Class 7 Social Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ଗୁପ୍ତଯୁଗ : ନିରନ୍ତର ସୃଜନଶୀଳତାର ଏକ ନିଦର୍ଶନ

Go through Class 7 Social Science Solutions Odia Medium and Class 7 Social Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ଗୁପ୍ତଯୁଗ : ନିରନ୍ତର ସୃଜନଶୀଳତାର ଏକ ନିଦର୍ଶନ to understand textbook questions more clearly.

7th Class Social Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium

Class 7 Social Science Chapter 7 Odia Medium

ପାଠ୍ୟପୁସ୍ତକସ୍ଥ ପ୍ରଶ୍ନ ଓ ଅଭ୍ୟାସ କାର୍ଯ୍ୟ

Question 1.
ମନେକର ତୁମେ ଗୁପ୍ତ ସାମ୍ରାଜ୍ୟରେ ବାସ କରୁଥିବା କେହି ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କଠାରୁ ଏକ ପତ୍ର ପାଇଲ । ପତ୍ରଟି ଏପରିଭାବେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି ।
ପାଟଳୀପୁତ୍ରରୁ ଅଭିନନ୍ଦନ : ଏଠାରେ ଜୀବନ ଉତ୍ସାହପ୍ରଦ ଓ ଆନନ୍ଦଦାୟକ । ଗତକାଲି ମୁଁ ଦେଖୁଲି ଗୁପ୍ତ ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ଜୀବନଶୈଳୀ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ଏକ ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ଅନୁଚ୍ଛେଦ (୨୫୦–୩୦୦ ଶବ୍ଦ) ସହିତ ଚିଠିଟିକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କର ।
Answer:
ପାଟଳୀପୁତ୍ରରୁ ଅଭିନନ୍ଦନ : ଏଠାରେ ଜୀବନ ଉତ୍ସାହପ୍ରଦ ଓ ଆନନ୍ଦଦାୟକ । ଗତକାଲି ମୁଁ ଏକ ବିଶାଳ ପର୍ବ ଦେଖୁଲି, ଯେଉଁଥରେ ବିଷ୍ଣୁ ଭଗବାନ୍‌ଙ୍କୁ ଆରାଧନା କରାଯାଉଛି । ସହରର ଗଳିକନ୍ଦି ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଵାଦ୍ୟ ଏବଂ ମୃଦୁଧ୍ଵନିରେ ଜୀବନ୍ତ ହୋଇ ଉଠିଛି । ମନ୍ଦିରଗୁଡ଼ିକ ସୁନ୍ଦର ଭାବରେ ଫୁଲ ଏବଂ ଧୂପ ବାସନାରେ ସୁସଜ୍ଜିତ ଏବଂ ମହକିତ ହୋଇଛି । ନର୍ତ୍ତକୀମାନେ ଆମ ପୁରାତନ ଧର୍ମଗ୍ରନ୍ଥରୁ ବିଭିନ୍ନ ଗଳ୍ପକୁ ନେଇ ନୃତ୍ୟ ପରିବେଷଣ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ କଳାକାରମାନେ ସେମାନଙ୍କର ସୂକ୍ଷ୍ମ କାରୁକାର୍ଯ୍ୟକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରୁଛନ୍ତି ।

ଶହଶହ ଜନତା, ବିଭିନ୍ନ ଗଳିକନ୍ଦିରେ ବୁଲି ପର୍ବକୁ ଉପଭୋଗ କରୁଛନ୍ତି । ପାଟଳୀପୁତ୍ରର ଉପାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳରୁ ଅନେକ ବ୍ୟବସାୟୀ ସେମାନଙ୍କର ଦ୍ରବ୍ୟ ଆଣି ମେଳାରେ ବିକ୍ରୟ କରୁଛନ୍ତି । ସେଗୁଡ଼ିକ ହେଲା, ବିଭିନ୍ନ ମସଲା, ବସ୍ତ୍ର, ରନ୍ଧାଳଙ୍କର ଇତ୍ୟାଦି । ସେହିପରି ପାଟଳୀପୁତ୍ରର ବଣିକମାନେ ବାହାର ଦେଶକୁ କାର୍ପାସ୍ ଏବଂ ହାତୀଦାନ୍ତ ରପ୍ତାନି କରୁଛନ୍ତି । ଏହା ବାସ୍ତବରେ ଏକ ସମୃଦ୍ଧିର ସମୟ ଏବଂ ଏହି ସମୟରେ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତିର କିଛି ଦାନାପାଣି ଯୋଗାଡ଼ ହୋଇପାରୁଛି । ସମସ୍ତ ଜନତାଙ୍କ ପାଇଁ ଡାକ୍ତରଖାନା ଏବଂ ବିଶ୍ରାମାଗାରର ବ୍ୟବସ୍ଥା ହୋଇପାରିଛି । ବିଦ୍ଵାନ୍ ଏବଂ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ ଉଚ୍ଚ ସମ୍ମାନର ଅଧିକାରୀ ହୋଇପାରିଛନ୍ତି । ମୁଁ ଗତକାଲି ଏକ ମହାକାଶ ଗବେଷଣା ସମ୍ପର୍କରେ ଏକ ପାଠଶାଳାରେ ଯୋଗ ଦେଇଥୁଲି । ସେଠାରେ ଗ୍ରହ ଏବଂ ତାରମାନଙ୍କର ଭୂମିକା ସମ୍ପର୍କରେ ଜାଣିବାକୁ ପାଇଲି । ପାଟଳୀପୁତ୍ର ଏଭଳି ଏକ ସ୍ଥାନ, ଯେଉଁଠାରେ ସଂସ୍କୃତି ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ଏବଂ ପ୍ରଗତିର ଏକ ସମାଗମ ହୋଇଛି । ପାଟଳୀପୁତ୍ରର ଅଧ୍ଵବାସୀ ଭାବରେ ମୁଁ ନିଜକୁ ଗର୍ବିତ ଅନୁଭବ କରୁଛି । ଏହା ଏକ ସୁବର୍ଣ୍ଣଯୁଗ କହିଲେ ଅତ୍ୟୁକ୍ତି ହେବନାହିଁ ।

ମୁଁ ଆଶାକରେ ତୁମଠାରୁ ଦୁଇପଦ କଥା ଶୀଘ୍ର ଶୁଣିବାପାଇଁ ଈଶ୍ଵରଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରୁ ତୁମେ ସୁଖ ଶାନ୍ତିରେ ଥାଅ ।
ଇତି
ତୁମର ବାନ୍ଧବୀ
ସ୍ୱାତୀ

Question 2.
କେଉଁ ଗୁପ୍ତ ଶାସକ ‘ବିକ୍ରମାଦିତ୍ୟ’ ଭାବରେ ମଧ୍ଯ ଜଣାଶୁଣା ଥିଲେ ?
Answer:
ଗୁପ୍ତ ଶାସକ ଦ୍ଵିତୀୟ ଚନ୍ଦ୍ରଗୁପ୍ତ ‘ବିକ୍ରମାଦିତ୍ୟ’’ ଭାବରେ ଜଣାଶୁଣା ଥିଲେ ।

Question 3.
ଶାନ୍ତର ସମୟ : ସାମାଜିକ, ସାଂସ୍କୃତିକ ଜୀବନ, ସାହିତ୍ୟ ଏବଂ ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟାର ବିକାଶକୁ ସମର୍ଥନ କରେ । ଗୁପ୍ତ ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ଆଧାରରେ ଏହି ଉକ୍ତିଟିକୁ ପରୀକ୍ଷା କର ।
Answer:
ଗୁପ୍ତଯୁଗରେ ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତି ଓ ସଭ୍ୟତାର ଅଭୂତପୂର୍ବ ବିକାଶ ସାଧୂତ ହୋଇଥିଲା । ଗୁପ୍ତ ସମ୍ରାଟମାନଙ୍କର ଦୀର୍ଘ ରାଜତ୍ଵକାଳରେ ଶାନ୍ତି ଓ ଶୃଙ୍ଖଳା ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା । ଏହି ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ଶାସକମାନେ ସେମାନଙ୍କ ବିସ୍ତୃତ ସାମ୍ରାଜ୍ୟକୁ ବିସ୍ତାରିତ ଏବଂ ଏକୀଭୂତ କରିବାପାଇଁ ସାମରିକ ଅଭିଯାନ, କୂଟନୀତି ଏବଂ ମୈତ୍ରୀ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ କୌଶଳ ବ୍ୟବହାର କରିଥିଲେ । ଶେଷୋକ୍ତ ପଦ୍ଧତିରେ ବୈବାହିକ ସମ୍ପର୍କ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଥିଲା ।

ଗୁପ୍ତ ସାମ୍ରାଜ୍ୟରେ ଏକ ସୁସଙ୍ଗଠିତ ପ୍ରଶାସନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଥିଲା । କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଅଧିକାରୀଙ୍କଠାରୁ ସମସ୍ତ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ପରିବର୍ତ୍ତେ ସେମାନେ ସାମ୍ରାଜ୍ୟକୁ କେତୋଟି ପ୍ରଦେଶରେ ବିଭକ୍ତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଶାସକ, ପୁରୋହିତ ଏବଂ ସାମନ୍ତମାନଙ୍କୁ ଜମି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିଲା । ଗୁପ୍ତ ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ରାଜସ୍ଵର ମୂଳ ଉତ୍ସ ଥିଲା ଭୂମିକର । ଅନ୍ୟ ଉତ୍ସ ମଧ୍ଯରେ ଜରିମାନା, ଖଣିକର, ଜଳସେଚନ, ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ହସ୍ତଶିଳ୍ପରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଥିଲା । ଗୁପ୍ତ ଯୁଗରେ ଭାରତ ଭୂମଧ୍ୟ ସାଗରୀୟ ଜଗତ, ଦକ୍ଷିଣ-ପୂର୍ବ ଏସିଆ ଏବଂ ଚୀନ ସହିତ ବାଣିଜ୍ୟ କାରବାରରେ ବସ୍ତ୍ର, ମସଲା, ହାତୀଦାନ୍ତ ଏବଂ ରନ୍‌ପଥର ଆଦି ରପ୍ତାନି କରୁଥିଲା ।

ଗୁପ୍ତ ସାମ୍ରାଜ୍ୟରେ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଶାନ୍ତି ଓ ସ୍ଥିରତା ବଜାୟ ରହିଥ‌ିବାରୁ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ ବା ତ୍ୱରାନ୍ଵିତ କରିଥିଲା । ଐତିହାସିକମାନେ ଏହି ସମୟକୁ ଭାରତର ପ୍ରାଚୀନ ଯୁଗ ବା କ୍ଲାସିକ୍ ଯୁଗ ନାମରେ ନାମିତ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ସମୟରେ ପ୍ରଖ୍ୟାତ କବି କାଳିଦାସଙ୍କ ରଚନା ସମେତ ଅନେକ ପୁରାଣ ଓ ପୁସ୍ତକ ସଂସ୍କୃତ ସାହିତ୍ୟକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିଥିଲା । ଆର୍ଯ୍ୟଭଟ୍ଟ ଓ ବରାହମିହିର ଗଣିତ ଓ ଜ୍ୟୋତିର୍ବିଜ୍ଞାନରେ ଅନେକ ଅଗ୍ରଗତି କରିପାରିଥିଲେ । ଏଥିସହିତ ଚିକିତ୍ସାବିଜ୍ଞାନ ସମ୍ପର୍କିତ ପୁସ୍ତକ ଓ ତାହାର କାର୍ଯ୍ୟାବଳୀ ସମ୍ପର୍କରେ ଅନେକ ତଥ୍ୟ ଲୋକଲୋଚନକୁ ଆସିପାରିଥିଲା । ଏହି ସମୟର ଧାତୁଶିଳ୍ପର ପ୍ରସାର ଘଟିଥିଲା । ଏହାର ଜ୍ଵଳନ୍ତ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି – ଦିଲ୍ଲୀରେ ଥିବା କଳଙ୍କହୀନ ଲୌହସ୍ତମ୍ଭ । ଶାସନର ଏହି ସ୍ଥିରତା ଅର୍ଥନୀତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ସଙ୍ଗେ ସଙ୍ଗେ ବିଦ୍ଵାନ, କଳାକାର ଓ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କ ସାଂସ୍କୃତିକ ଓ ବୌଦ୍ଧିକ ବିକାଶ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା ।

Question 4.
ଗୁପ୍ତ ଶାସକଙ୍କ ଦରବାରକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟକରି ଏକ ଦୃଶ୍ୟ ପୁନଃ ସୃଷ୍ଟି କର । ଗୁପ୍ତ ସମୟର ରାଜା, ମନ୍ତ୍ରୀ, ପଣ୍ଡିତଙ୍କ ଭୂମିକାକୁ ଦେଇ ଏକ କ୍ଷୁଦ୍ର ରଚନା ଲେଖ । ଗୁପ୍ତଯୁଗକୁ ଜୀବନ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଅଭିନୟର ନାଟକ ପ୍ରସ୍ତୁତ କର ।
Answer:
ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ଶ୍ରେଣୀଗୃହକୁ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ସହାୟତାରେ ଏକ ରାଜଦରବାରର ଦୃଶ୍ୟପଟ୍ଟ କରି ବନାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ଭୂମିକାରେ ଭାଗ ନେଇଥିବା ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୋଟ୍ ଲେଖାଯାଇଛି । ଗୁପ୍ତ ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ଏହି ସମୟଟି ହେଉଛି ସମ୍ରାଟ ଦ୍ଵିତୀୟ ଚନ୍ଦ୍ରଗୁପ୍ତଙ୍କ ରାଜତ୍ଵ ସମୟ ।

ଦୃଶ୍ୟ– ରାଜା ବିକ୍ରମାଦିତ୍ୟ ବିଶାଳ ସିଂହାସନ ଉପରେ ଉପବିଷ୍ଟ । ତାଙ୍କ ରାଜସଭାକୁ ମନ୍ତ୍ରୀ ଓ ବିଦ୍ଵାନ୍‌ମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ରହି ଶୋଭା ମଣ୍ଡନ କରୁଛନ୍ତି । ଚତୁଃପାର୍ଶ୍ଵରେ ନିରାପତ୍ତାବାହିନୀ ଘେରି ରହିଛନ୍ତି । ସମଗ୍ର ପରିବେଶଟି ଶାନ୍ତ ଓ ସୁନ୍ଦର ହୋଇ ଉଠିଛି ।
ଚରିତ୍ର ଓ ଭୂମିକା :
(କ) ରାଜା ଦ୍ଵିତୀୟ ଚନ୍ଦ୍ରଗୁପ୍ତ (ରାଜା ବିକ୍ରମାଦିତ୍ୟ) ଜଣେ ବିଜ୍ଞ ଏବଂ ଦୟାଳୁ ଶାସକ ।
(ଖ) ମନ୍ତ୍ରୀ ହରିଶେନ ରାଜାଙ୍କର ମୁଖ୍ୟ ପରାମର୍ଶଦାତା ଏବଂ ରାଜକବି ।
(ଗ) ଆର୍ଯ୍ୟଭଟ୍ଟ– ଜଣେ ସ୍ୱନାମଧନ୍ୟ ଗାଣିତଜ୍ଞ ଏବଂ ଜ୍ୟୋତିର୍ବିଜ୍ଞାନୀ ।
(ଘ) କାଳିଦାସ – ମହାନ୍ କବି ଏବଂ ନାଟ୍ୟକାର ।
(ଙ) ଦରବାରୀ ଗାର୍ଡ଼ – ପରିଦର୍ଶନକାରୀମାନଙ୍କର ନାମ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ।

ଉପରୋକ୍ତ ଦୁଇଜଣ ପଣ୍ଡିତ (ଆର୍ଯ୍ୟଭଟ୍ଟ ଏବଂ କାଳିଦାସ) ସଭାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କର ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବନ ସମ୍ପର୍କରେ କିଛି ତଥ୍ୟ ପରିବେଷଣ କରିବାପାଇଁ) ଦର୍ଶନାକାରୀ ଏବଂ ରାଜଦରବାରରେ ସଭ୍ୟ ବଳକା ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ।

ନାଟକ ଆରମ୍ଭ :
କୋର୍ଟ ଗାର୍ଡ଼ ହୁଇସିଲ୍ ବଜାଇ କହିଲେ, ‘ହେ ମହାଭାଗ’’ ଆପଣଙ୍କ ଦରବାରର ଦ୍ଵିତୀୟ ଦିନକୁ ସ୍ଵାଗତ ଏବଂ ଏହା ଏକ ଗୌରବର ଦିନ ।
ଦ୍ଵିତୀୟ ଚନ୍ଦ୍ରଗୁପ୍ତ – ଧନ୍ୟବାଦ, ରାଜକର୍ମଚାରୀ ! ଆଜି ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ବିଜ୍ଞତା ଆମ ରାଜ୍ୟରେ ଉଜ୍ଜ୍ଵଳିତ ହେଉ ।

ରାଜ କର୍ମଚାରୀ – ହେ ମହାଭାଗ ! ଆଜି ଦରବାରରେ ବଡ଼ ପଣ୍ଡିତ, ବିଦ୍ଵାନମାନେ ସେମାନଙ୍କର କୃତିତ୍ତ୍ଵକୁ ଉପସ୍ଥାପନା କରିବାକୁ ଆସିଛନ୍ତି ।
ମନ୍ତ୍ରୀ ହରିଶେନ – ଏହା ମହାଭାଗ ! ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ନିକଟରେ ମହାନ୍ ଗଣିତଜ୍ଞ ଆର୍ଯ୍ୟଭଟ୍ଟଙ୍କୁ ଉପସ୍ଥିତ କରାଉଛି ।

ଆର୍ଯ୍ୟଭଟ୍ଟ – ଶୁଭେଚ୍ଛା, ହେ ମହାଭାଗ । ମୁଁ ଆଜି ଆପଣଙ୍କ ନିକଟକୁ ଗ୍ରହ ଏବଂ ତାରକାପୁଞ୍ଜଙ୍କର ବିଷୟରେ ଏକ ଲିଖିତ ପ୍ରୋଥ ଆଣିଛି । ମୁଁ ଏଥରେ ଗବେଷଣା କରି ଲେଖୁଛି ଯେ ପୃଥ‌ିବୀ ତା’ର ନିଜ କକ୍ଷପଥରେ ଘୂର୍ଣ୍ଣନ କରୁଛି ଏବଂ ମୁଁ ମଧ୍ଯ ପାଇର (π) ମୂଲ୍ୟ ହିସାବ କରିଛି ।

ରାଜା – ଆଚ୍ଛା, ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆକର୍ଷଣୀୟ । ତୁମ୍ଭର କାର୍ଯ୍ୟ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ିକୁ ଗବେଷଣା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମାର୍ଗ ଦର୍ଶନ କରାଇଟ୍
ମନ୍ତ୍ରୀ ହରିଶେନ – ହେ ମହାଭାଗ ! ମୁଁ ବର୍ତ୍ତମାନ ମହାନ କବି ସରସ୍ଵତୀଙ୍କ ବରପୁତ୍ର କାଳିଦାସଙ୍କୁ ଆପଣଙ୍କ ନିକଟରେ ଉପସ୍ଥିତ କରାଉଛି ।

କାଳିଦାସ – (ପୋଥ୍ ଧରି) ହେ ରାଜନ୍ ! ମୁଁ ବିନମ୍ର ଭାବରେ ମୋଦ୍ଵାରା ଲିଖ୍ତ ନାଟକ ‘ଅଭିଜ୍ଞାନ ଶକୁନ୍ତଳା’’ରୁ କିଛି କଥା ଆପଣଙ୍କ ନିକଟରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରୁଛି । ଏହା ପ୍ରେମ, ପ୍ରକୃତି ଏବଂ ଭାଗ୍ୟର ଶକ୍ତି ଉପରେ ଆଧାରିତ ।

ରାଜା (ସ୍ମିତହାସ୍ୟ) – କାଳିଦାସ ତୁମ୍ଭର ସ୍ଵର ମାଧୁର୍ଯ୍ୟମୟ ଅଟେ । ତାହା ଆମ ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ଆତ୍ମାକୁ ଋଦ୍ଧିମନ୍ତ କରି ରଖୁଛି ।

ପଣ୍ଡିତ (୧) – ମୁଁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଉଭିଦ ଏବଂ ଭେଷଜ ଜ୍ଞାନ ଉପରେ ଅଧ୍ୟୟନ କରୁଅଛି । ହେ ମହାଭାଗ, ବର୍ତ୍ତମାନ ଆୟୁର୍ବେଦ ଆପଣଙ୍କ ସହୃଦୟତା ଏବଂ ପୃଷ୍ଠପୋଷକତାରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ।

ପଣ୍ଡିତ (୨) – ଆଜ୍ଞା, ମୁଁ ବର୍ତ୍ତମାନ କଳା କାରୁକାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ସହରୀ ଯୋଜନା ପାଇଁ ନୂତନ ଉପାୟମାନ ଆବିଷ୍କାର କରିଅଛି ।

ରାଜା – ଏହା ହେଉଛି ଶାନ୍ତି ଏବଂ ବିଜ୍ଞତାର ଶକ୍ତି । ମୁଁ ଆଶାକରେ ଆମ ଗୁପ୍ତ ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ବିଦ୍ଵାନମାନଙ୍କଦ୍ଵାରା ଜ୍ଞାନରେ ଆଲୋକିତ ହୋଇ ସମୃଦ୍ଧିର ପଥେ ଅଗ୍ରସର ହେଉ । (ଉପସ୍ଥିତ ସମସ୍ତେ ଏକ ସ୍ଵରରେ ‘‘ମହାରାଜା ବିକ୍ରମାଦିତ୍ୟ, ଦୀର୍ଘାୟୁ ହୁଅନ୍ତୁ ।)

Question 5.
ସ୍ତମ୍ଭ ମିଳନ କର । ସ୍ତମ୍ଭ ‘ବ’ସ୍ତମ୍ଭ ‘ଖ’(୧) କାଞ୍ଚ୍ ପୁରମ୍(କ) ଜାତକ କାହାଣୀଗୁଡ଼ିକୁ ଚିତ୍ରିତ କରୁଥିବା ଉଜ୍ଜ୍ଵଳ ଗୁମ୍ଫା ଚିତ୍ରକଳା ପାଇଁ ପରିଚିତ ।(୨) ଉଜ୍ଜୟିନୀ(ଖ) ହିନ୍ଦୁଦେବତା, ବିଶେଷତଃ ବିଷ୍ଣୁଙ୍କର ଜଟିଳ ଖୋଦନ ସହିତ ପଥର ଖୋଦିତ ଗୁମ୍ଫା ପାଇଁ ପ୍ରସିଦ୍ଧ(୩) ଉଦୟଗିରି(ଗ) ଗୁପ୍ତମାନଙ୍କର ରାଜଧାନୀ(୪) ଅଜନ୍ତା(ଘ) ‘ହଜାର ମନ୍ଦିରର ସହର’ ଭାବରେ ଜଣାଶୁଣା(୫) ପାଟଳୀପୁତ୍ର(ଙ) ପ୍ରାଚୀନ ଭାରତରେ ଶିକ୍ଷାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ କେନ୍ଦ୍ର
Answer:
ସ୍ତମ୍ଭ ‘କ’ସ୍ତମ୍ଭ ‘ଖ’(୧) କାଞ୍ଚ୍ ପୁରମ୍(ଘ) ‘ହଜାର ମନ୍ଦିରର ସହର’ ଭାବରେ ଜଣାଶୁଣା(୨) ଉଜ୍ଜୟିନୀ(ଙ) ପ୍ରାଚୀନ ଭାରତରେ ଶିକ୍ଷାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ କେନ୍ଦ୍ର(୩) ଉଦୟଗିରି(ଖ) ହିନ୍ଦୁଦେବତା, ବିଶେଷତଃ ବିଷ୍ଣଙ୍କର ଜଟିଳ ଖୋଦନ ସହିତ ପଥର ଖୋଦିତ ଗୁମ୍ଫା ପାଇଁ ପ୍ରସିଦ୍ଧ(୪) ଅଜନ୍ତା(କ) ଜାତକ କାହାଣୀଗୁଡ଼ିକୁ ଚିତ୍ରିତ କରୁଥିବା ଉଜ୍ଜ୍ଵଳ ଗୁମ୍ଫା ଚିତ୍ରକଳା ପାଇଁ ପରିଚିତ ।(୫) ପାଟଳୀପୁତ୍ର(ଗ) ଗୁପ୍ତମାନଙ୍କର ରାଜଧାନୀ

Question 6.
ପଲ୍ଲବମାନେ କିଏ ଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନେ କେଉଁଠାରେ ଶାସନ କରୁଥିଲେ ?
Answer:
ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତର ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ରାଜବଂଶ ପଲ୍ଲବମାନେ ଥିଲେ, ଯେଉଁମାନେ ଖ୍ରୀଷ୍ଟୀୟ ତୃତୀୟ ଶତାବ୍ଦୀରୁ ନବମ ଶତାବ୍ଦୀ ମଧ୍ୟରେ ତାମିଲନାଡୁ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ତେଲେଙ୍ଗାନା ଓ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର କିଛି ଅଂଶରେ ରାଜତ୍ଵ କରିଥିଲେ । ସେମାନେ କଳା ଓ ସ୍ଥାପତ୍ୟର ମହାନ୍ ପୃଷ୍ଠପୋଷକ ଥିଲେ । ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ଶିବଙ୍କ ଉପାସକ ଥିଲେ । ସେମାନଙ୍କୁ ଭବ୍ୟ ମନ୍ଦିର ଏବଂ ପଥରିକଟା ଗୁମ୍ଫା ନିର୍ମାଣ କରିବାର ଶ୍ରେୟ ଦିଆଯାଇଥାଏ । ପଲ୍ଲବମାନଙ୍କ ରାଜଧାନୀ କାଞ୍ଚିପୁରମ୍ ଯାହାକୁ ‘ହଜାର ମନ୍ଦିର ସହର’’ ବୋଲି କୁହାଯାଉଥିଲା, ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଶିକ୍ଷାକେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ବିକଶିତ ହୋଇଥିଲା ।

Question 7.
ନିକଟରେ ଥିବା ଐତିହାସିକ ସ୍ଥାନ, ସଂଗ୍ରହାଳୟ କିମ୍ବା ଐତିହ୍ୟ ଅଟ୍ଟାଳିକାକୁ ତୁମେ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କ ସହ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଯାତ୍ରାର ଆୟୋଜନ କର । ଯାତ୍ରା ପରେ ତୁମ ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ବର୍ଣନା କରି ଏକ ବିସ୍ତୃତ ରିପୋର୍ଟ ଲେଖ ।
Answer:
ଆମେ ସପ୍ତମ ଶ୍ରେଣୀର ପିଲାମାନେ ଏକ ଐତିହାସିକ ସ୍ଥାନ ପରିଭ୍ରମଣରେ ଯିବା ପାଇଁ ସ୍ଥିର କଲୁ ଏବଂ ତଦନୁଯାୟୀ ଶ୍ରେଣୀ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରଧାନ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ଅନୁମତି ପ୍ରାପ୍ତ କଲୁ । ସ୍ଥିର କରାଯାଇଥିଲା ଯେ ଆମ୍ଭେ ଆମ୍ଭ ରାଜ୍ୟର ରାଜଧାନୀ ଭୁବନେଶ୍ଵର ନିକଟସ୍ଥ ଖଣ୍ଡଗିରି ଓ ଉଦୟଗିରି ପରିଭ୍ରମଣରେ ଯିବାକୁ । ଏହା ଏକ ପ୍ରାଚୀନ ଐତିହାସିକ ସ୍ଥାନ ।

ତା ୧।୪।୨୬ରେ ଆମ୍ଭେ ଏକ ବସ୍‌ରା ଖଣ୍ଡଗିରିରେ ପହଞ୍ଚୁ । ସମସ୍ତେ ମିଶି ଆମେ ୪୦ ଜଣ ଛାତ୍ର ଏବଂ ପାଞ୍ଚଜଣ ଶିକ୍ଷକ ଶିକ୍ଷୟତ୍ରୀ ଯାଇଥିଲୁ । ପହଞ୍ଚିବା ପରେ ଆରମେ ପ୍ରଥମେ ସାଙ୍ଗରେ ନେଇଥିବା ଜଳଖୁଆକୁ ଖାଇଲୁ । ତା’ପରେ ଶିକ୍ଷକମାନେ ଆମକୁ ଏକ ଧାଡ଼ିରେ ଚଲାଇ କରି ଖଣ୍ଡଗିରିର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନକୁ ନେଲେ । ଆମେ ପ୍ରଥମେ ଉଦୟଗିରିରେ ଥ‌ିବା ହାତୀଗୁମ୍ଫା ପରିଦର୍ଶନ କଲୁ । ସେଠାରେ ଅନେକ ଗୁମ୍ଫା ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା । କୁହାଯାଏ ଯେ କଳିଙ୍ଗର ରାଜା ଐର ଖାରବେଳ ଏହି ଗୁମ୍ଫାଗୁଡ଼ିକୁ ଜୈନ ସନ୍ୟାସୀଙ୍କ ଆଶ୍ରୟ ନିମନ୍ତେ ନିର୍ମାଣ କରିଥିଲେ । ରାଜା ଖାରବେଳ ଜୈନଧର୍ମ ଗ୍ରହଣ କରିବା ସହିତ ଏହାର ପ୍ରଚାର ପ୍ରସାର ପାଇଁ ଉଦ୍ୟମ କରିଥିଲେ । ରାଜା ଖାରବେଳଙ୍କର ତେର ବର୍ଷର ଶାସନ ସମୟର ବିବରଣୀ ଏହି ହାତୀଗୁମ୍ଫା ଶିଳାଲେଖରେ ଖୋଦିତ ହୋଇ ରହିଛି ।

ଏହାପରେ ଆମେ ଖଣ୍ଡଗିରି ପାହାଡ ଉପରିସ୍ଥ ଗୁମ୍ଫାମାନ ପରିଦର୍ଶନ କଲୁ ଏବଂ ଏହି ଐତିହାସିକ ସ୍ଥାନ ସମ୍ପର୍କରେ ଆମେ ଅନେକ ତଥ୍ୟ ପ୍ରାପ୍ତ ହେଲୁ । ବାସ୍ତବରେ ଆମ ଦେଶର ଇତିହାସ ସମ୍ପର୍କରେ ଜାଣିବାକୁ ହେଲେ ଆମ୍ଭେମାନେ ବିଭିନ୍ନ ଐତିହାସିକ ସ୍ଥାନ, ସଂଗ୍ରହାଳୟ ପରିଦର୍ଶନ କରିବା ଉଚିତ । ସେଠାରେ ବୁଲିସାରିଲାପରେ ଆମେ ମଧ୍ୟାହ୍ନ ଭୋଜନ ଖାଇ ବିଶ୍ରାମ ନେଲୁ । ଏହାପରେ ଆମର ବସ୍ ପହଞ୍ଚିଲା । ଏହାପରେ ଆମେ ଭୁବନେଶ୍ଵରରୁ ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନ କରିଥିଲୁ ।

Question 8.
ଭ୍ରମଣ କରୁଥିବା ଐତିହାସିକ କୀର୍ତ୍ତିର ଗୁରୁତ୍ଵ ସ୍ଥାପତ୍ୟ, କଳାକୃତି ଏବଂ ପରିଦର୍ଶନ ସମୟରେ ତୁମେ ଶିକ୍ଷା କରିଥିବା କୌଣସି ମଜାଦାର ତଥ୍ୟ ବିଷୟରେ ବର୍ଣ୍ଣନାରେ ସାମିଲ କର । ଇତିହାସ ସମ୍ପର୍କରେ ତୁମର ଧାରଣାକୁ ଐତିହାସିକ ସ୍ଥାନ ପରିଭ୍ରମଣ କିପରି ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି, ଆଲୋଚନା କର ।
Answer:
ଆମେ ତିରିଶଜଣ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ବିଦ୍ୟାଳୟର ଚାରି ଜଣ ଶିକ୍ଷକ ଶିକ୍ଷୟିତ୍ରୀଙ୍କ ସହିତ କୋଣାର୍କ ବୁଲିବାକୁ ଯାଇଥୁଲୁ । ବଙ୍ଗ ବିଜୟର ସ୍ମାରକ ରୂପେ ପ୍ରାଚୀ ନଦୀର ଶାଖା ଚନ୍ଦ୍ରଭାଗା ନଦୀ ମୁହାଣରେ ନରସିଂହ ଦେବ ବିଶ୍ଵ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଅତୁଳନୀୟ ସୂର୍ଯ୍ୟମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ କରିଥିଲେ । ଏହି ସ୍ଥାନର ପୌରାଣିକ ନାମ ଥିଲା ଅର୍କକ୍ଷେତ୍ର । କେହି କେହି ଏହାକୁ କୃଷ୍ଣ ପାଗୋଡ଼ା ମଧ୍ୟ କହିଥା’ନ୍ତି । ଅର୍କ ବା ସୂର୍ଯ୍ୟ ଉପାସନା ପାଇଁ ଉକ୍ତ ମନ୍ଦିରଟି ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଥିଲା । ଏହାର ନିର୍ମାଣ ୧୨୪୫ ଖ୍ରୀ.ଅ.ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇ ଖ୍ରୀ.ଅ. ୧୨୫୬ରେ ସମାପ୍ତ ହୋଇଥିଲା । ସୂର୍ଯ୍ୟଦେବଙ୍କ ପୂଜା ଆରାଧନା ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ହୋଇଥ‌ିବାରୁ ମନ୍ଦିରଟି ଏକ ରଥାକୃତିରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଥିଲା । ରଥଭଳି ଏଥରେ ୭ଟି ଅଶ୍ଵ, ୨୪ଟି ଚକ୍ର ରହିଥ‌ିବାର ଦେଖାଯାଏ । ଏହି ମନ୍ଦିରଟି ସୂକ୍ଷ୍ମ କାରୁକାର୍ଯ୍ୟରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ । ଏଥୁରେ ଯେତେ ପ୍ରକାରର ଜୀବଜନ୍ତୁ, ବୃକ୍ଷଲତା, ଫଳପୁଷ୍ପ, ପଶୁପକ୍ଷୀ, ଗନ୍ଧର୍ବ, ରାକ୍ଷସ, କିନ୍ନର ପ୍ରଭୃତି ମୂର୍ତ୍ତି ଖୋଦିତ ହୋଇଥିଲା, ତାହା ଭାରତର ଅନ୍ୟ କୌଣସି ମନ୍ଦିରରେ ଦେଖାଯାଏ ନାହିଁ । ଏଥ‌ିରେ ବ୍ୟବହୃତ ବିଶାଳ ପ୍ରସ୍ତରଖଣ୍ଡ ଓ କଳଙ୍କିମୁକ୍ତ ଲୌହସ୍ତମ୍ଭମାନ ଶିଳ୍ପୀମାନଙ୍କର ନିର୍ମାଣ କୌଶଳର ପରାକାଷ୍ଠା ପ୍ରତିପାଦନ କରିଥାଏ । ସ୍ଥାପତ୍ୟର ବିଶାଳତା, ଭାସ୍କର୍ଯ୍ୟର ସୂକ୍ଷ୍ମତା ଓ ଗଭୀର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ବିଚାର କଲେ କୋଣାର୍କ ମନ୍ଦିର ସମଗ୍ର ବିଶ୍ଵର ଅଦ୍ୱିତୀୟ କୀର୍ତ୍ତି । ଆମେ କୋଣାର୍କ ମନ୍ଦିର ଦେଖୁବା ସହିତ ଆମ ଶିକ୍ଷକଙ୍କଠାରୁ ଏହି ମନ୍ଦିର ବିଷୟରେ ସମସ୍ତ କାହାଣୀ ଶୁଣିଲୁ ।

Class 7 Social Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ଗୁପ୍ତଯୁଗ : ନିରନ୍ତର ସୃଜନଶୀଳତାର ଏକ ନିଦର୍ଶନ

Question 9.
ଓଡ଼ିଶାର କଳା, ସାହିତ୍ୟ ଓ ସଂସ୍କୃତି ପ୍ରସାର କ୍ଷେତ୍ରରେ ରାଜାମାନଙ୍କର ଭୂମିକା କ’ଣ ଥିଲା ଲେଖ ।
Answer:
କଳିଙ୍ଗଯୁଦ୍ଧ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ଓଡ଼ିଶାରେ ପର୍ଯ୍ୟାୟ କ୍ରମେ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ରାଜବଂଶର ରାଜାମାନେ ଶାସନ କରି ଆସିଛନ୍ତି । ଚେଦି ରାଜବଂଶର ସମ୍ରାଟ ଖାରବେଳ ଅନେକ ରାଜ୍ୟ ଜୟକରି ନିଜର ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠ କରିଥିଲେ । ପରବର୍ତୀ ସମୟରେ ଶୈଳୋଦ୍ଭବ, ଭୌମକର, ସୋମବଂଶ, ଗଙ୍ଗବଂଶୀ, ସୂର୍ଯ୍ୟବଂଶୀ ଏବଂ ଭୋଇ ରାଜବଂଶର ଶାସକମାନେ ଓଡ଼ିଶାରେ ଶାସନ କରିଛନ୍ତି । ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କର ରାଜତ୍ଵ କାଳରେ ଓଡ଼ିଶାର କଳା, ସଂସ୍କୃତି, ଧର୍ମ ଏବଂ ସାମାଜିକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଯେଉଁସବୁ ଅବଦାନ ଦେଇପାଇଛନ୍ତି ତାହା ଆଜି ମଧ୍ୟ ଗର୍ବ ଓ ଗୌରବର ସ୍ଵାକ୍ଷର ବହନ କରୁଛି । ଭୁବନେଶ୍ଵର ନିକଟବର୍ଭ ଖଣ୍ଡଗିରି ଓ ଉଦୟଗିରି ପାହାଡ଼ରେ ଖୋଦିତ ହାତୀଗୁମ୍ଫା ଶିଳାଲେଖରେ ସମ୍ରାଟ ଖାରବେଳଙ୍କ ଶାସନ ସମ୍ପର୍କରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରାଯାଇଛି । ଭୌମକର ରାଜବଂଶ ଓଡ଼ିଶାରେ ଖ୍ରୀ.ଅ. ୭୩୬ରୁ ରାଜତ୍ଵ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ବୋଲି ଜଣାଯାଏ । ଭୁବନେଶ୍ୱରରେ ଥ‌ିବା ଶିଶିରେଶ୍ୱର, ତୁଳେଶ୍ଵର ଏବଂ ବୋଇତାଳ ମନ୍ଦିରଗୁଡ଼ିକ ଭୌମକର ରାଜବଂଶର କୀର୍ତ୍ତି । ସପ୍ତମ ଶତାବ୍ଦୀର ଶେଷ ବେଳକୁ ଓଡ଼ିଶାରେ ସୋମବଂଶୀ ରାଜବଂଶର ଅଭ୍ୟୁଦୟ ହୋଇଥିଲା । ଲିଙ୍ଗରାଜ ମନ୍ଦିର ଏବଂ ରାଜାରାଣୀ ମନ୍ଦିର ପ୍ରଭୃତି ନିର୍ମାଣ କରି ଓଡ଼ିଶାର ଭାସ୍କର୍ଯ୍ୟ କଳାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ସୋମବଂଶୀମାନେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା ଲାଭ କରିଥିଲେ । କୁମାର ପର୍ବତ ଉପରେ ସମ୍ରାଟ ଉଦ୍ୟୋତକେଶରୀ ୨୪ଜଣ ଜୈନ ତୀର୍ଥଙ୍କରଙ୍କ ମୂର୍ତ୍ତି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ । ତାଙ୍କର ମାତା ଭୁବନେଶ୍ଵରର ବ୍ରହ୍ମେଶ୍ଵର ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ କରିଥିଲେ ।

ପଞ୍ଚମ ଶତାବ୍ଦୀ ଶେଷ ଭାଗକୁ ଗଙ୍ଗବଂଶ ଓଡ଼ିଶାର ଦକ୍ଷିକାଂଶରେ ଶାସନ କରୁଥିଲେ । ଗଙ୍ଗ ସମ୍ରାଟ ଚୋଡ଼ଗଙ୍ଗ ଦେବ ପୁରୁଷୋତ୍ତମ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଶ୍ରୀଜଗନ୍ନାଥଙ୍କ ପାଇଁ ଶ୍ରୀମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ କରିଥିଲେ । ୧୭୩୮ ଖ୍ରୀ.ଅ.ରେ ପ୍ରଥମ ନରସିଂହଦେବ କାରୁକାର୍ଯ୍ୟ ବିମଣ୍ଡିତ ବିଶାଳ କୋଣାର୍କ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ କରିଥିଲେ ।

ଗଙ୍ଗ ରାଜବଂଶର ପତନ ପରେ ଓଡ଼ିଶାରେ ସୂର୍ଯ୍ୟବଂଶର ରାଜତ୍ଵ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା । ଏହି ବଂଶର ସମ୍ରାଟ ପ୍ରତାପରୁଦ୍ର ଦେବ ୧୫୪୦ ଖ୍ରୀ.ଅ.ରେ ଧବଳେଶ୍ୱର ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ କରିଥିଲେ । ତାଙ୍କ ସମୟରେ ଓଡ଼ିଶାରେ ଧର୍ମ ଏବଂ ସାହିତ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଗ୍ରଗତି ହୋଇଥିଲା ।

Question 10.
ଓଡ଼ିଶାରେ ଶାସନ କରୁଥିବା ବିଭିନ୍ନ ରାଜବଂଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କେଉଁ ରାଜବଂଶର ଶାସନ ତୁମକୁ ଭଲ ଲାଗିଲା ଓ କାହିଁକି ୧୫୦ ଶବ୍ଦ ମଧ୍ଯରେ ଲେଖ ।
Answer:
ପଞ୍ଚଦଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଶେଷ ଭାଗକୁ ଗଙ୍ଗ ରାଜବଂଶ ଓଡ଼ିଶାର ଦକ୍ଷିକାଂଶରେ ଶାସନ କରୁଥିଲେ ବୋଲି ପ୍ରମାଣ ମିଳିଥାଏ । ଓଡ଼ିଶାର ରଙ୍ଗବଂଶର ପ୍ରଥମ ରାଜା କାମାଣ୍ଡବ ମହୀଶୂର ଗଙ୍ଗବଂଶର ଥିଲେ । ଓଡ଼ିଶାର ଗଙ୍ଗବଂଶକୁ ପୂର୍ବଗଙ୍ଗ ବୋଲି କୁହାଯାଏ । ସେମାନେ କ୍ରମାଗତ ପଞ୍ଚଶହ ବର୍ଷ ଧରି କଳିଙ୍ଗରେ ଶାସନ କରୁଥିଲେ । କାର୍ମାଏଁ ଏବଂ ପରେ ତାଙ୍କର ପୁତ୍ର ବଜ୍ରହସ୍ତ ୧୦୩୮ ଖ୍ରୀଷ୍ଟାବ୍ଦରେ ଏବଂ ତାଙ୍କପରେ ତାଙ୍କ ପୁତ୍ର ରାଜାରାଜଦେବ ୧୦୭୦ ଖ୍ରୀ.ଅ.ରୁ ୧୦୭୬ ଖ୍ରୀ.ଅ. ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଶାସନ କରିଥିଲେ । ଅନନ୍ତବର୍ମନ ଚୋଡ଼ଗଙ୍ଗଦେବ ୧୦୭୬ ଖ୍ରୀ.ଅ.ରେ କଳିଙ୍ଗ ନଗରଠାରେ ସିଂହାସନ ଆରୋହଣ କରିଥିଲେ । ଗଙ୍ଗାଠାରୁ ଗୋଦାବରୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ତାଙ୍କର ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ପରିବ୍ୟାପ୍ତ- ଥିଲା ଓ ଉତ୍କଳ ସହିତ ନିଜର ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ମିଶ୍ରଣ କରାଇବା ପରେ ଚୋଡ଼ଗଙ୍ଗଦେବ ନିଳ ରାଜଧାନୀ କଟକଠାରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଇଥିଲେ । ପୁରୁଷୋତ୍ତମ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଶ୍ରୀଜଗନ୍ନାଥଙ୍କ ପାଇଁ ସେ ଶ୍ରୀମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ କରିଥିଲେ । ତାଙ୍କପରେ ତାଙ୍କର ଚାରି ପୁତ୍ର କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ସିଂହାସନ ଆରୋହଣ କରିଥିଲେ ।

ତୃତୀୟ ଅନଙ୍ଗଭୀମଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁପରେ ତାଙ୍କ ପୁତ୍ର ପ୍ରଥମ ନରସିଂହ ହେବ ୧୨୩୮ ଖ୍ରୀଷ୍ଟାବ୍ଦରେ ସିଂହାସନ ଆରୋହଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ପ୍ରାୟ ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧିଧରି ସୁଶାସନ କରିବା ସହିତ କାରୁକାର୍ଯ୍ୟ ବିମଣ୍ଡିତ ବିଶାଳ କୋଣାର୍କ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ କରିଥିଲେ । ଚୋଡ଼ଗଙ୍ଗଦେବଙ୍କଠାରୁ ଆରମ୍ଭକରି ଚତୁର୍ଥ ଭାନୁଦେବଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପନ୍ଦରଜଣ ଗଙ୍ଗ ସମ୍ରାଟ ଓଡ଼ିଶାରେ ପ୍ରାୟ ତିନିଶହ ପଚାଶ ବର୍ଷ କାଳ ଶାସନ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀଜଗନ୍ନାଥଙ୍କୁ ଗଙ୍ଗ ସମ୍ରାଟମାନେ ରାଷ୍ଟ୍ର ‘ଦେବତା ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ଗଙ୍ଗ ରାଜତ୍ଵ ସମୟରେ ବିଦ୍ୟାଧର ‘ଏକାବଳୀ’, ଜୟଦେବ ‘ଗୀତଗୋବିନ୍ଦ’, ବିଶ୍ଵନାଥ କବିରାଜ ‘ସାହିତ୍ୟ ଦର୍ପଣ ଏବଂ ସତ୍ୟାନନ୍ଦ ‘ସୂର୍ଯ୍ୟ ସିଦ୍ଧାନ୍ତ ଆଦି ପୁସ୍ତକ ରଚନା କରି ଓଡ଼ିଶାର ସାରସ୍ଵତ ଜଗତକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିଥିଲେ । ଗଙ୍ଗ ରାଜତ୍ଵ ସମୟରେ ଉତ୍କଳର ଆରାଧ୍ୟ ଦେବତା ଶ୍ରୀଜଗନ୍ନାଥଙ୍କ ମନ୍ଦିର ଏବଂ କାରୁକାର୍ଯ୍ୟ ବିମଣ୍ଡିତ ବିଶାଳ କୋଣାର୍କ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ ହୋଇଥ‌ିବାରୁ ସେମାନଙ୍କ ରାଜତ୍ଵ ସମୟ ଭଲଲାଗେ ।

Question 11.
ଭାଷା ଆନ୍ଦୋଳନ କିପରି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଓଡ଼ିଶା ପ୍ରଦେଶ ଗଠନରେ ସହାୟକ ହୋଇଥିଲା ଲେଖ ।
Answer:
ଓଡ଼ିଆ ଭାଷାକୁ ବଞ୍ଚାଇ ରଖ୍ ଏକ ଭାଷାଭିଭିକ ପ୍ରଦେଶ ଗଠନ ପାଇଁ ଭାଷା ଆନ୍ଦୋଳନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା । ଏହି ଆନ୍ଦୋଳନ ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ଓଡ଼ିଶା ପ୍ରଦେଶ ଗଠନର ଭିତ୍ତିଭୂମି ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲା, ଯାହାର ଫଳ ସ୍ୱରୂପ ୧ ଅପ୍ରେଲ୍ ୧୯୩୬ ମସିହାରେ ଗଠିତ ହୋଇଥିଲା ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ଓଡ଼ିଶା ପ୍ରଦେଶ । ଉନ୍ନବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଶେଷବେଳକୁ ଓଡ଼ିଆ ଭାଷା ପ୍ରଚଳିତ ଓଡ଼ିଶାର ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳକୁ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ, ବିହାର, ମାନ୍ଦ୍ରାଜ ଏବଂ ବଙ୍ଗ ସହିତ ମିଶାଇ ଦିଆଯାଇଥିଲା । ଏହି ଖଣ୍ଡବିଖଣ୍ଡିତ ଓଡ଼ିଶାକୁ ଏକତ୍ରିତ କରିବାପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରିଥିବା ବୁଦ୍ଧିଜୀବୀମାନଙ୍କର ନିଷ୍ଠାପର ଉଦ୍ୟମ ଓଡ଼ିଆ ଭାଷାଭାଷୀ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଏକତ୍ରିତ କରି ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ଓଡ଼ିଶା ପ୍ରଦେଶ ଗଠନ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥିଲା ।

Question 12.
ଓଡ଼ିଶାର ଅନ୍ୟ କେଉଁସବୁ ବରପୁତ୍ରମାନେ ଭାଷା ଆନ୍ଦୋଳନ ଓ ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ପ୍ରଦେଶ ଗଠନରେ ଯୋଗଦାନ କରିଥିଲେ ଆଲୋଚନା କର ।
Answer:
ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଓଡ଼ିଶା ପ୍ରଦେଶ ଗଠନ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଭାଷା ଆନ୍ଦୋଳନ ଥିଲା ମୁଖ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ । ଖଣ୍ଡବିଖଣ୍ଡିତ ଓଡ଼ିଶାରେ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ବାସ କରୁଥିବା ଓଡ଼ିଆ ଭାଷା କହୁଥ‌ିବା ଅଧ୍ଵବାସୀମାନେ ନିଜ ଭାଷାକୁ ନେଇ ଏବଂ ଭାଷାର ଅସ୍ଥିତ୍ଵକୁ ବଜାୟ ରଖୁବାପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ମନରେ ତୀବ୍ର ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲା, ଯାହା ପ୍ରକାରାନ୍ତରେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଓଡ଼ିଆ ଜାତୀୟତାବାଦକୁ ଜନ୍ମ ଦେଇଥିଲା । ଏହି ଭାଷା ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ଯେଉଁ ବରପୁତ୍ରମାନେ ସାକାର ରୂପ ଦେଇଥିଲେ ସେମାନେ ହେଲେ ମଧୁସୂଦନ ଦାସ, ଗଙ୍ଗାଧର ମେହେର, ରାଧାନାଥ ରାୟ, ଫକୀରମୋହନ ସେନାପତି, ଗୌରୀଶଙ୍କର ରାୟ ଏବଂ ନୀଳମଣି ବିଦ୍ୟାରନ୍ । ଏହିମାନଙ୍କର ଅନେକ ସାହିତ୍ୟ କୃତି ଓଡ଼ିଆ ଜାତୀୟତାବାଦ ଉପରେ ପର୍ଯ୍ୟବସିତ ଥୁଲା, ଯାହା ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ଓଡ଼ିଶା ପ୍ରଦେଶ ଗଠନରେ ବିଶେଷ ସହାୟକ ହୋଇଥିଲା । ସେହିପରି ମଧୁସୂଦନ ଦାସ, କୃଷ୍ଣଚନ୍ଦ୍ର ଗଜପତି ଓ ଗୋପବନ୍ଧୁ ଦାସଙ୍କ ନିଷ୍ଠାପର ଉଦ୍ୟମ ଯୋଗୁଁ ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ଉତ୍କଳ ପ୍ରଦେଶ ଗଠନ ସମ୍ଭବପର ହୋଇପାରିଥିଲା ।

Question 13.
ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ଓଡ଼ିଶା ପ୍ରଦେଶ ଗଠନରେ କେଉଁ କମିଟିର ଭୂମିକା ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ ଥିଲା ବୋଲି ଭାବୁଛ ଓ କାହିଁକି ?
Answer:
ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଓଡ଼ିଶା ପ୍ରଦେଶ ଗଠନରେ ଜଏଣ୍ଟ ପାର୍ଲାମେଣ୍ଟାରୀ କମିଟିର ଭୂମିକା ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ ଥିଲା । ବଡ଼ଲାଟ ଲର୍ଡ଼ ଲିନ୍‌ଲିଷ୍ଟୋଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଗଠିତ ‘ଜଏଣ୍ଟ ପାର୍ଲାମେଣ୍ଟାରୀ କମିଟି’’ ୧୯୩୪ ମସିହାରେ ଏହାର ରିପୋର୍ଟ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା । ଏଥିରେ ଅନୁଗୁଳ, ପଦ୍ମପୁର, ଖଡ଼ିଆଳ, ଗଞ୍ଜାମ, ବ୍ରହ୍ମପୁର, ଜୟପୁର, ପାରଳାଖେମୁଣ୍ଡିର ମହିଳାସ ଓ ଜଳନ୍ତର ପୂର୍ବତନ ଓଡ଼ିଶା ଡିଭିଜନ ସହ ମିଶି ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ଓଡ଼ିଶା ପ୍ରଦେଶ ଗଠିତ ହେବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଥିଲା । ପ୍ରକୃତପକ୍ଷେ ଏହି କମିଟି ଓଡ଼ିଶା ପ୍ରଦେଶ ’ଗଠନ’ପାଇଁ ପଥ ପରିଷ୍କାର କରିଦେଇଥିଲା ।

ଆସ ଚିନ୍ତା କରିବା (ପାଠ୍ୟପୁସ୍ତକସ୍ଥ ପ୍ରଶ୍ନୋତ୍ତର, ପୃଷ୍ଠା-୧୪୫) :

Question 1.
କେଉଁମାନେ ଗୁପ୍ତ ଥିଲେ ? ଭାରତ ଇତିହାସରେ ଗୁପ୍ତଯୁଗଳ୍ପ ସେତେବେଳେ ‘ସାଂସ୍କୃତିକ ସମ୍ପନ୍ନ ଯୁଗ’ ବୋଲି କୁହାଯାଉଥିଲା କାହିଁକି ?
Answer:

  1. ଗୁପ୍ତମାନେ କୁଶାଣ ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ପତନ ପରେ ଉତ୍ତର ଭାରତରେ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ରାଜବଂଶ ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଥିଲେ ।
  2. ସେମାନେ ଏକ ବିଶାଳ ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ଗଠନ କରିଥିଲେ । ଗୁପ୍ତଯୁଗରେ କଳା, ସାହିତ୍ୟ, ବିଜ୍ଞାନ ଓ ସ୍ଥାପତ୍ୟର ଅଭୂତପୂର୍ବ ବିକାଶ ଘଟିଥିଲା । ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନ ମଧ୍ୟରେ ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ସାଂସ୍କୃତିକ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିଲା । ତେଣୁ ଗୁପ୍ତଯୁଗକୁ ‘ସାଂସ୍କୃତିକ ସମ୍ପନ୍ନ ଯୁଗ’ ବୋଲି କୁହାଯାଉଥିଲା ।

Question 2.
ଏହି ସମୟରେ ଉପମହାଦେଶର ଅବଶିଷ୍ଟ ଅଞ୍ଚଳରେ କ’ଣ ସବୁ ଘଟୁଥିଲା ?
Answer:
ଏହି ସମୟରେ ଉପମହାଦେଶର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଭାଗରେ, ଯେପରିକି ଦକ୍ଷିଣରେ ବାକତକ ଓ ପଲ୍ଲବମାନେ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ବର୍ମନ ବଂଶ (କାମରୂପ) ଶାସନ କରୁଥିଲେ ।

Question 3.
ଏହି ସମୟରେ ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ କିଏ ଥିଲେ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟରେ ଆମେ ସେମାନଙ୍କ ବିଷୟରେ କାହିଁକି ଜାଣିବା ?
Answer:
(i) ଗୁପ୍ତଯୁଗର କେତେକ ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ହେଲେ ବିଶିଷ୍ଟ ଗଣିତଜ୍ଞ ତଥା ଜ୍ୟୋତିର୍ବିଜ୍ଞାନୀ ଆର୍ଯ୍ୟଭଟ୍ଟ, ବରାହମିହିର ଏବଂ ମହାକବି କାଳିଦାସ ।

(ii) ଆମେ ସେମାନଙ୍କ ବିଷୟରେ ଜାଣିବା ନିତାନ୍ତ ଆବଶ୍ୟକ କାରଣ ସେମାନେ ଗଣିତ, ଜ୍ୟୋତିର୍ବିଜ୍ଞାନ, ଚିକିତ୍ସା ଓ ଧାତୁ ବିଜ୍ଞାନ ଆଦି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯେଉଁ ଅଗ୍ରଗତି ଆଣିଥିଲେ, ତାହା ଭବିଷ୍ୟତର ବୈଜ୍ଞାନିକ ଏବଂ ବୈଷୟିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ଼ ମୂଳଦୁଆ ପକାଇଥିଲା ।

(iii) ଏହା ସହିତ ସେହି ସମୟରେ ରଚିତ ମୂଲ୍ୟବାନ ସଂସ୍କୃତ ସାହିତ୍ୟ ଏବଂ ନିର୍ମିତ ସୁନ୍ଦର ମନ୍ଦିର ବା କଳାକୃତି ଆଜି ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ବହୁତ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଉଛି !

(iv) ଭାରତର ବିଭିନ୍ନ ସଂସ୍କୃତି, ପରମ୍ପରା ଏବଂ ଜୀବନଶୈଳୀରେ ସେହି ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କର ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ଅବଦାନ ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଜୀବନ୍ତ ରହିଛି ।

ଆସ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା:

Question 1.
ପୂର୍ବ ଶ୍ରେଣୀରେ ‘ସମୟ ରେଖା ଏବଂ ଇତିହାସର ଉପାଦାନରେ ଆମେ ଏକାତ୍ତ୍ଵିକ ଉପାଦାନ ତାଲିକାଭୁକ୍ତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଆମର ଅତୀତକୁ ଜାଣିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ । ଆମେ ଏହି ଅଧ୍ୟାୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଥ୍ବ । ଉପାଦାନଗୁଡ଼ିକର ଏକ ତାଲିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା । ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଉପାଦାନରୁ କ’ଣ ଶିଖୁଲେ ?
Answer:
Class 7 Social Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ଗୁପ୍ତଯୁଗ ନିରନ୍ତର ସୃଜନଶୀଳତାର ଏକ ନିଦର୍ଶନ-2
ଏହି ଅଧ୍ୟାୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ ଥ‌ିବା ଉପାଦାନଗୁଡ଼ିକ ହେଲା-

(i) ଅଭି ଲେଖ ଓ ପ୍ରଶସ୍ତି ପ୍ରୟାଗରାଜଠାରେ ଥ‌ିବା ‘ପ୍ରୟାଗ ପ୍ରଶସ୍ତି ’ ଏହାର ଏକ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଉଦାହରଣ । ଏହି ଅଭି ଲେ ଖରୁ ଆମେ ରାଜା ସମୁଦ୍ର ଗୁପ୍ତଙ୍କ ଦିଗ୍‌ବିଜୟ, ତାଙ୍କର ଯୁଦ୍ଧ ନୀତି ଏବଂ ପୃଥ‌ିବୀକୁ ଏକତ୍ରୀଭୂତ କରିବାର ଅଭିଳଷ ବି ଷୟରେ ଆମେ ଜାଣି ବାକୁ ପାଉ । ସେହି ପରି ପ୍ରଶାସନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଜମି ଅନୁଦାନ ଦିଆଯାଉଥ‌ିବାର ତଥ୍ୟ ‘ତାମ୍ର ଅଭିଲେଖ’ରୁ ଆମେ ଜାଣିବାକୁ ପାଉ ।

(ii) ମୁଦ୍ରା : ଗୁପ୍ତ ସମ୍ରାଟମାନଙ୍କଦ୍ୱାରା ପ୍ରଚଳିତ ସ୍ଵର୍ଣ୍ଣମୁଦ୍ରାଗୁଡ଼ିକ ଇତିହାସର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉତ୍ସ ଅଟେ । ସମୁଦ୍ରଗୁପ୍ତ ବୀଣା ବଜାଉଥିବାର ମୁଦ୍ରାରୁ ତାଙ୍କର ସଙ୍ଗୀତ ତଥା କଳା ପ୍ରେମ ବିଷୟରେ ଜଣାପଡ଼େ । ଅଶ୍ଵମେଧ ଯଜ୍ଞର ମୁଦ୍ରାରୁ ରାଜାଙ୍କର ଉଚ୍ଚାଭିଳାଷ, ଶକ୍ତି ଏବଂ ରାଜକୀୟ ପରମ୍ପରା ବିଷୟରେ ସୂଚନା ମିଳେ । ଏହାଛଡ଼ା ମୁଦ୍ରାରୁ ଶାସକମାନଙ୍କର ଉପାଧ୍ଵ ଏବଂ ଦେବୀ ଲକ୍ଷ୍ମୀଙ୍କ ଚିତ୍ରରୁ ସେମାନଙ୍କର ଧର୍ମୀୟ ବିଶ୍ଵାସ ସମ୍ପର୍କରେ ମଧ୍ୟ ଜଣାପଡ଼େ ।

(iii) ସ୍ମାରକୀ ଏବଂ ପ୍ରନ୍‌ତ୍ଵିକ ଉପାଦାନ : ଦିଲ୍ଲୀର ‘ଲୌହସ୍ତମ୍ଭ’ ଏକ ମହତ୍ତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସ୍ତାତ୍ତ୍ଵିକ ଉପାଦାନ ଅଟେ । ମୃଣ୍ମୟ ପାତ୍ର, ବ୍ରାହ୍ମୀଲିପି ଏବଂ ବୌଦ୍ଧ ସ୍ତୁପରୁ ପ୍ରାଚୀନ କାଳର ଆରବ ସାଗର ମଧ୍ୟଦେଇ ହେଉଥୁବା ବାଣିଜ୍ୟିକ କାରବାର ବିଷୟରେ ପ୍ରମାଣ ମିଳେ ।

(iv) ସାହିତ୍ୟିକ ଉପାଦାନ : ‘ବିଷ୍ଣ ପୁରାଣ’ ଭଳି ଗ୍ରନ୍ଥରୁ ଗୁପ୍ତ ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ସୀମା ଓ ପ୍ରମୁଖ ଅଞ୍ଚଳ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ମିଳେ । ଆର୍ଯ୍ୟଭଟ୍ଟଙ୍କ ‘ଆର୍ଯ୍ୟଭଟ୍ଟାୟ’ ଏବଂ ବରାହମିହିରଙ୍କ ‘ବୃହତ ସଂହିତା’ରୁ ସେହି ସମୟର ଉନ୍ନତ ଗଣିତ ଏବଂ ଜ୍ୟୋତିର୍ବିଜ୍ଞାନ ବିଷୟରେ ଆମେ ଶିଖୁଥାଉ । କାଳିଦାସଙ୍କ ରଚିତ ‘ମେଘଦୂତମ୍’ରୁ ତତ୍କାଳୀନ ପ୍ରକୃତି ଓ ଭୂମିରୂପର ବର୍ଣ୍ଣନା ମିଳିଥାଏ ।

(v) ପରିବ୍ରାଜକଙ୍କ ବିବରଣୀ : ଚୀନ୍ ପରିବ୍ରାଜକ ଫାହିୟାନଙ୍କ ଭ୍ରମଣ କାହାଣୀ ଆମକୁ ତତ୍କାଳୀନ ଭାରତ ବିଷୟରେ ଅନେକ ତଥ୍ୟ ଯୋଗାଇଥାଏ । ତାଙ୍କ ବିବରଣୀରୁ ଆମେ ଗୁପ୍ତ ଯୁଗର ଲୋକମାନଙ୍କର ସୁଖଶାନ୍ତି, ଦାନଧର୍ମ, ଚିକିତ୍ସା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ଚଣ୍ଡାଳମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ରହିଥ‌ିବା ଅସ୍ପୃଶ୍ୟତା ତଥା ବର୍ଣ୍ଣବୈଷମ୍ୟ ବିଷୟରେ ଅନେକ କଥା ଶିଖୁବାକୁ ପାଉ ।
ଏହି ସମସ୍ତ ଉପାଦାନ ଆମକୁ ରାଜା, ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନଶୈଳୀ ସମ୍ପର୍କରେ ସଠିକ୍ ସୂଚନା ଦେଇଥାଏ ।

Question 2.
ଭାରତର ଏକ ରାଜନୈତିକ ମାନଚିତ୍ର ନିଅ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନର ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ଚିହ୍ନିତ କର ଯେଉଁଠାରେ ଗୁପ୍ତମାନେ ଶାସନ କରୁଥିଲେ (ପୂର୍ବ ପୃଷ୍ଠାରେ ଥ‌ିବା ମାନଚିତ୍ର ଦେଖ) । ତୁମେ କେତୋଟି ରାଜ୍ୟ ଚିହ୍ନଟ କଲ ଗଣନା କର । ପରେ ତୁମେ ଯାହା ପାଇଲ ତାହାକୁ ତୁମର ସାଙ୍ଗମାନଙ୍କ ସହିତ ତୁଳନା କର । ସମସ୍ତେ ସମାନ ସଂଖ୍ୟକ ରାଜ୍ୟ ଚିହ୍ନଟ କରିଛନ୍ତି ନା ନାହିଁ କିମ୍ବା ସେଥ‌ିରେ କିଛି ଭିନ୍ନତା ରହିଛି କି ?
Answer:
ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ସହାୟତା ନେଇ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ନିଜେ କରିବେ ।

Question 3.
ଫାହିୟାନଙ୍କଦ୍ଵାରା ଦିଆଯାଇଥୁବା ଉପରୋକ୍ତ ଅଂଶଗୁଡ଼ିକୁ ପଢ଼ ଏବଂ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିବା ସମାଜର ମୁଖ୍ୟ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଚିହ୍ନଟ କର । ତୁମର ଅବଲୋକନଗୁଡ଼ିକୁ ଲେଖ ଏବଂ ତୁମ ସହପାଠୀଙ୍କ ସହ ତୁଳନା କର । ତୁମେ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇପାର ଯେ ଅନ୍ୟମାନେ କିପରି ଭିନ୍ନ ଭାବରେ ସମାନ ପାଠକୁ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରିଛନ୍ତି ।
Answer:

  1. ଲୋକମାନେ ଖୁସି ଓ ଆନନ୍ଦରେ ଥିଲେ ।
  2. ଘରଗୁଡ଼ିକୁ କୌଣସି କାର୍ଯ୍ୟାଳୟରେ ପଞ୍ଜିକରଣ କରିବାକୁ ପଡୁନଥିଲା ।
  3. ଯେଉଁମାନେ ରାଜାଙ୍କ ଦତ୍ତ ଜମ୍‌ରେ କୃଷି କରୁଥିଲେ ସେମାନେ ତାଙ୍କ ଆୟର କିଛି ଅଂଶ ଶସ୍ୟ ଆକାରରେ ପ୍ରଦାନ କରୁଥିଲେ ।
  4. ରାଜକର୍ମଚାରୀ ଓ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ବେତନ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିଲା ।
  5. ବୈଶ୍ୟ (ବ୍ୟବସାୟୀ) ପରିବାରର ମୁଖ୍ୟମାନେ ଦାନ ଓ ଔଷଧ ବିତରଣ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ ।
  6. ଶାରୀରିକ ଦଣ୍ଡବିଧାନ ନଥିଲା ।
  7. ଧନୀ ଲୋକମାନେ ଚିକିତ୍ସାଳୟ ଓ ଔଷଧ ବିତରଣ କେନ୍ଦ୍ର ଖୋଲିଥିଲେ ।
  8. ସହରର ମନୋରମ ଗୃହରେ ଧନୀ, ବୈଶ୍ୟ ଏବଂ ବିଦେଶୀ ବ୍ୟବସାୟୀମାନେ ବାସ କରୁଥିଲେ ।

Class 7 Social Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ଗୁପ୍ତଯୁଗ : ନିରନ୍ତର ସୃଜନଶୀଳତାର ଏକ ନିଦର୍ଶନ

Question 4.
ପ୍ରଭାବତୀ ଗୁପ୍ତ ତାଙ୍କ ଦରବାରରେ ବସିଥିବାର ଚିତ୍ର : ତାଙ୍କର ପୋଷାକର ପରିପାଟି, ତାଙ୍କ ଚତୁଃପାର୍ଶ୍ଵରେ ଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିସମୂହ ଏବଂ ଦରବାରର ପରିବେଶ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଅ । ଏହିସବୁ ତଥ୍ୟ ତାଙ୍କ ଜୀବନ, ଭୂମିକା ଏବଂ ସେହି ସମୟର ଚଳଣି ବିଷୟରେ କ’ଣ କହୁଛି ? ଶ୍ରେଣୀରେ କେତୋଟି ଦଳ ତିଆରି କରି ତୁମର ଅନୁଭୂତି ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କର ଏବଂ ନିଜର ଚିନ୍ତାଧାରା ବିନିମୟ କର ।
Class 7 Social Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ଗୁପ୍ତଯୁଗ ନିରନ୍ତର ସୃଜନଶୀଳତାର ଏକ ନିଦର୍ଶନ-3
Answer:
ଚିତ୍ରରେ ପ୍ରଭାବତୀ ଗୁପ୍ତ ରାଜସିଂହାସନରେ ବସି ଥୁବାର ଦେଖାଯାଉଛି । ଏଥ‌ିରୁ ଜଣାପଡ଼େ ଯେ-

  1. ସେ ଜଣେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଶାସିତ ଥିଲେ ।
  2. ସେ ନିଜର ପୁତ୍ରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ରାଜ-ପ୍ରତିନିଧ୍ଵ ଭାବେ ଶାସନ କରୁଥିଲେ ।
  3. ସେତେବେଳେ ନାରୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଶାସନ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଥିଲେ ବୋଲି ଏଥୁରୁ ଜଣାପଡ଼େ ।

Question 5.
ଧରିତ୍ରୀ ଓ ଧ୍ରୁବ ସେମାନଙ୍କ ସମୟ ଯନ୍ତ୍ର ସହିତ ଗୁପ୍ତ ସମୟରେ ଯୋଗଦେଲେ । ତୁମେ ଏଥରେ ଆର୍ଯ୍ୟଭଟ୍ଟ ଏବଂ ବରାହମିହିରଙ୍କୁ ଭେଟିବାର ସୁଯୋଗ ପାଉଛି । ତୁମେ ସେମାନଙ୍କୁ କ’ଣ ପଚାରିବ ? ଶ୍ରେଣୀକୁ ଦୁଇଟି ଭାଗରେ ବିଭକ୍ତ କର ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସହ ସାକ୍ଷାତକାର ପାଇଁ ପ୍ରଶ୍ନଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରସ୍ତୁତ କର ।
Answer:

  1. ଆର୍ଯ୍ୟଭଟ୍ଟଙ୍କ ପାଇଁ : (୧) ଆପଣ କିପରି ଜାଣିପାରିଲେ ଯେ, ପୃଥ‌ିବୀ ନିଜ ଅକ୍ଷ ଚାରିପଟେ ଘୂରୁଛି ? (୨) ଶୂନ (୦)ର ବ୍ୟବହାର ଆପଣ କିପରି ଆରମ୍ଭ କଲେ ?
  2. ବରାହମିହିରଙ୍କ ପାଇଁ : (୧) ଗ୍ରହମାନଙ୍କର ଗତିବିଧ୍ଵ ମଣିଷ ଜୀବନକୁ କିପରି ପ୍ରଭାବିତ କରେ ? (୨) ପାଣିପାଗ ପୂର୍ବାନୁମାନ କରିବାର କୌଣଳଗୁଡ଼ିକ କ’ଣ ?

Question 6.
ଗୁପ୍ତ ମୂର୍ତ୍ତିଗୁଡ଼ିକର ନମୁନାକୁ ଭଲଭାବେ ଦେଖ, ଚିତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ଦେଖୁ ତୁମେ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରିପାରିବ ଯେ ଏଥୁରେ କେଉଁ ଦେବଦେବୀଙ୍କୁ ଚିତ୍ରିତ କରାଯାଇଛି । ପ୍ରଦାନ କରାଇଥି ସ୍ଥାନରେ ତୁମର ଅନୁଶୀଳନ ଲେଖ ଓ ଶ୍ରେଣୀରେ ଆଲୋଚନା ସମୟରେ ତୁମର ଭାବନା ପ୍ରକାଶ କର ।
Class 7 Social Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ଗୁପ୍ତଯୁଗ ନିରନ୍ତର ସୃଜନଶୀଳତାର ଏକ ନିଦର୍ଶନ-4
Answer:
(i) ପ୍ରଥମ ମୂର୍ତ୍ତିଟି ଭଗବାନ ଶିବଙ୍କର । ତାଙ୍କ କପାଳରେ ତୃତୀୟ ଆଖ୍ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି ! ତାଙ୍କ କେଶ ଏକ ଜଟା ଆକାରରେ ବନ୍ଧା ହୋଇଛି । ତାଙ୍କ ଜଟାରେ, ଆମେ ଅର୍ଦ୍ଧଚନ୍ଦ୍ର ଦେଖିପାରୁଛୁ । ଶିବଙ୍କ ମୁଖ ଏକ ପଥର ଶିବ ଲିଙ୍ଗ ଉପରେ ଖୋଦିତ ହୋଇଛି ।

(ii) ଦ୍ଵିତୀୟ ମୂର୍ତ୍ତିଟି ଭଗବାନ ବିଷ୍ଣଙ୍କର । ତାଙ୍କର ଚାରି ହାତ ଦୃଶ୍ୟମାନ । ଏକ ଶଙ୍ଖ ଏବଂ ପଦ୍ମ ଧରିଛନ୍ତି । ତାଙ୍କ ଚାରିପାଖରେ ଶେଷନାଗର ଏକ ସର୍ପପରି ଗଠନ ଦେଖାଯାଉଛି । ତାଙ୍କ ମୁଣ୍ଡର ପଛପଟେ ଏକ ପଥର ପ୍ରବାହମଣ୍ଡଳ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି ।

(iii) ତୃତୀୟ ଚିତ୍ରରେ ଭାରତର ପବିତ୍ର ନଦୀ ଗଙ୍ଗା ଓ ଯମୁନାକୁ ଦର୍ଶାଯାଇଛି ।

Question 7.
୧୯୩୬ ମସିହା ସମୟରେ ଓଡ଼ିଶା ମାନଚିତ୍ରକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ କର । କେଉଁସବୁ ଅଞ୍ଚଳକୁ ନେଇ ଓଡ଼ିଶା ରାଜ୍ୟ ଗଠିତ ହୋଇଥିଲା ?
Answer:
୧୯୩୬ ମସିହାରେ ଓଡ଼ିଶାରେ ମାତ୍ର ୬ଟି ଜିଲ୍ଲା ଥିଲା । ସେଗୁଡ଼ିକ ହେଲା- କଟକ, ପୁରୀ, ବାଲେଶ୍ଵର, ସମ୍ବଲପୁର, ଗଞ୍ଜାମ ଏବଂ କୋରାପୁଟ ।

Question 8.
ଓଡ଼ିଶାର କେଉଁସବୁ ଅଞ୍ଚଳ ବାହାର ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ସହିତ ମିଶିକରି ରହିଥିଲା ?
Answer:
ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଓଡ଼ିଶା ପ୍ରଦେଶ ଗଠନ ପୂର୍ବରୁ ଊନବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଶେଷବେଳକୁ ଓଡ଼ିଆ ଭାଷା ପ୍ରଚଳିତ ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଇଂରେଜ ସରକାର ବାହାର ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ସହିତ ମିଶାଇ ଦେଇଥିଲେ । ବାହାର ରାଜ୍ୟରେ ମିଶିକରି ରହିଥିବା ମୁଖ୍ୟ ଓଡ଼ିଆ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ଥୁଲା-
(i) ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ସହିତ ମିଶିଥିବା ଅଞ୍ଚଳ : ସମ୍ବଲପୁର, ଖଡ଼ିଆଳ ଏବଂ ପଦ୍ମପୁର ଆଦି ଅଞ୍ଚଳ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ସରକାରଙ୍କ ଅଧୀନରେ ବା ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ସହିତ ମିଶିକରି ରହିଥିଲା । ତେବେ ଭାଷା ଆନ୍ଦୋଳନ ଫଳରେ ୧୯୦୫ ମସିହାରେ ସମ୍ବଲପୁରକୁ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରୁ ଅଲଗା କରାଯାଇ ଓଡ଼ିଆ ଡିଭିଜନ ସହ ମିଶାଇ ଦିଆଗଲା ।

(ii) ମାନ୍ଦ୍ରାଜ ପ୍ରେସିଡ଼େନ୍ସି ସହିତ ମିଶିଥିବା ଅଞ୍ଚଳ : ଗଞ୍ଜାମ, ଜୟପୁର, ବ୍ରହ୍ମପୁର ଏବଂ ପାରଳାଖେମୁଣ୍ଡି ଆଦି ଦକ୍ଷିଣାଞ୍ଚଳର ବହୁ ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ ଓଡ଼ିଆ ଭାଷାଭାଷୀ ଅଞ୍ଚଳ ମାନ୍ଦ୍ରାଜ ପ୍ରେସିଡ଼େନ୍ସି ସହିତ ମିଶିକରି ରହିଥିଲା ।

(iii) ବଙ୍ଗ ପ୍ରଦେଶ ସହିତ ମିଶିଥିବା ଅଞ୍ଚଳ : ବଙ୍ଗ ପ୍ରଦେଶ (ବେଙ୍ଗଲ୍) ସହିତ ମିଦିନାପୁର (ମେଦିନୀପୁରଽ ଆଦି ଓଡ଼ିଆ ଭାଷାଭାଷୀ ଅଞ୍ଚଳ ମିଶିକରି ରହିଥିଲା ।

(iv) ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରଦେଶ ସହିତ ମିଶିଥିବା ଅଞ୍ଚଳ : ଏହାବ୍ୟତୀତ ଆହୁରି କେତେକ ଖଣ୍ଡବିଖଣ୍ଡିତ ଓଡ଼ିଆ ଅଞ୍ଚଳ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ବିହାର ଭଳି ପଡ଼ୋଶୀ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ମଧ୍ୟ ମିଶିକରି ରହିଥିଲା ।

Question 9.
୧୯୩୬ ବେଳର ଓଡ଼ିଶା ଓ ଏବେକାର ଓଡ଼ିଶା ମଧ୍ୟରେ କ’ଣ ସବୁ ପ୍ରଭେଦ ଦେଖିପାରୁଛ ?
Answer:
(i) ୧୯୩୬ରେ ଓଡ଼ିଶାରେ ୬ଟି ଜିଲ୍ଲା ଥୁଲା, କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ୩୦ଟି ଜିଲ୍ଲା ଅଛି ।
(ii) ସେତେବେଳେ ଅନେକ ଗଡ଼ଜାତ ରାଜ୍ୟ (ଯଥା— ମୟୂରଭଞ୍ଜ, କେନ୍ଦୁଝର, ଢେଙ୍କାନାଳ ଇତ୍ୟାଦି) ଓଡ଼ିଶା ପ୍ରଦେଶର ଅଂଶ ନଥିଲେ, ଯାହା ପରେ ଓଡ଼ିଶା ସହିତ ମିଶିଥିଲା ।

ଏହା ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କର :

Question 1.
ତୁମେ ଭାବୁଥୁବ ରାଜାମାନେ କାହିଁକି ସେମାନଙ୍କର ସଫଳତାକୁ ଅଭିଲେଖ ଆକାରରେ ଘୋଷଣା କରିବାକୁ ବାଛିଥିଲେ ?
Class 7 Social Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ଗୁପ୍ତଯୁଗ ନିରନ୍ତର ସୃଜନଶୀଳତାର ଏକ ନିଦର୍ଶନ-1
Answer:
ରାଜାମାନେ ନିଜର ବିଜୟ, କୀର୍ତ୍ତି, କ୍ଷମତାକୁ ଚିର ସ୍ଥାୟୀ କରି ବା, ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ଓ ପ୍ରଜାମାନଙ୍କୁ ନିଜର ମହାନତା ଜଣାଇବା ତଥା ନିଜ ରାଜ୍ୟର ସୀମା ଓ ଶାସନ ନୀତି
ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ସଫଳତାକୁ ଅଭିଲେଖ ଆକାରରେ ଘୋଷଣା କରିବାକୁ ବାଛିଥିଲେ ।

ଗୋଟିଏ ଶବ୍ଦରେ ଉତ୍ତର ଦିଅ ।

Question 1.
ମେହେରୌଲୀ ଲୌହସ୍ତମ୍ଭ କେଉଁଠାରେ ଅବସ୍ଥିତ ?
Answer:
ଦିଲ୍ଲି

Question 2.
କେଉଁ ଗୁପ୍ତ ସମ୍ରାଟ ‘କବିରାଜ’ ଉପାଧ୍ଧରେ ଭୂଷିତ ହୋଇଥିଲେ ।
Answer:
ସମୁଦ୍ରଗୁପ୍ତ

Question 3.
କେଉଁ ବର୍ଷଠାରୁ ଭାରତରେ ଗୁପ୍ତଯୁଗ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ?
Answer:
୩୨୦ ଖ୍ରୀ.ଅ. ଠାରୁ

Question 4.
ସମୁଦ୍ରଗୁପ୍ତ କେଉଁ ଯଜ୍ଞକରି ନିଜକୁ ସାର୍ବଭୌମ ରାଜା ବା ସମ୍ରାଟ ବୋଲି ପ୍ରତିପାଦିତ କରିଥିଲେ ?
Answer:
ଅଶ୍ଵମେଧ ଯଜ୍ଞ

Question 5.
କେଉଁ ଗୁପ୍ତରାଜାଙ୍କ ଦରବାରରେ କାଳିଦାସ ଥିଲେ ?
Answer:
ଦ୍ଵିତୀୟ ଚନ୍ଦ୍ରଗୁପ୍ତ

Question 6.
ଦ୍ଵିତୀୟ ଚନ୍ଦ୍ରଗୁପ୍ତ କେଉଁ ଉପାଧ୍ଧରେ ଭୂଷିତ ହୋଇଥିଲେ ?
Answer:
ବିକ୍ରମାଦିତ୍ୟ

Question 7.
ଗୁପ୍ତଯୁଗରେ ପ୍ରସିଦ୍ଧ କବି ଓ ନାଟ୍ୟକାର କିଏ ଥିଲେ ?
Answer:
କାଳିଦାସ

Question 8.
ଆର୍ଯ୍ୟଭଙ୍ଗୀୟମ୍ ପୁସ୍ତକର ରଚୟିତା କିଏ ?
Answer:
ଆର୍ଯ୍ୟଭଟ୍ଟ

Question 9.
ପଲ୍ଲବମାନଙ୍କର ରାଜଧାନୀର ନାମ କ’ଣ ଥିଲା ?
Answer:
କାଞ୍ଚପୁରମ୍

Question 10.
ସମୂଦ୍ରଗୁପ୍ତଙ୍କର ରାଜକବି ଓ ଆହ୍ଲାବାଦ ପ୍ରଶସ୍ତିର ରଚୟିତା କିଏ ଥିଲେ ?
Answer:
ହରିଶେଣ

Question 11.
ଦଶମିକ ଗଣନା ଓ ଶୂନର ବ୍ୟବହାର କିଏ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ?
Answer:
ଆର୍ଯ୍ୟଭଟ୍ଟ

Question 12.
କେଉଁ ଗୁମ୍ଫାରେ ଭିଭିଚିତ୍ର ଦେଖିବାକୁ ମିଳେ ?
Answer:
ଅଜନ୍ତା

Question 13.
ପୃଥ‌ିବୀ ନିଜର ଅକ୍ଷ ଚାରିପଟେ ଘୂର୍ଣ୍ଣନ କରିଥାଏ, ଯାହାଦ୍ଵାରା ଦିନ ଓ ରାତି ପରିବର୍ତ୍ତନ ସମ୍ଭବ ହୋଇଥାଏ ? ଏକଥା କିଏ କହିଥିଲେ ?
Answer:
ଆର୍ଯ୍ୟଭଟ୍ଟ

Class 7 Social Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ଗୁପ୍ତଯୁଗ : ନିରନ୍ତର ସୃଜନଶୀଳତାର ଏକ ନିଦର୍ଶନ

Question 14.
ସାମନ୍ତ ଚନ୍ଦ୍ରଶେଖରଙ୍କ ଦ୍ଵାରା ପ୍ରଚଳିତ ପଞ୍ଜିକାର ନାମ କ’ଣ ?
Answer:
ସିଦ୍ଧାନ୍ତ ଦର୍ପଣ

Question 15.
ପଠାଣି ସାମନ୍ତଙ୍କ ରଚିତ କେଉଁ ପୁସ୍ତକ ଆଜି ଓଡ଼ିଶା ଘରେ ଘରେ ପରିଚିତ ?
Answer:
ସାମନ୍ତ ପଞ୍ଜିକା

Question 16.
କେଉଁ ଗୁପ୍ତ ସମ୍ରାଟଙ୍କ ଯୁଗକୁ ଭାରତ ଇତିହାସରେ କ୍ଲାସିକାଲ୍ ଯୁଗ କୁହାଯାଏ ?
Answer:
ଦ୍ଵିତୀୟ ଚନ୍ଦ୍ରଗୁପ୍ତ

Question 17.
ଗୁପ୍ତଯୁଗର ଖାତି ଲାଭ କରିଥିବା ବିଶ୍ଵବିଦ୍ୟାଳୟର ନାମ କ’ଣ ଥିଲା ?
Answer:
ନାଳନ୍ଦା ବିଶ୍ଵବିଦ୍ୟାଳୟ

Question 18.
କାହାଙ୍କ ସ୍ମୃତିରେ ଓଡ଼ିଶା ସରକାର ଭୁବନେଶ୍ଵରଠାରେ ‘ପଠାଣି ସାମନ୍ତ ପ୍ଲାନିଟୋରିୟମ୍’ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛନ୍ତି ?
Answer:
ଜ୍ୟୋତିର୍ବିଜ୍ଞାନୀ ସାମନ୍ତ ଚନ୍ଦ୍ରଶେଖର

Question 19.
ଶୈଳୋଦ୍ଭବର ଅର୍ଥ କ’ଣ ?
Answer:
ପର୍ବତରୁ ଜାତ

Question 20.
ଶଶାଙ୍କ କେଉଁ ରାଜ୍ୟର ରାଜା ଥିଲେ ?
Answer:
ଗୌଡ଼ ରାଜ୍ୟର

Question 21.
ଶୈଳୋଦ୍ଭବ ରାଜବଂଶର ପ୍ରଥମ ରାଜଧାନୀର ନାମ କ’ଣ ଥିଲା ?
Answer:
ମହେନ୍ଦ୍ରଗିରି

Question 22.
ଭୌମ ରାଜବଂଶର ଶେଷ ସାମ୍ରାଜ୍ଞୀଙ୍କ ନାମ କ’ଣ ଥିଲା ?
Answer:
ଧର୍ମ ମହାଦେବୀ

Question 23.
କୁମାର ପର୍ବତ ଉପରେ କେଉଁ ସମ୍ରାଟ ୨୪ ଜଣ ତୀର୍ଥଙ୍କର ମୂର୍ତ୍ତି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ ।
Answer:
ଉଦ୍ୟୋତ କେଶରୀ

Question 24.
ଓଡ଼ିଶାର ଗଙ୍ଗ ବଂଶର ପ୍ରଥମ ରାଜା କିଏ ଥିଲେ ?
Answer:
କାମାଣ୍ଡବ

Question 25.
ଓଡ଼ିଶାର ଗଙ୍ଗବଂଶକୁ କ’ଣ କୁହାଯାଏ ?
Answer:
ପୂର୍ବଗଙ୍ଗ

Question 26.
କେଉଁ ସାହିତ୍ୟିକ ଉପାଦାନରୁ ଗୁପ୍ତବଂଶର ତଥ୍ୟ ମିଳିଥାଏ ?
Answer:
ମେଘଦୂତମ୍, ଆର୍ଯ୍ୟଭଙ୍ଗୀୟମ୍‌

Question 27.
ମେହେରୌଲୀ ଲୌହ ସ୍ତମ୍ଭର ବିଶେଷତ୍ଵ କ’ଣ ଥିଲା ?
Answer:
କଳଙ୍କିହୀନ

Question 28.
ସମୂଦ୍ରଗୁପ୍ତଙ୍କର କୃତିତ୍ତ୍ଵ କେଉଁ ପ୍ରଶସ୍ତିରୁ ଜଣାପଡ଼ିଥାଏ ?
Answer:
ପ୍ରୟାଗ ପ୍ରଶସ୍ତି

Question 29.
ସୂର୍ଯ୍ୟବଂଶର ପ୍ରଥମ ଗଜପତି, କିଏ ଥିଲେ ?
Answer:
କପିଳେନ୍ଦ୍ର ଦେବ

Question 30.
ଶ୍ରୀ ଚୈତନ୍ୟ କେଉଁ ଧର୍ମର ପ୍ରଚାରକ ଥିଲେ ?
Answer:
ବୈଷ୍ଣବଧର୍ମର

Question 31.
ଇଂରେଜମାନେ କେବେ ଓଡ଼ିଶା ଅଧିକାର କରିଥିଲେ ?
Answer:
୧୮୦୩ ଖ୍ରୀ.ଅ.

Question 32.
କେଉଁ ରାଜାଙ୍କ ରାଜସଭାକୁ ନବରନ୍ ଅଳଂକୃତ କରିଥିଲେ ?
Answer:
ଦ୍ଵିତୀୟ ଚନ୍ଦ୍ରଗୁପ୍ତ

Question 33.
ନବରନ୍‌ଙ୍କର ନାମ ଲେଖ ।
Answer:
ନବରନ୍‌ଙ୍କର ନାମ ହେଲା – କାଳିଦାସ, ବରାହମିହିର, ଘଟକର୍ପୁର, ବରରୁଢ଼ି, ବେତାଳଭଟ୍ଟ, ଧନନ୍ତରୀ, କ୍ଷପତାଳ, ଅମରସିଂହ ଓ ଶଙ୍କୁ

Question 34.
ପଞ୍ଚତନ୍ତ୍ର କିଏ ରଚନା କରିଥିଲେ ?
Answer:
ବିଷ୍ଣୁଶର୍ମା

Question 35
ହରିଶେଣ କିଏ ?
Answer:
ସମ୍ରାଟ ସମୂଦ୍ରଗୁପ୍ତଙ୍କର ଯୁଦ୍ଧ ଓ ସାମରିକ ବିଭାଗର ମନ୍ତ୍ରୀ

Question 36.
ଗୁପ୍ତରାଜାମାନେ ମୁଖ୍ୟତଃ କାହାର ଉପାସକ ଥିଲେ ?
Answer:
ବିଷ୍ଣଙ୍କର

Question 37.
କେବେ ଉତ୍କଳସଭା, ଗଠିତ ହୋଇଥିଲା ?
Answer:
୧୮୮୨ ଖ୍ରୀ.ଅ.ରେ

Question 38.
ଉତ୍କଳ ସମ୍ମିଳନୀର ପ୍ରଥମ ଅଧ‌ିବେଶନ କେଉଁଠାରେ ବସିଥିଲା ?
Answer:
କଟକଠାରେ

Question 39.
କେବେ ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ବିହାର ଓଡ଼ିଶା ପ୍ରଦେଶ ଗଠିତ ହୋଇଥିଲା ?
Answer:
୧୯୧୨ ଖ୍ରୀ.ଅ.

Question 40.
କେଉଁ ଆଇନ ବଳରେ ଓଡ଼ିଶା ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ପ୍ରଦେଶରେ ପରିଣତ ହୋଇଥିଲା ?
Answer:
୧୯୩୫ ଭାରତ ଶାସନ ଆଇନ

Question 41.
ସତ୍ୟବାଦୀ ବନ ବିଦ୍ୟାଳୟ କେବେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇଥିଲା ?
Answer:
୧୯୦୯ ଖ୍ରୀ.ଅ.

Question 42.
ଓଡ଼ିଶାର ପ୍ରଥମ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କର ନାମ କ’ଣ ?
Answer:
ମହାରାଜା କୃଷ୍ଣଚନ୍ଦ୍ର ନାରାୟଣ ଦେଓ

Question 43.
କୃଷ୍ଣଚନ୍ଦ୍ର ନାରାୟଣ ଦେଓ ଉତ୍କଳ ସମ୍ମିଳନୀର କେଉଁ ଅଧୂବେଶନରେ ପୌରହିତ୍ୟ କରିଥିଲେ ?
Answer:
ଦଶମ

Question 44.
ଓଡ଼ିଶାର ପ୍ରଥମ ଓଡ଼ିଆ ଓକିଲ କିଏ ?
Answer:
ମଧୁସୂଦନ ଦାସ

Question 45.
ଓଡ଼ିଆ ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ କେବେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା ?
Answer:
୧୯୦୩

Class 7 Social Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ଗୁପ୍ତଯୁଗ : ନିରନ୍ତର ସୃଜନଶୀଳତାର ଏକ ନିଦର୍ଶନ

Question 46.
ବିହାର-ଓଡ଼ିଶା ପ୍ରାଦେଶିକ ଲେଜିସ୍‌ଲେଟିଭ୍ କାଉନ୍‌ସିଲର ଓଡ଼ିଆ ସଭ୍ୟ କିଏ ଥିଲେ ?
Answer:
ମଧୁସୂଦନ ଦାସ

Question 47.
ଉତ୍କଳ ସମ୍ମିଳନୀର ଅଷ୍ଟମ ଅଧ୍ଵବେଶନ କେବେ ହୋଇଥିଲା ?
Answer:
୧୯୧୨ ମସିହାରେ

Question 48.
ଉତ୍କଳ ସମ୍ମିଳନୀର ଅଷ୍ଟମ ଅଧ‌ିବେଶନେ କେଉଁଠାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା ?
Answer:
ବ୍ରହ୍ମପୁରଠାରେ

Question 49.
ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ଓଡ଼ିଶା ପ୍ରଦେଶ କେବେ ଗଠିତ ହୋଇଥିଲା ?
Answer:
୧୯୩୬ ମସିହା ଅପ୍ରେଲ୍ ୧ ତାରିଖ ଦିନ

Question 50.
କେବେ ଓ କାହା ନେତୃତ୍ଵରେ ଓଡ଼ିଶା ପ୍ରଶାସନିକ କମିଟି ବା ହବାକ୍ କମିଟି ଗଠିତ ହୋଇଥିଲା ?
Answer:
୧୯୩୩ ମସିହାରେ ସାର୍ ଜନ୍ ଅଷ୍ଟିନ୍ ହବାକ୍‌ଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ

Question 51.
ଭାରତ ଶାସନ ଆଇନର କେଉଁ ଧାରାରେ ଓଡ଼ିଶା ଓ ସିନ୍ଧୁ ପ୍ରଦେଶକୁ ଦୁଇଟି ନୂତନ ପ୍ରଦେଶ ଭାବରେ ସ୍ଵୀକୃତି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା ?
Answer:
୨୮୯ ଧାରାରେ

Question 52.
ଉତ୍କଳ ଟ୍ୟାନେରୀର ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା କିଏ ?
Answer:
ମଧୁସୂଦନ ଦାସ

Question 53.
୧୯୪୧ ମସିହା ନଭେମ୍ବର ମାସରୁ ୧୯୪୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କିଏ ଓଡ଼ିଶାର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହୋଇଥବଲେ ?
Answer:
କୃଷ୍ଣଚନ୍ଦ୍ର ଗଜପତି ନାରାୟଣ ଦେବ

Question 54.
ସତ୍ୟବାଦୀ ବନବିଦ୍ୟାଳୟର ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା କିଏ ?
Answer:
ଉତ୍କଳମଣି ଗୋପବନ୍ଧୁ ଦାସ

Question 55.
ଉତ୍କଳମଣି ଗୋପବନ୍ଧୁ ଦାସ କେବେ ଇହଲୀଳା ସମ୍ବରଣ କରିଥିଲେ ?
Answer:
୧୯୨୮ ଖ୍ରୀଷ୍ଟାବ୍ଦରେ

ଚାରୋଟି ବିକଳ୍ପ ଉତ୍ତର ମଧ୍ୟରୁ ଠିକ୍ ଉତ୍ତରଟି ବାଛି ଲେଖ ।

Question 1.
ଗୁପ୍ତଯୁଗର ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା କିଏ ?
(କ) ପ୍ରଥମ ଚନ୍ଦ୍ରଗୁପ୍ତ
(ଖ) ସମୁଦ୍ରଗୁପ୍ତ
(ଗ) ଅଶୋକ
(ଘ) ହର୍ଷବର୍ଦ୍ଧନ
Answer:
(କ) ପ୍ରଥମ ଚନ୍ଦ୍ରଗୁପ୍ତ

Question 2.
କେଉଁ ଯୁଗକୁ ପ୍ରାଚୀନ ଭାରତ ଇତିହାସରେ ସୁବର୍ଣ୍ଣଯୁଗ ଭାବେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରାଯାଇଛି ?
(କ) ମୌର୍ଯ୍ୟଯୁଗ
(ଖ) ଗୁପ୍ତଯୁଗ
(ଗ) କୁଶାଣଯୁଗ
(ଘ) ଗଙ୍ଗଯୁଗ
Answer:
(ଖ) ଗୁପ୍ତଯୁଗ

Question 3.
ଗୁପ୍ତ ଯୁଗର ସ୍ଵର୍ଣ୍ଣମୁଦ୍ରାରେ ସମୁଦ୍ରଗୁପ୍ତ ହାତରେ କେଉଁ ବାଦ୍ୟ ଧରିଛନ୍ତି ?
(କ) ସୀତାର
(ଖ) ବୀଣା
(ଗ) ତାବଲ
(ଘ) ସାରଙ୍ଗୀ
Answer:
(ଖ) ବୀଣା

Question 4.
କିଏ ଗଣିତରେ ଦଶମିକ ପଦ୍ଧତି ଓ ‘ଶୂନ୍ୟ’ର ବ୍ୟବହାର ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ?
(କ) ବ୍ରହ୍ମଗୁପ୍ତ
(ଖ) ଆର୍ଯ୍ୟଭଟ୍ଟ
(ଗ) ବରାହମିହିର
(ଘ) ବିଶାଖାଦର
Answer:
(ଖ) ଆର୍ଯ୍ୟଭଟ୍ଟ

Question 5.
ଗୁପ୍ତଯୁଗରେ ସଂସ୍କୃତ ଭାଷାରେ ବିଶିଷ୍ଟ କବି କିଏ ଥିଲେ ?
(କ) ତୁଳସୀ ଦାସ
(ଖ) କାଳିଦାସ
(ଗ) କବୀର
(ଘ) ଅମୀର ଖୁସୁ
Answer:
(ଖ) କାଳିଦାସ

Question 6.
ମେଘଦୂତର ରଚୟିତା କିଏ ?
(କ) କାଳିଦାସ
(ଖ) ଆର୍ଯ୍ୟଭଟ୍ଟ
(ଗ) ହରି ଶେଣ
(ଘ) ଭାସ୍କରାଚାର୍ଯ୍ୟ
Answer:
(କ) କାଳିଦାସ

Question 7.
ନିମ୍ନୋକ୍ତ କେଉଁଥୁପାଇଁ ଆର୍ଯ୍ୟଭଟ୍ଟ ପ୍ରସିଦ୍ଧିଲାଭ କରିଥିଲେ ?
(କ) ଯୋଦ୍ଧା
(ଖ) ସଙ୍ଗୀତକାର
(ଗ) ଚିକିତ୍ସକ
(ଘ) ଜ୍ୟୋତିର୍ବିଦ୍ ଏବଂ ଗଣିତଶାସ୍ତ୍ର
Answer:
(ଘ) ଜ୍ୟୋତିର୍ବିଦ୍ ଏବଂ ଗଣିତଶାସ୍ତ୍ର

Question 8.
ପୟାଗ ପ୍ରଶସ୍ତି କେଉଁ ସମ୍ରାଟଙ୍କ ଗୁଣଗାନ କରିଥାଏ ?
(କ) ଚନ୍ଦ୍ରଗୁପ୍ତ ପ୍ରଥମ
(ଖ) ସମୁଦ୍ରଗୁପ୍ତ
(ଗ) ହର୍ଷବର୍ଦ୍ଧନ
(ଘ) ଅଶୋକ
Answer:
(ଖ) ସମୁଦ୍ରଗୁପ୍ତ

Question 9.
କିଏ ସୂର୍ଯ୍ୟପରାଗ ଏବଂ ଚନ୍ଦ୍ରଗ୍ରହଣର କାରଣ ସମ୍ପର୍କରେ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ?
(କ) ଆର୍ଯ୍ୟଭଟ୍ଟ
(ଖ) ବରାହମିହିର
(ଗ) କାଳିଦାସ
(ଘ) ବିଶାଖାଦର
Answer:
(କ) ଆର୍ଯ୍ୟଭଟ୍ଟ

Question 10.
କାହାଙ୍କ ନାମରେ ପ୍ରଚଳିତ ‘ସାମନ୍ତ ପଞ୍ଜିକା’ ଆଜି ଓଡ଼ିଶାର ଘରେ ଘରେ ପରିଚିତ ?
(କ) ଆର୍ଯ୍ୟଭଟ୍ଟ
(ଖ) ସାମନ୍ତ ଚନ୍ଦ୍ରଶେଖର
(ଗ) ବରାହମିହିର
(ଘ) କାଳିଦାସ
Answer:
(ଖ) ସାମନ୍ତ ଚନ୍ଦ୍ରଶେଖର

Question 11.
ଗୁପ୍ତ ରାଜାମାନେ କେଉଁ ଧର୍ମର ପୃଷ୍ଠପୋଷକ ଥିଲେ ?
(କ) ବୌଦ୍ଧଧର୍ମ
(ଖ) ଜୈନଧର୍ମ
(ଗ) ବ୍ରାହ୍ମଣ୍ୟ ହିନ୍ଦୁଧର୍ମ
(ଘ) ଖ୍ରୀଷ୍ଟଧର୍ମ
Answer:
(ଗ) ବ୍ରାହ୍ମଣ୍ୟ ହିନ୍ଦୁଧର୍ମ

Question 12.
କେଉଁ ଗୁପ୍ତ ସମ୍ରାଟଙ୍କ ସମୟରେ ଅଶ୍ଵମେଧ ଯଜ୍ଞ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା ?
(କ) ସମୁଦ୍ରଗୁପ୍ତ
(ଖ) ପ୍ରଥମ ଚନ୍ଦ୍ରଗୁପ୍ତ
(ଗ) ଦ୍ଵିତୀୟ ଚନ୍ଦ୍ରଗୁପ୍ତ
(ଘ) ବିକ୍ରମାଦିତ୍ୟ
Answer:
(କ) ସମୁଦ୍ରଗୁପ୍ତ

Question 13.
ଗୁପ୍ତ ଯୁଗରେ ଦଶାବତାର ମନ୍ଦିର କେଉଁଠାରେ ଅଛି ?
(କ) ତିଗ
(ଖ) ଭୂମାର
(ଗ) ଦେଓଗଡ଼
(ଘ) ଦିଲ୍ଲୀ
Answer:
(ଗ) ଦେଓଗଡ଼

Question 14.
ଧବଳେଶ୍ଵର ମନ୍ଦିରର ନିର୍ମାତା କିଏ ?
(କ) ପୁରୁଷୋତ୍ତମ ଦେବ
(ଖ) ପ୍ରତାପରୁଦ୍ର ଦେବ
(ଗ) କପିଳେନ୍ଦ୍ର ଦେବ
(ଘ) ହମୀର ଦେବ
Answer:
(ଖ) ପ୍ରତାପରୁଦ୍ର ଦେବ

Question 15.
ଖାରବେଳ କେଉଁ ବଂଶର ନରପତି ଥିଲେ ?
(କ) ଚେଦୀ ବଂଶ
(ଖ) ଗଜପତି ବଂଶ
(ଗ) ଗଙ୍ଗ ବଂଶ
(ଘ) କେଶରୀ ବଂଶ
Answer:
(କ) ଚେଦୀ ବଂଶ

Question 16.
ଖାରବେଳଙ୍କ ରାଜତ୍ଵ ସମୟରେ ପ୍ରଧାନ ଐତିହାସିକ ଉପାଦାନ ହେଉଛି –
(କ) ଧଉଳି ଅଭିଲେଖ
(ଖ) ‘ହାତୀଗୁମ୍ଫା ଅଭିଲେଖ
(ଗ) ମାଦଳା ପାଞ୍ଜି
(ଘ) ଜଉଗଡ଼ ଅନୁଶାସନ
Answer:
(ଖ) ‘ହାତୀଗୁମ୍ଫା ଅଭିଲେଖ

Question 17.
ଖାରବେଳ କେଉଁ ଧର୍ମାବଲମ୍ବୀ ଥିଲେ ?
(କ) ବୌଦ୍ଧ
(ଖ) ଜୈନ
(ଗ) ଶୈବ
(ଘ) ଶାକ୍ତ
Answer:
(ଖ) ଜୈନ

Question 18.
ପୁରୀର ଜଗନ୍ନାଥ ମନ୍ଦିରର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ କିଏ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ?
(କ) ଚୋଡ଼ଗଙ୍ଗ ଦେବ
(ଖ) ପ୍ରଥମ ନରସିଂହ ଦେବ
(ଗ) ତୃତୀୟ ଅନଙ୍ଗଭୀମ ଦେବ
(ଘ) ଚତୁର୍ଥ ଭାନୁଦେବ
Answer:
(କ) ଚୋଡ଼ଗଙ୍ଗ ଦେବ

Class 7 Social Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ଗୁପ୍ତଯୁଗ : ନିରନ୍ତର ସୃଜନଶୀଳତାର ଏକ ନିଦର୍ଶନ

Question 19.
କପିଳେନ୍ଦ୍ର ଦେବ କେଉଁ ବଂଶର ନରପତି ଥିଲେ ?
(କ) ସୋମବଂଶ
(ଖ) ସୂର୍ଯ୍ୟବଂଶ
(ଗ) ଗଙ୍ଗ ବଂଶ
(ଘ) ଭୋଇବଂଶ
Answer:
(ଖ) ସୂର୍ଯ୍ୟବଂଶ

Question 20.
କିଏ କଳବର୍ଗେଶ୍ଵର ଉପାଧ୍ ଧାରଣ କରିଥିଲେ ?
(କ) କପିଳେନ୍ଦ୍ର ଦେବ
(ଖ) ପ୍ରତାପରୁଦ୍ର ଦେବ
(ଗ) ପୁରୁଷୋତ୍ତମ ଦେବ
(ଘ) ଚୋଡ଼ଗଙ୍ଗ ଦେବ
Answer:
(କ) କପିଳେନ୍ଦ୍ର ଦେବ

Question 21.
‘ଏକାବଳୀ’ ପୁସ୍ତକର ରଚୟିତା କିଏ ?
(କ) ବିଦ୍ୟାଧର
(ଖ) ସତ୍ୟାନନ୍ଦ
(ଗ) କାଳିଦାସ
(ଘ) ବିଶ୍ଵନାଥ
Answer:
(କ) ବିଦ୍ୟାଧର

Question 22.
ଗୀତଗୋବିନ୍ଦ ପୁସ୍ତକର ରଚୟିତା କିଏ ?
(କ) ଜୟଦେବ
(ଖ) ତୁଳସୀ ଦାସ
(ଗ) କାଳିଦାସ
(ଘ) ସତ୍ୟାନନ୍ଦ
Answer:
(କ) ଜୟଦେବ

Question 23.
ସୂର୍ଯ୍ୟ ସିଦ୍ଧାନ୍ତ ପୁସ୍ତକର ରଚୟିତା କିଏ ?
(କ) ସତ୍ୟାନନ୍ଦ
(ଖ) ନିତ୍ୟାନନ୍ଦ
(ଗ) ଜୟଦେବ
(ଘ) କାଳିଦାସ
Answer:
(କ) ସତ୍ୟାନନ୍ଦ

Question 24.
ସାହିତ୍ୟ ଦର୍ପଣ ପୁସ୍ତକର ରଚୟିତା କିଏ ?
(କ) ପଠାଣି ସାମନ୍ତ
(ଖ) ବିଶ୍ଵନାଥ କବିରାଜ
(ଗ) ସୂର୍ଯ୍ୟ ସିଦ୍ଧାନ୍ତ
(ଘ) ଜୟଦେବ
Answer:
(ଖ) ବିଶ୍ଵନାଥ କବିରାଜ

Question 25.
ପଦ୍ମାବତୀ କିଏ ?
(କ) ସାଲ୍ସ ନରସିଂହଦେବଙ୍କ କନ୍ୟା
(ଖ) କପିଳେନ୍ଦ୍ର ଦେବଙ୍କ ପନ୍ତ୍ରୀ
(ଗ) ଅନଙ୍ଗ ଭୀମଦେବଙ୍କ କନ୍ୟା
(ଘ) ଅଶୋକଙ୍କ କନ୍ୟା
Answer:
(କ) ସାଲ୍ସ ନରସିଂହଦେବଙ୍କ କନ୍ୟା

Question 26.
ଚୋଡ଼ଗଙ୍ଗଦେବ କେବେ କଟକରୁ ନିଜ ରାଜଧାନୀକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ କରିଥିଲେ ?
(କ) ୧୧୧୦ ଖ୍ରୀ.ଅ.
(ଖ) ୧୧୧୮ ଖ୍ରୀ.ଅ.
(ଗ) ୧୧୩୫ ଖ୍ରୀ.ଅ.
(ଘ) ୧୧୪୦ ଖ୍ରୀ.ଅ.
Answer:
(ଗ) ୧୧୩୫ ଖ୍ରୀ.ଅ.

Question 27.
ଓଡ଼ିଶାରେ ଗଜପତିମାନଙ୍କ ରାଜତ୍ଵକାଳ କେବେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ?
(କ) ୧୧୩୫ ଖ୍ରୀ.ଅ.
(ଖ) ୧୪୩୫ ଖ୍ରୀ.ଅ.
(ଗ) ୧୪୬୮ ଖ୍ରୀ.ଅ.
(ଘ) ୧୫୨୬ ଖ୍ରୀ.ଅ.
Answer:
(ଖ) ୧୪୩୫ ଖ୍ରୀ.ଅ.

Question 28.
କପିଳେନ୍ଦ୍ରଦେବ କେବେ ସିଂହାସନ ଆରୋହଣ କରିଥିଲେ ?
(କ) ୧୧୩୫ ଖ୍ରୀ.ଅ.
(ଖ) ୧୪୫୮ ଖ୍ରୀ.ଅ.
(ଗ) ୧୪୬୮ ଖ୍ରୀ.ଅ.
(ଘ) ୧୪୭୦ ଖ୍ରୀ.ଅ.
Answer:
(କ) ୧୧୩୫ ଖ୍ରୀ.ଅ.

Question 29.
କେଉଁ ରାଜ୍ୟ ଉପରେ ବିଜୟଲାଭ କରି କପିଳେନ୍ଦ୍ର ଦେବ ‘କଳବର୍ଗେଶ୍ଵର’ ଉପାଧ୍ ଧାରଣ କରିଥିଲେ ?
(କ) ବଙ୍ଗଳା
(ଖ) ବାହାମନୀ
(ଗ) ବିଜୟନଗର
(ଘ) ଓଡ଼ିଶା
Answer:
(କ) ବଙ୍ଗଳା

Question 30.
କେବେ ଇଂରେଜମାନେ ଓଡ଼ିଶା ଅଧିକାର କରିଥିଲେ ?
(କ) ୧୮୦୧ ଖ୍ରୀ.ଅ.
(ଖ) ୧୮୦୨ ଖ୍ରୀ.ଅ.
(ଗ) ୧୮୦୩ ଖ୍ରୀ.ଅ.
(ଘ) ୧୮୦୪ ଖ୍ରୀ.ଅ.
Answer:
(ଗ) ୧୮୦୩ ଖ୍ରୀ.ଅ.

Class 7 Social Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ଗୁପ୍ତଯୁଗ : ନିରନ୍ତର ସୃଜନଶୀଳତାର ଏକ ନିଦର୍ଶନ

Question 31.
କଟକଠାରେ ଉତ୍କଳସଭା କେବେ ଗଠିତ ହୋଇଥିଲା ?
(କ) ୧୮୮୦ ଖ୍ରୀ.ଅ.
(ଖ) ୧୮୮୧ ଖ୍ରୀ.ଅ.
(ଗ୍) ୧୮୮୨ ଖ୍ରୀ.ଅ.
(ଘ), ୧୮୮୩ ଖ୍ରୀ.ଅ.
Answer:
(ଗ୍) ୧୮୮୨ ଖ୍ରୀ.ଅ.

Question 32.
କେବେ କଟକର ସତ୍ୟଭାମାପୁର ଗ୍ରାମରେ ମଧୁବାବୁ ଜନ୍ମଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ?
(କ) ୧୮୪୫ ଖ୍ରୀ.ଅ.
(ଖ) ୧୮୪୬ ଖ୍ରୀ.ଅ.
(ଗ) ୧୮୪୭ ଖ୍ରୀ.ଅ.
(ଘ) ୧୮୪୮ ଖ୍ରୀ.ଅ.
Answer:
(ଘ) ୧୮୪୮ ଖ୍ରୀ.ଅ.

Question 33.
କିଏ ବିଚ୍ଛିନ୍ନାଞ୍ଚଳର ଓଡ଼ିଆମାନଙ୍କୁ ଏକତ୍ରିକ କରି ୧୯୦୩ ମସିହାରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ ଉତ୍କଳ ସମ୍ମିଳନୀ ?
(କ) ମଧୁସୂଦନ ଦାସ
(ଖ) ଗୋପବନ୍ଧୁ ଦାସ
(ଗ) ଗୌରୀଶଙ୍କର ରାୟ
(ଘ) ନୀଳମଣି ବିଦ୍ୟାରନ୍
Answer:
(କ) ମଧୁସୂଦନ ଦାସ

Question 34.
ବିହାର-ଓଡ଼ିଶା ପ୍ରଦେଶ କେବେ ଜନ୍ମଲାଭ କରିଥିଲା ?
(କ) ୧ ଅପ୍ରେଲ ୧୯୧୨
(ଖ) ୨ ଅପ୍ରେଲ୍ ୧୯୧୩
(ଗ) ୧ ଅପ୍ରେଲ୍ ୧୯୧୪
(ଘ) ୩ ଅପ୍ରେଲ୍ ୧୯୧୫
Answer:
(କ) ୧ ଅପ୍ରେଲ ୧୯୧୨

Question 35.
ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ଓଡ଼ିଶା ପ୍ରଦେଶ କେବେ ଜନ୍ମ ନେଇଥିଲା ?
(କ) ୧୯୩୩ ମସିହା ମାର୍ଚ୍ଚ ୧ ତାରିଖ
(ଖ) ୧୯୩୬ ମସିହା ଜାନୁୟାରୀ ୧ ତାରିଖ
(ଗ) ୧୯୩୨ ମସିହା ମେ ୨ ତାରିଖ
(ଘ) ୧୯୩୬ ମସିହା ଅପ୍ରେଲ୍ ୧ ତାରିଖ
Answer:
(ଘ) ୧୯୩୬ ମସିହା ଅପ୍ରେଲ୍ ୧ ତାରିଖ

Question 36.
ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ଓଡ଼ିଶା ପ୍ରଦେଶର ପ୍ରଥମ ଗଭର୍ଣ୍ଣର କିଏ ଥିଲେ ?
(କ) ଲର୍ଡ ହାର୍ଡ଼ଞ୍ଜ
(ଖ) ଲର୍ଡ଼ କର୍ଜନ
(ଗ) ସାର୍ ଜନ୍ ଅଷ୍ଟିନ୍ ହବାକ୍
(ଘ) ଲର୍ଡ ମାଉଣ୍ଟବ୍ୟାଟେନ୍
Answer:
(ଗ) ସାର୍ ଜନ୍ ଅଷ୍ଟିନ୍ ହବାକ୍

Question 37.
ଉତ୍କଳ ସମ୍ମିଳନୀର ପ୍ରଥମ ଅବେଶନରେ କିଏ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଥିଲେ ?
(କ) ଫକୀର ମୋହନ ସେନାପତି
(ଖ) ମଧୁସୂଦନ ଦାସ
(ଗ) ମହାରାଜା ଶ୍ରୀରାମ ଚନ୍ଦ୍ର ଭଞ୍ଜଦେଓ
(ଘ) ଗୌରୀ ଶଙ୍କର ରାୟ
Answer:
(ଗ) ମହାରାଜା ଶ୍ରୀରାମ ଚନ୍ଦ୍ର ଭଞ୍ଜଦେଓ

Question 38.
ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ଓଡ଼ିଶା ପ୍ରଦେଶ ଗଠନ କେତୋଟି ଜିଲ୍ଲାକୁ ନେଇ ଗଠିତ ହୋଇଥିଲା ?
(କ) ୬
(ଖ) ୭
(ଗ) ୮
(ଘ) ୯
Answer:
(କ) ୬

Question 39.
କେବେ ସମାଜ ସମ୍ବାଦପତ୍ର ଆତ୍ମପ୍ରକାଶ କରିଥିଲା ?
(କ) ୧୯୧୮
(ଖ) ୧୯୧୯
(ଗ) ୧୯୨୦
(ଘ) ୧୯୨୧
Answer:
(ଖ) ୧୯୧୯

Question 40.
ନିମ୍ନୋକ୍ତ କେଉଁ ଆଇନ ବଳରେ ଓଡ଼ିଶା ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ପ୍ରଦେଶରେ ପରିଣତ ହୋଇଥିଲା ?
(କ) ୧୯୧୯ ଭାରତ ଶାସନ ଆଇନ
(ଖ) ୧୯୩୫ ଭାରତ ଶାସନ ଆଇନ
(ଗ) ୧୯୪୭ ଭାରତ ଶାସନ ଆଇନ
(ଘ) ୧୯୦୯ ଭାରତ ଶାସନ ଆଇନ
Answer:
(ଖ) ୧୯୩୫ ଭାରତ ଶାସନ ଆଇନ

Question 41.
ସତ୍ୟବାଦୀ ବନ ବିଦ୍ୟାଳୟର ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା କିଏ ?
(କ) ଗୋପବନ୍ଧୁ ଦାସ
(ଖ) ମଧୁସୂଦନ ଦାସ
(ଗ) ଗୌରୀଶଙ୍କର ରାୟ
(ଘ) ବିଶ୍ଵନାଥ ଦାସ
Answer:
(କ) ଗୋପବନ୍ଧୁ ଦାସ

Question 42.
ଗୁପ୍ତ ଯୁଗରେ କେଉଁ ଭାଷାର ଉତ୍‌ଥାନ ହୋଇଥିଲା ?
(କ) ସଂସ୍କୃତ
(ଖ) ତାମିଲ
(ଗ) ହିନ୍ଦି
(ଘ) ଓଡ଼ିଆ
Answer:
(କ) ସଂସ୍କୃତ

ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।

Question 1.
ଚୀନ ପରିବ୍ରାଜକ ____________ ଦ୍ଵିତୀୟ ଚନ୍ଦ୍ରଗୁପ୍ତଙ୍କ ରାଜତ୍ଵରେ ଭାରତ ଭ୍ରମଣରେ ଆସିଥିଲେ ।
Answer:
ଫାହିୟାନ

Question 2.
ଗୁପ୍ତ ସମ୍ରାଟ _______________ ଙ୍କ ସମୟରେ ଅଶ୍ଵମେଧ ଯଜ୍ଞ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା ।
Answer:
ସମୂଦ୍ରଗୁପ୍ତ

Question 3.
ଦିଲ୍ଲୀର ମେହେରୌଲୀଠାରେ ନିର୍ମିତ ଲୌହସ୍ତମ୍ଭ ______________ ଙ୍କଦ୍ଵାରା ନିର୍ମିତ ହୋଇଥିଲା ।
Answer:
ଦ୍ଵିତୀୟ ଚନ୍ଦ୍ରଗୁପ୍ତ

Question 4.
ଗୁପ୍ତାବ୍ଦ _________________ ଖ୍ରୀ.ଅ.ରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ।
Answer:
୩୨୦ ଖ୍ରୀ.ଅ.

Question 5.
_________ ଗୁପ୍ତଯୁଗର ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ନାଟ୍ୟକାର ଥିଲେ ।
Answer:
କାଳିଦାସ

Question 6.
ଦ୍ଵିତୀୟ ଚନ୍ଦ୍ରଗୁପ୍ତଙ୍କ କନ୍ୟା ________________ ତାଙ୍କର ନାବାଳକ ପୁତ୍ର ପକ୍ଷରୁ ଭକତିକ ରାଜ୍ୟର ଶାସନ କରୁଥିଲେ ।
Answer:
ପ୍ରଭାବତୀ ଦେବୀ

Class 7 Social Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ଗୁପ୍ତଯୁଗ : ନିରନ୍ତର ସୃଜନଶୀଳତାର ଏକ ନିଦର୍ଶନ

Question 7.
ଗୁପ୍ତଯୁଗରେ ___________ ସଂସ୍କୃତ ସାହିତ୍ୟର ସମ୍ରାଟ ଥିଲେ ।
Answer:
କାଳିଦାସ

Question 8.
ଦିଲ୍ଲୀର ________________ ଲୌହସ୍ତମ୍ଭ ଧାତୁକଳାର ଏକ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ନମୁନା ।
Answer:
ମେହେରୌଲୀ

Question 9.
ଗୁକ୍ତ ସାମ୍ରାଜ୍ୟରେ ରାଜତ୍ଵର ମୂଳ ଉତ୍ସ ଥିଲା __________ |
Answer:
ଭୂମିକର

Question 10.
ଗୁପ୍ତଶାସକମାନେ _____________ ଙ୍କର ଉପାସକ ଥୁଲେ ।
Answer:
ବିଷ

Question 11.
___________ ଗଣିତରେ ଗଣନା ଓ ସମୀକରଣ ସମାଧାନ କରିବାର ଅନେକ କୌଶଳ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ ।
Answer:
ଆର୍ଯ୍ୟଭଟ୍ଟ

Question 12.
ଦୁଇଖଣ୍ଡ ବାଉଁଶ କାଠିର ସହାୟତାରେ ______________ ଦୂରରେ ଥିବା ପାହାଡ଼ ଉଚ୍ଚତା ମାପି ପାରୁଥିଲେ ।
Answer:
ପଠାଣି ସାମନ୍ତ

Question 13.
ଓଡ଼ିଶା ସରକାର ______________ ଙ୍କ ନାମରେ ଭୁବନେଶ୍ଵରଠାରେ ‘ପଠାଣି ସାମନ୍ତ ପାନେଟୋରିୟମ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ|
Answer:
ସାମନ୍ତ ଚନ୍ଦ୍ରଶେଖର ସିଂହ ହରିଚନ୍ଦନ

Question 14.
____________ ଯୁଗରେ ଆୟୁର୍ବେଦ ସଂହିତା କରଣର ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ।
Answer:
ଗୁପ୍ତଯୁଗରେ

Question 15.
ସାରନାଥ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର _____________ ଠାରେ
Answer:
ବାରାଣସୀ

Question 16.
ସାତବାହନମାନଙ୍କ ରାଜତ୍ଵ ସମୟରେ _________ ଶିକ୍ଷାକ୍ଷେତ୍ର ବୌଦ୍ଧିକ ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ସୁନ୍ଦର ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲା ।
Answer:
ଘଟିକା

Question 17.
ଓଡ଼ିଶାର ଗଙ୍ଗବଂଶକୁ __________ କୁହାଯାଏ ।
Answer:
ପୂର୍ବଗଙ୍ଗ

Question 18.
କୋଣାର୍କ ମନ୍ଦିରର ନିର୍ମାତା __________ ଥିଲେ ।
Answer:
ପ୍ରଥମ ନରସିଂହଦେବ

Question 19.
ଶ୍ରୀ ଜଗନ୍ନାଥ ମନ୍ଦିରର ନିର୍ମାତା ___________ କରିଥିଲେ ।
Answer:
ଚୋଡ଼ଗଙ୍ଗଦେବ

Question 20.
ବାହମନୀ ରାଜ୍ୟର ରାଜଧାନୀ ___________ ଅସ୍ଵୀକାର କରି କପିଳେନ୍ଦ୍ରଦେବ କଳବଟେଶ୍ଵର ଉପାଧ୍ ଧାରଣ କରିଥିଲେ ।
Answer:
କଳବ ଗାଁ

Question 21.
ବୈଷ୍ଣବ ଧର୍ମ ପ୍ରଚାରକ ଶ୍ରୀ ଚୈତନ୍ୟ ସମ୍ରାଟ ____________ ଙ୍କ ରାଜତ୍ଵ ସମୟରେ ପୁରୀ ଆସିଥିଲେ ।
Answer:
ପ୍ରତାପରୁଦ୍ରଦେବ

Question 22.
ଚୋଳମାନଙ୍କର ରାଜଧାନୀ ___________ ଥିଲେ ।
Answer:
କଳିଙ୍ଗ ନଗର

Question 23.
କପିଳେନ୍ଦ୍ରଦେବଙ୍କ ଜ୍ୟେଷ୍ଠ ପୁତ୍ରର ନାମ _____________ ଥିଲା ।
Answer:
ହମ୍ଭୀରଦେବ

Question 24.
କପିଳେନ୍ଦ୍ରଦେବ ଓଡ଼ିଶାରେ ______________ ବଂଶର ଶାସନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ ।
Answer:
ସୂର୍ଯ୍ୟବଂଶୀ

Question 25.
ଖାରବେଳଙ୍କ ବିଷୟରେ ଜାଣିବାପାଇଁ __________ ମୂଲ୍ୟ ଐତିହାସିକ ଉପାଦାନ ଅଟେ ।
Answer:
ହାତୀଗୁମ୍ଫା ଶିଳାଲିପି

Question 26.
ଶୈଳୋଦ୍ଭବର ଅର୍ଥ _______________ |
Answer:
ଶିଳା ବା ପର୍ବତରୁ ଜାତ

Question 27.
ଶୈଳୋଭାବ ରାଜବଂଶର ________________ ପ୍ରଥମ ରାଜଧାନୀ ଥିଲା ।
Answer:
ମହେନ୍ଦ୍ରଗିରି

Question 28.
ଶୈଳୋଦ୍ଭବ ରାଜବଂଶର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ରାଜା ________ ଥିଲେ ।
Answer:
ଧର୍ମରାଜ

Question 29.
ଭୌମକର ରାଜବଂଶର ରାଜତ୍ଵ ଓଡ଼ିଶାରେ ଖ୍ରୀ.ଅ. ______________ ରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ବୋଲି ଜଣାଯାଏ ।
Answer:
୭୩୬

Question 30.
ଭୌମକର ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ରାଜଧାନୀର ନାମ ___________ ଥିଲା ।
Answer:
ଗୃହଦେବ ପାଟକ

Question 31.
ସୋମବଂଶୀ ସମ୍ରାଟ ____________ ନିଜ ରାଜଦାନୀକୁ ସୁବର୍ଣ୍ଣପୁରରୁ ମହାନଦୀ କୂଳରେ ଥ‌ିବା ବିନୀତପୁରକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ କରିଥିଲେ ।
Answer:
ପ୍ରଥମ ଯଯାତି

Question 32.
___________ ପର୍ବତ ଉପରେ ଉଦ୍ୟୋଗ କେଶରୀ ୨୪ ଜଣ ଜୈନ ତୀର୍ଥଙ୍କର ଙ୍କର ମୂର୍ତ୍ତି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ ।
Answer:
କୁମାର

Class 7 Social Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ଗୁପ୍ତଯୁଗ : ନିରନ୍ତର ସୃଜନଶୀଳତାର ଏକ ନିଦର୍ଶନ

Question 33
_________ ଦିନ ଓଡ଼ିଶା ଏକ ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ପ୍ରଦେଶ ରୂପେ ଗଠିତ ହୋଇଥିଲା ।
Answer:
ଅପ୍ରେଲ୍ ୧, ୧୯୩୬

Question 34.
୧୯୩୦ ମସିହା ଡିସେମ୍ବର ମାସରେ କଟକଠାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଉତ୍କଳ ସମ୍ମିଳନୀର ପ୍ରଥମ ଖୋଲା ଅବେଶନରେ ___________ ପୌରାହିତ୍ୟ କରିଥିଲେ ।
Answer:
ମହାରାଜା କୃଷ୍ଣଚନ୍ଦ୍ର ଭଞ୍ଜ

Question 35.
ଓଡ଼ିଶାର ପ୍ରଥମ ରାଜ୍ୟପାଳ _________ ଥିଲେ ।
Answer:
ଜନ୍ ଅଷ୍ଟିନ୍ ହବାକ୍

Question 36.
_____________ ଓଡ଼ିଶାର ପ୍ରଥମ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଥିଲେ ।
Answer:
କୃଷ୍ଣଚନ୍ଦ୍ର ଗଜପତି ନାରାୟଣ ଦେଓ

Question 37.
ବିଚିତ୍ରାନନ୍ଦ ଦାସ __________ ଠାରେ ପ୍ରଥମ ଛାପାଖାନା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ ।
Answer:
କଟକ

Question 38.
_________ ମସିହାରେ ସମ୍ବଲପୁରକୁ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରୁ ଅଲଗା କରାଯାଇ ଓଡ଼ିଶା ଡିଭିଜନ ସହିତ ମିଶାଗଲା ।
Answer:
୧୯୦୫ ଜୁଲାଇ ୧୯

Question 39.
ବିହାର ଓଡ଼ିଶା ପ୍ରଦେଶ ଗଠନ __________ ମସିହାରେ ହୋଇଥିଲା ।
Answer:
ଅପ୍ରେଲ ୧, ୧୯୧୨

Question 40.
ସାଇମନ୍ କମିଶନ୍ ____________ ମସିହାରେ ଭାରତ ଆସିଥିଲା ।
Answer:
୧୯୨୮

Question 41.
ସବ୍ କମିଟି _____________ ଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଗଠିତ ହୋଇଥିଲା ।
Answer:
ସି.ଆର୍.ଅଟଲୀ

Question 42.
ଜଏଣ୍ଟ ପାଲ୍ୟାମେଣ୍ଟାରୀ କମିଟିର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ _________ ଥିଲେ ।
Answer:
ଲର୍ଡ଼ ଲିନ୍‌ଲିଥ୍

Question 43.
_________ ଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ୧୯୩୩ ମସିହାରେ ଓଡ଼ିଶା ପ୍ରଶାସନିକ କମିଟି ବା ହବାକ୍ କମିଟି ଗଠିତ ହୋଇଥିଲା ।
Answer:
ସାର୍ ଜନ୍ ଅଷ୍ଟିନ୍ ହବାକ୍

Question 44.
ଶୈଳବାଳା ମହାବିଦ୍ୟାଳୟର ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା __________ ଥିଲେ ।
Answer:
ମଧୁସୂଦନ ଦାସ

Question 45.
ଉତ୍କଳଗୌରବ ମଧୁସୂଦନ ଦାସଙ୍କର ମହାପ୍ରୟାଣ ____________ ଖ୍ରୀ.ଅ.ରେ ସତ୍ୟବାଦୀ
Answer:
୧୯୩୪

Question 46.
__________ ମସିହାରେ ଉତ୍କଳ ସଭା ଗଠିତ ହୋଇଥିଲା ।
Answer:
୧୮୮୨

Question 47.
ଉତ୍କଳ ବିଶ୍ଵବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ କଟକରେ ଭେଷଜ ମହାବିଦ୍ୟାଳୟର ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା _________ ଅଟନ୍ତି ।
Answer:
ମହାରାଜା କୃଷ୍ଣଚନ୍ଦ୍ର ଗଜପତି

Question 48.
ମହାରାଜା କୃଷ୍ଣଚନ୍ଦ୍ର ନାରାୟଣ ଦେଓଙ୍କର __________ ଖ୍ରୀ.ଅ.ରେ ଦେହାନ୍ତ ହୋଇଥିଲା ।
Answer:
୧୯୭୪

Question 49.
ଗୋପବନ୍ଧୁ ଦାସ ପୁରୀ ଜିଲ୍ଲାର __________ ଗ୍ରାମରେ ଜନ୍ମଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ।
Answer:
ସୁଆଣ୍ଡୋ

Question 50.
ଗୋପବନ୍ଧୁ ____________ ଖ୍ରୀ.ଅ.ରେ ବନବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ ।
Answer:
୧୯୦୯

Question 51.
ସମାଜ ଏକ ଦୈନିକ ସମ୍ବାଦପତ୍ର ଭାବେ __________ ଖ୍ରୀ.ଅ.ରେ ପ୍ରକାଶିତ ହେଲା ।
Answer:
୧୯୩୦

Question 52.
ଗୋପବନ୍ଧୁ ____________ ଖ୍ରୀ.ଅ.ରେ ବିହାର – ଓଡ଼ିଶା ବିଧାନସଭାକୁ ନିର୍ବାଚିତ ହୋଇଥିଲେ ।
Answer:
୧୯୧୭

Question 53.
୧୯୧୯ରେ କଟକରେ ____________ ସମ୍ମିଳନୀର ବାର୍ଷିକ ଅଧ୍ଶନରେ ଗୋପବନ୍ଧୁ ସଭାପତିତ୍ୱ କରିଥିଲେ ।
Answer:
ଉତ୍କଳ

Class 7 Social Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ଗୁପ୍ତଯୁଗ : ନିରନ୍ତର ସୃଜନଶୀଳତାର ଏକ ନିଦର୍ଶନ

Question 54.
ବିଚ୍ଛିନାଞ୍ଚଳ ଓଡ଼ିଆମାନଙ୍କୁ ଏକତ୍ରିତ କରିବାପାଇଁ _____________ ଖ୍ରୀ.ଅ.ରେ ମଧୁସୂଦନ ଦାସ ଉତ୍କଳ ସମ୍ମିଳନୀ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ ।
Answer:
୧୯୦୩

Question 55.
ମଧୁବାବୁଙ୍କୁ ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ଉତ୍କଳ ପ୍ରଦେଶ ଗଠନରେ ___________ ବିଶେଷ ସହାୟତା କରିଥିଲେ ।
Answer:
ମହାରାଜା କୃଷ୍ଣଚନ୍ଦ୍ର ନାରାୟଣ ଦେଓ

Question 56.
ମଧୁବାବୁଙ୍କର ____________ ଖ୍ରୀ.ଅ.ରେ ଦେହାନ୍ତ ହୋଇଥିଲା ।
Answer:
୧୯୩୪

Question 57.
କୃଷ୍ଣଚନ୍ଦ୍ର ଗଜପତି __________ ଗଠନ ଦାବୀ ନେଇ ସାଇମନ୍ କମିଶନ୍‌କୁ ଭେଟିଥିଲେ ।
Answer:
ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ଉତ୍କଳ ପ୍ରଦେଶ ଗଠନ

ସ୍ତମ୍ଭ ମିଳନ କର ।

Question 1.
ସ୍ତମ୍ଭ ସହିତ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭର ମିଳନ କର ।

‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭ
ପାଟଳୀପୁତ୍ର ବୁଦ୍ଧମୂର୍ତ୍ତି
ଚନ୍ଦ୍ରଗୁପ୍ତ ପ୍ରଥମ ମେଘଦୂତର ରଚୟିତା
ଅଜନ୍ତା ଗୁମ୍ଫା ଶିକ୍ଷାକେନ୍ଦ୍ର
କାଳିଦାସ ଗୁପ୍ତମାନଙ୍କ ରାଜଧାନୀ
ନାଳନ୍ଦା ଗୁପ୍ତ ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା

Answer:

‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭ
ପାଟଳୀପୁତ୍ର ଗୁପ୍ତମାନଙ୍କ ରାଜଧାନୀ
ଚନ୍ଦ୍ରଗୁପ୍ତ ପ୍ରଥମ ଗୁପ୍ତ ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା
ଅଜନ୍ତା ଗୁମ୍ଫା ବୁଦ୍ଧମୂର୍ତ୍ତି
କାଳିଦାସ ମେଘଦୂତର ରଚୟିତା
ନାଳନ୍ଦା ଶିକ୍ଷାକେନ୍ଦ୍ର

Question 2.

‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭ
ଚେଦୀ ରାଜବଂଶ ଗୃହଦେବପାଟକ୍ର
ଶୈଳୋଦ୍ଭବ ରାଜବଂଶ କେଶରୀ ରାଜବଂଶ
ଭୌମକର ରାଜବଂଶ ପୂର୍ବଗଙ୍ଗ
ସୋମବଂଶୀ ଧର୍ମରାଜ
ଗଙ୍ଗବଂଶ ଐର ଖାରବେଳ
ସୂର୍ଯ୍ୟବଂଶର ପ୍ରଥମ ଗଜପତି ବୈଷ୍ଣବ ଧର୍ମର ପ୍ରଚାରକ
ଚୈତନ୍ଯ କପିଳେନ୍ଦ୍ର ଦେବ

Answer:

‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭ
ଚେଦୀ ରାଜବଂଶ ଐର ଖାରବେଳ
ଶୈଳୋଦ୍ଭବ ରାଜବଂଶ ଧର୍ମରାଜ
ଭୌମକର ରାଜବଂଶ ଗୃହଦେବପାଟକ୍ର
ସୋମବଂଶୀ କେଶରୀ ରାଜବଂଶ
ଗଙ୍ଗବଂଶ ପୂର୍ବଗଙ୍ଗ
ସୂର୍ଯ୍ୟବଂଶର ପ୍ରଥମ ଗଜପତି କପିଳେନ୍ଦ୍ରଦେବ
ଚୈତନ୍ଯ ବୈଷ୍ଣବ ଧର୍ମର ପ୍ରଚାରକ

Question 3.

‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭ
ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ଓଡ଼ିଶା ପ୍ରଦେଶ ଗଠନ ୧୯୦୫ ଜୁଲାଇ ୧୯
ଓଡ଼ିଶା ସହିତ ସମ୍ବଲପୁରର ମିଶ୍ରଣ ୧୯୦୩
ଉତ୍କଳ ସମ୍ମିଳନୀ ୧୯୩୦
ଜଏଣ୍ଟ ପାଇଁମେଣ୍ଟାରୀ କମିଟି ୧୯୩୬ ଅପ୍ରେଲ ୧
୧୯୩୫ ଭାରତ ଶାସନ ଆଇନ ମଧୁସୂଦନ ଦାସ
ଉତ୍କଳ ଗୌରବ କୃଷ୍ଣଚନ୍ଦ୍ର ଗଜପତି ନାରାୟଣ ଦେବ
ଉତ୍କଳର ମଣି ଲର୍ଡ଼ଲିନ୍‌ଥ୍‌
କଟକରେ ଶ୍ରୀରାମ ଚନ୍ଦ୍ର ମେଡ଼ିକାଲ କଲେଜ୍‌ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଓଡ଼ିଶା ପ୍ରଦେଶ ଗଠନ
ପ୍ରଥମ ଗୋଲଟେବୁଲ ବୈଠକ ଗୋପବନ୍ଧୁ ଦାସ

Answer:

‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭ
ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଓଡ଼ିଶା ପ୍ରଦେଶ ଗଠନ ୧୯୩୬ ଅପ୍ରେଲ ୧
ଓଡ଼ିଶା ସହିତ ସମ୍ବଲପୁରର ମିଶ୍ରଣ ୧୯୦୫ ଜୁଲାଇ ୧୯
ଉତ୍କଳ ସମ୍ମିଳନୀ ୧୯୦୩
ଜଏଣ୍ଟ ପାର୍ଲାମେଣ୍ଟାରୀ କମିଟି ଇର୍ଡ଼ଲିନ୍‌ଥ୍
୧୯୩୫ ଭାରତ ଶାସନ ଆଇନ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଓଡ଼ିଶା ପ୍ରଦେଶ ଗଠନ
ଉତ୍କଳ ଗୌରବ ମଧୁସୂଦନ ଦାସ
ଉତ୍କଳର ମଣି ଗୋପବନ୍ଧୁ ଦାସ
କଟକରେ ଶ୍ରୀରାମ ଚନ୍ଦ୍ର ମେଡ଼ିକାଲ କଲେଜ୍‌ କୃଷ୍ଣଚନ୍ଦ୍ର ଗଜପତି ନାରାୟଣ ଦେବ
ପ୍ରଥମ ଗୋଲଟେବୁଲ ବୈଠକ ୧୯୩୦

ଅତିସଂକ୍ଷିପ୍ତ ଉତ୍ତରମୂଳକ ପ୍ରଶ୍ନୋତ୍ତର

Question 1.
ଫାହିୟାନ୍‌ଙ୍କ ବିବରଣୀରେ ଗୁପ୍ତଯୁଗରେ କେଉଁମାନଙ୍କୁ କଠୋର ବ୍ୟବହାର ପ୍ରଦର୍ଶନ କରାଯାଉଥିଲା ?
Answer:

  1. ହିୟାନ୍‌ ଙ୍କ ବିବରଣୀରେ ଗୁପ୍ତ ଯୁଗରେ ଚଣ୍ଡାଳମାନଙ୍କ ପ୍ରତି କଠୋର ବ୍ୟବହାର ପ୍ରଦର୍ଶନ କରାଯାଇଥିଲା ।
  2. ସେମାନଙ୍କୁ ଅସ୍ପୃଶ୍ୟ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିଲା ଏବଂ ସେମାନେ ସହରର ସୀମା ବାହାରେ ବସବାସ କରୁଥିଲେ ।

Class 7 Social Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ଗୁପ୍ତଯୁଗ : ନିରନ୍ତର ସୃଜନଶୀଳତାର ଏକ ନିଦର୍ଶନ

Question 2.
ଗୁପ୍ତଯୁଗରେ ଭାରତ କେଉଁ କେଉଁ ଅଞ୍ଚଳ ସହିତ ବାଣିଜ୍ୟ କାରବାରରେ ଲିପ୍ତ ଥିଲା ? ବାଣିଜ୍ୟ କାରବାରରେ ଭାରତର କେଉଁ କେଉଁ ପଦାର୍ଥ ରପ୍ତାନୀ ଦ୍ରବ୍ୟ ଥିଲା ?
Answer:

  1. ଗୁପ୍ତଯୁଗରେ ଭାରତ ଭୂମଧ୍ଯସାଗରୀୟ ଜଗତ, ଦକ୍ଷିଣ ପୂର୍ବ ଏସିଆ ଏବଂ ଚୀନ ସହିତ ବାଣିଜ୍ୟିକ ସମ୍ପର୍କ ରଖୁଥିଲା ।
  2. ବସ୍ତୁ, ମସଲା, ହାତୀଦାନ୍ତ ଏବଂ ରଥର ଆଦି ଭାରତର ବାଣିଜ୍ୟିକ ଦ୍ରବ୍ୟ ଥିଲା ।

Question 3.
ଓଡ଼ିଶାର ଘରେ ଘରେ ପଠାଣି ସାମନ୍ତ ନାମରେ କିଏ ପରିଚିତ ? ତାଙ୍କ ରଚିତ ପୁସ୍ତକର ନାମ କ’ଣ ?
Answer:

  1. ସାମନ୍ତ ଚନ୍ଦ୍ରଶେଖର ସିଂହ ହରିଚନ୍ଦନ ଓଡ଼ିଶାର ଘରେ ଘରେ ପଠାଣି ସାମନ୍ତ ନାମରେ ପରିଚିତ ।
  2. ତାଙ୍କ ରଚିତ ପୁସ୍ତକର ନାମ ‘ସିଦ୍ଧାନ୍ତ ଦର୍ପଣ’’ ।

Question 4.
ଗୁପ୍ତ ସାମ୍ରାଜ୍ୟରେ ରାଜସ୍ଵର ମୂଳଉତ୍ସ କ’ଣ ଥିଲା ? ଏତଦ୍‌ବ୍ୟତୀତ ଅନ୍ୟ କେଉଁଥରୁ ଗୁପ୍ତ ଶାସକମାନେ ରାଜସ୍ଵ ଗ୍ରହଣ କରୁଥିଲେ ?
Answer:

  1. ଗୁପ୍ତ ସାମ୍ରାଜ୍ୟରେ ରାଜସ୍ଵର ମୂଳ ଉତ୍ସ ଥିଲା ଭୂମିକର ।
  2. ଏତଦ୍‌ବ୍ୟତୀତ ଜରିମାନା, ଖଣିକର, ଜଳସେଚନ, ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ଆଦିରୁ ରାଜସ୍ୱ ଗୁପ୍ତ ଶାସକମାନେ ଗ୍ରହଣ କରୁଥିଲେ ।

Question 5.
ପଲ୍ଲବମାନେ କେଉଁ ଦେବତାଙ୍କର ଉପାସକ ଥିଲେ ? ସେମାନଙ୍କୁ କେଉଁଥିପାଇଁ ଶ୍ରେୟ ଦିଆଯାଇଥାଏ ।
Answer:

  1. ପଲ୍ଲବମାନେ ଦେବତା ଶିବଙ୍କର ଉପାସକ ଥିଲେ ।
  2. ସେମାନଙ୍କୁ ଭବ୍ୟ ମନ୍ଦିର ଏବଂ ପଥର କଟା ଗୁମ୍ଫା ନିର୍ମାଣ କରିବାର ଶ୍ରେୟ ଦିଆଯାଇଥାଏ ।

Question 6.
ପଲ୍ଲବମାନଙ୍କ ରାଜଧାନୀର ନାମ କ’ଣ ଥିଲା ? ଏହାକୁ କ’ଣ କୁହାଯାଇଥିଲା ?
Answer:

  1. ପଲ୍ଲବମାନଙ୍କ ରାଜଧାନୀର ନାମ କାଞ୍ଚୁପୁରମ୍ ଥିଲା ।
  2. ସେମାନଙ୍କୁ ଭବ୍ୟ ମନ୍ଦିର ଏବଂ ପଥରକଟା ଗୁମ୍ଫା ନିର୍ମାଣ କରିବାର ଶ୍ରେୟ ଦିଆଯାଇଥାଏ ।

Question 7.
ଖାରବେଳ କେଉଁ ବଂଶର ରାଜା ଥିଲେ ? ସେ ତାଙ୍କର ରାଜତ୍ଵର ବିବରଣୀ କେଉଁଠାରେ ଖୋଦିତ କରିଥିଲେ ?
Answer:

  1. ଖାରବେଳ ଚେଦୀ ବଂଶର ରାଜା ଥିଲେ ।
  2. ସେ ତାଙ୍କରର ରାଜତ୍ଵର ବିବରଣୀ ହାତୀଗୁମ୍ଫା ଶିଳାଲେଖରେ ଖୋଦିତ କରିଛନ୍ତି ।

Question 8.
ଓଡ଼ିଶାରେ ଶୈଳୋଭକମାନଙ୍କ ରାଜତ୍ଵ କେଉଁ ଶତାବ୍ଦୀରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ? ସେମାନେ ଓଡ଼ିଶାର କେଉଁ ଅଞ୍ଚଳରେ ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ ?
Answer:

  1. ଓଡ଼ିଶାରେ ଶୈଳୋଦ୍ଭବମାନଙ୍କ ରାଜତ୍ଵ ଖ୍ରୀଷ୍ଟାବ୍ଦ ସପ୍ତମ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ।
  2. ଉତ୍ତରର ମହାନଦୀଠାରୁ ଆରମ୍ଭକରି ଦକ୍ଷିଣରେ ମହେନ୍ଦ୍ରଗିରି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମୂଦ୍ର ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ଶୈଳୋଦ୍ଭବମାନେ ସେମାନଙ୍କର ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ ।

Question 9.
ଭୌମକର ରାଜବଂଶଙ୍କ ଶାସନ ଓଡ଼ିଶାରେ କେତେ ଖ୍ରୀ.ଅ.ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ? ଏମାନଙ୍କର ରାଜଧାନୀର ନାମ କ’ଣ ଥିଲା ?
Answer:

  1. ଭୌମକର ରାଜବଂଶଙ୍କ ଶାସନ ଓଡ଼ିଶାରେ ୭୩୬ ଖ୍ରୀଷ୍ଟାବ୍ଦରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବାର ଜଣାଯାଏ ।
  2. ଏମାନଙ୍କର ରାଜଧାନୀର ନାମ ଥିଲା ଗୁହେଶ୍ଵର ପାଟଳ ।

Question 10.
ଶ୍ରୀ ଜଗନ୍ନାଥ ମନ୍ଦିରର ନିର୍ମାତା କିଏ ? ସେ ନିଜର ରାଜଧାନୀ କେଉଁଠାରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ ?
Answer:

  1. ଶ୍ରୀ ଜଗନ୍ନାଥ ମନ୍ଦିରର ନିର୍ମାତା ଗଙ୍ଗ ସର୍ମାଟ ଚୋଡ଼ଗଙ୍ଗଦେବ ଅଟନ୍ତି ।
  2. ସେ ନିଜର ରାଜଧାନୀ କଟକଠାରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ ।

Question 11.
ଗୁପ୍ତରାଜାମାନଙ୍କର ଉପାଧ୍ୟଗୁଡ଼ିକ କ’ଣ ଥିଲା ? ଏହା କ’ଣ ପ୍ରତିପାଦିତ କରୁଥିଲା ?
Answer:
(i) ଅଭିଲେଖ ଏବଂ ମୁଦ୍ରା ଗୁପ୍ତଶାସକମାନଙ୍କ ଦ୍ଵାରା ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ‘‘ମହାରାଜାଧୁରାଜ’’, ‘ସମ୍ରାଟ’’ ଏବଂ ଚକ୍ରବର୍ତ୍ତୀ ଭଳି ଉପାଧ୍ଵଗୁଡ଼ିକ ବିଷୟରେ ମୂଲ୍ୟବାନ ଅନ୍ତଦୃଷ୍ଟି ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ ।

(ii) ଏହି ଉପାଧ୍ଵଗୁଡ଼ିକ ସର୍ବୋଚ୍ଚ କର୍ତ୍ତୃତ୍ଵ ଉପରେ ନିଜର ଦାବି ପ୍ରତିଫଳନ କରିଥିଲା ଏବଂ ‘ରାଜନ’ ଓ ‘ମହାରାଜା’ ଭଳି ସରଳ ଉପାଧ୍ ଧାରଣ କରୁଥିବା ପୂର୍ବ ରାଜାମାନଙ୍କ ତୁଳନାରେ ସେମାନଙ୍କର ଶ୍ରେଷ୍ଠତ୍ୱକୁ ପ୍ରତିପାଦନ କରୁଥିଲା ।

Question 12.
ପ୍ରଭାବତୀ ଗୁପ୍ତ କିଏ ? ସେ କେଉଁ ରାଜ୍ୟର ରାଜାଙ୍କୁ ବିବାହ କରିଥିଲେ ?
Answer:

  1. ଦ୍ଵିତୀୟ ଚନ୍ଦ୍ରଗୁପ୍ତଙ୍କ କନ୍ୟା ପ୍ରଭାବତୀ ଗୁପ୍ତ ଥୁଲେ ।
  2. ସେ ଭକତଙ୍କ ରାଜ୍ୟର ଜଣେ ରାଜକୁମାରଙ୍କୁ ବିବାହ କରିଥିଲେ ।

Question 13.
ଆହ୍ଲାବାଦ ସ୍ତମ୍ଭଲେଖକୁ କିଏ ରଚନା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହାକୁ କାହିଁକି ପ୍ରଶସ୍ତି କୁହାଯାଏ ?
Answer:

  1. ଆହ୍ଲାବାଦ ସ୍ତମ୍ଭଲେଖକୁ ସମୁଦ୍ରଗୁପ୍ତଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀ ହରିଶେଣ ରଚନା କରିଥିଲେ ।
  2.  ଏହି ସ୍ତମ୍ଭଲେଖରେ ଗୁପ୍ତବଂଶର ରାଜା ସମୂଦ୍ରଗୁପ୍ତଙ୍କ ପ୍ରଶସ୍ତି ଗାନ କରାଯାଇଥିଲା ।

Question 14.
ସମୁଦ୍ରଗୁପ୍ତଙ୍କ ସଙ୍ଗୀତ ପ୍ରତି ଅନୁରାଗ ଥୁଲା, ଏହା କିପରି ଜଣାପଡ଼େ ?
Answer:

  1. ସମୁଦ୍ରଗୁପ୍ତଙ୍କ ପ୍ରଚଳିତ ଏକ ମୂଦ୍ରାର ଗୋଟିଏ ପାର୍ଶ୍ଵରେ ଖୋଦିତ ବୀଣା ସଦୃଶ ଏକ ବାଦ୍ୟଯନ୍ତ୍ର ସେ ବଜାଉଥ‌ିବାର ଚିତ୍ର ଦେଖିବାକୁ ମିଳେ ।
  2. ଯାହାକି ସମ୍ରାଟ ସମୂଦ୍ରଗୁପ୍ତ ସଙ୍ଗୀତାନୁରାଗୀ ଥିବାର ପ୍ରମାଣ ଦେଇଥାଏ । ଏତଦ୍‌ବ୍ୟତୀତ ସମୁଦ୍ରଗୁପ୍ତ କବିରାଜ ଉପାଧ୍ ମଧ୍ୟ ଧାରଣ କରିଥିଲେ ।

Question 15.
କେଉଁ ସମ୍ରାଟଙ୍କ ରାଜତ୍ଵ ସମୟରେ ଚୈତନ୍ୟ କେବେ ଓଡ଼ିଶା ଆସିଥିଲେ । ସେ କେଉଁ ଧର୍ମର ପ୍ରଚାର କରିଥିଲେ ?
Answer:

  1. ସମ୍ରାଟ ପ୍ରତାପରୁଦ୍ରଦେବଙ୍କ ରାଜତ୍ଵ ସମୟରେ ଚୈତନ୍ୟ ୧୫୧୦ ଖ୍ରୀ.ଅ.ରେ ଓଡ଼ିଶା ଆସିଥିଲେ ।
  2. ସେ ବୈଷ୍ଣବ ଧର୍ମର ପ୍ରଚାର କରିଥିଲେ ।

Question 16.
ଓଡ଼ିଶାରେ ପ୍ରଥମ ଛାପାଖାନା ବା ପ୍ରିଣ୍ଟିଂପ୍ରେସ୍ କିଏ ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ ? ଏହାର ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ କେଉଁ ଆନ୍ଦୋଳନର ସୂତ୍ରପାତ ହୋଇଥିଲା ?
Answer:

  1. ଓଡ଼ିଶାରେ ପ୍ରଥମ ଛାପାଖାନା ବା ପ୍ରିଣ୍ଟିଂପ୍ରେସ୍ ବିଚିତ୍ରାନନ୍ଦ ଦାସ ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ ।
  2. ପରବର୍ତୀ ସମୟରେ ଓଡ଼ିଶାରେ ଭାଷା ଆନ୍ଦୋଳନର ସୂତ୍ରପାତ ହୋଇଥିଲା ।

Class 7 Social Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ଗୁପ୍ତଯୁଗ : ନିରନ୍ତର ସୃଜନଶୀଳତାର ଏକ ନିଦର୍ଶନ

Question 17.
ଇଂରେଜ ସରକାର ଓଡ଼ିଆ ଭାଷାଭାଷୀ ଅଞ୍ଚଳର ଏକତ୍ରୀକରଣ ପାଇଁ କେତେ ସ୍ଵୀକୃତୀ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ ? କେବେ ସମ୍ବଲପୁରକୁ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରୁ ଅଲଗା କରାଯାଇ ଓଡ଼ିଶା ଡିଭିଜନ ସହିତ ରଖାଗଲା ?
Answer:

  1. ଇଂରେଜ ସରକାର ଓଡ଼ିଆ ଭାଷାଭାଷୀ ଅଞ୍ଚଳର ଏକତ୍ରୀକରଣ ପାଇଁ ୩ ଡିସେମ୍ବର ୧୯୦୩ ମସିହାରେ ସ୍ୱୀକୃତୀ ପ୍ରଦାନ କଲେ ।
  2. ଫଳରେ ୧୯ ଜୁଲାଇ ୧୯୦୫ ମସିହାରେ ସମ୍ବଲପୁରକୁ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରୁ ଅଲଗା କରାଯାଇ ଓଡ଼ିଶା ଡିଭିଜନ ସହିତ ରଖାଗଲା ।

Question 18.
କିଏ କେବେ ଉତ୍କଳ ସମ୍ମିଳନୀ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ ?
Answer:
ମଧୁସୂଦନ ଦାସ ୧୯୦୩ ଖ୍ରୀ.ଅ.ରେ ଉତ୍କଳ ସମ୍ମିଳନୀ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ ।

Question 19.
ସାଇମନ୍ କମିଶନ୍‌ର ରିପୋର୍ଟ କେବେ ପ୍ରକାଶ ପାଇଥିଲା ? ଏଥରେ କ’ଣ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଥିଲା ?
Answer:

  1. ସାଇମନ୍ କମିଶନ୍‌ର ରିପୋର୍ଟ ୨୭ ମେ ୧୯୩୦ରେ ପ୍ରକାଶ ପାଇଥିଲା ।
    ଏଥୁରେ ଓଡ଼ିଶାକୁ ଏକ ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ପ୍ରଦେଶ ରୂପେ ଗଠନ କରିବାପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଥିଲା ।

Question 20.
ଅଲୀ ସବ୍ କମିଟି କେଉଁ ଅଞ୍ଚଳକୁ ନେଇ ଓଡ଼ିଶା ପ୍ରଦେଶ ଗଠନ ପାଇଁ ସୁପାରିଶ କରିଥିଲେ ?
Answer:
ଅଟ୍‌ ସବ୍ କମିଟି ଓଡ଼ିଶା ଡିଭିଜନର ଅନୁଗୁଳ, ବଙ୍ଗର ମେଦିନିପୁର, ମାନ୍ଦ୍ରାଜ୍ ପ୍ରେସିଡ଼େନ୍‌ସିର ଗଞ୍ଜାମ ଅଞ୍ଚଳ ଓ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ସରକାରଙ୍କ ଅଧୀନସ୍ଥ ଖଡ଼ିଆଳ ଆଦି ଅଞ୍ଚଳକୁ ନେଇ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଓଡ଼ିଶା ପ୍ରଦେଶ ଗଠନ ପାଇଁ ଦାବୀ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ ।

Question 21.
ପ୍ରସ୍ତାବ କ’ଣ ?
Answer:
(i) ଯେଉଁ ଓଡ଼ିଆ ଭାଷାଭାଷୀ ବିଚ୍ଛିନ୍ନାଞ୍ଚଳ ବଙ୍ଗ, ମାନ୍ଦ୍ରାଜ ଏବଂ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ରହିଛି ସେସବୁ ଅଞ୍ଚଳକୁ ବିହାର-ଓଡ଼ିଶା ଡିଭିଜନରେ ମିଶାଇଦେବା ଆବଶ୍ୟକ ବୋଲି ୧୯୨୦ ମସିହାରେ ସଚ୍ଚିଦାନନ୍ଦ ସିହା ଉତ୍କଳ ସମ୍ମିଳନୀ ଅନୁରୋଧ କ୍ରମେ କାଉନ୍ସିଲରେ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଲେ ।

(ii) ସିନ୍ହାଙ୍କର ଏହି ପ୍ରସ୍ତାବକୁ କନିକା ରାଜା ରାଜେନ୍ଦ୍ର ନାରାୟଣ ଭଞ୍ଜଦେଓ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ସମର୍ଥନ କରିଥିଲେ ।

Question 22.
ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ଓଡ଼ିଶା ପ୍ରଦେଶରେ କେତୋଟି ଜିଲ୍ଲା ସ୍ଥାନ ପାଇଥିଲା ଓ କ’ଣ କ’ଣ ?
Answer:

  1. ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଓଡ଼ିଶା ପ୍ରଦେଶରେ ୬ଟି ଜିଲ୍ଲା ସ୍ଥାନ ପାଇଥିଲା ।
  2. ସେଗୁଡ଼ିକ ହେଲା, କଟକ, ପୁରୀ, ବାଲେଶ୍ଵର, ସମ୍ବଲପୁର, ଗଞ୍ଜାମ ଏବଂ କୋରାପୁଟ ।

Question 23.
ମଧୁସୂଦନ ଦାସ କେତେ ଖ୍ରୀ.ଅ.ରେ ଓ କେଉଁଠି ଜନ୍ମଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ? ତାଙ୍କ ପିତା, ମାତାଙ୍କ ନାମ କ’ଣ ଥିଲା ?
Answer:

  1. ମଧୁସୂଦନ ଦାସ ୧୮୪୮ ଖ୍ରୀ.ଅ.ରେ କଟକର ସତ୍ୟଭାମାପୁର ଗ୍ରାମରେ ଜନ୍ମଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ।
  2. ତାଙ୍କ ପିତାଙ୍କ ନାମ ପାର୍ବତୀ ଦେବୀ ଥିଲା ।

Question 24.
କେଉଁ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପ୍ରଚେଷ୍ଟାରେ ଉତ୍କଳ ବିଶ୍ଵବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା । ସେ କେବେ ମୃତ୍ୟୁବରଣ କରିଥିଲେ ?
Answer:

  1. ମହାରାଜା କୃଷ୍ଣଚନ୍ଦ୍ର ଗଜପତି ନାରାୟଣ ଦେବଙ୍କ ପ୍ରଚେଷ୍ଟାରେ ଉତ୍କଳ ବିଶ୍ଵବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା ।
  2. ସେ ୧୯୭୪ ମସିହା ମେ ୨୫ ତାରିଖ ଦିନ ମୃତ୍ୟୁବରଣ କରିଥିଲେ ।

Question 25.
ଗୋପବନ୍ଧୁ ଦାସ କେବେ କେଉଁଠାରେ ଜନ୍ମଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ? ତାଙ୍କ ପିତାମାତାଙ୍କ ନାମ କ’ଣ ଥିଲା ?
Answer:

  1. ୧୮୭୭ ମସିହା ଅକ୍ଟୋବର ୯ ତାରିଖରେ ପୁରୀ ଜିଲ୍ଲାର ସୁଆଣ୍ଡୋ ଗ୍ରାମରେ ଗୋପବନ୍ଧୁ ଦାସ ଜନ୍ମଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ।
  2. ତାଙ୍କ ପିତାଙ୍କ ନାମ ଥିଲା ଦୈତାରୀ ଦାସ ଏବଂ ମାତାଙ୍କ ନାମ ଥିଲା ସ୍ଵର୍ଣ୍ଣମୟୀ ଦେବୀ ।

Question 26.
ଆଧୁନିକ ଓଡ଼ିଶାର ପଞ୍ଚସଖା କେଉଁମାନଙ୍କୁ କୁହାଯାଏ ?
Answer:
ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ହରିହର ଦାସ, ଗୋପବନ୍ଧୁ ଦାସ, ପଣ୍ଡିତ ନୀଳକଣ୍ଠ ଦାସ, ପଣ୍ଡିତ ଗୋଦାବରୀଶ ମିଶ୍ର ଏବଂ ପଣ୍ଡିତ କୃପାସିନ୍ଧୁ ମିଶ୍ରଙ୍କୁ ଆଧୁନିକ ଓଡ଼ିଶାର ପଞ୍ଚସଖା ବୋଲି କୁହାଯାଏ ।

Question 27.
ୟଙ୍ଗ ଉତ୍କଳ ଆସୋସିଏସନ୍‌ର ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା କିଏ ? ସେ କେବେ ଏହାକୁ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ ?
Answer:

  1. ୟଙ୍ଗ ଉତ୍କଳ ଆସୋସିଏସନ୍‌ର ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା ଉତ୍କଳମଣି ଗୋପବନ୍ଧୁ ଦାସ ।
  2. ସେ ୧୯୦୭ ଖ୍ରୀ.ଅ.ରେ ଏହି ସଂଘର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ ।

Question 28.
ଗୋପବନ୍ଧୁଙ୍କୁ କିଏ ଉତ୍କଳମଣି ଆଖ୍ୟା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ ? ସେ କେବେ ହିନ୍ଦୁ ମହାସଭାର ଶାଖା କାର୍ଯ୍ୟାଳୟର ପ୍ରଧାନ ଦାୟିତ୍ଵ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ?
Answer:

  1. ଗୋପବନ୍ଧୁ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରଫୁଲ୍ଲ ଚନ୍ଦ୍ର ରାୟ ଉତ୍କଳମଣି ଆଖ୍ୟା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ ।
  2. ସେ ୧୯୨୭ ମସିହାରେ ହିନ୍ଦୁ ମହାସଭା ଶାଖା କାର୍ଯ୍ୟାଳୟର` ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଦାୟିତ୍ଵ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ।

Question 29.
ବିହାର-ଓଡ଼ିଶାର ବିଧାନସଭାକୁ କେବେ ଗୋପବନ୍ଧୁ ଦାସ ନିର୍ବାଚିତ ହୋଇଥିଲେ ? ସେ କାହାଙ୍କ ଅନୁରୋଧ କ୍ରମେ କଟକଠାରେ ଲୋକସେବକ ମଣ୍ଡଳର ଏକ ଶାଖା ଖୋଲିଥିଲେ ?
Answer:

  1. ବିହାର- ଓଡ଼ିଶାର ବିଦାନସଭାକୁ ୧୯୧୭ ମସିହାରେ ଗୋପବନ୍ଧୁ ଦାସ ନିର୍ବାଚିତ ହୋଇଥିଲେ ।
  2. ୧ସେ ଲାହା ଲଜପତ୍ ରାୟଙ୍କ ଅନୁରୋଧ କ୍ରମେ କଟକଠାରେ ଲୋକ ସେବକ ମଣ୍ଡଳର ଏକ ଶାଖା ଖୋଲିଥିଲେ ।

ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ଉତ୍ତରମୂଳକ ପ୍ରଶ୍ନୋତ୍ତର

Question 1.
ପାହିୟାନ୍ କିଏ ? ସେ କେବେ ଭାରତକୁ ଆସିଥିଲେ ? ତାଙ୍କ ଭାରତ ଭ୍ରମଣର ମୁଖ୍ୟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ କ’ଣ ଥିଲା ?
Answer:
(i) ଫାହିୟାନ୍ ଜଣେ ଚୀନ ପରିବ୍ରାଜକ ଥିଲେ ।
(ii) ସେ ଖ୍ରୀଷ୍ଟୀୟ ପଞ୍ଚମ ଶତାବ୍ଦୀର ଆରମ୍ଭରେ ଭାରତ ଭ୍ରମଣରେ ଆସିଥିଲେ ।
(iii) ଫାହିୟାନ୍‌ଙ୍କର ଭାରତ ଭ୍ରମଣର ମୁଖ୍ୟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଥିଲା – ପବିତ୍ର ବୌଦ୍ଧସ୍ଥଳ ପରିଦର୍ଶନ, ପ୍ରଖ୍ୟାତ ଭାରତୀୟ ପଣ୍ଡିତମାନଙ୍କଠାରୁ ଶିକ୍ଷା ଗ୍ରହଣ ଏବଂ ବୌଦ୍ଧ ଗ୍ରନ୍ଥର ପାଣ୍ଡୁଲିପି ସଂଗ୍ରହ କରି ସେଗୁଡ଼ିକୁ ନିଜ ଦେଶ ଚୀନକୁ ନେଇଯିବା ।

Question 2.
ଗୁପ୍ତ ଯୁଗରେ ବିଜ୍ଞାନର ବିକାଶ କିପରି ହୋଇଥିଲା ?
Answer:
(i) ଗୁପ୍ତ ଯୁଗରେ ଗଣିତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦଶମିକ ପଦ୍ଧତି, ଶୂନ୍ୟର ପ୍ରଚଳନ ଆଦି ଗୁପ୍ତଯୁଗର ଅଦ୍ଭୁଦାନ ଅଟେ ।
(ii) ବିଖ୍ୟାତ ଗଣିତ ବିଶାରଦ ଆର୍ଯ୍ୟଭଟ୍ଟ ଗଣିତ ଓ ଜ୍ୟୋତିର୍ବିଜ୍ଞାନରେ ପାରଙ୍ଗମ ଥିଲେ । ସେ ଆର୍ଯ୍ୟଭଟ୍ଟୟମ୍ ପୁସ୍ତକ ରଚନା କରିଥିଲେ ।

(iii) ଆଉଜଣେ ଜ୍ୟୋର୍ତିବିଜ୍ଞାନୀ ବରାହମିହିର ବୃହତ୍ ସଂହିତା ରଚନା କରିଥିଲେ । ସେଥ‌ିରେ ସେ ଜ୍ୟୋତିର୍ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଜ୍ୟୋତିଷରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ପାଣିପାଗର ପୂର୍ବାନୁମାନ, ସ୍ଥାପତ୍ୟ, ନଗର ପରିକଳ୍ପନା ଏବଂ କୃଷିକାର୍ଯ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଭିନ୍ନ ବିଷୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଥିଲା ।

Question 3.
ମେହେରୌଲୀ ଲୌହ ସ୍ତମ୍ଭର ନିର୍ମାତା କିଏ ? ଏହା କେଉଁଠାରେ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା ? ଏଥିରେ ଥ‌ିବା ଲିପିଗୁଡ଼ିକ କ’ଣ ଦର୍ଶାଉଥିଲା ?
Answer:

  1. ମେହେରୌଲୀ ଲୌହ ସ୍ତମ୍ଭର ନିର୍ମାତା ଗୁପ୍ତ ରାଜବଂଶର ତୃତୀୟ ଶାସକ ଦ୍ଵିତୀୟ ଚନ୍ଦ୍ରଗୁପ୍ତ ଅଟନ୍ତି ।
  2. ସମ୍ଭବତଃ ଏହି ସ୍ତମ୍ଭ ପ୍ରଥମେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଉଦୟଗିରି ଗୁମ୍ଫା ସମ୍ମୁଖରେ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ କିଛି ଶତାବ୍ଦୀପରେ ଏହାକୁ ଦିଲ୍ଲୀକୁ ଅଣାଯାଇଥିଲା ।
  3. ଏହି ସ୍ତମ୍ଭଟି ଭଗବାନ୍ ବିଷ୍ଣୁଙ୍କୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଏଥ‌ିରେ ଥିବା ଲିପିଗୁଡ଼ିକ ରାଜାଙ୍କ ସଫଳତାକୁ ଦର୍ଶାଉଥିଲା ।

Question 4.
ଉତ୍କଳ ସମ୍ମିଳନୀର ପ୍ରଥମ ଅଧୁବେଶନ କେଉଁଠାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା ? ଏଥରେ କିଏ ସଭାପତିତ୍ୱ କରିଥିଲେ ଏବଂ କେଉଁମାନେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ ?
Answer:

  1. ଉତ୍କଳ ସମ୍ମିଳନୀର ପ୍ରଥମ ଅଧ‌ିବେଶନ କଟକଠାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା ।
  2. ଏଥୁରେ ମୟୂରଭଞ୍ଜର ମହାରାଜା ଶ୍ରୀରାମଚନ୍ଦ୍ର ଭଞ୍ଜଦେଓ ସଭାପତିତ୍ୱ କରିଥିଲେ ।
  3. ପ୍ରାୟ ତିରିଶ ଜଣ ଦେଶୀୟ ରାଜା, ଜମିଦାର ଓ ବହୁ ପ୍ରତିନିଧୂ ଏଠାରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ ।

Question 5.
କୃଷ୍ଣଚନ୍ଦ୍ର ଗଜପତି ନାରାୟଣ ଦେବ କେବେ କେଉଁଠାରେ ଜନ୍ମଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ? ତାଙ୍କ ପିତାମାତାଙ୍କ ନାମ କ’ଣ ଥିଲା ? ସେ କେଉଁ ଉପାଧ୍ ଧାରଣ କରିଥିଲେ ?
Answer:

  1. କୃଷ୍ଣଚନ୍ଦ୍ର ଗଜପତି ନାରାୟଣ ଦେବ ୧୮୯୨ ମସିହା ମେ ୨୬ ତାରିଖରେ ପାରଳାଖେମୁଣ୍ଡି ରାଜପ୍ରାସାଦରେ ଜନ୍ମଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ।
  2. ତାଙ୍କ ପିତାଙ୍କ ନାମ ଥିଲା ଗଜପତି ନାରାୟଣ ଦେବ ଏବଂ ମାତାଙ୍କ ନାମ ଥିଲା ବିଷ୍ଣୁପ୍ରିୟା ଦେବୀ ।
  3. ସେ ବୀରଶ୍ରୀ ବିରାଧବୀରବର ଶ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶ୍ରୀ କ୍ଷେତ୍ରପତି ଶ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶ୍ରୀ କୃଷ୍ଣଚନ୍ଦ୍ର ନାରାୟଣ ଦେବ ଉପାଧ୍ ଧାରଣ କରିଥିଲେ ।

Question 6.
ଗୁପ୍ତ ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ସମୟରେ ବାଣିଜ୍ୟ ବ୍ୟବସାୟର ଭୂମିକା କ’ଣ ଥିଲା ?
Answer:

  1. ଗୁପ୍ତ ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ଉଭୟ ଅନ୍ତର୍ଦେଶୀୟ ଏବଂ ବର୍ହିବାଣିଜ୍ୟ ଉପରେ ତିଷ୍ଠି ରହିଥିଲା । ବିଭିନ୍ନ ଦ୍ରବ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଯଥା- ମସଲା, କପଡ଼ା ଏବଂ ମୂଲ୍ୟବାନ ପଥର ସବୁ ଚୀନ୍, ଶ୍ରୀଲଙ୍କା, ଦକ୍ଷିଣପୂର୍ବ ଏସିଆ ସହିତ ଗୁପ୍ତ ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ସହିତ ବାଣିଜ୍ୟିକ କାରବାର ରହିଥିଲା ।
  2. ଯାହା ଫଳରେ ଗୁପ୍ତଯୁଗର ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିତି ସୁଦୃଢ଼ ହେବା ସହିତ ସହର, ନଗରମାନ ଗଢ଼ି ଉଠିଥିଲା ।
  3. ବାଣିଜ୍ୟ ଓ କାରବାରରେ ସ୍ଵର୍ଣ୍ଣମୁଦ୍ରା ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଥିଲା ଏବଂ କାରିଗରୀ ହସ୍ତଶିଳ୍ପକୁ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦିଆଯାଉଥିଲା । ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ସମୃଦ୍ଧିରେ ବଣିକମାନଙ୍କର ଭୂମିକା ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଥିଲା ।

Question 7.
ଭାରତୀୟ କଳା କାରୁକାର୍ଯ୍ୟରେ ଗୁପ୍ତଯୁଗର ଅବଦାନ ବୁଝାଇ ଲେଖ ।
Answer:
(i) ଗୁପ୍ତଯୁଗ ତା’ର କଳା ସଂସ୍କୃତି ପାଇଁ ପ୍ରସିଦ୍ଧି ଲାଭ କରିଥିଲା । ମହାବଳୀପୁରମ୍ବର ମନ୍ଦିର ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ଦେବାଦେବୀଙ୍କର ଭାସ୍କର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଅଜନ୍ତା ଗୁମ୍ଫାଗୁଡ଼ିକ ଏହାର ମୁଖ୍ୟ ଉଦାହରଣ ଅଟେ ।

(ii) ଗୁପ୍ତ ଯୁଗରେ ମନ୍ଦିର କାରୁକାର୍ଯ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲା । ଅତ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଭାବ ଶିଳାଲେଖ ଖୋଦନ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ପୌରାଣିକ ଘଟଣାଗୁଡ଼ିକୁ ବର୍ଣ୍ଣନା କରାଯାଇଥିଲା । ଏସବୁରେ ଧର୍ମୟ ଉକ୍ତି ଏବଂ କଳାକୃତିର ଉତ୍କୃଷ୍ଟତାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରାଯାଇଥିଲା ।

Question 8.
ଗୁପ୍ତ ଯୁଗରେ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଉପରେ କି ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିଥିଲା ?
Answer:
(i) ଗୁପ୍ତଯୁଗରେ ଗଣିତ, ଜ୍ୟୋତିର୍ବିଜ୍ଞାନ, ଜ୍ୟୋତିଷ ଶାସ୍ତ୍ର, ଭେଷଜ ବିଜ୍ଞାନ ଇତ୍ୟାଦି ଉପରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉନ୍ନତି ଘଟିଥିଲା ।

(ii) ଆର୍ଯ୍ୟଭଟ୍ଟଙ୍କର ଶୂନ ସଂଖ୍ୟାର ଆବିଷ୍କାର ଓ ପ୍ରୟୋଗ, ଜ୍ୟାମିତିରେ ପାଇ (π) ର ବ୍ୟବହାର ଏବଂ ପୃଥ‌ିବୀର ଘୂର୍ଶନ ତଥା ଆବିଷ୍କାର ଇତ୍ୟାଦି ଗଣିତ ଏବଂ ବିଜ୍ଞାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୈପ୍ଳବିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଥିଲା ।

(iii) ଗୁପ୍ତ ଯୁଗର ବିଦ୍ଵାନମାନେ ଦୃଷ୍ଟିଶକ୍ତି, ଶଲ୍ୟ ଚିକିତ୍ସା ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ଭେଷଜ ବିଜ୍ଞାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଦାନ କରିଥିଲେ । ସବୁ ଅବଦାନର ଫଳାଫଳ ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଖୁବାକୁ ମିଳିଥାଏ ।

Question 9.
ପ୍ରୟାଗ ପ୍ରଶସ୍ତିରେ ଉଲ୍ଲିଖତ ଥ‌ିବା ସମୁଦ୍ରଗୁପ୍ତଙ୍କର କୃତିତ୍ତ୍ଵ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କର ।
Answer:
(i) ପ୍ରୟାଗରାଜଠାରେ ଥିବା ପ୍ରୟାଗ ପ୍ରଶସ୍ତିରେ ଦ୍ଵିତୀୟ ଚନ୍ଦ୍ରଗୁପ୍ତଙ୍କ ପିତା ସମୁଦ୍ରଗୁପ୍ତଙ୍କ ସଫଳତାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରାଯାଇଛି । ଉକ୍ତ ପ୍ରଶସ୍ତିର ଲେଖକ ରାଜକବି ହରିସେନଙ୍କ ଅନୁସାରେ ରାଜାଙ୍କ ଅଭିଳାଷ ଥୁଲା ଯେ ‘ଧରଣୀବନ୍ଧ’ ବା ପୃଥିବୀକୁ ଏକଭୂତ କରିବା । ଏଥିପାଇଁ ସେ ଯୁଦ୍ଧ କରି ଅନେକ ରାଜାଙ୍କୁ ପରାସ୍ତ କରିଥିଲେ ।

(ii) ଅନେକ ରାଜା ତାଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ରାଜ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କଲେ ଏବଂ ତାଙ୍କ ବଶ୍ୟତା ସ୍ୱୀକାର କଲେ । ଅନେକ ପରାଜିତ ରାଜା ନିଜର ରାଜ୍ୟ ଫେରିପାଇ ପୁନଃସ୍ଥାପିତ ହେଲେ ଏବଂ ସମୁଦ୍ରଗୁପ୍ତଙ୍କୁ କର ଦେବା ସହ ନିଜର ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ । ଅନ୍ୟ କେତେକ ରାଜା ଭୟ କରି ବିନା ବିରୋଧରେ ତାଙ୍କ ପାଖରେ ନିଜକୁ ସମର୍ପଣ କରିଥିଲେ ।

(iii) ରାଜକବି ହରିସେନ ଲେଖୁଛନ୍ତି ରାଜା କିପରି କଳା, ଶିକ୍ଷା ବାଣିଜ୍ୟକୁ ପରିଚାଳନା କରି ତାଙ୍କ ରାଜ୍ୟକୁ ଧନଶାଳୀ ଓ ସଫଳତା ଆଡ଼କୁ ଅଗ୍ରସର କରାଇଥିଲେ ସମୁଦ୍ରଗୁପ୍ତ ନିଜେ ବୀଣା ବଜାଉଥୁବାର ଏକ ଛବି ତାଙ୍କର ଏକ ମୁଦ୍ରାରେ ଚିତ୍ରିତ ହୋଇଛି ।

Question 10.
ଫାହିୟାନ କିଏ ? ଭାରତ ଭ୍ରମଣରେ ତାଙ୍କର ମୁଖ୍ୟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ କ’ଣ ଥିଲା ? ଏହା ଆମକୁ କିପରି ସହାୟକ ହୋଇପାରିଛି ?
Answer:
(i) ଖ୍ରୀଷ୍ଟୀୟ ପଞ୍ଚମ ଶତାବ୍ଦୀର ଆରମ୍ଭରେ ଚୀନ୍ ପରିବ୍ରାଜକ ଫା-ହିୟାନ (Fa-hien) ଭାରତ ଭ୍ରମଣରେ ଆସିଥିଲେ । ତାଙ୍କର ଦୀର୍ଘ ଓ କଷ୍ଟଦାୟକ ଭାରତ ଭ୍ରମଣର ମୁଖ୍ୟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଥିଲା– ପବିତ୍ର ବୌଦ୍ଧସ୍ଥଳ ପରିଦର୍ଶନ, ପ୍ରଖ୍ୟାତ ଭାରତୀୟ ପଣ୍ଡିତମାନଙ୍କଠାରୁ ଶିକ୍ଷା ଗ୍ରହଣ ଏବଂ ବୌଦ୍ଧଗ୍ରନ୍ଥର ପାଣ୍ଡୁଲିପି ସଂଗ୍ରହ କରି ସେଗୁଡ଼ିକୁ ନିଜ ଦେଶ ଚୀନ୍‌କୁ ନେଇଯିବା ।

(ii) ଫାହିୟାନ ଭାରତ ସାରା ଭ୍ରମଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତି, ଶାସନ ଓ ସମାଜକୁ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରିଥିଲେ । ସେସବୁ ଅନୁଭୂତିକୁ ନିଜ ମାତୃଭୂମିର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଏବଂ ଆମ ପାଇଁ ସାଇତି ରଖୁଥିଲେ ।

(iii) ଫାହିୟାନଙ୍କ ଭ୍ରମଣ କାହାଣୀ ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ତିଷ୍ଠି ରହି ଆମକୁ ଅନେକ ତଥ୍ୟ ଯୋଗାଇବାରେ ସହାୟକ ହୋଇପାରିଛି ।

Question 11.
ଗୁପ୍ତଯୁଗର ବିଦ୍ଵାନ ବରାହମିହିରଙ୍କ ସମ୍ପର୍କରେ ସଂକ୍ଷେପରେ ଲେଖ ।
Answer:
(i) ବରାହମିହିର ଜଣେ ଗଣିତଜ୍ଞ, ଜ୍ୟୋତିର୍ବିଦ୍ ଏବଂ ଜ୍ୟୋତିଷୀ ଥିଲେ । ସେ ଉଜ୍ଜୟିନୀରେ ବାସ କରୁଥିଲେ । ଏହି ସହର ଶିକ୍ଷା ଓ ବୃତ୍ତିଗତ ଜ୍ଞାନ ପାଇଁ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଥିଲା ।

(ii) ତାଙ୍କର ଶ୍ରେଷ୍ଠ କୃତି ‘ବୃହତ ସଂହିତା’ ଜ୍ୟୋତିର୍ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପୂର୍ବାନୁମାନ, ସ୍ଥାପତ୍ୟ, ନଗର ପରିକଳ୍ପନା ଏବଂ କୃଷିକାର୍ଯ୍ୟ ଜ୍ୟୋତିଷରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ପାଣିପାଗର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଭିନ୍ନ ବିଷୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଥିଲା ।

(iii) ପୃଥ‌ିବୀକୁ ନିରୀକ୍ଷଣ କରିବାରେ ତାଙ୍କର କୌଶଳ, ଯୁକ୍ତିଯୁକ୍ତ ଚିନ୍ତାଧାରାର ପ୍ରୟୋଗ ଓ ପାରମ୍ପରିକ ଜ୍ଞାନ ସହିତ ତାହାକୁ ସଂଯୋଗ କରିବାର କ୍ଷମତା ତାଙ୍କୁ ବିଜ୍ଞାନ ଜଗତରେ ଅଗ୍ରଣୀ କରିପାରିଥିଲା ।

Question 12.
ଗୁପ୍ତଯୁଗର ମହାନ୍ ପଣ୍ଡିତ ଆର୍ଯ୍ୟଭଟ୍ଟଙ୍କ ସମ୍ପର୍କରେ ସଂକ୍ଷେପରେ ଲେଖ ।
Answer:
(i) ପ୍ରାୟ ୫୦୦ ଖ୍ରୀଷ୍ଟାବ୍ଦରେ ଆର୍ଯ୍ୟଭଟ୍ଟ କୁସୁମପୁର (ଆଧୁନିକ ପାଟଣା ନିକଟ)ରେ ବାସ କରୁଥିଲେ ଏବଂ ସେ ‘ଆର୍ଯ୍ୟଭଙ୍ଗୀୟ’ ନାମକ ଏକ ଗଣିତ ଓ ଜ୍ୟୋତିର୍ବିଜ୍ଞାନ ବିଷୟରେ ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ପୁସ୍ତକ ରଚନା କରିଥିଲେ ।

(ii) ସେ ସୂର୍ଯ୍ୟ, ଚନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ଗ୍ରହମାନଙ୍କର ଗତି, ଗଣନା କରିବା ପାଇଁ ସୂତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ପୃଥ‌ିବୀ ନିଜର ଅକ୍ଷ ଚାରିପଟେ ଘୂର୍ଣ୍ଣନ କରିଥାଏ, ଯାହାଦ୍ଵାରା ଦିନ ଓ ରାତି ପରିବର୍ତ୍ତିନସମ୍ଭବ ହୋଇଥାଏ ।

(iii) ସେ ଏକ ବର୍ଷର ସମୟ ୩୬୫ ଦିନ ୬ ଘଣ୍ଟା ୧୨ ମିନିଟ୍ ଏବଂ ୩୦ ସେକେଣ୍ଡ ବୋଲି ସୂଚିତ କରିଥିଲେ, ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନର ୩୬୫ ଦିନ ୫ ଘଣ୍ଟା ୪୮ ମିନିଟ୍ ଏବଂ ୪୫ ସେକେଣ୍ଡଠାରୁ କିଛି ମିନିଟ୍ କମ୍ ଅଟେ । ଆର୍ଯ୍ୟଭଟ୍ଟ ଗଣନା ଓ ସମୀକରଣ ସମାଧାନ କରିବାର ଅନେକ କୌଶଳ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ ।
ସାମାଜିକ ବିଜ୍ଞାନ ଅଧୟନ : ଭାରତ ଓ ଆମ ପୃଥବୀ (SOCIAL SCIENCE) – VI

Question 13.
କାଳିଦାସ ଏବଂ ତାଙ୍କଦ୍ୱାରା ଲିଖୁତ ‘ମେଘଦୂତମ୍’ କାବ୍ୟ ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କର ।
Answer:
(i) ସଂସ୍କୃତ ସାହିତ୍ୟ ପ୍ରତି ତାଙ୍କ ଅବଦାନ ଓ ସଂସ୍କୃତରେ ସୁନ୍ଦର କବିତା ରଚନା ପାଇଁ ସେ ପ୍ରସିଦ୍ଧି ଲାଭ କରିଛନ୍ତି । ତାଙ୍କର ଅନ୍ୟତମ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ରଚନା ହେଉଛି ‘ମେଘଦୂତମ୍’ ବା ‘ମେଘର ସନ୍ଦେଶ’ ।

(ii) ଏହା ଏକ ଯକ୍ଷ (କ୍ଷୁଦ୍ର ଦେବତା)ଙ୍କର କାହାଣୀ ଉପରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରାଯାଇଛି ଯିଏ ତାଙ୍କର ମୁନୀବ ବା ମାଲିକଙ୍କଦ୍ଵାରା ତାଙ୍କ ଘରୁ ବାହାର ହେବାପରେ, ବହିଯାଉଥବା ମେଘଖଣ୍ଡଦ୍ୱାରା ନିଜ ପ୍ରିୟତମାକୁ ଏକ ପ୍ରେମଭରା ବାର୍ତ୍ତା ପଠାଇଛନ୍ତି ।

(iii) ପ୍ରେମର ଅନେକ ଭାବନା ବ୍ୟକ୍ତ କରିବା ବ୍ୟତୀତ ସେ କବିତାରେ ଉତ୍ତର ଭାରତର ଭୂମିରୂପ ଓ ପାଣିପାଗ ବିଷୟରେ ସେହି ଭସାମେଘ ମାଧ୍ୟମରେ ତାଙ୍କ ପ୍ରିୟତମାଙ୍କୁ ବର୍ଣ୍ଣନା କରୁଛନ୍ତି ।

Question 14.
ଗୁପ୍ତ ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ପତନ କିପରି ହୋଇଥିଲା ?
Answer:

  1. ଖ୍ରୀଷ୍ଟୀୟ ଷଷ୍ଠ ଶତାବ୍ଦୀ ବେଳକୁ ଗୁପ୍ତ ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ପତନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ।
  2. ଗୁପ୍ତ ଯୁଗର ପରବର୍ତ୍ତୀ ଶାସକମାନେ ବାହ୍ୟ ଆକ୍ରମଣ ଆହ୍ୱାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଲେ ମଧ୍ୟ ଏସିଆରୁ ଆସିଥୁବା ଦୁର୍ଦ୍ଦଷ ହୁଣ ଜନଜାତି ବାରମ୍ବାର ଗୁପ୍ତ ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ କରିଥିଲେ ।
  3. ଏହି ସମୟରେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଆଞ୍ଚଳିକ ଶାସକମାନଙ୍କର ଅଭ୍ୟୁଦୟ ହେବାରୁ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ସଂଘର୍ଷ ମଧ୍ଯ ଦେଖାଦେଲା ।

Question 15.
ଓଡ଼ିଶାରେ ଚେଦୀ ରାଜବଂଶ ସମ୍ପର୍କରେ ସଂକ୍ଷେପରେ ଲେଖ ।
Answer:
(i) ମୌର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ରାଟ ଅଶୋକଙ୍କର ମୃତ୍ୟୁ ପରେ କଳିଙ୍ଗ ସମ୍ରାଟ ମଗଧ ସାମ୍ରାଜ୍ୟରୁ ବିଚ୍ଛିନ୍ନ ହୋଇ ନିଜର ସ୍ଵାଧୀନତା ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ । ଏହି ସ୍ଵାଧୀନତା ହାସଲରେ ଚେଦି ରାଜବଂଶର ଭୂମିକା ଥୁଲା ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ ।

(ii) ଚେଦି ବଂଶର ସବୁଠାରୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ରାଜା ଥିଲେ ସମ୍ରାଟ ଖାରବେଳ । ଭୁବନେଶ୍ଵର ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ ଖଣ୍ଡଗିରି ଓ ଉଦୟଗିରି ପାହାଡରେ ଖୋଦିତ ହାତୀଗୁମ୍ଫା ଶିଳାଲେଖରେ ସମ୍ରାଟ ଖାରବେଳଙ୍କ ଶାସନ ସମ୍ପର୍କରେ ବର୍ଣ୍ଣିତ ଅଛି ।

(iii) ଖାରବେଳ ଥିଲେ ଚେଦି ରାଜବଂଶର ତୃତୀୟ ରାଜା । ଅନେକଗୁଡ଼ିକଏ ରାଜ୍ୟ ଜୟ କରିଥିବାରୁ ତାଙ୍କୁ ରାଜାମାନଙ୍କର ରାଜା ବା ସମ୍ରାଟ ବୋଲି କୁହାଯାଉଥିଲା । ତାଙ୍କର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନାମ ଥିଲା ମହାମେଘବାହନ ଐର ଖାରବେଳ ।

Question 16.
ସୋମବଂଶୀ ସମ୍ରାଟ ପ୍ରଥମ ଯଯାତିଙ୍କ ସମ୍ପର୍କରେ ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ଟିପ୍ପଣୀ ଲେଖ ।
Answer:
(i) ପ୍ରଥମ ଯଯାତିଙ୍କୁ ଯଯାତି କେଶରୀ ବୋଲି କୁହାଯାଏ । ୯୨୨ ଖ୍ରୀଷ୍ଟାବ୍ଦରେ ସିଂହାସନ ଆରୋହଣ କରିବା ପରେ ପ୍ରଥମ ଯଯାତି ନିଜ ରାଜଧାନୀକୁ ସୁବର୍ଣ୍ଣପୁରରୁ ମହାନଦୀ କୂଳରେ ଥିବା ବିନୀତପୁର (ଆଧୁନିକ ବିନିକା)କୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ କରିଥିଲେ ।

(ii) ରାଜତ୍ଵର ଷୋଡଶ ବର୍ଷରେ ସେ ଯଯାତି ନଗର ନାମରେ ନୂତନ ରାଜଧାନୀ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ ।

(iii) ପ୍ରଥମ ଯଯାତିଙ୍କ ପୁତ୍ର ଭୀମରଥଙ୍କ ଘୋଷଣାନାମାରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରାଯାଇଛି ଯେ ତାଙ୍କର ପ୍ରଥମ ରାଜ୍ୟ କୋଶଳ ଦେଶ ଏବଂ ଦ୍ଵିତୀୟ ରାଜ୍ୟ ଥିଲା ଓଡ୍ର । ୯୪୪ ଖ୍ରୀଷ୍ଟାବ୍ଦ ବେଳକୁ ପ୍ରଥମ ଯଯାତି ତୋଷାଳୀ ଉପରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ କର୍ତ୍ତୃତ୍ଵ ଜାହିର କରିଥିଲେ ।

Question 17.
ଗଙ୍ଗବଂଶର ରାଜା ଅନନ୍ତବର୍ମନ ଚୋଡ଼ଗଙ୍ଗଦେବଙ୍କ କୃତିତ୍ଵ ସଂକ୍ଷେପରେ ଲେଖ ।
Answer:
(i) ଅନନ୍ତବର୍ମନ ଚୋଡ଼ଗଙ୍ଗଦେବ ଦୁଇବର୍ଷ ବୟସରେ ୧୦୭୬ ଖ୍ରୀଷ୍ଟାବ୍ଦରେ କଳିଙ୍ଗନଗରଠାରେ ସିଂହାସନ ଆରୋହଣ କରିଥିଲେ । ଗଙ୍ଗାଠାରୁ ଗୋଦାବରୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ତାଙ୍କର ରାଜ୍ୟ ପରିବ୍ୟାପ୍ତ ଥିଲା । ଉତ୍କଳ ସହିତ ନିଜର ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ମିଶ୍ରଣ କରାଇବା ପରେ ଚୋଡ଼ଗଙ୍ଗଦେବ ନିଜର ରାଜଧାନୀ କଟକଠାରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ ।

(ii) ଚୋଡ଼ଗଙ୍ଗଦେବ ପ୍ରଥମେ ଶିବଙ୍କର ପରମ ଭକ୍ତ ଥିଲେ କିନ୍ତୁ ଓଡ଼ିଶା ଅଧିକାର କରିବା ପରେ ମହାପ୍ରଭୁ ଶ୍ରୀଜଗନ୍ନାଥଙ୍କର ଜଣେ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭକ୍ତ ଭାବରେ ପରିଚିତ ହୋଇଥିଲେ । ପୁରୀର ଜଗନ୍ନାଥ ମନ୍ଦିର ଚୋଡ଼ଗଙ୍ଗଦେବ ନିର୍ମାଣ କରିଥିଲେ ।

(iii) ଚୋଡ଼ଗଙ୍ଗଦେବଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁପରେ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ତାଙ୍କର ଚାରିପୁତ୍ର ସିଂହାସନ ଆରୋହଣ କରିଥିଲେ । ତୃତୀୟ ରାଜରାଜ ଦେବଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁପରେ ତାଙ୍କର ପୁତ୍ର ତୃତୀୟ ଅନଙ୍ଗ ଭୀମଦେବ ୧୨୧୧ ଖ୍ରୀଷ୍ଟାବ୍ଦରେ ଗଙ୍ଗ ସିଂହାସନ ଆରୋହଣ କରିଥିଲେ ।

Question 18.
ଓଡ଼ିଶାରେ ସୂର୍ଯ୍ୟବଂଶୀ ସମ୍ରାଟମାନଙ୍କ ଶାସନ ସମ୍ପର୍କରେ ସଂକ୍ଷେପରେ ଲେଖ ।
Answer:
(i) ସୂର୍ଯ୍ୟବଂଶୀ ରାଜାମାନେ ସମସ୍ତ କ୍ଷମତା କେନ୍ଦ୍ରୀଭୂତ କରି ରଖୁଥିଲେ । ସୂର୍ଯ୍ୟବଂଶୀ ରାଜାଙ୍କ ରାଜସଭାରେ ମନ୍ତ୍ରୀ, ଯୁବରାଜ, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ରାଜପୁତ୍ର, ପୁରୋହିତ ବା ରାଜଗୁରୁ, ସାମରିକ କର୍ମଚାରୀ, କବି, ଜ୍ୟୋତିଷ ଏବଂ ପଣ୍ଡିତମାନେ ସ୍ଥାନ ପାଇଥିଲେ ।

(ii) ସୂର୍ଯ୍ୟବଂଶ ଶାସନ ସମୟରେ ନାରୀମାନେ ସାମାଜିକ ସ୍ତରରେ ଉଚ୍ଚସ୍ଥାନରେ ନଥିଲେ । ସମାଜରେ ପର୍ଦାପ୍ରଥା ପ୍ରଚଳିତ ଥିଲା । ମନ୍ଦିରମାନଙ୍କରେ ଦେବଦାସୀମାନଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି କରାଯାଇଥିଲା ।

(iii) ସେମାନେ ଅନେକ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ କରିଥିଲେ । ଲୋକମାନେ ବସ୍ତ୍ର ଆକାରରେ ଭୂମିକର ପ୍ରଦାନ କରୁଥିଲେ । ସୂର୍ଯ୍ୟବଂଶ ଶାସନ ସମୟରେ ଓଡ଼ିଶାର ଅର୍ଥନୈତିକ ଅବସ୍ଥା ସ୍ଵଚ୍ଛଳ ଥିଲା ।

Class 7 Social Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ଗୁପ୍ତଯୁଗ : ନିରନ୍ତର ସୃଜନଶୀଳତାର ଏକ ନିଦର୍ଶନ

Question 19.
ଓଡ଼ିଶା ସହିତ ସମ୍ବଲପୁରର ମିଶ୍ରଣ କିପରି ହୋଇଥିଲା ?
Answer:
(i) ସମ୍ବଲପୁରର ବୁଦ୍ଧିଜୀବୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମଦନମୋହନ ମିଶ୍ର, ବଜ୍ରମୋହନ ପଟ୍ଟନାୟକ, ବଳଭଗଦ୍ର ସୁପକାର, ବିହାରୀ ଦାସ ମହନ୍ତ ଏବଂ ଧରଣୀଧର ମିଶ୍ର ପ୍ରମୁଖ ସମ୍ବଲପୁରର କୋର୍ଟ କଚେରୀରୁ ହିନ୍ଦୀ ଭାଷାକୁ ଉଠାଇ ଓଡ଼ିଆ ଭାଷା ପ୍ରଚଳନ କରିବା ପାଇଁ ଦାବୀ କରିଥିଲେ ।

(ii) ୩ ଡିସେମ୍ବର ୧୯୦୩ ମସିହାରେ ଇଂରେଜ ସରକାର ଓଡ଼ିଆ ଭାଷାଭାଷୀ ଅଞ୍ଚଳର ଏକତ୍ରୀକରଣ ପାଇଁ ସ୍ୱୀକୃତି ପ୍ରଦାନ କଲେ ।

(iii) ଫଳରେ ୧୯ ଜୁଲାଇ ୧୯୦୫ ମସିହାରେ ସମ୍ବଲପୁରକୁ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରୁ ଅଲଗା କରାଯାଇ ଓଡ଼ିଶା ଡିଭିଜନ ସହିତ ରଖାଗଲା । ଏହା ଥିଲା ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ଓଡ଼ିଶା ପ୍ରଦେଶ ଗଠନର ପ୍ରଥମ ସଫଳ ପଦକ୍ଷେପ ।

Question 20.
ପାର୍ଲାମେଣ୍ଟାରୀ ଜଏଣ୍ଟ କମିଟି ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଉଲ୍ଲେଖ କର ।
Answer:
(i) ବଡ଼ଲାଟ୍ ଲର୍ଡ ଲିନ୍‌ଲିନ୍‌ଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଗଠିତ ‘ଜଏଣ୍ଟ ପାର୍ଲାମେଣ୍ଟାରୀ କମିଟି’ ୧୯୩୪ ମସିହାରେ ଏହାର ରିପୋର୍ଟ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା ।

(ii) ଏଥରେ ଅନୁଗୁଳ, ପଦ୍ମପୁର, ଖଡ଼ିଆଳ, ଗଞ୍ଜାମ, ବ୍ରହ୍ମପୁର, ଜୟପୁର, ପାରଳାଖେମୁଣ୍ଡିର ମହିଳାସ ଓ ଜଳନ୍ତର ପୂର୍ବତନ ଓଡ଼ିଶା ଡିଭିଜନ ସହ ମିଶି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଓଡ଼ିଶା ପ୍ରଦେଶ ଗଠିତ ହେବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଲା ।

(iii) ଏହି କମିଟି କହିବାକୁ ଗଲେ ଓଡ଼ିଶା ପ୍ରଦେଶ ଗଠନ ପାଇଁ ପଥ ପରିଷ୍କାର କରି ଦେଇଥିଲା ।

Question 21.
ଉତ୍କଳ ସମ୍ମିଳନୀ ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ଓଡ଼ିଶା ଗଠନରେ ମଧୁବାବୁଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ କ’ଣ ଥିଲା ?
Answer:
(i) ୧୯୦୩ ମସିହାରେ ମଧୁବାବୁ ଉତ୍କଳ ସମ୍ମିଳନୀ ଗଠନ କରିବା ସହିତ ଓଡ଼ିଆ ଭାଷାଭାଷୀ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଏକତ୍ରିତ କରିବା ପାଇଁ ଉଦ୍ୟମ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ।

(ii) ଓଡ଼ିଶାର ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳରେ ବସବାସ କରୁଥିବା ଓଡ଼ିଆମାନଙ୍କୁ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ଯୋଗଦେବା ପାଇଁ ଆହ୍ବାନ ଜଣାଇ ମଧୁବାବୁ କହିଥିଲେ–
“‘ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ଜାଣି ପ୍ରାଣ ସିନ୍ଧୁ, କୋଟି ପ୍ରାଣବିନ୍ଦୁ ଧରେ
ତୋର ପ୍ରାଣବିନ୍ଦୁ ମିଶାଇଦେ ଭାଇ, ଡେଇଁପଡ଼ି ସିନ୍ଧୁ ନୀରେ ।’’

(iii) ଓଡ଼ିଆ ଭାଷାଭାଷୀ ଅଞ୍ଚଳର ଏକତ୍ରୀକରଣ ପାଇଁ ମଧୁବାବୁ ଇଂଲଣ୍ଡ ଯାତ୍ରାକରି ସେଠାରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଇଂରେଜ କର୍ମକର୍ତ୍ତାଙ୍କୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଥିଲେ । ବିହାର-ଓଡ଼ିଶା ପ୍ରାଦେଶିକ ବିଧାନ ପରିଷଦର ସଭ୍ୟ ଥିବାବେଳେ ସାଇମନ୍ କମିଶନକୁ ସ୍ଵାଗତ କରି ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ଓଡ଼ିଶା ପ୍ରଦେଶ ଗଠନ ନିମିତ୍ତ ଯୁକ୍ତି ଦର୍ଶାଇଥିଲେ ।

ଦୀର୍ଘ ଉତ୍ତରମୂଳକ ପ୍ରଶ୍ନୋତ୍ତର

Question 1.
ଓଡ଼ିଶାର ବିଶିଷ୍ଟ ଜ୍ୟୋତିର୍ବିଜ୍ଞାନୀ ସାମନ୍ତ ଚନ୍ଦ୍ରଶେଖରଙ୍କ ବିଷୟରେ ଯାହା ଜାଣ ସଂକ୍ଷେପରେ ଲେଖାଁ ।
Answer:
(i) ଓଡ଼ିଶାର ଗଣିତ ଓ ଜ୍ୟୋତିର୍ବିଜ୍ଞାନ ପରମ୍ପରାରର ବିଶିଷ୍ଟ ଗବେଷକ ଓ ଜ୍ୟୋତିର୍ବିଜ୍ଞାନୀ ଥିଲେ ସାମନ୍ତ ଚନ୍ଦ୍ରଶେଖର ସିଂହ ହରିଚନ୍ଦନ । ସେ ଓଡ଼ିଶାର ଘରେ ଘରେ ପଠାଣି ସାମନ୍ତ ନାମରେ ପରିଚିତ ।

(ii) ମାତ୍ର ୧୦ ବର୍ଷ ବୟସରୁ ସେ ତାଙ୍କର ପିତା ସାମନ୍ତ ଶ୍ୟାମବନ୍ଧୁ ସିଂହଙ୍କଠାରୁ ଗଣିତ ଓ ଜ୍ୟୋତିର୍ବିଦ୍ୟା ଶିକ୍ଷାଲାଭ କରିଥିଲେ । ତାଙ୍କୁ ୩୪ ବର୍ଷ ବୟସ ହେବାବେଳକୁ ସେ ତାଙ୍କର ଅମରକୃତି ‘ସିଦ୍ଧାନ୍ତ ଦର୍ପଣ’ ପୁସ୍ତକ ରଚନା କରିଥିଲେ । ସେ ମାନଯନ୍ତ୍ର, ଗୋଲ ଯନ୍ତ୍ର, ଶଙ୍କୁ ଯନ୍ତ୍ର ଇତ୍ୟାଦି ଉଦ୍ଭାବନ କରିଥିଲେ ।

(iii) ଦୁଇ ଖଣ୍ଡ ବାଉଁଶ କାଠିର ସହଯୋଗରେ ପଠାଣି ସାମନ୍ତ ଦୂରରେ ଥିବା ପାହାଡ଼ର ଉଚ୍ଚତା ମାପିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇପାରିଥିଲେ । ତାଙ୍କ ନାମରେ ପ୍ରଚଳିତ ‘ସାମନ୍ତ ପଞ୍ଜିକା’ ଆଜି ଓଡ଼ିଶାର ଘରେଘରେ ପରିଚିତ ।

(iv) ପୁରୀ ଗଜପତି ମହାରାଜାଙ୍କଠାରୁ ସେ ‘ହରିଚନ୍ଦନ ମହାପାତ୍ର’ ଓ ବ୍ରିଟିଶ ସରକାରଙ୍କଠାରୁ ‘ମହାମହୋପାଧ୍ୟାୟ’ ଉପାଧ୍ ପାଇଥିଲେ ।

(v) ତାଙ୍କ ସ୍ମୃତିରେ ଓଡ଼ିଶା ସରକାର ତାଙ୍କ ନାମରେ ଭୁବନେଶ୍ଵରଠାରେ ‘ପଠାଣି ସାମନ୍ତ ପ୍ଲାନେଟୋରିୟମ୍’ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛନ୍ତି ।

Question 2.
ଓଡ଼ିଶାର ଶୈଳୋଦ୍ଭବ ରାଜବଂଶ ସମ୍ପର୍କରେ ସଂକ୍ଷେପରେ ଲେଖ ।
Answer:
(i) ଖ୍ରୀଷ୍ଟାବ୍ଦ ସପ୍ତମ ଶତାବ୍ଦୀ ଆରମ୍ଭରେ ଓଡ଼ିଶାରେ ଶୈଳୋଦ୍ଭବ ରାଜବଂଶର ଶାସନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା । ଉତ୍ତରର ମହାନଦୀଠାରୁ ଦକ୍ଷିଣରେ ମହେନ୍ଦ୍ରଗିରି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମୁଦ୍ର ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ଶୈଳୋଭ ବମାନେ ସେମାନଙ୍କର ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲା । ଶୈଳୋଦ୍ଭବର ଅର୍ଥ ଶିଳା ବା ପର୍ବତରୁ ଜାତ ।

(ii) ଶୈଳୋଦ୍ଭବମାନେ ଗଙ୍ଗ ରାଜବଂଶର ବଂଶଧର ଥିଲେ ବୋଲି କେତେକ ଐତିହାସିକ ବିଶ୍ଵାସ କରୁଥିବାବେଳେ ଅନ୍ୟ କେତେକ ବିଶ୍ଵାସ କରନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଶିଳା ରାଜବଂଶର ଦାୟାଦ ।

(iii) ମହେନ୍ଦ୍ରଗିରି ଶୈଳୋଦ୍ଭବ ରାଜବଂଶର ପ୍ରଥମ ରାଜଧାନୀ ଥିଲା ଏବଂ ଧର୍ମରାଜ ଏହି ବଂଶର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ରାଜା ଥିଲେ ।

(iv) ଗଞ୍ଜାମ ଫଳକରୁ ଜଣାଯାଏ ଯେ ଶୈଳୋଦ୍ଭବ ରାଜା ମାଧବରାଜ ତାଙ୍କ ରାଜତ୍ଵ ସମୟରେ ନିଜକୁ ସ୍ଵାଧୀନ ବୋଲି ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ।

(v) ଐତିହାସିକ ତଥ୍ୟ ଆଧାରରେ କୁହାଯାଇପାରେ ଯେ ହର୍ଷବର୍ଦ୍ଧନଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁପରେ ଶୈଳୋଦ୍ଭବମାନେ ଓଡ଼ିଶାରେ ନିଜର ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ ।

Question 3.
ଓଡ଼ିଶାରେ ଭୌମକର ରାଜବଂଶ ସମ୍ପର୍କରେ ସଂକ୍ଷେପରେ ଲେଖ ।
Answer:
(i) ଭୌମକର ରାଜବଂଶ ଓଡ଼ିଶାରେ ଖ୍ରୀ.ଅ. ୭୩୬ରୁ ରାଜତ୍ଵ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ବୋଲି ଜଣାଯାଏ । କେତେକ ଐତିହାସିକଙ୍କ ମତରେ ଏହି ବଂଶର ରାଜାମାନେ ସେମାନଙ୍କ ନାମ ପଛରେ ‘କର’ ଶବ୍ଦ ବ୍ୟବହାର କରୁଥିବାରୁ ଏହି ରାଜବଂଶକୁ ଭୌମକର ରାଜବଂଶ ବୋଲି କୁହାଯାଇଥାଏ ।

(ii) ଉତ୍ତରରେ ମେଦିନୀପୁରଠାରୁ ଦକ୍ଷିଣରେ ମହେନ୍ଦ୍ରଗିରି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭୌମକର ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ପରିବ୍ୟାପ୍ତ ଥିଲା ।

(iii) ବୈତରଣୀ ନଦୀକୂଳସ୍ଥ ଗୁହଦେବ ପାଟକ ବା ଗୁହେଶ୍ଵର ପାଟକ ଭୌମକର ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ରାଜଧାନୀ ଥିଲା ।

(iv) ଭୁବନେଶ୍ଵରରେ ଥିବା ଶିଶିରେଶ୍ଵର, ତୁଳେଶ୍ଵର ଏବଂ ବୋଇତାଳ ମନ୍ଦିରଗୁଡ଼ିକ ଭୌମକର ରାଜବଂଶର କୀର୍ତ୍ତି ।

(v) ଧର୍ମ ମହାଦେବୀ ଭୌମକର ରାଜବଂଶର ଶେଷ ସାମ୍ରାଜ୍ଞୀ ଥିଲେ । ତାଙ୍କ ପରେ ସୋମବଂଶୀ ରାଜାମାନେ ଓଡ଼ିଶା ଅଧିକାର କରିଥିଲେ ।

Question 4.
ସୂର୍ଯ୍ୟବଂଶୀ ସମ୍ରାଟ କପିଳେନ୍ଦ୍ର ଦେବଙ୍କ ସମ୍ପର୍କରେ ସଂକ୍ଷେପରେ ଲେଖ ।)
Answer:
(i) ସୂର୍ଯ୍ୟବଂଶର ପ୍ରଥମ ଗଜପତି କପିଳେନ୍ଦ୍ର ଦେବ ୧୪୩୫ ଖ୍ରୀଷ୍ଟାବ୍ଦରେ ଭୁବନେଶ୍ଵରଠାରେ ସିଂହାସନ ଆରୋହଣ କରିଥିଲେ । କପିଳେନ୍ଦ୍ର ଦେବ ଗଙ୍ଗ ସୈନ୍ୟବାହିନୀରେ ଜଣେ ସୈନିକ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଶେଷ ଗଙ୍ଗରାଜା ଚତୁର୍ଥ ଭାନୁଦେବଙ୍କର ସେ ମନ୍ତ୍ରୀ ଥିଲେ ।

(ii) ସେ ସମ୍ରାଟ ହେବାପରେ ଓଡ଼ିଶାର ସାମନ୍ତ ରାଜାମାନେ ତାଙ୍କର ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହୋଇଥିଲେ । କପିଳେନ୍ଦ୍ର ଦେବ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଥିଲେ ।

(iii) ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତର ରେଡ଼ୁଡ଼ି ରାଜା, ବିଜୟନଗରର ଶକ୍ତିଶାଳୀ ସମ୍ରାଟ ଦ୍ଵିତୀୟ ଦେବରାୟ, ତେଲିଙ୍ଗାନା ଅଞ୍ଚଳର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କାକତୀୟ ରାଜାଙ୍କୁ ପରାସ୍ତ କରି ସେ ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତର ଅନେକ ଅଞ୍ଚଳ ଦଖଲ କରିଥିଲେ ।

(iv) ବାହାମନୀ ରାଜ୍ୟର ରାଜଧାନୀ କଳବର୍ଗ ବା କୁଲବର୍ଗା ଅଧିକାର କରି କଳବର୍ଗେଶ୍ଵର ଉପାଧ୍ ଧାରଣ କରିଥିଲେ । ଉତ୍ତରରେ ଗଙ୍ଗାନଦୀଠାରୁ ଦକ୍ଷିଣରେ କାବେରୀ ନଦୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକ ବିଶାଳ ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ଗଠନ କରିପାରିଥିଲେ କପିଳେନ୍ଦ୍ରଦେବ ।

(v) ୧୪୬୮ ଖ୍ରୀଷ୍ଟାବ୍ଦରେ କୃଷ୍ଣା ନଦୀ କୂଳରେ ପ୍ରାଣତ୍ୟାଗ କରିବା ପୂର୍ବରୁ ନିଜର କନିଷ୍ଠ ପୁତ୍ର ପୁରୁଷୋତ୍ତମ ଦେବଙ୍କୁ ନିଜର ଉତ୍ତରାଧ୍ୟାକାରୀ ଭାବରେ ମନୋନୀତ କରିଥିଲେ । କପିଳେନ୍ଦ୍ରଦେବ ଏକାଧାରରେ ଥିଲେ ଜଣେ ଦକ୍ଷ ସମ୍ରାଟ, ଉଚ୍ଚକୋଟୀର ସେନାଧ୍ୟକ୍ଷ, ପ୍ରଜାବତ୍ସଳ, ସାହିତ୍ୟ ଧାର୍ମିକ ରାଜା ।

Question 5.
ସୂର୍ଯ୍ୟବଂଶୀ ସମ୍ରାଟ ପ୍ରତାପରୁଦ୍ର ଦେବଙ୍କ କୃତିତ୍ଵମାନ ସଂକ୍ଷେପରେ ଆଲୋଚନା କର ।
Answer:
(i) ୧୪୯୭ ଖ୍ରୀଷ୍ଟାବ୍ଦରେ ପୁରୁଷୋତ୍ତମଦେବଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ପରେ ତାଙ୍କର ପୁତ୍ର ପ୍ରତାପରୁଦ୍ରଦେବ ସିଂହାସନ ଆରୋହଣ କଲେ । ତାଙ୍କ ସମୟ ବେଳକୁ ସୂର୍ଯ୍ୟବଂଶର ସାମରିକ ଶକ୍ତି ବହୁଗୁଣକୁ ହ୍ରାସ ପାଇଥିଲା

(ii) ପ୍ରତାପରୁଦ୍ରଦେବ ଗୌଡ଼ର ସୁଲତାନଙ୍କୁ ପରାସ୍ତ କରି ମଣ୍ଡାରଣ ଦୁର୍ଗକୁ ଅଧୁକାର କରିଥିଲେ ବି ନିଜର ସେନାପତି ଗୋବିନ୍ଦ ବିଦ୍ୟାଧରଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସଘାତକତା ପାଇଁ ସେ ଦୁର୍ଗକୁ ହରାଇଥିଲେ ।

(iii) ୧୫୦୬-୦୭ ଖ୍ରୀଷ୍ଟାବ୍ଦରେ ଓଡ଼ିଶାର ଦୁର୍ଭିକ୍ଷ ପଡ଼ିବାରୁ ପ୍ରତାପରୁଦ୍ରଦେବ ବିଜୟନଗର ରାଜ୍ୟ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଯୁଦ୍ଧ ଘୋଷଣା କରିନଥିଲେ । କିନ୍ତୁ ପରବର୍ତୀ ସମୟରେ ୧୫୧୨ ଖ୍ରୀଷ୍ଟାବ୍ଦରେ ପ୍ରତାପରୁଦ୍ରଦେବ ଓ କୃଷ୍ଣଦେବରାୟ ମଧ୍ୟରେ ଯୁଦ୍ଧ ଆରମ୍ଭ ହୋଇ ଦୀର୍ଘ ସାତବର୍ଷକାଳ ଲାଗି ରହିଥିଲା ।

(iv) ୧୫୧୪ ଖ୍ରୀଷ୍ଟାବ୍ଦରେ ଯୁଦ୍ଧରେ ଜୟଯୁକ୍ତ ହୋଇ କୃଷ୍ଣଦେବ ରାୟ ଗଜପତିଙ୍କ ରାଜ୍ୟକୁ ଖଣ୍ଡବିଖଣ୍ଡିତ କରିଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ଉଦୟଗିରି ଦୁର୍ଗକୁ ଅଧିକାର କରିଥିଲେ । ୧୫୧୯ ଖ୍ରୀଷ୍ଟାବ୍ଦରେ କୃଷ୍ଣଦେବରାୟ ପ୍ରତାପରୁଦ୍ରଦେବଙ୍କ ରାଜଧାନୀ କଟକ ଆକ୍ରମଣ କରିଥିଲେ । ପ୍ରତାପରୁଦ୍ର ଦେବ ଅନ୍ୟ ଉପାୟ ନପାଇ କୃଷ୍ଣଦେବରାୟଙ୍କ ସହିତ ୧୫୧୯ ଖ୍ରୀଷ୍ଟାବ୍ଦରେ ସନ୍ଧି କରି ସ୍ଥାୟୀ ଶାନ୍ତି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ ।

(v) ସନ୍ଧିର ସର୍ଭେ ଅନୁସାରେ ବିଜୟ ନଗର ସମ୍ରାଟ ପ୍ରତାପରୁଦ୍ରଦେବଙ୍କ ଆଧୂପତ୍ୟକୁ କୃଷ୍ଣା ନଦୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସ୍ଵୀକାର କରିଥିଲେ । ଏହା ସହିତ ପ୍ରତାପରୁଦ୍ରଦେବ ତାଙ୍କର କନ୍ୟାକୁ କୃଷ୍ଣଦେବରାୟଙ୍କ ସହିତ ବିବାହ ଦେଇଥିଲେ ।

(vi) ୧୫୪୦ ଖ୍ରୀଷ୍ଟାବ୍ଦରେ ପ୍ରତାପରୁଦ୍ରଦେବ ମୃତ୍ୟୁବରଣ କରିଥିଲେ । ସେ ଧବଳେଶ୍ଵର ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ କରିଥିଲେ । ବୈଷ୍ଣବଧର୍ମ ପ୍ରଚାରକ ଶ୍ରୀଚୈତନ୍ୟ ୧୫୧୦ ଖ୍ରୀଷ୍ଟାବ୍ଦରେ ଓଡ଼ିଶା ଭ୍ରମଣରେ ଆସି ୧୫୧୬ ଖ୍ରୀଷ୍ଟାବ୍ଦରେ ପୁରୀରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲେ ଏବଂ ୧୫୩୩ ଖ୍ରୀଷ୍ଟାବ୍ଦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏଠାରେ ବୈଷ୍ଣବଧର୍ମ ପ୍ରଚାର କରିଥିଲେ । ଗଜପତି ପ୍ରତାପରୁଦ୍ର ଦେବ ଏବଂ ତାଙ୍କର ଅନେକ ପାତ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀଚୈତନ୍ୟଙ୍କର ଶିଷ୍ୟତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ।

Question 6.
ମଧୁସୂଦନ ଦାସଙ୍କ ସମ୍ପର୍କରେ ଲେଖ ।
Answer:
(i) ଉତ୍କଳ ଗୌରବ ମଧୁସୂଦନ ଦାସ ଥିଲେ ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ଓଡ଼ିଶାର ନିର୍ମାତା । ସେ ୧୮୪୮ ଖ୍ରୀଷ୍ଟାବ୍ଦ ଅପ୍ରେଲ୍ ୨୮ ତାରିଖଦିନ କଟକ ଜିଲ୍ଲାର ସତ୍ୟଭାମାପୁରଠାରେ ଜନ୍ମଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ।

(ii) ଜଣେ ବାରିଷ୍ଟ ଭାବରେ ସେ ତାଙ୍କର ଜୀବନଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ୧୯୦୩ ଖ୍ରୀଷ୍ଟାବ୍ଦରେ ଉତ୍କଳ ସମ୍ମିଳନୀ ଗଠଡନ କରି ତାହା ମାଧ୍ୟମରେ ଓଡ଼ିଶାର ବିଚ୍ଛିନ୍ନାଞ୍ଚଳର ଏକତ୍ରୀକରଣ ପାଇଁ ଇଂରେଜ ସରକାରଠାରେ ସେ ବାରମ୍ବାର ଦାବି କରି ଆସୁଥବଲେ ।

(iii) ତାଙ୍କର ପ୍ରଚେଷ୍ଟାରେ ବିହାର-ଓଡ଼ିଶା ପ୍ରଦେଶ ଗଠିତ ହୋଇଥିଲା ।

(iv) ୧୯୨୮ ଖ୍ରୀଷ୍ଟାବ୍ଦରେ ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ପ୍ରଦେଶ ଗଠନ ପାଇଁ ମଧୁବାବୁ ସାଇମନ କମିଶନକୁ ଏକ ସ୍ମାରକପତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ ।

(v) ୧୯୩୪ ଖ୍ରୀଷ୍ଟାବ୍ଦ ଫେବୃୟାରୀ ୪ ତାରିଖ ଦିନ ୮୨ ବର୍ଷ ବୟସରେ ମଧୁସୂଦନ ଦାସ ଇହଲୀଳା ସମ୍ବରଣ କରିଥିଲେ ।

Question 7.
ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଓଡ଼ିଶା ପ୍ରଦେଶର ଅଭ୍ୟୁଦୟ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଉଲ୍ଲେଖ କର ।
Answer:
(i) ୧୯୩୫ ମସିହାରେ ପ୍ରଣୟନ ହୋଇଥିବା ଭାରତ ଶାସନ ଆଇନର ୨୮୯ ଧାରାରେ ଓଡ଼ିଶା ଏବଂ ସିନ୍ଧୁପ୍ରଦେଶକୁ ଦୁଇଟି ନୂତନ ପ୍ରଦେଶ ଭାବରେ ସ୍ଵୀକୃତି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିଲା ।

(ii) ୩ ମାର୍ଚ୍ଚ ୧୯୩୬ରେ ଓଡ଼ିଶା ପ୍ରଦେଶ ଗଠନ ଆଇନ ଇଂରେଜ ସମ୍ରାଟଙ୍କ ଅନୁମୋଦନ ଲାଭ କଲା । ଏହି ଅନୁମୋଦନ ଆଧାରରେ ଏପ୍ରିଲ ୧, ୧୯୩୬ରେ ସୃଷ୍ଟି ହେଲା ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ଓଡ଼ିଶା ପ୍ରଦେଶ

(iii) କଟକ, ପୁରୀ, ବାଲେଶ୍ଵର, ସମ୍ବଲପୁର, ଗଞ୍ଜାମ ଏବଂ ପ୍ରଦେଶରେ ସ୍ଥାନ ପାଇଥିଲା । ଓଡ଼ିଶାର ଆୟତନ ଥିଲା ଥିଲା ୮,୦୪୩,୬୮୧ । କୋରାପୁଟ ଏହି ଛଅଟି ଜିଲ୍ଲା ଏହି ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ୩୨, ୬୯୫ ବର୍ଗମାଇଲ ଲୋକସଂଖ୍ୟା

(iv) ରେଭେନ୍ସା କଲେଜର ଐତିହାସିକ ହଲ୍‌ରେ ପାଟଣା ହାଇକୋର୍ଟର ମୁଖ୍ୟ ବିଚାରପତି ଓଡ଼ିଶାର ପ୍ରଥମ ଗଭର୍ଣ୍ଣର ବା ରାଜ୍ୟପାଳ ସାର୍ ଜନ୍ ଅଷ୍ଟିନ୍ ହବାବଙ୍କୁ ଓଡ଼ିଶାର ରାଜ୍ୟପାଳ ଭାବରେ ଶପଥପାଠ କରାଇଥିଲେ ।

Question 8.
ଓଡ଼ିଶାର ଭାଷା ଆନ୍ଦୋଳନ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଓଡ଼ିଶା ପ୍ରଦେଶ ଗଠନ କରିବାରେ କିପରି ସହାୟକ ହୋଇଥିଲା ?
Answer:
(i) ୧୮୦୩ ମସିହାରେ ଇଂରେଜମାନେ ଓଡ଼ିଶା ଅଧିକାର କଲେ । ଓଡ଼ିଶାର କୋର୍ଟ କଚେରୀରେ ପାର୍ଶୀ ଭାଷାର ପ୍ରଚଳନ ହେଲା ଏବଂ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ବଙ୍ଗଳାକୁ ସରକାରୀ ଭାଷାର ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା । ୧୮୦୩ ରୁ ୧୯୦୩ ମସିହା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦୀର୍ଘ ଶହେ ବର୍ଷ ଧରି ଓଡ଼ିଆ ଭାଷା କ୍ରମଶଃ ଅବକ୍ଷୟ ପଥରେ ଗତି କରିଥିଲା ।

(ii) ୧୮୬୬ ମସିହାରେ ବିଚିତ୍ରାନନ୍ଦ ଦାସଙ୍କଦ୍ଵାରା କଟକରେ ପ୍ରଥମ ଛାପାଖାନା ବା ପ୍ରିଣ୍ଟିଂ ପ୍ରେସ୍ ସ୍ଥାପନ କରାଗଲା । ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ କଟକ, ପୁରୀ, ବାଲେଶ୍ଵର, ଗଞ୍ଜାମ ଏବଂ ସମ୍ବଲପୁର ଆଦି ସ୍ଥାନରେ ଓଡ଼ିଆ ଭାଷା ଆନ୍ଦୋଳନର ସୂତ୍ରପାତ ହେଲା ।

(iii) ଊନ୍ନବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଶେଷବେଳକୁ ଓଡ଼ିଆ ଭାଷା ପ୍ରଚଳିତ ଓଡ଼ିଶାର ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳକୁ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ, ବିହାର, ମାନ୍ଦ୍ରାଜ ଏବଂ ବଙ୍ଗ ସହିତ ମିଶାଇ ଦିଆଯାଇଥିଲା । ଏହି ଖଣ୍ଡବିଖଣ୍ଡିତ ଓଡ଼ିଶାକୁ ଏକତ୍ରିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରିଥିବା ବୁଦ୍ଧିଜୀବୀମାନଙ୍କର ନିଷ୍ଠାପର ଉଦ୍ୟମ ଓଡ଼ିଆ ଭାଷାଭାଷୀ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଏକତ୍ରିତ କରି ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ଓଡ଼ିଶା ପ୍ରଦେଶ ଗଠନ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥିଲା, ଯାହାର ଫଳସ୍ଵରୂପ ୧୯୩୬ ମସିହା ଅପ୍ରେଲ୍ ୧ ତାରିଖରେ ଓଡ଼ିଶା ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ପ୍ରଦେଶର ମାନ୍ୟତା ପାଇଥିଲା ।

(iv) ଊନବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଶେଷ ବେଳକୁ ଓଡ଼ିଆ ଭାଷା ପ୍ରଚଳିତ ଓଡ଼ିଶାର ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳକୁ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ, ବିହାର, ମାନ୍ଦ୍ରାଜ ଏବଂ ବଙ୍ଗ ସହିତ ମିଶାଇ ଦିଆଯାଇଥିଲା ।

(v) ଏହି ଖଣ୍ଡବିଖଣ୍ଡିତ ଓଡ଼ିଶାକୁ ଏକତ୍ରିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରୁଥିବା ବୁଦ୍ଧିଜୀବୀମାନଙ୍କର ନିଷ୍ଠାପର ଉଦ୍ୟମ ଓଡ଼ିଆ ଭାଷାଭାଷୀ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଏକତ୍ରିତ କରି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଓଡ଼ିଶା ପ୍ରଦେଶ ଗଠନ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥିଲା ।

Class 7 Social Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ଗୁପ୍ତଯୁଗ : ନିରନ୍ତର ସୃଜନଶୀଳତାର ଏକ ନିଦର୍ଶନ

Question 9.
ଓଡ଼ିଶାର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବେ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇବା ପରେ କୃଷ୍ଣଚନ୍ଦ୍ର ଗଜପତି ନାରାୟଣ ଦେବଙ୍କର ଓଡ଼ିଶା ପାଇଁ କ’ଣ ଅବଦାନ ଥିଲା ?
Answer:
(i) ଓଡ଼ିଶାର ପ୍ରଥମ ରାଜ୍ୟପାଳ ସାର୍ ଜନ୍ ଅଷ୍ଟିନ୍ ହବାକ୍‌ଙ୍କ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କ୍ରମେ କୃଷ୍ଣଚନ୍ଦ୍ର ଗଜପତି ନାରାୟଣ ଦେବ ୧ ଏପ୍ରିଲ୍ ୧୯୩୭ରୁ ଜୁଲାଇ ମଧ୍ୟଭାଗ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏବଂ ୧୯୪୧ ନଭେମ୍ବରରୁ ୧୯୪୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଓଡ଼ିଶାର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରୂପେ ଦାୟିତ୍ଵ ବହନ କରିଥିଲେ ।

(ii) ଓଡ଼ିଶାର ହାଇକୋର୍ଟ, କଟକର ଶ୍ରୀରାମଚନ୍ଦ୍ର ଭଞ୍ଜ ମେଡ଼ିକାଲ କଲେଜ, ଉତ୍କଳ ବିଶ୍ଵବିଦ୍ୟାଳୟ, କଟକର ବିଦ୍ୟାଧରପୁରଠାରେ ଥ‌ିବା ଏସିଆର ବିଖ୍ୟାତ ଜାତୀୟ ଧାନ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ତାଙ୍କ ଉଦ୍ୟମରେ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଥିଲା ।

(iii) ଉତ୍କଳ ବିଶ୍ଵବିଦ୍ୟାଳୟ ଓ ବ୍ରହ୍ମପୁର ବିଶ୍ଵବିଦ୍ୟାଳୟ ତାଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ ସୂଚକ ‘ଡକ୍ଟରେଟ୍’ ଉପାଧ୍ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । ତାଙ୍କର ଅବଦାନକୁ ସମ୍ମାନ ଜଣାଇ ତାଙ୍କ ନାମରେ ‘ଗଜପତି’ ଜିଲ୍ଲା ଏବଂ ବ୍ରହ୍ମପୁର ମେଡ଼ିକାଲ କଲେଜ ନାମିତ କରାଯାଇଛି ।

(iv)ବାସ୍ତବରେ କୃଷ୍ଣଚନ୍ଦ୍ର ଗଜପତି ଦେବ ଥିଲେ ଆଧୁନିକ ଓଡ଼ିଶାର ନବ ନିର୍ମାତା । ତାଙ୍କର ଅବଦାନକୁ ଓଡ଼ିଶାବାସୀ କେବେ ଭୁଲିପାରିବେ ନାହିଁ ।

Question 10.
ଓଡ଼ିଶା ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ପ୍ରଦେଶ ଗଠନରେ କୃଷ୍ଣଚନ୍ଦ୍ର ଗଜପତି ନାରାୟଣ ଦେବଙ୍କର ଭୂମିକା ଉଲ୍ଲେଖ କର ।
Answer:
(i) ଉତ୍କଳ ସମ୍ମିଳନୀରେ ସକ୍ରିୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରି କୃଷ୍ଣଚନ୍ଦ୍ର ୧୯୧୪ ମସିହା ଡିସେମ୍ବର ୨୬ ଓ ୨୭ ତାରିଖରେ ପାରଳାଖେମୁଣ୍ଡିଠାରେ ଉତ୍କଳ ସମ୍ମିଳନୀର ଦଶମ ଅଧିବେଶନର ଆୟୋଜନ କରିଥିଲେ । ତାଙ୍କରି ଉଦ୍ୟମରେ କେନ୍ଦ୍ର ତଥା ବିହାର, ମାନ୍ଦ୍ରାଜ ଏବଂ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ବିଧାନସଭାରେ ଓଡ଼ିଆମାନଙ୍କ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲେ ।

(ii) ୧୯୨୪ରେ ଗଠିତ ହୋଇଥିବା ‘ଫିଲିପ୍–ଡଫ୍’ କମିଟି ସମ୍ମୁଖରେ କୃଷ୍ଣଚନ୍ଦ୍ର ଓଡ଼ିଆ ଭାଷାଭାଷୀ ଅଞ୍ଚଳର ମିଶ୍ରଣ ନିମିତ୍ତ ଦାବି ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ ।

(iii) ୧୯୨୮ ମସିହାରେ ‘ସାଇମନ୍ କମିଶନ୍’କୁ ଭାରତୀୟମାନେ ‘ସାଇମନ୍ ଫେରିଯାଅ’ ଧ୍ୱନି ଦେଇ ବର୍ଜନ କରିଥିବାବେଳେ ଓଡ଼ିଶାର ସ୍ଵାର୍ଥ ପାଇଁ ଗଜପତିଙ୍କ ଉଦ୍ୟମରେ ‘ସ୍ଵାଗତଂ ସାଇମନ୍’ କହି ସ୍ଵାଗତ କରାଯାଇଥିଲା । ଫଳରେ ସାଇମନ୍ କମିଶନ ଓଡ଼ିଆମାନଙ୍କ ଦାବି ପ୍ରତି ସମର୍ଥନ ଜଣାଇଥିଲେ ।

(iv) ୧୯୩୦ ମସିହାରେ ଇଂଲଣ୍ଡରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ‘ପ୍ରଥମ ଗୋଲଟେବୁଲ୍ ବୈଠକ’କୁ ଜାତୀୟ କଂଗ୍ରେସ ବର୍ଜନ କରିଥିବାବେଳେ କୃଷ୍ଣଚନ୍ଦ୍ର ଗଜପତି ଇଂଲଣ୍ଡ ଯାତ୍ରାକରି ବୈଠକରେ ଯୋଗଦେଇଥିଲେ ଓ ଓଡ଼ିଆମାନଙ୍କର ଦାବିକୁ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ଉପସ୍ଥାପିତ କରିଥିଲେ । କୃଷ୍ଣଚନ୍ଦ୍ରଙ୍କର ପ୍ରସ୍ତାବ ସର୍ବସମ୍ମତିକ୍ରମେ ଗୃହୀତ ହେବାପରେ ଓଡ଼ିଆ ସୀମା ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ କମିଟି ଗଠିତ ହୋଇଥିଲା ।

(v) ୧୯୩୫ ‘ଭାରତ ଶାସନ ଆଇନ’ର ୨୮୯ ଧାରାରେ ଓଡ଼ିଶାକୁ ଏକ ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ପ୍ରଦେଶ ରୂପେ ସ୍ଵୀକୃତି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହାର ଫଳସ୍ଵରୂପ ୧ ଏପ୍ରିଲ ୧୯୩୬ ମସିହାରେ ଓଡ଼ିଶା ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ପ୍ରଦେଶ ରୂପେ ଜନ୍ମ ନେଇଥିଲା ।

Question 11.
ଗୋପବନ୍ଧୁ ଦାସଙ୍କ ସମ୍ପର୍କରେ ସଂକ୍ଷେପରେ ଲେଖ ।
Answer:
(i) ଓଡ଼ିଶାର ବରେଣ୍ୟ ଜନନାୟକ ଉତ୍କଳମଣି ଗୋପବନ୍ଧୁ ଦାସ ୧୮୭୭ ଖ୍ରୀଷ୍ଟାବ୍ଦରେ ଅକ୍ଟୋବର ୯ ତାରିଖରେ ପୁରୀ ଜିଲ୍ଲାର ସୁଆଣ୍ଡୋ ଗ୍ରାମରେ ଜନ୍ମଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ।

(ii) ୧୯୧୩ ମସିହାରେ ବ୍ରହ୍ମପୁରରୁ ପ୍ରକାଶିତ ସମ୍ବାଦପତ୍ର ‘ଆଶା’ର ସମ୍ପାଦନା ଦାୟିତ୍ୱ ନେଇଥିଲେ ଗୋପବନ୍ଧୁ । ୧୯୧୫ରେ ଗୋପବନ୍ଧୁ ସାକ୍ଷୀଗୋପାଳଠାରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ସତ୍ୟବାଦୀ ପ୍ରେସ୍‌ରୁ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ‘ସତ୍ୟବାଦୀ’ ନାମକ ଏକ ମାସିକ ପତ୍ରିକା । ୧୯୧୯ ମସିହାରେ ଏହି ପ୍ରେସରୁ ଆତ୍ମପ୍ରକାଶ କଲା ସାପ୍ତାହିକ ସମ୍ବାଦପତ୍ର ‘ସମାଜ’ । ୧୯୩୦ ମସିହାରୁ ଏହା ଦୈନିକ ସମ୍ବାଦପତ୍ର ରୂପେ ପ୍ରକାଶିତ ହୋଇଥିଲା ।

(iii) ଓଡ଼ିଆ ଭାଷାଭାଷୀ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକର ଏକତ୍ରୀକରଣ ପାଇଁ ସେ ଉଦ୍ୟମ କରିବା ସହିତ ମଧୁବାବୁଙ୍କୁ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ସହଯୋଗ କରିଥିଲେ । ଗୋପବନ୍ଧୁ ଚାହିଁଥିଲେ ଉତ୍କଳ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଜାତୀୟ କଂଗ୍ରେସ ସହିତ ମିଶାଇ ଓଡ଼ିଆ ଭାଷାଭାଷୀ ଅଞ୍ଚଳର ଏକତ୍ରୀକରଣଦାବୀକୁ ଅଧିକ ତୀବ୍ରତର କରିବା ପାଇଁ କିନ୍ତୁ ମଧୁବାବୁ ଏହାକୁ ବିରୋଧ କରିବାରୁ ଗୋପବନ୍ଧୁ ଉତ୍କଳ ସମ୍ମିଳନୀ ତ୍ୟାଗ କରିଥିଲେ ।

(iv) ୧୯୧୭ ମସିହାରେ ଗୋପବନ୍ଧୁ ବିହାର-ଓଡ଼ିଶାର ବିଧାନସଭାକୁ ନିର୍ବାଚିତ ହୋଇଥିଲେ । ଓଡ଼ିଶାର ବିଭିନ୍ନ ସମସ୍ୟାକୁ ସେ ସରକାରଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରିଥିଲେ । ୧୯୨୧ ମସିହାରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିବା ଓଡ଼ିଶା ପ୍ରଦେଶ କଂଗ୍ରେସ କମିଟିର ପ୍ରଥମ ସଭାପତି ହୋଇଥିଲେ ଗୋପବନ୍ଧୁ । ୧୯୨୧ରେ ଗାନ୍ଧିଜୀଙ୍କର ଓଡ଼ିଶାରେ ପଦଯାତ୍ରା ସମୟରେ ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଭାଷଣକୁ ପ୍ରାଞ୍ଜଳ ଭାବରେ ଅନୁବାଦ କରି ଲୋକ ସମ୍ମୁଖରେ ପ୍ରକାଶ କରୁଥିଲେ ଗୋପବନ୍ଧୁ ।

(v) ୧୯୨୬ରେ କଲିକତାରେ ଲାଲା ଲଜପତି ରାୟଙ୍କୁ ଭେଟିଥିଲେ ଏବଂ ତାଙ୍କ ଅନୁରୋଧରେ କଟକଠାରେ ଲୋକସେବକ ମଣ୍ଡଳର ଏକ ଶାଖା ଖୋଲିଥିଲେ । ୧୯୨୮ ମସିହାରେ ଗୋପବନ୍ଧୁଙ୍କ ଅକାଳ ବିୟୋଗ ଓଡ଼ିଶାବାସୀଙ୍କୁ ସ୍ତବ୍‌ଧ କରିଦେଇଥିଲା । ଈଶ୍ବର ସେବା, ବିଶ୍ଵସେବା, ଦେଶସେବା ଓ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସେବାକୁ ଗୋପବନ୍ଧୁ ଜୀବନକାଳ ମଧ୍ୟରେ ଅତି ନିବିଡ଼ ଭାବରେ ପ୍ରତିପାଦନ କରି ପାରିଛନ୍ତି ।

Changes Around Us: Physical and Chemical Class 7 Extra Questions and Answers Science Chapter 5

Students can include Class 7 Curiosity Extra Questions and Class 7 Science Chapter 5 Changes Around Us: Physical and Chemical Extra Question Answer in their daily self-study routine.

Class 7 Science Chapter 5 Changes Around Us: Physical and Chemical Extra Questions

Class 7 Science Chapter 5 Extra Questions on Changes Around Us: Physical and Chemical

Changes Around Us: Physical and Chemical Class 7 Very Short Question Answer

Question 1.
Classify the following processes into physical or chemical changes:
(i) Beating of aluminium metal to make aluminium foil
(ii) Digestion of food
(iii) Cutting of a log of wood into pieces
(iv) Burning of crackers
Answer:
(i) and (iii) are physical changes, while (ii) and (iv) are chemical changes.

Question 2.
Give one example for each of the following:
(i) A chemical change in which heat and light are produced
(ii) A chemical change in which gas is evolved
(iii) An irreversible physical change involving a change in the size and shape of the original substance
Answer:
(i) Burning of magnesium ribbon
(ii)Reaction of vinegar with baking soda
Cutting of vegetables

Changes Around Us: Physical and Chemical Class 7 Extra Questions and Answers Science Chapter 5

Question 3.
Paper does not burn when kept in the air for a long time, but it burns quickly when a burning matchstick is brought near it. What condition is being fulfilled by the burning matchstick? Can the burning of paper be reversed?
Answer:
The flame of the matchstick provides heat to raise the temperature of the paper to reach its ignition temperature, which is necessary for combustion to take place. No, the burning of paper cannot be reversed.

Question 4.
Two students of class 7 were making paper toys during their lunch break. Student (I) made an aeroplane by folding a piece of paper, while student (II) made a paper boat by cutting a sheet of paper into the shape of a boat. In which case can the student get the original paper back and why?
Answer:
Student (I) will get the original paper back as he had only folded the piece of paper. The folded paper can be unfolded again to obtain the original paper. Since the student (II) has cut the paper, it is not possible to get back the original paper. The pieces cut in different sizes cannot be joined back together to obtain the original paper.

Question 5.
Explain whether the ripening of fruit is desirable or undesirable.
Answer:
Ripening of fruit is considered desirable as it improves the taste, colour, and edibility of a fruit. For instance, as bananas ripen, they become sweeter. But if the ripening continues for a longer time, the fruit becomes overripe and starts to rot / decay which is undesirable.

Question 6.
A calcium-containing colourless solution is such that it turns milky when carbon dioxide gas is passed through it. Name the colourless solution and also state if any chemical change occurs during this process.
Answer:
The calcium-containing colourless solution that turns milky on passing carbon dioxide gas through it is lime water a solution of (calcium hydroxide). Yes, a chemical change occurs when carbon dioxide gas is passed through an aqueous solution of calcium hydroxide, resulting in the formation of a white insoluble substance called calcium carbonate Tinilky appearance).

Question 7.
Justify the type of change taking place in each of the given cases:
(i) Melting of ice
(ii) Weathering of rocks
Answer:
(i) When ice melts, there is only a change in the physical state of water, i.e., from solid to liquid. Since no new substance is formed, it is a physical change.
(ii) During weathering, the breakdown of large rocks into smaller pieces represents a physical change, while change in chemical composition of the rock by reacting with water or other substances involves a chemical change.

Question 8.
Preeti, a science teacher, performed two experiments to make her students understand how a chemical change takes place. Complete the following word equations for the chemical reactions involved in her experiments:
(i) Vinegar + …………→ ………… + Other substances
(ii) Magnesium + ………… → Magnesium + Heat + Light oxide
Answer:
(i) Vinegar + soda Baking → Carbondioxide + Other substances
(ii) Magnesium + Oxygen → Magnesium oxide + Heat + Light

Question 9.
Riya accidentally dropped a slice of bread on the kitchen floor and forgot to throw it out. After two days, she saw green patches on it. It was also giving out a bad smell. Is this a physical or a chemical change? Give a reason for your answer.
Answer:
It is a chemical change. A new substance (fungus) is formed on the bread, and the change cannot be reversed.

Changes Around Us: Physical and Chemical Class 7 Extra Questions and Answers Science Chapter 5

Question 10.
Write word equations for two chemical reactions using the substances given in the box.
Calcium hydroxide, iron, water, carbon dioxide, iron oxide, air, calcium carbonate
Answer:
(i) Calcium hydroxide + Carbon dioxide → Calcium Carbonate + Water
(ii) Iron + Air + Water → Iron oxide

Changes Around Us: Physical and Chemical Class 7 Short Question Answer

Question 1.
Give two examples for each of the following cases:
(i) Physical changes which are reversible
Answer:
(a) Folding of paper
(b) Melting of ice

(ii) Physical changes which are not reversible
Answer:
(a) Tearing of paper
(b) Breaking of glass

(iii) Chemical changes
Answer:
(a) Reaction between vinegar and baking soda
(b) Burning of a matchstick

Question 2.
(i) The following table lists the changes that take place when a candle is burned. Classify these as chemical or physical changes.
(ii) What are the three requirements for a combustion process to occur?
Answer:
(i) (a) Physical, (b) Physical, (c) Chemical
(ii) The three requirements for a combustion process to occur are as follows:

  • A combustible substance, also called ‘fuel’
  • Air (oxygen)
  • Heat that allows the fuel to reach its ignition temperature.

Question 3.
(i) Curdling of milk is considered to be a chemical change. Justify this statement. Can the original milk be obtained again? Explain.
(ii) Lakshika lit a candle in a Petri dish and covered it with a glass tumbler. After some time, she noticed the flame of the candle had been extinguished. What could be the possible reason for this?
Answer:
(i) Curdling of milk is a chemical change as it results in the formation of a new substance called curd. The properties and chemical composition of the milk change when it is curdled. No, the original milk cannot be obtained once curd is formed as its chemical composition has changed and this is an irreversible change.
(ii) The flame of the candle got extinguished after some time because the continuous supply of air (oxygen) was cut off by covering the candle with a glass tumbler.

Changes Around Us: Physical and Chemical Class 7 Extra Questions and Answers Science Chapter 5

Question 4.
Mention any three points of difference between physical and chemical changes.
Answer:

Physical change Chemical change
(i) Can be reversible or irreversible Generally irreversible
(ii) Involves a change in physical properties like shape, size, state, etc. Involves a change in chemical properties
(iii) No new substance is formed New substance(s) is/ are formed
(iv) Examples include folding a paper, melting ice, stretching a rubber, etc. Examples include cooking of food, rusting of iron, burning of wood, etc.

Question 5.
During a science experiment, Naman mixed baking soda with vinegar and observed the formation of bubbles. His friend Rachita said, “It’s just like when we dissolve salt in water. A similar type of change happens in that case as well.” Do you agree with Rachita? Give two points to support your answer.
Answer:
Rachita’s statement is incorrect. This is because:

  • Mixing baking soda with vinegar produces gas bubbles (carbon dioxide), indicating a new substance is formed. Thus, this is a chemical change.
  • Dissolving salt in water is a physical change where no new substance is formed, and salt can be recovered from the resultant solution by evaporating the water. No gas or bubbles are produced when salt is dissolved in water.

Question 6.
(i) One day, Garvit noticed that his bicycle had developed brown flaky patches after being left outside in the rain for almost a month. Her mother explained that it is rust. Based on this situation, explain why rusting is a chemical change.
(ii) What type of change is tearing of paper and why?
Answer:
(i) Rusting is a chemical change because, in rusting, a new substance, rust (iron oxide), is formed through a chemical reaction. Iron reacts with oxygen and water to form rust, which has properties different from those of iron.
(ii) Tearing of paper is an irreversible physical change, as in this change no new substance is produced and the material, i.e., paper, still remains the same. However, the original sheet of paper cannot be brought back from the torn pieces of paper.

Question 7.
Magnesium ribbon burns in air to produce a white-coloured ash. Name the white-coloured ash formed in this process. What kind of chemical reaction occurs in this process? Mention any one essential condition required for such a reaction to take place.
Answer:
The white coloured ash formed in this process is that of magnesium oxide. The given reaction is a combustion reaction. The three essential conditions required for combustion to take place are as follows:

  • A combustible substance, also known as ‘fuel’
  • Air (oxygen)
  • Heat that allows the fuel to reach its ignition temperature.

Question 8.
Answer the following questions.
(i) What is the term used for the minimum temperature at which a substance catches fire?
(ii) Which gas is released when lemon juice is added to a baking soda solution?
(iii) What is the white insoluble substance formed after the reaction of calcium hydroxide with carbon dioxide?
Answer:
(i) Ignition temperature
(ii) Carbon dioxide
(iii) Calcium carbonate

Changes Around Us: Physical and Chemical Class 7 Long Question Answer

Question 1.
If you leave a piece of iron in the open for a few days, it acquires a film of brownish substance, called rust.
(i) Do you think rust is different from iron?
(ii) Can you change rust back into iron by some simple method?
(iii) Do you think formation of rust from iron is a chemical change?
(iv) Give two other examples of a similar type of change.
Answer:
(i) Yes, rust is chemically different from iron.
(ii) No, rusting is an irreversible process.
(iii) Yes, it is a chemical change because a new substance (iron oxide) is formed.
(iv)

  • Setting of curd from milk.
  • Burning of magnesium ribbon to form magnesium oxide.

Answer:
(i) Erosion is defined as the process in which rock pebbles, soil, and sediments are broken down and moved from one location to another by natural forces like wind and flowing water. For example, fine sand gets collected on the riverbeds due to the flow of water.
Weathering on the other hand is defined as the physical and chemical changes that are responsible for breaking large rocks into smaller pieces. For example, temperature changes, growing roots of trees, and even freezing of water within cracks in the rocks can cause them to break into smaller pieces. Thus, weathering of rocks involves both physical and chemical changes, while erosion is an example of a physical change.

Changes Around Us: Physical and Chemical Class 7 Extra Questions and Answers Science Chapter 5

Question 2.
(i) Define the term erosion. How is it different from weathering? Explain with the help of examples.
(ii) Read the following table carefully and select the physical and chemical changes by writing P and C against the respective change.
Changes Around Us Physical and Chemical Class 7 Extra Questions and Answers Science Chapter 5.1
Answer:

Change Type of Change
Breaking of a glass tumbler P
Digestion of food C
Burning of paper C
Tearing of paper P
Melting of ice P
Ripening of mango C

Question 3.
A student performed the following three experiments in the science laboratory: Experiment A: Heated a piece of ice in a beaker until it turned into water and then into steam.
Experiment B: Burned a small piece of magnesium ribbon using a burner until it turned into a white powder.
Experiment C: Dissolved salt in water and heated the resultant mixture to evaporate the water to recover the salt.
(i) Identify the type of change (physical or chemical) in each experiment.
(ii) Justify your answer in part (i).
(iii)The student claims that “all changes involving heat are chemical changes.” Do you agree? Use evidence from the experiments above to support your answer.
Answer:
(i) Experiment A: Physical change Experiment B: Chemical change Experiment C: Physical change

(ii) Experiment A: There is only a change in the physical property of water (state change), and no new substance is formed.
Experiment B: Since a white powder of magnesium oxide, which has entirely different properties from those of magnesium, is formed, it is a chemical change. Heat and light are also released while burning a magnesium ribbon.
Experiment C: Salt can be recovered from the salt solution by a simple physical method of evaporation. No new substance is formed, as salt and water are only physically mixed together.

(iii) No, not all changes involving heat are chemical changes. This is evident from Experiment A, where heat causes a physical change in the state of water, and Experiment C , where heating is used to evaporate the water to recover the salt. Only Experiment B involves a chemical change because a new substance, i.e., magnesium oxide is formed on burning the magnesium ribbon. Hence, heat can cause both physical changes (like melting, boiling, evaporation, etc.) and chemical changes (like burning, cooking, etc.). The type of change depends on whether any new substance is formed or not.

Question 4.
(i) One Sunday afternoon, Ravi went out on a picnic with his family. During the picnic, he performed activities like cutting a log of wood, chopping fruits, melting of ice, folding clothes, making a paper boat, burning wood etc. Which of the activities performed by him were reversible and why?
(ii) Elaborate with the help of an activity that both physical and chemical changes can simultaneously occur in a process.
Answer:
(i) The following activities performed by him were reversible:

  • Melting of ice: It results in the formation of water that can be frozen again to obtain ice.
  • Folding clothes: Clothes can be unfolded again.
  • Making a paper boat: A paper boat is generally formed by folding the paper in a specific manner such that it can easily float on water. The folded paper can therefore be unfolded again to obtain the original sheet of paper.

Changes Around Us: Physical and Chemical Class 7 Extra Questions and Answers Science Chapter 5

(ii) Take a candle and light it with the help of a matchstick. The candle burns and the following changes take place:

  • Physical changes: The wax near the wick of the candle melts, flows down and solidifies on cooling. Evaporation of wax due to heat takes place. All these are physical changes, as no new substance is formed in any of these cases.
  • Chemical changes: The burning of wax vapour in the presence of oxygen results in the formation of new substances such as carbon dioxide and water vapour.

Changes Around Us: Physical and Chemical Class 7 Case Based Questions

Read the following passages and answer the questions that follow:

Question 1.
Shruti was preparing a solution of lemon juice and baking soda in the science laboratory. She observed that the reaction between lemon juice and baking soda produces a gas. On passing the gas through lime water, it turns milky. Her teacher explained that this is due to the formation of calcium carbonate.

(i) Name the gas released in the given experiment.
Answer:
Carbon dioxide

(ii) Does the gas released in this experiment support combustion? Explain your answer.
Answer:
No, carbon dioxide gas is not a supporter of combustion. Oxygen gas is a supporter of combustion.

(iii) What type of change takes place in this experiment? Explain your answer briefly.
Answer:
A chemical change takes place in the given experiment, resulting in the evolution of carbon dioxide gas along with the formation of other new substances. Calcium carbonate is formed when carbon dioxide gas is passed through lime water.
OR
(iii) Give any two characteristics of the type of change that has taken place in the given experiment.
Answer:
The two characteristics of chemical change are as follows:

  • A chemical change results in the formation of one or more new substances.
  • A chemical change takes place through a chemical reaction.

Question 2.
Raghav prepares a chapati using the following steps:
P: Wheat grains are ground to make flour.
Q : Flour is mixed with water to make a soft dough.
R: Small balls of dough are flattened using a rolling pin.
S: The flat, round dough is cooked on a pan.
T: The cooked chapati is coated with a layer of butter.

(i) In which of the given step(s) does a physical change take place?
Answer:
(i) Physical changes: Steps P, Q, R and T
(ii) Chemical change: Step S

(ii) In which of the given step(s) does a chemical change take place?
Answer:
(a) Burning of a candle- On gentle heating, the wax melts (physical change), but on burning, it forms carbon dioxide and water vapour (chemical change).
(b) Weathering of rocks- Rocks undergo physical changes when they are broken down into smaller pieces due to certain environmental factors, such as action of wind, pressure, temperature etc. However these rocks can also undergo chemical changes when the materials present in them react with water or other substances.

Changes Around Us: Physical and Chemical Class 7 Extra Questions and Answers Science Chapter 5

(iii) Give two examples in which both physical and chemical changes take place. Also, provide explanation for your answer.
OR
(iii) Based on the concept of reversible and irreversible changes, can you distinguish between steps P and S? Justify your answer.
Answer:
Steps P and S cannot be distinguished based on the concept of reversible and irreversible changes as both these are irreversible changes. Step P represents a physical, irreversible change, as when wheat grains are ground to make flour, there occurs only a change in the shape and size of the grain and no new substance is formed. Whereas step S represents a chemical, irreversible change as chapati formed upon cooking the flat, round dough has entirely different properties from those of the original dough.

Changes Around Us: Physical and Chemical Class 7 Picture Based Questions

Observe the given pictures and answer the questions that follow:
Changes Around Us Physical and Chemical Class 7 Extra Questions and Answers Science Chapter 5.2

Question 1.
Three students performed an activity to show the presence of carbon dioxide in the air as shown below:
(i) In which of the given case(s), the presence of carbon dioxide cannot be confirmed?
(a) A only
(b) A and B
(c) C only
(d) A and C
Answer:
(d) A and C

(ii) Write down the word equation for the chemical reaction occurring in the case(s) identified in part (i).
Answer:
Changes Around Us Physical and Chemical Class 7 Extra Questions and Answers Science Chapter 5.3

(iii) Give a reaction in which carbon dioxide is released, which can be confirmed with the lime water test.
Answer:
When baking soda reacts with an acidic substance like vinegar, carbon dioxide is released, which can be confirmed by the lime water test.
Baking Soda + Vinegar → Carbon dioxide + Other substances
OR
(iii) Is any gas released when vinegar is mixed with tap water? Is this a physical or a chemical change?
Answer:
No. This is a physical change as no new substance is formed in this process.

Changes Around Us: Physical and Chemical Class 7 Extra Questions and Answers Science Chapter 5

Changes Around Us: Physical and Chemical Class 7 Activity Based Questions

Read the following activity and answer the questions that follow:

Changes Around Us Physical and Chemical Class 7 Extra Questions and Answers Science Chapter 5.5

1. Objective: To determine if combustion can take place without fire.
Materials required: A sheet of paper, a magnifying glass, a pair of tongs, and a matchbox.

Procedure:

  • Hold a piece of paper with the help of a pair of tongs and bring a lighted matchstick to it.
  • The paper quickly catches fire as shown in Figure (A).
  • Now, take another sheet of paper. Focus the sunrays on the paper using a magnifying glass such that a small and bright spot is formed on the paper (Figure B).
  • Hold the magnifying glass in the same position for some time.

[Caution: Perform this activity under the supervision of your teacher or an adult]

(i) What do you observe when the sunlight is focused by the magnifying glass on the paper for a long time?
Answer:
Smoke starts to emerge at the bright spot, and gradually the paper catches fire.

(ii) Which of the following is essential for combustion to occur in both cases of the activity?
(a) Flame
(b) Oxygen
(c) Magnifying glass
(d) Matchstick
Answer:
(b) Oxygen

(iii) Why does the paper start burning when sunlight is focused on it using a magnifying glass?
Answer:
The magnifying glass focuses the Sun’s rays at a small spot, increasing the temperature of the paper at that spot, leading it to reach its ignition temperature, consequently causing it to burn.

OR

(iii) Figure B shows that paper can burn in the absence of fire. Does this mean fire is not necessary for combustion to begin? Justify your answer.
Answer:
Yes, fire is not necessary for combustion to begin. It requires a combustible substance, sufficient heat to reach the ignition temperature of that substance, and the presence of oxygen. In Figure B, sunlight provides the required heat.

Changes Around Us: Physical and Chemical Extra Questions for Practice

Question 1.
Sumit, a student of class listed a few changes and their type in the table shown below:

Change Type of Change
(i) Burning of paper Physical
(ii) Rusting of iron Chemical
(iii) Cutting a piece of paper Physical
(iv) Melting of ice Chemical
(v) Erosion Chemical

Select the option in which the change(s) classified is/are incorrect.
(a) (i) only (b)
(ii) and (iii) only
(c) (ii), (iii) and (iv)
(d) (i), (iv) and (v)
Answer:
(d) (i) Burning of paper- Chemical change
(iv) Melting of ice- Physical change
(v) Frosion- Physical change

Changes Around Us: Physical and Chemical Class 7 Extra Questions and Answers Science Chapter 5

Question 2.
Adarsh, a science teacher of class 7, burnt a magnesium ribbon as shown in the picture alongside.
Changes Around Us Physical and Chemical Class 7 Extra Questions and Answers Science Chapter 5.7
(a) A black-coloured ash is produced at the end of the experiment, and it is a reversible change.
(b) A red-coloured ash is produced at the end of the experiment and it is a reversible change.
(c) A white-coloured ash is produced at the end of the experiment and it is an irreversible change.
(d) A blue-coloured ash is produced at the end of the experiment and it is an irreversible change.
Answer:
(c) Burning of magnesium ribbon results in the formation of a white-coloured ash known as magnesium oxide. This is an irreversible chemical change as a new substance (magnesium oxide) with entirely different properties from those of magnesium and oxygen, is formed in this process. The magnesium oxide so formed cannot be turned back to the magnesium ribbon.

Question 3.
Select the process(es) that will result in a physical change.
(i) Cutting a cloth to make a shirt
(ii) Burning of wood
(iii) Stretching of a rubber band
(iv) Heating ice cubes in a pan on a Bunsen burner
(a) (i) only
(b) (i), (iii), and (iv)
(c) (ii) and (iii) only
(d) (i) and (iv) only
Answer:
(b) Burning of wood is a chemical change, rest. all are physical changes.

Question 4.
Study the following Venn diagram carefully and select the correct statement.
Changes Around Us Physical and Chemical Class 7 Extra Questions and Answers Science Chapter 5.8
(a) Point X represents the weathering of rocks, while point Z represents the burning of a candle.
(b) Point Y represents the grinding of wheat grains, while point X represents the melting of ice.
(c) Point Z represents the folding of clothes, while point X represents the digestion of food.
(d) Point X represents the boiling of water, while point Y represents the burning of magnesium ribbon.
Answer:
(d) Boiling of water is a physical change, while the burning of magnesium ribbon is a chemical change.

Questions 5 and 6 consist of two statements – Assertion (A) and Reason (R). Answer these questions by selecting the correct option:
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
(c) A is true but R is false.
(d) A is false but R is true.

Question  5.
Assertion (A): Weathering of rocks is caused only due to physical changes.
Reason (R): This phenomenon results in the formation of soil from rocks.
Answer:
(d) Weathering of rocks is caused by both physical and chemical changes.

Question 6.
Assertion (A): Melting of wax is a reversible physical change.
Reason (R): The chemical composition of wax changes during melting.
Answer:
(c) Only the physical state of wax changes during melting.

Question 7.
Explain what will be observed if
(i) Baking soda is added to a test tube containing vinegar
Answer:
Bubbles are produced when baking soda is added to a test tube containing vinegar. This is due to the evolution of carbon dioxide gas.

(ii) Carbon dioxide gas is passed through lime water.
Answer:
When carbon dioxide is passed through lime water, a milky appearance is observed. This is due to the formation of a white insoluble substancc, i.e., calcium carbonate.

Question 8.
You might have noticed brown patches on iron objects. What is the reason for the formation of these brown patches? Identify the type of change that occurred.
Answer:
The brown patches on iron objects are formed as a result of the rusting of iron, wherein iron gets converted to iron oxide. This is a chemical change, as a new substance, called iron oxide, is formed.

Question 9.
Identify and justify the type of change taking place in each of the following cases:
(i) Breaking of glass
Answer:
Breaking of glass represents a physical change, as it involves only a change in the size of the glass, and no new substance is formed.

(ii) Rusting of iron
Answer:
Rusting of iron represents a chemical change, as it involves the formation of a new substance, rust (iron oxide), on the surface of an iron object.

(iii) Burning of a candle
Answer:
Burning of a candle involves both physical and chemical changes. The wax of the candle melts, is carried up the wick, and evaporates due to the heat of the flame. The vapour of wax burns to produce a flame. The melting of wax, its solidification, and evaporation.

Question 10.
During a science activity, a student heats a piece of iron strongly and then allows it to cool. He notices that the iron becomes red hot on heating but returns to its original appearance after cooling.

(i) Name the type of change involved and explain it briefly.
Answer:
It is a physical change, because only the physical properties like colour and temperature of iron change, while the substancc itself remains the same.

(ii) Mention one example involving iron, of a change that is different from this type. Give reason for your answer.
Answer:
Rusting of iron is a chemical change because a new substance (rust) is formed and the change is irreversible.

Question 11.
One afternoon, Ritika and her mother were preparing food for lunch. During preparation, her mother heated milk and added a few drops of lemon juice into it. Ritika was surprised to see thick, white lumps (paneer) forming in the milk and separating from the liquid. Then she boiled water in a closed pan to use it later to wash vegetables. Based on the above situation, answer the following questions:

(i) State whether adding lemon juice to hot milk results in a physical or a chemical change? Give a reason for your answer.
Answer:
Adding lemon juice to hot milk results in a chemical change due to the formation of paneer, which is an entirely new substance and has different properties than those of milk.

(ii) Which of the above-mentioned changes is reversible? Explain.
Answer:
Boiling of water in a closed pan is a reversible change as the water vapour formed is converting back to liquid water in the closed pan.

(iii) Are the changes taking place in the above situation desirable? Justify your answer with suitable explanation.
Answer:
Yes, both changes taking place in the given situation are desirable. ‘This is because Ritaka’s mother has intentiomally added lemon juice to milk to obtain paneer and she intentionally boiled the water to use it later to wash vegetables.

OR

(iii) What would happen if baking soda is added to lemon juice? Is this a chemical or a physical change? Explain.
Answer:
If baking soda is added to lemon juice, carbon dioxide gas is evolved along with the formation of other new substances. This is a chemical change as new substances with entirely different properties are formed in this process.

Question 12.
Observe the following pictures and answer the following questions:
Changes Around Us Physical and Chemical Class 7 Extra Questions and Answers Science Chapter 5.9
(i) Does picture (A) represent a chemical change? If yes, name the type of reaction involved, and give the chemical equation for the reaction taking place (if any). If no, then justify your answer.
Answer:
Yes, burning of magnesium ribbon represents a chemical change. The reaction involved in this process is a combustion reaction. The chemical equation for the burning of magnesium ribbon is as follows:
Changes Around Us Physical and Chemical Class 7 Extra Questions and Answers Science Chapter 5.6

(ii) What does picture (B) represent?
Answer:
Picture (B) represents rusted iron nails.

Changes Around Us: Physical and Chemical Class 7 Extra Questions and Answers Science Chapter 5

(iii) What new product is formed in the chemical change taking place in picture (B)?
Answer:
Rusting of iron nails results in the formation of iron oxide (rust), a brown-coloured substance that covers the surface of iron nails.

Class 7 Social Science Chapter 6 Question Answer Odia Medium ପୁନର୍ଗଠନର ଯୁଗ

Go through Class 7 Social Science Solutions Odia Medium and Class 7 Social Science Chapter 6 Question Answer Odia Medium ପୁନର୍ଗଠନର ଯୁଗ to understand textbook questions more clearly.

7th Class Social Science Chapter 6 Question Answer Odia Medium

Class 7 Social Science Chapter 6 Odia Medium

ପାଠ୍ୟପୁସ୍ତକସ୍ଥ ପ୍ରଶ୍ନ ଓ ଅଭ୍ୟାସ କାର୍ଯ୍ୟ

Question 1.ମୌର୍ଯ୍ୟ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଯୁଗକୁ ‘ପୁନର୍ଗଠନର ଯୁଗ’ ବୋଲି କାହିଁକି କୁହାଯାଏ ?
Answer:
(i) ଯାହା ବିଶ୍ଵାସ କରାଯାଏ ଯେ ଖ୍ରୀ.ପୂ. ୧୮୫ ବେଳକୁ ମୌର୍ଯ୍ୟ ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ପତନ ଘଟିଥିଲା । ଏହା ଫଳରେ ଅନେକ ଛୋଟ ଛୋଟ ରାଜ୍ୟ ଗଢ଼ି ଉଠିଥିଲା । ସେଥିମଧ୍ୟରେ ଶୁଙ୍ଗ ରାଜବଂଶ, ସାତବାହନ ରାଜବଂଶ, କୁଶାଣ ରାଜବଂଶ, ଇଣ୍ଡୋ-ଗ୍ରୀକ୍ ଓ ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତରେ ଚେର, ଚୋଳ ଏବଂ ପାର୍ଶ୍ଵ ରାଜବଂଶ ପ୍ରଧାନ ।

(ii) ରାଜନୈତିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ : ଯେଉଁ ନୂତନ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଗଠିତ ହେଲା ସେମାନେ ନିଜ ନିଜର ସରକାର ଗଠନ କରିବା ସହିତ ଆଞ୍ଚଳିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଥିଲେ । ନିଜ ନିଜ ଅଞ୍ଚଳକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବାପାଇଁ ନୂତନ ପନ୍ଥାମାନ ଅନୁସରଣ କରିବାରେ ଲାଗି ପଡ଼ିଥିଲେ ।

(iii) ନୂତନ ଧର୍ମ, କଳା ଓ ସଂସ୍କୃତିର ଉଦ୍ଭବ : ସେହି ସମୟରେ ନୂତନ କରି ବୌଦ୍ଧଧର୍ମ ପ୍ରଚାର ହେବାରେ ଲାଗିଲା । ମଥୁରା ଓ ଗାନ୍ଧାର’ କଳାର ବିଶେଷ ପ୍ରସାର ହେବାର ଦେଖାଯାଇଥିଲା । ବାଣିଜ୍ୟ ବ୍ୟବସାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକ ଅଞ୍ଚଳ ସମୃଦ୍ଧିଲାଭ କରିଥିଲା । ଆଞ୍ଚଳିକ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ପରମ୍ପରାଗୁଡ଼ିକ ଦିନକୁ ଦିନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାରେ ଲାଗିଥିଲା ।

(iv) ନୂତନ ବ୍ୟବସାୟ ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ମୁଦ୍ରାର ବ୍ୟବହାର : ଏହି ସମୟରେ ନୂତନ ଶାସକମାନେ ନିଜ ପାଇଁ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ମୁଦ୍ରା ପ୍ରଚଳନ କରିଥିଲେ । ବ୍ୟବସାୟ ବାଣିଜ୍ୟ ପାଇଁ ନୂତନ ବାଣିଜ୍ୟ ପଥମାନ ଖୋଲି ଯାଇଥିଲା । ଭାରତ ଓ ଭାରତ ବାହାରେ ଯଥା- ରୋମ ଓ ଚୀନ୍ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ବାଣିଜ୍ୟ କାରବାର ହେଉଥିଲା ।

(v) ପରସ୍ପର ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତା : ବାହ୍ୟଶତ୍ରୁମାନେ ଆକ୍ରମଣ କରି ନୂତନ ରାଜ୍ୟ ଗଠନ କରିବା ପାଇଁ ନିଜ ନିଜ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତା କରୁଥିଲେ । ନୂତନ ଆଞ୍ଚଳିକ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ନୂଆ ରାଜ୍ୟରେ ରୂପାନ୍ତରିତ ହୋଇ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହୋଇଯାଇଥିଲେ । ଏହିସବୁ କାରଣ ପାଇଁ ମୌର୍ଯ୍ୟ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଯୁଗକୁ ପୁନର୍ଗଠନର ଯୁଗ କୁହାଯାଇଥାଏ ।

Question 2.
୧୫୦ ଶବ୍ଦରେ ସଙ୍ଗମ ସାହିତ୍ୟ ଉପରେ ଏକ ଟିପ୍ପଣୀ ଲେଖ ।
Answer:
(i) ସଙ୍ଗମ ସାହିତ୍ୟ ବିଶେଷକରି ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତର କବିମାନଙ୍କଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲା । ସେମାନଙ୍କର ସାହିତ୍ୟ କୃତିକୁ ‘ସଙ୍ଗମ ସାହିତ୍ୟ’ କୁହାଯାଉଥିଲା । ଏହା ସମଗ୍ର ଯୁଗକୁ ପରିଭାଷିତ କରିଥିଲା ।

(ii) ସଙ୍ଗମ ଶବ୍ଦ ସଂସ୍କୃତ ‘ସଂଘ’ ଶବ୍ଦରୁ ଆନୀତ, ଯାହାର ଅର୍ଥ ସଂଗଠିତ ହେବା ବା ଏକତ୍ର ହେବା । ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଏହାକୁ କବିମାନଙ୍କର ଏକ ସଂଗୋଷ୍ଠୀ’ କୁହାଯାଉଥିଲା ।

(iii) ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତର ସର୍ବପୁରାତନ ସଙ୍ଗମ ସାହିତ୍ୟରେ ଅନେକ କବିତାର ସଂଗ୍ରହ ବା କବିତା ସଙ୍କଳନ ରହିଛି ଏବଂ ଇତିହାସକାରମାନେ ବହୁଳ ଭାବରେ ଏହି ସାହିତ୍ୟିକ ଉପାଦାନର ଆଶ୍ରୟ ନିଅନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ତତ୍କାଳୀନ ସମାଜ ଓ ସଂସ୍କୃତି ଉପରେ ଗବେଷଣା କରିଥାନ୍ତି ।

(iv) ସଙ୍ଗମ କବିତା ମୁଖ୍ୟତଃ ପ୍ରେମ କିମ୍ବା ସାମାଜିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଉପରେ ରଚନା କରାଯାଇଥାଏ ।

(v) ଏହି କବିତାଗୁଡ଼ିକରେ ବୀରତ୍ଵ ଏବଂ ଉଦାରତା ଭଳି ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବନାକୁ ଅତି ଦକ୍ଷ ଓ ସୂକ୍ଷ୍ମ ଭାବରେ ପ୍ରକାଶ କରାଯାଇଥାଏ ।

Question 3.
ଏହି ଅଧ୍ୟାୟରେ ବର୍ଣ୍ଣିତ କେଉଁ ରାଜବଂଶ ସେମାନଙ୍କ ନାମ ସହ ନିଜ ମା’ଙ୍କ ନାମ ସଂଯୋଗ କରୁଥିଲେ, ସେମାନେ କାହିଁକି ଏପରି କରୁଥିଲେ ?
Answer:
(i) ଏହି ଅଧ୍ୟାୟରେ ବର୍ଣ୍ଣିତ ସାତବାହନ ରାଜବଂଶର ପରମ୍ପରା ଅନୁସାରେ ରାଜକୁମାରମାନଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ମାତାଙ୍କ ନାମ ଯୁକ୍ତ କରି ନାମିତ କରାଯାଉଥିଲା ।

(ii) ଗୌତମୀପୁତ୍ର ସାତକଣ୍ଠି ତାଙ୍କର ମା’ ଗୌତମୀ ବାଳାଶ୍ରୀଙ୍କ ନାମାନୁସାରେ ନାମିତ ହୋଇଥିଲା । ଏହା ସେମାନଙ୍କ ରାଜବଂଶ ପ୍ରତି ଏକ ସମ୍ମାନ ବୋଲି ମନେ କରାଯାଉଥିଲା ।

(iii) ଏହାଦ୍ଵାରା ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କ ମାତାକୁ ଗୁରୁତ୍ଵ ପ୍ରଦାନ କରୁଥିଲେ । ଏହାଦ୍ଵାରା ମା’ମାନଙ୍କର ଭୂମିକା ଶାସନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିଲା ।

(iv) ସାତକର୍ଷିଙ୍କ ମାଆ ଗୌତମୀ ବାଳାଶ୍ରୀ ଜଣେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ରାଣୀ ଥିଲେ, ଯିଏ ବୌଦ୍ଧମାନଙ୍କୁ ଅନେକ ଜମି ଦାନ କରିଥିଲେ ଓ ନାସିକଠାରେ ଏକ ଶିଳାଲେଖ ଖୋଦେଇ କରାଇଥିଲେ ଯାହା ତଦାନ୍ତୀନ ରାଜତନ୍ତ୍ର ଉପରେ ତାଙ୍କର ପ୍ରଭାବକୁ ଦର୍ଶାଇଥାଏ ।

(v) ମାଆଙ୍କ ନାମ ଅନୁସାରେ ସନ୍ତାନମାନଙ୍କ ନାମକରଣ ସେତେବେଳେ ସମାଜରେ ଏକ ଉତ୍ତମ ବାର୍ତ୍ତା ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିଲା । ମାଆମାନେ ନିଜକୁ ଗର୍ବିତ ମନେ କରୁଥିଲେ । ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିପତ୍ତି ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିଲା । ଏହା ବଂଶ ପରମ୍ପରାକ୍ରମେ ଗଢ଼ି ଆସୁଥିଲା । ସନ୍ତାନମାନେ ମାଆମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଆନୁଗତ୍ୟ ପ୍ରକାଶ କରୁଥିଲେ ।

Question 4.
ତୁମକୁ ଆକର୍ଷିତ କରିଥିବା ଯେକୌଣସି ଗୋଟିଏ ରାଜ୍ୟ ଉପରେ ୨୫୦ ଶବ୍ଦରେ ଏକ ଟିପ୍ପଣୀ ଲେଖ । କାହିଁକି ତୁମକୁ ଏହା ପସନ୍ଦ ତାହାର ଯଥାର୍ଥତା ପ୍ରତିପାଦନ କର । ତୁମର ଟିପ୍ପଣୀ ଶ୍ରେଣୀରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବା ପରେ ତୁମ ଅନ୍ୟ ସହପାଠୀମାନେ କେଉଁ ରାଜ୍ୟକୁ ଅଧିକ ପସନ୍ଦ କରିଛନ୍ତି ଅନୁଧ୍ୟାନ କର ।
Answer:
(i) ଏ ଅଧ୍ୟାୟରେ ଆଲୋଚିତ ହୋଇଥିବା ରାଜବଂଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଚୋଳ ରାଜବଂଶ ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତର ସବୁଠାରୁ ଅଧୂକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଥିଲା । ଏହା ତୃତୀୟ ଶତାବ୍ଦୀରୁ ତ୍ରୟୋଦଶ ଶତାବ୍ଦୀ ମଧ୍ଯରେ ଶାସନ କରୁଥିଲେ ।

(ii) ଚୋଳ ରାଜା କରିକାଳ ଚେର ଏବଂ ପାର୍ଶ୍ଵର ମିଳିତ ଶକ୍ତିକୁ ପରାସ୍ତ କରି ନିଜର ଆଧ୍ୟତ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ । ଲୋକମାନଙ୍କର ହିତ ପାଇଁ ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟ ହାତକୁ ନେଇଥିଲେ । ସେଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଗୋଟିଏ ହେଉଛି କାଲାନାଇ ବା ଗ୍ରାଣ୍ଡ ଆନିକଟ ପରି ଜଳ ବିଭାଜକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ।

(iii) ଚୋଳମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଦକ୍ଷ ରାଜ୍ୟ ଶାସନ ନୀତି ଅନୁସରଣ କରୁଥିବାବେଳେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳମାନଙ୍କରେ ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ୱାୟତ୍ତ ଶାସନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରଚଳନ କରିଥିଲେ ।

(iv) ସେମାନେ କଳା, ସାହିତ୍ୟ ଓ ସ୍ଥାପତ୍ୟର ଅଧ୍ବକ ଅଗ୍ରଗତି କରିଥିଲେ । ପ୍ରଥମ ରାଜରାଜ ଚୋଳ ତାଞ୍ଜାଭୁର୍‌ଠାରେ ବୃହଦୀଶ୍ଵର ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ କରାଇଥିଲେ ଯାହାକି ଏବେ ଏହା ଏକ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କେନ୍ଦ୍ରଭାବରେ ପ୍ରସିଦ୍ଧି ଲାଭ କରିଛି ।

(v) ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତରେ ଚୋଳମାନଙ୍କର ଶାସନ ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଗ୍ରଗତିର ଚରମ ସୀମାରେ ପହଞ୍ଚି ପାରିଥିଲା । ଏହିସବୁ କାରଣରୁ ମୋତେ ଚାଳ ରାଜବଂଶ ଭଲ ଲାଗିଥିଲା । ମୋର ଅଧିକାଂଶ ସହପାଠୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଚୋଳମାନଙ୍କ ଶାସନ ଭଲ ଲାଗିଲା ।

Question 5.
ମନେକର ତୁମର ଏକ ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ରାଜ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ସୁଯୋଗ ଅଛି । ତୁମେ ଏଥପାଇଁ କେଉଁ ରାଜକୀୟ ପ୍ରତୀକ ବାଛିବ ଏବଂ କାହିଁକି ? ଶାସକ ଭାବରେ ତୁମେ କେଉଁ ଉପାଧ୍ଧରେ ଭୂଷିତ ହେବାକୁ ଚାହିଁବ ? ତୁମ ରାଜ୍ୟ ବିଷୟରେ ଏକ ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ଟିପ୍ପଣୀ ଲେଖ, ଯେଉଁଥରେ ତୁମ ରାଜ୍ୟର ମୂଲ୍ୟବୋଧ, ନୀତି, ନିୟମ (ବିଧ ବ୍ୟବସ୍ଥା) ଏବଂ କିଛି ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟର ସୂଚନା ଥବ ।
Answer:
(i) ମୋତେ ଯଦି ଗୋଟିଏ ନୂତନ ରାଜ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳେ ତାହାହେଲେ ମୁଁ ଏହି ସୁଯୋଗକୁ କେତେକ ହାତଛଡ଼ା କରିବି ନାହିଁ । ମୁଁ ଏଥ‌ିପାଇଁ ଏକ ପ୍ରଗତିର ଚକ୍ରଚିହ୍ନକୁ ବାଛିବି । କାରଣ ଚକ୍ର ହେଉଛି ପ୍ରଗତି ଓ ଉନ୍ନତିର ପ୍ରତୀକ । ଜଣେ ଶାସକ ହିସାବରେ ଏହାର ନାମ ରହିବ ‘ପ୍ରଗତିର ଚକ୍ର’ ଏହା ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ନୂତନ ଆଶା ସଞ୍ଚାର କରିବ ଏବଂ ଶାନ୍ତି ଆଣିନେବ ।

(ii) ନୂତନ ରାଜ୍ୟର ମୂଲ୍ୟବୋଧ –

  • ମାତୃଭୂମିର ସମ୍ମାନ ବଜାୟ ରଖୁବା ସହିତ କର୍ତ୍ତବ୍ୟପରାୟଣ ହେବା ।
  • ସମାଜରେ ଉଚ୍ଚ ନୀଚ ଭେଦଭାବ ରହିବ ନାହିଁ ।
  • ରୋଜଗାର ପାଇଁ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର କଳା ଓ କୌଶଳକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦିଆଯିବ ।
  • ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ସାଂସ୍କୃତିକ ପରମ୍ପରା ଓ ବିଶ୍ୱାସକୁ ସମ୍ମାନ ଦିଆଯିବ ।

(iii) ନୀତି ଓ ନିୟମ –

  • ସମାଜରେ କୌଣସି ପ୍ରକାର ଜାତି ଓ ଧର୍ମ ମଧ୍ଯରେ ବିଭେଦ ରହିବ ନାହିଁ ।
  • ମୁକ୍ତ ଓ ଅବାଧ ଶିକ୍ଷା ସବୁ ବର୍ଗର ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯିବ ।
  • ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଦେଖ ଓ ମାତୃଭୂମିର ସେବାପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ସହିତ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସମାନ ସୁଯୋଗ ଦିଆଯିବ ।
  • ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମନାନ୍ତର ଓ ମତାନ୍ତରଗୁଡ଼ିକ ଆପୋଷ ଆଲୋଚନା ମାଧ୍ୟମରେ ସମାଧାନ କରାଯିବ ।

(iv) ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ –

  • କଳା, ସାହିତ୍ୟ, ସଂସ୍କୃତି ଓ ପରମ୍ପରାକୁ ବଜାୟ ରଖୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ହେବ ।
  • କଳା, ସ୍ଥାପତ୍ୟ ଓ ସଂସ୍କୃତିରେ ପାରଦର୍ଶିତା ଲାଭ କରିଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଉଚିତ ସମ୍ମାନ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ ।
  • ସର୍ବୋପରି ସମସ୍ତ ମଧ୍ଯରେ ସ୍ନେହ ଓ ସଦ୍‌ଭାବ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ।

Question 6.
ତୁମେ ପରବର୍ତୀ ମୌର୍ଯ୍ୟ ଯୁଗର ସ୍ଥାପତ୍ୟ କଳାର ବିକାଶ ସମ୍ପର୍କରେ ପଢ଼ିଛ । ଭାରତୀୟ ଉପମହାଦେଶର ଏକ ରୂପରେଖ ପ୍ରସ୍ତୁତ କର ଏବଂ ଏହି ପାଠରେ ପଢ଼ିଥିବା କିଛି ପ୍ରାଚୀନ ସଂରଚନାର ଆନୁମାନିକ ଅବସ୍ଥା ଚିହ୍ନାଅ ।
Answer:
(i) ଆମେ ଏହି ଅଧ୍ୟାୟରେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ମୌର୍ଯ୍ୟ ଯୁଗର ସ୍ଥାପତ୍ୟ କଳାର ବିକାଶ ସମ୍ପର୍କ ଅଧ‌ିକ ଜ୍ଞାନ ଆହରଣ କରିଅଛୁ । ସେଥୁମଧ୍ୟରୁ କିଛି ନିମ୍ନରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରୁଛି ଯାହା ଭାରତୀୟ ଉପମହାଦେଶ ପାଇଁ ବେଶ୍ ଖୋରାକ ଯୋଗାଇବ ।

(ii) ମୌର୍ଯ୍ୟ ଯୁଗର ପତନ ପରେ ଶୁଙ୍ଗ ବଂଶର ଅଭ୍ୟୁଦୟ ହୋଇଥିଲା । ସେମାନେ କଳା ସ୍ଥାପତ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବହୁତ ଆଗରେ ଥିଲେ । ସେମାନେ ତାଙ୍କର ଚିତ୍ରକଳାକୁ ନେଇ ଜାତୀୟ ସଂଗ୍ରାହଳୟ ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ । ଯାହାକି ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ିପାଇଁ ଉପାଦେୟ ହୋଇପାରିବ । ସେମାନଙ୍କ ଭାରଦୃତ ସ୍ତୂପର ରେଲିଂରେ ସୁନ୍ଦର ଚିତ୍ର ଧର୍ମଚକ୍ର ଓ ନୃତ୍ୟ ଶିଳ୍ପୀମାନଙ୍କର ଚିତ୍ର ରହିଛି ।

(iii) ତାଙ୍କ ପରେ ସାତବାହନ ବଂଶ ପୁନେ ନିକଟସ୍ଥ ନାନେଘାଟ ଗୁମ୍ଫା ନିର୍ମାଣ କରାଇ ସ୍ଥାପତ୍ୟ କଳାର ପରିଚୟ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ । ତାଙ୍କ ସମୟରେ ବ୍ରାହ୍ମୀଲିପିର ପ୍ରଚଳନ କରାଇ ସଂଖ୍ୟାମାନ ଲେଖୁବା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ।

(iv) ଚେଦୀମାନଙ୍କ ଶାସନ କାଳରେ ଭୁବନେଶ୍ଵର ନିକଟସ୍ତ ଉଦୟଗିରି ଗୁମ୍ଫା ସହିତ ହାତୀଗୁମ୍ଫାର ଶିଳାଲେଖ ଆଜିପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବଞ୍ଚିରହିଛି । ପ୍ରସିଦ୍ଧ ସମ୍ରାଟ ଖାରବେଳ ଜୈନ୍ୟ ସନ୍ନ୍ୟାସୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅନେକ ଆଶ୍ରୟସ୍ଥଳ ପାହାଡ଼ମାନଙ୍କରେ ନିର୍ମାଣ କରାଇ ତାଙ୍କ ସ୍ଥାପତ୍ୟକଳାର ପରିଚୟ ‘ଛାଡ଼ିଯାଇଛି ।

(v) ପରବର୍ତୀ ସମୟରେ ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତରେ ତୋଳ, ଚେର ଓ ପାଜ୍ୟ ରାଜବଂଶ ଅନେକ କଳା ସ୍ଥାପତ୍ୟ କୀର୍ତ୍ତିମାନ ସ୍ଥାପନ କରିଯାଇଛନ୍ତି । ରାଜା କରିକାଳ ଗ୍ରାଣ୍ଡ ଆନିକଟ ନିର୍ମାଣ କରିଥିଲେ । ଚୋଳ ରାଜାମାନେ ଅନେକ ମୁଦ୍ରା ପ୍ରଚଳନ କରିଯାଇଥିଲେ ।

ଆସ ଚିନ୍ତା କରିବା (ପାଠ୍ୟପୁସ୍ତକସ୍ଥ ପ୍ରଶ୍ନୋତ୍ତର, ପୃଷ୍ଠା-୧୧୭) :

Question 1.
ମୌର୍ଯ୍ୟ ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟକୁ କାହିଁକି ‘ପୁନର୍ଗଠନ ଯୁଗ’ କୁହାଯାଏ ?
Answer:

  1. ମୌର୍ଯ୍ୟ ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ପତନ ପରେ ଭାରତୀୟ ଉପମହାଦେଶରେ ଅନେକ ଛୋଟ ବଡ଼ ନୂତନ ରାଜ୍ୟର ଅଭ୍ୟୁଦୟ ଘଟିଲା ।
  2. ପୂର୍ବରୁ ଥିବା ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ନୂଆ ରାଜ୍ୟରେ ରୂପାନ୍ତରିତ ହୋଇ ନିଜକୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିବାକୁ ପରସ୍ପର ସହ ପ୍ରତିଯୋଗିତା କଲେ ।
  3. ରାଜନୈତିକ, ସାମାଜିକ ଓ ସାଂସ୍କୃତିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକ ନୂତନ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଓ ପୁନଃ ସଂଗଠନ ହୋଇଥିବାରୁ ଏହି ସମୟକୁ ‘ପୁନର୍ଗଠନ ଯୁଗ’ କୁହାଯାଏ ।

Question 2.
ଉକ୍ତ ସମୟର ସମ୍ରାଟମାନଙ୍କୁ କେଉଁ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ନୀତିଗୁଡ଼ିକ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ ?
Answer:
ସେହି ସମୟରେ ସମ୍ରାଟମାନେ ପ୍ରଜାମଙ୍ଗଳ, ଧାର୍ମିକ ସହିଷ୍ଠତା (ସବୁ ଧର୍ମକୁ ସମ୍ମାନ ଦେବା), କଳା ଓ ସ୍ଥାପତ୍ୟର ବିକାଶ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟର ପ୍ରସାର ଭଳି ମୂଲ୍ୟବୋଧଦ୍ଵାରା ପରିଚାଳିତ ହେଉଥିଲେ ।

Class 7 Social Science Chapter 6 Question Answer Odia Medium ପୁନର୍ଗଠନର ଯୁଗ

Question 3.
ବିଦେଶୀ ଆକ୍ରମଣକାରୀମାନେ କିପରି ଭାରତୀୟ ସମାଜରେ ମିଶିଯାଇ ସାମାଜିକ ଓ ସାଂସ୍କୃତିକ ମିଶ୍ରଣରେ ସହାୟକ ହୋଇଥିଲେ ?
Answer:

  1. ବିଦେଶୀ ଆକ୍ରମଣକାରୀମାନେ (ଯଥା- ଇଣ୍ଡୋ-ଗ୍ରୀକ୍, ଶକ, କୁଶାଣ) ଭାରତକୁ ଆସିବା ପରେ ଏଠାକାର ଧର୍ମ (ବୌଦ୍ଧ ଓ ହିନ୍ଦୁ) ଭାଷା ଓ ରୀତିନୀତିକୁ ଆପଣେଇ ନେଇଥିଲେ ।
  2. ସେମାନେ ଭାରତୀୟ ଦେବଦେବୀଙ୍କୁ ପୂଜା କଲେ ଏବଂ ନିଜର କଳା କୌଶଳ ସହ ଭାରତୀୟ କଳାକୁ ମିଶାଇ ଏକ ନୂତନ ସଂସ୍କୃତି ସୃଷ୍ଟି କଲେ ।

ଆସ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା :

Question 1.
ଖ୍ରୀଷ୍ଟପୂର୍ବ ଦ୍ଵିତୀୟ ଶତାବ୍ଦୀର ପ୍ରଥମ ବର୍ଷରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇ ଖ୍ରୀଷ୍ଟୀୟ ତୃତୀୟ ଶତାବ୍ଦୀର ଶେଷ ବର୍ଷରେ ସମାପ୍ତ ହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମୟକୁ ଚିହ୍ନିତ କରି କାଗଜର ଏକ ଫର୍ଦ୍ଦରେ ସମୟରେଖା ପ୍ରସ୍ତୁତ କର । ଏହି ସମୟରେଖା କେତେ ବର୍ଷ ଅତିକ୍ରମ କରିଥିବା ସୂଚାଏ ? ଯେହେତୁ ଆମେ ଅଧ୍ୟାୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛେ ତେଣୁ ସମୟରେଖାରେ ମୁଖ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି, ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ଘଟଣାଗୁଡ଼ିକ ଚିହ୍ନିତ କର ।
Answer:
(i) ଖ୍ରୀଷ୍ଟପୂର୍ବ ଦ୍ଵିତୀୟ ଶତାବ୍ଦୀ = ୨୦୦ ବର୍ଷ (ଖ୍ରୀ.ପୂ.)
(ii) ଖ୍ରୀଷ୍ଟୀୟ ତୃତୀୟ ଶତାବ୍ଦୀ = ୩୦୦ ବର୍ଷ (ଖ୍ରୀଷ୍ଟାବ୍ଦ)
ମୋଟ ସମୟ = ୨୦୦ + ୩୦୦ = ୫୦୦ ବର୍ଷ

(ii) ୨୦୦ ଖ୍ରୀଷ୍ଟପୂର୍ବ (୨ୟ ଶତାବ୍ଦୀର ଆରମ୍ଭ)ରୁ ୩୦୦ ଖ୍ରୀଷ୍ଟାବ୍ଦ (୩ୟ ଶତାବ୍ଦୀର ଶେଷ) ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଇତିହାସ । ଏହି ସମୟ ୫୦୦ ବର୍ଷ ଧରି ବ୍ୟାପିଛି, କାରଣ ଏଥିରେ ମୌର୍ଯ୍ୟ ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ପତନ, ଶୁଙ୍ଗ ଏବଂ ସାତବାହନ ରାଜବଂଶର ଉତ୍ଥାନ, ସମୃଦ୍ଧ ଇଣ୍ଡୋ-ଗ୍ରୀକ୍ ଏବଂ କୁଶାଣ ପ୍ରଭାବ ଏବଂ ଭାରତୀୟ କଳାବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟର ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।

(iii) ସମୟରେଖା :
Class 7 Social Science Chapter 6 Question Answer Odia Medium ପୁନର୍ଗଠନର ଯୁଗ-1

Class 7 Social Science Chapter 6 Question Answer Odia Medium ପୁନର୍ଗଠନର ଯୁଗ-4

(vi)

ଖ୍ରୀ.ପୂ. ୧୮୫ ମୌର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ରାଟଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ସେନାଧ୍ୟକ୍ଷ ପୁଷ୍ୟାମିତ୍ର ଶୁଙ୍ଗ ହତ୍ୟା କରିଥିଲେ ।
ଖ୍ରୀ.ପୂ. ୨ୟ ଶତାବ୍ଦୀ ସାତବାହନମାନେ ଶୁଙ୍ଗ ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ଦକ୍ଷିଣରେ ଶାସନ ଆରମ୍ଭ କଲେ ।
ଖ୍ରୀ.ପୂ. ୨ୟ କିମ୍ବା ୩ୟ ଶତାବ୍ଦୀ ଦାକ୍ଷିଣାତ୍ୟରେ ଚେର, ଚୋଳ ଏବଂ ପାଶ୍ଚା ରାଜ୍ୟର ଅଭ୍ୟୁଦୟ ଘଟିଥିଲା ।
ଖ୍ରୀ.ପୂ. ୨ୟ-୫ମ ଶତାବ୍ଦୀ ଇଣ୍ଡୋସିଥୁନ ବା ଶକମାନଙ୍କର ଭାରତର ଉତ୍ତର-ପଶ୍ଚିମ ଅଞ୍ଚଳରେ ଶାସନ ଆରମ୍ଭ ହେଲା ।
ଖ୍ରୀଷ୍ଟୀୟ ୨ୟ ଶତାବ୍ଦୀ କୁଶାଣମାନେ ମୂଳତଃ ମଧ୍ଯ ଏସିଆରୁ ଆସି ଭାରତରେ ପ୍ରବେଶ କଲେ ।

Question 2.
ପୂର୍ବ ଅଧ୍ୟାୟରେ ତୁମେ ମୌର୍ଯ୍ୟ ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ମାନଚିତ୍ର ଅଧ୍ୟୟନ କରିଛ । (ପୃ-୧୦୦ ଦେଖ) ପୂର୍ବପୃଷ୍ଠାରେ ମୌର୍ଯ୍ୟ ପରି ଭାରତର ଏକ ମାନଚିତ୍ର ଦିଆଯାଇଛି । କେତୋଟି ରାଜ୍ୟ ମୌର୍ଯ୍ୟ ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଥୁଲା, ତୁମେ ଗଣିକି କହିପାରିବ କି ?
Answer:
ମୌର୍ଯ୍ୟ ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ମାନଚିତ୍ର ତୁଳନାରେ ଏହି ନୂତନ ମାନଚିତ୍ର ଦେଖୁଲେ ଜଣାପଡ଼େ ଯେ, ପୂର୍ବରୁ ମୌର୍ଯ୍ୟ ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ଅଧୀନରେ ଥ‌ିବା ପ୍ରାୟ ସମସ୍ତ ଅଞ୍ଚଳ (ଯଥା- ମଗଧ, କଳିଙ୍ଗ, ଗାନ୍ଧାର, ଦାକ୍ଷିଣାତ୍ୟର କିଛି ଅଂଶ) ଏବେ ସ୍ଵାଧୀନ ହୋଇ ଶୁଙ୍ଗ, ସାତବାହନ, ଚେଦୀ, ଚୋଳ, ଚେର, ପାଣ୍ଡ୍ଯ, ଇଣ୍ଡୋ-ଗ୍ରୀକ୍, ଶକ ଓ କୁଶାଣ ଭଳି ଅଲଗା ଅଲଗା ରାଜ୍ୟରେ ପରିଣତ ହୋଇଯାଇଛି ।

