BSE Odisha Class 6 Science Notes Odia Medium

BSE Odisha Guru Class 6 Science Notes

BSE Odisha Class 6 Science Notes

BSE Odisha 6th Class Science Notes

Class 6 Science Odia Medium Notes

Class 6 Science Curiosity Notes

Class 6 Curiosity Notes

Curiosity Class 6 Science Notes

Also Read BSE Odisha Class 6 Science Solutions

Class 6 Science Chapter 12 Question Answer Odia Medium ଆମ ବିଶ୍ବ

Go through 6th Class Science Book Odia Medium Question Answer and Class 6 Science Chapter 12 Question Answer Odia Medium ଆମ ବିଶ୍ବ to understand textbook questions more clearly.

6th Class Science Chapter 12 Question Answer Odia Medium

Class 6 Science Chapter 12 Odia Medium

ଆସ ଆମ ଶିକ୍ଷଣର ଅଭିବୃଦ୍ଧି କରିବା

Question 1.
‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭରେ ଥିବା ତଥ୍ୟ ସହ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭରେ ଥ‌ିବା ଉପଯୁକ୍ତ ସୌରଜଗତର ବସ୍ତୁକୁ ମିଳାଅ ।
Class 6 Science Chapter 12 Question Answer Odia Medium ଆମ ବିଶ୍ବ 1
Answer:

ସ୍ତମ୍ଭ ‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ ‘ଖ’
(i) ପୃଥ‌ିବୀର ଉପଗ୍ରହ (ଘ) ଚନ୍ଦ୍ର
(ii) ଲାଲ ଗ୍ରହ (ଗ) ମଙ୍ଗଳ
(iii) ନକ୍ଷତ୍ର ପୁଞ୍ଜ (କ) ଓରିୟନ୍
(iv) ଗ୍ରହ ଯାହାକୁ ସାଧାରଣତଃ ସନ୍ଧ୍ୟାତାରା କୁହାଯାଏ । (ଖ) ଶୁକ୍ର

Class 6 Science Chapter 12 Question Answer Odia Medium ଆମ ବିଶ୍ବ

Question 2.
(କ) ମୁଁ କିଏ, ଚିହ୍ନ ।
ତିନୋଟି ଅକ୍ଷରେ ନାମ ମୋହର
ମହାକାଶ ଅଟେ ଘର ମୋହର
ସୂର୍ଯ୍ୟ ଚାରିପଟେ ମୁଁ ବୁଲୁଥାଏ
ପୃଥ‌ିବୀ ବୃହସ୍ପତି ମଝିରେ ରହେ
ଦେହଟି ମୋ ନାଲି ରଙ୍ଗର
କହିପାରିବ ନି ନାମ ମୋହର ।
Answer:
ମଙ୍ଗଳ

(ଖ) ନିଜେ ଦୁଇଟି ସମାନ ପ୍ରହେଳିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କର ।
Answer:
(୧)ଦୁଇଟି ଅକ୍ଷରେ ନାମ ମୋହର
ସୂର୍ଯ୍ୟ ଚାରିପଟେ ଘୂର୍ଣ୍ଣନ ମୋର ।
ସକାଳେ, ସନ୍ଧ୍ୟାରେ ମୁଁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳତମ
ବାର ମଧ୍ୟରୁ ମୁଁ ଅଟେ ଅନ୍ୟତମ !
ତାରା ନହେଲେ ବି ମୁଁ ଗୋଟିଏ ତାରା
ଲୋକେ କୁହନ୍ତି ମୋତେ ସନ୍ଧ୍ୟା ତାରା । (ଶୁକ୍ର)

(୨) ତିନୋଟି ଅକ୍ଷରେ ନାମ ମୋହର
ମହାକାଶ ବକ୍ଷେ ମୋହର ଘର ।
ମୋ ଚାରିପଟେ ଅଛି ବାୟୁର ସ୍ତର
ସାଗର ନଦୀରେ ଉଛୁଳା ଜଳ ।
ଜୀବଜନ୍ତୁଙ୍କର ଅଟେ ମୁଁ ବାସସ୍ଥାନ
କହିପାରିବ କି ମୋହରି ନାମ । (ପୃଥ‌ିବୀ)

Class 6 Science Chapter 12 Question Answer Odia Medium ଆମ ବିଶ୍ବ

Question 3.
ନିମ୍ନଲିଖୂତ ମଧ୍ୟରୁ କେଉଁଟି ଆମ ସୌର ଜଗତର ସଦସ୍ୟ ନୁହେଁ ?
(କ) ସିରିୟସ୍
(ଖ) ଧୂମକେତୁ
(ଗ) ଗ୍ରହାଣୁପୁଞ୍ଜ
(ଘ) ପ୍ଲୁଟୋ
Answer:
(କ) ସିରିୟସ୍

Question 4.
ନିମ୍ନଲିଖୂତ ମଧ୍ୟରୁ କେଉଁଟି ସୂର୍ଯ୍ୟଙ୍କ ଗ୍ରହ ନୁହେଁ ?
(କ) ବୃହସ୍ପତି
(ଖ) ପ୍ଲୁଟୋ
(ଗ) ନେପଚୁନ୍
(ଘ) ଶନି
Answer:
(ଖ) ପ୍ଲୁଟୋ

Question 5.
ଧ୍ରୁବ ତାରା ଓ ସିରିୟସ୍ ମଧ୍ୟରୁ କେଉଁଟି ଉଜ୍ଜଳ ନକ୍ଷତ୍ର ?
Answer:
ସିରିୟସ୍ ଉଜ୍ଜ୍ଵଳ ନକ୍ଷତ୍ର ଅଟେ !

Class 6 Science Chapter 12 Question Answer Odia Medium ଆମ ବିଶ୍ବ

Question 6.
ଚିତ୍ରରେ ଜଣେ ଚିତ୍ରକରଙ୍କ ଦ୍ଵାରା ସୌରଜଗତର ଉପସ୍ଥାପନା ଦିଆଯାଇଛି । ଗ୍ରହଗୁଡ଼ିକର କ୍ରମ ଠିକ୍ ଅଛି କି ? ଯଦି ନାହିଁ ତେବେ ଚିତ୍ରରେ ଥିବା ବାକ୍ସଗୁଡ଼ିକରେ ଠିକ୍ କ୍ରମରେ ଲେଖ । (ପ୍ରଶ୍ନ ସହ ଉତ୍ତର)
Class 6 Science Chapter 12 Question Answer Odia Medium ଆମ ବିଶ୍ବ 2
Answer:
1. ବୁଧ, 2, ଶୁକ୍ର, 3. ପୃଥିବୀ, 4. ମଙ୍ଗଳ, 5. ବୃହସ୍ପତି, 6. ଶନି, 7. ୟୁରାନସ୍ ଏବଂ ୫. ନେପଚୁନ୍

Question 7.
ନକ୍ଷତ୍ର ଥିବା ରାତି ଆକାଶର ଏକ ଅଂଶ ଚିତ୍ରରେ ଦର୍ଶାଯାଇଛି । ସତର୍କତକାର ସହ ବଡ଼ ଡୀପର ଓ ଛୋଟ ଡୀପରର ସଂରଚନା ଗଠନ କରୁଥିବା ନକ୍ଷତ୍ରମାନଙ୍କର ସମୂହକୁ ଚିହ୍ନଟ କର –
Class 6 Science Chapter 12 Question Answer Odia Medium ଆମ ବିଶ୍ବ 3
ଏହି ସଂରଚନାଗୁଡ଼ିକ ଦର୍ଶାଇବା ପାଇଁ ନକ୍ଷତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଯୋଗ କରିବାକୁ ରେଖା ଅଙ୍କନ କର ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ନାମକରଣ କର । ଏହାବ୍ୟତୀତ ଧ୍ରୁବ ତାରାକୁ ଚିହ୍ନଟ କରି ନାମକରଣ କର । ତୁମେ ଆବଶ୍ୟକସ୍ଥଳେ ଚିତ୍ର ୧୨.୪କୁ ଦେଖ୍ କରିପାରିବ । (ପ୍ରଶ୍ନ ସହ ଉତ୍ତର)
Answer:
Class 6 Science Chapter 12 Question Answer Odia Medium ଆମ ବିଶ୍ବ 4

Class 6 Science Chapter 12 Question Answer Odia Medium ଆମ ବିଶ୍ବ

Question 8.
ରାତି ଆକାଶରେ ଏକ ଅଂଶ ଚିତ୍ରରେ ଦର୍ଶାଯାଇଛି । ଓରିଅନ୍ ପାଇଁ ନକ୍ଷତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ରେଖା ଅଙ୍କନ କର ଏବଂ ସିରିୟସ୍ ତାରକାର ନାମକରଣ କର । ତୁମେ ଚିତ୍ର ୧୨.୩ କୁ ଦେଖପାରିବ ।
Class 6 Science Chapter 12 Question Answer Odia Medium ଆମ ବିଶ୍ବ 5
Answer:
Class 6 Science Chapter 12 Question Answer Odia Medium ଆମ ବିଶ୍ବ 6

Question 9.
ତୁମେ ଦେଖପାରିବ ଯେ ନକ୍ଷତ୍ରମାନେ ଭୋର ସମୟରେ ଲୁଚିଯାଇ ସନ୍ଧ୍ୟାରେ ଦେଖାଯାଆନ୍ତି । ଦିନରେ ଆମେ ତାରକାମାନଙ୍କୁ ଦେଖୁନାହିଁ । ଏହାର କାରଣ ବର୍ଣ୍ଣନା କର ।
Answer:

  • ସୂର୍ଯ୍ୟ ଆମ ନିକଟତମ ନକ୍ଷତ୍ର ଅଟେ । ସୂର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣରେ ଶକ୍ତି ନିର୍ଗତ କରେ ଏବଂ ଆଲୋକ ଉତ୍ପନ୍ନ କରିଥାଏ ।
  • ଦିନବେଳେ ସୂର୍ଯ୍ୟର ଅତ୍ୟଧ‌ିକ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳତା ଯୋଗୁଁ, ଅନ୍ୟ ନକ୍ଷତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ଦେଖ‌ିବା ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ ।
  • ଏହି କାରଣରୁ ନକ୍ଷତ୍ରମାନେ ଭୋର ସମୟରେ ଲୁଚିଯାଇ ସନ୍ଧ୍ୟାରେ ଦେଖାଯାଆନ୍ତି ।

Class 6 Science Chapter 12 Question Answer Odia Medium ଆମ ବିଶ୍ବ

Question 10.
ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ରାତିରେ, 2 ରୁ 3 ଘଣ୍ଟା ବ୍ୟବଧାନରେ 3 4 ଥର ବିଗ୍ ଡୀପର ନିରୀକ୍ଷଣ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କର । ଏଥୁ ସହିତ ପ୍ରତିଥର ଧ୍ରୁବ ତାରାକୁ ଖୋଜିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କର । ବଡ଼ ଡିପର ଗତି କରୁଥିବା ପରି ଦେଖାଯାଉଛି କି ? ପ୍ରତ୍ୟେକର ସମୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଏହାକୁ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସ୍କେଚ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କର ।
Answer:

  • ବଡ଼ ଡୀପର ଏବଂ ଛୋଟ ଡୀପର ଦୁଇଟି ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ନକ୍ଷତ୍ର ମଣ୍ଡଳ ଅଟନ୍ତି ।
  • ବଡ଼ ଡୀପର ସପ୍ତର୍ଷି ମଣ୍ଡଳ ଭାବେ ପରିଚିତ ଓ ଏହା ଉର୍ସା ମେଜର ନକ୍ଷତ୍ରରେ ଅବସ୍ଥିତ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଛୋଟ ଡୀପର ଉର୍ସା ମାଇନର ନକ୍ଷତ୍ରରେ ଅବସ୍ଥିତ ଅଟେ ।
  • ଛୋଟ ଡୀପରର ତଳ ଅଂଶରେ ଧ୍ରୁବତାରା ଉତ୍ତର ଗୋଲାର୍ଦ୍ଧରେ ଉତ୍ତର ଦିଗକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିଥାଏ ।
  • ପୃଥ‌ିବୀର ଘୂର୍ଣ୍ଣନ ଯୋଗୁଁ ବଡ଼ ଡୀପର ଧ୍ରୁବତାରାର ଚାରିପଟେ ବୁଲିବା ପରେ ଜଣାପଡ଼େ ।
  • କିଛି ସମୟ ଅନ୍ତରାଳରେ ବଡ଼ ଡୀପର ତାହାର ସ୍ଥାନ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଥାଏ, ଆମକୁ ଲାଗିଥାଏ ସତେ ଯେପରି ଏହା ଧ୍ରୁବତାରା ଚାରିପଟେ ବୁଲୁଅଛି ।
  • ରାତ୍ରି ଆକାଶରେ ଏହାକୁ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରି ଏହାର ସ୍କେଟ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇପାରିବ ।

Question 11.
ରାତିର ଆକାଶ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କର ଏବଂ ଏହା ଉପରେ ଏକ କବିତା କିମ୍ବା କାହାଣୀ ଲେଖ ।
Answer:
‘ ଆକାଶ ପଡ଼ୁଛି ବୋଲି ଠେକୁଆର ଚିତ୍କାର’’
ଗୋଟିଏ ନଡ଼ିଆ ଗଛ ମୂଳେ ଶୋଇଥୁବା ଅବସ୍ଥାରେ ଠେକୁଆ ପାଖରେ ଏକ ନଡ଼ିଆ ପଡ଼ିଗଲା । ଠେକୁଆ ଚମକି ପଡ଼ିଲା ଓ ଆକାଶ ତଳକୁ ଖସି ପଡ଼ିଛି ଭାବି ଜଙ୍ଗଲର ଅନ୍ୟ ପ୍ରାଣୀମାନଙ୍କୁ କହି କହି ଦୌଡ଼ିବାକୁ ଲାଗିଲା । ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ପଶୁମାନଙ୍କର ଏକ ଶୋଭାଯାତ୍ରା ଠେକୁଆ ନେତୃତ୍ୱରେ ଜଙ୍ଗଲର ରାଜାଙ୍କୁ ଏହା ଜଣାଇଲେ । ଏହି ସମୟରେ ଏକ ବୁଦ୍ଧିମାନ ହାତୀ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସୂଚନା ଦେଲା ଯେ, ଆକାଶ ଏବେବି ତା’ ସ୍ଥାନରେ ରହିଅଛି । ଠେକୁଆ ନଡ଼ିଆ ଗଛ ପାଖକୁ ପଡ଼ିବା ସମୟରେ ଯେଉଁ ଶବ୍ଦ କରିଥିଲା ଉଠିଲେ ଏବଂ ଅଧ୍ଯକ ନଡ଼ିଆ ପାଇବା ପରେ, ସେମାନେ ପଡ଼ିଥ‌ିବା ନଡ଼ିଆକୁ ଆବିଷ୍କାର କଲେ ଏବଂ ଏହା ତାହାହିଁ ଠେକୁଆକୁ ଭୟଭୀତ କରିଥିଲା । ସମସ୍ତ ପଶୁ ଏହା ଦେଖୁ ହସି ପାଇଁ ଗଛକୁ ହଲାଇବାକୁ ଲାଗିଲେ । ନଡ଼ିଆମାନ ଖସି ପୂର୍ବପରି ଶବ୍ଦ ସୃଷ୍ଟି ହେଲା । ସେମାନେ ଏହି ସିଦ୍ଧାନ୍ତରେ ଉପନୀତ ହେଲେ ଯେ, ଆକାଶ ତା’ ସ୍ଥାନରେ ରହିଅଛି ।

Class 6 Science Chapter 12 Question Answer Odia Medium ଆମ ବିଶ୍ବ

ଅଧ୍ବକ ଶିଖବା

୧। ତୁମ ସ୍ଥାନୀୟ ଭାଷାରେ ଗ୍ରହମାନଙ୍କ ନାମ ଜାଣିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କର । ଏଥସହିତ ତୁମ ଅଞ୍ଚଳର ତାରା ଓ ନକ୍ଷତ୍ରମାନଙ୍କ ସହ ଜଡ଼ିତ କାହାଣୀ ମଧ୍ୟ ଖୋଜ । ଏହି କାହାଣୀଗୁଡ଼ିକୁ ଏକ ଚିତ୍ର ରୂପରେ ଉପସ୍ଥାପନ କର ।

୨ । ଯଦି ନିକଟରେ ପ୍ଲାନେଟୋରିୟମ୍ କିମ୍ବା ବିଜ୍ଞାନ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଅଛି, ତେବେ ତୁମେ ଏହାକୁ ପରିଦର୍ଶନ କରିପାରିବ, ବିଶେଷକରି ଯଦି ସେମାନଙ୍କଦ୍ଵାରା ରାତି ଆକାଶ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ ଅଧ୍ଵବେଶନ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ହୋଇଥାଏ । ଟେଲିସ୍କୋପ ଜରିଆରେ ଚନ୍ଦ୍ର, ଗ୍ରହ ଓ ନକ୍ଷତ୍ର ଦେଖିବାକୁ ମିଳିବ । ଯଦି ତୁମେ ଦିନରେ ପ୍ଲାନେଟୋରିୟମ୍ ପରିଦର୍ଶନ କର, ତେବେ ତୁମେ ସେମାନଙ୍କର ମଡ଼େଲ, ଫଟୋ ଏବଂ ଆକାଶ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ମଧ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଦେଖିପାରିବ ।
Class 6 Science Chapter 12 Question Answer Odia Medium ଆମ ବିଶ୍ବ 7
୩ । ବଢୁଥିବା ଆଲୋକ ପ୍ରଦୂଷଣ, ମଣିଷ, ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀ ଓ ପରିବେଶ ପାଇଁ ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି କି ? ଅନୁମାନ କର । ଆଲୋକ ପ୍ରଦୂଷଣକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ପାଇଁ ତୁମେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସ୍ତରରେ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ଲେଖ ।

୪। ଭାରତୀୟ ପାଣିପାଗ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (IIA) ଲଦାଖର ହାନଲେକୁ ଏକ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣାଗାର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ସ୍ଥାନ ଭାବେ ଚିହ୍ନଟ କରିବାରେ କାରଣ ଖୋଜ ।

୫ । ଯଦି ତୁମେ ଏସ୍ଟ୍ରୋଇଡ଼ରି କରିବାକୁ ଭଲ ପାଅ, ତେବେ ତୁମେ ଦେଖୁଥ‌ିବା ନକ୍ଷତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ଏକ ଗାଢ଼ ରଙ୍ଗର କପଡ଼ାରେ ଏସ୍ଟ୍ରୋଇଡ଼ରି କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କର (ଚିତ୍ର) । ନଚେତ୍, ତୁମେ ନିଜର ସୃଜନଶୀଳତାକୁ ବ୍ୟବହାର କରିପାର ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ କଳା ଏବଂ କାରିଗରୀ ବ୍ୟବହାର କରି ନକ୍ଷତ୍ରମାନଙ୍କୁ ଏକାଧିକ ଉପାୟରେ ଚିତ୍ରଣ କର ।

ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଆଷ୍ଟ୍ରୋନୋମିକାଲ ଅବଜର୍ଭେଟରୀ, ହାନଲେର ଦିଗ୍‌ରସ୍ତା-ରି ପର୍ବତମାଳାର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଶିଖର ଉପରେ ଅବସ୍ଥିତ । ଏହି ଶିଖରର ନାମ ସରସ୍ଵତୀ ପର୍ବତ ରଖାଯାଇଛି । ଏଥ‌ିରେ ଅନେକ ଟେଲିସ୍କୋପ ରହିଛି । ସେଥୁମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏକୁ ହିମାଳୟ ଚନ୍ଦ୍ର ଟେଲିସ୍କୋପ କୁହାଯାଏ, ଯାହାକୁ ନୋବେଲ ପୁରସ୍କାର ବିଜେତା ସୁବ୍ରମଣ୍ୟମ୍ ଚନ୍ଦ୍ରଶେଖରଙ୍କ ନାମରେ ନାମିତ କରାଯାଇଛି । ଏହା ପୃଥ‌ିବୀର ଅନ୍ୟତମ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସ୍ଥାନରେ ଥିବା ଏକ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ କେନ୍ଦ୍ର । ଏହି ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ କେନ୍ଦ୍ରର ଚତୁଃପାର୍ଶ୍ଵକୁ ଡିସେମ୍ବର 2022 ରେ ହାନଲେ ଡାର୍କ ସ୍କାଏ ରିଜର୍ଭ (HDSR) ଭାବରେ ବିଜ୍ଞାପିତ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହି ରିଜର୍ଭ ବର୍ଷ ସାରା ସର୍ବସାଧାରଣଙ୍କ ପାଇଁ ଖୋଲା ରହିଥାଏ । ସ୍ଥାନୀୟ ଲୋକଙ୍କୁ କ୍ଷୁଦ୍ର ଟେଲିସ୍କୋପ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଜ୍ୟୋତିର୍ବିଜ୍ଞାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଦ୍ଵାରା ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ପାଇଁ ଜ୍ୟୋତିର୍ବିଜ୍ଞାନ ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ ଦେବା ପାଇଁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦିଆଯାଉଛି । ଏହା ଦ୍ଵାରା ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଆଷ୍ଟ୍ରୋ ଟୁରିଜିମ୍‌କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି ।
Class 6 Science Chapter 12 Question Answer Odia Medium ଆମ ବିଶ୍ବ 8
ବିଜ୍ଞାନ ହେଉଛି ଏକ ଅସରନ୍ତି ଦୁଃସାହସିକ କାର୍ଯ୍ୟ, ଯେଉଁଥରେ ସବୁବେଳେ ନୂଆ ନୂଆ ଆବିଷ୍କାର ସାମ୍ନାକୁ ଆସୁଛି ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ତୁମେ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଶିକ୍ଷାର ମଧ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛ, ତୁମେ ଯେଉଁ ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକୁ ସମ୍ମୁଖରେ ଦେଖିବ ତାହା ତୁମକୁ ତୁମ ଆଖପାଖ ଦୁନିଆ ବିଷୟରେ ଅଧ୍ବକ ଜାଣିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ଏହି ଯାତ୍ରା ସମୟରେ ତୁମେ ଯେଉଁ ଉତ୍ସୁକତା ପୋଷଣ କରିଛ ସେଥ‌ିରେ ହିଁ ଜାଣିବାର ଚାବିକାଠି ରହିଛି । ନିଜ ଆଖପାଖରେ ଥବା ଦୁନିଆକୁ ନିରୀକ୍ଷଣ କର, ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିବା ଜାରି ରଖ ଏବଂ ପରୀକ୍ଷଣ କରିବାକୁ ଭୟ କର ନାହିଁ । ମନେରଖ, ଏପରିକି ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ ଆବିଷ୍କାର ମଧ୍ୟ ପ୍ରାୟତଃ ଏକ ଛୋଟ ‘କାହିଁକି’ରୁ ଆରମ୍ଭ ହୁଏ । ଅଗଣିତ ପ୍ରଶ୍ନ ଉତ୍ତରର ଅପେକ୍ଷାରେ ରହିଛି ଏବଂ ଅଗଣିତ ଉତ୍ତର ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠିବା ଅପେକ୍ଷାରେ ରହିଛି । ମୋର ଯୁବ ବୈଜ୍ଞାନିକ, ତୁମେ ସେମାନଙ୍କୁ ଖୋଜି ପାଇପାରିବ ।
Class 6 Science Chapter 12 Question Answer Odia Medium ଆମ ବିଶ୍ବ 9

Class 6 Science Chapter 12 Question Answer Odia Medium ଆମ ବିଶ୍ବ

ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।

[ରୋହିଣୀ, ଦକ୍ଷିଣ ଗୋଲାର୍ଦ୍ଧ, ଆଲୋକ ପ୍ରଦୂଷଣ, ନକ୍ଷତ୍ର ମଣ୍ଡଳ, ଧ୍ରୁବତାରା ]

(a) ସଂରଚନା ଗଠନ କରୁଥିବା ନକ୍ଷତ୍ର ମାନଙ୍କ ସମାହାରକୁ _______ କୁହାଯାଏ ।
Answer:
ନକ୍ଷତ୍ର ମଣ୍ଡଳ

(b) ବୃଷ ରାଶିର ଏକ ତାରା ଆଲଡ଼େବାରକୁ ______ କୁହାଯାଏ ।
Answer:
ରୋହିଣୀ

(c) ଛୋଟ ଡୀପରର ଏକ ଅଂଶ ______ ଅଟେ ।
Answer:
ଧ୍ରୁବତାରା

(d) ରାତିରେ ଅତ୍ୟଧିକ କୃତ୍ରିମ ଆଲୋକ ର ଉପସ୍ଥିତିକୁ ______ କୁହାଯାଏ ।
Answer:
ଆଲୋକ ପ୍ରଦୂଷଣ

(e) ପୃଥ‌ିବୀର ______ ଠାରୁ ଧ୍ରୁବତାରା ଦୃଶ୍ୟମାନ ହୁଏ ନାହିଁ ।
Answer:
ଦକ୍ଷିଣ ଗୋଲାର୍ଦ୍ଧ

ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।

[ସ୍କାଏ ମ୍ୟାପ୍, ନକ୍ଷତ୍ର, ଉଦ୍ୟାନ, ସପ୍ତର୍ଷି ମଣ୍ଡଳ, ସିରିୟସ୍ ]

(a) ରାତିରେ ଖୋଲା ଆକାଶକୁ ଦେଖୁଲେ ଅନେକ ______ ଦେଖିବାକୁ ମିଳେ ।
Answer:
ନକ୍ଷତ୍ର

Class 6 Science Chapter 12 Question Answer Odia Medium ଆମ ବିଶ୍ବ

(b) କାନିସ୍ ମେଜରରେ ______ ନାମକ ଏକ ନକ୍ଷତ୍ର ଅଛି ।
Answer:
ସିରିୟସ୍

(c) ଭାରତରେ ବଡ଼ ଡୀପର ______ ଭାବରେ ଜଣାଶୁଣା ।
Answer:
ସପ୍ତର୍ଷି ମଣ୍ଡଳ

(d) ସମଗ୍ର ବିଶ୍ଵରେ କିଛି ଅନ୍ଧାର ଅଂଶକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରି _____ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଉଛି ।
Answer:
ଉଦ୍ୟାନ

(e) ମୋବାଇଲ ଫୋନକୁ ଗ୍ରହ ଚିହ୍ନଟ ପାଇଁ ______ ଏକ ଅତି ସହଜ ଆପ୍ ।
Answer:
ସ୍କାଏ ମ୍ୟାପ୍

ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।

[ଧ୍ରୁବତାରା, ନକ୍ଷତ୍ର, ଉର୍ସା ମେଜର, ଉର୍ସା ମାଇନର, ସିରିୟସ୍ ]

(a) ମହା କ। ଶ ରେ ______ ମାନେ ନି ଜ ଆଲୋକରେ ଚମକିଥାନ୍ତି ।
Answer:
ନକ୍ଷତ୍ର

(b) ରାତି ଆକାଶରେ ସବୁଠାରୁ ଉଜ୍ଜ୍ଵଳ ନକ୍ଷତ୍ର ହେଉଛି _____ ।
Answer:
ସିରିୟସ୍

Class 6 Science Chapter 12 Question Answer Odia Medium ଆମ ବିଶ୍ବ

(c) ବଡ଼ ଡୀପର _______ ନକ୍ଷତ୍ରରେ ଅବସ୍ଥିତ ।
Answer:
ଉର୍ସା ମେଜର

(d) ଛୋଟ ଡୀପର _______ ନକ୍ଷତ୍ରରେ ଅବସ୍ଥିତ ।
Answer:
ଉର୍ସା ମାଇନର

(e) ମେଘମୁକ୍ତ ଅମାବାସ୍ୟା ରାତ୍ରି ରେ ______ ଦେଖ‌ିବା ସହଜ ଅଟେ ।
Answer:
ଧ୍ରୁବତାରା

ଉକ୍ତିଟି ଭୁଲ ଥିଲେ (✗) ଓ ଠିକ୍ ଥିଲେ (✓) ଚିହ୍ନ ଦିଅ । (ପ୍ରଶ୍ନ ସହିତ ଉତ୍ତର)

(a) ସୂର୍ଯ୍ୟ ଏକ ନକ୍ଷତ୍ର ।
Answer:
(✓)

(b) ବୁଧ ଓ ପୃଥ‌ିବୀ ମଧ୍ଯରେ ମଙ୍ଗଳ ଅବସ୍ଥିତ ।
Answer:
(✗)

(c) ଗୋଟିଏ au ସୂର୍ଯ୍ୟ ଓ ପୃଥ‌ିବୀ ମଧ୍ୟରେ ଥ‌ିବା ଦୂରତା ସହ ସମାନ ।
Answer:
(✓)

Class 6 Science Chapter 12 Question Answer Odia Medium ଆମ ବିଶ୍ବ

(d) ସୂର୍ଯ୍ୟ ପରେ ଆମର ଦୂରତମ ନକ୍ଷତ୍ର ହେଉଛି ପ୍ରୋକ୍ସିମା ସେଣ୍ଟୋରୀ ।
Answer:
(✗)

(e) ବୁଧ, ଶୁକ୍ର ଗ୍ରହର ପୃଷ୍ଠ କଠିନ ଓ ପଥର ପୂର୍ଣ୍ଣ ।
Answer:
(✓)

ଉକ୍ତିଟି ଭୁଲ ଥିଲେ (✗) ଓ ଠିକ୍ ଥିଲେ (✓) ଚିହ୍ନ ଦିଅ । (ପ୍ରଶ୍ନ ସହିତ ଉତ୍ତର)

(a) ସୂର୍ଯ୍ୟ ଆମ ନିକଟତମ ନକ୍ଷତ୍ର ।
Answer:
(✓)

(b) ସୂର୍ଯ୍ୟ ଚାରିପାଖରେ କୌଣସି ବସ୍ତୁର ଗତିକୁ ଆବର୍ତ୍ତନ କୁହାଯାଏ ।
Answer:
(✗)

(c) ପୃଥ‌ିବୀଠାରୁ ସୂର୍ଯ୍ୟର ଦୂରତା ପ୍ରାୟ ୧୫୦୦ ନିୟୁତ କିଲୋମିଟର ।
Answer:
(✗)

