ୍ଡଳର ଶେଷସୀମା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିସ୍ତୃତ ବାୟୁସ୍ତମ୍ଭର ଓଜନକୁ ବାୟୁଚାପ କୁହାଯାଏ ।

xiv. ବାୟୁଚାପ କାହାଦ୍ଵାରା ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥାଏ ?
Answer:
ବାୟୁଚାପ ତାପମାତ୍ରାଦ୍ଵାରା ବିଶେଷଭାବେ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥାଏ।

xv. କେଉଁ ଯନ୍ତ୍ରଦ୍ୱାରା ବାୟୁଚାପ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରାଯାଏ ?
Answer:
ବ୍ୟାରୋମିଟର ବା ଚାପମାନ ଯନ୍ତ୍ରଦ୍ଵାରା ବାୟୁଚାପ ନିଷ୍କ୍ରିୟ କରାଯାଏ ।

xvi. କାହାଦ୍ଵାରା ବାୟୁର ଦିଗ ମପାଯାଏ ?
Answer:
ଉଇଣ୍ଡଭେନ୍‌ଦ୍ୱାରା ବାୟୁର ଦିଗ ମପାଯାଏ।

xvii. କାହାଦ୍ଵାରା ବାୟୁର ବେଗ ମପାଯାଏ ?
Answer:
ଆନିମୋମିଟରଦ୍ଵାରା ବାୟୁର ବେଗ ମପାଯାଏ।

xvili. ପବନ କହିଲେ କ’ଣ ବୁଝ ?
Answer:
ଭୂପୃଷ୍ଠ ସହ ସମାନ୍ତର ଭାବେ ବହୁଥୁବା ବାୟୁକୁ ପବନ କୁହାଯାଏ ।

xix. ନିୟତ ବାୟୁପ୍ରବାହ କାହାକୁ କୁହାଯାଏ ?
Answer:
ଗୁରୁଚାପ ବଳୟରୁ ଲଘୁଚାପ ବଳୟକୁ ନିୟମିତ ପ୍ରବାହିତ ବାୟୁକୁ ନିୟତ ବାୟୁପ୍ରବାହ କୁହାଯାଏ।

xx. କାହାକୁ ଆୟନ ବାହୁ କୁହାଯାଏ ?
Answer:
ଉପକ୍ରାନ୍ତୀୟ ଗୁରୁଚାପ ବଳୟରୁ ନିରକ୍ଷୀୟ ଲଘୁଚାପ ବଳୟକୁ ପ୍ରବାହିତ ବାୟୁକୁ ଆୟନ ବାହୁ କୁହାଯାଏ।

BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 2 ବାୟୁମଣ୍ଡଳ

xxi. କାହାକୁ ପଶ୍ଚିମାବାୟୁ କୁହାଯାଏ ?
Answer:
ଉଭୟ ଗୋଲାର୍ଦ୍ଧରେ ଉପକ୍ରାନ୍ତୀୟ ଗୁରୁଚାପ ବଳୟରୁ ଉପମେରୁ ଦେଶୀୟ ଲଘୁଚାପ ବଳୟକୁ ପ୍ରବାହିତ ବାୟୁକୁ ପଶ୍ଚିମାବାୟୁ କୁହାଯାଏ।

xxii. ସାମୟିକ ବାୟୁପ୍ରବାହ କାହାକୁ କୁହାଯାଏ ?
Answer:
ଦିନ ବା ବର୍ଷର ସମୟ ଭିଭିରେ ପରସ୍ପର ବିପରୀତ ଦିଗରୁ ପ୍ରବାହିତ ବାୟୁକୁ ସାମୟିକ ବାୟୁ ପ୍ରବାହ କୁହାଯାଏ।

xxiii. ସ୍ଥାନୀୟ ବାୟୁପ୍ରବାହ କହିଲେ କ’ଣ ?
Answer:
ଅଞ୍ଚଳ ଭିରିରେ ବର୍ଷର ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସମୟରେ ପ୍ରବାହିତ ବାୟୁକୁ
ସ୍ଥାନୀୟ ବାୟୁପ୍ରବାହ କୁହାଯାଏ।

xxiv. ଚିନୁକ୍ କାହାକୁ କୁହାଯାଏ ?
Answer:
ରକି ପର୍ବତମାଳାର ପୂର୍ବଢାଲୁ ଅଞ୍ଚଳରେ ଶୀତକାଳରେ ପ୍ରବାହିତ ଏକ ଉଷ୍ମ ଓ ଶୁଷ୍କ ବାୟୁକୁ ଚିନୁକ୍ କୁହାଯାଏ ।

xxv. ଆକସ୍ମିକ ବାୟୁପ୍ରବାହ କାହାକୁ କୁହାଯାଏ ?
Answer:
ବେଳେବେଳେ ବାୟୁଚାପରେ ଆକସ୍ମିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଯୋଗୁଁ ଆକସ୍ମିକ ବାୟୁପ୍ରବାହ ହୋଇଥାଏ।

xxvi. ‘ବାଷ୍ପମୋଚନ ପ୍ରକ୍ରିୟା’ କାହାକୁ କୁହାଯାଏ ?
Answer:
ବୃକ୍ଷଲତାଦିଙ୍କର ଡାଳପତ୍ରରୁ ଜଳ ବାଷ୍ପୀଭୂତ ହୋଇ ବାୟୁମଣ୍ଡଳରେ ମିଶିବାକୁ ‘ ବାଷ୍ପମୋଚନ ପ୍ରକ୍ରିୟା’ କୁହାଯାଏ ।

xxvii. ବାୟୁର ଆର୍ଦ୍ରତା କାହାକୁ କୁହାଯାଏ ?
Answer:
ଜଳୀୟବାଷ୍ପର ଉପସ୍ଥିତି ଓ ପରିମାଣକୁ ‘ବାୟୁର ଆର୍ଦ୍ରତା’ କୁହାଯାଏ ।

xxviii. ପରିପୃକ୍ତ ବାୟୁ କାହାକୁ କୁହାଯାଏ ?
Answer:
ତାପମାତ୍ରା ଅନୁଯାୟୀ ବାୟୁରେ କ୍ଷମତା ପରିମାଣରେ ଜଳୀୟବାଷ୍ପ ଥିଲେ ତାହାକୁ ପରିପୃକ୍ତ ବାୟୁ କୁହାଯାଏ ।

xxix. ଅପରିପୃକ୍ତ ବାୟୁ କାହାକୁ କୁହାଯାଏ ?
Answer:
ଜଳୀୟବାଷ୍ପ ଧାରଣ କ୍ଷମତାଠାରୁ କମ୍ ଜଳୀୟବାଷ୍ପ ଥିଲେ ତାକୁ ଅପରିପୃକ୍ତ ବାୟୁ କୁହାଯାଏ ।

BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 2 ବାୟୁମଣ୍ଡଳ

xxx. କେଉଁ ଯନ୍ତ୍ରରେ ବାୟୁର ଆର୍ଦ୍ରତା ମାପ କରାଯାଏ ?
Answer:
ହାଇଗ୍ଲୋମିଟର ଯନ୍ତ୍ରରେ ବାୟୁର ଆର୍ଦ୍ରତା ମାପ କରାଯାଏ।

xxxi. ଶିଶିରାଙ୍କ କାହାକୁ କୁହାଯାଏ ?
Answer:
ଯେଉଁ ତାପମାତ୍ରାରେ ଜଳୀୟବାଷ୍ପ କ୍ଷୁଦ୍ର କ୍ଷୁଦ୍ର ଜଳକଣାରେ ପରିଣତ ହୁଏ, ସେହି ତାପମାତ୍ରାକୁ ‘ଶିଶିରାଙ୍କ’ କୁହାଯାଏ ।

xxxii. ‘ଅଭିବହନ କୁହୁଡ଼ି’ କାହାକୁ କୁହାଯାଏ ?
Answer:
ଶୀତଳ ବାୟୁ ଓ ଉଷ୍ମ ଆର୍ଦ୍ରବାୟୁର ମିଶ୍ରଣରେ ସୃଷ୍ଟ କୁହୁଡ଼ିକୁ ‘ ଅଭିବହନ କୁହୁଡ଼ି’ କୁହାଯାଏ।

xxxiii. ‘ମିଷ୍ଟ’ କ’ଣ ?
Answer:
କୁହୁଡ଼ି ଅତି ପତଳା ହେଲେ ତାହାକୁ ମିଷ୍ଟ କହନ୍ତି ।

xxxiv. ମେଘ କାହାକୁ କୁହାଯାଏ ?
Answer:
ଆକାଶରେ ଭାସମାନ ଅବସ୍ଥାରେ ଥିବା ଜଳକଣା ଓ ତୁଷାରକଣାର ସମାହାରକୁ ମେଘ କୁହାଯାଏ।

xxxv. ସ୍ତରୀଭୂତ ମେଘ କାହାକୁ କୁହାଯାଏ ?
Answer:
ଆକାଶର ବିସ୍ତୀର୍ଣ୍ଣ ଅଞ୍ଚଳରେ ସ୍ତର ସ୍ତର ହୋଇ ଭାସୁଥୁବା ମେଘକୁ ସ୍ତରୀଭୂତ ମେଘ କୁହାଯାଏ ।

xxxvi. ପୁଞ୍ଜିଭୂତ ମେଘ କାହାକୁ କୁହାଯାଏ ?
Answer:
କେତେକ ତୁଳାଗଦା ସଦୃଶ ମେଞ୍ଚା ମେଞ୍ଚା ହୋଇ ବହୁ ଉପରକୁ ଉଠି ରହିଥୁବା ଭଳି ଦେଖାଯାଉଥ‌ିବା ମେଘକୁ ପୁଞ୍ଜିଭୂତ ମେଘ କୁହାଯାଏ ।

xxxvii. କେଉଁ ମେଘରେ ବୃଷ୍ଟିପାତର ସମ୍ଭାବନା ଅଧିକ ରହେ ?
Answer:
ନିମ୍ନ ମେଘରେ ଜଳକଣା ଅଧିକ ଥିବାରୁ ବୃଷ୍ଟିପାତର ସମ୍ଭାବନା ଅଧିକ ରହେ ।

BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 2 ବାୟୁମଣ୍ଡଳ

xxxviii. ବର୍ଷଣ କାହାକୁ କୁହାଯାଏ ?
Answer:
ମେଘରେ ଥିବା ଜଳ କିମ୍ବା ତୁଷାରକଣା ଘନୀଭୂତ ହୋଇ ତଳକୁ ଖସିବା ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ବର୍ଷଣ କୁହାଯାଏ।

xxxix. ବୃଷ୍ଟିପାତ କାହାକୁ କୁହାଯାଏ ?
Answer:
ମେଘରେ ଥିବା ଜଳକଣା ଘନୀଭୂତ ହୋଇ ଜଳ ଆକାରରେ ଭୂପୃଷ୍ଠରେ ପଡ଼ିବାକୁ ବୃଷ୍ଟିପାତ କୁହାଯାଏ ।

xl. ବୃଷ୍ଟିପାତର ପରିମାଣ କେଉଁଥରେ ମପାଯାଏ ?
Answer:
ବୃଷ୍ଟିପାତର ପରିମାଣ ‘ରେନ୍ଗଗଜ’ ବା ବୃଷ୍ଟିମାପକ ଯନ୍ତ୍ରଦ୍ୱାରା ମପାଯାଏ ।

xli. ପରିଚଳନ ବୃଷ୍ଟିପାତ କେଉଁ ଅଞ୍ଚଳରେ ଓ କେଉଁ ସମୟରେ ହୋଇଥାଏ ?
Answer:
ପରି ଚଳନ ବୃଷ୍ଟିପାତ ନିରକ୍ଷୀୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ପ୍ରତିଦିନ ଅପରାହ୍ନରେ ଏବଂ କ୍ରାନ୍ତିମଣ୍ଡଳୀୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ଅପରାହ୍ନରେ ହୋଇଥାଏ ।

ପ୍ରତ୍ୟେକର ସଂଜ୍ଞା ଗୋଟିଏ ବାକ୍ୟରେ ପ୍ରକାଶ କର।

i. ଟ୍ରପୋସ୍ଟି ଅର
Answer:
ହାରାହାରି ୧୨ କିଲୋମିଟର ଉଚ୍ଚତା ବିଶିଷ୍ଟ ବାୟୁମଣ୍ଡଳର ସର୍ବନିମ୍ନ ସ୍ତର ।

ii. ଷ୍ଟ୍ରାଟୋସ୍ଟି ଅର
Answer:
ଟ୍ରପୋସ୍ପିଅର ଉପରକୁ ପ୍ରାୟ ୫୦ କି.ମି. ଉଚ୍ଚତା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବ୍ୟାପିଥୁବା ବାୟୁ ସ୍ତର ।

iii. ଟ୍ରପୋପଜ୍
Answer:
ଟ୍ରପୋସ୍ପିଅର ଓ ଷ୍ଟ୍ରାଟୋସ୍ପିଅର ମଝିରେ ଥିବା ଏକ ପତଳା ବଳୟ ।

iv. ମେସୋପଜ୍
Answer:
ମେସୋସ୍ପିଅର୍ ଓ ଥର୍ମୋସ୍ପିଅରକୁ ପୃଥକ୍ କରୁଥିବା ଏକ ପତଳା ବଳୟ ।

BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 2 ବାୟୁମଣ୍ଡଳ

v. ଥର୍ମୋସ୍ଟି ଅର୍
Answer:
ମେସୋସ୍ପିଅରର ଉପର ସ୍ତରକୁ ଥର୍ମୋସ୍ପିଅର କୁହାଯାଏ ।

vi. ଏକ୍‌ସ୍ଟି ଅର
Answer:
ବାୟୁମଣ୍ଡଳର ବାହ୍ୟ ସ୍ତର ।

vii. ପାଣିପାଗ
Answer:
ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସମୟରେ କୌଣସି ସ୍ଥାନର ବାୟୁମଣ୍ଡଳର ସାମୟିକ ଅବସ୍ଥା ।

viii. ଜଳବାୟୁ
Answer:
କୌଣସି ସ୍ଥାନର ପାଣିପାଗର ବହୁବର୍ଷ ଧରି ହାରାହାରି ଅବସ୍ଥା ।

ix. ସୌରାଭିତାପ
Answer:
ଭୂପୃଷ୍ଠରେ ସଂଗୃହୀତ ସୌରରଶ୍ମିର ପରିମାଣ ।

x. ତାପ ବଜେଟ୍
Answer:
ଶକ୍ତି ସଂଗ୍ରହ ଓ ଶକ୍ତି ବିକିରଣ ମଧ୍ୟରେ ସମତା ରହିବାକୁ ତାପ ବଜେଟ୍ କୁହାଯାଏ ।

xi. ଦୈନିକ ତାପ ବ୍ୟବଧାନ
Answer:
ଦୈନିକ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଓ ସର୍ବନିମ୍ନ ତାପମାତ୍ରା ମଧ୍ୟରେ ବ୍ୟବଧାନ ।

xii. ବାର୍ଷିକ ତାପଚକ୍ର
Answer:
ବର୍ଷକ ମଧ୍ୟରେ ତାପମାତ୍ରାର କ୍ରମଶଃ ହ୍ରାସବୃଦ୍ଧି ।

xiii. ଗ୍ରୀଷ୍ମମଣ୍ଡଳ/ଉଷୁମଣ୍ଡଳ
Answer:
କର୍କଟକ୍ରାନ୍ତି ଓ ମକରକ୍ରାନ୍ତିର ମଧ୍ୟବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳ ।

BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 2 ବାୟୁମଣ୍ଡଳ

xiv ହିମମଣ୍ଡଳ
Answer:
ଉଭୟ ଗୋଲାର୍ଦ୍ଧରେ ମେରୁବୃରଠାରୁ ମେରୁ ମଧ୍ୟବର୍ତ୍ତୀ ଅଧ୍ବକ ତୀର୍ଯ୍ୟକ୍ କିରଣ ପଡ଼ୁଥିବା ଅଞ୍ଚଳ ।

x. ନିରକ୍ଷ ଶାନ୍ତ ବଳୟ
Answer:
ବିଷୁବ ବୃତ୍ତର ଉଭୟ ପାର୍ଶ୍ଵରେ ୫° ସମାକ୍ଷରେଖା ମଧ୍ୟବର୍ତ୍ତୀ ଚାପ ବଳୟ ।

xvi. ଉଇଣ୍ଡଭେନ୍‌
Answer:
ବାୟୁର ଦିଗ ମାପକ ଯନ୍ତ୍ର ।

xvii. ଆନିମୋମିଟର
Answer:
ବାୟୁର ବେଗ ମାପକ ଯନ୍ତ୍ର ।

xvili. ନିୟତ ବାୟୁ
Answer:
ଗୁରୁଚାପ ବଳୟରୁ ଲଘୁଚାପ ବଳୟକୁ ପ୍ରବାହିତ ବାୟୁ ।

xix. ଆୟନ ବାୟୁ/ବାଣିଜ୍ୟ ବାୟୁ
Answer:
ଉପକ୍ରାନ୍ତୀୟ ଗୁରୁଚାପ ବଳୟରୁ ନିରକ୍ଷୀୟ ଲଘୁଚାପ ବଳୟକୁ ପ୍ରବାହିତ ବାୟୁ ।

xx. ପଶ୍ଚିମା ବାୟୁ
Answer:
ଉଭୟ ଗୋଲାର୍ଦ୍ଧରେ ଉପକ୍ରାନ୍ତୀୟ ଗୁରୁଚାପ ବଳୟରୁ ଉପମେରୁ ଦେଶୀୟ ଲଘୁଚାପ ବଳୟକୁ ପ୍ରବାହିତ ବାୟୁ ।

xxi. ଗର୍ଜନଶୀଳ ଚାଳିଶା
Answer:
ଦକ୍ଷିଣ ଗୋଲାର୍ଦ୍ଧରେ ବିସ୍ତୀର୍ଣ୍ଣ ଜଳରାଶି ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାୟ ୪୦ରୁ ୪୯° ସମାକ୍ଷରେଖା ମଧ୍ଯରେ ପ୍ରବଳ ବେଗରେ ପ୍ରବାହିତ ପଶ୍ଚିମା ବାୟୁ ।

xxii. ମେରୁ ବାୟୁ
Answer:
ଉଭୟ ଗୋଲାର୍ଦ୍ଧରେ ମେରୁ ଦେଶୀୟ ଗୁରୁଚାପ ବଳୟରୁ ଉପମେରୁ ଦେଶୀୟ ଲଘୁଚାପ ବଳୟକୁ ପ୍ରବାହିତ ବାୟୁ ।

BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 2 ବାୟୁମଣ୍ଡଳ

xxiii. ସାମୟିକ ବାୟୁ
Answer:
ଦିନ ବା ବର୍ଷର ସମୟ ଭିତ୍ତିରେ ପରସ୍ପର ବିପରୀତ ଦିଗରୁ ପ୍ରବାହିତ ବାୟୁ ।

xxiv. ସ୍ଥଳ ବାୟୁ
Answer:
ସ୍ଥଳଭାଗରୁ ସମୁଦ୍ର ଆଡ଼କୁ ପ୍ରବାହିତ ବାୟୁ ।

xxv. ସମୁଦ୍ର ବାୟୁ
Answer:
ସମୁଦ୍ରରୁ ସ୍ଥଳଭାଗକୁ ପ୍ରବାହିତ ହେଉଥିବା ବାୟୁ ।

xxvi. ଦକ୍ଷିଣ-ପୂର୍ବ ମୌସୁମୀ ବାୟୁ
Answer:
ଗ୍ରୀଷ୍ମକାଳରେ ଏସିଆ ମହାଦେଶର ଦକ୍ଷିଣରେ ଥ‌ିବା ବିସ୍ତୃତ ଜଳଭାଗରୁ ସ୍ଥଳଭାଗକୁ ଦକ୍ଷିଣ-ପଶ୍ଚିମ ଦିଗରୁ ପ୍ରବାହିତ ମୌସୁମୀ ବାୟୁ ।

xxvi. କାଳବୈଶାଖୀ
Answer:
ଓଡ଼ିଶାର ଉତ୍ତରଭାଗ, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ, ଆସାମ, ବାଂଲାଦେଶରେ ଗ୍ରୀଷ୍ମଦିନେ ଅପରାହ୍ନରେ ଉଷ୍ଣ ବାୟୁପ୍ରବାହ ଫଳରେ ଘଡ଼ଘଡ଼ି ସହ ହେଉଥ‌ିବା ବୃଷ୍ଟିପାତ ।

xxvili. କୁ
Answer:
ଗ୍ରୀଷ୍ମଦିନେ ଗାଙ୍ଗେୟ ସମତଳ ଅଞ୍ଚଳ ତଥା ରାଜସ୍ଥାନରେ ପ୍ରବାହିତ ହେଉଥ‌ିବା ଏକ ଅତି ଉଷ୍ଣ ଓ ଶୁଷ୍କ ବାୟୁ ।

xxix. ଚିନୁକ୍
Answer:
ରକି ପର୍ବତମାଳାର ପୂର୍ବ ଢାଲୁ ଅଞ୍ଚଳରେ ଶୀତକାଳରେ ପ୍ରବାହିତ ଏକ ଉଷ୍ଣ ଓ ଶୁଷ୍କ ବାୟୁ ।

xxx. ବାୟୁର ଆର୍ଦ୍ରତା
Answer:
ବାୟୁରେ ଜଳୀୟବାଷ୍ପର ପରିମାଣ ଓ ଉପସ୍ଥିତିକୁ ବାୟୁର ଆର୍ଦ୍ରତା କୁହାଯାଏ ।

BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 2 ବାୟୁମଣ୍ଡଳ

xxxi. ଶିଶିରାଙ୍କ
Answer:
ଯେଉଁ ତାପମାତ୍ରାରେ ଜଳୀୟବାଷ୍ପ କ୍ଷୁଦ୍ର କ୍ଷୁଦ୍ର ଜଳକଣାରେ ପରିଣତ ହୁଏ ।

xxxii.ବାଷ୍ପୀଭବନ
Answer:
ଜଳ ଗ୍ୟାସୀୟ ଅବସ୍ଥାରେ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ହେବା ପ୍ରକ୍ରିୟା ।

xxxiii. ଘନୀଭବନ
Answer:
ଜଳୀୟବାଷ୍ପ ଗ୍ୟାସୀୟ ଅବସ୍ଥାରୁ ତରଳ ବା କଠିନ ଅବସ୍ଥାକୁ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ହେବା ପ୍ରକ୍ରିୟା ।

xxxiv. ଅଭିବହନ କୁହୁଡ଼ି
Answer:
ଶୀତଳ ବାୟୁ ଓ ଉଷ୍ଣ ଆର୍ଦ୍ର ବାୟୁର ମିଶ୍ରଣରେ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥ‌ିବା କୁହୁଡ଼ି ।

xxxv. ମିଷ୍ଟ୍
Answer:
କୁହୁଡ଼ି ଅତି ପତଳା ହେଲେ ତାହାକୁ ମିଷ୍ଟ୍ କୁହାଯାଏ ।

xxxvi. ସ୍ତରୀଭୂତ ମେଘ
Answer:
ଆକାଶରେ ବିସ୍ତୀର୍ଣ୍ଣ ଅଞ୍ଚଳରେ ସ୍ତର ସ୍ତର ହୋଇ ଭାସୁଥ‌ିବା ମେଘ ।

xxxvii.ପୁଞ୍ଜିଭୂତ ମେଘ
Answer:
ତୁଳାଗଦା ସଦୃଶ ମେଞ୍ଚା ମେଞ୍ଚା ହୋଇ ବହୁ ଉପରକୁ ଉଠି ରହି ଦେଖାଯାଉଥ‌ିବା ମେଘ ।

xxxviii.ନିମ୍ନ ମେଘ
Answer:
ଭୂପୃଷ୍ଠରୁ ପ୍ରାୟ ଦୁଇ କିଲୋମିଟର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଉଚ୍ଚତାରେ ଥିବା ମେଘ ।

BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 2 ବାୟୁମଣ୍ଡଳ

xxxix. ମଧ୍ୟ ମେଘ
Answer:
ଦୁଇ କିଲୋମିଟରରୁ ୬ କିଲୋମିଟର ଉଚ୍ଚତା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିସ୍ତୃତ ହୋଇଥିବା ମେଘ ।

xl. ଉଚ୍ଚ ମେଘ
Answer:
୬ କି.ମି.ରୁ ୧୨ କି.ମି. ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବ୍ୟାପିଥୁବା ମେଘ ।

xli. ବର୍ଷଣ
Answer:
ମେଘରେ ଥ‌ିବା ଜଳ କିମ୍ବା ତୁଷାରକଣା ଘନୀଭୂତ ହୋଇ ତଳକୁ ଖସିବା ପ୍ରକ୍ରିୟା ।

xlii. ରେନ୍ଗଗଳ
Answer:
ବୃଷ୍ଟିପାତର ପରିମାଣ ମାପ କରାଯାଉଥିବା ଯନ୍ତ୍ର ।

xliii. ହାଇଟ୍ରୋମିଟର
Answer:
ବାୟୁର ଆର୍ଦ୍ରତା ମାପ କରାଯାଉଥିବା ଯନ୍ତ୍ର ।

ପ୍ରତ୍ୟେକ ବାକ୍ୟାଶକୁ ଗୋଟିଏ ଶବ୍ଦରେ ପ୍ରକାଶ କର ।

i. ପୃଥ‌ିବୀକୁ ଘେରି ରହିଥିବା ଗ୍ୟାସୀୟ ବଳୟ ।
Answer:
ବାୟୁମଣ୍ଡଳ

ii. ବାୟୁମଣ୍ଡଳରେ ସର୍ବାଧ‌ିକ ପରିମାଣରେ ରହିଥ‌ିବା ଗ୍ୟାସ୍ ।
Answer:
ଯବକ୍ଷାରଜାନ

iii. ଜୀବଜଗତ ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ତର ।
Answer:
ଟ୍ରପୋସ୍ଫି ୟର

BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 2 ବାୟୁମଣ୍ଡଳ

iv. ଭୂପୃଷ୍ଠର ସଂଗୃହୀତ ସୌରରଶ୍ମିର ପରିମାଣ ।
Answer:
ସୌରାଭିତାପ,

v. କୌଣସି ସ୍ଥାନର ଏକ ବର୍ଗ ସେ.ମି. ପରିମିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ବାୟୁମଣ୍ଡଳର ଶେଷସୀମା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିସ୍ତୃତ ବାୟୁସ୍ତରର ଓଜନ ।
Answer:
ବାୟୁଚାପ

vi. ବାୟୁମଣ୍ଡଳର ଶାନ୍ତ ଓ ଚଳନଶୂନ୍ୟ ବଳୟ ।
Answer:
ନିରକ୍ଷୀୟ ଲଘୁଚାପ ବଳୟ

vii. ରକି ପର୍ବତମାଳାର ପୂର୍ବଜାଲୁ ଅଞ୍ଚଳରେ ଶୀତକାଳରେ ପ୍ରବାହିତ ଏକ ଉଷ୍ଣ ଓ ଶୁଷ୍କ ବାୟୁପ୍ରବାହ ।
Answer:
ଚିନୁକ୍

viii. ବାୟୁମଣ୍ଡଳରେ ଜଳୀୟବାଷ୍ପର ଉପସ୍ଥିତି ଓ ପରିମାଣ ।
Answer:
ବାୟୁର ଆର୍ଦ୍ରତା

ix. ଭୂପୃଷ୍ଠର ତାପ ବିକିରଣରୁ ସୃଷ୍ଟ କୁହୁଡ଼ି ।
Answer:
ବିକିରଣ କୁହୁଡ଼ି

x. ଆକାଶରେ ଭାସମାନ ଅବସ୍ଥାରେ ଥିବା ଜଳକଣା ଓ ତୁଷାରକଣାର ସମାହାର ।
Answer:
ମେଘ

xi. ଭୂପୃଷ୍ଠରୁ ଦୁଇ କି.ମି. ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଉଚ୍ଚତାରେ ଥିବା ମେଘ
Answer:
ନିମ୍ନମେଘ

xii. ଭୂପୃଷ୍ଠରୁ ୨ ରୁ ୬ କି.ମି. ଉଚ୍ଚତା ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ମେଘ ।
Answer:
ମଧ୍ୟମେଘ

BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 2 ବାୟୁମଣ୍ଡଳ

xiii. ଦୁଇ କ୍ରାନ୍ତିବୃତ୍ତ ମଧ୍ୟବର୍ତ୍ତୀ ତାପମଣ୍ଡଳ ।
Answer:
ଗ୍ରୀଷ୍ମମଣ୍ଡଳ

xiv ବାୟୁମଣ୍ଡଳର ସର୍ବନିମ୍ନ ସ୍ତର ।
Answer:
ଟ୍ରପୋସ୍ଟିଅର୍

xv ପୃଥ‌ିବୀ ଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ସୂର୍ଯ୍ୟତାପ ।
Answer:
ସୌରାଭିତାପ

xvi. କ୍ରାନ୍ତିବୃତ୍ତ ଓ ମେରୁବୃତ୍ତ ମଧ୍ୟବର୍ତୀ ତାପମଣ୍ଡଳ ।
Answer:
ନାତିଶୀତୋଷ୍ଣ ମଣ୍ଡଳ

xvii. ପ୍ରବାହିତ ବାୟୁ ।
Answer:
ପବନ

xviii.ଖରାଦିନେ ଉତ୍ତର ଭାରତରେ ପ୍ରବାହିତ ଉଷ୍ଣ, ଶୁଷ୍କ ଓ ଧୂଳିପୂର୍ବ ବାୟୁ ।
Answer:
ଲୁ

xix. ଋତୁ ଅନୁଯାୟୀ ପ୍ରବାହିତ ବାୟୁ ।
Answer:
ମୌସୁମୀବାୟୁ

xx. ଦକ୍ଷିଣ ଗୋଲାର୍ଦ୍ଧରେ ବହୁଥ‌ିବା ପଶ୍ଚିମାବାୟୁ ।
Answer:
ଗର୍ଜନଶୀଳ ଚାଳିଶା

xxi. ପ୍ରାକୃତିକ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଆକାଶରୁ ଜଳ ତରଳ କିମ୍ବା କଠିନ ଅବସ୍ଥାରେ ଭୂପୃଷ୍ଠରେ ପଡ଼ିବା ।
Answer:
ବର୍ଷଣ

xxii. ଜଳର ବାଷ୍ପୀୟ ଅବସ୍ଥାକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରୁଥିବା ପ୍ରକ୍ରିୟା ।
Answer:
ବାଷ୍ପୀଭବନ

xxiii.ଯେଉଁ ତାପମାତ୍ରାରେ ବାୟୁମଣ୍ଡଳରେ ଥିବା ଜଳକଣା ଘନୀଭୂତ ହୁଏ ।
Answer:
ଶିଶିରାଙ୍କ

BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 2 ବାୟୁମଣ୍ଡଳ

xxiv. ଜଳୀୟବାଷ୍ପକୁ ଜଳରେ ପରିଣତ କରୁଥିବା ପ୍ରକ୍ରିୟା ।
Answer:
ଘନୀଭବନ

xxv. ଉଷ୍ଣ ଓ ଆର୍ଦ୍ର ବାୟୁ ଉପରକୁ ଉଠି ଝଡ଼ ସହ ହେଉଥ‌ିବା ବୃଷ୍ଟିପାତ ।
Answer:
ବାତାବର୍ଗ ଜନିତ ବୃଷ୍ଟିପାତ

xxvi. ନିରକ୍ଷୀୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ହେଉଥୁବା ବୃଷ୍ଟିପାତ ।
Answer:
ପରିଚଳନ ବୃଷ୍ଟିପାତ

xxvi. ବାୟୁର ଜଳୀୟବାଷ୍ପ ପରିମାଣି ମାପୁଥିବା ଯନ୍ତ୍ର ।
Answer:
ହାଇଡ୍ରୋମିଟର

xxvili. ଯେଉଁ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ବୃକ୍ଷଲତାଦିଙ୍କର ଡାଳପତ୍ରରୁ ଜଳ ବାଷ୍ପୀଭୂତ ହୁଏ ।
Answer:
ବାଷ୍ପୀମୋଚନ ପ୍ରକ୍ରିୟା

xxix. ପର୍ବତର ଯେଉଁ ପାର୍ଶ୍ବରେ ଅଳ୍ପବୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ ।
Answer:
ଅନୁବାତ ପାର୍ଶ୍ଵ

xx. ମେଘରୁ ଭୂପୃଷ୍ଠକୁ ଖସୁଥୁବା ଛୋଟବଡ଼ ବରଫଖଣ୍ଡ ।
Answer:
କୁଆପଥର

xxxi.ଶୀତଳ ବାୟୁ ଓ ଉଷ୍ଣ ଆର୍ଦ୍ର ବାୟୁ ମିଶ୍ରଣରେ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିବା କୁହୁଡ଼ି ।
Answer:
ଅଭିବହନ କୁହୁଡ଼ି

xxxii. ମେକ୍‌ସିକୋ ଉପକୂଳରେ ବାତାବର୍ଭର ନାମ ।
Answer:
ହରିକେନ୍

BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 2 ବାୟୁମଣ୍ଡଳ

xxxiii. ଜଳକଣାର ପରିମାଣ ଅପେକ୍ଷାକୃତ ଅଧିକ ଥିବା ମେଘ ।
Answer:
ପୁଞ୍ଜୀଭୂତ ମେଘ

ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।

i. ଜୀବଜଗତ ପାଇଁ _______ ସ୍ତର ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ ।
Answer:
ଟ୍ରପୋସ୍ଟି ୟର

ii. ପୃଥ‌ିବୀକୁ _____ ସ୍ତର ଲାଗିରହିଛି ।
Answer:
ଟ୍ରପୋସ୍ଫିୟର

iii. ବାୟୁମଣ୍ଡଳରେ ____ ଗ୍ୟାସ୍ ସର୍ବାଧ‌ିକ ପରିମାଣରେ ରହିଛି ।
Answer:
ଯବକ୍ଷାରଜାନ

iv. ଜୀବଜଗତ ତିଷ୍ଠିବାପାଇଁ _____ ଗ୍ୟାସ୍‌ ଏକାନ୍ତ ଆବଶ୍ୟକ ।
Answer:
ଅମ୍ଳଜାନ

v. ସୂର୍ଯ୍ୟଙ୍କଠାରୁ ଆସୁଥ‌ିବା କ୍ଷତିକାରକ ରଶ୍ମି ପ୍ରଭାବରୁ ______ ସ୍ତର ଆମକୁ ରକ୍ଷା କରିଥାଏ ।
Answer:
ଷ୍ଟ୍ରାଟୋସ୍ଫିୟର

vi. ବିଷୁବ ଅଞ୍ଚଳରେ ଟ୍ରପୋସ୍ପିୟର ଭୂପୃଷ୍ଠରୁ _______ କି.ମି. ଉଚ୍ଚତା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବ୍ୟାପି ରହିଛି ।
Answer:
୧୬

BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 2 ବାୟୁମଣ୍ଡଳ

vii. ଚିନୁକ୍ ନାମକ ଉଷ୍ଣ ଓ ଶୁଷ୍କ ବାୟୁ ______ ଅଞ୍ଚଳରେ ପ୍ରବାହିତ ହୋଇଥାଏ ।
Answer:
ରକି ପର୍ବତ

viii. ବାତାବର୍ଷକୁ ଚୀନ୍ ଉପକୂଳରେ ______ କୁହାଯାଏ ।
Answer:
ଟାଇଫୁନ୍

ix. ମୌସୁମୀ ବାୟୁ ______ ବାୟୁପ୍ରବାହର ଅନ୍ତର୍ଗତ ।
Answer:
ସାମୟିକ

x. ଗର୍ଜନଶୀଳ ଚାଳିଶା _____ ଗୋଲାର୍ଦ୍ଧରେ ପ୍ରବାହିତ ହୁଏ ।
Answer:
ଦକ୍ଷିଣ

xi. ବାଣିଜ୍ୟ ବାୟୁ ______ ବାୟୁ ପ୍ରବାହର ଅନ୍ତର୍ଗତ ।
Answer:
ନିୟତ

xii. ବାୟୁର ଦିଗ _____ ଯନ୍ତ୍ର ସାହାଯ୍ୟରେ ମାପ କରାଯାଏ ।
Answer:
ଉଇଣ୍ଡଭେନ୍

xiii. ବାୟୁର ବେଗ ______ ଯନ୍ତ୍ର ସାହାଯ୍ୟରେ ମାପ କରାଯାଏ ।
Answer:
ଆନିମୋମିଟର

xiv ବାୟୁ ଚାପ _____ ଯନ୍ତ୍ର ସାହାଯ୍ୟରେ ମାପ କରାଯାଏ ।
Answer:
ବାରୋମିଟର

xv ଓଡ଼ିଶାରେ ଗ୍ରୀଷ୍ମଋତୁର ଅପରାହ୍ନରେ _____ ବାୟୁ ପ୍ରବାହିତ ହୁଏ ।
Answer:
କାଳବୈଶାଖୀ

BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 2 ବାୟୁମଣ୍ଡଳ

xvi. ଶୀତଳ ବାୟୁ ଓ ଉଷ୍ଣ ଆର୍ଦ୍ର ବାୟୁ ମିଳନରେ ______ ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ ।
Answer:
ଅଭିବହନ

xvii. ନିରକ୍ଷୀୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ପ୍ରତିଦିନ ଅପରାହ୍ନରେ _____ ବୃଷ୍ଟିପାତ ହୋଇଥାଏ ।
Answer:
ପରିଚଳନ

xviii. ପର୍ବତର ଯେଉଁ ପାର୍ଶ୍ଵରେ ଅଧ‌ିକ ବର୍ଷା ହୁଏ ତାହାକୁ ______ ପାର୍ଶ୍ବ କୁହାଯାଏ ।
Answer:
ପ୍ରତିବାତ

xix. ହାଲୁକା ଗ୍ୟାସ୍‌ମାନ_____  ସ୍ତରରେ ମହଜୁଦ ରହିଛି ।
Answer:
ଏକ୍‌ ସୋସ୍ଟି ଅର୍

xx. ସୌରାଭିତାପର ପରିମାଣ ପୃଥୁବୀର ______ ଅଞ୍ଚଳରେ ସର୍ବାଧ୍ବକ ।
Answer:
ବିଷୁବ

xxi. ଗତିଶୀଳ ବାୟୁକୁ _____ କୁହାଯାଏ ।
Answer:
ପବନ

xxii. ବୃକ୍ଷଲତାଦି ____ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ବାୟୁମଣ୍ଡଳକୁ ବାଷ୍ପ ଛାଡ଼ିଥାନ୍ତି ।
Answer:
ବାଷ୍ପମୋଚନ

ଠିକ୍ ଉତ୍ତର ବାଛି ଲେଖ।

Question i.
ବାୟୁମଣ୍ଡଳରେ କେଉଁ ଗ୍ୟାସ୍‌ର ପରିମାଣ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ?
(କ) ଅମ୍ଳଜାନ
(ଗ) ଆରଗନ୍
(ଖ) ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ
(ଘ) ଯବକ୍ଷାରଜାନ
Answer:
(ଘ) ଯବକ୍ଷାରଜାନ

Question ii.
ସମୁଦ୍ରପତ୍ତନରୁ ଉପରକୁ ଆରୋହଣ କଲେ ପ୍ରତି କେତେ ମିଟରରେ ତାପମାତ୍ରା ୧° ସେଲ୍ସିୟସ୍ ହାରରେ ହ୍ରାସ ପାଏ ?
(କ) ୧୬୦
(ଖ) ୧୬୫
(ଗ) ୧୭୦
(ଘ) ୧୭୫
Answer:
(ଖ) ୧୬୫

BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 2 ବାୟୁମଣ୍ଡଳ

Question iii.
୨୩– ଉତ୍ତର ସମାକ୍ଷରେଖାଠାରୁ ୬୬ – ଉତ୍ତର ସମାକ୍ଷରେଖା ମଧ୍ଯରେ କେଉଁ ତାପମଣ୍ଡଳ ଅବସ୍ଥିତ ?
(କ) ଗ୍ରୀଷ୍ମ
(ଖ) ଉତ୍ତର ନାତିଶୀତୋଷ୍ଣ
(ଗ) ଉତ୍ତର ହିମ
(ଘ) ଦକ୍ଷିଣ ନାତିଶୀତୋଷ୍ଣ)
Answer:
(ଖ) ଉତ୍ତର ନାତିଶୀତୋଷ୍ଣ

Question iv.
୬୬- ଦକ୍ଷିଣ ସମାକ୍ଷରେଖାଠାରୁ ୯୦° ଦକ୍ଷିଣ ସମାକ୍ଷରେଖା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳ କେଉଁ ତାପ ମଣ୍ଡଳରେ ଅବସ୍ଥିତ ?
(କ) ଦକ୍ଷିଣ ନାତିଶୀତୋଷ୍ଣ
(ଖ) ଉତ୍ତର ହିମ
(ଗ) ଦକ୍ଷିଣ ହିମ
(ଘ) ଉତ୍ତର ନାତିଶୀତୋଷ୍ଣ
Answer:
(ଗ) ଦକ୍ଷିଣ ହିମ

Question v.
ବାୟୁରେ ଅମ୍ଳଜାନ ପ୍ରାୟ ଶତକଡ଼ା କେତେ ଭାଗ ?
(କ) ୧୨
(ଖ) ୨୧
(ଗ) ୭୭
(ଘ) ୯୭
Answer:
(ଖ) ୨୧

Question vi.
ଟ୍ରପୋସ୍ଟିଅର୍ ପୃଥ‌ିବୀପୃଷ୍ଠରୁ ପ୍ରାୟ କେତେ କି.ମି. ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବ୍ୟାପି ରହିଛି ?
(କ) ୫-୧୦
(ଖ) ୬–୧୨
(ଗ) ୭-୧୪
(ଘ) ୮-୧୬
Answer:
(ଘ) ୮-୧୬

BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 2 ବାୟୁମଣ୍ଡଳ

Question vii.
ମୌସୁମୀ ବାୟୁ କେଉଁ ବାୟୁ ପ୍ରବାହ ଅନ୍ତର୍ଗତ ?
(କ) ନିୟତ
(ଖ) ଆକସ୍ମିକ
(ଗ) ସାମୟିକ
(ଘ) ସ୍ଥାନୀୟ
Answer:
(ଗ) ସାମୟିକ