Question 3.
ପାର୍ଶ୍ଵ ରେ ଭାର ହୃତ ସ୍ତୁପର ଏକ ପ୍ୟାନେଲ୍ ପ୍ରଦତ୍ତ କରାଯାଇଛି । ଏହାର ଦକ୍ଷିଣ ପାର୍ଶ୍ଵର ଦୁଇଟି ଚିତ୍ରକୁ ଦେଖ । ସେମାନେ କ’ଣ କରୁଛନ୍ତି ? ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ନେଇ ତୁମେ କିଛି ଅନୁମାନ କରିପାରୁଛ କି ? ସେମାନଙ୍କ ପୋଷାକକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ କର । ଏହା ଭାରହୃତ ସ୍ତପର ଏକ ପ୍ୟାନେଲ୍ ସେମାନଙ୍କ ପୋଷାକ ସମ୍ପର୍କରେ ଆମକୁ କ’ଣ ସୂଚନା ଦେଉଛି ? ଏହି ପ୍ୟାନେଲରୁ ତୁମେ କ’ଣ ସବୁ ଶିଖୁଲ ତାହାର ଏକ ତାଲିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କର ଏବଂ ଶ୍ରେଣୀରେ ଆଲୋଚନା କର ।
Class 7 Social Science Chapter 6 Question Answer Odia Medium ପୁନର୍ଗଠନର ଯୁଗ-2
Answer:
Class 7 Social Science Chapter 6 Question Answer Odia Medium ପୁନର୍ଗଠନର ଯୁଗ-3

Class 7 Social Science Chapter 6 Question Answer Odia Medium ପୁନର୍ଗଠନର ଯୁଗ-4
(i) ଭା ର ହୃ ତ ସ୍ତ ପ ର ଡାହାଣ ପାର୍ଶ୍ଵରେ ଥ‌ିବା ଦୁଇଟି ଚିତ୍ର ଦୁଇ ଜଣ ବ୍ୟକ୍ତି ଙ୍କ ର, ଯେଉଁମାନେ କାରିଗର କିମ୍ବା ମୂ ର୍ରି କାର ପରି ମନେ ହେଉଛନ୍ତି । ସେମାନେ ପଥର ଖୋଦ ନ କି ମ୍ବା ସଜାଇବା। କାର୍ଯ୍ୟରେ ସେମାନଙ୍କର ବଙ୍କା ସ୍ଥିତି ଏବଂ ହାତ ରେ ପୂ ବ ଉପକରଣଗୁଡ଼ିକ ହସ୍ତ ଶ୍ରମକୁ ସୂଚିତ କରେ ।

(ii) ସେ ମା ନ ଙ୍କ ର ସ ର ଳ ପୋଷାକରୁ ଜଣାପଡ଼େ ଯେ ସେମାନେ ଶ୍ରମିକ ଶ୍ରେଣୀର ବ୍ୟକ୍ତି । ଏହା ପ୍ରାଚୀନ ଭାରତରେ ବିଶେଷକରି ସ୍ତପ ପରି ଧାର୍ମିକ ସ୍କାର କୀ ନି ର୍ମାଣରେ କରି ଗ ର ମା ନ ଙ୍କ ର ଗୁ ରୁ ତ୍ଵ, ପୂ ଣ୍ଣ ଭୂମିକାକୁ ସୂଚିତ କରିଥାଏ ।

(iii) ଏକ ରେ ଲିଂ ର ଆବଦ୍ଧ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପ୍ରତୀକ, ସମ୍ଭବତଃ ଏକ ପବିତ୍ର ବସ୍ତୁ ବହୁଳ ଭାବରେ ସଜାଯାଇଛି, ଯାହା ବୌଦ୍ଧ ସ୍ଥାପତ୍ୟରେ କଳା ଏବଂ ଭକ୍ତି ଉଭୟର ଗୁରୁତ୍ଵକୁ ଦର୍ଶାଉଛି । ଚାରିପାଖର ନମୁନା ଏବଂ କାରୁକାର୍ଯ୍ୟ ସେହି ସମୟର ଉନ୍ନତ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟବୋଧକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଅଛି ।

Question 4.
ଚିତ୍ରକୁ ଭଲ ଭାବରେ ଲକ୍ଷ୍ୟ କର । ଚିତ୍ରରେ ଦଶାଯାଇଥିବା ପୋଷାକ, ଆଭୂଷଣ ଦୈନନ୍ଦିନ ବ୍ୟବହାର୍ଯ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀର ଏକ ବିବରଣୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ କର ।
Answer:
ଉପରିସ୍ଥ ଚିତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଶୁଙ୍ଗ ରାଜବଂଶ ସମୟର କଳାତ୍ମକ, ସାମାଜିକ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ସଫଳତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ ଏବଂ ଆମକୁ ସେହି ସମୟର ଜୀବନଶୈଳୀର ଏକ ଝଲକ ଦେଖାଇଥାଏ ।

(i) ପୋଷାକ : ପୋଷାକ ମଧ୍ୟରେ ଶାଢ଼ି ଏବଂ ଧୋତି ପରି ପାରମ୍ପରିକ ଭାରତୀୟ ପୋଷାକ କିମ୍ବା ପାଶ୍ଚାତ୍ୟ ଶୈଳୀର ପୋଷାକ ରହିଛି । ମୁଣ୍ଡରେ ପଗଡ଼ି ଭିଡ଼ିଛନ୍ତି । କପଡ଼ାରେ ପ୍ଲେଟ୍‌ଗୁଡ଼ିକ ସମ୍ଭବତଃ ସଜାଯାଇଥିବା ବ୍ୟବହାରକୁ ସୂଚାଇଥାଏ, ଯାହା ପୋଷାକ ପ୍ରତି ଶୈଳୀ ଏବଂ ଧାନର ଭାବନାକୁ ସୂଚିତ କରିଥାଏ ।

(ii) ଅଳଙ୍କାର : ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ଅଳଙ୍କାର ବୁଡ଼ି (ଚିତ୍ର ୮) ଏବଂ ହାର (ଚିତ୍ର ୧୦) ଧାତୁ ଏବଂ ମଣିର ବ୍ୟବହାର ସୂଚାଇ ଦିଏ ଯେ ସେ ସମୟରେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସାଜସଜ୍ଜା ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ ଥିଲା । ମହିଳା ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତିଗୁଡ଼ିକ (ଚିତ୍ର ୩, ୪, ୬)ରେ ବ୍ୟବହୃତ ବିଭିନ୍ନ ଅଳଙ୍କାରରୁ ଜଣାଯାଏ ଯେ, ବିସ୍ତୃତ ମୁଣ୍ଡଗଛ ଏବଂ କାନଫୁଲ ପରିଧାନ କରାଯାଇଥିଲା ।

(iii) ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବସ୍ତ : ଫୁଲଦାନୀ (ଚିତ୍ର ୫) ପାଣି କିମ୍ବା ପୂଜାର୍ଚ୍ଚନା ପାଇଁ ସାଜସଜ୍ଜା ପାତ୍ରର ବ୍ୟବହାରକୁ ସୂଚିତ କରେ । ପାନିଆ (ଚିତ୍ର ୯) ହାତୀଦାନ୍ତରେ ତିଆରି, ଦୈନନ୍ଦିନ ବସ୍ତୁରେ ସାଜସଜ୍ଜା ଏବଂ କଳାକୃତିର ଗୁରୁତ୍ଵ ଦର୍ଶାଉଛି । (ଚିତ୍ର ୭) ଘରୋଇ ଜୀବନ ଏବଂ ରାଜକୀୟତା ଉପରେ ରଖାଯାଇଥିବା ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ସୂଚିତ କରୁଛି ।

Question 5.
ତୁମେ କ’ଣ ଭାବୁଛ କେତେକ ଇଣ୍ଡୋ-ଗ୍ରୀକ୍ ମୁଦ୍ରାରେ ବାସୁଦେବ କୃଷ୍ଣ ଓ ଲକ୍ଷ୍ମୀଙ୍କ ଛବି ରହିବାର ଅର୍ଥ କ’ଣ ହୋଇପାରେ ?
Class 7 Social Science Chapter 6 Question Answer Odia Medium ପୁନର୍ଗଠନର ଯୁଗ-7
Answer:

  1. ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଇଣ୍ଡୋ-ଗ୍ରୀକ୍ ଶାସକମାନେ ଭାରତୀୟ ଧର୍ମ ଓ ସଂସ୍କୃତିଦ୍ଵାରା ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥିଲେ ।
  2. ସେମାନେ ଭାରତୀୟ ଦେବଦେବୀଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ ଜଣାଉଥିଲେ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ପ୍ରଜାମାନଙ୍କୁ ଖୁସି କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସକୁ ମୁଦ୍ରାରେ ସ୍ଥାନ ଦେଇଥିଲେ ।

Question 6.
ପୂର୍ବ ପୃଷ୍ଠାରେ ଥିବା ବିଶାଳ କନିଷ୍କଙ୍କ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତିକୁ (୧.୮୫ ମିଟର ଉଚ୍ଚ) ଭଲକରି ଲକ୍ଷ୍ଯକର ଏବଂ ସେ ପିନ୍ଧିଥ‌ିବା ବସ୍ତ୍ର, ଜୋତା ଓ ଧରିଥ‌ିବା ଅସ୍ତ୍ରକୁ ଦେଖ । ଏସବୁ ଏହି ମୂର୍ତ୍ତି ବିଷୟରେ ଆମକୁ କ’ଣ ସୂଚନା ଦେଉଛି ?
Answer:

  1. ରାଜା କନିଷ୍କଙ୍କର ମୁଣ୍ଡବିହୀନ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି (୧.୮୫ ମିଟର) ଏହାର ପୋଷାକ, ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଏବଂ ପାଦୁକା ମାଧ୍ୟମରେ ତାଙ୍କର ପରିଚୟ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ ।
  2. ସେ ପିନ୍ଧିଥିବା ଲମ୍ବା କୋଟ୍ ଏବଂ ଜୋତା ମଧ୍ୟ ଏସିଆର ପୋଷାକ ଶୈଳୀକୁ ଦର୍ଶାଉଛି ।
  3. ସେ ହାତରେ ଖଣ୍ଡା ଧରିଛନ୍ତି ଯାହା ତାଙ୍କର ଯୋଦ୍ଧା ରୂପକୁ ପ୍ରକାଶ କରୁଛି ।

Question 7.
ମୁଦ୍ରାଗୁଡ଼ିକୁ ଭଲକରି ଦେଖ । ସମ୍ରାଟଙ୍କ ପାର୍ଶ୍ଵରେ କାହାର ଚିତ୍ର ଖୋଦିତ ହୋଇଛି ?
Class 7 Social Science Chapter 6 Question Answer Odia Medium ପୁନର୍ଗଠନର ଯୁଗ-8
Answer:
ମୁଦ୍ରାର ଗୋଟିଏ ପାର୍ଶ୍ଵରେ ସମ୍ରାଟ କନିଷ୍ଠ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ପାର୍ଶ୍ଵରେ ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଏକ ମୁଦ୍ରାରେ ଶିବ (ନନ୍ଦୀଙ୍କ ସହ)ଙ୍କ ଚିତ୍ର ଖୋଦିତ ହୋଇଛି ।

Question 8.
ଜଣେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଶାସକ ତାଙ୍କ ମୁଦ୍ରାରେ ବୁଦ୍ଧ ଓ ଶିବଙ୍କୁ କାହିଁକି ଖୋଦିତ କରିବେ ? ଏହା ତାଙ୍କର ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଓ ପ୍ରାଥମିକତା ଉପରେ କ’ଣ କହୁଛି ?
Answer:

  1. ଏହା ଦର୍ଶାଏ ଯେ ରାଜା କନିଷ୍ଠ ସର୍ବଧର୍ମକୁ ସମଭାବରେ ବିଶ୍ଵାସ କରୁଥିଲେ ।
  2. ସେ ବୌଦ୍ଧ ଧର୍ମର ପୃଷ୍ଠପୋଷକ ଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଶୈବ ଧର୍ମ (ଶିବ ଉପାସନା)କୁ ସମ୍ମାନ ଦେଉଥିଲେ ।

Question 9.
ଏହିପରି ସାଙ୍କେତିକ ମୁଦ୍ରାର ଆଧୁନିକତା ଉଦାହରଣ ତୁମେ ପାଇପାରିବ କି ?
Answer:
(i) ସମ୍ରାଟ କନିଷ୍କ ନିଜ ମୁଦ୍ରାରେ ବୁଦ୍ଧ ଓ ଶିବଙ୍କ ଚିତ୍ର ଖୋଦିତ କରି ନିଜର ଧାର୍ମିକ ସହିଷ୍ଠତା ଦର୍ଶାଉଥିଲେ ଏବଂ ସାତବାହନମାନେ ନୌବାଣିଜ୍ୟର ପ୍ରତୀକ ଭାବେ ଜାହାଜର ଚିତ୍ର ବ୍ୟବହାର କରୁଥିଲେ ।

(ii) ସେହିପରି ଇଣ୍ଡୋ-ଗ୍ରୀମାନଙ୍କ ମୁଦ୍ରାରେ ଥ‌ିବା ଭାରତୀୟ ଓ ଗ୍ରୀକ୍ ଦେବଦେବୀଙ୍କ ଚିତ୍ର ଏକ ସୁନ୍ଦର ସାଂସ୍କୃତିକ ମିଶ୍ରଣର ବାର୍ତ୍ତା ଦେଉଥିଲା ।

(iii) ଆଜିର ଆଧୁନିକ ଯୁଗରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଏହିପରି ଅନେକ ସାଙ୍କେତିକ ମୁଦ୍ରାର ଉଦାହରଣ ଦେଖିବାକୁ ପାଉ, ଯେପରିକି ଭାରତୀୟ ଟଙ୍କାରେ ଥିବା ଜାତୀୟ ପ୍ରତୀକ ‘ଅଶୋକ ସ୍ତମ୍ଭ’ ଆମର ଅଖଣ୍ଡତା ଓ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ପରିଚୟକୁ ବୁଝାଏ ।

(iv) ସେହିପରି ଅନେକ ଭାରତୀୟ ମୁଦ୍ରାରେ ଥିବା ଗହମ ବା ଶସ୍ୟର ଚିତ୍ର ଆମ ଦେଶର କୃଷିଭିଭିକ ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ କୃଷକମାନଙ୍କର ଗୁରୁତ୍ଵକୁ ସୂଚାଉଛି ।

(v) ଏହାଛଡ଼ା ସ୍ଵାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ଏବଂ ମହାପୁରୁଷମାନଙ୍କ (ଯଥା— ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ) ଚିତ୍ର ମଧ୍ୟ ବିଭିନ୍ନ ମୁଦ୍ରାରେ ସ୍ଥାନ ପାଇଥାଏ, ଯାହାକି ଆମର ଐତିହାସିକ ବଳିଦାନକୁ ସମ୍ମାନ ଜଣାଇଥାଏ । ତେଣୁ ପ୍ରାଚୀନ କାଳର ରାଜାମାନଙ୍କପରି ଆଧୁନିକ ସରକାର ମଧ୍ୟ ମୁଦ୍ରା ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶର ସାମାଜିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ, ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ପ୍ରାଥମିକତାକୁ ଅତି ସୁନ୍ଦର ଭାବରେ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଥା’ନ୍ତି ।

Question 10.
ତୁମେ ବର୍ତ୍ତମାନ ମଥୁର। ଓ ଗାନ୍ଧୀର ଚିତ୍ରକଳାର ମୌଳିକ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ସହ ପରିଚିତ ହେଲା । (ଚିତ୍ରକୁ ଅନୁଧ୍ୟାନ କର ଓ ଏହା କେଉଁ ଶିଳ୍ପକଳ। ଶୈଳୀର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଦର୍ଶାଅ ।) ତୁମର ଦର୍ଶନୀୟ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ଯଥାର୍ଥତା ସହ ପ୍ରତିପାଦନ କର ଏବଂ ସହପାଠୀମାନଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କର ।
Class 7 Social Science Chapter 6 Question Answer Odia Medium ପୁନର୍ଗଠନର ଯୁଗ-9

Class 7 Social Science Chapter 6 Question Answer Odia Medium ପୁନର୍ଗଠନର ଯୁଗ-10
Answer:
ଚିତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ମଥୁରା। ଶିଳ୍ପକଳ ଶୈଳୀର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । କାରଣ ଏଥ‌ିରେ ନାଲି ରଙ୍ଗର ବାଲି ପଥର ବ୍ୟବହାର ହୋଇଛି ଏବଂ ମୂର୍ତ୍ତିଗୁଡ଼ିକର ଗଢ଼ଣ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାରତୀୟ ଶୈଳୀର ଅଟେ ।

(i) ଚିତ୍ର ୧ : ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁକାଳୀନ ଏକ ଦୃଶ୍ୟ । ଏହା ଗାନ୍ଧାର ବିଦ୍ୟାଳୟର ଅଟେ (ଧୂସର ଶିଷ୍ଟ ପଥର ଏବଂ ଗ୍ରୀକୋ—ରୋମାନ୍ ଶୈଳୀ ସହିତ ବାସ୍ତବବାଦୀ
ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ଦେଖାଯାଇପାରିବ) ।

(ii) ଚିତ୍ର ୨ : ବୋଧସତ୍ତ୍ଵ ମୈତ୍ରେୟ । ଏହା ଗାନ୍ଧାର ବିଦ୍ୟାଳୟର ଅଟେ । (ଗ୍ରୀକୋ-ରୋମାନ୍ ପ୍ରଭାବ, ବିସ୍ତୃତ ପୋଷାକ ଫୋଲ୍‌ଡ ଏବଂ ମୁଖମଣ୍ଡଳର ବର୍ଣ୍ଣ ଦେଖାଯାଇପାରିବ)

(iii) ଚିତ୍ର ୩ : କୁଶାଣ ଭକ୍ତମାନଙ୍କଦ୍ଵାରା ପୂଜା କରାଯାଉଥିବା ଶିବ ଲିଙ୍ଗ । ଏହା ମଥୁରା ବିଦ୍ୟାଳୟର ଆଟେ (ଲାଲ ପଥର ଏବଂ ଅଦ୍ଭୁତ ଭାରତୀୟ ଶୈଳୀ ଦେଖାଯାଇପାରିବ) ।

(iv) ଚିତ୍ର ୪ : ଦୁଇ ନାଗୁଣୀ ମଧ୍ୟରେ ନାଗ । ଏହା ମଥୁରା ବିଦ୍ୟାଳୟର ଅଟେ (ସାଧାରଣ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଏବଂ ବ୍ୟବହୃତ ସାମଗ୍ରୀ ଦେଖାଯାଇପାରିବ) ।

(v) ଚିତ୍ର ୫ : ଯୁଦ୍ଧର ଦେବତା କାର୍ତ୍ତିକେୟ । ଏହା ମଥୁରା ବିଦ୍ୟାଳୟର ଅଟେ (ଏହାର ଏକ ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍ଗ ଆକୃତି ଅଛି ଏବଂ ଏହା ଭାରତୀୟ ଶୈଳୀରେ ନିର୍ମିତ) ।

(vi) ଚିତ୍ର ୬ : ଦଣ୍ଡାୟମାନ ବୁଦ୍ଧ । ଏହା ଗାନ୍ଧାର ବିଦ୍ୟାଳୟର ଅଟେ (ଗ୍ରୀକୋ-ରୋମାନ୍ କଳାକୃତି ଦେଖାଯାଇପାରିବ ) ।

ଏହା ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କର :

Question 1.
ରାଜାଙ୍କ ନାମ ଆରମ୍ଭରେ ମାତାଙ୍କ ନାମ ବ୍ୟବହାର କରିବା ପରମ୍ପରା ତୁମ ମତରେ କ’ଣ ଦର୍ଶାଉଛି ?
Class 7 Social Science Chapter 6 Question Answer Odia Medium ପୁନର୍ଗଠନର ଯୁଗ-5
Answer:
ଏହା ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ସାତବାହନ ସମାଜରେ ମାତୃଶକ୍ତି ବା ନାରୀମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ସମ୍ମାନ ଦିଆଯାଉଥିଲା । ମା’ଙ୍କ ପରିଚୟ ସନ୍ତାନ ପାଇଁ ଗର୍ବର ବିଷୟ ଥିଲା

Class 7 Social Science Chapter 6 Question Answer Odia Medium ପୁନର୍ଗଠନର ଯୁଗ

Question 2.
ପୂର୍ବ ପୃଷ୍ଠାରେ ସଂଖ୍ୟାଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ କେଉଁଗୁଡ଼ିକ ଆଧୁନିକ ସଂଖ୍ୟାପରି ଦେଖାଯାଉଛି ? କେଉଁଗୁଡ଼ିକ ଦେଖାଯାଉନାହିଁ ?
Answer:

  1. ଚିତ୍ରରେ ଥ‌ିବା ସଂଖ୍ୟାଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ କିଛି ଆକାର ଆଜିର ୬ ଓ ୭ ଭଳି ସଂଖ୍ୟା ସହ ସାମାନ୍ୟ ମେଳ ଖାଉଛି, କିନ୍ତୁ ଅନେକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭିନ୍ନ ।
  2. ବ୍ରାହ୍ମୀ ଲିପିରୁ ଆମର ଆଧୁନିକ ସଂଖ୍ୟାଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ ଘଟିଛି ବୋଲି ଏହା ପ୍ରମାଣ କରେ ।

Question 3.
ପିଟାଲଖୋରାରୁ ଆବିଷ୍କୃତ ଏହି ଯକ୍ଷମୂର୍ତ୍ତି ହାତରେ ଏକ ଅଭିଲେଖ ଧାରଣ କରିଛି, ଯେଉଁଥରେ ଲେଖାଯାଇଛି ‘‘କାହ୍ନା ଦାସେନ ହିରାମକରେଶ କାଟ” । ଏହାର ଅର୍ଥ ଏହା ସୁନା ଏହା କ’ଣ ମଜାଦାୟକ ନୁହେଁ ଯେ ଏକ ସ୍ଵର୍ଣ୍ଣକାର ମଧ୍ୟ ପଥରରେ ଦେଖ ଏହା ଆମକୁ ସେ ସମୟର ଜୀବିକା ସମ୍ପର୍କରେ କ’ଣ ସୂଚନା
କରିଗର କାହ୍ନା ଦାସଙ୍କଦ୍ଵାରା ନିର୍ମିତ । ଭାସ୍କର୍ଯ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିଛି ? ଭାବି ଦେଉଛି ?
Answer:

  1. ହଁ, ଏହା ସୂଚାଉଛି ଯେ ସେ ସମୟରେ କାରିଗରମାନେ ବହୁମୁଖୀ ପ୍ରତିଭାର ଅଧିକାରୀ ଥିଲେ ।
  2. ଜଣେ କାରିଗର କେବଳ ଗୋଟିଏ କାମରେ ସୀମିତ ନରହି ଅନ୍ୟ କଳାରେ ମଧ୍ୟ ଦକ୍ଷତା ହାସଲ କରୁଥିଲେ । ଏହା ସେ ସମୟର ଲୋକମାନଙ୍କର ଉନ୍ନତ କଳା କୌଶଳର ପରିଚୟ ଦିଏ ।

Question 4.
ଲକ୍ଷ୍ୟକର ଦୁଇହଜାର ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଖୋଦିତ ହୋଇଥିବା ଏହି ପଥରକଟା ଗୁମ୍ଫାଘରଗୁଡ଼ିକୁ । କେବଳ ଗୋଟିଏ ନିହାଣ ଏବଂ ହାତୁଡ଼ି ସାହାଯ୍ୟରେ କାରିଗରମାନେ କେମିତି ଏତେ ସଠିକ୍ କାରିଗରୀ କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପାଦନ କରିଥିଲେ ? ନିଜକୁ ସେହି ଯୁଗର ମୂର୍ତ୍ତିକାର ଭାବେ କଳ୍ପନା କରି ନିଜ ହାତରେ ପଥରକୁ କଳାର ରୂପ ଦେଇଥୁବାର ପରିକଳ୍ପନା କର । ଏଥ‌ିପାଇଁ ତୁମେ କେଉଁ କେଉଁ ଉପକରଣ ବ୍ୟବହାର କରିଥା’ନ୍ତ ?
Answer:
(i) ଏହା ସେ ସମୟର କାରିଗରମାନଙ୍କର ଅକ୍ଳାନ୍ତ ପରିଶ୍ରମ, ଧୈର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଉଚ୍ଚକୋଟୀର ଦକ୍ଷତା ଯୋଗୁଁ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଥିଲା ।

(ii) ସେମାନେ ପଥରର ପ୍ରକୃତିକୁ ବୁଝି ସେଥ‌ିରେ ନିଖୁଣ ଭାବରେ ଖୋଦେଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିଲେ ।

(iii) ମୁଁ ଲୁହା ନିହାଣ, ହାତୁଡ଼ି, ପଥର ଘଷିବା ପାଇଁ ଖଦଡ଼ା ପଥର ଏବଂ ମାପଚୁପ ପାଇଁ ସୂତା ବା କାଠି ବ୍ୟବହାର କରିଥା’ନ୍ତି ।

Question 5.
ପୂର୍ବ ପୃଷ୍ଠାର ମାନଚିତ୍ରରେ ନାମ ପାର୍ଶ୍ଵରେ ଥିବା କେତେକ ପ୍ରତୀକକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ କର । ଏହି ପ୍ରତୀକଗୁଡ଼ିକ କ’ଣ ପ୍ରତିନିଧୃତ୍ଵ କରନ୍ତି ? ଚିନ୍ତା କର ସେମାନେ କିପରି ନିଜ ରାଜ୍ୟର ପରିଚୟକୁ ଉଜ୍ଜିବୀତ କରୁଛନ୍ତି ?
Answer:

  1. ଚୋଳ ବାଘ (ଶୌର୍ଯ୍ୟ ଓ ଶକ୍ତିର ପ୍ରତୀକ)
  2. ଚେର – ଧନୁତୀର (ଯୁଦ୍ଧ କୌଶଳର ପ୍ରତୀକ)
  3. ପାଠ୍ୟ – ମାଛ (ସମୁଦ୍ର ଓ ନୌବାଣିଜ୍ୟର ପ୍ରତୀକ)

ଏହି ପ୍ରତୀକଗୁଡ଼ିକ ସେହି ରାଜ୍ୟର ପରିଚୟ ଏବଂ ଶକ୍ତିକୁ ଦର୍ଶାଉଥିଲା ।

Question 6.
ରାଜାଙ୍କ ପ୍ରତିକୃତିକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ କର । ତାଙ୍କୁ କେମିତି ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରାଯାଇଛି ? ତାଙ୍କର ଭଙ୍ଗା, ପୋଷାକ ଏବଂ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତି ତାଙ୍କ କ୍ଷମତା ଓ ସ୍ଥିତି ସମ୍ପର୍କରେ କ’ଣ ସୂଚାଏ ?
Class 7 Social Science Chapter 6 Question Answer Odia Medium ପୁନର୍ଗଠନର ଯୁଗ-6
Answer:
ରାଜା ହାତୀ ଉପରେ ବସିଛନ୍ତି, ଯାହା ରାଜକୀୟ ଠାଣି ଓ କ୍ଷମତାର ପ୍ରତୀକ । ତାଙ୍କ ହାତରେ ଭଙ୍ଗୀ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେବାଭଳି ଅଛି, ଯାହା ସୂଚାଏ ସେ ଜଣେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଶାସକ ଥିଲେ ।

Question 7.
ତୁମେ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ଅନୁଭବ କରୁଥୁବ ନିଶ୍ଚୟ ଯେ ଐତିହାସିକମାନେ କେମିତି ବହୁ ଶତାବ୍ଦୀ ପୂର୍ବର ଦୁଇଟି ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ଥ‌ିବା ବାଣିଜ୍ୟିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଉନ୍ମୋଚନ କଲେ ? ଆସ କିଛି ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଚିନ୍ତା କରିବା ଏବଂ ଆଲୋଚନା କରିବା ଯେ ଏହି ସୂଚନା କେମିତି ଲୋକଲୋଚନକୁ ଆସିଲା ?
Answer:
ବହୁ ଶତାବ୍ଦୀ ପୂର୍ବର ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ବାଣିଜ୍ୟିକ ସମ୍ପର୍କ ବିଷୟରେ ଜାଣିବା ପାଇଁ ଐତିହାସିକମାନେ ବିଭିନ୍ନ ଉପାଦାନ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରନ୍ତି ।
(i) ପ୍ରଥମତଃ, ଖନନରୁ ପ୍ରାପ୍ତ ପ୍ରାଚୀନ ମୁଦ୍ରାଗୁଡ଼ିକ ବାଣିଜ୍ୟର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରମାଣ ଦେଇଥାଏ । ଉଦାହରଣ ସ୍ଵରୂପ, ସାତବାହନମାନଙ୍କ ମୁଦ୍ରାରେ ଖୋଦିତ ଜାହାଜ (ବୋଇତ)ର ଚିତ୍ର ସେମାନଙ୍କର ଉନ୍ନତ ନୌବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ରୋମାନ୍ ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ସହ ସମ୍ପର୍କକୁ ସୂଚାଇଥାଏ ।

(ii) ଦ୍ଵିତୀୟତଃ, ପ୍ରାଚୀନ ସାହିତ୍ୟ ଏହି ସମ୍ପର୍କର ଉନ୍ମୋଚନ କରିବାରେ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରେ । ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତର ସଙ୍ଗମ ସାହିତ୍ୟ, ବିଶେଷ କରି ‘ଶୀଳପଦୀକାରମ୍’ ମହାକାବ୍ୟରେ ତତ୍କାଳୀନ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ପୁହାର ତଥା ମଦୁରାଇ ଭଳି ସମୃଦ୍ଧ ବାଣିଜ୍ୟିକ ସହରଗୁଡ଼ିକର ବିସ୍ତୃତ ବର୍ଣ୍ଣନା ରହିଛି ।

(iii) ତୃତୀୟତଃ, ପ୍ରାଚୀନ ଶିଳାଲେଖ ବା ଅଭିଲେଖଗୁଡ଼ିକ ଅନେକ ଐତିହାସିକ ତଥ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ । ଯେପରିକି, ସମ୍ରାଟ ଖାରବେଳଙ୍କ ହାତୀଗୁମ୍ଫା ଶିଳାଲେଖରେ ଉଲ୍ଲେଖ ଅଛି ଯେ ସେ ପାଣ୍ଡ୍ ରାଜ୍ୟରୁ ଶହ ଶହ ମୋତି ଆଣିଥିଲେ, ଯାହା ଦୁଇ ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ଆଦାନପ୍ରଦାନର ପ୍ରମାଣ ଦିଏ । ପୁନେ ନିକଟସ୍ଥ ନାନେଘାଟ ଗୁମ୍ଫା ଏକ ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ ବାଣିଜ୍ୟ ପଥରେ ଅବସ୍ଥିତ ଥିଲା ଏବଂ ସେଠାରେ ଟୋଲ ଓ ଟିକସ ସଂଗ୍ରହ କରାଯାଉଥିଲା ବୋଲି ଅଭିଲେଖରୁ ଜଣାପଡ଼େ ।

(iv) ଚତୁର୍ଥତଃ, ବିଦେଶୀ ପରିବ୍ରାଜକ ଏବଂ ରାଜଦୂତମାନଙ୍କର ବିବରଣୀରୁ ମଧ୍ୟ ବାଣିଜ୍ୟିକ ସୂଚନା ମିଳିଥାଏ । ଗ୍ରୀକ୍ ରାଜଦୂତ ମେଗ୍ରାସ୍ଥିନିସ୍ ତାଙ୍କ ପୁସ୍ତକ ‘ଇଣ୍ଡିକା’ରେ ପାଣ୍ଡ୍ ରାଜ୍ୟକୁ ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ରାଜ୍ୟ ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଗ୍ରୀକ୍ ଓ ରୋମ ସହ ସେମାନଙ୍କର ସକ୍ରିୟ ବାଣିଜ୍ୟିକ ସମ୍ପର୍କ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ।

(v) ଏହାବ୍ୟତୀତ ଚେରମାନେ ମସଲା, ହାତୀଦାନ୍ତ ଓ ମୁକ୍ତା ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ ଓ ରୋମକୁ ରପ୍ତାନୀ କରୁଥିଲେ ବୋଲି ଐତିହାସିକ ପ୍ରମାଣ ରହିଛି ।

(vi) ଶେଷରେ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ ମିଳିଥିବା ଆମଦାନୀ ସାମଗ୍ରୀ, ଯେପରିକି ସାତବାହନ ରାଜ୍ୟକୁ ଆସୁଥ‌ିବା ବିଦେଶୀ କାଚ ଓ ସୁବାସିତ ମଲମ, ଏହି ଆନ୍ତଃରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ବାଣିଜ୍ୟିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ପ୍ରମାଣିତ କରେ ।

(vii) ଏହିସବୁ ପ୍ରମୁଖ ଉପାଦାନ – ମୁଦ୍ରା, ସାହିତ୍ୟ, ଶିଳାଲେଖ ଓ ବିଦେଶୀ ବିବରଣୀକୁ ଏକାଠି କରି ଐତିହାସିକମାନେ ପ୍ରାଚୀନ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ବ୍ୟବସାୟିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଲୋକଲୋଚନକୁ ଆଣିପାରିଛନ୍ତି ।

Question 8.
ପାଣ୍ଡାମାନେ ସେମାନଙ୍କ ମୋତି ସମ୍ପଦ ପାଇଁ ପ୍ରସିଦ୍ଧି ଲାଭ କରିଥିଲେ । ତୁମେ କାହିଁକି ଭାବୁଛ ଯେ ମୋତି ସେ ସମୟରେ ବାଣିଜ୍ୟ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ ସାମଗ୍ରୀ ଥିଲା ?
Answer:

  1. ସେ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ମୋତି ଦୁର୍ଲଭ ବସ୍ତ୍ର ଥିଲା ଏବଂ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଅଳଙ୍କାର ରୂପେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଥିଲା ।
  2. ବିଦେଶରେ, ବିଶେଷକରି ରୋମରେ ଭାରତୀୟ ମୋତିର ପ୍ରବଳ ଚାହିଦା ଥିଲା, ତେଣୁ ଏହା ବହୁ ମୂଲ୍ୟବାନ ବାଣିଜ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ଥିଲା ।

Question 9.
ତୁମେ ଜାଣିଛ କି ଗାନ୍ଧାର କେଉଁଠି ଅଛି ? ଏହା ମହାଭାରତର ଏକ ଚରିତ୍ରକୁ ତୁମର ସ୍ମରଣ କରାଏ କି ?
Answer:

  1. ଗାନ୍ଧାର ବର୍ତ୍ତମାନ ପାକିସ୍ତାନ ଓ ଆଫଗାନିସ୍ତାନ ସୀମାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଅବସ୍ଥିତ ।
  2. ଏହା ମହାଭାରତର ଚରିତ୍ର ‘ଗାନ୍ଧାରୀ’ (ଧୃତରାଷ୍ଟ୍ରଙ୍କ ପତ୍ନୀ) ଏବଂ ‘ଶକୁନି’ଙ୍କ କଥା ମନେ ପକାଇଦିଏ ।

ଗୋଟିଏ ଶବ୍ଦରେ ଉତ୍ତର ଦିଅ ।

Question 1.
ମୌର୍ଯ୍ୟ ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟକୁ କେଉଁ ଯୁଗ କୁହାଯାଇଥାଏ ?
Answer:
ପୁନର୍ଗଠନ ଯୁଗ

Question 2.
ପୁଷ୍ୟାମିତ୍ର ଶୁଙ୍ଗ କାହାର ସେନାଧ୍ୟକ୍ଷ ଥିଲେ ?
Answer:
ଶେଷ ମୌର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ରାଟଙ୍କର

Question 3.
ମଧ୍ୟଭାରତରେ ଶୁଙ୍ଗବଂଶର ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା କିଏ ଥିଲେ ?
Answer:
ପୁଷ୍ୟାମିତ୍ର ଶୁଙ୍ଗ

Question 4.
ପୂର୍ବକାଳରେ ଶାସକମାନେ କ’ଣ ପାଇଁ ‘ଅଶ୍ଵମେଧ ଯଜ୍ଞ’ କରୁଥିଲେ ?
Answer:
ନିଜକୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଶାସକରୂପେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାପାଇଁ

Question 5.
‘ଯୋଗସୂତ୍ର’ର ରଚୟିତା କିଏ ଥିଲେ ?
Answer:
ମହର୍ଷି ପତଞ୍ଜଳି

Question 6.
ବର୍ତ୍ତମାନ ଶୁଙ୍ଗକଳାର ନମୁନା କେଉଁ ରାଜ୍ୟରେ ଦେଖ‌ିବାକୁ ମିଳିଥାଏ ?
Answer:
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ

Question 7.
ନାନେଘାଟ ଗୁମ୍ଫା ବର୍ତ୍ତମାନର କେଉଁ ସହର ନିକଟରେ ଥିଲା ?
Answer:
ପୁନେ

Question 8.
ସାତବାହନ ବଂଶର ଶାସନ କାଳରେ କୃଷକମାନେ କେଉଁ ନଦୀ ଉପତ୍ୟକାରେ କୃଷି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିଲେ ?
Answer:
କ୍ରିଷ୍ଣା- ଗୋଦାବରୀ

Question 9.
ସାତବାହନମାନେ କେଉଁ ଦେବତାଙ୍କର ନିଷ୍ଠାପର ଅନୁଗାମୀ ଥିଲେ ?
Answer:
ବାସୁଦେବ (ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣ)

Question 10.
ଚେଦୀ ବଂଶର ପ୍ରମୁଖ ରାଜା କିଏ ଥିଲେ ?
Answer:
ଖାରବେଳ

Question 11.
ଖାରବେଳ କେଉଁ ଧର୍ମର ଜଣେ ନିଷ୍ଠାପର ଅନୁଗାମୀ ଥିଲେ ?
Answer:
ଜୈନ ଧର୍ମ

Question 12.
ଇତିହାସରେ ସନ୍ନ୍ୟାସୀରାଜା କାହାକୁ କୁହାଯାଉଥିଲା ?
Answer:
ଖାରବେଳ

Question 13.
ଭୁବନେଶ୍ଵର ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ ଉଦୟଗିରି ଓ ଖଣ୍ଡିଗିରିରେ ଖୋଦିତ ଗୁମ୍ଫା କେଉଁମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଥିଲା ?
Answer:
ଜୈନ ସନ୍ନ୍ୟାସୀ

Question 14.
ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତର କବିମାନଙ୍କରର ସାମଗ୍ରିକ ସାହିତ୍ୟ କୃତିକୁ କ’ଣ କୁହାଯାଉଥିଲା ?
Answer:
ସଙ୍ଗମ ସାହିତ୍ୟ

Class 7 Social Science Chapter 6 Question Answer Odia Medium ପୁନର୍ଗଠନର ଯୁଗ

Question 15.
ତୃତୀୟ ଶତାବ୍ଦୀରୁ ତ୍ରୟୋଦଶ ଶତାବ୍ଦୀ ମଧ୍ଯରେ ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତରେ ଶାସନ କରୁଥିବା ଶକ୍ତିଶାଳୀ ରାଜବଂଶର ନାମ କ’ଣ ଥିଲା ?
Answer:
ଚୋଳ ରାଜବଂଶ

Question 16.
ରାଜା କରିକାଳ ଲୋକମାନଙ୍କ ହିତପାଇଁ ନିର୍ମାଣ କରିଥିବା ଜଳ ବିଭାଜିକାର ନାମ କ’ଣ ଥିଲା ?
Answer:
କାଲାନାଇ ବା ଗ୍ରାଣ୍ଡ ଆନିକଟ

Question 17.
କେଉଁ ରାଜବଂଶ କେରଳପୁତ୍ର ନାମରେ ପ୍ରସିଦ୍ଧି ଲାଭ କରିଥିଲା ?
Answer:
ଚେର

Question 18.
ଚେରମାନେ ସେମାନଙ୍କର ବାଣିଜ୍ୟ କାରବାର ପାଇଁ କେଉଁ ଦୁଇଟି ସ୍ଥାନରେ ବେଶ୍ ଖ୍ୟାତି ଅର୍ଜନ କରିଥିଲେ ?
Answer:
ରୋମ ଓ ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ

Question 19.
ପାଣ୍ଡ୍ ରାଜବଂଶର ରାଜଧାନୀ କେଉଁଠାରେ ଅବସ୍ଥିତ ଥିଲା ?
Answer:
ମଦୁରାଇ

Question 20.
‘ଇଣ୍ଡିକା’ ପୁସ୍ତକ କିଏ ରଚନା କରିଥିଲେ ?
Answer:
ମେଗାସ୍ଥିନିସ୍

ଚାରୋଟି ବିକଳ୍ପ ଉତ୍ତର ମଧ୍ୟରୁ ଠିକ୍ ଉତ୍ତରଟି ବାଛି ଲେଖ ।

Question 1.
କେଉଁ ବଂଶର ଜଣେ ବିଧବା ନାରୀ ଅଶ୍ଵମେଧ ଯଜ୍ଞ କରାଇଥିଲେ ?
(କ) ଚୋଳ
(ଖ) ଚେର
(ଗ) ପାଣ୍ଡ୍
(ଘ) ସାତବାହନ
Answer:
(ଘ) ସାତବାହନ

Question 2.
ସାତବାହନମାନେ କେଉଁ ଦେବତାଙ୍କୁ ନିଷ୍ଠାପର ଭାବରେ ଭର୍ତ୍ତି କରୁଥିଲେ ?
(କ) କୈଳାସପତି
(ଖ) ସୂର୍ଯ୍ୟ
(ଗ) ବାସୁଦେବ
(ଘ) ଚନ୍ଦ୍ରଶେଖର
Answer:
(ଗ) ବାସୁଦେବ

Question 3.
କାର୍ଲାଗୁମ୍ଫା ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର କେଉଁ ସ୍ଥାନ ନିକଟରେ ସନ୍ନ୍ୟାସୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା ?
(କ) ଲୋନାଭାଲ
(ଖ) ସୋନାଭାଲ
(ଗ) କୋଟାଭାଲ
(ଘ) ଲାଲସୋନା
Answer:
(କ) ଲୋନାଭାଲ

Question 4.
ମୌର୍ଯ୍ୟ ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ପତନ ପରେ କେଉଁ ରାଜବଂଶ ଅଧୀନରେ କଳିଙ୍ଗ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଥିଲା ?
(କ) ଚୋଳ
(ଖ) ପାଣ୍ଡ୍
(ଗ) ସାତବାହନ
(ଘ) ଚେଦୀ
Answer:
(ଘ) ଚେଦୀ

Question 5.
ଚେଦୀ ବଂଶର ପ୍ରମୁଖ ରାଜା କିଏ ଥିଲେ ବୋଲି ତୁମେ ଇତିହାସରୁ ଜାଣିଛ ?
(କ) କରିକାଳ
(ଖ) କୃଷ୍ଣଦେବ ରାୟ
(ଗ) ଖାରବେଳ
(ଘ) ସାତକଣ୍ଠି
Answer:
(ଗ) ଖାରବେଳ

Question 6.
ଓଡ଼ିଶାର କେଉଁ ସ୍ଥାନରେ ଉଦୟଗିରି ଓ ଖଣ୍ଡଗିରି ଗୁମ୍ଫା ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥାଏ ?
(କ) କଟକ
(ଖ) ଢେଙ୍କାନାଳ
(ଗ) ଭୁବନେଶ୍ୱର
(ଘ) ପୁରୀ
Answer:
(ଗ) ଭୁବନେଶ୍ୱର

Question 7.
ରାମାୟଣର କାହାଣୀ କେଉଁ ଗୁମ୍ଫାର କାନ୍ଥରେ ଖୋଦିତ, ହୋଇଥିଲା ?
(କ) ଯୋଗୀମଠ ଗୁମ୍ଫା
(ଖ) ଲଳିତଗିରି ଗୁମ୍ଫା
(ଗ) ହାତୀଗୁମ୍ଫା
(ଘ), ଚଣ୍ଡିଖୋଲ
Answer:
(ଗ) ହାତୀଗୁମ୍ଫା

Question 8.
ସମ୍ରାଟ ଖାରବେଳଙ୍କ ରାଜତ୍ଵକାଳରେ କେଉଁ ଲିପି ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଥିଲା ?
(କ) ପାଲି
(ଖ) ପ୍ରାକୃତ
(ଗ) ସଂସ୍କୃତ
(ଘ) ବ୍ରାହ୍ମୀ
Answer:
(ଘ) ବ୍ରାହ୍ମୀ

Question 9.
ସନ୍ନ୍ୟାସୀ ଏବଂ ଜ୍ଞାନୀମାନଙ୍କୁ ନେଇ କେଉଁ ସମ୍ରାଟ ‘ସାଧୁ-ସନ୍ଥ ପରିଷଦ’ ଗଠନ କରିଥିଲେ ?
(କ) ସାତକଣ୍ଠି
(ଖ) ଅଶୋକ
(ଗ) ଖାରବେଳ
(ଘ) ପୁଷ୍ୟାମିତ୍ର ଶୁଙ୍ଗ
Answer:
(ଗ) ଖାରବେଳ

Question 10.
ଦକ୍ଷିଣଭାରତରେ ସଙ୍ଗମ କବିତାଗୁଡ଼ିକ କେଉଁ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବନାକୁ ନେଇ ରଚନା କରାଯାଉଥିଲା ?
(କ) ବୀରତ୍ଵ ଓ ଉଦାରତା
(ଗ) ସାହସିକତା ଓ ଧୈର୍ଯ୍ୟ
(ଖ) କାରୁଣ୍ୟ ଓ ଉଦାରତା
(ଘ) କଳ୍ପନିକ ଓ ପାରମ୍ପରିକ
Answer:
(କ) ବୀରତ୍ଵ ଓ ଉଦାରତା

Question 11.
ଚୋଳବଂଶର କେଉଁ ରାଜା ଚେର ଓ ପାଣ୍ଡର ମିଳିତ ଶକ୍ତିକୁ ପରାସ୍ତ କରି ନିଜର ଆଧୂପତ୍ୟ ବିସ୍ତାର କରିଥିଲେ ?
(କ) ହରିତାଳ
(ଖ) କରିକାଳ
(ଗ) କରତାଳ
(ଘ) କଳିକାଳ
Answer:
(ଖ) କରିକାଳ

Question 12.
କାବେରୀ ନଦୀର ତ୍ରିକୋଣଭୂମିକୁ କ’ଣ କୁହାଯାଉଥିଲା ?
(କ) ଦକ୍ଷିଣର ଭାତହାଣ୍ଡି
(ଖ) ଦକ୍ଷିଣର ଧାନମଣ୍ଡି
(ଗ)ଽଦକ୍ଷିଣର ଧାନହାଣ୍ଡି
(ଘ) ଦକ୍ଷିଣର ସୁନାହୁଣ୍ଡି
Answer:
(ଗ)ଽଦକ୍ଷିଣର ଧାନହାଣ୍ଡି

Question 13.
ଭଞ୍ଜି କେଉଁ ରାଜବଂଶର ରାଜଧାନୀ ଥିଲା ?
(କ) ଚୋଳ ରାଜବଂଶ
(ଖ) ପାଠ୍ୟ ରାଜବଂଶ
(ଗ) ସାତବାହନ ରାଜବଂଶ
(ଘ) ଚେର ରାଜବଂଶ
Answer:
(ଘ) ଚେର ରାଜବଂଶ

ବନ୍ଧନୀ ମଧ୍ୟରୁ ଠିକ୍ ଉତ୍ତର ବାଛି ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।

Question 1.
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ______________ ନିକଟରେ ହେଲିଓଡ଼ୋରସ୍ ସ୍ତମ୍ଭ ଅବସ୍ଥିତ । (ବିଦିଶା, ଭେଲୁର, ୱାର୍ଦ୍ଧା, ମଦୁରାଇ)
Answer:
ବିଦିଶା

Class 7 Social Science Chapter 6 Question Answer Odia Medium ପୁନର୍ଗଠନର ଯୁଗ

Question 2.
_________ ଙ୍କୁ ଦେବତାମାନଙ୍କ ଦେବତା କୁହାଯାଇଥାଏ । (ମହାଦେବ, ବ୍ରହ୍ମା, ଈଶ୍ଵର, ବାସୁଦେବ)
Answer:
ବାସୁଦେବ

Question 3.
କୁଶାଣମାନେ ମଧ୍ୟ ଏସିଆରୁ ଆସି ସମ୍ଭବତଃ _________ ଶତାବ୍ଦୀ ବେଳକୁ ଭାରତରେ ପ୍ରବେଶ କରିଥିଲେ । (ତୃତୀୟ, ପ୍ରଥମ, ଦ୍ଵିତୀୟ, ଚତୁର୍ଥ)
Answer:
ଦ୍ଵିତୀୟ

Question 4.
__________ ଙ୍କୁ ମହାରାଜା ରାଜାଧ୍ଵରାଜ ଦେବପୁତ୍ର କୁହାଯାଉଥିଲା । (ଖାରବେଳ, କନିଷ୍ଠ, ଆଲେକଜାଣ୍ଡାର, ଅଶୋକ)
Answer:
କନିଷ୍କ

Question 5.
ସିଲ୍କ ପଥର (Silk Rout) ଏକ ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶକୁ _________ ମାନେ ନିଜ ଅଧୀନରେ ରଖୁଥିଲେ ।
(ଚୋଳ, ଚେର, କୁଶାଣ, ଇଣ୍ଡୋଆରିଆନ)
Answer:
କୁଶାଣ

Question 6.
ଭାରତୀୟ ଓ ଗ୍ରୀକ୍ କଳାର ମିଶ୍ରଣରେ __________ ଶିଳ୍ପକଳା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲା ।
(ରୋମାନ, ଗାନ୍ଧାର, କଳିଙ୍ଗ, କୁଶାଣ)
Answer:
ଗାନ୍ଧାର

Question 7.
‘ବିଭିନ୍ନତା ମଧ୍ଯରେ ଏକତା’ ___________ ଦେଶର ସଂସ୍କୃତିର ଏକ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ଅଟେ ।
(ରୋମ, ଇଟାଲୀ, ଭାରତ, ଇଂଲଣ୍ଡ)
Answer:
ଭାରତ

Question 8.
_________ ଙ୍କୁ ଧନର ଦେବତା କୁହାଯାଇଥାଏ। (ବିଷ୍ଣୁ, ଶିବ, ବ୍ରହ୍ମା, କୁବେର)
Answer:
କୁବେର

Question 9.
‘ସଙ୍ଗମ’ଶବ୍ଦଟି _________ ଭାଷା‘‘ସଂଘ’ ଶବ୍ଦରୁ ଆନୀତ । (ସଂସ୍କୃତ, ପ୍ରାକୃତ, ଆରବୀ, ହିନ୍ଦୀ)
Answer:
ସଂସ୍କୃତ

Question 10.
ନିଜକୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଶାସକରୂପେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାପାଇଁ ________ ‘‘ଅଶ୍ଵମେଧ ଯଜ୍ଞ’ କରାଇଥିଲେ । (ଅଶୋକ, ଖାରବେଳ, ପୁଷ୍ୟାମିତ୍ର ଶୁଙ୍ଗ, ଆଲେକ୍‌ଜାଣ୍ଡାର)
Answer:
ପୁଷ୍ୟାମିତ୍ର ଶୁଙ୍ଗ

Question 11.
ମହିର୍ଷି ପତଞ୍ଜଳି ______________ ଶାସ୍ତ୍ର ରଚନା କରିଥିଲେ । (ଅଷ୍ଟାଙ୍ଗ ଶାସ୍ତ୍ର, ପଞ୍ଚତନ୍ତ୍ର, ଯୋଗବିଜ୍ଞାନ, ଯୋଗସୂତ୍ର)
Answer:
ଯୋଗସୂତ୍ର

Question 12.
ଗ୍ରୀକ୍ ରାଜତ୍ଵକାଳରେ ପାନିଆଗୁଡ଼ିକ _____________ ରେ ତିଆରି ହୋଇଥିଲା । (ହରିଣ ଶିଙ୍ଘ, ହାତୀଦାନ୍ତ, କାଠ, ରୂପା)
Answer:
ହାତୀଦାନ୍ତ

Question 13.
ବର୍ତ୍ତମାନର ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶରେ ___________ ମାନେ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ ।
(ସାତବାହନ, ଚୋଳ, ଚେର, ପାଣ୍ଡ୍)
Answer:
ସାତବାହନ

Question 14.
ସାତବାହନମାନଙ୍କ ଶାସନକାଳରେ ପ୍ରଚଳିତ ମୁଦ୍ରାରେ _____________ ଚିତ୍ର ଖୋଦିତ ହୋଇଥିଲା । (ବିଷ୍ଣୁଙ୍କର, ଲକ୍ଷ୍ମୀଙ୍କର, ଜାହାଜର, ବାଘର)
Answer:
ଜାହାଜର ଚିତ୍ର

Question 15.
ସାତବାହନ ପରମ୍ପରାରେ ରାଜକୁମାରମାନଙ୍କୁ _____________ ନାମ ସୂକ୍ତକରି ନାମିତ କରାଯାଉଥିଲା ।
(ପିତା, ମାତା, କନ୍ୟା, ପୂତ୍ର)
Answer:
ମାତା

ସ୍ତମ୍ଭ ମିଳନ କର ।

Question 1.

‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭ
ଚେଦୀ ମାଛ ଚିତ୍ର
ଚେର ବ୍ରାହ୍ମୀଲିପି
ପାଣ୍ଡ୍ଯ ତାମିଲ
ଚୋଳ ଧନୁ ଓ ତୀର

Answer:

‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭ
ଚେଦୀ ବ୍ରାହ୍ମୀ ଲିପି
ଚେର ଧନୁ ଓ ତୀର
ପାଣ୍ଡ୍ଯ ମାଛ ଚିତ୍ର
ଚୋଳ ବାଘର ଚିତ୍ର
ସଙ୍ଗମ ସାହିତ୍ୟ ତାମିଲ

Class 7 Social Science Chapter 6 Question Answer Odia Medium ପୁନର୍ଗଠନର ଯୁଗ

Question 2.

‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭ
ଅଶ୍ଵମେଧ ଯଜ୍ଞ ଯୋଗସୂତ୍ର
ମେଗାସ୍ଥିନିସ୍ କରିକାଳ
ସନ୍ନ୍ୟାସୀ ରାଜା ମହର୍ଷି ପତଞ୍ଜଳି
ଚୋଳ ରାଜା ଖାରବେଳ
ଇଣ୍ଡିକା ପୁସ୍ତକ ପୁଷ୍ୟାମିତ୍ର ଶୃଙ୍ଗ

Answer:

‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭ
ଅଶ୍ଵମେଧ ଯଜ୍ଞ ପୁଷ୍ୟାମିତ୍ର ଶୁଙ୍ଗ
ଯୋଗସୂତ୍ର ମହର୍ଷି ପତଞ୍ଜଳି
ସନ୍ନ୍ୟାସୀ ରାଜା ଖାରବେଳ
ଚୋଳ ରାଜା କରିକାଳ
ଇଣ୍ଡିକା ପୁସ୍ତକ ମେଗାସ୍ଥିନିସ୍

Question 3.

‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭ
କାର୍ଲାଗୁମ୍ଫା ପୁନେ
ହାତୀଗୁମ୍ଫା ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ
କାଲାନାଇ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର
ହେଲି ଓଡୋରସ୍ ଓଡ଼ିଶା
ନାନେ ଘାଟ ଗୁମ୍ଫା ତାମିଲନାଡୁ

Answer:

‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭ
କାର୍ଲା ଗୁମ୍ଫା ମହାରାଷ୍ଟ୍ର
ହାତୀ ଗୁମ୍ଫା ଓଡ଼ିଶା
କାଲାନାଇ ତାମିଲନାଡୁ
ହେଲି ଓଡୋରସ୍ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ
ନାନେଘାଟ ଗୁମ୍ଫା ପୁନେ

Question 4.

‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭ
ଶୁଙ୍ଗ ରାଜବଂଶ ଖାରବେଳ
ସାତବାହନ ରାଜବଂଶ କନିଷ୍ଠ
ଚେଦୀ ରାଜବଂଶ କରିକାଳ
ଚୋଳ ରାଜବଂଶ ଗୌତମୀ ପୁତ୍ର ସାତକଣ୍ଠି
କୁଶାଣ ରାଜବଂଶ ପୁଷ୍ଯମିତ୍ର ଶୁଙ୍ଗ

Answer:

‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭ
ଶୁଙ୍ଗ ରାଜବଂଶ ‘ପୁଷ୍ୟାମିତ୍ର ଶୁଙ୍ଗ
ସାତବାହନ ରାଜବଂଶ ଗୌଡମୀପୁତ୍ର ସାତକଣ୍ଠି
ଚେଦୀ ରାଜବଂଶ ଖାରବେଳ
ଚୋଳ ରାଜବଂଶ କରିକାଳ
କୁଶୀଣ ରାଜବଂଶ କନିଷ୍କ

ଅତିସଂକ୍ଷିପ୍ତ ଉତ୍ତରମୂଳକ ପ୍ରଶ୍ନୋତ୍ତର

Question 1.
‘‘ନିରନ୍ତର ଜୀବନଧାରା ଏବଂ ପୁନର୍ଜୀବନର ଏକ ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ ଶକ୍ତିଦ୍ଵାରା ଏହି ଭୂମି ଅସଂଖ୍ୟ ରୂପାନ୍ତର ମଧ୍ୟରେ ନିଜକୁ ପୁନଃ ସଙ୍ଗଠିତ କରିଛି ।’’ ଏକଥା କିଏ କେବେ କହିଥିଲେ ?
Answer:

  1. “ ‘ନିରନ୍ତର ଜୀବନଧାରା ଏବଂ ପୁନର୍ଜୀବନର ଏକ ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତିଦ୍ଵାରା ଏହି ଭୂମି ଅସଂଖ୍ୟ ରୂପାନ୍ତର ମଧ୍ୟରେ ନିଜକୁ ପୁନଃସଙ୍ଗଠିତ କରିଛି ।’’ ଏକଥା ଜଗଦୀଶ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷ କହିଥିଲେ ।
  2. ସେ ୧୯୧୭ ମସିହାରେ ପ୍ରକାଶ ପାଇଥିବା ଏକ ପୁସ୍ତକରେ ଏହା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ।

Class 7 Social Science Chapter 6 Question Answer Odia Medium ପୁନର୍ଗଠନର ଯୁଗ

Question 2.
କେବେ ଓ କେଉଁ ଘଟଣାଟି ମୌର୍ଯ୍ୟ ଶାସନରେ ଏକ ପୂର୍ଣ୍ଣଚ୍ଛେଦ ପକାଇଥୁଲା ?
Answer:

  1. ମୌର୍ଯ୍ୟ ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ଶେଷ ଶାସକଙ୍କୁ ସମ୍ଭବତଃ ଖ୍ରୀ.ପୂ. ୧୮୫ରେ ତାଙ୍କ ସେନାଧ୍ୟକ୍ଷ ପୁଷ୍ୟାମିତ୍ର ଶୁଙ୍ଗ ହତ୍ୟା କରିଥିଲେ ।
  2. ଏହି ଘଟଣାଟି ମୌର୍ଯ୍ୟ ଶାସନରେ ଏକ ପୂର୍ଣ୍ଣଚ୍ଛେଦ ପକାଇଥିଲେ ।

Question 3.
ଭାରତୀୟ ଉପମହାଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଥ‌ିବା ଓ ବାହାରୁ ଆସିଥିବା ରାଜବଂଶଗୁଡ଼ିକର ନାମ ଲେଖ ।
Answer:

  1. ଭାରତୀୟ ଉପମହାଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଥ‌ିବା ରାଜବଂଶଗୁଡ଼ିକ ହେଲା- ଶୁଙ୍ଗ, ଚେଦୀ, ସାତବାହନ, ଚୋଳ, ଚେର ଓ ପାଶ୍ୟ ।
  2. ବାହାରୁ ଆସିଥିବା ରାଜବଂଶଗୁଡ଼ିକ ହେଲା- ଇଣ୍ଡୋ-ଗ୍ରୀକ୍‌, ଶକ ଓ କୁଶାଣ ।

Question 4.
ଶୁଙ୍ଗବଂଶର ଉତ୍ଥାନ କିଏ ଓ କିପରି କରାଇଥିଲେ ?
Answer:

  1. ଶୁଙ୍ଗବଂଶର ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା ଥିଲେ ପୁଷ୍ୟାମିତ୍ର ଶୁଙ୍ଗ । ସେ ଉତ୍ତର ଓ ମଧ୍ୟ ଭାରତର କିଛି ଅଂଶରେ ଶାସନ କରିଥିଲେ ।
  2. ସେ ନିଜକୁ ସବୁଠାରୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଶାସକରୂପେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାପାଇଁ ‘ଅଶ୍ୱମେଧ ଯଜ୍ଞ’’ର ଆୟୋଜନ କରିଥିଲେ ।

Question 5.
ବର୍ତ୍ତମାନର କେଉଁସବୁ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କରେ ସାତବାହନ ବଂଶ ଶାସନ କରୁଥିଲେ ? ସେମାନଙ୍କର ରାଜଧାନୀ ଭାବେ କେଉଁ ସ୍ଥାନକୁ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଥିଲା ?
Answer:

  1. ବର୍ତ୍ତମାନର ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ, ତେଲେଙ୍ଗାନା ଓ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କରେ ସାତବାହନ ବଂଶର ରାଜାମାନେ ଶାସନ କରିଥିଲେ ।
  2. ସେମାନେ ସେତେବେଳେ ଅମରାବତୀ ଓ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନକୁ ନିଜର ରାଜଧାନୀ ଭାବରେ ଅଧ୍ଵ ଗୁରୁତ୍ଵ ପ୍ରଦାନ କରୁଥିଲେ ।

Question 6.
ଚେଦୀ ବଂଶର ପ୍ରମୁଖ ରାଜା କିଏ ଥିଲେ ? ସେହି ସମୟରେ ତାଙ୍କୁ କ’ଣ ବୋଲି ସମ୍ବୋଧନ କରାଯାଉଥିଲା ?
Answer:

  1. ଚେଦୀ ବଂଶର ପ୍ରମୁଖ ରାଜା ଥିଲେ ଖାରବେଳ । ସେ ଜୈନ ଧର୍ମର ଏକ ନିଷ୍ଠାପର ଅନୁଗାମୀ ଥିଲେ ।
  2. ସେହି ସମୟରେ ତାଙ୍କୁ ‘ଭିକ୍ଷୁରାଜା’ ବା ‘ସନ୍ନ୍ୟାସୀରାଜା’ ବୋଲି ସମ୍ବୋଧନ କରାଯାଇଥିଲା ।

Question 7.
କେଉଁ ତିନିଗୋଟି ରାଜବଂଶର ସମଷ୍ଟିକୁ ସଙ୍ଗମ କୁହାଯାଉଥିଲା ? ସେମାନଙ୍କର ଅଭ୍ୟୁଦୟ କେଁବେ ହୋଇଥିଲା ?
Answer:

  1. ସଙ୍ଗମ ତିନିଗୋଟି ରାଜବଂଶର ସମଷ୍ଟିକୁ ବୁଝାଇଥାଏ, ଯଥା- ଚୋଳ, ଚେର ସ ପାର୍ଶ୍ଵ ।
  2. ଖ୍ରୀ.ପୂ. ଦ୍ଵିତୀୟ କିମ୍ବା ତୃତୀୟ ଶତାବ୍ଦୀ ଓ ଖ୍ରୀଷ୍ଟୀୟ ତୃତୀୟ ଶତାବ୍ଦୀ ମଧ୍ଯରେ ସେମାନଙ୍କର ଅଭ୍ୟୁଦୟ ହୋଇଥିଲା ।

Question 8.
ପାଣ୍ଡୀ ରାଜବଂଶ କେବେ କେଉଁଠାରେ ଶାସନ କରୁଥିଲେ ?
Answer:

  1. ଅନେକ ଶତାବ୍ଦୀ ପୂର୍ବରୁ ପାଶ୍ୟମାନେ ତାମିଲନାଡୁର କିଛି ଅଂଶ ଏବଂ ଏହାର ଆଖପାଖ ଅଞ୍ଚଳ ଉପରେ ସେମାନଙ୍କ ରାଜଧାନୀ ମଦୁରାଇରୁ ଶାସନ କରୁଥିଲେ ।
  2. ମେଗାସ୍ଥିନିସ୍ ତାଙ୍କ ପୁସ୍ତକ ଇଣ୍ଡିକାରେ ଏହି ରାଜ୍ୟକୁ ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ରାଜ୍ୟ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ।

ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ଉତ୍ତରମୂଳକ ପ୍ରଶ୍ନୋତ୍ତର

Question 1.
ଚେର ରାଜବଂଶର ତିନିଗୋଟି ମୁଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କର ଯାହାକି ତାଙ୍କୁ ଇତିହାସରେ ସ୍ଥାନ ଦେଇଥୁଲା ?
Answer:
(i) ଚେର ରାଜବଂଶ ତାମିଲନାଡୁର ପଶ୍ଚିମାଞ୍ଚଳରେ କେରଳପୁତ୍ର ନାମରେ ପ୍ରସିଦ୍ଧି ଲାଭ କରିଥିଲା । ଭଞ୍ଜି ସେମାନଙ୍କର ରାଜଧାନୀ ଥିଲା ବର୍ତ୍ତମାନ ଯାହା କରୁର୍ ନାମରେ ପରିଚିତ ।

(ii) ସେମାନେ ସେହି ଅଞ୍ଚଳର ସାଂସ୍କୃତିକ ଓ ଅର୍ଥନୈତିକ ଉନ୍ନତ ଆଣିବାରେ ବିଶେଷ ସହାୟକ ହୋଇଥିଲେ ।

(iii) ସଙ୍ଗମ କବିମାନଙ୍କୁ ପୃଷ୍ଠପୋଷକତା ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ସେମାନେ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ।

Class 7 Social Science Chapter 6 Question Answer Odia Medium ପୁନର୍ଗଠନର ଯୁଗ

Question 2.
ପାଠ୍ୟ ରାଜବଂଶ କେବେ, କେଉଁଠାରେ ଶାସନ କରୁଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କର ଶାସନ ଓ ବାଣିଜ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା କିପରି ଥୁଲା ?
Answer:
(i) ଅନେକ ଶତାବ୍ଦୀ ପୂର୍ବରୁ ପାଶ୍ୟମାନେ ତାମିଲନାଡୁର କିଛି ଅଂଶ ଏବଂ ଏହାର ଆଖପାଖ ଅଞ୍ଚଳରେ ଶାସନ କରୁଥିଲେ ଓ ମଦୁରାଇ ସେମାନଙ୍କର ରାଜଧାନୀ ଥିଲା ।

(ii) ମେଗାସ୍ଥିନିସ୍ ତାଙ୍କ ଇଣ୍ଡିକା ପୁସ୍ତକରେ ପାଣ୍ଡ ସାମ୍ରାଜ୍ୟକୁ ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ରାଜ୍ୟ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ । ପାଶ୍ୟମାନେ ଏକ ଦୃଢ଼ ଶାସନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ ।

(iii) ସେମାନେ ସୁଦୂର ଗ୍ରୀକ୍ ଓ ରୋମ ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ସହ ଏକ ସକ୍ରିୟ ବାଣିଜ୍ୟିକ ସମ୍ପର୍କ ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ । ଖାରବେଳ ତାଙ୍କ ଶାସନ ସମୟରେ ପାଣ୍ଡରାଜ୍ୟରୁ ଶହ ଶହ ମୋତି ଆଣିଥିଲେ ବୋଲି ସୂଚନା ମିଳିଥାଏ ।

Question 3.
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ହେଲିଓଡୋରସ ସ୍ତମ୍ଭ ଇଣ୍ଡୋ-ଗ୍ରୀକ୍‌ମାନଙ୍କ କେଉଁସବୁ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ ?
Answer:
(i) ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ବିଦିଶା ନିକଟସ୍ଥ ହେଲି ଓଡୋରସ୍ ସ୍ତମ୍ଭ ଇଣ୍ଡୋ-ଗ୍ରୀକ୍‌ମାନଙ୍କର ସାଂସ୍କୃତିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ ।

(ii) ଏହି ସ୍ତମ୍ଭଟି ଜଣେ ଇଣ୍ଡୋ-ଗ୍ରୀକ୍ ରାଜଦୂତଙ୍କ ନାମରେ ନାମିତ ହୋଇଥିଲା । ଯିଏ ନିଜର ଅଭିଲେଖରେ ବାସୁଦେବଙ୍କୁ ‘ଦେବତାମାନଙ୍କ ଦେବତା’ କହି ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି ।

(iii) ଏହି ଅଭିଲେଖ ତିନିଗୋଟି ଚିରନ୍ତନ ନିୟମ ଯଥା- ଆତ୍ମସଂଯମ, ଦାନ ଏବଂ ଚେତନା ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରକାଶ କରେ ଯାହା ମଣିଷକୁ ସ୍ଵର୍ଗ ଆଡ଼କୁ ନେଇଯିବାକୁ ସମର୍ଥ କରାଏ ।

Question 4.
ଗାନ୍ଧାର ଶିଳ୍ପକଳା କହିଲେ କ’ଣ ବୁଝ ? ଏହା କେଉଁମାନଙ୍କ ଶାସନ କାଳରେ ଓ କିପରି ପ୍ରସିଦ୍ଧି ଲାଭ କରିପାରିଥିଲା ?
Answer:
(i) ଗାନ୍ଧାର ଶିଳ୍ପକଳା ବିଶେଷକରି କୁଶାଣମାନଙ୍କ ଶାସନକାଳରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲା ବୋଲି ଅନୁମାନ କରାଯାଇଥାଏ । ଏହାର ଅଭ୍ୟୁଦୟ ପଶ୍ଚିମ୍ ପଞ୍ଜାବର ହୋଇଥିଲା, ଯାହା ଗ୍ରୀକ୍-ରୋମାନ୍ ଉପାଦାନଗୁଡ଼ିକୁ ଭାରତୀୟ ଶିଳ୍ପ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ସହ ଯୋଡ଼ି ଥିଲା ।

(ii) ଏହି ଶୈଳୀର ଅଧିକାଂଶ ମୂର୍ତ୍ତି ଏବଂ କଳାକୃତି ଧୂସର-କଳା ଚିଷ୍ଟ ପଥରରେ ନିଖୁଣ ଭାବେ ଖୋଦିତ ହୋଇଥିଲା ।

(iii) ବିଶେଷତଃ ମୂର୍ତ୍ତିକାରମାନେ ବାସ୍ତବବାଦୀ ଶରୀର ଗଠନ ଓ ସ୍ଵତନ୍ତ୍ରଭାବେ ଉତ୍ସବ ସମ୍ପର୍କିତ ଲମ୍ବା ପୋଷାକ ସହିତ ନିଖୁଣ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିପାରୁଥିଲେ । କନିଷ୍କଙ୍କର ମସ୍ତକ ବିହୀନ ଏକ ବିଶାଳ ମୂର୍ତ୍ତି ଗାନ୍ଧାର ଶିଳ୍ପକଳାର ନିଦର୍ଶନ ଭାବରେ ଦେଖୁବାକୁ ମିଳିଥାଏ ।

Question 5.
ମଥୁରା ଶିଳ୍ପକଳା କାହିଁକି ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ଭାବରେ ଭାରତୀୟ ଶୈଳୀ ପାଇଁ ପ୍ରସିଦ୍ଧି ଲାଭ କରିଥିଲା ?
Answer:
(i) ମଥୁରା ଶିଳ୍ପକଳା ଆଧୁନିକ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ମଥୁରା ଅଞ୍ଚଳରେ ଗଢ଼ିଉଠିଥିଲା ଏବଂ ଏହା ନିଜର ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ଭାରତୀୟ ଶୈଳୀ ପାଇଁ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଥିଲା ।

(ii) ଗାନ୍ଧାର ଶୈଳୀ ଭଳି ପ୍ରଥମେ ଏହି ଶୈଳୀରେ ମଧ୍ଯ ନାଲିଆ ବାଲି ପଥର ବ୍ୟବହାର ହେଉଥିଲା ଏବଂ ଗ୍ରୀକ୍-ରୋମାନ ଶୈଳୀର ପ୍ରଭାବ କମ୍ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଥିଲା ।

(iii) ଏହି ଚିତ୍ରକଳା ଭାରତୀୟ ଦେବଦେବୀ ଯଥା- କୁବେର, ଲକ୍ଷ୍ମୀ, ଶିବ, ବୃଦ୍ଧ, ଯକ୍ଷ ଏବଂ ଯକ୍ଷିଣୀ ଚିତ୍ରକଳା ପ୍ରଦର୍ଶନ ପାଇଁ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଥିଲା ଏବଂ ସୁନ୍ଦର ଭଙ୍ଗୀ ସହ ଅବୟବ ମୂର୍ତ୍ତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଥିଲା ।

ଦୀର୍ଘ ଉତ୍ତର୍‌ମୂଳକ ପ୍ରଶ୍ନୋତ୍ତର

Question 1.
ଭାରତରେ କଳିଙ୍ଗ ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ସ୍ଥାପନ କରିଥିବା ଚେଦୀ ରାଜବଂଶର କୃତିତ୍ଵଗୁଡ଼ିକ ବର୍ଣ୍ଣନା କର ।
Answer:
(i) ମୌର୍ଯ୍ୟ ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ପତନ ପରେ ଭାରତରେ ଚେଦୀ ରାଜବଂଶ ଅଧୀନରେ କଳିଙ୍ଗ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ରାଜା ଭାବରେ ମୁଣ୍ଡ ଟେକିଥିଲା ।

(ii) ସେହି ବଂଶର ଜଣେ ପ୍ରମୁଖ ରାଜା ଥିଲେ ଖାରବେଳ । ସେ ଥିଲେ । ଅନେକ ସମୟରେ ଲୋକମାନେ ତାଙ୍କୁ ‘ଭିକ୍ଷୁରାଜା’ ବା ଜୈନ ସନ୍ନ୍ୟାସୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସେ ଭୁବନେଶ୍ଵର ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ ଅନେକଗୁଡ଼ିଏ ଗୁମ୍ଫା ନିର୍ମାଣ କରିଥିଲେ । ଜୈନ ଧର୍ମର ଜଣେ ନିଷ୍ଠାପର ଅନୁଗାମୀ ‘ସନ୍ୟାସଙ୍କ ରାଜା’ ବୋଲି କହୁଥିଲେ । ଖଣ୍ଡଗିରି ଓ ଉଦୟଗିରି ପାହାଡରେ

(iii) ସେହି ଗୁମ୍ଫାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଥିଲା ହାତୀଗୁମ୍ଫା । ଏଥିରେ ବ୍ରାହ୍ମୀ ଲିପିରେ ସମ୍ରାଟ ଖାରବେଳଙ୍କ ରାଜତ୍ଵର ବର୍ଷବର୍ଷର ସଫଳତାର ଗୁଣଗାନ କରାଯାଇଛି । ତାଙ୍କ ରାଜତ୍ଵ କାଳରେ ପ୍ରଥମ କରି ପଥର ଖୋଦେଇ କାମ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ।

(iv) ସେ ଏକ ଶହ ଅଞ୍ଚଳରେ ସନ୍ନ୍ୟାସୀ ଓ ଜ୍ଞାନୀମାନଙ୍କୁ ନେଇ ଏକ ‘ସାଧୁ-ସନ୍ଥ ପରିଷଦ’ ଗଠନ କରିଥିଲେ, ଯାହାକି ତାଙ୍କର ଧର୍ମଭାବନାର ପରିଚୟ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ ।

(v) ସେ ଅନେକ ସୁଗୁଣର ଅଧିକାରୀ ଥିଲେ । ସେ ସମସ୍ତ ବିଚାରଧାରାକୁ ସମ୍ମାନ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ସହିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମନ୍ଦିରର ମରାମତି କାର୍ଯ୍ୟ କରାଇଥିଲେ । ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ଗ୍ରନ୍ଥଗୁଡ଼ିକର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରି ପ୍ରଶଂସାର ପାତ୍ର ହୋଇପାରିଥିଲେ ।

Class 7 Social Science Chapter 6 Question Answer Odia Medium ପୁନର୍ଗଠନର ଯୁଗ

Question 2.
ଚୋଳ ରାଜବଂଶ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ପ୍ରଜାନୁରଞ୍ଜକ ରାଜା କିଏ ଥିଲେ ? ସେ କେଉଁସବୁ ଜନହିତକର କାର୍ଯ୍ୟପାଇଁ . . . ଗୌରବ ଅଜ୍ଞାନ କରିଥିଲେ ? –
Answer:
(i) ଚୋଳ ରାଜବଂଶର ପ୍ରସିଦ୍ଧ ପ୍ରଜାନୁରଞ୍ଜକ ରାଜା ଥିଲେ କରିକାଳ । ସେ ଚେର ଓ ପାଣ୍ଡର ମିଳିତ ଶକ୍ତିକୁ ପରାସ୍ତ କରି ନିଜର ଆଧୂପତ୍ୟ ବିସ୍ତାର କରିଥିଲେ ।

(ii) ରାଜା କରିକାଳ ଲୋକମାନଙ୍କର ହିତସାଧନ ପାଇଁ ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟ ହାତକୁ ନେଇଥିଲେ । ସେଥିମଧ୍ୟରୁ କାଲାନାଇ ବା ଗ୍ରାଣ୍ଡ ଆନିକଟ ନାମକ ଏକ ଜଟିଳ ଜଳ ବିଭାଜିକା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଥିଲା ଅନ୍ୟତମ ।

(iii) ଏହା କାବେରୀ ତ୍ରିକୋଣଭୂମିର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଓ ଦକ୍ଷିଣ ଭାଗକୁ ଜଳପ୍ରବାହିତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଥିଲା । ଯାହାଫଳରେ ସେହି ଅଞ୍ଚଳ ଶସ୍ୟଶ୍ୟାମଳା ହୋଇ ପାରିଥିଲା । ସେଥିପାଇଁ ଏହି ଅଞ୍ଚଳକୁ ‘ଦକ୍ଷିଣିର ଧାନହାଣ୍ଡି’ର ଆଖ୍ୟା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା ।

(iv) ସମୟାନୁକ୍ରମେ ଏହାକୁ ଅନେକ ଥର ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରାଯାଇ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କରାଯାଇପାରିଛି । ଏହା ଏବେ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବହାର ଉପଯୋଗୀ କରାଯାଉଛି । ଏହା ତାମିଲନାଡୁର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ଜଳସେଚନ ପାଇଁ ଜଳ ଯୋଗାଇ କୃଷିକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରି ଆସୁଅଛି ।

(v) ତାମିଲନାଡୁର ଗ୍ରାଣ୍ଡ ଆନିକଟ ସ୍ମାରକୀ ଉଦ୍ୟାନରେ ରାଜା କରିକାଳଙ୍କ ମୂର୍ତ୍ତି ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇ ତାଙ୍କର କୀର୍ତ୍ତିକୁ ଉଦ୍‌ଜୀବିତ କରାଯାଇଥିଲା । ବାସ୍ତବରେ ସେ ଜଣେ ଜନହିତକର ରାଜା ଥିଲେ ।

Question 3.
ସାତବାହନ ଶାସନ କାଳରେ ଧାର୍ମିକ ଚିନ୍ତାଧାରାର ପ୍ରତିଫଳନ କିପରି ଦେଖ‌ିବାକୁ ମିଳିଥାଏ ? ସଂକ୍ଷେପରେ ଲେଖ ।
Answer:
(i) ସାତବାହନ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ରାଜବଂଶ ଭାବରେ ବର୍ତ୍ତମାନର ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ, ତେଲେଙ୍ଗାନା ଓ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଶାସନ କରୁଥିଲେ । ସେମାନଙ୍କର ପରମ୍ପରାରେ ରାଜକୁମାରମାନଙ୍କୁ ମାତାଙ୍କ ନାମ ଯୁକ୍ତକରି ନାମିତ କରାଯାଇଥିଲା । ଗୌତମୀ ପୁତ୍ର ସାତକର୍ଣ୍ଣି ତାଙ୍କର ମା’ ଗୌତମୀ ବାଳାଶ୍ରୀଙ୍କ ନାମାନୁସାରେ ନାମିତ ହୋଇଥିଲେ ।

(ii) ଗୌତମୀ ବାଳାଶ୍ରୀ ଜଣେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ରାଣୀ ଥିଲେ, ଯିଏ ବୌଦ୍ଧମାନଙ୍କୁ ଅନେକ ଜମି ଦାନ କରିବା ସହିତ ନାସିକ୍ତାରେ ଏକ ଶିଳାଲେଖ ଖୋଦେଇ କରିଥିଲେ ।

(iii) ସାତବାହନ ବଂଶର ଜଣେ ବିଧବା ରାଣୀ ଅଶ୍ଵମେଧ ଯଜ୍ଞ ଭଳି ଅନେକ ବୈଦିକ ଅନୁଷ୍ଠାନ କରାଇଥିଲେ । ରାଣୀମାନଙ୍କଦ୍ଵାରା ପୁରୋହିତ, ଅତିଥୁ, କାରିଗର, ଗବେଷକ ଓ ସାଧୁସନ୍ଥମାନଙ୍କୁ ଜମି, ଗାଈ, ଘୋଡ଼ା, ହାତୀ, ଗୁପାମୁଦ୍ରା ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିଲା ।

(iv) ସାତବାହନମାନେ ବାସୁଦେବ ବା ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣଙ୍କୁ ଖୁବ୍ ଭକ୍ତି କରୁଥିଲେ । ତଥାପି ସେମାନେ ଅନ୍ୟ ଧର୍ମର ଭାବନାକୁ ସମ୍ମାନ କରିବା ସହିତ ବୈଦିକ ଶିକ୍ଷାର୍ଥୀ, ଜୈନ ଏବଂ ବୌଦ୍ଧ ସନ୍ନ୍ୟାସୀମାନଙ୍କୁ ନିଷ୍କର ଜମିଦାନ କରି ଅଧୂକ ସାଧନା ଓ ଜ୍ଞାନର ପରମ୍ପରାକୁ ଉଜ୍ଜୀବିତ କରିବାପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରୁଥିଲେ ।

(v) ସେମାନେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଲୋନାଭାଲ ନିକଟରେ ‘କାର୍ଲାଗୁମ୍ଫା’ ନିର୍ମାଣ କରାଇ ବୌଦ୍ଧ ସନ୍ୟାସୀମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ରୟ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ । ଏହି ସବୁ କାର୍ଯ୍ୟରୁ ସେମାନଙ୍କର ଧର୍ମଭାବନାର ପରିଚୟ ସୁସ୍ପଷ୍ଟ ହୋଇପାରିଛି ।

Class 7 Maths Chapter 4 Question Answer Odia Medium ଅକ୍ଷର ଓ ସଂଖ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶ

Students can use Class 7 Math Solution Odia Medium and Class 7 Maths Chapter 4 Question Answer Odia Medium ଅକ୍ଷର ଓ ସଂଖ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶ to check their answers after solving exercises.

7th Class Maths Chapter 4 Question Answer Odia Medium

Class 7 Maths Chapter 4 Odia Medium

4.1 ବୀଜଗଣିତର ସ୍ଵରୂପ :

Page No. (81 to 86)

ଉଦାହରଣ – 1 :

Question 1.
ସୋଫିଆ, ଚନ୍ଦନ ଅପେକ୍ଷା 3 ବର୍ଷ ବଡ଼ । ଯେତେବେଳେ ଚନ୍ଦନର ବୟସ 10 ବର୍ଷ, ସୋଫିଆର ବୟସ ସେତେବେଳେ 13 ବର୍ଷ ହେବ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଚନ୍ଦନର ବୟସ 18 ବର୍ଷ । ସୋଫିଆର ବୟସ କେତେ ହେବ ?
Solution:
ଚନ୍ଦନର ବୟସକୁ ଜାଣି ସୋଫିଆର ବୟସ ନିଷ୍କ୍ରିୟ କରାହେବ ?
ସୋଫିଆ ଚନ୍ଦନ ଠାରୁ 3ବର୍ଷ ବଡ଼ ।
ମନେକର ଚନ୍ଦନର ବୟସ = 18 ବର୍ଷ ।
ସୋଫିଆର ବୟସ = 18 + 3 ବର୍ଷ ।
ଚନ୍ଦନର ବୟସ 18 ବର୍ଷ । ସୋଫିଆର ବୟସ = 18 + 3 = 21 ବର୍ଷ

Question 2.
ସୋଫିଆର ବୟସ ଦିଆଯାଇଛି । ଚନ୍ଦନର ବୟସକୁ ଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶରେ ଲେଖ ।
Solution:
ଆମେ ଜାଣୁ ଯେ, ସୋଫିଆର ବୟସ, ଚନ୍ଦନ ବୟସଠାରୁ 3 ବର୍ଷ ବଡ଼ ।
ଅର୍ଥାତ୍ ଚନ୍ଦନର ବୟସ, ସୋଫିଆ ବୟସଠାରୁ 3 ବର୍ଷ ସାନ ।
ଏହାକୁ ଗାଣିତିକ ଭାଷାରେ ଲେଖିଲେ, ଚନ୍ଦନର ବୟସ = ସୋଫିଆର ବୟସ – 3 ବର୍ଷ ।
ଯଦି ଆମେ ପୁନର୍ବାର ଚନ୍ଦନର ବୟସକୁ ସୂଚାଇବା ପାଇଁ ଇଂରାଜୀ ଅକ୍ଷର a ଓ ସୋଫିଆର ବୟସକୁ ସୂଚାଇବା ପାଇଁ ଇଂରାଜୀ ଅକ୍ଷର ୫ ବ୍ୟବହାର କରୁ, ତେବେ ବୀଜଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶଟି ହେବ
a = s – 3 ଅର୍ଥାତ୍ a, s ଠାରୁ 3 କମ୍ ।

ସଂଖ୍ୟା ବଦଳରେ ବ୍ୟବହୃତ ହୋଇଥିବା ଇଂରାଜୀ ଅକ୍ଷର a ଓ s କୁ ଅକ୍ଷର-ସଂଖ୍ୟା କୁହାଯାଏ । ଅକ୍ଷର ସଂଖ୍ୟା ଚଳରାଶିକୁ ନେଇ ଏହିଭଳି ଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶକୁ ବୀଜଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶ କୁହାଯାଏ ।

Question 3.
ଯଦି ସୋଫିଆର ବୟସ 20 ବର୍ଷ ହୁଏ, ତେବେ ଏହି ବୀଜଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶକୁ ବ୍ୟବହାର କରି ଚନ୍ଦନର ବୟସ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କର ?
ସୂଚନା – s ର ମୂଲ୍ୟ 20 ଲେଖ ଏବଂ ସମାଧାନ କର ।
Solution:
ସୋଫିଆର ବୟସ s = 20 ବର୍ଷ |
ଚନ୍ଦନର ବୟସ = s = a – 3 = 20 – 3 ବର୍ଷ = 17 ବର୍ଷ ।

Class 7 Maths Chapter 4 Question Answer Odia Medium ଅକ୍ଷର ଓ ସଂଖ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶ

ଉଦାହରଣ – 2 :

ଗୀତା ଦିଆସିଲି କାଠିରେ ଏକ ସଂରଚନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛି । ସେ (ଚିତ୍ର ପରି) ବାରମ୍ବାର L ସଂରଚନା ପରେ ଆଉ ଗୋଟିଏ L ସଂରଚନା କରୁଛି ।
Class 7 Maths Chapter 4 Question Answer Odia Medium ଅକ୍ଷର ଓ ସଂଖ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶ 1
Question 1.
ଏହିପରି 5 ଟି L ତିଆରି କରିବାକୁ କେତୋଟି ଦିଆସିଲି କାଠି ଆବଶ୍ୟକ ହେବ ?
Solution:
ଏହା 5 × 2 = 10 ଟି କାଠି ଆବଶ୍ୟକ ହେବ ।

Question 2.
7 ଟି L ତିଆରି କରିବାକୁ କେତୋଟି ଦିଆସିଲି କାଠି ଆବଶ୍ୟକ ହେବ ?
Solution:
ଏହା 7 × 2 = 14 ଟି କାଠି ଆବଶ୍ୟକ ହେବ ।

Question 3.
45 ଟି L ତିଆରି କରିବାକୁ କେତୋଟି ଦିଆସିଲି କାଠି ଆବଶ୍ୟକ ହେବ ?
Solution:
ଏହା 45 × 2 = 90 ଟି କାଠି ଆବଶ୍ୟକ ହେବ ।

Question 4.
ବର୍ତ୍ତମାନ L ସଂରଚନାର ସଂଖ୍ୟା ଓ ଦିଆସିଲି କାଠି ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ କ’ଣ ?
Solution:
ପ୍ରଥମେ ସମ୍ପର୍କ କିମ୍ବା ସଂରଚନାକୁ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରିବା ।
ପ୍ରତ୍ୟେକ L ଗଠନ ପାଇଁ 2 ଟି ଦିଆସିଲି କାଠି ଆବଶ୍ୟକ ।
ତେଣୁ ଆବଶ୍ୟକ ଦିଆସିଲି କାଠିର ସଂଖ୍ୟା = 2 × ସଂରଚନା ‘L’ର ସଂଖ୍ୟା ।
ବର୍ତ୍ତମାନ ‘L’ର ସଂଖ୍ୟାକୁ ସୂଚାଇବା ପାଇଁ ଯେକୌଣସି ଇଂରାଜୀ ଅକ୍ଷରକୁ ନେଇ ପାରିବା ।
ମନେକର L ର ସଂଖ୍ୟା ପାଇଁ ‘n’ ବ୍ୟବହାର କରିବା ।
ତେଣୁ n ଟି L ସଂରଚନା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଦିଆସିଲି କାଠି ସଂଖ୍ୟା = 2 × n ହେବ ।
ଏହି ପରିପ୍ରକାଶ (2 × n), nଟି L ସଂରଚନା ପ୍ରସ୍ତୁତି ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ହେଉଥ‌ିବା ଦିଆସିଲି କାଠି ସଂଖ୍ୟାକୁ ସୂଚାଉଛି ।
ଆମେ କେବଳ ସଂରଚନା L ର ସଂଖ୍ୟାକୁ n ରେ ଲେଖୁଛୁ ।

ଉଦାହରଣ – 3 :

Question 1.
ରାକେଶ ନଡ଼ିଆ, ଗୁଡ଼, ଲଡ଼ୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି ଯୋଗାଏ । ଗୋଟିଏ ନଡ଼ିଆର ଦାମ୍ 35 ଟଙ୍କା ଏବଂ 1 କି.ଗ୍ରା. ଗୁଡ଼ର ଦାମ୍ 60 ଟଙ୍କା । ଯଦି ସେ 10ଟି ନଡ଼ିଆ ଏବଂ 5 କି.ଗ୍ରା. ଗୁଡ଼ କିଣନ୍ତି, ତେବେ ସେ କେତେ ଟଙ୍କା ଦେବେ ?
Solution:
1 ଟି ନଡ଼ିଆର ଦାମ୍ = 35 ଟଙ୍କା ।
10 ଟି ନଡ଼ିଆର ଦାମ୍ = 10 × 35 ଟଙ୍କା = 350 ଟଙ୍କା ।
1 କି.ଗ୍ରା. ଗୁଡ଼ର ଦାମ୍ = 60 ଟଙ୍କା
5 କି.ଗ୍ରା. ଗୁଡ଼ର ଦାମ୍ = 5 × 60 ଟଙ୍କା = 300 ଟଙ୍କା ।
10 ଟି ନଡ଼ିଆ ଓ 5 କି.ଗ୍ରା. ଗୁଡ଼ର ଦାମ୍ = (10 × 35) ଟଙ୍କା + (5 × 60) ଟଙ୍କା
= 350 ଟଙ୍କା + 300 ଟଙ୍କା = 650 ଟଙ୍କା ।
∴ ସେ 650 ଟଙ୍କା ଦେବେ ।

Question 2.
ଯଦି ସେ 8 ଟି ନଡ଼ିଆ ଓ 9 କି.ଗ୍ରା. ଗୁଡ଼ କିଣନ୍ତି, ତେବେ ସେ କେତେ ଟଙ୍କା ଦେବେ ?
Solution:
1 ଟି ନଡ଼ିଆର ଦାମ୍ = 35 ଟଙ୍କା
8 ଟି ନଡ଼ିଆର ଦାମ୍ = 8 × 35 ଟଙ୍କା = 280 ଟଙ୍କା ।
1 କି.ଗ୍ରା. ଗୁଡ଼ର ଦାମ୍ = 60 ଟଙ୍କା ।
9 କି.ଗ୍ରା. ଗୁଡ଼ର ଦାମ୍ = 9× 60 ଟଙ୍କା = 540 ଟଙ୍କା ।
8 ଟି ନଡ଼ିଆ ଓ 9 କି.ଗ୍ରା. ଗୁଡ଼ର ଦାମ୍ = (8 × 35) ଟଙ୍କା + (9 × 60) ଟଙ୍କା
= 280 ଟଙ୍କା + 540 ଟଙ୍କା = 820 ଟଙ୍କା ।
∴ ସେ 820 ଟଙ୍କା ଦେବେ ।

Question 3.
ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସଂଖ୍ୟକ ନଡ଼ିଆ ଓ ଗୁଡ଼ର ପରିମାଣ ପାଇଁ ସମୁଦାୟ ମୂଲ୍ୟକୁ ବୀଜଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶରେ ଲେଖ ।
Solution:
ଏଠାରେ ଗାଣିତିକ ସମ୍ପର୍କଗୁଡ଼ିକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ଏବଂ ପରିପ୍ରକାଶକୁ ଲେଖୁବା ।

ଆବଶ୍ୟକ ପରିମାଣ ସମ୍ପର୍କ ଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶ
ନଡ଼ିଆର ମୂଲ୍ୟ ନଡ଼ିଆ ସଂଖ୍ୟା × 35 c × 35
ଗୁଡ଼ର ମୂଲ୍ୟ ଗୁଡ଼ର ପରିମାଣ (କି.ଗ୍ରା.ରେ) × 60 j × 60

ଏଠାରେ ‘c’ ନଡ଼ିଆର ସଂଖ୍ୟା ଓ ‘j’ ଗୁଡ଼ର ପରିମାଣ (କିଲୋଗ୍ରାମ୍) ସୂଚିତ କରାଯାଇଛି ।
ସମୁଦାୟ ଦେୟ ଟଙ୍କା = ନଡ଼ିଆର ମୂଲ୍ୟ + ଗୁଡ଼ର ମୂଲ୍ୟ ।
ଅନୁରୂପ ବୀଜଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶଟି : c × 35 + j × 60

Question 4.
ଏହି ପରିପ୍ରକାଶ (ସୂତ୍ର)କୁ ବ୍ୟବହାର କରି 7 ଟି ନଡ଼ିଆ ଓ 4 କିଲୋଗ୍ରାମ୍ ଗୁଡ଼ ପାଇଁ ସମୁଦାୟ ଟଙ୍କା ନିର୍ଣ୍ଣୟ କର । ଧ୍ୟାନ ଦିଅ ଯେ, c ଏବଂ j ର ଭିନ୍ନଭିନ୍ନ ମୂଲ୍ୟ ପାଇଁ ପରିପ୍ରକାଶର ମୂଲ୍ୟ ମଧ୍ୟ ବଦଳି ଯାଉଛି ।
Class 7 Maths Chapter 4 Question Answer Odia Medium ଅକ୍ଷର ଓ ସଂଖ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶ 2
Solution:
ପରିପ୍ରକାଶଟିକୁ ଆମେ ନିମ୍ନମତେ ଲେଖୁବା = c × 35 + j × 60
ସହିତ ଆମେ ପରିଚିତ । ପରିସୀମା
= (7 × 35) ଟଙ୍କା + (4 × 60) ଟଙ୍କା = 245 ଟଙ୍କା + 240 ଟଙ୍କା = 485 ଟଙ୍କା ।

Class 7 Maths Chapter 4 Question Answer Odia Medium ଅକ୍ଷର ଓ ସଂଖ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶ

ଉଦାହରଣ – 4 :

Question 1.
ସରଳ ଆକୃତି ବିଶିଷ୍ଟ କ୍ଷେତ୍ରର ପରିସୀମା ନିର୍ଣ୍ଣୟ ପ୍ରଣାଳୀ ନିର୍ଣ୍ଣୟ ପାଇଁ ପରିପ୍ରକାଶଟିଏ ଲେଖ ।
Solution:
ଏକ ବର୍ଗକ୍ଷେତ୍ରର ପରିସୀମା ଏହାର ଏକ ବାହୁର ଦୈର୍ଘ୍ୟର 4 ଗୁଣ ।
ଯଦି ବର୍ଗକ୍ଷେତ୍ରରେ q ଏକ ବାହୁର ଦୈର୍ଘ୍ୟକୁ ସୂଚାଏ, ତେବେ ଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶଟି 4 × q = 4q ହେବ ।

Question 2.
ଏକ ବର୍ଗକ୍ଷେତ୍ରର ଏକ ବାହୁର ଦୈର୍ଘ୍ୟ 7 ସେ.ମି. ହେଲେ ଏହି ଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶକୁ ବ୍ୟବହାର କରି ତାହାର ପରିସୀମା ନିର୍ଣ୍ଣୟ କର ।
Solution:
ବର୍ଗକ୍ଷେତ୍ରର ବାହୁ a ହେଲେ, ଏହାର ପରିସୀମା = (a × 4) ସେ.ମି. = (7 × 4) ସେ.ମି. = 28 ସେ.ମି. ।

ଅକ୍ଷର ସଂଖ୍ୟାର ବ୍ୟବହାର ଓ ବୀଜଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶ ଗାଣିତିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ସାଧାରଣ ରୂପ ଦେବାରେ ସହାୟକ ହୁଏ । ଏହି ପ୍ରକାର ଗାଣିତିକ ସମ୍ପର୍କର ପରିପ୍ରକାଶକୁ ସୂତ୍ର କୁହାଯାଏ ।

ନିଜେ କରି ଦେଖ :

Question 1.
ପରିସୀମା ନିର୍ଣ୍ଣୟ ପାଇଁ ସୂତ୍ର ଲେଖ ।
(a) ସମସ୍ତ ବାହୁ ସମାନ ଥୁବା ତ୍ରିଭୁଜର ପରିସୀମା ନିର୍ଣ୍ଣୟ ପାଇଁ ସୂତ୍ରଟିଏ ଲେଖ ।
(b) ସୁଷମ ପଞ୍ଚଭୁଜର ପରିସୀମା ନିର୍ଣ୍ଣୟ ପାଇଁ ସୂତ୍ରଟିଏ ଲେଖ ।
(c) ସୁଷମ ଷଡ଼ଭୁଜର ପରିସୀମା ନିର୍ଣ୍ଣୟ ପାଇଁ ସୂତ୍ରଟିଏ ଲେଖ ।
Solution:
(a) ଯଦି ତ୍ରିଭୁଜର ଗୋଟିଏ ବାହୁର ଦୈର୍ଘ୍ୟକୁ s ଧରାଯିବ,
ତେବେ ତ୍ରିଭୁଜର ପରିସୀମା = ବାହୁ × 3 = s × 3 = 3s ହେବ ।

(b) ଯଦି ସୁଷମ ପଞ୍ଚଭୁଜର ଗୋଟିଏ ବାହୁର ଦୈର୍ଘ୍ୟକୁ p ଧରାଯିବ,
ତେବେ ସୁଷମ ପଞ୍ଚଭୁଜର ପରିସୀମା = ବାହୁ × 5 = p × 5 = 5p ହେବ ।

(c) ଯଦି ସୁଷମ ଷଡ଼ଭୁଜର ଗୋଟିଏ ବାହୁର ଦୈର୍ଘ୍ୟକୁ r ଧରାଯିବ,
ତେବେ ସୁଷମ ଷଡ଼ଭୁଜର ପରିସୀମା = ବାହୁ × 6 = 1 × 6 = 6r ହେବ ।
ତିନି ବା ତିନିରୁ ଅଧୁକ ବାହୁ ଥୁବା କ୍ଷେତ୍ରର ସମସ୍ତ ବାହୁ ସମଦୈର୍ଘ୍ୟ ବିଶିଷ୍ଟ ହେଲେ ତାହାକୁ ସୁଷମ ବହୁଭୁଜ କୁହାଯାଏ ।

Question 2.
ଜନ୍ ପାଖରେ 20 ମିଟର ଲମ୍ବର ଏକ ପାଣି ପାଇପ୍ ଅଛି । ତଥାପି ସେ ନିଜ ବଗିଚାରେ ଜଳସେଚନ ପାଇଁ ଅଧିକ ଲମ୍ବର ପାଇପ୍ ସେଥ‌ିରେ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । ତେଣୁ ସେ କିଛି ଲମ୍ବର ପାଇପ୍ ସେଥୁରେ ଯୋଡ଼ିଲେ, ଯୋଡ଼ାଯାଇଥିବା ଦୁଇଟି ପାଇପୂର ମୋଟ ଦୈର୍ଘ୍ୟକୁ ବୀଜଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶରେ ଲେଖ । ଯୋଡ଼ା ଯାଇଥିବା ଅନ୍ୟ ପାଇପ୍‌ର ଦୈର୍ଘ୍ୟକୁ ସୂଚାଇବା ପାଇଁ ଅକ୍ଷର ସଂଖ୍ୟା ‘k’ ବ୍ୟବହାର କର ।
Solution:
ମନେକର ଅନ୍ୟ ପାଇପ୍‌ର ଦୈର୍ଘ୍ୟ = k ମିଟର ।
∴ ଦୁଇଟି ପାଇପ୍‌ର ଲମ୍ବ = (k + 20) ମିଟର ହେବ ।

Question 3.
ରାକେଶ ପାଖରେ 100 ଟଙ୍କା, 20 ଟଙ୍କା ଓ 5 ଟଙ୍କାର କିଛି ନୋଟ୍ ଅଛି । ନୋଟ୍‌ର ସଂଖ୍ୟା ସାରଣୀରେ ଦିଆଯାଇଛି । ସାରଣୀଟିକୁ ପୂରଣ କର । (ପ୍ରଶ୍ନ ସହିତ ଉତ୍ତର)
Class 7 Maths Chapter 4 Question Answer Odia Medium ଅକ୍ଷର ଓ ସଂଖ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶ 3
Solution:

100 ଟଙ୍କାର ନୋଟ୍ ସଂଖ୍ୟା 20 ଟଙ୍କାର ନୋଟ୍ ସଂଖ୍ୟା 5 ଟଙ୍କାର ନୋଟ୍ ସଂଖ୍ୟା ପରିପ୍ରକାଶ ଓ ସମୁଦାୟ ପରିମାଣ
3 5 6 3 × 100 + 5 × 20 + 6 × 5 = 430
6 4 3 6 × 100 + 4 × 20 + 3 × 5 = 695
8 4 z 8 × 100 + 4 × 20 + z × 5 = 880 + 5z
x y z x × 100 + y × 20 + z × 5 = 100× + 20y + 5z

Question 4.
ଅନିତାର ଏକ ଅଟାକଳ ଅଛି । ଅଟାକଳରେ ଥିବା ରୋଲର ଚାଲିବା ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ 10 ସେକେଣ୍ଡ ସମୟ ନିଏ । ଥରେ ଚାଲିବା ପରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ 1 କି.ଗ୍ରା. ଅଟା ପେଷିବା ପାଇଁ 8 ସେକେଣ୍ଡ ସମୟ ନେଇଥାଏ । ନିମ୍ନସ୍ଥ କେଉଁ ପରିପ୍ରକାଶଟି ‘y’ କିଲୋଗ୍ରାମ ଅଟା ପେଷିବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ହେଉଥ‌ିବା ସମୟକୁ ସୂଚାଉଛି । (ଆରମ୍ଭରୁ ରୋଲରଟି ବନ୍ଦଥୁଲା)
(a) 10 + 8 + y
(b) (10 + 8) × y
(c) 10 × 8 × y
(d) 10 + 8 × y
(e) 10 × y + 8
Solution:
(d) 1 କି.ଗ୍ରା. ଅଟା ପେଷିବା ପାଇଁ ନିଏ 8 ସେକେଣ୍ଡ ।
y କି.ଗ୍ରା. ଅଟା ପେଷିବା ପାଇଁ ନିଏ = 8 × y ସେକେଣ୍ଡ ।
ଅଟାକଳ ଚାଲିବା ପାଇଁ ସମୟ ନିଏ = 10 ସେକେଣ୍ଡ ।
ମୋଟ ସମୟ = 10 + 8 × y ସେକେଣ୍ଡ ।

Question 5.
ନିଜ ପସନ୍ଦର ଅକ୍ଷର ବ୍ୟବହାର କରି ବୀଜଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶ ଲେଖ ।
(a) ଏକ ସଂଖ୍ୟାଠାରୁ 5 ଅଧିକ ।
(b) ଏକ ସଂଖ୍ୟାଠାରୁ 4 ଜଣା ।
(c) ଏକ ସଂଖ୍ୟାର 13 ଗୁଣରୁ 2 କମ୍ ।
(d) ଏକ ସଂଖ୍ୟାର 2 ଗୁଣରୁ 13 କମ୍ ।
Solution:
ଦେଖ – ଯେପରି ଏକ ସଂଖ୍ୟାଠାରୁ 3 ଅଧ‌ିକ ଯଦି ସଂଖ୍ୟାଟି ପାଇଁ (p) ଅକ୍ଷର ନିଆଯାଏ, ବୀଜଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶଟି ହେବ = p + 3
(a) ଏକ ସଂଖ୍ୟାଠାରୁ 5 ଅଧିକ = p + 5
(b) ଏକ ସଂଖ୍ୟାଠାରୁ 4 ଊଣା = p – 4
(c) ଏକ ସଂଖ୍ୟାର 13 ଗୁଣରୁ 2 କମ୍ = p × 13 – 2 = 13p – 2
(d) ଏକ ସଂଖ୍ୟାର 2 ଗୁଣରୁ 13 କମ୍ = p × 2 – 13 = 2p – 13

Question 6.
ନିମ୍ନଲିଖୂତ ବୀଜଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶକୁ ସାଧାରଣ ଭକ୍ତିରେ ପ୍ରକାଶ କର ।
ଯେପରି : 3 × x + 2, x ର 3 ଗୁଣରୁ 2 ଅଧିକ ।
(କ) 8 × x + 3 × y
(ଖ) 15 × j – 2 × k
Solution:
(କ) ଯଦି ଗୋଟିଏ ଟେବୁଲର ଦାମ୍ x ଟଙ୍କା ଓ ଗୋଟିଏ ଚେୟାରର ଦାମ୍ y ଟଙ୍କା ହୁଏ, ତେବେ 8 ଟି ଟେବୁଲ ଓ 3 ଟି ଚେୟାରର ଦାମ୍ = (8 × x + 3 × y) ଟଙ୍କା = (8 x + 3y) ଟଙ୍କା ।
(ଖ) ଯଦି ଗୋଟିଏ ସେଓର ଓଜନ j ଗ୍ରାମ୍ ଓ ଗୋଟିଏ କମଳାର ଓଜନ k ଗ୍ରାମ୍, ତେବେ 15 ଟି ସେଓ ଓ 2 ଟି କମଳାର ବିୟୋଗଫଳ = 15 × j – 2 × k ଗ୍ରାମ୍ = 15j – 2k ଗ୍ରାମ୍ ।

Question 7.
ନିମ୍ନରେ 2024 ମସିହା ନଭେମ୍ବର ମାସର କ୍ୟାଲେଣ୍ଡର ଦିଆଯାଇଛି । ପ୍ରଦର୍ଶିତ 2 × 3 ଗ୍ରୀଡ଼ରେ ତାରିଖଗୁଡ଼ିକ ଲେଖାଯାଇଛି । ଗ୍ରୀଡ଼ରେ ଥିବା ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନକୁ ବୀଜଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶରେ ଲେଖ । ନିମ୍ନସ୍ଥ 2 × 3 ଗ୍ରୀକ୍ଟରେ ତଳ ମଧ୍ୟମ କୋଠରିରେ ତାରିଖକୁ w ଅକ୍ଷରଦ୍ଵାରା ସୂଚିତ କରାଯାଇଛି ।
Class 7 Maths Chapter 4 Question Answer Odia Medium ଅକ୍ଷର ଓ ସଂଖ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶ 4
Solution:

w – 8 w – 7 w – 6
w – 1 w w + 1

 

Class 7 Maths Chapter 4 Question Answer Odia Medium ଅକ୍ଷର ଓ ସଂଖ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶ

4.2 ଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶ ସମୀକ୍ଷା :

Page No. (86 to 87)

Question 1.
ଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶ ପାଇଁ ‘+’ ଏବଂ ‘_’ ଚିହ୍ନ ସହିତ ବନ୍ଧନୀର ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବହାର ହୋଇଥାଏ । ଚାଲ ଏହି ଧାରଣାଗୁଡ଼ିକର ଠିକ୍ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଏବଂ ନିମ୍ନଲିଖୂତ ପରିପ୍ରକାଶଗୁଡ଼ିକର ମୂଲ୍ୟ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରାଯାଏ ।
(a) 23 – 10 × 2
(b) 83 + 28 – 13 + 32
(c) 34 – 14 + 20
(d) 42 + 15 – (8 – 7)
(e) 68 – (18 + 13)
(f) 7 × 4 + 9 × 6
(g) 20 + 8 × (16 – 6)
Solution:
(a) 23 – 10 × 2 = 23 – (10 × 2) = 23 – 20 = 3
(b) 83 + 28 – 13 + 32 = (83 + 28 + 32) – 13 = 143 – 13 = 130
(c) 34 – 14 + 20 = (34 + 20) – 14 = 54 – 14 = 40
(d) 42 + 15 – (8 – 7) = (42 + 15) – (8 – 7) = 57 – 1 = 56
(e) 68 – (18 + 13) = 68 – 31 = 37
(f) 7 × 4 + 9 × 6 = 28 + 54 = 82
(g) 20 + 8 × (16 – 6) = 20 + 8 × 10 = 20 + 80 = 100

  • ପ୍ରଥମେ ପରିପ୍ରକାଶଟିର ପଦଗୁଡ଼ିକୁ ଚିହ୍ନଟ କର । ସେଥୁମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ପଦ ହେଉଛି ଗୋଟିଏ ସଂଖ୍ୟା, କିନ୍ତୁ ଅନ୍ୟପଦଟି ଗୋଟିଏ ସଂଖ୍ୟା ନୁହେଁ । ଏଣୁ ଏହି ପଦଟିକୁ ଗୋଟିଏ ସଂଖ୍ୟାରେ ପ୍ରକାଶ କଲାପରେ ଦୁଇଟି ପଦକ ଯୋଗ କରିପାରିବା ।
    ଯଥା – 23 – 10 × 2 = 23 + (-10 × 2) = 23 + (-20) = 3
  • ଏହି ପରିପ୍ରକାଶରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଦ ଗୋଟିଏ ଗୋଟିଏ ସଂଖ୍ୟା । ଯଦି ପରିପ୍ରକାଶଟିର ପଦମାନଙ୍କୁ ଅଦଳବଦଳ କରି ସଜାଇ ଲେଖୁବା ତେବେ ଏହାର ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରିବା ସହଜ ହେବ ।
    Class 7 Maths Chapter 4 Question Answer Odia Medium ଅକ୍ଷର ଓ ସଂଖ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶ 5
  • ଏହି ପରିପ୍ରକାଶରେ ବନ୍ଧନୀ ବାହାରେ ‘-’ ଫେଡ଼ାଣ ଚିହ୍ନ ଅଛି । ଦୁଇଟି ଉପାୟରେ ଏହି ପରିପ୍ରକାଶର ମୂଲ୍ୟ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରାଯାଇପାରିବ । ପ୍ରଥମେ ବନ୍ଧନୀ ମଧ୍ଯସ୍ଥ ଗାଣିତିକ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସମାଧାନ କର । (ବାମ ପାର୍ଶ୍ଵରେ ଥୁବା ସମାଧାନ ପରି)
  • ଦ୍ଵିତୀୟ ପ୍ରଣାଳୀରେ ଉପଯୁକ୍ତ ଶୈଳୀରେ ବନ୍ଧନୀ ଅପସାରଣ କରି (ଡାହାଣ ପାର୍ଶ୍ଵରେ ଥିବା ସମାଧାନ ପରି) ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରିପାରିବା ।
    Class 7 Maths Chapter 4 Question Answer Odia Medium ଅକ୍ଷର ଓ ସଂଖ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶ 6
  • ବୀଜଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶରେ ଅକ୍ଷର ସଂଖ୍ୟା ଧ୍ରୁବକ ସଂଖ୍ୟାରେ ପରିଣତ ହେବାପରେ ପରିପ୍ରକାଶର ମୂଲ୍ୟ ନିରୂପିତ ହୋଇଥାଏ । ଉଦାହରଣ -1 ରେ ଚନ୍ଦନର ବୟସ 23 ବର୍ଷ ହୋଇଥିବା ସମୟରେ ସୋଫିଆର ବୟସ ନିର୍ଣ୍ଣୟ ନିମନ୍ତେ a + 3 ପରିପ୍ରକାଶରେ ଅକ୍ଷର ସଂଖ୍ୟା a ବଦଳରେ 23 ବ୍ୟବହାର କରିବା ପରେ ପରିପ୍ରକାଶ a + 3 ର ମୂଲ୍ୟ 26 ହେଲା ।

4.3 ବୀଜଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶରେ ଗୁଣନ ଚିହ୍ନର ଅପସାରଣ :

Page No. (88 to 89)

Question 1.
ଅନୁକ୍ରମର 3ୟ ପଦଟି କେତେ ?
Solution:
ଏହି ଅନୁକ୍ରମରେ 3ୟ ପଦଟି = 4 × 3 = 12 ଅଟେ ।

Question 2.
ଅନୁକ୍ରମର 29 ତମ ପଦଟି କେତେ ?
Solution:
ଅନୁକ୍ରମର 29 ତମ ପଦଟି ଏହା 4 × 29 = 116 ଅଟେ ।

Question 3.
ଅନୁକ୍ରମର n ତମ ପଦ ନିଶ୍ଚୟ ପାଇଁ ବୀଜଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶଟି ଲେଖ ।
Solution:
ଯେହେତୁ ଏହି ଅନୁକ୍ରମର 4ର ଗୁଣିତକର କ୍ରମ ଅଟେ ।
ତେଣୁ ଏହାର n ତମ ପଦଟି = n ର 4 ଗୁଣ = 4 × n ଗୁଣ
ଏହାକୁ ସଂକ୍ଷେପରେ 4 × n କୁ ଗୁଣନ ଚିହ୍ନ ବାଦ୍ ଦେଇ 4n ଲେଖାଯାଏ । ପ୍ରଥମେ ଧ୍ରୁବକ ସଂଖ୍ୟା ଲେଖୁ
ତା’ପରେ ଅକ୍ଷର ଲେଖାଯାଏ ।

Question 4.
7k ପରିପ୍ରକାଶର ମୂଲ୍ୟ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କର ।
Solution:
ଯେତେବେଳେ k = 4, 7k ର ମୂଲ୍ୟ ହେବ = 7 × 4 = 28 କିନ୍ତୁ 74 ହେବ ନାହିଁ ।

Question 5.
m = 2 ହେଲେ, 5m + 3 ପରିପ୍ରକାଶର ମୂଲ୍ୟ କେତେ ?
Solution:
ଯେହେତୁ 5m = 5 × m ତେଣୁ m = 2 ବେଳେ ପରିପ୍ରକାଶର ମୂଲ୍ୟ ହେବ
= 5 × 2 + 3 = 10 + 3 = 13

ଭୁଲ ଚିହ୍ନଟ କର ଓ ସଂଶୋଧନ କର :
Question 1.
ନିମ୍ନରେ କିଛି ଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶର ସରଳୀକରଣ ନିମନ୍ତେ ଅକ୍ଷର ସଂଖ୍ୟା ପରିବର୍ତ୍ତେ ତାହାର ସାଂଖ୍ୟକ ମୂଲ୍ୟକୁ ନେଇ ବୀଜଗାଣିତିକ ରାଶିର ମୂଲ୍ୟ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରାଯାଇଛି ।
a. ପ୍ରତ୍ୟେକ ଉକ୍ତିକୁ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ କର । ଭୁଲ ଅଛି କି ନାହିଁ ଚିହ୍ନଟ କର ।
b. ଯଦି ଉକ୍ତିଟି ଭୁଲ ଅଛି ବୋଲି ଭାବୁଛ, ତେବେ ତାହା କ’ଣ ପାଇଁ ଭୁଲ ହେଲା ବୁଝାଅ ।
c. ଭୁଲର ସଂଶୋଧନ କର ଏବଂ ପରିପ୍ରକାଶର ମୂଲ୍ୟ ନିରୂପଣ କର ।
1. ଯଦି a = (-4) ତେବେ 10 – a = 6
2. ଯଦି d = 6 ତେବେ 3d = 36
3. ଯଦି s = 7 ତେବେ 3s – 2 = 15
4. ଯଦି r= 8 ତେବେ 2r + 1 = 29
5. ଯଦି j = 5 ତେବେ 2j = 10
6. ଯଦି m = 6 ତେବେ 3(m + 1) = 19
7. ଯଦି f = 3, g = 1 ତେବେ 2f – 2g = 2
8. ଯଦି t = 3, b = 3 ତେବେ 2t + b = 24
9. ଯଦି h = 5, n = 6 ତେବେ h – (3 – n) = 4
Solution:
1. ଉକ୍ତିଟି ଭୁଲ୍ ଅଛି । ଯଦି a = ( – 4) ତେବେ 10 – a = 10 – (- 4) = 10 + 4 = 14
2. ଉକ୍ତିଟି ଭୁଲ୍ ଅଛି । ଯଦି d = 6 ତେବେ 3d = 3× d = 3 × 6 = 18
3. ଉକ୍ତିଟି ଭୁଲ୍ ଅଛି । ଯଦି s = 7 ତେବେ 3s – 2 = 3 × s – 2 = 3 × 7 – 2 = 21 – 2 = 19
4. ଉକ୍ତିଟିଭୁଲ୍ ଅଛି । ଯଦି r = 8 ତେବେ 2r + 1= 2 × r + 1 = 2 × 8 + 1 = 16 + 1 = 17
5. ଉକ୍ତିଟି ଠିକ୍ ଅଛି । ଯଦି j = 5 ତେବେ 2j = 2 × j = 2 × 5 = 10
6. ଉକ୍ତିଟି ଭୁଲ୍ ଅଛି । ଯଦି m = -6 ତେବେ 3(m + 1) = 3 × (m + 1) = 3 × (6 + 1) = 3 × -5 = -15
7. ଉକ୍ତିଟି ଭୁଲ୍ ଅଛି । ଯଦି f = 3, g = 1 ତେବେ 2f – 2g = 2 × f – 2 × g = 2 × 3 – 2 × 1 = 6 – 1 = 5
8. ଉକ୍ତିଟି ଭୁଲ୍ ଅଛି । ଯଦି t = 3, b = 3 ତେବେ 2t + b = 2 × t + b = 2 × 3 + 3 = 6 + 3 = 9
9. ଉକ୍ତିଟି ଭୁଲ୍ ଅଛି । ଯଦି h = 5, n = 6 ତେବେ h – (3 – n) = 5 – (3 – 6) = 5 (3) = 5 + 3 = 8

Class 7 Maths Chapter 4 Question Answer Odia Medium ଅକ୍ଷର ଓ ସଂଖ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶ

4.4 ବୀଜଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶର ସରଳୀକରଣ :

Page No. (89 to 96)

Question 1.
ଆୟତକ୍ଷେତ୍ରର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ଓ ପ୍ରସ୍ଥ ଜଣାଥିଲେ, ତା’ର ପରିସୀମା କିପରି ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରାଯାଏ ?
Solution:
ଆୟତକ୍ଷେତ୍ରର ପରିସୀମା = ଦୈର୍ଘ୍ୟ + ପ୍ରସ୍ଥ + ଦୈର୍ଘ୍ୟ + ପ୍ରସ୍ଥ
ଯଦି ଦୈର୍ଘ୍ୟ ଓ ପ୍ରସ୍ଥକୁ ଯଥାକ୍ରମେ l ଓ b ଦ୍ଵାରା ସୂଚିତ କରାଯାଉ ଏବଂ p ପରସୀମାକୁ ସୂଚିତ କରେ ।
ତେବେ ଆମେ ପାଇବା p = l + b + l + b
= 2 × l + 2 × b (l + 1 = 2 × l ଏବଂ b + b = 2 × b)
ତେଣୁ p = 2l + 2b ⇒ p = 2(l + b)
ଅକ୍ଷର ସଂଖ୍ୟା ବଦଳରେ ଯେକୌଣସି ସଂଖ୍ୟା ନେଲେ ଉଭୟ ପରିପ୍ରକାଶର ମୂଲ୍ୟ .ସମାନ ହେବ । ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ – ଯଦି l = 3 ଏବଂ b = 4 ହୁଏ,
ତେବେ l + b + l + b = 3 + 4 +3 + 4 = 14 ଏବଂ 2l + 2b = 2 × 3 + 2 × 4 = 6 + 8 = 14
∴ l + b + k + b ର ସରଳୀକୃତ ରୂପ ହେଉଛି 2l + 2b = 2 (l + b)

ଉଦାହରଣ – 5 :

Question 1.
ନିମ୍ନସ୍ଥ ସାରଣୀରେ ଗୋଟିଏ ଦୋକାନରେ ବିକ୍ରି ହୋଇଥିବା ପେନ୍‌ସିଲ୍ ଓ ରବର ସଂଖ୍ୟା ଲେଖାଯାଇଛି । ଗୋଟିଏ ପେନସିଲ୍‌ର ଦାମ୍ ‘c’ ଏବଂ ଗୋଟିଏ ରବର ଦାମ୍ ‘d’ । ଏହି ତିନି ଦିନରେ ଦୋକାନୀ କେତେ ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର କରିବ ।
Solution:

ପ୍ରଥମ ଦିନ ଦ୍ଵିତୀୟ ଦିନ ତୃତୀୟ ଦିନ
ଗୋଟିଏ ପେନସିଲ୍‌ ଦାମ୍ ‘c’ 5 3 10
ଗୋଟିଏ ରବରର ଦାମ୍ ‘d’ 4 6 1

Question 2.
ପ୍ରଥମେ ପେନ୍‌ସିଲ୍ ବିକ୍ରିକରି ଦୋକାନୀ କେତେ ଆୟ କଲେ ?
Solution:
ପ୍ରଥମ ଦିନ ପେନ୍‌ସିଲ୍ ବିକ୍ରି କରି ଦୋକାନୀ ପାଇଥିବା ଟଙ୍କା = 5c
ଦ୍ଵିତୀୟଦିନ ପେନ୍‌ସିଲ୍ ବିକ୍ରି କରି ଦୋକାନୀ ପାଇଥିବା ଟଙ୍କା = 3c
ତୃତୀୟ ଦିନ ପେନ୍‌ସିଲ୍ ବିକ୍ରି କରି ଦୋକାନୀ ପାଇଥିବା ଟଙ୍କା = 10c
ପେନ୍‌ସିଲ୍ ବିକ୍ରିଦ୍ଵାରା ହୋଇଥିବା ମୋଟ ଆୟ = 5c + 3c + 10c = (5 + 3 + 10) × c = 18 × c = 18c

Question 3.
ରବର ବିକ୍ରିକରି ଦୋକାନୀ କେତେ ଆୟ କଲେ ?
Solution:
ପ୍ରଥମ ଦିନ ରବର ବିକ୍ରି କରି ଦୋକାନୀ ପାଇଥବା ଟଙ୍କା = 4d
ଦ୍ଵିତୀୟ ଦିନ ରବର ବିକ୍ରି କରି ଦୋକାନୀ ପାଇଥିବା ଟଙ୍କା = 6d
ତୃତୀୟ ଦିନ ରବର ବିକ୍ରି କରି ଦୋକାନୀ ପାଇଥିବା ଟଙ୍କା = 1d
ରବର ବିକ୍ରିଦ୍ଵାରା ହୋଇଥିବା ମୋଟ ଆୟ = 4d + 6d + 1d = (4 + 6 + 1) × d = 11 × d = 11d

Question 4.
ଯଦି c = ₹ 50, ତେବେ ପେନ୍‌ସିଲ୍ ବିକ୍ରିରୁ କେତେ ଆୟ ହେବ ?
Solution:
ପେନ୍‌ସିଲ୍ ବିକ୍ରିରୁ ଆୟ ହେବ = 18c = 18 × 50 = 900 ଟଙ୍କା ।

Question 5.
ତିନିଦିନରେ ରବର ବିକ୍ରିକରି ଦୋକାନୀ ପାଇଥବା ମୋଟ ଟଙ୍କାକୁ ଏକ ପରିପ୍ରକାଶରେ ଲେଖ । ତା’ପରେ ଏହି ପରିପ୍ରକାଶର ସରଳୀକରଣ କର ।
Solution:
ତିନିଦିନରେ ରବର ବିକ୍ରିକରି ଦୋକାନୀ ପାଇଥିବା ମୋଟ ଟଙ୍କା = 4d + 6d + d = 11d
ଏହି ତିନିଦିନରେ ପେନ୍‌ସିଲ୍ ଓ ରବର ବିକ୍ରିକରି ଆୟ କରିଥିବା ମୋଟ ଟଙ୍କାର ପରିମାଣ = 18c + 11d

କ୍ଷେତ୍ରଫଳ :
ଉଦାହରଣ – 6 :

Question 1.
ଚିତ୍ରରେ ଦର୍ଶାଇଲା ଭଳି ଏକ ବଡ଼ ଆୟତକ୍ଷେତ୍ରକୁ ଦୁଇଟି ଆୟତକ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଭକ୍ତ କରାଯାଇଛି । (ଛୋଟ ଆୟତକ୍ଷେତ୍ର ଦୁଇଟିର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ଯଥାକ୍ରମେ 4 ଏକକ ଓ 3 ଏକକ ଓ ପ୍ରତ୍ୟେକର ପ୍ରସ୍ଥ ‘v’ ଏକକ)
Class 7 Maths Chapter 4 Question Answer Odia Medium ଅକ୍ଷର ଓ ସଂଖ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶ 7
ଏଠାରେ ଛୋଟ ଆୟତକ୍ଷେତ୍ରର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ ଯଥାକ୍ରମେ 4v ଏକକ ଓ 3v ଏକକ ।

Question 2.
ବଡ଼ ଆୟତକ୍ଷେତ୍ରର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ କିପରି ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରାଯିବ ?
Solution:
ବଡ଼ ଆୟତକ୍ଷେତ୍ରର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ ଦୁଇଟି ଉପାୟରେ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରାଯାଇପାରେ ।
(a) ଦୁଇଟି ପାର୍ଶ୍ଵର ଦୈର୍ଘ୍ୟକୁ ଯଥାକ୍ରମେ v ଏବଂ (4 + 3) ଏକକ ଭାବେ ବ୍ୟବହାର କରି ।
(b) ଦୁଇଟି ଛୋଟ ଆୟତକ୍ଷେତ୍ରର କ୍ଷେତ୍ରଫଳକୁ ସିଧାସଳଖ ଯୋଗକରି ପ୍ରଥମ କ୍ଷେତ୍ରଫଳ 7v ବର୍ଗ ଏକକ ଓ ଦ୍ଵିତୀୟ କ୍ଷେତ୍ରଫଳ (4v + 3v) ବର୍ଗ ଏକକ ହେବ ।

Question 3.
ଆମେ ଜାଣିଲୁ ଯେ 4 + 3v = 7v । ଏହା ବଡ଼ ଆୟତକ୍ଷେତ୍ରର କ୍ଷେତ୍ରଫଳର ଆବଶ୍ୟକୀୟ ଗାଣିତିକ ପ୍ରକାଶ । ପୂର୍ବପରି ଏକ ବଡ଼ ଆୟତକ୍ଷେତ୍ରକୁ ନିମ୍ନରେ ଦେଖାଯାଉଥ‌ିବା ପରି ଦୁଇଟି ଛୋଟ ଆୟତକ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଭକ୍ତ କରାଯାଇଛି ।
Class 7 Maths Chapter 4 Question Answer Odia Medium ଅକ୍ଷର ଓ ସଂଖ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶ 8
AEFD ଆୟତକ୍ଷେତ୍ରର କ୍ଷେତ୍ରଫଳର ପରିପ୍ରକାଶଟି ଲେଖ ।
Solution:
AEFD ଆୟତକ୍ଷେତ୍ରର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ ଦୁଇଟି ଉପାୟରେ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରାଯାଇପାରେ ।
(a) ସିଧାସଳଖ ଦୁଇ ସଂଲଗ୍ନ ବାହୁର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ଯଥାକ୍ରମେ n ଏକକ ଏବଂ (12 – 4) ଏକକ ବ୍ୟବହାର କରି ।

(b) ABCD ଆୟତକ୍ଷେତ୍ରର କ୍ଷେତ୍ରଫଳରୁ EBCF ଆୟତକ୍ଷେତ୍ରର କ୍ଷେତ୍ରଫଳକୁ ବିୟୋଗ କରି । ପ୍ରଥମ ଉପାୟରେ AEFD ଆୟତକ୍ଷେତ୍ରର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ 8 × n ବର୍ଗ ଏକକ ପାଇବା ।
ଦ୍ଵିତୀୟ ଉପାୟରେ ଏହାର କ୍ଷେତ୍ରଫଳ (12n – 4n) ବର୍ଗ ଏକକ ହେବ । ଏହି ଦୁଇଟି ପରିପ୍ରକାଶର ମୂଲ୍ୟ ସମାନ ଅଟେ ।
ଯେହେତୁ 12n – 4n = 8n ବର୍ଗ ଏକକ । ଏହା ହେଉଛି AEFD ଆୟତକ୍ଷେତ୍ରର କ୍ଷେତ୍ରଫଳର ଗାଣିତିକ ପରି ପ୍ରକାଶ ।

ସଦୃଶ ପଦ :
(5c, c, 10c) ଏବଂ {12n, (-4n)} ପଦଗୁଡ଼ିକ ସମାନ ଅକ୍ଷର ସଂଖ୍ୟାଦ୍ଵାରା ସୂଚିତ । ଏଗୁଡ଼ିକୁ ସଦୃଶ ପଦ କୁହାଯାଏ । {18c, 11d}ରେ ପଦଗୁଡ଼ିକ ଭିନ୍ନଭିନ୍ନ ଅକ୍ଷର ସଂଖ୍ୟାଦ୍ଵାରା ସୂଚିତ ହୋଇଥିବାରୁ ଏହି ଦୁଇଟି ପଦକୁ ଅସଦୃଶ ପଦ କହନ୍ତି । ସଦୃଶ ପଦଗୁଡ଼ିକୁ ଏକତ୍ର କରି ଯୋଗକ୍ରିୟାଦ୍ଵାରା ସରଳୀକୃତ କରି ଗୋଟିଏ ପଦରେ ପ୍ରକାଶ କରାଯାଇପାରିବ ।

ଉଦାହରଣ – 7 :

Question 1.
ଜଣେ ଦୋକାନୀ ବ୍ୟବହାର କରିବା ପାଇଁ ଚେୟାର ଏବଂ ଟେବୁଲ ଭଡ଼ାରେ ଦିଅନ୍ତି ସେଗୁଡ଼ିକର ଦୈନିକ (ଏକ ଦିନର) ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଭଡ଼ା ବାବଦରେ ପ୍ରତି ଚେୟାର ଓ ଟେବୁଲ ପାଇଁ ନିମ୍ନ ପରିମାଣର ଦେୟ ଅଗ୍ରୀମ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଯେତେବେଳେ ଗ୍ରାହକ ଆସବାବ ପତ୍ର (ଚେୟାର ଟେବୁଲ) ଫେରସ୍ତ ଦିଅନ୍ତି ଦୋକାନୀ ନିମ୍ନମତେ କିଛି ଟଙ୍କା ଫେରସ୍ତ ଦିଅନ୍ତି ।
Solution:

ସାମଗ୍ରୀ ଗୋଟାପ୍ରତି ଦୈନିକ ଭଡ଼ା ପରିମାଣ
ଚେୟାର 40 ଟଙ୍କା
ଟେବୁଲ 75 ଟଙ୍କା
ସାମଗ୍ରୀ ସାମଗ୍ରୀ ପ୍ରତି ଫେରସ୍ତ ଟଙ୍କାର ପରିମାଣ
ଚେୟାର 6 ଟଙ୍କା
ଟେବୁଲ 10 ଟଙ୍କା

 

Question 2.
ଯଦି x ସଂଖ୍ୟକ ଚେୟାର ଏବଂ y ସଂଖ୍ୟକ ଟେବୁଲ ଭଡ଼ାରେ ନିଆଯାଏ, ତେବେ ମୋଟ ଦେୟର ପରିମାଣକୁ ବୀଜଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶରେ ଲେଖ ।
Solution:
ମୋଟ ଦେୟର ପରିମାଣ = 40x + 75y

Question 3.
ନିଆଯାଇଥିବା x ସଂଖ୍ୟକ ଚେୟାର ଓ y ସଂଖ୍ୟକ ଟେବୁଲ ପାଇଁ ମୋଟ ଅଗ୍ରୀମ ଦେୟରାଶି ଏବଂ ଆସବାବ ପତ୍ର ଫେରାଇବା ପରେ ମୋଟ ଫେରସ୍ତ ରାଶି ନିର୍ଣ୍ଣୟ କର ।
Solution:
ଫେରେଇବାର ପରିମାଣ = 6x + 10y

Question 4.
ଟଙ୍କା ପରିମାଣ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଗାଣିତିକ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ବର୍ଣ୍ଣନା କର ।
Solution:
ଅଗ୍ରୀମ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ମୋଟ ଟଙ୍କାର ପରିମାଣ = 40x + 75y
ଫେରସ୍ତ ପାଇଥିବା ମୋଟ ଟଙ୍କାର ପରିମାଣ = 6x + 10y
ତେଣୁ ମୋଟ ଦେୟର ପରିମାଣ (40x + 75y) – (6x + 10y)

Question 5.
ଆମେ ଏହି ବୀଜଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶକୁ ସରଳ କରିପାରିବା କି ? ଯଦି ହଁ, କିପରି ? ଯଦି ନୁହେଁ, କାହିଁକି ନୁହେଁ ?
Solution:
ବନ୍ଧନୀ ଅପସାରଣ ନିୟମ ଅନୁଯାୟୀ (40x + 75y) – (6x + 10y) = 40x + 75y – 6x – 10y
= 40x + 75y + (-6x) + (-10y) = 40x + (-6x) + 75y + (-10y) = 34x + 65y
(40x + 75y) – (6x + 10y) ର ସରଳୀକୃତ ପରିପ୍ରକାଶ ହେଉଛି 34x + 65y ଯାହାକି ମୋଟ ଦେୟ ଟଙ୍କାର ପରିମାଣକୁ ସୂଚୀତ କରୁଛି ।

Question 6.
ଆମେ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ପରିପ୍ରକାଶ (40x + 75y) + (- 6x – 10y) ଭାବେ ଲେଖୁପାରିବା କି ?
Solution:
ନା, ଲେଖୁପାରିବା ନାହିଁ ।

Class 7 Maths Chapter 4 Question Answer Odia Medium ଅକ୍ଷର ଓ ସଂଖ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶ

ଉଦାହରଣ – 8 :

Question 1.
ମଧୁ ପ୍ରତିଯୋଗିତାର ତିନିରାଉଣ୍ଡରେ ଭାଗ ନେଇପାଇଥିବା ମାର୍କଗୁଡ଼ିକ ଯଥାକ୍ରମେ 7p – 3q, 8p – 4q ଏବଂ 6p – 2q ।
Solution:
ଯେଉଁଠାରେ p ଅକ୍ଷର ସଂଖ୍ୟାଟି ଗୋଟିଏ ଠିକ୍ ଉତ୍ତର ପାଇଁ ମାର୍କ ସୂଚାଉଛି ଏବଂ ୟୁ ଅକ୍ଷର ସଂଖ୍ୟାଟି ଗୋଟିଏ ସ୍କୁଲ୍ ଉତ୍ତର ପାଇଁ କାଟି ଦିଆଯାଉଥବା ମାର୍କକୁ ସୂଚାଉଛି ।

Question 2.
ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିପ୍ରକାଶ କେଉଁ ଅର୍ଥକୁ ବୁଝାଉଛି ? ଯଦି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଠିକ୍ ଉତ୍ତର ପାଇଁ 4 ମାର୍କ (p = 4) ଓ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭୁଲ ଉତ୍ତର ପାଇଁ 1 ମାର୍କ (q = 1) କାଟି ଦିଆଯାଏ ତେବେ ମଧୁ ପ୍ରଥମ ରାଉଣ୍ଡରେ କେତେ ମାର୍କ ପାଇଛି ?
Solution:
ପ୍ରଥମ ରାଉଣ୍ଡରେ ମଧୁ ପାଇଥିବା ମୋଟ ମାର୍କ 7p – 3g = 7× 4 – 3 × 1
ଆମେ ଏହାକୁ 2ଟି ପଦର ସମଷ୍ଟି ରୂପେ ଲେଖୁ ପରିପ୍ରକାଶର ମୂଲ୍ୟ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରିପାରିବା ।
7 × 4 – 3 × 1 = 7 × 4 + (-3) × 1 = 28 + (-3) = 25

Question 3.
ଦ୍ଵିତୀୟ ଓ ତୃତୀୟ ରାଉଣ୍ଡରେ ମଧୁ ପାଇଥିବା ମୋଟ ମାର୍କ କେତେ ?
Solution:
ଦ୍ଵିତୀୟ ରାଉଣ୍ଡରେ ମଧୁ ପାଇଥିବା ମୋଟ ମାର୍କ 8p – 4q = 8 × 4 – 4 × 1
ଆମେ ଏହାକୁ 2ଟି ପଦର ସମଷ୍ଟି ରୂପେ ଲେଖୁ ପରିପ୍ରକାଶର ମୂଲ୍ୟ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରିପାରିବା ।
8 × 4 – 4 × 1 = 8 × 4 + (4) × 1 = 32 + (-4) = 28
ତୃତୀୟ ରାଉଣ୍ଡରେ ମଧୁ ପାଇଥିବା ମୋଟ ମାର୍କ óp – 2q = 6 × 4 – 2 × 1
ଆମେ ଏହାକୁ 2ଟି ପଦର ସମଷ୍ଟି ରୂପେ ଲେଖୁ ପରିପ୍ରକାଶର ମୂଲ୍ୟ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରିପାରିବା ।
6 × 4 – 2 × 1 = 6 × 4 + (-2) × 1 = 24 + (2) = 22

Question 4.
ଯଦି ଭୁଲ ଉତ୍ତର ପାଇଁ କୌଣସି ମାର୍କ କଟି ନଥାନ୍ତା, ତେବେ କ’ଣ ହୋଇଥାନ୍ତା ? ସେହି ପରିସ୍ଥିତିରେ କ୍ଷୁର ମୂଲ୍ୟ କେତେ ହେବ ?
Solution:
ଯଦି ଭୁଲ୍ ଉତ୍ତର ପାଇଁ କୌଣସି ମାର୍କ କଟି ନଥାନ୍ତା, ତେବେ ମଧୁ
ପ୍ରଥମ ରାଉଣ୍ଡରେ ପାଇବ = 7p – 3q = 7 × 4 – 3 × 0 = 28 – 0 = 28
ଦ୍ଵିତୀୟ ରାଉଣ୍ଡରେ ପାଇବ = 8p – 4q = 8 × 4 – 4 × 0 = 32 – 0 = 32 ତ
ୃତୀୟ ରାଉଣ୍ଡରେ ପାଇବ = 6p – 2q = 6 × 4 – 2 × 0 = 24 – 0 = 24
ଯଦି ଭୁଲ୍ ଉତ୍ତର ପାଇଁ କୌଣସି ମାର୍କ କଟି ନଥାନ୍ତା, ଦୂର ମୂଲ୍ୟ ) ହେବ ।

Question 5.
ପ୍ରଥମ ପରିସ୍ଥିତିରେ ତିନିରାଉଣ୍ଡର ପରିସମାପ୍ତି ପରେ ମଧୁ କେତେ ମାର୍କ ପାଇବ ?
Solution:
ତିନି ରାଉଣ୍ଡ ପରେ ମଧୁର ମୋଟ ମାର୍କ = (7p – 3q) + (8p – 4q) + (6p – 2q)
ଯେହେତୁ ପରିପ୍ରକାଶର ପଦଗୁଡ଼ିକୁ ଯେକୌଣସି କ୍ରମରେ ଯୋଗକରାଯାଇ ପାରିବ, ତେଣୁ ବନ୍ଧନୀର ଅପସାରଣ କରି ଲେଖୁବା = 7p + (-3q) + 8p + (-4q) + 6p + (-2q)
= 7p + 8p + 6p + (-3q) + (-4q) + (-2q)
(ପଦଗୁଡ଼ିକର କ୍ରମ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରି ଓ ସଦୃଶ ପଦମାନଙ୍କୁ ଦଳଭୁକ୍ତ କରି)
= (7 + 8 + 6)p + {-(3 + 4 + 2)}q = 21p + (-9q) = 21p – 9q

ଉଦାହରଣ – 9 :

Question 1.
4 (x + y) – y ପରିପ୍ରକାଶକୁ ସରଳ କର ।
Solution:
ବଣ୍ଟନ ନିୟମର ପ୍ରୟୋଗ କରି ଏହି ପରିପ୍ରକାଶର ସରଳୀକରଣ କର ।
4 (x + y) – y = 4x + 4y – y
= 4x + 4y + (-y)
= 4x + 3y

ଉଦାହରଣ – 10 :

Question 1.
ପରିପ୍ରକାଶ 5u ଏବଂ 5 + uର ମାନ ସମାନ କି ?
Solution:
ପରିପ୍ରକାଶ 5u ର ଅର୍ଥ u ଋ 5 ଗୁଣନକୁ ବୁଝାଏ ଏବଂ 5 + u ପରିପ୍ରକାଶର ଅର୍ଥ u ଠାରୁ 5 ଅଧିକ । ଦୁଇଟି ପରିପ୍ରକାଶରେ ଗାଣିତିକ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଭିନ୍ନ ଥିବାରୁ u ର ସମସ୍ତ ମୂଲ୍ୟ ପାଇଁ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ମୂଲ୍ୟ ମିଳିବ ।

Question 2.
u ର ମୂଲ୍ୟକୁ ବ୍ୟବହାର କରି ଉଦାହରଣ ଦେଖୁ ଖାଲି କୋଠରି ପୂରଣ କର ।
5u ଏବଂ 5 + uର ମୂଲ୍ୟକୁ ତୁଳନା କର । (ପ୍ରଶ୍ନ ସହିତ ଉତ୍ତର)
Class 7 Maths Chapter 4 Question Answer Odia Medium ଅକ୍ଷର ଓ ସଂଖ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶ 9
Solution:
Class 7 Maths Chapter 4 Question Answer Odia Medium ଅକ୍ଷର ଓ ସଂଖ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶ 10
ଏହି ଚିତ୍ରରେ ଥ‌ିବା ଖାଲିସ୍ଥାନକୁ ପୂରଣ କରିବା ପରେ uର ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ମୂଲ୍ୟ ପାଇଁ 5u ଏବଂ 5 + uର ମୂଲ୍ୟ ସମାନ ହେବ ନାହିଁ ।

Question 3.
10y – 3 ଏବଂ 10 (y – 3) ଦ୍ଵୟ ପରସ୍ପର ସମାନ କି ?
Solution:
10 × y – 3 ପାଇଁ ସଂକ୍ଷେପରେ 10y – 3 ଲେଖାଯାଏ । ଏହାର ଅର୍ଥ y ର 10 ଗୁଣ ଠାରୁ 3 କମ୍ ।
10 × (y – 3) ପାଇଁ ସଂକ୍ଷେପରେ 10 (y – 3) ଲେଖାଯାଇଛି ।
ଏହାର ଅର୍ଥ y ଠାରୁ 3 କମ୍ ସଂଖ୍ୟାର 10 ଗୁଣ ।

Question 4.
y ର ବିଭିନ୍ନ ମୂଲ୍ୟ ନେଇ 10y – 3 ଏବଂ 10(y – 3) ଦ୍ଵୟ ପରସ୍ପର ସମାନ ନା ନାହିଁ ପରୀକ୍ଷା କର । (ପ୍ରଶ୍ନସହିତ ଉତ୍ତର)
Class 7 Maths Chapter 4 Question Answer Odia Medium ଅକ୍ଷର ଓ ସଂଖ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶ 11
Solution:
Class 7 Maths Chapter 4 Question Answer Odia Medium ଅକ୍ଷର ଓ ସଂଖ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶ 12

Question 5.
ଚିତ୍ରରେ ଥ‌ିବା ଖାଲି କୋଠରିଗୁଡ଼ିକ ପୂରଣ କରିବା ପରେ ତୁମେ ଏହି ଦୁଇଟି ପରିପ୍ରକାଶର ମୂଲ୍ୟ ସମାନ ହେଉଥିବାର ଦେଖୁଛ କି ?
Solution:
ଖାଲି କୋଠରିଗୁଡ଼ିକ ପୂରଣ କରିବା ପରେ ଆମେ ଦେଖୁଲେ ଯେ ଏହି ଦୁଇଟି ପରିପ୍ରକାଶର ମୂଲ୍ୟ ସମାନ ନୁହେଁ ।

Class 7 Maths Chapter 4 Question Answer Odia Medium ଅକ୍ଷର ଓ ସଂଖ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶ

ଉଦାହରଣ 11 :

Question 1.
ଦତ୍ତ ଚିତ୍ରରେ ଥବା
ସଂଖ୍ୟାଗୁଡ଼ିକର ସମଷ୍ଟି କେତେ ହେବ ?
ଅଜ୍ଞାତ ମୂଲ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଇଂରାଜୀ ଅକ୍ଷର
r ଓ s ଦ୍ଵାରା ସୂଚିତ ହୋଇଛି ।
Class 7 Maths Chapter 4 Question Answer Odia Medium ଅକ୍ଷର ଓ ସଂଖ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶ 13
Solution:
ଏଠାରେ ସଂଖ୍ୟାଗୁଡ଼ିକର ସମଷ୍ଟି ବିଭିନ୍ନ ଉପାୟରେ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରାଯାଇପାରିବ ।
(i) ଧାଡ଼ିରେ ଯୋଗ କଲେ = 4 × 3 + (r + s) + (r + s) + 4 × 3
(ii) ସଦୃଶ ପଦକୁ ଏକତ୍ରିତ କରି ଯୋଗ କଲେ = 8 × 3 + (r + r) + (s + s)
(iii) ଉପର ଅର୍ଷକୁ ଯୋଡ଼ି ଦ୍ଵିଗୁଣିତ କଲେ, 2 (4 × 3 + r + s)
ତିନୋଟି ପରିପ୍ରକାଶ ଭିନ୍ନଭିନ୍ନ ମନେହୁଏ ।
କିନ୍ତୁ ପ୍ରତ୍ୟେକକୁ ସରଳ କଲେ ତା’ର ମାନ 2r + 2s + 24 ହେବ ।

ନିଜେ କରି ଦେଖ :

Question 1.
ନିମ୍ନ ଚିତ୍ରରେ ଦିଆଯାଇଥ‌ିବା ସଂଖ୍ୟାଗୁଡ଼ିକୁ ଯୋଗକର । ସେମାନଙ୍କର ଅନୁରୂପ ପରିପ୍ରକଶଗୁଡ଼ିକ ଲେଖ ଏବଂ ସରଳ କର । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଚିତ୍ରରେ ସଂଖ୍ୟାକୁ ଦୁଇଟି ଭିନ୍ନ ଉପାୟରେ ସୂଚାଅ ଏବଂ ଦେଖ । ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମାନ ମୂଲ୍ୟ ମିଳିବ ।
Class 7 Maths Chapter 4 Question Answer Odia Medium ଅକ୍ଷର ଓ ସଂଖ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶ 14
Solution:
(a) ଧାଡ଼ି ହିସାବରେ ଯୋଗ କଲେ = (5y – 6 + x) + (x + 2 + 5y) = 2x + 10y – 4
ସ୍ତମ୍ଭ ହିସାବରେ ଯୋଗ କଲେ = (5y + x) + (- 6 + 2) + (x + 5y) = 2× + 10y – 4
ଏକାଠି ଯୋଡ଼ିଲେ = (2 × x) + (2 × 5y) + (2 – 6) = 2x + 10y – 4

(b) ଧାଡ଼ି ହିସାବରେ ଯୋଗ କଲେ = (2p + 3q – 2 + 3) + (3q + 2p + 3 – 2) + (2p + 3q) + (3q + 2p) = 8p + 12q + 2
ସ୍ତମ୍ଭ ହିସାବରେ ଯୋଗ କଲେ = (2p + 3q) + (3q + 2p) + (- 2 + 3 + 2p + 3q) + (3 – 2 + 3q + 2p) = 8p + 12q + 2
ଏକାଠି ଯୋଡ଼ିଲେ = (4 × 2p) + (4 × 3q) + [2 × (-2)] + (2 × 3) = 8p + 12q + 2

(c) ଧାଡ଼ି ହିସାବରେ ଯୋଗ କଲେ = (- 5g + 5k + 5k – 5g) + (5k + 5k + 5k + 5k) + (5k + 5k + 5k + 5k) + (- 5g + 5k + 5k – 5g) = 60k – 20g
ସ୍ତମ୍ଭ ହିସାବରେ ଯୋଗ କଲେ = (- 5g + 5k + 5k – 5g) + (5k + 5k + 5k + 5k) ] + (5k+ 5k + 5k + 5k) + (- 5g + 5k + 5k – 5g) = 60k – 20g
ଏକାଠି ଯୋଡ଼ିଲେ = (12 × 5k) + 4 × (-5g)] = 60k – 20g

Question 2.
ନିମ୍ନସ୍ଥ ପରିପ୍ରକାଶଗୁଡ଼ିକ ସରଳ କର ।
(a) p + p + p + p
(b) p – q + p – q
(c) p + q – (p + q)
(d) 2d – d – d – d
(e) 2d – d – (d – c)
(f) 2d – d – c – c
(g) p + p + p + q
(h) p + q + p – q
(i) p + q – p + q
(j) p – q – p – q
(k) 2d – d – d – c
(l) 2d – (d – d) – c
Solution:
(a) p + p + p + p = 4p
(b) p – q + p – q = p + p – q – q = (p + p) – (q + q) = 2p – 2q
(c) p + q – (p + q) = p + q – p – q = p – p + q – q = 0
(d) 2d – d – d – d = 2d – 3d = -d
(e) 2d – d – (d – c) = 2d – d – d + c = 2d – 2d + c = c
(f) 2d – d – c – c (2d – d) – (c + c) = d – 2c
(g) p + p + p + q = 3p + q
(h) P + q + p – q = p + p + q – q = 2p
(i) p + q – p + q = p – p + q + q = 2q
(j) p – q – p – q = p – p – q – q = -2q
(k) 2d – d – d – c = d – d – c = – c
(l) 2d – (d – d) – c = 2d – d + d – c = 2d – c

Class 7 Maths Chapter 4 Question Answer Odia Medium ଅକ୍ଷର ଓ ସଂଖ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶ

4.5 ସଂରଚନାଗୁଡ଼ିକୁ ଦେଖ ଓ ଗାଣିତିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ପ୍ରକାଶ କର :

ଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶକୁ ନେଇ ସଂରଚନାର ବର୍ଣ୍ଣନା :

Page No. (97 to 108)

Question 1.
ଏହି ସଂଖ୍ୟା କଳର ସୂତ୍ର ଖୋଜ ।
Class 7 Maths Chapter 4 Question Answer Odia Medium ଅକ୍ଷର ଓ ସଂଖ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶ 15
Solution:
ଉପରିସ୍ଥ ସଂଖ୍ୟା କଳର ସୂତ୍ର ହେଉଛି, ପ୍ରଥମ ସଂଖ୍ୟାର ଦୁଇଗୁଣରୁ ଦ୍ଵିତୀୟ ସଂଖ୍ୟାର ଅନ୍ତରଫଳ ।
ଯଦି ପ୍ରଥମ ସଂଖ୍ୟାକୁ ଇଂରାଜୀ ଅକ୍ଷର ‘a’ ଏବଂ ଦ୍ଵିତୀୟ ସଂଖ୍ୟାକୁ ଇଂରାଜୀ ଅକ୍ଷର ‘b’ ଦ୍ଵାରା ସୂଚୀତ କରାଯାଏ ।
ତେବେ ବୀଜଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶଟି = 2a – b ହେବ ।
ପରିପ୍ରକାଶ – 1 ପାଇଁ ଫଳାଫଳ = 2 × 5 – 2 = 8 ହେବ ।
ପରିପ୍ରକାଶ-2 ପାଇଁ ଫଳାଫଳ = 2 × 8 – 1 = 15 ହେବ ।
ପରିପ୍ରକାଶ -3 ପାଇଁ ଫଳାଫଳ = 2 × 9 – 11 = 7 ହେବ ।
ପରିପ୍ରକାଶ-4 ପାଇଁ ଫଳାଫଳ = 2 × 10 – 10 = 10 ହେବ ।
ପରିପ୍ରକାଶ-5 ପାଇଁ ଫଳାଫଳ = 2 × 6 – 4 = 8 ହେବ ।
ପ୍ରତ୍ୟେକ କଳପାଇଁ ଏହା ଏକ ସୂତ୍ରଭଳି ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ହେବ କି ପରୀକ୍ଷା କର ।

Question 2.
ନିମ୍ନସ୍ଥ ସଂଖ୍ୟା କଳଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ସୂତ୍ର ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରି ବୀଜଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶରେ ଲେଖ ।
Class 7 Maths Chapter 4 Question Answer Odia Medium ଅକ୍ଷର ଓ ସଂଖ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶ 16
Solution:
ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ନିଜେ ଅଭ୍ୟାସ କରନ୍ତୁ ।

ଭୁଲ ଚିହ୍ନଟକରି ଓ ସଂଶୋଧନ କର :

ପରିପ୍ରକାଶ ସରଳୀକୃତ ରୂପ ଠିକ୍ ସରଳୀକୃତ ରୂପ
1. 3a + 2b
2. 3b – 2b – b
3. 6(p + 2)
4. (4x + 3y) – (3x + 4y)
5. 5 – (2 – 6z)
6. 2 + (x + 3)
7. 2y + (3y – 6)
8. 7p – p + 5q – 2q
9. 5 (2w + 3x + 4w)
10. 3j + 6k + 9h + 12
11. 4 (2r + 3s + 5)
5
0
6p + 8
x + y
3 – 6z
2x – 6
– y + 6
7p + 3q
10w + 15x + 20w
3(j + 2k + 3h + 4)
– 20 – 8r – 12s
3a + 2b
ଠିକ୍
6p + 12
x – y
3 + 6z
x + 5
5y – 6
6p + 3q
ଠିକ୍
ଠିକ୍
8r + 12s + 20

 

ଉଦାହରଣ – 12 :

Question 1.
ସ୍ମିତା ଶାଢ଼ୀ ଧଡ଼ିରେ ଏକ ସଂରଚନାର ପୁନରାବୃତ୍ତି ଦେଖୁଲା ।
Class 7 Maths Chapter 4 Question Answer Odia Medium ଅକ୍ଷର ଓ ସଂଖ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶ 17
ଯଦି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଡିଜାଇନ୍ ପୁଣିଥରେ କେଉଁସ୍ଥାନରେ ରହିବ, ନିରୂପଣ ପାଇଁ ଏକ ଉପାୟ ଥାଆନ୍ତା ।
Solution:
ଯେପରିକି
(i) A ଡିଜାଇନ୍ ଚତୁର୍ଥ ସ୍ଥାନରେ ରହିବ ।
(ii) B ଡିଜାଇନ୍ ପଞ୍ଚମ ସ୍ଥାନରେ ରହିବ ।
(iii) C ଡିଜାଇନ୍ ଖ୍ରୀଷ୍ଠ ସ୍ଥାନରେ ରହିବ ।
ଅସ ଡିଜାଇନ୍ ‘C’ରୁ ଆରମ୍ଭ କରିବା ଏହା ଆରମ୍ଭରୁ ତୃତୀୟ ସ୍ଥାନରେ ଅଛି ।
ଦ୍ଵିତୀୟଥର ଷଷ୍ଠ ସ୍ଥାନରେ ରହିଛି ।

Question 2.
n ତମ ଅବସ୍ଥିତି ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ C କେଉଁ ସ୍ଥାନରେ ଦେଖାଯିବ ?
Solution:
ଡିଜାଇନ୍ C, n ଥର ପାଇଁ 3n ତମ ସ୍ଥାନରେ ଦେଖାଯିବ ।

Question 3.
ଡିଜାଇନ୍ A ଓ B , ñ ଥର ପାଇଁ କେଉଁ ସ୍ଥାନରେ ଆସିବେ ?
Solution:
ଡିଜାଇନ୍ B ର n ତମ ସ୍ଥାନ ଡିଜାଇନ୍ C ର n ତମ ସ୍ଥାନଠାରୁ 1 କମ୍ ହେବ ।
ତେଣୁ ଡିଜାଇନ୍ B ର ସ୍ଥିତି 3n – 1 ତମ ସ୍ଥାନ ହେବ ।
ସେହିପରି ଡିଜାଇନ୍ A, n ଥର ପାଇଁ ଦୃଶ୍ୟ ହେଉଥିବା ସ୍ଥାନଟି 3n – 2 ତମ ସ୍ଥାନ ହେବ ।

Question 4.
122 ତମ ସ୍ଥାନରେ କେଉଁ ଡିଜାଇନ୍ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେବ ?
Solution:
ଡିଜାଇନ୍ C, 3 ର ଗୁଣିତକ ସ୍ଥାନରେ ରହିବ ।
ତେଣୁ 3 ର ଗୁଣିତକ ତମ ସ୍ଥାନରୁ ଏକ କମ୍ ତମ ସ୍ଥାନରେ ଡିଜାଇନ୍ B ଆସିବ ଓ 3 ର ଗୁଣିତକ ତମ ସ୍ଥାନଠାରୁ 2 କମ୍ ତମ ସ୍ଥାନରେ ଡିଜାଇନ୍ A ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେବ ।

Question 5.
ସ୍ଥାନର ଅବସ୍ଥିତିକୁ 3 ଦ୍ଵାରା ଭାଗକଲେ ଭାଗଶେଷ ରହୁଛି କି ? ତଳ ସାରଣୀକୁ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ କର ।
Solution:

ସ୍ଥାନର ଅବସ୍ଥିତି 3 ଦ୍ଵାରା ବିଭାଜନରେ ଭାଗଫଳ ଭାଗଶେଷ
99 33 0
122 40 2
148 49 1

ଏହାକୁ ଦେଖୁ 99, 122 ଏବଂ 148 ତମ ସ୍ଥାନରେ କେଉଁ ଡିଜାଇନ୍ ଆସିବ ଲେଖ ।
Solution:
99 ତମ ସ୍ଥାନରେ ଡିଜାଇନ୍ C, 122 ତମ ସ୍ଥାନରେ ଡିଜାଇନ୍ B ଓ 148 ତମ ସ୍ଥାନରେ ଡିଜାଇନ୍ A ଆସିବ ।

Class 7 Maths Chapter 4 Question Answer Odia Medium ଅକ୍ଷର ଓ ସଂଖ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶ

କ୍ୟାଲେଣ୍ଡରରେ ସଂରଚନା :
Question 1.
ଏକ 2 × 2 ଗ୍ରୀଡ୍‌ର ବାମ ପାର୍ଶ୍ଵର ଉପର ସଂଖ୍ୟାଟି ଜଣାଥିଲେ ଆମେ ଅନ୍ୟ ସଂଖ୍ୟାଗୁଡ଼ିକୁ ପାଇବା କିପରି ?
Solution:
ପ୍ରଥମେ ଅନ୍ୟ ସଂଖ୍ୟାଗୁଡ଼ିକୁ ଗାଣିତିକ ଉକ୍ତିରେ ପ୍ରକାଶ କରିବା ।
– a ର ଡାହାଣରେ ଥିବା ସଂଖ୍ୟାଟି ଏହାଠାରୁ 1 ଅଧିକ ହେବ ।
– a ର ତଳେ ଥିବା ସଂଖ୍ୟା a ଠାରୁ 7 ଅଧିକ ହେବ ।
– 2 × 2 ଗ୍ରୀଡ୍‌ର ଡାହାଣ ପାର୍ଶ୍ବ ତଳ ସଂଖ୍ୟାଟି a ଠାରୁ 8 ଅଧିକ ହେବ ।

ତେଣୁ 2 × 2 ବର୍ଗାକାର ଗ୍ରୀକ୍ଟର ଅନ୍ୟ ସଂଖ୍ୟାଗୁଡ଼ିକୁ ଗ୍ରୀଡ଼ରେ ଦର୍ଶାଇଲା ପରି ଲେଖାଯାଇପାରିବ । ଚାଲ ଉଭୟ କର୍ଷ ସ୍ଥାନରେ ଥିବା ସଂଖ୍ୟା ଯୋଡ଼ାର ଯୋଗଫଳ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରିବା ।
a + (a + 8) ଏବଂ (a + 1) + (a + 7)

a ?
? ?