(d) ମଙ୍ଗଳ ଓ ଶନି ମଧ୍ୟରେ ପୃଥ‌ିବୀ ଅବସ୍ଥିତ ।
Answer:
(✗)

(e) ଲଞ୍ଜାତାରା ଗୋଟିଏ ତାରକା ଅଟେ ।
Answer:
(✗)

Class 6 Science Chapter 12 Question Answer Odia Medium ଆମ ବିଶ୍ବ

ଉକ୍ତିଟି ଭୁଲ ଥିଲେ (✗) ଓ ଠିକ୍ ଥିଲେ (✓) ଚିହ୍ନ ଦିଅ । (ପ୍ରଶ୍ନ ସହିତ ଉତ୍ତର)

(a) ସୂର୍ଯ୍ୟ ପୃଥ‌ିବୀରେ ଶକ୍ତିର ମୁଖ୍ୟ ଉତ୍ସ ଅଟେ ।
Answer:
(✓)

(b) ଆମ ପୃଥିବୀ ଏକ ଗ୍ରହ ।
Answer:
(✓)

(c) ସୂର୍ଯ୍ୟର ବ୍ୟାସ ପୃଥ‌ିବୀର ବ୍ୟାସଠାରୁ ପ୍ରାୟ ୧୦୦୦ ଗୁଣ ବଡ଼ ।
Answer:
(✗)

(d) ସୂର୍ଯ୍ୟର ଅତ୍ୟଧ୍ବକ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳତା ଯୋଗୁଁ ଅନ୍ୟ ନକ୍ଷତ୍ର ଦେଖିବା ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ ।
Answer:
(✓)

(e) ବୃହସ୍ପତି ଓ ୟୁରାନସ୍ ମଧ୍ଯରେ ଶନି ଅବସ୍ଥିତ ।
Answer:
(✓)

‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ, ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭ ଓ ‘ଗ’ ସ୍ତମ୍ଭ ମଧ୍ଯରେ ସମ୍ପର୍କ ସ୍ଥାପନ କର । (ପ୍ରଶ୍ନ ସହିତ ଉତ୍ତର)

କ ଖ ଗ
(a) ଶୁକ୍ର ଗ୍ରହ ନୀଳ ଗ୍ରହ ବହିଃଗ୍ରହ
(b) ମଙ୍ଗଳ ଗ୍ରହ ବଳୟ ଅନ୍ତଃଗ୍ରହ
(c) ପୃଥ‌ିବୀ ବାମନ ଗ୍ରହ ଚନ୍ଦ୍ରଠାରୁ ଛୋଟ
(d) ଶନି ଗ୍ରହ ଲାଲ ଗ୍ରହ ସନ୍ଧ୍ୟା ତାରା
(e) ପ୍ଲୁଟୋ ପାହାନ୍ତି ତାରା ପୃଷ୍ଠ କଠିନ

Answer:

କ ଖ ଗ
(a) ଶୁକ୍ର ଗ୍ରହ ପାହାନ୍ତି ତାରା ସନ୍ଧ୍ୟା ତାରା
(b) ମଙ୍ଗଳ ଗ୍ରହ ଲାଲ ଗ୍ରହ ପୃଷ୍ଠ କଠିନ
(c) ପୃଥ‌ିବୀ ନୀଳ ଗ୍ରହ ଅନ୍ତଃଗ୍ରହ
(d) ଶନି ଗ୍ରହ ବଳୟ ବହିଃଗ୍ରହ
(e) ପ୍ଲୁଟୋ ବାମନ ଗ୍ରହ ଚନ୍ଦ୍ରଠାରୁ ଛୋଟ

Class 6 Science Chapter 12 Question Answer Odia Medium ଆମ ବିଶ୍ବ

ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।

(a) ଲାଲ ଗ୍ରହ : ମଙ୍ଗଳ :: ନୀଳ ଗ୍ରହ : _______
Answer:
ପୃଥ‌ିବୀ

(b) ବଳୟ ଗ୍ରହ : ଶନି :: ବାମନ ଗ୍ରହ : _______
Answer:
ପ୍ଲୁଟୋ

(c) ବୃହସ୍ପତି : ବାହ୍ୟଗ୍ରହ :: ପୃଥ‌ିବୀ _______
Answer:
ଅନ୍ତଃଗ୍ରହ

(d) ଗ୍ରହ : ସ୍ଥିର ଆଲୋକ :: ନକ୍ଷତ୍ର : ______
Answer:
ଦପ୍ ଆଲୋକ

(e) ଶୁକ୍ର ଗ୍ରହର ଅବସ୍ଥାନ ସୂର୍ଯ୍ୟୋଦୟ ପୂର୍ବରୁ : ପୂର୍ବ ଦିଗ ନିକଟରେ :: ଶୁକ୍ର ଗ୍ରହର ଅବସ୍ଥାନ ସୂର୍ଯ୍ୟୋଦୟ ପରେ : ________
Answer:
ପଶ୍ଚିମ ଦିଗ ନିକଟରେ

Class 6 Science Chapter 12 Question Answer Odia Medium ଆମ ବିଶ୍ବ

ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ପ୍ରଶ୍ନୋତ୍ତର

୧ । କାହାକୁ କୁହନ୍ତି ସଂକ୍ଷେପରେ ଲେଖ । (ପ୍ରଶ୍ନ ସହ ଉତ୍ତର)
(a) ଗ୍ରହ (Planet) : ଏକ ଗ୍ରହ ହେଉଛି ଏକ ବଡ଼, ଗୋଲାକାର ଜ୍ୟୋତିର୍ବିଜ୍ଞାନ ବସ୍ତ ଯାହା ନିଜର କକ୍ଷ ପଥରେ ବୁଲି ଥାଏ । ଆମ ସୌର ମଣ୍ଡଳରେ ୫ ଟି ଗ୍ରହ ରହି ଅଛି । ଏମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ବୁଧ, ଶୁକ୍ର, ପୃଥ‌ିବୀ ଓ ମଙ୍ଗଳକୁ ଅନ୍ତଃଗ୍ରହ ଏବଂ ବୃହସ୍ପତି, ଶନି, ୟୁ ରେନସ୍ ଓ ନେପ୍‌ଚୁନ୍ କୁ ବହିଃ ଗ୍ରହ କୁହାଯାଏ ।

(b) ନକ୍ଷତ୍ର (Stars) : ନକ୍ଷତ୍ରମାନଙ୍କର ନିଜସ୍ୱ ଆଲୋକ ରହିଥାଏ । କେତେକ ନକ୍ଷତ୍ରର ସମାହାରରେ ଗଠିତ ସଂରଚନା ପରିଚିତ ଦ୍ରବ୍ୟର ଆକୃତି ପରି ହୋଇଥା’ନ୍ତି । ନକ୍ଷତ୍ର ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ସଂରଚନାକୁ ଚିହ୍ନି ଦିଗ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରିବା ଏକ ଉପଯୋଗୀ କୌଶଳ ଅଟେ ।

(c) ନକ୍ଷତ୍ରପୁଞ୍ଜ (Constellation) : ପ୍ରାଚୀନ କାଳରେ ସଂରଚନା ଗଠନ କରୁଥ୍ ବ । ନକ୍ଷତ୍ରମାନଙ୍କ ସମାହାରକୁ ନକ୍ଷତ୍ର ମଣ୍ଡଳ ବା ନକ୍ଷତ୍ର ପୁଞ୍ଜ କୁହାଯାଉଥିଲା । ସହଜରେ ଚିହ୍ନିବା ପାଇଁ ନକ୍ଷତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ଏକ କାଳ୍ପନିକ ରେଖା ଦ୍ଵାରା ଯୋଡ଼ାଯାଏ । ଓରି ୟନ୍ ନକ୍ଷତ୍ରକୁ ପ୍ରାୟତଃ ଶିକାରୀ ଭାବରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରାଯାଏ ।

(d) ଧ୍ରୁବତାରା (Pole Star) : ବଡ଼ ଡୀପର ଏବଂ ଛୋଟ ଡୀପର ଦୁଇଟି ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ନକ୍ଷତ୍ର ମଣ୍ଡଳ ଅଟନ୍ତି । ଧ୍ରୁବତାରା ଛୋଟ ଡୀପରର ଏକ ଅଂଶ ଅଟେ । ଧ୍ରୁବତାରା ଉତ୍ତର ଦିଗରେ ସ୍ଥିର ଭାବରେ ଦେଖାଯାଏ, ଯାହା ଉତ୍ତର ଗୋଲାର୍ଦ୍ଧର ଉତ୍ତର ଦିଗକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ ।

(e) ବଡ଼ ଡୀପର (Big Dipper / Great Bear) : ବଡ଼ ଡୀପର ଉର୍ସା ମେଜର ନକ୍ଷତ୍ରରେ ଅବସ୍ଥିତ । ଭାରତରେ ଏହା ସପ୍ତର୍ଷି ମଣ୍ଡଳ ଭାବରେ ପରିଚିତ ଅଟେ । ଏହାକୁ ଗ୍ରେଟ ବିଅର ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଏ ।

(f) ଛୋଟ ଡୀପର (Little Dipper / Little Bear) : ଛୋଟ ଡୀପର ଉର୍ସା ମାଇନର ନକ୍ଷତ୍ରରେ ଅବସ୍ଥିତ । ପୋଲଷ୍ଟାର ଏହାର ଏକ ଅଂଶ । ଭାରତରେ ପୋଲ ଷ୍ଟା ର ଧ୍ରୁବତାରା ଭାବରେ ପରିଚିତ ଅଟେ । ଏହାକୁ ଲିଟିଲ୍ ବିଅର ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଏ ।

(g) ସୂର୍ଯ୍ୟ (Sun) : ଏହା ଏକ ନକ୍ଷତ୍ର । ଏହା ଆମ ନିକଟତମ ନକ୍ଷତ୍ର ଅଟେ । ଏହା ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଉତ୍ତପ୍ତ ଗୋଲାକାର ଗ୍ୟାସ ପିଣ୍ଡ ଅଟେ । ସୂର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣରେ ଶକ୍ତି ନିର୍ଗତ କରେ, ସେଥ୍ ପାଇଁ ଏହା ଉଜ୍ଜ୍ଵଳ ଦେଖାଯାଏ । ଏହା ପୃଥ‌ିବୀରେ ଶକ୍ତିର ମୁଖ୍ୟ ଉତ୍ସ ଅଟେ । ସୂର୍ଯ୍ୟକୁ ସକଳ ଶକ୍ତିର ଆଧାର କୁହାଯାଏ ।

(h) ସୌରଜଗତ (Solar System) : ସୂର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଏହା ସହିତ ଆଠଟି ଗ୍ରହ, ବାମନ ଗ୍ରହ, ଚନ୍ଦ୍ର, ଗ୍ରହାଣୁ ଏବଂ ଧୂମକେତୁ ନେଇ ଆମ ସୌରଜଗତ ଗଠିତ ହୋଇଅଛି । ସୂର୍ଯ୍ୟଠାରୁ ବର୍ଦ୍ଧିତ କ୍ରମରେ ଥିବା ଆଠଟି ଗ୍ରହ ହେଉଛି ବୁଧ, ଶୁକ୍ର, ପୃଥ‌ିବୀ, ମଙ୍ଗଳ, ବୃହସ୍ପତି, ଶନି ୟୁରାନସ୍ ଏବଂ ନେପଚ୍ୟୁନ ।

Class 6 Science Chapter 12 Question Answer Odia Medium ଆମ ବିଶ୍ବ

(i) ପାହାନ୍ତି ତାରା (Morning Star) | ସନ୍ଧ୍ୟା ତାରା (Evening Star) : ଶୁକ୍ର ଗ୍ରହ ସା ଧର ଣ ତଃ ପାହାନ୍ତି ଆ ଏବଂ ସନ୍ଧ୍ୟା ସମୟରେ ଉଜ୍ଜ୍ଵଳ ଭାବରେ ଝଲସୁଥିବାର ଦେଖାଯାଏ, ଯଦିଓ ଏହା ଏକ ତାରା ନୁହେଁ ତଥାପି ଏହାକୁ ପାହାନ୍ତି ତାରା କିମ୍ବା ସନ୍ଧ୍ୟା ତାରା କୁହାଯାଏ । ଶୁକ୍ର ଗ୍ରହ ମାତ୍ର ୮୮ ଦିନରେ ସୂର୍ଯ୍ୟଙ୍କୁ ଥରେ ପରିକ୍ରମଣ କରିଥାଏ ।

(j) ଲାଲ ଗ୍ରହ (Red Planet) : ମଙ୍ଗଳ ଗ୍ରହକୁ ଲାଲ ଗ୍ରହ କୁହାଯାଏ, କାରଣ ଏହି ଗ୍ରହର ମାଟି ଲାଲ ରଙ୍ଗର ଅଟେ । ଏହି ମାଟିରେ ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣର ଲୌହ କଣିକାର ଉପସ୍ଥିତି ଯୋଗୁଁ ରଙ୍ଗ ଲାଲ ହୋଇଥାଏ । ବୈଜ୍ଞାନିକ ମାନେ ବିଶ୍ଵାସ କରନ୍ତି ଯେ, ଏହାର ମେରୁ ଅଞ୍ଚଳରେ ଜଳ ଥାଇପାରେ ।

(k) ନୀଳ ଗ୍ରହ (Blue Planet) : ପୃଥ‌ିବୀ ପୃଷ୍ଠର ଏକ ବଡ଼ ଅଂଶ ଜଳରେ ଆଚ୍ଛାଦିତ ହୋଇଥୁବାରୁ ମହାକାଶରୁ ଏହା ନୀଳ ଦେଖାଯାଏ । ଏହି କାରଣରୁ ପୃଥ‌ିବୀକୁ ନୀଳ ଗ୍ରହ କୁହାଯାଏ ପୃଥ‌ିବୀ ହେଉଛି ସୌରଜଗତର ଏକମାତ୍ର ଗ୍ରହ ଯେଉଁଠାରେ ଜୀବନର ସତ୍ତା ଉପଲବ୍ଧ ଅଛି ।

(I) ବାମନ ଗ୍ରହ (Dwarf Planet) : ଆମ ସୌରଜଗତରେ ପ୍ଲୁଟୋ ନାମକ ଏକ ବସ୍ତୁ ଅଛି, ଯାହା ନେପଚୁନ୍‌ଠାରୁ ଅଧ‌ିକ ଦୂରରେ ଅବସ୍ଥିତି ଏବଂ ସୂର୍ଯ୍ୟଙ୍କ ଚାରିପଟେ ଘୂରି ବୁଲୁଛି । ଏହା ପୃଥ‌ିବୀର ଉପଗ୍ରହ ଚନ୍ଦ୍ରଠାରୁ ଛୋଟ ଅଟେ । ଆନ୍ତର୍ଜାଢୀୟ ମହାକାଶୀୟ ସଂଘ (IAU) ଅନୁଯାୟୀ, ପ୍ଲୁଟୋ ଏକ ବାମନ ଗ୍ରହ ଅଟେ ।

(m) ପ୍ରାକୃତିକ ଉପଗ୍ରହ (Natural Satellite) : ଗ୍ରହ ଚାରିପଟେ ଗତି କରୁଥିବା ବସ୍ତୁକୁ ସାଧାରଣତଃ ଉପଗ୍ରହ କୁହଯାଏ । ଗ୍ରହ – ମାନଙ୍କଠାରୁ ଆକାରରେ ଏମାନେ ଛୋଟ ଅଟନ୍ତି । ପୃଥ‌ିବୀର ଗୋଟିଏ ଚନ୍ଦ୍ର ଥିବାବେଳେ ମଙ୍ଗଳର ଦୁଇଟି ଚନ୍ଦ୍ର ରହିଛି । ବୃହସ୍ପତି, ଶନି, ୟୁରେନସ୍ ଓ ନେପ୍‌ଚୁନ୍‌ରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଚନ୍ଦ୍ର ଅଛନ୍ତି ।

(n) କୃତ୍ରିମ ଉପଗ୍ରହ (Artificial Satellite) : କୃତ୍ରିମ ଉପଗ୍ରହଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି ଯୋଗଯୋଗ, ନାଭିଗେସନ୍, ପାଣିପାଗ ପୂର୍ବାନୁମାନ ଏବଂ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଗବେଷଣା ଭଳି ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକରିବା ପାଇଁ ରକେଟ୍ ବ୍ୟବହାର କରି ପୃଥ‌ିବୀ କିମ୍ବା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମହାକାଶୀୟ ପିଣ୍ଡ ଚାରିପାଖରେ କକ୍ଷପଥରେ ପ୍ରବେଶ କରିଥିବା ମାହାକାଶ ଯାନ ପରି ଉପକରଣ ।

(o) ଚନ୍ଦ୍ର (Moon) : ଏହା ପୃଥ‌ିବୀର ପ୍ରାକୃତିକ ଉପଗ୍ରହ । ପୃଥ‌ିବୀ ଚାରିପଟେ ଏହା ପରିକ୍ରମା କରିବାକୁ ପ୍ରାୟ ୨୭ ଦିନ ସମୟ ନେଇଥାଏ । ମହାକାଶରେ ଏହା ଆମର ନିକଟତମ ପଡ଼ୋଶୀ ଅଟେ । ଚନ୍ଦ୍ରରେ ବାୟୁମଣ୍ଡଳ ନାହିଁ ଚନ୍ଦ୍ରର ବ୍ୟାସ ପୃଥ‌ିବୀର ବ୍ୟାସର ପ୍ରାୟ ଏକ ଚତୁର୍ଥାଂଶ ଅଟେ ।

(p) ଚନ୍ଦ୍ର ଯାନ (Chandrayaan) : ଚନ୍ଦ୍ର ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଅଧୂକ ତଥ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ ପାଇଁ ୨୦୦୮ ରେ ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ-୨, ୨୦୨୩ ରେ ଚନ୍ଦ୍ର ଯାନ – ୩ ପ୍ରେରଣ କରାଯାଇଥିଲା । ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ-୩ ରେ ପ୍ରଜ୍ଞାନ ରୋଭରକୁ ନେଇ ବିକ୍ରମ ଲ୍ୟାଣ୍ଡର ସଫଳତାର ସହ ଚନ୍ଦ୍ରରେ ଅବତରଣ କରିଥିଲା । ଏହି ସଫଳତା ପାଇଁ ଅଗଷ୍ଟ ୨୩ କୁ ଭାରତରେ ‘ଜାତୀୟ ମହାକାଶ ଦିବସ’ ଭାବେ ପାଳନ କରାଯାଉଛି ।

Class 6 Science Chapter 12 Question Answer Odia Medium ଆମ ବିଶ୍ବ

(q) ଗ୍ରହାଣୁପୁଞ୍ଜ (Asteroids) : ସୂର୍ଯ୍ୟ ଓ ଅନ୍ୟ ଗ୍ରହ ମାନେ ପ୍ରାୟ ଗୋଲାକୃତି ଅଟନ୍ତି । ସୌରମଣ୍ଡଳରେ ଅନେକ କ୍ଷୁଦ୍ର ବସ୍ତୁ ଅଛି ଯାହା ପଥର ଏବଂ ଆକୃତିରେ ଅନିୟମିତ ଅଟେ । ଏଗୁଡ଼ିକୁ ଗ୍ରହାଣୁ କୁହାଯାଏ । ଅନେକ ଗ୍ରହାଣୁ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ମଙ୍ଗଳ ଓ ବୃହସ୍ପତିଙ୍କ କକ୍ଷପଥ ମଧ୍ୟରେ ରହି ସୂର୍ଯ୍ୟଙ୍କୁ ପରିକ୍ରମ କରୁଛନ୍ତି । ଏମା ନ ଙ୍କୁ ଏକ ତ୍ର ଭା। ବେ ଗୁହାଣୁପୁଞ୍ଜ କୁହାଯାଏ ।

(r) ଧୂମକେତୁ (Comets) : ବେଳେବେଳେ ସୌରମଣ୍ଡଳର ବାହ୍ୟ ଅଞ୍ଚଳରୁ ଉଜ୍ଜ୍ଵଳ ବସ୍ତ ଆସି ଆକାଶରେ ଦେଖାଯାଇଥାନ୍ତି । ଲମ୍ବା ଲାଞ୍ଜଥ‌ିବା ଏହି ବସ୍ତୁଗୁଡ଼ିକୁ ଲଞ୍ଜାତାରା ବା ଧୂମକେତୁ କୁହାଯାଏ । ଏହା ଧୂଳିକଣା, ଗ୍ୟାସ ଓ ଛୋଟଛୋଟ ବରଫ ଖଣ୍ଡକୁ ନେଇ ଗଠିତ । ଧୂମକେତୁଗୁଡ଼ିକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସମୟ ବ୍ୟ ବ ଧାନରେ ସୂର୍ଯ୍ୟଙ୍କ ନି କ ଟତର ହୋଇଥା’ନ୍ତି ।

(s) ଆକାଶ ଗଙ୍ଗା (Millyway Galaxy) : ସହରର ଆଲୋକଠାରୁ ଦୂରରେ ଅନ୍ଧାରୁଆ ସ୍ଥାନରୁ ଅମାବାସ୍ୟା ରାତି ର ଆକାଶରେ ଉତ୍ତରରୁ ଦକ୍ଷିଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆଲୋକର ଏକ ବିସ୍ତାରିତ ଅସ୍ପଷ୍ଟ ଧାରା ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥାଏ, ଏହାକୁ ଆକାଶ ଗଙ୍ଗା କୁହାଯାଏ । ଏକ ଛାୟାପଥରେ କୋଟି କୋଟି ନକ୍ଷତ୍ର ରହି ଥାନ୍ତି । ଆମ ସୌରଜଗତ ହେଉଛି ଆକାଶ ଗଙ୍ଗା ଛାୟାପଥର ଏକ ଅଂଶ ।

(t) ବ୍ରହ୍ମାଣ୍ଡ |ବିଶ୍ଵ (The Universe) : ବାହ୍ୟ ମହାକାଶରେ ଆକାଶ ଗଙ୍ଗା ବାହାରେ ଅନେକ ଛାୟାପଥ ରହିଛି । ନକ୍ଷତ୍ର, ଛାୟାପଥ ଏବଂ ବ୍ରହ୍ମାଣ୍ଡକୁ ବୁଝିବାକୁ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ ଅଧ୍ୟୟନ ଜାରି ରଖୁଛନ୍ତି । ଜୀବସତ୍ତାର ସନ୍ଧାନ ମୁଖ୍ୟତଃ ବାହ୍ୟଗ୍ରହ ଆଡ଼କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶିତ ହୋଇଥାଏ, ଯାହା ଆମ ଛାୟାପଥରେ ଥିବା ଅନ୍ୟ ନକ୍ଷତ୍ରମାନଙ୍କ ଚାରିପାଖରେ ବୁଲୁଥିବା ଗ୍ରହ ଅଟନ୍ତି ।

Class 6 Science Chapter 12 Question Answer Odia Medium ଆମ ବିଶ୍ବ

Question 2.
ମହାକାଶ ନିରୀକ୍ଷଣ କରିବା ପାଇଁ ଲଦାଖର ନୁଦ୍ରା ଅଞ୍ଚଳ କାହିଁକି ଅନନ୍ୟ ?
‍Answer:
(i) ଏଠାରେ ବାୟୁ କିମ୍ବା ଆଲୋକ ପ୍ରଦୂଷଣ ନାହିଁ ।
(ii) ରାତିର ଆକାଶ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଦେଖାଯାଏ ।
(iii) ଏଠାରେ ପାଗ ପ୍ରାୟ ଶୁଖୁଲା ରହେ ।

Question 3.
ନକ୍ଷତ୍ର ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ସଂର ଚ ନାର ଉପଯୋଗୀ କୌଶଳଗୁଡ଼ିକ କ’ଣ ?
Answer:
(i) ଏହା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ବିଶେଷକରି ନାବିକ ଏବଂ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ସମୁଦ୍ର କିମ୍ବା! ସ୍ଥଳଭାଗରେ ଦିଗ ଖୋଜିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଥିଲା ।
(ii) ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରି ସ୍ଥିତିରେ ଏହାକୁ ଉପଯୋଗୀ ପଦ୍ଧତି ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଥାଏ ।
(iii) କେତେକ ନକ୍ଷତ୍ର ମାନଙ୍କର ସମାହାରରେ ଗଠିତ ସଂରଚନା ପରିଚିତି ଦ୍ରବ୍ୟର ଆକାର ପରି ହୋଇଥାଏ ।

Question 4.
ସହଜରେ ଚିହ୍ନବା ପାଇଁ ଓରିୟନ ନକ୍ଷତ୍ରକୁ କିପରି ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରାଯାଏ ?
Answer:
(i) ଓରିୟନ ନକ୍ଷତ୍ରକୁ ପ୍ରାୟତଃ ଶିକାରୀ ଭାବରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରାଯାଏ ।
(ii) ମଝିରେ ଥିବା ୩ଟି ନକ୍ଷତ୍ର ଶିକାରୀଙ୍କ ବେଲ୍ଟ ପରି ଦେଖାଯାଏ ।
(iii) ଏହା କଳ୍ପନା କରାଯାଏ କି, ଶିକାରୀ ଓରିଅନ, ତାଙ୍କ କୁକୁର (କାନିଜ୍ ମେଜର ନକ୍ଷତ୍ର) ଏକ ଷଣ୍ଢ (ବୃଷ ନକ୍ଷତ୍ର) ସହିତ ଯୁଦ୍ଧ କରୁଅଛି ।

Class 6 Science Chapter 12 Question Answer Odia Medium ଆମ ବିଶ୍ବ

Question 5.
ବଡ଼ ଡୀପର ଓ ଛୋଟ ଦ୍ବୀପର ନକ୍ଷତ୍ର ମଣ୍ଡଳ କହିଲେ କ’ଣ ବୁଝ ?
‍Answer:
(i) ବଡ଼ ଡୀପର ଉର୍ସା ମେଜର ନକ୍ଷତ୍ରରେ ଅବସ୍ଥିତ ଏବଂ ଛୋଟ ଡୀପର ଉର୍ସା ମାଇନ ର ନକ୍ଷତ୍ରରେ ଅବସ୍ଥିତ ଅଟେ ।
(ii) ଭାରତରେ ବଡ଼ ଡୀପର ସପ୍ତର୍ଷି ମଣ୍ଡଳ ଭାବରେ ଜଣାଶୁଣା ଏବଂ ଧ୍ରୁବତାରା, ଛୋଟ ଡୀପରର ଏକ ଅଂଶ ଅଟେ ।
(iii) ଧ୍ରୁବତାରା ଉତ୍ତର ଦିଗରେ ସ୍ଥିରଭାବରେ ଦେଖାଯାଏ, ଯାହା ଉତ୍ତର ଗୋଲାର୍ଦ୍ଧରେ ଉତ୍ତର ଦିଗକୁ ଚିହ୍ନିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ ।

Question 6.
ଆଲୋକ ପ୍ରଦୂଷଣ ଏବଂ ଏହାର ନିରାକରଣ କାହିଁକି ଆବଶ୍ୟକ ?
Answer:
(i) ରାତ୍ରି ରେ ଅତ୍ୟଧ‌ିକ କୃତ୍ରିମ ଆଲୋକର ଉପସ୍ଥିତିକୁ ଆଲୋକ ପ୍ରଦୂଷଣ କୁହାଯାଏ ।
(ii) ସମଗ୍ର ବିଶ୍ଵରେ ଏହା ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଅଛି ।
(iii) ସମଗ୍ର ବିଶ୍ଵରେ କିଛି ଅନ୍ଧାର ଆକାଶକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରି ଉଦ୍ୟାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଉଛି ।

Question 7.
ରାତି ଆକାଶରେ ଆମେ ବଡ଼ ଡୀପର ଓ ଧ୍ରୁବତାରାକୁ କିପରି ଖୋଜି ପାରିବା ?
Answer:
(i) ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଋତୁରେ ରାତିର ପ୍ରଥମ ଭାଗରେ ଆକାଶର ଉତ୍ତରଭାଗ ଆଡ଼କୁ ଦିଗ୍‌ବଳୟ ଉପରକୁ ଦେଖ‌ିଲେ ବଡ଼ ଡୀପର ମିଳିପାରିବ ।
(ii) ବଡ଼ ଡୀପର ଶେଷରେ ଥ‌ିବା ୨ଟି ତାରାକୁ ଦେଖୁ କଳ୍ପନା କରିବାକୁ ହେବ ଯେ, ଏଗୁଡ଼ିକ ଉତ୍ତର ଦିଗକୁ ଏକ ସରଳରେଖାରେ ଗତି କରୁଛି ।
(iii) ଏହି ୨ଟି ତାରା ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ଦୂରତାର ପ୍ରାୟ ୫ ଗୁଣ ଦୂରତାରେ ଧ୍ରୁବତାର ଅବସ୍ଥାନ କରି ଥାଏ ।

Question 8.
ଓରିଅନ୍ ଏବଂ ସିରିୟସ୍ ତାରାକୁ କିପରି ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଏ ?
Answer:
(i) ଭାରତରେ ଡିସେମ୍ବରରୁ ଏପ୍ରିଲ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ସୂର୍ଯ୍ୟାସ୍ତ ପରେ ଓ ରି ଅନକୁ ସବୁଠାରୁ ଭଲଭାବରେ ଦେଖୁପାରିବା ।
(ii) ଗୋଟିଏ ଛୋଟ ସରଳରେଖାରେ ତିନୋଟି ଉଜ୍ଜ୍ଵଳ ତାର। ଓ ରି ଅନ୍ର ମଧ୍ୟଭାଗରେ ଅବସ୍ଥିତ ଯାହାକୁ ଶିକାରୀ ବେଲ୍ଟ ବୋଲି କଳ୍ପନା କରାଯାଏ ।
(iii) ଓରିଅନ୍‌ର ୩ ଟି ମଧ୍ଯମ ତାରାଦେଇ ପୂର୍ବଦିଗକୁ ଦେଖୁଲେ ସି ରିୟସ୍ ତାର। ଦେଖିବାକୁ ପାଇବା ।

Class 6 Science Chapter 12 Question Answer Odia Medium ଆମ ବିଶ୍ବ

Question 9.
କେଉଁ କାରଣରୁ ସୂର୍ଯ୍ୟକୁ ସକଳ ଶକ୍ତିର ଆଧାର କୁହାଯାଏ ?
Answer:

  • ସୂର୍ଯ୍ୟ ଏକ ନକ୍ଷତ୍ର । ଏହା ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଉତ୍ତପ୍ତ ଗୋଲାକାର ଗ୍ୟାସ ପିଣ୍ଡ ଅଟେ । ଏହା ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣର ଶକ୍ତି ନିର୍ଗତ କରେ, ସେଥ‌ିପାଇଁ ଏହା ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଦେଖାଯାଏ ।
  • ସୂର୍ଯ୍ୟ, ତାପ ଏବଂ ଆଲୋକ ଉତ୍ପନ୍ନ କରେ । ଏହା ପୃଥ‌ିବୀର ଶକ୍ତିର ମୁଖ୍ୟ ଉତ୍ସ ଅଟେ ।
  • ସୂର୍ଯ୍ୟ, ଜଳବାୟୁ, ଋତୁ, ପାଗ, ଜଳଚକ୍ର ଓ ପବନ ବହିବା ଇତ୍ୟାଦି ପାଇଁ ମୁଖ୍ୟତଃ ଦାୟୀ ଅଟେ । ଏହା ପୃଥ‌ିବୀରେ ଜୀବନ ବଜାୟ ରଖୁବା ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ ।

Question 10.
ଗ୍ରହମାନଙ୍କର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଲେଖ ।
Answer:
(i) ଗ୍ରହମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ପ୍ରାୟ ଏକ ବଡ଼ ପ୍ରାୟ ଗୋଲାକାର ବସ୍ତୁ ଯାହା ସୂର୍ଯ୍ୟ ଚାରିପାଖରେ ଘୂରି ବୁଲୁଥା’ନ୍ତି ।
(ii) ସୂର୍ଯ୍ୟଙ୍କଠାରୁ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଦୂରତା କ୍ରମରେ ଆଠଟି ଗ୍ରହ ରହିଅଛି ।
(iii) ସୂର୍ଯ୍ୟ ଚାରି ପଟେ ଗ୍ରହମାନଙ୍କର ଗତି କୁ ପରିକ୍ରମଣ କୁହାଯାଏ । ଏହା ସହ ଗ୍ରହମାନେ ନିଜ ଅକ୍ଷ ଚାରିପଟେ ମଧ୍ୟ ପୁରିଥାନ୍ତି ।

Question 11.
ପ୍ରାକୃତିକ ଉପଗ୍ରହ କାହାକୁ କୁହାଯାଏ ?
Answer:
(i) ଗ୍ର ହ ଚାରିପଟେ ଗତି କରୁଥ‌ିବା ବସ୍ତୁକୁ ସାଧା ର ଣ ତଃ ଉପଗ୍ର ହ କୁ ହାଯାଏ । ଗ୍ରହମାନଙ୍କଠାରୁ ଆକାରରେ ଏମାନେ ଛୋଟ ଅଟନ୍ତି ।
(ii) ପୃଥ‌ିବୀର ଗୋଟିଏ ପ୍ରାକୃତିକ ଉପଗ୍ରହ ଚନ୍ଦ୍ର ଥ‌ିବାବେଳେ ମଙ୍ଗଳ ଗ୍ରହର ଦୁଇଟି ପ୍ରାକୃତିକ ଉପଗ୍ରହ ରହିଅଛି ।
(iii) ବୃହସ୍ପତି, ଶନି, ୟୁରେନ୍ସ ଓ ନେପ୍‌ଚୁନ୍‌ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ପ୍ରାକୃତିକ ଉପଗ୍ରହ ରହିଛନ୍ତି ।

Class 6 Science Chapter 12 Question Answer Odia Medium ଆମ ବିଶ୍ବ

Question 12.
ଚନ୍ଦ୍ରର ପୃଷ୍ଠଭାଗ କିପରି ହୋଇଥାଏ ?
Answer:
(i) ଚନ୍ଦ୍ରପୃଷ୍ଠରେ କ୍ରେଟର ନାମକ ଗୋଲାକାର ପାତ୍ରପରି ଗର୍ଭମାନ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥାଏ ।
(ii) ମହାକାଶରୁ ଆସିଥିବା ଗ୍ରହାଣୁପୁଞ୍ଜ ବା ପଥରର ପ୍ରଭାବରେ ଚନ୍ଦ୍ରପୃଷ୍ଠରେ ଅଧିକାଂଶ କ୍ରେଟର ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ ।
(iii) ଯେହେତୁ ଚନ୍ଦ୍ରରେ ବାୟୁମଣ୍ଡଳ, ପାଣି କିମ୍ବା ଜୀବନ ନାହିଁ, ତେଣୁ ଚନ୍ଦ୍ରପୃଷ୍ଠରେ ଗର୍ଭଗୁଡ଼ିକ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମେହିପରି ଅବସ୍ଥାନ କରିଥା’ନ୍ତି ।

Question 13.
ଗ୍ରହାଣୁପୁଞ୍ଜ କାହାକୁ କୁହାଯାଏ ? ଏଗୁଡ଼ିକ ଗ୍ରହାଣୁଠାରୁ କିପରି ପୃଥକ ?
Answer:

  • ସୌର ମଣ୍ଡଳରେ ଅନେକ କ୍ଷୁଦ୍ର ବସ୍ତ ଅଛି ଯାହା ପଥର ଏବଂ ଆକୃତିରେ ଅନିୟମିତ ଅଟନ୍ତି । ଏଗୁଡ଼ିକୁ ଗ୍ରହାଣୁ କୁହାଯାଏ ।
  • ଏମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ମଙ୍ଗଳ ଓ ବୃହସ୍ପତିଙ୍କ କକ୍ଷପଥ ମଧ୍ୟରେ ରହି ସୂର୍ଯ୍ୟଙ୍କୁ ପରିକ୍ରମା କରିଥା’ନ୍ତି । ଏମାନଙ୍କୁ ଏକତ୍ରଭାବେ ଗ୍ରହାଣୁପୁଞ୍ଜ କୁହାଯାଏ ।
  • ବେଳେବେଳେ କେତେକ ଗ୍ରହାଣୁ ପୃଥ‌ିବୀର ଅତି ନିକଟଦେଇ ଗତି କରିଥାନ୍ତି ।

Question 14.
ଧୂମକେତୁ କାହାକୁ କୁହାଯାଏ ? ଏହାର ଗଠନ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଲେଖ ।
Answer:
(i) ବେଳେବେଳେ ସୌର ମ ଣ୍ଡଳର ବାହ୍ୟ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଉଜ୍ଜ୍ଵଳ ବସ୍ତୁ ଆସି ଆକାଶରେ ଦେଖାଯାଆନ୍ତି । ଲମ୍ବା ଲାଞ୍ଜଥ‌ିବା ଏହି ବସ୍ତୁ ଗୁ ଡ଼ି କୁ ଲଞ୍ଜା ତାରା ବା ଧୂମକେତୁ କୁହାଯାଏ ।
(ii) ଏଗୁଡ଼ିକ ଧୂଳି, ଗ୍ୟାସ୍, ପଥର ଓ ଛୋଟ ଛୋଟ ବରଫ ଖଣ୍ଡକୁ ନେଇ ଗଠିତ ଅଟେ ।
(iii) ଏହା ସୂର୍ଯ୍ୟଙ୍କ ନିକଟତର ହେବା ମାତ୍ରେ ସେଥୁରେ ଜମାହୋଇଥ‌ିବା ପଦାର୍ଥ ବାଷ୍ପୀଭୂତ ହେବାକୁ ଲାଗିଥାଏ ।

Question 15.
ଧୂମକେତୁ ମାନଙ୍କର ପରିକ୍ରମଣ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଲେଖ ।
Answer:
(i) ଅଧିକାଂଶ ଧୂମକେତୁ ସୂର୍ଯ୍ୟଙ୍କ ଚାରିପଟେ ଘୂରି ବୁଲନ୍ତି । ଏମାନେ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସମୟ ବ୍ୟ ବ ଧାନରେ ସୂର୍ଯ୍ୟଙ୍କ ନି କ ଟତ ର ହୋଇଥା’ନ୍ତି ।
(ii) କେତେକ ଧୂମକେତୁ ସୌରମଣ୍ଡଳରୁ ପଳାଇ ବାହାରକୁ ଚାଲିଯାଆନ୍ତି । ଅନ୍ୟକେତେକ ଭାଙ୍ଗି ଯିବା ସହ ଅନ୍ୟ ଗ୍ରହମାନଙ୍କ ଦ୍ଵାରା ଆକର୍ଷିତ ହୋଇଥା’ନ୍ତି ।
(iii) ହ୍ୟାଲିଙ୍କ ଧମକେତୁ ପ୍ରତି ୭୬ ବର୍ଷରେ ଥରେ ଦେଖାଯାଏ ।

Class 6 Science Chapter 12 Question Answer Odia Medium ଆମ ବିଶ୍ବ

Question 16.
ଭାରତର ଚନ୍ଦ୍ର ଅଭିଯାନ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ବିବରଣୀ ପ୍ରଦାନ କର ।
Answer:
(i) ୨୦୦୮ ମସି ହାରେ ଭାର ତ ର ପ୍ରଥ ମ ଅଭିଯାନ ଚନ୍ଦ୍ର ଯାନ – ୧ ଉତ୍ କ୍ଷେପଣ କରାଯାଇଥିଲା ।
(ii) ୨୦୧୯ ମସିହାରେ ଭାରତର ଦ୍ଵିତୀୟ ଅଭି ଯାନ ଚନ୍ଦ୍ର ଯାନ – ୨ ଉତ୍ କ୍ଷେପଣ କରାଯାଇଥିଲା ।
(iii) ୨୦୨୩ ମସିହାରେ ଭାରତର ତୃତୀୟ ଅଭିଯାନ ଚନ୍ଦ୍ର ଯାନ – ୩ ଉତ୍ କ୍ଷେପ ଣ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ପ୍ରଜ୍ଞାନ ରୋଭରକୁ ନେଇ ଏହାର ବି କ୍ରମ ଲ୍ୟାଣ୍ଡର ଚନ୍ଦ୍ର ର ଦକ୍ଷିଣମେରୁ ନିକଟରେ ଅବତରଣ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ଲାଭ କରିଛି ।

Question 17.
ଗ୍ରହ ଓ ନକ୍ଷତ୍ର ମଧ୍ୟରେ ପାର୍ଥକ୍ୟ ଦର୍ଶାଅ ।
Answer:
ଗ୍ରହ :
(i) ଏମାନଙ୍କର ନିଜସ୍ଵ ଆଲୋକ ନଥାଏ ।
(ii) ଏମାନେ ନକ୍ଷତ୍ର ତୁଳନାରେ ଥଣ୍ଡା ଅଟନ୍ତି ।
(iii) ଏମାନେ ଦପ୍ଦପ୍ କରନ୍ତି ନାହିଁ ।
(iv) ଏମାନେ ସମୟ ଅନୁସାରେ ସ୍ଥାନ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରନ୍ତି ।
(v) ଏମାନେ ନକ୍ଷତ୍ର ତୁଳନାରେ ଛୋଟ ଅଟନ୍ତି ।
(vi) ବୁଧ, ଶୁକ୍ର, ପୃଥ‌ିବୀ ଏହାର ଉଦାହରଣ ।
ନକ୍ଷତ୍ର :
(i) ଏମାନଙ୍କର ନିଜସ୍ଵ ଆଲୋକ ଥାଏ ।
(ii) ଏମାନେ ସମେକନ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପନ୍ନ କରନ୍ତି ।
(iii) ଏମାନେ ଦପ୍ଦପ୍ କରିଥାନ୍ତି ।
(iv) ଏମାନେ ଆକାଶରେ ସ୍ଥିର ଥ୍ବ। ପରି ଦେଖାଯା’ନ୍ତି ।
(v) ଏମାନେ ଗ୍ରହ ତୁଳନାରେ ବଡ଼ ଅଟନ୍ତି ।
(vi) ସୂର୍ଯ୍ୟ, ପ୍ରକ୍ଷିକା ସେଣ୍ଟାଉରୀ ଏହାର ଉଦାହରଣ ଅଟନ୍ତି ।

Class 6 Science Chapter 11 Question Answer Odia Medium ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ

Go through 6th Class Science Book Odia Medium Question Answer and Class 6 Science Chapter 11 Question Answer Odia Medium ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ to understand textbook questions more clearly.

6th Class Science Chapter 11 Question Answer Odia Medium

Class 6 Science Chapter 11 Odia Medium

ଆସ ଆମ ଶିକ୍ଷଣର ଅଭିବୃଦ୍ଧି କରିବା

Question 1.
ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ ସହ ଜଡ଼ିତ ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକ ଚିତ୍ରରେ ଦର୍ଶାଯାଇଛି । ଏହି ସମ୍ବଳଗୁଡ଼ିକର ନାମ ଲେଖୁ ଏହା ନବୀକରଣଯୋଗ୍ୟ କିମ୍ବା ନବୀକରଣଅଯୋଗ୍ୟ ଶ୍ରେଣୀଭୁକ୍ତ କର । (ପ୍ରଶ୍ନ ସହିତ ଉତ୍ତର)
Class 6 Science Chapter 11 Question Answer Odia Medium ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ 1
Answer:
Class 6 Science Chapter 11 Question Answer Odia Medium ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ 2

Class 6 Science Chapter 11 Question Answer Odia Medium ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ

Question 2.
ନିମ୍ନଲିଖତ ଉକ୍ତିଗୁଡ଼ିକ ଠିକ୍ ବା ଭୁଲ୍ ଚିହ୍ନାଅ । ଭୁଲ ଉକ୍ତିଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଶୋଧନ କର । (ପ୍ରଶ୍ନ ସହିତ ଉତ୍ତର)
(କ) ମନୁଷ୍ୟର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରକୃତି ପାଖରେ ସମସ୍ତ ସମ୍ବଳ ରହିଛି ।
Answer:
(✓)

(ଖ) ମେସିନ୍ ହେଉଛି ପ୍ରକୃତିରେ ମିଳୁଥିବା ଏକ ସମ୍ପଦ ।
Answer:
(✗)

ଠିକ୍ ଉକ୍ତି – ମେସିନ୍ ହେଉଛି ମାନବକୃତ ଏକ ସମ୍ପଦ ।
Answer:
(✓)

(ବା) ଜଳ ହେଉଛି ପ୍ରକୃତିରେ ମିଳୁଥିବା ଏକ ସମ୍ପଦ ।
Answer:
(✓)

(ଗ) ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ୍ ହେଉଛି ଏକ ନବୀକରଣ ଅଯୋଗ୍ୟ ସମ୍ବଳ ।
Answer:
(✓)

(ଘ) ବାୟୁ ହେଉଛି ଏକ ନବୀକରଣଯୋଗ୍ୟ ସମ୍ବଳ ।
Answer:
(✓)

Class 6 Science Chapter 11 Question Answer Odia Medium ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ

Question 3.
ସବୁଠାରୁ ଉପଯୁକ୍ତ ବିକଳ୍ପ ବ୍ୟବହାର କରି ଖାଲି ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକ ପୂରଣ କର ।
(i) ସାଧାରଣତଃ ସ୍କୁଟର କିମ୍ବା ବାଇକ୍ ଭଳି ଦୁଇ ଚକିଆ ଯାନରେ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଥ‌ିବା ଇନ୍ଧନ ହେଉଛି _____ ।
(କ) କିରୋସିନ୍
(ଖ) ପେଟ୍ରୋଲ
(ଗ) ଡିଜେଲ
(ଘ) ଏଲ୍.ପି.ଜି.
Answer:
(ଖ) ପେଟ୍ରୋଲ

(ii) ନବୀକରଣଯୋଗ୍ୟ ସମ୍ବଳର ଏକ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି ______ ।
(କ) କୋଇଲା
(ଖ) ପାଣି
(ଗ) ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ
(ଙ) ପେଟ୍ରୋଲ
Answer:
(ଖ) ପାଣି

Question 4.
କୋଇଲା, ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ୍‌, ଜଙ୍ଗଲ ଏବଂ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ – ନବୀକରଣଯୋଗ୍ୟ କିମ୍ବା ନବୀକରଣ ଅଯୋଗ୍ୟ ସମ୍ପଦ ଭାବରେ ଶ୍ରେଣୀଭୁକ୍ତ କର ।
Answer:

ନବୀକରଣ ଯୋଗ୍ୟ ନବୀକରଣ ଅଯୋଗ୍ୟ
ଜଙ୍ଗଲ କୋଇଲା, ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ, ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ

Question 5.
ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଏକ ନବୀକରଣ ଅଯୋଗ୍ୟ ସମ୍ବଳ କାହିଁକି ?
Answer:
ପେଟ୍ରୋଲିୟମ [Petroleum = Petra (ପଥର ) + Oleum(ତେଲ)]

  • ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ହେଉଛି, ଲକ୍ଷ ଏକ ପ୍ରାକୃତିକ ମିଶ୍ରଣ ଯାହା ଲକ୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ତାପ ଏବଂ ଚାପରେ ଜୈବ ପଦାର୍ଥରୁ ଗଠିତ ହାଇଡ୍ରୋକାର୍ବନର ନବୀକରଣ ଅଯୋଗ୍ୟ ସମ୍ବଳ ଅଟେ ।
  • ପୃଥ‌ିବୀରେ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ର ପରିମାଣ ସୀମିତ, ଏଗୁଡ଼ିକ ଯେଉଁ ପରିମାଣରେ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଛି ସେହି ପରିମାଣରେ ଭରଣା ହୋଇପାରେ ନାହିଁ ।

Class 6 Science Chapter 11 Question Answer Odia Medium ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ

Question 6.
‘ଜଙ୍ଗଲ ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରିବା କଷ୍ଟକର’ । ଏହି ଉକ୍ତିର ଯଥାର୍ଥତା ପ୍ରତିପାଦନ କର ।
Answer:
ଜଙ୍ଗଲ ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରିବା କଷ୍ଟକର କାରଣ :

  • ଚାରା ଗଛ ବଢ଼ି ପରିପକ୍ଵ ବୃକ୍ଷରେ ପରିଣତ ହେବାକୁ ଦୀର୍ଘ ବର୍ଷ ଲାଗିଥାଏ
  • ଅରଣ୍ୟ ଧ୍ୱଂସ ହେଲେ ମୃତ୍ତିକା ନଷ୍ଟ ହୁଏ ଓ ଉର୍ବରତା ହରାଏ, ନୂଆ ଚାରାଗଛ ବଢ଼ି ସହଜରେ ଜଙ୍ଗଲ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇପାରେ ନାହିଁ । ସହରୀକରଣ ଓ କୃଷି ପାଇଁ ଜଙ୍ଗଲ ନଷ୍ଟ ଜଙ୍ଗଲ ପୁନରୁଦ୍ଧାର କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଧାନ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ।

Question 7.
ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନରେ ବ୍ୟବହାର କରୁଥିବା ୫ଟି ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ବଳର ନାମ ଲେଖ ।
Answer:
ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନରେ ବ୍ୟବହୃତ 5 ଟି ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ବଳ :
(i) ଜଳ (ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତି)
(ii) ବାୟୁ (ଶ୍ଵାସକ୍ରିୟା )
(iii) ମୃତ୍ତିକା (ଚାଷ)
(iv) ସୌରଶକ୍ତି (ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଶକ୍ତି)
(v) ଉଭିଦ ସମ୍ପଦ (ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତି/କାଗଜ ତିଆରି)

Question 8.
ବାୟୁର ଉପସ୍ଥିତି ଯୋଗୁଁ ସମ୍ଭବ ହେଉଥୁବା ଚାରୋଟି କାର୍ଯ୍ୟର ତାଲିକା କର ।
Answer:
(i) ଶ୍ଵାସକ୍ରିୟା
(ii) ଦହନ
(iii) ଶବ୍ଦ ଶୁଣିବା
(iv) ଉଭିଦର ଅଙ୍କୁରଣ ଓ ପରାଗଣ

Question 9.
ତୁମ ଅଞ୍ଚଳର ସବୁଜିମା ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ତୁମେ କି କି ପଦକ୍ଷେପ ନେଇପାରିବ । ତା’ର ଏକ ତାଲିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କର ।
Answer:
(i) ରାସ୍ତାର ଦୁଇପାର୍ଶ୍ଵରେ ବୃକ୍ଷରୋପଣ କରିବା
(ii) ନିକଟସ୍ଥ ଜଙ୍ଗଲର ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ କରିବା
(iii) ଜନ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟିକରିବା
(iv) ଗଛ କାଟିବାକୁ ବାରଣ କରିବା
(v) ବିଦ୍ୟାଳୟ, ମହାବିଦ୍ୟାଳୟ ହତାରେ ବଗିଚା ସୃଷ୍ଟି କରିବା

Class 6 Science Chapter 11 Question Answer Odia Medium ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ

Question 10.
ଦିଆଯାଇଥିବା ଚିତ୍ରରେ ଖାଦ୍ୟ ରନ୍ଧାଯିବାର ଦେଖୁଛ ।
Class 6 Science Chapter 11 Question Answer Odia Medium ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ 3
ନିମ୍ନଲିଖତ ପ୍ରଶ୍ନଗୁଡ଼ିକର ଉତ୍ତର ଦିଅ –

(କ) ରୋଷେଇ ପାଇଁ କେଉଁ ପ୍ରକାର ଶକ୍ତି ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଛି ?
Answer:
ସୌର ଶକ୍ତି

(ଖ) ରୋଷେଇ ପାଇଁ ଏହି ପ୍ରକାର ଶକ୍ତି ବ୍ୟବହାର କରିବାର ଗୋଟିଏ ସୁବିଧା ଏବଂ ଗୋଟିଏ ଅସୁବିଧା ଲେଖ ।
Answer:
ସୁବିଧା – ଏହା ଏକ ନବୀକରଣଯୋଗ୍ୟ ସମ୍ବଳ ଓ ଏଥିରେ ରୋଷେଇ କଲେ ବାସନ କଳାହୁଏ ନାହିଁ ।
ଅସୁବିଧା – ବର୍ଷାଦିନେ କିମ୍ବା ମେଘୁଆ ପାଗରେ ଏଥୁରେ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ ।

Question 11.
ବହୁ ପରିମାଣରେ ଗଛ କାଟିବାଦ୍ଵାରା ମାଟିର ଗୁଣବତ୍ତା ଉପରେ ପ୍ରଭାବ ପଡ଼େ ବୋଲି ତୁମେ କାହିଁକି ଭାବୁଛ ?
Answer:
ହଁ, କାରଣ ଗଛର ଚେର ମାଟିକୁ ଧରି ରଖେ । ଚେରର ଅନୁପସ୍ଥିତିରେ ମୃତ୍ତିକା କ୍ଷୟ ହୁଏ ଏବଂ ଏହାଦ୍ଵାରା ମୃତ୍ତିକାର ବା ଉର୍ବରତା ଗୁଣ ହ୍ରାସ ପାଇବ । ଏହାଛଡ଼ା ଗଛରୁ ପତ୍ରପଡ଼ି ମାଟିରେ ମିଶି ମଧ୍ୟ ମୃତ୍ତିକାକୁ ଉର୍ବର କରେ । ତେଣୁ ଗଛ କାଟିବାଦ୍ଵାରା ମାଟିର ଗୁଣବତ୍ତା କମିଯାଏ ।

Question 12.
ମନୁଷ୍ୟର କେଉଁ କେଉଁ ଦୁଇଟି କାର୍ଯ୍ୟଦ୍ଵାରା ବାୟୁ ପ୍ରଦୁଷିତ ହୁଏ ଲେଖ । ବାୟୁ ପ୍ରଦୂଷଣ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରୁଥ‌ିବା ଗୋଟିଏ ଉପାୟ ଲେଖ ।
Answer:
ମାନବିକ କାର୍ଯ୍ୟ :

  1. ଶିଳ୍ପ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି
  2. ଯାନବାହନ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି
  3. ଜଙ୍ଗଲ କ୍ଷୟ
  4. ଜୀବାଶ୍ମ ଜାଳେଣି ଜାଳିବା

ବାୟୁ ପ୍ରଦୂଷଣ ହ୍ରାସର ଉପାୟ :

  1. ପ୍ରଚୁର ବୃକ୍ଷରୋପଣ
  2. ଜୀବାଶ୍ମ ଜାଳେଣି ବଦଳରେ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତିର ବ୍ୟବହାର

Class 6 Science Chapter 11 Question Answer Odia Medium ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ

Question 13.
ଗୋଟିଏ ପରିବାର ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ସୌର ପ୍ୟାନେଲ, ଖାଦ୍ୟ ରୋଷେଇ ପାଇଁ ଗ୍ୟାସ୍ ଚୁଲା ଏବଂ କୂଅରୁ ପାଣି ଉଠାଇବା ପାଇଁ ପବନକଳ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତି । ସପ୍ତାହେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୂର୍ଯ୍ୟକିରଣ ନଥୁଲେ କ’ଣ ହେବ ?
Answer:

  • ସୌର ପ୍ୟାନେଲ୍‌ଦ୍ୱାରା ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ ।
  • ପରିବାରକୁ ଶକ୍ତି ପାଇଁ ବିକଳ୍ପ ଉତ୍ସ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ।
  • ବଗିଚାରେ ଲାଗିଥିବା ଚାରାଗଛ ସୂର୍ଯ୍ୟକିରଣ ଅଭାବରେ ଖାଦ୍ୟପ୍ରସ୍ତୁତ କରିପାରିବେ ନାହିଁ, ବୃଦ୍ଧିରେ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ସୃଷ୍ଟି ହେବ ।

Question 14.
ନିମ୍ନଲିଖତ ଶବ୍ଦ ବ୍ୟବହାର କରି ଖାଲି ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକ ପୂରଣ କର । (ପ୍ରଶ୍ନ ସହିତ ଉତ୍ତର) (ଜୀବାଶ୍ମ ଇନ୍ଧନ, ଜଙ୍ଗଲ, ବାୟୁ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ, କୋଇଲା, ଜଳ ଏବଂ ନବୀକରଣ ଅଯୋଗ୍ୟ ସମ୍ବଳ)
Class 6 Science Chapter 11 Question Answer Odia Medium ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ 4
Answer:
Class 6 Science Chapter 11 Question Answer Odia Medium ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ 5

Class 6 Science Chapter 11 Question Answer Odia Medium ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ

Question 15.
ଶିଳ୍ପର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ଏବଂ ବାସଗୃହ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଗଛର ଚାହିଦା ବଢ଼ିବାରେ ଲାଗିଛି । ତେଣୁ ଗଛ କଟାଯାଉଛି । ଏହା ଯୁକ୍ତିଯୁକ୍ତ କି ? ଆଲୋଚନା କରି ଏକ ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ବିବରଣୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ କର ।
Answer:
ଶିଳ୍ପର ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ ବାସଗୃହ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଗଛକାଟିବା ଯୁକ୍ତିଯୁକ୍ତ ନୁହେଁ କାରଣ –

  • ବିକାଶ ସହିତ ଉଭିଦ ସମ୍ପଦର ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି କାରଣ ବୃକ୍ଷ ଅମ୍ଳଜାନ ଯୋଗାଏ, ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷାଦିଏ, ମୃଭିକା କ୍ଷୟର ପ୍ରତିରୋଧ କରେ ।
  • ଅଧ‌ିକ ସଂଖ୍ୟକ ଗଛ କଟାଗଲେ ଜୈବବିବିଧତା ହ୍ରାସ ଘଟିବା ସହ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେବ ଓ ଜଳଚକ୍ରରେ ବାଧା ଉପୁଜିବ ।
  • ମନୁଷ୍ୟ ନିଜ ଜୀବନ ଶୈଳୀରେ ଆବଶ୍ୟକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ସହିତ ନିଜର ସର୍ବନିମ୍ନ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଦୃଷିରେ ରଖ୍ ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦର’ ସମୁଚିତ ବ୍ୟବହାର କରିବା ବାଞ୍ଚନୀୟ ଅଟେ ।
  • ଜଙ୍ଗଲ ନଷ୍ଟ ହେଲେ ଜଙ୍ଗଲ ଅଧିବାସୀମାନଙ୍କର ଜୀବିକା ହରାଇ ବସିବେ । କେତେକ ଉଭିଦ ବିଲୁପ୍ତ ବା ଲୁପ୍ତପ୍ରାୟ ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟିହେବ ।

Question 16.
ତୁମ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ କମ୍ ପାଣି ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କର । ଏହି ଯୋଜନାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ତୁମେ କି କି ପଦକ୍ଷେପ ନେବ ଏବଂ ଏହା ପରିବେଶକୁ କିପରି ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ?
Answer:
କମ୍ ଜଳ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଯୋଜନା :

  • ବ୍ୟବହୃତ ଜଳକୁ ବଗିଚାରେ ବ୍ୟବହାର କରିବା ।
  • ବର୍ଷାଜଳ ଅମଳ ପ୍ରଣାଳୀ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ।
  • ଜଳ ସଞ୍ଚୟକାରୀ ନଳ, ଟ୍ୟାପ୍ ଓ ଶୌଚାଳୟ ବସାଇବା ।

ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ :

  • ପାଣି ବ୍ୟବହାର ନିମିତ୍ତ ତଦାରଖ କରିବା ଓ କମାଇବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥିର କରିବା ।
  • ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ।
  • ଜଳ ସଞ୍ଚୟକାରୀ ଯନ୍ତ୍ର ଲଗାଇବା ପାଇଁ ବିଶାରଦଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିବା ।

ପାରିବେଶିକ ହିତକର ପ୍ରଭାବ :

  • ଗୋଷ୍ଠୀ ମଧ୍ୟରେ ଜଳର ଦାୟିତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ ପୋଷଣୀୟ ବ୍ୟବହାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ।
  • ଜଳ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଓ ବଣ୍ଟନ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଶକ୍ତି ହ୍ରାସ ପାଇବା ।

Class 6 Science Chapter 11 Question Answer Odia Medium ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ

ଅଧ୍ବକ ଶିଖ୍

Question 1.
ଭାରତରେ ବର୍ଷା ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ଏକ ପୁରୁଣା ପ୍ରଥା । ତୁମ ରାଜ୍ୟରେ କିମ୍ବା ଦେଶରେ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସ୍ଥାନରେ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଥ‌ିବା କିଛି ପାରମ୍ପରିକ ବର୍ଷା ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣର କୌଶଳ ବିଷୟରେ ତଥ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ କର ।
Answer:
ପାରମ୍ପରିକ ବର୍ଷାଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ କୌଶଳ :