Question viii.
କୁ କେଉଁ ବାୟୁ ପ୍ରବାହ ଅନ୍ତର୍ଗତି ?
(କ) ଆକସ୍ମିକ
(ଖ) ସ୍ଥାନୀୟ
(ଗ) ସାମୟିକ
(ଘ) ନିୟତ
Answer:
(ଖ) ସ୍ଥାନୀୟ

Question ix.
ଉତ୍ତର ଗୋଲାର୍ଦ୍ଧରେ ପଶ୍ଚିମାବାୟୁ କେଉଁ ଦିଗରୁ ବହେ ?
(କ) ଉତ୍ତର-ପଶ୍ଚିମ
(ଖ) ଦକ୍ଷିଣ-ପଶ୍ଚିମ
(ଗ) ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ
(ଘ) ଦକ୍ଷିଣ-ପୂର୍ବ
Answer:
(ଖ) ଦକ୍ଷିଣ-ପଶ୍ଚିମ

Question x.
ଦକ୍ଷିଣ ଗୋଲାର୍ଦ୍ଧରେ ପଶ୍ଚିମାବାୟୁ କେଉଁ କୋଣରୁ ବହେ ?
(କ) ଉତ୍ତର-ପଶ୍ଚିମ
(ଖ) ଦକ୍ଷିଣ-ପଶ୍ଚିମ
(ଗ) ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ
(ଘ) ଦକ୍ଷିଣ-ପୂର୍ବ
Answer:
(କ) ଉତ୍ତର-ପଶ୍ଚିମ

Question xi.
ଆୟନବାୟୁ ଦକ୍ଷିଣ ଗୋଲାର୍ଦ୍ଧରେ କେଉଁ ଦିଗରୁ ବହେ ?
(କ) ଉତ୍ତର-ପଶ୍ଚିମ
(ଖ) ଦକ୍ଷିଣ-ପଶ୍ଚିମ
(ଗ) ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ
(ଘ) ଦକ୍ଷିଣ-ପୂର୍ବ
Answer:
(ଘ) ଦକ୍ଷିଣ-ପୂର୍ବ

BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 2 ବାୟୁମଣ୍ଡଳ

Question xii.
ଉତ୍ତର ଗୋଲାର୍ଦ୍ଧରେ ଆୟନବାୟୁ କେଉଁ ଦିଗରୁ ବହେ ?
(କ) ଉତ୍ତର-ପଶ୍ଚିମ
(ଖ) ଦକ୍ଷିଣ-ପଶ୍ଚିମ
(ଗ) ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ
(ଘ) ଦକ୍ଷିଣ-ପୂର୍ବ
Answer:
(ଗ) ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ

Question xiii.
ମେରୁ ଅଞ୍ଚଳରେ ଟ୍ରପୋସ୍ଟି ଅର୍‌ରେ ଉଚ୍ଚତା ପ୍ରାୟ କେତେ କି.ମି. ?
(କ) ୮
(ଖ) ୧୨
(ଗ) ୧୬
(ଘ) ୨୦
Answer:
(କ) ୮

Question xiv
କେଉଁ ସ୍ତରରେ ଓଜୋନ୍‌ ଗ୍ୟାସ୍ ରହିଛି ?
(କ) ଟ୍ରପୋସ୍ପିଅର୍
(ଖ) ଷ୍ଟ୍ରାଟୋସ୍ପିଅର୍
(ଗ) ଥର୍ମୋସ୍ତ୍ ଅର୍
(ଘ) ମେସୋସ୍ପିଅର୍
Answer:
(ଖ) ଷ୍ଟ୍ରାଟୋସ୍ପିଅର୍

Question xv.
ସମୁଦ୍ର ପତ୍ତନରେ ବାୟୁଚାପ କେତେ ମିଲିବାର ?
(କ)୧୦୦୦
(ଖ)୧୦୧୧
(ଗ)୧୦୧୨
(ଘ)୧୦୧୩
Answer:
(ଘ)୧୦୧୩

Question xvi.
ବାୟୁଚାପ କେଉଁ ଯନ୍ତ୍ରରେ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରାଯାଏ ?
(କ) ଥର୍ମୋମିଟର
(ଖ) ବ୍ୟାରୋମିଟର
(ଗ) ଆନିମୋମିଟର
(ଘ) ସ୍ପିଡୋମିଟର
Answer:
(ଖ) ବ୍ୟାରୋମିଟର

BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 2 ବାୟୁମଣ୍ଡଳ

Question xvii.
ଭାରତ ଉପକୂଳରେ କ୍ରାନ୍ତୀୟ ବାତାବର୍ଷକୁ କ’ଣ କୁହାଯାଏ ?
(କ) ଟାଇଫୁନ୍
(ଖ) ସୁନାମୀ
(ଗ) ହରିକେନ୍
(ଘ) ସାଇକ୍ଲୋନ୍
Answer:
(ଘ) ସାଇକ୍ଲୋନ୍

Question xviii.
କେଉଁ ଉପକୂଳରେ ଅଭିବହନ କୁହୁଡ଼ି ଦେଖାଯାଏ ?
(କ) ଭାରତ
(ଗ) ଚୀନ୍
(ଖ) ମେକ୍‌ସିକୋ
(ଘ) ନିଉଫାଉଣ୍ଡଲାଣ୍ଡ
Answer:
(ଘ) ନିଉଫାଉଣ୍ଡଲାଣ୍ଡ

Question xix.
ଆକାଶରେ ଯେପରି ମେଘ ଦେଖାଯାଏ, ଭୂପୃଷ୍ଠରେ ସେହିପରି ଶୀତଦିନେ କ’ଣ ଦେଖାଯାଏ ?
(କ) ଶିଶିର
(ଗ) କୁହୁଡ଼ି
(ଖ) ତୁହିନ
(ଘ) କାକର
Answer:
(ଗ) କୁହୁଡ଼ି

Question xx.
ପର୍ବତରେ ଜଳୀୟବାଷ୍ପପୂର୍ଣ୍ଣ ବାୟୁ ବାଧା ପାଇଲେ କେଉଁଠାରେ ଅଧିକ ବର୍ଷା ହୁଏ ?
(କ) ପ୍ରତିବାତ ପାର୍ଶ୍ବ
(ଖ) ଅନୁବାତ ପାର୍ଶ୍ବ
(ଗ) ବୃଷ୍ଟିଛାୟା ଅଞ୍ଚଳ
(ଘ) ସମୁଦ୍ର
Answer:
(କ) ପ୍ରତିବାତ ପାର୍ଶ୍ବ

Question xxi.
ବାୟୁର ଆର୍ଦ୍ରତା କାହା ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ ?
(କ) ତାପମାତ୍ରା
(ଖ) ବେଗ
(ଗ) ବାଷ୍ପୀଭବନ
(ଘ) ଘନୀଭବନ
Answer:
(କ) ତାପମାତ୍ରା

ବନ୍ଧନୀ ମଧ୍ଯରୁ ଉପଯୁକ୍ତ ଶବ୍ଦ ବାଛି ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।

1. ବାୟୁମଣ୍ଡଳରେ ଯବକ୍ଷାରଜାନର ପରିମାଣ ଶତକଡ଼ା ____ ଭାଗ । (୭୫, ୭୬, ୭୭, ୭୮)
Answer:
୭୮

2. ବାୟୁମଣ୍ଡଳରେ ଅମ୍ଳଜାନର ପରିମାଣ ଶତକଡ଼ା _____ ଭାଗ। (୨୦, ୨୧, ୨୨, ୨୩)
Answer:
୨୧

3. ବାୟୁମଣ୍ଡଳରେ ଆରଗନ୍ ଗ୍ୟାସ୍‌ର ପରିମାଣ ଶତକଡ଼ା _____ ଭାଗ । (୦.୯୧, ୦,୯୨, ୦,୯୩, ୨,୯୪)
Answer:
୦.୯୪

BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 2 ବାୟୁମଣ୍ଡଳ

4. ବାୟୁ ମଣ୍ଡଳରେ ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ଗ୍ୟାସ୍‌ ପରିମାଣ ଶତକଡ଼ା _____ ଭାଗ । (୦.୦୩, ୦.୦୪, ୦,୦୫, ୦,୦୬)
Answer:
୦.୦୩

5. ଜୀବଜଗତ ତିଷ୍ଠିବାପାଇଁ _____ ଗ୍ୟାସ୍ ଏକାନ୍ତ ଆବଶ୍ୟକ । (ଯବକ୍ଷାରଜାନ, ଅମ୍ଳଜାନ, ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ, ଆରଗନ୍)
Answer:
ଅମ୍ଳଜାନ

6. ପୃଥ‌ିବୀପୃଷ୍ଠକୁ _____ ସ୍ତର ଲାଗିରହିଛି । (ଟ୍ରପୋସ୍ପିୟର, ମେସୋସ୍ଟି ୟର, ଷ୍ଟ୍ରାଟୋସ୍ଫିୟର, ଆୟୋନୋସ୍ଫିୟର )
Answer:
ଟ୍ରପୋସ୍ଫିୟର

7. ହିଲିୟମ୍ ଓ ଉଦ୍‌ଜାନ ହାଲୁକା ଗ୍ୟାସ୍ _____ ସ୍ତରରେ ଅବସ୍ଥିତ। (ଆୟୋନସ୍କ୍ରି ୟର, ମେସୋସ୍ଫିୟର, ଷ୍ଟ୍ରାଟୋସ୍ପିୟର, ଏକ୍ସୋସ୍ପିୟର)
Answer:
ଏକ୍ରୋସ୍ଫିୟର

8. ବାୟୁ ଚାପକୁ _____ ଏକକରେ ପ୍ରକାଶ କରାଯାଏ। (ମିଲିଲିଟର, ଲିଟର, ମିଲିବାର, ସେଣ୍ଟିମିଟର)
Answer:
ମିଲିବାର

9. ଉଭୟ ଗୋଲାର୍ଦ୍ଧର ୨୫° ରୁ ୩୫° ସମାକ୍ଷରେଖା ମଧ୍ଯରେ _____ ଚାପ ବଳୟ ଦେଖାଯାଏ । ନିରକ୍ଷୀୟ ଲଘୁଚାପ, ଉପକ୍ରାନ୍ତୀୟ ଗୁରୁଚାପ, ଉପମେରୁ- ଦେଶୀୟ ଲଘୁଚାପ, ମେରୁଦେଶୀୟ ଗୁରୁଚାପ)
Answer:
ଉପକ୍ରାନ୍ତୀୟ ଗୁରୁଚାପ

10. ଗୁରୁଚାପ ବଳୟରୁ ଲଘୁଚାପ ବଳୟକୁ ନିୟମିତ ପ୍ରବାହିତ ବାୟୁକୁ _____ ବାୟୁ ପ୍ରବାହ କୁହାଯାଏ । (ନିୟତ ବାୟୁ, ବାୟୁ ସାମୟିକ ବାୟୁ, ଆକସ୍ମିକ ବାୟୁ, ସ୍ଥାନୀୟ)
Answer:
ନିୟତ ବାୟୁ

11. ଗର୍ଜନଶୀଳ ଚାଳିଶା _____ ବାୟୁ ପ୍ରବାହର ଅନ୍ତର୍ଗତ । (ସାମୟିକ, ଆକସ୍ମିକ, ସ୍ଥାନୀୟ, ନିୟତ)
Answer:
ନିୟତ ବାୟୁ

BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 2 ବାୟୁମଣ୍ଡଳ

12. ସମୁଦ୍ରବାୟୁ ଓ ସ୍ଥଳବାୟୁ _____ ବାୟୁ ପ୍ରବାହର ଅନ୍ତର୍ଗତ । (ନିୟତ, ସାମୟିକ, ସ୍ଥାନୀୟ, ଆକସ୍ମିକ)
Answer:
ସାମୟିକ

13. କାଳବୈଶାଖୀ _______ ରାଜ୍ୟରେ ପ୍ରବାହିତ ହୋଇଥାଏ। (ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ, ବିହାର, ରାଜସ୍ଥାନ, ଗୁଜୁରାଟ)
Answer:
ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ

14. ଲୁ’ _______ ବାୟୁ ପ୍ରବାହର ଅନ୍ତର୍ଗତ। (ନିୟତ, ସାମୟିକ, ସ୍ଥାନୀୟ, ଆକସ୍ମିକ)
Answer:
ସ୍ଥାନୀୟ

15. ଜଳୀୟବାଷ୍ପର ଉପସ୍ଥିତି ଓ ପରିମାପକ ବାୟୁର _____ କୁହାଯାଏ । (ଉଷ୍ଣତା, ବାଷ୍ପୀଭବନ ପ୍ରକ୍ରିୟା, ଆର୍ଦ୍ରତା, ଘନୀଭବନ ପ୍ରକ୍ରିୟା)
Answer:
ଆର୍ଦ୍ରତା

16. ସୌରାଭିତାପର ପରିମାଣ ପୃଥ‌ିବୀର . ଅଞ୍ଚଳରେ ସର୍ବାଧୂକ । (ବିଷୁବରେଖା, କର୍କଟକ୍ରାନ୍ତି, ସୁମେରୁ ବୃତ୍ତ, ଜୁମେରୁ ବୃତ୍ତ)
Answer:
ବିଷୁବରେଖା

ସ୍ତମ୍ଭ ମିଳନ କର

Question 1.
BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 2 ବାୟୁମଣ୍ଡଳ 10
Answer:
BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 2 ବାୟୁମଣ୍ଡଳ 11

Question 2.
BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 2 ବାୟୁମଣ୍ଡଳ 12
Answer:
BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 2 ବାୟୁମଣ୍ଡଳ 13

ପ୍ରଥମ ଯୋଡ଼ିକୁ ଦେଖୁ ଦ୍ଵିତୀୟ ଯୋଡ଼ି ପୂରଣ କର

1. ଯବକ୍ଷାରଜାନ : ୭୮ % :: ଅମ୍ଳଜାନ : _______ ।
Answer:
୨୧ %

2. ଆରଗନ୍‌ : ୦,୯୪% :: ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ : _______ ।
Answer:
୦.୦୩ %

3. ଟ୍ରପୋସ୍ଟିୟର : ସର୍ବନିମ୍ନସ୍ତର :: ଏକ୍ସୋସ୍ପିୟର : _______ ।
Answer:
ବାହ୍ୟସ୍ତର

4. ଟ୍ରପୋସ୍ପିୟର : ୧୨ କି.ମି. :: ଷ୍ଟ୍ରାଟୋସ୍ପିୟର : _______ ।
Answer:
୫୦ କି.ମି.

BSE Odisha 7th Class Geography Important Questions Chapter 2 ବାୟୁମଣ୍ଡଳ

5. ଉଷ୍ଣମଣ୍ଡଳ : ଉଭୟ ଗୋଲାର୍ଦ୍ଧର ୨୩, ସମାକ୍ଷରେଖା :: ନାତିଶୀତୋଷ୍ଣ ମଣ୍ଡଳ : _______ ।
Answer:
ଉଭୟ ଗୋଲାର୍ଦ୍ଧର ୨୩, ସମାକ୍ଷରେଖାଠାରୁ ୬୬, ସମାକ୍ଷରେଖା

6. ନିରକ୍ଷ ଲଘୁଚାପ ବଳୟ : ନିରକ୍ଷ ଶାନ୍ତ ବଳୟ :: ଉପକ୍ରାନ୍ତୀୟ ଗୁରୁଚାପ ବଳୟ : _______ ।
Answer:
ଉପକ୍ରାନ୍ତୀୟ ଶାନ୍ତ ବଳୟ

7. ନିୟତବାୟୁ : ପଶ୍ଚିମା ବାୟୁ :: ସାମୟିକ ବାୟୁ ପ୍ରବାହ : _______ ।
Answer:
ମୌସୁମୀ ବାୟୁ

8. ସ୍ଥାନୀୟ ବାୟୁ : କାଳବୈଶାଖୀ :: ଆକସ୍ମିକ ବାୟୁ : _______ ।
Answer:
ବାତାବର୍ଷ

9. ଅଧିକ ବୃଷ୍ଟିପାତ : ପ୍ରତିବାତ ପାର୍ଶ୍ଵ :: ସ୍ଵଳ୍ପବୃଷ୍ଟି : _______ ।
Answer:
ଅନୁବାତ ପାର୍ଶ୍ବ

10. ଜଳଭାଗ : ୭୧ ଭାଗ :: ସ୍ଥଳଭାଗ : _______ ।
Answer:
୨୯ ଭାଗ

BSE Odisha 8th Class Hindi Grammar अनुच्छेद

Odisha State Board BSE Odisha 8th Class Hindi Solutions Grammar अनुच्छेद Questions and Answers.

BSE Odisha Class 8 Hindi Grammar अनुच्छेद

1. बादशाहों के मरने के बाद ‘ममी’ बना दिया जाता था और उन्हें बड़ी-बड़ी मीनारों में रख दिया जाता था। उनके पास सोने और चाँदी के गहने, सजावट की चीजें और खाने की वस्तुएँ भी रख दी जाती थीं। लोगों का विचार था कि शायद मरने के बाद भी उन्हें खाने की आवश्यकता रहेगी। दो-तीन साल हुए कुछ लोगों ने इनमें एक मीनार के अंदर एक बादशाह की लाश पाई, जिसका नाम नूतन खामिन था। उसके पास बहुत से खूबसूरत और कीमती चीजें रखी हुई मिली।

BSE Odisha 8th Class Hindi Grammar अनुच्छेद

प्रश्न :
(क) बादशाहों के मरने के बाद क्या बना दिया जाता था और उन्हें कहाँ रखा दिया जाता था ?
(ख) मीनारों के पास क्या-क्या वस्तुएँ रखी जाती थीं ?
(ग) लोगों का क्या विचार था?
(घ) दो-तीन साल हुए कुछ लोगों ने एक मीनार के अन्दर क्या पाई ?
(ङ) उस लाश का नाम क्या था और उसके पास क्या-क्या चीजें रखी हुई थीं ?
उत्तर :
(क) बादशाहों के मरने के बाद ‘ममी’ बना दिया जाता था और उन्हें बड़ी-बड़ी मीनारों में. रख दिया जाता था।
(ख) मीनारों के पास सोने और चाँदी के गहने, सजावट की चीजें और खाने की वस्तुएँ रखी जाती थीं।
(ग) लोगों का विचार था कि शायद मरने के बाद भी उन्हें खाने की आवश्यकता पड़ेगी।
(घ) दो-तीन साल हुए कुछ लोगों ने एक मीनार के अन्दर एक बादशाह की लाश पाई।
(ङ) उस लाश का नाम नूतन खामिन था और उसके पास बहुत से खूबसूरत और कीमती चीजें रखी हुई थीं।

2. बाबाजी भी मनुष्यथे। अपनी वस्तु की प्रशंसा दूसरे के मुख से सुनने के लिए उनका हृदय भी अधीर हो गया। घोड़े को खोलकर बाहर लाये और उसकी पीठ पर हाथ फेरने लगे। एकाएक उचककर सवार हो गये। घोड़ा वायु-वेग से उड़ने लगा।उसकी चाल देखकर खड्गसिंह के हृदय पर साँप लोट गया। वह डाकू थाऔर जो वस्तु उसे पसंद आ जाए। उस पर अपना अधिकार समझता था। जातेजाते उसने कहा ‘”बाबाजी, मैं यह घोड़ा आपके पास न रहनेदूँगा।’

प्रश्न :
(क) बाबाजी का हृदय क्यों अधीर हो गया?
(ख) घोड़ा किस तरह दौड़ने लगा ?
(ग) खड्गसिंह के हृदय पर क्यों साँप लोट गया ?
(घ) कौन डाकू था और जो वस्तु उसे पसंद आ जाए, वह क्या करता था?
(ङ) जाते-जाते खड्गसिंह ने क्या कहा ?
उत्तर :
(क) अपनी वस्तु की प्रशंसा दूसरे के मुख से सुनने के लिए उनका हृदय भी अधीर हो गया।
(ख) घोड़ा वायु-वेग से उड़ने लगा।
(ग) घोड़े की चाल देखकर खड्गसिंह के हृदय पर साँप लोट गया।
(घ) खड्गसिंह डाकू था और जो वस्तु उसे पसंद आ जाए, उस पर वह अपना अधिकार समझता था।
(ङ) जाते-जाते खड्गसिंह ने कहा, “बाबाजी, मैं यह घोड़ा आपके पास न रखने दूँगा’।

BSE Odisha 8th Class Hindi Grammar अनुच्छेद

3. ऐसे सरल और मेहनती समाज में बिरसा मुंडा का जन्म सन 1875 में अगस्त माह में हुआ था। बिरसा के दादा का नाम लकारी था।। उनके पिता का नाम सुगाता था। ऐसा माना जाता है कि उनका जन्म झारखंड प्रदेश के एक आदिवासी गाँव चालकाद में हुआ था। बिरसा का बचपन अन्य साधारण बालकों की भाँति बीता। वे माता पिात के काम में हाथ बँटाते थे। कुछ समय बाद बिरसा को पढ़ने के लिए मामा के गाँव भेज दिया गया। बिरसा वहाँ दो वर्षों तक रहे। कुछ समय बाद उन्होंने स्कूल जाना छोड़ दिया।