ଯେହେତୁ ଯୋଗ ପ୍ରକ୍ରିୟା ପଦଗୁଡ଼ିକୁ ଯେକୌଣସି କ୍ରମରେ ଯୋଗ କରାଯାଇପାରିବ ଏବଂ ବନ୍ଧନୀ ଅପସାରଣ କରାଯାଇପାରିବ ।
a + (a + 8) = a + a + 8 = 2a + 8
(a + 1) + (a + 7) = a + a + 1 + 7 = 2a + 8

a a + 1
a + 7 a + 8

ଆମେ ଦେଖୁଲୁ ଯେ ଉଭୟ କଣ୍ଠରେ ଥିବା ସଂଖ୍ୟା ଯୋଡ଼ାର ଯୋଗଫଳ ସମାନ (2a + 8) ହେଲା (a ର ଦୁଇଗୁଣରୁ 8 ଅଧ୍ବକ)

Question 2.
ଯେକୌଣସି 2 × 2 ବର୍ଗାକାର ଗ୍ରୀଡ଼ର ବାମ ପାର୍ଶ୍ଵ ଉପର ସଂଖ୍ୟାକୁ a ଧରି ନେଇ ଉଭୟ କର୍ଷ ସ୍ଥାନରେ ଥୁବା ସଂଖ୍ୟା ଯୋଡ଼ାର ଯୋଗଫଳ ପାଇଁ ନିର୍ଣ୍ଣୟ ପରିପ୍ରକାଶର ସତ୍ୟତା ପରୀକ୍ଷା କର ।
Class 7 Maths Chapter 4 Question Answer Odia Medium ଅକ୍ଷର ଓ ସଂଖ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶ 18
Solution:
ଆମେ ଏହି ସିଦ୍ଧାନ୍ତରେ ଉପନୀତ ହେଲୁ ଯେ ଅସୀମ କ୍ୟାଲେଣ୍ଡରରେ a ର ଯେକୌଣସି ମୂଲ୍ୟପାଇଁ 2 × 2 ଗ୍ରୀକ୍ଟରେ ଉଭୟ କଣ୍ଠରେ ଥିବା ସଂଖ୍ୟାମାନଙ୍କର ସମଷ୍ଟି ସମାନ ହେବ ।
ଅସୀମ ଧାଡ଼ିଥିବା କ୍ୟାଲେଣ୍ଡରରେ ନିମ୍ନ ପ୍ରକାଶରେ ସଜ୍ଜିତ ସଂଖ୍ୟାର
ଏକ ସେଟ୍ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିବା ।

Question 3.
ଗ୍ରୀଢ଼ରେ ଥିବା ସମସ୍ତ ସଂଖ୍ୟାର ଯୋଗଫଳ ନିଶ୍ଚୟ କର । କେନ୍ଦ୍ରରେ ଥ‌ିବା ସଂଖ୍ୟା 15 ତୁଳନା କର । ଏହିପରି ଆକୃତିରେ ସଜ୍ଜିତ ହୋଇଥିବା ଆଉ ଏକ ସଂଖ୍ୟା ନେଇ ପରୀକ୍ଷା କର । ତୁମେ କ’ଣ ପାଇଲ /
Solution:
ଆମେ ଦେଖୁଲୁ ଯେ, ସଂଖ୍ୟାମାନଙ୍କର ଯୋଗଫଳ ସର୍ବଦା କେନ୍ଦ୍ରସ୍ଥ ସଂଖ୍ୟାର 5 ଗୁଣ ହୋଇଛି ।

Question 4.
ଏହା ସର୍ବଦା ସତ୍ୟ ହେବକି ? ଏହାକୁ କିପରି ଦର୍ଶାଇ ପାରିବ ?
Solution:
ହଁ, ଏହା ସର୍ବଦା ସତ୍ୟ । ମନେକର କେନ୍ଦ୍ରରେ ଥ‌ିବା ସଂଖ୍ୟାକୁ ‘a’ ନିଆଯାଉ । ‘a’ ଉପରେ ଥିବା ସଂଖ୍ୟା a – 7, ‘a’ ତଳେ ଥିବା ସଂଖ୍ୟା a + 7, ‘a’ର ବାମ ପାର୍ଶ୍ଵରେ ଥିବା ସଂଖ୍ୟା a – 1 ଏବଂ ‘a’ର ଡାହାଣ ପାର୍ଶ୍ଵରେ ଥିବା ସଂଖ୍ୟା a + 1 ।
+ ଆକୃତିର 5ଟି ସଂଖ୍ୟାର ଯୋଗଫଳ = (a – 7) + (a + 1) + a + (a – 1) + a + 7
= a – 7 + a – 1 + a + a + 1 + a + 7
= (a + a + a + a +a) + (- 7 + 7) + (- 1 + 1) = 5a + 0 + 0 = 5a
ଏଠାରେ ଯୋଗଫଳ ସର୍ବଦା 5a, ଅର୍ଥାତ୍ ସଂଖ୍ୟାମାନଙ୍କର ଯୋଗଫଳ ସର୍ବଦା କେନ୍ଦ୍ରସ୍ଥ ସଂଖ୍ୟାର 5 ଗୁଣ ।

ଦିଆସିଲି କାଠିର ସଂରଚନା :
Question 1.
ନିମ୍ନସ୍ଥ ଚିତ୍ରଟିକୁ ଦେଖ । ଦିଆସିଲି କାଠି ବ୍ୟବହାର କରି ଏହି ସଂରଚନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛଇ । ତୁମେ ଏହାର ସଂରଚନାର ନିୟମ ଜାଣିପାରିବ କି ?
Class 7 Maths Chapter 4 Question Answer Odia Medium ଅକ୍ଷର ଓ ସଂଖ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶ 19
Solution:
ପ୍ରଥମ ଚିତ୍ରରେ ଗୋଟିଏ, ଦ୍ଵିତୀୟ ଚିତ୍ରରେ 2ଟି, ତୃତୀୟ ଚିତ୍ରରେ 3ଟି ଓ ଚତୁର୍ଥ ଚିତ୍ରରେ 4ଟି ତ୍ରିଭୁଜ ଅଛି ଏବଂ ସଂରଚନାଟି ଏହିପରି କ୍ରମରେ ଆଗେଇଯିବ ।

Question 2.
ପଞ୍ଚମ ଚିତ୍ର ପାଇଁ କେତୋଟି ଦିଆସିଲି କାଠି ଆବଶ୍ୟକ ହେବ ?
Class 7 Maths Chapter 4 Question Answer Odia Medium ଅକ୍ଷର ଓ ସଂଖ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶ 20
Solution:
ପଞ୍ଚମ ଚିତ୍ର ପାଇଁ 11ଟି ଦିଆସିଲି କାଠି ଆବଶ୍ୟକ ।
ପ୍ରଥମ ଚିତ୍ରରେ 3 ଟି କାଠି ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଛି । ତା’ପରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଚିତ୍ରର ପରବର୍ତ୍ତୀ ଚିତ୍ର ଅଧୂକ 2ଟି ଦିଆସିଲି କାଠିଦ୍ୱାରା ଗଠିତ । ଅର୍ଥାତ୍ ପ୍ରତିଥର ଦିଆସିଲି କାଠି ସଂଖ୍ୟା 2 ଲେଖାଏଁ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ।

ଚିତ୍ର ନମ୍ବର 1 2 3 4 5 6
ଦିଆସିଲି କାଠି ସଂଖ୍ୟା 3 5 7 9 11 13

ପ୍ରଥମ ଚିତ୍ରରେ ଥ‌ିବା 3 ଟି କାଠି ସହ କେତୋଟି ଯୋଗ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ନିମ୍ନ ସାରଣୀଟିକୁ ଦେଖ ଓ ମୂଲ୍ୟ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କର ।

ଚିତ୍ର ନମ୍ବର 1 2 3 4 5 6
ଦିଆସିଲି କାଠି ସଂଖ୍ୟା 3 5 7 9 11 13
3 + 2 3 + 2 + 2 3 + 2 + 2 + 2 3 + 2 + 2 + 2 + 2

ଚିତ୍ର ନମ୍ବର 10 ପାଇଁ 2n + 1 = 2.10 + 1 = 21ଟି ଦିଆସିଲି କାଠି ।
ଚିତ୍ର ନମ୍ବର 11 ପାଇଁ 2n + 1 = 2.11 + 1 = 23ଟି ଦିଆସିଲି କାଠି ।
ଏହି ଚିତ୍ର ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ କାଠି ସଂଖ୍ୟା 2n + 1

Question 3.
33 ତମ, 84 ତମ, 108 ତମ ଚିତ୍ର ପାଇଁ କେତୋଟି କାଠି ଆବଶ୍ୟକ ହେବ ?
Solution:
33 ତମ ଚିତ୍ର ପାଇଁ 2n + 1 = 2.33 + 1 = 67 ଟି କାଠି ।
84 ତମ ଚିତ୍ର ପାଇଁ 2n + 1 = 2.84 + 1 = 169 ଟି କାଠି ।
108 ତମ ଚିତ୍ର ପାଇଁ 2n + 1 = 2.108 +1 = 217 ଟି କାଠି ।

Question 4.
y ନମ୍ବର ଚିତ୍ର ପାଇଁ ପରିପ୍ରକାଶଟି କ’ଣ ହେବ ?
Solution:
ତେଣୁ ପରିପ୍ରକାଶଟି 2y + 1 ହେବ ।
∴ ଯେକୌଣସି ନମ୍ବର ଚିତ୍ର ପାଇଁ କେତୋଟି କାଠି ଦରକାର ହେବ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ସହଜରେ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରିପାରିବା ।
• ସାରଣୀଟିକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟକଲେ ଦେଖିପାରିବ ପ୍ରଥମ ଚିତ୍ରରେ 2 ଠାରୁ 1 ଟି ଅଧ୍ବକ କାଠି ବ୍ୟବହୃତ ହୋଇଛି । ଯେହେତୁ 2n + 1 = 3
ଏହାକୁ ବ୍ୟବହାର କରି ଆମେ ପରିପ୍ରକାଶଟି ଲେଖିପାରିବା 2n + 1
• ଅନ୍ୟ ଉପାୟରେ ମଧ୍ଯ ଦିଆସିଲି କାଠି ସଂଖ୍ୟା ଜାଣି ହେବ । ଦିଆସିଲି କାଠିଗୁଡ଼ିକର ସ୍ଥିତି ଦୁଇ ପ୍ରକାରର ।
(i) ଉପର ଓ ତଳେ ଭୂସମାନ୍ତର ଭାବରେ
(ii) ମଧ୍ୟ ଭାଗରେ କୌଣିକ ଦିଗରେ
Class 7 Maths Chapter 4 Question Answer Odia Medium ଅକ୍ଷର ଓ ସଂଖ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶ 21
• ଉଦାହରଣ ସ୍ଵରୂପ ଦ୍ଵିତୀୟ ଚିତ୍ରରେ 2 ଟି କାଠି ଭୂସମାନ୍ତର ଭାବରେ ଏବଂ 3 ଟି କାଠି କୌଣିକ ଦିଗରେ ରହିଛି ।

Question 5.
ତୃତୀୟ ଓ ଚତୁର୍ଥ ଚିତ୍ରରେ ଏହିଗୁଡ଼ିକର ସଂଖ୍ୟା କେତେ ?
Solution:
ତୃତୀୟ ଚିତ୍ରରେ 3ଟି କାଠି ଭୂସମାନ୍ତର ଭାବରେ ଏବଂ 4ଟି କାଠି କୌଣିକ ଦିଗରେ ରହିଛି ।
ଚତୁର୍ଥ ଚିତ୍ରରେ 4ଟି କାଠି ଭୂସମାନ୍ତର ଭାବରେ ଏବଂ 5ଟି କାଠି କୌଣିକ ଦିଗରେ ରହିଛି ।

Question 6.
ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଚିତ୍ରର ତ୍ରିଭୁଜ ସଂଖ୍ୟାବୃଦ୍ଧି ସହିତ ଦିଆସିଲି କାଠି ସଂଖ୍ୟାର କିପରି ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉଛି ? y ନମ୍ବର ଚିତ୍ରରେ ଦିଆସିଲି କାଠି ସଂଖ୍ୟା ପାଇଁ ପରିପ୍ରକାଶ ଲେଖ । ଏହି ଦୁଇଟି ପରିପ୍ରକାଶ 2y + 1 ହେଉଛି କି ?
Solution:
ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଚିତ୍ରର ତ୍ରିଭୁଜ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ସହିତ ଦିଆସିଲି କାଠି ସଂଖ୍ୟାର ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉଛି ।
y ନମ୍ବର ଚିତ୍ରରେ ଦିଆସିଲି କାଠିସଂଖ୍ୟା = y + (y + 1) = 2y + 1 ଦିଆସିଲି କାଠି ।
∴ ଏହି ଦୁଇଟି ପରିପ୍ରକାଶ 2y + 1 ହେଉଛି ।

ନିଜେ କରି ଦେଖ ।

ନିମ୍ନଲିଖତ ସମସ୍ୟାର ଉପଯୁକ୍ତ ପରିପ୍ରକାଶ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରଥମେ ବର୍ତ୍ତିତ ପରିସ୍ଥିତିରେ ବିଭିନ୍ନ ପରିମାଣର ସମ୍ପର୍କକୁ ସମ୍ପର୍କିତ କର । ଆବଶ୍ୟକସ୍ଥଳେ ଅଜ୍ଞାତ ରାଶିମାନଙ୍କ ପାଇଁ କିଛି ମୂଲ୍ୟ ଅନୁମାନ କରି ସମ୍ପର୍କ ଖୋଜିବାକୁ ଚେଷ୍ଟାକର ।

Question 1.
ଗୋଟିଏ ରୁଟି ପ୍ଲେଟ୍‌ର ମୂଲ୍ୟ 30 ଟଙ୍କା ଏବଂ ଗୋଟିଏ ଭାତ ପ୍ଲେଟ୍‌ର ମୂଲ୍ୟ 20 ଟଙ୍କା ଓ ଗୋଟିଏ ଦିନ x ପ୍ଲେଟ୍ ରୁଟି ଓ y ପ୍ଲେଟ୍ ଭାତ ବରାଦ ଦେଇଥିଲେ । ସେ ଦିନର ସମୁଦାୟ ଆୟ ଟଙ୍କାର ପରିପ୍ରକାଶଟି କ’ଣ ?
(a) 30x + 20y
(b) (30 + 20) × (x + y)
(c) 20x + 30y
(d) (30 + 20) × x + y
(e) 30x – 20y
Solution:
ଗୋଟିଏ ରୁଟି ପ୍ଲେଟ୍‌ର ମୂଲ୍ୟ = 30 ଟଙ୍କା । x ପ୍ଲେଟ୍ ରୁଟିର ମୂଲ୍ୟ = 30x ଟଙ୍କା ।
ଗୋଟିଏ ଭାତ ପ୍ଲେଟ୍‌ର ମୂଲ୍ୟ = 20 ଟଙ୍କା । y ପ୍ଲେଟ୍ ଭାତର ମୂଲ୍ୟ = 20y ଟଙ୍କା ।
∴ ସମୁଦାୟ ବରାଦ ଦେଇଥିଲେ = (30x + 20y) ଟଙ୍କା ।
∴ (a) ର ଉତ୍ତରଟି ଠିକ୍ ।

Question 2.
ପୁଷିତା ସ୍ଵାଧୀନତା ଦିବସରେ ଦୁଇ ପ୍ରକାରର ଫୁଲ (ଚମ୍ପା ଓ ଗେଣ୍ଡୁ) ବିକ୍ରି କରିଥିଲା । p ଜଣ ଗ୍ରାହକ କେବଳ ଚମ୍ପା ଫୁଲ, q ଜଣ ଗ୍ରାହକ କେବଳ ଗେଣ୍ଡୁ ଫୁଲ ଓ r ଜଣ ଗ୍ରାହକ ଉଭ ଚମ୍ପା ଓ ଗେଣ୍ଡୁ ଫୁଲ କିଣିଛନ୍ତି । ଠିକ୍ ସେହିଦିନ ସେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାହକକୁ ଏକ ଛୋଟ ଜାତୀୟ ପତାକା ଉପହାର ଦେଇଛନ୍ତି । ସେଦିନ ସେ କେତୋଟି ଜାତୀୟ ପତାକା ଉପହାର ଦେଇଥୁବାର ପରିପ୍ରକାଶଟି କ’ଣ ହେବ ?
(a) p + q + r
(b) p + q + 2r
(c) 2 × (p + g + r)
(d) p + g + r + 2
(e) p + q + r + 1
(f) 2 (p + q)
Solution:
p ଜଣ ଗ୍ରାହକ କେବଳ ଚମ୍ପା ଫୁଲ କିଣିଛନ୍ତି । q ଜଣ ଗ୍ରାହକ କେବଳ ଗେଣ୍ଡୁ ଫୁଲ କିଣିଛନ୍ତି ।
r ଜଣ ଗ୍ରାହକ ଉଭୟ ଚମ୍ପା ଓ ଗେଣ୍ଡୁ ଫୁଲ କିଣିଛନ୍ତି ।
ପୁଷ୍ପିତା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାହକକୁ ଏକ ଛୋଟ ଜାତୀୟ ପତାକା ଉପହାର ଦେଇଛନ୍ତି ।
ଗ୍ରାହକଙ୍କୁ ଦେଇଥ‌ିବା ଜାତୀୟ ପତାକା ସଂଖ୍ୟା = p + g + r
∴ ଠିକ୍ ଉତ୍ତରଟି ହେଉଛି (a) p + q + r

Question 3.
ଏକ ଗଭୀର କୂଅର କାନ୍ଥରେ ଗୋଟିଏ ଗେଣ୍ଡା ଚଢ଼ିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛି । ଦିନରେ ଏହା ‘u’ ସେ.ମି. ଉପରକୁ ଯାଏ ରାତିରେ ଏହା ଧରେଧରେ ‘d’ ସେ.ମି. ତଳକୁ ଖସିଯାଏ । ଏପରି 10 ଦିନ ଓ 10 ରାତି ଧରି ଚାଲିଥିଲା ।
(a) ଗେଣ୍ଡାଟି ତା’ର ଆରମ୍ଭ ସ୍ଥାନଠାରୁ କେତେ ଦୂରରେ ଅଛି ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ପରିପ୍ରକାଶଟିଏ ଲେଖ ।
(b) ଯଦି d > u ତେବେ ଗେଣ୍ଡାର ଗତିବିଧ୍ବ ବିଷୟରେ କ’ଣ କହିପାରିବା ?
Solution:
(a) ଗେଣ୍ଡାଟି ଦିନରେ ‘u’ ସେ.ମି. ଉପରକୁ ଯାଏ । ରାତିରେ ଏହା ‘d’ ସେ.ମି. ତଳକୁ ଖସେ । ଗୋଟିଏ ଦିନ ଓ ରାତିରେ ଗେଣ୍ଡାଟି ଯିବ = (u – d) ସେ.ମି. ।
10 ଦିନ ଓ 10 ରାତିରେ ଗେଣ୍ଡାଟି ଯିବ = 10 × (u – d) ସେ.ମି. ।
∴ ଏହାର ଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶଟି ହେଉଛି = 10 × (u – d) ସେ.ମି. ।

(b) ଯଦି d > u
ଗେଣ୍ଡାଟି ଯେତିକି ଉପରକୁ ଯିବ ତା’ଠାରୁ ଅଧିକ ତଳକୁ ଖସିବ । ତେଣୁ u – d < 0 ଅର୍ଥାତ୍ ଗେଣ୍ଡାଟି ତା’ ପୂର୍ବସ୍ଥାନରୁ ଉପରକୁ ଉଠିପାରିବ ନାହିଁ ।

Question 4.
ଏକ ସାଇକେଲ ରେସ୍‌ରେ ସାଇକେଲ ଚଳାଇବା ପାଇଁ ରାଧା ପ୍ରତିଦିନ ଅଭ୍ୟାସ କରି ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛି । ପ୍ରଥମ ସପ୍ତାହରେ ସେ ପ୍ରତିଦିନ 5 କି.ମି. ସାଇକେଲ ଚଳାଇଛି । ସେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସପ୍ତାହରେ ସାଇକେଲ ଚଳାଇବାର ପ୍ରତିଦିନ ଦୂରତ୍ନକୁ z କି.ମି. ହାରରେ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି । ତିନି ସପ୍ତାହ ପରେ ସେ କେତେ କି.ମି. ସାଇକେଲ ଚଳାଇଥବ ?
Solution:
ରାଧା ପ୍ରତିଦିନ 5 କି.ମି. ସାଇକେଲ ଚଳାଉଛି ।
ସେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସପ୍ତାହରେ ସାଇକେଲ ଚଳାଇବାର ପ୍ରତିଦିନ ଦୂରତ୍ଵକୁ z କି.ମି. ହାରରେ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି ।
ପ୍ରଥମ ସପ୍ତାହରେ ପ୍ରତିଦିନ ସାଇକେଲ ଚଳାଇବ = 5 କି.ମି. ।
ଦ୍ଵିତୀୟ ସପ୍ତାହରେ ପ୍ରତିଦିନ ସାଇକେଲ ଚଳାଇବ = 5 + z କି.ମି. ।
ତୃତୀୟ ସପ୍ତାହରେ ପ୍ରତିଦିନ ସାଇକେଲ ଚଳାଇବ = 5 + z + z = 5 + 2z କି.ମି. ।
1 ସପ୍ତାହ = 7 ଦିନ । ତିନି ସପ୍ତାହ ପରେ ସେ ସାଇକେଲ ଚଳାଇବ = 7(5) + 7(5 + z) + 7(5 + 2z)
= 35 + 35 + 7z + 35 + 14z 105 + 21z
∴ ତିନି ସପ୍ତାହ ପରେ ସେ 105 + 21z କି.ମି. ସାଇକେଲ ଚଳାଇଥବ ।

Class 7 Maths Chapter 4 Question Answer Odia Medium ଅକ୍ଷର ଓ ସଂଖ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶ

Question 5.
ନିମ୍ନ ଚିତ୍ରରେ w + 2 ପରିପ୍ରକାଶଟି ଗୋଟିଏ ପଥରେ / ଧାଡ଼ିରେ 4w + 20 ହୋଇଛି ଦେଖ ଅବଶିଷ୍ଟ ପଥର ଶୂନ୍ୟଥବା କୋଠରିଗୁଡ଼ିକ ପୂରଣ କର । ଅଣ୍ଡାଭଳି କୋଠରି ପରିପ୍ରକାଶକୁ ଓ ବର୍ଗୀକୃତି କୋଠରି ଗାଣିତିକ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସୂଚାଉଛି । (ପ୍ରଶ୍ନ ସହିତ ଉତ୍ତର)
Class 7 Maths Chapter 4 Question Answer Odia Medium ଅକ୍ଷର ଓ ସଂଖ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶ 22
Solution:
Class 7 Maths Chapter 4 Question Answer Odia Medium ଅକ୍ଷର ଓ ସଂଖ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶ 23

Question 6.
ଭୁବନେଶ୍ୱରରୁ ପୁରୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକ ଟ୍ରେନ୍ ରାସ୍ତାରେ ସମାନ ଦୂରତାରେ ତିନୋଟି ଷ୍ଟେସନରେ ଅଟକିଯାଏ । ଏକ ଷ୍ଟେସନରୁ ଅନ୍ୟ ଏକ ଷ୍ଟେସନକୁ ଯିବା ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ‘t’ ସମୟ ଲାଗୁଛି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଷ୍ଟେସନରେ ଟ୍ରେନ୍‌ 2 ମିନିଟ୍ ଅଟକିଥାଏ ।
(a) ଯଦି t = 4 ମିନିଟ୍ ହୁଏ । ଭୁବନେଶ୍ଵରରୁ ପୁରୀ ଯାତ୍ରା କରିବାର ସମୟ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କର ।
(b) ଭୁବନେଶ୍ୱରରୁ ପୁରୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯାତ୍ରା ସମୟକୁ ଏକ ଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶରେ ଲେଖ ? (ସୂଚନା : ପରିସ୍ଥିତିକୁ କଳ୍ପନା କରିବାକୁ ଏକ ରଫ୍ ଚିତ୍ର ପ୍ରସ୍ତୁତ କର)
Solution:
(a) ଭୁବନେଶ୍ୱରରୁ ପୁରୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକ ଟ୍ରେନ୍ ରାସ୍ତାରେ ସମାନ ଦୂରତାରେ ତିନୋଟି ଷ୍ଟେସନରେ ଅଟକିଯାଏ । ଏକ ଷ୍ଟେସନରୁ ଅନ୍ୟ ଏକ ଷ୍ଟେସନକୁ ଯିବା ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ‘t’ ସମୟ ଲାଗୁଛି ।
ଭୁବନେଶ୍ୱରରୁ ପୁରୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମୟ = 4t
ପ୍ରତ୍ୟେକ ଷ୍ଟେସନରେ ଟ୍ରେନ୍‌ 2 ମିନିଟ୍ ଅଟକିଯାଏ ।
ସମୁଦାୟ ସମୟ ଅଟକିଯାଏ = 3 × 2 = 6 ମିନିଟ୍ ।
ଭୁବନେଶ୍ୱରରୁ ପୁରୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯାତ୍ରା କରିବାର ସମୟ = 4t + 6 = 4 × 4 + 6 = 22 ମିନିଟ୍ ।

(b) ଭୁବନେଶ୍ଵରରୁ ପୁରୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯାତ୍ରା ସମୟକୁ ଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶରେ କଲେ 4t + 6 ହେବ ।
Class 7 Maths Chapter 4 Question Answer Odia Medium ଅକ୍ଷର ଓ ସଂଖ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶ 24

Question 7.
ପରିପ୍ରକାଶଗୁଡ଼ିକୁ ସରଳୀକରଣ କର ।
(a) 3a + 9b – 6 + 8a – 4b – 7a + 16
(b) 3(3a – 3b) – 8a – 4b – 16
(c) 2 (2x – 3) + 8x + 12
(d) 8x – (2x – 3) + 12
(e) 8h – (5 + 7h) + 9
(f) 23 + 4(6m – 3n) – 8n – 3m – 18
Solution:
(a) 3a + 9b – 6 + 8a – 4b – 7a + 16 = 4a + 5b + 10
(b) 3 (3a – 3b) – 8a – 4b – 16 = 9a – 9b – 8a – 4b – 16 = a – 13b – 16
(c) 2 (2x – 3) + 8x + 12 = 4x – 6 + 8x + 12 = 12x + 6
(d) 8x – (2x – 3) + 12 = 8x – 2x + 3 + 12 = 6x + 15
(e) 8h (5 + 7h) + 9 = 8h – 5 – 7h + 9 = h + 4
(f) 23 + 4 (6m – 3n) – 8n – 3m – 18
= 23 + 24m – 12n – 8n – 3m – 18 = 5 + 21m – 20n

Question 8.
ନିମ୍ନଲିଖତ ପରିପ୍ରକାଶଗୁଡ଼ିକୁ ଯୋଗ କର ।
(a) 4d – 7c + 9 ଏବଂ 8c – 11 + 9d
(b) – 6f + 19 – 8s ଏବଂ – 23 + 13f + 12s
(c) 8d – 14c + 9 ଏବଂ 16c – (11 + 9d)
(d) 6f – 20 + 8s ଏବଂ 23 – 13f – 12s
(e) 13m – 12n ଏବଂ 12n – 13m
(f) – 26m + 24n ଏବଂ 26m – 24n
Solution:
(a) (4d – 7c + 9) + (8c – 11 + 9d) = 4d – 7c + 9 + 8c – 11 + 9d
= 4d + 9d – 7c + 8c + 9 – 11 = 13d + c – 2

(b) (- 6f + 19 – 8s) + (- 23 + 13f + 12s) = – 6f + 19 – 8s – 23 + 13f + 12s
= – 6f + 13f – 8s + 12s + 19 – 23 = 7f + 4s – 4

(c) (8d – 14c + 9) + [16c – (11 + 9d)] = 8d – 14c + 9 + 16c – 11 – 9d
= 8d – 9d – 14c + 16c + 9 – 11 = – d + 2c – 2

(d) (6f – 20 + 8s) + (23 – 13f – 12s) = 6f – 20 + 8s + 23 – 13f – 12s
= 6f – 13f + 8s – 12s – 20 + 23 = – 7f – 4s + 3

(e) (13m – 12n) + (12n – 13m) = 13m – 12n + 12n – 13m
= 13m – 13m – 12n + 12n = 0

(f) (-26m + 24n) + (26m – 24n) = -26m+ 24n + 26m – 24n
= – 26m + 26m + 24n – 24n = 0

Question 9.
ବିୟୋଗଫଳ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କର ।
(a) 6a + 9b – 18 ଗୁ 9a – 6b + 14
(b) 7y – 10 + 3x ଗୁ – 15x + 13 – 9y
(c) 11 – 10g + 3h ଗୁ 17g + 9 – 7h
(d) 6a – (9b + 18) ଗୁ 9a – 6b + 14
(e) – 3y + 8 – 3x ଗୁ 10x + 2 + 10y
(f) 7h – 8g + 20 ଗୁ 8g + 4h – 10
Solution:
(a) (6a + 9b – 18) – (9a – 6b + 14) = 6a + 9b – 18 – 9a + 6b – 14
= 6a – 9a + 9b + 6b – 18 – 14 = – 3a + 15b – 32

(b) (7y – 10 + 3x) – (-15x + 13 – 9y) = 7y – 10 + 3x + 15x – 13 + 9y
= 7y + 9y + 3x + 15x – 10 – 13 = 16y + 18x – 23

(c) (11 – 10g + 3h) – (17g + 9 – 7h) = 11 – 10g + 3h – 17g – 9 + 7h
= 11 – 9 – 10g – 17g + 3h + 7h = 2 – 27g + 10h = – 27g + 10h + 2

(d) [6a (9b + 18)] – (9a – 6b + 14) = 6a – 9b – 18 – 9a + 6b – 14
= 6a – 9a – 9b + 6b – 18 – 14 = – 3a – 3b – 32

(e) (- 3y + 8 – 3x) – (10x + 2 + 10y) = – 3y + 8 – 3x – 10x – 2 – 10y
= – 3y – 10y – 3x – 10x + 8 – 2 = – 13y – 13x + 6

(f) (7h – 8g + 20) – (8g + 4h – 10) = 7h – 8g + 20 – 8g – 4h + 10
= 7h – 4h – 8g – 8g + 20 + 10 = 3h – 16g + 30

Question 10.
ନିମ୍ନସ୍ଥ ଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶଗୁଡ଼ିକୁ ପରିସ୍ଥିତି ଅନୁସାରେ ସାଧାରଣ ଭକ୍ତିରେ ପ୍ରକାଶ କର ।
(a) 8x + 3y
(b) 15x – 2x
Solution:
(a) ମୀରା 8ଟି ପ୍ୟାକେଟ୍‌ରେ x ସଂଖ୍ୟକ କାର୍ଡ଼ ଓ ରାଧା 3ଟି ପ୍ୟାକେଟ୍‌ରେ y ସଂଖ୍ୟକ କାର୍ଡ଼ ଆଣିଲେ । ମୀରା ଓ ରାଧା ପାଖରେ କେତୋଟି କାର୍ଡ଼ ଅଛି ?
(b) ମୀରା 15ଟି ପ୍ୟାକେଟ୍‌ରେ x ସଂଖ୍ୟକ କାର୍ଡ଼ କିଣିଲେ । ସେ ରାଧାକୁ 2 ପ୍ୟାକେଟ୍‌ କାର୍ଡ଼ ଦେଇଦେଲେ । ତେବେ ମୀରା ପାଖରେ କେତୋଟି କାର୍ଡ଼ ରହିଲା ?

Question 11.
ଏକ ସିଧା ଦଉଡ଼ିର କଳ୍ପନା କର । ଚିତ୍ରରେ ଦର୍ଶାଇବା ପରି ଥରେ କାଟିଲେ ଆମେ 2 ଖଣ୍ଡ ଦଉଡ଼ି ପାଇବା । ଯଦି ଦଉଡ଼ିଟିକୁ ଚିତ୍ରରେ ଦେଖାହେବା ପରି ଗୋଟିଏ ଭାଙ୍ଗକରି କଟାଯାଏ ଆମେ 3 ଖଣ୍ଡ ଦଉଡ଼ି ପାଇବା ।
Class 7 Maths Chapter 4 Question Answer Odia Medium ଅକ୍ଷର ଓ ସଂଖ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶ 25
ସଂରଚନାଟିକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟକର ଏବଂ ଦଉଡ଼ିଟି ଚିତ୍ରରେ ଦର୍ଶାଇଲାପରି ଦଶଥର ଭାଙ୍ଗକରି କାଟିଲେ କେତେଖଣ୍ଡ ଦଉଡ଼ି ମିଳିବ ? ଦଉଡ଼ିଟିକୁ 1 ଥର ଭାଙ୍ଗକରି କାଟିବା ପରେ ମିଳୁଥିବା ଦଉଡ଼ିଖଣ୍ଡଗୁଡ଼ିକର ସଂଖ୍ୟା ବୀଜଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶର ରୂପ ଦେଇ ପାରିବା କି ?
Solution:

ଭାଙ୍ଗ ସଂଖ୍ୟା 0 1 2 3 ………… 10 ………. r
ଦଉଡି଼ଖଣ୍ଡ ସଂଖ୍ୟା 2 3 4 5 ………… 12 ……. . r + 2

Question 12.
ନିମ୍ନସ୍ଥ ଦିଆସିଲି କାଠିର ସଂରଚନାକୁ ଦେଖ ଏବଂ ସଂରଚନାକୁ ଚିହ୍ନଟ କର । ଏହିପରି 10ଟି ବର୍ଗାକାର କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ କେତୋଟି ଦିଆସିଲି କାଠି ଦରକାର ହେବ । ‘w’ଟି ବର୍ଗାକାର କ୍ଷେତ୍ରପାଇଁ କେତୋଟି ଦିଆସିଲି କାଠି ଦରକାର ହେବ ?
Class 7 Maths Chapter 4 Question Answer Odia Medium ଅକ୍ଷର ଓ ସଂଖ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶ 26
Solution:

ବର୍ଗକ୍ଷେତ୍ର ସଂଖ୍ୟା 1 2 3 …… 10 …… w
ଦିଆସିଲି କାଠି ସଂଖ୍ୟା 4 7 10 …… 31 ….. 3w = 1

Question 13.
ଟ୍ରାଫିକ୍ ସଂକେତର କିପରି ରଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକ ବଦଳିଥାଏ ତୁମେ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିଛ କି ? ରଙ୍ଗ ପରିବର୍ତ୍ତନର କ୍ରମ ନିମ୍ନରେ ଦିଆଯାଇଛି । 90, 190 ଏବଂ 343 ତମ ସ୍ଥାନରେ କେଉଁ କେଉଁ ରଙ୍ଗ ରହିବ ? ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ଥାନରେ ରଙ୍ଗର ଅବସ୍ଥାନ ପାଇଁ ଏକ ବୀଜଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶର ପରିକଳ୍ପନା କର ଓ ତାହାକୁ ସୂତ୍ର ରୂପେ ବ୍ୟବହାର କରି ପ୍ରଶ୍ନଗୁଡ଼ିକର ଉତ୍ତର ଦିଅ ।
Class 7 Maths Chapter 4 Question Answer Odia Medium ଅକ୍ଷର ଓ ସଂଖ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶ 27
Solution:
90 ତମ ସ୍ଥାନର ରଙ୍ଗ = ହଳଦିଆ ।
343 ତମ ସ୍ଥାନର ରଙ୍ଗ = ସବୁଜ ।
ହଳଦିଆ ରଙ୍ଗର ବୀଜଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶ = 2x
ସବୁଜ ରଙ୍ଗର ବୀଜଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶ = 4x – 1
190 ତମ ସ୍ଥାନର ରଙ୍ଗ = ହଳଦିଆ
ନାଲି ରଙ୍ଗର ବୀଜଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶ = 4x – 3

Class 7 Maths Chapter 4 Question Answer Odia Medium ଅକ୍ଷର ଓ ସଂଖ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶ

Question 14.
ନିମ୍ନସ୍ଥ ସଂରଚନାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟକର । ଚତୁର୍ଥ, ଦଶମ ଓ 50ତମ ସ୍ଥାନରେ କେତୋଟି ବର୍ଗାକୃତି ଚିତ୍ର ରହିବ ? ଏଥପାଇଁ ସାଧାରଣ ସୂତ୍ରଟିଏ ଲେଖ । ଯଦି ଆମେ ବର୍ଗଗୁଡ଼ିକର ଶୀର୍ଷବିନ୍ଦୁ ସଂଖ୍ୟା ଗଣିବାକୁ ଚାହୁଁ ତେବେ ସୂତ୍ର କିପରି ବଦଳିଯିବ ?
Class 7 Maths Chapter 4 Question Answer Odia Medium ଅକ୍ଷର ଓ ସଂଖ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶ 28
Solution:

ସ୍ଥାନ ସଂଖ୍ୟା 1 2 3 4 ……… 10 ……….. 50
ବର୍ଗକ୍ଷେତ୍ର ସଂଖ୍ୟା 5 9 13 17 …….. 41 ………. 201

ସାଧାରଣ ସୂତ୍ର = x + 1
ଶୀର୍ଷବିନ୍ଦୁ ସଂଖ୍ୟା ଗଣିବାର ସୂତ୍ର = 4 (4x + 1) = 16x + 4

Question 15.
ଏକ ଅସୀମ ଚାରି ସ୍ତମ୍ଭ ବିଶିଷ୍ଟ ଗ୍ରୀଡ଼ରେ ସଂଖ୍ୟାଗୁଡ଼ିକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କ୍ରମରେ ଲେଖାଯାଇଛି ।
Class 7 Maths Chapter 4 Question Answer Odia Medium ଅକ୍ଷର ଓ ସଂଖ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶ 29
(a) ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସ୍ତମ୍ଭରେ ସମସ୍ତ ସଂଖ୍ୟାଗୁଡ଼ିକ ପାଇବା ପାଇଁ ବୀଜଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶଟିଏ ଲେଖ । (1, 2, 3, 4)
(b) କେଉଁ ଧାଡ଼ି ଓ ସ୍ତମ୍ଭରେ ନିମ୍ନଲିଖୁତ ସଂଖ୍ୟାଗୁଡ଼ିକ ଦେଖାଯିବ ?
(i) 124
(ii) 147
(iii) 201
(c) ‘r’ ଧାଡ଼ି ଏବଂ ‘c’ ସ୍ତମ୍ଭରେ କେଉଁ ସଂଖ୍ୟା ଦେଖାଯିବ ?
(d) 3 ର ଗୁଣିତକମାନଙ୍କ ସ୍ଥାନକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟକର । ତୁମେ ଏଥୁରେ କୌଣସି ସଂରଚନା ଦେଖୁଛ କି ? ତୁମେ ଦେଖୁଥ‌ିବା ଅନ୍ୟ ସଂରଚନାଗୁଡ଼ିକର ତାଲିକା କର ।
Solution:
(a) ସ୍ତମ୍ଭ – 1 ରେ ସମସ୍ତ ସଂଖ୍ୟାଗୁଡ଼ିକ ପାଇବା ପାଇଁ ବୀଜଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶ = 4x – 3
ସ୍ତମ୍ଭ – 2ରେ ସମସ୍ତ ସଂଖ୍ୟାଗୁଡ଼ିକ ପାଇବା ପାଇଁ ବୀଜଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶ = 4x – 2
ସ୍ତମ୍ଭ – 3ରେ ସମସ୍ତ ସଂଖ୍ୟାଗୁଡ଼ିକ ପାଇବା ପାଇଁ ବୀଜଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶ = 4x – 1
ସ୍ତମ୍ଭ – 4ରେ ସମସ୍ତ ସଂଖ୍ୟାଗୁଡ଼ିକ ପାଇବା ପାଇଁ ବୀଜଗାଣିତିକ
ପରିପ୍ରକାଶ = 4×

(b) 31 ତମ ଧାଡ଼ି ଓ 4 ତମ ସ୍ତମ୍ଭରେ 124 ଦେଖାଯିବ ।
37 ତମ ଧାଡ଼ି ଓ 3 ତମ ସ୍ତମ୍ଭରେ 147 ଦେଖାଯିବ ।
51 ତମ ଧାଡ଼ି ଓ 1 ତମ ସ୍ତମ୍ଭରେ 201 ଦେଖାଯିବ ।

(c) ‘r’ ଧାଡ଼ି ଓ ‘c’ ସ୍ତମ୍ଭରେ ଦେଖାଯାଉଥିବାସ ସଂଖ୍ୟା
= 4 (r – 1) + c

(d) Class 7 Maths Chapter 4 Question Answer Odia Medium ଅକ୍ଷର ଓ ସଂଖ୍ୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଗାଣିତିକ ପରିପ୍ରକାଶ 30

Class 7 Social Science Chapter 3 Question Answer Odia Medium ଭାରତର ଜଳବାୟୁ

Go through Class 7 Social Science Solutions Odia Medium and Class 7 Social Science Chapter 3 Question Answer Odia Medium ଭାରତର ଜଳବାୟୁ to understand textbook questions more clearly.

7th Class Social Science Chapter 3 Question Answer Odia Medium

Class 7 Social Science Chapter 3 Odia Medium

ପାଠ୍ୟପୁସ୍ତକସ୍ଥ ପ୍ରଶ୍ନ ଓ ଅଭ୍ୟାସ କାର୍ଯ୍ୟ

Question 1.
ଜଳବାୟୁ ନିୟାମକଗୁଡ଼ିକ ସହ ସେମାନଙ୍କର ଫଳାଫଳ ସଂଯୋଗ କର ।

‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ ‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ
(୧) ଅକ୍ଷାଂଶ (କ) ଗ୍ରୀଷ୍ମଋତୁରେ ଭାରତକୁ ଆର୍ଦ୍ରବାୟୁ ଆଣେ
(୨) ସମୁଦ୍ର ପତ୍ତନଠାରୁ ଉଚ୍ଚତା (ଖ) ଉତ୍ତର ଓ ଦକ୍ଷିଣରେ ବିଭିନ୍ନ ଜଳବାୟୁ ସୃଷ୍ଟିକରେ
(୩) ସମୁଦ୍ର ସମୀପତା (ଗ) ଉଚ୍ଚସ୍ଥାନକୁ ଥଣ୍ଡା ରଖେ
(୪) ମୌସୁମୀ ବାୟୁ (ଘ) ତାପକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରେ

Answer:

‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ ‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ
(୧) ଅକ୍ଷାଂଶ (ଖ) ଉତ୍ତର ଓ ଦକ୍ଷିଣରେ ବିଭିନ୍ନ ଜଳବାୟୁ ସୃଷ୍ଟିକରେ
(୨) ସମୁଦ୍ର ପତ୍ତନଠାରୁ ଉଚ୍ଚତା (ଗ) ଉଚ୍ଚସ୍ଥାନକୁ ଥଣ୍ଡା ରଖେ
(୩) ସମୁଦ୍ର ସମୀପତା (ଘ) ତାପକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରେ
(୪) ମୌସୁମୀ ବାୟୁ (କ) ଗ୍ରୀଷ୍ମଋତୁରେ ଭାରତକୁ ଆର୍ଦ୍ରବାୟୁ ଆଣେ

Question 2.
ନିମ୍ନଲିଖତ ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତର ଦିଅ ।
(କ) ପାଗ ଓ ଜଳବାୟୁ ମଧ୍ୟରେ ପାର୍ଥକ୍ୟ କ’ଣ ?
Answer:
(i) ପାଗ : ପାଗ ହେଉଛି ବାୟୁମଣ୍ଡଳର କୌଣସି ଏକ ସ୍ଥାନରେ ଏଇ ଅବସ୍ଥା ଯାହା କିଛି ଘଣ୍ଟା କିମ୍ବା କିଛି ଦିନ ପାଇଁ ରହିଥାଏ ଏବଂ ଶୀଘ୍ର ପରିବର୍ତ୍ତନ ଘଟେ । ଏପରିକି ଗୋଟିଏ ଦିନର ସକାଳ, ସନ୍ଧ୍ୟା ଓ ରାତି ସମୟର ପାଗ ମଧ୍ଯ ଭିନ୍ନ ହୋଇଥାଏ । କେତେବେଳେ ‘ଖରାପାଗ’ ତ କେତେବେଳେ ‘ବର୍ଷାପାଗ’, ‘କୋହଲା ପାଗ’ ଆଦି ହୋଇଥାଏ ।

(ii) ଜଳବାୟୁ : ଜଳବାୟୁ କହିଲେ କୌଣସି ଅଞ୍ଚଳର ବହୁବର୍ଷ ବ୍ୟାପି (ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି) ପାଣିପାଗର ହାରାହାରି ଅବସ୍ଥାକୁ ବୁଝାଇଥାଏ । ଅଞ୍ଚଳ ଭିତ୍ତିରେ ଜଳବାୟୁରେ ଭିନ୍ନତା ଦେଖାଯାଏ ।

Question (ଖ).
ସମୁଦ୍ରଠାରୁ ଦୂରରେ ଥିବା ସ୍ଥାନ ଅପେକ୍ଷା ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ ସ୍ଥାନରେ ତାପମାତ୍ରା ମୃଦୁ ହୋଇଥାଏ କାହିଁକି ?
Answer:
ସମୁଦ୍ରଠାରୁ ଦୂରରେ ଥିବା ସ୍ଥାନ ଅପେକ୍ଷା ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ ସ୍ଥାନର ତାପମାତ୍ରା ମୃଦୁ ହୋଇଥାଏ କାରଣ, ସମୁଦ୍ର ତାପମାତ୍ରାରେ ନିୟନ୍ତ୍ରକ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ । ଜଳଭାଗ ସ୍ଥଳଭାଗ ଅପେକ୍ଷା ବିଳମ୍ବରେ ଉତ୍ତପ୍ତ ହୁଏ ଏବଂ ବିଳମ୍ବରେ ଶୀତଳ ହୁଏ । ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଋତୁରେ ସମୁଦ୍ରରୁ ଶୀତଳ ବାୟୁ ସ୍ଥଳଭାଗକୁ ପ୍ରବାହିତ ହୋଇ ତାପମାତ୍ରାକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିଥାଏ । ଶୀତଦିନେ ସମୁଦ୍ରର ତାପମାତ୍ରା ସ୍ଥଳଭାଗ ଅପେକ୍ଷା ଅଧିକ ଥିବା ଏହା ପ୍ରଭାବରେ ଉପକୂଳ ଅଞ୍ଚଳ ‘ଉଷ୍ଣ ରହେ । ଫଳରେ ସମୁଦ୍ର ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ ସ୍ଥାନରେ ତାପମାତ୍ରା ମୃଦୁ ହୋଇଥାଏ । ମାତ୍ର ସମୁଦ୍ରଠାରୁ ଦୂରବର୍ତ୍ତୀ ସ୍ଥାନମାନଙ୍କରେ ସାମୁଦ୍ରିକ ପ୍ରଭାବ ଅନୁଭୂତ ହୋଇ ନଥାଏ । ତେଣୁ ସେଠାରେ ଗ୍ରୀଷ୍ମଦିନେ ଅଧ୍ଵ ଗରମ ଓ ଶୀତଦିନେ ଅଧୁକ ଥଣ୍ଡା ଅନୁଭୂତ ହୁଏ ।

Question (ଗ).
ଭାରତର ଜଳବାୟୁକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିବାରେ ମୌସୁମୀ ବାୟୁର ଭୂମିକା କ’ଣ ?
Answer:
ଭାରତର ଜଳବାୟୁ ମୌସୁମୀ ବାୟୁଦ୍ଵାରା ବହୁଳ ଭାବରେ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥାଏ । ଖରାଦିନେ ଏହା ସମୁଦ୍ରଆଡୁ ସ୍ଥଳଭାଗଆଡ଼କୁ ପ୍ରବାହିତ ହୋଇଥାଏ । ବିଶେଷକରି ଭାରତର ଦକ୍ଷିଣରୁ ଏହି ବାୟୁ ପ୍ରବାହିତ ହୋଇଥାଏ । ଏହି ବାୟୁ ଜଳୀୟବାଷ୍ପ ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥିବାରୁ ସ୍ଥଳଭାଗରେ ଘନୀଭୂତ ହୋଇ ପ୍ରଚୁର ବର୍ଷା ହୋଇଥାଏ । ଏହି ବର୍ଷା କୃଷିପାଇଁ ଉପଯୋଗୀ ହୋଇଥାଏ । ନଦୀ, ପୋଖରୀ ମଧ୍ଯ ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଯାଏ । ଶୀତଦିନେ ମୌସୁମୀ ଭୂମିରୁ ସମୁଦ୍ର ଆଡ଼କୁ ପ୍ରବାହିତ ହୋଇଥାଏ । ଯାହା ଥଣ୍ଡା ଏବଂ ଶୁଖୁଲା ପାଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ । ଭାରତରେ ଏହି ମୌସୁମୀ ବାୟୁର ପ୍ରଭାବ ବର୍ଷସାରା ଅନୁଭୂତ ହୋଇଥାଏ ।

Question (ଘ).
ଚେନ୍ନାଇ ବର୍ଷସାରା ଉଷ୍ମ ବା ଉତ୍ତପ୍ତ ଥିବାବେଳେ ଲେହ ଥଣ୍ଡା ଥାଏ କାହିଁକି ? କଲା ।
Answer:
ଚେନ୍ନାଇ ସମୁଦ୍ରକୂଳରେ ଅବସ୍ଥିତ ହୋଇଥିବାରୁ ଏଠାରେ ସାମୁଦ୍ରିକ ପ୍ରଭାବ ଅନୁଭୂତ ହୋଇଥାଏ । ପୁନଶ୍ଚ ଏହା ବିଷୁବରେଖାର ନିକଟତର ହୋଇଥବବାରୁ ବର୍ଷସାରା ଉଷ୍ଣ ଓ ଉତ୍ତପ୍ତ ରହିଥାଏ । ମାତ୍ର ଲେହ ସମୁଦ୍ରଠାରୁ ଅଧୂକ ଦୂରରେ ଅବସ୍ଥିତ, ତେଣୁ ଏଠାରେ ସାମୁଦ୍ରିକ ପ୍ରଭାବ ଅନୁଭୂତ ହୁଏ ନାହିଁ । ଏହା ମଧ୍ୟ ସମୁଦ୍ର ପତ୍ତନରୁ ବହୁ ଉଚ୍ଚରେ ଅବସ୍ଥିତ । ତେଣୁ ଲେହ ବର୍ଷସାରା ଥଣ୍ଡା ରହିଥାଏ ।

Question 3.
ଏହି ପୁସ୍ତକର ଶେଷରେ ଦିଆଯାଇଥ‌ିବା ଭାରତର ମାନଚିତ୍ରକୁ ଦେଖ ।
ଏହି ସହରଗୁଡ଼ିକର ଜଳବାୟୁ ଚିହ୍ନିତ କର : ଲେହ, ଚେନ୍ନାଇ, ଦିଲ୍ଲୀ, ପାଣାଜି ଏବଂ ଜୟପୁର ।

  • ଏହି ସ୍ଥାନ ସମୁଦ୍ର ନିକଟରେ, ପର୍ବତ ଉପରେ ବା ମରୁଭୂମିରେ ଅବସ୍ଥିତ ?
  • ଏହି ନିୟାମକଗୁଡ଼ିକ କିପରି ସେହିସବୁ ସ୍ଥାନର ଜଳବାୟୁକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରେ ?

Answer:
ନିମ୍ନରେ ଲେହ, ଚେନ୍ନାଇ, ଦିଲ୍ଲୀ, ପାଣାଜୀ ଏବଂ ଜୟପୁର ଆଦି ସହରଗୁଡ଼ିକର ଜଳବାୟୁ ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଗଲା ।
(i) ଲେହ – ଏହା ସମୁଦ୍ରଠାରୁ ବହୁ ଦୂରରେ ହିମାଳୟ ପାର୍ବତ୍ୟମାଳା ଅନ୍ତର୍ଗତ ଲଦାଖ ଅଞ୍ଚଳରେ ଅବସ୍ଥିତ । ଏହାର ଜଳବାୟୁ ଥଣ୍ଡା ଏବଂ ଶୀତଦିନେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଥଣ୍ଡା, ଖରାଦିନେ ଶୁଷ୍କ ଏବଂ ଥଣ୍ଡାଥାଏ ।

ପ୍ରଭାବ – ସମୁଦ୍ର ପତ୍ତନଠାରୁ ବହୁ ଉଚ୍ଚରେ ଦୂରରେ ଥିବାରୁ ଏହାର ତାପମାତ୍ରା ନିମ୍ନ ଏବଂ ଏଠାରେ ଶୁଷ୍କବାୟୁ ପ୍ରବାହିତ ହୁଏ । ଶୀତଦିନେ ଏଠାରେ ବରଫପାତ ହୋଇଥାଏ ।

(ii) ଚେନ୍ନାଇ – ଏହା ସମୁଦ୍ର କୂଳରେ ଅବସ୍ଥିତ । ବର୍ଷର ଅଧିକାଂଶ ସମୟ ଏଠାରେ ଉଷ୍ଣ, ଆର୍ଦ୍ର ଓ ଶୁଷ୍କ ଜଳବାୟୁ ଅନୁଭୂତ ହୁଏ ।
ପ୍ରଭାବ – ସମୁଦ୍ର କୂଳରେ ଏହାର ଅବସ୍ଥିତି ଥିବା ହେତୁ ଏହାର ତାପମାତ୍ରା ମଧ୍ୟମ ରହେ କିନ୍ତୁ ଆର୍ଦ୍ରତା ବଢ଼ିଯାଏ । ଉତ୍ତର ପୂର୍ବ ମୌସୁମୀ ବାୟୁ ହେତୁ ଏଠାରେ ମଧ୍ୟ ବର୍ଷା ହେଉଥିବାରୁ ଏଠାରେ ବର୍ଷକୁ ଦୁଇଯି ବର୍ଷାଋତୁ ହୋଇଥାଏ ।

(iii) ଦିଲ୍ଲୀ – ସମତଳ ଅଞ୍ଚଳରେ ସମୁଦ୍ରଠାରୁ ଦୂରରେ ଦିଲ୍ଲୀ ଅବସ୍ଥିତ । ଏଠାରେ ଜଳବାୟୁ ଗ୍ରୀଷ୍ମଦିନେ ଅଧ୍ବକ ଉଷ୍ଣ .ଏବଂ ଶୀତଦିନେ ମଧ୍ଯ ଅଧିକ ଥଣ୍ଡାଥାଏ ।
ପ୍ରଭାବ ସମୁଦ୍ରଠାରୁ ଦୂରରେ ଥ‌ିବାରୁ ସମୁଦ୍ର ତାହାର ତାପମାତ୍ରାକୁ ମଧ୍ଯ କରିପାରେ ନାହିଁ । ସୁତରାଂ ଏଠାରେ ଅଧ୍ବକ ଉତ୍ତାପ କିମ୍ବା ଅଧ‌ିକ ଥଣ୍ଡା ଅନୁଭୂତ ହୁଏ ।

(iv) ପାଣାଜୀ – ଏହା ଆରବ ସାଗର କୂଳରେ ଅବସ୍ଥିତ, ଏଠାରେ ଉଷ୍ଣମଣ୍ଡଳୀୟ ମୌସୁମୀ ଜଳବାୟୁ ପ୍ରବାହିତ ହୋଇଥାଏ । ଉଷ୍ଣ ଏବଂ ଆର୍ଦ୍ରତା ସହିତ ମୌସୁମୀ ପ୍ରଭାବରୁ ଅଧ୍ବକ ବର୍ଷା ହୋଇଥାଏ ।
ପ୍ରଭାବ – ସମୂଦ୍ର ଏହାର ତାପମାତ୍ରାକୁ ନିମ୍ନ କରିଥାଏ । ଅତ୍ୟତ୍ଵିକ ଆର୍ଦ୍ରତା ଏବଂ ମୌସୁମୀ ଯୋଗୁଁ ଅତ୍ୟଧ୍ଵକ ବର୍ଷା ମଧ୍ଯ ହୋଇଥାଏ ।

(v) ଜୟପୁର – ଏହି ସହ ରାଜସ୍ଥାନର ଥର୍ ମରୁଭୂମି ମଧ୍ଯରେ ଅବସ୍ଥିତ । ଏହାର ଜଳବାୟୁ ବେଶ୍ ଶୁଷ୍କ ଅଟେ । ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଋତୁରେ ଏହା ଉତ୍ତପ୍ତ ଏବଂ ଶୀତ ଋତୁରେ ମଧ୍ଯମ ଧାରଣର ଥଣ୍ଡା ହୋଇଥାଏ ।
ପ୍ରଭାବ – ମରୁଭୂମି ନିକଟରେ ଥ‌ିବାରୁ ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଦିନେ ଅଧିକ ତାପମାତ୍ରା ଏବଂ ଏଠାରେ ସ୍ଵଳ୍ପ ବର୍ଷା ହୋଇଥାଏ ।

Class 7 Social Science Chapter 3 Question Answer Odia Medium ଭାରତର ଜଳବାୟୁ

Question 4.
ଭାରତ ମାନଚିତ୍ରରେ ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଓ ଶୀତ ଋତୁରେ ମୌସୁମୀ ଚକ୍ର ଦର୍ଶାଅ |
(କ) କେଉଁଠାରେ ପବନ ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଓ ଶୀତ ଋତୁରେ ବହେ, ଚିହ୍ନଟ କର ।
(ଖ) ମୌସୁମୀ ସମୟରେ ବାୟୁର ଦିଗ ଦର୍ଶାଅ ।
Answer:
Class 7 Social Science Chapter 3 Question Answer Odia Medium ଭାରତର ଜଳବାୟୁ-1

Question 5.
ଭାରତର କୃଷି ଓ ପାଗ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ପର୍ବପର୍ବାଣି (ଅକ୍ଷୟ ତୃତୀୟା, ହୋଲି) ଦର୍ଶାଇ ରଙ୍ଗୀନ ପୋଷ୍ଟରମାନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କର । ଏହି ପର୍ବପର୍ବାଣିର ଚିତ୍ର ବା ଛବି ଅଙ୍କନ କର ।
Answer:
ଭାରତରେ କୃଷି ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଅନେକ ପର୍ବପର୍ବାଣୀ ହୋଇଥାଏ । ଏହା ଅକ୍ଷୟ ତୃତୀୟାଠାରୁ ଆରମ୍ଭକରି ହୋଲିରେ ଶେଷ ହୋଇଥାଏ । ଲୋରୀ, ବିହୁ, ପୋଙ୍ଗଲ ଏବଂ ମକରସଂକ୍ରାନ୍ତି ପର୍ବ ଭାରତର ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳରେ ମହାସମାରୋହରେ ପାଳିତ ହୋଇଥାଏ । ଏହି ପର୍ବଗୁଡ଼ିକ ବିଶେଷକରି କୃଷି ସହିତ ଜଡ଼ିତ ହୋଇଥାଏ । ମକର ସଂକ୍ରାନ୍ତି ପର୍ବ ଭାରତର ବିହାର, ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ, ଓଡ଼ିଶା, ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପାଳିତ ହୋଇଥାଏ । ସେହିପରି ଲୋରୀ ହରିୟାଣା, ହିମାଚଳପ୍ରଦେଶ ଓ ପଞ୍ଜାବରେ ପାଳିତ ହୋଇଥାଏ । ବିହୁ ପର୍ବ ଆସାମ ଓ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବ ଭାରତରେ ପାଳିତ ହୋଇଥାଏ । ଓନମ୍ ଏବଂ ପୋଙ୍ଗଲ ଯଥାକ୍ରମେ କେରଳ ଓ ତାମିଲନାଡୁରେ ପାଳିତ ହୋଇଥାଏ । ଏହି ପର୍ବକୁ ଜାମ୍ମୁ ଏବଂ କାଶ୍ମୀରରେ ଶିଶୁର ସଂକ୍ରାନ୍ତି କୁହାଯାଏ । ଉ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ଏହି ପର୍ବକୁ କିଚେରି କୁହାଯାଉଥ‌ିବାବେଳେ ପଶ୍ଚିମରେ ଏହାକୁ ପୌଷ ସଂକ୍ରାନ୍ତି କୁହାଯାଏ । ଏହିପରି ଭାବରେ ଏହି ଶସ୍ୟ ପର୍ବଟି ସମଗ୍ର ଭାରତବର୍ଷରେ ପାଳିତ ହୋଇଥାଏ ।
Class 7 Social Science Chapter 3 Question Answer Odia Medium ଭାରତର ଜଳବାୟୁ-2

Question 6.
ନିଜକୁ ଜଣେ କୃଷକ ମନେକର । ବର୍ଷାଋତୁପାଇଁ ତୁମେ କିପରି ପ୍ରସ୍ତୁତ ରହିବ ସେ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଏକ କ୍ଷୁଦ୍ର ଅନୁଚ୍ଛେଦ ଲେଖ ।
Answer:
ଅନୁଚ୍ଛେଦ : ମୁଁ ଜଣେ କୃଷକ । ବର୍ଷାଦିନ ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ ଜମିକୁ ହଳକରି ଅକ୍ଷୟ ତୃତୀୟା ଦିନ ଧାନ ବିହନ ବୁଣାବୁଣି କରିଦେବି । ବର୍ଷା ପାଣି ଜମିରୁ ବୋହି ନଯିବାପାଇଁ ମୁଁ ଜମି ଚାରିପଟେ ଥ‌ିବା ହିଡ଼କୁ ଭଲ ଭାବରେ ଦୃଢ଼ କରିଦେବି । ଅଧ୍ବକ ବର୍ଷା ହେଲେ କିଛିପାଣି ବହି ଯିବାପାଇଁ ଜମି ସୀମାରେ ଏକ ଛୋଟ ନାଳ ଖୋଳିରଖୁଥାଏ । ଧାନଗଛ ଉଠିବାପରେ ଜମିରୁ ବାଳୁଙ୍ଗା ଗଛକୁ ବାଛି ଅଲଗା କରିଦେବି । ଠିକ୍ ସମୟରେ ବିଲରେ ତଳି ରୋଇବା, ବିଲ ବାଛିବା, ହିଡ଼ ହାଣିବା, କୀଟନାଶକ ଔଷଧ ଆଦି ପକାଇବା କାମ କରିବି । ମୁଁ ଜମିର ଓ ଫସଲର ଉପଯୁକ୍ତ ଯନ୍ ନେଲେ ବର୍ଷ ଶେଷରେ ଭଲ ଫସଲ ଅମଳ କରିପାରିବି ।

Question 7.
ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ (ବାତ୍ୟା, ବନ୍ୟା, ଭୂ-ସ୍ଖଳନ ଓ ବନାଗ୍ନି) ଚିହ୍ନଟ କର । ଏଗୁଡ଼ିକର କାରଣ ଓ ପ୍ରଭାବ ସମ୍ପର୍କରେ ଛୋଟ ପ୍ରବନ୍ଧ ଲେଖ । ଏଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରଭାବ ହାସ କରିବାପାଇଁ ବ୍ୟକ୍ତି, ଗୋଷ୍ଠୀ ଓ ସରକାର କି କି ପଦକ୍ଷେପ ନେଇପାରିବେ ସେ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ପରାମର୍ଶ ଦିଅ ।
Answer:
ପୃଥ‌ିବୀ ବକ୍ଷରେ ପ୍ରକୃତିରେ ବାସ କରୁଥିବା ମାନବ ଓ ଅନ୍ୟ ପ୍ରାଣୀମାନେ ବିଭିନ୍ନ ସମୟରେ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟର ଶିକାର ହୋଇଥା’ନ୍ତି । ଏହି ବିପର୍ଯ୍ୟୟଗୁଡ଼ିକ ହେଲା, ବାତ୍ୟା, ବନ୍ୟା, ଭୂସ୍ଖଳନ, ଭୂମିକମ୍ପ ଏବଂ ବନାଗ୍ନି ।

ସମୁଦ୍ରରେ ଲଘୁଚାପ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇ କ୍ରମେ ବାତ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ । ଏହା ସାମୁଦ୍ରିକ ଝଡ଼ ଭାବରେ ଭୂଭାଗରେ ପ୍ରବେଶ କରି ତୀବ୍ର ବେଗରେ ପ୍ରବାହିତ ହେବା ଯୋଗୁଁ ବହୁ ଘରଦ୍ଵାରା ଉଡ଼ାଇନିଏ । ବଡ଼ବଡ଼ ବୃକ୍ଷ ଉପୁଡ଼ି ପଡ଼େ । ଏଥ‌ିରେ ଅନେକ ଧନଜୀବନ ନଷ୍ଟ ହୋଇଥାଏ । ସେହିପରି ବନ୍ୟା ବର୍ଷାଦିନେ ନଦୀମାନଙ୍କରେ ଆସିଥାଏ । ବନ୍ୟାରେ ଘରଦ୍ୱାରା, ମଣିଷ, ପଶୁ ପ୍ରଭୃତି ଜଳସ୍ରୋତରେ ଭାସିଯାଆନ୍ତି । ଚାଷ ଜମିରେ ପାଣି ମାଡ଼ିଯାଇ ଫସଲ ନଷ୍ଟ ହୁଏ । ଭୂସ୍ଖଳନ ପାହାଡ଼ିଆ ଅଞ୍ଚଳରେ ସାଧାରଣତଃ ହୋଇଥାଏ । ଭୂମିକମ୍ପ ମଧ୍ଯ ଭୂପୃଷ୍ଠର କମ୍ପନ ହେତୁ ସମୟ ସମୟରେ ହୋଇଥାଏ । ସେହିପରି ଗ୍ରୀଷ୍ମଋତୁରେ ଜଙ୍ଗଲରେ ନିଆଁଲାଗି ବନାଗ୍ନି ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ । ଏହିସବୁ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟରୁ ରକ୍ଷା ପାଇବାପାଇଁ ଏବଂ ଏହାର ପ୍ରଭାବକୁ ହ୍ରାସ କରିବାପାଇଁ ବ୍ୟକ୍ତି, ଗୋଷ୍ଠୀ ଏବଂ ସହରକର ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପମାନ ନେଇଥା’ନ୍ତି । ଲୋକମାନେ ସଚେତନ ରହିବା ସହିତ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟରୁ ନିଜକୁ ଏବଂ ନିଜ ପରିବାରକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବାପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଥା’ନ୍ତି । ସରକାର ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ଗୋଷ୍ଠୀ ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାନ୍ତି ଯଥା- ବାତ୍ୟା ସମୟରେ ବାତ୍ୟା’ ଆଶ୍ରୟ ସ୍ଥଳକୁ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ କରିବା, ବନ୍ୟା ସମୟରେ ସରକାରଙ୍କଦ୍ଵାରା ଆଶ୍ରୟସ୍ଥଳକୁ ସ୍ଥାନୀନ୍ତର କରିବା ଏବଂ ରିଲିଫ୍ ବଣ୍ଟନ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଥାଏ । ଏହିସବୁ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟରୁ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ତରଫରୁ ଅଗ୍ନିଶମବାହିନୀ, ସାମରିକ ବାହିନୀ ଏବଂ ଆକାଶ ବାହିନୀ ନିୟୋଜିତ ହୋଇଥା’ନ୍ତି । ସେହିପରି ବିଭିନ୍ନ ଗୋଷ୍ଠୀରେ ଲୋକମାନେ ଦଳବଦ୍ଧ ହୋଇ ବନ୍ୟା ବାତ୍ୟାର ମୁକାବିଲା କରିଥା’ନ୍ତି । ଯାହାଫଳରେ ଅନେକ ଧନଜୀବନର ସୁରକ୍ଷା ହୋଇଥାଏ ।

ଆସ ଚିନ୍ତା କରିବା (ପାଠ୍ୟପୁସ୍ତକସ୍ଥ ପ୍ରଶ୍ନୋତ୍ତର, ପୃଷ୍ଠା-୪୫) :

Question 1.
କେଉଁ କାରଣରୁ ଭାରତର ଜଳବାୟୁରେ ବିବିଧତା ଦେଖାଯାଏ ।
Answer:
(i) ଭାରତ ଏକ ବିବିଧତାପୂର୍ଣ୍ଣ ଦେଶ । ଏହା ମଧ୍ୟ ଜଳବାୟୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ । ଉତ୍ତରସ୍ଥ ହିମାଳୟ ପାର୍ବତ୍ୟାଞ୍ଚଳର ଉଚ୍ଚ ଭାଗରେ ଆଲ୍‌ପୀୟ ଜଳବାୟୁ ଅନୁଭୂତ ହୁଏ । ଶୀତଦିନେ ଅଧ୍ଵ ଥଣ୍ଡା ଓ ତୁଷାରପାତ ହୋଇଥାଏ । ଗ୍ରୀଷ୍ମ କାଳରେ ଶୀତଳ ଜଳବାୟୁ ଅନୁଭୂତ ହୁଏ । ଏଠାରେ ଲୋକମାନେ ସବୁଠାରୁ ମୋଟା ଶୀତବସ୍ତ୍ର ପରିଧାନ କରିଥାନ୍ତି ।

(ii) ହିମାଳୟର ନିମ୍ନଭାଗରେ ଅନେକ ପାହାଡ଼ିଆ ଅଞ୍ଚଳରେ ନାତିଶୀତୋଷ୍ଣ ଜଳବାୟୁ ଅନୁଭୂତ ହୁଏ । ଏଠାରେ ଶୀତଦିନେ ମଧ୍ୟମ ଧରଣର ଶୀତ ଓ ଗ୍ରୀଷ୍ମକାଳରେ ଅଧ‌ିକ ଗରମ ହୋଇ ନଥାଏ । ଏଥିପାଇଁ ଏଠାରେ ଶୈଳନିବାସମାନ ଦେଖାଯାଏ ।

(iii) ଉତ୍ତରସ୍ଥ ସମତଳ ଭୂମିରେ ଉପକ୍ରାନ୍ତୀୟ ଜଳବାୟୁ ଅନୁଭୂତ ହୁଏ । ଏଠାକାର ଗ୍ରୀଷ୍ମଋତୁ ଉତ୍ତପ୍ତ ଏବଂ ଶୀତଋତୁ ବେଶ୍ ଥଣ୍ଡା । ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଭାରତର ସର୍ବାଧ‌ିକ ଗହମ ଚାଷ ହୋଇଥାଏ ।

(iv) ପଶ୍ଚିମସ୍ଥ ଥର୍ ମରୁଭୂମିର ଜଳବାୟୁ ଅତି ଶୁଷ୍କ । ଏଠାରେ ଦିନବେଳା ଅଧ୍ଵ ଗରମ ଏବଂ ରାତିରେ ଅଧିକ ଶୀତ ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ଅତିକମ୍ ବୃଷ୍ଟିପାତ ହୋଇଥାଏ । ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଅସ୍ଵାସୀମାନେ ଜଳସଂଗ୍ରହ ଏବଂ ଜଳ ସଞ୍ଚୟ ପାଇଁ ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ବ୍ୟବସ୍ଥାମାନ କରିଛନ୍ତି ।

(v) ପଶ୍ଚିମ ଉପକୂଳ ଅଞ୍ଚଳରେ ମୌସୁମୀ ମାସରେ ପ୍ରଚୁର ବୃଷ୍ଟିପାତ ହୋଇଥାଏ । ଏଠାରେ ଆର୍ଦ୍ର କ୍ରାନ୍ତୀୟ ଜଳବାୟୁ ଅନୁଭୂତ ହୁଏ । ଯାହା ଧାନ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ମସଲା ଆଦିର ଚାଷ ପାଇଁ ବେଶ୍ ଉପଯୋଗୀ ହୋଇଥାଏ ।

(vi) କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଡେକାନ୍ ମାଳଭୂମିରେ ଅର୍ଥଶୁଷ୍କ ଜଳବାୟୁ ଅନୁଭୂତ ହୁଏ । ଏଠାକାର ଗ୍ରୀଷ୍ମଋତୁରେ ଗରମ, ଶୀତଋତୁରେ ହାଲ୍‌କା ଶୀତ ଏବଂ ବର୍ଷା ଋତୁରେ ମଧ୍ଯମ ଧାରଣର ବର୍ଷା ହୋଇଥାଏ । ପୂର୍ବ ଭାରତ ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ଉପଦ୍ୱୀପରେ କ୍ରାନ୍ତୀୟ ଜଳବାୟୁ ଅନୁଭୂତ ହୋଇଥାଏ । ଏଠାରେ ମୃଦୁ ଶୀତ ଋତୁ ଓ ମୌସୁମୀ ବାୟୁଦ୍ଵାରା ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଶୁଷ୍କ ଓ ଆର୍ଦ୍ର ଋତୁ ବାସନୀୟ ପରିଲକ୍ଷିତ ହୁଏ ।

Question 2.
ମୌସୁମୀ କ’ଣ ? ଏହା କିପରି ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ ?
Answer:
ମୌସୁମୀ ଶବ୍ଦ ସହିତ ଆମେମାନେ ବେଶ୍ ପରିଚିତ । ମୌସୁମୀ ବର୍ଷାରେ ନଦୀଗୁଡ଼ିକ ପୂରି ଉଠନ୍ତି, ମାଟି ଜଳରେ ଓଦା ହୁଏ । ବାଡ଼ିବଗିଚା ଓ କ୍ଷେତ ଶସ୍ୟଶ୍ୟାମଳା ହୋଇ ଉଠନ୍ତି । ବାସ୍ତବରେ ‘ମୌସୁମୀ’ ଶବ୍ଦଟି ଆରବ ଶବ୍ଦ ‘ମୌସୁମ୍’ରୁ ଆସିଛି, ଯାହାର ଅର୍ଥ ଋତୁ । ଆଷ୍ଟ୍ରଲିଆ, ଆଫ୍ରିକା, ଦକ୍ଷିଣ ଏସିଆ ସମେତ ଭାରତ ମହାସାଗର ଓ ଚତୁଃପାର୍ଶ୍ୱସ୍ଥ ବିସ୍ତୀର୍ଣ୍ଣ ଅଞ୍ଚଳରେ ପ୍ରବାହିତ ଋତୁକାଳୀନ ବାୟୁକୁ ଏହା ବୁଝାଇଥାଏ । ଏହା ପ୍ରଭାବରେ ଭାରତରେ ବର୍ଷା ହୋଇଥାଏ । ଏହାର ସୃଷ୍ଟି ପ୍ରକ୍ରିୟା ଜଟିଳ, ସ୍ଥଳଭାଗ ଜଳଭାଗ ତୁଳନାରେ ଶୀଘ୍ର ଉତ୍ତପ୍ତ ଓ ଶୀତଳ ହେବା ସରଳ ତଥ୍ୟ ଉପରେ ଏହା ପର୍ଯ୍ୟବସିତ । ସାଧାରଣତଃ ଗ୍ରୀଷ୍ମଋତୁରେ ଭାରତ ମହାସାଗର ଆଡୁ ଏହି ମୌସୁମୀ ବାୟୁ ପ୍ରବାହିତ ହୋଇଥାଏ । ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଋତୁରେ ସ୍ଥଳ ଭାଗ ଅଧ‌ିକ ଗରମ ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ‘ଏହା ଉପରେ ଏକ ତୀବ୍ର ଲଘୁଚାପ ଅଞ୍ଚଳ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ । ଠିକ୍ ଏହି ସମୟରେ ସମୁଦ୍ର ଶୀତଳ ଥାଏ । ତେଣୁ ସେଠାରେ ଗୁରୁଚାପ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ । ବାୟୁ ସର୍ବଦା ଗୁରୁଚାପ ଅଞ୍ଚଳରୁ ଲଘୁଚାପ ଅଞ୍ଚଳକୁ ପ୍ରବାହିତ ହୋଇଥାଏ । ଏହି କାରଣରୁ ସମୁଦ୍ରରୁ ବାୟୁ ସ୍ଥଳପଥ ଆଡ଼କୁ ପ୍ରବାହିତ ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ଏହି ବାୟୁରେ ଜଳୀୟବାଷ୍ପପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥାଏ । ଏହା ଉଷ୍ଣ ସ୍ଥଳଭାଗ ଉପରେ ଘନୀଭୂତ ହୁଏ ଏବଂ ପ୍ରଚୁର ବର୍ଷା କରାଇଥାଏ ।

ଶୀତଦିନେ ପରିସ୍ଥିତି ଓଲଟିଯାଏ । ସେତେବେଳେ ସ୍ଥଳଭାଗ, ଜଳଭାଗ ଅପେକ୍ଷା ଶୀଘ୍ର ଶୀତଳ ହୋଇଥାଏ । ଏହି ସମୟରେ ସ୍ଥଳଭାଗ ଉପରେ ଗୁରୁଚାପ ଓ ଜଳଭାଗରେ ଲଘୁଚାପ ସୃଷ୍ଟିହୁଏ । ଫଳରେ ବାୟୁ ସ୍ଥଳଭାଗରୁ ଜଳଭାଗ ଆଡ଼କୁ ପ୍ରବାହିତ ହୁଏ । ସ୍ଥଳଭାଗର ବାୟୁରେ ଜଳବାୟୁରେ ଜଳୀୟବାଷ୍ପ କମ୍ ଥିବାରୁ ଏସିଆର ଅଧିକାଂଶ ଅଞ୍ଚଳରେ ପାଗ ଶୁଖୁଲା ରହିଥାଏ ।

Class 7 Social Science Chapter 3 Question Answer Odia Medium ଭାରତର ଜଳବାୟୁ

Question 3.
ଅର୍ଥନୀତି, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ସମାଜ ଉପରେ ଜଳବାୟୁ କି ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥାଏ ।
Answer:
ଜଳବାୟୁର ପ୍ରଭାବ ଭାରତର ଅର୍ଥନୀତି, ସଂସ୍କୃତି ଓ ସମାଜ ଉପରେ ବହୁ ମାତ୍ରାରେ ପଡ଼ିଥାଏ ।
(i) ଅର୍ଥନୀତି– ଭାରତର କୃଷି ମୌସୁମୀ ବାୟୁ ପ୍ରବାହ ଜନିତ ବର୍ଷା ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିଥାଏ । ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ବର୍ଷା, କୃଷି ଏବଂ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ନିଯୁକ୍ତିକୁ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ । ମୌସୁମୀ ବର୍ଷା ନହେଲେ କୃଷି ବାଧାପ୍ରାପ୍ତ ହୁଏ, ଜଳାଭାବ ଦେଖା ଯାଇଥାଏ, ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟର ଦରଦାମ୍ ବଢ଼ିଯାଏ । ଏପରିକି ମରୁଡ଼ି ମଧ୍ୟ ହୋଇଥାଏ । ସୁତରାଂ ଜଳବାୟୁ ଦେଶର ଅର୍ଥନୀତି ଉପରେ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥାଏ ।

(ii) ସାଂସ୍କୃତିକ ପ୍ରଭାବ – ଭାରତର ଅନେକ ପର୍ବପର୍ବାଣି ଯଥା ବୈଶାଖୀ, ପୋଙ୍ଗଲ, ଓନମ୍ ଇତ୍ୟାଦି କୃଷି ଓ ଜଳବାୟୁ ସହିତ ଜଡ଼ିତ । ଏହି ପର୍ବଗୁଡ଼ିକର ପାଳନ ଆମ ଦେଶର ସାଂସ୍କୃତିକ ପରମ୍ପରା ଜଳବାୟୁ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଥ‌ିବା ଦର୍ଶାଇଥାଏ ।

(iii) ସାମାଜିକ ପ୍ରଭାବ – ଜଳବାୟୁ ଲୋକମାନଙ୍କର ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନ ଉପରେ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥାଏ । ସେମାନଙ୍କଋର ଖାଦ୍ୟ, ପୋଷାକ, ବାସଗୃହ ଏବଂ ଦୈନିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟ ଜଳବାୟୁଦ୍ଵାରା ନିୟନ୍ତ୍ରତ ହୋଇଥାଏ ।

(iv) ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ – ଶୀଦିନେ ଉଷ୍ଣବସ୍ତ୍ର ପରିଧାନ, ଗୃହକୁ ଉଷ୍ଣ ରଖୁବା ଓ ଉଷ୍ଣ ଖାଦ୍ୟ, ଜଳ ଲୋକମାନେ ଗ୍ରହଣ କରିଥାନ୍ତି । ସେହିପରି ଗ୍ରୀଷ୍ମଦିନେ ସୂତାବସ୍ତ୍ର ପରିଧାନ, ଗୃହକୁ ଥଣ୍ଡା ରଖୁବା ଏବଂ ଥଣ୍ଡା ପାନୀୟ ମଧ୍ୟ ଲୋକମାନେ ପିଇଥାନ୍ତି ।

Question 4.
ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ମୁକାବିଲାଜନିତ ପ୍ରସ୍ତୁତି ପାଇଁ ଜଳବାୟୁ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଜ୍ଞାନ କିପରି ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ ?
Answer:
(i) ଜଳବାୟୁକୁ ସଠିକ୍ ବୁଝିବାଦ୍ୱାରା ପାଗ କେତେବେଳେ ଖରାପ ହୋଇଯିବ ସେ ବିଷୟରେ ଆମକୁ ଜଣାପଡ଼େ । ଫଳରେ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟଜନିତ କ୍ଷୟକ୍ଷତି ବହୁ ପରିମାଣରେ ରୋକି ହେବ । ଉଦାହରଣ ସ୍ଵରୂପ, ମୌସୁମୀ ଆସୁଛି ବୋଲି ଜାଣିବାଦ୍ଵାରା ଆମେ ନଦୀବନ୍ଧଗୁଡ଼ିକୁ ମରାମତି କରି ବନ୍ୟା ଜନିତ କ୍ଷୟକ୍ଷତି ହ୍ରାସ କରିପାରିବା ।

(ii) ‘ବାତ୍ୟାର ପୂର୍ବ ସୂଚନା ପାଇବାଦ୍ଵାରା ମନୁଷ୍ୟ ଗୃହପାଳିତ ପଶୁଙ୍କୁ ନିରାପଦ ସ୍ଥାନକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରିପାରିବା । ଏହାଦ୍ଵାରା ଧନଜୀବନ ହାନି ବହୁମାତ୍ରାରେ ହ୍ରାସ ପାଇବ ।

(iii) ମରୁଡ଼ିର ସମ୍ଭାବନା ଥିଲେ ଜଳସଂରକ୍ଷଣ ତଥା ଉତ୍ତମ ପରିଚାଳନା ମାଧ୍ୟମରେ ଶସ୍ୟହାନି ରୋକିପାରିବା ।

(iv) ସୁତରାଂ, ଜଳବାୟୁ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଜ୍ଞାନ ଆମକୁ ତଥା ଆମ ଘର ଓ ଶସ୍ୟକୁ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟରୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖୁବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ ।

Question 5.
ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କ’ଣ ? ଏହାର କି କି ପରିଣାମ ରହିଛି ?
Answer:
ଜଳବାୟୁରେ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କୁହାଯାଏ । ଏହା ବ୍ୟାପକ ବା ଆଞ୍ଚଳିକ ଭିଭିରେ ହୋଇପାରେ । ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ତାପମାତ୍ରା, ବର୍ଷଣ ଏବଂ ପାଗଜନିତ ଘଟଣାବଳୀରେ ପରିବର୍ଭନ କାରଣରୁ ହୋଇଥାଏ । ନିୟୁତ ନିୟୁତ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରାକୃତିକ ପ୍ରକ୍ରିୟା ହିଁ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନର ବାରଣ ଥିଲା । ଉନବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀ ପରଠାରୁ ମୁଖ୍ୟତଃ ମାନବୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରୁଛି । ବିଶେଷତଃ ଜୀବାଶ୍ମ ଇନ୍ଧନର ଦହନ, ବନ୍ୟ କ୍ଷୟ, ପରିବେଶ ପାଇଁ କ୍ଷତିକାରକ ଶିଳ୍ପୀକରଣ, ଅଧୂକ ଉତ୍ପାଦନ ଓ ବିଭିନ୍ନ ସାମଗ୍ରୀର ଅତ୍ୟଧିକ ତଥା ଅପବ୍ୟବହାର, ପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପଭୋଗ ଆଦି ଏଥ‌ିପାଇଁ ଦାୟୀ ।

ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନର ପରିଣାମ ଅନେକ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥାଏ । ଏହାଦ୍ଵାରା ପୃଥ‌ିବୀ ବକ୍ଷରେ ତାପମାତ୍ରା ବୃଦ୍ଧିପାଏ, ବରଫାବୃତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ତାପଦ୍ଵାରା ତରଳି ସମୁଦ୍ର ପତ୍ତନ ବୃଦ୍ଧିପାଏ । ବନ୍ୟା, ବାତ୍ୟା, ମରୁଡ଼ି ମଧ୍ଯ ଦେଖାଦିଏ । କୃଷି ଓ ଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଜଟିଳ ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ । ପରିବେଶ ପ୍ରତି ମଧ୍ୟ ଅନେକ ଆହ୍ବାନ ଦେଖାଦିଏ । ସର୍ବଶେଷରେ ଅର୍ଥନୀତି ଓ ମାନବ ସ୍ଵାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକ ସମସ୍ୟା ଦେଖାଦିଏ ।

ଆସ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା :

Question 1.
ତୁମ ପ୍ରିୟ ଋତୁଟି କ’ଣ ? ଏହାର କାରଣ ବୁଝାଇ ଏକ ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ରଚନା ଲେଖ ।
Answer:
ମୁଁ ଶୀତ ଋତୁକୁ ଅଧିକ ଉପଭୋଗ କରେ । ଶୀତୁଆ ସକାଳର ଗରମ ଚା’କପ୍ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆନନ୍ଦଦାୟକ ହୋଇଥାଏ । ଏହି ଋତୁରେ ବଗିଚାରେ ଫୁଟିଥୁବା ନାନାଦି କିସମର ଫୁଲ ଯଥା- ଗେଣ୍ଡୁ, ଡାଲିଆ, ଜିନିଆ, ଗୋଲାପ, ସୂର୍ଯ୍ୟମୂଖୀ ଆଦି ମନକୁ ମୋହିଦିଏ । ଏହି ସମୟରେ ବହୁତ ପ୍ରକାର ପନିପରିବା ଯଥା କୋବି, ବିନ୍, ବିଲାତିବାଇଗଣ, ବାଇଗଣ, ମଟର ଛୁଇଁ, ଗାଜର ଆଦି ସୁଲଭ ଦରରେ ମିଳିଥାଏ । ଶୀତ ଲାଗୁଥୁବାରୁ ଗରମ ପୋଷାକର ଆବଶ୍ୟକତା ପଡ଼ିଥାଏ । ପ୍ଲେଟର, କୋଟ, ମଫଲର, ସାଲ୍ ଆଦିରେ ଶରୀରକୁ ଆବୃତ୍ତ କରି ରଖୁବାକୁ ପଡ଼େ । ଏହି ସମୟରେ ଖରାର ପ୍ରକୋପ କମ୍ ଥ‌ିବାରୁ ବାହାରେ ବଣଭୋଜି କରିବାକୁ ଭଲ ଲାଗେ । ଏହି ଋତୁକୁ ସାଧାରଣତଃ ବଣଭୋଜି ଋତୁ କହିଲେ ଭୁଲ୍ ହେବନାହିଁ ।

Question 2.
ତୁମ ଶ୍ରେଣୀର ତିନି ଚାରିଜଣ ପିଲାମିଶି ଗୋଟିଏ ଗୋଟିଏ ଦଳ ଗଠନ କର । ଋତୁ ବିଷୟରେ ତୁମ ଅଞ୍ଚଳରେ ସଙ୍ଗଠିତ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଘଟଣାବଳୀଗୁଡ଼ିକ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଆଲୋଚନା କର । ସେହି ଘଟଣା ସମ୍ବନ୍ଧିତ ସଙ୍ଗୀତ, ଭୋଜିଭାତରେ ହେଉଥିବା ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ଖାଦ୍ୟ, ତଥା ଚଳଣି ଆଦି ବିଷୟରେ ତଥ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ କର । ଏହି ତଥ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଲିପିବଦ୍ଧ କର ଏବଂ ତୁମର ଉପଲବ୍ଧିକୁ ଶ୍ରେଣୀଗୃହରେ ଆଲୋଚନା କର ।
Answer:
ମୁଁ ଏବଂ ମୋର ଶ୍ରେଣୀର ତିନିଜଣ ପିଲା ମିଶି ବିଭିନ୍ନ ଋତୁରେ ହେଉଥ‌ିବା ପର୍ବପର୍ବାଣି, ସଙ୍ଗୀତ, ଇତ୍ୟାଦି ସମ୍ପର୍କରେ ଏକ ଆଲୋଚନା କଲୁ । ପ୍ରଥମେ ଆମେ ଜାନୁୟାରୀ ମାସରେ ହେଉଥ‌ିବା ମକର ସଂକ୍ରାନ୍ତି ପର୍ବ ବିଷୟରେ କଥା ହେଲୁ । ଏହି ପର୍ବ ସୂର୍ଯ୍ୟଦେବତାଙ୍କୁ ଅର୍ପଣ କରାଯାଇଥାଏ ଏବଂ ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ପବିତ୍ର ପର୍ବ । ଲୋକମାନେ ଏହି ପର୍ବରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ଲଡୁ, ମିଠା, ମୁଆଁ ଇତ୍ୟାଦି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥାନ୍ତି । ନଦୀରେ ଗାଧେଇଥା’ନ୍ତି । ଗୁଡ଼ି ଉଡ଼ାଇଥା’ନ୍ତି । ଏହି ପର୍ବକୁ ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ଭିନ୍ନ ନାମରେ ପାଳନ କରାଯାଇଥାଏ, ଯଥା- ତାମିଲନାଡୁରେ ପୋଙ୍ଗଲ, ପଞ୍ଜାବରେ ଲୋରୀ ଇତ୍ୟାଦି ।

ବସନ୍ତ ଋତୁର ଆଗମନରେ ବସନ୍ତ ପଞ୍ଚମୀ ପର୍ବ ପାଳିତ ହୋଇଥାଏ । ଏହି ପର୍ବରେ ମା’ ସରସ୍ଵତୀଙ୍କୁ ପୂଜା କରାଯାଇଥାଏ । ଘରେ ଘରେ ହଳଦିଆ ଖାଦ୍ୟ ଇତ୍ୟାଦି ରନ୍ଧନ କରାଯାଇଥାଏ ଏବଂ ଲୋକମାନେ ମଧ୍ଯ ହଳଦିଆ ବସ୍ତ୍ର ପରିଧାନ କରିଥାନ୍ତି । ମାର୍ଚ୍ଚ ମାସରେ ଦୋଳ ଏବଂ ହୋଲି ପର୍ବ ପାଳିତ ହୋଇଥାଏ । ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଋତୁରେ ରଜ ଓ ବୈଶାଖୀ ମେଳା ପାଳିତ ହୋଇଥାଏ । ପବିତ୍ର ଅକ୍ଷୟ ତୃତୀୟାରେ କୃଷକ ଜମିକୁ ହଳକରି ବିହନ ବୁଣିଥାଏ । ସେହିପରି ଅକ୍ଟୋବର ମାସରେ ପାଳିତ ହେଉଥ‌ିବା ଦଶହରା ପର୍ବ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କଲୁ । ଏହି ପର୍ବରେ ମା’ ଦୁର୍ଗାଙ୍କୁ ଆରାଧନା କରାଯାଇଥାଏ ।

ଶେଷରେ ଆମେ ଓନମ୍ ପର୍ବ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କଲୁ । ଏହା କେରଳରେ ପାଳିତ ହୋଇଥାଏ । ଭଲ ଶସ୍ୟ ଅମଳ ହୋଇଥିବାରୁ ଏହି ପର୍ବ ସେହି ଉପଲକ୍ଷେ ପାଳନ କରାଯାଏ । ଲୋକମାନେ ଘରକୁ ଅତି ସୁନ୍ଦର ଭାବରେ ଫୁଲରେ ସଜାଇଥା’ନ୍ତି । ଦୋଳିର ଆୟୋଜେନ ହୋଇଥାଏ । ସାଂସ୍କୃତିକ ପର୍ବ ଭାବେ ଏଥରେ ନୌକା ପ୍ରତିଯୋଗିତା କରାଯାଇଥାଏ ।

Question 3.
ଶୀତ ଋତୁ ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ ତୁମ ଅଞ୍ଚଳର କେଉଁ ବୃକ୍ଷଗୁଡ଼ିକ ସେମାନଙ୍କର ରୂପ ରଙ୍ଗ ବଦଳାଇଥା’ନ୍ତି ? ଏହି ସମୟରେ କିଛି ବୃକ୍ଷ, ପତ୍ରଝଡ଼ା ଦେଇଥା’ନ୍ତି କି ? ଏପରି କାହିଁକି ହୁଏ ବୋଲି ଭାବୁଛ ? ସେହି ଗଛଗୁଡ଼ିକୁ ଚିହ୍ନଟ କର ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକର ସ୍ଥାନୀୟ ନାମ ଲେଖ ।
Answer:
ଶୀତଋତୁ ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ କେତେକ ବୃକ୍ଷ ସେମାନଙ୍କର ରୂପରଙ୍ଗ ବଦଳାଇଥା’ନ୍ତି । ଶରତ ଏବଂ ହେମନ୍ତ ଋତୁରେ କିଛି ସ୍ଥାନରେ ବୃକ୍ଷଗୁଡ଼ିକ ପତ୍ରଝଡ଼ା ଦେଇଥାନ୍ତି । ଏହି ବୃକ୍ଷଗୁଡ଼ିକ ହେଲା ମନ୍ଦାର, ଟଗର, ଚମ୍ପା, ପିପ୍ପଳ ଇତ୍ୟାଦି । ତାପମାତ୍ରା କମିବାରୁ ଏହି ଗଛଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଏପରି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଥାଏ ।

Question 4.
ଉଦ୍‌ଗାମଣ୍ଡଳମ୍ (ଉଟି) ଓ କୋଇମ୍ବାଟୁର ସ୍ଥାନ ଦୁଇଟି ପ୍ରାୟ ସମାନ ଉଚ୍ଚତାରେ ଅବସ୍ଥିତ । ତେବେ ଭଟିଠାରେ ଗ୍ରୀଷ୍ମକାଳରେ ତାପମାତ୍ରାର ବ୍ୟବଧାନ ୧୦°-୨୫° ସେଲ୍‌ସିୟସ୍ ହୋଇଥିବାବେଳେ କୋଇମ୍ବାଟୁରରେ ଏହା ୨୫° – ୩୮° ସେଲ୍‌ସିୟସ୍ । ଏହି ସ୍ଥାନ ଦୁଇଟି ମଧ୍ଯରେ ଏତେ ପରିମାଣରେ ତାପମାତ୍ରାରେ ପାର୍ଥକ୍ୟ ହୋଇଥାଏ କାହିଁକି ? ଏ ବିଷୟରେ ତୁମେ କ’ଣ ଚିନ୍ତା କରୁଛ ?
Answer:
ଯଦିଓ ଉଟି ଏବଂ କୋଏମ୍ବାଟୁର ପ୍ରାୟ ଏକ ଅକ୍ଷାଂଶରେ ଅବସ୍ଥିତ ତଥାପି ସେମାନଙ୍କର ତାପମାତ୍ରାରେ ପାର୍ଥକ୍ୟ ଆସିଥାଏ । ଉଟିର ତାପମାତ୍ରା ୧୦°ରୁ ୨୫° ସେଲ୍‌ସିୟସ୍ ହୋଇଥିବାବେଳେ କୋଏମ୍ବାଟୁର୍‌ର ତାପମାତ୍ରା ୨୫° ରୁ ୩୮° ସେଲ୍‌ସିୟସ୍ ହୋଇଥାଏ । ଏହି ଦୁଇଟି ସ୍ଥାନ ମଧ୍ୟରେ ତାପମାତ୍ରାର ପାର୍ଥକ୍ୟ ସ୍ଥାନ ଦୁଇଟିର ସମୁଦ୍ର ପତ୍ତନରୁ ଉଚ୍ଚତା ଭିତ୍ତିରେ ହୋଇଥାଏ । ଉଟି ସମୁଦ୍ର ପତ୍ତନରୁ ଅଧ‌ିକ ଉଚ୍ଚରେ ଥିବାରୁ ତା’ର ତାପମାତ୍ରା କମ୍ ଥାଏ ଏବଂ କୋଏମ୍ବାଟୁର ସମୁଦ୍ର ପତ୍ତନରୁ କମ୍ ଉଚ୍ଚରେ ଥିବାରୁ ତା’ର ତାପମାତ୍ରା ଉଟି ତୁଳନାରେ ଅଧିକ ଥାଏ ।

Question 5.
ମୌସୁମୀ ବର୍ଷାର ପୂର୍ବାନୁମାନ କରିବାର କ୍ଷମତା ଭାରତରେ ଜୀବନଯାତ୍ରାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିଗ ହୋଇଥିବାରୁ ଆମର ପୂର୍ବପୁରୁଷମାନେ ଚତୁଃପାର୍ଶ୍ଵର ପ୍ରକୃତିକୁ ଯନ୍ତ୍ର ସହକାରେ ନିରୀକ୍ଷଣ କରୁଥିଲେ । ସେମାନେ ନିଜସ୍ଵ ଅଭିଜ୍ଞତା ଆଧାରରେ ସ୍ଥାନୀୟ ପାରମ୍ପରିକ ଜ୍ଞାନ ବିକଶିତ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ପାରମ୍ପରିକ ଜ୍ଞାନ ଆମର ଐତିହ୍ୟ, ଏହାକୁ ସବୁ ପ୍ରକାରେ ସଂରକ୍ଷିତ ରଖୁବା ଆବଶ୍ୟକ । ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, କୋଙ୍କଣ ଉପକୂଳର ଧୀବରମାନେ ମାଛମାନଙ୍କ ବ୍ୟବହାରରୁ ମୌସୁମୀ ବାୟୁର ଆଗମନ ବିଷୟରେ ଜାଣିଥା’ନ୍ତି । ସାଧାରଣତଃ ମୌସୁମୀ ପ୍ରବାହ ପୂର୍ବରୁ ଗଭୀର ଜଳରେ ଥ‌ିବା ମାଛମାନେ ଜଳପୃଷ୍ଠକୁ ଚାଲି ଆସିଥା’ନ୍ତି । ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତରେ ସୁନାରୀ ଗଛ (କାଶିଆ ଫିସ୍ତୁଲା)ରେ ଫୁଲ ଧରିଲେ ପଚାଶ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ମୌସୁମୀ ଆସିବ ବୋଲି କୁହାଯାଏ । କେତେକ ସଂପ୍ରଦାୟ ବିଶ୍ଵାସ କରନ୍ତି ଯେ କାଉମାନେ ଗଛର ଉପର ଅଂଶରେ ବସା ବାନ୍ଧିଲେ ସ୍ୱଳ୍ପ ବୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ । ପ୍ରକାରାନ୍ତରେ ବସାଗୁଡ଼ିକ ଅଳ୍ପ ଉଚ୍ଚରେ ଥିଲେ ପ୍ରବଳ ବର୍ଷା ହେବାର ସୂଚନା ଦେଇଥାଏ । ତୁମ ଅଞ୍ଚଳରେ ବର୍ଷା, କୁହୁଡ଼ି, ତୁଷାରପାତ ଓ କୁଆପଥର ବୃଷ୍ଟି ଭଳି ଘଟଣା ସବୁର ପୂର୍ବାନୁମାନ ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ସ୍ଥାନୀୟ ଜ୍ଞାନର ଏକ ତାଲିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କର ।
Answer:
ଆମର ପୂର୍ବପୁରୁଷମାନେ ଥିଲେ ପ୍ରକୃତିର ନୀରବ ସାଧକ । ଆଜିକାଲି ଭଳି ବୈଜ୍ଞାନିକ ଜ୍ଞାନ ସେମାନଙ୍କର ନଥିଲା । ତେଣୁ ସେମାନେ ପ୍ରକୃତିରେ ବାସ କରୁଥିବା ପ୍ରାଣୀ, ବୃକ୍ଷ, ପଶୁ, ପକ୍ଷୀ ଇତ୍ୟାଦିଙ୍କର ଚାଲିଚଳଣିକୁ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରି ବର୍ଷା, କୁହୁଡ଼ି, ତୁଷାରପାତ ଓ କୁଆପଥର ବୃଷ୍ଟି ଭଳି ଘଟଣାର ପୂର୍ବାନୁମାନ କରୁଥିଲେ । ପାରାମାନେ ଧୁଳିରେ ଝାଡ଼ିହେବା, କିମ୍ବା ଘରଚଟିଆ ଜୋର୍‌ରେ ବୋବାଇବା ଘଟଣା ବର୍ଷା ଆଗମନର ସଙ୍କେତ ଦେଇଥାଏ । ସେହିପରି ପିମ୍ପୁଡ଼ିମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଗୃହରେ ଖାଦ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ କରି ରହିଯିବା ଘଟଣା ମଧ୍ୟ ବର୍ଷା ହେବାର ସୂଚନା ଦେଇଥାଏ ।

ଶୀତଦିନେ ସକାଳୁ କାକର ପଡ଼ିବା, ଭଲ ପାଗର ସୂଚନା ଦେଇଥାଏ । ବସନ୍ତ ଋତୁରେ ହଠାତ୍ କୋହଲା ପାଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବା ଏବଂ କଳା ବାଦଲ ଦେଖାଦେବା ସଙ୍କେତ କୁଆପଥର ବୃଷ୍ଟି ହେବାର ସୂଚନା ଦେଇଥାଏ । ସୁତରାଂ ଏହିପରି ଭାବରେ ପୂର୍ବରୁ ପାଣିପାଗର ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଅନୁମାନ କରାଯାଉଥିଲା ।

Question 6.
ତୁମେ ତୁମ ଜେଜେବାପା ଜେଜେମା ଅଥବା ପଡ଼ୋଶୀରେ ରହୁଥ‌ିବା ବୟସ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ସହ ଯୋଗାଯୋଗ କର । ସେମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ପିଲାଦିନ ଏବଂ ଯୁବକାବସ୍ଥାରେ, ବିଶେଷକରି କୃଷି ଓ ବର୍ଷା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ମନେରଖୁଥ‌ିବା ବିଭିନ୍ନ ପାରମ୍ପରିକ ପର୍ବ ଓ ନୃତ୍ୟ ବିଷୟରେ ପଚାରି ବୁଝ । ସେମାନେ କେଉଁସବୁ ରୀତିନୀତିରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଥିଲେ ? ତୁମେ ସାଙ୍ଗସହ ମିଶି ଏକ ପାରମ୍ପରିକ ସାଂସ୍କୃତିକ ଉତ୍ସବର ଆୟୋଜନ କର । ବୟସ୍କମାନେ କହିଥିବା କିଛି ନାଚ, ଗୀତ ଓ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆଦି ପ୍ରଦର୍ଶନ କର । ଏହା ଏକ ନୃତ୍ୟ, ଫସଲ ଅମର ପର୍ବ କିମ୍ବା ବର୍ଷାପାଇଁ ଇନ୍ଦ୍ରଦେବତାଙ୍କୁ ପୂଜା କରିବା ଭଳି ଛୋଟିଆ ଗଳ୍ପ ହୋଇପାରେ । ଏସବୁ ପରମ୍ପରାକୁ ତୁମ ଶ୍ରେଣୀ ସାଥୀମାନଙ୍କୁ ଜୀବନ୍ତ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟାକର ।
Answer:
ବିଦ୍ୟାଳୟରୁ ଫେରି ମୁଁ ମୋର ଜେଜେବାପା ଓ ଜେଜେମା ପଡ଼ୋଶୀରେ ରହୁଥ‌ିବା ବୟସ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ସହ ପାରମ୍ପରିକ ପର୍ବପର୍ବାଣି ଏବଂ ନୃତ୍ୟ ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋଚନା କଲି ଯାହା ବୃଷ ଓ ବର୍ଷା ସହ ଜଡ଼ିତ । ସେମାନେ ମୋ କଥା ଶୁଣି ସେମାନଙ୍କ ଅଭିଜ୍ଞତାରୁ କିଛି ଉଦ୍ଧାର କରି କହିଲେ, କୃଷିର ଆରମ୍ଭ ଓ ବର୍ଷାପାଇଁ ବୈଶାଖ ମାସରେ ସେମାନେ ଅକ୍ଷୟ ତୃତୀୟା ପର୍ବ ପାଳନ କରିଥାନ୍ତି । ଅକ୍ଷୟ ତୃତୀୟା ଦିନ ଚଷାପୁଅ ଗାଧେଇ ସାରି ନୂତନ ବସ୍ତ୍ର ପିନ୍ଧି ପୂର୍ବରୁ ହଳ କରାଯାଇଥିବା ଜମିକୁ ଧାନ ବିହନ ଧରି ଯାଏ । ତାଙ୍କ ସାଙ୍ଗରେ ତାଙ୍କ ପତ୍ନୀ ଓ ପରିବାରର ଅନ୍ୟ ସଦସ୍ୟମାନେ ଜମିକୁ ଯାଇ ଜମି ଉପରେ ଏକ ପୂଜା କରିଥା’ନ୍ତି । ପୂଜା ପରେ ବିହନ ବୁଣାଯାଇଥାଏ । ସେହିଦିନଠାରୁ ଜମିଗୁଡ଼ିକରେ ବିହନ ବୁଣା କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୁଏ । ଏହି ଉତ୍ସବରେ ପିଠାପଣା ଇତ୍ୟାଦି କରି ଖୁଯାଏ । କେତେକ ସ୍ଥାନରେ ମଧ୍ୟ ନୃତ୍ୟ, ସଙ୍ଗୀତ ଏବଂ ଦାଣ୍ଡିଆ ନୃତ୍ୟ କରାଯାଇଥାଏ । ଆମ ରାଜ୍ୟ ଓଡ଼ିଶାରେ ନବାନ୍ନ ପର୍ବ ପାଳିତ ହୋଇଥାଏ ।

Class 7 Social Science Chapter 3 Question Answer Odia Medium ଭାରତର ଜଳବାୟୁ

Question 7.
ତୁମେ ବନ୍ୟା ଦେଖୁଛ କି ? ନା ଖାଲି ପଢ଼ିଛ ? ଭାରତର ଭୌତିକ ମାନଚିତ୍ରକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟକର । ତୁମେମାନେ ଦୁଇ ଜଣିଆ ଦଳ ଗଠନ କରି ଉପରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ବାରମ୍ବାର ବନ୍ୟା ହେବାର କାରଣ ଖୋଜି ବହାର କର ।
Answer:
ହଁ, ମୁଁ ବନ୍ୟା ବିଷୟରେ ପଢ଼ିଛି ଏବଂ ବନ୍ୟା ଦେଖୁଛି । ଏହାର ଅନେକ କାରଣ ଥାଇପାରେ, ଯଥା— ପ୍ରବଳ ବର୍ଷା ଏବଂ ନଦୀ ବନ୍ଧର ଅବ୍ୟବସ୍ଥା, ସମ୍ବଳର ଅପବ୍ୟବହାର ଇତ୍ୟାଦି । ଏତଦ୍‌ବ୍ୟତୀତ ନଦୀ, ସମୁଦ୍ରର ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକରେ ସବୁବେଳେ ବନ୍ୟାଜଳ ପ୍ରବାହିତ ହୋଇଥାଏ । ଏହା ଧନଜୀବନର ଅନେକ କ୍ଷୟକ୍ଷତି ଘଟାଇଥାଏ । ଏହା ମଧ୍ୟ କିଛି ମାନବକୃତ କାରଣରୁ ହୋଇଥାଏ । ସେଗୁଡ଼ିକ ହେଲା, ସହରୀକରଣ, ଜଙ୍ଗଲ କାଟିଦେବା, ଜଳବାହୀ ନାଳ ଉପରେ ଅବ୍ୟବସ୍ଥିତ ନିର୍ମାଣ ଯୋଗୁଁ ଜଳ ନିଷ୍କାସନ ହୋଇ ପାରିବା ଇତ୍ୟାଦି । ଅଧିକାଂଶ ଭୂମି ଉପରେ କଂକ୍ରିଟ୍ ବା ପିଚୁର ସଡ଼କ ହୋଇଥିବାରୁ ତାହା ଜଳ ଶୋଷଣ କରିପାରେ ନାହିଁ । ହିମାଳୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ହିମବାହ ହ୍ରଦଗୁଡ଼ିକ ତରଳିବା ଯୋଗୁଁ ମଧ୍ଯ ନିମ୍ନ ଅଞ୍ଚଳକୁ ପ୍ରଚୁର ଜଳ ପ୍ରବାହିତ ହୋଇଥାଏ, ଯାହାକି ବନ୍ୟା ସୃଷ୍ଟିର କାରଣ ହୋଇଥାଏ, ସୁତରାଂ ଭାରତର ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳରେ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ କାରଣରୁ ବନ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ ।

Question 8.
ଚିତ୍ର ୩.୧୫କୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ କର ଓ ବୃକ୍ଷଲତା, ଜୀବଜନ୍ତୁ, ମନୁଷ୍ୟ ଓ ସେମାନଙ୍କ ଆର୍ଥନୀତିକ ଜୀବନ ଉପରେ ଏଗୁଡ଼ିକର କି ପ୍ରଭାବ ବର୍ଣ୍ଣନା କର ।
Answer:
ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟଗୁଡ଼ିକ ବ୍ୟାପକ କ୍ଷୟକ୍ଷତି ଘଟାଇଥାଏ । ଅନେକ ଲୋକ ପ୍ରାଣ ହରାଇଥା’ନ୍ତି । ଘର ଭାଙ୍ଗିଯାଇଥାଏ, ବଡ଼ ବଡ଼ ଗଛ ଉପୁଡ଼ି ପଡ଼ିଥାଏ, ଫସଲ ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଇଥାଏ । ଅନେକ ପଶୁପକ୍ଷୀ ମରିଯାଇଥା’ନ୍ତି । କଳକାରଖାନା ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କର ଭିତ୍ତିଭୂମି ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଇଥିବାରୁ ଅକାମୀ ହୋଇଯାଇଥାଏ । ଅନେକ ଆର୍ଥିକ ଦୁର୍ଗତିର ଶିକାର ହୋଇଥାନ୍ତି ଫଳରେ ସ୍ଥାନୀୟ ଏବଂ ଜାତୀୟ ଅର୍ଥନୀତି ଭୁଶୁଡ଼ିପଡ଼ିଥାଏ ।

Question 9.
ଶ୍ରେଣୀରେ ଚାରି ବା ପାଞ୍ଚଜଣିଆ ଦଳ ଗଠନ କର । ଚିତ୍ରରେ ପ୍ରଦତ୍ତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟର ପ୍ରାକୃତିକ ତଥା ମାନବୀୟ କାରଣ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଚିନ୍ତା କର । ତୁମର ନିଷ୍କର୍ଷଗୁଡ଼ିକୁ ତୁଳନା କର ।
Answer:
ଚିତ୍ରରେ ଦର୍ଶାଯାଇଥିବା ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟଗୁଡ଼ିକ ହେଲା- ବାତ୍ୟା, ଭୂସ୍ଖଳନ, ବନାଗ୍ନି ଏବଂ ବନ୍ୟା । ବାତ୍ୟା :

ବାତ୍ୟା ବା ଝଡ଼ ସମୟରେ ଭୀଷଣ ବେଗରେ ପବନ ବହିବା ସମୟରେ ବର୍ଷା ହୋଇଥାଏ । ଏହା ଧନଜୀବନ ସହିତ ଫସଲ, ଘରଦ୍ଵାର ଇତ୍ୟାଦିର ବ୍ୟାପକ କ୍ଷୟକ୍ଷତି କରିଥାଏ । ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ବନ୍ୟା ଏବଂ ମୃରିକା କ୍ଷୟକୁ ସାମ୍‌ନା କରିଥାନ୍ତି । ବାତ୍ୟାଦ୍ଵାରା ଗମନାଗମନ, ଯୋଗାଯୋଗ, ବିଦ୍ୟୁତ୍ ପ୍ରବାହ ଇତ୍ୟାଦି ମଧ୍ଯ ବାଧାପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଥାଏ । ଏହାଦ୍ଵାରା ମାନବର ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନ ମଧ୍ୟ ଅସ୍ଵାଭିକ ହୋଇଥାଏ । ମୋଟାମୋଟି କହିବାକୁ ଏସବୁ ସହିତ ଆର୍ଥିକ ଦୁର୍ଗତି ମଧ୍ଯ ଦେଖାଦିଏ ।

ଭୂସ୍ଖଳନ – ବିଭିନ୍ନ ମାନବୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଯୋଗୁଁ ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳରେ ଭୂସ୍ଖଳନ ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ବୃଦ୍ଧିପାଇଛି । ମୁଖ୍ୟତଃ ଜଙ୍ଗଲ କ୍ଷୟ, ଅଣଅନୁମୋଦିତ ରାସ୍ତାଘାଟ ନିର୍ମାଣ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ଜଳପ୍ରବାହକୁ ପ୍ରତିରୋଧକାରୀ ଅତ୍ୟଧିକ ଗୃହନିର୍ମାଣ ଗୃହନିର୍ମାଣ ଯୋଗୁଁ ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତି ଉପୁଜିଥାଏ ।

ବନାଗ୍ନି – ଶୁଷ୍କ ଜଳବାୟୁ ଜନିତ ପରିସ୍ଥିତି, ମରୁଡ଼ି, ବେଗଶାଳୀ ପବନ ଏହି ବନାଗ୍ନି ବ୍ୟାପିବାରେ ଇନ୍ଧନ ଯୋଗାଇଥାଏ । ମଣିଷର ଅସାବଧାନତା ଏହାର ଅନ୍ୟ ଏକ ପ୍ରମୁଖ କାରଣ । ବିସ୍ତୀର୍ଣ୍ଣ ଅଞ୍ଚଳରେ ଜଙ୍ଗଲ କ୍ଷୟସହ ବନାଗ୍ନି ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀଙ୍କୁ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇଥାଏ । ପରିବେଶର ଅବକ୍ଷୟ ଅଟେ । ବାୟୁର ଗୁଣବତ୍ତା ନଷ୍ଟ ହୁଏ ଓ ସ୍ଥାନୀୟ ଅସ୍ଵାସୀମାନେ ବିସ୍ଥାପିତ ହୋଇଥା’ନ୍ତି । ଫଳତଃ ଏହା ଯୋଗୁଁ ଉଭୟ ପାରିବେଶିକ ଓ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିଥାଏ ।

ବନ୍ୟା- ପ୍ରବଳ ବୃଷ୍ଟିପାତ ହେଲେ ବନ୍ୟା ହୋଇଥାଏ । କେତେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହରର ଚାପଗ୍ରସ୍ତ ଜଳ ନିଷ୍କାସନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏଥପାଇଁ ଦାୟୀ । ଅନ୍ୟ କେତେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଜଳବାହୀ ନାଳ ଉପରେ ଅବ୍ୟବସ୍ଥିତ ନିର୍ମାଣ ଜନିତ ବାଧା ଯୋଗୁଁ ପାଣି ଜମି ବନ୍ୟା ପରିସ୍ଥିତି ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଅଧିକାଂଶ ଭୂମି କଂକ୍ରିଟ୍ ବା ପିଚୁରେ ତିଆରି ହୋଇଥିବାରୁ ତାହା ଜଳ ଶୋଷିପାରେ ନାହିଁ ।

ଏହିସବୁ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଭୀଷଣ ବିପଦ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ । ଜୀବନ ପ୍ରକୃତି ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଅବସ୍ଥାକୁ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ କରିଥାଏ ।

Question 10.
ଦଳଗତଭାବେ ଏହିସବୁ ବିପର୍ଯ୍ୟୟକୁ ପ୍ରତିହତ କରିବାପାଇଁ କି କି ପଦକ୍ଷେପ ନେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି, ଆଲୋଚନା କର ।
Answer:
ଏହିସବୁ ବିପର୍ଯ୍ୟୟକୁ ପ୍ରତିହତ କରିବାପାଇଁ ନିମ୍ନଲିଖୂତ ପଦକ୍ଷେପମାନ ନେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ଯ ରୂପେ ବାତ୍ୟା, ବନ୍ୟା, ଭୂସ୍ଖଳନ, ବନାଗ୍ନି ଏବଂ ଭୂମିକମ୍ପ ଇତ୍ୟାଦି ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ । ପ୍ରଥମେ ଏହିସବୁ ବିପଦରୁ ମୁକ୍ତ ହେବାପାଇଁ ସତର୍କ ପଦ୍ଧତିମାନ ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଯାହାଫଳରେ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଘଟିବା ପୂର୍ବରୁ ସୂଚନା ମିଳିପାରିବା ଏବଂ ତଦନୁଯାୟୀ ଲୋକମାନେ ନିରାପଦ ସ୍ଥଳକୁ ଯାଇପାରିବେ । ଦ୍ଵିତୀୟତଃ, ଜଙ୍ଗଲ କାଟିବା ବନ୍ଦ କରିବା, ଅଧୂକ ବୃକ୍ଷରୋପଣ କରିବା, ନଦୀବନ୍ଧଗୁଡ଼ିକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ । ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟକୁ ପ୍ରଭାବହୀନ କରିବାପାଇଁ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହ ପ୍ରଶିକ୍ଷିତ ଉଦ୍ଧାରକାରୀ ଦଳ ଜାଗ୍ରତ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । ସହର ଓ ଗ୍ରାମମାନଙ୍କରେ ଜାଗରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ଯୋଜନା ସମ୍ପର୍କରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ । ସହରମାନଙ୍କରେ ନାଳ ଏବଂ ନର୍ଦ୍ଦମା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଠିକ୍ ରଖୁବା ଆବଶ୍ୟକ । ସେହିପରି ଜଙ୍ଗଲରେ ଘଟୁଥ‌ିବା ବନାଗ୍ନିକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାପାଇଁ ଆଧୁନିକ ଅଗ୍ନି ନିର୍ବାପକ ଯନ୍ତ୍ର ସହ ଜଳସିଞ୍ଚନର ସୁବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ।

ଗୋଟିଏ ଶବ୍ଦରେ ଉତ୍ତର ଦିଅ ।

Question 1.
ବାୟୁମଣ୍ଡଳର ସାମୟିକ ଅବସ୍ଥାକୁ କ’ଣ କୁହାଯାଏ ?
Answer:
ପାଗ

Question 2.
ପୃଥ‌ିବୀରେ ଋତୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କ’ଣ ପାଇଁ ହୋଇଥାଏ ?
Answer:
ପୃଥ‌ିବୀର ପରିକ୍ରମଣ ପାଇଁ

Question 3.
ପୃଥ‌ିବୀର ଅଧୁକାଂଶ ଅଞ୍ଚଳରେ କେତେଗୋଟି ମୁଖ୍ୟତଃ ଋତୁ ଅନୁଭୂତ ହୋଇଥାଏ ?
Answer:
ବସନ୍ତ, ଗ୍ରୀଷ୍ମ, ଶରତ ଓ ଶୀତ

Question 4.
ଜଳବାୟୁ କାହାକୁ କୁହାଯାଏ ?
Answer:
କୌଣସି ସ୍ଥାନର ଦୀର୍ଘ ସମୟର ପାଣିପାଗର ହାରାହାରି ଅବସ୍ଥାକୁ

Question 5.
ଶୈଳନିବାସ ଦେଖାଯାଉଥ‌ିବା ସ୍ଥାନମାନଙ୍କରେ କେଉଁ ଜଳବାୟୁ ଅନୁଭୂତ ହୋଇଥାଏ ?
Answer:
ନାତିଶୀତୋଷ୍ଣ ଜଳବାୟୁ

Question 6.
କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଡେକାନ୍ ମାଳଭୂମିରେ କେଉଁ ଜଳବାୟୁ ଅନୁଭୂତ ହୋଇଥାଏ ?
Answer:
ଅର୍ଦ୍ଧଶୁଷ୍କ ଜଳବାୟୁ

Question 7.
ଅକ୍ଷାଂଶ କାହାକୁ କୁହାଯାଏ ?
Answer:
ପଶ୍ଚିମରୁ ପୂର୍ବକୁ ଅଣାଯାଇଥିବା କାଳ୍ପନିକ ରେଖା

Question 8.
ଭାରତରେ ବିଷୁବରେଖା ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ କେଉଁ ଦୁଇଟି ସ୍ଥାନରେ ବର୍ଷସାରା ଉଷ୍ଣ ଜଳବାୟୁ ଅନୁଭୂତ ହୋଇଥାଏ ?
Answer:
କନ୍ୟାକୁମାରୀ ଓ ନିକୋବର ଦ୍ଵୀପପୁଞ୍ଜ

Question 9.
ପଞ୍ଜାବ, ହରିୟାଣା, ରାଜସ୍ଥାନ ଓ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଅଧିକାଂଶ ସମୟରେ କେଉଁ ଦିଗରୁ ବାୟୁ ପ୍ରବାହିତ ହୋଇଥାଏ ?
Answer:
ପଶ୍ଚିମ ଦିଗ

Question 10.
ସୂକ୍ଷ୍ମ ଜଳବାୟୁ (Micro Climate) କାହାକୁ କୁହାଯାଇଥାଏ ?
Answer:
ଅତି କ୍ଷୁଦ୍ର ଅଞ୍ଚଳରେ ସ୍ଥାନୀୟ ଭାବେ ଅନୁଭୂତ ହେଉଥ‌ିବା ଜଳବାୟୁକୁ

Question 11.
ମୌସୁମୀ ବାୟୁ କାହାକୁ କୁହାଯାଏ ?
Answer:
ଋତୁଭେଦରେ ପ୍ରବାହିତ ହେଉଥ‌ିବା ବାୟୁକୁ

Question 12.
କେଉଁ ମୌସୁମୀ ବାୟୁଦ୍ଵାରା ଭାରତରେ ଜୁନ୍ ମାସରେ ବର୍ଷା ହୋଇଥାଏ ?
Answer:
ଦକ୍ଷିଣ-ପଶ୍ଚିମ ମୌସୁମୀବାୟୁ

Question 13.
ପୃଥ‌ିବୀର ବୃଷ୍ଟିବହୁଳ ଅଞ୍ଚଳ କାହାକୁ କୁହାଯାଏ ?
Answer:
ମେଘାଳୟର ମାଓସିନ୍‌ମ

Question 14.
ସ୍ଵତନ୍ତ୍ରଭାବେ ପ୍ରଶିକ୍ଷିତ ଜାତୀୟ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରଶମନ ବଳକୁ ଇଂରାଜୀରେ କ’ଣ କୁହାଯାଇଥାଏ ?
Answer:
NDRF

Question 15.
ଆମ ଓଡ଼ିଶାର କଟକ ସହର ନିକଟସ୍ଥ କେଉଁ ସ୍ଥାନରେ NDRF କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ରହିଅଛି ?
Answer:
କଟକର ମୁଣ୍ଡଳି

Question 16.
ମେଘ କିପରି ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ ?
Answer:
ଧୂଳିକଣା ଓ ଜଳୀୟବାଷ୍ପ ମିଶ୍ରଣରେ

Question 17.
ହିମାଳୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ହିମବାହଦ୍ଵାରା ସୃଷ୍ଟ ବିତ୍ପାତକୁ କ’ଣ କୁହାଯାଏ ?
Answer:
ହିମ ବିସ୍ଫୋଟ

Class 7 Social Science Chapter 3 Question Answer Odia Medium ଭାରତର ଜଳବାୟୁ

Question 18.
ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡରେ ‘ହିମ ବିସ୍ଫୋଟ’ କେବେ ହୋଇଥିଲା ?
Answer:
୨୦୧୩ ମସିହା

Question 19.
ଭାରତର କେଉଁ ପବିତ୍ର ତୀର୍ଥସ୍ଥଳ ‘ହିମ ବିସ୍ଫୋଟ’ ଦ୍ଵାରା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଧ୍ଵଂସ ପାଇଥିଲା ?
Answer:
କେଦାରନାଥ ମନ୍ଦିର

Question 20.
ବଣ ଜଙ୍ଗଲରେ ଅଣାୟତ ଭାବେ ଜୋରରେ ବ୍ୟାପୁଥ‌ିବା ନିଆଁକୁ କ’ଣ କୁହାଯାଏ ?
Answer:
ବନାଗ୍ନି

Question 21.
୨୦୨୫ ମସିହା ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ଦେଶରେ ହାରାହାରି ତାପମାତ୍ରା ସାଧାରଣ କେତେ ତାପମାତ୍ରା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ?
Answer:
୧° ରୁ ୩° ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ

Question 22.
ଅକ୍ଷୟ ତୃତୀୟା ଭାରତରେ କେଉଁ ପର୍ବପର୍ବାଣିରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଥାଏ ?
Answer:
କୃଷି ।

ଚାରୋଟି ବିକଳ୍ପ ଉତ୍ତର ମଧ୍ଯରୁ ଠିକ୍ ଉତ୍ତରଟି ବାଛି ଲେଖ ।

Question 1.
ନିମ୍ନୋକ୍ତ ମଧ୍ୟରୁ କେଉଁଟି ଜଳବାୟୁର ନିୟାମକ ନୁହେଁ ?
(କ) ଅକ୍ଷାଂଶ
(ଖ) ସମୁଦ୍ର ସମୀପତା
(ଗ) ସମୁଦ୍ର ପତ୍ତନରୁ ଉଚ୍ଚତା
(ଘ) ସମୁଦ୍ରର ଗଭୀରତା
Answer:
(ଘ) ସମୁଦ୍ରର ଗଭୀରତା

Question 2.
ଭାରତୀୟ ଉପମହାଦେଶକୁ ଶୀତଳ ପବନରୁ କେଉଁଟି ରକ୍ଷା କରିଥାଏ ?
(କ) ଆରାବଳୀ ପର୍ବତମାଳା
(ଖ) ହିମାଳୟ ପାର୍ବତ୍ୟମାଳା
(ଗ) ଥର ମରୁଭୂମି
(ଘ) ପଶ୍ଚିମଘାଟ ପର୍ବତମାଳା
Answer:
(ଖ) ହିମାଳୟ ପାର୍ବତ୍ୟମାଳା

Question 3.
ଆମ ଦେଶରେ ବସନ୍ତ ପଞ୍ଚମୀ ବା ସରସ୍ଵତୀ ପୂଜା କେଉଁ ଋତୁରେ ପାଳନ କରାଯାଇଥାଏ ?
(କ) ଗ୍ରୀଷ୍ମ
(ଖ) ବର୍ଷା
(ଗ) ଶୀତ
(ଘ) ବସନ୍ତ
Answer:
(ଘ) ବସନ୍ତ

Question 4.
ଭାରତର ମୁଖ୍ୟତଃ କେଉଁ ଦୁଇଟି ରାଜ୍ୟ ମୌସୁମୀବାୟୁର ପ୍ରଭାବରେ ବାରମ୍ବାର ବନ୍ୟା ଆସିଥାଏ ?
(କ) ପଞ୍ଜାବ ଓ ହରିୟାଣା
(ଖ) ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ଓ ବିହାର
(ଗ) ରାଜସ୍ଥାନ ଓ ଗୁଜୁରାଟ
(ଘ) ତାମିଲନାଡୁ ଓ କର୍ଣ୍ଣାଟକ
Answer:
(ଖ) ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ଓ ବିହାର

Question 5.
ଭୂ-ସ୍ଖଳନ ଯୋଗୁଁ ଆମ ଦେଶର କେଉଁ ଦୁଇଟି ରାଜ୍ୟରେ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥାନ୍ତି ?
(କ) ରାଜସ୍ଥାନ ଓ ଗୁଜୁରାଟ
(ଖ) ପଞ୍ଜାବ ଓ ହରିୟାଣା
(ଗ) ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ଓ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ
(ଘ) ଛତିଶଗଡ଼ ଓ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ
Answer:
(ଗ) ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ଓ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ

Question 6.
ଭାରତର କେଉଁ ଉପକୂଳଟି ଶୀତଋତୁରେ ବର୍ଷା ହୋଇଥାଏ ?
(କ) କେରଳ
(ଖ) ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ
(ଗ) ତାମିଲନାଡୁ
(ଘ) ମହାରାଷ୍ଟ୍ର
Answer:
(ଗ) ତାମିଲନାଡୁ

Question 7.
କେଉଁଠାରେ ସୂର୍ଯ୍ୟଙ୍କର ଲମ୍ବକିରଣ ପଡ଼ିଥାଏ ?
(କ) ବିଷୁବରେଖା
(ଖ) ମେରୁ ରେଖା
(ଗ) କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁ
(ଘ) ପ୍ରାନ୍ତବିନ୍ଦୁ
Answer:
(କ) ବିଷୁବରେଖା

Question 8.
୨୦୧୩ ମସିହାରେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡରେ କେଉଁ କାରଣରୁ ହିମ ବିସ୍ଫୋଟ ହୋଇଥିଲା ?
(କ) ଲଗାତର ପ୍ରବଳ ଭୂସ୍ଖଳନ
(ଖ) ଲଗାତର ପ୍ରବଳ ବର୍ଷା
(ଗ) କରକାପାତ
(ଘ) ଅଗ୍ନି ଉଦ୍‌ଗୀରଣ
Answer:
(ଖ) ଲଗାତର ପ୍ରବଳ ବର୍ଷା

Question 9.
ଆମ ଓଡ଼ିଶାର କଟକ ସହର ନିକଟସ୍ଥ କେଉଁ ସ୍ଥାନରେ ତୃତୀୟ ଜାତୀୟ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରଶମନ ବଳ ରହିଛି ?
(କ) ନରାଜ
(ଖ) ଚୌଦ୍ଵାର
(ଗ) ବିଦ୍ଯାପୁର
(ଘ) ମୁଣ୍ଡଳି
Answer:
(ଘ) ମୁଣ୍ଡଳି

Question 10.
ବିଭିନ୍ନ ଶସ୍ୟ, ପନିପରିବା ଓ ଫଳ ଇତ୍ୟାଦି ମହଙ୍ଗା ହେଲେ, ଏହା ମୁଦ୍ରା ଉପରେ କ’ଣ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥାଏ ?
(କ) ମୁଦ୍ରାଙ୍ଗୀତି
(ଖ) ମୁଦ୍ରା ବିପ୍ଳବ
(ଗ) ବିମୁଦ୍ରାୟନ
(ଘ) ଆର୍ଥିକ ସଙ୍କଟ
Answer:
(କ) ମୁଦ୍ରାଙ୍ଗୀତି

Question 11.
ନିମ୍ନୋକ୍ତ ମଧ୍ୟରୁ କେଉଁଟି ଆମର ବର୍ଷାଋତୁ ଚକ୍ରର ଅନ୍ତର୍ଗତ ନୁହେଁ ?
(କ) ବସନ୍ତ
(ଖ) ଗ୍ରୀଷ୍ମ
(ଗ) ଚୈତ୍ର
(ଘ) ହେମନ୍ତ
Answer:
(ଗ) ଚୈତ୍ର

Question 12.
ନିମ୍ନୋକ୍ତ ମଧ୍ୟରୁ କେଉଁଟି ଏକ ଶୈଳନିବାସ ନୁହେଁ ?
(କ) ମହାବଳେଶ୍ଵର
(ଖ) ନୈନିତାଲ
(ଗ) ମାଉଣ୍ଟ ଆବୁ
(ଘ) କାଜିରଙ୍ଗା
Answer:
(ଘ) କାଜିରଙ୍ଗା

Class 7 Social Science Chapter 3 Question Answer Odia Medium ଭାରତର ଜଳବାୟୁ

Question 13.
ଆଲପସ୍ ପର୍ବତମାଳା ପୃଥ‌ିବୀର କେଉଁ ମହାଦେଶରେ ଅବସ୍ଥିତ ?
(କ) ଏସିଆ
(ଖ) ଆଫ୍ରିକା
(ଗ) ୟୁରୋପ
(ଘ) ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ
Answer:
(ଗ) ୟୁରୋପ

Question 14.
ଭାରତର ଉତ୍ତରସ୍ଥ ସମତଳଭୂମିରେ ନିମ୍ନୋକ୍ତ କି ପ୍ରକାରର ଜଳବାୟୁ ଅନୁଭୂତ ହେଉଥ‌ିବ ତୁମେ ଭାବୁଛ ?
(କ) ଉପକ୍ରାନ୍ତୀୟ
(ଖ) ନାତିଶୀତୋଷ୍ଣ
(ଗ) ଆଲ୍‌ୟ
(ଘ) କ୍ରାନ୍ତୀୟ
Answer:
(କ) ଉପକ୍ରାନ୍ତୀୟ

Question 15.
କେତେକ ପ୍ରାଣୀମାନଙ୍କ ଦେହରେ ଅଧିକ ଲୋମ କଅଁଳି ଥାଏ କେଉଁ ଋତୁରେ ?
(କ) ଗ୍ରୀଷ୍ମ
(ଖ) ବର୍ଷା
(ଗ) ଶୀତ
(ଘ) ବସନ୍ତ
Answer:
(ଗ) ଶୀତ

Question 16.
ଆସାମର ଅଧୂବାସୀମାନେ ମୁଖ୍ୟତଃ କେଉଁ ପର୍ବକୁ ସମସ୍ତେ ପାଳନ କରିଥାନ୍ତି ?
(କ) ଓନମ୍
(ଖ) ବୈଶାଖୁ
(ଗ) ପୋଙ୍ଗଲ
(ଘ) ବିହ୍ନ
Answer:
(ଘ) ବିହ୍ନ

ବନ୍ଧନୀ ମଧ୍ୟରୁ ଠିକ୍ ଉତ୍ତର ବାଛି ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।

Question 1.
ବାୟୁମଣ୍ଡଳର ସାମୟିକ ଅବସ୍ଥାକୁ ____________ କୁହାଯାଏ । (ବାତ୍ୟା, ଘୂର୍ଣ୍ଣିଝଡ଼, ପାଗ, ଜଳବାୟୁ)
Answer:
ପାଗ

Question 2.
__________ ସର୍ବଦା ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ଅଟେ । (ଲଘୁଚାପ, ଗୁରୁଚାପ, ଜଳବାୟୁ, ପାଣିପାଗ)
Answer:
ପାଣିପାଗ

Question 3.
ପୃଥ‌ିବୀର ___________ କାରଣରୁ ଋତୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇଥାଏ । (ପରିକ୍ରମଣ, ଆବର୍ତ୍ତନ, ସ୍ଥିରତା, ଗତିଶୀଳତା)
Answer:
ପରିକ୍ରମଣ

Question 4.
ଉତ୍ତରସ୍ଥ ହିମାଳୟ ପାର୍ବତ୍ୟାଞ୍ଚଳର ଉଚ୍ଚ ଭାଗରେ _____________ ଜଳବାୟୁ ଅନୁଭୂତ ହୋଇଥାଏ । (ନାତିଶୀତୋଷ୍ଣ, ଉପକ୍ରାନ୍ତୀୟ, କ୍ରାନ୍ତୀୟ, ଆଲ୍‌ୟ)
Answer:
ଆଲପୀୟ

Question 5.
କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଡେକାନ୍ ମାଳଭୂମିରେ __________ ଜଳବାୟୁ ଅନୁଭୂତ ହୋଇଥାଏ । (ଅର୍ଦ୍ଧଶୁଷ୍କ, ଶୁଷ୍କ, ଅତିଶୁଷ୍କ, ନାତିଶୀତୋଷ୍ଣ)
Answer:
ଅର୍ବଶୁଷ୍କ

Question 6.
ବାୟୁମଣ୍ଡଳ _____________ ଠାରେ ସୌରରଶ୍ମି କେନ୍ଦ୍ରୀଭୂତ ହୋଇଥାଏ । (ମେରୁ, ବିଷୁବରେଖା, ଦକ୍ଷିଣ ଗୋଲାର୍ଡ, ଉତ୍ତର ଗୋଲାର୍ଦ୍ଧ)
Answer:
ବିଷୁବରେଖା

Question 7.
ଅତି କ୍ଷୁଦ୍ର ଅଞ୍ଚଳରେ ସ୍ଥାନୀୟ ଭାବେ ଅନୁଭୂତ ଜଳବାୟୁକୁ ____________ ଜଳବାୟୁ କୁହାଯାଇଥାଏ । (ସୂକ୍ଷ୍ମ ଜଳବାୟୁ, ଅତି ସୂକ୍ଷ୍ମ ଜଳବାୟୁ, ଶୀତଳ ଜଳବାୟୁ, ଉଷ୍ଣ ଜଳବାୟୁ)
Answer:
ସୂକ୍ଷ୍ମ ଜଳବାୟୁ

Question 8.
‘ମୌସୁମୀ’ ଶବ୍ଦଟି ________________ ଶବ୍ଦ ମୌସମ୍‌ ଆସିଅଛି ଯାହାର ଅର୍ଥ ଋତୁ । (ପାର୍ସୀ, ଆରବ, ଊର୍ଦୁ, ତେଲୁଗୁ)
Answer:
ଆରବ

Question 9.
ମୌସୁମୀ ବର୍ଷା _______________ ମାସର ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ଭାରତର ଦକ୍ଷିଣ ପ୍ରାନ୍ତରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥାଏ । (ଏପ୍ରିଲ୍, ମେ, ଜୁନ୍, ଜୁଲାଇ)
Answer:
ଜୁନ୍

Question 10.
ପୃଥିବୀର ବୃଷ୍ଟିବହୁଳ ଅଞ୍ଚଳ ମାଓସିନ୍‌ରାମ୍ _____________ ରାଜ୍ୟରେ ଅବସ୍ଥିତ । (ଆସାମ, ମେଘାଳୟ, ତ୍ରିପୁରା, ନାଗାଲାଣ୍ଡ)
Answer:
ମେଘାଳୟ

Question 11.
ଭାରତର ____________ ଗୋଟି ସ୍ଥାନରେ ଏନ୍.ଡି.ଆର୍.ଏଫ୍.ର ବାଟାଲିୟାନ୍ ରହିଛି । (୧୦, ୧୧, ୧୨, ୧୩)
Answer:
୧୨

Question 12.
ସାଧାରଣ ଭାବେ ଶୁଷ୍କ ରହୁଥିବା ଭୂମି ଜଳମଗ୍ନ ହେଲେ ତାହାକୁ _______________ କୁହାଯାଇଥାଏ । (ଜଳବନ୍ଦୀ, ପ୍ଳାବନଭୂମି, ଜଳପ୍ଲାବନ, ବନ୍ୟା)
Answer:
ବନ୍ୟା

Question 13.
ହିମାଳୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ଗତିଶୀଳ ବରଫ ପାହାଡକୁ _______________ କୁହାଯାଇଥାଏ । (ହିମବାହ, ବରଫଚାଦର, ବରଫସେତୁ, ଇସ୍କୁ)
Answer:
ହିମବାହ

Question 14.
__________ ମସିହାରେ କେଦାରନାଥ ମନ୍ଦିର ସମ୍ପୂର୍ଣ ଧ୍ୱଂସ ପାଇଯାଇଥିଲା । (୨୦୧୩, ୨୦୧୪, ୨୦୧୫, ୨୦୧୬)
Answer:
୨୦୧୩

Question 15.
ବଣ ଜଙ୍ଗଲରେ ଅଣାୟତ ଭାବରେ ଜୋରରେ ବ୍ୟାପୁଥ‌ିବା ନିଆଁକୁ ____________ କୁହାଯାଏ । (ବନାଗ୍ନି, ଅରଣ୍ୟାନୀ, ଜଙ୍ଗଲଧ୍ୱଂସ, ବଣପୋଡ଼ି)
Answer:
ବନାଗ୍ନି

Question 16.
ଜୀବାଶ୍ମ ଇନ୍ଧନର ବ୍ୟବହାର ______________ ପ୍ରଭାବିତ କରିଥାଏ । (ପାଣିପାଗ, ପାଗ, ଜଳବାୟୁ, ହିମବାହ)
Answer:
ଜଳବାୟୁ

Class 7 Social Science Chapter 3 Question Answer Odia Medium ଭାରତର ଜଳବାୟୁ

Question 17.
_________ ମସିହା ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ଦେଶର ହାରାହାରି ତାପମାତ୍ରା ସାଧାରଣ ତାପମାତ୍ରାଠାରୁ ୧° ରୁ ୩° ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । (୨୦୨୨, ୨୦୨୩, ୨୦୨୪, ୨୦୨୫)
Answer:
୨୦୨୫

ଠିକ୍ ଭକ୍ତି ପାଖରେ ଠିକ୍ ( ✓) ଚିହ୍ନ ଓ ଭୁଲ୍ ଭକ୍ତି ପାଖରେ ଭୁଲ୍ (✗) ଚିହ୍ନ ଦିଅ ।

Question 1.
ଜଳବାୟୁ ସର୍ବଦା ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ।
Answer:
✗

Question 2.
କୌଣସି ଅଞ୍ଚଳର ଋତୁକ୍ରମ ଜଳବାୟୁ ସହ ଅଙ୍ଗାଙ୍ଗୀ ଭାବେ ଜଡ଼ିତ ।
Answer:
✓

Question 3.
ଉତ୍ତରସ୍ଥ ହିମାଳୟ ପାର୍ବତ୍ୟାଞ୍ଚଳର ଉଚ୍ଚ ଭାଗରେ ଅତି ଶୁଷ୍କ ଜଳବାୟୁ ଅନୁଭୂତ ହୋଇଥାଏ ।
Answer:
✗

Question 4.
ମରୁଭୂମି ଅଞ୍ଚଳରେ ଦିନବେଳା ଅଧ୍ଵକ ଗରମ ଓ ରାତିରେ ଅଧିକ ଶୀତ ହୋଇଥାଏ ।
Answer:
✓

Question 5.
ଭାରତର ପଶ୍ଚିମ ଉପକୂଳରେ ଧାନ ଓ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ମସଲା ଆଦି ଚାଷ କରିବା ପାଇଁ ବେଶ୍ ଅନୁକୂଳ ।
Answer:
✓

Question 6.
ବାୟୁମଣ୍ଡଳ ବିଷୁବରେଖାଠାରେ ସୌର ରଶ୍ମି ବିଚ୍ଛୁରିତ ହୋଇଥାଏ ।
Answer:
✗

Question 7.
କନ୍ୟାକୁମାରୀ ନିକୋବର ଦ୍ଵୀପପୁଞ୍ଜରେ ବର୍ଷସାରା ଗରମ ଜଳବାୟୁ ଅନୁଭୂତ ହୋଇଥାଏ ।
Answer:
✓

Question 8.
ଶୈଳନିବାସଗୁଡ଼ିକ ସମତଳ ଅଞ୍ଚଳଠାରୁ ଅପକ୍ଷାକୃତ କମ୍ ଉଚ୍ଚରେ ଅବସ୍ଥିତ ।
Answer:
✗

Question 9.
ଉଚ୍ଚତା ବୃଦ୍ଧି ସହ ବାୟୁଚାପ ତଥା ବାୟୁର ଘନତା ହ୍ରାସ ପାଇଥାଏ ।
Answer:
✓

Question 10.
ସମୁଦ୍ରଠାରୁ ଦୂରରେ ଥିବା ଅଭ୍ୟନ୍ତର ଅଞ୍ଚଳ ଆଡ଼କୁ ଗଲେ ଚରମ ତାପମାତ୍ରା ଅନୁଭୂତ ହୋଇଥାଏ ।
Answer:
✓

Question 11.
ମୁମ୍ବାଇ ତାପମାତ୍ରା ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଓ ସର୍ବନିମ୍ନ ତାପମାତ୍ରାରେ ୧୪° ସେଲ୍‌ସିୟସ୍ ପାର୍ଥକ୍ୟ ଦେଖାଦେଇଥାଏ ।
Answer:
✓

Question 12.
ସମୁଦ୍ର ତଥା ଭୂପୃଷ୍ଠରୁ ଜଳ ବାଷ୍ପ ଆକାରରେ ବାୟୁମଣ୍ଡଳରେ ପ୍ରବେଶ କରେ ଏବଂ ବୃଷ୍ଟି, କୁଆପଥର ଓ ତୁଷାର ଆଦି ଆକାରରେ ଭୂପୃଷ୍ଠକୁ ଫେରି ଆସିଥାଏ ।
Answer:
✓

Question 13.
ଭାରତର ଦକ୍ଷିଣ-ପଶ୍ଚିମ ମୌସୁମୀ ବାୟୁ ଉପରେ ପଶ୍ଚିମଘାଟ ପର୍ବତମାଳା କୌଣସି ପ୍ରଭାବ ପକାଇ ନଥାଏ ।
Answer:
✗

Question 14.
ସୂକ୍ଷ୍ମ ଜଳବାୟୁ ସ୍ଥାନୀୟ ଉଭିଦ ଓ ପ୍ରାଣୀ, ଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ଓ ମାନବ ସ୍ଵାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ସୁଖ ସ୍ଵାଚ୍ଛନ୍ଦ୍ୟକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଥାଏ ।
Answer:
✓

Question 15.
ଭାରତର ବର୍ଷା ଋତୁ ହିଁ ମାନବ କୈନ୍ଦ୍ରିକ ।
Answer:
✗

Question 16.
ମୌସୁମୀ ବାୟୁର ଏକ ବାର୍ଷିକ ଢାଞ୍ଚା ରହିଛି ।
Answer:
✓

Question 17.
ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ମୌସୁମୀ ବାୟୁ ଆରବ ସାଗର ଦେଇ ଗତି କଲାବେଳେ ଜଳୀୟବାଷ୍ପ ସଂଗ୍ରହ କରିଥାଏ ।
Answer:
✗

Question 18.
ମେଘାଳୟରେ ଅବସ୍ଥିତ ଗାରୋଖାସି ପୃଥ‌ିବୀର ବୃଷ୍ଟିବହୁଳ ଅଞ୍ଚଳ ଅଟେ ।
Answer:
✗

Question 19.
କର୍ଣ୍ଣାଟକ ଓ ହିନ୍ଦୁସ୍ଥାନୀ ଶାସ୍ତ୍ରୀୟ ସଙ୍ଗୀତରେ ବ୍ୟବହୃତ ଅନେକ ଭାଗ ମୌସୁମୀରୁ ପ୍ରେରଣା ପାଇଛି ।
Answer:
✓

ସ୍ତମ୍ଭ ମିଳନ କର ।

Question 1.

‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭ ‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ
ଛଟ୍ ପୂଜା ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ
ବୈଶାଖ୍ ବିହାର
ପୋଙ୍ଗଲ କେରଳ
ଓନମ୍ ଆସାମ
ବିହୁ ପଞ୍ଜାବ

Answer:

ଛଟ୍ ପୂଜା ବିହାର
ବୈଶାଖ୍ ପଞ୍ଜାବ
ପୋଙ୍ଗଲ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ
ଓନମ୍ କେରଳ
ବିହୁ ଆସାମ

Question 2.

‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭ ‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ
ଉଦ୍ରମଣ୍ଡଳମ୍ (ଉଚ୍ଚ) ଓଡ଼ିଶା
ମହାବଳେଶ୍ୱର ରାଜସ୍ଥାନ
ମାଉଣ୍ଟ ଆବୁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର
ସିମଳା ତାମିଲନାଡୁ
ଦାରିଙ୍ଗିବାଡ଼ି ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ

Answer:

‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭ ‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ
ଉଦ୍ରମଣ୍ଡଳମ୍ (ଉଚ୍ଚ) ତାମିଲନାଡୁ
ମହାବଳେଶ୍ୱର ମହାରାଷ୍ଟ୍ର
ମାଉଣ୍ଟ ଆବୁ ରାଜସ୍ଥାନ
ସିମଳା ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ
ଦାରିଙ୍ଗିବାଡ଼ି ଓଡ଼ିଶା

Question 3.

‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭ ‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ
ବୀତ୍ଯା ଅତ୍ୟଧ୍ବକ ବୃଷ୍ଟିପାତ
ଭୂସ୍ଖଳନ ଶୁଷ୍କଜଳବାୟୁ
ବନାଗ୍ନି ସ୍ଵଳ୍ପବୃଷ୍ଟି
ବନ୍ୟା ଲଘୁଚାପ
ମରୁଡ଼ି ପାହାଡ଼ିଆ ଅଞ୍ଚଳ

Answer:

‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭ ‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ
ବାତ୍ଯା ଲଘୁଚାପ
ଭୂସ୍ଖଳନ ପାହାଡ଼ିଆ ଅଞ୍ଚଳ
ବନାଗ୍ନି ଶୁଷ୍କ ଜଳବାୟୁ
ବନ୍ୟା ଅତ୍ୟଧ୍ବକ ବୃଷ୍ଟିପାତ
ମରୁଡ଼ି ସ୍ଵଳ୍ପବୃଷ୍ଟି

Class 7 Social Science Chapter 3 Question Answer Odia Medium ଭାରତର ଜଳବାୟୁ

Question 4.

‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭ ‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ
ଉତ୍ତରସ୍ଥ ହିମାଳୟ ପାର୍ବତ୍ୟାଞ୍ଚଳ ଆର୍ଦ୍ରକ୍ରାନ୍ତୀୟ ଜଳବାୟୁ
ଭାରତର ପଶ୍ଚିମ ଉପକୂଳ ଅଞ୍ଚଳ ଉପକ୍ରାନ୍ତୀୟ ଜଳବାୟୁ
ଡେକାନ୍ ମାଳଭୂମି ଅଞ୍ଚଳ ଆଲ୍‌ପୀୟ ଜଳବାୟୁ
ଦକ୍ଷିଣ ଉପଦ୍ଵୀପ ଅଞ୍ଚଳ ଅର୍ବଶୁଷ୍କ ଜଳବାୟୁ
ଉତ୍ତର ଭାରତ ସମତଳ ଅଞ୍ଚଳ କ୍ରାନ୍ତୀୟ ଜଳବାୟୁ

Answer:

‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭ ‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ
ଉତ୍ତରସ୍ଥ ହିମାଳୟ ପାର୍ବତ୍ୟାଞ୍ଚଳ ଆଲ୍‌ପୀୟ ଜଳବାୟୁ
ଭାରତର ପଶ୍ଚିମ ଉପକୂଳ ଅଞ୍ଚଳ ଆର୍ଦ୍ରକ୍ରାନ୍ତୀୟ ଜଳବାୟୁ
ଡେକାନ୍ ମାଳଭୂମି ଅଞ୍ଚଳ ଅର୍ବଶୁଷ୍କ ଜଳବାୟୁ
ଦକ୍ଷିଣ ଉପଦ୍ଵୀପ ଅଞ୍ଚଳ କ୍ରାନ୍ତୀୟ ଜଳବାୟୁ
ଉତ୍ତର ଭାରତ ସମତଳ ଅଞ୍ଚଳ ଉପକ୍ରାନ୍ତୀୟ ଜଳବାୟୁ

ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ଉତ୍ତରମୂଳକ ପ୍ରଶ୍ନୋତ୍ତର

ସଂକ୍ଷେପରେ ଉତ୍ତର ଦିଅ ।

Question 1.
ଋତୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କ’ଣ ? ଏହାର ଆମ ପରିବେଶ ଓ ଧନଜୀବନ ଉପରେ କ’ଣ ସବୁ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥାଏ ?
Answer:

  1. ସାଧାରଣତଃ ପୃଥ‌ିବୀର ପରିକ୍ରମଣ ଗତି ଯୋଗୁଁ ଋତୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇଥାଏ । ଗୋଟିଏ ବର୍ଷରେ ଛଅଗୋଟି ଋତୁ ଅନୁଭୂତ ହୋଇଥାଏ ।
  2. ଆମ ଜୀବନ ଋତୁ ସହ ତାଳ ଦେଇ ଗତି କରିଥାଏ । ଆମେ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଥିବା ଶସ୍ୟ, ଖାଉଥ‌ିବା ଖାଦ୍ୟ ଓ ପିନ୍ଧୁଥ‌ିବା ବସ୍ତ୍ର ଆଦି ଋତୁ ସହ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇଥାଏ ।
  3. ଅଞ୍ଚଳ ଭିଭିରେ କେତେକ ସ୍ଥାନରେ ଗଛଲତାଗୁଡ଼ିକ ବସନ୍ତ ଋତୁରେ ଫୁଲରେ ସଜାଇ ହୋଇଥାନ୍ତି । ଅନ୍ୟ କିଛି ସ୍ଥାନରେ ଶରତ ତଥା ହେମନ୍ତ ଋତୁରେ ବୃକ୍ଷଗୁଡ଼ିକ ପତ୍ରଝଡ଼ା ଦେଇଥା’ନ୍ତି ବା ରୂପରଙ୍ଗରେ – ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଥାଏ । ଶୀତ ଋତୁରେ କେତେକ ପ୍ରାଣୀଙ୍କ ଦେହରେ ଅଧିକ ଲୋମ କଅଁଳି ଥାଏ ।

Question 2.
ଅକ୍ଷାଂଶ ଆମ ଜଳବାୟୁକୁ କିପରି ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରେ ?
Answer:

  1. ବିଷୁବରେଖା ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ ନିମ୍ନ ଅକ୍ଷାଂଶ ଅଞ୍ଚଳରେ ଜଳବାୟୁ ଉଷ୍ଣ ଓ ମେରୁ ଅଞ୍ଚଳ ବା ଉଚ୍ଚ ଅକ୍ଷାଂଶରେ ଅଧ‌ିକ ଥଣ୍ଡା ହୋଇଥାଏ ।
  2. ବିଷୁବ ରେଖା ନିକଟରେ ସୂର୍ଯ୍ୟଙ୍କର ଲମ୍ବ କିରଣ ପଡୁଥ‌ିବାବେଳେ ମେରୁ ଅଞ୍ଚଳରେ ସୌର ରଶ୍ମି ତୀର୍ଯ୍ୟକ ଭାବରେ ପଡ଼ିଥାଏ । ଫଳରେ ମେରୁ ଅଞ୍ଚଳରେ ବିଷୁବ ଅଞ୍ଚଳ ଅପେକ୍ଷା କମ୍ ତାପ ସଂଗୃହୀତ ହୋଇଥାଏ ।
  3. ଆମ ଦେଶରେ ବିଷୁବରେଖା ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ କନ୍ୟାକୁମାରୀ ନିକୋବର ଦ୍ଵୀପପୁଞ୍ଜରେ ବର୍ଷ ସାରା ଉଷ୍ଣ ବା ଗରମ ଜଳବାୟୁ ଅନୁଭୂତ ହୋଇଥାଏ । କିନ୍ତୁ ଉତ୍ତରରେ ଅବସ୍ଥିତ ଶ୍ରୀନଗରର ଜଳବାୟୁ ବେଶ୍‌ ଶୀତଳ ହୋଇଥାଏ ।

Question 3.
ସହରୀ ତାପଦ୍ଵୀପ ବା (Urban Heat Island) କହିଲେ କ’ଣ ବୁଝ ?
Answer:

  1. ସହରୀ ତାପଦ୍ଵୀପ କହିଲେ ଆମେ ସାଧାରଣତଃ ସହରର ତାପମାତ୍ରାକୁ ବୁଝିଥାଉ । ଏହା ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରୁ ପ୍ରାୟତଃ ଅଧ‌ିକ ଉଷ୍ଣ ରହିଥାଏ ।
  2. କାରଣ ସହରାଞ୍ଚଳରେ ବହୁସଂଖ୍ୟାରେ କୋଠାବାଡ଼ି ତଥା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କଂକ୍ରିଟ୍‌ ନିର୍ମାଣ ସହ କମ୍ ଗଛଲତା ଦେଖାଯାଏ । ଏଗୁଡ଼ିକ ତାପ ଗ୍ରହଣ କରିଥାନ୍ତି ଓ ସହରକୁ ଅପେକ୍ଷାକୃତ ଉତ୍ତପ୍ତ ରଖୁଥାନ୍ତି ।
  3. ସୂକ୍ଷ୍ମ ଜଳବାୟୁ ସ୍ଥାନୀୟ ଉଦ୍ଭିଦ ଓ ପ୍ରାଣୀ, ଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ଓ ମାନବ ସ୍ଵାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ସୁଖ ସ୍ଵାଚ୍ଛନ୍ଦ୍ୟକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଥାଏ ।

Question 4.
ମୌସୁମୀ ବାୟୁର ଆଗମନ ସମ୍ପର୍କରେ ଆମ ସମାଜରେ ଥିବା ପାରମ୍ପରିକ ବିଶ୍ଵାସରୁ ତିନିଗୋଟି ଉଲ୍ଲେଖ କର ।
Answer:

  1. ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତର କୋଙ୍କଣ ଉପକୂଳର ଧୀବରମାନେ ମାଛମାନଙ୍କ ବ୍ୟବହାରରୁ ମୌସୁମୀ ବାୟୁର ଆଗମନ ବିଷୟରେ ଜାଣିଥାନ୍ତି । ସାଧାରଣତଃ ମୌସୁମୀ ବାୟୁ ପୂର୍ବରୁ ଗଭୀର ଜଳରେ ଥ‌ିବା ମାଛମାନେ ଜଳପୃଷ୍ଠକୁ ଚାଲି ଆସିଥାନ୍ତି ।
  2. ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତରେ ସୁନାରୀ ଗଛ ବା କାଶିଆ ଫିସ୍ତଲାରେ ଫୁଲ ଧରିଲେ ପଚାଶ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ମୌସୁମୀ ଆସିବ ବୋଲି କୁହାଯାଇଥାଏ ।
  3. ଆଉ କେତେକ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ବିଶ୍ଵାସ କରନ୍ତି ଯେ କାଉମାନେ ଗଛର ଉପର ଅଂଶରେ ବସା ବୃଷ୍ଟି ହୁଏ । ଅନ୍ୟ ପକ୍ଷରେ ବସାଗୁଡ଼ିକ ଅଳ୍ପ ଉଚ୍ଚରେ ଥିଲେ ପ୍ରବଳ ବର୍ଷା ହେବାର ସୂଚନା ବାନ୍ଧିଲେ ସ୍ଵଚ୍ଛ ଦେଇଥାଏ ।

Question 5.
ତୁମେ ଜାଣିବାରେ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନର ତିନିଗୋଟି କାରଣ ଉଲ୍ଲେଖ କର ।
Answer:

  1. ଜଳବାୟୁରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କୁହାଯାଇଥାଏ । ଏହା ତାପମାତ୍ରା, ବର୍ଷଣ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପାଗଜନିତ ଘଟଣାବଳୀରେ ପରିବର୍ଭନ କାରଣରୁ ହୋଇଥାଏ ।
  2. ଊନବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀ ପରଠାରୁ ମୁଖ୍ୟତଃ ମାନବୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ କରୁଅଛି ।
  3. ବିଶେଷତଃ, ଜୀବାଶ୍ମ ଇନ୍ଧନରେ ଦହନ, ବନ୍ୟକ୍ଷୟ, ପରିବେଶ ପାଇଁ କ୍ଷତିକାରକ ଓ ଶିଳ୍ପୀକରଣ, ଅଧିକ ଉତ୍ପାଦନ ଓ ବିଭିନ୍ନ ସାମଗ୍ରୀର ଅତ୍ୟଧିକ ତଥା ଅପବ୍ୟବହାରପୂର୍ଣ ଉପଭୋଗ ଆଦି ଏହାର ପ୍ରମୁଖ କାରଣ ହୋଇଥାଏ ।

Class 7 Social Science Chapter 3 Question Answer Odia Medium ଭାରତର ଜଳବାୟୁ

ପାର୍ଥକ୍ୟ ଦର୍ଶାଅ ।

Question 1.
ପାଗ ଓ ଜଳବାୟୁ ।

ପାଗ ଜଳବାୟୁ
(i) ବାୟୁ ମଣ୍ଡଳର ସାମୟିକ ଅବସ୍ଥାକୁ ପାଗ କୁହାଯାଏ । (i) କୌଣସି ଅଞ୍ଚଳର ବହୁ ବର୍ଷ ବ୍ୟାପି ପାଣିପାଗର ହାରାହାରି ଅବସ୍ଥାକୁ ଜଳବାୟୁ କୁହାଯାଏ ।
(ii) ପାଣିପାଗ ସର୍ବଦା ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ । (ii) ଜଳବାୟୁ ସାଧାରଣଭାବେ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ସ୍ଥିର ରହିଥାଏ ।

Question 2.
ଆଲ୍‌ୟ ଜଳବାୟୁ ଓ ନାତିଶୀତୋଷ ଜଳବାୟୁ ।
Answer:

ଆଲ୍‌ପୀୟ ଜଳବାୟୁ ନାତିଶୀତୋଷ୍ଣ ଜଳବାୟୁ
(i) ଆଲ ପୀୟ ଜଳବାୟୁ ଉତ୍ତରସ୍ଥ ହିମାଳୟ ପାର୍ବତ୍ୟାଞ୍ଚଳର ଉଚ୍ଚ ଭାଗରେ ଅନୁଭୂତ ହୋଇଥାଏ । (i) ନାତି ଶୀତୋଷ୍ଣ ଜଳ ବ ।ୟୁ ହି ମାଳ ୟର ନି ମ୍ନ ଭାଗରେ ତଥା ଭାରତର ଅନେକ ପାହାଡ଼ିଆ ଅଞ୍ଚଳରେ ଅନୁଭୂତ ହୋଇଥାଏ ।
(ii) ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଶୀତଦିନେ ବେଶ୍ ଥଣ୍ଡା ଓ | ତୁଷାରପାତ ହୋଇଥାଏ । (ii) ଏଠାରେ ଶୀତଦିନେ ମଧ୍ୟମ ଧରଣର ଶୀତ ଓ ଗ୍ରୀଷ୍ମ କାଳରେ ଅଧ୍ଵ ଗରମ ହୋଇ ନଥାଏ ।
(iii) ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ସବୁଠାରୁ ମୋଟା ଶୀତବସ୍ତ୍ର ବ୍ୟବହୃତ ହୋଇଥାଏ । (iii) ଏହି ଅଞ୍ଚଳମାନଙ୍କରେ ଅଧୂକ ଶୈଳନିବାସ ଦେଖାଯାଇଥାଏ ।

Question 3.
ଉପକ୍ରାନ୍ତୀୟ ଜଳବାୟୁ ଓ ଆର୍ଦ୍ରକ୍ରାନ୍ତୀୟ ଜଳବାୟୁ ।

ଉପକ୍ରାନ୍ତୀୟ ଜଳବାୟୁ । ଆର୍ଦ୍ରକ୍ରାନ୍ତୀୟ ଜଳବାୟୁ
(i) ଉପକ୍ରାନ୍ତୀୟ ଜଳବାୟୁ ଭାରତର ଉତ୍ତ ର ସ୍ଥ ସମତଳ ଭୂମିରେ ଅନୁଭୂତ ହୋଇଥାଏ । (i) ଆର୍ଦ୍ର କ୍ରାନ୍ତୀୟ ଜଳବାୟୁ ଭାରତର ପଶ୍ଚିମ ଉପକୂଳରେ ଅନୁଭୂତ ହୋଇଥାଏ ।
(ii) ଏଠାରେ ଗ୍ରୀଷ୍ମଋତୁ ଉତ୍ତପ୍ତ ଏବଂ ଶୀତଋତୁ ବେଶ୍ । ଥଣ୍ଡା ହୋଇଥାଏ । (ii) ଏଠାରେ ମୌସୁମୀ ମାସରେ ପ୍ରଚୁର ବୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ ।
(iii) ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ସର୍ବାଧ‌ିକ ଗହମ ଚାଷ ହୋଇଥାଏ । (iii) ଏହି ଅଞ୍ଚଳମାନଙ୍କରେ ଧାନ ଓ ବିଭିନ୍ନ ମସଲା ଆଦି ଚାଷ କରାଯାଇଥାଏ ।

Question 4.
ବାତ୍ୟା ଓ ବନ୍ୟା ।
Answer:

ବାତ୍ୟା ବନ୍ୟା
(i) କେତେକ ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ପରିସ୍ଥିତରେ ସମୁଦ୍ର ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ଏହାର ପାର୍ଶ୍ଵବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳ ଅପେକ୍ଷା ବାୟୁର ଚାପ କମ୍ ହେଲେ ସେଠାରେ ଲଘୁଚାପ କ୍ଷେତ୍ର ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ । ଏହାକୁ ବାତ୍ୟା କୁହାଯାଏ । (i) ସାଧାରଣ ଭାବେ ଶୁଷ୍କ ରହୁଥିବା ଭୂମି ଜଳମଗ୍ନ ହେଲେ ବନ୍ୟା ହୋଇଥାଏ ।
(ii) ଏହାର ପ୍ରଭାବରେ ପ୍ରବଳ ବେଗରେ ପବନ ବହିବା ସହିତ ପ୍ରଚୁର ବୃଷ୍ଟିପାତ କରାଇଥାଏ । (ii) କୌଣସି ଅଞ୍ଚଳରେ ଅତ୍ୟଧିକ ବୃଷ୍ଟିପାତ ହେଲେ’ ନଦୀଜଳ ଉଛୁଳି ପଡ଼ିବା ସହିତ ବନ୍ଧ ଭାଙ୍ଗିଯାଏ । ଫଳରେ ବନ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ ।
(iii) ବାତ୍ୟା ଯୋଗୁଁ ଅନେକ ଧନଜୀବନ ନଷ୍ଟ ହୋଇଥାଏ । (iii) ବର୍ଷା ଋତୁରେ ବାରମ୍ବାର ବନ୍ୟା ହୋଇଥାଏ

Question 5.
ସ୍ଖଳନ ଓ ବନାଗ୍ନି ।
Answer:

ଭୂ-ସ୍ଖଳନ ବନାଗ୍ନି
(i) ବର୍ଷା, ଭୂମିକମ୍ପ କିମ୍ବା ଅଗ୍ନି ଉଦ୍‌ଗୀରଣ ଜନିତ କାରଣ ଯୋଗୁଁ ଶିଳା, ମୃରିକା ତଥା ଅସଂଲଗ୍ନ ଶିଳା ସମୂହ ହଠାତ୍ ଉପରରୁ ତଳକୁ ଆସିବାକୁ ଭୂ-ସ୍ଖଳନ କୁହାଯାଏ (i) ବଣ ଜଙ୍ଗଲରେ ଅନିୟନ୍ତ୍ରିତ ଭାବେ ବ୍ୟାପୁଥ‌ିବା ନିଆଁକୁ ବନାଗ୍ନି କୁହାଯାଏ ।
(ii) ମୁଖ୍ୟତଃ ମୌସୁମୀ ବାୟୁ ପ୍ରବାହ ସମୟରେ ଭୂ-ସ୍ଖଳନ ବହୁ ପରିମାଣରେ ଘଟିଥାଏ । (ii) ମଣିଷର ଅସାବଧାନତା ଏହାର ଅନ୍ୟ ଏକ ପ୍ରମୁଖ କାରଣ ।
(iii) ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ, ସିକିମ୍ ଏବଂ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶରେ ସାଧାରଣତଃ ଭୂ- ସ୍ଖଳନ ଦେଖାଯାଏ । (iii) ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ, ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ · ଓ ଛତି ଶଗଡ଼ରେ ସାଧାରଣତଃ ବନ । ଗ୍ନି ଦେଖାଯାଇଥାଏ ।

ଦୀର୍ଘ ଉତ୍ତରମୂଳକ ପ୍ରଶ୍ନୋତ୍ତର

Question 1.
ଜାତୀୟ ଓ ରାଜ୍ୟସ୍ତରରେ NDRF ଓ SDRFର କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପର୍କରେ ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କର ।
Answer:
(i) ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଜାତୀୟ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରଶମନ ବଳ ବା NDRF (National Disaster Response Force) ଭାରତର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରାନ୍ତରରେ ହେଉଥ‌ିବା ପ୍ରାକୃତିକ ତଥା ମାନବୀୟ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ବେଳେ ଧନଜୀବନ ରକ୍ଷା କରିଥାନ୍ତି ।

(ii) ଏନ୍.ଡି.ଆର୍.ଏଫ୍.ର ବାଟାଲିଆନ ଭାରତର ୧୨ଗୋଟି ସ୍ଥାନରେ ରହିଛି ।

(iii) ବାତ୍ୟା, ଭୂ-ସ୍ଖଳନ, ବନ୍ୟା ସମୟରେ ଏହି ଆପାତକାଳୀନ ଜଳ ଉଦ୍ଧାର ଓ ଅପସାରଣ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାନ୍ତି ।

(iv) ଆମ ଓଡ଼ିଶାର କଟକ ସହର ନିକଟସ୍ଥ ମୁଣ୍ଡଳୀଠାରେ ତୃତୀୟ ଜାତୀୟ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରଶମନ ବଳ ରହିଅଛି ।

(v) ଠିକ୍ ସେହିପରି ଆମ ରାଜ୍ୟସ୍ତରରେ ରାଜ୍ୟ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରଶମନ ବଳ ବା SDRF କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଅଛି । ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସମୟରେ ଉଭୟ NDRF ଓ SDRF ମିଳିତ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥା’ନ୍ତି ।

Class 7 Social Science Chapter 3 Question Answer Odia Medium ଭାରତର ଜଳବାୟୁ

Question 2.
ନୂତନ ଭାବେ ଦେଖାଯାଉଥ‌ିବା ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ‘ହିମ ବିସ୍ଫୋଟ’ ସମ୍ପର୍କରେ ଏକ ଟିପ୍ପଣୀ ପ୍ରଦାନ କର ।
Answer:
(i) ସାଧାରଣ ଭାବରେ କହିବାକୁ ଗଲେ, ହିମ ଅର୍ଥାତ୍ ବରଫ । ହଠାତ୍ କୌଣସି କାରଣରୁ ବରଫର ପାହାଡ଼ ବା ହିମବାହ ତରଳି ଜଳରେ ପରିଣତ ହେବାକୁ ‘ହିମ ବିସ୍ଫୋଟ’ କୁହାଯାଏ ।

(ii) ଏହା ହିମାଳୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ହିମବାୟ ସୃଷ୍ଟ ହ୍ରଦଗୁଡ଼ିକ ଜଳପୂର୍ଣ୍ଣ ହେଲେ ତାହା ଉଛୁଳି ପଡ଼ିଥାଏ । ଏହି ହ୍ରଦଗୁଡ଼ିକ ଶିଳା ଏବଂ ବରଫର ବନ୍ଧକଦ୍ଵାରା ଜଳ ଧରି ରଖୁଥାନ୍ତି । ବରଫ ତରଳିବା ଯୋଗୁଁ ଏଠାରେ ଜଳର ପରିମାଣ ବଢ଼ିଯାଇଥାଏ ।

(iii) ବରଫ ଅତିଶୀଘ୍ର ତରଳିବା କାରଣରୁ କିମ୍ବା ପ୍ରଚୁର ବୃଷ୍ଟିପାତ ହେଲେ ଚାପ ବୃଦ୍ଧିପାଏ, ଶିଳା ଓ ବରଫର ବନ୍ଧ ଭାଙ୍ଗିଯାଏ । ଏହା ଫଳରେ ମଧ୍ଯ ‘ହିମ, ବିସ୍ଫୋଟ’ ହୋଇଥାଏ ।

(iv) ହଠାତ୍ ଖୁବ୍ ବେଗରେ ପାହାଡ଼ ଓ ପର୍ବତ ଉପରୁ ଜଳ ପ୍ରବାହିତ ହେବା ଫଳରେ ପାହାଡ଼ତଳେ ଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କର ଘରଦ୍ଵାର ଓ କୋଠାବାଡ଼ି ଜଳସ୍ରୋତରେ ଭାସିଯାଇଥାଏ ।

(v) ଏଥିରେ ଅନେକ ସଂଖ୍ୟାରେ ଧନଜୀବନ ବିଶେଷ ଭାବରେ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ହୋଇଥାଏ । ୨୦୧୩ ମସିହାରେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡରେ ଅନେକ ଦିନ ଧରି ଲଗାତର ପ୍ରବଳ ବର୍ଷା ହେବା ଯୋଗୁଁ ‘ହିମ ବିସ୍ଫୋଟ’ ହୋଇଥିଲା । ଏଥ‌ିରେ ଭାରତର ପବିତ୍ର ତୀର୍ଥସ୍ଥଳୀ ‘କେଦାରନାଥ ମନ୍ଦିର’ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ହୋଇଥିଲା ।

Question 3.
‘ସବୁଜ ଗୃହ ପ୍ରଭାବ’ କହିଲେ କ’ଣ ବୁଝ ? ଏହାର ପରିବେଶ ଉପରେ କ’ଣ ପ୍ରଭାବ ରହିଛି ?
Answer:
(i) ପୃଥ‌ିବୀର ପ୍ରାକୃତିକ ‘ଅଙ୍ଗାରକ ଚକ୍ର’ରେ ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ବାଷ୍ପ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗ୍ୟାସ୍ ଧୀରେଧୀରେ ବାୟୁମଣ୍ଡଳକୁ ଆସିଥାନ୍ତି ଓ ସୂର୍ଯ୍ୟଙ୍କ ତାପକୁ ଧରି ରଖୁଥାନ୍ତି । ଏହାକୁ ପ୍ରାକୃତିକ ‘ସବୁଜ ଗୃହ ପ୍ରଭାବ’ କୁହାଯାଇଥାଏ ।

(ii) ସବୁଜ ଗୃହ ପ୍ରଭାବ ପୃଥ‌ିବୀକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ଉଷ୍ଣ ରଖୁବାଦ୍ଵାରା ଜୀବଜଗତ ତିଷ୍ଠି ରହିଥାଏ ।

(iii) ବିଗତ କିଛି ଶତାବ୍ଦୀଧରି ବିଭିନ୍ନ ମାନବୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଯଥା— ଶିଳ୍ପ, ପରିବହନ ଓ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରୁ ବହୁଳ ପରିମାଣରେ ବିଭିନ୍ନ ସବୁଜ ଗୃହ ଗ୍ୟାସ୍ ବାୟୁମଣ୍ଡଳକୁ ପ୍ରବେଶ କରିଛି । ସବୁଜ ଗୃହ ଗ୍ୟାସ୍‌ଗୁଡ଼ିକର ଅହେତୁକ ବୃଦ୍ଧି ଅଧ‌ିକ ତାପ ଧରି ରଖୁଛି ।

(iv) ଫଳତଃ ବିଶ୍ଵ ତାପମାତ୍ରାର ଦ୍ରୁତ ବୃଦ୍ଧିରେ ଏହା ସହାୟକ ହୋଇଛି । ଏହା ଯୋଗୁଁ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷଧରି ଜଳବାୟୁ ଧାରା ସହ ନିଜକୁ ଖାପଖୁଆଇ ଚଳି ଆସୁଥ‌ିବା ଉଦ୍ଭଦ, ପ୍ରାଣୀ ଓ ମାନବ ସମାଜରେ ବିଘଟନ ଦେଖାଯାଉଛି ।

(v) ୨୦୧୫ ମସିହା ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ଦେଶର ହାରାହାରି ତାପମାତ୍ରା ସାଧାରଣତଃ ତାପମାତ୍ରାଠାରୁ ୧° ରୁ ୩° ସେଲ୍‌ସିୟସ୍ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଏଥ‌ିଯୋଗୁଁ ବିଗତ ଶୀତଋତ୍ରୁଟି ପୂର୍ବଗୁଡ଼ିକ ତୁଳନାରେ କମ୍ ଅବଧୂ ବିଶିଷ୍ଟ ଓ କମ୍ ଶୀତ ଅନୁଭୂତ ହୋଇଥିଲା । ଏହା କେବଳ କୃଷି ଉତ୍ପାଦନ ବ୍ୟତୀତ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷୁଦ୍ରଶିଳ୍ପକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଥିଲା ।

Class 7 Social Science Chapter 5 Question Answer Odia Medium ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ଅଭ୍ୟୁଦୟ

Go through Class 7 Social Science Solutions Odia Medium and Class 7 Social Science Chapter 5 Question Answer Odia Medium ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ଅଭ୍ୟୁଦୟ to understand textbook questions more clearly.

7th Class Social Science Chapter 5 Question Answer Odia Medium

Class 7 Social Science Chapter 5 Odia Medium

ପାଠ୍ୟପୁସ୍ତକସ୍ଥ ପ୍ରଶ୍ନ ଓ ଅଭ୍ୟାସ କାର୍ଯ୍ୟ

Question 1.
ଏକ ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ କ’ଣ ଏବଂ ଏହା ରାଜ୍ୟଠାରୁ କିପରି ପୃଥକ୍ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କର।
Answer:
ଏକ ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟମାନ ନିମ୍ନରେ ପ୍ରଦତ୍ତ କରାଯାଇଛି ।
(i) ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ବିସ୍ତାର ସହିତ ବାହ୍ୟଶତ୍ରୁ ଆକ୍ରମଣରୁ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ କରଦ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ନିମନ୍ତେ ସୈନ୍ୟବାହିନୀ ଗଠନ ଓ ପରିଚାଳନା ।

(ii) ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳରୁ କର ଆଦାୟ, ଆଇନ କାନୁନ ପରିଚାଳନା ଓ ଶୃଙ୍ଖଳା ଲାଗି ରାଜକର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କର ଦାୟିତ୍ଵ ଯଥାର୍ଥ ଭାବେ ନିର୍ବାହ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଶାସନିକ ରୂପରେଖର ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ଓ ପରିଚାଳନା ।

(iii) ବାଣିଜ୍ୟ ପରିଚାଳନା ନିମନ୍ତେ ମାପ ଓ ଓଜନ ଏବଂ ମୁଦ୍ରା ପ୍ରଚଳନ ଲାଗି ଉପଯୁକ୍ତ ଆଇନର ପ୍ରଣୟନ

(iv) ମାନବ ସମ୍ବଳ, ବନ୍ୟ ସମ୍ପଦ, ଖଣିଜ ଦ୍ରବ୍ୟ, କୃଷିଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟାଦିର ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଓ ପରିଚାଳନା ।

(v) କଳା, ସାହିତ୍ୟ, ସଂସ୍କୃତି, ଧର୍ମ ଓ ବିଭିନ୍ନ ବିଚାରଧାରାର ପୃଷ୍ଠପୋଷକତା ସହ ଉତ୍ସାହ ପ୍ରଦାନ ।

(vi) ଜନସାଧାରଣଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ଓ ବ୍ୟବସାୟର ଅଭିଦୃଷ୍ଟି, ସ୍ଥଳପଥ, ନଦୀ ଓ ସମୁଦ୍ର ଆଦି ଜଳପଥରେ ଯୋଗାଯୋଗର ଭିଭିଭୂମି ବିକାଶ ଲାଗି ପ୍ରୟାସ ।

(vii) କରଦ ରାଜ୍ୟ ଓ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ଉପରେ ସମ୍ରାଟଙ୍କ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ କର୍ତ୍ତୃତ୍ଵ କ୍ଷମତାର ପ୍ରୟୋଗ ।

ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ତୁଳନାରେ ରାଜ୍ୟ ଛୋଟ ଏବଂ ଜଣେ ରାଜାଦ୍ଵାରା ଶାସିତ ହୋଇଥାଏ । ରାଜ୍ୟର ପ୍ରଜାମାନେ ପ୍ରାୟ ଏକପ୍ରକାରର ଏବଂ ଅଧିକାଂଶ କୃଷି ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିଥା’ନ୍ତି । ରାଜାଙ୍କ କ୍ଷମତା ସମ୍ରାଟଙ୍କ କ୍ଷମତାଠାରୁ ତୁଳନାତ୍ମକ ଭାବେ କମ୍ ଏବଂ ସୀମିତ । ପ୍ରଶାସନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ମଧ୍ୟ ଏକ ରାଜ୍ୟରେ ଜଟିଳତା ନଥାଏ`। ଜନସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ତୁଳନାତ୍ମକ ଭାବରେ କମ୍ ଥାଏ । ରାଜାଙ୍କୁ ତାଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟରେ ରାଜପୁତ୍ର ଏବଂ ସୈନ୍ୟସାମନ୍ତ ସହଯୋଗ କରିଥା’ନ୍ତି । ସମ୍ବଳ ମଧ୍ଯ ଏକ ରାଜାଙ୍କର ସୀମିତ ଥାଏ ।

Question 2
ରାଜ୍ୟର ସାମ୍ରାଜ୍ୟକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେବାପାଇଁ ଥ‌ିବା ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ କାରକଗୁଡ଼ିକ କ’ଣ ?
Answer:
ରାଜ୍ୟରୁ ଏକ ବିଶାଳ ସାମ୍ରାଜ୍ୟକୁ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ହେବାପାଇଁ ଅନେକ ମୁଖ୍ୟ କାରଣ ଦାୟୀ ଅଟେ । ସେଗୁଡ଼ିକ ହେଲା-
(i) ଦୃଢ଼ ନେତୃତ୍ଵ : ଉଚ୍ଚାଭିଳାଷୀ ଶାସକମାନେ ଯଥା- ଚନ୍ଦ୍ରଗୁପ୍ତ ମୌର୍ଯ୍ୟ, ସମୁଦ୍ରଗୁପ୍ତ ଇତ୍ୟାଦି ତାଙ୍କ ସାମ୍ରାଜ୍ୟକୁ ଯୁଦ୍ଧ ଏବଂ ମିତ୍ରତାଦ୍ଵାରା ବୃଦ୍ଧି କରିଥିଲେ । ଯାହାଫଳରେ ବିଶାଳ ମୌର୍ଯ୍ୟ ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ଗୁପ୍ତ ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ଗଢ଼ି ଉଠିଥିଲା ।

(ii) ସାମରିକ ଶକ୍ତି : ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ପାଇଁ ଏକ ସଶକ୍ତ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ସାମରିକ ବାହିନୀ ଆବଶ୍ୟକ । ଏଥିରେ ଉନ୍ନତ ଧରଣର ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ସହ ଅଶ୍ଵାରୋହୀ, ଗଜାରୋହୀ ଏବଂ ପଦାତିକ ବାହିନୀ ରହିଥିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଯେକୌଣସି ଶତ୍ରୁପକ୍ଷକୁ ଦମନ ଏବଂ ପରାସ୍ତ କରିବାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଏହି ସେନାବାହିନୀର ଥାଏ ।

(iii) ଆର୍ଥିକ ସାମର୍ଥ୍ୟ : ଏକ ସାମ୍ରାଜ୍ୟରେ ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣରେ ଆର୍ଥିକ ସାମର୍ଥ୍ୟ ସମ୍ବଳ ଥ‌ିବା ଆବଶ୍ୟକ । ମୌର୍ଯ୍ୟ ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ଓ ଗୁପ୍ତ ସାମ୍ରାଜ୍ୟରେ ଉର୍ବର ଜମି, ବହୁଳ ରାଜସ୍ୱ ଆଦାୟର ବ୍ୟବସ୍ଥା, ବାଣିଜ୍ୟ ବ୍ୟବସାୟ ଇତ୍ୟାଦି ରହିଥିଲା । ଏତଦ୍‌ବ୍ୟତୀତ ଅନ୍ୟ ଦେଶମାନଙ୍କରୁ ବିଜୟଦ୍ଵାରା ଅର୍ଜିତ ଧନ ମଧ୍ଯ ସେମାନଙ୍କ ଆର୍ଥିକ ସାମର୍ଥକ୍ୟକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଥାଏ । ସୁତରାଂ ଏକ ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ଦୃଢ଼ତା ଆବଶ୍ୟକ ।

(iv) ପ୍ରଭାବୀ ପ୍ରଶାସନ : ସାମ୍ରାଜ୍ୟରେ ପ୍ରଶାସନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୁଦୃଢ଼ ଥିବା ଆବଶ୍ୟକ । ସମ୍ରାଟଙ୍କୁ ପ୍ରଶାସନରେ ସହାୟତା କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସୁଦକ୍ଷ ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କର୍ମଚାରୀ ଥିବା ଆବଶ୍ୟକ, ଯାହା ମୌର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଗୁପ୍ତ ସାମ୍ରାଜ୍ୟରେ ଦେଖା ଦେଇଥିଲା ।

(v) ଗୁପ୍ତଚର ବ୍ୟବସ୍ଥା : ସାମ୍ରାଜ୍ୟର କୋଣ ଅନୁକୋଣରୁ ତଥ୍ୟମାନ ଗୁପ୍ତଚରମାନଙ୍କଦ୍ୱାରା ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଥାଏ । ଯାହାଫଳରେ ବିଶାଳ ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରାନ୍ତରରେ ଘଟୁଥ‌ିବା ଘଟଣା ସମ୍ରାଟଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିବାଦ୍ଵାରା ପ୍ରଶାସନ ଉତ୍ତମ ହୋଇଥାଏ ।

(vi) ଭିତ୍ତିଭୂମି : ଏକ ସାମ୍ରାଜ୍ୟରେ ରାସ୍ତା, ଜଳସେଚନ ଏବଂ ଗମନାଗମନ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସୁବିଧା ଥ‌ିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଏହିଭଳି ଏକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ସ୍ୱଚ୍ଛତା ନିର୍ଭର କରିଥାଏ ।

Question 3.
ଆଲେକଜାଣ୍ଡାରଙ୍କୁ ବିଶ୍ଵ ଇତିହାସରେ ଜଣେ ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ ରାଜା ଭାବରେ ବିବଚେନା କରାଯାଏ – ତୁମେ ଏପରି କାହିଁକି ଭାବୁଛ ?
Answer:
ଆଲେକ୍‌ଜାଣ୍ଡାରଙ୍କୁ ବିଶ୍ଵ ଇତିହାସରେ ଜଣେ ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ ରାଜା ଭାବରେ ନିମ୍ନଲିଖୁ କାରଣ ଯୋଗୁଁ ବିବେଚନା କରାଯାଏ ।
(i) ସାମରିକ ବିଶେଷଜ୍ଞ : ଆଲେକ୍‌ଜାଣ୍ଡାରଙ୍କୁ ଜଣେ ସ୍ଵର୍ଗଜାତ ସେନାଧ୍ୟକ୍ଷ ଭାବରେ ଇତିହାସରେ ବିବେଚନୀ କରାଯାଇଛି । ସେ ଗ୍ରୀକ୍‌ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଉତ୍ତର ପଶ୍ଚିମ ଭାରତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଅଧିକାର କରିଥିଲେ, ଯାହାକି ଇତିହାସରେ ସବୁଠାରୁ ବିଶାଳ ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ଅଟେ । ତାଙ୍କ ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ଇଉରୋପ, ଉତ୍ତର ଆଫ୍ରିକା ଏବଂ ଏସିଆ ମହାଦେଶ ଭଳି ତିନୋଟି ମହାଦେଶରେ ବିସ୍ତାରିତ ହୋଇଥିଲା, ଯାହା ତାଙ୍କ ସାମରିକ ଦକ୍ଷତାର ପ୍ରମାଣ ଦିଏ ।

(ii) ସାଂସ୍କୃତିକ ବିନିମୟ : ଆଲେକ୍‌ଜାଣ୍ଡାର ଯେଉଁ ରାଜ୍ୟକୁ ଜୟ କରୁଥିଲେ, ସେହି ରାଜ୍ୟ ସହିତ ଗ୍ରୀକ୍ ସଂସ୍କୃତିକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିଲେ । ଫଳରେ ପାରସ୍ୟ ଓ ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତି ସହିତ ଗ୍ରୀକ୍ ସଂସ୍କୃତିର ଆଦାନପ୍ରଦାନ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଥିଲା । ଏହାଦ୍ୱାରା କଳା, ସଂସ୍କୃତି, ବିଜ୍ଞାନ ଓ ବାଣିଜ୍ୟ ବ୍ୟବସାୟରେ ବିକାଶ ଘଟିପାରିଥିଲା ।

(iii) ବିଚକ୍ଷଣ ରଣନୀତି : ଆଲେକ୍‌ଜାଣ୍ଡାର ଯୁଦ୍ଧରେ ଏକପ୍ରକାର ଆଧୁନିକ ଯୁଦ୍ଧକୌଶଳ ବ୍ୟବହାର କରୁଥିଲେ । ସେ ସୈନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ନେଇ ଫାଲଙ୍କସ୍ (Phalanx) ଗଠନ କରୁଥିଲେ ଯାହାଦ୍ଵାରା ସେ ଯେକୌଣସି ଶକ୍ତିଶାଳୀ ସୈନ୍ୟବାହିନୀକୁ ପରାସ୍ତ କରିପାରୁଥିଲେ । ଭାରତରେ ଏହି ରଣନୀତି ଆପଣେଇ ରାଜା ପୁରୁଙ୍କୁ ପରାସ୍ତ କରିଥିଲେ ।

(iv) ଐତିହାସିକ ପରମ୍ପରା : ତାଙ୍କ ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ଭବିଷ୍ୟତ ଶାସକ ଏବଂ ଗ୍ରୀକ୍ ଐତିହାସିକମାନଙ୍କୁ ବିଶେଷ ସହାୟତା କରିଥିଲା । ପରବର୍ତ୍ତୀ ଶାସକମାନେ ତାଙ୍କଦ୍ଵାରା ଅନୁପ୍ରାଣୀତ ହୋଇଥିଲେ । ଗ୍ରୀକ୍ ଐତିହାସିକମାନେ ତାଙ୍କ ଯୁଦ୍ଧଯାତ୍ରାକୁ ଇତିହାସରେ ସ୍ଥାନ ଦେବା ସହ ପ୍ରାଚୀନ ସଭ୍ୟତାମାନଙ୍କର ମୂଲ୍ୟବାନ କାଗଜପତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ । ସୁତରାଂ ଆଲେକ୍‌ଜାଣ୍ଡାର ବିଶ୍ଵ ଇତିହାସରେ ବହୁଚର୍ଚ୍ଚିତ ସମ୍ରାଟ ଥିଲେ ।

Question 4.
ପ୍ରାଚୀନ ଭାରତୀୟ ଇତିହାସରେ ମୌର୍ଯ୍ୟମାନେ ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ ଥିଲେ ଏହାର କାରଣ ବର୍ଣ୍ଣନା କର ।
Answer:
ପ୍ରାଚୀନ ଭାରତ ଇତିହାସରେ ମୌର୍ଯ୍ୟ ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ଏକ ଐତିହାସିକ ଗୁରୁତ୍ଵବହନ କରିଥିଲା । ଏହି ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା ଥିଲେ ଚନ୍ଦ୍ରଗୁପ୍ତ ମୌର୍ଯ୍ୟ, ଯିଏକି ଏକ ବିଶାଳ ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରିଥିଲେ । ସେ ମଧ୍ୟ ଏକ ଉତ୍ତମ ପ୍ରଶାସନ ଦେଇଥିଲେ । ନିମ୍ନଲିଖୁତ କାରଣ ଯୋଗୁଁ ଏହି ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ବିଶେଷତ୍ୱକୁ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଏ ।

(i) ସର୍ବଭାରତୀୟ ସାମ୍ରାଜ୍ୟ : ମୌର୍ଯ୍ୟ ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ଭାରତୀୟ ଉପମହାଦେଶରେ ଦୂରବର୍ତ୍ତୀ ଦକ୍ଷିଣକୁ ବାଦେଇ ଗଠିତ ହୋଇଥିଲା । ଏହିପରି ଏକ ବିବିଧ ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ଅଞ୍ଚଳକୁ ଏକତ୍ରିତ କରି ମୌର୍ଯ୍ୟ ଶାସକମାନେ ଏକ ବିଶାଳ ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ଗଠନ କରିଥିଲେ ।

(ii) ଉତ୍ତମ ଶାସନ : ଚନ୍ଦ୍ରଗୁପ୍ତ ମୌର୍ଯ୍ୟଙ୍କଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ତାଙ୍କ ପୌତ୍ର ଅଶୋକ ମଗଧ ସାମ୍ରାଜ୍ୟରେ ଏକ ଉତ୍ତମ ପ୍ରଶାସନ ପ୍ରଚଳିତ କରିଥିଲେ । କୌଟିଲ୍ୟଙ୍କ ଅର୍ଥଶାସ୍ତ୍ରଦ୍ଵାରା ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ରାଜନୀତି, ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ଆଇନ ପରିଚାଳିତ ହୋଇଥିଲା । ଦକ୍ଷ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ନେଇ ଏକ ମନ୍ତ୍ରୀପରିଷଦ ଗଠନ କରାଯାଇଥିଲା ।

(iii) ପ୍ରାଦେଶିକ ଶାସ୍ତ୍ରନ : ମୌର୍ଯ୍ୟ ରାଜତ୍ଵ ସମୟରେ ପ୍ରାଦେଶିକ ସ୍ତରରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶାସନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସକ୍ରିୟ କରାଯାଇପାରିଲା । ପାରିଷଦ, ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ନେଇ ଏକ ସୁଗମ୍ ପ୍ରଶାସନ କରାଯାଇପାରିଥିଲା ।

(iv) ଅଶୋକଙ୍କ ଧର୍ମ : ଅଶୋକଙ୍କ ଧମ୍ମଦ୍ଵାରା ଶାନ୍ତି, ମୈତ୍ରୀ, ସହନଶୀଳତା ଏବଂ ଜନମଙ୍ଗଳ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ତ୍ଵରାନ୍ଵିତ କରାଯାଇଥିଲା । ତାଙ୍କର ବାର୍ତ୍ତାକୁ ଶିଳାଲେଖମାନଙ୍କରେ ଖୋଦ୍ରିତ କରାଯାଇ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ମହାନତା ସମ୍ପର୍କରେ ଅବଗତ କରାଯାଇଥିଲା ।

(v) ଆର୍ଥିକ ବିକାଶ : କୃଷି, ବାଣିଜ୍ୟ, ବ୍ୟବସାୟ, ମୁଦ୍ରା ପ୍ରଚଳନ, ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ଗମନାଗମନର ବିକାଶ କରାଯାଇ ସମ୍ରାଜ୍ୟରେ ଆର୍ଥିକ ସମୃଦ୍ଧି ହୋଇପାରିଥିଲା ।

(vi) ସାଂସ୍କୃତିକ ପରମ୍ପରା : ଅଶୋକଙ୍କ ସମୟରେ କଳା, ସଂସ୍କୃତି, କାରୁକାର୍ଯ୍ୟ ସବୁକୁ ବୌଦ୍ଧଧର୍ମର ପ୍ରଚାର ପ୍ରସାର ନିମନ୍ତେ କରାଯାଇଥିଲା ।

Question 5.
କୌଟିଲ୍ୟଙ୍କର ମୁଖ୍ୟ ଧାରଣାଗୁଡ଼ିକ କ’ଣ ଥିଲା ? ସେଥୁରୁ କେଉଁସବୁ ଧାରଣା ଆଜି ବି ଅନୁଭୂତ ହେଉଅଛି ?
Answer:
କୌଟିଲ୍ୟ ତାଙ୍କର ମୁଖ୍ୟ ଧାରଣାଗୁଡ଼ିକୁ ‘ଅର୍ଥଶାସ୍ତ୍ର’ରେ ଲିପିବଦ୍ଧ କରିଥିଲେ । ସେ ଏକ ସଶକ୍ତ ଏବଂ ନୀତିଗତ ପ୍ରଶାସକ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ଵ ଦେଇଥିଲେ । ସେ ଶାସକମାନଙ୍କୁ ଜନମଙ୍ଗଳ ଏବଂ ଜନତାଙ୍କ ସୁଖସ୍ଵାଚ୍ଛନ୍ଦ୍ୟ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଉପଦେଶ ଦେଉଥିଲେ । ସେ କହୁଥିଲେ ‘‘ପ୍ରଜାଙ୍କର ସୁଖହିଁ ବାସ୍ତବିକ୍ ରାଜାଙ୍କର ସୁଖ ।’’ ରାଜକୋଷକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିବା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ସତ୍ ଉଦ୍ୟମ କରିବା ପାଇଁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ଵ ଦେଇଥିଲେ । ସେଥିପାଇଁ ସାମ୍ରାଜ୍ୟରେ ଏକ ଗୁପ୍ତଚର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବା ପାଇଁ ସେ କହିଥିଲେ ଏବଂ ସେ ଏକ ସୁସଙ୍ଗଠିତ ସୈନ୍ୟବାହିନୀ ଗଠନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ଵ ଦେଇଥିଲେ ।

କୌଟିଲ୍ୟଙ୍କ ନୀତି ଆଜି ମଧ୍ୟ ଆମ ଦେଶରେ ଅନୁସରଣ କରାଯାଏ । ତାଙ୍କର କୂଟନୀତିକୁ ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟରେ ଅନୁସରଣ କରାଯାଏ । ସାଧାରଣ ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କ ନୀତିକୁ ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନରେ ଅନୁସରଣ କରନ୍ତି । ଆର୍ଥିକ ବିକାଶରେ ଆଜି ତାଙ୍କର ନୀତିକୁ ଅନୁସରଣ କରାଯାଉଛି । ଏତଦ୍‌ବ୍ୟତୀତ ରାଜନୈତିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଜନମଙ୍ଗଳ କାର୍ଯ୍ୟରେ ସର୍ବୋପରି ଦେଶ ନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ କୌଟିଲ୍ୟଙ୍କ ଅର୍ଥଶାସ୍ତ୍ର ପ୍ରଣିଧାନ ଯୋଗ୍ୟ ।

Class 7 Social Science Chapter 5 Question Answer Odia Medium ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ଅଭ୍ୟୁଦୟ

Question 6.
ଅଶୋକ ଏବଂ ତାଙ୍କ ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ଅସାଧାରଣ ଦିଗଗୁଡ଼ିକ କ’ଣ ଥିଲା ? ଏହାର କେଉଁ ଦିଗ ଆଜି ମଧ୍ୟ ଭାରତକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରୁଛି ଏବଂ କାହିଁକି ? ପ୍ରାୟ ୨୫୦ଟି ଶବ୍ଦ ମଧ୍ଯରେ ତୁମର ମତ ରଖ ।
Answer:
ଚଣ୍ଡାଶୋକରୁ ଧର୍ମାଶୋକରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇଥିବା ସମ୍ରାଟ ଅଶୋକଙ୍କ ନୀତି ଓ ନୈତିକତା ଥିଲା ଅନନ୍ୟ । କଳିଙ୍ଗ ଯୁଦ୍ଧ ପରେ ଅଶୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଯେଉଁ ବିରାଟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଘଟିଲା ତାହା ତାଙ୍କୁ ଏକ ଅସାଧାରଣ ଶାସକ ଭାବରେ ଜନ୍ମ ଦେଲା । ତାଙ୍କଦ୍ଵାରା ପ୍ରଣୀତ ଧାମ ଜନମଙ୍ଗଳ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଥିଲା । ସେ ଧର୍ମୀୟ ସହିଷ୍ଣୁତା, ମାନବ ଏବଂ ପ୍ରାଣୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଦୟାଭାବ ଏବଂ ସମସ୍ତ ବର୍ଗର ପ୍ରଜାଙ୍କ ପାଇଁ ତାଙ୍କର ସେବା ଓ ବ୍ୟାକୁଳତା ତାଙ୍କୁ ଧର୍ମାଶୋକରେ ପରିଣତ କରିଥିଲା । ତାଙ୍କଦ୍ୱାରା ନିର୍ମିତ ଶିଳାଲେଖମାନଙ୍କରେ ତାଙ୍କର ବଦାନ୍ୟତା ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି । ସେ କିଭଳି ଭାବରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, ପାନୀୟ ଜଳସେବା, ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ପାନ୍ଥନିବାସ ଓ ବାଣିଜ୍ୟ ବ୍ୟବସାୟର ବିକାଶ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ, ଆଜି ମଧ୍ୟ ତାହା ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଅଟେ ।

Question 7.
ରାଜା ପ୍ରିୟଦର୍ଶୀ ହେଉଛନ୍ତି ଈଶ୍ଵରଙ୍କର ପ୍ରିୟ । ମୋଦ୍ୱାରା ନିଯୁକ୍ତ ଧର୍ମମହାମାତ୍ରମାନେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ହିତରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରନ୍ତି । ସେମାନେ ସମସ୍ତ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ, ଉଭୟ ଗୃହୀ ଏବଂ ସନ୍ନ୍ୟାସୀମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ସର୍ବଦା କାର୍ଯ୍ୟରତ । ବ୍ରାହ୍ମଣ, ସନ୍ନ୍ୟାସୀ, ଜୈନ ଓ ଅନ୍ୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ନିମନ୍ତେ ମୁଁ କେତେକ ଲୋକଙ୍କୁ ବୌଦ୍ଧ ପରମ୍ପରାରେ ନିଯୁକ୍ତି ଦେଇଅଛି । ଏହିପରି ଅନେକ ପ୍ରକାର ରାଜକର୍ମଚାରୀ ବିଭିନ୍ନ ଦାୟିତ୍ଵରେ ରହିଛନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ମୋର ଧର୍ମ କର୍ମଚାରୀମାନେ କେବଳ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟରେ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ନିମନ୍ତେ ତତ୍ପର ରହିଥା’ନ୍ତି । ଏହିସବୁ ପଢ଼ିବା ପରେ ତୁମେ କ’ଣ ଭାବୁଛ ଯେ ଅଶୋକ ଅନ୍ୟ ଧାର୍ମିକ ଚିନ୍ତାଧାରା ଓ ବିଶ୍ଵାସ ପ୍ରତି ସହନଶୀଳ ଥିଲେ ? ଶ୍ରେଣୀଗୃହରେ ତୁମର ଚିନ୍ତାଧାରା ଆଲୋଚନା କର ।
Answer:
ଅଶୋକଙ୍କର ଉକ୍ତ ଲେଖାକୁ ପଢ଼ିବାପରେ ହୃଦୟଙ୍ଗମ ହୁଏ ଯେ ସେ ଜଣେ ବାସ୍ତବରେ ଈଶ୍ଵରଙ୍କର ପ୍ରିୟ ବ୍ୟକ୍ତି । ସେ ତାଙ୍କର ଧର୍ମ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ଜନକଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ଦାୟିତ୍ଵ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏହା କୌଣସି ଧର୍ମ ଭିଭିରେ ସେ ଦେଇ ନାହାନ୍ତି । ତେଣୁ ଏହା ପ୍ରମାଣ କରେ ଯେ ଅଶୋକ ଥିଲେ ଅନ୍ୟ ଧର୍ମପ୍ରତି ଉଦାର ଏବଂ ସହନଶୀଳ । ସେ ଯଦିଓ ବୌଦ୍ଧଧର୍ମ ଗ୍ରହଟଣ କରି ତାର ପ୍ରଚାର ପ୍ରସାର କରିଥିଲେ କିନ୍ତୁ ଅନ୍ୟ ଧର୍ମପ୍ରତି ସେ କୌଣସି ଅସହିଷ୍ଣୁତା ଭାବ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରି ନଥିଲେ । ସେ ସମସ୍ତ ଧର୍ମାବଲମ୍ବୀ ଲୋକ ମଧ୍ୟ ବୌଦ୍ଧ, ବ୍ରାହ୍ମଣ, ଜୈନ, ଆଜବୀକ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଥିଲେ । ଏହାକୁ ଆମେ ଧର୍ମନିରପେକ୍ଷତା କହିପାରିବା । ତାଙ୍କର ଚିନ୍ତାଧାରରେ ରାଜନୀତିଠାରୁ ଅଧ୍ଵକ ନୈତିକତାଭାବ ଥିଲା । ସୁତରାଂ ସମସ୍ତ ଧର୍ମ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ଵୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ତାଙ୍କ ସମୟରେ ହୋଇପାରିଥିଲା ।

Question 8.
ପ୍ରାଚୀନ ଭାରତରେ ବ୍ରାହ୍ମୀ ଲିପିର ବହୁଳ ପ୍ରଚଳନ ଥିଲା । ଏହି ଲିପି ବିଷୟରେ ଅଧିକ ଜାଣିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କର । ଆବଶ୍ୟକସ୍ଥଳେ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରି ତାଙ୍କର ସାହାଯ୍ୟ ନିଅ । ବ୍ରାହ୍ମୀ ଲିପି ସମ୍ପର୍କରେ ତୁମେ ଯାହା ଶିକ୍ଷାଲାଭ କଲ, ତାହାର ଏକ ଛୋଟ ପ୍ରକଳ୍ପ ପ୍ରସ୍ତୁତ କର ।
Answer:
ପ୍ରାଚୀନ ଭାରତରେ ବ୍ରାହ୍ମୀ ଲିପିର ବହୁଳ ପ୍ରଚଳନ ଥିଲା । ଅଶୋକଙ୍କ ଶିଳାଲିପିରେ ଏହି ଲିପି ବ୍ୟବହୃତ ହୋଇଛି । ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା କଲାପରେ ଏହା ସମ୍ପର୍କରେ ଅଧିକ ଜାଣିବାକୁ ମିଳିଲା । ତା’ପରେ ଏ ସମ୍ପର୍କରେ ଏକ ଛୋଟ ପ୍ରକଳ୍ପ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଗଲା । ଉକ୍ତ ପ୍ରକଳ୍ପ ବିଷୟରେ ନିମ୍ନରେ ପ୍ରଦତ୍ତ କରାଗଲା ।

  1. ବ୍ରାହ୍ମୀ ଲିପିର ଉତ୍ପତ୍ତି : ଏହି ଲିପି ଖ୍ରୀ.ପୂ. ତୃତୀୟ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଉତ୍ପତ୍ତି ଲାଭ କରିଥିଲା । ଏହା ଅଶୋକଙ୍କ ଶିଳାଲେଖରେ ବ୍ୟବହୃତ ହୋଇଛି ।
  2. କିପରି ଦେଖାଯାଏ : ଏହା ଦେଖ‌ିବାକୁ ବକ୍ରରେଖା ସଦୃଶ ଏବଂ ବାମରୁ ଡାହାଣକୁ ଲେଖାଯାଇଥାଏ ।
  3. ଏହାର ଗୁରୁତ୍ଵ : ଏହି ଲିପିକୁ ଆଧାର କରି ଆଧୁନିକ ଭାରତୀୟ ଲିପି ଯଥା— ଦେବନଗରୀ, ତାମିଲ ଇତ୍ୟାଦି ଲେଖାଯାଇଛି । ଏହି ଲିପି ହେଉଛି ପ୍ରଥମ ଲିପି ଯାହାକୁ ପ୍ରାଚୀନ ଭାରତୀୟ ଅଭିଲେଖମାନଙ୍କରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି ।

ଏହା ଏସିଆ ମହାଦେଶର ଅନେକ ଲିପିକୁ ମଧ୍ୟ ତିବ୍ବତୀୟ ଲିପି ଏବଂ ସିଂହଳୀ ଲିପି ଇତ୍ୟାଦିକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରୁଅଛି ।

Question 9.
ଖ୍ରୀଷ୍ଟପୂର୍ବ ୩ୟ ଶତାବ୍ଦୀରେ ତୁମର କୌଶାମ୍ବୀରୁ କାବେରୀ ପଟ୍ଟନମ୍ ଯିବାକୁ କୁହାଯିବ । ତୁମେ ଏହି ଯାତ୍ରା କିପରି ଓ କେତେ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଆବଶ୍ୟକ ରହଣି ସହିତ ସମ୍ପାଦନ କରିବ ବୋଲି ଭାବୁଛ ?
Answer:
ଖ୍ରୀଷ୍ଟପୂର୍ବ ତୃତୀୟ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଜଣେ କୌଶାରୀରୁ କାବେରୀ ପଟ୍ଟନମ୍ ଯିବାପାଇଁ ତାଙ୍କୁ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଲାଗିବ ଏବଂ ଏବଂ ଯାତ୍ରା କଷ୍ଟକର ହେବ ।
ଯାତ୍ରା କରିବାର ପଥ ଏବଂ ଗମନାଗମନ –

  1. କୌଶାମ୍ବୀରୁ ପାଟଳୀପୁତ୍ର : ବ୍ଯକ୍ତିଜଣକ କୌଶାୟୀରୁ ପାଟଳୀପୁତ୍ର ଗ୍ରାଣ୍ଡଟ୍ରଙ୍କ ରୋଡ଼ରେ ବଳଦଗାଡ଼ିରେ ଗଲେ ଅତିକମ୍‌ରେ ୧୦ ଦିନ ଲାଗିବ ।
  2. ପାଟଳୀପୁତ୍ରରୁ ତାମ୍ରଲିପ୍ତି : ଏହି ଯାତ୍ରା ଗଙ୍ଗା ନଦୀରେ ନୌକାରେ ଯିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଏହା ଅତିକମ୍‌ରେ ପନ୍ଦର ଦିନ ଲାଗିବ ।
  3. ତାମ୍ରଲିପ୍ତିରୁ କାଢ଼ବରୀ ପଟ୍ଟନମ୍ : ଏହି ଯାତ୍ରା ବଙ୍ଗୋପସାଗରର ଉପକୂଳରେ ଜାହାଜରେ ଯିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ଯାହା ୨୦ ଦିନ ଲାଗିବ ।
  4. ସମୁଦାୟ ସମୟ ; ଏହି ଯାତ୍ରା ପାଖାପାଖୁ ୪୫ ଦିନ ଲାଗିବ ଏବଂ ତା’ ମଧ୍ୟରେ ରହଣି ଏବଂ ପାଗକୁ ଦେଖୁ କରାଯିବ ।

ସମୟ ରେଖା :

  1. ଖ୍ରୀ.ପୂ. ଷଷ୍ଠ ଶତାବ୍ଦୀରୁ ଚତୁର୍ଥ ଶତାବ୍ଦୀ : ଉତ୍ତର ତଥା ମଧ୍ୟଭାରତରେ ମହାଜନପଦର ଅଭ୍ୟୁଦୟ ।
  2. ଖ୍ରୀ.ପୂ. ପଞ୍ଚମ ଶତାବ୍ଦୀ : ମଗଧରେ ମହାପଦ୍ମନନ୍ଦଙ୍କର, ଅଭ୍ୟୁଦୟ ଏବଂ ନନ୍ଦବଂଶର ସ୍ଥାପନା ।
  3. ଖ୍ରୀ.ପୂ. ୩୨୭–୩୨୫ : ଗ୍ରୀକ୍‌ବୀର ଆଲେକ୍‌ଜାଣ୍ଡାରଙ୍କର ଭାରତ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ; ଆଲେକ୍‌ଜାଣ୍ଡାର ଏବଂ ରାଜା ପୁରୁଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ହାଇଦାସ୍‌ପିସ୍ ଯୁଦ୍ଧ, ବିଜିତ ରାଜ୍ୟରେ ସତ୍ରାପ ଭାବରେ ରାଜା ପୁରୁଙ୍କ ନିଯୁକ୍ତି ।
  4. ଖ୍ରୀ.ପୂ. ୩୨୪-୩୨୩ : ଗ୍ରୀକ୍ ବୀର ଆଲେକ୍‌ଜାଣ୍ଡାରଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ଏବଂ ବିଶାଳ ଗ୍ରୀକ୍ ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ବିଭାଜନ ।
  5. ଖ୍ରୀ.ପୂ. ୩୨୧ : ମଗଧରେ ମୌର୍ଯ୍ୟ ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ଅଭ୍ୟୁଦୟ । ଏହି ବଂଶର ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା ଚନ୍ଦ୍ରଗୁପ୍ତ ମୌର୍ଯ୍ୟ ତାଙ୍କର ସାମ୍ରାଜ୍ୟକୁ ଉତ୍ତର ପଶ୍ଚିମ ଭାରତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିସ୍ତାର କରିଥିଲେ । ରାଜନୀତି ବିଶାରଦ କୌଟିଲ୍ୟଙ୍କର ବା ରାଜ୍ୟଗଠନରେ ମୁଖ୍ୟ ଭୂମିକା ରଖୁଥ‌ିବା ସାତଟି ଅଂଶର ଅବତାରଣା । କୌଟିଲ୍ୟ ତାଙ୍କର ପ୍ରଖ୍ୟାତ କୃତି ଅର୍ଥଶାସ୍ତ୍ରରେ ଶାସନ ଓ ଅର୍ଥନୀତି ବିଜ୍ଞାନ ଉପରେ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ ।
  6. ଖ୍ରୀ.ପୂ. ୨୬୧ : ଅଶୋକଙ୍କ କଳିଙ୍ଗ ଯୁଦ୍ଧ ।
  7. ଖ୍ରୀ.ପୂ. ୨୬୮–୨୩୨ : ସମ୍ରାଟ ଅଶୋକଙ୍କ ରାଜତ୍ଵ ବର୍ଷ । ମୌର୍ଯ୍ୟ ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ବିସ୍ତାର, ଅଶୋକଙ୍କ ପ୍ରଶାସନିକ ଏବଂ ଧାର୍ମିକ ଚିନ୍ତାଧାରା, ଚଣ୍ଡାଶୋକରୁ ଧର୍ମାଶୋକରେ ସମ୍ରାଟ ଅଶୋକଙ୍କର ପରିବର୍ତ୍ତନ, ପୁତ୍ର ମହେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ କନ୍ୟା ସଂଘମିତ୍ରାଙ୍କୁ ବୌଦ୍ଧଧର୍ମର ପ୍ରଚାର ଓ ପ୍ରସାର ପାଇଁ ଶ୍ରୀଲଙ୍କା ପ୍ରେରଣ ।
  8. ଖ୍ରୀ.ପୂ. ୧୮୫ : ମୌର୍ଯ୍ୟ ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ପତନ, ଦୁର୍ବଳ ଉତ୍ତରାଧୁକାରୀ, ଦୁର୍ବଳ ଶାସନ ପରସ୍ପର ମଧ୍ୟରେ ସଂଘର୍ଷ, ଦୁର୍ବଳ ସାମରିକ ବାହିନୀ ବିଶାଳ ମୌର୍ଯ୍ୟ ସାମ୍ରାଜ୍ୟକୁ ଭାଗ ଭାଗ କରି ଦେଇଥିଲା ।

ଆସ ଚିନ୍ତା କରିବା (ପାଠ୍ୟପୁସ୍ତକସ୍ଥ ପ୍ରଶ୍ନୋତ୍ତର, ପୃଷ୍ଠା-୮୩) :

Question 1.
ସାମ୍ରାଜ୍ୟ କହିଲେ କ’ଣ ବୁଝ ?
Answer:
ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ଶବ୍ଦର ଇଂରାଜୀ ପ୍ରତିଶବ୍ଦ ’empire’ ଯାହା ମୂଳ ଲାଟିନ୍ ଶବ୍ଦ ‘imperium’ରୁ ଆସିଅଛି । ଏହାର ଅର୍ଥ ସର୍ବୋଚ୍ଚ କ୍ଷମତା (Supreme Power) । ସରଳ ଭାଷାରେ କହିବାକୁ ଗଲେ, ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ଛୋଟ ଛୋଟ ରାଜ୍ୟ କିମ୍ବା ଅଞ୍ଚଳର ସମଷ୍ଟି, ଯାହା ଉପରେ ଜଣେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଶାସକ କିମ୍ବା ଶାସକମାନଙ୍କର ଏକ ଗୋଷ୍ଠୀ କ୍ଷମତାର ବ୍ୟବହାର କରିବା ସହିତ ଅନେକ ସମୟରେ ସେମାନଙ୍କ ବିରୋଧରେ ଯୁଦ୍ଧଘୋଷଣା କରିଥା’ନ୍ତି । ଛୋଟ ଛୋଟ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକରେ ସେମାନଙ୍କର ନିଜର ଶାସକ ଥାଆନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ସେମାମନେ ସମ୍ରାଟଙ୍କ ଅଧୀନରେ ସହାୟକ ଶାସକ ରୂପେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାନ୍ତି । ସମ୍ରାଟମାନେ ସାଧାରଣତଃ ରାଜଧାନୀର ମୁଖ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ରରୁ ଅର୍ଥନୈତିକ ଓ ପ୍ରଶାସନିକ କ୍ଷମତାର ପ୍ରୟୋଗ କରି ଶାସନ କରିଥାନ୍ତି ।

Question 2.
ଭାରତୀୟ ସଭ୍ୟତାରେ ସାମ୍ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ଅଭ୍ୟୁଦୟ ଓ ସ୍ଵରୂପ କିପରି ଥିଲା ?
Answer:
ଭାରତୀୟ ସଭ୍ୟତାରେ ସାମ୍ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ଅଭ୍ୟୁଦୟ ହୋଇଥିଲା । ଉଦାହରଣ ସ୍ଵରୂପ- ମଗଧ ଏବଂ ମୌର୍ଯ୍ୟ ସାମ୍ରାଜ୍ୟ । ଷୋଡ଼ଶ ମହାଜନପଦ ମଧ୍ୟରେ ମଗଧ ଏକ ବିଶାଳ ସାମ୍ରାଜ୍ୟରେ ପରିଣତ ହୋଇଥିଲା । ଏହାର ସମ୍ରାଟ ଥିଲେ ଚନ୍ଦ୍ରଗୁପ୍ତ ମୌର୍ଯ୍ୟ, ଯେ କି ଏହି ବଂଶର ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା ଥିଲେ । ମୌର୍ଯ୍ୟ ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ଅଧୀନରେ ଅନେକ କରଦ ବା ସାମନ୍ତ ରାଜା ଥିଲେ । ଯେଉଁମାନେ ବାର୍ଷିକ ଦେୟ ଦେଇ ଶାସନ କରୁଥିଲେ । ସାମ୍ରାଜ୍ୟରେ ଏକକ ଆଇନ, ମୁଦ୍ରା, ମାପ ଓ ଓଜନ ଇତ୍ୟାଦି ଆର୍ଥିକ ବିକାଶର ମେରୁଦଣ୍ଡ ଥିଲା । ସାମ୍ରାଜ୍ୟରେ ବାଣିଜ୍ୟ ବ୍ୟବସାୟ, ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ବିନିମୟ ମଧ୍ୟ କରାଯାଉଥିଲା । ସମ୍ରାଟ ଅଶୋକଙ୍କ ସମୟରେ ବୌଦ୍ଧଧର୍ମର ବିକାଶ ଏବଂ ଅନେକ ଜନମଙ୍ଗଳକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଥିଲା । ଉତ୍ତମ ପ୍ରଶାସନ ଏବଂ ସାମାଜିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଭାରତୀୟ ସଭ୍ୟତାର ପ୍ରମାଣ ବହନ କରିଥିଲା ମୌର୍ଯ୍ୟ ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ।

Question 3.
ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ରୂପ ନେବାରେ ସହାୟକ ଉପାଦାନ ଗୁଡ଼ିକ କ’ଣ ?
Answer:
ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ରୂପ ନେବାରେ ସହାୟକ ଉପାଦାନ ଗୁଡ଼ିକ ହେଲା-
(i) ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ବିସ୍ତାର ସହିତ ବାହ୍ୟଶତ୍ରୁ ଆକ୍ରମଣରୁ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ କରଦ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ନିମନ୍ତେ ସୈନ୍ୟବାହିନୀ ଗଠନ ଓ ପରିଚାଳନା ।

(ii) ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳରୁ କର ଆଦାୟ, ଆଇନ କାନୁନ ପରିଚାଳନା ଓ ଶୃଙ୍ଖଳା ଲାଗି ରାଜକର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କର ଦାୟିତ୍ଵ ଯଥାର୍ଥ ଭାବେ ନିର୍ବାହ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଶାସନିକ ରୂପରେଖର ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ଓ ପରିଚାଳନା ।

(iii) ବାଣିଜ୍ୟ ପରିଚାଳନା ନିମନ୍ତେ ମାପ ଓ ଓଜନ ଏବଂ ମୁଦ୍ରା ପ୍ରଚଳନ ଲାଗି ଉପଯୁକ୍ତ ଆଇନର ପ୍ରଣୟନ ।

(iv) ମାନବ ସମ୍ବଳ, ବନ୍ୟ ସମ୍ପଦ, ଖଣିଜ ଦ୍ରବ୍ୟ, କୃଷିଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟାଦିର ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଓ ପରିଚାଳନା ।

(v) କଳା, ସାହିତ୍ୟ, ସଂସ୍କୃତି, ଧର୍ମ ଓ ବିଭିନ୍ନ ବିଚାରଧାରାର ପୃଷ୍ଠପୋଷକତା ସହ ଉତ୍ସାହ ପ୍ରଦାନ ।

(vi) ଜନସାଧାରଣଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ଓ ବ୍ୟବସାୟର ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ସ୍ଥଳପଥ, ନଈ, ସମୁଦ୍ର ଆଦି ଜଳପଥରେ ଯୋଗାଯୋଗର ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ଲାଗି ପ୍ରୟାସ

(vii) ଦରଦ ରାଜ୍ୟ ଓ ରାଜାମାନଙ୍କ ଉପରେ ସମ୍ରାଟଙ୍କ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ କର୍ତ୍ତୃତ୍ଵ କ୍ଷମତାର ପ୍ରୟୋଗ ।

Class 7 Social Science Chapter 5 Question Answer Odia Medium ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ଅଭ୍ୟୁଦୟ

Question 4.
ଖ୍ରୀ.ପୂ. ଷଷ୍ଠ ଶତାବ୍ଦୀରୁ ଖ୍ରୀ.ପୂ. ଦ୍ଵିତୀୟ ଶତାବ୍ଦୀ ମଧ୍ଯରେ ଲୋକମାନଙ୍କର ଜୀବନ ଯାପନ ଧାରା କିପରି ଥିଲା ?
Answer:
ଖ୍ରୀ.ପୂ. ଷଷ୍ଠ ଶତାବ୍ଦୀରୁ ଖ୍ରୀ.ପୂ. ଦ୍ଵିତୀୟ ଶତାବ୍ଦୀ ମଧ୍ୟରେ ଲୋକମାନଙ୍କର ଜୀବନଧାରା ଚଳଚଞ୍ଚଳ ଥିଲା । ସହରୀ ଜୀବନ କୋଳାହଳ ଓ ଗହଳି ମଧ୍ୟରେ କଟୁଥିଲା । ଉଦାହରଣ ସ୍ଵରୂପ, ପାଟଳୀପୁତ୍ର ସହରରେ ଜନବସତି ସହିତ ଦୋକାନ ବଜାର ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟୀ ସଂଘ ମାନ ଥିଲା । ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ କୃଷିର ବିକାଶ ଘଟିଥିଲା ଏବଂ ନଦୀ ଅବବାହିକାମାନଙ୍କରେ ଭଲ ଫସଲ ହେଉଥିଲା । ବାଣିଜ୍ୟ ବ୍ୟବସାୟ ଏବଂ କୃଷିକୁ ରାସ୍ତା ଏବଂ ନଦୀ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରୁଥିଲା । ସମାଜରେ ବିବିଧତା ଦେଖା ଦେଇଥିଲା । କଳାକାରୁକାର୍ଯ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉନ୍ନତି ଆସିଥିଲା । ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ମନ୍ଦିର, ସ୍ତୁପ, ଶିଳାଲେଖ ଇତ୍ୟାଦି ନିର୍ମିତ ହୋଇଥିଲା । ସମ୍ରାଟ ଅଶୋକଙ୍କ ସମୟରେ ସମାନତା ଏବଂ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇଥିଲା ଯାହା ତାଙ୍କଦ୍ୱାରା ରଚିତ ଶିଳାଲିପିରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳେ । ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ସମାଜ ଏବଂ ସାମାଜିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ବିକାଶର ଧାରା ଅବ୍ୟାହତ ଥିଲା ।

ଆସ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା

Question 1.
ସାମ୍ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ବିସ୍ତୀର୍ଣ୍ଣ ଅଞ୍ଚଳରେ ପରିବ୍ୟାପ୍ତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ସେଠାରେ ବିଭିନ୍ନ ଭାଷା, ରୀତିନୀତି ଏବଂ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ସଂସ୍କୃତି ଆପଣାଇଥବା ଲୋକମାନେ ବାସ କରୁଥିଲେ । ସାମ୍ରାଜ୍ୟରେ ବାସ କରୁଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ତମ ସଂହତି ଓ ବୁଝାମଣା ଥିବାର ସମ୍ରାଟମାନେ କିପରି ନିଶ୍ଚିତ ଥିଲେ ବୋଲି ତୁମେ ଭାବୁଛ ? ଦଳ ଭିତରେ ଆଲୋଚନା କରି ତୁମ ବିଚାର ଶ୍ରେଣୀରେ ବିତରଣ କର ।
Answer:
ସମ୍ରାଟମାନେ ବିଭିନ୍ନ ଭାଷା ଓ ସଂସ୍କୃତିର ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ତମ ସଂସ୍କୃତି, ଉତ୍ତମ ସଂହତି ଓ ବୁଝାମଣା ସୃଷ୍ଟି କରାଇପାରିଥିଲେ । ତାହାର କାରଣ ନିମ୍ନରେ ପ୍ରଦତ୍ତ କରାଗଲା ।

(i) ସମ୍ରାଟମାନେ ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ଧର୍ମୀୟ ପରମ୍ପରାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରୁଥିଲେ । ଫଳରେ ବିଭିନ୍ନ ଧର୍ମାବଲମ୍ବୀ ଲୋକ ଓ ଭାଷାଭାଷୀ ଲୋକ ନିଜ ଧର୍ମୀୟ ପରମ୍ପରାକୁ ଆନନ୍ଦରେ ପାଳନ କରୁଥିଲେ । ସମ୍ରାଟ ଅଶୋକଙ୍କ ଶିଳାଲିପିରେ ଥିବା ଧମ୍ମରୁ ଜଣାପଡ଼େ ।

(ii) ସମ୍ରାଟମାନେ ଏକକ ଆଇନ ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ପ୍ରଶାସନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ । ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶ କରାଇଥିଲେ । ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳକୁ ରାସ୍ତାର ସଂଯୋଗ ଥିଲା ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ବ୍ୟବସାୟର ସୁବିଧାମାନ ଥିଲା ।

(iii) ସମ୍ରାଟମାନେ ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରଥା ପ୍ରତି ସହନଶୀଳ ଥିଲେ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ସ୍ଥଳରେ ଥିବା ଉଚ୍ଚ ଶ୍ରେଣୀର ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରଶାସନିକ ପଦପଦବୀ ଦେଉଥିଲେ । ସୁତରାଂ ମୌର୍ଯ୍ୟ ଶାସନ ସମୟରେ ଏସବୁ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିଲା ।

Question 2.
ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ପରିଚାଳନାରେ ଅନେକ ଅସୁବିଧା ପରିଲକ୍ଷିତ ହେଲେ ମଧ୍ୟ ଜଣେ ରାଜା କାହିଁକି ନିଜ ରାଜ୍ୟ ବଢ଼ାଇ ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ଗଢ଼ି ନିଜେ ସମ୍ରାଟ ହେବାପାଇଁ ଇଚ୍ଛା କରୁଥିଲେ ? କିଛି କିଛି ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଉତ୍ତର ଦିଆଯାଇଛି । ଏହା ସହ ତୁମେ ଅଧ୍ଵକ କିଛି ମଧ୍ୟ ଚିନ୍ତା କରିପାରିବ ।

  • ସମଗ୍ର ବିଶ୍ଵକୁ ଶାସନ କରିବାର ଏକ ଅଭିଳାଷ ସହିତ ବୃହତ୍ ଅଞ୍ଚଳକୁ ନିଜ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ରଖୁ ପରବର୍ତୀ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ସ୍ମରଣୀୟ ହୋଇ ରହିବାର ଇଚ୍ଛା ।
  • ଆର୍ଥନୀତିକ ଓ ସାମରିକ ଶକ୍ତିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରି, ବୃହତ୍ ଅଞ୍ଚଳକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣକୁ ଆଣି ସେଠାକାର ସମ୍ବଳକୁ ବିନିଯୋଗ ସହିତ ଏକ ସ୍ଵଚ୍ଛଳ ଅର୍ଥନୀତି ସହ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ସାମରିକ ବାହିନୀ ଗଠନ କରିବାର ଇଚ୍ଛା ।
  • ସମ୍ରାଟ ନିଜକୁ ତଥା ନିଜ ସାମ୍ରାଜ୍ୟକୁ ବିତ୍ତଶାଳୀ କରାଇବାର ଇଚ୍ଛା

Answer:
ଜଣେ ରାଜା ଯଦି ଉଚ୍ଚାଭିଳାଷୀ ହୋଇଥା’ନ୍ତି, ତେବେ ସେ ନିଜ ରାଜ୍ୟକୁ ବଢ଼ାଇ ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ଇଚ୍ଛା କରିଥାନ୍ତି । ଏହି ପ୍ରକାର ଭାବନା ଆମ ଦେଶରେ ମୌର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଗୁପ୍ତ ସମ୍ରାଟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଥିଲା ।

ଦ୍ଵିତୀୟତଃ, ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟକୁ ଜୟ କରି ତା’ର ଧନଦୌଲତକୁ ସମ୍ବଳ ରୂପେ ପାଇ ନିଜ ରାଜ୍ୟର ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି କରିବା ସହିତ ନିଜର ସାମରିକ ଶକ୍ତିକୁ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ବିସ୍ତାରର ଅନ୍ୟତମ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ, ଯାହା ମୌର୍ଯ୍ୟ ଗୁପ୍ତ ସମ୍ରାଟଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପରିଲକ୍ଷିତ ହୋଇଥିଲା ।

ତୃତୀୟତଃ, ନିଜ ବଂଶର ଶକ୍ତି ଓ ପରମ୍ପରାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିବାପାଇଁ ଜଣେ ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟ ଜୟ କରିବାପାଇଁ ଇଚ୍ଛା ପ୍ରକାଶ କରିଥାନ୍ତି । ଚତୁର୍ଥତଃ, ସାମରିକ ସୁରକ୍ଷା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସେମାନେ ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟ ଜୟ କରି ଦୁର୍ଗ ନିର୍ମାଣ କରିଥା’ନ୍ତି ।

ସର୍ବଶେଷରେ, ଏତିକି କୁହାଯାଇପାରେ ନିଜର ସାମରିକ ତଥା ଆର୍ଥିକ ଅଭିଲିପ୍‌ସାକୁ ଚରିତାର୍ଥ କରିବାପାଇଁ ଜଣେ ନିଜର ସାମ୍ରାଜ୍ୟର କଳେବର ବୃଦ୍ଧି କରିଥା’ନ୍ତି ।

Question 3.
ଯୁଦ୍ଧ ବ୍ୟତୀତ ଶାସକମାନେ, ସେମାନଙ୍କର ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ବିସ୍ତାର ପାଇଁ ଆଉ କେଉଁ ନୀତି ଅନୁସରଣ କରୁଥିଲେ କି ? ଏ ବିଷୟରେ ତୁମର ମତାମତ ଲେଖୁ ଶ୍ରେଣୀରେ ଆଲୋଚନା କର ।
Answer:
ରାଜାମାନେ ଯୁଦ୍ଧକୁ ବାଦେଲେ ସେମାନଙ୍କ ସାମାଜିକ ବିସ୍ତାର ପାଇଁ ନିମ୍ନଲିଖୁ ଉପାୟ ଅବଲମ୍ବନ କରୁଥିଲେ । ସେଗୁଡ଼ିକ ହେଲା-

  1. ଯୁଦ୍ଧ ନକରି ପଡ଼ୋଶୀ ରାଜ୍ୟ ସହିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତ୍ତମ ବୁଝାମଣା ସମ୍ପର୍କ ରକ୍ଷା କରିବା ।
  2. ଧର୍ମ, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ କଳା କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଜର ପ୍ରଭାବ ଓ ମହତ୍ତ୍ଵକୁ ପଡ଼ୋଶୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ସମ୍ମୁଖରେ ପ୍ରତିପାଦନ କରିବା ।
  3. ଶକ୍ତିଶାଳୀ ପ୍ରଶାସନ ଏବଂ ଦୃଢ଼ ସାମରିକ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରି ପଡ଼ୋଶୀ ରାଜ୍ୟଙ୍କର ଆନୁଗତ୍ୟ ଲାଭ କରିବା ।
  4. ପଡ଼ୋଶୀ ରାଜ୍ୟ ସହିତ ପାରିବାରିକ ସମ୍ପର୍କ ତଥା ବୈବାହିକ ସମ୍ପର୍କ ସ୍ଥାପନ କରିବା ।
  5. ବ୍ୟାପାର ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଛୋଟ ଛୋଟ | ଦୁର୍ବଳ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ନିଜ ଅଧୀନକୁ ଆଣିବା ।

Question 4.
ବାଣିଜ୍ୟ ପଥଗୁଡ଼ିକର ମାନଚିତ୍ରକୁ ନିରୀକ୍ଷଣ କର । ଭୌଗୋଳିକ ଅବସ୍ଥିତି କିପରି ବ୍ୟବସାୟୀମାନଙ୍କୁ ଉପମହାଦେଶରେ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଭ୍ରମଣରେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଥିଲା ଚିହ୍ନଟ କର ।
Answer:
ଭାରତୀୟ ଉପମହାଦେଶରେ ବ୍ୟବସାୟୀମାନଙ୍କୁ ବାଣିଜ୍ୟ କାରବାର ପାଇଁ ଭାରତର ଭୌଗୋଳିକ ଅବସ୍ଥିତି ସାହାଯ୍ୟ କରୁଥିଲା ।
(i) ବ୍ୟବସାୟୀମାନେ ବିଶେଷ କରି ଜଳପଥର ବ୍ୟବହାର କରୁଥିଲେ । ଗଙ୍ଗାନଦୀ, ସୋନ ନଦୀ, ନର୍ମଦା ନଦୀ ଇତ୍ୟାଦି ପ୍ରାକୃତିକ ଜଳପଥ ମାଧ୍ୟମରେ ଜିନିଷପତ୍ର ଓ ଦ୍ରବ୍ୟ ନୌକାଦ୍ଵାରା ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ ହେଉଥିଲା ।

(ii) ଉତ୍ତର ପଶ୍ଚିମରେ ଥ‌ିବା ପାର୍ବତ୍ୟାଞ୍ଚଳରେ ସ୍ଥଳପଥ ଭାରତ ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ଏସିଆକୁ ଯୋଗାଯୋଗ କରୁଥୁଲା, ଯାହାଫଳରେ ଭାରତରୁ ମଧ୍ୟଏସିଆକୁ ଦ୍ରବ୍ୟ ରପ୍ତାନି ଓ ଆମଦାନି କରାଯାଇପାରୁଥିଲା ।

(iii) ଭାରତର ଉପକୂଳ ଅଞ୍ଚଳରେ ଆରବ ସାଗର ଏବଂ ବଙ୍ଗୋପସାଗରରେ ବିଭିନ୍ନ ଦୂରବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳକୁ ସାମୁଦ୍ରିକ ବାଣିଜ୍ୟ କରାଯାଉଥିଲା ।

(iv) ଜଙ୍ଗଲଗୁଡ଼ିକରୁ ଉତ୍ପାଦିତ ବିଭିନ୍ନ କାଠ, ଔଷଧୀୟ ବୃକ୍ଷ ଏବଂ ହାତୀ ଇତ୍ୟାଦି ପଶୁ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଦ୍ରବ୍ୟର ବାଣିଜ୍ୟ ବ୍ୟବସାୟ କରାଯାଉଥିଲା ।

(v) ଦାକ୍ଷିଣାତ୍ୟ ମାଳଭୂମିରେ ସ୍ଥାୟୀ ବାଣିଜ୍ୟପଥ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇ ଉଭୟ ଉତ୍ତର ଭାରତ ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତ ମଧ୍ୟରେ ବାଣିଜ୍ୟ ବ୍ୟବସାୟ କରାଯାଉଥିଲା ।

Question 5.
ସଡ଼କ ପଥରେ ଗମନାଗମନର କେଉଁ ପ୍ରକାର ମାଧ୍ୟମ ଉପଲବ୍ଧ ଥିଲା ଚିନ୍ତା କର ।
Answer:
ସଡ଼କ ପଥରେ ଗମନାଗମନ ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ରହିଥିଲା । ସେଗୁଡ଼ିକ ହେଲା –

  1. ବଳଦଗାଡ଼ି – ବଳଦଗାଡ଼ିରେ ଅଧିକ ଶସ୍ୟ, କାଠ ଇତ୍ୟାଦି ବୁହା ହୋଇ ଅନ୍ୟ ସ୍ଥାନକୁ ଯାଇପାରୁଥିଲା ।
  2. ଅଶ୍ଵ – ଅଶ୍ଵଗୁଡ଼ିକୁ ବ୍ୟବହାର କରୁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତି ମାନେ ଥିଲେ ରାଜା, ମହାରାଜା, ଅଶ୍ଵାରୋହୀ, ସମ୍ବାଦବାହକ ଏବଂ ଧନୀ ବ୍ୟବସାୟୀ ଓ ଭ୍ରମଣକାରୀ ।
  3. ହସ୍ତୀ – ହାତୀଦ୍ଵାରା ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ, ମସଲା ଭଳି ବିଳାସପ୍ରିୟ ଦ୍ରବ୍ୟ ଏବଂ ସାମରିକ ଦ୍ରବ୍ୟର ଯୋଗାଣ କରାଯାଉଥିଲା ।
  4. ମରୁଯାତ୍ରୀ – ମରୁଭୂମିରେ ବ୍ୟବସାୟୀ ଓ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀମାନେ ଦୂରଦୂରାନ୍ତକୁ ଗଧ ଏବଂ ଓଟ ପିଠିରେ ଯାତ୍ରା କରିଥାନ୍ତି ।
  5. ନୌକା ଏବଂ ଜାହାଜ – ନୌକା ଓ ଜାହାଜ ମାଧ୍ୟମରେ ନଦୀ ଓ ସମୁଦ୍ରରେ ଦ୍ରବ୍ୟ ଓ ବିଭିନ୍ନ ଜିନିଷପତ୍ରର ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ କରାଯାଇ ବ୍ୟବସାୟ କରାଯାଉଥିଲା ।

ଉପରୋକ୍ତ ସମସ୍ତ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରାଚୀନ କାଳରେ ବାଣିଜ୍ୟ ବ୍ୟବସାୟ କରାଯାଉଥିଲା ।

Class 7 Social Science Chapter 5 Question Answer Odia Medium ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ଅଭ୍ୟୁଦୟ

Question 6.
ସାଞ୍ଚସ୍ତପ ଉପରେ ଖୋଦିତ ଚିତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ନିରୀକ୍ଷଣ କରି ତୁମେ କେତେ ପ୍ରକାରର ଅସ୍ତ୍ରକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିପାରୁଛ ? ଲୌହର ବିଭିନ୍ନ ବ୍ୟବହାରକୁ ତୁମେ ବୁଝିପାରୁଛ କି ?
Answer:
Class 7 Social Science Chapter 5 Question Answer Odia Medium ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ଅଭ୍ୟୁଦୟ-1
ସାଞ୍ଚପର ଚିତ୍ରକୁ ଅନୁଧ୍ୟାନ କଲେ ଅନେକଗୁଡ଼ିଏ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ରର ଚିତ୍ର ଦେଖ୍ ବାକୁ ମିଳେ । ସେଗୁଡ଼ିକ ପୁରାତନ କାଳରେ ଶତ୍ରୁ ବି ପକ୍ଷରେ ବ୍ୟବ ହ। ର କରାଯାଉଥିଲା। । ସେଗୁଡ଼ିକ ହେଲା-

  1. ଖଡ଼ – ଏହା ଲୌହ ରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ସମ୍ମୁଖ ଯୁଦ୍ଧରେ ଏହାର ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଥିଲା ।
  2. ବର୍ଣ୍ଣା – ଏହି ଅସ୍ତ୍ର ପଦାତିକ ବାହିନୀ ଏବଂ ଅଶ୍ଵାରୋହୀମାନଙ୍କଦ୍ଵାରା କରାଯାଉଥିଲା ।
  3. ଧନୁ ଏବଂ ତୀର – ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ ଦୂରରେ ଥିବା ଶତ୍ରୁପକ୍ଷ ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ କରାଯାଉଥିଲା ।
  4. ଲୌହ ନିର୍ମିତ ଢାଲ – ଏଗୁଡ଼ିକୁ ଆତ୍ମରକ୍ଷା ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଥିଲା ।

ଏତଦ୍‌ବ୍ୟତୀତ ଲୌହର ବ୍ୟବହାର ଅନେକ ପ୍ରକାରରେ ହେଉଥିଲା । ସେଗୁଡ଼ିକ ହେଲା-

  1. କୃଷି ସରଞ୍ଜାମ – ଲଙ୍ଗଳରେ ଲୁହାର ବ୍ୟବହାର ଏହାର ଏକ ଉଦାହରଣ ଅଟେ ।
  2. ବିଭିନ୍ନ ଦୁର୍ଗ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଲୌହ କଣ୍ଟା, ବିମ୍ ଇତ୍ୟାଦି ପାଟଳୀପୁତ୍ରରେ ଥ‌ିବା କାଠରେ ନିର୍ମିତ ଗୃହ, ପ୍ରାସାଦ ଇତ୍ୟାଦିରେ ବ୍ୟବହାର ହେଉଥିଲା ।
  3. ବାଣିଜ୍ୟିକ ଦ୍ରବ୍ୟ – ଲୌହକୁ ମଧ୍ୟ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଦ୍ରବ୍ୟ ଭାବରେ ବିଭିନ୍ନ ବାଣିଜ୍ୟିକ ସଂଘ ମାଧ୍ୟମରେ ରପ୍ତାନି କରାଯାଉଥିଲା ।

Question 7.
ବାମ ପାଖ କାନ୍ଥରେ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ଦେହାବଶେଷ ବହନ କରୁଥିବା ପେଟିକା (BOX) ଉପରେ ଏକ ଛତ୍ରର ଦୃଶ୍ୟ ରହିଛି, କାହିଁକି ଏପରି କରାଯାଇଛି ବୋଲି ଭାବୁଛ ?
Answer:
(i) ପେଟିକା ଉପରେ ଥ‌ିବା ଛତ୍ରର ଦୃଶ୍ୟ ରାଜକୀୟ କ୍ଷମତାର ସଂକେତ ବହନ କରେ । ଅଶୋକଙ୍କ ପୃଷ୍ଠପୋଷକତାରେ ବିଶେଷ ଭାବରେ ପ୍ରସାର ପ୍ରଚାର ଲାଭ କରୁଥିବା ବୌଦ୍ଧଧର୍ମରେ ଏହି ଛତ୍ରର ଦୃଶ୍ୟ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ତପରେ ରଖାଯାଇଛି ।

(ii) ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ସୁରକ୍ଷା – ସ୍ତପରେ ଥ‌ିବା ଏହି ସଙ୍କେତ ସୂଚାଏ ଯେ ବୁଦ୍ଧଙ୍କର ବାଣୀ ତାଙ୍କ ଭକ୍ତମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେଇଛି ଯେପରି ଛତ୍ର ବା ଛତା ପ୍ରଖର ସୂର୍ଯ୍ୟ କିରଣରୁ ରକ୍ଷା କରିଥାଏ । ସ୍ତପରେ ସମ୍ମାନଜନକ ସମାରୋହର ଦୃଶ୍ୟ ଛତ୍ରରେ ରହିଛି । ଏହା ଭାରତୀୟ ପରମ୍ପରାକୁ ସମ୍ମାନ ଦେଇଛି ।

Question 8.
ହାଇଦାସପିସ୍ ଯୁଦ୍ଧ ପରେ ଆଲେକଜାଣ୍ଡାର, ପୋରଷ (ପୁର)ଙ୍କୁ ପଚାରିଲେ, ସେ ତାଙ୍କଠାରୁ କିପରି ବ୍ୟବହାର ଚାହାନ୍ତି ? ପୁରୁ କହିଲେ, ‘ଜଣେ ରାଜା ଭଳି’ । ଆଲେକ୍‌ଜାଣ୍ଡାର ଏହି ଉତ୍ତରରେ ମୁଗ୍ଧ ହୋଇ ତାଙ୍କୁ ବିଜିତ ରାଜ୍ୟର ମୁଖ୍ୟ (ସତ୍ରାପ) ରୂପେ ନିଯୁକ୍ତ କରିଥିଲେ । ତୁମ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କ ସହାୟତାରେ ପୌରଷ ଓ ଆଲେକଜାଣ୍ଡାରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିବା ଯୁଦ୍ଧ ବିଷୟରେ ବିଶଦ ଭାବରେ ଆଲୋଚନା କର । ତୁମ କଳ୍ପନାରେ ଏହି ଯୁଦ୍ଧକୁ ଅନୁଭବ କର ଏବଂ ତୁମେ ଏହି ଯୁଦ୍ଧରୁ କ’ଣ ଶିଖୁଲ ଲେଖ ।
Answer:
ଆଲେକ୍‌ଜାଣ୍ଡାର ଏବଂ ରାଜା ପୁରୁଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଖ୍ରୀ.ପୂ. ୩୨୬ରେ ଝେଲମ୍ ନଦୀ କୂଳରେ ଏକ ଯୁଦ୍ଧ ସଂଘଟିତ ହୋଇଥିଲା । ଗ୍ରୀକ୍ ଭାଷାରେ ଝେଲମ୍ ନଦୀକୁ ହାଇଦାସ୍‌ପିସ୍ କୁହାଯାଏ । ତେଣୁ ଏହି ଯୁଦ୍ଧର ନାମ ‘ହାଇଦାସ୍‌ପିସ୍ ଯୁଦ୍ଧ ରଖାଯାଇଛି ।

ଏହି ଯୁଦ୍ଧରେ ରାଜା ପୁରୁ ପରାସ୍ତ ହୋଇଥିଲେ ବି ଆଲେକ୍‌ଜାଣ୍ଡାର ତାଙ୍କ ବୀରତ୍ଵ ଏବଂ ରଣକୌଶଳରେ ମୁଗ୍‌ଧ ହୋଇଥିଲେ । ଏହି ଯୁଦ୍ଧରେ ହାରିବାର ବିଶେଷ କାରଣ ଥିଲା ଯେ ରାଜା ପୁରୁଙ୍କଦ୍ଵାରା ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଥ‌ିବା ଯୁଦ୍ଧହସ୍ତୀମାନେ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଆଲେକ୍‌ଜାଣ୍ଡାରଙ୍କ ସୈନ୍ୟବାହିନୀକୁ ଦେଖୁ ଡରି ଯାଇଥିଲେ । ସେ ସମୟରେ ମୌସୁମୀ ପ୍ରଭାବରେ ଝେଲମ୍ ନଦୀ ଭରପୂର ଥ‌ିବାରୁ ଗ୍ରୀକ୍ ସେନା ନଦୀ ଅତିକ୍ରମ କରି ଆସିବେ ବୋଲି ରାଜା ପୁରୁ ଜାଣିପାରି ନଥିଲେ । ଅନ୍ୟ ଏକ କାରଣ ହେଲା, ଯୁଦ୍ଧକ୍ଷେତ୍ର ବର୍ଷା ଯୋଗୁଁ କାଦୁଅ ଥିବାରୁ ପୁରୁ ବ୍ୟବହାର କରୁଥିବା ରଥ ଗତିଶୀଳ ହୋଇପାରୁ ନଥିଲା । ସେ ଯାହାହେଉ ସେ ଯୁଦ୍ଧରେ ହାରି ଯାଇଥିଲେ । ତାଙ୍କର ବୀରତ୍ଵର ପରାକାଷ୍ଠାରେ ମୁଗ୍‌ଧ ହୋଇ ଆଲେକ୍‌ଜାଣ୍ଡାର ସେହି ବିଜିତ ରାଜ୍ୟରେ ତାଙ୍କୁ ମୁଖ୍ୟ ସତ୍ରାପ ଭାବରେ ଶାସନ କରିବା ପାଇଁ ଦାୟିତ୍ଵ ହସ୍ତାନ୍ତର କରିଥିଲେ ।

ଛାତ୍ର ଭାବରେ ଆମେ ଏହି ଯୁଦ୍ଧରୁ ଶିକ୍ଷା ଲାଭ କଲୁ ଯେ ସଫଳତା କିମ୍ବା ଅସଫଳତାର ବିଚାର ନକରି କେବଳ ନିଷ୍ଠାପର ଭାବରେ ନିଜର ଉଦ୍ୟମ ଜାରି ରଖୁବା ଆବଶ୍ୟକ ।

Question 9.
ତୁମ ଶ୍ରେଣୀରେ ଏକ ଦଳଗତ ଆଲୋଚନାର ଆୟୋଜନ କର । କୌଟିଲ୍ୟଙ୍କ ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଆଧୁନିକ ରାଷ୍ଟ୍ରର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ତୁଳନା କର ।
Answer:

ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବାହିନୀ, ସ୍ଥଳବାହିନୀ, ନୌବାହିନୀ, ବାୟୁସେନା ଓ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଯୁଦ୍ଧ ଜାହାଜ ଏବଂ ମିଶାଇଲ୍ ଇତ୍ୟାଦିଜାତୀୟ ରାଜପଥ, ରେଳପଥ, ଆକାଶପଥ, ମେଟ୍ରୋ ଇତ୍ୟାଦିଅର୍ଥଶାସ୍ତ୍ରରେ ବର୍ଣ୍ଣିତ ଅଛି ଯେ, ପ୍ରଜାଙ୍କ ସୁଖ ହିଁ ରାଜାଙ୍କ ସୁଖ ।ଜନମଙ୍ଗଳକାରୀ ଯୋଜନା (ମନରେଗା), ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନଔଷଧ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗ୍ରାମ ସଡ଼କ

ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ କୌଟିଲ୍ୟଙ୍କ ସାମ୍ରାଜ୍ୟ (ମୌର୍ଯ୍ୟ ସାମ୍ରାଜ୍ୟ) ଆଧୁନିକ ଦେଶ (ଭାରତ)
୧ ଶାସନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରାଜତାନ୍ତ୍ରିକ, ରାଜାଙ୍କଦ୍ଵାରା ଶାସନ, ପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷମତା ସହ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ପଦ୍ଧତିରେ ପ୍ରଶାସନ, ନିର୍ବାଚିତ ପ୍ରତିନିଧ୍ଵଙ୍କଦ୍ଵାରା (ରାଷ୍ଟ୍ରପତି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ)
୨ ପ୍ରଶାସନ ମନ୍ତ୍ରିପରିଷଦ (ଅମାତ୍ୟ) ଏବଂ ରାଜକର୍ମଚାରୀ ଅମଲାତନ୍ତ୍ର (IAS, IPS ଏବଂ ମନ୍ତ୍ରପରିଷଦ)
୩  ଆଇନ ଶୃଙ୍ଖଳା ନ୍ୟାୟ ଓ ଦୁର୍ନୀତି ପାଇଁ ଦଣ୍ଡ (ତତ୍‌କ୍ଷଣାତ୍) ପୋଲିସ୍, ନ୍ୟାୟାଳୟ ଏବଂ ଦୁର୍ନୀତି- ବିରୋଧୀ ସଂସ୍ଥା ସି.ବି.ଆଇ. (CBI), ଭିଜିଲାନ୍ସ ଲୋକପାଳ ।
୪ ଅର୍ଥନୀତି ରାଜକୋଷ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ରାଜସ୍ଵ ଆଦାୟ ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ରିଜର୍ଭ ବ୍ୟାଙ୍କ, ଅର୍ଥନୀତି, କର, ଜି.ଏସ୍.ଟି
୫ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସେନାପତି, ପଦାତିକ, ଅଶ୍ୱାରୋହୀ, ଗଜାରୋହୀ, ଦୁର୍ଗ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବାହିନୀ, ସ୍ଥଳବାହିନୀ, ନୌବାହିନୀ, ବାୟୁସେନା ଓ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଯୁଦ୍ଧ ଜାହାଜ ଏବଂ ମିଶାଇଲ୍ ଇତ୍ୟାଦି
୬ ଭିଭିଭୂମି ରାସ୍ତା, ଜଳସେଚନ, ଦୁର୍ଗ >ଜାତୀୟ ରାଜପଥ, ରେଳପଥ, ଆକାଶପଥ, ମେଟ୍ରୋ ଇତ୍ୟାଦି
୭ ଜନ ମଙ୍ଗଳ ଅର୍ଥଶାସ୍ତ୍ରରେ ବର୍ଣ୍ଣିତ ଅଛି ଯେ, ପ୍ରଜାଙ୍କ ସୁଖ ହିଁ ରାଜାଙ୍କ ସୁଖ । ଜନମଙ୍ଗଳକାରୀ ଯୋଜନା (ମନରେଗା), ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନଔଷଧ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗ୍ରାମ ସଡ଼କ
୮ ମୈତ୍ରୀ କରଦ ରାଜାମାନଙ୍କ ସହିତ ମିତ୍ରତା ବୈଦେଶିକ ନୀତିଦ୍ୱାରା ଜାତିସଂଘ, ବ୍ରିକ୍‌ସ, ଦ୍ଵିପାକ୍ଷିତ ରାଜିନାମା ଓ କୂଟନୀତି
୯ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଲୌହ ସରଞ୍ଜାମ, ଡାକବାହକ, ପାଣ୍ଡୁଲିପି ଏ-ଆଇ, ମ୍ୟାଟ୍‌ଲାଇଟ୍‌, ଡିଜିଟାଲ୍ ଶାସନ, ଡିଜିଲକ୍‌, ଆଧାର
୧୦ ନେତୃତ୍ଵ ପରିବର୍ତ୍ତନ ବଂଶାନୁକ୍ରମିକ ରାଜତନ୍ତ୍ର (ଚନ୍ଦ୍ରଗୁପ୍ତଙ୍କଠାରୁ ଅଶୋକଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ) ଗଣତନ୍ତ୍ର, ନିର୍ବାଚନ ଏବଂ ସାମ୍ବିଧାନିକ ପଦ୍ଧତିରେ ଉତ୍ତରାଧ୍ୟାକାରୀ ଚୟନ ଓ ଦାୟିତ୍ଵ ହସ୍ତାନ୍ତର (ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ, ରାଷ୍ଟ୍ରପତି)

 

Question 10.
ଅଶୋକ ତାଙ୍କର ଶିଳାଲେଖମାନଙ୍କ ସ୍ଵଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିକରେ ନିଜର ରାଜକର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଆଦର୍ଶ ଆଚରଣବିଧ୍ଵ ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି । ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ପରିଚାଳନାରେ ସେହି ନିର୍ଦ୍ଦେଶନାମାଗୁଡ଼ିକ କେତେ ସଫଳ ହୋଇପାରିଥା’ନ୍ତା, ତାହା ନିଜ ନିଜ ମଧ୍ୟରେ ଆଲୋଚନା କର । ନିର୍ଦ୍ଦେଶନାମାଟି ଏହି ପ୍ରକାରର ଥିଲା : ‘ସହରର ଅଧିକାରୀ ଓ ବିଚାରପତିମାନଙ୍କୁ ଈଶ୍ଵରଙ୍କ ପ୍ରିୟ ସମ୍ରାଟଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ, ଆପଣମାନେ ହଜାର ହଜାର ପ୍ରାଣୀଙ୍କର ଦାୟିତ୍ଵରେ ଅଛନ୍ତି । ତେଣୁ ସେମାନଙ୍କର ଶ୍ରଦ୍ଧାଭାଜନ ହେବା ଆପଣମାନଙ୍କର ଦାୟିତ୍ଵ । ସମସ୍ତ ମଣିଷ ମୋର ସନ୍ତାନ ଏବଂ ସମସ୍ତେ ଇହକାଳ ଓ ପରକାଳରେ ସୁଖଲାଭ କରିବା ମୋର ଇଚ୍ଛା, ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ନିରପେକ୍ଷ ହୁଅ । ସମଭାବାପନ୍ନ ହୋଇ ଶୀଘ୍ର କୌଣସି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନ ନେଇ ଭାବିଚିନ୍ତି ନିଅ । ବିନା କାରଣରେ କେହି ବନ୍ଦୀ ନ ହୁଅନ୍ତୁ ବା ବିନା କାରଣରେ କେହି ନିର୍ଯ୍ୟାତିତ ନ ହୁଅନ୍ତୁ । ଏହି ବିଷୟରେ ଜାଣିବା ପାଇଁ ମୁଁ (ଅଶୋକ) ପ୍ରତି ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷରେ ଥରେ ଜଣେ ରୁକ୍ଷ ଓ ନିର୍ଭୟ ହୋଇନଥୁବା ଉତ୍ତମ ଅଧିକାରୀଙ୍କୁ ପରିଦର୍ଶନରେ ପଠାଇବି । ସେ ଅଧ୍ବକାରୀ ମୋ ଅନୁଶାସନର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ବା ସଫଳ ରୂପାୟନର ବିବରଣୀ ପ୍ରଦାନ କରିବେ ।’’
Answer:
ଅଶୋକଙ୍କ ଶାସନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବହୁତ ଫଳପ୍ରଦ ଥିଲା । ସେ ନିରପେକ୍ଷତା, ଜନମଙ୍ଗଳ କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ନିୟମିତ ତଦାରଖ କାର୍ଯ୍ୟ କରି ରାଜ୍ୟରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପ୍ରତିଷ୍ଠା ସହ ଦୁର୍ନୀତି ହ୍ରାସ କରାଇ ପାରିଥିଲେ । ସେ ତାଙ୍କଦ୍ୱାରା ପ୍ରଣୀତ ଧର୍ମ ବା ନୈତିକ ନୀତି ଉପରେ ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, ଯାହାଫଳରେ ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳର ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକତା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲା । କ୍ଷମତାର ବିକେନ୍ଦ୍ରୀକରଣ କରି ସେ ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରଶାସନକୁ ମଧ୍ୟ ସୁଦୃଢ଼ କରିଥିଲେ । ଅଧୂକନ୍ତୁ ତାଙ୍କର ଏହି ଶାସନ ପଦ୍ଧତି ତାଙ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ନେତୃତ୍ଵ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରୁଥିଲା, ଯାହା ତାଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ପରେ ଦୁର୍ବଳ ହୋଇଯାଇଥିଲା । ଏତଦ୍‌ବ୍ୟତୀତ ମୌର୍ଯ୍ୟ ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ବିଶାଳତା ମଧ୍ୟ ତା’ର କ୍ଷୟର କାରଣ ହୋଇଥିଲା । ରାଜକର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କର ନୈତିକ ଅଧୋଗତି ମଧ୍ଯ ଘଟିଥିଲା ।

Question 11.
ଐତିହାସିକ ଟୋପିଟିଏ ପିନ୍ଧି ପର ପୃଷ୍ଠାରେ ଥ‌ିବା ସେହି ସମୟର କଳାକୃତିଗୁଡ଼ିକୁ ଭଲ ଭାବରେ ନିରୀକ୍ଷଣ କର । ମୌର୍ଯ୍ୟ ଯୁଗର ଜନସାଧାରଣ ଓ ସେମାନଙ୍କର ଜୀବନଶୈଳୀ ସମ୍ପର୍କରେ କ’ଣ ଅବତାରଣା କଲ ?
Answer:
ମୌର୍ଯ୍ୟ ସମୟର କଳାକୃତିଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରକାଶ କରେ ଯେ, ସେ ସମୟରେ ସମାଜ ଥିଲା ଶାନ୍ତିପ୍ରିୟ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧିଶାଳୀ । ସାରନାଥଠାରେ ଥ‌ିବା ସିଂହ ଶୀର୍ଷ ପ୍ରମାଣ କରେ ଯେ ମୌର୍ଯ୍ୟମାନେ ଶିଳାସ୍ତମ୍ଭ ନିର୍ମାଣରେ କେତେ ସିଦ୍ଧହସ୍ତ ଥିଲେ ଏବଂ ଟେରାକୋଟା ନର୍ତ୍ତକୀର ମୂର୍ତ୍ତି ଏବଂ ଦେବୀଙ୍କ ମୂର୍ତ୍ତି ସେ ସମୟର ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ଧାର୍ମିକ ଜୀବନ ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥାଏ । ଘୋଡ଼ା ଅଳଙ୍କାର ମୌର୍ଯ୍ୟମାନଙ୍କର ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ସାମରିକ ଶକ୍ତିକୁ ସୂଚାଇଥାଏ । ଏହି ଦ୍ରବ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ସୂକ୍ଷ୍ମ ସ୍ତମ୍ଭ ଏବଂ ମୁଦ୍ରା ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ ଯେ ମୌର୍ଯ୍ୟ ସମୟରେ ବାଣିଜ୍ୟିକ ସଂଘ, ନଗରର ଧନ ଏବଂ ବିବିଧ ପରମ୍ପରା ବା ପ୍ରଥା ପ୍ରଚଳିତ ଥିଲା । ଏ ସମସ୍ତ ତଥ୍ୟ ପରିବ୍ରାଜକ ମେଗାସ୍ଥିନିସ୍‌ଙ୍କ ରଚିତ ‘ଇଣ୍ଡିକା’ରୁ ମିଳିଥାଏ ।

Question 12.
ମୁଦ୍ରାଗୁଡ଼ିକରେ ଥ‌ିବା ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ପ୍ରତୀକଗୁଡ଼ିକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ କର । ଏହାର ଅର୍ଥ କ’ଣ ହୋଇପାରେ ଅନୁମାନ କରିପାରୁଛ କି ?
Class 7 Social Science Chapter 5 Question Answer Odia Medium ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ଅଭ୍ୟୁଦୟ-2
Answer:
ମୌର୍ଯ୍ୟ ଶାସନ ସମୟରେ ଅନେକଗୁଡ଼ିଏ ମୁଦ୍ରା ପ୍ରଚଳିତ ଥିଲା । ତନ୍ମଧ୍ୟରୁ ଅର୍ହତ ମୁଦ୍ରା ଅନ୍ୟତମ । ଏହା ଅଶୋକଙ୍କ ସମୟରେ ପ୍ରଚଳିତ ହୋଇଥିଲା । ଯେଉଁ ମୁଦ୍ରାରେ ହାତୀ କିମ୍ବା ଷଣ୍ଢ ଭଳି ପଶୁର ଚିତ୍ର ଥାଏ ତାହା ରାଜକୀୟ ଶକ୍ତି ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧିକୁ ସୂଚାଇଥାଏ । ଯେଉଁ ମୁଦ୍ରାଗୁଡ଼ିକରେ ଜ୍ୟାମିତିକ ଚିତ୍ର ରହିଥାଏ ତାହା ସମ୍ଭବତଃ ମୁଦ୍ରା ଛାପାଖାନାର ଚିତ୍ର କିମ୍ବା ବାଣିଜ୍ୟ ସଂଘର ସ୍ଵୀକୃତିର ଚିହ୍ନ ଏବଂ ଯେଉଁ ମୁଦ୍ରାଗୁଡ଼ିକରେ ସୂର୍ଯ୍ୟ କିମ୍ବା ଚକ୍ରର ଚିହ୍ନ ରହିଛି, ତାହା ଧର୍ମଚକ୍ରର ସଂକେତ ଅଟେ । ଏହା ଅଶୋକଙ୍କ ବୌଦ୍ଧଧର୍ମକୁ ପୃଷ୍ଠପୋଷକତା ଯୋଗାଇ ଦେବାକୁ ସୂଚାଏ ଏବଂ କେତେକ ମୁଦ୍ରାରେ ଧନୁତୀରର ସଂକେତ ଥାଏ । ଏହା ରାଜ୍ୟର ସାମରିକ ଦକ୍ଷତାକୁ ସୂଚାଇ ଦେଇଥାଏ । ଏହି ମୁଦ୍ରାଗୁଡ଼ିକ ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ବାଣିଜ୍ୟକୁ ସହଜ କରିଥାଏ ।

ଏହା ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କର :

Question 1.
ତୁମେ କାହିଁକି ଭାବୁଛ ଯେ ଆଲେକ୍‌ଜାଣ୍ଡାର ସମଗ୍ର ପୃଥ‌ିବୀ ଉପରେ ଶାସନ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲେ ? ଏପରି କରିବାରେ ସେ କି ଲାଭ ପାଇଥା’ନ୍ତେ ?
Answer:
ଆଲେକ୍‌ଜାଣ୍ଡାର ଏକ ମହାନ୍ ବୀର ହେବେ ବୋଲି ତାଙ୍କ ପିଲାଦିନୁ ଜଣାପଡ଼ିଥିଲା । ଯୁବକ ହେବା ସଙ୍ଗେ ସଙ୍ଗେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ଵକୁ ଜୟ କରିବାର ଲାଳସା ତାଙ୍କ ମନ ଭିତରେ ଉଙ୍କି ମାରିଥିଲା । ତାଙ୍କ ପିତା ରାଜା ଫିଲିପ୍ ତାଙ୍କ ପିଲାବେଳର ଯୁଦ୍ଧକୌଶଳ ଦେଖୁ କହିଥିଲେ, ‘ମୋ ପୁତ୍ର ପାଇଁ ମ୍ୟାସିଡୋନ୍ ଏକ କ୍ଷୁଦ୍ର ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ସେ ଦିନେ ବିଶାଳ ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ଅଧିକାରୀ ହେବ ।’’ ଆଲେକ୍‌ଜାଣ୍ଡାରଙ୍କ ଯୁଦ୍ଧାଭିଯାନ ପୃଥ‌ିବୀ ଉପରେ ଶାସନ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ନଥୁଲା, ତାହା କେବଳ ଥିଲା ଏକ ବିଶ୍ଵବିଜୟୀର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ । କାରଣ ଅଳ୍ପ ବୟସରେ ମୃତ୍ୟୁ ପୂର୍ବରୁ ସେ ତାଙ୍କର ସତ୍ରାପ ଓ ସୈନ୍ୟମାନଙ୍କୁ କହିଥିଲେ ଯେ, ‘ମୋର କୋକେଇ ନେଲାବେଳେ ମୋର ହାତ ଦୁଇଟିକୁ ବାହାରକୁ ଝୁଲାଇ ଦେବ । ଏହା ବିଶ୍ଵର ଜନମାନସକୁ ଜଣାଇ ଦେବ ଯେ ଏତେ ବଡ଼ ବୀର ବିଶ୍ଵବିଜୟୀ ହେବାପରେ ବି ଖାଲି ହାତରେ ସ୍ଵର୍ଗକୁ ଫେରିଗଲେ ।’’ ସୁତରାଂ ଏଥିରୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ହୁଏ ଯେ, ଆଲେକ୍‌ଜାଣ୍ଡାର ପୃଥ‌ିବୀ ଉପରେ ଶାସନ କରିବାକୁ ଚାହିଁ ନଥିଲେ । ସେ କେବଳ ବିଶ୍ଵବିଜୟୀ ହେବାର ଯଶ ପାଇଁ ଯୁଦ୍ଧ ଚାହୁଁଥିଲେ ।

Question 2.
ଅଶୋକ ତାଙ୍କ ଶିଳାଲେଖରେ କଳିଙ୍ଗ ଯୁଦ୍ଧର କାହାଣୀ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି । ସେ ଚାହିଁଥିଲେ ଏହାକୁ ଉଲ୍ଲେଖ ନକରି ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ନିଜକୁ ଜଣେ ଶାନ୍ତିପ୍ରିୟ ରାଜା ଭାବରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରିପାରିଥାନ୍ତେ । ତାଙ୍କର ଧ୍ଵଂସାତ୍ମକ ଯୁଦ୍ଧ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିବାର କାରଣ କ’ଣ ବୋଲି ତୁମେ ଭାବୁଛ ? ସେ କାହିଁକି ଏହି ଧ୍ୱଂସାତ୍ମକ ଯୁଦ୍ଧକୁ ସ୍ଵୀକାର କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ତୁମେ ଭାବୁଛ ?
Answer:
କଳିଙ୍ଗ ଯୁଦ୍ଧ ପରେ ଅଶୋକଙ୍କ ଯେଉଁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଘଟିଥିଲା, ତାହା ଥିଲା ଏକ ପୂର୍ଣ୍ଣ ମାନସିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ । ଏହା ଏକ ଅବସ୍ଥା ଯେଉଁଠି ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ଅତ୍ୟନ୍ତ ସାଧୁତାର ସହିତ ନିଜର ଦୋଷ ତ୍ରୁଟିକୁ ସ୍ଵୀକାର କରିଥାଏ । କୁହାଯାଏ ଯେ, ଅତ୍ୟନ୍ତ ନିଷ୍ପରତା ଆଚରଣ କରୁଥିବା ଅଶୋକ କଳିଙ୍ଗ ଯୁଦ୍ଧ ପରେ ମାନବର ସାମାନ୍ୟ କ୍ଲେଶକୁ ମଧ୍ୟ ସହ୍ୟ କରିପାରିଲେ ନାହିଁ । ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିଙ୍କ ଗୋଚରାର୍ଥେ ସେ କରିଥିବା ମସ୍ତବଡ଼ ଭୁଲ୍‌କୁ ସ୍ଵୀକାର କରିଥିଲେ । ସେ ଶିଳାଲେଖରେ ଯୁଦ୍ଧର କାହାଣୀ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ଆସନ୍ତା ଭବିଷ୍ୟତକୁ ମାନବତାର ବାର୍ତ୍ତା ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲେ । ସେଥ‌ିପାଇଁ ସେ କହିଛନ୍ତି, ‘ଖଡ଼ଗ ତରବାରୀର ଜୟ, ପ୍ରକୃତ ଜୟ ନୁହେଁ, ମନୁଷ୍ୟ ହୃଦୟକୁ ଜୟ କରିବା ହିଁ ପ୍ରକୃତ ଜୟ ।’’ ତାଙ୍କର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ଫଳରେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ି ଜାଣିଲା ଯେ ଏ ଧରାପୃଷ୍ଠରେ ଏମିତି ଜଣେ ରାଜା ଥିଲେ ଯିଏକି ନିଃସଙ୍କୋଚରେ ନିଜର ଭୁଲ୍‌କୁ ସ୍ଵୀକାର କରିଛନ୍ତି । ଏହା ଆମ ପାଇଁ ଏକ ଶିକ୍ଷା ।

ଗୋଟିଏ ଶବ୍ଦରେ ଉତ୍ତର ଦିଅ ।

Question 1.
ପାଟଳୀପୁତ୍ର ନଗରର ଆଧୁନିକ ନାମ କ’ଣ ଅଟେ ?
Answer:
ପାଟନା

Class 7 Social Science Chapter 5 Question Answer Odia Medium ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ଅଭ୍ୟୁଦୟ

Question 2.
ଅନେକ ଛୋଟ ଛୋଟ ରାଜ୍ୟ ସମ୍ମିଳିତ ହେଲେ ତାକୁ କ’ଣ କୁହାଯିବ ?
Answer:
ସାମ୍ରାଜ୍ୟ

Question 3.
ପ୍ରାଚୀନ ସଂସ୍କୃତ ଗ୍ରନ୍ଥରେ ବ୍ୟବହୃତ ସମ୍ରାଟ ଶବ୍ଦ ଓ ଅଧୁରାଜ ଶବ୍ଦର ଅର୍ଥ କ୍’ଣ ଥିଲା ?
Answer:
ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଶାସକ, ରାଜାଧ୍ଵରାଜ

Question 4.
ଭାରତରେ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ପ୍ରତୀକର ଚିହ୍ନ କେଉଁଠାରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥାଏ ?
Answer:
ଅଶୋକଙ୍କଦ୍ଵାରା ନିର୍ମିତ ସାରନାଥ ସ୍ତମ୍ଭରେ

Question 5.
ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ସୀମାରେ କ’ଣ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଥିଲା ?
Answer:
ଦୁର୍ଗ

Question 6.
ପ୍ରାଚୀନ ଭାରତରେ ବ୍ୟବସାୟ ବାଣିଜ୍ୟର ଦୁଇଟି ପ୍ରଧାନ ପଥର ନାମ କ’ଣ ଥିଲା ?
Answer:
ଉତ୍ତରାପଥ ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣାପଥ

Question 7.
ନନ୍ଦ ରାଜବଂଶର ଶେଷ ରାଜା କିଏ ଥିଲେ ?
Answer:
ଧନନନ୍ଦଜ

Question 8.
‘ଅଷ୍ଟାଧ୍ୟାୟୀ’ ସଂସ୍କୃତ ବ୍ୟାକରଣ ଗ୍ରନ୍ଥ କିଏ ରଚନା କରିଥିଲେ ।
Answer:
ପାଣିନି

Question 9.
ଅଣ୍ଟାଧ୍ୟାୟୀ ସଂସ୍କୃତ ଶାସ୍ତ୍ରରେ କେତୋଟି ସୂତ୍ର ରହିଛି ?
Answer:
୩୯୯୬

Question 10.
ଭାରତୀୟ ଉପମହାଦେଶର ପୂର୍ବ ଭାଗରେ କେଉଁ ରାଜ୍ୟ ଥିଲା ?
Answer:
ମଗଧ

Question 11.
ବିଶାଳ ମୌର୍ଯ୍ୟ ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ସ୍ଥାପନ କରିବାପାଇଁ ସମ୍ରାଟ ଚନ୍ଦ୍ରଗୁପ୍ତ ମୌର୍ଯ୍ୟ କାହାଠାରୁ ବିଶେଷ ସହାୟତା ପାଇଥିଲେ ?
Answer:
କୌଟିଲ୍ୟ

Question 12.
ପ୍ରାଚୀନ ଭାରତରେ ବ୍ୟବସାୟ ବାଣିଜ୍ୟର ପ୍ରମୁଖ ବସ୍ତୁମାନ କ’ଣ ଥିଲା ?
Answer:
ମସଲା, ରେଶମବସ୍ତ୍ର, ରନ୍, ଲୌହ, କାର୍ପାସ୍

Question 13.
ପ୍ରାଚୀନ ଭାରତରେ ବ୍ୟବସାୟୀ, ଶିଳ୍ପାକାର, ସାହୁକାର, ତଥା କୃଷକମାନେ ସାମୁହିକ ଭାବରେ ସଙ୍ଗଠିତ ହୋଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିଲେ । ଏହି ବିଶାଳ ସଙ୍ଗଠନକୁ କ’ଣ କୁହାଯାଉଥିଲା ?
Answer:
ଶ୍ରେଣୀ

Question 14.
ଆଲେକ୍‌ଜାଣ୍ଡର କେଉଁ ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ଯୁବରାଜ ଥିଲେ ?
Answer:
ଗ୍ରୀକ୍‌ର ମ୍ୟାସିଡୋନ୍

Question 15.
ପୁରୁ କେଉଁ ରାଜ୍ୟର ରାଜା ଥିଲେ ?
Answer:
ପୌରବ

Question 16.
କୌଟିଲ୍ୟ କେଉଁ କେଉଁ ନାମରେ ପରିଚିତ ଥିଲେ ?
Answer:
ଚାଣକ୍ୟ, ବିଷ୍ଣୁଗୁପ୍ତ

Question 17.
‘ନିଜକୁ ସଂଶୋଧନ କରନ୍ତୁ ଅନ୍ୟଥା ନନ୍ଦବଂଶର ସର୍ବନାଶ ଦେଖୁବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇ ରୁହନ୍ତୁ’’ – ଏକଥା କିଏ କାହାକୁ କହିଥିଲେ ?
Answer:
ନନ୍ଦବଂଶର ଶେଷ ରାଜା ଧନନନ୍ଦଙ୍କୁ ଲକ୍ଷ୍ୟକରି କୌଟଲ୍ୟ କହିଥିଲେ

Question 18.
ସାରନାଥର ପ୍ରସିଦ୍ଧ ସ୍ତମ୍ଭ କିଏ ନିର୍ମାଣ କରିଥିଲେ ?
Answer:
ସମ୍ରାଟ ଅଶୋକ

ଚାରୋଟି ବିକଳ୍ପ ଉତ୍ତର ମଧ୍ୟରୁ ଠିକ୍ ଉତ୍ତରଟି ବାଛି ଲେଖ ।

Question 1.
ମୌର୍ଯ୍ୟ ବଂଶର ଶାସନ ପୂର୍ବରୁ ମଗଧରେ କେଉଁ ରାଜବଂଶ ଶାସନ କରୁଥିଲେ ?
(କ) ଶାକ୍ୟ
(ଖ) କୁରୁ
(ଗ) ନନ୍ଦ
(ଘ) ପାଞ୍ଚାଳ
Answer:
(ଗ) ନନ୍ଦ

Question 2.
ମୌର୍ଯ୍ୟ ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ରାଜଧାନୀର ନାମ କ’ଣ ଥିଲା ?
(କ) ତକ୍ଷଶିଳା
(ଖ) ପାଟଳୀପୁତ୍ର
(ଗ) ରାଜଗୃହ
(ଘ) ଚମ୍ପା
Answer:
(ଖ) ପାଟଳୀପୁତ୍ର

Class 7 Social Science Chapter 5 Question Answer Odia Medium ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ଅଭ୍ୟୁଦୟ

Question 3.
ସାରନାଥ ସ୍ତମ୍ଭର ଉଚ୍ଚତା କେତେ ?
(କ) ୧ ମିଟର
(ଖ) ୨.୧୫ ମିଟର
(ଗ) ୨ ମିଟର
(ଘ) ୩.୧୫ ମିଟର
Answer:
(ଖ) ୨.୧୫ ମିଟର

Question 4.
ନିମ୍ନୋକ୍ତ କେଉଁ ପଶୁର ଛବି ଅଶୋକ ସ୍ତମ୍ଭରେ ନାହିଁ ?
(କ) ସିଂହ
(ଖ) ହାତୀ
(ଗ) ଘୋଡ଼ା
(ଘ) ଓଟ
Answer:
(ଘ) ଓଟ

Question 5.
ଧର୍ମ କହିଲେ କ’ଣ ବୁଝ ?
(କ) ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଧର୍ମ
(ଖ) ଖରୋଷି
(ଗ) ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ନୀତି
(ଘ) ରାଜକର୍ମଚାରୀ
Answer:
(ଗ) ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ନୀତି

Question 6.
ଚନ୍ଦ୍ରଗୁପ୍ତ ମୌର୍ଯ୍ୟଙ୍କ ସମୟରେ ମୌର୍ଯ୍ୟ ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ପଶ୍ଚିମରେ କେଉଁ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିସ୍ତାର ଲାଭ କରିଥିଲା ?
(କ) ବିହାର
(ଖ) ସୌରାଷ୍ଟ୍ର
(ଗ) କର୍ଣାଟକ
(ଘ) ପାରସ୍ଯ
Answer:
(ଖ) ସୌରାଷ୍ଟ୍ର

Question 7.
ନିମ୍ନୋକ୍ତ କେଉଁ ଶାସକଙ୍କ ରାଜତ୍ଵ ସମୟରେ ମେଘାସ୍ଥିନିସ୍ ଭାରତ ଭ୍ରମଣରେ ଆସିଥିଲେ ?
(କ) ଅଶୋକ
(ଖ) ଚନ୍ଦ୍ରଗୁପ୍ତ ମୌର୍ଯ୍ୟ
(ଗ) ବିନ୍ଦୁସାର
(ଘ) ଧନାନନ୍ଦ
Answer:
(ଖ) ଚନ୍ଦ୍ରଗୁପ୍ତ ମୌର୍ଯ୍ୟ

Question 8.
__________ ଙ୍କୁ ପ୍ରକୃତି ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ଜୀବଜନ୍ତୁ ସୁରକ୍ଷାର ପ୍ରଥମ ଉଦ୍ୟକ୍ତା ବୋଲି କୁହାଯାଏ ?
(କ) ଚନ୍ଦ୍ରଗୁପ୍ତ ମୌର୍ଯ୍ୟ
(ଖ) ଅଶୋକ
(ଗ) ଆଲେକ୍‌ଜାଣ୍ଡାର
(ଘ) ପୁରୁ
Answer:
(ଖ) ଅଶୋକ

Question 9.
ମୌର୍ଯ୍ୟ ରାଜତ୍ଵରେ କେଉଁ ଭାଷା ଭାବ ବିନିମୟର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଥିଲା ?
(କ) ହିନ୍ଦି
(ଖ) ଇଂରାଜୀ
(ଗ) ପ୍ରାକୃତ ଭାଷା
(ଘ) ଓଡ଼ିଆ
Answer:
(ଗ) ପ୍ରାକୃତ ଭାଷା

Question 10.
ମୌର୍ଯ୍ୟ ରାଜତ୍ଵରେ କେଉଁ ଲିପି ଲିଖୁତ ଭାବରେ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଥିଲା ?
(କ) ଖରୋଷି ଲିପି
(ଖ) କୀଳକ ଲିପି
(ଗ) ବ୍ରାହ୍ମୀ ଲିପି
(ଘ) ଛବି ଲିପି
Answer:
(ଗ) ବ୍ରାହ୍ମୀ ଲିପି

Question 11.
ନନ୍ଦ ସମ୍ରାଟ ___________ କୌଟଲ୍ୟଙ୍କୁ ନିଜ ରାଜସଭାରେ ଅପମାନିତ କରିବା ସହିତ ତାଙ୍କୁ ବହିଷ୍କାର କରିଥିଲେ ।
(କ) ମହାପଦ୍ମ ନନ୍ଦ
(ଖ) ବିଜୟାନନ୍ଦ
(ଗ) ଧନନନ୍ଦ
(ଘ) ସଚ୍ଚିଦାନନ୍ଦ
Answer:
(ଗ) ଧନନନ୍ଦ

Question 12.
ମୌର୍ଯ୍ୟ ସାମ୍ରାଜ୍ୟରେ କେଉଁ ଧାତୁର ବହୁଳ ବ୍ୟବହାର ହେଉଥିଲା ?
(କ) ସ୍ଵର୍ଣ୍ଣ
(ଖ) ରୌପ୍ୟ
(ଗ)ଽବ୍ରୋଞ୍ଜ
(ଘ) ଲୌହ
Answer:
(ଘ) ଲୌହ

Question 13.
‘ଅଷ୍ଟାଧ୍ୟାୟୀ’ର ରଚୟିତା କିଏ ?
(କ) ଅଶୋକ
(ଖ) ପାଣିନି
(ଗ) କାଳିଦାସ
(ଘ) ବରାହମିହିର
Answer:
(ଖ) ପାଣିନି

Question 14.
ମଗଧର ନନ୍ଦବଂଶକୁ ଲୋପ କରିବାପାଇଁ ___________ ଶପଥ ନେଇଥିଲେ ।
(କ) ଚନ୍ଦ୍ରଗୁପ୍ତ
(ଖ) ଅଶୋକ
(ଗ) ଚାଣକ୍ୟ
(ଘ) ପୁରୁ
Answer:
(ଗ) ଚାଣକ୍ୟ

Question 15.
ମେଘାସ୍ଥିନିସ୍ ଗ୍ରୀକ୍‌ର ______________ ଥିଲେ ।
(କ) ରାଜଦୂତ
(ଖ) ରାଜା
(ଗ) ସେନାପତି
(ଘ) ଧର୍ମପ୍ରଚାରକ
Answer:
(କ) ରାଜଦୂତ

Question 16.
ସତ୍ୟର ପ୍ରତୀକ ଧର୍ମଚକ୍ରରେ ____________ ଟି ଅର ଅଛି ।
(କ) ୨୦
(ଖ) ୨୨
(ଗ) ୨୪
(ଘ) ୨୮
Answer:
(ଗ) ୨୪

Question 17.
ପୁରୁ କେଉଁ ବଂଶର ରାଜା ଥିଲେ ?
(କ) ପୌରବ
(ଖ) ମୌର୍ଯ୍ୟ
(ଗ) ନନ୍ଦ
(ଘ) ଚେଦୀ
Answer:
(କ) ପୌରବ

Question 18.
ପୁରୁଙ୍କର କେଉଁ ଗୁଣ ଆଲେକ୍‌ଜାଣ୍ଡରଙ୍କ ହୃଦୟକୁ ଜୟ କରିଥିଲା ?
(କ) ଗର୍ବ ଓ ଅହଂକାର
(ଖ) ଦମ୍ଭ ଏବଂ ଅଭିମାନ
(ଗ) ସାହସ ଓ ବୀରତ୍ୱ
(ଘ) ଛଳନା ଓ କପଟ
Answer:
(ଗ) ସାହସ ଓ ବୀରତ୍ୱ

ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।

Question 1.
ଇଂରାଜୀ ପ୍ରତିଶବ୍ଦ ’empire’ ମୂଳ ଲାଟିନ୍ ଶବ୍ଦ __________ ରୁ ଆସିଅଛି ।
Answer:
imperium

Question 2.
କୌଟିଲ୍ୟଙ୍କର ରାଜନୈତିକ ଚିନ୍ତାଧାରା _____________ ରାଜ୍ୟ ଗଠନରେ ମୂଖ୍ୟ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା ।
Answer:
ସପ୍ତାଙ୍ଗ

Class 7 Social Science Chapter 5 Question Answer Odia Medium ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ଅଭ୍ୟୁଦୟ

Question 3.
ଇଣ୍ଡିକାର ଅର୍ଥ ______________ |
Answer:
ଭାରତ ବିଷୟରେ ଯାହା ସତ୍ୟ

Question 4.
ଚନ୍ଦ୍ରଗୁପ୍ତ ମୌର୍ଯ୍ୟଙ୍କ ସମୟରେ ମଗଧର ରାଜଧାନୀ ___________ ଥିଲା ।
Answer:
ପାଟଳୀପୁତ୍ର

Question 5.
କୌଟିଲ୍ୟ ଅନେକ ସମୟରେ ଚାଣକ୍ୟ ବା _______________ ଙ୍କ ନାମରେ ପରିଚିତ ଥିଲେ ।
Answer:
ବିଷ୍ଣୁଗୁପ୍ତ

Question 6.
ସମ୍ରାଟ ___________
କୌଟିଲ୍ୟଙ୍କୁ ନିଜ ରାଜସଭାରେ ଅପମାନିତ କରିବା ସହିତ ତାଙ୍କୁ ବହିଷ୍କାର କରିଥିଲେ ।
Answer:
ଧନନନ୍ଦ

Question 7.
ରାଜନୀତି ଶାସ୍ତ୍ର ଏବଂ ଅର୍ଥନୀତି ବିଜ୍ଞାନ ଉପରେ କୌଟିଲ୍ୟଙ୍କ ଦ୍ଵାରା ରଚିତ ପୁସ୍ତକର ନାମ ____________ ଥିଲା ।
Answer:
ଅର୍ଥଶାସ୍ତ୍ର

Question 8.
ସମ୍ରାଟ ଅଶୋକଙ୍କ ଜୀବନରେ ପ୍ରଥମ ଓ ଶେଷ ଯୁଦ୍ଧ _______________ ଥିଲା ।
Answer:
କଳିଙ୍ଗ ଯୁଦ୍ଧ

Question 9.
ସମ୍ରାଟ ଅଶୋକଙ୍କ ରାଜତ୍ଵ ସମୟରେ ସାଧାରଣ ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ _____________ ଭାଷା ଭାବବିନିମୟର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଥିଲା ।
Answer:
ପ୍ରାକୃତ ଭାଷା

Question 10.
ମୌର୍ଯ୍ୟ ରାଜତ୍ଵ ସମୟରେ _______________ ଲିପି ଲିଖ୍ତ ଭାଷା ଭାବରେ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଥିଲା ।
Answer:
ବ୍ରାହ୍ମୀ

Question 11.
ସାରନାଥରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଥ‌ିବା ______________ ରୁ ଜଣାଯାଏ ଯେ, ମୌର୍ଯ୍ୟମାନେ ଶିଳାସ୍ତମ୍ଭ ନିର୍ମାଣରେ ସିଦ୍ଧହସ୍ତ ଥିଲେ ।
Answer:
ସ୍ତମ୍ଭ

Question 12.
‘‘ସତ୍ୟମେବ ଜୟତେ’’ ____________ ରୁ ଉଦ୍ଧୃତ ହୋଇଛି ।
Answer:
ମୁଣ୍ଡକ ଉପନିଷଦ

Question 13.
ଆଲେକ୍‌ଜାଣ୍ଡାର ଏବଂ ପୁରୁଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିବା ଯୁଦ୍ଧ _____________ ଯୁଦ୍ଧ ନାମରେ ପରିଚିତ ।
Answer:
ହାଇଦାସପିସ୍

Question 14.
ଗ୍ରୀକ୍‌ବୀର ଆଲେକ୍‌ଜାଣ୍ଡାର _______________ ଠାରେ ମୃତ୍ୟୁ ବରଣ କରିଥିଲେ ?
Answer:
ବେବିଲୋନ୍‌

Question 15
ସଂସ୍କୃତ ବ୍ୟାକରଣ ଗ୍ରନ୍ଥ ଅଷ୍ଟାଧ୍ୟାୟୀ ___________ ଟି ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ସୂତ୍ରରେ ସନ୍ନିବେଶିତ ଅଟେ ।
Answer:
୩୯୯୬

Question 16.
ସ୍ତପର ମଧ୍ୟଭାଗରେ ଥ‌ିବା ବଡ଼ ଅର୍ଷଗୋଲାକାର ଗଠନକୁ ______________ କୁହାଯାଏ ।
Answer:
ଅଣ୍ଡ ।

ସ୍ତମ୍ଭ ମିଳନ କର ।

Question 1.

‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭ
ଇଣ୍ଡିକା ଅଶୋକ
ଧମ୍ଳ ମେଘାସ୍ଥିନିସ୍
କୌଟିଲ୍ଯ ମଗଧ
ଧନନନ୍ଦ ଅଷ୍ଟାଧ୍ୟାୟୀ
ପାଣିନି ଅର୍ଥଶାସ୍ତ୍ର

Answer:

‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭ
ଇଣ୍ଡିକା ମେଘାସ୍ଥିନିସ୍
ଧମ୍ମ ଅଶୋକ
କୌଟିଲ୍ୟ ଅର୍ଥ ଶାସ୍ତ୍ର
ଧନନନ୍ ମଗଧ
ପାଣିନି ଅଷ୍ଟାଧ୍ଯାୟୀ

Class 7 Social Science Chapter 5 Question Answer Odia Medium ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ଅଭ୍ୟୁଦୟ

Question 2.

‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭ
ପାଟଳୀପୁତ୍ର ପୁରୁ
ସାରନାଥ ସ୍ତମ୍ଭ ସତ୍ରାପ
ଆଲେକ୍ଜାଣ୍ଡାର ଚନ୍ଦ୍ରଗୁପ୍ତ
ପୌରବ ରାଜବଂଶ ଅଶୋକ
ବିଜିତ ରାଜ୍ୟର ମୂଖ୍ୟ ହାଇଦାସପିସ୍ ଯୁଦ୍ଧ

Answer:

‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭ
ପାଟଳୀପୁତ୍ର ଚନ୍ଦ୍ରଗୁପ୍ତ
ସାରନାଥ ସ୍ତମ୍ଭ ଅଶୋକ
ଆଲେକ୍ଜାଣ୍ଡାର ହାଇଦାସପିସ୍ ଯୁଦ୍ଧ
ପୌରବ ରାଜବଂଶ ପୁରୁ
ବିଜିତ ରାଜ୍ୟର ମୂଖ୍ୟ ସତ୍ରାପ

Question 3.

‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭ
ଅଶୋକ ବ୍ରାହ୍ମୀଲିପି
ପ୍ରାକୃତ ଭାଷା କଳିଙ୍ଗ ଯୁଦ୍ଧ
ଚନ୍ଦ୍ରଗୁପ୍ତ ମୌର୍ଯ୍ୟ ବୁଦ୍ଧଙ୍କର ଅବଶେଷ
ସାଞ୍ଚସ୍ତପ ଖ୍ରୀ.ପୂ. ୩୨୧
ଆଲେକ୍‌ଜାଣ୍ଡରଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ତୃତୀୟ-ଚତୁର୍ଥ ଶତାବ୍ଦୀ
ସହଗୌରା ତାମ୍ରପତ୍ର ଅଭିଲେଖ ଖ୍ରୀ.ପୂ. ୩୨୩, ବେବିଲୋନ୍

Answer:

‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭ
ଅଶୋକ କଳିଙ୍ଗ ଯୁଦ୍ଧ
ପ୍ରାକୃତ ଭାଷା ତୃତୀୟ-ଚତୁର୍ଥ ଶତାବ୍ଦୀ
ଚନ୍ଦ୍ରଗୁପ୍ତ ମୌର୍ଯ୍ୟ ଖ୍ରୀ.ପୂ. ୩୨୧
ସାଞ୍ଚସ୍ତପ ବୁଦ୍ଧଙ୍କର ଅବଶେଷ
ଆଲେକ୍‌ଜାଣ୍ଡାରଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ଖ୍ରୀ.ପୂ. ୩୨୩, ବେବିଲୋନ୍
ସହଗୌରା ତାମ୍ରପତ୍ର ଅଭିଲେଖ ବ୍ରାହ୍ମୀଲିପି

ଅତିସଂକ୍ଷିପ୍ତ ଉତ୍ତରମୂଳକ ପ୍ରଶ୍ନୋତ୍ତର

Question 1.
ଅର୍ଥଶାସ୍ତ୍ରର ରଚୟିତା କିଏ ? ଏଥୁରେ କେଉଁ ବିଷୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି ?
Answer:

  1. ଅର୍ଥଶାସ୍ତ୍ରର ରଚୟିତା କୌଟିଲ୍ୟ ଅଟନ୍ତି ।
  2. ଏହି ଶାସ୍ତ୍ରରେ ମୌର୍ଯ୍ୟ ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ଶାସନ ପଦ୍ଧତି ଏବଂ ରାଜନୈତିକ, ସାମାଜିକ ଓ ଅର୍ଥନୈତିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସମ୍ପର୍କରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରାଯାଇଛି ।

Question 2.
ପ୍ରାଚୀନ ସମୟରେ ଭାରତରେ କେଉଁ ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଥିଲା ? ଏହା କେତେ ବର୍ଷକାଳ ତିଷ୍ଠି ରହିଥୁଲା ?
Answer:

  1. ପ୍ରାଚୀନ କାଳରେ ଉତ୍ତର ଭାରତରେ ମଗଧ ନାମକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ରହିଥିଲା ।
  2. ଏହି ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ଦୁଇଶହ ବର୍ଷକାଳ ତିଷ୍ଠି ରହିଥିଲା ।

Question 3.
ନନ୍ଦବଂଶର ଶାସକମାନେ ଲୋକପ୍ରିୟତା ହରାଇଥିଲେ କାହିଁକି ?
Answer:

  1. ନନ୍ଦବଂଶର ଶାସକମାନେ ନିଷ୍ଠୁର ଓ ଅତ୍ୟାଚାରୀ ଥି ।
  2. ସେମାନଙ୍କ ଶାସନରେ ଲୋକମାନେ ଅତିଷ୍ଠ ହୋଇପଡ଼ିଥିଲେ ଯାହାଫଳରେ ସେମାନେ ଲୋକପ୍ରିୟତା ହରାଇଥିଲେ ।

Question 4.
ଚାଣକ୍ୟ କିଏ ? ଚନ୍ଦ୍ରଗୁପ୍ତ ତାଙ୍କୁ କ’ଣ ରୂପେ ନିଯୁକ୍ତି ଦେଇଥିଲେ ?
Answer:

  1. ଚାଣକ୍ୟ ତକ୍ଷଶିଳା ବିଶ୍ଵବିଦ୍ୟାଳୟର ପ୍ରଖ୍ୟାତ ଶିକ୍ଷାବିଦ୍ ଥିଲେ ।
  2. ଚନ୍ଦ୍ରଗୁପ୍ତ ମୌର୍ଯ୍ୟ ତାଙ୍କୁ ନିଜର ମୂଖ୍ୟ ଉପଦେଷ୍ଟା ଭାବରେ ନିଯୁକ୍ତି ଦେଇଥିଲେ ।

Question 5.
ସତ୍ରାପମାନେ କିଏ ? ସେମାନେ କ’ଣ କରୁଥିଲେ ?
Answer:

  1. ପାରସ୍ୟ ତଥା ଗ୍ରୀକ୍ ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ଶାସକମାନେ ଥିଲେ ସତ୍ତାପ ଯେଉଁମାନେ ଆଲେକ୍‌ଜାଣ୍ଡରଙ୍କ ଦ୍ଵାରା ବିଜିତ ଦୂରଦୂରାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକର ଶାସନକାର୍ଯ୍ୟ ପରିଚାଳନା କରୁଥିଲେ ।
  2. ଯଦିଓ ସେମାନେ ଶାସକଙ୍କର ସାଧାରଣ କର୍ମଚାରୀ ଥିଲେ ତଥାପି ସେମାନେ ଅଖଣ୍ଡ କ୍ଷମତା ଏବଂ ସ୍ଵାଧୀନତାର ଅଧିକାରୀ ଥିଲେ ।

Question 6.
ହାଇଦାସପିସ୍ ଯୁଦ୍ଧ କାହା କାହା ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିଲା ଓ ଏଥିରେ କିଏ ବିଜୟୀ ହୋଇଥିଲେ ?
Answer:

  1. ହାଇଦାସପିସ୍ ଯୁଦ୍ଧ ଆଲେକ୍‌ଜାଣ୍ଡର ଏବଂ ପୁରୁଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିଲା ।
  2. ଏଥରେ ଆଲେକ୍‌ଜାଣ୍ଡର ବିଜୟୀ ହୋଇଥିଲେ ।

Question 7.
ଗ୍ରୀକ୍‌ବୀର ଆଲେକ୍‌ଜାଣ୍ଡର କେବେ ଓ କେଉଁଠି ମୃତ୍ୟୁବରଣ କରିଥିଲେ ?
Answer:
ଗ୍ରୀକ୍ ବୀର ଆଲେକ୍‌ଜାଣ୍ଡର ୩୨୩ ଖ୍ରୀ.ପୂ.ରେ ମାତ୍ର ୩୨ ବର୍ଷ ବୟସରେ ବେବିଲୋନ୍ ଠାରେ ମୃତ୍ୟୁବରଣ କରିଥିଲେ ।

Question 8.
ଅଶୋକ କେଉଁ ଧର୍ମ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ? ଏବଂ ଏହାର ପ୍ରସାର ପାଇଁ ସେ କେଉଁମାନଙ୍କୁ ଦେଶ ବାହାରକୁ ପ୍ରେରଣ କରିଥିଲେ ?
Answer:

  1. ଅଶୋକ ବୌଦ୍ଧଧର୍ମ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ।
  2. ଏହାର ପ୍ରସାରପାଇଁ ସେ ଶ୍ରୀଲଙ୍କା, ଥାଇଲାଣ୍ଡ, ମଧ୍ଯ ଏସିଆ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଦୂରସ୍ଥାନକୁ ନିଜର ସନ୍ତାନ ତଥା ଦୂତମାନଙ୍କୁ ପଠାଇଥିଲେ ।

Class 7 Social Science Chapter 5 Question Answer Odia Medium ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ଅଭ୍ୟୁଦୟ

Question 9.
ଅଶୋକ ତାଙ୍କ ଶିଳାଲେଖରେ ନିଜକୁ କେଉଁ ଭାବରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ? ଏହାର ଅର୍ଥ କ’ଣ ?
Answer:

  1. ଅଶୋକ ତାଙ୍କ ଶିଳାଲେଖରେ ନିଜକୁ ଦେବାନାଂ ପ୍ରିୟଦର୍ଶୀ ଭାବରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ।
  2. ଦେବାନାଂର ଅର୍ଥ ଦେବତାଙ୍କର ପ୍ରିୟ, ପ୍ରିୟଦର୍ଶୀ ର ଅର୍ଥ, ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଦୟାର୍ଦ୍ର ଦୃଷ୍ଟିରେ ସମ୍ମାନ ଦେବା ବା ଦୟାଦ୍ର ଦୃଷ୍ଟିରେ ବିବେଚନା କରିବା ।

Question 10.
ଅଶୋକ ସ୍ତମ୍ଭ କେଉଁଠାରେ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା ? ଏଥୁରେ କେତୋଟି ସିଂହର ଚିତ୍ର ଦେଖିବାକୁ ମିଳେ ?
Answer:

  1. ଅଶୋକ ସ୍ତମ୍ଭ ବାରଣାସୀ ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ ସାଇନାଥଠାରେ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା ।
  2. ଏଥରେ ଚାରୋଟି ସିଂହର ଚିତ୍ର ଦେଖ‌ିବାକୁ ମିଳେ ।

Question 11.
‘ସତ୍ୟମେବ ଜୟତେ’ ଶବ୍ଦର ଅର୍ଥ କ’ଣ ? ଏହା କେଉଁଠାରୁ ଆସିଅଛି ?
Answer:
ସତ୍ୟମେବ ଜୟତେ ଶବ୍ଦର ଅର୍ଥ ସତ୍ୟର ସର୍ବଦା ଜୟହେଉ । ଏହି ଶବ୍ଦଟି ମୁଣ୍ଡକ ଉପନିଷଦରୁ ଆସିଅଛି ।

Question 12.
ଆଲେକ୍‌ଜାଣ୍ଡରଙ୍କର ପାରସ୍ୟ ଆକ୍ରମଣର ଫଳାଫଳ କ’ଶ ଥିଲା ?
Answer:

  1. ଆଲେକ୍‌ଜାଣ୍ଡରଙ୍କ ପାରସ୍ୟ ଆକ୍ରମଣ ଫଳରେ ଭାରତ ଓ ପାରସ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ବାଣିଜ୍ୟିକ ସମ୍ପର୍କ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିଲା । .
  2. ଗ୍ରୀକ୍ ସଂସ୍କୃତିର ପ୍ରସାର ହେଲା ।

ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ଉତ୍ତରମୂଳକ ପ୍ରଶ୍ନୋତ୍ତର

Question 1.
ଅଶୋକଙ୍କ ଧର୍ମ ନୀତିଗୁଡ଼ିକ କ’ଣ ଥିଲା ?
Answer:
(i) ଅଶୋକଙ୍କ ଧମ୍ମ ନୀତି କୌଣସି ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଧର୍ମକୁ ବୁଝାଉନଥିଲା ।
(ii) ତାଙ୍କର ଧକ୍କା ନୀତିଗୁଡ଼ିକ ହେଲା-
(୧) ଜୀବ ହତ୍ୟାରୁ ନିବୃତ୍ତ ରହିବା ।
(୨) ଜୀବ ପ୍ରତି ଅହିଂସା ଭାବ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ।
(୩) ପିତାମାତା, ଗୁରୁଜନମାନଙ୍କର ଆଦେଶ ପାଳନ କରିବା ।
(୪) ଗୁରୁଜନମାନଙ୍କୁ ଭକ୍ତି କରିବା ।
(୫) ବନ୍ଧୁବର୍ଗ, ଆତ୍ମୀୟସ୍ୱଜନ, ବ୍ରାହ୍ମଣ, ବୃଦ୍ଧ ଓ ବିପଦଗ୍ରସ୍ତ ମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଉତ୍ତମ ଆଚରଣ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ।
(୬) ଦାସ, ଦାସୀ ବା କୃତ୍ୟମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଦୟା କରିବା ।
(୭) ସତ୍ୟ କହିବା ।
(୮) ସାମାନ୍ୟ ସଞ୍ଚୟ କରିବା ଇତ୍ୟାଦି ।

Question 2.
ଅଶୋକ କି କି ଲୋକ ହିତକର କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ ?
Answer:
(i) ଅଶୋକ ପ୍ରଜାମାନଙ୍କୁ ନିଜର ସନ୍ତାନ ଭଳି ପାଳୁଥିଲେ । ସେ ଲୋକଙ୍କ ସୁବିଧାପାଇଁ ରାସ୍ତାଘାଟ ନିର୍ମାଣ, ରାସ୍ତାକଡ଼ରେ ଗଛ ଲଗାଇବା, ଆଶ୍ରୟ ପାଇଁ ଘରସବୁ ତିଆରି କରିଥିଲେ ।

(ii) ପାଣି ପିଇବାପାଇଁ ଜୁଅ ଖୋଳାଇଥିଲେ । ମନୁଷ୍ୟ ଓ ପଶୁମାନଙ୍କ ଚିକିତ୍ସାପାଇଁ ଡାକ୍ତରଖାନାମାନ ନିର୍ମାଣ କରିଥିଲେ ।

(iii) ତାଙ୍କ ଶାସନରେ ଦଣ୍ଡନୀତି କୋହଳ ଥୁଲା, ପରସ୍ପର ମିଳିମିଶି ଶାରେ ଚଳିବାପାଇଁ ସେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଉପଦେଶ ଦେଉଥିଲେ ।

Question 3.
କଳିଙ୍ଗ ଯୁଦ୍ଧରେ ଅଶୋକ ଯୁଦ୍ଧ କରିବେ ନାହିଁ ବୋଲି କାହିଁକି ସ୍ଥିର କରିଥିଲେ ?
Answer:
(i) କଳିଙ୍ଗ ସେନାର ପ୍ରବଳ ପରାକ୍ରମ ଅଶୋକଙ୍କ ସୈନ୍ୟବାହିନୀ ସମ୍ମୁଖରେ ପରାଜୟ ବରଣ କରିଥିଲେ । ଏହି ଯୁଦ୍ଧରେ ପ୍ରାୟ ଏକ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ନିହତ ହୋଇଥିଲେ ।

(ii) ଯୁଦ୍ଧଜନିତ ମୃତ୍ୟୁ, ରକ୍ତପାତ, କ୍ଷୟକ୍ଷତି ଓ ଆହତ ସୈନ୍ୟମାନଙ୍କର ଆର୍ତ୍ତନାଦ ଅଶୋକଙ୍କ ହୃଦୟକୁ ବ୍ୟଥ୍‌ତ କରିଥିଲା । ତେଣୁ ସେ ଯୁଦ୍ଧ କରିବେ ନାହିଁ ବୋଲି ସ୍ଥିର କରିଥିଲେ ।

ଦୀର୍ଘ ଉତ୍ତରମୂଳକ ପ୍ରଶ୍ନୋତ୍ତର

Question 1.
ସାରନାଥ ସ୍ତମ୍ଭ ବିଷୟରେ ସଂକ୍ଷୀପ୍ତ ଟୀପ୍ପଣୀ ପ୍ରଦାନ କର ।
Answer:
(i) ଅଶୋକଙ୍କ ଦ୍ଵାରା ବାରଣାସୀ ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ ସାରନାଥଠାରେ ନିର୍ମିତ ଏହି ସ୍ତମ୍ଭ ‘ତାଙ୍କ’କଳା ଓ ସ୍ଥାର୍ପତ୍ୟର ପୃଷ୍ଠପୋଷକତାର ପରିଚୟ ଦିଏ ।

(ii) ଏଥୁରେ ଥିବା ଚାରିଗୋଟି ସିଂହ ରାଜକୀୟ ଶକ୍ତିର ପ୍ରତୀକ I ସ୍ତମ୍ଭର ଶୀର୍ଷ ଭାଗରେ ଥିବା ଏହି ଚାରିଗୋଟି ସିଂହ ଚାରିଦିଗକୁ ମୁହଁ କରି ରହିଛନ୍ତି ।

(iii) ଏହି ସ୍ତମ୍ଭର ତଳ ରିଙ୍ଗ୍ରେ ଚାରୋଟି ଶକ୍ତିଶାଳୀ ପଶୁ ଯଥା ହାତୀ, ଘୋଡ଼ା, ବୃଷଭ ଓ ସିଂହ ଚିତ୍ର ରହିଛି । ଏଥ‌ିରେ ଥିବା ଧର୍ମଚକ୍ରଟି ସତ୍ୟର ପ୍ରତୀକ ଓ ଏଥ‌ିରେ ୨୪ଟି ଅର ରହିଛି ।

(iv) ଭାରତ ସରକାର ଅଶୋକ ସ୍ତମ୍ଭର ଏହି ସିଂହକୁ ଜାତୀୟ ସଂକେତ ରୂପେ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ଏଥ‌ିରେ ଥ‌ିବା ଚକ୍ରକୁ ଜାତୀୟ ପତାକାରେ ସ୍ଥାନ ଦିଆଯାଇଛି ଏବଂ ଏହି ସ୍ତମ୍ଭକୁ ଭାରତୀୟ ମୂଦ୍ରାମାନଙ୍କରେ ସ୍ଥାନ ଦିଆଯାଇଛି ।

(v) ଏହି ସ୍ତମ୍ଭର ଉଚ୍ଚତା ୨.୧୫ ମିଟର ଅଟେ । ସମ୍ରାଟ ଅଶୋକ ନିର୍ମାଣ କରିଥିବା ପ୍ରାସାଦ, ସ୍ତୁପ ଏବଂ ସ୍ତମ୍ଭମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଏହି ସ୍ତମ୍ଭ ପ୍ରଧାନ ଅଟେ ।

Question 2.
ଚନ୍ଦ୍ରଗୁପ୍ତ ମୌର୍ଯ୍ୟ କିପରି ନନ୍ଦବଂଶ ଲୋପ କରି ମଗଧରେ ମୌର୍ଯ୍ୟ ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ ?
Answer:
(i) ପ୍ରାଚୀନ କାଳରେ ଉତ୍ତର ଭାରତର ମଗଧ ସାମ୍ରାଜ୍ୟରେ ମୌର୍ଯ୍ୟବଂଶର ରାଜାମାନେ ରାଜତ୍ଵ କରୁଥିଲେ । ମୌର୍ଯ୍ୟ ବଂଶର ଶାସନପୂର୍ବରୁ ସେଠାରେ ନନ୍ଦବଂଶ ଶାସନ କରୁଥିଲେ ।

(ii) ନନ୍ଦବଂଶର ଶାସକମାନେ ନିଷ୍ଠୁର ଓ ଅତ୍ୟାଚାରୀ ଥିଲେ । ସେମାନଙ୍କ କୁଶାସନରେ ଲୋକମାନେ ଅତିଷ୍ଠ ହୋଇପଡ଼ିଥିଲେ । ନନ୍ଦରାଜା ଧନନନ୍ଦଙ୍କୁ ପରାସ୍ତ କରି ଚନ୍ଦ୍ରଗୁପ୍ତ ମୌର୍ଯ୍ୟ ମଗଧରେ ମୌର୍ଯ୍ୟ ଶାସନ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ।

(iii) ଖୁବ୍ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ଯରେ ଚନ୍ଦ୍ରଗୁପ୍ତ ମୌର୍ଯ୍ୟ ନନ୍ଦ ସାମ୍ରାଜ୍ୟକୁ ଅକ୍ତିଆର କରିବା ସହିତ ନିଜ ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ସୀମାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଲାଗିଥିଲେ । ବିଭିନ୍ନ ବିବରଣୀରୁ ଜଣାଯାଏ ଯେ, ଚନ୍ଦ୍ରଗୁପ୍ତ ମୌର୍ଯ୍ୟଙ୍କର ଏହି ବିଜୟ ଓ ସଫଳତା ପଛରେ ତାଙ୍କର ଉପଯୁକ୍ତ ମାର୍ଗଦର୍ଶକ କୌଟିଲ୍ୟଙ୍କର ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ ଥିଲା, ଯିଏକି ନିଜର ରାଜନୈତିକ, ପ୍ରଶାସନିକ ଓ ଅର୍ଥନୈତିକ ଜ୍ଞାନ ଓ ଦକ୍ଷତା ବଳରେ ମୌର୍ଯ୍ୟ ସାମ୍ରାଜ୍ୟକୁ ସମଗ୍ର ଭାରତ ଇତିହାସରେ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ତଥା ମହାନ୍ ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ଭାବରେ ପ୍ରତି ଷ୍ଠି ତ କରାଇପାରିଥିଲେ ।

(iv) ଉତ୍ତର ପଶ୍ଚିମରେ ଶାସନ କରୁଥିବା ସତ୍ରାପମାନଙ୍କୁ ପରାସ୍ତ କରି ତାଙ୍କର ସାମ୍ରାଜ୍ୟକୁ ଦାକ୍ଷିଣାତ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିସ୍ତାର କରିଥିଲେ । ପାଟଳୀପୁତ୍ର ତାଙ୍କର ରାଜଧାନୀ ଥିଲା ।

(v) ଚନ୍ଦ୍ରଗୁପ୍ତ ମୌର୍ଯ୍ୟ ଗ୍ରୀକ୍‌ମାନଙ୍କୁ ପରାସ୍ତ କରିବାପରେ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ବୈଦେଶିକ ସମ୍ପର୍କ ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ । ଚନ୍ଦ୍ରଗୁପ୍ତଙ୍କ ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ପଶ୍ଚିମରେ ପାରସ୍ୟ, ପୂର୍ବରେ ବିହାର, ଦକ୍ଷିଣରେ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିସ୍ତାର ଲାଭ କରିଥିଲା ।

Question 3.
ସପ୍ତାଙ୍ଗ କ’ଣ ? କୌଟିଲ୍ୟ ଏହାକୁ ଶାସନରେ କିପରି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଥିଲେ ?
Answer:
(i) ସପ୍ତାଙ୍ଗ ହେଉଛି– (କ) ରାଜା ବା ସ୍ଵାମୀ, (ଖ) ଅମାତ୍ୟ (ମନ୍ତ୍ରୀ ପରିଷଦ ସମେତ ଉଚ୍ଚପଦାଧିକାରୀ), (ଗ) ଜନପଦ ରାଜ୍ୟର ଅଞ୍ଚଳ ଯେଉଁଠାରେ ଲୋକମାନେ ବସବାସ କରନ୍ତି, (ଘ) ଦୁର୍ଗସୁରକ୍ଷିତ ସହର ଏବଂ ନଗର, (ଙ) ରାଜକୋଷ ବା ରାଜ୍ୟର ସମ୍ପଦ, (ଚ) ସୁରକ୍ଷା ବଳ ଏବଂ ଆଇନ ଓ ଦଣ୍ଡର ବ୍ୟବସ୍ଥା, (ଛ) ରାଜାଙ୍କର ବନ୍ଧୁ ବା ମିତ୍ର ।

(ii) କୌଟିଲ୍ୟଙ୍କ ଅନୁସାରେ ସପ୍ତାଙ୍ଗ ହେଉଛି ଏକ ସ୍ଥିର, ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ ରାଜ୍ୟ ଗଠନ ସହିତ ଯୁଦ୍ଧ ଓ ଶାନ୍ତି ମାଧ୍ୟମରେ ମେଣ୍ଟ ବଜାୟ ରଖୁ ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ସର୍ବାଙ୍ଗୀନ ଉନ୍ନତି ସାଧନ କରିବା ।

(iii) ସମାଜରେ ଆଇନ ଓ ଶୃଙ୍ଖଳା ଉପରେ କୌଟିଲ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ଵ ଦେଉଥିଲେ, ଯାହା କେବଳ ଏକ ଦୃଢ଼ ପ୍ରଶାସନ ଦ୍ଵାରା ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିବ ।

(iv) ଦୁର୍ନୀତି ନିବାରଣ ପାଇଁ ସେ ଅନେକ ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଲୋକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଯାଉଥବା କୌଣସି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ପାଇଁ ଦଣ୍ଡ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଥିଲା ।

Question 4.
ପୁରୁ କିଏ ? ଗ୍ରୀକ୍ ବୀର ଆଲେକ୍‌ଜାଣ୍ଡାରଙ୍କ ସହିତ ତାଙ୍କ ସମ୍ପର୍କ କ’ଣ ଥିଲା ?
Answer:
(i) ଗ୍ରୀକ୍‌ବୀର ଆଲେକ୍‌ଜାଣ୍ଡାରଙ୍କ ଭାରତ ଆକ୍ରମଣ ସମୟରେ ସିନ୍ଧୁ ଓ ବିତସ୍ତା ନଦୀର ଅପର ପାର୍ଶ୍ଵ ରେ ପୌରବ ରାଜବଂଶର ରାଜା ପୁରୁ ରାଜତ୍ଵ କରୁଥିଲେ ।

(ii) ‘ହାଇଦାସ୍‌ପିସ୍’ ନାମକ ଯୁଦ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପୁରୁଙ୍କ ସୈନ୍ୟ ଓ ଆଲେକ୍‌ଜାଣ୍ଡରଙ୍କ ଗ୍ରୀକ୍ ସୈନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଭୀଷଣ ଯୁଦ୍ଧ ହୋଇଥିଲା ।

(iii) ଏହି ଯୁଦ୍ଧରେ ଗୁରୁତର ଭାବରେ ଆହତ ହୋଇ ମଧ୍ୟ ପୁରୁ ଶେଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯୁଦ୍ଧକରି ଶେଷରେ ବନ୍ଦୀ ହୋଇଥିଲେ ।

(iv) ଆଲେକ୍‌ଜାଣ୍ଡରଙ୍କ ପ୍ରଶ୍ନ ଥିଲା ପୁରୁ ତାଙ୍କଠାରୁ କିଭଳି ବ୍ୟବହାର ଆଶା କରନ୍ତି । ଏହାର ଉତ୍ତରରେ ନିର୍ଭିକ ପୁରୁ କହିଥିଲେ, ‘ଜଣେ ରାଜା ଆଉଜଣେ ରାଜାଙ୍କଠାରୁ ଯେପରି ବ୍ୟବହାର ଆଶା କରନ୍ତି’ ।

(v) ପୁରୁଙ୍କ ବୀରତ୍ଵ ଓ ଚତୁରତାରେ ଖୁସି ହୋଇ ଆଲେକ୍‌ଜାଣ୍ଡର ତାଙ୍କୁ ନିଜର ବନ୍ଧୁ ଭାବରେ ସ୍ଵୀକାର କରିବା ସହ ସମ୍ମାନର ସହ ତାଙ୍କ ରାଜ୍ୟ ଫେରାଇ ନିଜ ଦେଶକୁ ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନ କରିଥିଲେ ।

Class 7 Social Science Chapter 5 Question Answer Odia Medium ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ଅଭ୍ୟୁଦୟ

Question 5.
ମେଘାସ୍ଥିନିସ୍ କିଏ ? ତାଙ୍କ ବିବରଣୀରେ କ’ଣ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି ?
Answer:
(i) ମୌର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ରାଟ ଚନ୍ଦ୍ରଗୁପ୍ତ ମୌର୍ଯ୍ୟଙ୍କ ରାଜତ୍ଵ ସମୟରେ ଗ୍ରୀକ୍ ରାଜଦୂତ ମେଘାସ୍ଥିନିସ୍ ଭାରତକୁ ଆସିଥିଲେ ।

(ii) ସେ ମୌର୍ଯ୍ୟ ଦରବାରରେ ଅବସ୍ଥାନ କରିବା ସମୟରେ ଭାରତର ବହୁ ଅଞ୍ଚଳ ଭ୍ରମଣ କରିଥିଲେ

(iii) ଭାରତ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ସେ ତାଙ୍କର ଭ୍ରମଣ ବୃତ୍ତାନ୍ତକୁ ‘ଇଣ୍ଡିକା’ ନାମକ ଏକ ଗ୍ରନ୍ଥରେ ଲେଖିଥିଲେ । ଇଣ୍ଡିକାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଭାରତ ବିଷୟରେ ଯାହା ସତ୍ୟ ।

(iv) ସେହି ପୁସ୍ତକରେ ମୌର୍ଯ୍ୟ ରାଜତ୍ଵ ଓ ଶାସନ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ବିଶେଷ କରି ପୌର ଶାସନ ବିଷୟରେ ଅନେକ କଥା ବର୍ଣ୍ଣନା କରାଯାଇଛି ।

(v) କିନ୍ତୁ ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟର କଥା ଯେ ପରବର୍ତୀ ସମୟରେ ଗ୍ରୀକ୍‌ମାନଙ୍କଦ୍ଵାରା ଉଦ୍ଧୃତ କିଛି ଅଂଶ ବ୍ୟତୀତ ପୁସ୍ତକର ସମସ୍ତ ଅଂଶି ନଷ୍ଟ କହୋଇଯାଇଛି ।

Question 6.
କଳିଙ୍ଗ ଯୁଦ୍ଧ ଅଶୋକଙ୍କ ମନରେ କିପରି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଥିଲା ?
Answer:
(i) କଳିଙ୍ଗ ଯୁଦ୍ଧଜନିତ ମୃତ୍ୟୁ, ରକ୍ତପାତ, କ୍ଷୟକ୍ଷତି ଆହତ ସୈନ୍ୟମାନଙ୍କର ଆର୍ତ୍ତନାଦ ଅଶୋକଙ୍କ ହୃଦୟକୁ ବ୍ୟଥୁତ କରିଥିଲା । ସେ ଅନୁତାପରେ ବିଚଳିତ ହୋଇପଡ଼ିଲେ ଏବଂ ଜୀବନରେ ଆଉ ଯୁଦ୍ଧ କରିବେ ନାହିଁ ବୋଲି ସ୍ଥିର କରିଥିଲେ ।

(ii) କଳିଙ୍ଗ ଯୁଦ୍ଧ ଯୋଗୁଁ ହୋଇଥିବା ରକ୍ତପାତ ହିଁ ଅଶୋକଙ୍କୁ ଚଣ୍ଡାଶୋକରୁ ଧର୍ମାଶୋକରେ ପରିଣତ କରିଥିଲା ।

(iii) ଏହାପରେ ସେ ବୌଦ୍ଧ ଧର୍ମରେ ଦୀକ୍ଷିତ ହୋଇ ହିଂସା ପରିତ୍ୟାଗ ପୂର୍ବକ ଶାନ୍ତି ଓ ଅହିଂସାର ପଥକୁ ଆପଣେଇ ଥିଲେ ।

(iv) ତାଙ୍କର ଶିଳାଲେଖର ଭାଷାରୁ ଜଣାପଡ଼େ ଯେ ସେ ନିଜକୁ ଜଣେ ଦୟାଳୁ ଓ ଜନହିତୈଷୀ ରାଜା ରୂପେ ପ୍ରତିପାଦିତ କରିଥିଲେ ।

Question 7.
ଧମ୍ମ କହିଲେ କ’ଣ ବୁଝ ?
Answer:
(i) ଧର୍ମ ଶବ୍ଦଟି ପ୍ରାକୃତ ଭାଷାରେ ‘ଧମ୍ମ’ ଶବ୍ଦ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛି । ଏହାର ସାରାଂଶ୍‌ ସହଜରେ ବୁଝି ହେବ ନାହିଁ ।

(ii) ସରଳ ଭାଷାରେ କହିବାକୁ ଗଲେ ଧର୍ମ ହେଇଛି ନୈତିକ ନିୟମ କିମ୍ବା ଜଣକର ପରିବାର, ସମାଜ ଓ ଦେଶପ୍ରତି ଧାର୍ମିକ ଓ ନୈତିକ କର୍ଭବ୍ୟ ଅଟେ ।

(iii) ଏହାର ଗଭୀର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱବ୍ରହ୍ମାଣ୍ଡର ନିୟମାନୁସାରେ ଜୀବନଯାପନ କରିବା ଯାହାକୁ ସଂସ୍କୃତରେ ଋତୁମ୍ କୁହାଯାଏ ।

(iv) ଜଣେ ନିଜର କର୍ତ୍ତବ୍ୟକୁ ଯଥାର୍ଥ ଭାବରେ ଉତ୍ତମ ଚରିତ୍ର ସହ ସଂସାରର ଦିବ୍ୟ ନିୟମାନୁସାରେ ସମ୍ପାଦନ କରିବାକୁ ବୁଝାଏ ।

(v) ଅତଏବ ଧର୍ମ କହିଲେ କର୍ଭବ୍ୟ, ନିୟମ, ସତ୍ୟ ଓ ନୀତି ତଥା ନୈତିକତାର ସମାହାରକୁ ବୁଝାଇଥାଏ । ଏହା କୌଣସି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଧର୍ମକୁ ବୁଝାଏ ନାହିଁ ।

Question 8.
କୌଟିଲ୍ୟ କିଏ ? ସେ କିପରି ନନ୍ଦବଂଶ ଶାସନଲୋପ କରିଥିଲେ ?
Answer:
(i) କୌଟିଲ୍ୟ ତକ୍ଷଶିଳା ବିଶ୍ଵବିଦ୍ୟାଳୟର ଜଣେ ପ୍ରଖ୍ୟାତ ଶିକ୍ଷାବିଦ୍ ଥିଲେ । ତାଙ୍କର ଅନ୍ୟନାମ ଥିଲା ଚାଣକ୍ୟ, ବିଷ୍ଣୁଗୁପ୍ତ ।

(ii) ମୌର୍ଯ୍ୟ ରାଜତ୍ଵ ପୂର୍ବରୁ ମଗଧରେ ନନ୍ଦବଂଶ ଶାସନ କରୁଥିଲେ । ଏହି ବଂଶର ଶାସକମାନେ ନିଷ୍ଠୁର ଓ ଅତ୍ୟାଚାରୀ ଥିଲେ । ସେମାନଙ୍କ କୃଶାସନରେ ଲୋକମାନେ ଅତିଷ୍ଠ ହୋଇପଡ଼ିଥିଲେ ।

(iii) ଧନନନ୍ଦଙ୍କ ଔଦ୍ଧତ୍ୟକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରି କୌଟଲ୍ୟ ତାଙ୍କୁ କହିଥିଲେ, ‘ନିଜକୁ ସଂଶୋଧନ କରନ୍ତୁ ଅନ୍ୟଥା ନନ୍ଦବଂଶର ସର୍ବନାଶ ଦେଖୁବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇ ରୁହନ୍ତୁ ।

(iv) ଏକଥା ଶୁଣି କ୍ରୋଧୃତ ଧନନନ୍ଦ କୌଟଲ୍ୟଙ୍କୁ ନିଜ ରାଜସଭାରେ ଅପମାନିତ କରିବା ସହିତ ତାଙ୍କୁ ବହିଷ୍କାର କରିଥିଲେ । ଏହାହିଁ କୌଟଲ୍ୟାଙ୍କୁ ନନ୍ଦ ବଂଶ ଧ୍ବଂସ କରିବାପାଇଁ ସଂକଳ୍ପ ନେବାକୁ ବାଧ୍ଯ କରିଥିଲେ ଏବଂ ପରେ ସମ୍ରାଟ ଚନ୍ଦ୍ରଗୁପ୍ତ ମୌର୍ଯ୍ୟଙ୍କ ସହାୟତାରେ ସେ ନନ୍ଦବଂଶର ପତନ କରି ମୌର୍ଯ୍ୟ ବଂଶର ସ୍ଥାପନା କରିଥିଲେ ।

Class 7 Social Science Chapter 4 Question Answer Odia Medium ନୂତନ ଅଭ୍ୟୁଦୟ : ସହର ଓ ରାଜ୍ୟ

Go through Class 7 Social Science Solutions Odia Medium and Class 7 Social Science Chapter 4 Question Answer Odia Medium ନୂତନ ଅଭ୍ୟୁଦୟ : ସହର ଓ ରାଜ୍ୟ to understand textbook questions more clearly.

7th Class Social Science Chapter 4 Question Answer Odia Medium

Class 7 Social Science Chapter 4 Odia Medium

ପାଠ୍ୟପୁସ୍ତକସ୍ଥ ପ୍ରଶ୍ନ ଓ ଅଭ୍ୟାସ କାର୍ଯ୍ୟ

Question 1.
ଅଧ୍ୟାୟର ଆରମ୍ଭରେ ଥ‌ିବା ଉଦ୍ଧୃତିକୁ ବିଚାର କରି, ତୁମ ଦଳ ଭିତରେ ଆଲୋଚନା କର । ଏକ ପ୍ରଜାମଙ୍ଗଳକାରୀ ରାଜ୍ୟ ପାଇଁ କୌଟିଲ୍ୟଙ୍କ ସୁପାରିଶଗୁଡ଼ିକ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ନିଜ ଦଳ ଭିତରେ ଆଲୋଚନା କର ।
Answer:
ଏକ ପ୍ରଜାମଙ୍ଗଳ ରାଜ୍ୟ ପାଇଁ କୌଟିଲ୍ୟଙ୍କ ସୁପାରିଶଗୁଡ଼ିକ ବିଶେଷରୂପେ ପ୍ରଣିଧାନଯୋଗ୍ୟ ।
(i) ଦେଶ – ବା ରାଜ୍ୟର ସୁରକ୍ଷା– କୌଟିଲ୍ୟ ପ୍ରଥମେ ଦେଶ ବା ରାଜ୍ୟ ବା ତା’ର ରାଜଧାନୀର ମୁଖ୍ୟ ସହରଗୁଡ଼ିକର ସୁରକ୍ଷା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି । ଜଣେ ରାଜା ତାଙ୍କର ରାଜ୍ୟ ଓ ପ୍ରଜାଙ୍କୁ ବାହ୍ୟ ଆକ୍ରମଣରୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପ୍ରଥମ ଓ ପ୍ରାଥମିକ କାର୍ଯ୍ୟ । ରାଜ୍ୟ ଚତୁଃପାର୍ଶ୍ଵରେ ପ୍ରାଚୀର ନିର୍ମାଣ କରାଇବା ଓ ଦୁର୍ଗ ନିର୍ମାଣ କରାଇବା ଆବଶ୍ୟକ । ଏତଦ୍‌ବ୍ୟତୀତ ରାଜାଙ୍କୁ ଏକ ସଶକ୍ତ ସୈନ୍ୟବାହିନୀ ଗଠନର ଆବଶ୍ୟକତା ବି ରହିଛି ।

(ii) ସମ୍ବଳର ବିନିଯୋଗ– କୌଟିଲ୍ୟଙ୍କ ଭୂମିକୁ ଏକ ବୃହତ୍ ସମ୍ବଳଭାବେ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି । ଏହା କୃଷି ଉପଯୋଗୀ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ । ଏତଦ୍‌ବ୍ୟତୀତ ଖଣି, ଜଙ୍ଗଲ, ସହ ହାତୀ ଭଳି ପଶୁଙ୍କର ବାସସ୍ଥାନ ପାଇଁ ଉପଯୋଗୀ ହେବା ସହିତ ଗୋଚାରଣ ପାଇଁ ଭୂମି ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ହେବା ଦରକାର ।

(iii) ଗମନାଗମନ ସୁବିଧା– କୌଟିଲ୍ୟଙ୍କ ମତରେ ଏକ ରାଜ୍ୟରେ ଗମନାଗମନ ପାଇଁ ସ୍ଥଳପଥରେ ରାସ୍ତା ଏବଂ ଉତ୍ତମ ଜଳପଥ ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଏତଦ୍‌ବ୍ୟତୀତ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟରୁ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା ଯୋଗାଇଦେବା ରାଜ୍ୟର କାର୍ଯ୍ୟ ଅଟେ ।

ସର୍ବୋପରି ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ କୃଷି, ଖଣିଜଦ୍ରବ୍ୟ, ଜଙ୍ଗଲଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ବ୍ୟବସାୟ ଇତ୍ୟାଦି ଆବଶ୍ୟକ ।

Question 2.
ପାଠ୍ୟ ଅନୁସାରେ ପ୍ରାଚୀନ ବୈଦିକ ସମାଜରେ ଶାସକମାନେ କିପରି ମନୋନୀତ ହେଉଥିଲେ ?
Answer:
ପ୍ରାଚୀନ ବୈଦିକ ସମାଜରେ ଏକ ଉନ୍ନତ ଶାସନ ପଦ୍ଧତି ପ୍ରଚଳିତ ଥିଲା । ଶାସକମାନେ ସାଧାରଣତଃ ଏକ ଦଳ କିମ୍ବା ଜନର ମୁଖ୍ୟ ଥିଲେ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜନପଦରେ ‘ସଭା’ କିମ୍ବା ‘ସମିତି’ ନାମରେ ଦୁଇଟି ପରିଷଦ ଥିଲା । ଗୋଷ୍ଠୀ ବା ଦଳର ବିଜ୍ଞ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ନେଇ ଏହା ଗଠିତ ହୋଇଥିଲା । ଏହାଦ୍ଵାରା ଶାସକଙ୍କୁ ମନୋନୀତ କିମ୍ବା ନିର୍ବାଚିତ କରାଯାଉଥିଲା । ଏହି ପରିଷଦର ଶାସକଙ୍କୁ ସ୍ଵେଚ୍ଛାଚାରୀତାକୁ ସଙ୍କୁଚିତ କରିବାର କ୍ଷମତା ଥିଲା । ପ୍ରାଗ୍ ବୈଦିକ ସମାଜରେ କିଛି ମହାଜନପଦର ରାଜତନ୍ତ୍ର ଥିଲା ଯେଉଁଥିରେ ଜଣେ ରାଜା ପୂର୍ବ ରାଜାଙ୍କ ପୁତ୍ର ଭାବରେ ରାଜଗାଦିରେ ବସୁଥିଲେ । ସେ ଯାହା ହେଉନା କାହିଁକି, ଜଣେ ରାଜା ପରିଷଦର ବିନା ପରାମର୍ଶରେ କୌଣସି ଆଇନକୁ ଜୋର ଜବରଦସ୍ତ ଜନତାଙ୍କ ଉପରେ ପ୍ରୟୋଗ କରୁନଥିଲେ । ସୁତରାଂ ଜନ କିମ୍ବା ମହାଜନପଦରେ ଏକ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ତିଷ୍ଠି ରହିଥିଲା ।

Question 3.
ମନେକର ତୁମେ ଜଣେ ଐତିହାସିକ, ମହାଜନପଦମାନଙ୍କ ବିଷୟରେ ଅଧିକ ଜାଣିବାପାଇଁ ତୁମେ କେଉଁ ପ୍ରକାର ଉପାଦାନଗୁଡ଼ିକୁ (ପ୍ରନ୍‌ତାତ୍ତ୍ଵିକ ଓ ସାହିତ୍ୟିକ) ବ୍ୟବହାର କରିବ ? ପ୍ରତ୍ୟେକ ଉପାଦାନ ତୁମକୁ ଇତିହାସ ବୁଝିବାରେ କିପରି ସହାୟକ ହୋଇପାରିବ, ବ୍ୟାଖ୍ୟା କର ।
Answer:
ମୁଁ ଜଣେ ଐତିହାସିକ ହୋଇଥିଲେ ପ୍ରାଚୀନ ଭାରତ ବିଷୟରେ ଅଧ୍ୟୟନ କରିବାପାଇଁ ମୁଖ୍ୟତଃ ପ୍ରନୃତାତ୍ତ୍ଵିକ ଏବଂ ସାହିତ୍ୟିକ ଉପାଦାନ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିଥା’ନ୍ତି । ପ୍ରାଚୀନ ଭାରତର ତତ୍‌କାଳୀନ, ସାମାଜିକ, ଆର୍ଥନୀତିକ, ଧାର୍ମିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ରାଜନୀତିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଜାଣିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରିଥା’ନ୍ତି । ସେ ସମୟରେ ଗଢ଼ି ଉଠିଥିବା ଜନପଦ ଏବଂ ମହାଜନପଦଗୁଡ଼ିକର ଅବସ୍ଥା ଉପରେ ଜାଣିବାପାଇଁ ନିମ୍ନୋକ୍ତ ତଥ୍ୟ ଉପରେ ଅଧ୍ୟୟନ କରିଥା’ନ୍ତି ।

(i) ପୁରାତନ ବସ୍ତୁ- ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ପୁରାତନ ବସ୍ତୁ, ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର, ମୁଦ୍ରା, ସରଞ୍ଜାମ ଇତ୍ୟାଦି ଅନେକ ଦ୍ରବ୍ୟରୁ ମହାଜନପଦଗୁଡ଼ିକର ଆର୍ଥିକ ଏବଂ କାରିଗରୀ କୌଶଳ ସମ୍ପର୍କରେ ବିଶେଷ ବିବରଣୀ ଗ୍ରହଣ କରିଥା’ନ୍ତି ।

(ii) ପୁରାତନ ଖନନ ସ୍ଥଳ– ପ୍ରାଚୀନ ଭାରତରେ ଥ‌ିବା ପୁରାତନ ଖନନ ସ୍ଥଳଗୁଡ଼ିକରୁ ସହରାଞ୍ଚଳର ଯୋଜନା, କାରୁକାର୍ଯ୍ୟ, ପରିବେଶ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଜ୍ଞାନ ଓ ସାମାଜିକ ବିଭିନ୍ନତା ସମ୍ପର୍କରେ ତଥ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିଥା’ନ୍ତି ।

(iii) ଶିଳାଲେଖ– ରାଜା ମହାରାଜାଙ୍କ ଖୋଦିତ ଶିଳାଲେଖକୁ ଅଧ୍ୟୟନ କରି ସେମାନଙ୍କ ଶାସନ, ସାମାଜିକ ଓ ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପର୍କରେ ତଥ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ କରିଥା’ନ୍ତି ।

(iv) ସାହିତ୍ୟିକ ଉପାଦାନ– ମୁଁ ସର୍ବଶେଷରେ ସାହିତ୍ୟିକ ଉପାଦାନରୁ ତଥ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରି ଅନେକ କଥା ଜାଣିଥା’ନ୍ତି । ସାହିତ୍ୟିକ ଉପାଦାନ ମଧ୍ୟରେ ମୁଖ୍ୟତଃ ଧର୍ମପୁସ୍ତକଗୁଡ଼ିକ ଉଲ୍ଲେଖଯୋଗ୍ୟ । ସେଗୁଡ଼ିକ ହେଲା, ବୈଦିକ ସାହିତ୍ୟ, କାବ୍ୟ, ପୁରାଣ, ମହାକାବ୍ୟ, ବୌଦ୍ଧ ଏବଂ ଜୈନଧର୍ମର ବିଭିନ୍ନ ଗ୍ରନ୍ଥ । ଏତଦ୍‌ବ୍ୟତୀତ ଲୋକକଥା, ଲୋକ ସାହିତ୍ୟ ଗଳ୍ପ, ନାଟକ ଇତ୍ୟାଦିର ମଧ୍ୟ ଅଧ୍ୟୟନ କରିଥା’ନ୍ତି ।

ଏହିଭଳି ଜଣେ ଐତିହାସିକ ଭାବେ ମୁଁ ପ୍ରାଚନୀ ଭାରତ ଇତିହାସ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଜ୍ଞାନ ଆହରଣ କରିଥା’ନ୍ତି ।

Question 4.
ଖ୍ରୀ.ପୂ. ପ୍ରଥମ ସହସ୍ରାବ୍ଦରେ ଲୌହଧାତୁ କିପରି ସହର ସଭ୍ୟତାର ବିକାଶରେ ସହାୟକ ହୋଇଥିଲା, ତୁମ ପାଠ୍ୟ ବିଷୟରୁ କିମ୍ବା ନିଜ ଚିନ୍ତାଧାରରୁ ଲେଖ ।
Answer:
ଖ୍ରୀ.ପୂ. ପ୍ରଥମ ସହସ୍ରାବ୍ଦରେ ଲୌହଧାତୁ ସହର ସଭ୍ୟତାର ବିକାଶରେ ବିଶେଷ ସହାୟକ ହୋଇଥିଲା । ଏହା ମୁଖ୍ୟତଃ କୃଷିକ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଥିବା ସରଞ୍ଜାମ ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଥିଲା । ଏହା ପୂର୍ବରୁ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଥ‌ିବା ବ୍ରୋଞ୍ଜ ଏବଂ ପଥର ଅପେକ୍ଷା ଏହା ଅଧିକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଥିଲା ।

ଲୌହ ଧାତୁରେ ନିର୍ମିତ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ସରଞ୍ଜାମ ଅଧିକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଏବଂ ଚିରସ୍ଥାୟୀ ଥିଲା । କୃଷିକ୍ଷେତ୍ରରେ ଲୌହ ନିର୍ମିତ ସରଞ୍ଜାମ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇ ଜମି ହଳ କରିବାଠୁ ଫସଲ ଅମଳ କରିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟରେ ସହାୟକ ହେଉଥିଲା । ଏହାଦ୍ଵାରା କୃଷି ଉତ୍ପାଦନ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିଲା ।

ସେହିପରି ଲୌହ ଧାତୁରେ ନିର୍ମିତ ଖଡ଼ଗ, ଢାଲ, ବର୍ଚ୍ଛା, ଇତ୍ୟାଦି ସଶକ୍ତ ଏବଂ ତୀକ୍ଷ୍ଣଣ ଥିଲା । ପୂର୍ବରୁ ବ୍ରୋଞ୍ଜ ଏବଂ ପଥରରେ ନିର୍ମିତ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଅପେକ୍ଷା ଏଗୁଡ଼ିକ ଅଧ୍ଯକ ଶକ୍ତ, ତୀକ୍ଷ୍ଣ ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଥିଲା । ଲୌହ ଧାତୁରେ ନିର୍ମିତ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ବ୍ୟବହାର କରି ରାଜା ମହାରାଜାମାନେ ଯୁଦ୍ଧରେ ବିଜୟ ହାସଲ କରିବା ସହିତ ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ବିସ୍ତାର କରୁଥିଲେ ।

ଆସ ଚିନ୍ତା କରିବା (ପାଠ୍ୟପୁସ୍ତକସ୍ଥ ପ୍ରଶ୍ନୋତ୍ତର, ପୃଷ୍ଠା-୬୭) :

Question 1.
ଭାରତର ଦ୍ଵିତୀୟ ସହରୀକରଣର ଅର୍ଥ କ’ଣ ?
Answer:
ସିନ୍ଧୁ ସଭ୍ୟତାର ବିଲୟ ପରେ ପ୍ରାୟ ଖ୍ରୀ.ପୂ. ପ୍ରଥମ ସହସ୍ରାବ୍ଦୀରେ ଗଙ୍ଗା ଓ ସିନ୍ଧୁ ନଦୀର ଅବବାହିକାରେ ଅନ୍ୟ ଏକ ନଗର ସଭ୍ୟତାର ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା । କାଳକ୍ରମେ ଏହା ସମଗ୍ର ମହାଦେଶରେ ବିସ୍ତାରଲାଭ କରିଥିଲା । ଏହାହିଁ ଥିଲା ଭାରତର ଦ୍ଵିତୀୟ ସହରୀକରଣ ।

Class 7 Social Science Chapter 4 Question Answer Odia Medium ନୂତନ ଅଭ୍ୟୁଦୟ : ସହର ଓ ରାଜ୍ୟ

Question 2.
ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଭାରତ ଇତିହାସରେ ଜନପଦ ଓ ମହାଜନପଦ ଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ ଥିଲା କାହିଁକି ?
Answer:
ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଭାରତ ଇତିହାସରେ ଷୋଡ଼ଶ ଜନପଦ ଓ ମହାଜନପଦ ଗଢ଼ି ଉଠିଥିବାର ଐତିହାସିକ ପ୍ରମାଣ ମିଳିଛି । ଏହି ଜନପଦ ଏବଂ ମହାଜନପଦଗୁଡ଼ିକ ଜଣେଜଣେ ଶାସକଙ୍କଦ୍ଵାରା ଶାସିତ ହେଉଥିଲା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ରାଜନୈତିକ ଏକତା ଥିଲା । ମହାଜନପଦଗୁଡ଼ିକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ରାଜ୍ୟରେ ପରିଣତ ହୋଇଥିଲା । ତନ୍ମଧ୍ୟରୁ ମଗଧ, ବତ୍ସ, କୋଶଳ, ଅବନ୍ତୀ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଥିଲେ । ଏହି ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ରାଜନୈତିକ, ଅର୍ଥନୈତିକ, ସାମାଜିକ ଓ ଧାର୍ମିକ ଅବସ୍ଥା ଉନ୍ନତ ଥିଲା ।

Question 3.
ସେମାନେ କେଉଁ ପ୍ରକାରର ଶାସନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିକଶିତ କରିଥିଲେ ?
Answer:
ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜନପତ୍ର ବା ମହାଜନପଦଗୁଡ଼ିକ ଜଣେ ଜଣେ ଶାସକ ବା ରାଜାଙ୍କଦ୍ଵାରା ଶାସିତ ହେଉଥିଲା । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜନପଦରେ ଗୋଷ୍ଠୀର ବିଜ୍ଞଲୋକଙ୍କୁ ନେଇ ଗଠିତ ‘ସଭା’ କିମ୍ବା ‘ସମିତି’ ନାମକ ଦୁଇଟି ପରିଷଦ ଥିଲା । ରାଜା ବା ଶାସକ ଏହି ଦୁଇ ସଭାର ସହାୟତାରେ ଶାସନ କାର୍ଯ୍ୟ ପରିଚାଳନା କରୁଥିଲେ । ଫଳରେ ଶାସକ ବା ରାଜା ସ୍ଵେଚ୍ଛାଚାରୀ ହୋଇପାରୁ ନଥିଲେ । ଅପାରଗ ଶାସକଙ୍କୁ ବହିଷ୍କାର କରିବାର କ୍ଷମତା ସଭା ଓ ସମିତିର ଥିଲା । ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ରାଜ ପଦ ବଂଶାନୁକ୍ରମିକ ହେଲା ଓ ରାଜା ଅଧ‌ିକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହୋଇଥିଲେ ।

ଆସ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା :

Question 1.
ଏହି ଜନପଦ ଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଥିଲେ ମଗଧ, କୋଶଳ, ବତ୍ସ ଓ ଅବନ୍ତୀ । ପ୍ରଦତ୍ତ ମାନଚିତ୍ର ଦେଖୁ ସେମାନଙ୍କର ରାଜଧାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିପାରିବ କି ?
Answer:

ମହାଜନପଦ ରାଜଧାନୀ ବର୍ତ୍ତମାନ ନାମ
ମଗଧ ରାଜଗୃହ ପାଟନା, ବିହାର
କୋଶଳ ଶ୍ରାବସ୍ତୀ ଅଯୋଧ୍ୟା, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ
ବତ୍ସ କୌଶାମ୍ବୀ କୌଶାଢୀ, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ
ଅବନ୍ତୀ ଉଜ୍ଜୟିନୀ ଉଜ୍ଜୟିନୀ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ

Question 2.
ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କେତୋଟିକୁ ଆଜିର ଭାରତୀୟ ସହର ସହିତ ଯୋଡ଼ି ପାରିବ ? ମହାଭାରତରେ ବର୍ଣ୍ଣିତ ମାନଚିତ୍ରରେ ଓଡ଼ିଶାକୁ କ’ଣ କୁହାଯାଉଥିଲା ଏବଂ ଏହା କେଉଁଠି ଅବସ୍ଥିତ ଚିହ୍ନଟ କର ।
Answer:
ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ସହାୟତା ନେଇ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ନିଜେ କରିବେ ।

Question 3.
ଠିକ୍ ( ✓) କିମ୍ବା (✗) ଚିହ୍ନ ଦେଇ ସ୍ତମ୍ଭ ପୂରଣ କର, ଯାହାକି ଭାରତୀୟ ସଭ୍ୟତାର ଦୁଇଟି ପର୍ଯ୍ୟାୟ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ତୁଳନାତ୍ମକ ଚିତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରେ ।
Class 7 Social Science Chapter 4 Question Answer Odia Medium ନୂତନ ଅଭ୍ୟୁଦୟ ସହର ଓ ରାଜ୍ୟ-1
Answer:

ପ୍ରଥମ ସହରୀକରଣ ଦ୍ଵିତୀୟ ସହରୀକରଣ
ଗାଙ୍ଗେୟ ସମତଳ ଅଞ୍ଚଳ ✗ ✓
ମଠ | ବିହାର ✗ ✓
ସାହିତ୍ୟ ✓ ✓
ବ୍ୟବସାୟ ✓ ✓
ଯୁଦ୍ଧକଳା ✓ ✓
ତମ୍ବା | ବ୍ରୋଞ୍ଜ ✓ ✓
ଲୌହ ✗ ✓

 

Class 7 Social Science Chapter 4 Question Answer Odia Medium ନୂତନ ଅଭ୍ୟୁଦୟ : ସହର ଓ ରାଜ୍ୟ

Question 4.
ଏକ ଜଟିଳ ସମାଜ ବିଭିନ୍ନ ଗୋଷ୍ଠୀରେ ବିଭକ୍ତ ହୁଏ କାହିଁକି ? ଏହାର ସମ୍ଭାବ୍ୟ କାରଣଗୁଡ଼ିକ ଚିନ୍ତା କର ।
Answer:
ବିଭିନ୍ନ ବର୍ଗର ଲୋକଙ୍କୁ ନେଇ ଏକ ଜଟିଳ ସମାଜ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ । ଏହା ବୃତ୍ତିଗତ କାରଣରୁ ହୋଇଥାଏ । ଲୋକମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ଅନୁଯାୟୀ ବୃତ୍ତି ଚୟନ କରିଥା’ନ୍ତି ଏବଂ ଉକ୍ତ ବୃତ୍ତିକୁ ସେମାନେ ତାଙ୍କ ପରେ ପରବର୍ତୀ ପିଢ଼ିକୁ ଦେଇଥା’ନ୍ତି । ଆମ ଦେଶ ଭାରତବର୍ଷରେ ପ୍ରାଚୀନ କାଳରୁ ବୃତ୍ତିକୁ ନେଇ କାଳକ୍ରମେ ଏକ ଜଟିଳ ସମାଜ ଗଢ଼ି ଉଠିଥିଲା । ଏହା ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ଏକ ଜାତି ପ୍ରଥାକୁ ଜନ୍ମ ଦେଇଥିଲା । ବ୍ରାହ୍ମଣ, କ୍ଷତ୍ରିୟ, ବୈଶ୍ୟ, ସାଞ୍ଚ୍ ସ୍ତପର କ ଚିତ୍ରର ଏକ କମାର ଶାଳ/ ଧାତୁ କର୍ମଶାଳାର ଚିତ୍ର ଦିଆଯାଇଛି, ଯେଉଁଠାରେ ବିଭିନ୍ନ ଶ୍ରମିକ, କାଠ ଓ ପାଣି ନେଇ ନିଆଁ ଜାଳି ଲୁହାକୁ ପିଟିବାର ଦୃଶ୍ୟ ରହିଛି । ଉତ୍ତର ଭାରତରେ ଥିବା କିଛି ପ୍ରାଚୀନ ସହରଗୁଡ଼ିକର ଛାପାଯୁକ୍ତ ମୁଦ୍ରା

ଶୂଦ୍ର ଭାବେ ପରିଚିତ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ନିଜ ନିଜର ବୃତ୍ତିକୁ କୌଳିକ ବୃତ୍ତି ରୂପେ ଗ୍ରହଣ କରିନେଲେ । ଏତଦ୍‌ବ୍ୟତୀତ ବାଣିଜ୍ୟ ବ୍ୟବସାୟ ମଧ୍ୟ ଏକ ବୃତ୍ତିରେ ପରିଣତ ହେଲା । ଏହିସବୁ କାରଣରୁ ଏକ ଜଟିଳ ସମାଜ ସୃଷ୍ଟି ହେବା ସହ ମାନବ ସମାଜ ବିଭିନ୍ନ ଗୋଷ୍ଠୀଭୁକ୍ତ ହୋଇଥିଲା ।

Question 5.
ଖ୍ରୀ.ପୂ. ପ୍ରଥମ ସହସ୍ରାବ୍ଦୀର ଏକ ଜଟିଳ ସମାଜରେ କେଉଁ କେଉଁ ବୃତ୍ତିଧାରୀଙ୍କୁ ତୁମେ ଜାଣିଛ, ତା’ର ଏକ ତାଲିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କର ।
Answer:
ଖ୍ରୀ.ପୂ. ପ୍ରଥମ ସହସ୍ରାବ୍ଦୀରୁ ଲୋକମାନେ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ନିଜର ଦକ୍ଷତାନୁସାରେ ଆପଣେଇ ନେଇଥିଲେ । ଏହା ସେମାନଙ୍କର ଜୀବିକା ନିର୍ବାହର ପନ୍ଥା ହୋଇ ରହିଥିଲା । ଯଦିଓ ଜାତିଭିଭିକ ସମାଜ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ସୃଷ୍ଟି ହେଲା, କିନ୍ତୁ ତା’ପୂର୍ବରୁ ଲୋକମାନେ କୃଷି କରିବା, ବାଣିଜ୍ୟ କରିବା, ମାଟିପାତ୍ର ନିର୍ମାଣ କରିବା, ପଥର କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା, ଶିକାର କରିବା, ଫଳମୂଳ ସଂଗ୍ରହ କରିବା, ମେଣ୍ଢା ପାଳନ କରିବା, ଲୌହ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଏବଂ ମାଛ ଧରିବା ଇତ୍ୟାଦି କାର୍ଯ୍ୟରେ ନିଜକୁ ନିୟୋଜିତ କରିଥିଲେ । ଏଗୁଡ଼ିକ ଗୋଟିଏ ଗୋଟିଏ ବୃତ୍ତିରେ ପରିଣତ ହୋଇଥିଲା । ପରବର୍ତୀ ସମୟରେ ଏହା ଜାତିପ୍ରଥାକୁ ଜନ୍ମ ଦେଇଥିଲା । ଧର୍ମୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ବ୍ରାହ୍ମଣ, ଦେଶ ସୁରକ୍ଷା କରୁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ କ୍ଷତ୍ରୀୟ, ବେପାର ବାଣିଜ୍ୟ କରୁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ବୈଶ୍ୟ ଏବଂ ଏହି ତିନିଜାତିଙ୍କର ସେବା କରୁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଶୂଦ୍ର ଭାବରେ ପରିଗଣିତ ହେଲେ ।

ଏହା ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତାକର

Question 1.
ସମାଜରେ ଅନେକ ରୂପରେ ଅସମାନତା ରହିପାରେ । ତୁମେ କେବେ କୌଣସି ଘଟଣା ଦେଖୁଛ କି ଯାହାକୁ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଭାବରେ ଅନୁଭବ କରି ହୋଇଥବ ? ତୁମେ ଭାବୁଛ କି ସମାଜରେ ସମାନତାର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି ? ଯଦି ହଁ ତେବେ କାହିଁକି ? ସମାଜରୁ ଅସମାନତାକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ଯେଉଁ ବ୍ୟକ୍ତି କିଛି ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି, ତୁମେ ସେମାନଙ୍କ ସଂସ୍ପର୍ଶରେ ଆସିଛ କି ?
Answer:
ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ସହାୟତାରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ନିଜେ କରିବେ ।

ଗୋଟିଏ ଶବ୍ଦରେ ଉତ୍ତର ଦିଅ ।

Question 1.
‘ଭାରତର ନଗର ସଭ୍ୟତା’ ହିସାବରେ କାହାକୁ ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥାଏ ?
Answer:
ସିନ୍ଧୁ ସଭ୍ୟତା

Question 2.
ମହାଜନପଦର ଅର୍ଥନୈତିକ ବୃଦ୍ଧି ଓ ବିକାଶରେ କ’ଣ ବିଶେଷ ଭାବରେ ସହାୟକ ହୋଇଥିଲା ?
Answer:
ଗାଙ୍ଗେୟ ସମତଳ ଅଞ୍ଚଳର ଉର୍ବର ମୃତ୍ତିକା

Question 3.
ଜନ ଅର୍ଥ ଲୋକମାନେ ଓ ପଦ ଅର୍ଥ ଯେଉଁଠାରେ ଲୋକମାନେ ପାଦରଖ୍ ସ୍ଥାୟୀ ଭାବରେ ବସବାସ କରନ୍ତି । ତାହାକୁ କ’ଣ କୁହାଯାଏ ?
Answer:
ଜନପଦ

Question 4.
ଷୋଡଶ ମହାଜନପଦମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କେଉଁଗୁଡ଼ିକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଥିଲେ ?
Answer:
ମଗଧ, କୋଶଳ, ବତ୍ସ ଓ ଅବନ୍ତୀ

Question 5.
ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜନପଦରେ ଥ‌ିବା ଦୁଇଟି ପରିଷଦର ନାମ କ’ଣ ଥିଲା ?
Answer:
ସଭା ଓ ସମିତି

Question 6.
ଲୁହାକୁ ଏକ ମୁଖ୍ୟ ଧାତୁ ଭାବରେ କେବେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଥିଲା ?
Answer:
ଖ୍ରୀ.ପୂ. ଦ୍ଵିତୀୟ ଶତାବ୍ଦୀର ଶେଷ ଭାଗରେ

Question 7.
ଭାରତୀୟ ମୁଦ୍ରାରେ ପ୍ରଥମେ କେଉଁ ଧାତୁକୁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଥିଲା ?
Answer:
ରୂପା

Question 8.
ବେଦରେ କେଉଁ ଚାରିଗୋଟି ‘ବର୍ଣ୍ଣ’ ବିଷୟରେ କୁହାଯାଇଛି ?
Answer:
ବ୍ରାହ୍ମଣ, କ୍ଷତ୍ରୀୟ, ବୈଶ୍ୟ ଓ ଶୂଦ୍ର

Question 9.
ପର୍ତ୍ତୁଗୀଜମାନେ କେବେ ଭାରତକୁ ଆସିଥିଲେ ?
Answer:
ଷୋଡ଼ଶ ଶତାବ୍ଦୀର ପ୍ରାରମ୍ଭରେ

Question 10.
ଦକ୍ଷିଣା ପଥର କୋଶମ୍ବୀ ବର୍ତ୍ତମାନ କେଉଁଠାରେ ଅବସ୍ଥିତ ?
Answer:
ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ପ୍ରୟାଗରାଜ ସନ୍ନିକଟ

Question 11.
ଶିଶୁପାଳଗଡ଼ର ପ୍ରଥମ ଖନନ କେବେ ହୋଇଥିଲା ?
Answer:
୧୯୪୮ ମସିହା

Question 12.
ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତରେ ଶାସନ କରୁଥିବା ତିନିଗୋଟି ରାଜବଂଶର ନାମ କ’ଣ ଥିଲା ?
Answer:
ଚେର, ଚୋଳ ଓ ପାଣ୍ଡ

Class 7 Social Science Chapter 4 Question Answer Odia Medium ନୂତନ ଅଭ୍ୟୁଦୟ : ସହର ଓ ରାଜ୍ୟ

Question 13.
ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତର ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଧନଶାଳୀ ହେବାର ମୁଖ୍ୟ କାରଣ ଥୁଲା ?
Answer:
ସେଠିକାର ଖଣିମାନଙ୍କରୁ ମୂଲ୍ୟବାନ ପ୍ରସ୍ତର ଓ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ପାଇଁ

Question 14.
ଉତ୍ତର ଓ ମଧ୍ଯ ଭାରତରେ କେବେ ଜନପଦଗୁଡ଼ିକ ଗଢ଼ି ଉଠିଥିଲା ?
Answer:
ଖ୍ରୀ.ପୂ. ଦ୍ଵିତୀୟ ସହସ୍ରାବ୍ଦୀର ଶେଷ ଭାଗରେ

Question 15.
‘ସଭା’ରେ କେଉଁମାନେ ରାଜାଙ୍କୁ ଶାସନ କାର୍ଯ୍ୟରେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଥିଲେ ?
Answer:
ବୟସ୍କ ଲୋକମାନେ

Question 16.
ଖ୍ରୀ.ପୂ. ପ୍ରଥମ ସହସ୍ରାବ୍ଦୀର କେତେଗୋଟି ମହାଜନପଦ ସର୍ବପ୍ରଥମ ସୁସଂଗଠିତ ରାଜ୍ୟ ଭାବରେ ଖ୍ୟାତ ଥିଲା ?
Answer:
ଷୋହଳଟି

Question 17.
ତାମିଲନାଡୁର ଏରୋଡ଼ା ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ କେଉଁ ସ୍ଥାନରେ ଶାମୁକା ମୂଲ୍ୟବାନ ପଥର ମିଳିଥିଲା ?
Answer:
କୋଡୁମାନଲ

Question 18.
ପଡ଼ୋଶୀ ରାଜ୍ୟର ଆକ୍ରମଣରୁ ରକ୍ଷା ପାଇବା ପାଇଁ ରାଜାମାନେ କ’ଣ ଗଠନ କରିଥିଲେ ?
Answer:
ସୈନ୍ୟବାହିନୀ ।

ଚାରୋଟି ବିକଳ୍ପ ଉତ୍ତର ମଧ୍ୟରୁ ଠିକ୍ ଉତ୍ତରଟି ବାଛି ଲେଖ ।

Question 1.
ବାଣିଜ୍ୟ, ତୀର୍ଥଯାତ୍ରା ଓ ସାମରିକ ଅଭିଯାନ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ କେବେ ଯୋଗାଯୋଗର ରାସ୍ତା ଖୋଲା ଯାଇଥିଲା ?
(କ) ଖ୍ରୀ.ପୂ.ପ୍ରଥମ ସହସ୍ରାବ୍ଦୀ
(ଖ) ଖ୍ରୀ.ପୂ. ଦ୍ଵିତୀୟ
(ଗ) ଖ୍ରୀ.ପୂ. ୩ୟ
(ଘ) ଖ୍ରୀ.ପୂ. ୪ର୍ଥ
Answer:
(କ) ଖ୍ରୀ.ପୂ.ପ୍ରଥମ ସହସ୍ରାବ୍ଦୀ

Question 2.
ପୂର୍ବରୁ କେଉଁ ସଭ୍ୟତାରେ ନଗର ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସମସ୍ତ ଉପାଦାନ ଗଢ଼ି ଉଠିଥିଲା ?
(କ) ଲୌହ ସଭ୍ୟତା
(ଖ) ତାମ୍ର ଯୁଗ
(ଗ) ଗଙ୍ଗାନଦୀ ସଭ୍ୟତା
(ଘ)ଽ ହରପ୍‌ପା ସଭ୍ୟତା
Answer:
(ଘ)ଽ ହରପ୍‌ପା ସଭ୍ୟତା

Question 3.
ପ୍ରାଚୀନ ନଗରଗୁଡ଼ିକର ପରିଚୟ କାହାଦ୍ଵାରା ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଥିଲା ?
(କ) ରାଜାମାନଙ୍କ ପାଇଁ
(ଖ) ପ୍ରନୃତାତ୍ତ୍ଵିକ ଖନନ ପାଇଁ
(ଗ) ଧାର୍ମିକ ଅନୁଷ୍ଠାନ ପାଇଁ
(ଘ) ଭୌଗୋଳିକ ଅନୁଷ୍ଠାନ ପାଇଁ
Answer:
(ଖ) ପ୍ରନୃତାତ୍ତ୍ଵିକ ଖନନ ପାଇଁ

Question 4.
ଆଞ୍ଚଳିକ ସଂସ୍କୃତିର ପୁର୍ନଗଠନ ଆରମ୍ଭ ପ୍ରଥମେ କେଉଁଠାରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ?
(କ) ପୂର୍ବ ଭାରତ
(ଖ) ପଶ୍ଚିମ ଭାରତ
(ଗ) ଉତ୍ତର ଭାରତ
(ଘ) ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତ
Answer:
(ଗ) ଉତ୍ତର ଭାରତ

Question 5.
ଭାରତର ସର୍ବପ୍ରାଚୀନ ଗ୍ରନ୍ଥ ହିସାବରେ କାହାକୁ ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥାଏ ?
(କ) ବେଦ
(ଖ) ଉପନିଷଦ
(ଗ) ଆରଣ୍ୟକ
(ଘ) ସଂହିତା
Answer:
(କ) ବେଦ

Question 6.
ଉନ୍ନତ ସହରୀକରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ କାହା ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ ?
(କ) ଅର୍ଥନୀତି
(ଖ) ରାଜନୀତି
(ଗ) ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା
(ଘ) ପୁରାତନ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରଣାଳୀ
Answer:
(ଗ) ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା

Question 7.
ପ୍ରାଥମିକ ଅବସ୍ଥାରେ ମହାଜନପଦ ମାନଙ୍କରେ ମୁଦ୍ରା ପ୍ରଚଳନ ପାଇଁ କେଉଁ ଧାତୁକୁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଥିଲା ?
(କ) ଲୁହା
(ଖ) ତମ୍ବା
(ଗ) ଦସ୍ତା
(ଘ) ରୂପା
Answer:
(ଘ) ରୂପା

Question 8.
କେଉଁମାନେ ସମାଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗର ସେବାରେ ନିଜକୁ ନିୟୋଜିତ କରୁଥିଲେ ?
(କ) ବ୍ରାହ୍ମଣ
(ଖ) କ୍ଷତ୍ରୀୟ
(ଗ) ବୈଶ୍ୟ
(ଘ) ଶୂଦ୍ର
Answer:
(ଘ) ଶୂଦ୍ର

Question 9.
ଲୋକମାନେ କେତେବେଳେ ସେମାନଙ୍କର ବୃତ୍ତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହେଉଥିଲେ ?
(କ) ବାଣିଜ୍ୟ ବ୍ୟବସାୟରେ କ୍ଷତି ହେଲେ
(ଖ) ଦୁର୍ଭିକ୍ଷ ପଡ଼ିଲେ
(ଗ) ଆର୍ଥିକ ଅନାଟନ ସମୟରେ
(ଘ) ପାରିବାରିକ କଳହ ସମୟରେ
Answer:
(ଖ) ଦୁର୍ଭିକ୍ଷ ପଡ଼ିଲେ

Question 10.
ଜାତି ଓ ବର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା କେଉଁମାନଙ୍କ ଶାସନ ସମୟରେ ଅଧ‌ିକ କଠୋର ହୋଇପାରିଥିଲା ?
(କ) ମୋଗଲ ଶାସନ କାଳରେ
(ଖ) ଇଂରେଜ ଶାସନ କାଳରେ
(ଗ) ପର୍ତ୍ତୁଗୀଜ ଶାସନ କାଳରେ
(ଘ) ଡଚ୍ ଶାସନ କାଳରେ
Answer:
(ଖ) ଇଂରେଜ ଶାସନ କାଳରେ

Question 11.
ବତ୍ସ ମହାଜନପଦର ରାଜଧାନୀ ଭାବରେ କେଉଁ ସ୍ଥାନଟି ବେଶ୍ ଖ୍ୟାତି ଅର୍ଜନ କରିଥିଲା ?
(କ) କୌଶମ୍ବୀ
(ଖ) ନଲାର ଗଡ଼
(ଗ) ଶିଶୁପାଳଗଡ଼
(ଘ) ଭାରି କଚ୍ଛ
Answer:
(କ) କୌଶମ୍ବୀ

Question 12.
ନିମ୍ନୋକ୍ତ ମଧ୍ୟରୁ କେଉଁଟି ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତର ଏକ ରାଜବଂଶ ନଥିଲା ?
(କ) ଚେର
(ଖ) ଚୋଳ
(ଗ) ଗଜପତି
(ଘ) ପାଣ୍ଡ୍
Answer:
(ଗ) ଗଜପତି

Question 13.
ତତ୍କାଳୀନ କଳିଙ୍ଗ ସାମ୍ରାଜ୍ୟର ରାଜଧାନୀ ଭାବରେ କେଉଁ ସ୍ଥାନକୁ ଖୁବ୍ ଗୁରୁତ୍ଵପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିଲା ?
(କ) ପ୍ରତାପଗଡ଼
(ଖ) ଆଠଗଡ଼
(ଗ) ଶିଶୁପାଳଗଡ଼
(ଘ) ପିଥୁରାଗଡ଼
Answer:
(ଗ) ଶିଶୁପାଳଗଡ଼

Class 7 Social Science Chapter 4 Question Answer Odia Medium ନୂତନ ଅଭ୍ୟୁଦୟ : ସହର ଓ ରାଜ୍ୟ

Question 14.
ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତର ଲୋକମାନେ ସମୁଦ୍ର ପଥରେ ଅନ୍ୟ ଦେଶ ସହ ମୁଖ୍ୟତଃ କେଉଁ ପ୍ରକାର ଦ୍ରବ୍ୟ ବାଣିଜ୍ୟ କରି ଲାଭବାନ ହେଉଥ୍ଲେ ?
(କ) ନଡ଼ିଆ
(ଖ) ଗୁଆ
(ଗ) ପାନ
(ଘ) ମସଲା
Answer:
(ଘ) ମସଲା

Question 15.
ଭାରତର କେଉଁ ସ୍ଥାନର ଲୋକମାନେ ଶାମୁକାରୁ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ଦ୍ରବ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ କରିପାରୁଥିଲେ ?
(କ) କେରଳ
(ଖ) ତାମିଲନାଡୁ
(ଗ) ଆନ୍ଧ୍ର
(ଘ) ଓଡ଼ିଶା
Answer:
(ଖ) ତାମିଲନାଡୁ

ବନ୍ଧନୀ ମଧ୍ୟରୁ ଠିକ୍ ଉତ୍ତର ବାଛି ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।

Question 1.
ତତ୍କାଳୀନ ମଗଧ ମହାଜନପଦର ରାଜଧାନୀ ________ ଥିଲା ।
(ରାଜଗିରି, ରନ୍‌ଗିରି, ଲଳିତଗିରି, ଉଦୟଗିରି)
Answer:
ରାଜଗିରି

Question 2.
ଭାରତର ପ୍ରଥମ ନଗର ସଭ୍ୟତା ଭାବେ ____________ ସଭ୍ୟତାକୁ ବୁଝାଇଥାଏ ।
(ମହେଞ୍ଜୋଦାର, ହରପ୍ପା, ସିନ୍ଧୁ ସଭ୍ୟତା, ପ୍ରାଚୀନ ସଭ୍ୟତା)
Answer:
ସିନ୍ଧୁସଭ୍ୟତା

Question 3.
ଗାଙ୍ଗେୟ ସମତଳ ଅଞ୍ଚଳରେ ଉର୍ବର ମୃତ୍ତିକା ___________ ଅର୍ଥନୈତିକ ବୃଦ୍ଧି ଓ ବିକାଶରେ ସହାୟକ ଥିଲା ।
(ସଭା, ସମିତି, ପରିଷଦ, ମହାଜନପଦ)
Answer:
ମହାଜନପଦ

Question 4.
ପ୍ରାଚୀନ ଭାରତର ଦ୍ଵିତୀୟ ସଭ୍ୟତା ____________ ନଦୀ ଅବବାହିକାରେ ଗଢ଼ି ଉଠିଥିଲା ।
(ଗଙ୍ଗା ଓ ସିନ୍ଧୁ, କାବେରୀ ଓ ଗୋଦାବରୀ, ମହାନଦୀ ଓ ବ୍ରାହ୍ମଣୀ, ନର୍ମଦା ଓ ତାପ୍ତି)
Answer:
ଗଙ୍ଗା ଓ ସିନ୍ଧୁ

Question 5.
ଗାନ୍ଧାର ଭାରତରେ ____________ ଦିଗରେ ଅବସ୍ଥିତ ।
(ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ, ଦକ୍ଷିଣ-ପଶ୍ଚିମ, ଉତ୍ତର-ପଶ୍ଚିମ, ଦକ୍ଷିଣ-ପୂର୍ବ)
Answer:
ଉତ୍ତର-ପଶ୍ଚିମ

Question 6.
ରାଜାମାନଙ୍କର ବଡ଼ ବଡ଼ ଦୁର୍ଗଗୁଡ଼ିକ _____________ ଦ୍ଵାରା ସୁରକ୍ଷିତ ଥିଲା ।
(ବିଶାଳ ତୋରଣ, ସଂକୀର୍ଣ୍ଣ ଦ୍ଵାର, ଗଡ଼ଖାଇ, ମାଟିତଳ ରାସ୍ତା)
Answer:
ଗଡ଼ଖାଇ

Question 7.
ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜନପଦର ‘ସଭା’ କିମ୍ବା ‘ସମିତି’ ନାମରେ ଦୁଇଟି _____________ ଥିଲା ।
(ପରିଷଦ, ପାରିଷଦ, ପାରିତୋଷିକ, ପରାମର୍ଶଦାତା)
Answer:
ପରିଷଦ

Class 7 Social Science Chapter 4 Question Answer Odia Medium ନୂତନ ଅଭ୍ୟୁଦୟ : ସହର ଓ ରାଜ୍ୟ

Question 8.
ଜଣେ ଅପାରଗ ଶାସକକୁ ବହିଷ୍କାର କ୍ଷମତା __________ ଥିଲା ।
(ମହାରାଜା, ଜନସାଧାରଣ, ସଭା ଓ ସମିତି, ମହାମନ୍ତ୍ରୀ)
Answer:
ସଭା ଓ ସମିତି

Question 9.
ପୂର୍ବରୁ ମଗଧ ବର୍ତ୍ତମାନ _____________ ରାଜ୍ୟର ଏକ ଅଂଶ ଅଟେ ।
(ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ, ବିହାର, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ)
Answer:
ବିହାର

Question 10.
ସଭା ଓ ସମିତିର ଶାସନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଐତିହାସିକମାନେ ସର୍ବପ୍ରାଚୀନ ____________ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରିଛନ୍ତି । (ଲୋକତନ୍ତ୍ର, ଲୋକପାଳ, ଲୋକସେବା, ରାଜ୍ୟସଭା )
Answer:
ଲୋକତନ୍ତ୍ର

Question 11.
ବତ୍ସ ଜନପଦର ରାଜଧାନୀ ________________ ଥିଲା ।
(ଭ୍ରାକି, ମଲ୍ଲ, ମଗଧ, କୋଶାସ୍ତ୍ରୀ)
Answer:
କୋଶାସ୍ତ୍ରୀ

Question 12.
ଜୈନଧର୍ମ ଓ ବୌଦ୍ଧଧର୍ମ _____________ ଯୁଗରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ।
(ବୈଦିଗ୍ ଯୁଗ, ଆଧୁନିକ ଯୁଗ, ପୁରାତନ ଯୁଗ, ତାମ୍ର ଯୁଗ)
Answer:
ବୈଦିଗ୍ ଯୁଗ

Question 13.
ଲୁହାର ଆବିଷ୍କାର ____________ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଧ‌ିକ ଉନ୍ନତି ଆଣିଥିଲା ।
(ଶିଳ୍ପ, ଖଣି, କୃଷି, ବାଣିଜ୍ୟ)
Answer:
କୃଷି

Question 14.
ବୈଶ୍ୟମାନେ ____________ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାରେ ନିପୁଣ ଥିଲେ ।
(କୃଷିକାର୍ଯ୍ୟ, ବାଣିଜ୍ୟ ବ୍ୟବସାୟ, ଦାନଧର୍ମ, ସେବାକାର୍ଯ୍ୟ)
Answer:
ବାଣିଜ୍ୟ ବ୍ୟବସାୟ

Question 15.
ଶିଶୁପାଳଗଡ଼ ତତ୍କାଳୀନ ____________ ର ରାଜଧାନୀ ଥିଲା ।
(କଳିଙ୍ଗ, କୋଶାମ୍ବି, ବସ୍ତ୍ର, ପାଣ୍ଡ୍ଯ)
Answer:
କଳିଙ୍ଗ

ଠିକ୍ ଉକ୍ତି ପାଖରେ ଠିକ୍ ( ✓) ଚିହ୍ନ ଓ ଭୁଲ୍ ଭକ୍ତ ପାଖରେ ଭୁଲ୍ (✗) ଚିହ୍ନ ଦିଅ ।

Question 1.
ପ୍ରାଚୀନ କାଳରେ କୌଟିଲ୍ୟ ନାମରେ ଜଣେ ସୁପ୍ରସିଦ୍ଧ ଐତିହାସିକ ଥିଲେ ।
Answer:
✗

Class 7 Social Science Chapter 4 Question Answer Odia Medium ନୂତନ ଅଭ୍ୟୁଦୟ : ସହର ଓ ରାଜ୍ୟ

Question 2.
ସବୁଠାରୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ମହାଜନପଦ ମଗଧର ରାଜଧାନୀ ରାଜଗିର୍ ଥିଲା ।
Answer:
✓

Question 3.
ଗଙ୍ଗାନଦୀର ପଟୁମାଟିରେ ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତ ଶସ୍ୟଶ୍ୟାମଳା ହୋଇପାରିଥିଲା ।
Answer:
✗

Question 4.
ଖ୍ରୀ.ପୂ. ୮ମ ଓ ୭ମ ଶତାବ୍ଦୀ ବେଳକୁ କେତେକ ପ୍ରାଚୀନ ଜନପଦ ପରସ୍ପର ସହିତ ମିଳିତ ହୋଇ ଏକ ମହାଜନପଦ ଗଠନ କରିଥିଲେ ।
Answer:
✓

Question 5.
ସଭା ଓ ସମିତି ମାନଙ୍କରେ ରାଜତନ୍ତ୍ର ଶାସନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରଚଳିତ ଥିଲା ।
Answer:
✗

Question 6.
କୋଶାୟୀ ବତ୍ସ ଜନପଦର ରାଜଧାନୀ ଥିଲା ।
Answer:
✓

Question 7.
ଭାରତ ଇତିହାସରେ ମହାଜନପଦଗୁଡ଼ିକ ଅନେକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇପାରିଥିଲେ ।
Answer:
✓

Question 8.
ରୂପା ଏକ କଠିନ ଧାତୁ ହୋଇଥିବାରୁ ଏହାକୁ ଭାରତୀୟ ମୁଦ୍ରାରେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଥିଲା ।
Answer:
✗

Question 9.
ସମାନତା ଏକ ଆଦର୍ଶ ଯାହା ମାନବ ସମାଜ ପାଇଁ ଆଦୌ ଆବଶ୍ୟକ ପଡ଼ିନଥାଏ ।
Answer:

Question 10.
ବ୍ୟବସାୟ ବାଣିଜ୍ୟଦ୍ଵାରା ସମାଜକୁ ବିତ୍ତଶାଳୀ କରୁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ଶୂଦ୍ର କୁହାଯାଉଥିଲା ।
Answer:
✗

Question 11.
ସମାଜର ସୁରକ୍ଷା ଦାୟିତ୍ଵ ନିର୍ବାହ କରୁଥିବା ଲୋକମାନେ କ୍ଷତ୍ରୀୟ ଭାବରେ ଜଣାଶୁଣା ଥିଲେ।
Answer:
✓

Question 12.
ଖ୍ରୀ.ପୂ. ଦ୍ଵିତୀୟ ସହସ୍ରାବ୍ଦୀରେ ବାଣିଜ୍ୟ, ତୀର୍ଥଯାତ୍ରା ସାମରିକ ଅଭିଯାନ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ରାସ୍ତାମାନ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା ।
Answer:
✗

Question 13.
ବିନ୍ଧ୍ୟ ପାର୍ବତ୍ୟାଞ୍ଚଳ ଭାରତର ଉତ୍ତର ଦିଗରେ ଅବସ୍ଥିତ ।
Answer:
✗

Question 14.
ଆମର ପଶ୍ଚିମ ଓ ପୂର୍ବ ଉପକୂଳରେ ଥିବା ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକ ବାଣିଜ୍ୟ କାରବାର ପାଇଁ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା ।
Answer:
✓

Question 15.
ଉତ୍ତର ଭାରତ ଲୋକମାନଙ୍କ ଅପେକ୍ଷା ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତ ଲୋକମାନେ ଅଧିକ ଧନଶାଳୀ ଥିଲେ ।
Answer:
✓

Question 16.
ବୟସ୍କ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ନେଇ ଗଠିତ ‘ସଭା’ ରାଜାଙ୍କୁ ଯୁଦ୍ଧକ୍ଷେତ୍ରରେ ପରାମର୍ଶ ପ୍ରଦାନ କରୁଥିଲେ ।
Answer:
✗

Question 17.
ପ୍ରାୟତଃ ଖ୍ରୀ.ପୂ. ତୃତୀୟ ଶତାବ୍ଦୀ ‘ବେଳକୁ ମହାଜନପଦଗୁଡ଼ିକର ପତନ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିଲା ।
Answer:
✓

ସ୍ତମ୍ଭ ମିଳନ କର ।

Question 1.

‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭ
ବ୍ରାହ୍ମଣ ସମାଜକୁ ବିତ୍ତଶାଳୀ କରିବା
କ୍ଷତ୍ରୀୟ ଜ୍ଞାନ ବିତରଣ
ବୈଶ୍ଯ ସଂସ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟ
ଶୂଦ୍ର ସମାଜର ସୁରକ୍ଷା
ଚଣ୍ଡାଳ ସମାଜର ସେବା

Answer:

‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭ
ବ୍ରାହ୍ମଣ ଜ୍ଞାନ ବିତରଣ
କ୍ଷତ୍ରୀୟ ସମାଜର ସୁରକ୍ଷା
ବୈଶ୍ଯ ସମାଜକୁ ବିତ୍ତଶାଳୀ କରିବା
ଶୂଦ୍ର ସମାଜର ସେବା
ଚଣ୍ଡାଳ ସଂସ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟ

Question 2.

‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭ
ମଗଧ ଓଡ଼ିଶା
କୋଶଳ ବିହାରର କିଛି ଅଂଶ
ଅବନ୍ତୀ ପ୍ରୟାଗରାଜ
କୋଶାମ୍ବୀ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ଅଂଶ
ଶିଶୁପାଳଗଡ଼ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଅଂଶ

Answer:

‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭ
ମଗଧ ବିହାରର କିଛି ଅଂଶ
କୋଶଳ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ଅଂଶ
ଅବନ୍ତୀ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଅଂଶ
କୋଶାମ୍ବୀ ପ୍ରୟାଗରାଜ
ଶିଶୁପାଳଗଡ଼ ଓଡ଼ିଶା

 

Class 7 Social Science Chapter 4 Question Answer Odia Medium ନୂତନ ଅଭ୍ୟୁଦୟ : ସହର ଓ ରାଜ୍ୟ

Question 3.

‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭ
ଭାରତରେ ଦକ୍ଷିଣାଞ୍ଚଳ ସଂଘ ଗଠନ
ଜନ ଦୁର୍ଗ
ବ୍ରାହ୍ମଣ ଲୋକମାନେ
ମହାଜନପଦ ପୂଜାପାଠ
ଗଡ଼ଖାଇ ମୂଲ୍ୟବାନ ପଥର

Answer:

‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭ
ଭାରତରେ ଦକ୍ଷିଣାଞ୍ଚଳ ମୂଲ୍ୟବାନ ପଥର
ଜନ ଲୋକମାନେ
ବ୍ରାହ୍ମଣ ପୂଜାପାଠ
ମହାଜନପଦ ସଂଘ ଗଠନ
ଗଡ଼ଖାଇ ଦୁର୍ଗ

 

Question 4.

‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭ
ଖ୍ରୀ.ପୂ. ୪୦୦ ଉପମହାଦେଶରେ ଯୋଗାଯୋଗର ଉନ୍ନତି
ଖ୍ରୀ.ପୂ. ୩୦୦ ମହାଜନପଦର ଗଠନ
ଖ୍ରୀ.ପୂ. ୨୦୦୦ ଦକ୍ଷିଣାଞ୍ଚଳରେ ସହର ଗଠନ
ଖ୍ରୀ.ପୂ. ୮ମ ଶତାବ୍ଦୀ ଭାରତରେ ଆଞ୍ଚଳିକ ସଂସ୍କୃତିର ପୁନର୍ଗଠନ ଆରମ୍ଭ
ଖ୍ରୀ.ପୂ. ୨୦୦ ମହାଜନପଦର ପତନ

Answer:

‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭ
ଖ୍ରୀ.ପୂ. ୪୦୦ ଦକ୍ଷିଣାଞ୍ଚଳରେ ସହର ଗଠନ
ଖ୍ରୀ.ପୂ. ୩୦୦ ମହାଜନପଦର ପତନ
ଖ୍ରୀ.ପୂ. ୨୦୦୦ ଭାରତରେ ଆଞ୍ଚଳିକ ସଂସ୍କୃତିର ପୁନର୍ଗଠନ ଆରମ୍ଭ
ଖ୍ରୀ.ପୂ. ୮ମ ଶତାବ୍ଦୀ ମହାଜନପଦର ଗଠନ
ଖ୍ରୀ.ପୂ. ୨୦୦ ଉପମହାଦେଶରେ ଯୋଗାଯୋଗର ଉନ୍ନତି

 

ଅତିସଂକ୍ଷିପ୍ତ ଉତ୍ତରମୂଳକ ପ୍ରଶ୍ନୋତ୍ତର

Question 1.
ଉତ୍ତର ଭାରତରେ କେବେ ଓ କେଉଁମାନଙ୍କୁ ନେଇ ଆଞ୍ଚଳିକ ସଂସ୍କୃତିର ପୁନର୍ଗଠନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ?)
Answer:

  1. ଖ୍ରୀ.ପୂ. ୨୦୦୦ ଶେଷ ବେଳକୁ ଉତ୍ତର ଭାରତରେ ଆଞ୍ଚଳିକ ସଂସ୍କୃତିର ପୁନର୍ଗଠନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ।
  2. ଏଠାରେ ଜନସାଧାରଣ କୁଳ, ଗୋତ୍ର ଓ ଗୋଷ୍ଠୀ ଗଠନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସାରାଣ ଭାଷା ସହିତ ଗୋଟିଏ ପ୍ରଥାକୁ ଅନୁସରଣ କରିଥିଲେ ।

Question 2.
ମହାଜନପଦ କାହାକୁ କୁହାଯାଉଥିଲା ? ଏହାର ବିସ୍ତୃତି କିପରି ଥିଲା ?
Answer:

  1. ଖ୍ରୀ.ପୂ. ୮ମ ଓ ୭ମ ଶତାବ୍ଦୀ ବେଳକୁ କେତେକ ପ୍ରାଚୀନ ଜନପଦ ପରସ୍ପର ସହିତ ମିଳିତ ହୋଇ ଏକ ବୃହତ ଅଞ୍ଚଳ ଗଠନ କରିଥିଲେ, ତାହାକୁ ‘ମହାଜନପଦ’ କୁହାଯାଉଥିଲା ।
  2. ଏହା ଉତ୍ତର ପଶ୍ଚିମରେ ଗାନ୍ଧାରଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ପୂର୍ବରେ ଅଙ୍ଗ ଓ ମଧ୍ୟ ଭାରତର ‘ଅସ୍ମକ’ ଠାରୁ ଦକ୍ଷିଣରେ ‘ଗୋଦାବରୀ’ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପରିବ୍ୟାପ୍ତ ଥିଲା ।

Question 3.
‘ସଭା’ ଓ ‘ସମିତି’ କ’ଣ ? ଏହା ସମ୍ବନ୍ଧରେ କେଉଁଥିରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି ?
Answer:

  1. ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜନପଦର ‘ସଭା’ ଓ ‘ସମିତି’ ନାମରେ ଦୁଇଟି ପରିଷଦ ଥୁଲା, ଯେଉଁଠାରେ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଗୋଷ୍ଠୀ ବା ଦଳର ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକର ଆଲୋଚନା ହେଉଥିଲା ।
  2. ଭାରତର ସର୍ବପ୍ରାଚୀନ ଗ୍ରନ୍ଥ ବେଦରେ ‘ସଭା’ ଓ ‘ସମିତି’ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି ।

Question 4.
ଲୁହାର ବ୍ୟବହାର କେବେଠାରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ଓ ଏହାକୁ କେଉଁ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଲଗାଯାଉଥିଲା ?
Answer:

  1. ଖ୍ରୀ.ପୂ. ୨ୟ ଶତାବ୍ଦୀର ଶେଷ ଭାଗରେ ଲୁହା ଏକ ମୁଖ୍ୟ ଧାତୁ ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଥିଲା ।
  2. ଲୁହାର ଆବିଷ୍କାର ହେବା ଫଳରେ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଧ‌ିକ ଉନ୍ନତି ଆଣିପାରିଥିଲା । ଲୁହାଦ୍ଵାରା ନିର୍ମିତ ଓ ହାଲୁକା ଓ ତୀକ୍ଷ୍ଣ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଯଥା- ଖଣ୍ଡା, ବର୍ଚ୍ଛା, ଶର, ଢାଲ ଇତ୍ୟାଦି ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା ।

Question 5.
‘ପଞ୍ଚମାର୍କ’ ମୁଦ୍ରା କାହାକୁ କୁହାଯାଉଥିଲା ? ଏହା କେଉଁଥରେ ନିର୍ମିତ ହେଉଥିଲା ?
Answer:

  1. ରୂପା ଏକ ନରମ ଧାତୁ ଯାହା ପ୍ରଥମ ଭାରତୀୟ ମୁଦ୍ରା ରୂପେ ପରିଚିତ ହୋଇ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଥିଲା ।
  2. ଏହାର ନରମ ସ୍ଵଭାବ ଯୋଗୁଁ ଏହା ଦେହରେ ପଞ୍ଚ ବା ଆହତଦ୍ଵାରା ପ୍ରତୀକଗୁଡ଼ିକ ଛପା ଯାଇପାରୁଥିଲା । ତେଣୁ ଏହି ମୁଦ୍ରାକୁ ‘ପଞ୍ଚମାର୍କ’ ମୁଦ୍ରା କୁହାଯାଉଥିଲା ।

Question 6.
ପ୍ରଥମେ ଭାରତୀୟ ସମାଜ କେତେ ଶ୍ରେଣୀରେ ବିଭକ୍ତ ହୋଇଥିଲା ଓ କ’ଣ କ’ଣ ?
Answer:

  1. ଭାରତୀୟ ସମାଜରେ ପ୍ରଥମେ ଦୁଇ ଶ୍ରେଣୀରେ ବିଭକ୍ତ ହୋଇଥିଲା । ସେଥୁମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ହେଉଛି ଜାତି, ଯାହା ଏକ ଗୋଷ୍ଠୀ ବା ସମୁଦାୟକୁ ବୁଝାଉଥିଲା ।
  2. ସେମାନେ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଜୀବିକା ସହ ନିବିଡ଼ ଭାବରେ ସଂପୃକ୍ତ ଥିଲେ । ସେମାନେ ଅତ୍ୟନ୍ତ କୁଶଳୀ ଥିଲେ ।

Question 7.
ଉତ୍ତରାପଥ ଓ ଦକ୍ଷିଣାପଥ କହିଲେ କ’ଣ ବୁଝ ?
Answer:

  1. ଖ୍ରୀ.ପୂ. ପ୍ରଥମ ସହସ୍ରାବ୍ଦୀରେ ବାଣିଜ୍ୟ, ତୀର୍ଥଯାତ୍ରା ଓ ସାମରିକ ଅଭିଯାନରେ ଦୁଇମାର୍ଗ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଥିଲା । ଯଥା- ଉତ୍ତରାପଥ ଓ ଦକ୍ଷିଣାପଥ ।
  2. ଉତ୍ତରାପଥ ସାଧାରଣତଃ ଉତ୍ତର ପଶ୍ଚିମ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଗଙ୍ଗାନଦୀର ସମତଳ ଅଞ୍ଚଳ ସହିତ ପୂର୍ବ ଭାରତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସଂଯୋଗ କରୁଥିଲା । ଦକ୍ଷିଣାପଥ– ଯାହା ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ପ୍ରୟାଗରାଜ ସନ୍ନିକଟ ଏବଂ ପରବର୍ତୀ ସମୟରେ ବସ୍ତ୍ର ମହାଜନପଦର ରାଜଧାନୀ ରୂପେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଥିଲା ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣରେ ବିନ୍ଧ୍ୟ ପର୍ବତ୍ୟାଞ୍ଚଳକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିଥିଲା ।

ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ଉତ୍ତରମୂଳକ ପ୍ରଶ୍ନୋତ୍ତର

Question 1.
ନୂତନ ଚଳଚଞ୍ଚଳ ନଗର ସଭ୍ୟତା କେବେ ଓ କିପରି ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ? ଏହାର କେତେଗୋଟି ଉତ୍ସ ଥିଲା ?
Answer:

  1. ଖ୍ରୀ.ପୂ. ପ୍ରଥମ ସହସ୍ରାବ୍ଦୀରେ ଏକ ନୂତନ ଚଳଚଞ୍ଚଳ ନଗର ସଭ୍ୟତାର ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ।
  2. ଏହି ନଗର ସଭ୍ୟତା ବିଶେଷକରି ଗଙ୍ଗା ଓ ସିନ୍ଧୁ ନଦୀର ଅବବାହିକାରେ ଓ ଏହାର ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇ ପରେ ଧୂରେଧ୍ୟରେ ଉପମହାଦେଶରେ ବିସ୍ତାରଲାଭ କରିଥିଲା ।
  3. ଏହାର ମୁଖ୍ୟତଃ ଦୁଇଟି ଉତ୍ସ ଥିଲା । ପ୍ରଥମଟି ହେଲା- ପ୍ରସ୍ତାତ୍ତ୍ଵିକ ଖନନ ଓ ଦ୍ଵିତୀୟଟି ଥୁଲା ପ୍ରାଚୀନ ସାହିତ୍ୟ ।

Class 7 Social Science Chapter 4 Question Answer Odia Medium ନୂତନ ଅଭ୍ୟୁଦୟ : ସହର ଓ ରାଜ୍ୟ

Question 2.
ମହାଜନପଦର ସୁରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା କିପରି ଥୁଲା ?
Answer:

  1. ମହାଜନପଦର ଅଧିକାଂଶ ସହର ଆକାରରେ ବଡ଼ ଏବଂ ଦୁର୍ଗ ବା ଗଡ଼ଖାଇଦ୍ଵାରା ସୁରକ୍ଷିତ ଥିଲା ।
  2. ଦୁର୍ଗର ଦ୍ଵାର ପ୍ରାୟତଃ ସଂକୀର୍ଣ୍ଣ ଥ‌ିବାରୁ ପ୍ରବେଶ ପଥଦେଇ ଯିବା ଆସିବା କରୁଥିବା ଲୋକ ଏବଂ ସାମଗ୍ରୀ ଉପରେ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ରହୁଥିଲା ।
  3. ସବୁଠାରୁ ଆକର୍ଷଣୀୟ କଥା ହେଉଛି ଯେ, ‘ଦୁର୍ଗ’ ବା ‘ଗଡ଼ଖାଇ’ଗୁଡ଼ିକ ୫୦୦ ବର୍ଷର ପ୍ରାଚୀନ ହୋଇଥିଲେ ବି ଆଜି ମଧ୍ୟ ସେଗୁଡ଼ିକ ତିଷ୍ଠି ରହିଛି ।

Question 3.
ପ୍ରାଚୀନ ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ରାଜାମାନଙ୍କୁ ଶାସନ ବ୍ୟବସ୍ଥା କିପରି ଥୁଲା ?
Answer:

  1. ପ୍ରାଚୀନ କାଳରେ ରାଜା ବା ଶାସକମାନେ ବଂଶାନୁକ୍ରମିକ ଥିଲେ । ଯାହାର ଅର୍ଥ ଜଣେ ରାଜା ବା ଶାସକ, ଜଣେ ରାଜାଙ୍କ ବା ଶାସକଙ୍କ ପୁତ୍ର ଥିଲେ ।
  2. ରାଜା ଖଜଣା ଆଦାୟ କରୁଥିଲେ । ସେ ଆଇନ ଶୃଙ୍ଖଳା ରକ୍ଷା କରୁଥିଲେ ।
  3. ରାଜଧାନୀର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଦୁର୍ଗ ନିର୍ମାଣ କରୁଥିଲେ । ରାଜ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା କିମ୍ବା ପଡ଼ୋଶୀ ରାଜ୍ୟର ଆକ୍ରମଣରୁ ରକ୍ଷା ପାଇବା ପାଇଁ ରାଜା ଏକ ସୈନ୍ୟବାହିନୀ ଗଠନ କରିଥିଲେ ।

Question 4.
ମହାଜନପଦଗୁଡ଼ିକ ଭାରତ ଇତିହାସରେ କେଉଁସବୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇଥିଲା ?
Answer:

  1. ଜନପଦ କିମ୍ବା ମହାଜନପଦ ଯୁଗ ଭାରତ ଇତିହାସରେ ଏକ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଥିଲା, ଯାହା ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମଧ୍ୟ ଚାଲି ଆସୁଅଛି ।
  2. ପରବର୍ତୀ ବୈଦିକ ଯୁଗ, ବିଶେଷ କରି ଜୈନ ଓ ବୌଦ୍ଧ ଚିନ୍ତାଧାରା ଓ ସେମାନଙ୍କର ସାହିତ୍ୟ କୃତି ହେଉଛି ଅନ୍ୟତମ ।
  3. ବିଭିନ୍ନ ଚିନ୍ତାଧାରାର ପ୍ରଚାର କରୁଥିବା ବିଦ୍ଵାନ ସନ୍ନ୍ୟାସୀ, ସନ୍ୟାସିନୀ, ବୌଦ୍ଧ ଭିକ୍ଷୁ ନିଜ ନିଜର ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ସେହି ବିଚାର ଓ ସାହିତ୍ୟର ପ୍ରଚାର କରୁଥିଲେ । ଭାରତୀୟ କଳାର ନବୀକରଣ ହେବା ସହିତ ସାମ୍ରାଜ୍ୟବାଦୀ ଯୁଗରେ ଏହାର ପ୍ରଚାର ଓ ପ୍ରସାର ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିଲା ।

Question 5.
ପୂର୍ବେ ଶିଶୁପାଳଗଡ଼ ଯାହାକି ବର୍ତ୍ତମାନର ଭୁବନେଶ୍ଵର କଳିଙ୍ଗର ରାଜଧାନୀ ଭାବରେ କିପରି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିଲା ?
Answer:

  1. ଭାରତର ପୂର୍ବ ଅଞ୍ଚଳରେ ଶିଶୁପାଳଗଡ଼ ବା ଆଜିର ଭୁବନେଶ୍ଵର ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ସହର ଗଢ଼ି ଉଠିଥିଲା ।
  2. ସେତେବେଳେ ଶିଶୁପାଳଗଡ଼ ଓ ତତ୍କାଳୀନ କଳିଙ୍ଗର ରାଜଧାନୀ ଥିଲା ।
  3. ଏହା ଏକ ବର୍ଗାକାର ଭୂମି ଉପରେ ଗଢ଼ି ଉଠିଥିବା ଯୋଜନାବଦ୍ଧ ଦୁର୍ଗୀକରଣ ସହ ଏହାର ରାସ୍ତାଗୁଡ଼ିକ ବହୁତ ପ୍ରଶସ୍ତ ଥିଲା । ଏହି ସମୟରେ ଦକ୍ଷିଣ ଭାରତରେ ଚେର, ଚୋଳ ଓ ପାଣ୍ଡ ଭଳି ତିନୋଟି ରାଜବଂଶର ଉଦ୍ଭବ ହୋଇଥିଲା ।

ଦୀର୍ଘ ଉତ୍ତରମୂଳକ ପ୍ରଶ୍ନୋତ୍ତର

Question 1.
ଭାରତୀୟ ସମାଜରେ ଜାତି ଓ ଉପଜାତିମାନେ କିପରି ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲେ ?
Answer:
(i) ଭାରତୀୟ ସମାଜରେ ଦୁଇଶ୍ରେଣୀରେ ବିଭକ୍ତ ହୋଇଥିଲା । ଗୋଟିଏ ଥୁଲା ଜାତି ଅନ୍ୟଟି ଥିଲା ଉପଜାତି ।

(ii) ଯେଉଁମାନେ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଜୀବିକା ସହ ନିବିଡ଼ ଭାବେ ସଂପୃକ୍ତ ହୋଇଥିଲେ, ସେମାନେ ଅତ୍ୟନ୍ତ କୁଶଳୀ ଥିଲେ । କୃଷିକାର୍ଯ୍ୟ, ଧାତୁ କାରିଗର ଓ ହସ୍ତଶିଳ୍ପୀ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିଲେ ।

(iii) ଜାତି ସହିତ ‘ବର୍ଣ୍ଣ’ ନାମରେ ଅନ୍ୟ ଏକ ବର୍ଗର ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲା । ‘ବର୍ଣ୍ଣ’ର ଧାରଣା ବେଦରୁ ଆସିଥିଲା, ଯାହା ଚାରି ଭାଗରେ ବିଭକ୍ତ ଥିଲା, ଯଥା- ବ୍ରାହ୍ମଣ, କ୍ଷତ୍ରୀୟ, ବୈଶ୍ୟ ଓ ଶୂଦ୍ର ।

(iv) ‘ବ୍ରାହ୍ମଣ’ ବୈଦିକ ଯୁଗଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଜ୍ଞାନର ବିତରଣ କରୁଥିବାବେଳେ, କ୍ଷତ୍ରୀୟମାନେ ସମାଜର ସୁରକ୍ଷା ଦାୟିତ୍ଵରେ ରହୁଥିଲେ ।

(v) ବୈଶ୍ୟମାନେ ବାଣିଜ୍ୟ ବ୍ୟବସାୟଦ୍ଵାରା ସମାଜକୁ ବିତ୍ତଶାଳୀ କରୁଥିବାବେଳେ ଶୂଦ୍ରମାନେ ବିଭିନ୍ନ କାରିଗରି ବିଦ୍ୟାରେ ନିପୂଣ ହୋଇ ସମାଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗର ସେବାରେ ସହଯୋଗ କରୁଥିଲେ, ଯେଉଁମାନଙ୍କର ସେବା ଏକ ଉନ୍ନତ ସମାଜ ଗଠନରେ ମୁଖ୍ୟ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା ।

Question 2.
ପ୍ରାଚୀନ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ରାଜା ରାଜୁଡ଼ାମାନେ ପ୍ରଜାମାନଙ୍କୁ କିପରି ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ସମର୍ଥ ହେଉଥିଲେ ସଂକ୍ଷେପରେ ଲେଖ ।
Answer:

  1. ପ୍ରାଚୀନ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଶାସନ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ମହାଜନପଦ ମାନଙ୍କରେ ରାଜାମାନେ ପ୍ରଜାବତ୍ସଳ ଥିଲେ ।
  2. ସେମାନେ ମନ୍ତ୍ରୀ, ପରିଷଦ, ପ୍ରଶାସକଙ୍କ ଉପଦେଶ ସହ ନିଜର ଅନୁଭବକୁ ନେଇ ଶାସନ କରୁଥିଲେ ।
  3. ଯାହା ଜଣାଯାଏ, ଜଣେ ଅପାରଗ ଶାସକଙ୍କୁ ବହିଷ୍କାର କରିବାର କ୍ଷମତରେ ‘ସଭା ଓ ସମିତି’ କିମ୍ବା ପରିଷଦ ହାତରେ ଥିଲା ।
  4. ମହାଜନପଦଗୁଡ଼ିକ କେତେକ ମୌଳିକ ନୀତି ଓ ଆଦର୍ଶରେ ପରିଚାଳିତ ହେଉଥିଲା ।
  5. କେହି କେହି ରାଜା ବା ଶାସକ, ମନ୍ତ୍ରୀ, ବୟୋଜ୍ୟେଷ୍ଠ ପରିଷଦର ସମର୍ଥନରେ ସର୍ବୋଚ୍ଚ କ୍ଷମତା ଉପଭୋଗ କରୁଥିଲେ । ସେତେବେଳେ ରାଜା ବା ଶାସକମାନେ ବଂଶାନୁକ୍ରମିକ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିଲେ । ରାଜାମାନେ ଖଜଣା ଆଦାୟ କରିବା ସହିତ ଆଇନ ଶୃଙ୍ଖଳା ରକ୍ଷା କରୁଥିଲେ । ରାଜଧାନୀର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଦୁର୍ଗମାନ ନିର୍ମାଣ କରୁଥିଲେ । ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ନିଜ ପାଖରେ ଏକ ସୈନ୍ୟବାହିନୀ ଗଠନ ମଧ୍ୟ କରୁଥିଲେ ।

Question 3.
କୌଟିଲ୍ୟ ତାଙ୍କର ଅର୍ଥଶାସ୍ତ୍ରରେ ନୂତନ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ କେଉଁ ଢଙ୍ଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିଯାଇଛନ୍ତି ?
Answer:

  1. କୌଟିଲ୍ୟଙ୍କ ଅର୍ଥଶାସ୍ତ୍ର ଅନୁସାରେ କୌଣସି ଦେଶର ସୁରକ୍ଷା ତା’ର ରାଜଧାନୀ ଓ ମୁଖ୍ୟ ସହରଗୁଡ଼ିକର ସୁରକ୍ଷା ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିଥାଏ ।
  2. ରାଜ୍ୟଭୂମି କେବଳ ବାସସ୍ଥାନ କିମ୍ବା କୃଷିପାଇଁ ନୁହେଁ, ବରଂ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସମୟରେ ଏହା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା ଦେବା ଆବଶ୍ୟକ ।
  3. ସେଠାରେ ଖଣି, ଜଙ୍ଗଲ ସହ ହାତୀ ଭଳି ପଶୁମାନଙ୍କ ବାସସ୍ଥାନ ପାଇଁ ଉପଯୋଗୀ ହେବା ସହିତ ଗୋଚର ପାଇଁ ଭୂମି ଅନୁକୂଳ ଓ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ହେବା ଦରକାର ।
  4. ଏହା ଜଳ ନିମିତ୍ତ କେବଳ ବର୍ଷା ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିବା ଅନୁଚିତ । ଏଥରେ ଗମନାଗମନ ପାଇଁ ସ୍ଥଳପଥରେ ରାସ୍ତା ଏବଂ ଉତ୍ତମ ଜଳପଥ ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ ।
  5. ରାଜ୍ୟରୁ ଉତ୍ପାଦିତ ସାମଗ୍ରୀ ଯାହାକି ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ସହାୟକ ହେବା ସହିତ ଏଠାରେ ବ୍ୟାପକ କିସମର ପଣ୍ୟଦ୍ରବ୍ୟ ମଧ୍ୟ ମିଳିବା ଦରକାର ।

The World of Metals and Non-metals Class 7 Extra Questions and Answers Science Chapter 4

Students can include Class 7 Curiosity Extra Questions and Class 7 Science Chapter 4 The World of Metals and Non-metals Extra Question Answer in their daily self-study routine.

Class 7 Science Chapter 4 The World of Metals and Non-metals Extra Questions

Class 7 Science Chapter 4 Extra Questions on The World of Metals and Non-metals

The World of Metals and Non-metals Class 7 Very Short Question Answer

Question 1.
A non-sonorous material breaks into pieces when struck with a hammer. Can it be a metal? Give a reason for your answer.
Answer:
No. Metals are generally sonorous, malleable and therefore, do not break on hammering. The given material can be a non-metal like coal, sulphur, etc. or a material like glass.

The World of Metals and Non-metals Class 7 Extra Questions and Answers Science Chapter 4

Question 2.
Radhika’s mother uses an aluminium foil to pack her food for lunch. Which physical property of metals is utilised in making foils? Can her mother use sulphur or wooden sheets for wrapping food?
Answer:
Malleability is the property of metals that is utilised in making foils. This is the property of metals by virtue of which they can be beaten into thin sheets. No, sulphur or wooden sheets cannot be used for wrapping food. This is because they are nonmalleable and brittle. They cannot be converted into foils (thin sheets) on beating, as they will break into pieces.

Question 3.
Harish found a block in his garage. He wanted to figure out if it was made up of a metal. Suggest at least one physical test that he can perform to determine if the block is made up of metal. What can he conclude about the nature of the block based on this test?
Answer:
Harish can perform a hammering test on the block to assess its properties. If the block flattens or bends without breaking, it indicates malleability, a key characteristic of metals.
This test allows him to make informed conclusions: if the block demonstrates malleable behaviour, it is likely to be made of metal. On the other hand, if it breaks or cracks during the test, it suggests that it is probably a non-metal or some other material.

Question 4.
One day, while cooking, Priyanka’s mother accidentally hurt her hand by touching the handle of a hot pan. Between plastic and aluminium, what is the handle likely to be made of and why?
Answer:
The handle of the pan is likely to be made of aluminium as aluminium, being a metal, is a good conductor of heat. Whereas plastic is a poor conductor of heat.

Question 5.
Name any two metals that have wide usage in household electrical appliances. Also, explain the reason.
Answer:
Aluminium and copper are two metals that are widely used in household electrical appliances. This is because aluminium and copper are ductile and good conductors of electricity.

Question 6.
After heavy rains over a few days, Akhilesh saw the deposition of reddish-brown flakes on the iron gate in his house. He wanted to protect it from further damage. If you were Akhilesh’s friend, what methods would you suggest to him to prevent the gate from rusting?
Answer:
Rusting of iron can be prevented by painting, oiling, greasing, or applying a protective layer of zinc metal on the iron.

Question 7.
Why do statues made of copper turn green after many years? Name the process responsible for this change.
Answer:
Copper statues turn green due to the formation of a green layer when copper reacts slowly with air, moisture, and other substances present in the air. This process is called corrosion.

Question 8.
(i) Why is sodium stored in kerosene?
(ii) Name the non-metal that is commonly used as an antiseptic substance.
Answer:
(i) Sodium reacts vigorously with oxygen and water, generating a lot of heat. Therefore, it is stored in kerosene to prevent its exposure to moisture and air.
(ii) Iodine

Question 9.
X is a non-metal that is stored under water, while Y is a metal that gets rusted when exposed to air and water. Identify X and Y. Give reasons for these observations.
Answer:
X is phosphorus, and it is stored under water as it readily reacts with atmospheric air and catches fire. Y is iron, as it reacts with air and water and acquires a brown deposit called rust.

The World of Metals and Non-metals Class 7 Short Question Answer

Question 1.
Complete the table by writing the materials in the column corresponding to the property they show.
Iron, silver, aluminium, wood, a piece of coal, a lump of sulphur, a glass, copper, gold, rubber
The World of Metals and Non-metals Class 7 Extra Questions and Answers Science Chapter 4.1
Answer:

Malleable Brittle Neither malleable nor brittle
Iron, silver, aluminium, copper, gold A piece of coal, a lump of sulphur, a glass Wood, rubber

Question 2.
A student is asked to identify an unknown solid substance using only physical properties. The substance is dull, non-sonorous and breaks on hammering.
(i) Is the substance more likely to be a metal or a non-metal?
(ii) Give two reasons to support your answer.
Answer:
(i) The substance is likely to be a non-metal.
(ii) Non-metals are generally dull in appearance and brittle; they break when hammered and do not produce a ringing sound (non-sonorous).

Question 3.
Consider the three materials, viz., copper, iodine and plastic.
(i) Which of the given materials can be used to make electrical wires and why?
(ii) Which of the given materials can be used for making the outer covering of the wire to provide safety, and why?
(iii)Which of the given materials is/are nonmetal(s)?
Answer:
(i) Copper can be used to make electrical wires as copper is a good conductor of electricity and is also ductile.
(ii) Plastic should be used for making the outer covering of the wire because it is a poor conductor of electricity.
iii) Among the given materials, only iodine is a non-metal.

Question 4.
A metal X, in the presence of air and water, undergoes corrosion and forms a brown flaky substance, Y. However, oil or paint can be applied on the surface of metal X to prevent corrosion.
(i) Identify metal X and substance Y.
(ii) Explain how oiling or painting the surface of metal X helps to prevent corrosion.
Answer:
(i) Metal X: Iron; Substance Y: Rust
(ii) Corrosion of iron (rusting) takes place in the presence of air and water to form rust (brown flaky substance). When oil or paint is applied to the surface of iron, it forms a protective layer that prevents air and water from coming into contact with the surface of iron. Hence, rusting is prevented.

The World of Metals and Non-metals Class 7 Extra Questions and Answers Science Chapter 4

Question 5.
An element P, on burning in air, produces a gas Q. When gas Q is dissolved in water, it forms sulphurous acid.
(i) Identify element P and gas Q.
(ii) Explain the nature of the oxide of element P.
Answer:
(i) Element P: Sulphur; Gas Q: Sulphur dioxide
(ii) The oxide of sulphur, i.e., sulphur dioxide, is acidic in nature. This can be confirmed via a litmus test. Sulphur dioxide gas, when dissolved in water, forms sulphurous acid that turns blue litmus red, confirming the acidic nature of sulphur dioxide.

Question 6.
Name any three non-metals with their uses in everyday life.
Answer:
Three non-metals with their uses in everyday life are as follows:

  • Carbon: It is the building block of all life forms. It is a key component of proteins, fats, and carbohydrates, which are necessary for growth and energy.
  • Nitrogen: It is used in the manufacturing of fertilisers and other chemicals. It is an essential nutrient for the growth of plants.
  • Oxygen: It is essential for respiration in humans and animals.

Question 7.
(i) How are metal oxides different from non-metal oxides? How can you test the chemical nature of both these oxides?
(ii) Why does an iron nail placed inside a glass bottle filled with silica gel not acquire rust?
Answer:
(i) Metal oxides are basic in nature, while nonmetal oxides are acidic in nature. The chemical nature of these oxides can be tested with the help of a litmus test. Metallic oxides turn red litmus blue, while non-metallic oxides turn blue litmus red.

(ii) The presence of silica gel inside the glass bottle makes the air dry and therefore rusting cannot take place in the absence of water/moisture. The presence of both air and water is required for rusting.

The World of Metals and Non-metals Class 7 Long Question Answer

Question 1.
Metals and non-metals show different physical and chemical properties.
(i) Differentiate between metals and non-metals on the basis of malleability, electrical conductivity and sonority.
(ii) State one difference between metals and nonmetals based on the nature of their oxides.
Answer:
(i)

Property Metals Non-metals
Malleability
Electrical Conductivity
Sonority
Malleable
Good conductors
Sonorous
Not malleable (Brittle)
Poor conductors
Non-sonorous

(ii) Metals form basic oxides, while non-metals form acidic oxides.

Question 2.
A student wants to classify substances as metals or non-metals based only on their physical properties.
(i) State any two physical tests that the student can perform.
(ii) What observations would indicate that a substance is a metal?
(iii) Why is it not advisable to depend on only one property for classification?
Answer:
(i) Hammering (malleability) test, electrical conductivity test, sonority test, heat conductivity test, etc.
(ii) If the substance is malleable, sonorous, conducts heat or electricity, it is likely to be a metal.
(ii) Some substances show exceptions; therefore, more than one property must be considered. For example, generally metals are solid at room temperature, but mercury is a metal that is liquid at room temperature.

The World of Metals and Non-metals Class 7 Extra Questions and Answers Science Chapter 4

Question 3.
In a science experiment, sulphur powder is burned in air to produce gas A. The gas produced is collected in a gas jar to which some water is added, and solution B is formed. The resulting solution $B$ is then tested using red and blue litmus papers, as shown in the given picture:
The World of Metals and Non-metals Class 7 Extra Questions and Answers Science Chapter 4.2
(i) Identify gas A and solution B.
(ii) Give the word equations for the reactions taking place.
(iii) Is gas A acidic or basic in nature? How can you tell this by using blue and red litmus papers?
Answer:
(i) Gas A is sulphur dioxide, and solution B is sulphurous acid.
(ii)
The World of Metals and Non-metals Class 7 Extra Questions and Answers Science Chapter 4.3

(iii) Gas A is acidic in nature. This can be confirmed by the following test:
When the aqueous solution of A, i.e., solution B is tested with blue litmus paper, it turns red. Whereas, when tested with red litmus paper, the colour of the litmus paper does not change.

Question 4.
Answer the following questions.
(i) Why is iron heated before being beaten with a hammer?
(ii) Which other metals can be beaten in the same way as iron? Define the property responsible for this phenomenon.
(iii) Does wood behave like iron when beaten with a hammer? Explain.
Answer:
(i) Iron is heated before being beaten with a hammer to reduce its hardness. This makes it easier to mould it into desired forms through hammering.
(ii) Metals such as gold, silver, copper, and aluminium can also be beaten in the same way as iron due to their high malleability. Malleability is defined as the property of metals by which they can be beaten into thin sheets without breaking.
(iii) No, wood does not behave like iron when beaten with a hammer because it is not malleable like metals. When wood is beaten, it breaks or cracks instead of getting flattened.

The World of Metals and Non-metals Class 7 Case Based Questions

Read the following passages and answer the questions that follow:

Question 1.
While visiting a jewellery shop with her mother, Roshni admired the brilliant shine and intricate designs of gold and silver ornaments, along with the copper sculptures on display. She began to wonder why gold and silver are commonly used to make ornaments. She also recalled an interesting fact her teacher had shared in class – just one gram of gold can be drawn into a thin wire nearly 2 kilometres long.

(i) Which properties of metals are highlighted in the given passage?
Answer:
Lustre, malleability and ductility.

(ii) Which of the following statements is/are incorrect about gold and silver?
1. Gold and silver are the most malleable metals.
2. Silver foil is used for decorating some sweets.
3. Gold and silver are poor conductors of heat.
4. A piece of gold, when hammered, gets broken down into pieces, thus it is brittle in nature.
(a) Statement 3 only
(b) Statements 3 and 4
(c) Statements 1 and 2
(d) Statement 4 only
Answer:
Lustre, malleability and ductility.

(iii) Mention any two properties of gold and silver that make them suitable for making jewellery.
Answer:
Gold and silver are good conductors of heat. Gold is malleable, not brittle.

OR

(iii) Define corrosion. How does it affect an object made up of copper?
Answer:
Malleability

  • Lustre
  • Ductility
  • Resistance to corrosion

Question 2.
In a scientific experiment performed to determine the nature of metallic and non-metallic oxides, Amit burned some substances to obtain their respective oxides and mixed the oxides with water to determine their nature using litmus papers. While doing the experiment, he observed that some substances were stored separately, immersed in different types of liquids. Such observations sparked curiosity in his mind.

(i) Give one example of a metal that is stored in kerosene and one example of a non-metal that is stored in water.
Answer:
Sodium is a highly reactive metal that is stored in kerosene oil because it reacts violently with air and water. Phosphorus (non-metal) is stored in water because it catches fire on exposure to air.

(ii) What happens when iron is kept exposed to moist air for a long period of time?
Answer:
Iron undergoes rusting when exposed to moist air for a long period of time. A layer of a brown, flaky substance gets formed on its surface, also known as rust.

(iii) What is the nature of the oxide formed when magnesium is burned in air? How will you confirm its nature?
Answer:
Magnesium burns in air to form magnesium oxide, which is basic in nature. This can be confirmed by testing the aqueous solution of the magnesium oxide (magnesium hydroxide) with red litmus paper. The red litmus paper turns blue, indicating the basic nature of the oxide.

OR

(iii) What happens when blue litmus paper is dipped in a solution of sulphur dioxide gas dissolved in water? Give a reason for your answer.
Answer:
When sulphur dioxide is dissolved in water, it forms sulphurous acid, which is acidic in nature. Therefore, blue litmus paper will turn red when dipped in this solution.

The World of Metals and Non-metals Class 7 Extra Questions and Answers Science Chapter 4

Question 3.
During the summer holidays, Charit went to Mumbai with his family. While riding in the car, they crossed a sea link suspension bridge. Charit was amazed by its massive structure. He asked his father about the science behind the bridge. Charit’s father explained the types of materials used in the formation of and their properties.

(i) The ropes used in suspension bridges are made up of steel wires. What other material(s) is/are mixed with iron to make steel wires? Also, explain the reason behind it.
Answer:
Steel is a mixture of metal (iron) and nonmetal (carbon). This is done to increase the strength of suspension bridges so that they can lift heavy objects.

(ii) If the bridge were made up of only iron, would it have acquired rust after some time?
Answer:
Yes, if the bridge were made up of only iron, it would have acquired rust after some time unless some preventive measures (like oiling, painting or galvanisation) are used.

(iii) State the conditions essential for rusting.
Answer:
The two essential conditions required for rusting are air and water.

OR

(iii) Can only a non-metal be used to make cables to support the heavy loads of a bridge? Give a reason for your answer.
Answer:
No, only a non-metal cannot be used to make cables to support heavy loads of a bridge because most non-metals are not strong and flexible enough to support heavy.

The World of Metals and Non-metals Class 7 Picture Based Questions

Observe the given pictures and answer the questions that follow:

1. The following pictures show different properties of metals:
The World of Metals and Non-metals Class 7 Extra Questions and Answers Science Chapter 4.4

(i) Identify and define the properties shown in pictures A and D.
Answer:
The property of metals shown in picture A is malleability. The property of metals by which they can be beaten into thin sheets is known as malleability.
The property of metals shown in picture D is sonority. The property of metals by which they produce a ringing sound when struck against a hard surface is called sonority.

(ii) Which of the following statements is incorrect based on the above properties and uses of metals?
(a) Copper wires are used in electrical appliances due to the properties shown in pictures B and C.
(b) Picture D shows the sonorous nature of the metals.
(c) Picture A shows the properties of metals, due to which they can be used to make sheets and foils.
(d) Pictures A and B, respectively, show the ductility and malleability of metals.
Answer:
(d) Picture A shows malleability, while picture B shows ductility.

(iii) Can X be a lump of sulphur as shown in picture C? Explain your answer.
Answer:
No, X cannot be a lump of sulphur. This is because sulphur is a non-metal and a poor conductor of electricity.

OR

(iii) Gold and silver are used in making ornaments due to their highly lustrous appearance. Apart from this, which other two properties shown in the pictures make them suitable for making ornaments?
Answer:
Properties shown in pictures A and B i.e., malleability and ductility, respectively.

Question 2.
Consider the following objects/materials and complete the table given below:
The World of Metals and Non-metals Class 7 Extra Questions and Answers Science Chapter 4.5
Answer:

Object /Material Metal/Non-metal/Other Sonorous (Yes/No) Malleable (Yes/No) Ductile (Yes/No)
A. Silver coin
B. Glass
C. Rubber gloves
D. Sulphur
Metal
Other
Other
Non-metal
Yes
No
No
No
Yes
No
No
No
Yes
No
No
No


The World of Metals and Non-metalsClass 7 Activity Based Questions

Read the following activity and answer the questions that follow:

Question 1.
Objective: To determine the necessary conditions for the rusting of iron.
Materials required: Iron nails, silica gel, boiled water, oil, glass bottles, tap water, sandpaper etc.

Procedure:

  • Take a few shiny new iron nails. If you have old iron nails, ensure you rub them properly with sandpaper.
  • Place an iron nail in bottle A containing silica gel and cap the bottle tightly.
  • Place the second iron nail in a bottle B containing cooled boiled water, followed by a layer of oil and cap the bottle tightly.
  • Place the third iron nail in bottle C containing tap water and leave it open.

The World of Metals and Non-metals Class 7 Extra Questions and Answers Science Chapter 4.10.

(i) Why were old iron nails rubbed with sandpaper?
Answer:
Before performing the experiment, the old iron nails were rubbed using sandpaper to make sure that there were no brown deposits of rust on them.

(ii) The bottles were kept undisturbed for 10 days. In which bottle(s) would rusting have taken place, and why?
Answer:
The rust formation is only possible in bottle C, as in this case, the iron nail is exposed to both air and water. The air inside the bottle A becomes dry due to the presence of silica gel; thus, rusting will not occur. Similarly, in bottle B, the oil acts as a barrier between the air and water, preventing the iron nail from rusting.

OR

(ii) During the process of rusting, what kind of deposit is formed on iron objects?
Answer:
During the process of rusting, a brown flaky deposit, called rust, is formed on the iron objects.

(iii) How can rusting of iron be prevented?
Answer:
Rusting of iron can be prevented by painting, oiling, greasing, or applying a protective layer of zinc metal (galvanisation).

The World of Metals and Non-metals Extra Questions for Practice

Question 1.
Why does a metal spoon produce a ringing sound when it falls on the floor, whereas a plastic spoon does not?
(a) A metal spoon is always larger in size than a plastic spoon.
(b) Metals are malleable, while plastics are not.
(c) Metals are sonorous, while plastics are not.
(d) Since the plastic spoon is not made up of metal, it is sonorous.
Answer:
(c) Metals are sonorous i.e., they produce a ringing sound when struck against a hard surface. Other materials like plastics are not sonorous, and hence, are unable to produce such ringing sound.

The World of Metals and Non-metals Class 7 Extra Questions and Answers Science Chapter 4

Question 2.
In a science experiment, two identical iron nails are taken and kept under different conditions for 10 days:
Nail A is kept in water with a layer of oil on the top. – Nail B is kept in dry air.
In which nail, A or B, does rusting occur?
(a) Nail A only
(b) Nail B only
(c) Both A and B
(d) Neither A nor B
Answer:
(d) The presence of both air and water is essential for rusting to occur on iron articles.

Question 3.
A student is given three substances – X, Y, and Z with the following properties:
X- Reacts vigorously with oxygen and water; thus, it is kept under kerosene.
Y- Malleable and used in making foils to wrap food items.
Z- Reacts with air to form a black coating on its surface.
Which of the following options correctly identifies X, Y, and Z?
(a) X – Sodium, Y – Silver, Z – Copper
(b) X – Silver, Y – Aluminium, Z – Iron
(c) X – Potassium, Y – Iron, Z – Gold
(d) X – Sodium, Y – Aluminium, Z – Silver
Answer:
(d) X – Sodium, Y – Aluminium, Z – Silver

Question 4.
Which of the following statements is incorrect?
(a) Sulphur is malleable and a good conductor of electricity.
(b) Most of the metal oxides are basic in nature.
(c) A metal spoon conducts heat, while a plastic spoon does not.
(d) Rusting of iron can be prevented by painting the iron surface.
Answer:
(a) Sulphur is a non-metal. It is neither malleable nor a good conductor of electricity.

Questions 5 and 6 consist of two statements – Assertion (A) and Reason (R). Answer these questions by selecting the correct option:
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
(c) A is true but R is false.
(d) A is false but R is true.

Question 5.
Assertion (A): Copper and aluminium can be used to make cooking utensils.
Reason (R): Metals are generally good conductors of electricity.
Answer:
(b) Copper and aluminium can be used to make cooking utensils because metals are generally good conductors of heat.

Question 6.
Assertion (A): A piece of coal or a lump of sulphur is considered brittle in nature.
Reason (R): They break into pieces when hammered.
Answer:
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

Question 7.
During a lab experiment, Vamik observed that a silver spoon became hot quickly in hot water, but a wooden spoon remained cool. What is the possible reason for this Which one of these spoons will produce a ringing sound when struck against a hard surface?
Answer:
The silver spoon became hot quickly as silver is a good conductor of heat, while the wooden spoon did not, as wood is a poor conductor of heat. A silver spoon will produce a ringing sound when struck against a hard surface, as it is sonorous in nature.

The World of Metals and Non-metals Class 7 Extra Questions and Answers Science Chapter 4

Question 8.
(i) You are given a few objects – a piece of aluminium foil, an iron nail, a piece of coal, and a piece of dry wood. Which of these objects will cause the bulb of the tester circuit to glow when connected in the gap of the circuit? Give a reason for your answer.
Answer:
A piece of aluminium foil and an iron nail can make the bulb of the tester circuit glow, whereas a piece of coal, and a piece of dry wood cannot make the bulb of the tester glow in an electric circuit. This is because aluminium and iron are good conductors of electricity, while coal (carbon) and wood are poor conductors of electricity.

(ii) In the jewellery-making process, a goldsmith draws gold into thin wires for making a twisted design. Which physical property of metals is utilised in this case?
Answer:
Ductility.

Question 9.
(i) A teacher asked students to identify a material suitable for making electric wires. The material must: – conduct electricity well – be drawn into thin wires
Among rubber, copper and sulphur, which material best satisfies both of these conditions? Justify your choice.
Answer:
Among the given materials, copper best satisfies the given conditions. Copper is ductile (can be drawn into thin wires) and a very good conductor of electricity. Sulphur is not ductile and is a poor conductor of electricity. Similarly, rubber is neither ductile nor a good conductor of electricity.

(ii) Do the oxides of magnesium and sulphur have the same nature? Give a reason for your answer.
Answer:
No, the oxides of magneisum and sulphur do not have the same nature as the former is basic in nature, while the latter is acidic in nature.

Question 10.
(i) Anita wants to make a handle for a cooking vessel. She is given two materials, wood and iron. Which material should she use to make the handle, and why?
Answer:
Anita should use the wood to make the handle of the cooking vessel.
This is because wood is a poor conductor of heat and will not heat up while cooking in the vessel. This will prevent her hands from burning while holding the vessel. On the other hand, iron, being a metal, is a good conductor of heat. Hence, it will become very hot and will be unsase to touch while cooking.

(ii) Give examples of any two materials that are malleable as well as good conductors of heat
Answer:
Silver and aluminium.

Question 11.
A science teacher conducted a few experiments to explain the physical properties of metals and non-metals. To do so, she selected three materials: P, Q, and R. She then tested their physical properties, including conductivity, malleability, ductility, lustre, and sonority.
The following observations were made based on these experiments: – Material P was lustrous, highly ductile, malleable and did not corrode in moist air.

  • Material Q was a good conductor of heat, hard, and could be easily corroded. It acquired a reddish-brown flaky layer on its surface on prolonged exposure to air and water.
  • Material R was non-sonorous, dull in appearance, and a poor conductor of heat.

(i) Which of the given materials is most suitable for making ornaments, and why?
Answer:
Material P is most suitable for making ornaments as it is lustrous, malleable. ductile and does not corrode when exposed to moist air.

(ii) Among copper, rubber, aluminium and gold, which could be material R and why?
Answer:
Rubber is non-sonorous, dull in appearance, and a poor conductor of heat, as it is not a metal.

(iii) What could be material Q ? What are the different methods of preventing its corrosion? Explain any one method.
Answer:
Material Q could be iron. The corrosion of iron is known as rusting. It can be prevented by painting, greasing, galvanisation, etc.
In galvanisation, a thin layer of zinc is coated on iron to prevent its exposure to air and water.

OR

(iii) What type of oxide is formed when material Q is burned in the presence of oxygen? How can it be tested using litmus papers?
Answer:
Since material Q is a metal (iron), it forms a basic oxide when burned in the presence of air (oxygen). The aqueous solution of basic oxide turns red limus paper blue, and does not change the colour of a blue limus paper.

The World of Metals and Non-metals Class 7 Extra Questions and Answers Science Chapter 4

Question 12.
A student claims that a single physical property alone is enough to classify substances as metals or non-metals.
(i) Do you agree with this statement? Give a reason.
Answer:
No, a single physical property is not sufficient because some substances show exceptions. For example, a substance can be soft and/or liquid at room temperature, but it can still be a metal.

(ii) Mention one chemical property that helps distinguish metals from non-metals.
Answer:
The nature of oxides can be used as a basis for distinguishing metals from non-metals. Metals generally form basic oxides, while non-metals generally form acidic oxides.

(iii) Give two examples each of a metal and a non-metal with their uses.
Answer:
Examples of metals: Copper and aluminium
Uses:

  • Copper is used to make electrical wires.
  • Aluminium is used to make foil to wrap food items.

Examples of non-metals: Nitrogen and chlorine
Uses:

  • Nitrogen is used in making fertilisers.
  • Chlorime is used in water purification.

Class 7 Social Science Chapter 2 Question Answer Odia Medium ପାଣିପାଗକୁ ବୁଝିବା

Go through Class 7 Social Science Solutions Odia Medium and Class 7 Social Science Chapter 2 Question Answer Odia Medium ପାଣିପାଗକୁ ବୁଝିବା to understand textbook questions more clearly.