  • ଆମ ଦେଶରେ ବୃଷ୍ଟିଜଳକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରି ଆବଶ୍ୟକ ସମୟରେ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଏକ ଚିରାଚରିତ ପ୍ରଥା ଅଟେ ।
  • ଏଥିପାଇଁ ସବୁ ଗାଁ ମୁଣ୍ଡରେ ଏକ ପୋଖରୀ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥାଏ । ଗଡ଼ିଆ ଓ ପୋଖରୀରେ ଜଳ ସଞ୍ଚୟ ହେବାଦ୍ଵାରା ଏହି ଜଳ ଆସ୍ତେ ଆସ୍ତେ ଭୂତଳକୁ ପ୍ରବେଶ କରି ଭୂତଳ ଜଳର
  • ପରିମାଣ ବୃଦ୍ଧି କରାଇଥାଏ ।
  • ଏହି ଭୂତଳ ଜଳ ମାଟିତଳେ ଗତିକରି କୂଅ ଓ ନଳକୂଅ ଜରିଆରେ ପିଇବା ପାଣି ଆକାରରେ ଘରେ ଘରେ ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇଥାଏ ।
  • ଭୂତଳ ଓ ଭୂପୃଷ୍ଠ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣଦ୍ଵାରା ମାଟିର ଆର୍ଦ୍ରତା ବୃଦ୍ଧିପାଏ ଓ ମାଟିରୁ ଗଛପତ୍ର ତଥା ଫସଲକୁ ଜଳ ମିଳିଥାଏ ।
  • ଅନେକ ବନ୍ଧ ବା ଆଡ଼ିବନ୍ଧ ନିର୍ମାଣଦ୍ଵାରା ବର୍ଷାଜଳକୁ ସଂରକ୍ଷିତ ରଖି କାର୍ଯ୍ୟରେ ଲଗାଯାଇ ପାରୁଛି ।

Question 2.
ବୟସ୍କ କିମ୍ବା ତୁମ ଅଞ୍ଚଳର ଗୋଷ୍ଠୀ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ସହ ଯୋଗାଯୋଗ କରି ମାନବ ସ୍ଵାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ବାୟୁ ପ୍ରଦୂଷଣର ପ୍ରଭାବ ଅନୁସନ୍ଧାନ କର ଏବଂ ତୁମ ସ୍ଥାନୀୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ବାୟୁ ପ୍ରଦୂଷଣର ମୁଖ୍ୟ ଉତ୍ସଗୁଡ଼ିକୁ ଚିହ୍ନଟ କର । ତୁମ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଆଧାରରେ, ବାୟୁ ପ୍ରଦୂଷଣ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ତୁମ ବିଦ୍ୟାଳୟ କିମ୍ବା ଗୋଷ୍ଠୀ ଗ୍ରହଣ କରିପାରୁଥିବା ଦୁଇଟି ବ୍ୟବହାରିକ ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ପରାମର୍ଶ ଦିଅ ।
Answer:
(i) ମାନବ ସ୍ଵାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ବାୟୁ ପ୍ରଦୂଷଣର ପ୍ରଭାବ :

  • ଖଣି ଅଞ୍ଚଳର ପ୍ରଦୂଷଣ ଯୋଗୁଁ ‘ସିଲିକୋସିସ୍’ ରୋଗ ହୋଇଥାଏ ।
  • ଆଜ୍‌ବେଷ୍ଟସ୍ କଣିକା ଯୋଗୁଁ ‘ଆଜ୍‌ବେଷ୍ଟୋସିସ୍’ ରୋଗ ହୋଇଥାଏ ।
  • କୋଇଲା ଗୁଣ୍ଡ କଣିକା ଯୋଗୁଁ ‘ଆନ୍ତଃକୋସିସ୍’ ରୋଗ ହୋଇଥାଏ ।
  • ତୁଳା କଣିକା ଯୋଗୁଁ ‘ବିସିନୋସିସ୍’ ରୋଗ ହୋଇଥାଏ ।
  • ଆଖୁ କଣିକା ଯୋଗୁଁ ‘ବ୍ୟାଗସ୍‌ସିସ୍’ ରୋଗ ହୋଇଥାଏ ।

(ii) ବାୟୁ ପ୍ରଦୂଷଣର ମୁଖ୍ୟ ଉତ୍ସ :

  • ବିଭିନ୍ନ ଶିଳ୍ପ ଅନୁଷ୍ଠାନରେ ବିବିଧ ପ୍ରକ୍ରିୟା
  • ଜୀବାଶ୍ମ ଇନ୍ଧନର ଦହନ
  • ମୋଟରଯାନରୁ ନିର୍ଗତ ଧୂଆଁ
  • ଆଗ୍ନେୟଗିରି ଉଦ୍‌ଗିରଣ
  • ଧୂମ କୁହୁଡ଼ି ଓ ପ୍ୟାନ (PAN) ର ଉପସ୍ଥିତି

(iii) ବାୟୁ ପ୍ରଦୂଷଣ ହ୍ରାସ କରିବାର ଉପାୟ :

  • ପ୍ରଦୂଷଣ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥ‌ିବା ସ୍ଥାନରୁ ସେଗୁଡ଼ିକର ନିଷ୍କାସନ ନିବାରଣ
  • ଉପଯୋଗୀ ନିୟମ ପ୍ରଣୟନ
  • ଘରୋଇ ବ୍ୟବହାରରେ ଧୂମ ବିହୀନ ଚୁଲ୍ଲା ବ୍ୟବହାର କରିବା
  • ସବୁଜ ବଳୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବା
  • କୀଟନାଶକ ଓ ପୀଡ଼କମାରୀ କମ୍ ବ୍ୟବହାର କରିବା ।

Class 6 Science Chapter 11 Question Answer Odia Medium ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ

Question 3.
ତୁମ ଗ୍ରାମ /ସହରରେ ବିଭିନ୍ନ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଥିବା ମୁଖ୍ୟ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ଏବଂ ପଥରର ନାମ ଓ ବ୍ୟବହାରର ଏକ ତାଲିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କର ।
Answer:

କ୍ରମାଙ୍କ ମୁଖ୍ୟ ଖଣିଜର ନାମ ବ୍ୟବହାର
1. ବକ୍ସାଇଟ ଆଲୁମିନିୟମ ନିର୍ମିତ ଉପକରଣ
2. ହେମାଟାଇଟ୍ ଲୌହ ନିର୍ମିତ ଉପକରଣ
3. ମ୍ୟାଗ୍ନେସାଇଟ୍ ମ୍ୟାଗ୍ନେସିୟମ୍ ଉତ୍ପାଦାନ
4. ଗ୍ରୀନୋସାଇଟ୍ କ୍ୟାଡ଼ମିୟମ୍ ଉତ୍ପାଦାନ
5. ଗାଲେନା ଲିଡ୍ ଉତ୍ପାଦାନ
6. କାଲାଭୋରାଇଟ୍ ସୁନା ଉତ୍ପାଦାନ

Question 4.
ତୁମେ ଏକ ଇକୋ-କ୍ଲବ୍‌ର ମନିଟର । ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ସହାୟତାରେ ନିଜ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ବୃକ୍ଷରୋପଣ ଅଭିଯାନ ଆୟୋଜନ କର । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ସଂଗଠିତ କରିବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକୁ ତାଲିକାଭୁକ୍ତ କର । ଲଗାଯାଇଥିବା ଗଛଗୁଡ଼ିକର ନାମ ଏବଂ ଏହାର ଗୁରୁତ୍ଵ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଏକ ବିବରଣୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ କର ।
Answer:
ଇକୋ କ୍ଲବ :

  • ଇକୋ କ୍ଲବ ବା ପରିବେଶ କ୍ଲବ ହେଉଛି, ଆଗ୍ରହୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ, ଶିକ୍ଷକ, ସ୍ଵେଚ୍ଛାସେବୀମାନଙ୍କୁ ନେଇ ଗଠନ କରାଯାଇଥିବା ଏକ ଦଳ, ଯେଉଁମାନେ ପରିବେଶଗତ ସମସ୍ୟା ସମ୍ବନ୍ଧରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିଥା’ନ୍ତି ।
  • ବିଦ୍ୟାଳୟମାନଙ୍କରେ ଏହି କ୍ଲବ ମାଧ୍ୟମରେ ଉଦ୍ୟାନର ଉନ୍ନତି, ଜଳ ଅପଚୟ ହ୍ରାସ, ପୁନଃଚକ୍ରଣ ପଦକ୍ଷେପ, ଜଳ ଏବଂ ଶକ୍ତି ସଂରକ୍ଷଣ ଅଭିଯାନ ସମ୍ପର୍କରେ ସଚେତନତା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମମାନ ହାତକୁ ନିଆଯାଇଥାଏ ।
  • ଏହି କ୍ଲବ ସ୍ଥାନୀୟ ସଫେଇ ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟ, ସାମଗ୍ରୀରୁ ହସ୍ତ ଶିଳ୍ପରେ ପରିଣତ କରିବା ଭଳି ସୃଜନଶୀଳ ପ୍ରସାର ମଧ୍ୟ କରାଯାଇଥାଏ ।
  • ଓଡ଼ିଶାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଏହି କ୍ଲବ୍ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଅଛି । ଏଥ‌ିପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଆବଶ୍ୟକ ପାଣ୍ଠି ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି ।
କ୍ରମାଙ୍କ ଲଗାଯାଇଥିବା ଗଛର ନାମ ଗୁରୁତ୍ବ
1. ଗହମ, ଧାନ, ମକା, ମାଣ୍ଡିଆ ଶସ୍ୟ ପ୍ରଦାନକାରୀ ଉଭିଦ
2. ବୁଟ, ମୁଗ, ହରଡ଼, ମଶୁର ଡାଲିଜାତୀୟ ଉଦ୍ଭିଦ
3. ଆମ୍ବ, ପଣସ, ପିଜୁଳି, ଡାଳିମ୍ବ ଫଳ ଜାତୀୟ ଉଦ୍ଭିଦ
4. ଶାଗ, ପନିପରିବା ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନକାରୀ ଖାଦ୍ୟ
5. କଦଳୀ, ଆଖୁ ଶ୍ଵେତସାର ପ୍ରଦାନକାରୀ ଉଭିଦ
6. ଶାଗ, ଗାଜର, କଖାରୁ, ଭଣ୍ଡା ଭିଟାମିନ୍ A ର ଉତ୍ସ
7. ବନ୍ଧାକୋବି, ଫୁଲକୋବି, ବିଲାତି ଭିଟାମିନ୍ K ର ଉତ୍ସ
8. ଲେମ୍ବୁ, କମଳା, ସପୁରି, ଆମ୍ବ ଭିଟାମିନ୍ C ର ଉତ୍ସ
9. ତୁଳସୀ, ୟୁକାଲିପଟାସ୍‌, ନିମ୍ବ ଔଷଧୀୟ ବୃକ୍ଷ
10. ଗେଣ୍ଡୁ, ମନ୍ଦାର, ମଲ୍ଲୀ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରଦାନକାରୀ ଉଭିଦ

Class 6 Science Chapter 11 Question Answer Odia Medium ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ

ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।

[ଜୀବାଶ୍ମ, ବ୍ରାହ୍ମଣଭେଲ୍, ମୃତ୍ତିକା, ସୂର୍ଯ୍ୟ, ଖଣିଜ]

(a) ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର _______ ଠାରେ ପବନକଳ ଫାର୍ମ ଅଛି ।
Answer:
ବ୍ରାହ୍ମଣ ଭେଲ

(b) ପୃଥ‌ିବୀରେ ଶକ୍ତିର ମୁଖ୍ୟ ଉତ୍ସ ____ ଅଟେ ।
Answer:
ସୂର୍ଯ୍ୟ

(c) ଜୈବ ବିବିଧତା ପାଇଁ _____ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ ।
Answer:
ମୃର୍ତ୍ତିକ ।

(d) କୋବାଲଟ୍ ଏକ ______ ପଦାର୍ଥ ।
Answer:
ଖଣିଜ

(e) ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍‌କୁ ______ ଇନ୍ଧନ କୁହାଯାଏ ।
Answer:
ଜୀବାଶ୍ମ

ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।

[୨/୩, ୧୯୭୦, ଜୀବାଶ୍ମ ଇନ୍ଧନ, ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୨, ୧%]

(a) ବାୟୁରେ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗ୍ୟାସର ପରିମାଣ ______ ।
Answer:
୧%

(b) ପୃଥ‌ିବୀପୃଷ୍ଠର ________ ଭାଗ ଜଳ ଅଟେ ।
Answer:
୨/୩

Class 6 Science Chapter 11 Question Answer Odia Medium ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ

(c) ବିଶ୍ଵ ଜଳ ଦିବସ _______ ତାରିଖରେ ପାଳିତ ହୁଏ ।
Answer:
ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୨

(d) ଚିପ୍‌। ଆନ୍ଦୋଳନ ______ ଦ ଶ କ ର ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ହୋଇଥିଲା ।
Answer:
୧୯୭୦

(e) ________ ତିଆରି ହେବାକୁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ବର୍ଷ ଲାଗିଥାଏ ।
Answer:
ଜୀବାଶ୍ମ ଇନ୍ଧନ

ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।

[ଚେର, ହାଲୁକା ଓ କୋହଳ, କୋଇଲା, LPG, ଅମ୍ଳଜାନ ]

(a) ଆମର ବଞ୍ଚିବା ପାଇଁ _____ ଗ୍ୟାସ ର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି ।
Answer:
ଅମ୍ଳଜାନ

(b) ଗଛର ___ ଅଂଶ ମାଟିକୁ ଧୋଇଯିବାରୁ ରକ୍ଷା କରେ ।
Answer:
ଚେର

(c) ଜିଆ ମାଟିକୁ ______ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ ।
Answer:
ହାଲୁକା ଓ କୋହଳ

(d) _____ ମୁଖ୍ୟତଃ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ହୁଏ ।
Answer:
କୋଇଲା

Class 6 Science Chapter 11 Question Answer Odia Medium ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ

(e) ତରଳ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ଗ୍ୟାସ୍‌କୁ ______ କୁହାଯାଏ ।
Answer:
LPG

ଉକ୍ତିଟି ଭୁଲ ଥିଲେ (✗) ଓ ଠିକ୍ ଥିଲେ (✓) ଚିହ୍ନ ଦିଅ । (ପ୍ରଶ୍ନ ସହିତ ଉତ୍ତର)

(a) ନିଃଶ୍ଵାସ ବାୟୁରେ ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ଗ୍ୟାସ୍ ରହିଥାଏ ।
Answer:
(✓)

(b) ପବନଦ୍ଵାରା ପବନ କଳର ଡେଣା ବୁଲିଥାଏ ।
Answer:
(✓)

(c) ପୃଥ‌ିବୀ ପୃଷ୍ଠର ମଧୁର ଜଳର ଉତ୍ସ ଅସୀମିତ ।
Answer:
(✗)

(d) ବନ୍ୟଜନ୍ତୁଙ୍କ ପାଇଁ ଜଙ୍ଗଲ ଏକ ପ୍ରାକୃତିକ ବାସସ୍ଥଳୀ ।
Answer:
(✓)

(e) ଜୀବଜଗତର ବିବିଧତା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜୀବ ପାଇଁ ଖାଦ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ ।
Answer:
(✓)

ଉକ୍ତିଟି ଭୁଲ ଥିଲେ (✗) ଓ ଠିକ୍ ଥିଲେ (✓) ଚିହ୍ନ ଦିଅ । (ପ୍ରଶ୍ନ ସହିତ ଉତ୍ତର)

(a) ପ୍ରଶ୍ଵାସ ବାୟୁରେ ଅମ୍ଳଜାନ ଥାଏ ।
Answer:
(✓)

(b) ବାୟୁ ହେଉଛି ଅନେକ ଗ୍ୟାସ୍‌ର ଏକ ମିଶ୍ରଣ ।
Answer:
(✓)

Class 6 Science Chapter 11 Question Answer Odia Medium ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ

(c) ବାୟୁ ଓ ଜଳ ଆମ ପାଇଁ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ନୁହେଁ ।
(✗)

(d) ପ୍ରଦୂଷିତ ଜଳ ଜୀବଜନ୍ତୁଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଯୋଗୀ ଅଟେ ।
(✗)

(e) ସୂର୍ଯ୍ୟ ପୃଥ‌ିବୀର ଶକ୍ତିର ମୁଖ୍ୟ ଉତ୍ସ ଅଟନ୍ତି ।
Answer:
(✓)

ଉକ୍ତିଟି ଭୁଲ ଥିଲେ (✗) ଓ ଠିକ୍ ଥିଲେ (✓) ଚିହ୍ନ ଦିଅ । (ପ୍ରଶ୍ନ ସହିତ ଉତ୍ତର)

(a) ଆମେ ସମସ୍ତେ ପ୍ରକୃତି ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ ।
Answer:
(✓)

(b) ଆମେ ନିଃଶ୍ଵାସ ନେଇ ପ୍ରଶ୍ଵାସ ଛାଡ଼ିଥାଉ ।
Answer:
(✓)

(c) ଗତିଶୀଳ ବାୟୁକୁ ପବନ କୁହାଯାଏ ।
Answer:
(✓)

(d) କେବଳ ପୁନଃ ବ୍ୟବହାର ଜଳ ସଞ୍ଚୟରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ ।
Answer:
(✗)

Class 6 Science Chapter 11 Question Answer Odia Medium ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ

(e) ସମସ୍ତ ପ୍ରାଣୀ ଓ ଉଦ୍ଭିଦ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ ନୁହଁନ୍ତି ।
Answer:
(✗)

‘କ’ ଓ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ ସ୍ଥାପନ କର । (ପ୍ରଶ୍ନ ସହିତ ଉତ୍ତର)

କ ଖ
(a) ତାମିଲନାଡୁ ଗ୍ରାନାଇଟ୍
(b) ରାଜସ୍ଥାନ ଜୀବାଶ୍ମ ଇନ୍ଧନ
(c) ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ମୁପାଣ୍ଡଲ
(d) ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ ପଥର ଜୈସଲମେର
(e) ପରି ବହନ ବ୍ରାହ୍ମଣ ଭେଲର

Answer:

କ ଖ
(a) ତାମିଲନାଡୁ ମୁପାଣ୍ଡଲ
(b) ରାଜସ୍ଥାନ ଜୈସଲମେର
(c) ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ରାହ୍ମଣ ଭେଲର
(d) ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ ପଥର ଗ୍ରାନାଇଟ୍
(e) ପରି ବହନ ଜୀବାଶ୍ମ ଇନ୍ଧନ

Class 6 Science Chapter 11 Question Answer Odia Medium ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ

ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।

(a) ଯବକ୍ଷାରଜାନ : ୭୮% :: ଅମ୍ଳଜାନ : ______
Answer:
୨୧%

(b) ପ୍ରଶ୍ଵାସ : ଅମ୍ଳଜାନ :: ନିଃଶ୍ଵାସ : ______
Answer:
ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ

(c) ତାମିଲନାଡୁ : ମୁପାଣ୍ଡଲ :: ରାଜସ୍ଥାନ_____
Answer:
ଜୈସଲମେର

(d) ସୌର ପ୍ୟାନେଲ : ବିଜୁଳି ଉତ୍ପାଦନ :: ସୌର ହିଟର : ______
Answer:
ପାଣି ଗରମ

(e) ବନ ମହୋତ୍ସବ ସପ୍ତାହ : ଜୁଲାଇ ମାସ ବିଶ୍ଵ ଜଳ ଦିବସ : _____
Answer:
ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୨

ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।

(a) CNG : Compressed Natural Gas :: LPG : _____
Answer:
Liquified Petroleum Gas

(b) ବସ : ଡିଜେଲ :: ଉଡ଼ାଜାହାଜ : ______
Answer:
ଗ୍ୟାସୋଲିନ

Class 6 Science Chapter 11 Question Answer Odia Medium ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ

(c) ସୌର ଶକ୍ତି : ଅସୀମିତ :: ଜୀବାଶ୍ମ ଇନ୍ଧନ : ______
Answer:
ସୀମିତ

(d) ଜଳ : ନବୀକରଣ ଯୋଗ୍ୟ :: କୋଇଲା : ______
Answer:
ନବୀକରଣ ଅଯୋଗ୍ୟ

(e) ଜଙ୍ଗଲ : ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ :: କ ଠ ଚଉକି : ______
Answer:
ମନୁଷ୍ୟକୃତ ସମ୍ବଳ

ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ପ୍ରଶ୍ନୋତ୍ତର

Question 1.
କାହାକୁ କୁହନ୍ତି ସଂକ୍ଷେପରେ ଲେଖ । (ପ୍ରଶ୍ନ ସହ ଉତ୍ତର)
(a) ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ : ପ୍ରକୃତିରେ ଥିବା ଯେଉଁ ବିଭିନ୍ନ ଉପାଦାନଗୁଡ଼ିକଦ୍ଵାରା ଜୀବଜଗତ ଓ ବିଶେଷତଃ ମନୁଷ୍ୟ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଓ ପରୋକ୍ଷ ଭାବରେ ଉପକୃତ ହୋଇଥାଏ, ସେଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ କୁହାଯାଏ ।

(b) ବାୟୁମଣ୍ଡଳ : ପୃଥ‌ିବୀପୃଷ୍ଠକୁ ଘେରି ରହିଥ‌ିବା ବାୟୁର ଆସ୍ତରଣକୁ ବାୟୁମଣ୍ଡଳ କୁହାଯାଏ । ବାୟୁ ବିଭିନ୍ନ ଗ୍ୟାସର ମିଶ୍ରଣ ଅଟେ । ଏଥୁରେ ଯବକ୍ଷାରଜାନ ୭୮%, ଅମ୍ଳଜାନ ୨୧% ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗ୍ୟାସ୍‌ ୧% ରହିଥାଏ ।

(e) ପବନ କଳ : ଯେଉଁ ଉପ କ ର ଣ ସହାୟତାରେ ବାୟୁର ଗତି ଜ ଶକ୍ତି କୁ ଉପଯୋଗ କରି ଜେନେରେଟର ଚଳାଇ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ କରାଯାଏ, ତାହାକୁ ପବନ କଳ କୁହାଯାଏ ।

(d) ପବନ କଳ ଫାର୍ମ : ଏହା ହେଉଛି ଏକ ଅଞ୍ଚଳ ଯେଉଁଠାରେ ବହୁସଂଖ୍ୟକ ପବନ କଳମାନ ରହିଥାଏ । ଏଠାରେ ବିଜୁଳି ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ପବନର ଶକ୍ତି ବ୍ୟବ ହାର କରାଯାଏ । ତାମିଲ ନାଡୁର ମୁପାଣ୍ଡଳ ଓ ରାଜସ୍ଥାନର ଜୈସଲମେରଠାରେ ପବନକଳ ଫାର୍ମ ଅଛି ।

(e) ଜଳ ମଣ୍ଡଳ : ପୃଥ‌ିବୀରେ ଥ‌ିବା ସମସ୍ତ ଜଳ ଭାଗକୁ ନେଇ ଜଳମଣ୍ଡଳ ଗଠିତ । ଭୂପୃଷ୍ଠର ପ୍ରାୟ ତିନି ଚତୁର୍ଥାଂଶ ଜଳଦ୍ଵାରା ଆଚ୍ଛାଦିତ ହୋଇଥାଏ । ସମୁଦାୟ ଜଳର ୯୭.୫ ଶତାଂଶ ଲୁଣିଜଳ ଓ ୨.୫ ଶତାଂଶ ମଧୁର ଜଳ ଅଟେ ।

Class 6 Science Chapter 11 Question Answer Odia Medium ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ

(f) ଜଳ ପ୍ରଦୂଷଣ : ବଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ଜଳ ଅପରିହାର୍ଯ୍ୟ । ଏହା ଉଭୟ ଦ୍ରବ ଓ ଦ୍ରାବକ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାଏ । ଘର ଓ ଶିଳ୍ପରୁ ବାହାରୁ ଥ‌ିବା ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତଦ୍ୱାରା ଜଳ ଦୂଷିତ
ହୋ ଇଥାଏ, ଏହାକୁ ଜଳ ପ୍ରଦୂଷଣ କୁହାଯାଏ । ଏହି ପ୍ରଦୂଷିତ ଜଳ ଜୀବମାନଙ୍କ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଉପଯୋଗୀ ନୁହେଁ ।

(g) ଜଳର ପୁନଃ ବ୍ୟବହାର : ଏହି ପ୍ରଣାଳୀ ଅବଲମ୍ବନରେ ପ୍ରଥମେ ବିଭିନ୍ନ ଉତ୍ସରୁ ଜଳ ସଂଗ୍ରହ କରାଯାଇ ଆବଶ୍ୟକ ବିଶୋଧନ କରାଯାଏ । ଏହି ବିଶୋଧ ପୁନଃପ୍ରାପ୍ତ ଜଳକୁ ବିଭିନ୍ନ ଲାଭଦାୟକ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ବଣ୍ଟନ କରାଯାଏ ।

(h) ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ : ବୃଷ୍ଟି ଜଳ ଓ ନଦୀରେ ପ୍ରବାହିତ ଜଳକୁ ବିଭିନ୍ନ ଉପାୟ ଯଥା ପୋଖରୀ ଓ ଗଡ଼ିଆ ନିର୍ମାଣ ସହିତ ଆଡ଼ିବନ୍ଧ ବ। ଅଟକ ବନ୍ଧ ଦ୍ଵାର। ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ କରାଯାଇଥାଏ । ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ଭାରତର ଏକ ପୁରୁଣା ପ୍ରଥା ଅଟେ ।

(i) ବର୍ଷାଜଳ ଅମଳ : ଏହା ଭାରତରେ ଏକ ପୁରୁଣା ପ୍ରଥା । ଅନେକ କୋଠାରେ ବର୍ଷାଜଳକୁ ସଂଗ୍ରହ କରାଯାଇ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ବିପୁଳ ପରିମାଣରେ ସଂରକ୍ଷଣ କରାଯାଏ । ଏହା ଏକ ପାରମ୍ପରିକ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ଉପାୟ ଅଟେ ।

(j) ବିଶ୍ଵ ଜଳ ଦିବସ : ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଷ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୨ ତାରିଖରେ ବିଶ୍ଵ ଜଳ ଦିବସ ପାଳନ କରାଯାଏ । ମଧୁର ଜଳର ଗୁରୁତ୍ଵ ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ଜଳ ସମ୍ପଦର ସ୍ଥାୟୀ ପରିଚାଳନା କରିବା ଏହାର ମୁଖ୍ୟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଅଟେ ।

(k) ସୌର ରନ୍ଧକ : ଯେଉଁ ଉପକରଣଦ୍ୱାରା ସୌରତାପରେ ରୋଷେଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଏ, ତାହାକୁ ସୌର ରନ୍ଧକ ବା ସୌର ଚୁଲା ବା ସୌର କୁ କର କୁହାଯାଏ । ଏଥିରେ ସୌରତାପ ସିଧାସଲଖ ରୋଷେଇ ଦ୍ରବ୍ୟକୁ ଗରମ କରିଥାଏ ।

(l) ସୌର ସେଲ : ଏହି ଉପକ ର ଣ ଦ୍ଵା । ର। ସୌରଶକ୍ତିକୁ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଶକ୍ତିରେ ପରିଣତ କରାଯାଇ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଉପଯୋଗ ଜରାଯାଏ । ସୌର ସେଲ୍‌ରେ ସୌରଶକ୍ତିର ସିଧାସଳଖ ବିନଯୋଗ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ବିଭବାନ୍ତର ସୃଷ୍ଟି କରେ । ଏଥରେ ଆଲୋକ ପଡୁଥିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ପ୍ରବାହ ଚାଲୁରୁ ହେ । ସୌର ହିଟରରେ ପାଣି ଗରମ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଏ ।

(m) ବନମହୋତ୍ସବ ସପ୍ତାହ : ଜୁଲାଇ ମାସରେ – ସାରା ଦେଶରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଳନ କରାଯାଏ । ଏହା ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ଯେଉଁଥରେ ନୂତନ ଗଛ ଲଗାଯାଏ ଏବଂ ଜଙ୍ଗ ଲ ର ସୁ ର କ୍ଷା ଓ ସଂର କ୍ଷଣ ପାଇଁ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଏ ।

(n) ଚିପ୍‌ ଆନ୍ଦୋଳନ : ୧୯୭୦ ଦଶକର ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ଏହି ଆନ୍ଦୋଳନର ସୂତ୍ରପାତ ହୋଇଥିଲା । ଏଥିରେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ସ୍ଥାନୀୟ ମହିଳାମାନେ ଗଛ କଟାଯିବାକୁ ବିରୋଧ କରି ଗଛଗୁଡ଼ିକୁ କୁଣ୍ଢାଇ ଧରିଥିଲେ ।

(o) ପ୍ରାକୃତିକ ବନୀକରଣ : ଗଛର ଚେର ମାଟିକୁ ଧରି ରଖୁବା ଏବଂ ଏହାକୁ ଧୋଇଯିବାରୁ ରକ୍ଷାକରେ । ଗଛରୁ ପଡୁଥୁବା ପତ୍ର ବିଘଟିତ ହୋଇ ମାଟିର ଉର୍ବରତା ବଢ଼ାଇଥାଏ । ଏହି ମାଟିରେ ନୂତନ ଚାରାଗଛ ଭଲ ଭାବରେ ବଢ଼ିଥାଏ ।

Class 6 Science Chapter 11 Question Answer Odia Medium ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ

(p) ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ : ଏଗୁ ଡ଼ିକ ମାଟି ତଳୁ ବାହାରୁଥ‌ିବା ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ ଯାହାର ପରି ମାଣ ସୀମିତ ଅଟେ । ଏଗୁଡ଼ିକର ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ସଂଯମ ଆଚର ଣ ର ଆ ବ ଶ୍ୟ କ ତ । ର ହିଛି । ପୁ ନଃ ଚ କ୍ର ଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଏଗୁଡ଼ିକୁ ପୁନର୍ବାର ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ ।