प्रश्न :
(क) बिरसा मुंडा का जन्म कब हुआ था?
(ख) बिरसा मुंडा के पिता का नाम क्या था?
(ग) बिरसा का बचपन किस तरह बीता ?
(घ) पढ़ने के लिए बिरसा को कहाँ भेज दिया गया ?
(ङ) वहाँ बिरसा कितने वर्षों तक रहे ?
उत्तर :
(क) बिरसा मुंडा का जन्म 1875 में अगस्त माह में हुआ था।
(ख) बिरसा मुंडा के पिता का नाम सुगाता था।
(ग) बिरसा का बचपन अन्य साधारण बालकों की भाँति बीता।
(घ) पढ़ने के लिए बिरसा को मामा के गाँव भेज दिया गया।
(ङ) वहाँ बिरसा दो वर्षों तक रहे।

4. सरस्वती नदी के तटपर बहुत ही शान्त और पवित्र वातावरण में ऋषि दधीचि का आश्रम था। चारोंओर घने वृक्षों और लताओं से घिरे हुए कुंज थे। जिनमें भाँति-भाँति के पक्षी चहक रहे थे। फूलों पर भौरे गूंज रहे थे। हिंस्त्र पशुओं के साथ अहिंस्र पशु भी निर्भय से विचर रहे थे। ऋषि की करुणा और परोपकार के प्रभाव से पशु-पक्षी तक शत्रुता भूलकर परस्पर सौहार्द से रहते थे।
प्रश्न :
(क) दधीचि का आश्रम कहाँ पर था ?
(ख) आश्रम के चारोंओर क्या-क्या थे ?
(ग) वुंज में कौन चहक रहे थे ?
(घ) हिंस्त्र पशुओं के साथ और कौन विचर रहे थे ?
(ङ) किसके प्रभाव से पशु-पक्षी तक शत्रुता भूल गये थे ?
उत्तर :
(क) सरस्वती नदी के तटपर बहु शान्त और पवित्र वातावरण में दधीचि का आश्रम था।
(ख) आश्रम चारोंओर घने वृक्षों और लताओं से घिरे हुए कुंज थे।
(ग) वुंज में भाँति-भाँति के पक्षी चहक रहे थे।
(घ) हिंस्त्र पशुओं के साथ अहिंस्त्र पशु विचर रहे थे।
(ङ) ॠषि की करुणा और परोपकार के प्रभाव से पशु-पक्षी तक शत्रुता भूल गये थे।

BSE Odisha 8th Class Hindi Grammar अनुच्छेद

5. मनुष्य अमृंत की संतान है। अपनी महानता के कारण वह सबसे श्रेष्ठ प्राणी के रूप में परिचित है। लेकिन आज वह अपना कर्त्तव्य भूल गया है। अपने कर्त्तव्य पर सचेतन होने केलिए कवि ने सलाह दी है। मनुष्य को मनुष्यता का पाठ पढ़ाने केलिए संसार को स्वर्ग बनने केलिए यह कवि की चेतावनी है। कवि ने मनुष्य को फिर से महान बनने की प्रेरणा दी है।

प्रश्न :
(क) मनुष्य किसकी संतान है ?
(ख) किस के कारण वह सर्व श्रेष्ठ माना जाता है ?
(ग) आज मनुष्य क्या भूल गया है?
(घ) कवि की चेतावनी क्या है ?
(ङ) कवि ने मनुष्य को फिर से क्या बनने की प्रेरणा दी है ?
उत्तर :
(क) मनुष्य अमृत की संतान है।
(ख) अपनी महानता कारण वह सर्व श्रेष्ठ माना जाता है।
(ग) मनुष्य आज अपना कर्त्तव्य भूल गया है।
(घ) मनुष्य को मनुष्यता का पाठ पढ़ाने केलिए, संसार को स्वर्ग बनाने केलिए यह कवि की चेतावनी है।
(ङ) कवि ने मनुष्य को फ़िर से महान बनने की प्रेरणा दी है।

6. हमारे वेचारे पुरखे न गरुड़ के रूप में आ सकते हैं, न मयूर के, न हंस के। उन्हें पितरपक्ष में हमसे कुछ पाने केलिए काक बनकर ही अवतीर्ण होना पड़ंता है। इतना ही नहीं हमारे दूरस्थ प्रियजनों को भी अपने आने का मधु संदेश इनके कर्कश स्वर में ही देना पड़ता है। दूसरी ओर हम कौवा और काँव-काँव करने को अवमानना के अर्थ में ही प्रयुक्त करते हैं।

प्रश्न :
(क) हमारे पुरखे किस-किस रूप में नहीं आ सकते हैं ?
(ख) हमारे पुरखे को क्या बनकर अवतीर्ण होना पड़ता है ?
(ग) उन्हें किस पक्ष में हमसे कुछ पाने केलिए काक बनकर अवतीर्ण होना पड़ता है ?
(घ) हमारे दूरस्थ प्रियजनों को अपने आने का मधु संदेश किस स्वर में देना पड़ता है ?
(ङ) हम कौवा और काँव-काँव करने को किस रूप में प्रयुक्त करते हैं ?
उत्तर :
(क) हमारे पुरखे गरुड़, मयूर या हंस के रूप में नहीं आ सकते हैं।
(ख) हमारे पुरखे को काक बनकर अवतीर्ण होना पड़ता है।
(ग) उन्हें पितरपक्ष में हमसे कुछ पाने केलिए काक बनकर अवतीर्ण होना पड़ता है।
(घ) हमारे दूरस्थ प्रियजनों को अपने आने का मधु संदेश कर्कश स्वर में देना पड़ता है।
(ङ) हम कौवा और काँव-काँव करने को अवमानना के रूप में प्रयुक्त करते हैं।

BSE Odisha 8th Class Hindi Grammar अनुच्छेद

7. स्वतंत्र भारत के प्रथम प्रधानमन्त्री पंडित जवाहरलाल नेहरू का जन्म 14 नवम्बर सन 1889 ई. को उत्तरप्रदेश के इलाहवाद के ‘आनंद भवन’ में हुआ था। उनके पिता पंडित मोतीलाल नेहरू अपने समय के प्रतिष्ठित वकील थे, जिन्होंने अपने ज्ञान और तर्कशाख से बहुत नाम कमाया था। जवाहरलाल पर पाशःव्य सभ्यता का प्रभाव होते हुए भी उनका भारतीय सभ्यता और संस्कृति से बेहद प्यार था।

नेहरू जी ने इंग्लैंड के प्रसिद्ध ‘हैरो’ स्कूल में और उसके बाद ‘ट्रिनिटी कॉलेज’ में अध्ययन किया। सत्याग्रह आन्दोलन में हिस्सा लेने के कारण उन्हें अनेक बार जेल जाना पड़ा। कांग्रेस के सभापति भी रहे। वे केवल कुशल राजनीतिज और अधिक परिश्रमी नहीं थे, बल्कि प्रभावशाली लेखक भी थे। उनकी आत्मकथा ‘मेरीकहानी’ विश्व इतिहास की झलक ‘भारत की खोज’, ‘पिता का पत्र पुत्री के नाम’ उनकी प्रसिद्ध रचनाएँ है।

प्रश्न :
(क) पंडित जवाहरलाल नेहरू का जन्म कब हुआ था?
(ख) नेहरू जी के पिता का नाम क्या था?
(ग) नेहरूजी ने कहाँ कहाँ अध्ययन किया था ?
(घ) नेहरूजी को क्यों जेल जाना पड़ा था?
(ङ) नेहरूजी की आत्मकथा पुस्तक का नाम क्या है ?
उत्तर :
(क) पंडित जवाहरलाल नेहरू का जन्म 14 नवम्बर सन 1889 ई. उत्तरम्रदेश के इलाहावाद के ‘आनन्द भवन’ में हुआ था।
(ख) नेहरू जी के पिता का नाम पंडित मोतीलाल नेहरू था।
(ग) नेहरूजी ने इंग्लैंड के प्रसिद्ध ‘हैरो’ स्कूल में और उसके बाद ‘ट्रिनिटी कॉलेज’ में अध्ययन किया था।।

(घ) सत्याग्रह आन्दोलन में हिस्सा लेने के कारण नेहरूजी को अनेक बार जेल जाना पड़ा था।
(ङ) नेहरूजी की आत्मकथा पुस्तक का नाम ‘मेरीकहानी’ है।

8. सत्साहसी व्यक्ति में एक गुप्त शक्ति रहती है। जिसके बल से वह दूसरे मनुष्य को दु:ख से बचाने केलिए प्राण तक देने को प्रस्तुत हो जाता है। र्म, देश, जाति और परिवार वालों के ही लिए नहीं, अपितु, संकट में पड़े हुए अपरिचित व्यक्ति के सहायतार्थ भी उसी शक्ति की प्रेरणा से वह सकटों का सामना करने को तैयार हो जाता है। अपने पापों की वह लेशमात्र भी परवाह नहीं करता। हर प्रकार के क्लेशों को प्रसत्रतापूर्वक सहता है और स्वार्थ के विचारों को वह फटकने तक नहीं देता है। सत्साहस केलिए अवसर की राह देखने की आवश्यकता नहीं है। सत्साहस दिखाने का अवसर प्रत्येक मनुष्य के जीवन में, पल-पल में आया करता है।

प्रश्न :
(क) सत्साहसी व्यक्ति गुप्त शक्ति के बल से क्या करता है ?
(ख) सत्साहसी व्यक्ति के सह्ययतार्थ भी उस शक्ति की प्रेरणा से संकटों का सामना करने को तैयार हो जाता है ?
(ग) सत्साहसी व्यक्ति संकटों के सामना करने केलिए किसी परवाह नहीं करता?
(घ) सत्साहस केलिए किसकी राह देखने की आवश्यकता नहीं है ?
(ङ) सत्साहस दिखाने का अवसर प्रत्येक मनुष्य के जीवन में कब आता है ?
उत्तर :
(क) सत्साहसी व्यक्ति संकट में पड़े हुए सत्साहसी व्यक्ति गुप्त शक्ति के बल से दूसरे मनुष्य को दु:ख से बचाने केलिए प्राण देने को प्रस्तुत हो जाता है।
(ख) अपरिचित व्यक्ति के सहायतार्थ भी उस शक्ति की प्रेरणा से संकटों का सामना करने को तैयार हो जाता है।
(ग) सत्साहसी व्यक्ति संकटों के सामना करने केलिए अपने प्राणों का लेशमात्र भी परवाह नहीं करता।
(घ) सत्साहस केलिए अवसर की राह देखने की आवश्यकता नहीं है।
(ङ) सत्साहस दिखाने का अवसर प्रत्येक मनुष्य के जीवन में पल-पल में आता है।

BSE Odisha 8th Class Hindi Grammar अनुच्छेद

9. मधुबाबू क्रान्ति, विप्लव, सत्याग्रह, हड़ताल आदि में विश्वास नहीं करते थे। शान्तिपूर्वक गणतांत्रिक लड़ाई करते रहे। सन् १ १०३ ई. स्वी. में ‘उत्फल-सम्मिलनी’ बनायी। सभाएँ होती थीं। सबको साथ लेते थे। अधिकारियों, अंग्रेज अफसरों, वाइसराय को आवेदन, ज्ञापन, स्मारिका भेजते थे। अपने दावा पेश करते थे। तर्कसंगत लेखन, ओजस्वी भाषण, तथ्यपरक विवेचन, मर्मस्पर्शी कविताएँ उनके अस्त्र थे। उनकी देशप्रेम विषयक कविताएँ दिल को छूती हैं। अन्याय के खिलाफ आवाज उठाते थे। सबको समझाते थे। आखिरकार अंग्रेज शासक भी समझे। फैसला हुआ – ओड़िशा का अलग प्रान्त बने। लेकिन मान्त बनने से पहले ही आधुनिक उत्कल का यह निर्माता संसार से चल बसा।

प्रश्न :
(क) मधुबाबू किस-किस पर विश्वास नहीं करते थे ?
(ख) ‘ठक्कल-सम्मिलनी’ क्रब बनायी गई )
(ग) मधुबाबू किस-किस को आवेदन पत्र, ज्ञापन, स्मारिका भेजते थे?
(घ) मधूबाबू के अस्त्र क्या थे?
(ङ) मधुबाबू किसके खिलाफ आवाज उठाते थे ?
उत्तर :
(क) मधुबाबू क्रान्ति, विप्लव, सत्याग्रह, हड़ताल आदिं में विश्वास नहीं करते थे।
(ख) ‘उत्कल-सम्मिलनी’ सन् १९०३ में बनायी गई।
(ग) मधुबाबू अधिकारियों, अंग्रेज अफसरों, वाइसराय को आवेदन पत्र, ज्ञापन, स्मारिका भेजते थे।
(घ) तर्कसंगत लेखन, ओजस्वीनी भाषण, तथ्यपरक विवेचन, मर्मस्पर्शी कविताएँ मधूबाबू के अस्त्र थे।
(ङ) मधुवाबू अन्याय के खिलाफ आवाज उठाते थे।

10. किसान युवक के सामने हाथ जोड़कर खड़ा हो गया ओर बोला – “महाराज, आपने आज मुझे उबार लिया, नहीं तो सारी रात यहीं बैठना पड़ता।” युवक ने हँसकर कहा – “अब मुझे कुछ इनाम देते हो ?” किसान ने गंभीर भाव से कहा – “नारायण चाहेंगे दो दीवानी आपको ही मिलेगी।” युवक ने किसान की तरफ गौर से देखा। उसके मन में संदेह हुआ, कहीं ये सुजान सिंह तो नहीं है ? आवाज मिलती है, चेहरा-मोहरा भी वही लगता है। किसान ने भी उसकी ओर तीव्र दृष्टि से देखा। शायद उसके दिल के संदेह को भाँप गया। मुस्कारकर बोला – “गहरे पानी में बैठने से मोती मिलता है।’

प्रश्न :
(क) किसान युवक के सामने खड़े होकर क्या बोला?
(ख) युवक ने हँसकर किसान से क्या कहा ?
(ग) गंभीर भाव से किसान ने क्या कहा ?
(घ) युवक के मन में क्या संदेह हुआ?
(ङ) किसान मुस्कराकर क्या बोला ?
उत्तर :
(क) किसान युवक के सामने खड़े होकर बोला – “महाराज, आपने आज मुझे उबार लिया, नहीं तो सारी रात नहीं बैठना पड़ता।”
(ख) युवक ने हँसकर किसान से कहा – “अब मुझे कुछ इनाम देते हो ?”
(ग) गंभीर भाव से किसान ने कहा – “नारायण चाहेंगे दो दीवानी आपको ही मिलेगी।”
(घ) युवक के मन में संदेह हुआ, कहीं ये सुजान सिंह तो नहीं है।
(ङ) किसान मुस्कराकर बोला कि गहरे पानी में बैठने से मोती मिलता है।

BSE Odisha 8th Class Hindi Solutions Chapter 10 ताजमहल की आत्मकहानी (आत्मकथा)

Odisha State Board BSE Odisha 8th Class Hindi Solutions Chapter 10 ताजमहल की आत्मकहानी (आत्मकथा)Textbook Exercise Questions and Answers.

BSE Odisha Class 8 Hindi Solutions Chapter 10 ताजमहल की आत्मकहानी (आत्मकथा)

1. निम्नलिखित प्रश्नों के उत्तर दीजिए :

(क) ताजमहल क्यों गर्व से फूला नहीं समाता ?
उत्तर:
ताजमहल कहता है कि जिसने मुझे बनवाया है, वह मेरी गोद में सो रहा है । जिसके उद्देश्य से मुझे बनवाया गया था, वह मेरी गोद में सो रही है ।अर्थात् ताजमहल में बादशाह शाहजहाँ और बेगम मुमताज दोनों दफनाए गए। ताजमहल उन दोनों का स्नेह पाकर गर्व से फूला नहीं समाता ।

BSE Odisha 8th Class Hindi Solutions Chapter 10 ताजमहल की आत्मकहानी (आत्मकथा)

(ख) ताजमहल क्या संकेत कर रहा है ?
उत्तर:
ताजमहल में सम्राट शाहजहाँ और सम्राज्ञी मुमताज दोनों की समाधियाँ हैं । यह उनकी प्रेम – समाधि है । प्रेम के कारण मौत केंबाद उन दोनों के बिछुड़े हुए हृदय फिर से जुड़े हुए हैं । भेद-भाव में पड़े मनुष्यों को ताजमहल संकेत कर रहा है कि प्रेम ईशरीय सृष्टि की सबसे बड़ी विभूति है ।

(ग) ताज भौतिक ऐश्वर्य का स्मारक नहीं, अपितु प्रेम का समारक है, कैसे ?
उत्तर:
ताजमहल में बहुमूल्य जवाहरात भरे थे।अत्याचारियों ने उन्हें लूट लिया । उन्होंने भौतिक वैभव तो लूट लिया पर इसके अंदर छिपे दो हृदयों के प्रेम के वैभव को लूटने का साहस वे जुटा नहीं सके ।प्रेम की लौ के सामने उनकी आँखें खुली न रह सकीं। आँखें चौंधिया गई ।

(घ) यमुना के साथ ताजमहल का कैसा संबंध है ?
उत्तर:
ताजमहल यमुना के किनारे खड़ा है । वे दोनों पुराने साथी हैं । यमुना ताजमहल के अतीत-वैभव के स्वर्णिम दिनों की याद कर दु: ख से सूख रही है । वह श्यामा हो गई है । ताजमहल को यमुना से स्वाभाविक रूप से स्नेह है । यमुना हिलोरें लेकर ताजमहल को प्यार करती है, अपनी सुनाती है, उसकी सुनती है ।

BSE Odisha 8th Class Hindi Solutions Chapter 10 ताजमहल की आत्मकहानी (आत्मकथा)

(ङ) वास्तविकता का अद्वितीय उदाहरण ताजमहल है, क्यों?
उत्तर:
ताजमहल वास्तविकता का अद्वितीय उदाहरण है । क्योंकि इसका निर्माण श्वेत संगमरमर से हुआ है 1 इसके निर्माण में करोड़ों रुपये खर्च हुए । हजारों कारींगरों ने इसे बनाने के लिए वर्षों तक परिश्रम किया । इसे देखने देश विदेश से यात्री आते हैं । दुनिया के महान आश्चयों में इसकी गणना की जाती है ।

(च) विदेशी ताजमहल को देखकर क्या करते हैं ?
उत्तर:
ताजमहल की दुनिया के आश्चयों में गणना की जाती है । इसलिए इसे देखने सुदूर विदेशी यात्री आते हैं । वे ताजमहल को देखकर अपना आना सार्थक समझते हैं । वे श्रद्धा से ताज़महल के सामने झुक जाते हैं ।

(छ) लोग ताजमहल को देखकर कैसी कल्पना करते हैं ?
उत्तर:
ताजमहल की नींव में वियोगी सम्राट शाहजहाँ के दो बूँद आँसू गिर पड़े थे । लोग कल्पना करते हैं कि आकाश का हृदय भी उन आँसूओं की स्मृति में द्रवीभूत हो उठता है और दो बूँद आँसुओं से ताजमहल के हुदय को सींचने का प्रतिवर्ष प्रयास करता है।

BSE Odisha 8th Class Hindi Solutions Chapter 10 ताजमहल की आत्मकहानी (आत्मकथा)

(ज) ताजमहल का हुदय क्यों विदीर्ण हो रहा है ?
उत्तर:
मानव-समाज की वर्वरता देखकर ताजमहल क्षुक्ध हो उठता है । भारत की असहाय अवस्था देखकर उसे दु:ख होता है । सम्राट और सम्राजी भी भारत की दुर्दशा देखकर दु:खी हैं । तांजमहल को लगता है कि यदि यही अवस्था रही तो वह दु:ख के बोझ से ढह जाएगा । इसलिए उसका हृदय विदीर्ण हो रहा है ।

2. निम्न प्रश्नों के उत्तर एक या दो वाक्यों में दीजिए ।

(क) ताजमहल की गोद में कौन-कौन सो रहे हैं ?
उत्तर:
ताजमहल की गोद में बादशाह शाहजहाँ और बेगम मुमताज दोनों सो रहे हैं ।

(ख) शताब्दियाँ बीत गई, पर ताजमहल में क्या चीज सुरक्षित है ?
उत्तर:
शताब्दियाँ बीत गई पर ताजमहल में शाहजहाँ और मुमताज के स्नेह का वैभव आज भी सुरक्षित है ।

BSE Odisha 8th Class Hindi Solutions Chapter 10 ताजमहल की आत्मकहानी (आत्मकथा)

(ग) ताज महान् आश्चर्य क्यों बन गया है ?
उत्तर:
ताज में सुरक्षित शाहजहाँ और मुमताज के स्नेह के वैभव को संसार न जाने कब से विस्मय-विमुख्ध होकर देख रह्मा है । इसलिए यह दुनिया का महान आश्चर्य बन गया है ।

(घ) ताज किनका स्मारक है ?
उत्तर:
ताज शाहजहाँ और मुमताज के प्रेम का स्मारक है ।

(ङ) अत्याचारियों ने क्या किया ?
उत्तर:
अत्याचारियों ने ताजमहल के आभूषणों, रत्नों, और जवाहरातों को लूट लिया और ताजमहल के शरीर को नग्न कर दिया|