7th Class Social Science Chapter 2 Question Answer Odia Medium

Class 7 Social Science Chapter 2 Odia Medium

ପାଠ୍ୟପୁସ୍ତକସ୍ଥ ପ୍ରଶ୍ନ ଓ ଅଭ୍ୟାସ କାର୍ଯ୍ୟ

Question 1.
ପାଣିପାଗ ଯନ୍ତ୍ର ସହ ଏହା ମାପୁଥ‌ିବା ଉପାଦାନଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ ସ୍ଥାପନ କର ।

ବ୍ୟବହୃତ ଯନ୍ତ୍ର ପାଗର ଉପାଦାନ
(୧) ହାଇଡ୍ରୋମିଟର (କ) ବର୍ଷଣ
(୨) ଆମିନୋମିଟର (ଖ) ବାୟୁମଣ୍ଡଳର ଚାପ
(୩) ବାରୋମିଟର (ଗ) ପବନର ଦିଗ ଓ ବେଗ
(୪) ଥର୍ମୋମିଟର (ଘ) ଆର୍ଦ୍ରତା
(୫) ରେନ୍ ଗଜ୍ (ଙ) ତାପମାତ୍ରା

Answer:

ବ୍ୟବହୃତ ଯନ୍ତ୍ର ପାଗର ଉପାଦାନ
(୧) ହାଇଡ୍ରୋମିଟର (ଘ) ଆର୍ଦ୍ରତା
(୨) ଆମିନୋମିଟର (ଗ) ପବନର ଦିଗ ଓ ବେଗ
(୩) ବାରୋମିଟର (ଖ) ବାୟୁମଣ୍ଡଳର ଚାପ
(୪) ଥର୍ମୋମିଟର (ଙ) ତାପମାତ୍ରା
(୫) ରେନ୍ ଗଜ୍ (କ) ବର୍ଷଣ

Question 2.
ଜ୍ୟୋତ୍ସ୍ନା ଜୁନ ମାସରେ ବିଦ୍ୟାଳୟ ତରଫରୁ ମୁମ୍ବାଇ ପରିଭ୍ରମଣ ପାଇଁ କେଉଁ କେଉଁ ପୋଷାକ ନେବ ଚିନ୍ତା କରୁଛି । ସେ ପାଗର ପୂର୍ବାନୁମାନ ବିଷୟରେ ଅବଗତ ହେଲା, ଯେଉଁଥରେ ସେଠିକାର ତାପମାତ୍ରା ୨୯° ସେଲ୍‌ସିୟସ୍ ଓ ଆର୍ଦ୍ରତା ୮୪° ଅଛି ବୋଲି ଜାଣିଲା । ତୁମେ ତାକୁ କି ପ୍ରକାର ପୋଷାକ ନେବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେବ ।
Answer:
ମୁମ୍ବାଇଠାରେ ଜୁନ୍ ମାସର ପାଗ ହେଉଛି ଗରମ ଏବଂ ଅତ୍ୟଧିକ ଆର୍ଦ୍ର । ତେଣୁ ଏଥ‌ିପାଇଁ ଆମେ ଜ୍ୟୋତ୍ସାକୁ ହାଲୁକା ଏବଂ ଢିଲା ପୋଷାକ ଯାହା ପ୍ରାକୃତିକ ତନ୍ତୁରେ ତିଆରି ସେହି ପୋଷାକ ନେବାପାଇଁ ପରାମର୍ଶ ଦେବା ।

Question 3.
କିଛି ପିଲା ମିଶି ଏକ ରେନ୍ଗଗଜ୍ (ବୃଷ୍ଟି ମାପକ ଯନ୍ତ୍ର) ତିଆରି କରିଛ ବୋଲି ଭାବ । ରେନ୍ଗଗଜ୍‌ କେଉଁଠି ସ୍ଥାପନ କରାଯିବ ଦଳଗତ ଭାବେ ଆଲୋଚନା କର ଓ ସ୍ଥାନଟିକୁ ଚିହ୍ନଟ କର । (ନିମ୍ନ ବିକଳ୍ପ ମଧ୍ୟରୁ)
(୧) ବିଦ୍ୟାଳୟର ପରିବା ଉଦ୍ୟାନ
(୨) ବିଦ୍ୟାଳୟ କୋଠାର ପାହାବ
(୩) ଖୋଲା ପଡ଼ିଆ ଅନ୍ତର୍ଗତ ଏକ ଉତ୍‌ତ ସମପ୍ରାୟ ଭୂମି
(୪) ବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରାଚୀର
(୫) ବିଦ୍ୟାଳୟ ପରୀକ୍ଷାଗାରର ବାରଣ୍ଡା
ଦଳଗତ ଭାବେ ଆଲୋଚନା କର ଏବଂ ସ୍ଥାନଟିକୁ ଚିହ୍ନଟ କର । ତୁମେ ସ୍ଥାନଟି ବାଛିବାର କାରଣ ଲେଖ ।
Answer:
ବୃଷ୍ଟିମାପକ ଯନ୍ତ୍ରଟିକୁ ଖୋଲାପଡ଼ିଆ ଅନ୍ତର୍ଗତ ଏକ ଉତ୍‌ତ ସମପ୍ରାୟ ଭୂମିରେ ସ୍ଥାପନ କରାଯିବ । କାରଣ ଏଠାରେ କେବଳ ବର୍ଷାପାଣି ସଂଗୃହୀତ ହେବ । ପ୍ରକୃତ ବର୍ଷାର ପରିମାଣ ଜଣାପଡ଼ିବ । ଖୋଲା ପଡ଼ିଆ ମଝିର ଉତ୍‌ତ ସମପ୍ରାୟ ଭୂମିରେ କୌଣସି ଗଛର ପାଣି କିମ୍ବା ପାଣି ଛିଟିକା ସଂଗୃହୀତ ହେବ ନାହିଁ ଏବଂ କେବଳ ବର୍ଷାପାଣି ସଂଗୃହୀତ ହେବ ଏବଂ କେତେ ବର୍ଷା ହୋଇଛି ତାହା ସଠିକ୍ ଜଣାପଡ଼ିବ ।

Question 4.
ନିମ୍ନରେ ଭାରତ ପାଣିପାଗ ବିଭାଗରୁ ଉଦ୍ଧୃତ ଏକ ଚାର୍ଟ (ସାରଣୀ) ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ତା ୦୧.୦୨.୨୦୨୪ରିଖ ପାଇଁ ପ୍ରଦତ୍ତ ତଥ୍ୟ ଆଧାରରେ ଜାମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀରର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରାନ୍ତର ପାଗ ପରିସ୍ଥିତି ସମ୍ବନ୍ଧରେ ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ଲେଖାଟିଏ ପ୍ରସ୍ତୁତ କର । (ସୂଚନା : ତାପ ବ୍ୟବଧାନ, ସର୍ବାଧ‌ିକ ଓ ସର୍ବନିମ୍ନ ତାପମାତ୍ରା, ଆର୍ଦ୍ରତା, ବର୍ଷଣ ଆଦି ବିଷୟରେ ଚର୍ଚ୍ଚା କର ।)
Class 7 Social Science Chapter 2 Question Answer Odia Medium ପାଣିପାଗକୁ ବୁଝିବା-5
Answer:
ଜାମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀର ସମୁଦ୍ର ପତ୍ତନରୁ ବହୁ ଉଚ୍ଚରେ ଏବଂ ସମୂଦ୍ରଠାରୁ ଦୂରରେ ଅବସ୍ଥିତ ହୋଇଥିବାରୁ ଏଠାରେ ଶୀତଳ ଗରମ ଜଳବାୟୁ ଅନୁଭୂତ ହୁଏ । ପାଣିପାଗ ବିଭାଗଦ୍ଵାରା ତା୦୧.୦୨.୨୦୨୪ରିଖ ସାରଣୀରୁ ଜାମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀରର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରାନ୍ତର ପାଗକୁ ଅନୁଧ୍ୟାନ କଲେ ଜଣାଯାଏ ଯେ ସେଠାକାର ସର୍ବାଧ‌ିକ ଓ ସର୍ବନିମ୍ନ ତାପମାତ୍ରା ଯେତିକି ରହିବା କଥା ତା’ଠାରୁ ସର୍ବଦା କମ୍ ରହିଅଛି । ଅର୍ଥାତ୍ ସେଠାରେ ତାପ ବ୍ୟବଧାନ ବିଯୁକ୍ତାତ୍ମକ ରହୁଅଛି । କାଜିଗଣ୍ଡଠାରେ ସର୍ବାଧ‌ିକ ତାପମାତ୍ରା ସ୍ଵାଭାବିକଠାରୁ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ୫.୩° ସେଲ୍‌ସିୟସ୍ କମ୍ ଏବଂ ଶ୍ରୀନଗରଠାରେ ସର୍ବାଧ‌ିକ ତାପମାତ୍ରାର ବ୍ୟବଧାନ ପହଲାଗ୍ରାମଠାରେ ସର୍ବାଧ‌ିକ ୨.୦° ସେଲସିୟସ୍ ଥିବାବେଳେ ଗୁଲମାର୍ଗଠାରେ ଆଦୌ ବ୍ୟବଧାନ ନାହିଁ । ସେହିଦିନ ମୁଜାଫରାବାଦ୍ୱାରେ ସର୍ବାଧିକ ତାପମାତ୍ରା ୮.୫°ସେ. ଥିବାବେଳେ ଗୁଲମାର୍ଗ ସବୁଠାରୁ ଥଣ୍ଡା ସ୍ଥାନ ଅର୍ଥାତ୍ ସେଠାରେ ସର୍ବାଧ‌ିକ ତାପମାତ୍ରା ୨.୬°ସେ. ରହିଅଛି । ଏହିଦିନର ସର୍ବନିମ୍ନ ତାପମାତ୍ରାକୁ ଅନୁଧ୍ୟାନ କଲେ ଜଣାଯାଏ ଯେ ଗୁଲମାର୍ଗରେ – ୭.୬°ସେ. ସର୍ବନିମ୍ନ ରହିଥ‌ିବାବେଳେ ସର୍ବାଧ‌ିକ ନିମ୍ନତମ ତାପମାତ୍ରା ୫.୬°ସେ. ମୁଜାଫରପୁରଠାରେ ଲିପିବଦ୍ଧ ହୋଇଛି ।

ଗୁଲମାର୍ଗ ସେହିଦିନ ଜାମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀରର ସବୁଠାରୁ ଥଣ୍ଡା ସ୍ଥାନ ଥିଲା । ସେହିଦିନର ଆପେକ୍ଷିକ ଆର୍ଦ୍ରତା ସର୍ବାଧ‌ିକ ୯୭% କାଜିଗଣ୍ଡ ଓ କୁକେରନାଗଠାରେ ରେକର୍ଡ଼ ହୋଇଛି । ଘ୧୭.୩୦ ସୁଦ୍ଧା ସର୍ବାଧ‌ିକ ଆର୍ଦ୍ରତା ଗୁଲମାର୍ଗଠାରେ ୧୦୦% ଥିବାବେଳେ କାଜିଗଣ୍ଡଠାରେ ସେହି ସମୟରେ ୯୦% ଥିଲା । ସେହିଦିନ ସର୍ବାଧ‌ିକ ବୃଷ୍ଟିପାତ ୩୬.୨ ମି.ମି. କାଜିଗଣ୍ଡଠାରେ ଏବଂ ସର୍ବନିମ୍ନ ବୃଷ୍ଟିପାତ ୧୩.୪.ମି.ମି. ଶ୍ରୀନଗରଠାରେ ଓ ସର୍ବାଧ‌ିକ ତୁଷାରପାତ ଗୁଲମାର୍ଗଠାରେ ୩୫.୦ ସେ.ମି. ଓ ସର୍ବନିମ୍ନ ୨.୪ ସେ.ମି. ଶ୍ରୀନଗରଠାରେ ରେକର୍ଡ଼ ହୋଇଛି । ଏଥୁରେ ଜଣାଯାଏ ଯେ, ଶ୍ରୀନଗରଠାରେ ସେହିଦିନର ପାଗ ସବୁଠାରୁ ଭଲ ଥିଲା ।

Class 7 Social Science Chapter 2 Question Answer Odia Medium ପାଣିପାଗକୁ ବୁଝିବା

Question 5.
ନିମ୍ନରେ ଭାରତ ପାଣିପାଗ ବିଭାଗରୁ ଉଦ୍ଧୃତ ଏକ ଚାର୍ଟ (ସାରଣୀ) ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ତା ୦୧.୦୫.୨୦୨୫ରିଖ ପାଇଁ ପ୍ରଦତ୍ତ ତଥ୍ୟ ଆଧାରରେ ଓଡ଼ିଶାର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରାନ୍ତର ପାଗ ପରିସ୍ଥିତି ସମ୍ବନ୍ଧରେ ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ଲେଖାଟିଏ ପ୍ରସ୍ତୁତ କର । (ସୂଚନା : ତାପ ବ୍ୟବଧାନ, ସର୍ବାଧ‌ିକ ଓ ସର୍ବନିମ୍ନ ତାପମାତ୍ରା, ଆର୍ଦ୍ରତା, ବର୍ଷଣ ଆଦି ବିଷୟରେ ଚର୍ଚ୍ଚା କର ।)
Class 7 Social Science Chapter 2 Question Answer Odia Medium ପାଣିପାଗକୁ ବୁଝିବା-6
ଟିପ୍ପଣୀ : ACT ଅର୍ଥ ପ୍ରକୃତ, NOR ଅର୍ଥ ସ୍ଵାଭାବିକ, DEP ଅର୍ଥ ସ୍ଵାଭାବିକରୁ କମ୍ । ଅଧ୍ବକ, R/F ହେଉଛି ବର୍ଷା, TR ନଗଣ୍ୟ ପରିମାଣ, S/N ତୁଷାରପାତ ।
Answer:
ତା୦୧.୦୫.୨୦୨୫ରିଖ ଦିନ ଓଡ଼ିଶାର ଅଧିକାଂଶ ପ୍ରାନ୍ତରେ ତାପମାତ୍ରା ସ୍ଵାଭାବିକଠାରୁ କମ୍ ଥିଲା । ଉଭୟ ସର୍ବାଧ‌ିକ ଓ ସର୍ବନିମ୍ନ ତାପମାତ୍ରା ଭୁବନେଶ୍ଵର, ବାଲେଶ୍ଵର, ଚାନ୍ଦବାଲି, ଗୋପାଳପୁର, ପୁରୀ, ଝାରସୁଗୁଡ଼ା, କେନ୍ଦୁଝର ଓ ହୀରାକୁଦଠାରେ ସ୍ଵାଭାବିକଠାରୁ କମ୍ ଥିଲା । ପାରାଦ୍ଵୀପରେ ତାପ ବ୍ୟବଧାନ ସର୍ବାଧ‌ିକ ୦.୭° ସେଲସିୟସ୍ ଥ‌ିବାବେଳେ କେନ୍ଦୁଝରର ତାପ ବ୍ୟବଧାନ ସର୍ବନିମ୍ନ -୪.୪° ସେଲ୍‌ସିୟସ୍ ଥିଲା । ଏହିଦିନ ସମ୍ବଲପୁରର ତାପମାତ୍ରା ସର୍ବାଧୁକ ୩୮.୭° ସେଲସିୟସ୍ ଥିବାବେଳେ କେନ୍ଦୁଝରର ତାପମାତ୍ରା ସର୍ବନିମ୍ନ ୨୦.୬° ସେଲ୍‌ସିୟସ୍ ରେକର୍ଡ ହୋଇଥିଲା । ସେହିଦିନ ଓଡ଼ିଶାର ସବୁ ସ୍ଥାନରେ ପାଗ ଶୁଖୁଲା ଥିଲା ଏବଂ କେନ୍ଦୁଝରକୁ ଛାଡ଼ି ଅନ୍ୟ ସବୁ ସ୍ଥାନର ଆକାଶ ନିର୍ମଳ ଥିଲା । ଆପେକ୍ଷିକ ଆର୍ଦ୍ରତା ସର୍ବାଧ‌ିକ ଶତକଡ଼ା ୭୬ ଗୋପାଳପୁରଠାରେ ସକାଳ ୮.୩୦ରେ ରେକର୍ଡ଼ ହୋଇଥିବାବେଳେ ଘ୧୭.୩୦ ବେଳକୁ ଏହା ୭୦%କୁ ଖସି ଆସିଥିଲା । ସେଦିନ ସବୁଠାରୁ କମ୍ ଆପେକ୍ଷିକ ଆର୍ଦ୍ରତା ଥୁବା ସ୍ଥାନ ଝାରସୁଗୁଡ଼ା ଯାହା ସକାଳ ୮.୩୦ରେ ୫୫% ଥିବାବେଳେ ସନ୍ଧ୍ୟା ୧୭.୩୦ରେ ୩୫% ଥିଲା ।

ଆସ ଚିନ୍ତା କରିବା (ପାଠ୍ୟପୁସ୍ତକସ୍ଥ ପ୍ରଶ୍ନୋତ୍ତର, ପୃଷ୍ଠା-୨୭) :

Question 1.
ଆମ ଚତୁଃପାର୍ଶ୍ୱସ୍ଥ ପାଣିପାଗ ବା ପାଗକୁ ଆମେ କିପରି ମାପିବା ଓ ନିରୀକ୍ଷଣ କରିବା ?
Answer:
(i) ଆମ ଚତୁଃପାର୍ଶ୍ୱସ୍ଥ ପାଣିପାଗ ବା ପାଗକୁ ଆମେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ଯନ୍ତ୍ର ବ୍ୟବହାର କରି ଏବଂ ନିଜର ଅନୁଭବଦ୍ଵାରା ମାପିପାରିବା ।

(ii) ପାଣିପାଗ ବା ପାଗକୁ ମାପିବାପାଇଁ ଯନ୍ତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ହେଲା- ଆର୍ଦ୍ରତା ଜାଣିବାପାଇଁ ହାଇକ୍ରୋମିଟର, ପବନର ବେଗ ଜାରିବାପାଇଁ ଆମିନୋମିଟର, ବାୟୁମଣ୍ଡଳର ଚାପ ଜାଣିବାପାଇଁ ବାରୋମିଟର, ତାପମାତ୍ରା ଜାଣିବାପାଇଁ ଥର୍ମୋମିଟର, ବୃଷ୍ଟିପାତର ପରିମାଣ ମାପିବା ପାଇଁ ରେନ୍ଗଗଜ୍ ଏବଂ ପବନର ଦିଗ ଜାଣିବାପାଇଁ ଉଇଣ୍ଡଭେନ୍ ।

(iii) ବେଳେବେଳେ ପବନର ବେଗ ଓ ଦିଗ, ବାୟୁମଣ୍ଡଳର ଆର୍ଦ୍ରତା ଏବଂ ଆକାଶରେ ଥିବା ବାଦଲକୁ ଦେଖୁ ପାଣିପାଗ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଆମେ ସମ୍ୟକ୍ ଅନୁଭବ କରିପାରିଥାଉ ।

Question 2.
ପାଣିପାଗର ପୂର୍ବାନୁମାନ ଆମକୁ କିପରି ପ୍ରବଳ ବର୍ଷା, ଝଡ଼ ତୋଫାନ, ମରୁଡ଼ି, ଗ୍ରୀଷ୍ମ ପ୍ରବାହ ଆଦି ବିପର୍ଯ୍ୟୟରୁ ରକ୍ଷା ପାଇଁ ସାହାଯ୍ୟ କରେ ?
Answer:
(i) ପାଣିପାଗର ସଠିକ୍ ପୂର୍ବାନୁମାନ ଆମକୁ ପ୍ରାକୃତିକ ଦୁର୍ବିପାକ ପାଇଁ ସତର୍କ କରିବା ସହିତ, ଏହା ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରଶାସନ ସରକାରଙ୍କୁ ସମ୍ବଳ ଯୋଗାଡ଼ କରିବା ତଥା ବିପର୍ଯ୍ୟୟକୁ ସାମନା କରିବାପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରଖୁଥାଏ ।

(ii) ଉଦାହରଣ ସ୍ଵରୂପ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ଆଗୁଆ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ବିପଦପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ଥାନରୁ ସୁରକ୍ଷିତ ସ୍ଥାନକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତରଣ, ଜରୁରୀ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକୀୟ ପଦାର୍ଥଗୁଡ଼ିକର ଯୋଗାଣ, ଭିଭିଭୂମି ମଜ୍‌ବୁତ୍ କରିବା ତଥା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ନିରାପତ୍ତା ପାଇଁ ସତର୍କ କରାଇ ଦେଇଥାନ୍ତି ।

(iii) ଆଗୁଆ ସୂଚନା ପାଇବାଦ୍ଵାରା ଲୋକମାନେ ନିଜର ଧନ, ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ କାଗଜପତ୍ରକୁ ନିରାପଦରେ ରଖୁବା ସହିତ ନିଜର ପିଇବା ପାଣି ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି ରଖୁଥାନ୍ତି । ପାଣିପାଗର ପୂର୍ବାନୁମାନ ବହୁ ଧନଜୀବନକୁ ଆସନ୍ନ ବିପଦରୁ ରକ୍ଷା କରିପାରିଥାଏ ।

ଆସ ନୁସନ୍ଧାନ କରିବା

Question 1.
ସ୍ଥାନୀୟ ଭାଷାରେ ପାଣିପାଗକୁ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିବାକୁ ତୁମେ କି କି ଶବ୍ଦ ବ୍ୟବହାର କର ? ଓଡ଼ିଆରେ ସାଧାରଣ ଭାବେ ଗରମ, ଥଣ୍ଡା, ଉଷୁମ, ଶୀତୁଆ, ଖରା, ଆରାମଦାୟକ, ଗୁଳୁଗୁଳିଆ ଓ ମେଘୁଆ ଆଦି ଶବ୍ଦ ପାଗ ବର୍ଣ୍ଣନାରେ ବ୍ୟବହୃତ ହୋଇଥାଏ ।
Answer:
ସ୍ଥାନୀୟ ଭାଷାରେ ପାଣିପାଗକୁ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିବାକୁ ଆମେ ଗରମ, ଝାଞ୍ଜି, କୋହଲା, କୁହୁଡ଼ିଆ, ଶୀତୁଆ, ଖରାଟିଆ, ମେଘୁଆ, ଗୁଳୁଗୁଳିଆ ଓ ଆରାମଦାୟକ ଇତ୍ୟାଦି ଶବ୍ଦ ବ୍ୟବହାର କରିଥାଉ ।

Question 2.
ପାଗକୁ ଅଧ୍ବକ ସଠିକ୍‌ଭାବେ ନିରୂପଣ କରିବାର ଆଉ କେଉଁ କେଉଁ ଉପାୟ ଥାଇପାରେ ? ଏହା ଭବିଷ୍ୟତ କାର୍ଯ୍ୟପନ୍ଥା ବିଷୟରେ କିପରି ସାହାଯ୍ୟ କରେ ଚିନ୍ତା କର ।
Answer:
ଉପଗ୍ରହ, ରାଡ଼ାର ଓ ପାଗ ବେଲୁନ୍ ସହାୟତାରେ ଆମେ ପାଗକୁ ଅଧିକ ସଠିକ୍‌ଭାବେ ନିରୂପଣ କରିଥାଉ । ଏତଦ୍‌ବ୍ୟତୀତ ବାୟୁମଣ୍ଡଳର ସାମୟିକ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟକରି ମଧ୍ୟ ପାଗକୁ ସଠିକ୍ ଭାବରେ ନିରୂପଣ କରାଯାଇପାରେ । ପାଣିପାଗର ପୂର୍ବାନୁମାନ ମାଧ୍ୟମରେ ସଠିକ୍ ତଥ୍ୟ ପାଇବାପରେ ଲୋକମାନେ ନିଜର ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ କାଗଜପତ୍ର, ଜିନିଷପତ୍ର ଇତ୍ୟାଦିକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ସ୍ଥାନରେ ରଖୁବାପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବା ସହ ନିଜେ ମଧ୍ୟ ସୁରକ୍ଷିତ ସ୍ଥାନରେ ରହିଥା’ନ୍ତି ଏବଂ ନିକଟରେ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକୀୟ ଜିନିଷପତ୍ର ଯଥା ଔଷଧ, ମହମବତୀ, ପିଇବାପାଣି, ଶୁଖୁଲା ଖାଦ୍ୟ (ଛତୁଆ, ବିସ୍କୁଟ୍) ଆଦି ଯୋଗାଡ଼ କରି ରଖୁଥା’ନ୍ତି ।

Class 7 Social Science Chapter 2 Question Answer Odia Medium ପାଣିପାଗକୁ ବୁଝିବା

Question 3.
ତୁମ ଆଖପାଖରେ ରହୁଥ‌ିବା ବୟସ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ସହ କଥା ହୁଅ । ସେମାନେ ପାଗର ପୂର୍ବାନୁମାନ କିପରି କରନ୍ତି ପଚାରି ବୁଝ । ପ୍ରକୃତିର କେଉଁ ସଙ୍କେତଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ପୂର୍ବାନୁମାନ କରିଥା’ନ୍ତି ? ସେମାନଙ୍କ ମତରେ ପାଣିପାଗ ପୂର୍ବାନୁମାନ କିପରି କରାଯାଏ ତାହା ନିଜ ଆଞ୍ଚଳିକ ଭାଷାରେ ଲିପିବଦ୍ଧ କର ।
Answer:
ଆମ ଆଖପାଖରେ ରହୁଥିବା ବୟସ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ପାଗର ପୂର୍ବନୁମାନ ସମ୍ପର୍କରେ ପଚାରିବା ପରେ କିଛି ତଥ୍ୟ ଜାଣିବାକୁ ମିଳିଲା । ସେମାନଙ୍କଠାରୁ ଆକାଶରେ ବାଦଲର ରଙ୍ଗ ପରିବର୍ତ୍ତନ, ପିମ୍ପୁଡ଼ିମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଅଣ୍ଡାଗୁଡ଼ିକୁ ଉଚ୍ଚସ୍ଥାନକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରିବା, ବେଙ୍ଗର ରଡ଼ି, ପାଇନ୍ ଗଛର ଶଙ୍କାକୃତି ଫଳ ବାୟୁମଣ୍ଡଳର ଆର୍ଦ୍ରତାଦ୍ଵାରା ବନ୍ଦ ହେବା ଏବଂ ଶୁଖୁଲା ପାଗରେ ଫଳ ଖୋଲିବା ଆଦି ବହୁ ସଙ୍କେତରୁ ପାଗର ପରିବର୍ତ୍ତନ ସମ୍ପର୍କରେ ଜାଣିବାକୁ ମିଳିଲା । ଏତଦ୍‌ବ୍ୟତୀତ ଆଧୁନିକ ସମୟରେ ପାଗର ଉପାଦାନଗୁଡ଼ିକୁ ସଠିକ୍ ଭାବରେ ମାପିବାପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ପଦ୍ଧତି ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରାଯାଇଛି । କେତେକ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଉପକରଣ ମାଧ୍ୟମରେ ପାଣିପାଗର ପୂର୍ବାନୁମାନ କିଛି ଘଣ୍ଟା, କିଛି ଦିନ, ବା କିଛି ସପ୍ତାହ ପୂର୍ବରୁ ମଧ୍ୟ ଜାଣି ହୋଇଥାଏ ।

Question 4.
ବର୍ଷା କାହିଁକି ସୂର୍ଯ୍ୟଙ୍କଠାରୁ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ ? ଏହାର କୌଣସି କାରଣ ଚିନ୍ତା କରିବ କି ?
Answer:
ଜଳଚକ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ସୂର୍ଯ୍ୟଙ୍କଠାରୁ ବର୍ଷା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ । ମହାସାଗର, ସାଗର, ନଦୀ, ହ୍ରଦ ଆଦିର ଜଳ ସୂର୍ଯ୍ୟଙ୍କର ଉତ୍ତାପରେ ବାଷ୍ପୀଭୂତ ହୋଇ ଜଳୀୟବାଷ୍ପରେ ପରିଣତ ହୋଇଥାଏ । ବାୟୁମଣ୍ଡଳର ଊର୍ଦ୍ଧ୍ବସ୍ତରରେ ଜଳୀୟବାଷ୍ପ ଘନୀଭୂତ ହୋଇ ବାଦଲ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ । ବାଦଲ ବାୟୁମଣ୍ଡଳରେ ଥଣ୍ଡା ହେବାପରେ ଅଧିକ ଘନୀଭୂତ ହୋଇ ଜଳକଣାରେ ପରିଣତ ହୁଏ । ଏହା ପୃଥ‌ିବୀ ବକ୍ଷକୁ ବର୍ଷା ଆକାରରେ ଝରି ପଡ଼ିଥାଏ । ଏହିପରି ଭାବରେ ବର୍ଷା ସୂର୍ଯ୍ୟଙ୍କଠାରୁ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ ।

Question 5.
ଏଠାରେ ଓଡ଼ିଶାର ରାଜଧାନୀ ଭୁବନେଶ୍ଵରର ବିଭିନ୍ନ ଦିନର ତାପମାତ୍ରାର ଏକ ଚାର୍ଟ (ସାରଣୀ) ଦିଆଯାଇଛି । ଦର୍ଶାଇଥବା ସପ୍ତାହରେ ସର୍ବାଧ‌ିକ ତାପମାତ୍ରା କେତେ ରେକର୍ଡ଼ କରାଯାଇଛି ? ସର୍ବନିମ୍ନ କେତେ ? ଏହାର ବ୍ୟବଧାନ ହିସାବ କର ।
Class 7 Social Science Chapter 2 Question Answer Odia Medium ପାଣିପାଗକୁ ବୁଝିବା-1
Answer:
ଏହି ଚାର୍ଟରେ ସପ୍ତାହରେ ସର୍ବାଧ୍ଵକ ୩୮° ସେଲସିୟସ୍ ତାପମାତ୍ରା ରେକର୍ଡ଼ କରାଯାଇଛି । ସର୍ବନିମ୍ନ ତାପମାତ୍ରା ୨୦° ସେଲସିୟସ୍ ରେକର୍ଡ଼ କରାଯାଇଛି । ଏହାର ବ୍ୟବଧାନ ୧୮° ସେଲସିୟସ୍ ।

Question 6.
ଉପରୋକ୍ତ ତାଲିକାର ଅନୁସରଣରେ ତୁମେ ଏକ ସପ୍ତାହର ବିଭିନ୍ନ ଦିନର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଓ ସର୍ବନିମ୍ନ ତାପମାତ୍ରାର ଏକ ତାଲିକା ତୁମ ସହପାଠୀମାନଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରି ପ୍ରସ୍ତୁତ କର ।
Answer:
ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ସହାୟତାରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ଆଲୋଚନା କରିବେ ।

Question 7.
ଚିତ୍ରରେ ପ୍ରଦତ୍ତ ବୃଷ୍ଟିମାପକ ଯନ୍ତ୍ରଭଳି ଆଉ ଏକ ଯନ୍ତ୍ର ତିଆରି କର । ସେହି ଯନ୍ତ୍ରଟିକୁ କୌଣସି ଖୋଲା ସ୍ଥାନରେ ନେଇ ରଖ । ବର୍ଷାକୁ ବାଧା ଦେଲାଭଳି କୌଣସି ବଡ଼ ବୃକ୍ଷ ବା ଉଚ୍ଚ ଅଟ୍ଟାଳିକାଠାରୁ ଏହା ଦୂରରେ ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଯନ୍ତ୍ରଟି ଏକ ସମତଳରେ ରହିବା ନିତାନ୍ତ ଆବଶ୍ୟକ । ଏହା ଯେପରି ପବନରେ ଢଳି ନଯାଏ ବା ଗଡ଼ି ନ ପଡ଼େ ସେଥ‌ିପ୍ରତି ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦେବା । ସିଲିଣ୍ଡରରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ପରିମାପକ ଚିହ୍ନଦ୍ଵାରା ସଂଗୃହୀତ ବର୍ଷା ଜଳର ପରିମାଣ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କର । ତେବେ ମନେରଖ, ଏକ ମାସର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସମୟରେ ବୃଷ୍ଟିପାତର ପରିମାଣ ନିର୍ଣ୍ଣୟ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ । ମୁଖ୍ୟତଃ ବର୍ଷା ଋତୁରେ ଏକ ମାସ ଧରି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ସୂଚାରୁ ରୂପେ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । (ଯେଉଁ ଅଞ୍ଚଳରେ ତୁଷାରପାତ ହେଉଥବ ସେଠାରେ ବରଫ ତରଳିଲା ପରେ ହିଁ ମାପ ନିଆଯିବ ।) ତୁମ ପାଖରେ ଥ‌ିବା ବୃଷ୍ଟିପାତର ତଥ୍ୟରୁ ମାସର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସପ୍ତାହର ହାରାହାରି ବୃଷ୍ଟିପାତ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କର ଏବଂ ସପ୍ତାହରୁ ସପ୍ତାହ ମଧ୍ୟରେ ବୃଷ୍ଟିପାତରେ ଥିବା ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ନିଜର ମତାମତ ଦିଅ ।
Class 7 Social Science Chapter 2 Question Answer Odia Medium ପାଣିପାଗକୁ ବୁଝିବା-2
Answer:
ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ସହାୟତାରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ନିଜେ କରନ୍ତୁ ।

Question 8.
ଆର୍ଦ୍ରତା ପୁରୀ କିମ୍ବା ରାଉରକେଲା କେଉଁଠି ଅଧୁକ ଥବ ବୋଲି ତୁମେ ଭାବୁଛ ? ପୁରୀ ସମୁଦ୍ରକୂଳରେ ଥ‌ିବାରୁ ଏଠାରେ ଆର୍ଦ୍ରତା ଅଧିକ ଏବଂ ରାଉରକେଲା ସମୁଦ୍ରଠାରୁ ଦୂରରେ ଥିବାରୁ ଏଠାରେ ଆର୍ଦ୍ରତା କମ୍ ଥବ ବୋଲି ତୁମେ ଜାଣିପାରୁଥ‌ିବ । କିନ୍ତୁ ତୁମେ ଏ ବିଷୟରେ ନିଶ୍ଚିତ ହେବ କିପରି ? ପୁରୀ ଓ ରାଉରକେଲା ମଧ୍ୟରେ ଆର୍ଦ୍ରତା ସ୍ତରକୁ ଆମେ କିପରି ତୁଳନା କରିବା ? ଏ ବିଷୟରେ ଶ୍ରେଣୀଗୃହରେ ଆଲୋଚନା କର ।
Answer:
ଆର୍ଦ୍ରତା ପୁରୀଠାରେ ଅଧୂକ ଥ‌ିବ । ସମୂଦ୍ର ହେଉଛି ଜଳୀୟବାଷ୍ପର ଏକ ବିରାଟ ଉତ୍ସ ଏବଂ ସମୁଦ୍ରର ପ୍ରଚୁର ଜଳକଣା ବାଷ୍ପୀଭୂତ ହୋଇ ବାୟୁରେ ମିଶିଥାଏ । ପୁରୀ ସମୁଦ୍ର କୂଳରେ ଅବସ୍ଥିତ ଥିବାରୁ ସେଠାରେ ଆର୍ଦ୍ରତା ଅଧିକ, ମାତ୍ର ରାଉରକେଲା ନିକଟରେ ସମୁଦ୍ର ନ ଥିବାରୁ ସେଠାକାର ବାୟୁରେ ଜଳୀୟବାଷ୍ପର ପରିମାଣ କମ୍ ଥାଏ । ସୁତରାଂ ସେଠାରେ ପୁରୀଠାରୁ ଆର୍ଦ୍ରତା କମ୍ ରହିଥାଏ । ଆମେ ବର୍ତ୍ତମାନ ପାଣିପାଗ ବିବରଣୀକୁ ଦେଖୁବା । ପୁରୀ ଓ ରାଉରକେଲାର ଆର୍ଦ୍ରତା ସ୍ତରକୁ ତୁଳନା କରିପାରିବା । ପାଣିପାଗ ବିବରଣୀରେ କୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ବାୟୁମଣ୍ଡଳରେ ଶତକଡ଼ା କେତେ ଜଳୀୟବାଷ୍ପ ରହିଛି ଦର୍ଶାଯାଇଥାଏ । ସେଥୁରୁ ଆମେ ଏହି ଦୁଇ ସ୍ଥାନରେ ଆର୍ଦ୍ରତାକୁ ତୁଳନା କରିପାରିବା ।

Class 7 Social Science Chapter 2 Question Answer Odia Medium ପାଣିପାଗକୁ ବୁଝିବା

Question 9.
ତୁମ ଶ୍ରେଣୀରେ ଦୁଇଜଣଙ୍କୁ ନେଇ ଦଳ ଗଠନ କର । ବିଭିନ୍ନ ପରିସ୍ଥିତିରେ ପାଣିପାଗର ପୂର୍ବାନୁମାନ ଆମ ପାଇଁ କିପରି ଉପଯୋଗୀ ହୋଇଛି ଆଲୋଚନା କର । ତୁମେ ଆଲୋଚନା କରିଥିବା ତଥ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ବିଷୟରେ ଏକ ତାଲିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କର ଏବଂ ତୁମେ ଯେଉଁ ପାଣିପାଗର ପରିସ୍ଥିତି ବିଷୟରେ ତର୍ଜମା କରିଛ, ତାହାକୁ ପାଖରେ ବସିଥିବା ଦଳ ସହିତ ଆଲୋଚନା କର । ଅନାଲୋଚିତ ପାଗ ପରିସ୍ଥିତି ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଶିକ୍ଷକଙ୍କଠାରୁ ପଚାରି ବୁଝ । ପାଗ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ କେତେ ପ୍ରକାରର ଅବସ୍ଥା ତୁମେ ଚିହ୍ନଟ କରିପାରିଲ ?
Answer:
ପାଣିପାଗର ପୂର୍ବାନୁମାନ ଆମକୁ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରତିକୂଳ ପରିସ୍ଥିତିରେ କିପରି ସତର୍କ ରହବାକୁ ହେବ, ତାହାର ସୂଚନା ଦେଇଥାଏ । ଏହାର ଆବଶ୍ୟକତା ସବୁସ୍ତରରେ ଯଥା- ସରକାରୀ, ବେସରକାରୀ, ସାମାଜିକ ତଥା ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଜୀବନରେ ରହିଛି ।

(i) ପାଣିପାଗର ପୂର୍ବାନୁମାନ କୃଷିକାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ । ଏହା କୃଷକକୁ ବିହନ ବୁଣିବା | ଗଛ ଲଗାଇବା, ଜମିରେ ପାଣି ମଡ଼ାଇବା, ଫସଲ ଅମଳ ପାଇଁ ବିଶେଷ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ ।

(ii) ଉଡ଼ାଜାହାଜ, ଟ୍ରେନ୍, ପାଣିଜାହାଜ ତଥା ଗାଡ଼ି ମୋଟର ଚଳାଇବା ତଥା ବାହାରକୁ ବୁଲିଯିବା ଆଦି କାର୍ଯ୍ୟ ଘନ କୁହୁଡ଼ି, ବାତ୍ୟା, ପ୍ରବଳ ବର୍ଷା ଆଦିରେ ସମ୍ଭବ ହୋଇ ନଥାଏ । ସୁତରାଂ ପାଣିପାଗ ପୂର୍ବାନୁମାନଦ୍ଵାରା ଆମକୁ ସତର୍କ ରହିବାକୁ ପଡ଼େ । ଅନେକ ଧନଜୀବନ ହାନିକୁ ରୋକାଯାଇଥାଏ ।

(iii) ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନାରେ ପାଣିପାଗ ପୂର୍ବାନୁମାନର ଭୂମିକା ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ । ସରକାର ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରତିକୂଳ ପାଣିପାଗରେ ସତର୍କ ରହିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥାନ୍ତି । ଆବଶ୍ୟକସ୍ଥଳେ (ବନ୍ୟା ଓ ବାତ୍ୟା ସମୟରେ) ଲୋକଙ୍କୁ ନିରାପଦ ସ୍ଥାନକୁ ନେଇ ରଖୁଥା’ନ୍ତି ।

(iv) ଗ୍ରୀଷ୍ମ ପ୍ରବାହ, ଶୀତ ଲହରୀ ତଥା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଚରମ ପାଗ ପାଇଁ ଲୋକମାନେ ସେମାନଙ୍କର ପୋଷାକ, ପାନୀୟ ତଥା ଘର ବାହାରେ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ସତର୍କତାମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଥାନ୍ତି ।

(v) ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସଞ୍ଚାଳନକାରୀ ସଂସ୍ଥାମାନେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିକୂଳ ପାଗର ସମ୍ଭାବନା ଥିଲେ ସେମାନଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଥାନ୍ତି ।

(vi) ସର୍ବୋପରି ସମସ୍ତ ବର୍ଗର ଲୋକମାନେ ପାଣିପାଗର ସ୍ଥିତି ଉପରେ ନିଜର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଠିକ୍ କରିଥାନ୍ତି । ପ୍ରତିକୂଳ ପାଗର ସମ୍ଭାବନା ଥିଲେ, ଘରେ ବାହାରେ ସବୁଠି ସତର୍କ ରହିବା ଦରକାର ପଡ଼ିଥାଏ ।

ଏହିପରି ଭାବରେ, ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରତିକୂଳ ପାଗର ପୂର୍ବାନୁମାନ କିପରି ଆମ ଧନଜୀବନ ହାନି ରୋକିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ, ତାହାର ଏକ ତାଲିକା କର ।

Question 10.
ସେହି ଦିନ କେଉଁ କେଉଁ ଘଟଣାବଳୀ ସଙ୍ଗଠିତ ହେଉଛି ? ଲୋକ ମାନେ କେଉଁ ସବୁ ପାଣି ପାଗ ଅବସ୍ଥା ପାଇଁ ସତର୍କ ର ହି ବାକ୍ସ ଭାରତୀୟ ପାଣିପାଗ ବିଭାଗ ପରାମର୍ଶ ଦେଉଛି ?
Answer:
Class 7 Social Science Chapter 2 Question Answer Odia Medium ପାଣିପାଗକୁ ବୁଝିବା-4
ଉପରେ କ୍ତ ପାଣି ପାଗ ମାନଚିତ୍ରରୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ବୁଝିହୁଏ କି ଯେ କେତେକ ରାଜ୍ୟରେ ଗ୍ରୀଷ୍ମ ପ୍ର ବ ହ, ଗୁଳୁଗୁଳି, ବିଜୁଳି ଓ ଘଡ଼ଘଡ଼ି ସହ ବର୍ଷା, ଅନ୍ୟ କେତେକ ଅଞ୍ଚଳରେ ପ୍ରବଳ ପବନ ବହିବା ସହ ବର୍ଷା ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି । କେତେକ ରାଜ୍ୟରେ ଉଷ୍ମ ଓ ଆର୍ଦ୍ରତା ଯୋଗୁଁ ଭାରୀ ବର୍ଷା ହେବାର ସୂଚନ। ମିଳୁଛି । ଏସବୁ ଅବସ୍ଥା ପାଇଁ ଲୋକମାନେ ସତର୍କ ରହିବାକୁ ପାଣିପାଗ ବିଭାଗ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛି ।

Question 11.
କେଉଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକପାଇଁ ସତର୍କ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଛି ?
Answer:
କର୍ଣ୍ଣାଟକର ଦକ୍ଷିକାଂଶ, ଗୁଜୁରାଟ, ରାଜସ୍ଥାନର ପୂର୍ବଭାଗ, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ, ବିହାର, ଆସାମ, ମେଘାଳୟ ଆଦି ରାଜ୍ୟ ପାଇଁ ସତର୍କ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଛି ।

Question 12.
ଭାରତର କେଉଁସବୁ ଅଞ୍ଚଳରେ ପାଗ ଖରାପ ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ନାହିଁ ?
Answer:
ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀର, ସିକିମ୍, ନାଗାଲାଣ୍ଡ, ମିଲୋରାମ୍ ତ୍ରିପୁରା, ଓଡ଼ିଶାର ପୂର୍ବ ଓ ଦକ୍ଷିଣଂଶ, ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ପଶ୍ଚିମ ଭାଗ ପାଇଁ ପାଗ ଖରାପ ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ନାହିଁ ।

Question 13.
କେଉଁସବୁ ରାଜ୍ୟରେ ଗ୍ରୀଷ୍ମପ୍ରବାହର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି ?
Answer:
ଗୁଜୁରାଟ, ରାଜସ୍ଥାନ, ପଞ୍ଜାବ, ହରିଆନା, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ, ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ, ବିହାର ଆଦି ରାଜ୍ୟରେ ଗ୍ରୀଷ୍ମ ପ୍ରବାହର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି ।

Question 14.
ତ୍ରିପୁରା ଓ ଲକ୍ଷାଦ୍ଵୀପରେ କେଉଁସବୁ କାରଣପାଇଁ ସତର୍କ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଛି ?
Answer:
ତ୍ରିପୁରା ଓ ଲକ୍ଷାଦ୍ଵୀପରେ ଘଡ଼ଘଡ଼ି ଓ ବିଜୁଳି ସହ ବର୍ଷା ହେବାର ସତର୍କ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଛି ।

ଏହା ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କର :

Question 1.
ବାୟୁମଣ୍ଡଳୀୟ ଚାପ ମାପିବା ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ କାହିଁକି ? କେଉଁମାନେ ଏହି ଚାପ ମାପକୁ କାମରେ ଲଗାଇଥାନ୍ତି ବା ବ୍ୟବହାର କରିଥା’ନ୍ତି ?
Answer:
ପାଣିପାଗର ଭବିଷ୍ୟବାଣୀ, ବିମାନ ଚଳାଚଳ, ନୌଚଳାଚଳ ଏବଂ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଗବେଷଣା ପାଇଁ ବାୟୁମଣ୍ଡଳୀୟ ଚାପ ମାପିବା ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ । କାରଣ ପାଗ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ଉଚ୍ଚତା ବୃଦ୍ଧି ବା ହ୍ରାସ ମୂଖ୍ୟତଃ ଚାପରୁ ଜଣାଯାଇଥାଏ । ପାଣିପାଗ ବିଶେଷଜ୍ଞ, ବିମାନ ଚଳାଚଳ, ନାବିକ, ପର୍ବତାରୋହୀ ଏବଂ ଭୌଗୋଳିକ ସ୍ଥିତି ବ୍ୟବସ୍ଥା (GPS) ବିକାଶ କରୁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତି ଚାପକୁ କାମରେ ଲଗାଇଥା’ନ୍ତି ବା ବ୍ୟବହାର କରିଥାନ୍ତି ।

Question 2.
ଶିମିଳି ତୁଳା ଭଳି ତନ୍ତୁଯୁକ୍ତ ମଞ୍ଜିଗୁଡ଼ିକ ପବନରେ ଉଡୁଥ‌ିବା ଦେଖୁଛ କି ? ଯଦି ପବନ ବହୁ ନଥା’ନ୍ତା ଏ ମଞ୍ଜିଗୁଡ଼ିକର କ’ଣ ହୋଇଥା’ନ୍ତା ?
Class 7 Social Science Chapter 2 Question Answer Odia Medium ପାଣିପାଗକୁ ବୁଝିବା-3
Answer:
ହଁ, ଶି ମିଳି ତୁଳାଭଳି ତନ୍ତୁଯୁକ୍ତ ମଞ୍ଜିଗୁଡ଼ିକ ପବନରେ ଉଡ଼ିଥାଏ । ଯଦି ପବନ ବହୁନଥା’ନ୍ତା ଏ ମଞ୍ଜି ଗୁଡ଼ିକ ଗଛତଳେ ଗଦା ହୋ ଇ ଏଣେତେଣେ ପଡ଼ିଥା’ନ୍ତା ।

Question 3.
କ’ଣ ଏକ ସ୍ଥାନରୁ ଅନ୍ୟ ସ୍ଥାନକୁ ବିକ୍ଷେପ ହୋଇଥା’ନ୍ତେ କି ?
Answer:
ନାଁ, ପବନ ବହୁ ନଥିଲେ ମଞ୍ଜିଗୁଡ଼ିକ ଏକ ସ୍ଥାନରୁ ଅନ୍ୟ ସ୍ଥାନକୁ ବିକ୍ଷେପ ହୋଇ ନଥା’ନ୍ତେ । ଫଳରେ ଶିମିଳି ଗଛର ବଂଶ ବୃଦ୍ଧି ହୋଇପାରି ନଥା’ନ୍ତା ।

Question 4.
ଗୋପାଳପୁରର ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଦିନରେ ଆର୍ଦ୍ରତା ୮୪% ଓ ନୂଆପଡ଼ାର ଆର୍ଦ୍ରତା ୫୨% । ଉକ୍ତ ଦୁଇଗୋଟି ସ୍ଥାନ ମଧ୍ୟରୁ କେଉଁଠାରେ ତୁମ ଓଦା ଲୁଗାଟି ଶୀଘ୍ର ଶୁଖୁବ ? ଯଦି ଉଭୟ ସ୍ଥାନର ତାପମାତ୍ରା ସମାନ ଥାଏ ତା’ହେଲେ କେଉଁଠି ଅଧ‌ିକ ଝାଳ ବୋହିବ ?
Answer:
ଗୋପାଳପୁର ଏବଂ ନୂଆପଡ଼ା ସ୍ଥାନ ମଧ୍ୟରୁ ଓଦା ଲୁଗାଟି ନୂଆପଡ଼ାରେ ଶୀଘ୍ର ଶୁଖୁଯିବ ।
ଯଦି ଉଭୟ ସ୍ଥାନରେ ତାପମାତ୍ରା ସମାନ ଥାଏ ତା’ହେଲେ ଗୋପାଳପୁରଠାରେ ଅଧିକ ଝାଳ ବୋହିବ ।

ଗୋଟିଏ ବାକ୍ୟରେ ଉତ୍ତର ଦିଅ ।

Question 1.
ପାଗର ଉପାଦାନଗୁଡ଼ିକ କ’ଣ ?
Answer:
ପାଗର ଅନେକଗୁଡ଼ିଏ ଉପାଦାନ ରହିଛି । ସେଗୁଡ଼ିକ ହେଲା- ତାପମାତ୍ରା, ବର୍ଷଣ, ଆର୍ଦ୍ରତା, ବାୟୁ ମଣ୍ଡଳୀୟ ଚାପ, ପବନ ।

Class 7 Social Science Chapter 2 Question Answer Odia Medium ପାଣିପାଗକୁ ବୁଝିବା

Question 2.
ବର୍ଷା ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ ପିମ୍ପୁଡ଼ିମାନେ କିପରି ପାଗ ପରିବର୍ତ୍ତନର ସୂଚନା ଦେଇଥାନ୍ତି ?
Answer:
ବର୍ଷା ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ ପିମ୍ପୁଡ଼ିମାନଙ୍କ ପ୍ରକୃତିକୁ ବ୍ୟବହାରରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଥାଏ । ସେମାନେ ତାଙ୍କର ଅଣ୍ଡାଗୁଡ଼ିକୁ ଉଚ୍ଚସ୍ଥାନମାନଙ୍କୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ କରିଦେଇଥାନ୍ତି ।

Question 3.
ପାଗର ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ପ୍ରତିଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକ କ’ଣ ?
Answer:
ପାଗର ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ପ୍ରତିଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକ ହେଲା- ଗରମ, ଥଣ୍ଡା, ବର୍ଷା, ମେଘୁଆ, ଆର୍ଦ୍ର, ତୁଷାରପାତ, ଇତ୍ୟାଦି ।

Question 4.
ଭାରତର ପାଣିପାଗ ବିଭାଗର ମୂଳମନ୍ତ୍ର କ’ଣ ?
Answer:
ଭାରତର ପାଣିପାଗ ବିଭାଗର ମୂଳମନ୍ତ୍ର ହେଉଛି ‘ଆଦିତ୍ୟାତ୍ ଜୟତେ ବୃଷ୍ଟି’’ ଅର୍ଥାତ୍ ସୂର୍ଯ୍ୟଙ୍କଠାରୁ ବର୍ଷା ଉତ୍ପନ୍ନ ହୁଏ ।

Question 5.
ପବନ କାହାକୁ କୁହାଯାଏ ?
Answer:
ଗତିଶୀଳ ବାୟୁକୁ ପବନ କୁହାଯାଏ ।

Question 6.
ଆର୍ଦ୍ରତା କ’ଣ ?
Answer:
ବାୟୁମଣ୍ଡଳର ଜଳୀୟବାଷ୍ପର ପରିମାଣକୁ ଆର୍ଦ୍ରତା କୁହାଯାଏ ।

Question 7.
ଆର୍ଦ୍ରତାର ପରିମାଣ କାହାଦ୍ଵାରା ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥାଏ ?
Answer:
ଆର୍ଦ୍ରତାର ପରିମାଣ ତାପମାତ୍ରା, ବାୟୁଚାପ ଓ ସ୍ଥାନ ଆଦି ଦ୍ଵାରା ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥାଏ ।

Question 8.
ପାଣିପାଗ କାହା ସହିତ ଅନ୍ତରଙ୍ଗ ଭାବେ ଜଡ଼ିତ ।
Answer:
ଜଳବାୟୁ ସହିତ ପାଣିପାଗ ଅନ୍ତରଙ୍ଗ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ।

ଚାରୋଟି ବିକଳ୍ପ ଉତ୍ତର ମଧ୍ୟରୁ ଠିକ୍ ଉତ୍ତରଟି ବାଛି ଲେଖ ।

Question 1.
‘ପାଣିପାଗରେ କୌଣସି ପରିବର୍ତ୍ତନ ପୃଥ୍ବୀ ତଥା ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷରେ ନୂତନତା ଆଣିଥାଏ ।’’- କିଏ କହିଥିଲେ ?
(କ) ଟି.ଏଚ.ମାର୍ଶାଲ୍
(ଖ) ମାର୍ଶାଲ ଫ୍ରାଷ୍ଟ
(ଗ) ହେରୋ.ଡଟସ୍
(ଘ) ଟି.ଏଚ.ଗ୍ରୀନ୍
Answer:
(ଖ) ମାର୍ଶାଲ ଫ୍ରାଷ୍ଟ

Question 2.
ପୃଥ‌ିବୀକୁ ଲାଗି ରହିଥ‌ିବା ସର୍ବନିମ୍ନ ସ୍ତରକୁ କ’ଣ କୁହାଯାଏ ?
(କ) ସମୋଷିୟର
(ଖ) ଟ୍ରପୋସ୍ପିୟର୍
(ଗ) ଆକ୍ୟୁସ୍ପିୟର
(ଘ) ମେସୋସ୍ପିୟର
Answer:
(ଖ) ଟ୍ରପୋସ୍ପିୟର୍

Question 3.
ଟ୍ରପୋସ୍ପିୟର୍ ଉଚ୍ଚତା କେଉଁଠାରେ ସର୍ବନିମ୍ନ ହୋଇଥାଏ ?
(କ) ବିଷୁବ ବୃତ୍ତ
(ଖ) କ୍ରାନ୍ତୀୟ ଅଞ୍ଚଳ
(ଗ) ମେରୁ ଅଞ୍ଚଳ
(ଘ) ଉପକ୍ରାନ୍ତୀୟ ଅଞ୍ଚଳ
Answer:
(ଗ) ମେରୁ ଅଞ୍ଚଳ

Question 4.
ହିମ କିମ୍ବା ଆଂଶିକ ହିମବୃଷ୍ଟିକୁ କ’ଣ କୁହାଯାଏ ?
(କ) ତୁଷାରପାତ
(ଖ) କୁଆପଥର
(ଗ) ଜଳୀୟବାଷ୍ପ
(ଘ) କାକର
Answer:
(କ) ତୁଷାରପାତ

Question 5.
ବାୟୁଚାପକୁ ମାପିବାପାଇଁ କେଉଁ ଏକକର ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଥାଏ ?
(କ) କିଲୋଗ୍ରାମ୍
(ଖ) ଡିଗ୍ରୀ ସେଲସିୟସ୍
(ଗ) ମିଲିବାର
(ଘ) ମିଟର
Answer:
(ଗ) ମିଲିବାର

Question 6.
ଆନିମୋମିଟର ଯନ୍ତ୍ର କ’ଣ ମାପିବାପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଥାଏ ?
(କ) ବାୟୁର ବେଗ
(ଖ) ବର୍ଷାର ବେଗ
(ଗ) ସ୍ଥାନର ତାପମାତ୍ରା
(ଘ) ବାୟୁର ଚାପ
Answer:
(କ) ବାୟୁର ବେଗ

Class 7 Social Science Chapter 2 Question Answer Odia Medium ପାଣିପାଗକୁ ବୁଝିବା

Question 7.
କେଉଁ ଯନ୍ତ୍ରଦ୍ୱାରା ବାୟୁମଣ୍ଡଳର ଆର୍ଦ୍ରତାକୁ ମାପ କରାଯାଇଥାଏ ?
(କ) ଥର୍ମୋମିଟର
(ଖ) ଲାକ୍ଟିମିଟର
(ଗ) ବାରୋମିଟର
(ଘ) ହାଇଡ୍ରୋମିଟର
Answer:
(ଘ) ହାଇଡ୍ରୋମିଟର

Question 8.
ଭାରତ ପାଣିପାଗ ବିଭାଗ କେଉଁ ମସିହାରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା ?
(କ) ୧୮୬୫
(ଖ) ୧୮୭୫
(ଗ) ୧୮୮୫
(ଘ) ୧୮୯୦
Answer:
(ଖ) ୧୮୭୫

Question 9.
ପାଗର ପରିବର୍ତ୍ତନ ମୂଖ୍ୟତଃ ପ୍ରବଳ ବର୍ଷାର ଆଗାମୀ ସୂଚନୀ କେଉଁମାନଙ୍କ ବ୍ୟବହାରରେ ଦୃଷ୍ଟିଗୋଚର ହୋଇଥାଏ ?
(କ) ପିମ୍ପୁଡ଼ିମାନଙ୍କ
(ଖ) ଅସରପାମାନଙ୍କ
(ଗ) ଝିଟିପିଟି
(ଘ) ପ୍ରଜାପତିଙ୍କ
Answer:
(କ) ପିମ୍ପୁଡ଼ିମାନଙ୍କ

Question 10.
ଏକ ଶୀତଳ ଗୃହର ତାପମାତ୍ରା ଯଦି ୧୫ ଡିଗ୍ରୀ ସେଲସିୟସ୍ (୧୫°C) ଉଲ୍ଲେଖ ହେବ, ତେବେ ଏହା ___________ ଫାରେନ୍‌ହିଟ୍ ସହ ସମାନ ।
(କ) ୪୫° F
(ଖ) ୫୫° F
(ଗ) ୫୯°F
(ଘ) ୬୨° F
Answer:
(ଗ) ୫୯°F

Question 11.
କୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ବର୍ଷାର ପରିମାଣ, ବୃଷ୍ଟି ପରିମାପକ ଯନ୍ତ୍ର ___________ ଦ୍ଵାରା ମପାଯାଏ ।
(କ) ସେନ୍ଗଜ
(ଖ) ରେନ୍‌ଜ୍
(ଗ) ମେନ୍‌ଜ
(ଘ) ଗଜ୍
Answer:
(ଖ) ରେନ୍‌ଜ୍

ଗୋଟିଏ ଶବ୍ଦରେ ଉତ୍ତର ଦିଅ ।

Question 1.
ପବନର ଦିଗ ଜାଣିବାପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଥ‌ିବା ଯନ୍ତ୍ରକୁ କ’ଣ କୁହାଯାଏ ?
Answer:
ଉଇଣ୍ଡଭେନ୍

Question 2.
ବାୟୁର ବେଗ ମାପିବାପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଥିବା ଯନ୍ତ୍ରକୁ କ’ଣ କୁହାଯାଏ ?
Answer:
ଆନିମୋମିଟର

Question 3.
ବାୟୁରେ ଆର୍ଦ୍ରତା ପରିମାଣ ମାପିବାପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ହୋଇଥିବା ଯନ୍ତ୍ରକୁ କ’ଣ କୁହାଯାଏ ?
Answer:
ହାଇଡ୍ରୋମିଟର

Answer:4.
ବର୍ଷାର ପରିମାଣ ମାପିବାପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ଏକକକୁ କ’ଣ କୁହାଯାଏ ?
Answer:
ରେନ୍ଗଗଜ୍

Question 5.
ବାୟୁମଣ୍ଡଳର ସର୍ବନିମ୍ନ ସ୍ତରକୁ କ’ଣ କୁହାଯାଏ ?
Answer:
ଟ୍ରପୋସ୍ପିୟର

Class 7 Social Science Chapter 2 Question Answer Odia Medium ପାଣିପାଗକୁ ବୁଝିବା

Answer:6.
ପୃଥ‌ିବୀର ଚାରିପାଖରେ ଘେରି ରହିଥ‌ିବା ଗ୍ୟାସୀୟ ସ୍ତରକୁ କ’ଣ କୁହାଯାଏ ?
Answer:
ବାୟୁମଣ୍ଡଳ

Question 7.
ଜଳର ଗ୍ୟାସୀୟ . ଅବସ୍ଥାକୁ କ’ଣ କୁହାଯାଏ ?
Answer:
ଜଳୀୟବାଷ୍ପ

Question 8.
ବାୟୁମଣ୍ଡଳରେ ଉପସ୍ଥିତ ଜଳୀୟବାଷ୍ପର ପରିମାଣକୁ କ’ଣ କୁହାଯାଏ ?
Answer:
ତୁଷାରପାତ

Question 9.
ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସ୍ଥାନରେ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସମୟରେ ବାୟୁମଣ୍ଡଳର ଅବସ୍ଥାକୁ କ’ଣ କୁହାଯାଏ ?
Answer:
ପାଗ

Question 10.
ଉତ୍ତର ଭାରତରେ ଗ୍ରୀଷ୍ମ କାଳରେ ପ୍ରବାହିତ ବେଗଶାଳୀ ଧୂଳି ଓ ବାଲି ମିଶା ପବନକୁ କ’ଣ କୁହାଯାଏ ?
Answer:
ଲୁ ।

ଏକପଦରେ ପ୍ରକାଶ କର ।

Question 1.
ତାପମାତ୍ରା ମାପିବାପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ଯନ୍ତ୍ର –
Answer:
ଥର୍ମୋମିଟର

Question 2.
ଉଡ଼ାଜାହାଜ ପଡ଼ିଆମାନଙ୍କରେ ଥ‌ିବା ପବନ ଦିଗ୍‌ଦର୍ଶକ –
Answer:
ବାତାଶଙ୍କୁ

Question 3.
ବାୟୁର ଚାପକୁ ମାପିବାପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ଏକକ –
Answer:
ମିଲିବାର

Question 4.
ଘଟଣା ଜାଣିବାପୂର୍ବରୁ ଅନୁମାନ କରିବା-
Answer:
ପୂର୍ବାନୁମାନ

Question 5.
ଜଳର କଠିନ ଅବସ୍ଥା-
Answer:
ବରଫ

Question 6.
ଜଳ ଗ୍ୟାସୀୟ ଅବସ୍ଥା-
Answer:
ଜଳୀୟବାଷ୍ପ

Question 7.
ନୂତନ ଜଳବାୟୁ କିମ୍ବା ନୂତନ ପରିସ୍ଥିତି ସହିତ ଖାପଖୁଆଇ ଚଳିବା –
Answer:
ଅଭ୍ୟସ୍ତ ହେବା

Question 8.
ହିମ କିମ୍ବା ଆଂଶିକ ହିମ ବୃଷ୍ଟି –
Answer:
ତୁଷାରପାତ

Question 9.
ଆକାଶରୁ ବର୍ଷା ପରି କ୍ଷୁଦ୍ର କଠିନ ବରଫର ଗୋଲାକାର ବୃଷ୍ଟିପାତ –
Answer:
କୁଆପଥର

Question 10.
ପାଗର ଧାରାବାହିକ ଅଧ୍ୟୟନ ଓ କ୍ରମବିବର୍ତ୍ତନ –
Answer:
ଜଳବାୟୁ ବିଜ୍ଞାନ

Question 11.
ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସ୍ଥାନର ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସମୟରେ ବାୟୁମଣ୍ଡଳର ଅବସ୍ଥା –
Answer:
ପାଗ

Class 7 Social Science Chapter 2 Question Answer Odia Medium ପାଣିପାଗକୁ ବୁଝିବା

Question 12.
ବାୟୁମଣ୍ଡଳ କେତେ ଉଷ୍ଣ କେତେ ଶୀତଳ –
Answer:
ତାପମାତ୍ରା

Answer:13.
ଆକାଶରୁ ପଢ଼ୁଥିବା ଜଳର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଵରୂପ –
Answer:
ବର୍ଷଣ

Answer:14.
ଗତିଶୀଳ ବାୟୁ –
Answer:
ପବନ

Question 15.
ବାୟୁମଣ୍ଡଳରେ ଉପସ୍ଥିତ ଜଳୀୟବାଷ୍ପର ପରିମାଣ –
Answer:
ଆର୍ଦ୍ରତା ।

ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।

Question 1.
ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସ୍ଥାନର ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସମୟରେ ବାୟୁମଣ୍ଡଳର ଅବସ୍ଥାକୁ ___________ କୁହାଯାଏ ।
Answer:
ପାଗ

Question 2.
ପୃଥ‌ିବୀକୁ ଚାରିପାଖରେ ଘେରି ରହିଥ‌ିବା ଗ୍ୟାସୀୟ ସ୍ତରକୁ ____________ କୁହାଯାଏ ।
Answer:
ବାୟୁମଣ୍ଡଳ

Question 3.
ବାୟୁମଣ୍ଡଳରେ ଥିବା ସମସ୍ତ ଗ୍ୟାସ୍‌ଗୁଡ଼ିକୁ _____________ କୁହାଯାଏ ।
Answer:
ବାୟୁ

Question 4.
ଟ୍ରପୋସ୍ପିୟର୍ ଭୂଭାଗର __________ ରୁ ___________ କିଲୋମିଟର ଉଚ୍ଚତା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିସ୍ତୃତ ।
Answer:
୬ ରୁ ୧୮ କି.ମି.

Question 5.
ଉପକୂଳ ଅଞ୍ଚଳରେ ବାୟୁଚାପ ଅଧିକ ଥାଏ ଏବଂ ସ୍ଥାନର __________ ବୃଦ୍ଧି ସହ ଏହା ହ୍ରାସ ପାଇଥାଏ ।
Answer:
ଉଚ୍ଚତା

Question 6.
ଯେଉଁ ଅଞ୍ଚଳରେ ତୁଷାରପାତ ହେଉଥ‌ିବ ସେଠାରେ ___________ ତରଳିଲାପରେ ହିଁ ମାପ ନିଆଯିବ ।
Answer:
ବରଫ

Question 7.
___________ ନାମକ ଯନ୍ତ୍ରଦ୍ୱାରା ବାୟୁଚାପ ମପାଯାଏ ।
Answer:
ବାରୋମିଟର

Question 8.
ଲଦାଖର ଖାରଡୁଙ୍ଗଲା ଭଳି ସ୍ଥାନ ସମୁଦ୍ର ପତ୍ତନର ____________ ମିଟର ଉଚ୍ଚତାରେ ଅବସ୍ଥିତ ।
Answer:
୫୬୦୦

Question 9.
___________ ଯନ୍ତ୍ର ସାହାଯ୍ୟରେ ପବନର ଦିଗ ମପାଯାଏ ।
Answer:
ଉଇଣ୍ଡଭେନ୍

Question 10.
ଉଡ଼ାଜାହାଜ ପଡ଼ିଆମାନଙ୍କରେ ଥ‌ିବା ପବନ ଦିଗ୍‌ଦର୍ଶକ ଗୁଡ଼ିକୁ ____________କୁହାଯାଏ ।
Answer:
ବାତାଶଙ୍କୁ

Class 7 Social Science Chapter 2 Question Answer Odia Medium ପାଣିପାଗକୁ ବୁଝିବା

Question 11.
ବାୟୁମଣ୍ଡଳରେ ଥିବା ଜଳୀୟବାଷ୍ପର ପରିମାଣକୁ _____________ କୁହାଯାଏ ।
Answer:
ଆର୍ଦ୍ରତା

Question 12.
ବାୟୁରେ ଆଦୌ ଜଳୀୟବାଷ୍ପ ନଥିଲେ ଆପେକ୍ଷିକ ଆର୍ଦ୍ରତା ଶତକଡ଼ା _____________ ଏବଂ ଜଳୀୟବାଷ୍ପ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଥିଲେ ଆପେକ୍ଷିକ ଆର୍ଦ୍ରତା _________ ହୋଇଥାଏ ।
Answer:
୦%, ୧୦୦%

Question 13.
୨୦୨୩ ମସିହାରେ ଜାତୀୟ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ୪୮୦୦ ମିଟର ଉଚ୍ଚତାରେ ସ୍ଥାପନ କରିଥିବା ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ପାଣିପାଗ କେନ୍ଦ୍ର __________ ରାଜ୍ୟରେ ରହିଅଛି ।
Answer:
ସିକିମ୍

Question 14.
____________ ଋତୁରେ ବାଷ୍ପୀଭବନ ମନ୍ଥର ହୋଇଥାଏ ।
Answer:
ବର୍ଷା

Question 15.
ମେରୁ ଅଞ୍ଚଳରେ ଶୀତଳବାୟୁ ଘନୀଭୂତ ହୋଇ _________ ହୋଇଥାଏ ।
Answer:
ସଙ୍କୁରିତ

Question 16.
________ ମଣ୍ଡଳରେ ଟ୍ରପୋସ୍ପିୟର୍‌ର ବିସ୍ତୃତି ଅଧ୍ବକ ।
Answer:
କ୍ରାନ୍ତୀ

Question 17.
ବାୟୁଚାପ ୧୦୦୦ ମିଲିବାରରୁ କମିଗଲେ ___________ ରେ ପରିଣତ ହୁଏ ।
Answer:
ଅବପାତ

Question 18.
__________ ଅଞ୍ଚଳରେ ବାୟୁଚାପ ଅଧିକ ହୋଇଥାଏ ।
Answer:
ଉପକୂଳ ।

ବାମ ପାର୍ଶ୍ଵର ଶବ୍ଦଦ୍ୱୟର ସମ୍ପର୍କ ଦେଖୁ ଦକ୍ଷିଣ ପାର୍ଶ୍ଵରେ ଥିବା ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।

Question 1.
ବାରୋମିଟର : ବାୟୁର ଚାପ :: ରେନ୍ଗଗଜ୍ : ____________
Answer:
ବୃଷ୍ଟିପାତ

Question 2.
ବାୟୁଚାପ : ମିଲିବାର :: ଉତ୍ତାପ : __________
Answer:
ସେଲ୍‌ସିୟସ୍

Question 3.
ପବନର ବେଗ : ଆନିମୋମିଟର :: ପବନର ଦିଗ : ____________
Answer:
ଉଇଣ୍ଡଭେନ୍

Question 4.
ହାଇକ୍ରୋମିଟର : ଆର୍ଦ୍ରତା :: ଥର୍ମୋମିଟର : ___________
Answer:
ତାପମାତ୍ରା

Question 5.
ଶୀତଳ ବାୟୁ : ନିମ୍ନଚାପବାୟୁ :: ଉଷ୍ମବାୟୁ : ____________
Answer:
ଉଚ୍ଚଚାପ ବାୟୁ ।

ଅତିସଂକ୍ଷିପ୍ତ ଉତ୍ତରମୂଳକ ପ୍ରଶ୍ନୋତ୍ତର

Question 1.
ପାଗ କହିଲେ କ’ଣ ବୁଝ ?
Answer:

  1. ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସମୟରେ ବାୟୁମଣ୍ଡଳର ଅବସ୍ଥାକୁ ପାଗ କୁହାଯାଏ ।
  2. ଏହାର ଉପାଦାନଗୁଡ଼ିକ ହେଲା ତାପମାତ୍ରା, ବର୍ଷଣ, ବାୟୁମଣ୍ଡଳୀୟ ଚାପ, ପବନ ଏବଂ ଆର୍ଦ୍ରତା ।

Question 2.
ବାୟୁମଣ୍ଡଳ କାହାକୁ କୁହାଯାଏ ?
Answer:

  1. ପୃଥ‌ିବୀକୁ ଚାରିପାଖରେ ଘେରି ରହିଥ‌ିବା ଗ୍ୟାସୀୟ ସ୍ତରକୁ ବାୟୁମଣ୍ଡଳ କୁହାଯାଏ । ଏଥିରେ ଥ‌ିବା ସମସ୍ତ ଗ୍ୟାସଗୁଡ଼ିକୁ ବାୟୁ କୁହାଯାଏ ।
  2. ପୃଥିବୀର ବାୟୁମଣ୍ଡଳ ଥାକ ପରେ ଥାକ ଥବା କୌଣସି କେକ୍ ସହିତ ତୁଳନା କରାଯାଇପାରେ ।

Question 3.
ଭାରତରେ ପାଣିପାଗ ବିଭାଗ କେବେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା ? ଏହାର ମୂଳମନ୍ତ୍ର କ’ଣ ଥିଲା ?
Answer:

  1. ଭାରତ ପାଣିପାଗ ବିଭାଗ ୧୮୭୫ ମସିହାରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା ।
  2. ଏହାର ମୂଳମନ୍ତ୍ର ହେଉଛି ‘ଆଦିତ୍ୟାତ୍ ଦାୟତେ ବୃଷ୍ଟି’’ ଅର୍ଥାତ୍ ସୂର୍ଯ୍ୟଙ୍କଠାରୁ ବର୍ଷା ଉତ୍ପନ୍ନ ହୁଏ । ଏହି ବାକ୍ୟାଶଟି ପ୍ରାଚୀନ ଗ୍ରନ୍ଥ ‘ମନୁସ୍ମ ତି’ରୁ ଉଦ୍ଧୃତ ହୋଇଛି । ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶ୍ଳୋକଟିର ଅର୍ଥ ହେଲା- ‘‘ସୂର୍ଯ୍ୟଙ୍କଠାରୁ ବର୍ଷା ଉତ୍ପନ୍ନ ହୁଏ, ବର୍ଷାରୁ ଖାଦ୍ୟ ଆସେ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟରୁ ଜୀବଜଗତ ଉପ୍ତି ହୁଏ ।

Question 4.
ବାରୋମିଟର ସମ୍ପର୍କରେ ଏକ ଟିପ୍ପଣୀ ଲେଖ ।
Answer:

  1. ବାରୋମିଟର ସାହାଯ୍ୟରେ ବାୟୁର ଚାପ ମପାଯାଏ ।
  2. ମିଲିବାର ଏକକ ଦ୍ଵାରା ବାୟୁଚାପ ପ୍ରକାଶିତ ହୋଇଥାଏ ।

ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ଉତ୍ତରମୂଳକ ପ୍ରଶ୍ନୋତ୍ତର

Question 1.
ମେରୁ ଅଞ୍ଚଳରେ ଟ୍ରପୋସ୍ପିୟର ସ୍ତର ସର୍ବନିମ୍ନ ଓ କ୍ରାନ୍ତିମଣ୍ଡଳରେ ଏହାର ବିସ୍ତୃତ ଅଧ୍ବକ ।
Answer:
ମେରୁ ଅଞ୍ଚଳରେ ଟ୍ରପୋସ୍ଫିୟର ସ୍ତର ସର୍ବନିମ୍ନ ଓ କ୍ରାନ୍ତିମଣ୍ଡଳରେ ଏହାର ବିସ୍ତୃତ ଅଧିକ ହୋଇଥାଏ । କାରଣ ମେରୁ ଅଞ୍ଚଳରେ ସେଠାକାର ଶୀତଳ ବାୟୁ ଘନୀଭୂତ ହୋଇ ସଂକୁଚିତ ହୋଇଥିବାରୁ ସେଠାରେ ଟ୍ରପୋସ୍ପିୟର ସ୍ତରର ଉଚ୍ଚତା ସର୍ବନିମ୍ନ ହୋଇଥାଏ । ମାତ୍ର କ୍ରାନ୍ତି ମଣ୍ଡଳରେ ସେଠାକାର ଉଷ୍ମବାୟୁ ପ୍ରସାରିତ ହୋଇଥିବାରୁ ସେଠାରେ ଟ୍ରପୋସ୍ଫିୟରର ବିସ୍ତୃତି ଅଧ୍ବକ ହୋଇଥାଏ ।

Class 7 Social Science Chapter 2 Question Answer Odia Medium ପାଣିପାଗକୁ ବୁଝିବା

Question 2.
ଅତ୍ୟଧ‌ିକ ଉଚ୍ଚତାରେ ମଣିଷ ଅଣନିଶ୍ଵାସୀ ହେବା ସଙ୍ଗେ ସଙ୍ଗେ ତାର ମୁଣ୍ଡ ବୁଲାଇଥାଏ ।
Answer:
ଅତ୍ୟଧ‌ିକ ଉଚ୍ଚତାରେ ବାୟୁ ପତଳା ଥାଏ ଏବଂ ପତଳା ବାୟୁରେ ଅମ୍ଳଜାନ କମ୍ ଥାଏ ଯାହାକି ମନୁଷ୍ୟର ଫୁସ୍‌ଫୁସ୍‌ର ଆବଶ୍ୟକତାଠାରୁ ମଧ୍ଯ କମ୍ ହୋଇଥାଏ । ରକ୍ତରେ କମ୍ ଅମ୍ଳଜାନ ମିଶୁଥ‌ିବାରୁ ଅତ୍ୟଧ‌ିକ ଉଚ୍ଚତାରେ ମଣିଷ ବେଳେବେଳେ ଅଣନିଶ୍ଵାସୀ ହୋଇଯାଇଥାଏ ଏବଂ ତା’ର ମୁଣ୍ଡ ବୁଲାଇବା ସହ ହୋଇ ସେ କ୍ଲାନ୍ତ ଅନୁଭବ କରିଥାଏ ।

Question 3.
ପାଣିପାଗ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପାଗ ନିର୍ଣ୍ଣୟ ଓ ସହଜ ହୋଇଥାଏ ।
Answer:
କୌଣସି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସ୍ଥାନ ଓ ସମୟରେ ପାଣିପାଗକୁ ମାପିବାପାଇଁ ଅନେକଗୁଡ଼ିଏ ଯନ୍ତ୍ର ଆବଶ୍ୟକ ହୋଇଥାଏ । ପାଣିପାଗ କେନ୍ଦ୍ରରେ ଏ ସମସ୍ତ ଜିନିଷ ଏକାଠି ମିଳିଥାଏ ।

Question 4.
ପାଣିପାଗର ପୂର୍ବାନୁମାନ ଆଜିକାଲି ବେଶ୍ ଗୁରୁତ୍ଵ ବହନ କରେ ।
Answer:
ଜଳବାୟୁ ବିଜ୍ଞାନୀମାନେ ପାଣିପାଗ ମାପିବାପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଯନ୍ତ୍ରପାତି ଗୁଡ଼ିକର ସାହାଯ୍ୟ ନେଇ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ତଥ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ କରିଥାନ୍ତି । ସେମାନେ ଏହି ତଥ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧ୍ୟୟନ କରନ୍ତି ଏବଂ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପଦ୍ଧତିରେ ବିଶ୍ଳେଷଣ କରି ପାଣିପାଗର ପୂର୍ବାନୁମାନ କରିଥାନ୍ତି ।

ପାର୍ଥକ୍ୟ ଦର୍ଶାଅ ।

Question 1.
ପାଣିପାଗ ଓ ଜଳବାୟୁ ।
Answer:

ପାଣିପାଗ ଜଳବାୟୁ
(i) ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସମୟରେ କୌଣସି ସ୍ଥାନର ବାୟୁମଣ୍ଡଳର ସାମୟିକ ଅବସ୍ଥାକୁ ପାଣିପାଗ କୁହାଯାଏ । (i) କୌଣସି ସ୍ଥାନର ପାଣିପାଗର ବହୁବର୍ଷ ଧରି ହାରାହାରି ଅବସ୍ଥାକୁ ଜେଳବାୟୁ ‘
(ii) ଏହା ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ । (ii) ଏହା ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ନୁହେଁ ।

Question 2.
ଥର୍ମୋମିଟର ଓ ବାରୋମିଟର ।
Answer:

ଥର୍ମୋମିଟର ବାରୋମିଟର
(i) ଥର୍ମୋମିଟରରେ ବାୟୁମଣ୍ଡଳର ତାପମାତ୍ରା ମାପ କରାଯାଏ । (i) ବୀରେ (ମି ଟର ରେ, ବାୟୁର ଚାପ ମାପ କରାଯାଏ ।
(ii) ଥର୍ମୋମିଟରରେ ତାପମାତ୍ରାକୁ ମାପିବାପାଇଁ ଡିଗ୍ରୀ ସେଲସିୟସ୍ କିମ୍ବା ଡିଗ୍ରୀ ଫାରେନ୍‌ହିଟ୍ ଏକକ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ । (ii) ରୋମିଟରରେ ବାୟୁର ଚାପ ମାପିବାପାଇଁ ମିଲିବାର ଏକକ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ ।

Question 3.
ତାପମାତ୍ରା ବ୍ୟବଧାନ ଓ ହାରାହାରି ଦୈନିକ ତାପମାତ୍ରା ।
Answer:

ତାପମାତ୍ରା ବ୍ୟବଧାନ ହାରାହାରି ଦୈନିକ ତାପମାତ୍ରା
(i) କୌଣସି ଦିନରେ ସାଧାରଣ ଭାବେ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ସର୍ବାଧ‌ିକ ତାପମାତ୍ରା ସର୍ବନିମ୍ନ ତାପମାତ୍ରା ମଧ୍ୟରେ ବ୍ୟବଧାନକୁ ବୁଝାଏ । (i) ହାରାହାରି ଦୈନିକ ତାପମାତ୍ରା କହିଲେ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ହାରାହାରି ତାପମାତ୍ରାକୁ ବୁଝାଏ ।
(ii) ତାପମାତ୍ରାର ବ୍ୟବହାର ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରିବାପାଇଁ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଥ‌ିବା ସର୍ବୋଚ୍ଚ ତାପମାତ୍ରାରୁ ସେହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ସର୍ବନିମ୍ନ ତାପମାତ୍ରାକୁ ବିୟୋଗ କରାଯାଏ । (ii) ହାରାହାରି ଦୈନିକ ତାପମାତ୍ରା। ନିର୍ୟ ୟ କରିବାପାଇଁ କୌଣସି ଦିନର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ତାପମାତ୍ରାକୁ ସେହି ଦିନର ସର୍ବନିମ୍ନ ତାପମାତ୍ରା ସହିତ ଯୋଗକରି ଦୁଇରେ ଭାଗ କରାଯାଏ ।

Question 4.
ପାଣିପାଗ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ସ୍ଵୟଂ ଚାଳିତ ପାଣିପାଗ କେନ୍ଦ୍ର ।
Answer:

ପାଣିପାଗ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଵୟଂ ଚାଳିତ ପାଣିପାଗ କେନ୍ଦ୍ର
(i) ପାଣିପାଗ କେନ୍ଦ୍ରରେ ମନୁଷ୍ୟର ହସ୍ତକ୍ଷେପରେ ପାଣିପାଗର ବିଭିନ୍ନ ତଥ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ କରାଯାଏ । (i) ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ପାଣିପାଗ କେନ୍ଦ୍ରରେ ମନୁଷ୍ୟର ବିନା ହସ୍ତକ୍ଷେପରେ ତଥ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ମିଳିଥାଏ ।
(ii) ପାଣିପାଗ କେନ୍ଦ୍ରରେ ଥ‌ିବା ବିଭିନ୍ନ ଯନ୍ତ୍ର ବ୍ୟବହାର କରଯାଇ ପାଣି ପାଗର ତଥ୍ୟ ସଂଗୃହୀତ ହୋଇଥାଏ । (ii) ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ପାଣିପାଗ କେନ୍ଦ୍ରରେ ସେନ୍ସର ଦ୍ଵାରା । ପାଣି ପାଗର ତଥ୍ୟ ସଂଗୃହୀତ ହୋଇଥାଏ ।

 

Class 7 Social Science Chapter 2 Question Answer Odia Medium ପାଣିପାଗକୁ ବୁଝିବା

Question 5.
ଉଇଣ୍ଡଭେନ୍ ଯନ୍ତ୍ର ଓ ଆନିମୋମିଟର
Answer:

ଉଇଣ୍ଡଭେନ୍ ଯନ୍ତ୍ର ଆମିନୋମିଟର
(i) ଏହି ଯନ୍ତ୍ର ସାହାଯ୍ୟରେ ପବନର ଦିଗ ମପାଯାଏ । (i) ପବନର ବେଗ ମାପିବାପାଇଁ ଏହି ଯନ୍ତ୍ରର ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ ।

ସଂକ୍ଷେପରେ ଉତ୍ତର ଦିଅ ।

Question 1.
ଟ୍ରମୋସିୟର୍ :
Answer:

  1. ପୃଥ‌ିବୀକୁ ଲାଗି ରହିଥ‌ିବା ସର୍ବନିମ୍ନ ସ୍ତରକୁ ଟ୍ରପୋସ୍ଫିୟର କୁହାଯାଏ ।
  2. ଏହି ସ୍ତରରେ ଭୂଭାଗ ସମସ୍ତ ବୃକ୍ଷଲତା, ପଶୁପକ୍ଷୀ, ମାନବଜାତି ବାସ କରନ୍ତି ଓ ଶ୍ଵାସକ୍ରିୟା କରିଥାନ୍ତି ।
  3. ଏହି ସ୍ତରରେ, ପାଣିପାଗ ଜନିତ ସମସ୍ତ ଘଟଣାବଳୀ ଘଟିଥାଏ ।
  4. ଏହା ଭୂଭାଗରୁ ୬ ରୁ ୧୮ କିଲୋମିଟର ଉଚ୍ଚତା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିସ୍ତୃତ ।

Question 2.
ଆଦିମ କାଳରେ ମନୁଷ୍ୟ ପ୍ରକୃତିର କେଉଁ କେଉଁ ସଙ୍କେତ ଦେଖୁ ପାଗର ପୂର୍ବାନୁମାନ କରିପାରୁଥିଲା ?
Answer:

  1. ଆଦିମ କାଳରେ ମନୁଷ୍ୟ ପ୍ରକୃତିର ସଙ୍କେତଗୁଡ଼ିକୁ ଦେଖୁ ପାଗର ପୂର୍ବାନୁମାନ କରିପାରୁଥିଲା । ତାହାହେଲା –
  2. ଅଳ୍ପ ଉଚ୍ଚତାରେ ଉଡୁଥ‌ିବା ପକ୍ଷୀ, ଅଣ୍ଡାବୋହି ନେଉଥ‌ିବା ପିମ୍ପୁଡ଼ି, ବିଭିନ୍ନ ମଞ୍ଜି ସଂଗ୍ରହ କରୁଥିବା ଖୋଲିବା ଓ ବନ୍ଦ ହେବା ଆଦି ଘଟଣା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ । ଗୁଣ୍ଡୁଚିମୂଷା, ବେଙ୍ଗ ରଡ଼ ବିଶିଷ୍ଟ ପାଇନ୍ ଫଳର ପେନ୍ଥା ଆଗାମୀ ସମୟରେ ଝଡ଼ବର୍ଷା ହେବାର ମୂଲ୍ୟବାନ ସୂଚନା

Question 3.
ସ୍ଵୟଂଚାଳିତ ପାଣିପାଗ କେନ୍ଦ୍ର :
Answer:

  1. ସ୍ଵୟଂଚାଳିତ ପାଣିପାଗ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ସେନ୍ସର ଦ୍ଵାରା ତାପମାତ୍ରା, ଆର୍ଦ୍ରତା, ପବନର ବେଗ ଓ ଦିଗ, ବର୍ଷଣ, ବାୟୁଚାପଭଳି ପାଣିପାଗ ତଥ୍ୟ ସଂଗୃହୀତ ହୋଇଥାଏ ।
  2. ମନୁଷ୍ୟର ହସ୍ତକ୍ଷେପ ବିନା ମିଳୁଥିବା ଏହି ତଥ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ବେଶ୍ ସଠିକ୍ ଓ ଉଚିତ୍ ସମୟରେ ଉପଲବ୍‌ଧ ହୋଇଥାଏ ।
  3. ଏହିଗୁଡ଼ିକ କୃଷି, ଉଡ଼ାଜାହାଜ ଚଳାଚଳ, ପାଣିଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ତଥା ପରିବେଶ ନିରୀକ୍ଷଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ୟାପକ ଭାବେ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଛି ।

Question 4.
‘ଅବପାତ’ ବା ଲଘୁଚାପ କେନ୍ଦ୍ର –
Answer:

  1. ସମୁଦ୍ର ଉପକୂଳରେ ଉପରେ ବା ତଳେ ଥିବା ସମତଳ ଅଞ୍ଚଳରେ ବାୟୁର ଚାପ ସବୁବେଳେ ସମାନ ରହିନଥାଏ ।
  2. ବେଳେବେଳେ ଏଠାରେ ବାୟୁଚାପ ନାଟକୀୟ ଭାବେ ହ୍ରାସ ପାଇଥାଏ । ଜଳବାୟୁ ବିଜ୍ଞାନୀମାନେ ଏପ୍ରକାର ସ୍ଥିତିକୁ ଅବପାତ ବା ଲଘୁଚାପ କେନ୍ଦ୍ର ବୋଲି କହିଥାନ୍ତି ।
  3. ପରବର୍ତୀ ସମୟରେ ଏହା ଘୂର୍ଣ୍ଣିଝଡ଼ ବା ବାତ୍ୟାରେ ପରିଣତ ହୋଇଥାଏ ।

Question 5.
ବାତାଶଙ୍କୁ –
Answer:

  1. ଉଡାଜାହାଜ ପଡ଼ିଆମାନଙ୍କରେ ଥ‌ିବା ପବନ ଦିଗ୍‌ଦର୍ଶକଗୁଡ଼ିକୁ ‘ବାତାଶଙ୍କୁ’ କୁହାଯାଏ ।
  2. ଏହା ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କୁ ଉଡ଼ାଜାହାଜ ଉଡ଼ାଣ ଓ ଅବତରଣ ସମୟରେ ପବନର ଦିଗ ଜାଣିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ ।
  3. ଏହି ପ୍ରକାର ତାଙ୍କୁ କାରଖାନାରେ ବ୍ୟବହୃତ ହୋଇଥାଏ ଯେଉଁଥୁରୁ ଧୁଆଁ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗ୍ୟାସ୍ ନିର୍ମିତ ହୋଇଥାଏ ।

ଦୀର୍ଘ ଉତ୍ତରମୂଳକ ପ୍ରଶ୍ନୋତ୍ତର

Question 1.
ବାୟୁମଣ୍ଡଳର ସର୍ବନିମ୍ନ ସ୍ତରର ନାମ କ’ଣ ? ଏହା ବିଷୟରେ ସଂକ୍ଷେପରେ ଲେଖ ।
Answer:

  1. ପୃଥ‌ିବୀକୁ ଲାଗି ରହିଥ‌ିବା ସର୍ବନିମ୍ନ ସ୍ତରକୁ ଟ୍ରପୋସ୍ଫିୟର କୁହାଯାଏ l
  2. ଏହି ସ୍ତରରେ ଭୂଭାଗସ୍ଥ ସମସ୍ତ ବୃକ୍ଷଲତା, ମନୁଷ୍ୟ, ପଶୁପକ୍ଷୀ’ ଆଦି ବାସ କରନ୍ତି ଓ ଶ୍ଵାସକ୍ରିୟା କରିଥାନ୍ତି ।
  3. ଏହି ସ୍ତରରେ ପାଣିପାଗ ଜନିତ ସମସ୍ତ ଘଟଣାବଳୀ ଘଟିଥାଏ ।
  4. ଟ୍ରପୋସ୍ପିୟର ଭୂଭାଗରୁ ୬ ରୁ ୧୮ କି.ମି. ଉଚ୍ଚତା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିସ୍ତୃତ ।
  5. ମେରୁ ଅଞ୍ଚଳରେ ଏହି ସ୍ତର ଉଚ୍ଚତା ସର୍ବନିମ୍ନ ରହିଥାଏ କାରଣ ଏଠାକାର ଶୀତଳ ବାୟୁ ଘନିଭୂତ ହୋଇ ସଙ୍କୁଚିତ ହୋଇଥାଏ । କ୍ରାନ୍ତୀମଣ୍ଡଳରେ ଏହାର ବିସ୍ତୃତି ଅଧ୍ବକ କାରଣ ଏଠାକାର ଉଷ୍ମବାୟୁ ପ୍ରସାରିତ ହୋଇଥାଏ ।

Class 7 Social Science Chapter 2 Question Answer Odia Medium ପାଣିପାଗକୁ ବୁଝିବା

Question 2.
ପାଗ କହିଲେ କ’ଣ ବୁଝ ? ଏହାର ଉପାଦାନଗୁଡ଼ିକ ଲେଖ ।
Answer:

  1. ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସ୍ଥାନର ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସମୟରେ ବାୟୁମଣ୍ଡଳର ଅବସ୍ଥାକୁ ପାଗ କୁହାଯାଏ । ଏହାର ଉପାଦାନଗୁଡ଼ିକ ହେଲା-
  2. ତାପମାତ୍ରା – ବାୟୁମଣ୍ଡଳ କେତେ ଉଷ୍ମ ବା ଶୀତଳ ।
  3. ବର୍ଷଣ – ଆକାଶରୁ ପଢ଼ୁଥ‌ିବା ଜଳର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଵରୂପ ଯଥା- ବୃଷ୍ଟିପାତ, ତୁଷାରପାତ, ହିମମିଶ୍ରିତ ବୃଷ୍ଟି ବା କୁଆପଥର ବୃଷ୍ଟି ଇତ୍ୟାଦି ।
  4. ବାୟୁମଣ୍ଡଳୀୟ ଚାପ – ଭୂପୃଷ୍ଠରେ ଅନୁଭୂତ ଆମ ଉପରେ ଥ‌ିବା ବାୟୁର ଓଜନ ।
  5. ପବନ – ଗତିଶୀଳ ବାୟୁର ବେଗ ଓ ଦିଗ ।
  6. ଆର୍ଦ୍ରତା – ବାୟୁମଣ୍ଡଳରେ ଉପସ୍ଥିତ ଜଳୀୟ ବାଷ୍ପର ପରିମାଣ ।

Question 3.
ବାୟୁର ଦିଗ କେଉଁ ଯନ୍ତ୍ରରେ ଓ କିପରି ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରାଯାଇଥାଏ ?
Answer:
(i) ଦିଗବାରେଣୀ ବା ଉଇଣ୍ଡଭେନ୍ ଯନ୍ତ୍ର ସାହାଯ୍ୟରେ ପବନର ଦିଗ ମପାଯାଏ ।

(ii) ଏହି ଯନ୍ତ୍ରରେ ଏକ ଖମ୍ବ ଉପରେ ଏକ ଘୂର୍ଣାୟମାନ ତୀର ଲାଗିଥାଏ । ଏହାର ଗୋଟିଏ ପାର୍ଶ୍ଵ ମୁନିଆ ପରି ଏବଂ ଅନ୍ୟ ପାର୍ଶ୍ଵଟି ମାଛ ଲାଞ୍ଜ ସଦୃଶ ଚଉଡ଼ା ହୋଇଥାଏ ।

(iii) ପବନ ପ୍ରବାହିତ ହେଲେ ମୁନିଆ ପାର୍ଶ୍ଵଟି ପବନ ଯେଉଁ ଦିଗରୁ ବହୁଛି ସେହି ପଟକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିଥାଏ । ଅର୍ଥାତ୍ ପବନ ଦକ୍ଷିଣ ଦିଗରୁ ବହୁଥୁଲେ ତୀରଟି ଦକ୍ଷିଣ ଦିଗକୁ ଚାହିଁଥାଏ ।

(iv) ପୁଚ୍ଛ ପାର୍ଶ୍ଵଟି ଏହାର ବିପରୀତ ଦିଗ ଅର୍ଥାତ୍ ଉତ୍ତର ପଟେ ଥାଏ । ଏପରିକି ଏହା ଅତି ହାଲୁକା ପବନରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ପ୍ରକାଶ କରେ ।

(v) ଉଡ଼ାଜାହାଜ ପଡ଼ିଆମାନଙ୍କରେ ଥ‌ିବା ପବନ ଦିଗ୍‌ଦର୍ଶକଗୁଡ଼ିକୁ ‘ବାତାଶଙ୍କୁ’’ (wind sock) କୁହାଯାଏ । ଏହା ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କୁ ଉଡ଼ାଜାହାଜ ଉଡ଼ାଣ ଓ ଅବତରଣ ସମୟରେ ପବନରେ ଦିଗ ଜାଣିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ ।

Question 4.
ବାୟୁର ବେଗ ମାପିବାପାଇଁ କେଉଁ ଯନ୍ତ୍ରର ଆବଶ୍ୟକତା ପଡ଼ିଥାଏ ? ଏଥୁରେ କି ପରି ବାୟୁ ମପାଯାଇଥାଏ ।
Answer:
(i) ବାୟୁର ବେଗ ମାଗିବାପାଇଁ ଆନିମୋମିଟର ନାମକ ଏକ ସରଳ ଯନ୍ତ୍ର ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଥାଏ ।

(ii) ଏଥରେ ତିନୋଟି ବା ଚାରୋଟି ଅର୍ଦ୍ଧ ଗୋଲାକାର ଧାତବ କପ୍ ରହିଥାଏ । ଏହି କପ୍‌ଗୁଡ଼ିକ ଲମ୍ବଭାବେ
ଥ‌ିବା ଏକ ଧାତବ ଖମ୍ବ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ଥାଏ । ପବନ ବହିଲେ କପ୍ ଭିତରେ ପବନ ପଶେ ଓ କପ୍‌ଗୁଡ଼ିକ ଘୁରିବାକୁ ଲାଗେ । ପବନର ବେଗ ବୃଦ୍ଧିସହ କପ୍‌ଗୁଡ଼ିକ ଅଧ‌ିକରୁ ଅଧ‌ିକ ବେଗରେ ଘୁରି ଥାଏ ।

(iii) ଧାତବ ଖମ୍ବର ମୂଳରେ ଘଣ୍ଟାପରି ଏକ ପରିମାପକ ଯନ୍ତ୍ର ଥାଏ । ଏହି ଯନ୍ତ୍ରଟି ତା’ରଦ୍ଵାରା କପ୍‌ଗୁଡ଼ିକ ସହ ସଂଯୁକ୍ତ । ଫଳତଃ ପବନର ବେଗ ନିମ୍ନରେ ଥିବା ମାପ ଯନ୍ତ୍ରରେ ଜଣାପଡ଼େ । କପ୍‌ଗୁଡ଼ିକ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସମୟରେ କେତେଥର ଘୁରିଛନ୍ତି, ତାହା ମାପକ ଯନ୍ତ୍ର ହିସାବ ରଖେ ଏବଂ ବାୟୁର ବେଗକୁ କିଲୋମିଟର ପ୍ରତି ଘଣ୍ଟା ଆକାରରେ ପ୍ରକାଶ କରେ ।

Question 5.
ଆମେ କୌଣସି ସ୍ଥାନର ବୃଷ୍ଟିପାତକୁ କିପରି ମାପି ପାରିବା ?
Class 7 Social Science Chapter 2 Question Answer Odia Medium ପାଣିପାଗକୁ ବୁଝିବା-7
Answer:

  1. କୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ବର୍ଷାର ପରିମାଣ, ବୃଷ୍ଟି ପରି ମାପକ ଯନ୍ତ୍ର ବା ରେ ନ୍ ଗଡ୍ ଦ୍ଵାର। ମପାଯାଇଥାଏ ।
  2. ଏହି ଯନ୍ତ୍ରର ଉପର ଅଂଶରେ ଏକ କାଚ କାହାଳୀ ଥାଏ । କାହାଳୀର ନିମ୍ନଭାଗ ଏକ ସିଲିଣ୍ଡର ସଂଗ୍ରହ କାହାଳୀ ମଧ୍ୟକୁ ପ୍ରବେଶ କରିଥାଏ ।
  3. ବର୍ଷା ହେଲେ କାହାଳୀ ଉପରେ ପଡୁଥ‌ିବା ଜଳ ସିଲିଣ୍ଡର ମଧ୍ୟକୁ ପ୍ରବେଶ କରେ । ସିଲିଣ୍ଡରରେ ଏକ ଇଞ୍ଚ/ମିଲିମିଟର ଦାଗ ଥିବା ମାପକ ସଂଯୁକ୍ତ ଥାଏ ।
  4. ଉଦାହରଣ ସ୍ଵରୂପ, ଯେତେବେଳେ ସିଲିଣ୍ଡର ଭିତରେ ପାଣି ୫ ମି.ମି. ହୁଏ, ସେତେବେଳେ ସେହି ଅଞ୍ଚଳରେ ୫ ମି.ମି. ବୃଷ୍ଟିପାତ ହୋଇଛି ବୋଲି ଜଣାପଡ଼ିଥାଏ ।

Question 6.
ଆର୍ଦ୍ରତା କହିଲେ କ’ଣ ବୁଝ ? ଏହାକୁ କେଉଁଥରେ ମପାଯାଇଥାଏ ?
Answer:

  1. ବାୟୁମଣ୍ଡଳରେ ଥିବା ଜଳୀୟ ବାଷ୍ପର ପରିମାଣକୁ ଆର୍ଦ୍ରତା କୁହାଯାଏ ।
  2. ଆର୍ଦ୍ରତାର ପରିମାଣ, ତାପମାତ୍ରା, ପବନ, ବାୟୁଚାପ ଓ ସ୍ଥାନ ଆଦି ଦ୍ଵାରା ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥାଏ ।
  3. ବାୟୁରେ ଜଳୀୟ ବାଷ୍ପର ପରିମାଣ’ ‘ଆପେକ୍ଷିକ ଆର୍ଦ୍ରତାରେ ଶତକଡ଼ା ବାୟୁରେ ଆଦୌ ଜଳୀୟ ବାଷ୍ପ ନଥୁଲେ ଆପେକ୍ଷିକ ଆର୍ଦ୍ରତା (ଶୂନ୍ୟ ଶତକଡ଼ା) ୦% ଏବଂ ଜଳୀୟ ବାଷ୍ପ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଥିଲେ ଆପେକ୍ଷିକ ଆର୍ଦ୍ରତା ୧୦୦% (ଶହେ ଶତକଡ଼ା) ହୋଇଥାଏ । ତେବେ ପାଗ ଶୁଷ୍କ ଥିଲେ ଆପେକ୍ଷିକ ଆର୍ଦ୍ରତା ୨୦% ରୁ ୪୦% ମଧ୍ୟରେ ଥାଏ । ଆର୍ଦ୍ର ପାଣି ପାଗରେ ଏହା ୬୦% ରୁ ୮୦% ରହିଥାଏ ।
  4.  ଆର୍ଦ୍ରତାର ପରିମାଣାତ୍ମକ ସଂଖ୍ୟା ହାଇକ୍ରୋମିଟର ଯନ୍ତ୍ର ସାହାଯ୍ୟରେ ମାପି ପାରିବା ।
  5. ଏହି ହାଇଡ୍ରୋମିଟର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଅଟେ ।

Question 7.
ବାୟୁମଣ୍ଡଳର ଚାପ କହିଲେ କ’ଣ ବୁଝ ? ଏହାକୁ କେଉଁଥରେ ମପାଯାଇଥାଏ ?
Answer:

  1. ଝଡ଼ ତୋଫାନ ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ ଆମ ଉପର ଓ ଚାରିପାର୍ଶ୍ଵର ବାୟୁମଣ୍ଡଳର ଓଜନ ଦ୍ଵାରାରା ପ୍ରଦତ୍ତ ଚାପ ଯୋଗୁଁ ପାଗ ଦ୍ଵାରା ଭାରି (ଗୁମ୍‌ମ୍) ଲାଗିଥାଏ । ଏହା ବାୟୁ ମଣ୍ଡଳୀୟ ଚାପ ସହ ଜଡ଼ିତ ।
  2. ଉପକୂଳ ଅଞ୍ଚଳରେ ବାୟୁଚାପ ଅଧିକ ଥାଏ ଏବଂ ସ୍ଥାନର ଉଚ୍ଚତା ବୃଦ୍ଧି ସହ ଏହା ହ୍ରାସ ପାଇଥାଏ ।
  3. ଉଚ୍ଚ ସ୍ଥାନରେ ବାୟୁ ପତଳା ଥାଏ, ତେଣୁ କମ୍ ଅମ୍ଳଜାନ ମିଳିଥାଏ ।
  4. ସମୁଦ୍ରର ଉପକୂଳରେ ଉପରେ ବା ତଳେ ସମତଳ ଅଞ୍ଚଳରେ ବେଳେବେଳେ ବାୟୁଚାପ ନାଟକୀୟ ଭାବେ ହ୍ରାସ ପାଇଥାଏ, ଯାହାକୁ ଜଳବାୟୁ ବିଜ୍ଞାନୀମାନେ ଅବପାତ ବା ଲଘୁଚାପ କେନ୍ଦ୍ରବୋଲି କହିଥାନ୍ତି । ଅବପାତ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ଏକ ଘୂର୍ଣ୍ଣିଝଡ଼ ବା ବାତ୍ୟାରେ ପରିଣତ ହୋଇଥାଏ ।
  5. ବାରୋମିଟର ନାମକ ଯନ୍ତ୍ରଦ୍ୱାରା ବାୟୁଚାପ ମପାଯାଏ । ମିଲିବାର ଏକକ ଦ୍ଵାରା ବାୟୁଚାପ ପ୍ରକାଶିତ ହୋଇଥାଏ ।
  6. ସମୁଦ୍ର ପତ୍ତନର ସାଧାରଣ ବାୟୁଚାପ ୧୦୧୩ ମିଲିବାର ହୋଇଥାଏ । ବାୟୁଚାପ ୧୦୦୦ ମିଲିବାରରୁ କମିଗଲେ ଅବପାତରେ ପରିଣତ ହୁଏ ।

Class 7 Social Science Chapter 2 Question Answer Odia Medium ପାଣିପାଗକୁ ବୁଝିବା

Question 8.
ସ୍ଵୟଂଚାଳିତ ପାଣିପାଗ କେନ୍ଦ୍ର ଆମକୁ କିପରି ଭାବରେ ପାଣିପାଗର ପୂର୍ବାନୁମାନ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ ?
Answer:

  1. ଆଜିକାଲି ଅନେକ ସ୍ଥାନରେ ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ପାଣିପାଗ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି ।
  2. ଏହିସବୁ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ସେନ୍ସର ଦ୍ଵାରା ତାପମାତ୍ରା, ଆର୍ଦ୍ରତା, ପବନର ବେଗ ଓ ଦିଗ, ବର୍ଷଣ, ବାୟୁଚାପ ଭଳି ପାଣିପାଗ ତଥ୍ୟ ସଂଗୃହୀତ ହୋଇଥାଏ ।
  3. ମନୁଷ୍ୟର ହସ୍ତକ୍ଷେପ ବିନା ମିଳୁଥିବା ଏହି ତଥ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ବେଶ୍ ସଠିକ୍ ଓ ଉଚିତ ସମୟରେ ଉପଲବ୍‌ଧ
    ହୋଇଥାଏ ।
  4. ଏହି ଗୁଡ଼ିକ କୃଷି, ଉଡ଼ାଜାହାଜ ଚଳାଚଳ, ପାଣିଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ତଥା ପରିବେଶ ନିରୀକ୍ଷଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ୟାପକ ଭାବେ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଛି ।

Class 7 Social Science Chapter 1 Question Answer Odia Medium ଭାରତର ଭୌଗୋଳିକ ବିବିଧତା

Go through Class 7 Social Science Solutions Odia Medium and Class 7 Social Science Chapter 1 Question Answer Odia Medium ଭାରତର ଭୌଗୋଳିକ ବିବିଧତା to understand textbook questions more clearly.

7th Class Social Science Chapter 1 Question Answer Odia Medium

Class 7 Social Science Chapter 1 Odia Medium

ପାଠ୍ୟପୁସ୍ତକସ୍ଥ ପ୍ରଶ୍ନ ଓ ଅଭ୍ୟାସ କାର୍ଯ୍ୟ

Question 1.
ତୁମ ମତରେ, ଭାରତର ଦୁଇଟି ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୌଗୋଳିକ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ କ’ଣ ? ସେଗୁଡ଼ିକ ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ ବୋଲି ତୁମେ କାହିଁକି ଭାବୁଛ ?
Answer:
ମୋ ମତରେ ଭାରତର ଦୁଇଟି ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୌଗୋଳିକ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ହେଲା- ହିମାଳୟ ପର୍ବତମାଳା ଏବଂ ଗାଙ୍ଗେୟ ସମତଳ ଅଞ୍ଚଳ । ନିମ୍ନରେ ଏହାର କାରଣ ପ୍ରଦତ୍ତ ହୋଇଛି ।

(i) ପ୍ରଥମତଃ, ଉତ୍ତର ଦିଗରେ ହିମାଳୟ ପର୍ବତମାଳା ଏକ ପ୍ରାକୃତିକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟକରେ । ଏହା କେନ୍ଦ୍ର ଏସିଆରୁ ପ୍ରବାହିତ ଥଣ୍ଡା ପବନରୁ ଭାରତୀୟମାନଙ୍କୁ ରକ୍ଷା କରିଥାଏ । ଏହିପରି ଭାବରେ ଏହା ଦେଶର ଜଳବାୟୁକୁ ମଧ୍ଯ ପ୍ରଭାବିତ କରିଥାଏ ।

(ii) ଦ୍ଵିତୀୟତଃ ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଋତୁରେ ହିମାଳୟ ପର୍ବତମାଳାରେ ଥିବା ବରଫ ତରଳେ । ଏହା ଗଙ୍ଗା, ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ର, ସିନ୍ଧୁ ଆଦି ପ୍ରମୁଖ ନଦୀଗୁଡ଼ିକୁ ଜଳ ଯୋଗାଇଥାଏ ।

(iii) ତୃତୀୟତଃ, ହିମାଳୟର ଦକ୍ଷିଣରେ ଥିବା ଏକ ସୁବିସ୍ତୃତ ଉର୍ବର ସମତଳ ଭୂମିକୁ ଗାଙ୍ଗେୟ ସମତଳ ଭୂମି କୁହାଯାଏ । ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ପଟୁମାଟି ଅତ୍ୟନ୍ତ ଉର୍ବର ହୋଇଥିବାରୁ ଏହା ଫସଲ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ଅଟେ ।

(iv) ଚତୁର୍ଥତଃ, ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ନଦୀଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନର ଉତ୍ସ । ଏଣୁ ଏହି ସମତଳ ଭୂମିରେ ଭାରତ ଜନସଂଖ୍ୟାର ଏକ ବଡ଼ ଅଂଶ ବାସ କରନ୍ତି ।

(v) ପଞ୍ଚମତଃ, ଏହି ସମତଳ ଭୂମି ଗମନାଗମନର ଏକ ବିସ୍ତୃତ ସଂଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ ଏବଂ ଏହା ସହିତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଶିଳ୍ପର ବିକାଶ ପାଇଁ ପ୍ରକୃଷ୍ଟ ହୋଇଥାଏ ।

Question 2.
ଯଦି ହିମାଳୟ ନଥା’ନ୍ତା ଭାରତ କିପରି ଦେଖାଯାଇଥା’ନ୍ତା ବୋଲି ତୁମେ ଭାବୁଛ ସଂକ୍ଷୀପ୍ତ ଟୀପ୍ପଣୀ ଲେଖ କିମ୍ବା ଚିତ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ତୁମ ଭାବନାର ପରିପ୍ରକାଶ କର ।
Answer:
ଯଦି ହିମାଳୟ ନଥା’ନ୍ତା ଭାରତର ଭୁଗୋଳ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭିନ୍ନ ହୋଇଥା’ନ୍ତା ।
(i) ପ୍ରଥମତଃ, ଏହାଦ୍ଵାରା ଭାରତବାସୀଙ୍କୁ ଅଧିକ ଥଣ୍ଡା ସହ୍ୟ କରିବାକୁ ପଡ଼ିଥା’ନ୍ତା ।
(ii) ଦ୍ଵିତୀୟତଃ, ଆମର ନଦୀଗୁଡ଼ିକ ଚିରସ୍ରୋତା ହୋଇପାରିନଥା’ନ୍ତା ।

(iii) ତୃତୀୟତଃ, ଗଙ୍ଗାନଦୀର ସମତଳ ଅଞ୍ଚଳ ଉର୍ବର କୃଷି ଉପଯୋଗୀ ହୋଇନଥା’ନ୍ତା, କି ଆମର ପ୍ରଧାନ ଖାଦ୍ୟ ରୂପେ ଗହମ ଏବଂ ଧାନ ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣରେ ଉତ୍ପନ୍ନ ହୋଇପାରି ନଥା’ନ୍ତା ।

(iv) ଚତୁର୍ଥତଃ, ଆମର ଶୈଳନିବାସଗୁଡ଼ିକ ନିର୍ମିତ ହୋଇପାରିନଥାନ୍ତା ଯଦ୍ଵାରା ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପ୍ରକଳ୍ପ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ହୋଇଥା’ନ୍ତା ।

(v) ପଞ୍ଚମତଃ, ଆମ ଦେଶର ଜଳବାୟୁ ଶୁଖୁଲା ଏବଂ ଥଣ୍ଡା ହୋଇଥା’ନ୍ତା
(vi) ସର୍ବଶେଷରେ, ବାହ୍ୟ ଶତ୍ରୁର ପ୍ରବେଶ ରୋକିବାକୁ ଭୌଗୋଳିକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ନଥା’ନ୍ତା ।

Question 3.
ଭାରତକୁ ଏକ ‘କ୍ଷୁଦ୍ର ମହାଦେଶ’ କୁହାଯାଏ । ତୁମେ ଯାହା ପଢ଼ିଛ, ତାହା ଆଧାରରେ କାହିଁକି ତୁମେ ଏପରି ଭାବୁଛ ?
Answer:
(i) ଭାରତର ଭୌଗୋଳିକ ସ୍ଥିତି ଏପରି ହୋଇଛି, ଯାହା ଅନ୍ୟଦେଶଠାରୁ ତାକୁ ବିଚ୍ଛିନ୍ନ ରଖୁଛି । ଏହାର ଉତ୍ତରରେ ବିସ୍ତୀର୍ଣ୍ଣ ହିମାଳୟ ପର୍ବତମାଳା ରହିଥିବାବେଳେ ପଶ୍ଚିମ ସୀମାନ୍ତରେ ଥର୍ ମରୁଭୂମି ଏବଂ ଆରବ ମହାସାଗର ରହିଅଛି । ସେହିପରି ଭାରତର ପୂର୍ବ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମରେ ଏକ ବିଶାଳ ଉପକୂଳ ଅଞ୍ଚଳ ରହିଅଛି । ଏହି ଭୌଗୋଳିକ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ଭାରତକୁ ଦେଶଗୁଡ଼ିକଠାରୁ ଭିନ୍ନ ରଖୁଛି ।

(ii) ଭାରତରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ଜଳବାୟୁ, ଉଭିଦ ଏବଂ ପ୍ରାଣୀ ରହିଛନ୍ତି ।

(iii) ଶେଷରେ ଭାରତର ୨୮ଟି ରାଜ୍ୟର ଅଧ୍ଵବାମୀମାନେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ଭାଷା, ପୋଷାକ, ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିରେ ବିବିଧତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥାନ୍ତି, ଯେଉଁଥିପାଇଁ ଭାରତକୁ ଏକ କ୍ଷୁଦ୍ର ମହାଦେଶ ରୂପେ ପରିଗଣିତ କରାଯାଇଥାଏ ।

Class 7 Social Science Chapter 1 Question Answer Odia Medium ଭାରତର ଭୌଗୋଳିକ ବିବିଧତା

Question 4.
ଓଡ଼ିଶାର ଯେକୌଣସି ଗୋଟିଏ ନଦୀର ଉତ୍ପରିସ୍ଥଳରୁ ସମୁଦ୍ରରେ ମିଶିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅନୁସରଣ କର । ଲୋକମାନେ ନଦୀକୁ କି କି ଉପାୟରେ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବେ ? ତାହା ଶ୍ରେଶୀରେ ଆଲୋଚନା କର ।
Answer:
ଓଡ଼ିଶାର ଏକ ନଦୀ ହେଉଛି ଋଷିକୁଲ୍ୟା । ଏହି ନଦୀ ପୂର୍ବଘାଟ ପର୍ବତମାଳାର ଦାରିଙ୍ଗବାଡ଼ି ପାହାଡ଼ରୁ ଉତ୍ପତ୍ତିଲାଭ କରି ଓଡ଼ିଶାର କନ୍ଧମାଳ ଏବଂ ଗଞ୍ଜାମ ଜିଲ୍ଲା ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରବାହିତ ହୋଇ ବଙ୍ଗୋପସାଗରରେ ପଡ଼ିଅଛି । ଏହି ନଦୀର ଜଳକୁ ପାନୀୟ ଜଳ, କୃଷିକ୍ଷେତ୍ରରେ ଜଳସେଚନ, ଜଳବିଦ୍ୟୁତ୍ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ, ଘରୋଇ ବ୍ୟବହାର, ଶିଳ୍ପ ଆଦି ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟ ନିମନ୍ତେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଥାଏ ।

Question 5.
ଭାରତର ଦକ୍ଷିତାଂଶକୁ କାହିଁକି ଉପଦ୍ୱୀପୀୟ ମାଳଭୂମି ବୋଲି କୁହାଯାଏ ?
Answer:
ଆମ ଦେଶର ମଧ୍ଯ ଓ ଦକ୍ଷିଣ ଭାଗରେ ତ୍ରିକୋଣୀୟ ଉପଦ୍ୱୀପୀୟ ମାଳଭୂମି ଦେଖିବାକୁ ମିଳେ । ଏହା ହେଉଛି ବହୁ ପୁରାତନ ଭୂମିରୂପ ଯାହାର ତିନି ପାର୍ଶ୍ବରେ ଆରବ ସାଗର, ଭାରତ ମହାସାଗର ଓ ବଙ୍ଗୋପସାଗର ଘେରି ରହିଛି । ତେଣୁ ଏହାକୁ ଏକ ଉପଦ୍ୱୀପୀୟ ମାଳଭୂମି କୁହାଯାଏ । ଯେଉଁ ସ୍ଥଳଭାଗର ତିନି ପାର୍ଶ୍ବରେ ଜଳଭାଗ ଥାଏ ତାହାକୁ ଉପଦ୍ଵୀପ କୁହାଯାଏ । ଦାକ୍ଷିଣାତ୍ୟ ମାଳଭୂମିରେ ତିନିପାର୍ଶ୍ଵ ଜଳଭାଗଦ୍ଵାରା ବେଷ୍ଟିତ ଥିବାରୁ ଭାରତର ଦକ୍ଷିଣଂଶକୁ ଏକ ଉପଦ୍ୱୀପୀୟ ମାଳଭୂମି ବୋଲି କୁହାଯାଏ ।

Question 6.
ଏହି ଅଧ୍ୟାୟରେ ୟୁନେସ୍କୋଦ୍ଵାରା ଘୋଷିତ କେଉଁ ଐତିହ୍ୟସ୍ଥଳୀଟି ତୁମକୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଭଲ ଲାଗିଲା ? ତାର ଆକର୍ଷଣୀୟତା ଏକ ଅନୁଚ୍ଛେଦ ମାଧ୍ଯମରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କର ।
Answer:
ୟୁନେସ୍କୋଦ୍ଵାରା ବିଶ୍ଵମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ଭାରତର ପଶ୍ଚିମଘାଟକୁ ମୁଁ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କଠାରୁ ଅଧୂକ ଚିତ୍ତାକର୍ଷକ ବୋଲି ଭାବୁଛି । ପଶ୍ଚିମଘାଟ ଅଧ‌ିକ ଉଚ୍ଚତାବିଶିଷ୍ଟ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମ ଉପକୂଳରେ ଏକ ପ୍ରାଚୀର ଭଳି ରହିଅଛି । ସେଥ‌ିରେ ବହୁତ ଜଳପ୍ରପାତ ରହିଛି ଯେଉଁଗୁଡ଼ିକ ମୌସୁମୀରେ ତୀଖ ଧାରରେ ପ୍ରବାହିତ ହୋଇଥାଏ । ଏହି ପଶ୍ଚିମ ଘାଟ ଅନେକଗୁଡ଼ିଏ ନଦୀର ଉତ୍ପତ୍ତିସ୍ଥଳ ଓ ଜୈବ ବିବିଧତାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ । ପୁନଶ୍ଚ ପଶ୍ଚିମଘାଟ ପର୍ବତମାଳା ଭାରତର ଜଳବାୟୁକୁ ପ୍ରବାହିତ କରିଥାଏ । ଏହା ମୁଖ୍ୟତଃ ମୌସୁମୀ ବର୍ଷା କରାଇଥାଏ ଯାହା କୃଷିପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ହୋଇଥାଏ । ଏହି ପର୍ବତମାଳାର ଉତ୍ତରାଂଶକୁ ସହ୍ୟାଦ୍ରୀ କୁହାଯାଏ । ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ତା’ର ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ପ୍ରାକୃତିକ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ପରିବେଶ ପାଇଁ ବେଶ୍ ଲୋକପ୍ରିୟ ।

Question 7.
ଉକ୍ତ ପୁସ୍ତକର ଶେଷ ଭାଗରେ ଥିବା ଭାରତର ଦୁଇଗୋଟି ପ୍ରାକୃତିକ ଓ ରାଜନୈତିକ ମାନଚିତ୍ରକୁ ଦେଖ । ବର୍ତ୍ତମାନ ତୁମେ କେଉଁ ସ୍ଥାନରେ ରହିଛି ତାହା ଚିହ୍ନଟ କର । ସେହି ସ୍ଥାନ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିବାପାଇଁ ତୁମେ କେଉଁ ଭୌତିକ ଲକ୍ଷଣ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ଵ ଦେବ ?
Answer:
ଆମେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଦିଲ୍ଲୀରେ ବାସ କରୁଛୁ । ଭାରତର ଭୌତିକ ଏବଂ ରାଜନୈତିକ ମାନଚିତ୍ରକୁ ପରୀକ୍ଷା କଲାପରେ ଆମେ ଉପସଂହାରରେ ପହଞ୍ଚିଲୁ ଯେ ଗଙ୍ଗରାନଦୀର ସମତଳଭୂମିକୁ ଏହାର ଅବସ୍ଥିତି ବର୍ଣ୍ଣନା କରିବାରେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ । ଗଙ୍ଗାନଦୀ ଗୋମୁଖ୍ ବା ଗଙ୍ଗୋତ୍ରୀ ତୁଷାରସ୍ରୋତରୁ ଉତ୍ପତ୍ତି ଲାଭ କରିଅଛି । ଏହା ହିନ୍ଦୁମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ପବିତ୍ର ନଦୀ । ଏହାର ସମତଳ ଅଞ୍ଚଳ ଏକଚଟାଣ ପରି ଏବଂ ଉର୍ବରା । ଯମୁନା ନଦୀ ଗଙ୍ଗାନଦୀର ଏକ ଶାଖା ନଦୀ, ଯାହାକି, ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ଦେଇ ପ୍ରବାହିତ ହୋଇଛି । ଦିଲ୍ଲୀର ଅବସ୍ଥିତି ଏଠାକାର ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ବିନିମୟ ପାଇଁ ଶତାବ୍ଦୀ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ଏକ କେନ୍ଦ୍ର ହୋଇ ଆସିଅଛି । ଦିଲ୍ଲୀ ହରିଆନାର ଦକ୍ଷିଣପୂର୍ବ ଏବଂ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ପଶ୍ଚିମରେ ରହିଅଛି ।

Question 8.
ଖାଦ୍ୟ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଭାରତର ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳରେ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଉପାୟମାନ ଅବଲମ୍ବନ କରାଯାଇଥାଏ । ସେଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ଥାନୀୟଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥାଏ । ଗୋଟିଏ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଋତୁରେ ଉପଲବ୍ଧ ପନିପରିବାକୁ କିପରି ଅନ୍ୟ ଋତୁରେ ଶୁଖାଇ ସଂରକ୍ଷଣ କରାଯାଏ ସେ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଏକ ପ୍ରକଳ୍ପ ପ୍ରସ୍ତୁତ କର ।
Answer:
ଭୌଗୋଳିକ ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ନିର୍ଭର କରି ଭାତରର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରାନ୍ତରରେ ଭିନ୍ନଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଖାଦ୍ୟ ସଂରକ୍ଷଣ କରାଯାଇଥାଏ । ଆମ ରାଜ୍ୟର ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳରେ ମଧ୍ୟ ଭିନ୍ନଭିନ୍ନ ପଦ୍ଧତି ଅନୁସରଣ କରାଯାଇଥାଏ । ତନ୍ମଧ୍ୟରୁ କେତେକ ପଦ୍ଧତି ଆଲୋଚନା କରାଗଲା ।

  1. ଧାନ ସଂରକ୍ଷଣ ନିମିତ୍ତ ଦକ୍ଷିଣ ଓଡ଼ିଶାର ବିଭିନ୍ନ ଅଂଶରେ ଖଣି ଖୋଳି ପୋତି ଦିଆଯାଇଥାଏ ।
  2. ଲଙ୍କା, ହଳଦୀ, ମାଛ, ପଣସ ମଞ୍ଜି, ମଟର ମଞ୍ଜି, ପାମ୍ପଡ଼ ଓ ଆମ୍ବ ଆଦିକୁ ଖରାରେ ଶୁଖାଇ ଦୀର୍ଘଦିନ ସଂରକ୍ଷଣ କରାଯାଏ ।
  3. ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ଫଳ ଓ ସବୁଜ ପନିପରିବାକୁ ଶୀତଳଭଣ୍ଡାରଗୁଡ଼ିକରେ ସଂରକ୍ଷଣ ରଖ୍ ଅଣ ଋତୁରେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଥାଏ ।
  4. କେତେକ ଖାଦ୍ୟ ପଦାର୍ଥଗୁଡ଼ିକୁ ଯଥା- ଆମ୍ବୁଲ, ଲେମ୍ବୁ ଆଚାର ଓ ଶୁଖୁଆ ଆଦିରେ ଅଧିକ ମାତ୍ରାରେ ଲୁଣ ଦେଇ ସଂରକ୍ଷିତ କରାଯାଇଥାଏ ।
  5. ଆମ୍ବ, ଲେମ୍ବୁ, ରସୁଣ, କଞ୍ଚାଲଙ୍କା, ଅଦା ଆଦି ଆଚାରକୁ ମଧ୍ୟ ଅଧ‌ିକ ତେଲ (ସୋରିଷ | ବାଦାମ ତେଲ) ଦେଇ ଦୀର୍ଘକାଳ ସଂରକ୍ଷିତ ରଖାଯାଇଥାଏ ।
  6. ଘିଅକୁ ଅଧ୍ୟକ ସମୟ ନିଆଁରେ ବସାଇ ଈଷତ୍ ଲାଲ୍ ରଙ୍ଗ କରାଯାଇ ଦୀର୍ଘଦିନ ସଂରକ୍ଷଣ କରାଯାଇଥାଏ । ଉପରୋକ୍ତ କେତେକ ପଦ୍ଧତି ତୁମ ଘରେ କିମ୍ବା ଅଞ୍ଚଳରେ ହେଉଥ‌ିବା ବିଭିନ୍ନ ଖାଦ୍ୟ ସଂରକ୍ଷଣ ପଦ୍ଧତି ଉପରେ ଶିକ୍ଷକ ବା ଅଭିଭାବକଙ୍କଠାରୁ ବୁଝି ନିଅ ।

Question 9.
ବହୁ ବିଭିନ୍ନାଞ୍ଚଳ (ପର୍ବତ, ମରୂଭୂମି, ସମତଳଭୂମି, ଉପକୂଳ) ସତ୍ତ୍ଵେ ଭାରତ ଗୋଟିଏ ଦେଶ ହୋଇ ରହିଛି । ଭୂଗୋଳ ଭାରତୀୟମାନଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ସୂତ୍ରରେ ଏକତ୍ର କରିବାରେ କିପରି ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି ?
Answer:
ଆମ ଦେଶ ଭାରତର ଅନେକ ଭୌଗୋଳିକ ବିବିଧତା ରହିଅଛି । ଏଥୁରେ ବରଫାବୃତ ହିମାଳୟ ପର୍ବତମାଳା, ଅସହ୍ୟ ଗରମ ଅନୁଭୂତ ହେଉଥ‌ିବା ଥର୍ ମରୁଭୂମି, ଶସ୍ୟଶ୍ୟାମଳା ସମତଳ ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଖଣିଜ ସମ୍ପଦରେ ଭରା ଦାକ୍ଷିଣାତ୍ୟ ମାଳଭୂମି ଇତ୍ୟାଦି ରହିଅଛି । ଏତଦ୍‌ବ୍ୟତୀତ ଏହାର ପଶ୍ଚିମରେ ଆରବସାଗର, ପୂର୍ବରେ ବଙ୍ଗୋପସାଗର, ଦକ୍ଷିଣରେ ଭାରତ ମହାସାଗର ଭଳି ବିସ୍ତୀର୍ଣ୍ଣ ଜଳରାଶି ରହିଅଛି । ସୁତରାଂ ଏହାର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଯଥା- ମୃତ୍ତିକା, ଉଭିଦ, ପ୍ରାଣୀଜଗତ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକଗୁଡ଼ିଏ ତାରତମ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ।

  1. ହିମାଳୟ ଭାରତର ଉତ୍ତର ସୀମାରେ ଏକ ପ୍ରାକୃତିକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଭାବେ ଦଣ୍ଡାୟମାନ ହୋଇ ସମତଳ ଅଞ୍ଚଳରେ ରହୁଥ‌ିବା ଅଧିବାସୀଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ।
  2. ସମତଳ ଅଞ୍ଚଳରେ ଗଙ୍ଗା ଯମୁନା ଭଳି ନଦୀ କୃଷି ବ୍ୟତୀତ ବାଣିଜ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶେଷ ସହାୟକ ହୋଇଛି ।
  3. ସେହିପରି ନୌବାଣିଜ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବଙ୍ଗୋପସାଗର, ଆରବ ସାଗର ଏବଂ ଭାରତ ମହାସାଗର ମୁଖ୍ୟ ସହାୟକ ହୋଇଛନ୍ତି ।

ସୁତରାଂ ଏହି ଭୌଗୋଳିକ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ଆମ ଦେଶ ଭାରତର ସଭ୍ୟତା ଏବଂ ଏକତାକୁ ବଜାୟ ରଖିବାରେ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି ।

ଆସ ଚିନ୍ତା କରିବା (ପାଠ୍ୟପୁସ୍ତକସ୍ଥ ପ୍ରଶ୍ନୋତ୍ତର, ପୃଷ୍ଠା-୧) :

Question 1.
ଭାରତର କେତେକ ପ୍ରମୁଖ ଭୌଗୋଳିକ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟଗୁଡ଼ିକ କ’ଣ ?
Answer:
ଭାରତର ପ୍ରମୁଖ ଭୌଗୋଳିକ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ପାଞ୍ଚ ଭାଗରେ ବିଭକ୍ତ କରାଯାଇଛି, ଯଥା-

  1. ହିମାଳୟ ପର୍ବତମାଳା,
  2. ଗଙ୍ଗା ଏବଂ ସିନ୍ଧୁ ବିଶାଳ ସମତଳ ଅଞ୍ଚଳ,
  3. ମରୁଭୂମି ଅଞ୍ଚଳ,
  4. ଦକ୍ଷିଣାତ୍ୟ ମାଳଭୂମି,
  5. ଦ୍ଵୀପପୁଞ୍ଜ ।

Question 2.
ଭାରତର ଭୌଗୋଳିକ ବିବିଧତା ଆମ ଜୀବନକୁ କିପରି ପ୍ରଭାବିତ କରେ ?
Answer:
ଭାରତର ଭୌଗୋଳିକ ବିବିଧତା ଜଳବାୟୁ, ଖାଦ୍ୟ, ପୋଷାକ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିବାଦ୍ଵାରା ଆମ ଜୀବନକୁ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥାଏ । ଏହା ଆମ ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ କୃଷି, ପରିବହନ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ ସମ୍ପର୍କିତ ବିଭିନ୍ନ ଆହ୍ଵାନ ଏବଂ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ ।

ଆସ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା :

Question 1.
ଉକ୍ତ ପୁସ୍ତକର ଶେଷରେ ଥୁବା ଭାରତର ମାନଚିତ୍ରକୁ କ’ଣସବୁ ଅନୁଧ୍ୟାନ କର । ସେଥ‌ିରେ ତୁମେ ଦେଖୁଲ ? ପୂନୀ ପୂର୍ବ ଶ୍ରେଣୀରେ ଆଲେ ।ଚି ତ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ଭୂମିରୂପ ଯଥା – ପର୍ବତ, ସମତଳଭୂମି ଓ ମାଳଭୂମି କ ଥା ମନେ ପକାଅ । ଭାରତର ମାନଚିତ୍ରରେ କେଉଁ କେଉଁ ଭୂମିରୂପକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ କଲ ? ମାନଚିତ୍ରରେ ବିଭିନ୍ନ ରଙ୍ଗ କାହିଁ କି
ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇ ଥାଏ ? (ଏହି ମାନଚିତ୍ରରେ ପ୍ରଦତ୍ତ ସୂଚକାଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳର ଉଚ୍ଚତା ଦର୍ଶାଏ ।)
Answer:
Class 7 Social Science Chapter 1 Question Answer Odia Medium ଭାରତର ଭୌଗୋଳିକ ବିବିଧତା-2
(i) ଏହି ପୁସ୍ତକ ର ଶେଷରେ ଥ‌ିବା ଭାରତ ମାନଚିତ୍ରରେ ଆମେ ହିମାଳୟ ପର୍ବତମାଳା, ଉତ୍ତରସ୍ଥ ସମତଳଭୂମି, ଦାକ୍ଷିଣାତ୍ୟ ମାଳଭୂମି, ପଶ୍ଚିମଘାଟ ଓ ପୂର୍ବଘାଟ ପର୍ବତମାଳା, ଭାରତୀୟ ମରୁଭୂମି ଏବଂ ଆଣ୍ଡାମାନ ନିକୋବର ଦ୍ଵୀପପୁଞ୍ଜ ଓ ଲାକ୍ଷା ଦ୍ଵୀପପୁଞ୍ଜ ଦେଖିବାକୁ ପାଉଛୁ ।

(ii) ଭାରତର ମାନଚିତ୍ରରେ ପର୍ବତ, ମାଳଭୂମି, ମରୁଭୂମି ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସମତଳଭୂମିର ଭୂମିରୂପକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ କଲୁ ।

(iii) ମାନଚିତ୍ରରେ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଭୂମିରୂପକୁ ଚିହ୍ନିବା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ରଙ୍ଗ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଅଛି ।

Class 7 Social Science Chapter 1 Question Answer Odia Medium ଭାରତର ଭୌଗୋଳିକ ବିବିଧତା

Question 2.
ପୂର୍ବ ଶ୍ରେଣୀରେ ପଢ଼ିଥବା ଅକ୍ଷାଂଶ ଓ ଦ୍ରାଘିମା ବିଷୟରେ ତୁମର ମନେ ପଡ଼ୁଛି କି ? ଭାରତର ମାନଚିତ୍ରକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ କର । ଏହାର ଅକ୍ଷାଂଶ ଓ ଦ୍ରାଘିମାଗତ ବିସ୍ତୃତି କେତେ ତୁମେ ଜାଣି ପାରୁଛ କି ?
Answer:
ଉ ଭାରତର ୮°୬ରୁ ୩୭°୪ ଉତ୍ତର ଅକ୍ଷାଂଶରେ ଏବଂ ୬୮୭’ ରୁ ୯୬°୨୫’ ପୂର୍ବ ଦ୍ରାଘିମା ମଧ୍ଯରେ ଅବସ୍ଥିତ । ଏହାର ଉତ୍ତର ଦକ୍ଷିଣ ଅକ୍ଷାଂଶୀୟ ବିସ୍ତୃତି ପ୍ରାୟ ୨୯° ଏବଂ ପୂର୍ବ-ପଶ୍ଚିମ ଦ୍ରାଘିମାଗତ ବିସ୍ତୃତି ପ୍ରାୟ ୨୯° ।

Question 3.
ଭାରତର ଏକ ଭୌତିକ ମାନଚିତ୍ରରେ ଉପରୋକ୍ତ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଦର୍ଶାଅ
Answer:
ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀମାନେ ନିଜେ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରନ୍ତୁ । ଭାରତର ମାନଚିତ୍ରରେ ହିମାଳୟ, ଗାଙ୍ଗେୟ ସମତଳ ଭୂମି, ପଶ୍ଚିମଘାଟ ଓ ପୂର୍ବଘାଟ ପର୍ବତମାଳା ଆଦି ଦେଖାଇବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରନ୍ତୁ ।

Question 4.
ନିକଟରୁ ଦେଖୁଲେ ହିମାଳୟ ପର୍ବତମାଳା ଆକାଶକୁ ଛୁଇଁଲାପରି ମନେହୁଏ । ଏଥ‌ିରେ ଥିବା ଅନେକ ଗିରିଶୃଙ୍ଗର ଉଚ୍ଚତା ୮୦୦୦ ମିଟରରୁ ଅଧ୍ୟକ । ମିଳିତ ଭାବେ ଏହିସବୁ ଗିରିଶୃଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକୁ ‘ଅଷ୍ଟ ସହସ୍ତୀୟ’ (Eight Thousanders) କୁହାଯାଏ । ଏହି ପର୍ବତମାଳା ଏସିଆର ଛଅଗୋଟି ଦେଶରେ ବ୍ୟାପ୍ତ । ସେଗୁଡ଼ିକ ହେଲା – ଭାରତ, ନେପାଳ, ଭୁଟାନ, ଚୀନ, ପାକିସ୍ଥାନ ଓ ଆଫଗାନିସ୍ଥାନ । ତୁମେ ପୃଥିବୀର ଉଚ୍ଚତମ ପବ’ତର ନାମ ଜାଣିଛ କି ?
Class 7 Social Science Chapter 1 Question Answer Odia Medium ଭାରତର ଭୌଗୋଳିକ ବିବିଧତା-1
Answer:
ପୃଥ‌ିବୀର ଉଚ୍ଚତମ ଗିରିଶୃଙ୍ଗର ନାମ ହେଉଛି ମାଉଣ୍ଟ ଏଭେରେଷ୍ଟ । ଏହି ଗିରିଶୃଙ୍ଗର ଉଚ୍ଚତା ୮୮୪୮ ମିଟର କିମ୍ବା ୨୯,୦୩୨ ଫୁଟ ଅଟେ । ଗଙ୍ଗାର ପ୍ରମୁଖ ଉପନଦୀ ଭାଗିରଥୀ

Question 5.
ହିମାଳୟ ପାର୍ବତ୍ୟାଞ୍ଚଳର ବିଭିନ୍ନ ଅଂଶରେ ଥିବା ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିପାରିବ କି ? ଏଥ‌ିପାଇଁ ଭାରତର ଭୌତିକ ଓ ରାଜନୈତିକ ମାନଚିତ୍ରର ସାହାଯ୍ୟ ନିଅ ।
Answer:
ହଁ, ହିମାଳୟ ପାର୍ବତ୍ୟାଞ୍ଚଳର ବିଭିନ୍ନ ଅଂଶରେ ଥ‌ିବା ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ହେଲେ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ, ସିକିମ୍, ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, ମଣିପୁର, ମେଘାଳୟ, ମିଜୋରାମ୍, ନାଗାଲାଣ୍ଡ, ତ୍ରିପୁରା, ଆସାମ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ । ଜାମ୍ମୁ-କାଶ୍ମୀର ଓ ଲଦାଖ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ମଧ୍ୟ ଏଠାରେ ଅବସ୍ଥିତ ।

Question 6.
ଭାରତର ଅଧିକାଂଶ ନଦୀ ଯଥା- ଗଙ୍ଗା, କାବେରୀ, ଯମୁନା ଆଦି ବିଭିନ୍ନ ଦେବୀଙ୍କ ନାମରେ ନାମିତ ହୋଇଛି, ମାତ୍ର ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ର ନଦୀ ‘ବ୍ରହ୍ମାଙ୍କ ପୁତ୍ର’ ଭାବେ ଜଣା, ନଦୀ ଗ୍ରୀଷ୍ମ କାଳରେ ଶୁଷ୍କ ରହିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ଅଧ୍ଵ ଜଳରେ ପୂରି ଉଠେ । ଏପରି କାହିଁକି ହୁଏ ଜାଣିପାରୁଛ କି ?
Answer:
ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ର ଗୋଟିଏ ଚିରସ୍ରୋତା ନଦୀ ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଋତୁରେ ହିମାଳୟ ପର୍ବତମାଳାରେ ଥ‌ିବା ବରଫ ତରଳିଥାଏ । ଏହା ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ର ନଦୀପରି ଅନେକ ଦୀକୁ ଜଳ ଯୋଗାଇଥାଏ । ଏହି ନଦୀ ବର୍ଷା ଋତୁ ଉପରେ ନିର୍ଭର କ ରେ ନା । ହିଁ, କରିଥା’ନ୍ତା, ତେବେ ଏହି ନ ଦୀର ଜଳ ଶୁ ଖ୍ ଯାଇଥା’ନ୍ତା ।

Question 7.
ସମତଳ ଅଞ୍ଚଳର ସଘନ ଆଲୋକ ସଜ୍ଜାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ କର । ଏପରି ଆଲୋକ ସଜ୍ଜାର ବାରଣ କ’ଣ ହୋଇପାରେ ?
Class 7 Social Science Chapter 1 Question Answer Odia Medium ଭାରତର ଭୌଗୋଳିକ ବିବିଧତା-3
Answer:
ସମତଳ ଅଞ୍ଚଳରେ ସଘନ ଆଲୋକ ସଜ୍ଜାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ କଲେ ଜଣାଯାଏ ଯେ ଏଠାରେ ଘନ ଜନବସତି ଅଛି । ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଅଧିକ ଘର ଏବଂ ରାସ୍ତା ଥିବାରୁ ଏଠାରେ ସଘନ ଆଲୋକ ସଜ୍ଜା ରହିଛି ।

Question 8.
ବାଲୁକାସ୍ତପର ଆକୃତି କିପରି ? ପର୍ବତଗୁଡ଼ିକ ପଥରରେ ତିଆରି ଓ ସେମାନେ ସ୍ଥିର, ବାଲି ପାହାଡ଼ଗୁଡ଼ିକର ପର୍ବତ ଆକୃତି କିପରି ହୋଇଛି, ଯଦିବା ଏହା ବାଲିରେ ତିଆରି ?
Answer:
ବାଲୁକା ସ୍ତପ ଦେଖ‌ିବାକୁ ପାରମ୍ପରିକ ବୌଦ୍ଧ ସ୍ତୁପ ସଦୃଶ ଅଟେ । ଏହାର ଆକୃତି ଅର୍ଥବୃତ୍ତାକାର ବା ଗମ୍ବୁଜାକାର ଅଟେ । ପର୍ବତଗୁଡ଼ିକ ପଥରରେ ତିଆରି ଓ ସେମାନେ ସ୍ଥିର, ଅନ୍ୟ ପକ୍ଷରେ ବାଲିଗୁଡ଼ିକ ପବନରେ ଉଡ଼ି ସ୍ତର ସ୍ତର ହୋଇ ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରେ ଜମା ହେବାଦ୍ଵାରାରା ସ୍ୱତଃସ୍ଫୁର୍ଲଭାବେ ଏହା ପର୍ବତ ଆକୃତି ହୋଇପାରିଛି ।

Question 9.
ବହିରେ ଥ‌ିବା ରାଜନୈତିକ ମାନଚିତ୍ରକୁ ଅନୁଧ୍ୟାନ କର । ଆରାବଳୀ ପର୍ବତମାଳା କେଉଁ କେଉଁ ରାଜ୍ୟ ଦେଇ ଯାଇଛି ଚିହ୍ନଟ କର । ଦିଲ୍ଲୀ, ରାଜସ୍ଥାନ, ହରିୟାଣା ଓ ଗୁଜୁରାଟ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଦେଇ ଏହା ଲମ୍ବିଛି ବୋଲି ତୁମେ ଲକ୍ଷ୍ୟ କଲ କି ?
Answer:
ଆରାବଳୀ ପର୍ବତମାଳା ହରିୟାଣା, ରାଜସ୍ଥାନ ଓ ଦିଲ୍ଲୀ ଜାତୀୟ ରାଜଧାନୀ ଅଞ୍ଚଳ ଦେଇ ଯାଇଛି । ଦିଲ୍ଲୀ, ରାଜସ୍ଥାନ, ହରିୟାଣା ଓ ଗୁଜୁରାଟ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଦେଇ ଏହା ଲମ୍ବିଛି ବୋଲି ଆମେ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିଥାଉ ।

Question 10.
ଉକ୍ତ ପୁସ୍ତକର ଶେଷରେ ପ୍ରଦତ୍ତ ଭାରତର ପ୍ରାକୃତିକ ମାନଚିତ୍ରକୁ ଦେଖ । ନଦୀଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରବାହକୁ ଅନୁଧ୍ୟାନ କର ।
Answer:
ଭାରତର ପ୍ରାକୃତିକ ମାନଚିତ୍ରକୁ ଅନୁଧ୍ୟାନ କଲେ ଜଣାଯାଏ ଯେ, ନଦୀଗୁଡ଼ିକ ବିଭିନ୍ନ ଦିଗକୁ ଗତିକରି ପରିଶେଷରେ ସମୁଦ୍ରରେ ପଡ଼ିଥା’ନ୍ତି । ଉତ୍ତର ଭାରତରେ ମୁଖ୍ୟ ପାଞ୍ଚଟି ନଦୀ ଯଥା ଝେଲମ୍ ଚେନାବ୍, ରବି, ସତ୍‌ଜ୍ ଏବଂ ବିପାସା ନଦୀ ସିନ୍ଧୁନଦୀରେ ମିଶି ଶେଷରେ ଆରବ ସାଗରରେ ପଡ଼ିଛନ୍ତି । ସେହିପରି ଯମୁନା ନଦୀ ଗଙ୍ଗାନଦୀରେ ମିଶି ବଙ୍ଗୋପସାଗରରେ ପଡ଼ିଛନ୍ତି । ଭାରତର ଦକ୍ଷିଣରେ ଗୋଦାବରୀ କ୍ରିଷ୍ଣା ଏବଂ କାବେରୀ ନଦୀ ମାଳଭୂମି ଅତିକ୍ରମ କରି ପଶ୍ଚିମରୁ ପୂର୍ବକୁ ଗତିକରି ଶେଷରେ ବଙ୍ଗୋପସାଗରରେ ପଡ଼ିଛନ୍ତି । ସେହିପରି ନର୍ମଦା ଏବଂ ତାପ୍ତି ନଦୀ ପୂର୍ବରୁ ପଶ୍ଚିମକୁ ଗତି କରି ଶେଷରେ ଆରବ ସାଗରରେ ପଡ଼ିଛନ୍ତି ।

Question 11.
ଜନାଜତି ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ମୁଖ୍ୟତଃ ଓଡ଼ିଶା, ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ, ଛତିଶଗଡ଼, ଆସାମ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ଗୁଜୁରାଟ ଓ ତେଲେଙ୍ଗାନା ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କରେ ବସବାସ କରୁଛନ୍ତି । ଉକ୍ତ ପୁସ୍ତକର ଶେଷ ଭାଗରେ ଥିବା ଭାରତର ପ୍ରାକୃତିକ ଓ ରାଜନୈତିକ ମାନଚିତ୍ରକୁ ଅନୁଧ୍ୟାନ କର ଓ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଚିହ୍ନିତ କରି ଏହାକୁ ପ୍ରାକୃତିକ ମାନଚିତ୍ରରେ ଦର୍ଶାଅ ।
Answer:
ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ସହାୟତାରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ନିଜେ କରିବେ ।

Question 12.
ଭାରତର ପ୍ରାକୃତିକ ମାନଚିତ୍ର, ସ୍କୁଲ ଆଟ୍‌ଲାସ୍ କିମ୍ବା କାନ୍ଥ ଟଙ୍ଗା ମାନଚିତ୍ରକୁ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରି ବଙ୍ଗୋପସାଗରରେ ପଡ଼ିଥ‌ିବା ପାଞ୍ଚଗୋଟି ନଦୀର ନାମ ଲେଖ । ଭାରତ ଉପକୂଳ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଖୋଜି ବାହାର କର ଏବଂ ପଶ୍ଚିମ ଓ ପୂର୍ବ ଉପକୂଳ ମଧ୍ୟରେ ପାର୍ଥକ୍ୟ ଦର୍ଶାଅ ।
Answer:
ଭାରତର ପ୍ରାକୃତିକ ମାନଚିତ୍ର, ସ୍କୁଲ ଆଟ୍‌ଲାସ୍ କିମ୍ବା କାନ୍ଥ ଟଙ୍ଗା ମାନଚିତ୍ରକୁ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରି ଜାଣିଲୁ ଯେ, ବଙ୍ଗୋପସାଗରରେ ପଡ଼ିଥିବା ପାଞ୍ଚଗୋଟି ମୁଖ୍ୟ ନଦୀର ନାମ ହେଲା- ଗଙ୍ଗା, ବହ୍ମପୁତ୍ର, ଗୋଦାବରୀ, କ୍ରିଷ୍ଣା ଓ ମହାନଦୀ । ଭାରତର ଉପକୂଳ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ହେଲା- ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ଗୋଆ, ଗୁଜୁରାଟ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ, କେରଳ, ତାମିଲନାଡୁ, ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ, ଓଡ଼ିଶା ଓ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ।

Question 13.
ନଦୀଗୁଡ଼ିକ ଉପକୂଳ ନିକଟରେ ଅନେକ ସ୍ରୋତରେ ବା ଭାଗରେ ବିଭକ୍ତ ହେଲେ ଏହାକୁ କ’ଣ କୁହାଯାଏ ? ସବିଶେଷ ଜାଣିବାପାଇଁ ତୁମ ଶ୍ରେଣୀର ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କର ।
Answer:
ନଦୀଗୁଡ଼ିକ ଉପକୂଳ ନିକଟରେ ଅନେକ ସ୍ରୋତରେ ବା ଭାଗରେ ବିଭକ୍ତ ହେଲେ ଏହାକୁ ଶାଖାନଦୀ କୁହାଯାଏ ।

ଗୋଟିଏ ବାକ୍ୟରେ ଉତ୍ତର ଦିଅ ।

Question 1.
ଭାରତ ଉପମହାଦେଶର ଦେଶମାନଙ୍କର ନାମ ଲେଖ ।
Answer:
ଭାରତ ଉପମହାଦେଶର ଦେଶମାନଙ୍କର ନାମ ହେଲା – ଭାରତ, ପାକିସ୍ଥାନ, ବଙ୍ଗଳାଦେଶ, ନେପାଳ, ଭୂଟାନ୍, ଶ୍ରୀଲଙ୍କା ଏବଂ ମିଆଁମାର ।

Question 2.
ଭାରତର କେଉଁ ଭୌଗୋଳିକ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ତା’ର ଉତ୍ତରରେ ପ୍ରାକୃତିକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ରୂପେ ଦଣ୍ଡାୟମାନ ହୋଇଛି ?
Answer:
ଭାରତର ହିମାଳୟ ପର୍ବତମାଳା ତା’ର ଉତ୍ତରରେ ପ୍ରାକୃତିକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ରୂପେ ଦଣ୍ଡାୟମାନ ହୋଇଛି ।

Question 3.
‘ଟନ୍‌ କୁଶ୍’’ କ’ଣ ?
Answer:
ରାଜସ୍ଥାନରେ ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ପଦ୍ଧତିରେ ବୃଷ୍ଟିଜଳକୁ ସଞ୍ଚୟ କରି ରଖାଯାଇଥିବା ଜଳାଶୟଗୁଡ଼ିକୁ ‘ଟନ୍‌ କୁଣ୍ଡ’ କୁହାଯାଏ ।

Question 4.
ସିୱାଲିକ୍ କ’ଣ ?
Answer:
ହିମାଳୟ ପର୍ବତମାଳାର ବାହ୍ୟଶ ବା ଦକ୍ଷିଣ ଭାଗରେ ଅବସ୍ଥିତ ନିମ୍ନତମ ପର୍ବତଶ୍ରେଣୀକୁ ସିଲିକ୍ (ବାହ୍ୟ ହିମାଳୟ ?) କୁହାଯାଏ ।

Class 7 Social Science Chapter 1 Question Answer Odia Medium ଭାରତର ଭୌଗୋଳିକ ବିବିଧତା

Question 5.
ଚମରୀଗାଈକୁ କେଉଁ ଅଞ୍ଚଳର ଅଧ୍ଵବାସୀମାନେ ଗୃହପାଳିତ ପଶୁଭାବରେ ପାଳନ କରନ୍ତି ?
Answer:
ହିମାଳୟରେ ବାସ କରୁଥିବା ଲୋକମାନେ ଚମରୀଗାଈକୁ ଗୃହପାଳିତ ପଶୁ ଭାବରେ ପାଳନ କରନ୍ତି ।

Question 6.
‘ଗୋମୁଖ’ ସ୍ଥାନ କେଉଁଠାରେ ଅବସ୍ଥିତ ?
Answer:
ଗୋମୁଖ ସ୍ଥାନଟି ଗଙ୍ଗୋତ୍ରୀ ତୁଷାର ସ୍ରୋତର ନିଘାଂଶରେ ଅବସ୍ଥିତ ।

Question 7.
ଥର୍ ମରୁଭୂମି କେଉଁ କେଉଁ ରାଜ୍ୟରେ ପରିବ୍ୟାପ୍ତ
Answer:
ଥର୍ ମରୁଭୂମି ରାଜସ୍ଥାନ, ଗୁଜୁରାଟ, ପଞ୍ଜାବ ଓ ହରିୟାଣା ରାଜ୍ୟରେ ପରିବ୍ୟାପ୍ତ ।

Question 8.
ଉପହ୍ରଦ କାହାକୁ କୁହାଯାଏ ?
Answer:
ପ୍ରାକୃତିକ ବନ୍ଧଦ୍ଵାରା ସମୂଦ୍ରଠାରୁ ଅଲଗା ବୃହତ୍ ଜଳରାଶିକୁ ଉପହ୍ରଦ କୁହାଯାଏ ।

Question 9.
ସେଲୁଲାର ଜେଲ୍ କେଉଁଠାରେ ଅବସ୍ଥିତ ?
Answer:
ସେଲୁଲାର ଜେଲ୍ ଆଣ୍ଡାମାନ ଦ୍ଵୀପପୁଞ୍ଜରେ ଅବସ୍ତିତ ।

Question 10.
ସୁନ୍ଦରବନ କେଉଁ କେଉଁ ନଦୀଦ୍ଵାରା ଗଠିତ ତ୍ରିକୋଣଭୂମିରେ ଅବସ୍ଥିତ ?
Answer:
ସୁନ୍ଦରବନ ଗଙ୍ଗା, ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ର ଓ ସେମାନଙ୍କ ଉପନଦୀମାନଙ୍କଦ୍ୱାରା ଗଠିତ ତ୍ରିକୋଣଭୂମିରେ ଅବସ୍ଥିତ ।

Question 11.
ଗାରୋ, ଖାସି ଓ ଦୟନ୍ତିଆ ପାହାଡ଼ କେଉଁ ମାଳଭୂମିରେ ଅବସ୍ଥିତ ?
Answer:
ଗାରୋ, ଖାସି ଓ ଦୟନ୍ତିଆ ପାହାଡ଼ ମେଘାଳୟ ମାଳଭୂମିରେ ଅବସ୍ଥିତ ।

ଗୋଟିଏ ଶବ୍ଦରେ ଉତ୍ତର ଦିଅ ।

Question 1.
ହିମାଳୟର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଏବଂ ଦୁର୍ଗମ ଅଂଶକୁ କ’ଣ କୁହାଯାଏ ?
Answer:
ହିମାଦ୍ରୀ

Question 2.
ଆରାବଳୀ ପର୍ବତଶ୍ରେଣୀର ଉଚ୍ଚତମ ଗିରିଶୃଙ୍ଗର ନାମ କ’ଣ ?
Answer:
ମାଉଣ୍ଟଆବୁ

Question 3.
କାହାକୁ ଏସିଆର ଜଳଦୁର୍ଗ ଆଖ୍ୟା ଦିଆଯାଇଛି ?
Answer:
ହିମାଳୟ

Question 4.
ହିମାଳୟ ଶବ୍ଦର ଅର୍ଥ କ’ଣ ?
Answer:
ବରଫର ଘର

Question 5.
ପଶ୍ଚିମ ହିମାଳୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ନିର୍ମିତ ହେଉଥ‌ିବା ଘରଗୁଡ଼ିକ କେଉଁଥିରେ ତିଆରି ହୋଇଥାଏ ?
Answer:
ପଥର ଏବଂ କାଠ

Question 6.
ବରଫ ଚିତାବାଘ ଏବଂ ଆଇବେକ୍ସ ନାମକ ପାହାଡ଼ିଆ ଛେଳି କେଉଁଠାରେ ଦେଖାଯା’ନ୍ତି ?
Answer:
ଲଦାଖ

Question 7.
ହିମାଳୟର ଦକ୍ଷିଣରେ ଏକ ସୁବିସ୍ତୃତ ଉର୍ବର ସମତଳ ଭୂମିକୁ କ’ଣ କୁହାଯାଏ ?
Answer:
ଗାଙ୍ଗେୟ ସମତଳଭୂମି

Question 8.
ଆରାବଳୀ ପର୍ବତମାଳାର ପଶ୍ଚି ମାଂଶରେ ଏକ ବାଲୁକାପ୍ରାନ୍ତର ରହିଛି ? ଏହାକୁ କେଉଁ ନାମରେ ନାମିତ କରାଯାଇଛି ?
Answer:
ଥର୍ ମରୁଭୂମି

Question 9.
ଭାରତର ଥର୍ ମରୁଭୂମିରେ ଅବସ୍ଥିତ ସ୍ଵର୍ଣ୍ଣ ନଗରୀକୁ କ’ଣ କୁହାଯାଏ ?
Answer:
ଜୈସଲମେର

Question 10.
ଭାରତରେ ଅବସ୍ଥିତ ଶୀତଳ ମରୁଭୂମିର ନାମ କ’ଣ ?
Answer:
ଲଦାଖ

Question 11.
ହିମାଳୟ ପର୍ବତମାଳାରେ ଥିବା ଜରିଶୃଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକର ମିଳିତ ନାମ କ’ଣ ?
Answer:
ଅଷ୍ଟ ସହସ୍ତୀୟ

Class 7 Social Science Chapter 1 Question Answer Odia Medium ଭାରତର ଭୌଗୋଳିକ ବିବିଧତା

Question 12.
ସାଗର, ହ୍ରଦ ଓ ଅନ୍ୟ ନଦୀଭଳି ବୃହତ୍ ଜଳଭାଗରେ ନଦୀ ମିଶିଥିବା ସ୍ଥାନକୁ କ’ଣ କୁହାଯାଏ ?
Answer:
ମୁହାଣ

Question 13.
ପୂର୍ବଘାଟ ଓ ପଶ୍ଚିମଘାଟ ପର୍ବତମାଳାର ମଧ୍ୟବର୍ତ୍ତୀ ବିସ୍ତୀର୍ଣ୍ଣ ଉଚ୍ଚଭୂମିକୁ କ’ଣ କୁହାଯାଏ ?
Answer:
ଡେକାନ୍ ମାଳଭୂମି

Question 14.
ପ୍ରାକୃତିକ ବନ୍ଧଦ୍ଵାରା ସମୁଦ୍ରଠାରୁ ପୃଥକ୍ ହୋଇଥିବା ବୃହତ୍ ଜଳରାଶିକୁ କ’ଣ କୁହାଯାଏ ?
Answer:
ଉପହ୍ରଦ ବା ଲାଗୁନ୍

Question 15.
ଆଣ୍ଡାମାନ ଓ ନିକୋବର ଦ୍ଵୀପପୁଞ୍ଜ ଅନ୍ତର୍ଗତ ଏକମାତ୍ର ଜୀବନ୍ତ ଆଗ୍ନେୟଗିରି କେଉଁଠାରେ ଦେଖୁବାକୁ ମିଳେ ?
Answer:
ବ୍ୟାରେନ୍ ଦ୍ଵୀପ

ଚାରୋଟି ବିକଳ୍ପ ଉତ୍ତର ମଧ୍ୟରୁ ଠିକ୍ ଉତ୍ତରଟି ବାଛି ଲେଖ ।

Question 1.
ନିମ୍ନୋକ୍ତ କେଉଁଟି ଭାରତ ଉପମହାଦେଶର ଦେଶ ନୁହେଁ ?
(କ) ପାକିସ୍ଥାନ
(ଖ) ବଙ୍ଗଳାଦେଶ
(ଗ) ଆଫଗାନିସ୍ଥାନ
(ଘ) ଶ୍ରୀଲଙ୍କା
Answer:
(ଗ) ଆଫଗାନିସ୍ଥାନ

Question 2.
ନିମ୍ନୋକ୍ତ କେଉଁଟି ହିମାଳୟର ଅନ୍ୟନାମ ?
(କ) ହିମାଦ୍ରୀ
(ଖ) ହିମାଚଳ
(ଗ) ସିବାଲିକ୍
(ଘ) ଆରାବଳୀ
Answer:
(କ) ହିମାଦ୍ରୀ

Question 3.
ନିମ୍ନୋକ୍ତଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କାହାକୁ ଚନ୍ଦ୍ରଭୂମି କୁହାଯାଏ ?
(କ) ସିବାଲିକ୍
(ଖ) ଥର୍
(ଗ) ଲକ୍ଷାଦ୍ଵୀପ
(ଘ) ଲଦାଖ
Answer:
(ଘ) ଲଦାଖ

Question 4.
ପାଙ୍ଗଙ୍ଗସୋ କ’ଣ ?
(କ) ହ୍ରଦ
(ଖ) ଦ୍ଵୀପ
(ଗ) ଶାଖାନଦୀ
(ଘ) ପାର୍କ
Answer:
(କ) ହ୍ରଦ

Question 5.
ନିମ୍ନୋକ୍ତଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କେଉଁ ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀଟି ଲଦାଖର ନୁହେଁ ?
(କ) ବରଫ ଚିତାବାଘ
(ଖ) ଆଇବେକ୍ସ
(ଗ) ତିଦ୍ଦତୀୟ ମୃଗ
(ଘ) ଜେବ୍ରା
Answer:
(ଘ) ଜେବ୍ରା

Question 6.
ନିମ୍ନୋକ୍ତ ମଧ୍ୟରୁ କେଉଁଟି ଲଦାଖର ଆକର୍ଷଣୀୟ ପର୍ବ ?
(କ) ବିହୁ
(ଖ) ଦଶହରା
(ଗ) ଲୋସାର
(ଘ) ଗଣେଶପୂଜା
Answer:
(ଗ) ଲୋସାର

Question 7.
ନିମ୍ନୋକ୍ତ କେଉଁ ପର୍ବତମାଳା ମାର୍ବଲ, ଗ୍ରାନାଇଟ୍‌, ଦସ୍ତା ଏବଂ ତମ୍ବାଭଳି ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥରେ ସମୃଦ୍ଧ ?
(କ) ହିମାଳୟ
(ଖ) ଆରାବଳୀ
(ଗ) ବିନ୍ଧ୍ୟ
(ଘ) ପଶ୍ଚିମଘାଟ
Answer:
(ଖ) ଆରାବଳୀ

Question 8.
ପୂର୍ବଘାଟ ଓ ପଶ୍ଚିମଘାଟ ପର୍ବତମାଳାର ମଧ୍ୟବର୍ତ୍ତୀ ବିସ୍ତୀର୍ଣ୍ଣ ଉଚ୍ଚଭୂମିକୁ କ’ଣ କୁହାଯାଏ ?
(କ) ଡେକାନ୍
(ଖ) ମାଲୟେସିଆ
(ଗ) ମାଳନ
(ଘ) ସୁଇଜରଲ୍ୟାଣ୍ଡ
Answer:
(କ) ଡେକାନ୍

Question 9.
ମାଉଣ୍ଟଆବୁ କେଉଁ ପର୍ବତଶ୍ରେଣୀର ଉଚ୍ଚତମ ଶୃଙ୍ଗ ଅଟେ ?
(କ) ହିମାଳୟ
(ଖ) ଆରାବଳୀ
(ଗ) ପୂର୍ବ
(ଘ) ବିନ୍ଧ୍ୟ
Answer:
(ଖ) ଆରାବଳୀ

Question 10.
ନିମ୍ନୋକ୍ତ କେଉଁ ସହରକୁ ସ୍ଵର୍ଣ୍ଣ ନଗରୀ କୁହାଯାଏ ।
(କ) ଜୈସଲମେର
(ଖ) ଅମୃତସର
(ଗ) ଚିତୋର
(ଘ) ଦୁର୍ଗାପୁର
Answer:
(ଖ) ଅମୃତସର

Question 11.
ଆରାବଳୀ ପର୍ବଶ୍ରେଣୀର କେଉଁ ଦିଗରେ ଥର୍ ମରୁଭୂମି ଦେଖିବାକୁ ମିଳେ ?
(କ) ଉତ୍ତର
(ଖ) ଦକ୍ଷିଣ
(ଗ) ପୂର୍ବ
(ଘ) ପଶ୍ଚିମ
Answer:
(ଘ) ପଶ୍ଚିମ

Class 7 Social Science Chapter 1 Question Answer Odia Medium ଭାରତର ଭୌଗୋଳିକ ବିବିଧତା

Question 12.
‘ଟନ୍‌କା କୁଣ୍ଢି’ କ’ଣ ?
(କ) ଜଳାଶୟ
(ଖ) ସମୁଦ୍ର
(ଗ) ଝରଣା
(ଘ) ନଦୀ
Answer:
(କ) ଜଳାଶୟ

Question 13.
ହିମାଳୟ ପର୍ବତର କେଉଁ ଦିଗରେ ଗାଙ୍ଗେୟ ସମତଳଭୂମି ଦେଖିବାକୁ ମିଳେ ?
(କ) ଉତ୍ତର
(ଖ) ଦକ୍ଷିଣ
(ଗ) ପୂର୍ବ
(ଘ) ପଶ୍ଚିମ
Answer:
(ଖ) ଦକ୍ଷିଣ

Question 14.
ନିମ୍ନୋକ୍ତ କେଉଁ ମରୁଭୂମିଟି ଶୀତଳ ମରୁଭୂମି ଅଟେ ?
(କ) ଲଦାଖ
(ଖ) ଥର୍
(ଗ) ସାଇବେରିଆ
(ଘ) କେଉଁଟି ନୁହେଁ
Answer:
(କ) ଲଦାଖ

Question 15.
ହିମାଳୟ ପର୍ବତମାଳାର ଉଚ୍ଚତା ବୃଦ୍ଧିହାର ବର୍ଷକୁ ପ୍ରାୟ ___________ |
(କ) ୫ ସେଣ୍ଟିମିଟର
(ଖ) ୫ ମିଲିମିଟର
(ଗ) ପାଞ୍ଚ ଇଞ୍ଚ
(ଘ) ପାଞ୍ଚ ଡେସିମିଟର
Answer:
(ଖ) ୫ ମିଲିମିଟର

Question 16.
କାହାକୁ ଏସିଆର ଜଳଦୁର୍ଗ କୁହାଯାଇଛି ?
(କ) ହିମାଳୟ
(ଖ) ଆରାବଳୀ
(ଗ) ବିନ୍ଧ୍ୟ
(ଘ) ଗଙ୍ଗୋତ୍ରୀ
Answer:
(କ) ହିମାଳୟ

Question 17.
ଭାଗିରଥୀ କେଉଁ ନଦୀର ଉପନଦୀ ଅଟେ ?
(କ) ଗଙ୍ଗା
(ଖ) ଜମୁନା
(ଗ) ସରସ୍ଵତୀ
(ଘ) ମହାନଦୀ
Answer:
(କ) ଗଙ୍ଗା

Question 18.
ଗୋମୁଖରୁ କେଉଁ ନଦୀର ଉତ୍ପତ୍ତି ହୋଇଛି ?
(କ) ଗଙ୍ଗା
(ଖ) ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ର
(ଗ) ଗୋଦାବରୀ
(ଘ) କାବେରୀ
Answer:
(କ) ଗଙ୍ଗା

Question 19.
ହିମାଳୟର ପ୍ରକୃତ ଅର୍ଥ କ’ଣ ?
(କ) ବରଫର ଘର
(ଖ) କାଠର ଘର
(ଗ) ପଥର ଘର
(ଘ) ଛାତ ଘର
Answer:
(କ) ବରଫର ଘର

Question 20.
ଧାଜି ଦେୱାରୀ କ’ଣ ?
(କ) ଘର
(ଖ) ଯାନ
(ଗ) ସହର
(ଘ) ନଦୀ
Answer:
(କ) ଘର

ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।

Question 1.
ମାନଚିତ୍ରରେ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଭୂମିରୂପକୁ ଚିହ୍ନାଇବାପାଇଁ __________ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ ।
Answer:
ରଙ୍ଗ

Question 2.
ହିମାଳୟରେ ଥିବା ସୁଉଚ୍ଚ ଗିରିଶୃଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକୁ ______________ କୁହାଯାଏ ।
Answer:
ଅଷ୍ଟ ସହସ୍ରାୟ

Question 3.
ନିୟୁତ ନିୟୁତ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଭାରତ ____________ ନାମକ ଏକ ବିଶାଳ ଭୂଭାଗର ଅଂଶ ଥିଲା ।
Answer:
ଖଣ୍ଡୱାନାଲାଣ୍ଡ

Question 4.
ହିମାଳୟର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଏବଂ ଦୁର୍ଗମ ଅଂଶକୁ __________ କୁହାଯାଏ ।
Answer:
ହିମାଦ୍ରୀ

Class 7 Social Science Chapter 1 Question Answer Odia Medium ଭାରତର ଭୌଗୋଳିକ ବିବିଧତା

Question 5.
ଆମ ଦେଶରେ ଥିବା ଶୀତଳ ମରୁଭୂମି __________ ଅଟେ ।
Answer:
ଲଦାଖ

Question 6.
ଗାଙ୍ଗେୟ ସମତଳ ଭୂମି ହିମାଳୟର __________ ଦିଗରେ ଅବସ୍ଥିତ ।
Answer:
ଦକ୍ଷିଣ

Question 7.
ବାଲୁକାସ୍ତପର ଆକୃତି ____________ ଅଟେ ।
Answer:
ଗମ୍ବୁଜାକାର

Question 8.
ରାଜସ୍ଥାନରେ ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ପଦ୍ଧତିରେ ବୃଷ୍ଟିଜଳକୁ ସଞ୍ଚୟ କରି ରଖୁଥ‌ିବା ଜଳାଶୟଗୁଡ଼ିକୁ ____________ କୁହାଯାଏ ।
Answer:
ଟନ୍‌ ବା କୁଣ୍ଡ

Question 9.
ପଶ୍ଚିମଘାଟକୁ _____________ ବିଶ୍ଵ ଐତିହ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଛି ।
Answer:
ୟୁନେସ୍କା

Question 10.
ଭାରତର ପଶ୍ଚିମ ଉପକୂଳ ଗୁଜୁରାଟରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇ ____________ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିସ୍ତୃତ ।
Answer:
କେରଳ

Question 11.
ପ୍ରାକୃତିକ ବନ୍ଧଦ୍ଵାରା ସମୁଦ୍ରଠାରୁ ଅଲଗା ବୃହତ୍ ଜଳରାଶିକୁ _____________ କୁହାଯାଏ ।
Answer:
ଲାଗୁନ ବା ଉପହ୍ରଦ

Question 12.
ପଶ୍ଚିମଘାଟ ପର୍ବତମାଳାର ଉତ୍ତରାଂଶକୁ _____________ କୁହାଯାଏ ।
Answer:
ସହ୍ୟାଦ୍ରୀ

Question 13.
ନଦୀ, ବୃହତ୍ ଜଳଭାଗ ଯଥା ସାଗର, ହ୍ରଦ ଓ ଅନ୍ୟ ନଦୀରେ ମିଶିଥାଏ ଯାହାକୁ ନଦୀର ___________ କୁହାଯାଏ ।
Answer:
ମୁହାଣ

Question 14.
ଲାକ୍ଷାଦ୍ଵୀପପୁଞ୍ଜ ପ୍ରବାଳରେ ନିର୍ମିତ ____________ ଗୋଟି ଦ୍ଵୀପପୁଞ୍ଜକୁ ନେଇ ଗଠିତ ।
Answer:
୩୬

Question 15.
ଆଣ୍ଡାମାନ ଏବଂ ନିକୋବର ଦ୍ଵୀପପୁଞ୍ଜ ଅନ୍ତର୍ଗତ ___________ ଦ୍ଵୀପପୁଞ୍ଜ ହେଉଛି ଭାରତର ଏକମାତ୍ର ଜୀବନ୍ତ ଆଗ୍ନେୟଗିରି ।
Answer:
ବ୍ୟାରେନ୍

Question 16.
ହିମାଳୟରେ ଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ପର୍ବତଶ୍ରେଣୀର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ପ୍ରାୟ __________କି.ମି. ।
Answer:
୨୫୦୦ କି.ମି.