(j) ଜୀବ ଶ୍ମ ଇନ୍ଧନ : ଜୀ ବ ମା ନ ଙ୍କ ର ଅଂଶବିଶେଷକୁ ଜୀବାଶ୍ମ କୁହାଯାଏ । ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ୍, କୋଇଲା ଓ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ଏହାର ଉଦାହରଣ ଅଟେ । ଏ ପ୍ରକାର ଇନ୍ଧନ ସୃଷ୍ଟି ହେବାପାଇଁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ବର୍ଷ ଲାଗିଥାଏ ।

(r) CNG : ସଂପୀଡ଼ିତ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସକୁ ସଂକ୍ଷେପରେ CNG କୁହାଯାଏ । ଏହାକୁ ଯାନ ବାହ ନ ରେ ଇନ୍ଧନ ଭାବରେ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ । ଏହା ପେଟ୍ରୋଲ ଓ ଡିଜେଲ ତୁଳନାରେ ଅଧିକ ସ୍ଵଚ୍ଛ ଅଟେ ।

(s) LPG : ତରଳୀକୃତ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଗ୍ୟାସକୁ LPG କୁହାଯାଏ । ଏହାକୁ ଛୋଟ ଛୋଟ ଲାଲ ସିଲିଣ୍ଡରରେ ଭର୍ତ୍ତିକରି ଘରୋଇ ଇନ୍ଧନ ଭାବେ ବ୍ୟବହାର କରିବା ପାଇଁ ବିତରଣ କରାଯାଇଥାଏ ।

(t) ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ : ପ୍ରକୃତିରୁ ଆମେ ଯେଉଁ ସମ୍ପଦ ପାଇଥାଉ, ତାହାକୁ ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ କୁହାଯାଏ । ପୃଥ‌ିବୀର ସମସ୍ତ ଜୀବଜଗତକୁ ବଞ୍ଚାଇ ରଖୁବା ପାଇଁ ଏଗୁଡ଼ିକ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସମ୍ବଳ ଅଟନ୍ତି ।

(u) ମନୁଷ୍ୟକୃତ ସମ୍ବଳ : ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦକୁ ଆମେ ନି ଜ ସୁବିଧା ପାଇଁ ଅନେକ ଉପଯୋଗୀ ଜିନିଷ ତିଆରି କରିବାରେ ବ୍ୟବହାର କରିଥାଉ । ମନୁଷ୍ୟ ଦ୍ଵାରା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଏପରି ସମ୍ବଳକୁ ମନୁଷ୍ୟକୃତ ସମ୍ବଳ କୁହାଯାଏ ।

(v) ନବୀକରଣ ଯୋଗ୍ୟ ସମ୍ବଳ : ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ନବୀକରଣ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ହେଉଥ‌ିବା ସମ୍ବଳକୁ ନବୀକରଣ ଯୋଗ୍ୟ ସମ୍ବଳ କୁହାଯାଏ । ଭଉଦାହରଣ : ଜୀବଜଗତ

(w) ନବୀକରଣ ଅଯୋଗ୍ୟ ସମ୍ବଳ : ଯେଉଁ ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ବଳଗୁଡ଼ିକୁ ଉପଯୁକ୍ତ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ନୂତନଭାବେ ଉତ୍ପନ୍ନ ବା ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରାଯାଇ ପାରିବ ନାହିଁ, ତାହାକୁ ନବୀକରଣ ଅଯୋଗ୍ୟ ସମ୍ବଳ କୁହାଯାଏ ।
ଉ ଦ। ହ ର ଣ : ପ୍ରାକ୍ ତି କ ଗ୍ୟାସ୍ , ପେଟ୍ରୋଲିୟମ, କୋଇଲା ଇତ୍ୟାଦି ।

Class 6 Science Chapter 11 Question Answer Odia Medium ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ

ଦୀର୍ଘ ପ୍ରଶ୍ନୋତ୍ତର

Question 1.
ଆମର ବଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ଅମ୍ଳଜାନ ଏକାନ୍ତ ଆବଶ୍ୟକ ଅଟେ, ଏହାକୁ କିପରି ପରୀକ୍ଷା କରିବା ?
Answer:

  • ଦୀର୍ଘ ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଶ୍ଵାସକୁ ଅଟକାଇବା କଷ୍ଟକର ଅଟେ । ଆମେ ଯେଉଁ ବାୟୁକୁ ପ୍ରଶ୍ଵାସରେ ନେଉଛୁ, ସେଥୁରେ ଅମ୍ଳଜାନ ରହିଥାଏ ।
  • ଆମ ଶରୀରର ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପାଦନ କରିବା ପାଇଁ ଅମ୍ଳଜାନର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଥାଏ ।
  • ଦୀର୍ଘ ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଶ୍ଵାସ ବାୟୁକୁ ଅଟକାଇ ରଖିଲେ ଆମ ଶରୀରର କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପାଦନ ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଅମ୍ଳଜାନ ମିଳି ନଥାଏ, ସୁତରାଂ ଆମର ବଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ଅମ୍ଳଜାନର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ।

Question 2.
କେଉଁ କାରଣରୁ ବାୟୁ ଏକ ମିଶ୍ରଣ ଅଟେ ?
Answer:

  • ବାୟୁରେ ଯବକ୍ଷାରଜାନ, ଅମ୍ଳଜାନ ସହିତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗ୍ୟାସ୍ ଯଥା – ଆର୍ଶନ, ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗ୍ୟାସ୍ କମ୍ ମାତ୍ରାରେ ରହିଥାଏ ।
  • ବାୟୁରେ ଯବକ୍ଷାରଜାନର ପରିମାଣ ୭୮%, ଅମ୍ଳଜାନର ପରି ମାଣ ୨୧%, ଆର୍ଶନ, ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ଗ୍ୟାସ୍ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗ୍ୟାସର ପରିମାଣ ୧% ଥିବାରୁ ବାୟୁ ଏକ ମିଶ୍ରଣ ଅଟେ ।

Class 6 Science Chapter 11 Question Answer Odia Medium ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ

Question 3.
ଗୋଟିଏ ପବନ ଚକ୍ରି ତିଆରି କରିବାର ଆବଶ୍ୟକ ସୋପାନଗୁଡ଼ିକୁ ଚିତ୍ରରେ ଦର୍ଶାଅ । (ବର୍ଣ୍ଣନା ଅନାବଶ୍ୟକ)
Answer:
Class 6 Science Chapter 11 Question Answer Odia Medium ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ 6

Question 4.
ପବନ କଳ କିପରି କାର୍ଯ୍ୟ କରେ ?
Answer:
(i) ଗତି ଶୀଳ ବାୟୁକୁ ପବନ କୁହାଯାଏ । ବେଳେବେଳେ ଏହା ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବହିଥାଏ । ପବନଦ୍ଵାରା ପବନ କଳର ଡେଣା ବୁଲିଥାଏ ।
(ii) ପବନ କଳରେ ଅକ୍ଷ ସହ ଜେନେରେଟର ନାମକ ଏକ ଉପକରଣକୁ ସଂଯୋଗ କରି ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉତ୍ପାଦନ କରାଯାଏ ।
(iii) ଏହାଦ୍ଵାରା ଅଟାକଳ ଚଳାଇବା, କୂଅରୁ ପାଣି ଉଠାଇବା, କିମ୍ବା ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଏହାକୁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଥାଏ ।

Question 5.
ପବନକଳ ଫାର୍ମ କାହାକୁ କୁହାଯାଏ ?
Answer:

  • ପବନ କଳ ଫାର୍ମ ହେଉଛି ଏକ ଅଞ୍ଚଳ ଯେଉଁଠାରେ ବହୁସଂଖ୍ୟକ ପବନକଳମାନ ରହିଥାଏ । ଏଠାରେ ବିଜୁଳି ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ପବନର ଗତିଜ ଶକ୍ତିକୁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ।
  • ତାମିଲନାଡୁର ମୁପାଣ୍ଡଲ ପବନକଳ ଫାର୍ମ, ରାଜସ୍ଥାନର ଜୈସେଲମେର ପବନକଳ ଫାର୍ମ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ବ୍ରାହ୍ମଣ ଭେଲର ପବନକଳ ଫାର୍ମ ଆମ ଦେଶର କେତେକ ଅଗ୍ରଣୀ ପବନକଳ ଫାର୍ମର ଉଦାହରଣ ।

Question 6.
ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନରେ ଜଳର କେତେକ ବ୍ୟବହାର ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଲେଖ ।
Answer:
(i) ପିଇବା, ରୋଷେଇ କରିବା, ଗାଧୋଇବା, ଲୁଗା ସଫା କରିବା କାର୍ଯ୍ୟରେ ଜଳର ବ୍ୟବହାର ହୋଇଥାଏ ।
(ii) ଜଳସେଚନ, ପଶୁପାଳନ ଓ ଶିଳ୍ପରେ ଏହାର ବ୍ୟବହାର ହୋଇଥାଏ ।
(iii) ଗୃହନିର୍ମାଣ, ମତ୍ସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ, ଲୁଣଚାଷ ପାଇଁ ଜଳ ଆବଶ୍ୟକ ହୋଇଥାଏ ।

Class 6 Science Chapter 11 Question Answer Odia Medium ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ

Question 7.
ଜଳର ବିଭିନ୍ନ ଉତ୍ସଗୁଡ଼ିକର ନାମ ଲେଖ ।
Answer:
(i) ପୃଥ‌ିବୀପୃଷ୍ଠର ପ୍ରାୟ ଦୁଇତୃତୀୟାଂଶ ଜଳ ଦ୍ଵାରା ଆବୃତ ହୋଇଅଛି ।
(ii) ଅଧିକାଂଶ ଜଳ ସମୁଦ୍ର ଓ ମହାସାଗରରେ ମିଶିଥାଏ ।
(iii) ସମୁଦ୍ର ଓ ମହାସାଗରର ଜଳ ଲବଣାକ୍ତ ଅଟେ ।
(iv) ବରଫ, ନଦୀ, ହ୍ରଦ ଓ ଭୂତଳ ଜଳ ମଧୁର ଅଟେ ।

Question 8.
ଜଳ ଅପଚୟ ହ୍ରାସ କରିବାର ଉପାୟ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କର ।
Answer:
(i) ବ୍ୟବହାର କରୁ ନଥିବା ସମୟରେ ପାଣି ଟ୍ୟାପ୍ ବନ୍ଦ ରଖୁ ।
(ii) ପାଇପ୍ ପାଣିର ଲିକେଜ୍ ସର୍ବଦା
(iii) ଜଳର ପୁନଃବ୍ୟବହାର କରିବା କରିବା ।
(iv) ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା !

Question 9.
ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ କେତେକ ସ୍ଲୋଗାନ୍ ଲେଖ ।
Answer:
(i) ଜଳ ବଞ୍ଚାଅ ଜୀବନ ବଞ୍ଚାଅ’ ।
(ii) କାଲିର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଆଜି ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ କରନ୍ତୁ ।
(iii) ‘ପ୍ରତ୍ୟେକ ବୁନ୍ଦା ମୂଲ୍ୟବାନ’ ।
(iv) ଜଳ ହିଁ ଜୀବନ ।
(v) ପାଣି ବିଷୟରେ ବୁଦ୍ଧିମାନ ହୁଅନ୍ତୁ !
(vi) ପାଣି ବଞ୍ଚାନ୍ତୁ, ଜୀବନକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖନ୍ତୁ ।
(vii) ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ଆସନ୍ତା କାଲି ପାଇଁ ଆଜିଠୁ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ କରନ୍ତୁ ।
(viii) ଜଳକୁ ବୁଦ୍ଧିମାନର ସହ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ ।
(ix) ଜଳ ହିଁ ଜୀବନ, ଏହାକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କର ।
(x) ଜଳ ସଞ୍ଚୟ କର — ଏହା ଜୀବନର ସର୍ବୋତ୍ତମ ନିବେଶ ।

Class 6 Science Chapter 11 Question Answer Odia Medium ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ

Question 10.
ପାରମ୍ପରିକ ପଦ୍ଧତିରେ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣର ବିଭିନ୍ନ ଉପାୟଗୁଡ଼ିକ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଆଲୋକପାତ କର ।
Answer:
(i) ଛାତ ଉପରେ ବର୍ଷାଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ !
(ii) କୁଣ୍ଡଭଳି ଟାଙ୍କି ନିର୍ମାଣ
(iii) ଆଡ଼ିବନ୍ଧ ନିର୍ମାଣ
(iv) ମାଟି ବନ୍ଧ ନିର୍ମାଣ
(v) ପୋଖରୀ, ହ୍ରଦ, କେନାଲ ନିର୍ମାଣ
(vi) ଭୂମିଗତ ଟାଙ୍କି ନିର୍ମାଣ

Question 11.
ବିଶ୍ୱ ଜଳ ଦିବସ ପାଳନର ତାତ୍ପର୍ଯ୍ୟ କ’ଣ ?
Answer:
ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଷ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୨ ତାରିଖକୁ ବିଶ୍ଵ ଜଳ ଦିବସ ଭାବେ ପାଳନ କରା ଯାଇ ଥାଏ । ଏହାର ତାତ୍ପର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି :
(i) ଜଳ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ।
(ii) ସ୍ଥାୟୀ ପରିଚାଳନାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ।
(iii) ସ୍ୱେଚ୍ଛାକୃତ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା !
(iv) ଜଳପ୍ରତି ରହିଥ‌ି ବିପଦ ପ୍ରତି ସଚେତନ ହେବା ।
(v) ଜଳ ସଂକଟ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ସଚେତନତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ।
(vi) ଜଳ ସମ୍ପଦର ସ୍ଥାୟୀ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ଉପାୟ ସ୍ଥିର କରିବା ।

Question 12.
ସୌରଶକ୍ତିର କେତେକ ବ୍ୟବହାର ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଲେଖ ।
Answer:
(i) ଦିନବେଳେ ଓଦା ଦ୍ରବ୍ୟ ଶୁଖାଇବା ।
(ii) ସୌର ରନ୍ଧକଦ୍ଵାରା ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ।
(iii) ସୌର ତାପକଦ୍ଵାରା ପାଣି ଗରମ କରିବା ।
(iv) ସୌର ସେଲ୍‌ର ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ କରିବା ।
(v) ସୌର ଶକ୍ତିଦ୍ଵାରା ଉଭିଦ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥାଏ ।
(vi) ସୌର ଶକ୍ତି ଯୋଗୁଁ ବାୟୁ ପ୍ରବାହ ସମ୍ଭବପର ହୋଇଥାଏ ।

Class 6 Science Chapter 11 Question Answer Odia Medium ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ

Question 13.
ଯଦି କିଛିଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଦୃଶ୍ୟମାନ ନ ହୁଅନ୍ତି ତେବେ କ’ଣ ହେବ ?
Answer:
(i) ଦିନବେଳେ ଆମକୁ କୃତ୍ରିମ ଆଲୋ।କ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ।
(ii) ଦିନବେଳେ ଆକାଶରେ ତାରାମାନ ଦେଖାଯିବେ ।
(iii) ସୌର ରନ୍ଧକ, ସୌର ହିଟର, ସୌର ସେଲ୍ କାର୍ଯ୍ୟ କରିପାରିବ ନାହିଁ ।
(iv) ସବୁଜ ଉଭିଦମାନେ ନିଜ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତି କରି ନପାରି ମରିଯିବେ ।
(y) ବାୟୁ ପ୍ରବାହ ହେବନାହିଁ ।
(vi) ବର୍ଷା ମଧ୍ୟ ହେବନାହିଁ ।

Question 14.
ବନ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନର ତାତ୍ପର୍ଯ୍ୟ କ’ଣ ?
Answer:
(i) ଜଙ୍ଗଲ କ୍ଷୟ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ।
(ii) ବୃକ୍ଷରୋପଣ ଓ ସଂରକ୍ଷଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହି ତ କରିବା ।
(iii) ମୃତ୍ତିକା କ୍ଷୟକୁ ବନ୍ଦ କରିବା ।
(iv) ପରିବେଶକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖୁବା ।
(v) ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ପ୍ରଶମିତ କରିବା ।
(vi) ଜୈବ ବିବିଧତାକୁ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିବା ।
(vii) ଜଳଚକ୍ରକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ।

Class 6 Science Chapter 10 Question Answer Odia Medium ଜୀବଜଗତର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ

Go through 6th Class Science Book Odia Medium Question Answer and Class 6 Science Chapter 10 Question Answer Odia Medium ଜୀବଜଗତର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ to understand textbook questions more clearly.

6th Class Science Chapter 10 Question Answer Odia Medium

Class 6 Science Chapter 10 Odia Medium

ଆସ ଆମ ଶିକ୍ଷଣର ଅଭିବୃଦ୍ଧି କରିବା

Question 1.
ଉଭିଦ ଏବଂ ପ୍ରାଣୀଙ୍କ ଜୀବନ ଚକ୍ରରେ ସମାନତା ଏବଂ ପାର୍ଥକ୍ୟ ତାଲିକା କର ।
Answer:
ଜୀବନ ଚକ୍ରରେ ସମାନତା :

  • ଉଭୟ ପ୍ରାଣୀ ଓ ଉଭିଦର ଜୀବନ ଚକ୍ରର ବିଭିନ୍ନ ଅବସ୍ଥା ବା ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥାଏ । ଉଦ୍ଭଦରେ ଅଙ୍କୁରୋଦ୍‌ମ, ବୃଦ୍ଧି, ଫୁଲ ଓ ଫଳ ଧାରଣ, ସେହିପରି ପ୍ରାଣୀରେ ଅଣ୍ଡା, ଲାର୍ଭା ଓ ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍ଗ ଅବସ୍ଥା ।
  • ଉଭୟ ପ୍ରାଣୀ ଓ ଉଭିଦ ଯୁଗ୍ମଜରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍ଗ ଜୀବରେ ପରିଣତ ହୋଇଥା’ନ୍ତି ।
  • ଉଭୟ ପ୍ରାଣୀ ଓ ଉଭିଦ ନିଜ ନିଜର ବଂଶବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ ଅଟନ୍ତି । ଉଦ୍ଭଦ ମଞ୍ଜିଦ୍ଵାରା ଓ ପ୍ରାଣୀମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଅଣ୍ଡା ବା ଅପତ୍ୟଦ୍ଵାରା ବଂଶ ବିସ୍ତାର କରନ୍ତି ।

ଜୀବନ ଚକ୍ରରେ ପାର୍ଥକ୍ୟ

  • ଶ୍ଵାସକ୍ରିୟାରେ ପାର୍ଥକ୍ୟ ଦେଖାଯାଏ । ପ୍ରାଣୀମାନେ ଫୁସ୍‌ଫୁସ୍ ଓ ଗାଲିଦ୍ଵାରା ଶ୍ଵାସକ୍ରିୟା କରୁଥିବାବେଳେ ଉଭିଦମାନେ ପତ୍ରରେ ଥ‌ିବା ସ୍ତୋଦ୍ଵାରା ଅଥବା ବାତରନ୍ଧ୍ରଦ୍ୱାରା ଶ୍ଵାସକ୍ରିୟା କରିଥା’ନ୍ତି ।
  • ବାର୍ଦ୍ଧକ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଉଭିଦମାନଙ୍କର ବୃଦ୍ଧି ହେଉଥ‌ିବା ବେଳେ ପରିପକ୍ଵ ଅବସ୍ଥାରେ ଉପସ୍ଥିତ ହେଲେ ପ୍ରାଣୀମାନଙ୍କ ବୃଦ୍ଧି ବନ୍ଦ ହୋଇଯାଏ ।
  • ବଂଶବିସ୍ତାର ପାଇଁ ପ୍ରାଣୀମାନଙ୍କର ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ପ୍ରଜନନ ଅଙ୍ଗ ରହିଥ‌ିବାବେଳେ ଉଭିଦମାନେ କାଣ୍ଡ, ମୂଳ, ରେଣୁ ଓ ମଞ୍ଜିଦ୍ଵାରା ବଂଶବିସ୍ତାର କରିଥା’ନ୍ତି ।

Class 6 Science Chapter 10 Question Answer Odia Medium ଜୀବଜଗତର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ

Question 2.
ପରବର୍ତ୍ତୀ ପୃଷ୍ଠାର ସାରଣୀରେ କିଛି ତଥ୍ୟ ଦିଆଯାଇଛି । ତଥ୍ୟ ଅଧ୍ୟୟନ କର ଓ ଦ୍ଵିତୀୟ ଏବଂ ତୃତୀୟ ସ୍ତମ୍ଭରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ଅବସ୍ଥା ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ଉଦାହରଣ ଖୋଜିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କର ।
Class 6 Science Chapter 10 Question Answer Odia Medium ଜୀବଜଗତର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ 1
Answer:

କ୍ର.ସଂ ଏହା ବଢ଼ିଥାଏ କି ? ଏହା ଶ୍ଵାସକ୍ରିୟ କରେ କି ? ଉଦାହରଣ ମନ୍ତବ୍ୟ
1. ନାହିଁ ନାହିଁ ପଥର ନିର୍ଜୀବ, ବୃଦ୍ଧି ଓ ଶ୍ଵାସକ୍ରିୟା ନାହିଁ
2. ନାହିଁ ହିଁ ଭୂତାଣୁ ଏହା ଆଶ୍ରୟଦାତା କୋଷ ବାହାରେ ନିର୍ଜୀବ କିନ୍ତୁ ଆଶ୍ରୟଦାତା କୋଷ ମଧ୍ୟରେ ଶ୍ଵାସକ୍ରିୟା କରେ
3. ହିଁ ନାହିଁ ଲବଣର ସ୍ଫଟିକ ନିର୍ଜୀବ, କାର୍ଯ୍ୟ କରିପାରେ କିନ୍ତୁ ଶ୍ଵାସକ୍ରିୟା କରେ ନାହିଁ
4. ହିଁ ହିଁ ଜୀବ ସଜୀବ

Class 6 Science Chapter 10 Question Answer Odia Medium ଜୀବଜଗତର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ

Question 3.
ତୁମେ ଜାଣିଛ ଯେ ମଞ୍ଜି ଅଙ୍କୁରଣ ପାଇଁ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ପରିସ୍ଥିତି ଆବଶ୍ୟକ ହୋଇଥାଏ । ଶସ୍ୟ ଏବଂ ଡାଲିର ଉପଯୁକ୍ତ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଆମେ ଏହି ଜ୍ଞାନକୁ କିପରି ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବା ?
Answer:
ନିମ୍ନଲିଖତ ଉପାୟମାନ ଅବଲମ୍ବନ କରି ଆମେ ଶସ୍ୟ ଓ ଡାଲିକୁ ଅନେକ ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସଂରକ୍ଷିତ ରଖୁପାରିବା :
(କ) ଏହାକୁ ଶୁଷ୍କ ରଖୁ (ଖରାରେ ଶୁଖାଇ ରଖୁବା)
(ଖ) ଶୀତଳ ଭଣ୍ଡାରରେ ସଂରକ୍ଷଣ (ଫ୍ରିଜର ବ୍ୟବହାର)
(ଗ) ବାୟୁରୋଧୀ ପାତ୍ରର ବ୍ୟବହାର

Question 4.
ତୁମେ ଜାଣିଲ ଯେ ଏକ ବେଙ୍ଗଫୁଲାରେ ଲାଞ୍ଜ ରହିଥାଏ କିନ୍ତୁ ଏହା ଅଦୃଶ୍ୟ ହୋଇଯାଏ । ବେଙ୍ଗଫୁଲା ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଲାଞ୍ଜ ରହିବାର ସହିତ କ’ଣ ?
Answer:
ବେଙ୍ଗଫୁଲା ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଲାଞ୍ଜ ରହିବାଦ୍ଵାରା ନିମ୍ନଲିଖିତ ସୁବିଧା ମିଳିଥାଏ ଯଥା :
(କ) ଲାଞ୍ଜ ପହଁରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ ।
(ଖ) ଜଳରେ ଦିଗ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ ।
(ଗ) ଜଳରେ ଖାଦ୍ୟ ଅନ୍ଵେଷଣ ଓ ଶିକାରୀ ପ୍ରାଣୀଙ୍କଠାରୁ ରକ୍ଷା ପାଇବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ ।
(ଘ) ଜଳରେ ସନ୍ତରଣ କଲାବେଳେ ଶରୀରର ଭାରସାମ୍ୟ ଓ ସନ୍ତୁଳନ ରକ୍ଷାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ ।

Question 5.
ପ୍ରୀତି କହେ ଯେ କାଠ ଚାଲିପାରୁ ନ ଥିବାରୁ ଏହା ନିର୍ଜୀବ । ଆୟୁଷ ଏହାର ପ୍ରତିବାଦ କରି କହେ ଯେ ଏହା ଗଛରୁ ମିଳୁଥ‌ିବାରୁ ଏହାର ଜୀବନ ଅଛି । ପ୍ରୀତି ଓ ଆୟୁଷ ଦେଇଥ‌ିବା ଦୁଇଟି ଉକ୍ତି ସପକ୍ଷରେ କିମ୍ବା ବିପକ୍ଷରେ ନିଜର ଯୁକ୍ତି ଦିଅ ।
Answer:
ଯେତେବେଳେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କାଠ ଉଦ୍ଭିଦ ସହିତ ଲାଗିକରି ରହିଥିଲା ସେତେବେଳ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହା ସଜୀବ ଥିଲା କାରଣ ସଜୀବର ସମସ୍ତ ଗୁଣ ତାଠାରେ ଦେଖାଯାଉଥିଲା ।
ପୁନଶ୍ଚ ଏହା ଗଛଠାରୁ ଅଲଗା ହେବାପରେ ସଜୀବର ଗୁଣଗୁଡ଼ିକ ଏହା ମଧ୍ୟରେ ରହିଲା ନାହିଁ ଓ ତାହା ନିର୍ଜୀବରେ ପରିଣତ ହେଲା । ତେଣୁ ପ୍ରୀତିର ଯୁକ୍ତି ଠିକ୍ ଆୟୁଷର ଯୁକ୍ତି ଭଲ ଅଟେ ।

Class 6 Science Chapter 10 Question Answer Odia Medium ଜୀବଜଗତର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ

Question 6.
ମଶା ଓ ବେଙ୍ଗର ଜୀବନ ଚକ୍ରରେ ସମାନତା ଓ ପାର୍ଥକ୍ୟଗତ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ କ’ଣ ?
Answer:
ସମାନତା :
ଉଭୟ ସେମାନଙ୍କର ଜୀବନ ଚକ୍ର ଅଣ୍ଡାରୁ ଆରମ୍ଭ କରିଥା’ନ୍ତି ।
ଉଭୟଙ୍କର ଲାର୍ଭା ଅବସ୍ଥା ରହିଥାଏ (ବେଙ୍ଗରେ ବେଙ୍ଗଫୁଲା ଓ ମଶାରେ ଲାର୍ଭା) ।
ପାର୍ଥକ୍ୟ :
ମଶାର ଜୀବନ ଚକ୍ରରେ 4 ଟି ସୋପାନ ଦେଖିବାକୁ ମିଳେ ଯଥା : (i) ଅଣ୍ଡା, (ii) ଲାର୍ଭା, (iii) ପ୍ୟୁପା, (iv) ବୟସ୍କ ମଶା ଲାର୍ଭା ଓ ପ୍ୟୁପା ସାଇଫନଦ୍ଵାରା ଶ୍ଵାସକ୍ରିୟା ସମ୍ପାଦନ କରନ୍ତି ।
ବେଙ୍ଗର ଜୀବନ ଚକ୍ରରେ 4 ଟି ସୋପାନ ଦେଖ‌ିବାକୁ ମିଳେ ଯଥା : (i) ଅଣ୍ଡା, (ii) ବେଙ୍ଗଫୁଲା, (iii) ଛୁଆବେଙ୍ଗ, (iv) ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍ଗ ବେଙ୍ଗ ବେଙ୍ଗଫୁଲା ଅବସ୍ଥାରେ ବେଙ୍ଗ ଗାଲିଦ୍ଵାରା ଓ ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍ଗ ଅବସ୍ଥାରେ ବେଙ୍ଗ ଫୁସ୍‌ଫୁସ୍ ଦ୍ଵାରା ଓ ଚର୍ମଦ୍ଵାରା ଶ୍ଵାସକ୍ରିୟା କରେ ।

Question 7.
ଏକ ଉଭିଦକୁ ଏହାର ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ସମସ୍ତ କାରକ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଏ (ଚିତ୍ର) । ଗୋଟିଏ ସପ୍ତାହ ପରେ କାଣ୍ଡ ଏବଂ ଏହାର ମୂଳରେ ତୁମେ ଯାହା ଦେଖୁବାକୁ ଆଶା କର ତାହା ଅଙ୍କନ କର । ଏହା କାହିଁକି ହୁଏ ଲେଖ ।
Class 6 Science Chapter 10 Question Answer Odia Medium ଜୀବଜଗତର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ 2
Answer:
ଭୂସମାନ୍ତର ଭାବେ ଉପଯୁକ୍ତ ସମସ୍ତ କାରକ ପ୍ରଦାନ କରି ଗୋଟିଏ ଉଭିଦକୁ ଗୋଟିଏ ସପ୍ତାହ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ରଖୁ ଦେଖାଯିବ ଯେ, କାଣ୍ଡ ଉପରକୁ ଅର୍ଥାତ୍ ଆଲୋକ ଆଡ଼କୁ ଏବଂ ଚେର ତଳକୁ ଅର୍ଥାତ୍ ମାଟି ଭିତରକୁ ଯାଉଅଛି । ଏହାକୁ ଉଭିଦର ଚଳନ କୁହାଯାଏ । ଏହା ଆଲୋକ ଏବଂ ମାଧ୍ୟାକର୍ଷଣ ଦ୍ଵାରା ପ୍ରଭାବିତ ହେଉଅଛି । ଆଲୋକଶ୍ଳେଷଣ କ୍ରିୟା ସଂପାଦନ ପାଇଁ କାଣ୍ଡ ଆଲୋକଆଡ଼କୁ ବଙ୍କାଇଯାଏ ଏବଂ ଜଳ ଓ ଖଣିଜଲବଣ ଶୋଷଣ ପାଇଁ ଚେର ମାଟି ଭିତରକୁ ଯାଇଥାଏ ।