(च) ताज के अंदर कौन-सा वैभव छिपा पढ़ा है ?
उत्तर:
ताज के अंदर ईश्शरीय सृष्टि का सबसे बड़ा वैभव प्रेम छिपा पड़ा है ।

BSE Odisha 8th Class Hindi Solutions Chapter 10 ताजमहल की आत्मकहानी (आत्मकथा)

(छ) आकाश ताजमहल को क्या करता है ?
उत्तर:
आकाश का हृदय शाहजाहाँ के दो बूँद आँसुओं की स्मृति में द्रवीभूत हो उठता है और वह दो बूँद आँसुओं से ताजमहल के हृदय को सींचने का प्रयास करता है ।

(ज) यमुना क्यों सूख रही है ?
उत्तर:
यमुना ताजमहल के अतीत वैभव के स्वर्णिम दिनों को याद करके दु:ख से सूख रही है ।

(ङ्ञ) ताज क्यों मुस्करा उठता है ?
उत्तर:
अपने संबंध में विदेशों से आए यात्रियों की धारणा को देख ताज मुस्करा उठता है ।

(ज) ताजमहल को किसीसे कोई प्रतिद्वन्दूता क्यों नहीं है ?
उत्तर:
ताजमहल की दुनिया के महान आशयों में गणना की जाती है, इसलिए उसे किसी से कोई प्रतिद्वन्द्रिता नहीं है

(ट) ताजमहल क्या चाहता है ?
उत्तर:
ताजमहल चाहता है कि उससे प्रेम का पाठ लेकर भारतवासी एक सूत्र में बँध जाएँ और अपने देश का कल्याण करें।

3. सही विकल्प चुनकर लिखिए :

(क) कौन गर्व से फूला नहीं समाता ?
(i) शाहजहाँ
(ii) ताजमहल
(iii) मुमताज
(iv) देशवासी
उत्तर:
(ii) ताजमहल

BSE Odisha 8th Class Hindi Solutions Chapter 10 ताजमहल की आत्मकहानी (आत्मकथा)

(ख) ताजमहल क्या है ?
(i) मंदिर
(ii) मस्जिद
(iii) प्रेम-समाधि
(iv) श्रेष्ठमहल
उत्तर:
(iii) प्रेम-समाधि

(ग) में भौतिक एश्वर्य का स्मारक नहीं, प्रेम का स्मारक हूँ, कौन कहता है ?
(i) शाहाजहाँ
(ii) अकबर
(iii) मुमताज
(iv) ताजमहल
उत्तर:
(iv) ताजमहल

(घ) ताजमहल के निर्माण में कितने रुपए व्यय हुए ?
(i) एक लाख
(ii) करोड़ों
(iii) पाँच हुजार
(iv) दस लाख
उत्तर:
(ii) करोड़ों

(ङ) कौन अपनी तुलिका से ताजमहल को अमर करना चाहता है ?
(i) लेखक
(ii) कवि
(iii) नाककार
(iv) चित्रकार
उत्तर:
(iv) चित्रकार

BSE Odisha 8th Class Hindi Solutions Chapter 10 ताजमहल की आत्मकहानी (आत्मकथा)

4. एक-एक शब्द में उत्तर दीजिए :

(क) ‘ताजमहल की आत्म कहानी’ के लेखक कौन हैं?
उत्तर: गुलाबराय

(ख) दुनिया के महान आर्थों में किसकी गणना की जाती है?
उत्तर: ताजमहल

(ग) ताजमहल किसकी प्रेम-समाधि है ?
उत्तर: सम्राट शाहजहाँ और सम्राजी मुमताज

(घ) ताजमहल कहाँ खड़ा है ?
उत्तर: यमुना के किनारे

(ङ) कौन एक सूत्र में बँधकर अपने देश का कल्याण करें?
उत्तर: भारतव्रासी

भाषा ज्ञान

1. कर्ता और क्रिया का संबंध लिंग और वचन दोनों से प्रभावित है । इन उदाहरणों को देखिए :
सम्राट सो रहा है ।
सम्राज़ी सो रही है ।
शताब्दियाँ बीत गई ।
ऐश्र्वर्य के दिन बीत गए।
सही कर्त्ता याक्रिया-पदों द्वारा रिक्त स्थानों को पूरा कीजिए-
उत्तर:
BSE Odisha 8th Class Hindi Solutions Chapter 10 ताजमहल की आत्मकहानी (आत्मकथा) 1

BSE Odisha 8th Class Hindi Solutions Chapter 10 ताजमहल की आत्मकहानी (आत्मकथा)

2. इन पदबंधों को देखिए —
शब्द वाक्यों में प्रयुक्त हो तो पद कहलाते हैं । पदों के समूह को पदबंध कहते हैं ।
(क) अपना अंक – अपने अंक में
मेरी गोद – मेरी गोद में
मेरे आभूषण – मेरे आभूषणों को
मेरा निर्माण – मेरे निर्माण में
आप कुछ ऐसे पदबंध बनाइए :
उत्तर:

  • यमुना का किनारा – युमना के किनारे पर
  • आगरा का स्नेह – आगरा के स्नेह को
  • योगी की समाधि- योगी की समाधि की
  • अपनी स्मृतियाँ – अपनी स्मृतियों को
  • उनका मनोभाव – उनके मनोभाव को
  • उनकी धारणाएँ – उनकी धारणाओं को
  • समाज की वर्वरता – समाज की वर्वरता को
  • सिनेमा का पट – सिनेमा के पट पर
  • अपनी तूलिका – अपनी तूलिका से
  • अपनी रचना – अपनी रचना में

(ख) स्नेह का वैभव — मुमजात की प्रेम-समाधि
तल्लींनता का स्मारक — आदमियों के पेट
सम्राट के आँसू — यमुना की लहरें
मेरी माता — मेरे पिताजी
मेरा घर — उनकी कैंची
तुम्हारी साइकिल — तुम्हारा बाग
मेरे बच्चे — गाय के बछड़े
एक थैले के चट्टे-बट्टे

आप कुछ पदबंध लिखिए । उनमें संबंध विभक्ति के प्रयोगों को ध्यान से देखिए ।

  • अपना कल्याण — दुःख का बोझ
  • मेरी गोद — दुःख का बोझ
  • कर्त्तव्य की देवी — भारत की अवस्था
  • मेरा साथी — मुमताज की इच्छा
  • देश का कल्याण — बनाने का प्रयत्न
  • उसकी इच्छा — अपनी रचना
  • उसकी कंब्र — प्रेम का पाठ
  • संजोने का प्रयास — योगी की समाधि
  • मेरा हृदय — यमुना का किनारा
  • देवी की बात — आँसुओं की स्मृति

BSE Odisha 8th Class Hindi Solutions Chapter 10 ताजमहल की आत्मकहानी (आत्मकथा)

(ग) सही विभक्ति लगाकर रिक्त स्थानों को भरिए :

(i) शाहजहाँ ने मुझे खड़ा किया ।
(ii) कस्तूरबा को सभी माताजी कहते थे ।
(iii) उनके अप्रमित स्नेह को पाकर में फूला नहीं समाता
(iv) इस असहाय अवस्था से मेरा हृदय क्षुब्ध है ।
(v) श्वेत संगमरमर से मेरा निर्माण हुआ है ।
(vi) मैं गर्व से फूला नहीं समाता ।
(vii) घोबी को कपड़े वे दो ।
(viii) यात्री की आँखों से आँसू टपक पड़े ।
(ix) जाने कब से देख रहा है ।
(x) हजारों का पेट भरा ।
(xi) यमुना के किनारे खड़ा हूँ ।
(xii) मेरी नींव में वियोगी सम्राट के दो बूँद आँसू गिर पड़े थे।
(xiii) मुझे उस पर स्वाभाविक स्नेह है ।

3. इन पदबंधों को देखिए –
‘क’ विभाग के शब्दों के पर्यायवाची शब्द ‘ख’ विभाग में दि, गए हैं। उनका मिलान कीजिए।
(क) विधाता, अंक, वैभव, संदेश, प्रयास, भौतिक; अस्तित्व
(ख) समाचार, गौद, चेष्टा, सांसारिक, ब्रह्मा, संपत्ति, सत्ता
उत्तर:
‘क’ विभाग – ‘ख़’ विभाग

  • विधाता – ब्रहमा
  • अंक – गोद
  • वैभव – संपति
  • संदेश – समाचार
  • प्रयास , – चेष्टा
  • भौतिक – सांसारिक
  • अस्तित्व – सत्ता

4. निम्नलिखित शब्दों के स्त्रीलिंग रूप लिखिए ।
विधाता, सम्राट, बावला, बादशाह, योगी
उत्तर:

  • विधाता – जद्मदात्री
  • सम्राट – सम्राज्ञी
  • बावला – बावली
  • बादशाह – बेगम
  • योगी – योगिन

5. उदाहरणों के अनुसार शब्दों के बहुवचन रूप लिख़िए।
शताब्दी – शताब्दियाँ
आँख – आँखें
उत्तर:

  • स्मृति – स्मृतियाँ
  • नदी – नदियाँ
  • माली – माली
  • गाड़ी – गाड़ियाँ
  • रानी – रानियाँ
  • बूँद – बूँदें
  • भूल – भूलें
  • चाह – चाहें
  • साँस – साँसें

‘काला घोड़ा’। इसमें ‘काला’ घोड़े का रंग या एक विशेषता बताता है। इसे विशेषण कहते हैं। इस पाठ में आए निम्नलिखित शब्द-युग्मों पर ध्यान दीजिए।

अपनी वीरता, राजपुती शान, जख्मी राणा, अनगिनत सैनिक, उसकी फौज, हमारी लड़ाई, कई चोटें, बड़ी फुर्ति, विशाल सेना, चुटकी भर धूल।

BSE Odisha 8th Class Hindi Solutions Chapter 10 ताजमहल की आत्मकहानी (आत्मकथा)

इनमें से प्रथम शब्द विशेषण हैं। ये दूसरे शब्दों की विशेषताएँ बताते हैं। ये हैं: अपनी, राजपुती, जख्मी, अनगिनत, उसकी, हमारी, कई, बड़ी, विशाल, चुटकी भर ।

6. निम्नलिखित संज्ञाओं के विशेषण – रूप लिखिए । सुरक्षा, ईश्वर, तल्लीनता, क्षुब्धता, प्रतिष्ठा, प्रेम, भारत, बर्बरता, विदेश, वास्तविकता, स्वर्ण, योग ।
उत्तर:

  • सुरक्षा – सुरक्षित
  • ईश्चर – ईश्वरीय
  • तल्लीनता – तल्लीन
  • क्षुब्धता – क्षुब्ध
  • प्रतिष्ठा – प्रतिष्ठित
  • प्रेम – प्रेमी
  • भारत – भारतीय
  • बर्बरता – बर्बर
  • विदेश – वैदेशिक
  • वास्तविकता – वास्तविक
  • स्वर्ण – स्वर्णिम
  • योग – यौगिक

7. निम्नलिखित वाक्यों में से विशेषणों को छाँटिए।

(क) हृदय स्मृति में द्रवीभूत हो उठता है ।
उत्तर: द्रवीभूत

(ख) प्रेम ईश्चरीय सृष्टि की विभूति है ।
उत्तर: ईश्चरीय

(ग) दो बूँद आँसू चू पड़े थे ।
उत्तर: दो

(घ) अप्रतिम स्नेह पाकर मैं गर्व से फूला नहीं समाता ।
उत्तर: अप्रतिम

(ङ) मेरा हृदय विदीर्ण होता जा रहा है ।
उत्तर: मेरा

BSE Odisha 8th Class Hindi Solutions Chapter 10 ताजमहल की आत्मकहानी (आत्मकथा)

एक-एक वाक्य में उत्तर वीजिए :

प्रश्न 1.
ताजमहल के विधाता कौन हैं ?
उत्तर:
ताजमहल के विधाता सम्राट शाहजहाँ हैं ।

प्रश्न 2.
ताजमहल किसके लिए खढ़ा किया गया ?
उत्तर:
ताजमहल सम्राजी मुमताज के लिए खड़ा किया गया।

प्रश्न 3.
ताजमहल में आज भी क्या सुरक्षित है ?
उत्तर:
ताजमहल में आज भी सम्राट शाहजहाँ और सम्राजी मुमताज के स्नेह का वैभव सुरक्षित है।

प्रश्न 4.
सप्राट और सम्राजी के स्नेह-वैभव को संसार कैसे देख रहा है ?
उत्तर:
सम्राट और सम्राजी के स्नेह-वैभव को संसार विस्मयविमुग्ध होकर देख रहा है ।

प्रश्न 5.
ताजमहल की गणना किसमें की जाती है ?
उत्तर:
ताजमहल की गणना दुनिया के महान आश्चयों में की जाती है ।

प्रश्न 6.
ताजमहल किनकी प्रेम-समाधि है ?
उत्तर:
ताज़महल सम्राट शाहजहाँ और सम्राजी मुमताज की प्रेम-समाधि है।

प्रश्न 7.
ताजमहल किसका स्मारक है ?
उत्तर:
ताजमहल प्रेम की पवित्रता और तल्लीनता का स्मारक है।

BSE Odisha 8th Class Hindi Solutions Chapter 10 ताजमहल की आत्मकहानी (आत्मकथा)

प्रश्न 8.
आज मनुष्य किस में पड़े हुए हैं ?
उत्तर:
आज मनुष्य भेद-भाव में पड़े हुए हैं ।

प्रश्न 9.
ताजमहल भेद-भाव में पड़े मनुष्यों को क्या संकेत् कर रहा है ?
उत्तर:
ताजमहल भेद-भाव में पड़े मनुष्यों को संकेत कर रहा है कि प्रेम ईश्वरीय सृष्टि की सबसे वड़ी विभूति है ।

प्रश्न 10.
अत्याचारियों ने ताजमहल के प्रति कैसा व्यवहार किया?
उत्तर:
अत्याचारियों ने ताजमहल पर समय-समय पर आक्रमण किया और उसे लूट लिया।

प्रश्न 11.
लोग ताज़महल से क्या ले गए ?
उत्तर:
लोग ताजमहल से उसके आभूषणों, रत्नों और जवाहरातों को ले गए।

प्रश्न 12.
अत्याचारियों को ताजमहल से क्या लूटने का साहस नहीं हुआ है ?
उत्तर:
अत्याचारियों को ताजमहल के अंदर जो वैभव छिपा पड़ा है, जो दो हृदय जुड़े पड़े हैं, उन्हें लूटने का साहस नहीं हुआ।

प्रश्न 13.
प्रेम की लौ के सामने अत्याचारियों की स्थिति क्या हुई?
उत्तर:
प्रेम की लौ के सामने अत्याचारियों के आँखें खुली नहीं रह सकीं।

प्रश्न 14.
ताजमहल किसका समारक नहीं है ?
उत्तर:
ताजमहल भौतिक ऐश्वर्य का स्मारक नहीं है ।

प्रश्न 15.
ताजमहल की नींवं में क्या चू पड़े थे ?
उत्तर:
ताजमहल की नींव में वियोगी सम्राट के दो बूँद आँसू चू पड़े थे।

BSE Odisha 8th Class Hindi Solutions Chapter 10 ताजमहल की आत्मकहानी (आत्मकथा)

प्रश्न 16.
आकाश पर वियोगी सम्राट के आँसूओं का प्रभाव कैसा पड़ता है ?
उत्तर:
सम्राट के आँसूओं की स्मृति में आकाश का हृदय द्रवीभूत हो उठता है ।

प्रश्न 17.
आकाश का हुदय प्रतिवर्ष क्या करता है ?
उत्तर:
आकाश का हृदय प्रतिवर्ष दो बूँद आँसूओं से ताजमहल के हृदय को सींचने का म्रयास करता हैं ।

प्रश्न 18.
आकाश के ह्नय के आँसू कहीं पहुँच जाते हैं ?
उत्तर:
आकाश के ह्यय के आँसू ताजमहल के हुदय तक पहुँच जाते हैं।

प्रश्न 19.
ताजमहल किस पर विश्वास नहीं करता ?
उत्तर:
त्मजमहल कल्पना-जगत के विश्वासों पर विश्वास नहीं करता।

प्रश्न 20.
ताजमहल का कलेवर कैसे निखर उठता है ?
उत्तर:
ताजमहल का कलेवर आकाश के हृदय के आँसूओं से निखर उठता है ।

प्रश्न 21.
ताजमहल किस नदी के किनारे स्थित है ?
उत्तर:
ताजमहल यमुना नदी के किनारे स्थित है ।

प्रश्न 22.
ताजमहल किस शहर में है ?
उत्तर:
ताजमहल आगरा शहर में है।

प्रश्न 23.
ताजमहल किसका स्नेह नहीं भूल सकता है ?
उत्तर:
ताजमहल आगरा का स्नेह नहीं भूल सकता ।

प्रश्न 24.
ताजमहल किसकी समाधि की तरह है ?
उत्तर:
ताजमहल योगी की समाधि की तरह है ।

प्रश्न 25.
ताजमहल योगी की समाधि की तरह क्या करने का प्रयास करता है ?
उत्तर:
ताजमहल योगी की समाधि की तरह यमुना के किनारे अपनी स्मृतियों को संजोग का प्रयास कर रह्म है।

प्रश्न 26.
यमुना क्यों सूख रही है ?
उत्तर:
यमुना ताजमहल के अतीत-वैभव के स्वर्णिम दिनों को याद करके दु: ख से सूख रही है ।

प्रश्न 27.
यमुना का रंग क्य्या हो गया है ?
उत्तर:
यमुना का रंग श्याम हो गया है ।

BSE Odisha 8th Class Hindi Solutions Chapter 10 ताजमहल की आत्मकहानी (आत्मकथा)

प्रश्न 28.
ताजमहल किसे अपना पुरान साथी बता रहा है ?
उत्तर:
ताजमहल यमुना को अपना पुराना साथी बता रहा है ।

प्रश्न 29.
यमुना ताजमहल को कैसे प्यार करती है ?
उत्तर:
यमुना ताजमहल को हिलोरें लेकर प्यार करती है ।

प्रश्न 30.
वास्तविकता का अद्वितीय उदाहरण कौन है ?
उत्तर:
ताजमहल वास्तविकता का अद्वितीय उदाहरण है।

प्रश्न 31.
किस पत्थर से ताजमहल बना है ?
उत्तर:
श्वेत संगमरमर से ताजमहल बना है ।

प्रश्न 32.
ताजमहल को बनवाने में कितने रुपए व्यय हुए ।
उत्तर:
ताजमहल को बनवाने में करोड़ों रुपए व्यय हुए।

प्रश्न 33.
किसकी ताजमहल बनवाए जाने की इच्छा थी ?
उत्तर:
मृत्यु-शय्या पर अंतिम साँस गिनती हुई मुमताज की ताजमहल बनबाए जाने की इच्छा थी ।

प्रश्न 34.
मुमताज की अंतिम इच्छा का परिणाम क्या हुआ ?
उत्तर:
मुमताज की अंतिम इच्छानुसार उसकी बेजोड़ कब्र अस्तित्व में आई ।

प्रश्न 35.
कब्र अपने को क्यो अभागी नहीं मानती?
उत्तर:
कब्र अपने को अभागी नहीं मानती, क्योंकि रात-दिन इसे देखने बहुत-से लोग आते हैं।

प्रश्न 36.
सुदूर विदेशों-से यात्री क्यों अपना आना सार्थक समझते हैं ?
उत्तर:
सुदूर विदेशों-से यात्री ताजमहल को देखकर अपना आना सार्थक समझते हैं।

प्रश्न 37.
ताजमहल के पास आकर यात्री क्या करते हैं ?
उत्तर:
ताजमहल के पास आकर यात्री श्रद्धा से झुक जाते हैं।

प्रश्न 38.
यात्री जब पास आते हैं, तो ताजमहल को कौन-सा अवसर मिलता है ?
उत्तर:
यात्री जब पासआते हैं, तो ताजमहल को उनके मनोभावों को पढ़ने का अवसर मिलजाता है ।

BSE Odisha 8th Class Hindi Solutions Chapter 10 ताजमहल की आत्मकहानी (आत्मकथा)

प्रश्न 39.
ताजमहल क्यों मुस्करा उठता है ?
उत्तर:
ताजमहल अपने संबंध में यात्रियों की धारणाओं को देखकर मुस्करा उठता है ।

प्रश्न 40.
मुग्राल साम्राज्य के कौन-से दिन बीत गए ?
उत्तर:
मुगल साम्राज्य के ऐश्वर्य के दिन बीत गए।

प्रश्न 41.
ताजमहल का पाष्ण-हुदय क्यों क्षुब्ध हो उठा है ?
उत्तर:
मानव-समाज की वर्वरता को देखकर ताजमहल का पाषण हृदय क्षुब्ध हो उठा है ।

प्रश्न 42.
क्या देखकर ताजमहल को आज दु:ख हो रहा है ?
उत्तर:
भारत की असहाय अवस्था को देखकर ताजमहल को आज दु:ख हो रहा है ।

प्रश्न 43.
लोग क्यों ताजमहल के चित्र उतारते हैं ?
उत्तर:
लोग सिनेमा के पट पर ताजमहल की छवि अंकित करने के लिए उसके चित्र उतारते हैं ।