Question 17.
ମାଲବାର ଉପକୂଳର ନିକଟରେ __________ ଦ୍ଵୀପପୁଞ୍ଜ ଅବସ୍ଥିତ ।
Answer:
ଲାକ୍ଷା

Question 18.
ଗଙ୍ଗାନଦୀର ଉତ୍ପ ___________ ରୁ ହୋଇଛି ।
Answer:
ଗୋମୂଖ

ଠିକ୍ ଉକ୍ତି ପାଖରେ ଠିକ୍ ( ✓) ଚିହ୍ନ ଓ ସ୍କୁଲ୍ ଉକ୍ତ ପାଖରେ ଭୁଲ୍ (✗) ଚିହ୍ନ ଦିଅ ।

Question 1.
ଆରାବଳୀ ପର୍ବତକୁ ଏସିଆର ଜଳଦୁର୍ଗ ଆଖ୍ୟା ଦିଆଯାଇଛି ।
Answer:
✗

Class 7 Social Science Chapter 1 Question Answer Odia Medium ଭାରତର ଭୌଗୋଳିକ ବିବିଧତା

Question 2.
ମାଉଣ୍ଟ ଏଭେରେଷ୍ଟ ଏବଂ କାଞ୍ଚନଜଙ୍ଗା ଗିରିଶୃଙ୍ଗ ହିମାଳୟର ନଉଶ୍ଚୟୀ ଗିରିଶୃଙ୍ଗ ଅଟେ ।
Answer:
✓

Question 3.
ହିମାଚଳ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ହିମାଳୟର ଉତ୍ତରରେ ଅବସ୍ଥିତ ।
Answer:
✗

Question 4.
ଭାରତର ପ୍ରାକୃତିକ ମାନଚିତ୍ରରେ ପଶ୍ଚିମ ଆଡ଼କୁ ଲକ୍ଷ୍ୟକଲେ ଆମେ ଏକ ସବୁଜ ରଙ୍ଗର ଅଞ୍ଚଳ ଦେଖୁବାକୁ ପାଇଥାଉ, ଯାହାକୁ କି ଥର୍ ମରୁଭୂମି କୁହାଯାଏ ।
Answer:
✗

Question 5.
ରାଜସ୍ଥାନର ଜଓ୍ୱାରଠାରେ ଥ‌ିବା ଦସ୍ତା ଖଣି ପ୍ରାୟ ଆଠ ଶତାବ୍ଦୀ ପୂର୍ବର ଅଟେ ।
Answer:
✓

Question 6.
ହିମାଳୟ ପର୍ବତଦ୍ଵାରା ପରିବେଷ୍ଟିତ କୁମ୍ଭଲଗଡ଼ ଦୁର୍ଗ ପର୍ବତରେ ଅବସ୍ଥିତ ଓ ଏହି ଦୁର୍ଗ ଶତ୍ରୁ ପ୍ରତି ଏକ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ପ୍ରତିରୋଧକ ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇଥିଲା ?
Answer:
✗

Question 7.
ପଶ୍ଚିମଘାଟ ପର୍ବତମାଳା ପୂର୍ବଘାଟ ପର୍ବତମାଳା ତୁଳନାରେ କମ୍ ଉଚ୍ଚତା ବିଶିଷ୍ଟ ।
Answer:
✗

Question 8.
ନର୍ବଦା ଓ ତାୟୀ ପଶ୍ଚିମାଭିମୂଖୀ ନଦୀ ଉତ୍ପତ୍ତି ଲାଭ କରି ଆରବ ସାଗରରେ ପଡ଼ିଛନ୍ତି ।
Answer:
✓

ସ୍ତମ୍ଭ ମିଳନ କର ।

Question 1.

‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭ
ଥର୍ ମରୁଭୂମି ହିମାଦ୍ରୀ
ବ୍ୟାରେଜ ଦ୍ଵୀପ ଜୀବନ୍ତ ଆଗ୍ନେୟଗିରି
ହିମାଳୟ ପାର୍ବତ୍ୟାଞ୍ଚଳ ଚମରୀଗାଈ
ଲଦାଖ ଚନ୍ଦ୍ରଭୂମି
କାଞ୍ଚନଗଙ୍ଗା ରାଜସ୍ଥାନ

Answer:

‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭ
ସୁନ୍ଦର ବନ ଲଦାଖ
ଚନ୍ଦ୍ରଭୂମି ଦାର୍ଜିଲିଂ
ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ପଶ୍ଚିମଘାଟ ପର୍ବତମାଳା
ମଶୌରୀ ପାୱାରହାଉସ୍ ଜଳପ୍ରଗାତ
ପେରି ଆଲ୍‌ କେନାଲ୍ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ

 

Question 2.

‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭ
ଥର୍ ମରୁଭୂମି ରାଜସ୍ଥାନ
ବ୍ୟାରେଜ ଦ୍ଵୀପ ଜୀବନ୍ତ ଆଗ୍ନେୟଗିରି
ହିମାଳୟ ପାର୍ବତ୍ୟାଞ୍ଚଳ ଚମରୀଗାଈ
ଲଦାଖ ଚନ୍ଦ୍ରଭୂମି
କାଞ୍ଚନଗଙ୍ଗା ହିମାଦ୍ରୀ

Answer:

‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭ
ସୁନ୍ଦର ବନ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ
ଚନ୍ଦ୍ରଭୂମି ଲଦାଖ
ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଦାର୍ଜିଲିଂ
ମେଶୌରୀ ପଶ୍ଚିମଘାଟ ପର୍ବତମାଳା
ପେରିଆଲ୍‌ କେନାଲ୍ ୱାରହାଉସ୍ ଜଳପ୍ରଗାତ

 

ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ଉତ୍ତରମୂଳକ ପ୍ରଶ୍ନୋତ୍ତର

ସଂକ୍ଷେପରେ ଉତ୍ତର ଲେଖ ।

Question 1.
ହିମାଳୟକୁ ‘ଏସିଆର ଜଳଦୁର୍ଗ” ବୋଲି କାହିଁକି କୁହାଯାଇଥାଏ ?
Answer:

  1. ଗ୍ରୀଷ୍ମଋତୁରେ ହିମାଳୟ ପର୍ବତମାଳାରେ ଥିବା ବରଫ ତରଳିଥାଏ ।
  2. ଏହା ଗଙ୍ଗା, ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ର, ସିନ୍ଧୁ ଆଦି ପ୍ରମୂଖ ନଦୀଗୁଡ଼ିକୁ ଜଳ ଯୋଗାଇଥାଏ ।
  3. ଏହି ନଦୀ ଓ ସେମାନଙ୍କ ଉପନଦୀଗୁଡ଼ିକ କୋଟି କୋଟି ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ପାନୀୟ ଜଳ, କୃଷି ଓ କଳକାରଖାନାକୁ ଜଳ ଯୋଗାଇଥାଏ ।
  4. ସେଥ‌ିପାଇଁ ହିମାଳୟକୁ ଏସିଆର ଜଳଦୁର୍ଗ ଆଖ୍ୟା ଦିଆଯାଇଛି ।

Question 2.
ସିୱାଲିକ୍ ଉପରେ ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ଟୀପ୍ପଣୀ ଲେଖ ।
Answer:

  1. ସିୱାଲିକ୍ (ବାହ୍ୟ ହିମାଳୟ) ହିମାଳୟର ପର୍ବତମାଳାର ବାହ୍ୟାଶ ବା ଦକ୍ଷିଣ ଭାଗରେ ଅବସ୍ଥିତ ନିମ୍ନତମ ପର୍ବତଶ୍ରେଣୀ ଅଟେ ।
  2. ଏହା ଅନେକ ଛୋଟ ଛୋଟ ପାହାଡ଼କୁ ନେଇ ଗଠିତ ଘଞ୍ଚ ଜଙ୍ଗଲରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ।
  3. ଏହାର ପାଦଦେଶ ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀ ସମୃଦ୍ଧ ଅଟେ । ଏହି ଅଞ୍ଚଳଟି ହିମାଳୟ ଓ ଗାଙ୍ଗେୟ ଅଞ୍ଚଳସ୍ଥ ମଧ୍ୟବର୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳ ଅଟେ ।

Question 3.
ଭାରତର କେଉଁ କେଉଁ ଅଞ୍ଚଳକୁ ୟୁନେସ୍କୋ ବିଶ୍ଵ ଐତିହ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଛି ?
Answer:
ଭାରତର ନିମ୍ନୋକ୍ତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ୟୁନେସ୍କୋରା ବିଶ୍ଵ ଐତିହ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଛି । ଯଥା— (i) ହିମାଳୟସ୍ଥ ଜାତୀୟ ଉଦ୍ୟାନ (ii) ରାଜସ୍ଥାନର ଜୈସଲମେର (iii) ପଶ୍ଚିମଘାଟ (iv) ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ତ୍ରିକୋଣଭୂମି ଓ ସୁନ୍ଦରବନ ।

Question 4.
ଡେକାନ୍ ମାଳଭୂମିରେ ବାସ କରୁଥିବା ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟମାନଙ୍କର ନାମ ଲେଖ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଜୀବନଶୈଳୀ ସମ୍ପର୍କରେ ସଂକ୍ଷେପରେ ଲେଖ ।
Question

  1. ଡେକାନ୍ ମାଳଭୂମିରେ ଘଞ୍ଚ ଜଙ୍ଗଲରେ ବାସ କରୁଥିବା ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟମାନଙ୍କର ନାମ ହେଲା, ସାନ୍ତାଳ, ବୈଗ, ଭିଲି ଏବଂ କୋରକୁ ।
  2. ଏହି ଆଦିବାସୀ ଜନଜାତିମାନେ ଏକ ଭିନ୍ନ ଭାଷାରେ ପରିସ୍କର ଭିତରେ ଭାରତର ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ କରିଥାନ୍ତି ।
  3. ସେମାନଙ୍କର ପରମ୍ପରା ଏବଂ ଜୀବନଶୈଳୀ ପ୍ରକୃତି ସହ ଘନିଷ୍ଠ ଭାବେ ଜଡ଼ିତ ।

Class 7 Social Science Chapter 1 Question Answer Odia Medium ଭାରତର ଭୌଗୋଳିକ ବିବିଧତା

Question 5.
ଐତିହାସିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଆଣ୍ଡାମାନ ଦ୍ଵୀପପୁଞ୍ଜ କାହିଁକି ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ ?
Answer:
(i) ଐତିହାସିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଆଣ୍ଡାମାନ ଦ୍ଵୀପପୁଞ୍ଜ ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ । କାରଣ ଆମର ଅନେକ ସ୍ଵାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀ ସେଠାରେ ‘ସେଲୁଲାର ଜେଲ୍’ ନାମକ ବନ୍ଦୀଶାଳାରେ ବହୁ କଠିନ ପରିସ୍ଥିତିରେ ବନ୍ଦୀ ହୋଇ ରହିଥିଲେ ।

(ii) ଆମ ପୂର୍ବପୁରୁଷମାନଙ୍କର ସେହି ମହାନ୍ ବଳିଦାନକୁ ମନେ ରଖୁବାପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏହାକୁ ସଂରକ୍ଷିତ କରି ରଖୁଛନ୍ତି ।

Question 6.
ଭାରତର ଏକମାତ୍ର ଜୀବନ୍ତ ଆଗ୍ନେୟଗିରି କେଉଁଠାରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳେ ? ଏଠାରେ କ’ଣ ନିର୍ଗତ ହୁଏ ?
Answer:

  1. ଭାରତର ଏକମାତ୍ର ଜୀବନ୍ତ ଆଗ୍ନେୟଗିରି ଆଣ୍ଡାମାନ୍ ଏବଂ ନିକୋବର ଦ୍ଵୀପପୁଞ୍ଜ ଅନ୍ତର୍ଗତ ବ୍ୟାରେନ୍ ଦ୍ଵୀପପୁଞ୍ଜରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳେ ।
  2. ଏଠାରେ ଧୁଆଁ ଓ ଲାଭା ଆକାଶକୁ ନିର୍ଗତ ହୋଇଥାଏ ।

Question 7.
ଭାରତ ଧୀରେ ଧୀରେ କେଉଁ ଦିଗକୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି ? ଏହି ଚଳନ ବାର୍ଷିକ କେତେ ସେଣ୍ଟିମିଟର ହାରରେ ହୋଇଥାଏ ?
Answer:

  1. ଭାରତ ଧୀରେ ଉତ୍ତରସ୍ଥ ଏସିଆ ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି ।
  2. ଏହି ଚଳନ ବାର୍ଷିକ ପ୍ରାୟ ୫ ସେଣ୍ଟିମିଟର ହାରରେ ହୋଇଥାଏ ।

Question 8.
ହିମାଳୟ ଶବ୍ଦଟି କେଉଁ ଦୁଇଟି ସଂସ୍କୃତ ଶବ୍ଦରୁ ଆସିଛି ? ଏହାର ପ୍ରକୃତ ଅର୍ଥ କ’ଣ ?
Answer:

  1. ହିମାଳୟ ଶବ୍ଦଟି ଦୁଇଟି ସଂସ୍କୃତ ଶବ୍ଦରୁ ଉଦ୍ଧୃତ ଯଥା- ହିମ ଓ ଆଳୟ ।
  2. ହିମ କହିଲେ ବରଫ ଓ ଆଳୟର ଅର୍ଥ ଘର । ତେଣୁ ହିମାଳୟର ପ୍ରକୃତ ଅର୍ଥ ‘ବରଫର ଘର’’ ।

Question 9.
ଲକ୍ଷାଦ୍ଵୀପ ପୁଞ୍ଜ କେଉଁଠାରେ ଅବସ୍ଥିତ ଏବଂ ଏହା କେତେଗୋଟି ଦ୍ଵୀପପୁଞ୍ଜକୁ ନେଇ ଗଠିତ ?
Answer:

  1. ଲକ୍ଷାଦ୍ଵୀପ ପୁଞ୍ଜ ହେଉଛି ଏକ ଦ୍ଵୀପପୁଞ୍ଜ ଯାହାକି କେରଳର ମାଳାବାର ଉପକୂଳ ନିକଟସ୍ଥ ଆରବ ସାଗରରେ ଅବସ୍ଥିତ ।
  2. ଏହି ଦ୍ଵୀପପୁଞ୍ଜ ପ୍ରବାଳରେ ନିର୍ମିତ ୩୬ଗୋଟି ଦ୍ଵୀପପୁଞ୍ଜକୁ ନେଇ ଗଠିତ ।

ଭୌଗୋଳିକ କାରଣ ଦର୍ଶାଅ ।

Question 1.
ଲଦାଖକୁ ଚନ୍ଦ୍ରଭୂମି ବୋଲି କୁହାଯାଏ ।
Answer:
ଲଦାଖ ଅଞ୍ଚଳର ଭୂଭାଗ ପଥୁରିଆ ଓ ଆବଡ଼ା ଖାବଡ଼ା । ଏଠାକାର ଭୂ-ରୂପ ଚନ୍ଦ୍ରପୃଷ୍ଠର ଭୂପ୍ରକୃତି ସହ ସାମଞ୍ଜସ୍ୟ ରହିଥ‌ିବାର ଦେଖାଯାଏ । ସେଥ‌ିପାଇଁ ଏହାକୁ ଚନ୍ଦ୍ରଭୂମି ବୋଲି କୁହାଯାଏ ।

Question 2.
ହିମାଳୟରେ ବାସ କରୁଥିବା ଅଧିବାସୀମାନେ ଚମରୀଗାଈ ବା ୟାକ୍ ପାଳନ କରିଥା’ନ୍ତି ।
Answer:
ହିମାଳୟ ଏକ ବରଫାବୃତ ଅଞ୍ଚଳ ଅଟେ । ଏହିଠାରେ ଜଳବାୟୁରେ ଚମରୀଗାଈ ହିଁ ଜୀବନଧାରଣ କରିପାରିବ । କ୍ଷୀର, ମାଂସ, ପଶମ ଏବଂ ଗୋବର ପାଇଁ ଏଠାକାର ଅଧିବାସୀମାନେ ଏହାକୁ ପାଳନ କରିଥା’ନ୍ତି । ଏମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଗାଈକୁ ପରିବହନ କାର୍ଯ୍ୟରେ ବ୍ୟବହାର କରିଥା’ନ୍ତି ।

Question 3.
ହିମାଦ୍ରୀରେ ଜନବସତି ଦେଖାଯାଏ ନାହିଁ ।
Answer:
ହିମାଦ୍ରୀ (ବୃହତ୍ ହିମାଳୟ) ହେଉଛି ହିମାଳୟର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଏବଂ ଦୁର୍ଗମ ଅଂଶ । ଏହି ପର୍ବତଶ୍ରେଣୀ ବର୍ଷସାରା ବରଫାବୃତ ରହିଥାଏ । ଜୀବନ ଏଠାରେ ଦୁର୍ବିସହ ହୋଇଥିବାରୁ କୌଣସି ଜନବସତି ଦେଖାଯାଏ ନାହିଁ ।

Question 4.
ହିମାଚଳରେ ଅନେକ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଶୈଳନିବାସମାନ ରହିଛି ।
Answer:
ସର୍ବୋଚ୍ଚ ହିମାଳୟର ଦକ୍ଷିଣରେ ହିମାଚଳ ଅବସ୍ଥିତ । ଏଠାକାର ସୁଷମ ଜଳବାୟୁ, ସମୃଦ୍ଧ ଜୈବ ବିବିଧତା ଓଁ ‘ ଜନବସତି ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ । ଏଠାରେ ନୈନିତାଲ (ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ), ଦାର୍ଜିଲିଂ (ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ), ସିମଳା (ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ) ଏବଂ ମଶୌରୀ (ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ) ଆଦି ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଶୈଳନିବାସମାନ ରହିଛି ।

Question 5.
‘ପଶ୍ଚିମ ହିମାଳୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ଲୋକମାନେ କାଠ ଓ ପଥରରେ ତାଙ୍କର ଘରଗୁଡ଼ିକ ତିଆରି କରିଥାନ୍ତି ।
Answer:
ପଶ୍ଚିମ ହିମାଳୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ଲୋକମାନେ ପଥର ଓ କାଠର ବ୍ୟବହାର କରି ଘର ତିଆରି କରିଥାନ୍ତି । ଏକ ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ନିର୍ମାଣ ଶୈଳୀରେ ତିଆରି ହୋଇଥିବା ଏହି ଘର ଉଷ୍ଣ ରଖୁବା ସଙ୍ଗେ ସଙ୍ଗେ ଏହାକୁ ମୃଦୁ ଭୂମିକମ୍ପ ଜନିତ କ୍ଷୟକ୍ଷତିରୁ ରକ୍ଷା କରିଥାଏ ।

Question 6.
ମରୁଭୂମି ଅଞ୍ଚଳରେ କମ୍ ମାନବ ଓ ପ୍ରାଣୀ ଦେଖାଯା’ନ୍ତି ?
Answer:
ମରୁଭୂମି ଏକ ପ୍ରାକୃତିକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ରୂପେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାଏ । ଏଠାରେ ଅତି ଉତ୍ତପ୍ତ ଦିନ, ଶୀତଳ ରାତି ଓ ଜଳାଭାବ ଜନିତ ପ୍ରତିକୂଳ ପରିସ୍ଥିତିରେ ମାନବ ଓ ପ୍ରାଣୀମାନଙ୍କ ଚଳାଚଳ ପ୍ରତିହତ ହୋଇଥାଏ । ଏହି କାରଣ ପାଇଁ ମରୁଭୂମି ଅଞ୍ଚଳରେ କମ୍ ମାନବ ଓ ପ୍ରାଣୀ ଦେଖାଯା’ନ୍ତି ।

Question 7.
ଗାଙ୍ଗେୟ ସମତଳଭୂମିରେ ଭାରତ ଜନସଂଖ୍ୟାର ଏକ ବଡ଼ ଅଂଶ ବାସ କରନ୍ତି ।
Answer:
ହିମାଳୟର ଦକ୍ଷିଣରେ ଥ‌ିବା ସୁବିସ୍ତୃତ ଉର୍ବର ସମତଳ ଭୂମିକୁ ଗାଙ୍ଗେୟ ସମତଳ ଭୂମି କୁହାଯାଏ । ଗଙ୍ଗା, ସିନ୍ଧୁ, ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ର ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଉପନଦୀ ସମୂହଦ୍ଵାରା ସଞ୍ଚିତ ପଟୁମାଟିଦ୍ଵାରା ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ମୃତ୍ତିକା ସମୃଦ୍ଧ । ଏହି ପୃରିକାରେ ପ୍ରଚୁର ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ଥ‌ିବାରୁ ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଉର୍ବର ଓ କୃଷି ଉପଯୋଗୀ ଏବଂ ଶସ୍ୟଶ୍ୟାମଳୀ । ଉକ୍ତ ଅଞ୍ଚଳର ନଦୀଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନର ଉତ୍ସ । ତେଣୁ ଏହି ସମତଳ ଭୂମିରେ ଭାରତ ଜନସଂଖ୍ୟାର ଏକ ବଡ଼ ଅଂଶ ବାସ କରନ୍ତି ।

Question 8.
ହିମାଳୟକୁ ‘ଏସିଆର ଜଳଦୁର୍ଗ’ ଆଖ୍ୟା ଦିଆଯାଇଛି ।
Answer:
ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଋତୁରେ ହିମାଳୟ ପର୍ବତମାଳାରେ ଥିବା ବରଫ ତରଳି ଗଙ୍ଗା, ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ର, ସିନ୍ଧୁ ଆଦି ପ୍ରମୁଖ ନଦୀଗୁଡ଼ିକୁ ଜଳ ଯୋଗାଇଥାଏ । ଏହି ନଦୀ ଓ ସେମାନଙ୍କ ଉପନଦୀଗୁଡ଼ିକ କୋଟି କୋଟି ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ପାନୀୟ ଜଳ, କୃଷି ଓ କଳକାରଖାନାଙ୍କୁ ଜଳ ଯୋଗାଇଥାଏ । ସେଥ‌ିପାଇଁ ହିମାଳୟକୁ ‘ଏସିଆର ଜଳଦୁର୍ଗ ଆଖ୍ୟା ଦିଆଯାଇଛି ।

Question 9.
ହିମାଳୟ ପର୍ବତ ଅନେକ ସଂସ୍କୃତି, ଆସ୍ଥା ଓ ଉଦ୍ଭବ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି ।
Answer:
ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତିରେ ପର୍ବତଗୁଡ଼ିକୁ ପବିତ୍ର ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଏ । ସେଥ‌ିପାଇଁ ସେଠାରେ ଅନେକ ମଠ, ମନ୍ଦିରମାନ ଗଢ଼ିଉଠିଛି । ଏହା ପୃଥ‌ିବୀର କୋଣ ଅନୁକୋଣରୁ ସନ୍ନ୍ୟାସୀ ଏବଂ ଭଗବତ ପ୍ରେମୀମାନଙ୍କୁ ପୂଜା ଧ୍ୟାନ ନିମନ୍ତେ ଆକର୍ଷିତ କରିଥାଏ ।

Question 10.
ଅସ୍ଥି ବିସର୍ଜନପାଇଁ ବହୁ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀ ଗଙ୍ଗାନଦୀ କୂଳକୁ ଆକର୍ଷିତ ହୋଇ ଆସିଥା’ନ୍ତି ।
Answer:
ଗଙ୍ଗାନଦୀର ଉତ୍ପତ୍ତି ଗୋମୁଖରୁ ହୋଇଅଛି । ଏହି ନଦୀ ଏକ ପବିତ୍ର ନଦୀ ଭାବେ ପରିଚିତ । ସୁତରାଂ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀ ଅସ୍ଥି ବିସର୍ଜନ ପାଇଁ ଗଙ୍ଗାନଦୀ କୂଳକୁ ଆକର୍ଷିତ ହୋଇ ଆସିଥାନ୍ତି ।

Class 7 Social Science Chapter 1 Question Answer Odia Medium ଭାରତର ଭୌଗୋଳିକ ବିବିଧତା

Question 11.
ପାଙ୍ଗ ହ୍ରଦର ଜଳ ଲୁଣିଆ ଅଟେ ।
Answer:
ଲଦାଖର ପାଙ୍ଗଙ୍ଗ୍ ସୋ ହ୍ରଦର ଜଳ ଲୁଣିଆ ହେଲେ ମଧ୍ୟ ଏହା ଅନ୍ୟ ହ୍ରଦ ପରି ନୁହେଁ, କାରଣ ଏହାର ଚତୁଃପାର୍ଶ୍ଵରେ ଥିବା ପାର୍ବତ୍ୟାଞ୍ଚଳରୁ ଦ୍ରବୀଭୂତ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ଏହି ଲବଣତାର କାରଣ ଅଟେ ।

ପାର୍ଥକ୍ୟ ଦର୍ଶାଅ ।

Question 1.
ହିମାଚଳ ଏବଂ ହିମାଦ୍ରୀ
Answer:

ହିମାଚଳ ହିମାଦ୍ରୀ
(i) ସର୍ବୋଚ୍ଚ ହିମାଳୟର ଦକ୍ଷିଣରେ ଅବସ୍ଥିତ । (i) ହିମାଳୟର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଏବଂ ଦୁର୍ଗମ ଅଂଶ ।
(ii) ହିମାଚଳର ସୁଷମ ଜଳବାୟୁ ଜନବସତି ସୃଷ୍ଟିପାଇଁ ଅନୁକୂଳ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ । ଏଠାରେ ନୈନିତାଲ, (ଉତ୍ତର ରଖଣ୍ଡ), ଦାର୍ଜିଲିଂ (ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ) ସିମିଳା (ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ) ଏବଂ ମଶୌରୀ (ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ) ଆଦି ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଶୈଳନିବାସମାନ ରହିଅଛି । (ii) ଏହି ପର୍ବତଶ୍ରେଣୀରେ ବର୍ଷସାରା ବରଫାବୃତ ର ହି ଥାଏ । ଜୀବନ ଏଠାରେ ଦୁର୍ବିସହ ହୋଇଥିବାରୁ କୌଣସି ଜନବସତି ଦେଖାଯାଏ । ନାହିଁ ।

 

Question 2.
ଲାକ୍ଷା ଦ୍ଵୀପପୁଞ୍ଜ ଏବଂ ଆଣ୍ଡାମାନ ଓ ନିକୋବର ଦ୍ଵୀପପୁଞ୍ଜ ।
Answer:

ଲାକ୍ଷାଦ୍ଵୀପ ପୁଞ୍ଜ ଆଣ୍ଡାମାନ ଓ ନିକୋବର ଦ୍ଵୀପପୁଞ୍ଜ
(i) କେରଳର ମାଲବାର ଉପକୂଳର ନିକଟସ୍ଥ ଆରବ ସାଗରରେ ଲକ୍ଷା ଦ୍ଵୀପପୁଞ୍ଜ ଅବସ୍ଥିତ । (i) ଆଣ୍ଡାମାନ ଓ ନିକୋବର ଦ୍ଵୀପପୁଞ୍ଜ ପୂର୍ବ ଉପକୂଳ ନିକଟରେ ବଙ୍ଗୋପସାଗରରେ ଅବସ୍ଥିତ ।
(ii) ପ୍ରବାଳରେ ନିର୍ମିତ ୩୬ଗୋଟି ଦ୍ଵୀପପୁଞ୍ଜକୁ ନେଇ ଗଠିତ । (ii) ୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ଛୋଟ ବଡ଼ ଦ୍ଵୀପକୁ ନେଇ ଏହି ଦ୍ଵୀପପୁଞ୍ଜ ଗଠିତ ।

Question 3.
ଥର୍ ‘ମରୁଭୂମି ଏବଂ ଲଦାଖ
Answer:

ଥର୍ ମରୁଭୂମି : ଲଦାଖ :
(i) ଥର୍ ଏକ ବିସ୍ତୃତ ଉଷ୍ଣ ମରୁଭୂମି । (i) ଲଦାଖ ଏକ ଶୀତଳ ମରୁଭୂମି ଅଟେ ।
(ii) ଏଠାରେ ଲୋକମାନେ ଓଟ ଉପରେ ନିର୍ଭର । କରନ୍ତି । (ii) ଏଠାରେ ଆଇବେକ୍ସ ନାମକ ପାହାଡିଆ ଛେଳି ଓ ତିଦ୍ଦତୀୟ ମୃଗ ବାସ କରନ୍ତି ।
(iii) ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଭୂଭାଗ ବାଲୁକାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ । (iii) ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ର ଭୂ ଭାଗ ପଥୁରି ଓ ଆ ଆବଡ଼ାଖାବଡ଼ା ।

 

ଦୀର୍ଘ ଉତ୍ତରମୂଳକ ପ୍ରଶ୍ନୋତ୍ତର

Question 1.
ହିମାଳୟ ପର୍ବତମାଳାକୁ କେତେ ଭାଗରେ ବିଭକ୍ତ କରାଯାଇଛି ଓ କ’ଣ କ’ଣ ?
Question
ହିମାଳୟ ପର୍ବତମାଳାକୁ ମୁଖ୍ୟତଃ ତିନିଗୋଟି ପର୍ବତଶ୍ରେଣୀରେ (Range) ବିଭକ୍ତ କରାଯାଇଛି ।
(i) ହିମାଦ୍ରୀ (ବୃହତ୍ ହିମାଳୟ) ହେଉଛି ହିମାଳୟର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଏବଂ ଦୁର୍ଗମ ଅଂଶ । ଏଥିରେ ମାଉଣ୍ଟ୍ ଏଭେରେଷ୍ଟ ଓ କାଞ୍ଚନଜଙ୍ଗା ଭଳି ନଭଶ୍ଚମୀ ଗିରିଶୃଙ୍ଗ ରହିଛି । ଏହି ପର୍ବତଶ୍ରେଣୀ ବର୍ଷସାରା ବରଫାବୃତ ରହିଥାଏ । ଜୀବନ ଏଠାରେ ଦୁର୍ବିସହ ହୋଇଥିବାରୁ କୌଣସି ଜନବସତି ଦେଖାଯାଏ ନାହିଁ ।

(ii) ହିମାଚଳ (ମଧ୍ଯ ହିମାଳୟ) ସର୍ବୋଚ୍ଚ ହିମାଳୟର ଦକ୍ଷିଣରେ ଅବସ୍ଥିତ । ଏଠାକାର ସୁଷମ ଜଳବାୟୁ, ସମୃଦ୍ଧ ଜୈବ ବିବିଧତା ଓ ଜନବସତି ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ଅନୁକୂଳ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ । ନୈନିତାଲ (ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ), ଦାର୍ଜିଲିଂ (ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ), ସିମଳା (ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ) ଏବଂ ମଶୌରୀ (ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ) ଆଦି ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଶୈଳନିବାସମାନ ଏଠାରେ ରହିଛି ।

(iii) ସିଲିକ୍ (ବାହ୍ୟ ହିମାଳୟ) ହିମାଳୟ ପର୍ବତମାଳାର ବାହ୍ୟଶ ବା ଦକ୍ଷିଣ ଭାଗରେ ଅବସ୍ଥିତ ନିମ୍ନତ୍ତମ ପର୍ବତଶ୍ରେଣୀ । ଏହା ଅନେକ ଛୋଟ ଛୋଟ ପାହାଡ଼କୁ ନେଇ ଗଠିତ ଘଞ୍ଚ ଜଙ୍ଗଲରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ । ଏହାର ପାଦଦେଶ ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀ ସମୃଦ୍ଧ । ଏହି ଅଞ୍ଚଳଟି ହିମାଳୟ ଓ ଗାଙ୍ଗେୟ (ଉତ୍ତରସ୍ଥ ସମତଳ ଅଞ୍ଚଳ) ଅଞ୍ଚଳର ମଧ୍ୟବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳ ।

Question 2.
ହିମାଳୟ ପର୍ବତମାଳାର ସୃଷ୍ଟି କିପରି ହୋଇଛି ?
Answer:
ନିୟୁତ ନିୟୁତ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଭାରତ ଗଣ୍ଡୱାନାଲାଣ୍ଡ ନାମରେ ଏକ ବିଶାଳ ଭୂଭାଗର ଅଂଶ ଥିଲା । ଏହା ଆଫ୍ରିକା ମହାଦେଶର ପଡ଼ୋଶୀ ଥିଲା । ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ଭାରତ ମୁଖ୍ୟ ଭାଗରୁ ବିଚ୍ଛିନ୍ନ ହେଲା ଏବଂ ଧୀରେ ଧୀରେ ଉତ୍ତର ଦିଗକୁ ଅଗ୍ରସର ହେଲା । ପ୍ରାୟ ୫୦ ନିୟୁତ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଏହା ୟୁରେସିଆ (ୟୁରୋପ + ଏସିଆ) ଭୂଭାଗର ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ ହେଲା ଏବଂ ଏହା ସହ ଧକ୍‌କା ଖାଇଲା । ୟୁରେସିଆ ଭୂଭାଗକୁ ଠେଲିବା ଯୋଗୁଁ ତତ୍‌ମଧ୍ଯସ୍ଥ ସ୍ଥଳଭାଗ କୁଞ୍ଚ ହୋଇ ଊର୍ଦ୍ଧ୍ୱଗାମୀ ହେଲା । ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଏକ ଗାଲିଚାକୁ ଠେଲିବା ଯୋଗୁ ସେଥ‌ିରେ ପଢ଼ୁଥ‌ିବା ଭାଙ୍ଗ ସହ ତୁଳନା କରାଯାଇପାରେ । ଏହିପରି ଭାବେ ବିଶାଳ ହିମାଳୟ ପର୍ବତ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି ।

Question 3.
ଭାରତର କେଉଁ ସ୍ଥାନ ସବୁଠାରୁ ସ୍ଵଚ୍ଛ ଗ୍ରାମ ଭାବରେ ପରିଚିତ ଓ କାହିଁକି ?
Answer:
(i) ଏସିଆ ମହାଦେଶର ସବୁଠାରୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଗ୍ରାମ ‘‘ମାୱଲିନୋଙ୍ଗ’’ ଗ୍ରାମ ମେଘାଳୟ ରାଜ୍ୟ ଖାସିପାହାଡ଼ର ପୂର୍ବ ଭାଗରେ ଅବସ୍ଥିତ ।

(ii) ଏହି ସ୍ଵଚ୍ଛ ମନୋରମ ଗ୍ରାମ ଏହାର ସୁପରିଚାଳିତ ପରିଷ୍କାର ପରିଚ୍ଛନ୍ନତା, ବାଉଁଶରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପାତ୍ର ଓ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ଜୀବନଯାପନ ପାଇଁ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ।

(iii) ଏହି ଗ୍ରାମ ଏହାର ଜୀବନ୍ତ ‘ଚେରସେତୁ’ପାଇଁ ପରିଚିତ, ଯାହାକି ବହୁ ବର୍ଷ ଧରି ଚେରରେ ବୁଣାଦ୍ଵାରା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ନିମ୍ନୋକ୍ତ କାରଣରୁ ମାୱଲିନୋଙ୍ଗ ଗ୍ରାମ ଏସିଆ ମହାଦେଶରେ ସବୁଠାରୁ ସ୍ଵଚ୍ଛ ଗ୍ରାମ ରୂପେ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ।

Class 7 Social Science Chapter 1 Question Answer Odia Medium ଭାରତର ଭୌଗୋଳିକ ବିବିଧତା

Question 4.
ଭୌଗୋଳିକ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଭାରତକୁ ଏସିଆର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଞ୍ଚଳଠାରୁ କିପରି ପୃଥକ୍ କରୁଛି ?
Answer:
ଭାରତର ଉତ୍ତରରେ ହିମାଳୟ ପର୍ବତମାଳା ଏକ ପ୍ରାକୃତିକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ରୂପେ ରହିଅଛି । ପଶ୍ଚିମ ଭୂଭାଗରେ ଥ‌ିବା ଥର୍ ମରୁଭୂମି ଏବଂ ଜଳଭାଗ ରୂପେ ଆରବ ସାଗର ଏହାର ପଶ୍ଚିମ ସୀମା ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରୁଛି । ଦକ୍ଷିଣରେ ଭାରତ ମହାସାଗର ଏବଂ ପୂର୍ବରେ ବଙ୍ଗୋପସାଗର ଏହାର ପ୍ରାକୃତିକ ସୀମା ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରୁଛି । ଏହିପରି ଏହି ଭୌଗୋଳିକ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଭାରତକୁ ଏସିଆର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଞ୍ଚଳଠାରୁ ପୃଥକ କରୁଛି ।

Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ

Students can use Class 7 Math Solution Odia Medium and Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ to check their answers after solving exercises.

7th Class Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium

Class 7 Maths Chapter 3 Odia Medium

3.1 କ୍ଷୁଦ୍ର ଏକକର ଆବଶ୍ୟକତା :

Page No. (47 to 48)

Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ 1
Question 1.
ସ୍କେଲ୍‌ର କେଉଁ ଏକକଟି ସ୍ପର ଠିକ୍ ମାପ ନିର୍ଣ୍ଣୟରେ ତୁମକୁ ସହାୟକ ହେବ ? କାହିଁକି ?
Solution:
ତୃତୀୟ ସ୍କେଲ୍‌ର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସେ.ମି.କୁ 10 ଭାଗରେ ବିଭକ୍ତ ହୋଇଥିବାରୁ, ଏହି ଏକକଟି ସ୍ଫୁର ପ୍ରକୃତ ମାପର ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ।

Question 2.
2\(\frac{7}{10}\) ସେ.ମି.ର ଅର୍ଥ କ’ଣ ? (ପ୍ରଥମ ସ୍ଫୁର ଦୈର୍ଘ୍ୟ)
Solution:
ସ୍କେଲ୍‌ରେ, ଦୁଇଟି କ୍ରମିକ ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ଦୈର୍ଘ୍ୟକୁ 10 ସମାନ ଭାଗରେ ବିଭକ୍ତ କରାଯାଇଛି । 2\(\frac{7}{10}\)
ସେ.ମି. ଲମ୍ବକୁ ପାଇବା ପାଇଁ ଆମେ ସ୍କେଲ୍‌ରେ ‘0’ ରୁ ‘2’ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯାଇ ଏବଂ ତା’ରେ 10 ଭାଗରୁ 7 ଭାଗ ନେଲେ, ସ୍କୁର ଦୈର୍ଘ୍ୟ -2 ସେ.ମି. ଏବଂ \(\frac{7}{10}\) ସେ.ମି. 2\(\frac{7}{10}\) ବା ସେ.ମି. ହେବ ।

Question 3.
ସେହିପରି 3\(\frac{2}{10}\) ସେ.ମି. କୁ କିପରି ବୁଝିବା ?
Solution:
ଆମେ 2\(\frac{7}{10}\) ସେ.ମି.କୁ 2 ପୂର୍ଣ୍ଣ 7 ବିଭକ୍ତ 10 ସେ.ମି. 3\(\frac{2}{10}\) ସେ.ମି.କୁ 3 ପୂର୍ବ 2 ବିଭକ୍ତ 10 ସେ.ମି. ରୂପେ ପଢୁ ବା 2\(\frac{7}{10}\) ସେ.ମି.କୁ 2 ସେ.ମି. ଓ 7 ଦଶାଂଶ ସେ.ମି. ଏବଂ 3\(\frac{2}{10}\) ସେ.ମି.କୁ 3 ସେ.ମି. ଓ 2 ଦଶାଂଶ ସେ.ମି. ରୂପେ ପଢ଼ିପାରିବା ।

Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ

Question 4.
ତୁମେ କହିପାରିବ କି ? ସ୍ଟର ଲମ୍ବ ମାପିବା ପାଇଁ ଏକକ ଗୁଡ଼ିକ କାହିଁକି ଛୋଟ ଛୋଟ ଅଂଶରେ ବିଭକ୍ତ କରାଗଲା ?
Solution:
ସ୍ଫୁର ଲମ୍ବ ସଠିକ୍ ପାଇବା ପାଇଁ ଏକକ ଗୁଡ଼ିକୁ ଛୋଟ ଛୋଟ ଅଂଶରେ ବିଭକ୍ତ କରାଯାଇଥାଏ ।

Question 5.
ଗୋଟିଏ ସ୍କେଲ୍ ବ୍ୟବହାର କରି ନିମ୍ନଲିଖତ ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମାପ ଏବଂ ଏହାକୁ ସେଣ୍ଟିମିଟରରେ ଲେଖ (ସ୍ଫୁର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମାପ ପାଇଁ ଯେପରି ଉପରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହୋଇଛି) କଲମ, ପେନସିଲ୍, ରବର ଏବଂ ତୁମ ପସନ୍ଦର ଅନ୍ୟ ଯେକୌଣସି ବସ୍ତୁ ନେଇପାର ।
Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ 2
Solution:
ରବରର ମାପ = 2\(\frac{4}{10}\) ସେ.ମି. । ପେନ୍‌ସିଲ୍‌ର ଦୈର୍ଘ୍ୟ = 4\(\frac{5}{10}\) ସେ.ମି. ।
ସ୍କେଚ୍ ପେନ୍‌ର କ୍ୟାପ୍‌ଟିର ଦୈର୍ଘ୍ୟ = 1\(\frac{4}{10}\) ସେ.ମି. ।

ଛୋଟ ଜିନିଷର ଠିକ୍ ମାପ ପାଇବା ପାଇଁ ଆମେ ଛୋଟ ଛୋଟ ଏକକ ବ୍ୟବହାର କରିଥାଉ ।

3.2 ଦଶାଂଶ :

Page No. (49 to 52)

Question 1.
ନିମ୍ନରେ କେତେକ ସଂଖ୍ୟା ଦିଆଯାଇଛି ଆସ ଏହାକୁ କିପରି ପଢ଼ାଯାଏ ଜାଣିବା । (ପ୍ରଶ୍ନ ସହିତ ଉତ୍ତର)
Solution:
4\(\frac{1}{10}\) → (ଚାରି ଓ ଏକ ଦଶାଂଶ) \(\frac{4}{10}\) → (ଚାରି ଏକ ଦଶାଂଶ କିମ୍ବା ଚାରି ଦଶାଂଶ) \(\frac{41}{10}\) → (ଏକଚାଳିଶ ଓ ଏକ ଦଶାଂଶ)
41\(\frac{1}{10}\)→ (ଏକଚାଳିଶ ଏକ ଦଶାଂଶ କିମ୍ବା ଏକଚାଳିଶ ଦଶାଂଶ)

Question 2.
ନିମ୍ନ ଦୈର୍ଘ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଊକ୍ରମରେ ସଜାଇ ଲେଖ ।
(a) \(\frac{9}{10}\)
(b) 1\(\frac{7}{10}\)
(c) \(\frac{130}{10}\)
(d) 13\(\frac{1}{10}\)
(e) 10\(\frac{5}{10}\)
(f) 7\(\frac{6}{10}\)
(g) 6\(\frac{7}{10}\)
(h) \(\frac{4}{10}\)
Solution:
Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ 3
ଆମେ ପାଇଲେ ଯେ, \(\frac{131}{10}\) ହେଉଛି ବଡ଼ ସଂଖ୍ୟା ଓ \(\frac{4}{10}\) ହେଉଛି ସାନ ସଂଖ୍ୟା ।
ଊର୍ଦ୍ଧ୍ବକ୍ରମରେ ସଜାଇ ଲେଖୁଲେ ଆମେ ପାଇବା
Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ 4

Question 3.
ନିମ୍ନ ଦୈର୍ଘ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଊକ୍ରମରେ ସଜାଇ ଲେଖ ।
4\(\frac{1}{10}\), \(\frac{4}{10}\), \(\frac{41}{10}\), 41\(\frac{1}{10}\)
Solution:
\(\frac{1}{10}\) ହେଉଛି କ୍ଷୁଦ୍ରତମ ସଂଖ୍ୟା ଓ \(\frac{411}{10}\) ହେଉଛି ବୃହତ୍ତମ ସଂଖ୍ୟା । ତେଣୁ ଊର୍ଦ୍ଧ୍ବକ୍ରମରେ ସଜାଇଲେ
Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ 5

Question 4.
ଦୋକାନରୁ ସରିତା 2\(\frac{7}{10}\) ଏକକ ଲମ୍ବର ଓ 3\(\frac{6}{10}\) ଲଳିତା ଏକକ ଲମ୍ବର ରିବନ କିଣିଲେ, ଉଭୟ ମୋଟ କେତେ ଦୈର୍ଘ୍ୟର ରିବନ କିଣିଲେ ?
Solution:
ମୋଟ ରବିନର ଦୈର୍ଘ୍ୟ, ସରିତା ରିବନର ଦୈର୍ଘ୍ୟ 2 ଏକକ ଓ 7 ଦଶାଂଶ ଏକକ ଏବଂ ଲଳିତା ରିବନର
ଦୈର୍ଘ୍ୟ 3 ଏକକ ଓ 6 ଦଶାଂଶ ଏକକର ସମଷ୍ଟି ସହ ସମାନ ।
ତେଣୁ, 2 ଏକକ ଓ 7 ଦଶାଂଶ ଏକକ + 3 ଏକକ ଓ 6 ଦଶାଂଶ ଏକକ
= (2 + 3) ଏକକ ଓ (7 + 6) ଦଶାଂଶ ଏକକ = 5 ଏକକ 13 ଦଶାଂଶ ଏକକ
= 6 ଏକକ ଓ 3 ଦଶାଂଶ ଏକକ (13 ଦଶାଂଶ ଏକକ = 1 ଏକକ ଓ 3 ଦଶାଂଶ ଏକକ)
ମୋଟ ରବିନର ଦୈର୍ଘ୍ୟ 6 ଏକକ 3 ଦଶାଂଶ ଏକକ = 6
ଏଠାରେ ସମାଧାନ କଲେ,
(a) (2 + 3) + (\(\frac{7}{10}\) + \(\frac{6}{10}\)) = (2 + 3) + (\(\frac{13}{10}\)) = 5 + \(\frac{13}{10}\)
= 5 + \(\frac{10}{10}\) + \(\frac{3}{10}\) = 5 + 1 + \(\frac{3}{10}\) = 6 + \(\frac{3}{10}\) = 6\(\frac{3}{10}\)

(b) 2\(\frac{7}{10}\) + 3\(\frac{6}{10}\) = 5\(\frac{13}{10}\) = 6\(\frac{3}{10}\)

(c) ଉଭୟ ମାପକୁ ଦଶାଂଶରେ ପରିଣତ କରି ଯୋଗ କରି ଯୋଗଫଳ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରାଯାଇପାରିବ ।
27 ଦଶାଂଶ ଓ 36 ଦଶାଂଶ = 63 ଦଶାଂଶ = \(\frac{27}{10}\) + \(\frac{36}{10}\) = \(\frac{63}{10}\)
\(\frac{63}{10}\) = 60 ଦଶାଂଶ (\(\frac{60}{10}\)) ଓ 3 ଦଶାଂଶ (\(\frac{3}{10}\)) =
= 6 ଓ 3 ଦଶାଂଶ = 6\(\frac{3}{10}\)

Question 5.
ମହୁମାଛି ଶରୀରର ବିଭିନ୍ନ ଅଂଶର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ଦିଆଯାଇଅଛି । ଏହାର ମୋଟ ଲମ୍ବ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କର ।
Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ 6
ମୁଣ୍ଡ : 2\(\frac{3}{10}\) ଏକକ, ଛାତି : 5\(\frac{4}{10}\)
ଏକକ, ପେଟ : 7\(\frac{5}{10}\) ଏକକ ।
Solution:
ମୁଣ୍ଡର ଦୈର୍ଘ୍ୟ = 2\(\frac{3}{10}\) ଏକକ, ଛାତିର ଦୈର୍ଘ୍ୟ = 5\(\frac{4}{10}\) ଏକକ, ପେଟର ଦୈର୍ଘ୍ୟ = 7\(\frac{5}{10}\) ଏକକ
ମହୁମାଛିର ମୋଟ ଲମ୍ବ = 2\(\frac{3}{10}\) + 5\(\frac{4}{10}\) + 7\(\frac{5}{10}\)
= (2 + 5 + 7)(+\(\frac{3}{10}\) + \(\frac{4}{10}\) + \(\frac{5}{10}\)) = 14 + \(\frac{12}{10}\) = 14 + \(\frac{10+2}{10}\)
= \(\frac{14}{10}\) + \(\frac{10}{10}\) + \(\frac{2}{10}\) = 14 + 1 + \(\frac{2}{10}\) = 15 + \(\frac{2}{10}\) = 15\(\frac{2}{10}\) ଏକକ ।
∴ ମହୁମାଛିର ମୋଟ ଲମ୍ବ 15 \(\frac{2}{10}\) ଏକକ ।

Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ

Question 6.
ଶୈଳକାର ହାତର ଲମ୍ବ 12\(\frac{4}{10}\) ଏକକ ଏବଂ ତା’ର ପାପୁଲିର ଲମ୍ବ 6\(\frac{7}{10}\) ଏକକ ଅଟେ । ତେବେ ତା’ର ମଧ୍ୟମ ଆଙ୍ଗୁଠିର ଲମ୍ବ କେତେ ?
Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ 7
Solution:
ଶୈଳଜାର ମଧ୍ୟମ ଆଙ୍ଗୁଠିର ଲମ୍ବ ହେବ = (12 + \(\frac{4}{10}\)) – (6 + \(\frac{7}{10}\))
Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ 8
ଏଠାରେ = 4 ଦଶାଂଶରୁ 7 ଦଶାଂଶ ବିୟୋଗ କରିହେବ ନାହିଁ । ତେଣୁ 12 ଏକକରୁ 1. ଏକକ ଆଣି ଏହାକୁ 10 ଦଶାଂଶ ଏକକରେ ପରିଣତ କରାଗଲା । ବର୍ତ୍ତମାନ ସଂଖ୍ୟାଟି 11 ଏକକ ଓ 14 ଦଶାଂଶ ଏକକ ହେଲା, 14 ଦଶାଂଶ ଏକକକୁ 7 ଦଶାଂଶ ଏକକ ଏବଂ 11 ଏକକରୁ 6 ଏକକ ବିୟୋଗ କରାଗଲା ।

Question 7.
ଉଭୟ ଲମ୍ବକୁ ଦଶାଂଶରେ ପରିଣତ କରି ସମାଧାନ କର ।
Solution:
124 ଦଶାଂଶ – 67 ଦଶାଂଶ = 57 ଦଶାଂଶ = \(\frac{124}{10}\) – \(\frac{67}{10}\) = \(\frac{57}{10}\)
= 50 ଦଶାଂଶ \(\frac{50}{10}\) ଓ 7 ଦଶାଂଶ \(\frac{7}{10}\) = 5 ଓ 7 ଦଶାଂଶ = 5\(\frac{7}{10}\)

Question 8.
ଗୋଟିଏ ରୋହୀ ମାଛର ଲମ୍ବ 36\(\frac{2}{10}\) ସେ.ମି. ଏବଂ ଗୋଟିଏ ଇଲିଶି ମାଛର ଲମ୍ବ 31\(\frac{9}{10}\) ସେ.ମି.। ତେବେ ରୋହୀ ମାଛଟି, ଇଲିଶିମାଛଠାରୁ କେତେ ଅଧିକ ଲମ୍ବା ?
Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ 9
Solution:
ରୋହୀ ମାଛର ଲମ୍ବ = 36\(\frac{2}{10}\), ଇଲିଶି ମାଛର ଲମ୍ବ = 31\(\frac{9}{10}\)
ରୋହୀ ମାଛଟି ଇଲିଶି ମାଛଠାରୁ ଲମ୍ବ = 36\(\frac{2}{10}\) – 31\(\frac{9}{10}\) = (\(\frac{360}{10}\) + \(\frac{2}{10}\) – (\(\frac{310}{10}\) + \(\frac{9}{10}\))
= \(\frac{362}{10}\) – \(\frac{319}{10}\) = \(\frac{41}{10}\) = \(\frac{40}{10}\) = \(\frac{40}{10}\) + \(\frac{1}{10}\) = 4 + \(\frac{1}{10}\) = 4\(\frac{1}{10}\)
ରୋହୀ ମାଛଟି, ଇଲିଲିମାଛଠାରୁ କେତେ 4\(\frac{1}{10}\) ଲମ୍ବା ।

Question 9.
ନିମ୍ନ ସଂଖ୍ୟାକ୍ରମକୁ ଦେଖୁ ପରବର୍ତୀ ସଂଖ୍ୟାଗୁଡ଼ିକ ଖାଲିସ୍ଥାନରେ ପୂରଣ କର ।
Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ 10
Solution:
Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ 11
Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ 12
Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ 13

3.3 ଶତାଂଶ :

Page No. (53 to 58)

Question 1.
ଏହି ଛୋଟ ଅଂଶର ଲମ୍ବ କେତେ ? ଏହିଭଳି କେତୋଟି ଛୋଟ ଅଂଶ ନେଲେ 1 ଏକକ ହେବ ?
Solution:
ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦଶାଂଶକୁ ସମାନ 10ଟି ଛୋଟ ଅଂଶରେ ବିଭକ୍ତ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଏକକ 10ଟି ଦଶାଂଶ ଏକକ ଅଟେ ତେଣୁ 1 ଏକକ = 100 ଶତାଂଶ ଏକକ ।
ତେଣୁ 1 ଶତାଂଶ ଏକକ ହେଉଛି । ଏକକର \(\frac{1}{100}\) ଅଂଶ ।
Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ 14

Question 2.
ବର୍ତ୍ତମାନ ଭଙ୍ଗା କାଗଜଟିର ଲମ୍ବ କେତେ ଜାଣିବା ?
Solution:
ଆମେ ଦେଖୁଛୁ ଯେ ଏହା 4 + \(\frac{4}{10}\) + \(\frac{5}{100}\) ଲମ୍ବ, ଏହାକୁ 4 ଏକକ 4 ଦଶାଂଶ ଓ 5 ଶତାଂଶ ଏକକ ବୋଳି ପଢ଼ାଯାଏ ।

Question 3.
ନିମ୍ନ ଚିତ୍ରଟିକୁ ଦେଖ୍ ଖାଲି କୋଠରିରେ ଚିହ୍ନିତ ଅଂଶର ଲମ୍ବ କେତେ ଲେଖ ।
Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ 15
Solution:
ପ୍ରଥମ କୋଠରି = \(\frac{5}{10}\) + \(\frac{5}{10}\) = \(\frac{50}{100}\) + \(\frac{5}{100}\) = \(\frac{55}{100}\)
ଦ୍ଵିତୀୟ କୋଠରି = 1 + \(\frac{5}{10}\) + \(\frac{5}{100}\) = \(\frac{100}{100}\) + \(\frac{50}{100}\) + \(\frac{5}{100}\) = \(\frac{155}{100}\)
ତୃତୀୟ କୋଠରି = 1 + \(\frac{7}{10}\) + \(\frac{4}{100}\) = \(\frac{100}{100}\) + \(\frac{70}{100}\) + \(\frac{4}{100}\) = \(\frac{174}{100}\)
ଚତୁର୍ଥ କୋଠରି = 2 + \(\frac{2}{100}\) = \(\frac{200}{100}\)
+ \(\frac{2}{100}\) = \(\frac{202}{100}\) =
ପଞ୍ଚମ କୋଠରି = 2 + \(\frac{4}{10}\) + \(\frac{240}{100}\)

• ନିମ୍ନ ଛବିରେ ଦିଆଯାଇଥୁବା ତାରର ଦୈର୍ଘ୍ୟକୁ ତିନି ପ୍ରକାର ଉପାୟରେ ଦିଆଯାଇଅଛି । ସେଗୁଡ଼ିକ ସମାନ ଲମ୍ବକୁ ସୂଚାଉଛି ।
Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ 16
• 1\(\frac{1}{10}\)\(\frac{4}{10}\) = ଏକ ଏକକ, ଏକ ଦଶାଂଶ ଏକକ ଓ ଚାରି ଶତାଂଶ ଏକକ ।
1\(\frac{14}{100}\) = ଏକ ଏକକ ଓ ଚଉଦ ଶତାଂଶ ଏକକ ।
\(\frac{114}{100}\) = ଏକ ଶହ ଚଉଦ ଶତାଂଶ ଏକକ ।

Question 4.
ନିମ୍ନ ଚିତ୍ରକୁ ଦେଖ୍ ତାରର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ଲେଖ ଓ ପଢ଼ ।
Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ 17
Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ 18
Solution:
(a) ଦୈର୍ଘ୍ୟ = 5\(\frac{3}{10}\)\(\frac{7}{100}\) = 5 ଏକକ, 3 ଦଶାଂଶ ଓ 7 ଶତାଂଶ ।
5 + \(\frac{37}{100}\) = 5 ଏକକ ଓ 37 ଶତାଂଶ ।
\(\frac{537}{100}\) = 537 ଶତାଂଶ ।

(b) ଦୈର୍ଘ୍ୟ = 15 + \(\frac{3}{100}\) = 15 ଏକକ ଓ 3 ଶତାଂଶ ।
\(\frac{1500}{100}\) + \(\frac{3}{100}\) = \(\frac{1503}{100}\) = 1503 ଶତାଂଶ ।

(c) ଦୈର୍ଘ୍ୟ 7\(\frac{5}{10}\)\(\frac{2}{100}\) = 7 ଏକକ, 5 ଦଶାଂଶ ଓ 2 ଶତାଂଶ ।
= 7 + \(\frac{5}{10}\) + \(\frac{2}{100}\) = 7\(\frac{52}{100}\) = 7 ଏକକ ଓ 52 ଶତାଂଶ ।
\(\frac{700}{100}\) + \(\frac{52}{100}\) = \(\frac{752}{100}\) = 752 ଶତାଂଶ ।

(d) 9\(\frac{8}{10}\) ଏକକ ଓ 9 ଦଶାଂଶ । 9\(\frac{80}{10}\) = 9 ଏକକ ଓ 80 ଏକକ ।
\(\frac{980}{10}\) = 980 ଶତାଂଶ ।

Question 5.
ନିମ୍ନରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ଲମ୍ବରୁ କେଉଁଟି ବୃହତ୍ତର ଓ କେଉଁଟି କ୍ଷୁଦ୍ରତରୁ ଏହି ଦୈର୍ଘ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଦତ୍ତ ସ୍କୁଲରେ ଚିହ୍ନିତ କର ।
(a) \(\frac{3}{10}\), \(\frac{3}{100}\), \(\frac{33}{100}\)
Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ 19
(b) 3\(\frac{1}{10}\), \(\frac{30}{10}\), 1\(\frac{3}{10}\)
Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ 20
(c) \(\frac{45}{100}\), \(\frac{54}{100}\), \(\frac{5}{10}\), \(\frac{4}{10}\)
Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ 21
(d) 3\(\frac{6}{10}\), 3\(\frac{3}{100}\), 3\(\frac{6}{10}\)\(\frac{6}{100}\)
Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ 22
(e) \(\frac{8}{10}\)\(\frac{2}{100}\), \(\frac{9}{100}\), 1\(\frac{8}{100}\)
Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ 23
(f) 7\(\frac{3}{10}\)\(\frac{5}{100}\), 7\(\frac{5}{10}\), 7\(\frac{41}{100}\)
Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ 24
(g) \(\frac{65}{10}\)\(\frac{15}{100}\), 5\(\frac{87}{100}\), 5\(\frac{7}{100}\)
Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ 25
Solution:
Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ 26
Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ 27
Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ 28

Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ

Question 6.
15\(\frac{3}{10}\)\(\frac{4}{100}\) ଓ 2\(\frac{6}{10}\)\(\frac{8}{100}\) ର ଯୋଗଫଳ କେତେ ?
Solution:
Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ 29

Question 7.
ଏହି ପଦ୍ଧତିଦ୍ଵୟ ଭିନ୍ନ ଅଟନ୍ତି କି ?
Solution:
ହଁ, ପଦ୍ଧତିଦ୍ଵୟ ଭିନ୍ନ ଅଟନ୍ତି । ପଦ୍ଧତି-1ରେ ଧାଡ଼ି ପ୍ରଣାଳୀରେ ଯୋଗ ଏବଂ ପଦ୍ଧତି-2ରେ ସ୍ତମ୍ଭ ପ୍ରଣାଳୀରେ ଯୋଗଫଳ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରାଯାଇଛି । ଉଭୟ ପଦ୍ଧତିରେ ଏକକ ସହ ଏକକ, ଦଶାଂଶ ଏକକ ସହ ଦଶାଂଶ ଏବଂ ଶତାଂଶ ଏକକ ସହ ଶତାଂଶ ଏକକରେ ଯୋଗ ହୋଇ ଶତାଂଶରେ ଯୋଗଫଳ ନିର୍ଣ୍ଣୟ ହୋଇଛି ।

Question 8.
483 + 268 ର ଯୋଗ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଦେଖ । ପୂର୍ବ ପଦ୍ଧତି ସହ ଏହି ପଦ୍ଧତିର ସାମଞ୍ଜସ୍ୟ ଅଛି କି ?
Solution:
ହଁ, 483 + 268 = (400 + 80 + 3) + (200 + 60 + 8)
= (400 + 200) + (80 + 60) + (3 + 8) = 600 + 140 + 11
= 600 + 150 + 1 = 600 + 100+ 50 + 1 = 700 + 50 + 1 = 751

Question 9.
15\(\frac{3}{10}\)\(\frac{4}{100}\) ଓ 2\(\frac{6}{10}\)\(\frac{8}{100}\) କୁ ଶତାଂଶରେ ପରିଣତ କରି ନିମ୍ନମତେ ଯୋଗ କରାଯାଈପାରେ ।
Solution:
Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ 30

Question 10.
ବିୟୋଗ କର : 25\(\frac{9}{10}\) – 6\(\frac{4}{10}\)\(\frac{7}{100}\) ?
Solution:
ପଦ୍ଧତି – 1
Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ 31

Question 11.
ଶତାଂଶରେ ପରିଣତ କରି ସମାଧାନ କର :
ବିୟୋଗ କର : 15\(\frac{3}{10}\)\(\frac{4}{100}\) – 2\(\frac{6}{10}\)\(\frac{8}{100}\)
Solution:
Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ 32

Question 12.
653 ଓ 268 ର ବିୟୋଗକୁ ଦେଖ । ପୂର୍ବ ପଦ୍ଧତି ସହ ଏହି ପଦ୍ଧତିର କିଛି ସାମଞ୍ଜସ୍ୟ ଅଛି କି ?
Solution:
653 – 268 = (600 + 50 + 3) – (200 + 60 + 8)
= (600- 200) + (50 – 60) + (3 – 8)
= (600 – 200) + (40 – 60) + (13 – 8)
= (600 – 200) + (40 – 60) + 5
= (500 – 200) + (140 – 60) + 5
= 300 + 80 + 5 = 385

ନିଜେ କରି ଦେଖ :

Question 1.
ଯୋଗଫଳ ଓ ବିୟୋଗଫଳ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କର ।
(a) \(\frac{3}{10}\) + 3\(\frac{4}{100}\)
(b) 9\(\frac{5}{10}\)\(\frac{7}{100}\) + 2\(\frac{1}{10}\)\(\frac{3}{100}\)
(c) 15\(\frac{6}{10}\) + 3\(\frac{4}{100}\) + 14\(\frac{3}{10}\) + 3\(\frac{6}{100}\)
(d) 7\(\frac{7}{100}\) – 4\(\frac{4}{100}\)
(e) 8\(\frac{6}{100}\) -5 \(\frac{3}{100}\)
(f) 12\(\frac{6}{10}\) + 3\(\frac{2}{100}\) – \(\frac{9}{10}\) + 3\(\frac{9}{100}\)
Solution:
Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ 33

Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ

3.4 ଦଶମିକ ସଂଖ୍ୟାର ସ୍ଥାନୀୟମାନ :

Page No. (59 to 64)

Question 1.
1 ଏକକକୁ ସମାନ 4 ଭାଗ, ସମାନ 5 ଭାଗ, ସମାନ 8 ଭାଗ କିମ୍ବା ଅନ୍ୟ କୌଣସି ସମାନ ଭାଗରେ ଆମେ ବିଭକ୍ତ କରିପାରିବା ନାହିଁ କି ?
Solution:
Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ 34
Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ 35
ହଁ, କରିପାରିବା ।
• 1 ଏକକକୁ 10 ସମାନ ଭାଗରେ ବିଭକ୍ତ କଲେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାଗ \(\frac{1}{10}\), \(\frac{2}{10}\), \(\frac{3}{10}\), …………….. \(\frac{9}{10}\), \(\frac{10}{10}\), ହେବ ।
• 1 ଏକକକୁ 4 ସମାନ ଭାଗରେ ବିଭକ୍ତ କଲେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାଗ \(\frac{1}{4}\), \(\frac{2}{4}\), \(\frac{3}{4}\), \(\frac{4}{4}\) ହେବ ।
• ଯଦି ଆହୁରି ଠିକ୍ ମାପ ଆବଶ୍ୟକ ହୁଏ, ତେବେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଏକ ଚତୁର୍ଥାଂଶକୁ ପୁନର୍ବାର 4 ସମାନ ଭାଗରେ
ବିଭକ୍ତ କରାଯାଇପାରିବ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାଗ 1 ଏକକର \(\frac{1}{16}\) ଅଂଶ. ଏହି 16 ଅଂଶ ମିଶି 1 ଏକକ ହେବ ।

Question 2.
1 ଏକକୁ ପ୍ରତିଥର 10 ଭାଗରେ ବିଭକ୍ତ କରିବା କାହିଁକି ?
Solution:
କାରଣ, ଭାରତୀୟ ସ୍ଥାନୀୟମାନ ଲିଖନ ପ୍ରଣାଳୀରେ ଲିଖ୍ ଏକ ସଂପ୍ରସାରିତ ସ୍ଵାଭାବିକ ସଂଖ୍ୟା ପାଇଁ
10 ର ଭୂମିକା ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ । ଉଦାହରଣ ସ୍ଵରୂପ 284 ରେ 2 ହେଉଛି ଶତକ (100) ସ୍ଥାନୀୟ, 8 ହେଉଛି ଦଶକ (10) ସ୍ଥାନୀୟ ଓ 4 ହେଉଛି ଏକକ (1) ସ୍ଥାନୀୟ ଅଙ୍କ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ଥାନୀୟମାନ ଏହାର ଡାହାଣ ପାର୍ଶ୍ଵରେ ଥିବା ସ୍ଥାନୀୟମାନର 10 ଗୁଣ । ସେହିପରି ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ଥାନୀୟମାନ ଏହାର ଠିକ୍ ବାମ ପାର୍ଶ୍ଵରେ ଥ‌ିବା ସ୍ଥାନୀୟମାନର 10 ଭାଗ ।
10ଟି 1, 10 ହୁଏ ।
100 ଟି 10, 1000 ହୁଏ ।
10ଟି 100, 1000 ହୁଏ, ଇତ୍ୟାଦି ।
Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ 36

ସଂଖ୍ୟା ଲେଖୁବାର ପ୍ରଣାଳୀକୁ 1 ଠାରୁ ଛୋଟ ଅଂଶରେ ବିସ୍ତାର କରିବା ପାଇଁ ଆମେ 1 କୁ 10 ସମାନ ଭାଗରେ ବିଭକ୍ତ କରୁ । ଏହା 1 ଦଶାଂଶ ଅଟେ । ଏହାକୁ ଆହୁରି 10 ଭାଗ କଲେ 1 ଶତାଂଶ ମିଳେ, ଇତ୍ୟାଦି ।
Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ 37

Question 3.
ଏହାକୁ ପୁନର୍ବାର ବିସ୍ତାରିତ କରିପାରିବା କି ?
Solution:
ହଁ, କରିପାରିବା ।

Question 4.
\(\frac{1}{100}\) କୁ 10 ସମାନ ଭାଗରେ ବିଭକ୍ତ କଲେ କେତେ ହେବ ?
Solution:
Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ 38
ଏହା \(\frac{1}{1000}\) ହେବ । ଏହାକୁ ଏକ ସହସ୍ରାଶ ଭାବେ ପଢ଼ାଯାଏ, ଏକ ହଜାର ସହସ୍ରାଶ = 1 ଏକକ ।
• ପ୍ରତ୍ୟେକ ସୋପାନରେ 10,000ର ବାମ ପାର୍ଶ୍ଵ ସ୍ଥାନକୁ ବିସ୍ତାରିତ କଲେ ବଡ଼ ସ୍ଥାନୀୟମାନ ଏବଂ \(\frac{1}{1000}\) ର ଦକ୍ଷିଣ ପାର୍ଶ୍ଵ ସ୍ଥାନକୁ ବିସ୍ତାରିତ କଲେ କ୍ଷୁଦ୍ର ସ୍ଥାନୀୟମାନ, ଆମେ ପାଇପାରିବା ।
Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ 39
• ସଂଖ୍ୟା ଲେଖୁବାର ଏହି ପଦ୍ଧତିକୁ “ଦଶମିକ ପଦ୍ଧତି” (Decimal System) କୁହାଯାଏ । କାରଣ ଏହା ସଂଖ୍ୟା 10) ଉପରେ ଆଧାରିତ, ଲାଟିନ୍ ଭାଷାରେ ‘decem’ ଅର୍ଥ ଦଶ, ଯାହା ସଂସ୍କୃତ ଶବ୍ଦ ଦଶଃ ସହିତ ସମାନ । ଓଡ଼ିଆ, କୋଙ୍କଣୀ, ମରାଠୀ, ଗୁଜୁରାଟୀ, ହିନ୍ଦୀ, କାଶ୍ମୀରୀ, ବୋଡ଼ୋ ଏବଂ ଆସାମୀ ଭଳି ଅନେକ ଭାରତୀୟ ଭାଷାରେ ଦଶ ବୋଲି କୁହାଯାଏ ।

Question 5.
ଆମେ ଭଗ୍ନାଂଶ ବିଷୟରେ ସମାନ ପ୍ରକାରର ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିପରିବା ।
(a) କେତୋଟି ସହସ୍ରାଶ ହେଲେ 1 ହେବ ?
Solution:
1000 ସହସ୍ରାଶ ହେଲେ । ହେବ ।

(b) କେତୋଟି ସହସ୍ରାଶ ହେଲେ 1 ଦଶାଂଶ ହେବ ?
Solution:
100 ସହସ୍ରାଶ ହେଲେ 1 ଦଶାଂଶ ହେବ ।

(c) କେତୋଟି ସହସ୍ରାଶ ହେଲେ 1 ଶତାଂଶ ହେବ ?
Solution:
10 ସହସ୍ରାଶ ହେଲେ 1 ଶତାଂଶ ହେବ ।

(d) କେତୋଟି ଦଶାଂଶ ହେଲେ 10 ହେବ ?
Solution:
100 ଦଶାଂଶ ହେଲେ 10 ହେବ ।

(e) କେତୋଟି ଶତାଂଶ ହେଲେ 10 ହେବ ?
Solution:
1000 ଶତାଂଶ ହେଲେ 10 ହେବ ?

Question 6.
4\(\frac{2}{10}\) କୁ 42 ଭାବରେ (2 × \(\frac{1}{10}\) ରେ \(\frac{1}{10}\) କୁ ବାଦଦେଇ) ଲେଖିପାରିବା କି ?
Solution:
ନା, ଆମେ ଏହାକୁ 42 ଭାବରେ ଲେଖିପାରିବା ନାହିଁ ।
42 ର ଅର୍ଥ ହେଉଛି 4 ଦଶ 2 ଏକ ଏବଂ 4\(\frac{2}{10}\) ଅର୍ଥ ହେଉଛି 4 ଏକ 2 ଦଶାଂଶ । 705 ର ଅର୍ଥ –
(a) 7 ଶହ, 0 ଦଶ 5 ଏକକ = (700 + 0 + 5)
(b) 7 ଶହ, 0 ଏକ 5 ଦଶାଂଶ =
(70 + 0 + \(\frac{5}{10}\))
(c) 7 ଶହ, 0 ଦଶାଂଶ 5 ଶତାଂଶ = (7 + 0 + \(\frac{5}{100}\))

• ସ୍ଥାନୀୟମାନ ଚିହ୍ନଟ / ଜାଣିବା ପାଇଁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂଖ୍ୟାର ଶେଷରେ ଏବଂ ଭଲସଂଖ୍ୟା ଆରମ୍ଭ ହେଉଥ‌ିବା ସ୍ଥାନରେ ଆମେ ଏକ ବିନ୍ଦୁ (.) ଚିହ୍ନକୁ ବିଭାଜକ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରୁ, ଯାହାକୁ ଦଶମିକ ବିନ୍ଦୁ (decimal point) କୁହାଯାଏ ।

• ଉପରୋକ୍ତ ପରିମାଣକୁ ଦଶମିକ ପଦ୍ଧତିରେ ନିମ୍ନରେ ଦିଆଗଲା ।

ପରିମାଣ ଦଶମିକ ପ୍ରଣାଳୀରେ ସଂକେତ
7 ଶହ, 0 ଦଶ 5 ଏକକ (700 + 0 + 5) 705
7 ଦଶ, 0 ଏକ 5 ଦଶାଂଶ (70 + 0 + \(\frac{5}{10}\) ) 70.5
7 ଏକ, 0 ଦଶାଂଶ 5 ଶତାଂଶ (7 + 0 + \(\frac{5}{100}\) 7.05

ଏହି ସଂଖ୍ୟାଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ଥାନୀୟମାନ ଅନୁସାରେ ଲେଖିଲେ-
Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ 40
• 70.5 କୁ ସତୁରୀ ଦଶମିକ ପାଞ୍ଚ ବା ସାତ ଦଶ 5 ଦଶାଂଶ ।
• 7.05 କୁ ସାତ ଦଶମିକ ଶୂନ୍ୟ ପାଞ୍ଚ ବା ସାତ ଏକ 5 ଶତାଂଶ ।
• 0.274 କୁ ଶୂନ୍ୟ ଦଶମିକ ଦୁଇ ସାତ ଚାରି । ଏହାକୁ ଶୂନ୍ୟ ଦଶମିକ ଦୁଇଶହ ଚଉସ୍ତରୀ ବୋଲି ପଢ଼ିବା ନାହିଁ କାରଣ 0.274 ଅର୍ଥ = 2, 7, 4 ର ସ୍ଥାନୀୟମାନ ଯଥାକ୍ରମେ 2 ଦଶାଂଶ, 7 ଶତାଂଶ ଏବଂ 4 ସହସ୍ରାଶ ଅଟେ ।

Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ

Question 7.
ଏକ ସ୍ଥାନୀୟମାନ ସାରଣୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ କର, ପ୍ରତ୍ୟେକକୁ ଦଶମିକ ରୂପରେ ଓ ସ୍ଥାନୀୟମାନ ଅନୁଯାୟୀ ଲେଖ ଏବଂ ପଢ଼ ।
(a) 2 ଏକ 3 ଦଶାଂଶ 5 ସହସ୍ରାଶ
(b) 1 ଦଶ 5 ଦଶାଂଶ
(c) 4 ଏକ 6 ଶତାଂଶ
(d) 1 ଶହ 1 ଏକ 1 ଶତାଂଶ
(e) \(\frac{8}{100}\) ଓ \(\frac{9}{10}\)
(f) \(\frac{5}{100}\)
(g) \(\frac{1}{10}\)
(h) 2\(\frac{1}{100}\), 4\(\frac{1}{10}\) ଏବଂ 7\(\frac{7}{1000}\)
Solution:
Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ 41
Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ 42
ଆସ ବଡ଼ ବଡ଼ ସଂଖ୍ୟାକୁ ଲେଖୁବା ।
23 ଶହ = 23 × 100 = 2000 + 300 = 2300

ସହସ୍ର ଶତକ ଦଶକ ଏକକ
23
2 3 0 0

23 ଦଶ = 23 x 10 = 200 + 30 = 230

ସହସ୍ର ଶତକ ଦଶକ ଏକକ
23
2 3 0

Question 8.
234 ଦଶାଂଶକୁ ଦଶମିକ ରୂପରେ କିପରି ଲେଖୁବା ?
Solution:
234 ଦଶାଂଶ = \(\frac{234}{10}\)
= \(\frac{200}{10}\) + \(\frac{30}{10}\) + \(\frac{4}{10}\)
= 20 + 3 + \(\frac{4}{10}\)
= 23.4

ଶତକ ଦଶକ ଏକକ ଦଶାଂଶ ଶତାଂଶ
234
2 3 4

Question 9.
ନିମ୍ନ ସଂଖ୍ୟାଗୁଡ଼ିକ ଦଶମିକ ରୂପରେ ଲେଖ । (a) 234 ଶତାଂଶ (b) 105 ଦଶାଂଶ
Solution:
(a) 234 ଦଶାଂଶ = \(\frac{234}{100}\) + \(\frac{200+30+4}{100}\) = \(\frac{200}{100}\) + \(\frac{30}{100}\) + \(\frac{4}{100}\) = 2 + \(\frac{3}{10}\) + \(\frac{4}{100}\)
2 ଏକକ + 3 ଦଶାଂଶ + 4 ଶତାଂଶ = 2.34

(b) 105 ଦଶାଂଶ = \(\frac{105}{10}\) = \(\frac{100+0+5}{10}\) = \(\frac{100}{10}\) + \(\frac{0}{10}\) + \(\frac{5}{10}\) = 10 + \(\frac{5}{10}\) = 10.5

3.5 ମାପର ଏକକ :

Page No. (64 to 69)

Question 1.
1 ମି.ମି. ଯେ କେତେ ସେଣ୍ଟିମିଟର ? (ମିଲିମି.କୁ ସେ.ମି. କଲେ \(\frac{1}{10}\) ଦ୍ଵାରା ଗୁଣନ ହେବ ।)
Solution:
1 ମି.ମି. = \(\frac{1}{10}\) ସେ.ମି. = 0.1 ସେ.ମି. (1 ସେ.ମି.ର 1 ଦଶାଂଶ)

Question 2.
(a) 5 ମି.ମି. (b) 12 ମି.ମି. ଯେ କେତେ ସେ.ମି. ?
Solution:
(a) 5 ମି.ମି. = \(\frac{5}{10}\) ସେ.ମି. = 0.5 ସେ.ମି. ।
(b) 12 ମି.ମି. = 10 ମି.ମି. + 2 ମି.ମି. = 1 ସେ.ମି. + \(\frac{2}{10}\) ସେ.ମି. = 1.2 ସେ.ମି. ।

Question 3.
56 ସେ.ମି. ଯେ କେତେ ମି.ମି. ?
Solution:
1 ସେ.ମି. = 10 ମି.ମି.।
5.6 ସେ.ମି. = 5 ସେ.ମି. + 0.6 ସେ.ମି. = 50 ମି.ମି. + 6 ମି.ମି. = 56 ମି.ମି.

Question 4.
ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର । (ପ୍ରଶ୍ନ ସହିତ ଉତ୍ତର)

12 ମି.ମି. = 1.2 ମି.ମି. 56 ମି.ମି. = 5.6 ସେ.ମି. 70 ମି.ମି. = 0.7 ସେ.ମି.
_________ = 0.9 ମି.ମି. 134 ମି.ମି. = _______ ସେ.ମି. ______ ମି.ମି. = 203.6 ସେ.ମି.

Solution:

12 ମି.ମି. = 1.2 ମି.ମି. 56 ମି.ମି. = 5.6 ସେ.ମି. 70 ମି.ମି. = 0.7 ସେ.ମି.
9 ମି.ମି. = 0.9 ମି.ମି. 134 ମି.ମି. = 13.4 ସେ.ମି. 2036 ମି.ମି. = 203.6 ସେ.ମି.

Question 5.
କିଛି ଜିନିଷ କେତେ ଛୋଟ ନିମ୍ନ ଚିତ୍ରରେ ଦର୍ଶାଯାଇଅଛି । ପ୍ରତ୍ୟେକର ଏକ ଆନୁମାନିକ ମାପନେବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କର ।
Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ 43
Solution:

  • ମଣିଷର କେଶ ପ୍ରାୟ 0.1 ମି.ମି. ମୋଟା ।
  • ଖବର କାଗଜର ମୋଟେଇ = 0.05 ମି.ମି. ରୁ 0.08 ମି.ମି. ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହୋଇପାରେ ।
  • ସୋରିଷ ମଞ୍ଜିର ମୋଟେଇ 1 ମି.ମି. ରୁ 2 ମି.ମି. ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ।
  • ଫାରୋହ ପିମ୍ପୁଡ଼ି ଭାରତର ଏକ ଛୋଟ ପ୍ରଜାତିର ପିମ୍ପୁଡ଼ି, ଯାହାର ଲମ୍ବ = 1.5 ମି.ମି. ରୁ 2 ମି.ମି. ଅଟେ । ଏହା ଓଡ଼ିଶାରେ ମଧ୍ୟ ଦେଖାଯାଏ ।
  • ଆଞ୍ଜେଲା ନାନା, ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ଆବିଷ୍କୃତ ହୋଇଥିବା କ୍ଷୁଦ୍ରତମ ଗେଣ୍ଡା (ସ୍ଥଳ ଭାଗରେ) ପ୍ରଜାତିର ଯାହାର ଖୋଳପାର ବ୍ୟାସ (.7 ମି.ମି. । ଏଗୁଡ଼ିକ ମାଲେସିଆରେ ଦେଖାଯାଆନ୍ତି ।
    1 ମିଟର = 100 ସେ.ମି. । 1 ସେ.ମି. = \(\frac{1}{100}\) = 0.01

Question 6.
(a) 10 ସେ.ମି.
(b) 15 ସେ.ମି.କୁ ମିଟରରେ ପ୍ରକାଶ କର ।
Solution:
(a) 10 ସେ.ମି. = \(\frac{1}{10}\) = 0.1

(b) 15 ସେ.ମି. = \(\frac{15}{100}\) ମି.
= \(\frac{10}{100}\) ମି. + \(\frac{5}{100}\) ମି.
= \(\frac{1}{10}\) ମି. + \(\frac{5}{100}\) ମି.
= 0.15 ମି. ।

Question 7.
ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର । (ପ୍ରଶ୍ନ ସହିତ ଉତ୍ତର)

36 ସେ.ମି. = ………… ମି. 50 ସେ.ମି. = ………… ମି.  ………… ସେ.ମି. = 0.89 ମି.
4 ସେ.ମି. = ………… ମି. 325 ସେ.ମି. = ………… ମି. ……….. ସେ.ମି. = 2.07 ମି.

Solution:

36 ସେ.ମି. = 0.36 ମି. 50 ସେ.ମି. = 0.5 ମି. 89 ସେ.ମି. = 0.89 ମି.
4 ସେ.ମି. = 0.04 ମି. 325 ସେ.ମି. = 3.25 ମି. 207 ସେ.ମି. = 2.07 ମି.

ବିସ୍ତାରିତ ଉତ୍ତର :
(a) 36 ସେ.ମି. = \(\frac{36}{100}\) ମି. = (\(\frac{30}{100}\) + \(\frac{6}{100}\)) ମି. = (0.30 + 0.06) ମି. = 0.36 ମି. ।

(b) 50 ସେ.ମି. = \(\frac{50}{100}\) ମି. = \(\frac{5}{10}\) ମି. = 0.5 ମି. ।

(c) 0.89 ମି. = \(\frac{89}{100}\) ମି. = \(\frac{89}{100}\) × 100 ସେ.ମି. = 89 ସେ.ମି. ।

(d) 4 ସେ.ମି. = \(\frac{4}{100}\) ମି. = 0.04 ମି. ।

(e) 325 ସେ.ମି. = \(\frac{300+20 +5}{2}\) ମି. = \(\frac{300}{100}\) + \(\frac{20}{100}\) + \(\frac{5}{100}\) ମି. = 3 + \(\frac{2}{10}\) + \(\frac{5}{100}\) ମି. = 3 + 0.20 + 0.05 ମି. = 3.25 ମି. ।

(f) 2.07 ମି. = \(\frac{207}{100}\) = \(\frac{207}{100}\) × 100 = 207 ସେ.ମି ।

Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ

Question 8.
1 ମିଟରରେ କେତୋଟି ମିଲିମିଟର ଅଛି ?
Solution:
1 ମିଟରରେ 1000 ମିଲିମିଟର ଅଛି ଓ 1 ମିଲିମିଟର = \(\frac{1}{1000}\) ମିଟର

Question 9.
1 ମିଲିମିଟର = \(\frac{1}{1000}\) ମିଟର ଲେଖୁପାରିବା କି ?
Solution:
ହଁ, ଲେଖୁପାରିବା ।

ଓଜନ ମାପର ଏକକରେ ଦଶମିକ ସଂଖ୍ୟା :
Question 1.
5 ଗ୍ରାମ୍ ଯେ, କେତେ କି.ଗ୍ରା. ?
Solution:
5 ଗ୍ରାମ୍ = \(\frac{5}{1000}\) କି.ଗ୍ରା. = 0.005 କି.ଗ୍ରା. ।

Question 2.
10 ଗ୍ରାମ୍ = କେତେ କି.ଗ୍ରା. ?
Solution:
10 ଗ୍ରାମ୍ = \(\frac{10}{1000}\) କି.ଗ୍ରା. = \(\frac{1}{100}\) କି.ଗ୍ରା. = 0.010 କି.ଗ୍ରା. = 0.01 କି.ଗ୍ରା.

Question 3.
254 ଗ୍ରାମ୍ ଯେ କେତେ କି.ଗ୍ରା. ?
Solution:
ଯେହେତୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ 1 ଗ୍ରାମ୍ ଯେ 1 କିଲୋଗ୍ରାମ୍‌ର 1 ସହସ୍ରାଶ,
ତେଣୁ 254 ଗ୍ରାମ୍‌କୁ ଆମେ ଲେଖୁବା = \(\frac{254}{1000}\) କିଲୋଗ୍ରାମ୍
= (\(\frac{200}{1000}\) + \(\frac{50}{1000}\) + \(\frac{4}{1000}\)) କି.ଗ୍ରା. = (\(\frac{2}{10}\) + \(\frac{5}{100}\) + \(\frac{4}{1000}\)) କି.ଗ୍ରା. = 0.254 କି.ଗ୍ରା.

Question 4.
ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର । (ପ୍ରଶ୍ନ ସହିତ ଉତ୍ତର)

465 ଗ୍ରା. = …………………. 68 ଗ୍ରା = …………………. 1560 ଗ୍ରା. = ………………….
704 ଗ୍ରା = …………………. ………………….= 0.56 କି.ଗ୍ରା. ………………….= 2.5 କି.ଗ୍ରା.

Solution:

465 ଗ୍ରାମ୍ = 0.465 କି.ଗ୍ରା. 68 ଗ୍ରାମ୍ = 0.068 କି.ଗ୍ରା. 1560 ଗ୍ରା. = 1,56 କି.ଗ୍ରା.
704 ଗ୍ରାମ୍ = 0.704 କି.ଗ୍ରା. 560 ଗ୍ରାମ୍ = 0.56 କି.ଗ୍ରା. 2500 ଗ୍ରାମ୍ = 2.5 କି.ଗ୍ରା.

ବିସ୍ତାରିତ ଉତ୍ତର :
(a) 465 ଗ୍ରା. = \(\frac{465}{1000}\) କି.ଗ୍ରା. = [\(\frac{400}{1000}\) + \(\frac{60}{1000}\) + \(\frac{5}{1000}\)] କି.ଗ୍ରା.
= (0.400 + 0.060 + 0.005) କି.ଗ୍ରା.= 0.465 କି.ଗ୍ରା.

(b) 68 ଗ୍ରା. = \(\frac{68}{1000}\) = [\(\frac{60}{1000}\) + \(\frac{8}{1000}\)] = (0.06 + 0.008) କି.ଗ୍ରା. = 0.068 କି.ଗ୍ରା.

(c) 1560 ଗ୍ରା. = \(\frac{1560}{1000}\) କି.ଗ୍ରା. \(\frac{1000}{1000}\) + [\(\frac{500}{1000}\) + \(\frac{60}{1000}\)] କି.ଗ୍ରା.
= [1 + \(\frac{5}{10}\) + \(\frac{6}{100}\)] କି.ଗ୍ରା. = (1 + 0.5 + 0.06) କି.ଗ୍ରା. = 1.56 କି.ଗ୍ରା.

(d) 704 ଗ୍ରା. = \(\frac{704}{1000}\)
କି.ଗ୍ରା. = [\(\frac{700}{1000}\) + \(\frac{4}{1000}\)] କି.ଗ୍ରା.
= (0.700 + 0.004) କି.ଗ୍ରା. = 0.704 କି.ଗ୍ରା. = କି.ଗ୍ରା.

(e) 0.56 କି.ଗ୍ରା. = 0.56 × 1000 ଗ୍ରା. = 560 ଗ୍ରା.

(f) 2.5 କି.ଗ୍ରା. = 2.5 × 1000 ଗ୍ରା. = \(\frac{25}{10}\) × 1000 ଗ୍ରା. = 2500 ଗ୍ରା.
1 ଗ୍ରାମ୍ = 1000 ମିଲିଗ୍ରାମ୍ = \(\frac{1}{1000}\) ଗ୍ରାମ୍ = 0.001 ଗ୍ରାମ୍ ।

ଟଙ୍କା – ପଇସା ହିସାବରେ ଦଶମିକ ସଂଖ୍ୟା :
Question 1.
ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର । (ପ୍ରଶ୍ନ ସହିତ ଉତ୍ତର)

10 ପଇସା = …………………….. = ……………………..ପଇସା = 0.05 ଟଙ୍କା = …………………….. ପଇସା = 0.36 ଟଙ୍କା
= …………………….. = 0.50 ଟଙ୍କା 99 ପଇସା = = …………………….. 250 ପଇସା = = ……………………..

Solution:

10 ପଇସା = 0.10 ଟଙ୍କା 5 ପଇସା = 0.05 ଟଙ୍କା 36 ପଇସା = 0.36 ଟଙ୍କା
50 ପଇସା = 0.50 ଟଙ୍କା 99 ପଇସା = 0.9୨ ଟଙ୍କା 250 ପଇସା = 2.50 ଟଙ୍କା

ବିସ୍ତାରିତ ଉତ୍ତର :
1 ଟଙ୍କା = 100 ପଇସା । 1 ପଇସା = \(\frac{1}{100}\) ଟଙ୍କା
(a) 10 ପଇସା = \(\frac{10}{100}\) ଟଙ୍କା = \(\frac{1}{10}\) = ଟଙ୍କା = 0.10 ଟଙ୍କା ।
(b) 0.05 ଟଙ୍କା = 0.05 × 100 ପଇସା = \(\frac{5}{100}\) x 100 ପଇସା = 5 ପଇସା ।
(c) 0.36 ଟଙ୍କା = \(\frac{36}{100}\) × 100 ପଇସା = 36 ପଇସା ।
(d) 0.50 ଟଙ୍କା = 0.50 x 100 ପଇସା = \(\frac{50}{100}\) ×100 ପଇସା = 50 ପଇସା ।
(e) 99 ପଇସା = \(\frac{99}{100}\) ଟଙ୍କା = 0.99 ଟଙ୍କା ।
(f) 250 ପଇସା = \(\frac{250}{100}\) ଟଙ୍କା = (\(\frac{200+50}{100}\)) ଟଙ୍କା = (\(\frac{200}{100}\) + \(\frac{50}{100}\) ଟଙ୍କା = 2.50 ଟଙ୍କା ।

3.4 ଦଶମିକ ସଂଖ୍ୟାର ଚିହ୍ନଟ ଓ ତୁଳନ :

Page No. (70 to 73)

Question 1.
ସଂଖ୍ୟାରେଖା ଉପରେ 1 ଓ 1.1 ମଧ୍ୟରେ ଥ‌ିବା ସମସ୍ତ ଭାଗଗୁଡ଼ିକୁ ଚିହ୍ନଟ କର ।
Solution:
Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ 44

Question 2.
ସଂଖ୍ୟାରେଖାରେ ଥିବା ଅକ୍ଷରଗୁଡ଼ିକର ଦଶମିକ ସଂଖ୍ୟା ଚିହ୍ନଟ କର ଏବଂ ଲେଖ ।
Solution:
Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ 45

ଦଶମିକ ସଂଖ୍ୟାରେ ଶୂନ୍ଯ (0)ର ପହଳି :
0.2, 0.20, 0.200 ସମସ୍ତ ଦଶମିକ ସଂଖ୍ଯାଗୁଡ଼ିକ ସମାନ, ଯେହେତୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ 2 ଦଶାଂଶକୁ ସୂଚାଏ । କିନ୍ତୁ 0.2, 0.02 ଏବଂ 0.002 ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଦଶମିକ ସଂଖ୍ୟା ଅଟେ ।
Question 1.
ଏଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ କେଉଁ ଦଶମିକ ସଂଖ୍ୟାଟି କ୍ଷୁଦ୍ରତର ଏବଂ କେଉଁଟି ବୃହତ୍ତର ?
Solution:
0.2, 0.02 ଏବଂ 0.002 ମଧ୍ଯରୁ 0.002 ସଂଖ୍ୟାଟି କ୍ଷୁଦ୍ରତର ଏବଂ 0.2 ସଂଖ୍ୟାଟି ବୃହତ୍ତର ।

Question 2.
ଏମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କେଉଁଗୁଡ଼ିକ ସମାନ ଅଟନ୍ତି ? 4.5, 4.05, 0.405, 4.050, 4.50, 4.005, 04.50
Solution:
ଦଶମିକ ସଂଖ୍ୟା 4.5, 4.50, 04.50 ସମାନ ଅଟନ୍ତି କାରଣ ସଂଖ୍ୟା ଶେଷରେ ଥିବା ଶୂନ୍ୟର କୌଣସି ମୂଲ୍ୟ ନଥାଏ । 4.05, 4.005 ଏବଂ ଅନ୍ୟ ସଂଖ୍ୟାମାନଙ୍କଠାରୁ ଭିନ୍ନ ଅଟନ୍ତି ।
ନିମ୍ନ ଚିତ୍ର (a)ରେ ସଂଖ୍ୟାରେଖାକୁ ଦେଖ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଂଖ୍ୟାରେ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଭାଗକୁ ବିସ୍ତାରିତ କରାଯାଇ ସଂଖ୍ୟା 4.185 ଚିହ୍ନିତ କରାଯାଇଛି ।
Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ 46

Question 3.
ଚିତ୍ର (b) ର ଶେଷ ସଂଖ୍ୟା ରେଖାରେ (?) ସୂଚିତ ଅଂଶଟି କେଉଁ ଦଶମିକ ସଂଖ୍ୟାକୁ ସୂଚାଏ ?
Solution:
ସଂଖ୍ୟାରେଖାରେ (?) ସୂଚିତ ଅଂଶଟି 3.59 ସଂଖ୍ୟାକୁ ସୂଚାଉଛି ।

Question 4.
(a) 9.876 (b) 0.407 କୁ ସଂଖ୍ୟାରେଖାରେ ଚିହ୍ନଟ କର ।
Solution:
Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ 47

Question 5.
ନିମ୍ନ ସଂଖ୍ୟାରେଖାରେ a, b, c କୋଠରିଗୁଡ଼ିକ କେଉଁ କେଉଁ ଦଶମିକ ସଂଖ୍ୟା ସୂଚିତ କରେ ଲେଖ ।
Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ 48
Solution:
‘b’ କୋଠରିଟି ସଂଖ୍ୟା 7 ଓ 8 ମଧ୍ୟରେ ଥିବାରୁ 7.5 । ସେହିପରି ‘a’ କୋଠରି ‘6’ ଉପରେ ଏବଂ ‘c’ କୋଠରି ୨ ଓ 10 ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ଦଶମିକ ସଂଖ୍ୟା 9.5 କୁ ସୂଚାଉଛି ।

‘b’ କୋଠରିଟି ଦଶମିକ ସଂଖ୍ୟା 7.5 କୁ ସୂଚିତ କରେ କିପରି ? ଏଠାରେ 5 ଏକକକୁ, 5 ଓ 10 ମଧ୍ୟରେ ସମାନ 10 ଭାଗ କରାଯାଇଅଛି, ତେଣୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ 2 ଭାଗ 1 ଏକକ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ 1 ଭାଗ \(\frac{1}{2}\) ଏକକ ଅଟେ । ‘a’ ଓ ‘b’ କୋଠରି କେଉଁ ଦଶମିକ ସଂଖ୍ୟାକୁ ସୂଚାଏ ?

Question 6.
ସେହିଭଳି ନିମ୍ନ କୋଠରିଗୁଡ଼ିକ କେଉଁ କେଉଁ ଦଶମିକ ସଂଖ୍ୟାକୁ ସୂଚାଏ ଲେଖ ।
Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ 49
Solution:
8.1 – 8.0 = 0.1
0.1 କୁ 10 ଭାଗ କଲେ ପ୍ରତି ଭାଗ = 0.1 × \(\frac{1}{10}\) = 0.01
∴ d = 8 + (0,01 × 2) = 8.02
∴ c = 8 + (0.01 × 5) = 8.05
f = 4.3 + (0.05 × 2) = 4.4
g = 4.3 + (0,05 × 5) = 4.55
h = 4.8 + (0.05 × 2) = 4.9

Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ

Question 7.
6.456 ଓ 6.465 ମଧ୍ଯରେ କେଉଁଟି ବଡ଼ ?
Solution:
6.465 ସଂଖ୍ୟାଟି ବଡ଼ ।
ଦୁଇଟି ଦଶମିକ ସଂଖ୍ୟାର ତୁଳନା (ସଂଖ୍ୟାର ଅଙ୍କଗୁଡ଼ିକର ସର୍ବାଧ‌ିକ ସ୍ଥାନୀୟମାନ ଅନୁଯାୟୀ), ଯଦି ଦୁଇଟି ସମାନ ଓ ବାମ ପାଖ ଅଙ୍କ ସମାନ, ତେବେ ତା’ ପରବର୍ତୀ ଅଙ୍କର ତୁଳନା କରି ବଡ଼ ଅଙ୍କଥ‌ିବା ସଂଖ୍ୟାଟି ସଂଖ୍ୟାଦୁଇଟି ମଧ୍ୟରେ ବଡ଼ ସଂଖ୍ୟା ହେବ ବୋଲି ସ୍ଥିର କରାଯାଏ ।

Question 8.
କେଉଁ ଦଶମିକ ସଂଖ୍ୟାଟି ବଡ଼ ?
(a) 1.23 କିମ୍ବା 1,32
(b) 3.81 କିମ୍ବା 13.800
(c) 1.009 କିମ୍ବା 1,090
Solution:
(a) 1.32 ବଡ଼
(b) 13.800 ବଡ଼
(c) 1,090 ବଡ଼

ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ ଦଶମିକ ସଂଖ୍ୟା
Question 1.
0.9, 1.1, 1.01 ଏବଂ 1.11 ଲକ୍ଷ୍ୟ କର । ଏହି ଦଶମିକ ସଂଖ୍ୟାଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ କେଉଁଟି 1 ର ନିକଟବର୍ତୀ ।
Solution:
ଦଶମିକ ସଂଖ୍ୟାଗୁଡ଼ିକର ତୁଳନା କରିବାକୁ ହେଲେ ସଂଖ୍ୟାଗୁଡ଼ିକୁ ଊକ୍ରମରେ ସଜାଇ ଲେଖୁବାକୁ ହେବ 0.9 < 1 < 1.01 < 1.1 < 1.11, ଏମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ । ର ପରବର୍ତ୍ତୀ 1.01, 1 ଠାରୁ \(\frac{10}{100}\) ଅଧିକ, ମାତ୍ର 0.9, 1 ଠାରୁ \(\frac{1}{100}\) ସାନ । ତେଣୁ, 1 ର ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ ହେଉଛି 1.01 ।

Question 2.
ଉପରୋକ୍ତ ସଂଖ୍ୟାଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ କେଉଁଟି 1.09ର ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ ?
Solution:
1.1 ସଂଖ୍ୟାଟି 1,09ର ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ

Question 3.
ଏଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ କେଉଁଟି 4 ର ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ ? 3.56, 3.65, 3.099
Solution:
3.65 ସଂଖ୍ୟାଟି 4ଟି ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ

Question 4.
0.8, 0.69, 1.08 ମଧ୍ୟରୁ କେଉଁଟି 1ର ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ ?
Solution:
1.08 ସଂଖ୍ୟାଟି 1 ର ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ

Question 5.
4, 1, 8, 2 ଓ 5 ଅଙ୍କଗୁଡ଼ିକୁ ଥରେ ମାତ୍ର ବ୍ୟବହାର କରି ଦଶମିକ ସଂଖ୍ୟା ଲେଖ ଯେପରିକି ସଂଖ୍ୟାଗୁଡ଼ିକ 25ରେ ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ ହେବ ?
Solution:
24.851 ସଂଖ୍ୟାଟି 25ର ନିକଟବର୍ତ୍ତୀ

3.7 ଦଶମିକ ସଂଖ୍ୟାର ଯୋଗ ଓ ବିୟୋଗ :

Page No. (74 to 76)

Question 1.
ପ୍ରିୟା ତା’ର ସ୍କର୍ଟ ତିଆରି ପାଇଁ 2.7 ମି. ଓ ଶୈଳଜା ତା’ର କୁର୍ଭି ତିଆରି ପାଇଁ 3.5 ମି. କପଡ଼ା ଦରକାର କରନ୍ତି । ତେବେ ସ୍କର୍ଟ ଓ କୁମ୍ଭୀ ତିଆରି ପାଇଁ ମୋଟରେ କେତେ କପଡ଼ା ଆବଶ୍ୟକ ?
Solution:
ଏଠାରେ ଆମକୁ 2.7 ମିଟର ଓ 3.5 ମିଟରର ଯୋଗଫଳ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରିବାକୁ ହେବ । ଯୋଗର ସୋପାନଗୁଡ଼ିକୁ ବ୍ୟବହାର କରି ଦଶମିକ ସଂଖ୍ୟାର ଯୋଗ କରାଯିବ ।
∴ 2,7 ମିଟର + 3.5 ମି. = 6.2 ମି.
∴ ସମୁଦାୟ 6.2 ମି, କପଡ଼ା ଆବଶ୍ୟକ ହେବ ।
Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ 50

Question 2.
ପ୍ରିୟାଠାରୁ ଶୈଳଜା କପଡ଼ାର ପରିମାଣ କେତେ ଅଧିକ ?
Solution:
ଏଠାରେ 3.5 ଓ 2.7 ମି.ର ବିୟୋଗଫଳ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରିବାକୁ ହେବ ।
Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ 51
∴ ପ୍ରିୟାଠାରୁ ଶୈଳଜାର ୦.୫ ମିଟର କପଡ଼ା ଅଧିକ ।
ଆମେ ଜାଣିଲୁ ଯେ ସଂପ୍ରସାରିତ ସ୍ଵଭାବିକ ସଂଖ୍ୟାର ଯୋଗ ଏବଂ ବିୟୋଗ ନିମନ୍ତେ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସାଧାରଣ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଅବଲମ୍ବନରେ ଦଶମିକ ସଂଖ୍ୟାର ଯୋଗ ଏବଂ ବିୟୋଗ ପ୍ରକ୍ରିୟା କରାଯାଇପାରିବ ।

Question 3.
75.345 ଓ 86.691 ର ଯୋଗଫଳ ନିମ୍ନରେ ସ୍ଥାନୀୟମାନ ଅନୁସାରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ଦିଆଗଲା ।
Solution:
Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ 52

ନିଜେ କରି ଦେଖ :

Question 1.
ଯୋଗଫଳ ନିଶ୍ଚୟ କର ।
(a) 5.3 + 2.6
(b) 18 + 8.8
(c) 2.15 + 5.26
(d) 9.01 + 9.10
(e) 29.19 + 9.91
(f) 0.934 + 0.6
(g) 0.75 + 0.03
(h) 6.236 + 0.487
Solution:
Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ 53
Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ 54

Question 2.
ବିୟୋଗଫଳ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କର ।
(a) 5.6 – 2.3
(b) 18 – 8.8
(c) 10.4 – 4.5
(d) 17 – 16.198
(e) 17 – 0.05
(f) 34.505 – 18.1
(g) 9.9 – 9.09
(h) 6.236 – 0.487
Solution:
v

Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ

ଦଶମିକ ସଂଖ୍ୟାର କ୍ରମ :
Question 1.
ଏହି କ୍ରମରେ ପରବର୍ତୀ 3 ଟି ସଂଖ୍ୟା ଲେଖ ।
Solution:
4.4, 4.8, 5.2, 5.6, 6.0, 6.4, 6.8, 7.2

Question 2.
ନିମ୍ନଲିଖତ ସଂଖ୍ୟାକ୍ରମଗୁଡ଼ିକର ପଦଗୁଡ଼ିକ ଯେଉଁ କ୍ରମରେ ଅଛନ୍ତି ସେହି କ୍ରମ ଅନୁଯାୟୀ ପରବର୍ତ୍ତୀ 3ଟି ସଂଖ୍ୟା ଲେଖ ।
(a) 4.4, 4.45, 4.5, …., …., …
(b) 25.75, 26.25, 26.75, …., …., …
(c) 10.56, 10.67, 10.78, …., …., …
(d) 13.5, 16, 18.5, …., …., …
(e) 8.5, 9.4, 10.3, …., …., …
(f) 5, 4.95, 4.90. …., …., …
(g) 12.45, 11.95, 11.45, …., …., …
(h) 36.5, 33, 29.5, …., …., …
Solution:
(a) 4.4, 4.45, 4.5, 4.55, 4.6, 4.65
(b) 25.75, 26.25, 26.75, 27.25, 27.75, 28.25
(c) 10.56, 10.67, 10.78, 10.89, 11, 11.11
(d) 13.5, 16, 18.5, 21, 23.5, 26
(e) 8.5, 9.4, 10.3, 11.2, 12.1, 13
(f) 5, 4.95, 4.90, 4.85, 4.80, 4.75
(g) 12.45, 11.95, 11.45, 10.95, 10.45, 9.95
(h) 36.5, 33, 29.5, 26, 22.5, 19

3.8 ଦଶମିକ ପ୍ରଣାଳୀ ବିଷୟରେ ଅଧ୍ବକ ତଥ୍ୟ :

Page No. (78 to 80)

Question 1.
ବସ୍ ମଧ୍ୟାହ୍ନର 4.5 ଘଣ୍ଟାପରେ ଷ୍ଟେସନରେ ପହଞ୍ଚିବ । ତେବେ ବସ୍ତୁଟି କେତେବେଳେ ଷ୍ଟେସନରେ ପହଞ୍ଚିବ : ଅପରାହ୍ନ 4,05, ଅପରାହ୍ନ 4.5, ଅପରାହ୍ନ 4.25 । କେଉଁଟି ଠିକ୍ ?
Solution:
ମଧ୍ୟାହ୍ନ ସମୟ = 12ଘଣ୍ଟା ବସ୍‌ 4.5 ଘଣ୍ଟା ଘଣ୍ଟା = 16.5 ଘଣ୍ଟା = ଅପରାହ୍ନ 16.5 ଘଣ୍ଟା ଏଠାରେ କୌଣସିଟି ଠିକ୍ ନୁହେଁ । ପରେ ଷ୍ଟେସନରେ ପହଞ୍ଚିବ । ପହଞ୍ଚିବା ସମୟ = 12ଘଣ୍ଟ + 4.5 = ଅପରାହ୍ନ 4ଟା 30 ମିନିଟ୍ ଏଠାରେ କୌଣସିଟି ଠିକ୍ ନୁହେଁ ।

Question 2.
ଜଣେ ଝିଅ ଏକ ଦ୍ଵାର ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଖୋଲା ସ୍ଥାନର ପ୍ରସ୍ଥ 2 ଫୁଟ 5 ଇଞ୍ଚ ମାପିଲା କିନ୍ତୁ ସେ ଏକ ବଢ଼େଇକୁ 2.5 ଫୁଟ ଚଉଡ଼ାର ଏକ ଦ୍ଵାର ତିଆରି କରିବାକୁ କହିଲା । ବଢ଼େଇଟି 2 ଫୁଟ 6 ଇଞ୍ଚ ଚଉଡ଼ାର କବାଟଟିଏ ତିଆରି କଲା । କବାଟଟି ସେଠାରେ ଲାଗିପାରିଲା ନାହିଁ କାହିଁକି ।
Solution:
1 ଫୁଟ = 12 ଇଞ୍ଚ, 0.5 ଫୁଟ = 6 ଇଞ୍ଚ । 2.5 ଫୁଟ 2 ଫୁଟ 6 ଇଞ୍ଚ ହେବ କିନ୍ତୁ 2 ଫୁଟ 5 ଇଞ୍ଚ ନୁହେଁ । ତେଣୁ କବାଟଟି ସେହି ସ୍ଥାନରେ ଲାଗିପାରିଲା ନାହିଁ ।

ନିଜେ କରି ଦେଖ :

Question 1.
ନିମ୍ନରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ଭଗ୍ନସଂଖ୍ୟାକୁ ଦଶମିକ ଭଗ୍ନସଂଖ୍ୟାରେ ପ୍ରକାଶ କର ।
(a) \(\frac{5}{100}\)
(b) \(\frac{16}{1000}\)
(c) \(\frac{12}{10}\)
(d) \(\frac{254}{1000}\)
Solution:
(a) \(\frac{5}{100}\) = 0.05

(b) \(\frac{16}{1000}\) = \(\frac{10}{1000}\) + \(\frac{6}{1000}\) = 0.01 + 0.006 = 0.016

(c) \(\frac{12}{10}\) = \(\frac{10}{10}\) + \(\frac{2}{10}\) = 1 + 0.2 = 1.2

(d) \(\frac{254}{1000}\) = \(\frac{200}{1000}\) + \(\frac{50}{1000}\) + \(\frac{4}{1000}\) = = 0.2 + 0.05 + 0.004 = 0.254

Question 2.
ଦଶମିକ ସଂଖ୍ୟାକୁ ଦଶାଂଶ, ଶତାଂଶ ଓ ସହସ୍ରାଶର ଯୋଗଫଳ ରୂପେ ପ୍ରକାଶ କର ।
(a) 0.34
(b) 1.02
(c) 0.8
(d) 0.362
Solution:
(a) 0.34 = \(\frac{34}{100}\) = \(\frac{30}{100}\) + \(\frac{4}{100}\) = \(\frac{3}{10}\) + \(\frac{4}{100}\)

(b) 1.02 = \(\frac{102}{100}\) = \(\frac{100}{100}\) + \(\frac{2}{100}\)

(c) 0.8 = \(\frac{8}{10}\)

(d) 0.362 = \(\frac{362}{1000}\) = \(\frac{3}{10}\) + \(\frac{6}{100}\) + \(\frac{2}{1000}\)

Question 3.
ତଳେ ଦିଆଯାଇଥିବା ଚିତ୍ରରେ ଅକ୍ଷରଗୁଡ଼ିକ କେଉଁ ଦଶମିକ ଭଗ୍ନସଂଖ୍ୟାକୁ ସୂଚିତ କରୁଅଛି ?
im56
Solution:
6.4 ଓ 6.5 ମଧ୍ଯରେ 4 ଭାଗ ଅଛି ।
∴ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାଗ 0.1 ର \(\frac{1}{4}\) ଅଂଶ କିମ୍ବା \(\frac{1}{10}\) ର \(\frac{1}{4}\) ଅଂଶ = \(\frac{1}{40}\) = 0.025
6.4 ପରେ ଦ୍ଵିତୀୟ ଭାଗ = a = 6.4 + 2 × 0.025 = 6.4 + 0.05 = 6.45
6.5 ପରେ ପ୍ରଥମ ଭାଗ = c = 6.5 + 0.025 = 6.525
6.5 ପରେ ଦ୍ଵିତୀୟ ଭାଗ = d = 6.5 + 2 × 0.025 = 6.5 + 0.05 = 6.55

Question 4.
ନିମ୍ନରେ ଦିଆଯାଇଥବା ଦଶମିକ ସଂଖ୍ୟାଗୁଡ଼ିକ ଅଧଃକ୍ରମରେ ସଜାଅ ।
(a) 11.01, 1.011, 1.101, 11.10, 1.01
(b) 2.567, 2.675, 2.768. 2.499. 2.698
(c) 4.678 ଗ୍ରାମ୍, 4.595 ଗ୍ରାମ୍, 4.600 ଗ୍ରାମ୍, 4.656 ଗ୍ରାମ୍, 4.666 ଗ୍ରାମ୍ ।
(d) 33.12 ମି., 33.31 ମି., 33.133 ମି., 33.331 ମି., 33.313 ମି.
Solution:
ଅଧଃକ୍ରମରେ ସଜାଇ ଲେଖୁଲେ –
(a) 11.10, 11.01, 1.101, 1.011, 1.01
(b) 2.768, 2.698, 2.675. 2.567. 2.499
(c) 4.678 ଗ୍ରାମ୍, 4.666 ଗ୍ରାମ୍, 4.656 ଗ୍ରାମ୍, 4.600 ଗ୍ରାମ୍, 4.595 ଗ୍ରାମ୍ ।
(d) 33.331 ମି., 33.313 ମି., 33.31 ମି., 33.133 ମି., 33.13 ମି.

Question 5.
ଦିଆଯାଇଥିବା ସଂଖ୍ୟା 1, 4, 0, 6 ଏବଂ 8 କୁ ବ୍ୟବହାର କରି ଲେଖ ।
(a) 30 ର ନିକଟତମ ଦଶମିକ ସଂଖ୍ୟା
(b) 100 ଏବଂ 1000 ମଧ୍ୟରେ ସର୍ବନିମ୍ନ ଦଶମିକ ସଂଖ୍ୟା
Solution:
(a) ଏଠାରେ 1, 4, 0, 6 ଓ 8 କୁ ବ୍ୟବହାର କରି ଏକ ସଂଖ୍ୟା ଗଠନ କରିବା ଯାହା 30 ର ନିକଟତମକ ।
ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଦଶମିକ ସଂଖ୍ୟାଗୁଡ଼ିକ 18 ………40……….16……. ଇତ୍ୟାଦି ।
30 ର ସବୁଠାରୁ ନିକଟତମ 40.168 ଏବଂ ନିକଟତମ ପାର୍ଥକ୍ୟ 40.168 – 30 = 10.168
30 ତଳେ 18,640 । ପାର୍ଥକ୍ୟ = 30 – 18.640 = 11.360
∴ ଏଥୁରୁ ଜଣାପଡୁଛି ନିକଟତମ ସଂଖ୍ୟା ହେଉଛି 40.168 ।

(b) ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ସଂଖ୍ୟାଟି ଦଶମିକ ବିନ୍ଦୁ ପୂର୍ବରୁ 3 ଅଙ୍କ ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ ।
ଏବେ ସବୁଠାରୁ ଛୋଟ ହେବାପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ଛୋଟ ଅଙ୍କ ‘1’ ତା’ପରେ ‘0’ ଏବଂ ‘4’ ଏବଂ ଦଶମିକ ପରେ 6 ଓ 8 ରହିବା ଉଚିତ ।
∴ 100 ଏବଂ 1000 ମଧ୍ୟରେ ସର୍ବନିମ୍ନ ଦଶମିକ ସଂଖ୍ୟାଟି ହେଉଛି 104.68 ।

Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ

Question 6.
ଅଧୁକ ଅଙ୍କ ଥବା ଦଶମିକ ସଂଖ୍ୟା, କମ୍ ଅଙ୍କ ଥ‌ିବା ଦଶମିକ ସଂଖ୍ୟାଠାରୁ ବଡ଼ ହେବ କି ?
Solution:
ସବୁବେଳେ ଠିକ୍ ନୁହେଁ । କାରଣ ଏହା ସଂଖ୍ୟାର ମୂଲ୍ୟ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ, ମୋଟ ସଂଖ୍ୟା ଉପରେ ନୁହେଁ ।
ଉଦାହରଣ – 0.134 ଠାରୁ 0.5 ବଡ଼ ।
ଯଦି ପୂର୍ବ ସଂଖ୍ୟା ଅଂଶ ତୁଳନା କରାଯାଏ ତେବେ 13 (ଦୁଇଅଙ୍କ) ଗୋଟିଏ ଅଙ୍କ 9 ଠାରୁ ବଡ଼ ।

Question 7.
ଲିସା 0.25 କିଲୋଗ୍ରାମ୍ ବିନ୍ସ, 0.3 କିଲୋଗ୍ରାମ୍ ଗାଜର, 0.5 କିଲୋଗ୍ରାମ୍ ଆଳୁ, 0.2 କିଲୋଗ୍ରାମ୍ କେପ୍‌ସିକମ୍, 0.05 କିଲୋଗ୍ରାମ୍ ଅଦା କିଣିଲା । ସେ ସମୁଦାୟ ମୋଟ କେତେ ଓଜନର ଜିନିଷ କିଣିଲା ?
Solution:
ଲିସା 0.25 କିଲୋଗ୍ରାମ୍ ବିନ୍ସ, 0.3 କିଲୋଗ୍ରାମ୍ ଗାଜର, 0.5 କିଲୋଗ୍ରାମ୍ ଆଳୁ, 0.2 କିଲୋଗ୍ରାମ୍ କେପ୍‌ସିକମ୍, 0.05 କିଲୋଗ୍ରାମ୍ ଅଦା କିଣିଲା ।
ସମୁଦାୟ ସେ କିଣିଲା = (0.25 + 0.3 + 0.5 + 0.2 + 0.05) କିଲୋଗ୍ରାମ୍ ।
= (0.25 + 0.30 + 0.50 + 0.20 + 0.05) କିଲୋଗ୍ରାମ୍ = 1.30 କିଲୋଗ୍ରାମ୍ ।
∴ ‘ସେ ସମୁଦାୟ 1.30 କିଲୋଗ୍ରାମ୍ ଓଜନର ଜିନିଷ କିଣିଲା ।

Question 8.
ଏକ ଦୁଗ୍ଧ ସଂଗ୍ରହ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ରହିମ୍ ପ୍ରଥମ ତିନି ଦିନରେ 3.79 ଲି., 4.2 ଲି., ଓ 4.25 ଲି, କ୍ଷୀର ଯୋଗାଇଦିଏ । ଯଦି 6 ଦିନରେ 25 ଲି. କ୍ଷୀର ଯୋଗାଇଥାଏ, ତେବେ ସେ ଶେଷ ତିନିଦିନରେ କେତେ ଲିଟର କ୍ଷୀର ଯୋଗାଇଥିଲା ?
Solution:
ରହିମ୍ ପ୍ରଥମ ତିନି ଦିନରେ 3.79 ଲି., 4.2 ଲି., ଓ 4.5 ଲି. କ୍ଷୀର ଯୋଗାଇଦିଏ ।
ପ୍ରଥମ ତିନିଦିନରେ ମୋଟ କ୍ଷୀର ଯୋଗାଏ = (3.79 + 4.2 + 4.25) ଲିଟର = 12.24 ଲିଟର ।
6 ଦିନରେ ସେ ଯୋଗାଏ = 25 ଲିଟର ।
ଶେଷ 3 ଦିନରେ ଯୋଗାଏ = (25 – 12.24) ଲିଟର = 12.76 ଲିଟର ।
∴ ସେ ଶେଷ ତିନିଦିନରେ 12.76 ଲିଟର କ୍ଷୀର ଯୋଗାଇଥିଲା ।

Question 9.
ଜାନୁୟାରୀ ମାସରେ ଟିଙ୍ଗୁର ଓଜନ 35.75 କିଲୋଗ୍ରାମ୍ ଏବଂ ଫେବୃୟାରୀରେ 34.50 କିଲୋଗ୍ରାମ୍ ଥିଲା । ତା’ର ଓଜନ ବୃଦ୍ଧି ନା ହ୍ରାସ ହୋଇଛି ? କେତେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇଅଛି ?
ଜାନୁୟାରୀ ମାସରେ ଟିଙ୍କୁର ଓଜନ = 35.75 କିଲୋଗ୍ରାମ୍ ।
ଫେବୃୟାରୀ ମାସରେ ଟିଙ୍ଗୁର ଓଜନ = 34.50 କିଲୋଗ୍ରାମ୍ ।
ଯେହେତୁ 34.50 < 35.75 ତେଣୁ ତା’ର ଓଜନ ହ୍ରାସ ଘଟିଛି ।
ଓଜନ ହ୍ରାସର ପରିମାଣ = (35.75 – 34.50) କିଲୋଗ୍ରାମ୍ = 1.25 କିଲୋଗ୍ରାମ୍ ।
∴ ଟିଙ୍ଗୁର ଓଜନର 1.25 କିଲୋଗ୍ରାମ୍ ହ୍ରାସ ଘଟିଛି ।

Question 10.
ଅନୁକ୍ରମର ପରବର୍ତୀ ଦୁଇଟି ପଦ ଲେଖ ।
5.5, 6.4, 6.39, 7.29, 7.28, 8.18, 8.17, …………., …………….
ଅନୁକ୍ରମଟିକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ କଲେ ଜାଣିବା + 0.9, – 0.01, + 0.9, – 0.01
8.17 + 0.9 = 9.07, 9.07 – 0.01 = 9.06
∴ ପରବର୍ତୀ ଦୁଇଟି ପଦ = 5.5, 6.4, 6.39, 7.29, 7.28, 8.18, 8.17, 9.07, 9.06

Question 11.
1 କିଲୋମିଟର କେତେ ମିଲିମିଟର ?
Solution:
ଆମେ ଜାଣିଛୁ 1 କି.ମି. = 1000 ମିଟର । 1 ମିଟର = 1000 ମି.ମି. ।
∴ 1 କି.ମି. = 1000 × 1000 ମି.ମି. = 10,00,000 ମି.ମି. ।

Question 12.
ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଇ-ଟିକେଟ ସଂଗ୍ରହ କରୁଥିବା ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଇଚ୍ଛାଧୀନ ଯାତ୍ରା ବୀମା ପ୍ରଦାନ କରେ । ପ୍ରତି ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ବୀମାର ମୂଲ୍ୟ 45 ପଇସା । ଯଦି ଗୋଟିଏ ଦିନରେ 1 ଲକ୍ଷ ଲୋକ ବୀମା କରିବାକୁ ଚାହିଁଥାନ୍ତି ତେବେ ମୋଟ ବୀମା ଦେୟ କେତେ ହେବ ?
Solution:
1 ଲକ୍ଷ ଯାତ୍ରୀ = 100,000 ଯାତ୍ରୀ ।
ପ୍ରତି ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ବୀମାର ମୂଲ୍ୟ 45 ପଇସା ।
100,000 ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ବୀମାର ମୂଲ୍ୟ = 100,000 × 45 = 45,00,000 ପଇସା ।
100 ପଇସା = 1 ଟଙ୍କା 1 45,00,000 ପରସା
∴ ମୋଟ ବୀମା ଦେୟ 45,000 ଟଙ୍କା ।

Question 13.
କେଉଁଟି ବଡ଼ ?
(a) \(\frac{10}{1000}\) କିମ୍ବା \(\frac{1}{10}\)
(b) ଏକ ସହସ୍ରାଶ ଓ 90 ଶତାଂଶ
(c) ଏକ ଶତାଂଶ ଓ 90 ସହସ୍ରାଶ
Solution:
(a) \(\frac{1}{10}\) = \(\frac{100}{1000}\)
10 ଠାରୁ 100 ବଡ଼ ତେଣୁ \(\frac{10}{1000}\) ଠାରୁ \(\frac{100}{1000}\) ।
∴ \(\frac{10}{1000}\) ଠାରୁ \(\frac{1}{10}\) ଟଙ୍କା

(b) ଏକ ଶତାଂଶ = \(\frac{1}{10}\) = 0.01, 90 ସହସ୍ରାଶ = \(\frac{90}{1000}\) = 0.090
ଯେହେତୁ 0.090 > 0.010
∴ ଏକ ଶତାଂଶଠାରୁ 90 ସହସ୍ରାଶ ବଡ଼ ।

(c) ଏକ ସହସ୍ରାଶ ଓ 90 ଶତାଂଶ
ଏକ ସହସ୍ରାଶ = \(\frac{1}{1000}\) = 0.001, 90 ଶତାଂଶ = \(\frac{90}{100}\) = 0.90
ଯେହେତୁ 0.90 > 0.001
∴ ଏକ ସହସ୍ରାଶଠାରୁ 90 ଶତାଂଶ ବଡ଼ ।

Question 14.
ନିମ୍ନଲିଖତ ଉତ୍ତିଗୁଡ଼ିକୁ ଦଶମିକ ସଂଖ୍ୟାରେ ପ୍ରକାଶ କର ।
(a) 87 ଏକ 5 ଦଶାଂଶ ଓ 60 ଶତାଂଶ = 88.10
(b) 12 ଦଶ 12 ଦଶାଂଶ
(c) 10 ଦଶ, 10 ଏକ, 10 ଦଶାଂଶ ଓ 10 ଶତାଂଶ
(d) 25 ଦଶ, 25 ଏକ, 25 ଦଶାଂଶ ଓ 25 ଶତାଂଶ
Solution:
(a) 87 ଏକ 5 ଦଶାଂଶ ଓ 60 ଶତାଂଶ = 88.10

(b) 12 ଦଶ 12 ଦଶାଂଶ 12 × 10 + 12 × \(\frac{1}{10}\) = 120 + 1.2 = 121.2

(c) 10 ଦଶ, 10 ଏକ, 10 ଦଶାଂଶ ଓ 10 ଶତାଂଶ
= 10 × 10 + 10 × 1 + 10 × \(\frac{1}{10}\) + 10 × \(\frac{1}{100}\) = 100 + 10 + 10.10 = 111.10

(d) 25 ଦଶ, 25 ଏକ, 25 ଦଶାଂଶ ଓ 25 ଶତାଂଶ
= 25 × 10 + 25 × 1 + 25 x \(\frac{1}{10}\) + 25 × \(\frac{1}{100}\) = 250 + 25 + 2.5 + 0.25 = 277.75

Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ

Question 15.
0 ରୁ 9 ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଙ୍କକୁ ଥରେ ମାତ୍ର ବ୍ୟବହାର କରି ନିମ୍ନରେ ଥ‌ିବା କୋଠରିଗୁଡ଼ିକ ପୂରଣ କର ଯାହାଦ୍ଵାରା ଯୋଗଫଳ 10.5ରେ ନିକଟତମ ହେବ । (ପ୍ରଶ୍ନ ସହିତ ଉତ୍ତର)
Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ 57
Solution:
Class 7 Maths Chapter 3 Question Answer Odia Medium ସଂଖ୍ୟାର ମଝିରେ ବିନ୍ଦୁର କମାଲ 58

Question 16.
ନିମ୍ନରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ଭଗ୍ନାଂଶକୁ ଦଶମିକ ସଂଖ୍ୟାରେ ପ୍ରକାଶ କର ।
(a) \(\frac{1}{2}\)
(b) \(\frac{3}{2}\)
(c) \(\frac{1}{4}\)
(d) \(\frac{3}{4}\)
(e) \(\frac{1}{5}\)
(f) \(\frac{4}{5}\)
Solution:
(a) \(\frac{1}{2}\) = \(\frac{1 \times 5}{2 \times 5}\) = \(\frac{5}{10}\) = 0.5

(b) \(\frac{3}{2}\) = \(\frac{3 \times 5}{2 \times 5}\) = \(\frac{15}{10}\) = 1.5

(c) \(\frac{1}{4}\) = \(\frac{1 \times 25}{4 \times 25}\) = \(\frac{25}{100}\) = 0.25

(d) \(\frac{3}{4}\) = \(\frac{3 \times 25}{4 \times 25}\) = \(\frac{75}{100}\) = 0.75

(e) \(\frac{1}{5}\) = \(\frac{1 \times 2}{5 \times 2}\) = \(\frac{2}{10}\) = 0.2

(f) \(\frac{4}{5}\) = \(\frac{4 \times 2}{5 \times 2}\) = \(\frac{8}{10}\) = 0.8