Question 8.
ପ୍ରୀତି ଓ ଆୟୁଷ ଚିତ୍ରରେ ଦେଖାଯାଇଥ‌ିବା ଭଳି ପରୀକ୍ଷଣ–ଉପକରଣଗୁଡ଼ିକ (ଚିତ୍ର) ସଜାଇଲେ । ସେମାନେ କ’ଣ ଜାଣିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ବୋଲି ତୁମେ ଭାବୁଛ ? ସେମାନେ ଏହା ଠିକ୍ ଅଛି ବୋଲି କିପରି ଜାଣିବେ ?
Class 6 Science Chapter 10 Question Answer Odia Medium ଜୀବଜଗତର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ 3
Answer:
ଗଜା ଉଭିଦଗୁଡ଼ିକୁ ସିଧା ଭାବରେ, ଓଲଟା ଭାବରେ ଓ ଭୂସମାନ୍ତର ଭାବରେ ମାଟି ସହ ରଖାଯାଇଛି । ଗୋଟିଏ ସପ୍ତାହ ପରେ ଉଭିଦର ଚଳନ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ତଥ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ କରାଯାଇପାରିବ ।

ପ୍ରଥମ ପାତ୍ରରେ ଉଭିଦଟି ଭୂସମାନ୍ତର ଭାବରେ ରହି ଅଛି । ଦେଖାଯିବ ଯେ କାଣ୍ଡ ଆଲୋକ ଆଡ଼କୁ ଅର୍ଥାତ୍ ଉପରକୁ ଓ ଚେର ତଳକୁ ଅର୍ଥାତ୍ ଆଲୋକର ବିପରୀତ ଦିଗକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଅଛି ।
ଦ୍ଵିତୀୟ ପାତ୍ରରେ ଉଭିଦଟିକୁ ଓଲଟା ରଖାଯାଇଛି । ଦେଖାଯିବ ଯେ ଗୋଟିଏ ସପ୍ତାହ ପରେ କାଣ୍ଡର ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାର ଦିଗ ଓଲଟି ଉପରକୁ ଚେର ବଙ୍କା ହୋଇ ତଳ ଆଡ଼କୁ ଗତି କରୁଛି ।
ତୃତୀୟ ପାତ୍ରରେ ଉଭିଦର କାଣ୍ଡ ଉପରକୁ ଓ ଚେର ତଳ ଆଡ଼କୁ ଗତି କରିବ ।

Class 6 Science Chapter 10 Question Answer Odia Medium ଜୀବଜଗତର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ

Question 9.
ମଞ୍ଜି ଅଙ୍କୁରଣ ଉପରେ ତାପମାତ୍ରାର କିଛି ପ୍ରଭାବ ଅଛି କି ନାହିଁ ତାହା ବୁଝିବା ପାଇଁ ଏକ ପରୀକ୍ଷଣ ପ୍ରସ୍ତୁତ କର ।
Answer:

  • ତିନୋଟି ସମାନ ଆକୃତିର ପାତ୍ରରେ ମାଟି ନିଆଯାଉ । ପ୍ରତ୍ୟେକରେ 10 ଟି କରି ମଞ୍ଜି ରଖାଯାଉ ଓ ସମାନ ପରିମାଣର ପାଣି ଦିଆଯାଉ ।
  • 1 ମ ପାତ୍ରକୁ ଛାତ ଉପରେ 2 ୟ ପାତ୍ରକୁ ବାରଣ୍ଡାରେ ଓ ତୃତୀୟ ପାତ୍ରକୁ ଘର ଭିତରେ ଅନ୍ଧାରରେ ରଖାଯାଉ ।
  • ବିଭିନ୍ନ ତାପମାତ୍ରାରେ ମଞ୍ଜିର ଅଙ୍କୁରୋଦ୍‌ମକୁ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରାଯାଉ ।
  • ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ ଦ୍ଵାରା ଥର୍ମୋମିଟରରେ ପରିବେଶର ତାପମାତ୍ରା ମାପି ଆମେ ଜାଣିପାରିବା ଯେ, କେଉଁଟି ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଟେ ।

ଆଗକୁ ଶିଖ୍

Question 1.
ନିକଟସ୍ଥ ଏକ ବଗିଚାକୁ ଭ୍ରମଣ କର । ବିଭିନ୍ନ ପରିସ୍ଥିତି ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ଗଛର ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ସମୟ ଜାଣିବା ପାଇଁ ଜଣେ ମାଳୀଙ୍କ ସହ ଯୋଗାଯୋଗ କର ।
Answer:

  • ଉଦ୍ୟାନରେ ବିଭିନ୍ନ ଉଭିଦ ବୃଦ୍ଧି ଏକ ଜଟିଳ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଅଟେ । ଏହା ସମୟ ସହିତ S ଆକୃତିର ବକ୍ରରେଖା ଅନୁସରଣ କରିଥାଏ ।
  • ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଉଭିଦଗୁଡ଼ିକରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଦ୍ରୁତ ହେଉଥ‌ିବା ବେଳେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଏହା
  • ଧୀର ହୋଇ ଶେଷରେ ସ୍ଥିର ହୋଇଥାଏ ।
  • ଉଭିଦର ଏହି ବୃଦ୍ଧି ହାର ଆଲୋକ, ତାପମାତ୍ରା, ଜଳ, ସାର ପ୍ରୟୋଗଦ୍ଵାରା ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥାଏ । ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ପ୍ରଜାତି ଏବଂ ଉଭିଦ ପ୍ରଜାତି ମଧ୍ୟରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର ଯଥେଷ୍ଟ ଭିନ୍ନ ଅଟେ ।
  • କଳା ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ଭଳି ସାମଗ୍ରୀ ବ୍ୟବହାର କରିବାଦ୍ଵାରା ମାଟି ଉଷ୍ମ ହୋଇପାରିବ ଏବଂ ବୃଦ୍ଧିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ବିତ କରାଯାଇପାରିବ ।

Class 6 Science Chapter 10 Question Answer Odia Medium ଜୀବଜଗତର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ

Question 2.
ଆମେ ଗଛଗୁଡ଼ିକର ମଞ୍ଜିକୁ ଅଙ୍କୁରିତ ନକରି ଚାଷ କରିପାରିବା କି ? ଅନୁସନ୍ଧାନ କର ଏବଂ କିଛି ଉଦାହରଣ ଦିଅ ।
Answer:

  • ମଞ୍ଜିର ଅଙ୍କୁରୋଦ୍‌ମ ବିନା ଚାଷ କରିବା ସମ୍ଭବ ଅଟେ । ଏହି ପ୍ରଣାଳୀରେ ଚାଷକୁ ଅଙ୍ଗୀୟ ଜନନ କୁହାଯାଏ ।
  • ଆଖୁ, କଳଦୀ, ଗୋଲାପ, ଅମରପୋଇ, ପିଆଜ, ଅଦା ଇତ୍ୟାଦି ଉଭିଦ ଏହି ପ୍ରଣାଳୀରେ ବଂଶବିସ୍ତାର କରିଥା’ନ୍ତି ।
  • ଶତମୂଳୀ ଓ ଡାଲିଆ ଆଦି ଗଛର ମୂଳରୁ ନୂତନ ଗଛ ବା ଲତା ସୃଷ୍ଟି ହେବାର ଦେଖାଯାଇଥାଏ ।
  • ଟିସୁ ପୋଷଣ ଏକ ଉନ୍ନତ କୌଶଳ ଯେଉଁଠାରେ ଉଭିଦ ଟିସୁର ଛୋଟ ଖଣ୍ଡକୁ ଏକ ଜୀବାଣୁହୀନ ପରୀକ୍ଷାଗାରରେ ଚାଷ କରାଯାଇ ଅନେକ ନୂତନ ଉଦ୍ଭଦ୍ର ଦୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଥାଏ ।
  • ଉଦାହରଣ : ଆର୍କାସିଆ ଓ ୟୁକାଲିପଟାସ ।

Question 3.
ଘର, ସ୍କୁଲ କିମ୍ବା ନିକଟସ୍ଥ ବଗିଚାରେ ଚାଷ ହେଉଥ‌ିବା ପାଞ୍ଚଟି ଗଛର ଜୀବନ ଚକ୍ରକୁ ନିରୀକ୍ଷଣ କର । ସେମାନଙ୍କ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ବିଭିନ୍ନ ପର୍ଯ୍ୟାୟର ଚିତ୍ର ଆଙ୍କି ଏକ ଚିତ୍ର ପୁସ୍ତକ ତିଆରି କର । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗଛର ନାମ ଏବଂ ଏହାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପର୍ଯ୍ୟାୟର ସମୟସୀମା ଲେଖ ।
Answer:
Class 6 Science Chapter 10 Question Answer Odia Medium ଜୀବଜଗତର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ 4

Class 6 Science Chapter 10 Question Answer Odia Medium ଜୀବଜଗତର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ

Question 4.
ପ୍ରଜାପତିର ଜୀବନ ଚକ୍ରର କିଛି ପର୍ଯ୍ୟାୟକୁ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କର । ଏହି ପର୍ଯ୍ୟାୟଗୁଡ଼ିକ ମଶାର ଜୀବନ ଚକ୍ରର ପର୍ଯ୍ୟାୟ ସହିତ ସମାନ କି ?
Answer:
Class 6 Science Chapter 10 Question Answer Odia Medium ଜୀବଜଗତର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ 5
ଉଭୟ ଅଣ୍ଡା ଦେଉଥ‌ିବାବେଳେ ପ୍ରଜାପତି ଗଛର ପତ୍ରରେ ଅଣ୍ଡା ଦିଏ କିନ୍ତୁ ମଶା ମଇଳା ଓ ସ୍ଥିର ଜଳରେ ଅଣ୍ଡା ଦେଇଥାଏ ।

Question 5.
ତୁମ ମତରେ ପରିବେଶ, କୀଟପତଙ୍ଗଙ୍କ ଜୀବନ ଚକ୍ରକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିବ କି ? କୀଟପତଙ୍ଗମାନଙ୍କ ଜୀବନ ଚକ୍ରକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରୁଥିବା ପରିବେଶର କାରକଗୁଡ଼ିକର ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏବଂ ତାଲିକା କର ।
Answer:
କୀଟପତି ଙ୍ଗ ମାନଙ୍କର ଜୀବନ ଚକ୍ର ରେ ରୂପ ପରି ବ ଉଁ ନ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ମେଟାମ ଫେସି ସ୍ କୁହାଯାଏ । ଏହି ସମୟରେ ପରିବେଶର ବିଭିନ୍ନ କାରକମାନଙ୍କଦ୍ଵାରା ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରଜନନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ବାଧାପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଥାଏ ।

  1. ତାପମାତ୍ରା : ଏହା ବିକାଶର ଗତିକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରେ । ଉଚ୍ଚ ତାପମାତ୍ରା ଗତିକୁ ତ୍ଵରାନ୍ଵିତ କରୁଥିବାବେଳେ ଥଣ୍ଡା ବିକାଶକୁ ବିଳମ୍ବିତ ବା ବନ୍ଦ କରିଥାଏ ।
  2. ଆର୍ଦ୍ରତା : ଏହା କୀଟପତଙ୍ଗ ମାନଙ୍କର ବଞ୍ଚିବା ଏବଂ ନଷ୍ଟହେବା କ୍ଷମତାକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରେ ।
  3. ଖାଦ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧତା : ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ପ୍ରଜନନ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ପ୍ରମୁଖ କାରଣ । ଖାଦ୍ୟର ଅଭାବ ବିକାଶକୁ ବାଧା ଦେଇଥାଏ ।
  4. ବାସସ୍ଥାନ ଅବସ୍ଥା : ପରି ବେଶରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ, ବଞ୍ଚିବା ହାରକୁ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ ।
  5. ଜୈବିକ କାରକ : ଶି କାରୀ କୀଟପତଙ୍ଗମାନଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତି ବା ଅନ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତି ଜୀବନ ଚକ୍ରକୁ ବାଧାପ୍ରାପ୍ତ କରେ ।

Class 6 Science Chapter 10 Question Answer Odia Medium ଜୀବଜଗତର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ

ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।

[4, ଶ୍ଵାସନ, ଅଙ୍କୁରିତ, ପ୍ରଜନନ, ନିଃଶ୍ଵାସ]

(a) ଶରୀର ଭିତରୁ ବାହାରକୁ ବାୟୁ ଛାଡ଼ିବାକୁ _______ କୁହାଯାଏ ।
Answer:
ନିଃଶ୍ଵାସ

(b) ନିଃଶ୍ଵାସ ଓ ପ୍ରଶ୍ଵାସ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସାମୂହିକ ଭାବେ _______ କୁହାଯାଏ ।
Answer:
ଶ୍ୱସନ

(c) ନିଜ ପ୍ରଜାତିର ଜୀବ ସୃଷ୍ଟି ______ ଦ୍ଵାରା ସମ୍ଭବ ହୋଇଥାଏ ।
Answer:
ପ୍ରଜନନ

(d) ରେଶମ ପୋକର ଜୀବନ ________ ଟି ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଦେଇ ଗତିକରେ ।
Answer:
4

(e) ଯେତେବେଳେ ଏକ ମଞ୍ଜି ଗଜାରେ ପରିଣତ ହୁଏ, ସେତେବେଳେ ଏହା ______ ହେଲା ବୋଲି କୁହାଯାଏ ।
Answer:
ଅଙ୍କୁରିତ

Class 6 Science Chapter 10 Question Answer Odia Medium ଜୀବଜଗତର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ

ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।

[ନିଷ୍କାସନ, ପ୍ରଶ୍ଵାସ, ପାଣି ଓ ଲୁଣ, 10 ରୁ 15, କିରୋସିନ ତେଲ]

(a) ବାହାର ବାୟୁ ଶରୀର ଭିତରେ ପ୍ରବେଶ କରିବାକୁ ______ କୁହାଯାଏ ।
Answer:
ପ୍ରଶ୍ଵାସ

(b) ଝାଳରେ ______ ଉପାଦାନ ରହିଥାଏ ।
Answer:
ପାଣି ଓ ଲୁଣ

(c) _______ ଜଳପୃଷ୍ଠରେ ଏକ ପତଳା ସ୍ତର ସୃଷ୍ଟି କରେ ।
Answer:
କିରୋସିନ ତେଲ

(d) ଶରୀରରୁ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତ ବାହାର କରିବାକୁ ________ କୁହାଯାଏ ।
Answer:
ନିଷ୍କାସନ

(e) ବୟସ୍କ ମଶା ________ ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବଞ୍ଚିପାରେ ।
Answer:
10 ରୁ 15

Class 6 Science Chapter 10 Question Answer Odia Medium ଜୀବଜଗତର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ

ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।

[ସୂର୍ଯ୍ୟକିରଣ, ମାଂସଭୋଜୀ, ସ୍ତୋମ୍, 4, ଖୋଳପା ]

(a) ଡ୍ରୋସେରା ହେଉଛି ଏକ ______ ଶ୍ରେଣୀର ଉଭିଦ ।
Answer:
ମାଂସଭୋଜୀ

(b) ଉଦ୍ଭିଦ ପତ୍ରରେ ଥିବା ______ ଦ୍ଵାରା ଶ୍ଵାସକ୍ରିୟା କରେ ।
Answer:
ସ୍ତୋମ୍

(c) ମଞ୍ଜିର ବାହ୍ୟ ଆଚ୍ଛାଦନକୁ _____ କୁହାଯାଏ ।
Answer:
ଖୋଳପା

(d) ଅଙ୍କୁରଣ ପରେ ଚାରାର ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ _____ ଆବଶ୍ୟକ ।
Answer:
ସୂର୍ଯ୍ୟକିରଣ

(e) ମଶାମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନ ଚକ୍ରର ____ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଦେଇ ଗତି କରନ୍ତି ।
Answer:
4

ଉକ୍ତିଟି ଭୁଲ ଥିଲେ (✗) ଓ ଠିକ୍ ଥିଲେ (✓) ଚିହ୍ନ ଦିଅ । (ପ୍ରଶ୍ନ ସହ ଉତ୍ତର)

(a) ଉଭିଦର ଚଳପ୍ରଚଳର ଅନ୍ୟତମ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି ଫୁଲ ଫୁଟିବା ।
Answer:
(✓)

Class 6 Science Chapter 10 Question Answer Odia Medium ଜୀବଜଗତର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ

(b) ସମସ୍ତ ଜୀବ ଉଦ୍ଦୀପନାର ପ୍ରତି କ୍ରି ୟା ଦେଇଥା’ନ୍ତି ।
Answer:
(✓)

(c) ପେଟୁନିଆ ଗଛର ମଞ୍ଜିର ଅଙ୍କୁରଣ ପାଇଁ ଆଲୋକ ଅନାବଶ୍ୟକ । ।
Answer:
(✗)

(d) ଜିନି ଆ ଗଛର ମଞ୍ଜିର ଅଙ୍କୁରଣ ପାଇଁ ଅନ୍ଧାରିଆ ପରିବେଶ ଆବଶ୍ୟକ ।
Answer:
(✓)

(e) ଉଦ୍ଭଦକୁ ମାଟି ଉପରେ ସିଧା ରଖୁଲେ ମୂଳ ତଳକୁ ଯାଇଥାଏ ।
Answer:
(✓)

ଉକ୍ତିଟି ଭୁଲ ଥିଲେ (✗) ଓ ଠିକ୍ ଥିଲେ (✓) ଠିକ୍ ଚିହ୍ନ ଦିଅ । (ପ୍ରଶ୍ନ ସହ ଉତ୍ତର)

(a) ମାଂସଭୋଜୀ ଉଦ୍ଭିଦ ପୋଷଣ ପାଇଁ କୀଟପତଙ୍ଗ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରନ୍ତି ।
Answer:
(✓)

(b) ସମସ୍ତ ଜୀବଜନ୍ତୁ ପ୍ରଜନନ କରନ୍ତି ।
Answer:
(✓)

Class 6 Science Chapter 10 Question Answer Odia Medium ଜୀବଜଗତର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ

(c) କୋଲିୟସ୍ ଗଛର ମଞ୍ଜିର ଅଙ୍କୁରଣ ପାଇଁ ଆଲୋକ ଆବଶ୍ୟକ ।
Answer:
(✗)

(d) ଉଦ୍ଭଦକୁ ଓଲଟା ମାଟି ଉପରେ ରଖୁଲେ ଚେର ଉପରକୁ ଯାଇଥାଏ ।
Answer:
(✗)

(e) ଅଣ୍ଡା ଦେଉଥ‌ିବା ମଶା ସହିତ ସ୍ଥିର ଜଳର ସମ୍ପର୍କ ନଥାଏ ।
Answer:
(✗)

ଉକ୍ତିଟି ଭୁଲ ଥିଲେ (✗) ଓ ଠିକ୍ ଥିଲେ (✓) ଚିହ୍ନ ଦିଅ । (ପ୍ରଶ୍ନ ସହ ଉତ୍ତର)

(a) ଜୀବର ବୃଦ୍ଧି ଓ ବିକାଶ ପାଇଁ ଖାଦ୍ୟର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି ।
Answer:
(✓)

(b) ସୁଷମ ଖାଦ୍ୟ ସୁସ୍ଥ ଶରୀରର ଉପାୟ ଅଟେ ।
Answer:
(✓)

(c) ଲାର୍ଭା ଓ ପ୍ୟୁପା ମଶା ଜୀବନ ଚକ୍ରର ଦୁଇଟି ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଅଟେ ।
Answer:
(✓)

(d) ମଶାର ଲାର୍ଭା ଶ୍ଵାସକ୍ରିୟା ପାଇଁ ଜଳର ପୃଷ୍ଠକୁ ଆସିଥାଏ ।
Answer:
(✓)

Class 6 Science Chapter 10 Question Answer Odia Medium ଜୀବଜଗତର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ

(e) ମଶାର ପ୍ୟୁପା ପାଣିରେ ରହିଥାଏ ।
Answer:
(✓)

‘କ’, ‘ଖ’ ଓ ‘ଗ’ ସ୍ତମ୍ଭ ମଧ୍ଯରେ ସମ୍ପର୍କ ସ୍ଥାପନ କର । (ପ୍ରଶ୍ନ ସହ ଉତ୍ତର)

କ ଖ ଗ
ମଶା ଅଣ୍ଡା, ଲାର୍ଭା, ପ୍ୟୁପା ଲାଞ୍ଜ
ରେଶମ ପୋକ ଗୋଡ଼ ଟାଡ଼ପୋଲ୍
ବେଙ୍ଗ ଅଣ୍ଡା ଅଣ୍ଡା ଓ ଲାର୍ଭା ଖଦି ଓ ଗ୍ରାମୋଦ୍ୟୋଗ
ବେଙ୍ଗଫୁଲା ଜେଲି ଭଳି ପଦାର୍ଥ ପ୍ୟୁପା ଓ ବୟସ୍କ ମଶା

Answer:

କ ଖ ଗ
ମଶା ଅଣ୍ଡା ଓ ଲାର୍ଭା ପ୍ୟୁପା ଓ ବୟସ୍କ ମଶା
ରେଶମ ପୋକ ଅଣ୍ଡା, ଲାର୍ଭା, ପ୍ୟୁପା ଖଦି ଓ ଗ୍ରାମୋଦ୍ୟୋଗ
ବେଙ୍ଗ ଅଣ୍ଡା ଜେଲି ଭଳି ପଦାର୍ଥ ଟାଡ଼ପୋଲ୍
ବେଙ୍ଗଫୁଲା ଗୋଡ଼ ଲାଞ୍ଜ

Class 6 Science Chapter 10 Question Answer Odia Medium ଜୀବଜଗତର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ

ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।

(a) ପ୍ୟୁପା : କୀଟ :: ବେଙ୍ଗଫୁଲା : ______
Answer:
ବେଙ୍ଗ

(b) ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ : ଅଣ୍ଡା :: ଦ୍ଵିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ______
Answer:
ବେଙ୍ଗଫୁଲା

(c) ମାଛ : ଜଳଚର :: ବେଙ୍ଗ : ______
Answer:
ଉଭୟଚର

(d) ମଶା ଅଣ୍ଡା : ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ : ଲାର୍ଭା ପ୍ୟୁପାରେ ପରିଣତ ହେବା : ______
Answer:
ତୃତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ

(e) 3 ୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ : 4 ର୍ଥ ପର୍ଯ୍ୟାୟ :: ପ୍ୟୁପା : ______
Answer:
ବୟସ୍କ ମଶା

ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ପ୍ରଶ୍ନୋତ୍ତର

Question 1.
କାହାକୁ କୁହନ୍ତି ଲେଖ ।
(a) ଚଳନ (Movement) :
Answer:
ପ୍ରାଣୀମାନଙ୍କ ସ୍ଥାନାନ୍ତରଣ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଓ ଉଭିଦର ଉଚ୍ଚତାରେ ବୃଦ୍ଧି ଜୀବର ଚଳନ ଅଟେ ।

Class 6 Science Chapter 10 Question Answer Odia Medium ଜୀବଜଗତର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ

(b) ମାଂସଭୋଜୀ ଉଦ୍ଭିଦ (Carnivorous plant) :
Answer:
ଏହି ଉଦ୍ଭଦ ନିଜର ପୋଷଣ ପାଇଁ କୀଟପତଙ୍ଗ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିଥା’ନ୍ତି । ଏହି ଉଦ୍ଭଦ କୀଟକୁ ତାହାର ମୁନିଆ କଣ୍ଟାରେ ଲଗାଇ ରଖିଦିଏ ।

(c) ପ୍ରଶ୍ଵାସ (Inspiration) :
Answer:
ଶ୍ଵାସକ୍ରିୟାରେ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ବାହାର ବାୟୁ ଶରୀର ଭିତରକୁ ନେଉ, ତାହାକୁ ପ୍ରଶ୍ଵାସ କୁହାଯାଏ ।

(d) ନିଃଶ୍ଵାସ (Expiration) :
Answer:
ଶ୍ଵାସକ୍ରିୟାରେ ଆମେ ଶରୀର ଭିତରୁ ଯେଉଁ ବାୟୁ ବାହାରକୁ ଛାଡ଼ିଥାଉ ତାହାକୁ ନିଃଶ୍ଵାସ କୁହାଯାଏ ।

(e) ଶ୍ୱସନ (Respiration) :
Answer:
ଶ୍ଵାସକ୍ରିୟାରେ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଥ‌ିବା ନିଃଶ୍ଵାସ ଓ ପ୍ରଶ୍ଵାସ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସାମୂହିକ ଭାବେ ଶ୍ଵାସନ କୁହାଯାଏ ।

(f) ଷ୍ଟୋମାଟା (Stomata) :
Answer:
ସବୁଜ ପତ୍ରରେ ଥ‌ିବା ପତ୍ରଛିଦ୍ରକୁ ଷ୍ଟେମାଟା କୁହାଯାଏ । ଏହା ମଧ୍ୟଦେଇ ଉଭିଦ ଶ୍ଵାସକ୍ରିୟା କରେ ଓ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ନିଷ୍କାସନ କରିଥାଏ ।

(g) ନିଷ୍କାସନ (Excretion) :
Answer:
ଝାଳରେ ପାଣି ଓ ଲୁଣ ରହିଥାଏ, ଏହା ଶରୀରର ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତ ଭାବେ ଶରୀର ବାହାରକୁ ବାହାରି ଥାଏ । ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ନିଷ୍କାସନ କୁହାଯାଏ ।

Class 6 Science Chapter 10 Question Answer Odia Medium ଜୀବଜଗତର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ

(h) ଉଦ୍ଦୀପନା (Stimulus) :
Answer:
କୌଣସି ଜିନିଷ ବା ଘଟଣା, ଯାହାଦ୍ଵାରା ଜୀବ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ପ୍ରକାଶ କରେ, ତାହାକୁ ଉଦ୍ଦୀପନା କୁହାଯାଏ ।

(i) ପ୍ରଜନନ (Reproduction) :
Answer:
ଜୀବ ଶରୀରର ବଂଶବୃଦ୍ଧି ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ପ୍ରଜନନ କୁହାଯାଏ । ଏହି ପଦ୍ଧତିରେ ନୂତନ ପ୍ରଜାତିର ଜୀବ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ ।

(j) ଅଙ୍କୁରଣ (Germination) :
Answer:
ଯେତେବେଳେ ଏକ ମଞ୍ଜି ଗଜାରେ ପରିଣତ ହୁଏ, ସେତେ ବେଳେ ଏହା ଅଙ୍କୁରିତ ହୋଇଥାଏ । ଏଥ‌ିପାଇଁ ବାୟୁ, ଜଳ, ଆଲୋକ
ଆବଶ୍ୟକ ।

(k) ଲାର୍ଭା (Larva) :
Answer:
ମଶା ଅଣ୍ଡାରୁ ଲାର୍ଭା ବାହାରିଥାଏ । ଅଣ୍ଡାର ଆକୃତି ଲାର୍ଭାଠାରୁ ଭିନ୍ନ ଅଟେ । ଲାର୍ଭା ମ୍ପ୍ୟୁପାରେ ବିକଶିତ ହୋଇଥାଏ । ଲାର୍ଭା ଆକାରରେ ବଢ଼ି ତୁଃପାରେ ପରି ଣତ ହୋଇଥାଏ ।

(l) ପ୍ୟୁପା (Pupa) :
Answer:
ମଶା ଲାର୍ଭା କ୍ରମଶଃ ବିକଶିତ ହୋଇ ପ୍ୟୁପାରେ ପରିଣତ ହୋଇଥାଏ । ରେଶମ ପୋକର ଲାର୍ଭା ସୂତା ଭଳି ପଦାର୍ଥ ସୃଷ୍ଟି କରି ନିଜ ଶରୀରକୁ ଗୁଡ଼ାଇ ଦିଅନ୍ତି । ଏହାକୁ ପୁଂପା କୁହାଯାଏ ।

(m) ବେଙ୍ଗଫୁଲା (Spawn) :
Answer:
ବେଙ୍ଗ ଜୀବନ ଚକ୍ରର 2 ୟ ଅବସ୍ଥା ହେଉଛି ବେଙ୍ଗଫୁଲା ଅବସ୍ଥା । ଏହାର l ମ ଅବସ୍ଥାରେ ଲାଞ୍ଜ ଥାଏ ଓ ପରେ ଲାଞ୍ଜ ସହ ଆଗଗୋଡ଼ ବିକଶିତ ହୋଇଥାଏ । ଏହା ବଢ଼ି ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍ଗ ବେଙ୍ଗରେ ପରିଣତ ହୁଏ ।

Class 6 Science Chapter 10 Question Answer Odia Medium ଜୀବଜଗତର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ

Question 2.
ମାଂସଭୋଜୀ ଉଭିଦ କାହାକୁ କୁହାଯାଏ ?
Answer:
ଏହି ଉଭିଦ ନିଜର ପୋଷଣ ପାଇଁ କୀଟପତଙ୍ଗ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରି ଥା’ନ୍ତି । ଡ୍ରୋସେର। ଏପରି ଉଭିଦର ଉଦାହରଣ ଅଟେ । ଏହି ଉଭିଦର ପତ୍ରରେ କେଶ ଭଳି ଲମ୍ବା ଓ ମୁନିଆ କଣ୍ଟା ରହିଥାଏ । କୌଣସି କୀଟ ପତ୍ର ଭିତରକୁ ପ୍ରବେଶ କଲେ ମୁନିଆଁ କଣ୍ଟାରେ ଲାଗିଯାଏ ଓ ପରେ ଖାଦ୍ୟରେ ପରିଣତ ହୁଏ ।

Question 3.
ଉଭିଦର ଚଳନ ଅଛି କି ? ଏହା କେତେ ପ୍ରକାର ?
Answer:
ଉଭିଦର କାଣ୍ଡ ଆଲୋକ ଦ୍ଵାରା ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇ ଉପରକୁ ଯାଏ, ଏହାକୁ ଆଲୋକାନୁବର୍ତ୍ତନ କୁହାଯାଏ । ଉଭିଦର ଚେର ମାଧ୍ୟାକର୍ଷଣ ଶକ୍ତିଦ୍ଵାରା ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇ ପୃଥ‌ିବୀର କେନ୍ଦ୍ର ଆଡ଼କୁ ଯାଏ ଏହାକୁ ଜ୍ୟାନୁବର୍ତ୍ତନ କୁହାଯାଏ । ଲାଜକୁଳୀ ଲତାର ପତ୍ର ସ୍ପର୍ଶଦ୍ଵାରା ସଂକୁଚିତ ହୋଇଥାଏ, ଏହାକୁ ସ୍ପର୍ଶାନୁବର୍ତ୍ତନ କୁହାଯାଏ ।