प्रश्न 44.
कौन अपनी तूलिका में वाजमहल को अमर करना चाहता है ?
उत्तर:
चित्रकार अपनी तूलिका में ताजमहल को अमर करना चाहता है ।

प्रश्न 45.
कवि ताजमहल के संबंध में क्या प्रयत्म करता हैं ?
उत्तर:
कवि अपनी रचना में ताजमहल को चिरजीवी बनाने का प्रयत्न करता है ।

प्रश्न 46.
सम्राट और सम्राजी क्यों म्लान हो रहे हैं ?
उत्तर:
सम्राट और सम्राज्ञी अपने भारत की इस दुरवस्था को देखकर म्लान हो रहे हैं।

प्रश्न 47.
ताजमहल क्यों डरता है कि वह आज नहीं तो कल बह जाएगा ?
उत्तर:
ताजमहल डरता है कि अगर भारत की यह दुरवस्था रही तो दु:ख के बोझ से वह आज नहीं तो कल ढह जाएगा।

प्रश्न 48.
ताजमहल क्या चाहता है ?
उत्तर:
ताजमहल चाहता है कि उससे, प्रेम का पाठ लेकर भारतवासी एक सूत्र में बंध जाएँ और अपने देश का कल्याण करें।

प्रश्न 49.
इस युग में ताजमहल का सच्चा साथी कौन है ?
उत्तर:
इस युग में अगा खाँ महल ताजमहल का सच्चा साथी है।

प्रश्न 50.
कस्तूरबा को कहाँ समाधि दी गई है ?
उत्तर:
अगा खाँ महल में कस्तूरबा को समाधि दी गई है।

BSE Odisha 8th Class Hindi Solutions Chapter 10 ताजमहल की आत्मकहानी (आत्मकथा)

प्रश्न 51.
प्रेम की देवी की समाधि कहाँ है ?
उत्तर:
प्रेम की देवी की समाधि ताजमहल में है।

प्रश्न 52.
कर्त्तव्य की देवी की समाधि कहाँ है ?
उत्तर:
कर्त्तव्य की देवी की समाधि अगा खाँ महल में है।

प्रश्न 53.
मानवता अपना कल्याण कैसे करेगी ?
उत्तर:
प्रेम और कर्त्तव्य के संदेश को ले कर मानवता अपना कल्याण करेगी।

एक या दो शब्द में उत्तर दीजिए :

प्रश्न 1.
‘ताजमहल की आत्म-कहानी’ पाठ के लेखक कौन हैं?
उत्तर:
गुलाब राय

प्रश्न 2.
ताजमहल ने किसे अपनी विधाता कहा है ?
उत्तर:
सम्राट शाहजहाँ को

प्रश्न 3.
ताजमहल की गोद में कौन-कौन सो रहे हैं ?
उत्तर:
सम्राट शाहजहाँ और सम्राज्ञी मुमताज महल

प्रश्न 4.
संसार विस्मय-विमुग्ध होकर क्या देख रहा है ?
उत्तर:
स्नेह का वैभव

प्रश्न 5.
दुनिया में ताजमहल की गणना किस रूप में होती है ?
उत्तर:
महान आश्चर्यों में

प्रश्न 6.
कौन अपने को प्रेम-समाधि कहता है ?
उत्तर:
ताजमहल

प्रश्न 7.
ताजमहल किसका समारक है ?
उत्तर:
प्रेम की पवित्रता और तल्लीनता का

BSE Odisha 8th Class Hindi Solutions Chapter 10 ताजमहल की आत्मकहानी (आत्मकथा)

प्रश्न 8.
ईश्वरीय सुष्टि की सबसे बड़ी विभूति कौन है ?
उत्तर:
प्रेम

प्रश्न 9.
नृशंस अत्याचारी क्या लूटने का साहस नहीं कर सके?
उत्तर:
प्रेम का वैभव

प्रश्न 10.
ताजमहल की नींव में किसके आँसू चू-पड़े थे ?
उत्तर:
वियोगी सम्राट के

प्रश्न 11.
किसका हृदय उन आँसुओं की स्मृति में द्रवीभूत हो उठता है ?
उत्तर:
आकाश का

प्रश्न 12.
आकाश आँसुओं से किसका द्वदय सींचता है ?
उत्तर:
ताजमहल का

प्रश्न 13.
आकाश के आँसुओं से क्या निखर उठता है ?
उत्तर:
ताजमहल का शरीर

प्रश्न 14.
ताजमहल किसके किनारे पर है ?
उत्तर:
यमुना के

प्रश्न 15.
ताजमहल क्या नहीं भूल सकता ?
उत्तर:
आगरा का स्नह

प्रश्न 16.
यमुना क्या याद करके दु:खी होती है ?
उत्तर:
ताजमहल के स्वर्णिम दिनों को

BSE Odisha 8th Class Hindi Solutions Chapter 10 ताजमहल की आत्मकहानी (आत्मकथा)

प्रश्न 17.
यमुना क्यों श्यामा हो गई ?
उत्तर:
दु:ख से

प्रश्न 18.
यमुना ताजमहल को कैसे प्यार करती है ?
उत्तर:
हिलोरें लेकर

प्रश्न 19.
ताजमहल किस पत्थर से बना है ?
उत्तर:
संगमरमर

प्रश्न 20.
ताजमहल के निर्माण में कितना समय लगा ?
उत्तर:
एक युग से अधिक

प्रश्न 21.
मुमताज की अंतिम इच्छा क्या थी ?
उत्तर:
उनके लिए बेजोड़ कब्र बनवाना

प्रश्न 22.
ताजमहल का पाषाण हृदय क्या देखकर रो उठता है ?
उत्तर:
मानव-समाज की वर्वरता

प्रश्न 23.
सम्राट भी क्या देखकर म्लान हो रहे हैं ?
उत्तर:
भारत की दुरवस्था

प्रश्न 24.
भारत की दुरवस्था रहने से ताजमहल को क्या डर है?
उत्तर:
ढह जाने का

प्रश्न 25.
भारतवासी ताजमहल से किसका पाठ लें ?
उत्तर:
प्रेम का

प्रश्न 26.
प्रेम का पाठ लेकर भारतवासी किसमें बँध जाएँगे ?
उत्तर:
एक सूत्र में

BSE Odisha 8th Class Hindi Solutions Chapter 10 ताजमहल की आत्मकहानी (आत्मकथा)

प्रश्न 27.
ताजमहल का सच्चा साथी कौन है ?
उत्तर:
आगा खाँ महल

प्रश्न 28.
अगा खाँ महल की गोद में कौन सोई है ?
उत्तर:
कस्तूरबा

प्रश्न 29.
ताजमहल की गोद में कौन है ?
उत्तर:
प्रेम का देवी

प्रश्न 30.
अगा खाँ महल की गोद में कौन है ?
उत्तर:
कर्त्तव्य की देवी

मातृभाषा में अनुवाद कीजिए :

प्रश्न 1.
अपने विधाता को मैं अपने अंक में लिए बैठा हूँ।
उत्तर:
ମୋ ବିଧାତାଙ୍କୁ ମୁଁ ମୋ କୋଳରେ ଧରିବସିଛି।

प्रश्न 2.
जिसने मुझे खड़ा किया वही मेरी गोद में सो रहा है।
उत्तर:
ଯିଏ ମୋତେ ଠିଆକଲେ ସେ ହିଁ ମୋ କୋଳରେ ଶୋଇଛନ୍ତି ।

BSE Odisha 8th Class Hindi Solutions Chapter 10 ताजमहल की आत्मकहानी (आत्मकथा)

प्रश्न 3.
जिसके लिए मैं खड़ा किया गया, वह तो मेरी गोद में सो रही है ।
उत्तर:
ଯାହାପାଇଁ ମୋତେ ଠିଆକରାଗଲା, ସେ ତ ମୋ କୋଳରେ ଶୋଇଛି ।

प्रश्न 4.
उनके इस अप्रतीम स्नेह को पाकर में गर्व से फूला नहीं समाता।
उत्तर:
ସେମାନଙ୍କର ଏହି ଅପ୍ରତୀମ ସ୍ନେହ ପାଇ ମୁଁ ଗର୍ବରେ ବହୁତ ଖୁସି ହୋଇଯାଉଛି।

प्रश्न 5.
शताब्दियाँ बीत गईं,पर उनके स्नेह का वैभव आज भी मुझ में सुरक्षित है ।
उत्तर:
ଅନେକ ଶତାବ୍ଦୀ ବିତିଗଲାଣି; କିନ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କର ସ୍ନେହର ବୈଭବ ଆଜି ମଧ୍ୟ ମୋ ଭିତରେ ସୁରକ୍ଷିତ ରହିଛି।

प्रश्न 6.
प्रेम की पवित्रता और तल्लीनता का में स्मारक हैं ।
उत्तर:
ମୁଁ ପ୍ରେମର ପବିତ୍ରତା ଓ ନିମଗ୍ନତାର ସ୍ମାରକ ।

प्रश्न 7.
भेद-भाव में पड़े मनुष्यों को में यह संकेत कर रहा हैं।
उत्तर:
ଭେଦ-ଭାବରେ ପଡ଼ିଯାଇଥିବା ମନୁଷ୍ୟମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ଏଇୟା ସୂଚେଇଦେଉଛି।

प्रश्न 8.
प्रेम ईश्वरीय सृष्टि की सबसे बड़ी विभूति है ।
उत्तर:
ପ୍ରେମ ଈଶ୍ବରଙ୍କ ସୃଷ୍ଟିରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ବିଭୂତି ।

प्रश्न 9.
दो बिछड़े हुए हुदय मेरी गोद में जुड़े हुए हैं ।
उत्तर:
ଦୁଇଟି ଅଲଗା ହୋଇଯାଇଥିବା ହୃଦୟ ମୋରି କୋଳରେ ଏକାଠି ହୋଇଛନ୍ତି ।

BSE Odisha 8th Class Hindi Solutions Chapter 10 ताजमहल की आत्मकहानी (आत्मकथा)

प्रश्न 10.
मेरे आभूषणों रत्नों और जवाहरातों को लोग ले गए।
उत्तर:
ମୋ ଅଳଙ୍କାର ଓ ରତ୍ନ ସମୂହକୁ ଲୋକେ ନେଇଗଲେ।

प्रश्न 11.
प्रेम की लौ के सामने उनकी आँखें खुली नहीं रह सकीं।
उत्तर:
ପ୍ରେମର ଅଗ୍ନିଜ୍ୱାଳା ସମ୍ମୁଖରେ ସେମାନେ କୌଣସି କ୍ଷତି କରିବାକୁ ସାହସ କରି ପାରିଲେ ନାହିଁ ।

प्रश्न 12.
मेरी नींव में उस वियोगी सम्राट के दो बूँद आँसू चू पड़े थे।
उत्तर:
ମୋ ମୂଳଦୁଆରେ ସେହି ବିୟୋଗୀ ସମ୍ରାଟଙ୍କର ଦୁଇବୁନ୍ଦା ଲୁହ ଝରିପଡ଼ିଥିଲା ।

प्रश्न 13.
पर मेरे हुदय तक उसके सभी आँसू पहुँच जाते हैं ।
उत्तर: କିନ୍ତୁ ମୋ ହୃଦୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ତାଙ୍କର ସବୁତକ ଲୁହ ପହଞ୍ଚାଯାଏ ।

प्रश्न 14.
उसके आँसुओं के तो मेरा कलेवर भी निखर उठता है।
उत्तर: ତାଙ୍କ ଲୁହରେ ତ ମୋ ଶରୀର ମଧ୍ୟ ଉଜ୍ଜ୍ବଳ ହୋଇଉଠେ ।

प्रश्न 15.
यमुना के किनारे पर मै खड़ा हैं।
उत्तर: ଯମୁନା କୂଳରେ ମୁଁ ଠିଆହୋଇଛି ।

प्रश्न 16.
योगी की समाधि की तरह में आगरे में यमुना के किनारे अपनी स्मृतियों को संजोने का प्रयास करता हूँ ।
उत्तर:
ଯୋଗୀର ସମାଧ୍ ଭଳି ମୁଁ ଆଗ୍ରାରେ ଯମୁନା କୂଳରେ ମୋ ସ୍ମୃତିଗୁଡ଼ିକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖୁବା ପାଇଁ ଚେଷ୍ଟାକରୁଛି ।

प्रश्न 17.
बावली यमुना भी मेरे अतीत वैभव के स्वर्णिम दिनों को याद कर दु:ख से सूख रही है ।
उत्तर:
ପାଗଳୀ ଯମୁନା ମଧ୍ଯ ମୋ ଅତୀତ ବୈଭବରେ ସର୍ଷିମ ଦିନଗୁଡ଼ିକୁ ମନେପକେଇ ଦୁଖରେ ଶୁଖୁଯାଉଛି।

प्रश्न 18.
वह श्यामा हो गई है ।
उत्तर:
ସେ ଶ୍ୟାମଳୀ ହୋଇଯାଇଛି ।

प्रश्न 19.
वह हिल्लोरें लेकर मुझे प्यार करती है ।
उत्तर:
ସେ ତରଙ୍ଗାୟିତ ହୋଇ ମୋତେ ପ୍ରେମ କରୁଛି ।

BSE Odisha 8th Class Hindi Solutions Chapter 10 ताजमहल की आत्मकहानी (आत्मकथा)

प्रश्न20.
वह अपनी सुनाती है,मेरी सुनती है ।
उत्तर:
ସେ ତା’ କଥା ଶୁଣାଉଛି, ମୋ କଥା ଶୁଣୁଛି ।

प्रश्न 21.
श्वेत संगमरमर से मेरा निर्माण हुआ ।
उत्तर:
ଧଳା ଶଙ୍ଖ ମଲମଲ ପଥରରେ ମୁଁ ତିଆରି ହୋଇଛି

प्रश्न 22.
हजारों लोगों का पेट भरा ।
उत्तर:
ହଜାର ହଜାର ଲୋକ ପେଟ ପୋଷିଛନ୍ତି ।

प्रश्न 23.
एक युग में भी मेरा निर्माण-कार्य समाप्त न हो सका।
उत्तर:
ଗୋଟିଏ ଯୁଗ ଭିତରେ ମଧ୍ଯ ମୋର ନିର୍ମାଣକାର୍ଯ୍ୟ ସ୍ମନ୍ନ ହୋଇପାରିଲା ନାହିଁ ।

प्रश्न 24.
मृत्यु-शय्या पर अंतिम साँसें गिनती हुई मुमताज़ की यही तो अंतिम इच्छा थी
उत्तर:
ମୃତ୍ୟୁଶଯ୍ୟାରେ ଶେଷନ୍ନିଶ୍ବାସ ଗଣୁଥିବା ମମତାଜଙ୍କର ଏହା ହିଁ ତ ଅନ୍ତିମ ଇଚ୍ଛା ଥିଲା। .

प्रश्न 25.
उस स्वर्गीय देवी की बात शाहजहाँ कैसे टाल सकता था?
उत्तर:
ସେହି ସର୍ଗୀୟ ଦେବୀଙ୍କ କଥା ଶାହାଜାହାନ କିପରି ବା ଏଡ଼େଇଦେଇ ପାରିଥାଆନ୍ତେ !

प्रश्न 26.
इसीलिए तो उसकी इच्छानुसार उसकी यह बेजोड़ कब्र अस्तित्व में आई।
उत्तर:
ସେଇଥିପାଇଁ ତ ତାଙ୍କ ଇଚ୍ଛାନୁସାରେ ତାଙ୍କର ଏହି ଅଦ୍ବିତୀୟ କବର ଅସ୍ଥିତ୍ଵଲାଭ କଲା ।

प्रश्न 27.
रात-दिन इसे देखने न जाने कितने लोग आते हैं।
उत्तर:
ରାତିଦିନ ଏହାକୁ ଦେଖୁବାକୁ କେଜାଣି କେତେ ଲୋକ ଆସୁଛନ୍ତି ।

प्रश्न 28.
मेरे पास आकर उन्हें श्रद्धा से झुक जाना पड़ता है ।
उत्तर:
ମୋ ପାଖକୁ ଆସି ସେମାନେ ଶ୍ରଦ୍ଧାରେ ମୁଣ୍ଡ ନୁଆଇଁଦିଅନ୍ତି ।

प्रश्न 29.
अपने संबंध में उनकी धारणाओं को देख में मुस्करा उठता हैं ।
उत्तर:
ମୋ ବିଷୟରେ ସେମାନଙ୍କ ଧାରଣା ସବୁ ଦେଖୁ ମୁଁ ହସିପକାଏ।

BSE Odisha 8th Class Hindi Solutions Chapter 10 ताजमहल की आत्मकहानी (आत्मकथा)

प्रश्न 30.
मुगल साम्राज्य के ऐश्वर्य के दिन बीत गए।
उत्तर:
ମୋଗଲ ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ଐଶ୍ବର୍ଯ୍ୟର ଦିନ ଚାଲିଯାଇଛି।

प्रश्न 31.
आज मेरा पाषण-हृदय भी क्षूब्य हो उठा है ।
उत्तर:
ଆଜି ମୋର ପାଷାଣ-ହୃଦୟ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟର୍ଥାତ ହୋଇଯାଉଛି ।

प्रश्न 32.
लोग मेरे चित्र उतारते हैं ।
उत्तर:
ଲୋକମାନେ ମୋର ଚିତ୍ରସବୁ ଉଠାଉଛନ୍ତି ।

प्रश्न 33.
सम्राट और सम्राज्ञी भी अपने भारत की इस दुरवस्था को देखकर म्लान हो रहे हैं।
उत्तर:
ଯଦି ଏହି ଅବସ୍ଥା ରହିବ; ତେବେ ଦୁଖର ବୋଝରେ ମୁଁ ଆଜି ନୋହିଲେ କାଲି ଭାଙ୍ଗିପଡ଼ିବି ।

प्रश्न 34.
अगर यही अवस्था रही तो दु:ख के बोझ से मैं ढह जाऊँगा आज नही, कल सही।
उत्तर:
ମୁଁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ମୋଠାରୁ ପ୍ରେମର ପାଠ ପଢ଼ି ଭାରତବାସୀ ଗୋଟିଏ ସୂତ୍ରରେ ବାନ୍ଧିହୋଇଯାଆନ୍ତୁ ଓ ନିଜ ଦେଶର କଲ୍ୟାଣ କରନ୍ତୁ ।

प्रश्न 35.
मैं चाहता हैं मुझसे प्रेम का पाठ लेकर भारतवासी एक सूत्र में बँध जाएँ और अपने देश का कल्याण करें।
उत्तर:
କସ୍ତୁରବା ତା’ରି କୋଳରେ ରହିଛି।

प्रश्न 36.
कस्तूरवा उसकी गोद में है ।
उत्तर:
କସ୍ତୁରବା ତା’ରି କୋଳରେ ରହିଛି।

प्रश्न 37.
मेरी गोद में प्रेम की देखी है ।
उत्तर:
ମୋ କୋଳରେ ପ୍ରେମର ଦେବୀ ରହିଛନ୍ତି।

BSE Odisha 8th Class Hindi Solutions Chapter 10 ताजमहल की आत्मकहानी (आत्मकथा)

प्रश्न 38.
मुझे विश्वास है, उस प्रेम और कर्तक्य के संदेश को लेकर मानवता अपना कल्याण करेगी ।
उत्तर:
ମୋର ବିଶ୍ୱାସ, ଏହି ପ୍ରେମ ଓ କର୍ତ୍ତବ୍ୟର ବାର୍ତ୍ତା ନେଇ ମାନବତା ନିଜର କଲ୍ୟାଣ କରିବ ।

सही उत्तर चूनिए :

प्रश्न 1.
अपने विधाता को में अपने अंक में लिए बैठा हैं – इस वाक्स में विधाता किसे कहा गया है ?
(A) शाइजहाँ
(B) नुमताज
(C) ताजमहल
(D) ब्रह्मा
उत्तर:
(A) शाइजहाँ

प्रश्न 2.
ताजमहल को किसने खाए किया ?
(A) मुमताज ने
(B) अंक्रेजों ने
(C) और बजेब ने
(D) शाहजहाँ ने
उत्तर:
(C) और बजेब ने

प्रश्न 3.
ताजमहल में किसकी समाधि/कर है ?
(A) सुमताज की
(B) शाहजाईँ की
(C) दोनों की
(D) किसी की नहीं
उत्तर:
(D) किसी की नहीं

प्रश्न 4.
दुनिया के महान् आश्चयों में किसकी गणना होती है?
(A) शीशमल की
(B) अगा खाँ महल की
(C) कुतुबमीनार
(D) ताजमाइल की
उत्तर:
(D) ताजमाइल की

BSE Odisha 8th Class Hindi Solutions Chapter 10 ताजमहल की आत्मकहानी (आत्मकथा)

प्रश्न 5.
ईश्वरीय सृष्टि की सबसे बती विभूति क्या है ?
(A) धर्म
(B) कर्म
(C) वाणी
(D) मेम
उत्तर:
(D) मेम

प्रश्न 6.
तृशंस अत्याचारी किसे लूट नहीं सके ?
(A) रल-वैभव
(B) संगमरमर की नवकाशी
(C) मेम-औरब
(D) ताजमहल की सुंदरता
उत्तर:
(C) मेम-औरब