Question 4.
ଉଦ୍ଭଦ୍ର ଶ୍ଵାସକ୍ରିୟା କରେ କି ?
Answer:
ଉଭିଦର ପତ୍ରରେ ଥ‌ିବା ଛିଦ୍ରକୁ ଷ୍ଟେମାଟା କୁହାଯାଏ । ଏହି ଛିଦ୍ର ଦେଇ ଉଭିଦ ବାଷ୍ପ ବିନିମୟ ପ୍ରକ୍ରିୟା ସମ୍ପାଦନ କରିଥାଏ । ଶ୍ଵାସକ୍ରିୟା ସମୟରେ ଉଭିଦ ଅମ୍ଳଜାନ ଗ୍ରହଣ କରେ ଓ ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ଗ୍ୟାସ୍ ପରିତ୍ୟାଗ କରେ; କିନ୍ତୁ ଆଲୋକଶ୍ଳେଷଣ ବା ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତି ସମୟରେ ଏହା ଓଲଟା ହୋଇଥାଏ ।

Question 5.
ଜୀବ ଶରୀରରେ ନିଷ୍କାସନ କିପରି ସମ୍ପାଦିତ ହୁଏ ?
Answer:
ପ୍ରାଣୀମାନେ ଚର୍ମରେ ଥ‌ିବା ସ୍ବେଦଗ୍ରନ୍ଥି ଦ୍ଵାରା ପାଣି ଓ ଲୁଣ ମିଶ୍ରିତ ଜଳକୁ ଝାଳ ଆକାରରେ ନିଷ୍କାସନ କରନ୍ତି । ପରିସ୍ରା ପ୍ରାଣୀମାନଙ୍କର ନିଷ୍କାସନର ଏକ ଉତ୍ପାଦ ଅଟେ । ଗୋଲାପ ଓ ଘାସ ପତ୍ରର ଅଗ୍ରଭାଗରେ ଜଳ ବିନ୍ଦୁ ଆକାରରେ ବାହାରିଥାଏ, ଏହା ଉଦ୍ଭଦର ବର୍ଜ୍ୟ ପଦାର୍ଥ ଅଟେ ।

Class 6 Science Chapter 10 Question Answer Odia Medium ଜୀବଜଗତର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ

Question 6.
ସମସ୍ତ ଜୀବ ଉଦ୍ଦୀପନାର ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଦିଅନ୍ତି । ଉଦାହରଣ ଦିଅ ।
Answer:
ଲାଜକୁଳୀ ଲତାକୁ ଛୁଇଁବା ଏକ ଉଦ୍ଦୀପନା, ପତ୍ର ବନ୍ଦ ହୋଇଯିବା ପ୍ରତିକ୍ରିୟା । ମଶା ଚର୍ମ ଉପରେ ଆଘାତ କରିବା ଏକ ଉଦ୍ଦୀପନା, ହାତ ସେହି ସ୍ଥାନକୁ କୁଣ୍ଡାଇବା ପ୍ରତିକ୍ରିୟା । ସୂର୍ଯ୍ୟମୁଖୀ ଉଦ୍ଭଦ ଆଲୋକ ଆଡ଼କୁ ମୁହଁ କରିବା ଏକ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଅଟେ ।

Question 7.
କେଉଁ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଜୀବକୁ ମୃତ କୁହାଯାଇଥାଏ ?
Answer:
ଜୀବିତ ରହିବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ସମସ୍ତ ସମ୍ବଳ (ଜଳ, ବାୟୁ ଓ ଖାଦ୍ୟ) ଉପଲବ୍ଧ ଥ‌ିବା ସତ୍ତ୍ବେ ଯେତେବେଳେ ଗୋଟିଏ ଜୀବ ଉପରୋକ୍ତ ସମସ୍ତ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ଅକ୍ଷମ ହୋଇଥାଏ, ସେତେବେଳେ ତାହାକୁ ମୃତ ବୋଲି କୁହାଯାଏ ।

Question 8.
କେଉଁ ଜୀବମାନଙ୍କୁ ନିର୍ଜୀବ କୁହାଯାଏ ଓ କାହିଁକି ?
Answer:
ସମସ୍ତ ଜୀବଙ୍କର କିଛି ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ରହିଥାଏ, ଯଥା – ଚଳପ୍ରଚଳ, ଖାଦ୍ୟ ଗ୍ରହଣ, ବୃଦ୍ଧି, ଶ୍ଵାସକ୍ରିୟା, ନିଷ୍କାସନ, ପ୍ରଜନନ ଓ ଉଦ୍ଦୀପନା ପ୍ରତି ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ପ୍ରଦର୍ଶନ । ଏହି ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କୌଣସି ଗୋଟିଏ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ନ ଥିଲେ ତାହାକୁ ନିର୍ଜୀବ କହିପାରିବ ।

Question 9.
କେଉଁ କାରକମାନଙ୍କ ପ୍ରଭାବରେ ମଞ୍ଜି ଅଙ୍କୁରିତ ହୋଇଥାଏ ?
Answer:
ଜଳ : ମଞ୍ଜିର ବାହ୍ୟ ଆଚ୍ଛାଦନକୁ ଖୋଳପା କୁହାଯାଏ । ଜଳର ଉପସ୍ଥିତି ମଞ୍ଜିର ଖୋଳପାକୁ ନରମ କରିଥାଏ ଏବଂ ଏହା ଭିତରେ ଥ‌ିବା କ୍ଷୁଦ୍ର ଭୃଣକୁ ଏକ ଚାରା ଉଦ୍ଭଦରେ ବିକଶିତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ ।

ବାୟୁ ଓ ମାଟି : ମଞ୍ଜିର ଅଙ୍କୁରଣ ପାଇଁ ବାୟୁର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଥାଏ । ମଞ୍ଜି ମୃଭିକା ସ୍ଥାନରେ ମିଳୁଥିବା ବାୟୁକୁ ବ୍ୟବହାର କରେ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ମାଟି କଣିକା ମଧ୍ୟରେ ଥ‌ିବା ଫାଙ୍କା ବଢ଼ିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ ।.

ଆଲୋକ ଓ ଅନ୍ଧାର ବ୍ୟବସ୍ଥା : ସାଧାରଣତଃ ଅଧିକାଂଶ ମଞ୍ଜିର ଅଙ୍କୁରଣ ପାଇଁ ଆଲୋକର ଆବଶ୍ୟକତା ପଡ଼େ ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ଅଙ୍କୁରଣ ପରେ ଚାରାର ଅଧ‌ିକ ବୃଦ୍ଧିପାଇଁ ସୂର୍ଯ୍ୟକିରଣର ଆବଶ୍ୟକତା ପଡ଼ିଥାଏ ।

Class 6 Science Chapter 10 Question Answer Odia Medium ଜୀବଜଗତର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ

Question 10.
ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ପରିସ୍ଥିତିରେ ମୂଳ ଓ କାଣ୍ଡର ବୃଦ୍ଧି କିପରି ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥାଏ ତାହାକୁ ଦର୍ଶାଇବା ପାଇଁ ଏକ ପରୀକ୍ଷଣ ଚିତ୍ର ସହ ବର୍ଣ୍ଣନା କର ।
Answer:
Class 6 Science Chapter 10 Question Answer Odia Medium ଜୀବଜଗତର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ 9
ଉପରୋକ୍ତ ପରୀକ୍ଷଣରୁ ନିମ୍ନ ଫଳାଫଳ ମିଳିଥାଏ –

  • ଉଦ୍ଭଦକୁ ସିଧା ରଖିଲେ ମୂଳ ତଳକୁ ବଢ଼ିଥାଏ କାଣ୍ଡ ଉପରକୁ ବଢ଼ିଥାଏ ।
  • ଉଦ୍ଭଦକୁ ଓଲଟା ରଖିଲେ ମୂଳ ବଙ୍କାହୋଇ ତଳକୁ ବଢ଼ିଥାଏ ଓ କାଣ୍ଡ ବଙ୍କା ହୋଇ ଉପରକୁ ଉଠିଥାଏ । (iii) ଉଭିଦକୁ କେବଳ ଗୋଟିଏ ଦିଗରୁ ସୂର୍ଯ୍ୟକିରଣ ମିଳିଲେ ଆଲୋକ ଆସୁଥୁବା ଦିଗରେ ଉଭିଦର କାଣ୍ଡ ବଢ଼ିଥାଏ ଏବଂ ମୂଳ ତଳକୁ ବଢ଼ିବାରେ ଲାଗିଥାଏ ।

Question 11.
‘‘ଉଭିଦ ଉଦ୍ଦୀପନାକୁ ଅନୁଭବ କରିପାରେ ଏବଂ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ମଧ୍ୟ ପ୍ରକାଶ କରିପାରେ”? – ଏହା କେଉଁ ବୈଜ୍ଞାନିକ କିପରି ଭାବେ ପ୍ରମାଣିତ କରିଥିଲେ ?
Answer:

  • ଜଗଦୀଶ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷ ନାମକ ଜଣେ ଭାରତୀୟ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଉପରୋକ୍ତ ତଥ୍ୟ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ପରୀକ୍ଷଣ କରିଥିଲେ ।
  • ଆଲୋକ, ଉତ୍ତାପ, ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଏବଂ ମାଧ୍ୟାକର୍ଷଣ ଶକ୍ତି ଭଳି ଉଦ୍ଦୀପନା ପ୍ରତି ଉଦ୍ଭଦ କିପରି ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରେ ତାହା ଜାଣିବା ପାଇଁ ସେ ‘କ୍ରୋସ୍କୋଗ୍ରାଫ’ ନାମକ ଏକ ଉପକରଣ ନିର୍ମାଣ କରିଥିଲେ ।
  • ଏହି ଉପକରଣଦ୍ଵାରା ଗଛ କେତେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବଢ଼ିଥାଏ, ତାହା ସେ ମାପି ପାରୁଥିଲେ ।

Class 6 Science Chapter 10 Question Answer Odia Medium ଜୀବଜଗତର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ

Question 12.
ବିନ୍ ଗଛର ଜୀବନଚକ୍ରର ଚିତ୍ର ଅଙ୍କନ କରି ଏହା ସମ୍ବନ୍ଧରେ ସଂକ୍ଷେପରେ ଲେଖ ।
Answer:
(i) ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ବିନ୍ ମଞ୍ଜି ସଂଗ୍ରହ କରାଯାଇ ମାଟିରେ ପୋତାଯାଏ ।
(ii) ଦ୍ଵିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ମଞ୍ଜିର ଅଙ୍କୁରଣ ହୋଇଥାଏ ।
(iii) ତୃତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଗଛରେ ପତ୍ର ଧରେ ।
(iv) ଚତୁର୍ଥ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଗଛରେ ଫୁଲ ଧରିବା, ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥାଏ ।
(v) ପଞ୍ଚମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଗଛରେ ଫଳ ଧରେ ।
(vi) ଷଷ୍ଠ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଗଛର ମୃତ୍ୟୁ ହୋଇଥାଏ ।
Class 6 Science Chapter 10 Question Answer Odia Medium ଜୀବଜଗତର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ 6

Question 13.
ବିନ୍ ଗଛର ଜୀବନ ଚକ୍ର ଦର୍ଶାଇବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରବାହ ଚିତ୍ର ଅଙ୍କନ କର ।
Answer:
Class 6 Science Chapter 10 Question Answer Odia Medium ଜୀବଜଗତର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ 7

Class 6 Science Chapter 10 Question Answer Odia Medium ଜୀବଜଗତର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ

Question 14.
ମଶା ବଂଶବୃଦ୍ଧିକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ପାଣିରେ କିରୋସିନ୍ ତେଲ ସିଞ୍ଚନ କାହିଁକି କରାଯାଇଥାଏ ?
Answer:
(i) ବାଡ଼ି ବଗିଚାରେ କୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ପାଣି ଜମି ରହୁଥିଲେ ମଶା ବଂଶ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ ।
(ii) ମଶାର ଲାର୍ଭା ଏବଂ ପ୍ୟୁପା ବାରମ୍ବାର ଜଳପୃଷ୍ଠକୁ ଆସି ଶ୍ଵାସକ୍ରିୟା ସମ୍ପାଦନ କରିଥା’ନ୍ତି ।
(iii) କିରୋସିନ୍ ତେଲ ଜଳପୃଷ୍ଠରେ ଏକ ପତଳା ସ୍ତର ସୃଷ୍ଟି କରେ । ଏହି ସ୍ତର ବାୟୁରୁ ଜଳକୁ ଅଲଗା କରିଥାଏ ଏବଂ ଲାର୍ଭା ଓ ପ୍ୟୁପାର ଶ୍ଵାସକ୍ରିୟାରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରେ ।
(iv) ଫଳରେ ଜୀବନ ଚକ୍ର ଭାଙ୍ଗିଯାଏ ଓ ମଶାର ମୃତ୍ୟୁ ହୋଇଥାଏ ।

Question 15.
ମଶାର ଜୀବନ ଚକ୍ରର ଏକ ଚିତ୍ର ଅଙ୍କନ କରି ଏହା କିପରି ସମ୍ପାଦିତ ହୁଏ, ବୁଝାଅ ।
Answer:
Class 6 Science Chapter 10 Question Answer Odia Medium ଜୀବଜଗତର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ 10
(i) ମଶାମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନ ଚକ୍ରର 4ଟି ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଦେଇ ଗତି କରିଥା’ନ୍ତି । ଯଥା (iii) ପ୍ୟୁପା, (iv) ବୟସ୍କ ମଶା
(ii) ପ୍ୟୁପାରୁ ବାହାରୁଥିବା ବୟସ୍କ ମଶା ପାଣି ପୃଷ୍ଠରେ କିଛି ସମୟ ବିଶ୍ରାମ ନେଇ ଉଡ଼ିଯାଏ । ବୟସ୍କ ମଶା 10 ରୁ 15 ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବଞ୍ଚିପାରେ ।
(iii) ଗୋଟିଏ ମଶା 1ମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଅଣ୍ଡା, 2ୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଭାର୍ଭା, 3ୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ପ୍ୟୁପ ଏବଂ 4ର୍ଥ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ପ୍ରାପ୍ତବୟସ୍କ ମଶାରେ ପରିଣତ ହୋଇଥାଏ ।
(iv) ବୟସ୍କ ମାଇ ମଶା ସିଧାସଳଖ ପାଣି ଉପରେ କିମ୍ବା ପାଣି ନିକଟରେ ଅଣ୍ଡା ଦିଅନ୍ତି ଏବଂ ଜୀବନ ଚକ୍ରକୁ ଜାରି ରଖନ୍ତି ।
(v) ମଶାର ଜୀବନ ଚକ୍ରର ବିଭିନ୍ନ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ମଶାର ଶରୀରର ଆକୃତି ଏବଂ ଗଠନରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଘଟିଥାଏ ।

Question 16.
ରେଶମ ଉତ୍ପାଦନରେ ରେଶମ କୀଟର ଭୂମିକା ସମ୍ପର୍କରେ ଲେଖ ।
Answer:
(i) ରେଶମ ପୋକର ଜୀବନ ଚକ୍ର 4 ଟି ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଦେଇ ଗତି କରିଥାଏ । ଏଗୁଡ଼ିକ ହେଲା
(a) ଅଣ୍ଡା, (b) ଲାର୍ଭା, (c) ପ୍ୟୁପା, (d) ପ୍ରାପ୍ତ ବୟସ୍କ ।

(ii) ଅଣ୍ଡାରୁ ଲାର୍ଭା ବାହାରିଥାଏ, ଯାହା ପରେ ଆକାରରେ ବଢ଼ିଥାଏ ।
(iii) ପ୍ୟୁପାରେ ପରିଣତ ହେବା ପୂର୍ବରୁ ଲାର୍ଭାଗୁଡ଼ିକ ସୂତା ପରି ପଦାର୍ଥ ସୃଷ୍ଟିକରି ନିଜ ଶରୀରକୁ ଗୁଡ଼େଇ ଦିଅନ୍ତି ।
(iv) ଏଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି ତନ୍ତୁ ଯାହା ରେଶମ କପଡ଼ା ତିଆରିରେ ବ୍ୟବହୃତ ହୋଇଥାଏ ।
(v) ଭାରତରେ ଖଦି ଓ ଗ୍ରାମୋଦ୍ୟୋଗ ଆୟୋଗ (KVIC) ଅନେକ ରେଶମ ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥାପନ କରି ଅଛନ୍ତି ।

Class 6 Science Chapter 10 Question Answer Odia Medium ଜୀବଜଗତର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ

Question 17.
ବେଙ୍ଗର ଜୀବନ ଚକ୍ର କିପରି ସମ୍ପାଦିତ ହୋଇଥାଏ, ଚିତ୍ର ସହ ବୁଝାଅ । କେଉଁ କାରଣରୁ ଏହା ଏକ ଉଭୟଚର ପ୍ରାଣୀ ଅଟେ ।
Answer:
Class 6 Science Chapter 10 Question Answer Odia Medium ଜୀବଜଗତର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ 8
(i) ବେଙ୍ଗର ଜୀବନ ଚକ୍ର 4ଟି ପର୍ଯ୍ୟାୟକୁ ନେଇ ଗଠିତ ହୋଇଥାଏ ।
(ii) ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଅଣ୍ଡା ଅବସ୍ଥା ଭୃଣାବସ୍ଥାକୁ ରୂପାନ୍ତରିତ ହୁଏ ।
(iii) ଦ୍ଵିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ବେଙ୍ଗଫୁଲା, ଯାହାର ପ୍ରଥମ ଅବସ୍ଥାରେ ଲାଞ୍ଜ ରହିଥାଏ ଓ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଅବସ୍ଥାରେ ଲାଞ୍ଜ ସହ ଆଗ ଗୋଡ଼ ଦେଖାଯାଏ ।
(iv) ତୃତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ବେଙ୍ଗ ଛୁଆ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ, ଯାହାର ପଛଗୋଡ଼ ବାହାରିଥାଏ ।
(v) ଚତୁର୍ଥ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଛୁଆ ବେଙ୍ଗଟି ବୟସ୍କ ବେଙ୍ଗରେ ପରିଣତ ହୁଏ ।
(vi) ବେଙ୍ଗର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିକାଶ ପାଇଁ ଜଳଭାଗ ଓ ସ୍ଥଳଭାଗର ଆବଶ୍ୟକତା ରହୁଥିବାରୁ ଏହା ଏକ ଉଭୟଚର ପ୍ରାଣୀ ଅଟେ ।

Class 6 Science Chapter 9 Question Answer Odia Medium ପୃଥକୀକରଣର ପଦ୍ଧତି

Go through 6th Class Science Book Odia Medium Question Answer and Class 6 Science Chapter 9 Question Answer Odia Medium ପୃଥକୀକରଣର ପଦ୍ଧତି to understand textbook questions more clearly.

6th Class Science Chapter 9 Question Answer Odia Medium

Class 6 Science Chapter 9 Odia Medium

ଆସ ଆମ ଶିକ୍ଷଣର ଅଭିବୃଦ୍ଧି କରିବା

Question 1.
ଅଲଗା କରିବା ପାଇଁ ହାତରେ ବାଛିବା ପ୍ରଣାଳୀର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ କ’ଣ ?
(କ) ଛାଣିବା
(ଖ) ବାଛି ଅଲଗା କରିବା
(ଗ) ବାଷ୍ପୀକରଣ ହେବା
(ଘ) ଅବକ୍ଷୟ ହେବା
Answer:
(ଖ) ବାଛି ଅଲଗା କରିବା

Question 2.
ନିମ୍ନ ଲି ଖତ ପଦାର୍ଥଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ କେଉଁଟି ସାଧାରଣତଃ ମନ୍ଥନ ପଦ୍ଧତି ବ୍ୟବହାର କରି ଅଲଗା କରାଯାଏ ?
(କ) ପାଣିରୁ ତେଲ
(ଖ) ପାଣିରୁ ବାଲି
(ଗ) କ୍ଷୀରରୁ ଲହୁଣୀ
(ଘ) ବାୟୁରୁ ଅମ୍ଳଜାନ
Answer:
(ଗ) କ୍ଷୀରରୁ ଲହୁଣୀ

Class 6 Science Chapter 9 Question Answer Odia Medium ପୃଥକୀକରଣର ପଦ୍ଧତି

Question 3.
ପରିସ୍ରବଣ ପାଇଁ ସାଧାରଣତଃ କେଉଁ କାରଣ ଆବଶ୍ୟକ ?
(କ) ଉପକରଣ ଆକାର
(ଖ) ବାୟୁର ଉପସ୍ଥିତି
(ଗ) ଛିଦ୍ରର ଆକାର
(ଘ) ମିଶ୍ରଣର ତାପମାତ୍ରା
Answer:
(ଗ) ଛିଦ୍ରର ଆକାର

Question 4.
ନିମ୍ନରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ଉକ୍ତିଗୁଡ଼ିକୁ ଠିକ୍ (✓) କିମ୍ବା ଭୁଲ (✗) କାରଣ ସହ କୁହ । ଭୁଲ ଉକ୍ତିଟିକୁ ସଂଶୋଧନ କର ।

(କ) ଲୁଣ ଦ୍ରବଣରୁ ଲୁଣ ଅଲଗା କରିବା ପାଇଁ ଖରାରେ ରଖାଯାଏ ।
Answer:
(✓)
ଉକ୍ତିଟି ଠିକ୍ ଅଟେ । କାରଣ ଖରାରେ ଜଳ ବାଷ୍ପୀଭୂତ ହୋଇଯିବ ଏବଂ ମୂଳ ପାତ୍ରରେ କଠିନ ଲୁଣ ରହିଯିବ ।

(ଖ) ମିଶ୍ରଣରେ ଉପାଦାନର ମାତ୍ରା କମ୍ ହେଲେ ହିଁ ହାତରେ ବାଛିବା ପ୍ରଣାଳୀ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଉଚିତ।
Answer:
(✓)
ଉକ୍ତିଟି ଠିକ୍ ଅଟେ, କାରଣ ମିଶିଥ‌ିବା ଉପାଦାନର ମାତ୍ରା କମ୍ ଥ‌ିବାରୁ ହାତରେ ବାଛିବା ସହଜ ହୋଇଥାଏ ।

(ଗ) ମୁଢ଼ି ଏବଂ ଚାଉଳର ମିଶ୍ରଣର ମିଶ୍ରଣକୁ ଘଷିବା ଦ୍ଵାରା ଅଲଗା କରାଯାଇପାରିବା ।
Answer:
(✗)
ଉକ୍ତିଟି ଭୁଲ ଅଟେ, କାରଣ ଏହି ମିଶ୍ରଣକୁ ଉଡ଼ାଇବା କିମ୍ବା ପାଛୁଡ଼ିବାଦ୍ଵାରା ଅଲଗା କରାଯାଇପାରିବ ।
ଠିକ୍ ଉକ୍ତି : ମୁଢ଼ି ଓ ଚାଉଳର ମିଶ୍ରଣକୁ କୁଲାରେ ପାଛୁ ଡ଼ି ବ। ଦ୍ଵା। ର। ଅ ଲ ଗ କରାଯାଇପାରିବ ।

Class 6 Science Chapter 9 Question Answer Odia Medium ପୃଥକୀକରଣର ପଦ୍ଧତି

(ଘ) ସୋରିଷ ତେଲ ଏବଂ ଲେମ୍ବୁ ପାଣିର ମିଶ୍ରଣକୁ ଆସ୍ରବଣଦ୍ଵାରା ଅଲଗା କରାଯାଇପାରିବ ।
Answer:
(✓)
ଉକ୍ତିଟି ଠିକ ଅଟେ, କାରଣ ତେଲ ଓ ପାଣିର ସାନ୍ଦ୍ରତା ଅଲଗା ଅଟେ ।

(ଙ) ଚାଉଳ ଚୂନା ଏବଂ ପାଣିର ମିଶ୍ରଣକୁ ଅଲଗା କରିବା ପାଇଁ ଚାଲୁଣୀ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ ।
Answer:
(✗)
ଉକ୍ତିଟି ଭୁଲ ଅଟେ । ଚାଉଳ ଚୁନା ଓ ପାଣିର ମିଶ୍ରଣକୁ ପରି ସ୍ରବଣ ପଦ୍ଧତିରେ ଅଲଗା କରାଯାଇପାରିବ ।
ଠିକ୍ ଉକ୍ତି : ଚାଉଳ ଚୂନା ଓ ପାଣିର ମିଶ୍ରଣକୁ ଅଲଗା କରିବା ପାଇଁ ପରି ସ୍ରବଣ ପଦ୍ଧତି ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ ।

Question 5.
ସ୍ତମ୍ଭ-1 ରେ ଥ‌ିବା ମିଶ୍ରଣଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ତମ୍ଭ-2 ରେ ଥିବା ସେମାନଙ୍କର ପୃଥକୀକରଣ କରିବା ପଦ୍ଧତି ସହିତ ଯୋଡ଼ ।
Class 6 Science Chapter 9 Question Answer Odia Medium ପୃଥକୀକରଣର ପଦ୍ଧତି 1
Answer:

ସ୍ତମ୍ଭ-1 ସ୍ତମ୍ଭ-2
(କ) ମୁଗ ସହ ବେସନର ମିଶ୍ରଣ (ଘ) ଚଲାଇବା
(ଖ) ପାଣିରେ ଚକ ପାଉଡ଼ର ମିଶ୍ରଣ (ଙ)ପରିସ୍ରବଣ
(ଗ) ଆଳୁ ସହ ମକାର ମିଶ୍ରଣ (କ) ହାତରେ ବାଛିବା
(ଘ) କାଠଗୁଣ୍ଡ ସହ ଲୁହା ଗୁଣ୍ଡର ମିଶ୍ରଣ (ଖ) ଚୁମ୍ବକୀୟ ପୃଥକୀକରଣ
(ଙ) ପାଣିରେ ତେଲର ମିଶ୍ରଣ (ଗ) ଆସ୍ରବଣ

Class 6 Science Chapter 9 Question Answer Odia Medium ପୃଥକୀକରଣର ପଦ୍ଧତି

Question 6.
କେଉଁ ପରିସ୍ଥିତିରେ କଠିନ ପଦାର୍ଥକୁ ତରଳ ପଦାର୍ଥରୁ ଅଲଗା କରିବା ପାଇଁ ତୁମେ ଛଣା ପରିବର୍ତ୍ତେ ଆସ୍ରବଣ ପଦ୍ଧତିକୁ ବ୍ୟବହାର କରିବ ?
Answer:
ଯେତେବେଳେ କଠିନ କଣିକାଗୁଡ଼ିକ ଭାରୀ ହୋଇଥାଆନ୍ତି ଏବଂ ପାତ୍ରର ନିମ୍ନଭାଗରେ ସ୍ଥିର ଭାବରେ ରହି ଯାଆନ୍ତି ସେତେବେଳେ ଆସ୍ରବଣ ପଦ୍ଧତିରେ ଏହି କଠିନ ଓ ତରଳ ପଦାର୍ଥକୁ ଅଲଗା କରାଯାଇଥାଏ । କଠିନ କଣକାଗୁଡ଼ିକ ପାତ୍ରର ନିମ୍ନ ଭାଗରେ ରହିଥା’ନ୍ତି ଏବଂ ପରିଷ୍କାର ତରଳ ପଦାର୍ଥ ପାତ୍ରର ଉପରିଭାଗରେ ରହିଥାଏ, ତେ ଣୁ ଆସ୍ର ବ ଣ ପଦ୍ଧତିରେ ଏହାକୁ ଅଲଗା କରାଯାଇଥାଏ । ଉଦାହରଣ ସ୍ଵରୂପ ବାଲି ଓ ଜଳର ମିଶ୍ରଣକୁ ଏହି ପଦ୍ଧତିରେ ଅଲଗା କରାଯାଇଥାଏ ।

Question 7.
ତୁମ ନାକରେ ଥିବା କେଶର ଉପସ୍ଥିତିକୁ କୌଣସି ପୃଥକୀକରଣ ପ୍ରକ୍ରିୟା ସହିତ ସମ୍ବନ୍ଧିତ କରିପାରିବ କି ?
Answer:
ହଁ, ନାକରେ ଥ‌ିବା କେଶ ପ୍ରାକୃତିକ ଫିଲଟର (ଛଣା ଯନ୍ତ୍ର) ପରି କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାଏ । କେଶର ଉପସ୍ଥିତ ଯୋଗୁଁ ଶ୍ଵାସକ୍ରିୟା ସମୟରେ ବାୟୁମଣ୍ଡଳରେ ଧୂଳିକଣା ତଥା ଦୂଷିତ କଣିକାଗୁଡ଼ିକ ଛାଣିହୋଇ ନାକ ପୁଡ଼ାରେ ରହିଯାଏ ।

Question 8.
କୋଭିଡ଼ -19 ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ମାସ୍କ ପିନ୍ଧିଥିଲେ । ସାଧାରଣତଃ, ଏହା କେଉଁ ପଦାର୍ଥରେ ତିଆରି ହୋଇଥାଏ ? ଏହି ମାସ୍କର ଭୂମିକା କ’ଣ ?
Answer:
କୋଭିଡ଼- 19 ସମୟରେ ଆମେ ପିନ୍ଧୁଥ‌ିବା ମାସ୍କ ସାଧାରଣତଃ କଟନ (କପାସୂତା), ସଂଶ୍ଳେଷିତ ତନ୍ତୁରୁ ପ୍ରସ୍ତତ ସୂତା ବା ପଲିପ୍ରପିଲିନ୍ ରୁ ତିଆରି ହୋଇଥାଏ । ଏହି ମାସ୍କର ମୁଖ୍ୟ ଭୂମିକା ହେଉଛି ବାୟୁମଣ୍ଡଳରେ ଭାସିବୁଲୁଥିବା ରୋଗ ସୃଷ୍ଟିକାରୀ ବ୍ୟାକ୍ଟେରିଆ ଓ ଭାଇରସ୍ ଆଦିକୁ ସୁସ୍ଥଲୋକର ଶରୀର ମଧ୍ୟକୁ ଶ୍ଵାସକ୍ରିୟା ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରବେଶ କରିବାରେ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ସୃଷ୍ଟିକରିବା ଓ ରୋଗ ବ୍ୟାପିବାକୁ ନଦେବା ।