प्रश्न 7.
ताजमहल किसका समारक है ?
(A) भौतिक ऐश्वर्य का
(B) प्रेमका
(C) रत्लों-जवाहरातें का
(D) मुग्ल कालीन स्थाफरय का
उत्तर:
(B) प्रेमका

प्रश्न 8.
ताजमहल के हाइय तक किसके सभी औसू पहुँच जाते हैं ?
(A) आकाश के हुदय के
(B) बारिश के
(C) वियोगी समाट के
(D) मुमताज के
उत्तर:
(A) आकाश के हुदय के

प्रश्न 9.
ताजमहल किस नदी के पास खड़ा है ?
(A) गंगा
(B) यमुना
(C) ब्रह्मपुत्र
(D) गंडक
उत्तर:
(B) यमुना

प्रश्न 10.
ताजमहल किसका सेह भूल नहीं सकता ?
(A) दिल्ली का
(B) आगरा का
(C) यमुना का
(D) भारत का
उत्तर:
(B) आगरा का

प्रश्न 11.
ताजमहल किसकी तरह अपनी स्मृतियों को संजोता रहता है ?
(A) योगी की समाधि
(B) मुमताज की समाधि
(C) शाहजहाँ की समाधि
(D) महान आश्चर्य
उत्तर:
(A) योगी की समाधि

BSE Odisha 8th Class Hindi Solutions Chapter 10 ताजमहल की आत्मकहानी (आत्मकथा)

प्रश्न 12.
यमुना ताजमहल के स्वर्णिम दिनों की याद करके क्या करती है ?
(A) दुखी होती है
(B) आश्चर्य होती है
(C) दुख से सूखं रही है
(D) रो पड़ती है
उत्तर:
(C) दुख से सूखं रही है

प्रश्न 13.
कौन दुख से श्यामा हो गई है ?
(A) ताजमहल
(B) यमुना
(C) किला
(D) आगरा
उत्तर:
(B) यमुना

प्रश्न 14.
ताजमहल किससे बना है ?
(A) ग्रेनाइट पत्थर से
(B) बलुईपत्थर से
(C) लाल पत्थर से
(D) संगमरमर से
उत्तर:
(D) संगमरमर से

प्रश्न 15.
मुमताज की अंतिम इच्छा क्या थी ?
(A) संगमरमर की कब्र बनाने की
(B) एक बेजोड़ कब्न बनाने की
(C) पति-पत्नी दोनों को एक साथ कब देने की
(D) कब्र में हीरे-जवाहरात जड़ाने की
उत्तर:
(B) एक बेजोड़ कब्न बनाने की

प्रश्न 16.
दर्शक ताजमहल को देखकर क्या करते है ?
(A) शाहजहाँ को याद करते हैं
(B) विस्मित होते हैं
(C) मुमताज को याद करते हैं
(D) श्रद्धा से झुक जाते हैं
उत्तर:
(D) श्रद्धा से झुक जाते हैं

प्रश्न 17.
भारत की असहाय अवस्था देखकर ताजमहल क्या करता है ?
(A) तनावग्रस्त
(B) अकेलापन महसूस करता है
(C) दुखी
(D) रो पड़ता है
उत्तर:
(C) दुखी

प्रश्न 18.
कवि अपनी रचना में किसे चिरंजीवी बनाना चाहंता है?
(A) शाहजहाँ को
(B) यमुना को
(C) प्रेम-वैभव को
(D) ताजमहल को
उत्तर:
(D) ताजमहल को

प्रश्न 19.
भारत की दुरवस्था लगी रही तो ताजमहल की अवस्था क्या होगी ?
(A) सफेदी घट जाएगी
(B) दुखं से रो पड़ेगा
(C) वह श्याम हो जाएगा
(D) दुख से ढह जाएगा
उत्तर:
(D) दुख से ढह जाएगा

प्रश्न 20.
भारतवासी अपने देश का कल्याण कैसे कर, सकते हैं?
(A) हीरे-जवाहराव एकत्रिक करके
(B) एक सूत्र में बैंधकर
(C) ताजमहल को देखकर
(D) सब्या प्रेमी बनकर
उत्तर:
(B) एक सूत्र में बैंधकर

प्रश्न 21.
अगा खाँ महल में किसकी समाधि है ?
(A) कस्तूरबा की
(B) मुमताज की
(C) मब्लत्मा यांधी की
(D) जाकीर हुसेन की
उत्तर:
(A) कस्तूरबा की

BSE Odisha 8th Class Hindi Solutions Chapter 10 ताजमहल की आत्मकहानी (आत्मकथा)

प्रश्न 22.
कर्तव्य की देवी किसकी गोद में सो गई है ?
(A) शीशमल की
(B) ताजमक्ल की
(C) मुमताज की
(D) अगा खाँ महल की
उत्तर:
(D) अगा खाँ महल की

प्रश्न 23.
कर्तव्य की देवी कौन है ?
(A) मुमताज
(B) कस्तुरवा
(C) विजयलक्ष्मी पंडित
(D) सरोजिनी नायह
उत्तर:
(B) कस्तुरवा

प्रश्न 24.
मुमताज को ताजमहल क्या मानता है ?
(A) विभव की देवी
(B) कर्तव्य की देवी
(C) कर्म की देवी
(D) पेम की देवी
उत्तर:
(D) पेम की देवी

प्रश्न 25.
मानवता की रक्षा के लिए किसका संदेश लेना चाहिए?
(A) प्रेम और कर्म का
(B) कर्म और फल का
(C) प्रेम और कर्तव्य का
(D) प्रोपकार और महतुभूति का
उत्तर:
(C) प्रेम और कर्तव्य का

प्रश्न 26.
ताजमहल की आत्म-कहानी के रचयिता कौन हैं ?
(A) गुलाब राय
(B) धनपतराय
(C) सुदर्शन
(D) प्रेमचन्द
उत्तर:
(A) गुलाब राय

प्रश्न 27.
ताजमहल गर्व से फुला नहीं समाता, क्योंकि –
(A) वह संसार में वास्तवता का अद्वितीय उदाहरण है।
(B) उसे शाहजाँ और मुमताज का अमतिम स्नेह मिला।
(C) वह श्वेत संगमरमर से बना है।
(D) ताजमहल आवरा में है।
उत्तर:
(B) उसे शाहजाँ और मुमताज का अमतिम स्नेह मिला।

BSE Odisha 8th Class Hindi Solutions Chapter 10 ताजमहल की आत्मकहानी (आत्मकथा)

प्रश्न 28.
ताजमहल के अंदर जो बैभव छिपा पढ़ा है, उसे लूटने का साहस नृशंस से नृशंस अल्याचारी को भी नहीं हो सका, क्योंकि –
(A) उनको छर लगा कि ऐसा करने से लोग उन्हें मार ज्ञालेंगे।
(B) उनको हर लगा कि कोई अदृश्य शक्ति उनका नुकसान करेगी।
(C) यह वैभव प्रेम वैभव था, प्रेम की लौ के सामने वे टिक न सके।
(D) हर समय पहरेदार रहते थे ।
उत्तर:
(C) यह वैभव प्रेम वैभव था, प्रेम की लौ के सामने वे टिक न सके।

प्रश्न 29.
बावली यमुना दु:ख से सूख रही है, क्योंकि –
(A) वह ताजमहल के अतीत-वैभव के स्वर्णिम दिनों को याद करती है ।
(B) शाहजहाँ कैदी बन गए थे।
(C) उसमें जल-मवाह कम होने लगा है ।
(D) उसको ताजमहल की तरह आदर नहीं मिल सका।
उत्तर:
(A) वह ताजमहल के अतीत-वैभव के स्वर्णिम दिनों को याद करती है ।

प्रश्न 30.
ताजमहल अभागा नहीं है, क्योंकि –
(A) इसके अंदर दो कब्रें हैं ।
(B) इसके सौन्दर्य और प्रेम-वैभव को देखने दिनरात लोग आते रहते हैं।
(C) लोग आते ही इनके सामने झुक जाते हैं।
(D) वह संगमरमर से बना है।
उत्तर:
(B) इसके सौन्दर्य और प्रेम-वैभव को देखने दिनरात लोग आते रहते हैं।

प्रश्न 31.
ताजमहल का पाषण-हुदय आज भुक्य हो उठाहै, क्योंकि-
(A) वह मानव-समाज की बर्बरता को देखती है।
(B) इसके श्वेत संगमरमर में पुराना होने के कारण दरारें आ गई हैं ।
(C) चित्रकार अपनी तूलिका से और कवि अपनी रचना में उसे अमर करना चाहते हैं।
(D) उसे देखने कम लोग आते हैं ।
उत्तर:
(A) वह मानव-समाज की बर्बरता को देखती है।

प्रश्न 32.
सम्राट और सम्राज्ञी म्लान हो रहे हैं, क्योंकि –
(A) वे भारत की दुरवस्था को देखते हैं।
(B) लोगों ने ताजमहल के जवाहरात लूट लिए।
(C) ताजमहल को आनेवाले दर्शक ताजमहल के पास अधिक समय ठहर नहीं सकते।
(D) मुगल साम्राज्य नहीं रह्म।
उत्तर:
(A) वे भारत की दुरवस्था को देखते हैं।

प्रश्न 33.
अगा खाँ महल ताजमहल का सच्चा साथी है, क्योंकि-
(A) यह ताजनहल की तरह पुरानी इमारत है।
(B) इसके अंदर कर्त्तव्य की देवी कस्तूरबा की समाधि है।
(C) अगा खाँ महल और ताजमहल-दोनों के नाम के साथ महल शब्द जुड़ा है ।
(D) अगा खाँ महल कैदखाना है ।
उत्तर:
(B) इसके अंदर कर्त्तव्य की देवी कस्तूरबा की समाधि है।

शून्यस्थानों की पूर्ति कीजिए :

1. अपने ………… को मैं अपने अंक में लिए बैठा हूँ।
उत्तर: विधाता

BSE Odisha 8th Class Hindi Solutions Chapter 10 ताजमहल की आत्मकहानी (आत्मकथा)

2. उनके इस अप्रतीम स्नेह को पाकर मैं गर्व से ………… नहीं समाता।
उत्तर: फूला

3. शताब्दियाँ बीत गई, पर उनके स्नेह का ………… आज भी मूझ में सुरक्षित है।
उत्तर: वैभव

4. दुनिया के महान ………… में मेरी गणना की जाती हैं।
उत्तर: आश्चर्यों

5. सम्राट ………… और सम्राजी मुमताज की मैं प्रेम-समाधि हूँ।
उत्तर: शाहजहाँ

6. प्रेम की पवित्रता और तल्लीनता का मैं ………… हूँ ।
उत्तर: स्मारक

7. प्रेम ईश्वरीय सृष्टि की सबसे बड़ी ………… हैं।
उत्तर:विभूति

8. दो बिछुड़े हुए ………… मेरी गोद में जुड़े हैं।
उत्तर:हृदय

9. मेरे आभूषणों, रत्नों और ………… को लोग ले गए।
उत्तर:जवाहरातों

10. प्रेम की ………… के सामने उनकी आँखें खुली नहीं रह सकीं।
उत्तर: लौ

11. मैं ………… का स्मारक नहीं, प्रेम का स्मारक हूँ ।
उत्तर: भौतिक ऐश्वर्य

12. मेरी ………… में उस वियोगी सम्राट वे दो बूँद आँसू चू पड़े थे।
उत्तर: नींव

BSE Odisha 8th Class Hindi Solutions Chapter 10 ताजमहल की आत्मकहानी (आत्मकथा)

13. मेरे हृदय तक उसके सभी ………… पहुँच जाते हैं ।
उत्तर: आँसू

14. ………… के स्नेह को मैं भूल नहीं सकता ।
उत्तर: आगरे

15. ………… यमुना भी मेरे अतीत वैभव के स्वर्णिम दिनों को याद कर दु:ख से सूंख रही है।
उत्तर: बावली

16. ………… श्यामा हो गई है।
उत्तर: यमुना

17. यमुना ………… लेकर मुझे प्यार करती है।
उत्तर: हिल्लोरें

18. मैं ………… का अद्वितीय उदाहरण हूँ।
उत्तर: वास्तविकता

19. ………… से मेरा (ताजमहल का) निर्माण हुआ।
उत्तर: श्वेत संगमरमर

20. मृत्यु-शय्या पर ………… साँसे गिनती हुई मुमताज की यही तो अंतिम इच्छा थी ।
उत्तर: अंतिम

21. उस स्वर्गीय देवी की बात ………… कैसे टाल सकता था?
उत्तर: शाहजहाँ

BSE Odisha 8th Class Hindi Solutions Chapter 10 ताजमहल की आत्मकहानी (आत्मकथा)

22. उसकी इच्छानुसार उसकी यह बेजोड़ ………… अस्तित्व में आई।
उत्तर: कब्र

23. मेरे पास आकर उन्हें ………… से झुक जाना पड़ता है।
उत्तर: श्रद्धा

24. मुगल साम्राज्य के ………… के दिन बीत गए।
उत्तर: ऐश्वर्य

25. मानव-समाज की ………… को देखकर आज मेरा पाषणहृदय भी क्षुब्ध हो उठा है ।
उत्तर: बर्बरता

26. चित्रकार अपनी तूलिका से मुझे ………… करना चाहता है।
उत्तर: अमर

27. कवि अपनी रचना में मुझे ………… बनाने का प्रयत्न करता है।
उत्तर: चिरजीवी

28. ………… के बोझ से मैं ढह जाऊँगा ।
उत्तर: दुःख

29. मैं चाहता हूँ कि मुझसे प्रेम का पाठ लेकर ………… एक सूत्र में बँध जाएँ।
उत्तर: भारतवासी

30. ………… आज इस युग में मेरा एक सच्चा साथी हुआ है ।
उत्तर: अगाखाँ महल

31. अगा खाँ महल की गोद में ………… की देवी है ।
उत्तर: कर्त्तव्य

BSE Odisha 8th Class Hindi Solutions Chapter 10 ताजमहल की आत्मकहानी (आत्मकथा)

32. मुझे विश्वास है, इस प्रेम और ………… के संदेश को लेकर मानवता अपना कल्याण करेगी।
उत्तर: कर्त्तव्य

उपयुक्त शब्द ले कर खाली जगह भरिए :

1. अपने विधाता को मैं अपने अंक ………… लिए बैठा हूँ। (के, में, पर)
उत्तर: में

2. वही मेरी गोद ………… सो रहा है। (पर, में, को)
उत्तर: में

3. मैं गर्व ………… फूल नहीं समाता। (में, से, केलिए)
उत्तर: से

4. स्नेह का वैभव मुझ ………… सुरक्षित है। (पर, में, केलिए)
उत्तर: में

5. महान आश्चर्यों ………… मेरी गणना की जाती है। (का, में, पर)
उत्तर: में

6. मैं प्रेम ………… पवित्रता का स्मारक हूँ। (का, के, की)
उत्तर: की

7. प्रेम ईश्वरीय सृष्टि ………… सबसे बड़ी विभूति है। (का, के, की)
उत्तर: की

8. जवाहरातों ………… लोग ले गये। (का, को, पर)
उत्तर: को

9. मेरी नींव ………… उस वियोगी सम्राट के दो बूँद आँसू चू पड़े हैं। (में, पर, को)
उत्तर: पर

BSE Odisha 8th Class Hindi Solutions Chapter 10 ताजमहल की आत्मकहानी (आत्मकथा)

10. मेरे हुदय तक उस ………… सभी आँसू पहुँच जाते हैं। (क़ा, के, पर)
उत्तर: के

11. कल्पना जगत के विश्वासों ………… मैं विश्वास नहीं करता। (का, के, पर)
उत्तर: पर

12. यमुना के किनारे ………… मैं खड़ा हूँ। (पर, में, से)
उत्तर: में

13. आगरे के स्नेह ………… मैं भूल नहीं सकता। (को, पर, से)
उत्तर: से

14. मुझे उस ………… प्रेम है। (में, पर, ने)
उत्तर: पर

15. यमुना दुख ………… सूख रही है। (से, को, ने)
उत्तर: से

16. मैं वास्तविकता ………… अद्वितीय उदाहरण हूँ। (का, के, की)
उत्तर: का

17. उस ………… इच्छानुसार कब्र अस्तित्व में आई। (का, के, की)
उत्तर: की

18. विदेशों ………… यात्री आकर मुझे देखकर अपना आना सार्थक समझते हैं। (से, ने, को)
उत्तर: से

19. अपने संबंध ………… उनकी थारणाओं को देख में मुस्करा उठता हूँ। (पर, में, ने)
उत्तर: में

20. मुगल साम्राज्य ………… ऐश्वर्य के दिन बीत गए। (का, के, की)
उत्तर: के

21. मेरी छबि अंकित करने ………… लोग यहाँ आते हैं। (केलिए, को, में)
उत्तर: केलिए

22. दुख के बोझ ………… मैं ढह जाऊँगा। (के, से, में)
उत्तर: से

23. भारतवासी एक सूत्र ………… बँधजाएँ । (में, से, पर)
उत्तर: में

BSE Odisha 8th Class Hindi Solutions Chapter 10 ताजमहल की आत्मकहानी (आत्मकथा)

24. मुझे किसी ………… प्रतिद्वन्द्रिता नहीं है। (में, पर, से)
उत्तर: से

25. मेरी गोद ………… प्रेम की देवी हैं। (में, पर, से)
उत्तर: में

वर्तनी शुद्ध कीजिए :

1. अप्रतीम
2. शताब्दि
3. आस्वर्य
4. साम्राज्ञी
5. विभुति
6. इस्वरीय
7. आभूषण
8. जबाहरात
9. बैभव
10. नृसंस
11. अश्वर्य
12. नीव
13. द्रविभूत
14. बुँद
15. विश्वास
16. जमुना
17. समाधी
18. योगि
19. स्यामा
20. साथि
21. साहजहाँन
22. ममताज
23. यात्रि
24. स्रीधा
25. छबि
26. पासाण
27. चीरजीवी
28. अबस्था
29. तुलिका
30. दुरावस्था
BSE Odisha 8th Class Hindi Solutions Chapter 10 ताजमहल की आत्मकहानी (आत्मकथा)
31. सुत्र
32. प्रतिद्बादिता
33. कस्तुरबा
34. बिश्वास
35. मानबता
36. सामाजी
उत्तर:
1. अप्रतिम
2. शताब्दी
3. आश्चर्य
4. सम्राजी
5. विभूति
6. ईश्वरीय
7. आभूषण
8. जवाहरात
9. वैभव
10. नृशंस
11. ऐश्वर्य
12. नींव
13. द्रवीभूत
14. बूँद
15. विश्वास
16. यमुना
17. समाधि
18. योगी
19. श्यामा
20. साथी
21. शाहजहाँ
22. मुमताज
23. यात्री
24. श्रद्धा
25. छवि
26. पाषाण
27. चिरजीवी
28. अवस्था
BSE Odisha 8th Class Hindi Solutions Chapter 10 ताजमहल की आत्मकहानी (आत्मकथा)
29. तूलिका
30. दुरवस्था
31. सूत्र
32. प्रतिद्वन्द्रिता
33. कस्तूरबा
34. विश्वास
35. मानवता
36. समाज्ञी

वाक्यों को शुद्ध कीजिए :

प्रश्न 1.
जो मुझे खड़ा किया, वही मेरी गोद में सो रहा है।
उत्तर:
जिसने मुझे खड़ा किया, वही मेरी गोद में सो रहा है।

प्रश्न 2.
वह मेरे गोद में सो रही है।
उत्तर:
वह मेरी गोद में सो रही है।

प्रश्न 3.
उनका स्नेह का वैभव आज भी सुरक्षित है।
उत्तर:
उनके स्नेह का वैभव आज भी सुरक्षित है।

प्रश्न 4.
महान् आश्चयों में मेरा गणना किया जाता है।
उत्तर:
महान् आश्वयों में मेरी गणना की जाती है।

प्रश्न 5.
प्रेम ईश्वरीय सृत्टि का सबसे बड़ी विभूति है।
उत्तर:
प्रेंम ईश्वरीय सृष्टि की सबसे बड़ी विभूति है।

प्रश्न 6.
दो बिहुड़ा हुआ हृदय मेरी गोद में जुड़े हुए हैं।
उत्तर:
दो बिछड़े हुए हुदय मेरी गोद में जुड़े हुए हैं ।

BSE Odisha 8th Class Hindi Solutions Chapter 10 ताजमहल की आत्मकहानी (आत्मकथा)

प्रश्न 7.
मैं प्रेम की स्मारक हूँ।
उत्तर:
मैं प्रेम का स्मारक हूँ।

प्रश्न 8.
उसके सभी आँसू पहुँच जाता है।
उत्तर:
उसके सभी आँसू पहुँच जाते हैं।

प्रश्न 9.
उसके आँसू से मेरा कलेवर निखर उठता है।
उत्तर:
उसके आँसुओं से मेरा कलेवर निखर उठता है।

प्रश्न 10.
यमुना का किनारे पर मैं खड़ा है।
उत्तर:
यमुना के किनारे पर मैं खड़ा हूँ।

प्रश्न 11.
यमुना श्यामा हो गया है।
उत्तर:
यमुना श्यामा हो गई हैं।

प्रश्न 12.
वह हिल्लोर लेकर मुझे प्यार करती हैं।
उत्तर:
वह हिल्लोरें लेकर मुझे प्यार करती है ।

प्रश्न 13.
मेरे निर्माण में करोड़ रुपए व्यय हुए।
उत्तर:
मेरे निर्माण में करोड़ रुपए खर्च हुए।

प्रश्न 14.
यह कब्र अभागा नहीं है।
उत्तर:
यह कब्र अभागी नहीं है ।

प्रश्न 15.
मुगल साम्राज्य के ऐश्वर्य का दिन बीत गया।
उत्तर:
मुगल साम्राज्य के ऐश्वर्य का दिन बीत गए।

प्रश्न 16.
भारत का असहाय अवस्था देखकर आज मुझे दु:ख होता है।
उत्तर:
भारत की असह्यय अवस्था देखकर आज मुझे टु:ख हो रहा है।

प्रश्न 17.
वे मेंरा चित्र उतारते हैं ।
उत्तर:
वे मेरे चित्र उतारते हैं।

प्रश्न 18.
चित्रकार अपना तूलिका से मुझे अमर करना चाहता है।
उत्तर:
चित्रकार अपनी तूलिका से मुझे अमर करना चाहते हैं।

BSE Odisha 8th Class Hindi Solutions Chapter 10 ताजमहल की आत्मकहानी (आत्मकथा)

प्रश्न 19.
अगर यही अवस्था रहा तो मैं ढह जाऊँगा।
उत्तर:
अगर यही अवस्था रही, तो मैं ढह जाऊँगा।

प्रश्न 20.
भारतवासी एक सूत्र में बँध जाए।
उत्तर:
भारतवासी एक सूत्र में बँध जाएँ।

प्रश्न 21.
वे अपने देश का कल्याण करो।
उत्तर:
वे अपने देश का कल्याण करें ।

प्रश्न 22.
अगा खाँ महल मेरा सच्ची साथी है।
उत्तर:
अगा खाँ महल मेरा सच्चा साथी है।

प्रश्न 23.
मेरी गोद पर प्रेम की देवी है।
उत्तर:
मेरी गोद में प्रेम की देवी है।

प्रश्न 24.
यह प्रेम और कर्त्तव्य के संदेश को लेकर मानवता अपना कल्याण करेगी।
उत्तर:
इस प्रेम और कर्त्तव्य के संदेश को लेकर मानवता अपना कल्याण करेगी।

लिंग बदलिए

  • विधाता – विधात्री
  • सम्राट – सम्राजी
  • योगी – योगिणी
  • यात्री – यात्रिणी
  • मानव – मानवी
  • देव – देवी

बचन बदलिए

  • शताब्दी – शताब्दियाँ
  • वैभव – वैभव
  • समाधि – समाधियाँ
  • विभूति – विभूतियाँ
  • आभूषण – आभूषण
  • नींव – नींवें
  • बूँद – बूँदें
  • प्रयास – प्रयास
  • किनारा – किनारे
  • स्मृति – स्मृतियाँ
  • साथी – साथी
  • रुपया – रुपए
  • शय्या – शय्याएँ
  • साँस – साँसें
  • कब्र – कब्रें
  • धारणा – धारणाएँ
  • अवस्था – अवस्थाएँ
  • बवि – छवियाँ
  • तूलिका – तूलिकाएँ
  • रचना – रचनाएँ
  • बोझ – बोझ

अव्ययों से रिक्त स्थान भरिए :

1. उनके स्नेह का वैभव ………… मुझमें सुरक्षित है ।
2. प्रेम की पवित्रता ………… तल्लीनता का मैं स्मारक हूँ।
3. मुझे ………… लूटा गया।
4. ………… मेरे ………… जो वैभव छिपा पड़ा है ।
5. उसे छोड़कर मैं ………… जा सकता।
6. शाहजहाँ ………… टाल सकता था ?
7. ………… उसकी इच्छानुसार आज भी यह बेजोड़ कब्र अस्तित्व में आई ।
उत्तर:
1. आज भी
2. और
3. भी
4. पर, अंदर
5. कहीं, नहीं
6. कैसे
7. इसलिए, तो

BSE Odisha 8th Class Hindi Solutions Chapter 10 ताजमहल की आत्मकहानी (आत्मकथा)

३० शब्दों/दो-तीन वाक्यों में उत्तर दीजिए :

प्रश्न 1.
ताजमहल क्यों गर्व से फूला नहीं समाता ?
उत्तर:
ताजमहल सम्राजी मुमताज के लिए सम्राट शाहजहाँ के द्वारा बनवाया गया था । दोंनों कब्र इसी में है । उन दोनों का सम्राट शाहजहाँ और सम्राज्ञी मुमताज का अप्रतिम स्नेह ताजमहल को मिलने से वह गर्व से फूला नहीं समाता ।

प्रश्न 2.
ताजमहल क्या संकेत कर रहा है ?
उत्तर:
ताजमहल सम्राट शाहजहाँ और सम्राजी मुमताज की प्रेम समाधि है । प्रेम की पवित्रता को भूलकर भेदभाव में पड़ गए लोंगों को ताजमहल संकेत कर रहा है कि प्रेम ईश्वरीय सृष्टि की सबसे बड़ी विभूति है ।

प्रश्न 3.
ताज भौतिक ऐश्वर्य का स्मारक नहीं अपितु प्रेम का स्मारक है, कैसे ?
उत्तर:
ताजमहल के अंदर सम्राट शाहजहाँ और सम्राजी मुमताज के प्रेम का वैभव छिपा पड़ा है । उसे कोई भी अत्याचारी लूट न सका । ताजमहल के अंदर आभूषणों, रत्नों और जवाहरातों का भौतिक ऐश्वर्य अत्याचारियों ने लूट लिया पर वह म्रेम का स्मारक था, अब भी है ।

प्रश्न 4.
यमुना के साथ ताजमहल का कैसा सबंध है ?
उत्तर:
ताजमहल यमुना के किनारे खड़ा है । दोनों पुराने साथी हैं । इसलिए बावली यमुना ताजमहल के पुराने वैभव के स्वर्णिम दिनों को याद करके दु: ख से सूख रही है । श्यामा हो गई है । उस पर ताजमहल को स्वाभाविक रूप से स्नेह है । यमुना लहरों से उसे प्यार करती है । अपनी सुनाती है, ताजमहल की सुनती है ।

प्रश्न 5.
वास्तविकता का अद्वितीय उदाहरण ताजमहल है, क्यों ?
उत्तर:
ताजमहल सम्राट शाहजहाँ और सम्राज्ञी मुमताज के वास्तविक प्रेम का अद्वितीय उदाहरण है । मृत्यु-शय्या पर मुमताज की अंतिम इच्छा थी कि उसके लिए एक बेजोड़ कब्र बनाई जाए।सम्राट ने भी करोडों रुपए व्यय करके श्वेत संगमरमर से हजारों कारीगरों की सहायता से ताजमहल बनवाया ।

प्रश्न 6.
विदेशी ताजमहल को देखकर क्या करते हैं ?
उत्तर:
दुनिया? की महान् आश्चयों में ताजमहल की गणना होती है ।इसे देखने विदेशी पर्यटक यहाँ आते हैं । वे इस प्रेम के स्मारक को देखकर अपना आना सार्थक समझते हैं । वे श्रद्धा से इसके सामने सिर झुका देते हैं ।

प्रश्न 7.
लोग ताजमहल को देखकर कैसी कल्पना करते हैं ?
उत्तर:
भिन्न-भिन्न लोग ताजमहल को देखकर भिन्न – भिन्न कल्पनाएँ करते हैं । कुछ लोग सिनेमा के पट पर ताजमहल का चित्र उतारते हैं । चित्रकार अपनी तूलिका से उसे अमर करना चाहते हैं । कवि अपनी रचना में ताजमहल को चिरजीवी बनाने का प्रयास करते हैं ।

BSE Odisha 8th Class Hindi Solutions Chapter 10 ताजमहल की आत्मकहानी (आत्मकथा)

प्रश्न 8.
ताजमहल का हृदय क्यों विदीर्ण हो रहा हैं ?
उत्तर:
मानव समाज की वर्वरता को देखकर ताजमहल का पाषाण हृदय क्षुब्ध हो उठा है । ताजमहल ने भारत के वैभव के दिन देखे हैं । प्रेम भूल गए हैं । सम्राट-सम्राजी भारत की दुरवस्था देखकर म्लान हो रहे हैं । इससे ताजमहल का हृदय विदीर्ण हो रहा है।

प्रश्न 9.
ताज का प्रतिद्वन्द्री नहीं हैं, सच्चा साथी कौन है ?
उत्तर:
ताज का कोई समकक्ष न रहने से उसका किसीसे प्रतिद्वन्द्रिता नहीं है । प्रेम के स्मारक के सभी साथी हैं । ताजमहल का सच्चा साथी आगा खाँ महल है, जहाँ कर्त्तव्य की देवी कस्तूरबा की समाधि है ।

प्रश्न 10.
ताजमहल की इच्छा क्या है ?
उत्तर:
ताजमहल ने मानवसमाज की वर्वरता और भारत की असहाय अवस्था देखी है । यह अवस्था रही तो दु:ख के बोझ से वह ढह जाएगा – ऐसा उसे लगता है । उसकी इच्छा है कि उससे प्रेम का पाठ लेकर भारतवासी एक सूत्र में बँध जाएँ और देश का कल्याण करें ।

प्रश्न 11.
संसार विस्मय विमुग्ध होकर क्या देख रहा है ?
उत्तर:
ताजमहल में सम्राट शाहजहाँ और सम्राजी मुमताज के स्नेह का वैभव सुरक्षित है। इस वैभव को संसार विस्मय विभुग्ध होकर देख रहा है।

प्रश्न 12.
अत्याचारियों ने ताजमहल को क्या हानि पहुँचाई?
उत्तर:
अत्याचारियों ने समय-समय पर ताजमहल पर आक्रमण किया। उन्होंने उसके आभूषणों, रत्नों और जवाहरातों को लूट लिया और उसे नग्न कर दिया।

प्रश्न 13.
वियोगी सम्राट के आँसुओं की स्मृति में आकाश क्या करता है ?
उत्तर:
वियोगी सम्राट के आँसुओं से त्मजमहल के हृदय को सींचने का प्रयास करता है।

प्रश्न 14.
ताजमहल का कलेवर कैसे निखर उठता है ?
उत्तर:
आकाश सम्राट की स्मृति में दो बूँद आँसू बहाता है। ताजमहल के हृदय तक ये आँसू पहुँच जाते हैं। उन आसुओं से ताजमहल का कलेवर निखर उठता है।

प्रश्न 15.
ताजमहल का निर्माण कैसे हुआ?
उत्तर:
ताजमहल का निर्माण श्वेत संगमरमर से हुआ। उसकें निर्माण में करोड़ों रुपए खर्च हुए। हजारों आदमी एक युग से भी अधिक समय में इसका निर्माण पूरा कर सके।

लेखक परिचय:

गुलाब राय का जन्म इटावा में १८८८ ई. में हुआ था। वे एम.ए., एल.एल.बी पास थे । उन्हें आगरा विश्च विद्यालय से सम्मान्रार्थ डी.लिट. की उपाधि मिली थी। संस्कृत का उन्होंने गह्न अध्ययन किया था। उन्होंने काव्यशास्त्रकार, आलोचक, निबंधकार तथा दार्शनिक के रूप में अपनी बहुमुखी प्रतिभा का परिचय दिया था । आधुनिक हिन्दी गद्य को उन्होंने समुद्ध बनाया है । उनकी मृत्यु १ ३ अपैल, १ ९ ६ ३ को हो गई ।

उनकी रचनाएँ – सिद्धांत और अध्ययन, काव्य के रूप, हिन्दी नाट्य विमर्श, मेरी असफलाताएँ, मेरे निबंध, तर्कशास्त्र, मन की बातें आदि ।

BSE Odisha 8th Class Hindi Solutions Chapter 10 ताजमहल की आत्मकहानी (आत्मकथा)

विचारबोध :

सम्रांट शाहजहाँ ने सम्राज़ी मुमताज के अनुरोंध से उनके लिए संगमरमर का मकबरा ताजमहल यमुना के किनारे पर बनवाया था । मुमताज को यहीं दफनाया गया था। बाद में शाहजहाँ को भी वहीं बगल में दफनाया गया। यह ताजमहल प्रेम के प्रतीक के रूप में और बेजोड़ सौंदर्य के लिए विश्च मसिद्ध है । ताजमहल से प्रेमकी और अगा खाँ महल से कर्त्तव्य की प्रेरणा लेने से मानवता का कल्याण होगा।

शब्दार्थ :
BSE Odisha 8th Class Hindi Solutions Chapter 10 ताजमहल की आत्मकहानी (आत्मकथा) 2
BSE Odisha 8th Class Hindi Solutions Chapter 10 ताजमहल की आत्मकहानी (आत्मकथा) 3

सारांश :

बादशाह शाहजहाँ की बेगम मुमताज की अंतिम इच्छा थी कि उनके लिए शाहजहाँ एक बेजोड़ कब्र बनवाएँ। शाहजहाँ ने अंपने अमर प्रेम की खातिर आगरा में यमुना के किनारे पर श्वेत संगमरमर का मकबरा ताजमहल बनाया । इसमें करोड़ों रुपए खर्च हुए । हजारों कारीगरों के वर्षों के श्रम से यह बना । जवाहरातों से इसे सजाया गया । यह अपनी सुंदरता के लिए दुनिया के सप्ताश्वर्यों में गिना जाता है। ताजमहल में पहले मुमताज को दफनाया गया था। बाद में शाहजहाँ को भी मुमताज की कब्र के बगल में दफनाया गया। ताजमहल शाहजहाँ और मुमताज के प्रेम का स्मारक है ।

BSE Odisha 8th Class Hindi Solutions Chapter 10 ताजमहल की आत्मकहानी (आत्मकथा)

देश – विदेश से लाखों यात्री ताजमहल देखने आते हैं । वे इस अंद्वितीय प्रेम – निशानी को देखकर मुग्ध हो जाते हैं ।जिस समय ताजमहल’बना था, उस समय भारत में वैभव के दिन थे।आज भारत की दुरवस्था देखकर ताजमहल दुःखी हो जाता है ।

उसे आशंका होती है कि भारत की यह दुरवस्था अधिक दिन रही तो वह दु:ख के बोझ से ढह जाएगा । भारतवासी यदि उससे प्रेम का पाठ पढ़ें और एक सूत्र में बँध जाएँ तो भारत का कल्योण होगा । ताजमहल की गोद में मुमताज प्रेम की देवी हैं । अगा खाँ महल की गोद में कस्तूरबा कर्त्तव्य की देवी हैं । यदि भारतवासी इन दोनों से प्रेम और कर्त्तव्य का संदेश लेंगे तो मानवता का कल्याण होगा।

ସାରାଂଶ:

ବାଦଶାହ ଶାହାଜାହାନଙ୍କ ବେଗମ ମମତାଜ ମହଲଙ୍କର ଅନ୍ତିମ ଅଭିଳାଷ ଥୁଲା ଯେ ତାଙ୍କ ପାଇଁ ଶାହାଜାହାନ ଏକ ଅପ୍ରତିମ କବର ଆଗ୍ରାର ଯମୁନା ନଦୀ କୂଳରେ,ଶ୍ଵେତ ଶଙ୍ଖ ମଲମଲ ପଥରରେ ସମାଧୁ ତାଜମହଲ ନିର୍ମାଣ କରାଇଥିଲେ । ଏଥିରେ କୋଟି କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଲା । ହଜାର-ହଜାର କାରିଗର ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ପରିଶ୍ରମ କରି ଏହା ନିର୍ମାଣ କଲେ । ବିଭିନ୍ନ ରନ୍‌ରେ ଏହା ସଜ୍ଜିତ ହୋଇଥିଲା । ଏହାକୁ ଏହାର ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ପୃଥ‌ିବୀର ସପ୍ତାଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ଗଣାଯାଏ ।

ପ୍ରଥମେ ମମତାଜଙ୍କୁ ତାଜମହଲରେ କବର ଦିଆଯାଇଥିଲା । ପରେ ଶାହାଜାହାନଙ୍କୁ ମମତାଜଙ୍କ କବର ପାଖରେ କବର ଦିଆଗଲା । ତାଜମହଲ ହେଉଛି ଶାହାଜାହାନ ଓ ମମତାଜଙ୍କ ପ୍ରେମର ସ୍ମାରକୀ । ଦେଶ-ବିଦେଶରୁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ତାଜମହଲ ଦେଖିବାକୁ ଆସନ୍ତି । ସେମାନେ ଏହି ଅଦ୍ଵିତୀୟ ପ୍ରେମ- ସ୍ମାରକୀକୁ ଦେଖି ଅଭିଭୂତ ହୋଇଯାଆନ୍ତି ।

ପ୍ରଥମେ ଯେତେବେଳେ ତାଜମହଲ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଭାରତରେ ବୈଭବର ଦିନ ଥିଲା । ଆଜି ଭାରତର ଦୁରବସ୍ଥା ଲକ୍ଷ୍ୟ କରି ତାଜମହଲ ବହୁତ ଦୁଃଖୀ ହୋଇଯାଉଛି । ତା’ର ଆଶଙ୍କା ଯେ ଯଦି ଭାରତର ଦୁରବସ୍ଥା ଏହିଭଳି କେତେ ଦିନ ଧରି ରହିବ, ତେବେ ଦୁଃଖର ବୋଝରେ ହୁଏତ ସେ ଭାଙ୍ଗିପଡ଼ିବ । ଭାରତବାସୀ ଯଦି ତା’ଠାରୁ ପ୍ରେମର ପାଠ ଶିଖିବେ, ସମସ୍ତେ ଏକ ସୂତ୍ରରେ ଆବଦ୍ଧ ହେବେ, ତେବେ ଭାରତର କଲ୍ୟାଣ ହୋଇ ପାରିବ ।

BSE Odisha 8th Class Hindi Solutions Chapter 10 ताजमहल की आत्मकहानी (आत्मकथा)

ତାଜମହଲ କୋଳରେ ମମତାଜ ପ୍ରେମର ଦେବୀ ରହିଛନ୍ତି । ଆଗା ଖାଁ ମହଲରେ କସ୍ତୁରବା କର୍ତ୍ତବ୍ୟର ଦେବୀ ରହିଛନ୍ତି । ଯଦି ଭାରତବାସୀ ଏ ଦୁହିଁଙ୍କଠାରୁ ପ୍ରେମ ଓ କର୍ତ୍ତବ୍ୟର ବାଆଁ ଗ୍ରହଣ କରିବେ, ତେବେ ମାନବତାର କଲ୍ୟାଣ ହେବ ।.

आइए, हम कविता बनाएँ
(सिर्फ पढ़ने के लिए)

१. कल करे सो आज कर
आज करे सो अब।
पल में परलय होता है
तब फिर करेगा कब ?

२. वीर तुम बढ़े चलो
धीर तुंम बढ़े चलो
सामने पहाड़ हो
सिंह का दहांड़ हो
रुको नहीं डरो नहीं ।

BSE Odisha 8th Class Hindi Solutions Chapter 10 ताजमहल की आत्मकहानी (आत्मकथा)

३. बड़े देखकर छोटे का,
कभी न करो अपमान
जहाँ काम आये सुई
क्या कर लेगा कमान ।

४. गरजें बादल
बरसें बादल
कड़के बिजली
नदियाँ उछली
भर गई क्यारी
लगती प्यारी
धान की बाली
लाये खुशहाली ।

५. छुक छुक गाड़ी
तेजी से दौड़ी
लचकती पटरी
उचकती गठरी ।

६. दूसरों के दुःख में आँसू बहाओ
दूसरों के सुख में हैसी मिलाओ
तब तुम बनोगे सच्चा इंसान
पाओगे जी भरके सम्मान ।

पहेलियाँ : बूझों बुझाएँ

(सिर्फ पढ़ने के लिए)

धनुष मैं कहलाऊँ
पर तीर न चलाऊँ
घहने सतरंगी कपड़े
दूर गगन में इठलाऊँ
कहो तो मैं कौन हूँ ?

BSE Odisha 8th Class Hindi Solutions Chapter 10 ताजमहल की आत्मकहानी (आत्मकथा)

एक थाल मोती से भरा,
सबके ऊपर औंधा धरा ।
झर झर झरे जल की धारा,
पर एक मोती न नीचे गिरा ।

दोनें बहनें रहतीं साथ,
आपस में न करतीं बात ।
एक दूसरे को तब देखें,
जब हो आइने के साथ ।
कहो ये कौन हैं ?

जल की मैं हूँ रानी,
तैरूँ गहरे पानी ।
पकड़ में कभी न आऊँ
जो मिले सो खा जाऊँ
कहो मैं कौन हूँ ?

नीचे पटको ऊपर जाती,
ऊपर फेंको नीचे आती ।
उछल-कूद है सदा मचाती,
हमको कितने खेल खिलाती ।

बड़े बड़े पेड़ लहकती डालियाँ
भरपूर हरियाली ब्रेटी छोटी पत्तियाँ।
रसीले फल झूमे जैसे झिमियाँ
बिके तो मिले पैसे भर भरथैलियाँ।
कहो ये क्या हैं ?
इन्द्रधनुष, मछली, आसमान, गेंद, प्रतिबिंब, इमली