Question 9.
ଆଳୁ, ଲୁଣ ଓ କାଠଗୁଣ୍ଠ ଯୁକ୍ତ ମିଶ୍ରଣ ତୁମକୁ ଦିଆଯାଇଛି । ଏହି ମିଶ୍ରଣରୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଉପାଦାନକୁ ଅଲଗା କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରକ୍ରିୟାଗୁଡ଼ିକୁ ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମେ ବର୍ଣ୍ଣନା କର ।
Answer:
ସୋପାନ – 1 : ପ୍ରଥମେ ଆଳୁକୁ ହାତରେ ବାଛି ଅଲଗା କରିବା ।
ସୋପାନ – 2 : ଲୁଣ ଓ କାଠଗୁଣ୍ଠ ମିଶ୍ରଣରେ ପାଣି ମିଶାଯାଉ । ଏହାଦ୍ଵାରା ଲୁଣ ପାଣିରେ ଦ୍ରବୀଭୂତ ହେବ ।
ସୋପାନ – 3: ପରି ସ୍ରବଣ ପଦ୍ଧତି ରେ ଏହି ମିଶ୍ର ଣରେ ଥ‌ିବା କାଠ ଗୁଣ୍ଡକୁ ଅଲଗା କରାଯାଇପାରିବ ।
ସୋପାନ – 4 : ବାଷ୍ପୀଭବନ ପଦ୍ଧତି ବ୍ୟବହାର କରି ଲୁଣ ପାଣିରେ ଥିବା ଜଳକୁ ବାଷ୍ପ କରାଯାଇପାରିବ ଏବଂ ପାତ୍ରରେ ଲୁଣ ଅବଶେଷ ଆକାରରେ ରହିଯିବ ।

Class 6 Science Chapter 9 Question Answer Odia Medium ପୃଥକୀକରଣର ପଦ୍ଧତି

Question 10.
ବୁଦ୍ଧିମତୀ ଲୀଲା ଶୀର୍ଷକ କାହାଣୀ ପଢ଼ ଏବଂ ସବୁଠାରୁ ଉପଯୁକ୍ତ ବିକଳ୍ପକୁ ଠିକ୍ଠିହ୍ନ (✓) ଦିଅ । ପାରାଗ୍ରାଫ୍ ପାଇଁ ତୁମ ପସନ୍ଦର ଏକ ଉପଯୁକ୍ତ ଶୀର୍ଷକ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କର ।

ଲୀଲା ତାଙ୍କ ବାପାଙ୍କ ସହ ଚାଷ ଜମିରେ କାମ କରୁଥିବା ବେଳେ ସେ ଜାଣିବାକୁ ପାଇଲା ଯେ, ସେମାନେ ପିଇବା ପାଣି ଘରେ ଛାଡ଼ି ଦେଇଛନ୍ତି । ବାପାଙ୍କୁ ଶୋଷ/ ଭୋକ ଲାଗିବା ପୂର୍ବରୁ ସେ ନିକଟସ୍ଥ ପୋଖରୀରୁ କିଛି ପାଣି ଶସ୍ୟ ଆଣିବାକୁ ଯାଇଥିଲା । ପାତ୍ରରେ କିଛି ପାଣି ଭରିବା ପରେ ସେ ଦେଖୁଲା ଯେ ପାଣିରେ କାଦୁଅ ମିଶିଛି ଏବଂ ପିଇବା ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ/ଅନୁପଯୁକ୍ତ । ପାଣିକୁ ଶୁଦ୍ଧ କରିବା ପାଇଁ ସେ ଏହାକୁ କିଛି ସମୟ ସ୍ଥିର କରି ରଖୁଲା ଏବଂ ତା’ପରେ ସେ କାଗଜ/ ମସଲିନ କପଡ଼ା ବ୍ୟବହାର କରି କାଦୁଅ ପାଣିକୁ ଛାଣି/ମନ୍ଥନ ରଖୁଲା । ଏହାପରେ ଲୀଳା ଏକ ଆବଦ୍ଧ ପାତ୍ରରେ ପାଣିକୁ ପ୍ରାୟ 10 ମିନିଟ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଥଣ୍ଡା କଲା | ଫୁଟାଇଲା । ଥଣ୍ଡା କରିବା/ଫୁଟିବା ପରେ ସେ ଏହାକୁ ପୁଣି ଥରେ ଛାଣି/ମନ୍ଥନ କରି ପିଇବା ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ / ଅନୁପଯୁକ୍ତ କରିଥିଲା । ଖାଦ୍ୟ ଖାଉଥ‌ିବା ବେଳେ ସେ ତାଙ୍କ ବାପାଙ୍କୁ ଏହି ପାଣି ପିଆଇଥିବାରୁ ସେ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ତା’ର ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ।
Answer:
ଲୀଲା ତାଙ୍କ ବାପାଙ୍କ ସହ ଚାଷ ଜମିରେ କାମ କରୁଥିବା ବେଳେ ସେ ଜାଣିବାକୁ ପାଇଲା ଯେ, ସେମାନେ ପିଇବା ପାଣି ଘରେ ଛାଡ଼ି ଦେଇଛନ୍ତି । ବାପାଙ୍କୁ ଶୋଷ (✓)/ଭୋକ ଲାଗିବା ପୂର୍ବରୁ ସେ ନିକଟସ୍ଥ ପୋଖରୀରୁ କିଛି ପାଣି(✓)/ଶସ୍ୟ ଆଣିବାକୁ ଯାଇଥିଲା । ପାତ୍ରରେ କିଛି ପାଣି ଭରିବା ପରେ ସେ ଦେଖିଲା ଯେ ପାଣିରେ କାଦୁଅ ମିଶିଛି ଏବଂ ପିଇବା ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ | ଅନୁପଯୁକ୍ତ(✓) । ପାଣିକୁ ଶୁଦ୍ଧ କରିବା ପାଇଁ ସେ ଏହାକୁ କିଛି ସମୟ ସ୍ଥିର କରି ରଖୁଲ ଏବଂ ତା’ପରେ ସେ କାଗଜ/ମସଲିନ(✓) କପଡ଼ା ବ୍ୟବହାର କରି କାଦୁଅ ପାଣିକୁ ଛାଣି (✓)|ମନ୍ଥନ ରଖୁଲା । ଏହାପରେ ଲୀଳା ଏକ ଆବଦ୍ଧ ପାତ୍ରରେ ପାଣିକୁ ପ୍ରାୟ 10 ମିନିଟ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଥଣ୍ଡା କଲା|ଫୁଟାଇଲା(✓) । ଥଣ୍ଡା କରିବା(✓)| ଫୁଟିବା ପରେ ସେ ଏହାକୁ ପୁଣି ଥରେ ଛାଣି(✓)/ ମନ୍ଥନ କରି ପିଇବା ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ (✓) ଅନୁପଯୁକ୍ତ କରିଥିଲା । ଖାଦ୍ୟ ଖାଉଥ‌ିବା ବେଳେ ସେ ତାଙ୍କ ବାପାଙ୍କୁ ଏହି ପାଣି ପିଆଇଥିବାରୁ ସେ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ତା’ର ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ।

ଉପଯୁକ୍ତ ଶୀର୍ଷକ : ପାଣିକୁ ପରିଷ୍କାର ଓ ବିଶୁଦ୍ଧ କରିବା ପାଇଁ ଲୀଲାର ଚତୁର ସାମାଧାନ ।

ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।

(କ) ତଳେ କଠିନ, ଓଜନିଆ ପଦାର୍ଥ ବସିଯିବା ପ୍ରଣାଳୀକୁ _______ କୁହାଯାଏ ।
Answer:
ବକ୍ଷେପଣ

(ଖ) ଜଳରେ ଥିବ। ହାଲୁକ। ପଦାର୍ଥକୁ ______ ପ୍ରଣାଳୀରେ ପୃଥକ୍ କରାଯାଏ ।
Answer:
ଆସ୍ରବଣ

(ଗ) ଚାହାରୁ ଚାହା ଗୁଣ୍ଡ ପୃଥକ୍ କରି ବାର ପ୍ରଣାଳୀକୁ ______ କୁହାଯାଏ ।
Answer:
ପରିସ୍ରବଣ

Class 6 Science Chapter 9 Question Answer Odia Medium ପୃଥକୀକରଣର ପଦ୍ଧତି

(ଘ) ଜଳ ବାଷ୍ପ ହେବାର ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ______ କୁହାଯାଏ ।
Answer:
ବାଷ୍ପୀକରଣ

(ଙ) କ୍ଷୀରରୁ ଲହୁଣୀ ପୃଥକ୍ କରିବା ପ୍ରଣାଳୀକୁ ______ କୁହାଯାଏ ।
Answer:
ମନ୍ଥନ ପ୍ରଣାଳୀ

(ଚ) ଚୁମ୍ବକ ଓ ଅଚୁମ୍ବକୀୟ ପଦାର୍ଥକୁ ଅଲଗା କରିବାର ପ୍ରଣାଳୀକୁ _______ କୁହାଯାଏ ।
Answer:
ଚୁମ୍ବକୀୟ ପୃଥକୀକରଣ ପ୍ରଣାଳୀ

ଠିକ୍ ଉତ୍ତର ପାଖରେ (✓) ଚିହ୍ନ ଓ ଭୁଲ୍ ଉତ୍ତର ପାଖରେ (✗) ଚିହ୍ନ ଦିଅ । (ପ୍ରଶ୍ନ ସହ ଉତ୍ତର)

(କ) ଲୁଣ ଦ୍ରବଣରୁ ଲୁଣ ଅଲଗା କରିବା ପାଇଁ ଖରାରେ ରଖାଯାଏ ।
Answer:
(✓)

(ଖ) ଚାଉଳ ଚୁନା ଓ ପାଣିର ମିଶ୍ରଣକୁ ଅଲଗା କରିବା ପାଇଁ ଚାଲୁଣୀ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ ।
Answer:
(✗)

(ଗ) ସୋରିଷ ତେଲ ଓ ଲେମ୍ବୁ ପାଣିର ମିଶ୍ରଣକୁ ଆସ୍ରବଣ ପ୍ରଣାଳୀ ଦ୍ଵାରା ଅଲଗା କରାଯାଇପାରିବ ।
Answer:
(✓)

(ଘ) ମୁଢ଼ି ଓ ଚାଉଳର ମିଶ୍ରଣକୁ କୁଲାରେ ପାଛୋଡ଼ି ବାଦ୍ଵାର। କରାଯାଇପାରିବ ।
Answer:
(✓)

Class 6 Science Chapter 9 Question Answer Odia Medium ପୃଥକୀକରଣର ପଦ୍ଧତି

(ଙ) ମିଶ୍ରଣରେ ଉପାଦାନର ମାତ୍ରା କମ୍ ହେଲେ ହିଁ ହାତର ବାଛିବା ପ୍ରଣାଳୀ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଉଚିତ ।
Answer:
(✓)

‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ ସହିତ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭର ସଂପର୍କ ବାଛ ।

‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭ
ମୁଗ ସହ ବେସନର ମିଶ୍ରଣ ହାତରେ ବାଛିବା
ପାଣିରେ ଚକ୍ ପାଉଡ଼ର ମିଶ୍ରଣ ଚୁମ୍ବକର ପୃଥକୀକରଣ
ଆଳୁ ସହ ମକାର ମିଶ୍ରଣ ଆସ୍ରବଣ
କାଠଗୁଣ୍ଡ ସହ ଲୁହାଗୁଣ୍ଡର ମିଶ୍ରଣ ପରି ସ୍ରବଣ
ପାଣିରେ ତେଲର ମିଶ୍ରଣ ଚଲାଇବା

Answer:

‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭ
ମୁଗ ସହ ବେସନର ମିଶ୍ରଣ ଚଲାଇବା
ପାଣିରେ ଚକ୍ ପାଉଡ଼ର ମିଶ୍ରଣ ପରିସ୍ରବଣ
ଆଳୁ ସହ ମକାର ମିଶ୍ରଣ ହାତରେ ବାଛିବା
କାଠଗୁଣ୍ଡ ସହ ଲୁହାଗୁଣ୍ଡର ମିଶ୍ରଣ ଚୁମ୍ବକର ପୃଥକୀକରଣ
ପାଣିରେ ତେଲର ମିଶ୍ରଣ ଆସ୍ରବଣ

 

Class 6 Science Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଜଳର ବିଭିନ୍ନ ଅବସ୍ଥା

Go through 6th Class Science Book Odia Medium Question Answer and Class 6 Science Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଜଳର ବିଭିନ୍ନ ଅବସ୍ଥା to understand textbook questions more clearly.

6th Class Science Chapter 8 Question Answer Odia Medium

Class 6 Science Chapter 8 Odia Medium

ଆସ ଆମ ଶିକ୍ଷଣର ଅଭିବୃଦ୍ଧି କରିବା

Question 1.
ନିମ୍ନଲିଖ ମଧ୍ୟରୁ କେଉଁଟି ଘନୀଭବନକୁ ସବୁଠାରୁ ଭଲ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରେ ?
(କ) ଜଳକୁ ବାଷ୍ପ ଅବସ୍ଥାରେ ପରିଣତ କରିବା ।
(ଖ) ଜଳ ତରଳରୁ ଗ୍ୟାସୀୟ ଅବସ୍ଥାରେ ପରିଣତ ହେବାର ହେବାର ପ୍ରକ୍ରିୟା ।
(ଗ) କ୍ଷୁଦ୍ର ଜଳ ବୁନ୍ଦାରୁ ମେଘ ସୃଷ୍ଟି ହେବା ।
(ଘ) ଜଳୀୟ ବାଷ୍ପକୁ ଏହାର ତରଳ ଅବସ୍ଥାରେ ରୂପାନ୍ତରିତ କରିବା ।
Answer:
(ଘ) ଜଳୀୟ ବାଷ୍ପକୁ ଏହାର ତରଳ ଅବସ୍ଥାରେ ରୂପାନ୍ତରିତ କରିବା !

Question 2.
ନିମ୍ନଲିଖତ କେଉଁ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ବାଷ୍ପୀକରଣ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ ତାହା ଚିହ୍ନଟ କର ।
(i) ରଙ୍ଗ କରିବା
(କ) କ୍ରୟନ୍
(ଖ) ପାଣିର ରଙ୍ଗ
(ଗ) ଆକ୍ରେଲିକ୍ ରଙ୍କ
(ଘ) ପେନ୍‌ସିଲ ରଙ୍ଗ
Answer:
(ଖ) ପାଣିର ରଙ୍ଗ

Class 6 Science Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଜଳର ବିଭିନ୍ନ ଅବସ୍ଥା

(ii) କାଗଜରେ ଲେଖୁ
(କ) ପେନସିଲ୍ ରେ
(ଖ) କାଳି ପେନ୍‌ରେ
(ଗ) ବଲ୍ ପଏଣ୍ଟ ପେନ୍‌ରେ
Answer:
(ଖ) କାଳି ପେନ୍‌ରେ

Question 3.
ଆଜିକାଲି ଅନେକ ସ୍ଥାନରେ ସବୁଜ ରଙ୍ଗର ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ଘାସ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି । ପ୍ରାକୃତିକ ଘାସ ଚାରି ପଟେ ଥ‌ିବ ସ୍ଥାନରେ, ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ଘାସ ଚାରିପାଖରେ ଥ‌ିବା ସ୍ଥାନ ଅପେକ୍ଷା ଥଣ୍ଡା ଅନୁଭୂତ ହୁଏ କାହିଁକି ?
Answer:
ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ଘାସ ଚାରିପାଖରେ ଥ‌ିବା ପ୍ରାକୃତିକ ଘାସ ଚାରିପଟେ ଥ‌ିବା ସ୍ଥାନ ଅପେକ୍ଷା ସ୍ଥାନରେ ଅଧିକ ଥଣ୍ଡା ଅନୁଭୂତ ହୋଇଥାଏ, କାରଣ ପ୍ରାକୃତିକ ଘାସ ଉଚ୍ଛେଦନ ପ୍ରଣାଳୀରେ ବାୟୁମଣ୍ଡଳକୁ ଜଳୀୟ ବାଷ୍ପ ତ୍ୟାଗ କରିଥାଏ । ଜଳର ବାଷ୍ପୀଭବନ କ୍ରିୟା ହେତୁ ଶୀତଳତା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ ।

Question 4.
ଜଳ ବ୍ୟତୀତ ଅନ୍ୟ ତରଳ ପଦାର୍ଥର ଉଦାହରଣ ଦିଅ ଯାହା ବାଷ୍ପୀଭୂତ ହୋଇଥାଏ ?
Answer:
ଜଳ ବ୍ୟତୀତ ଅନ୍ୟ ତରଳ ପଦାର୍ଥଗୁଡ଼ିକ ହେଲା କ୍ଷୀର, ଆଲକହଲ, ସ୍ପିରିଟ୍, ଇଥର, ଆଖ୍ ଡ୍ରପ, ସାନିଟାଇଜର ।

Question 5.
ଫ୍ୟାନ୍ ଏହାର ଚାରିପଟର ବାୟୁକୁ ଗତିଶୀଳ କରାଏ, ଯାହା ଥଣ୍ଡାପାଗର ଅନୁଭବ ଦିଏ । ଓଦାଲୁଗାକୁ ଶୁଖାଇବା ପାଇଁ ଫ୍ୟାନ୍ ଚଲାଇବା ଆମକୁ ଅଜବ ଲାଗିପାରେ, କାରଣ ଫ୍ୟାନ୍ ସାଧାରଣତଃ ବସ୍ତୁକୁ ଥଣ୍ଡା କରେ, ଗରମ ନୁହେଁ । ସାଧାରଣତଃ ଯେତେବେଳେ ପାଣି ବାଷ୍ପୀଭୂତ ହୁଏ, ସେତେବେଳେ ଥଣ୍ଡା ପବନ ନୁହେଁ, ତାପ ଦରକାର ହୋଇଥାଏ । ଏ ବିଷୟରେ ତୁମେ କ’ଣ ଭାବୁଛ ?
Answer:

  • ଫ୍ୟାନ୍ ଏହାର ଚାରିପଟର ବାୟୁକୁ ଗତିଶୀଳ କରାଇଥାଏ । ଓଦାଲୁଗାକୁ ଶୁଖାଇବା ପାଇଁ ଆମେ ଫ୍ୟାନ୍ ବ୍ୟବହାର କରିଥାଉ କାରଣ ପବନ ବହୁଥ‌ିବା ସ୍ଥାନରେ ଓଦାଲୁଗା ଶୀଘ୍ର ଶୁଖ୍ଯାଏ ।
  • ପବନର ବେଗ ବଢ଼ିଲେ ଓଦାଲୁଗା ର ଚତୁଃପାର୍ଶ୍ଵରେ ଥିବା ଜଳୀୟବାଷ୍ପର ଅଣୁଗୁଡ଼ିକ ବାୟୁ ସହ ଏକାଠି ହୋଇ ଉଡ଼ିଯାଏ ବା ଦୂରକୁ ଚାଲି ଯାଏ ।
  • ଫଳସ୍ଵରୂପ ଚାରିପାର୍ଶ୍ଵରେ ଥ‌ିବା ବାୟୁରେ ଜଳୀୟବାଷ୍ପର ପରିମାଣ କମିଯାଏ । ଏହା ଯୋଗୁଁ ବାଷ୍ପୀଭବନର ବେଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ ଏବଂ ଓଦାଲୁଗା ସହଜରେ ଶୁଖୁଯାଏ ।

Class 6 Science Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଜଳର ବିଭିନ୍ନ ଅବସ୍ଥା

Question 6.
ସାଧାରଣତଃ ନାଳରୁ କାଦୁଅ ବାହାର କରି ଏହାକୁ ନାଳ ପାଖରେ ଗଦା ଆକାରରେ ୩-୪ ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଛାଡ଼ି ଦିଆଯାଏ । ଏହାପରେ ଏହାକୁ ଏକ ବଗିଚା କିମ୍ବା କ୍ଷେତକୁ ପଠାଯାଏ, ଯେଉଁଠାରେ ଏହାକୁ ସାର ଭାବରେ ବ୍ୟବ ହାର କରାଯାଇପାରିବ । ଏହି ପଦ୍ଧତି କାଦୁଅର ପରିବହନ ଖର୍ଚ୍ଚକୁ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ ଏବଂ ଏହାକୁ ପରିଚାଳନା କରୁଥ‌ିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ସୁର କ୍ଷା ଦେଇଥାଏ । ଏହା ଉପରେ ଚିନ୍ତା କର ଏବଂ ଏହା କିପରି ହୁଏ ବର୍ଣ୍ଣନା କର ।
Answer:

  • ସାଧାରଣତଃ ନାଳରୁ କାଦୁଅ ବାହାର କରି ଏହାକୁ ନାଳ ପାଖରେ ଗଦା କରି ୩-୪ ଦିନ ଛାଡ଼ିଦିଆଯାଏ ।
  • ଏହି ସମୟରେ କାଦୁଅରେ ଥ‌ିବା ଜଳୀୟ ଅଂଶ ବାଷ୍ପୀଭବନ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ବାଷ୍ପ ହୋଇ ବାହାରି ଯାଏ । ଏହା ଫଳରେ କାଦୁଅ ଶୁଖାଯାଏ ଏବଂ ହାଲୁକା ହୋଇଯାଏ ।
  • ଏହାକୁ ପରିଚାଳନା କରୁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ଶୁଖୁ କାଦୁଅକୁ ଦୂରସ୍ଥାନକୁ ନେବା ସହଜ ତଥା ନିରାପଦ ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ପରିବହନ ଖର୍ଚ୍ଚ ମଧ୍ୟ କମ୍ ହୋଇଥାଏ ।

Question 7.
ଗୋଟିଏ ଦିନ ପାଇଁ ତୁମ ଘରର କାର୍ଯ୍ୟ ଉପରେ ନଜର ରଖ । ବାଷ୍ପୀକରଣ ସହିତ ଜଡ଼ିତ କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଚିହ୍ନଟ କର । ବାଷ୍ପୀକରଣ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ବୁଝିବା ଆମର ଦୈନନ୍ଦିନ କାର୍ଯ୍ୟରେ କିପରି ସାହାଯ୍ୟ କରେ ?
Answer:

  • ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନରେ ଆମେ ବାଷ୍ପୀକରଣ ସହ ଜଡ଼ିତ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟ ସଂପାଦନ କରିଥାଉ ଏବଂ ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟା ଆମକୁ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟ ସଂପାଦନ ପାଇଁ ସାହାଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ କରି ଥାଏ ।
  • ଓଦାଲୁଗାକୁ ବାହାରେ ମେଲାକରି ଶୁଖାଇଲେ ବାଷ୍ପୀଭବନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ହେତୁ ଏହା ଶୀଘ୍ର ଶୁ ଖ୍ଯାଏ ।
  • ରୋଷେଇ ଘରେ ପ୍ରବେଶ ନକରି ମଧ୍ୟ ଆମେ ରନ୍ଧା ଖାଦ୍ୟର ବାସ୍ନା ପାଇଥାଉ ।
  • ଓଦା ବାସନକୁସନକୁ କିଛି ସମୟ ରଖିଦେଲେ ବାଷ୍ପୀଭବନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ହେତୁ ଏହା ଆପେ ଆପେ ଶୁଖ୍ଯାଏ ।

Question 8.
ପ୍ରକୃତିରେ କଠିନ ଅବସ୍ଥାରେ ଜଳ କିପରି ଥାଏ ?
Answer:
ପ୍ରକୃତିରେ ଜଳ ବରଫ, କୁଆପଥର ଆଦି ରୂପରେ କଠିନ ଅବସ୍ଥାରେ ରହିଥାଏ ।

Class 6 Science Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଜଳର ବିଭିନ୍ନ ଅବସ୍ଥା

Question 9.
“‘ଜଳ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଆମର ଅଧିକାର ବଦଳରେ ଜଳର ସଂରକ୍ଷଣ ଆମର ଦାୟିତ୍ବ ଅଟେ – ଏହି ଉକ୍ତିଟିକୁ ବୁଝାଅ । ନି ଜର ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ କୁହ ।
Answer:

  • ଜଳ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଆମର ଅଧିକାର ଅଟେ କିନ୍ତୁ ଜଳର ସଂରକ୍ଷଣ ଆମର ଦାୟିତ୍ଵ ଅଟେ ।
  • ପୃଥ‌ିବୀରେ ଉପଲବ୍ଧ ଜଳର ମାତ୍ର ଅଳ୍ପ ଅଂଶ ଉଦ୍ଭିଦ, ପ୍ରାଣୀ ଓ ମନୁଷ୍ୟଙ୍କ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ । ଅଧିକାଂଶ ଜଳ ସମୁଦ୍ରରେ ଥ‌ିବାରୁ ଏହାକୁ ସିଧାସଳଖ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇ ପାରିବ ନାହିଁ । ପିଇବା ପାଇଁ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଜଳ ବ୍ୟବହାର କରିଥାଉ ।
  • ଜନସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ସହିତ ଜଳର ଆବଶ୍ୟକତା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ଜଳର ଆବଶ୍ୟକତା ବଢ଼ୁଥ‌ିବା ଯୋଗୁ ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ସ୍ଥାନରେ ଏହାର ଅଭାବ ଦେଖାଦେଇଛି । ତେଣୁ ଜଳକୁ ଅପଚୟ ନ କରି ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ବ୍ୟବହାର କରିବା ତେଣୁ ଜଳର ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ଆମର ମୁଖ୍ୟ ଜରୁରୀ ଅଟେ ।

Question 10.
ଖରା ଦିନେ ବାହାରେ ଠିଆ ହୋଇଥିବା ଏକ ଦୁଇ ଚକିଆ ସିଟ୍ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗରମ ହୋଇଯାଇଛି । ତୁମେ ଏହାକୁ କିପରି ଥଣ୍ଡା କରିପାରିବ ?
Answer:
ଖରାଦିନେ ବାହାରେ ଠିଆ ହୋଇଥ୍ । ଏକ ଦୁଇଚକିଆ ଯାନ ର ସିଟ୍ ଅନ୍ୟନ୍ତ ଗ ର ମ ହୋଇଯାଇଛି । ଏହାକୁ ଥଣ୍ଡା କରିବା ପାଇଁ –

  1. ଗାଡ଼ିର ସିଟ୍‌କୁ ଓଦା କନାରେ ବା ଗାମୁଛାରେ ଘୋଡ଼ାଇ ରଖୁବା ଦ୍ଵାର। ସିଟ୍ ଥଣ୍ଡା ହୋଇଥାଏ । ଓଦା କପଡ଼ାରେ ଥିବା ଜଳ ତାପ ଶୋଷଣ କରି ବାଷ୍ପୀଭୂତ ହୋଇଥାଏ । ଫଳରେ ବାଷ୍ପୀଭବନ ଶୀତଳତା ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ ।
  2. ଗରମ ସିଟ୍ ଉପରେ ପାଣି ଛିଞ୍ଚିବାଦ୍ଵାରା ଜଳ ବାଷ୍ପୀଭୂତ ହୋଇଥାଏ । ବାଷ୍ପୀଭବନ ସିଟ୍‌ ତାପମାତ୍ରା ହ୍ରାସ କରିଥାଏ ।

ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।

(କ) ଆମ ରକ୍ତରେ _______ ଏକ ମୁଖ୍ୟ ଉପାଦାନ ।
Answer:
ବଳୀ

Class 6 Science Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଜଳର ବିଭିନ୍ନ ଅବସ୍ଥା

(ଖ) ଅନେକ ଅଦରକାରୀ ପଦାର୍ଥ ଜଳରେ ଦ୍ରବୀଭୂତ ହୋଇ _____ ଓ ______ ଆକାରରେ ଆମ ଶରୀରରୁ ବାହାରିଯାଏ ।
Answer:
ମୂତ୍ର, ଝାଳ

(ଗ) ଜଳ ଏକ _____ ।
Answer:
ଦ୍ରାବକ

(ଘ) ମାଟିର ______ କୁ ଜଳ ଦ୍ରବୀଭୂତ କରିଥାଏ ।
Answer:
ଲବଣ

(ଙ) ଉଦ୍ଭଦ ______ ଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥାଏ ।
Answer:
ଶର୍କରା
(ଚ) ମହାନଦୀର ବନ୍ୟାଜଳକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ______ ଠାରେ ବନ୍ଧ କରାଯାଇଛି ।
Answer:
ହୀରାକୁଦ

ବନ୍ଧନୀ ମଧ୍ଯରୁ ଉପଯୁକ୍ତ ଶବ୍ଦବାଛି ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।

(କ) ଜଳ ଓ ______ ମିଶି ଶର୍କରା ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ ।
(ଅମ୍ଳଜାନ, ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ, ଖଣିଜଲବଣ)
Answer:
ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ

(ଖ) ଉଦ୍ଭଦ ______ କ୍ରିୟାରେ ଜଳୀୟବାଷ୍ପ ତ୍ୟାଗ କରେ ।
(ଉଦ୍ବେଦନ, ବାଷ୍ପୀଭବନ, ଘନୀକରଣ)
Answer:
ଉସ୍ବେଦନ

Class 6 Science Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଜଳର ବିଭିନ୍ନ ଅବସ୍ଥା

(ଗ) _____ ମାଟିର ଜଳ ଧରିରଖୁର କ୍ଷମତା ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ।
(ଚିକିଟା, ବାଲିଆ, ଦୋରସା)
Answer:
ଚିକିଟା

(ଘ) _____ ମାଟିର ଜଳ ଧରିରଖୁର କ୍ଷମତା ସବୁଠାରୁ କମ୍ ।
(ଚିକିଟା, ବାଲିଆ, ଦୋରସା )
Answer:
ବାଲିଆ

(ଙ) ______ ଗ୍ୟାସ୍‌କୁ ମାଟିରେ ମିଶାଇବାପାଇଁ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଥିବା ବୀଜାଣୁ ମଧ୍ୟ ଜଳ ଆବଶ୍ୟକ କରନ୍ତି ।
(ଅମ୍ଳଜାନ, ଯବକ୍ଷାରଜାନ, ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ)
Answer:
ଯବକ୍ଷାରଜାନ

ରେଖାଙ୍କିତ ପଦ ନ ବଦଳାଇ ଭ୍ରମ ଥିଲେ ସଂଶୋଧନ କର ।

(କ) ରକ୍ତର ମୁଖ୍ୟ ଉପାଦାନ ଖାଦ୍ୟ ।
Answer:
ରକ୍ତର ମୁଖ୍ୟ ଉପାଦାନ ଜଳ ।

(ଖ) ବାଲିଆ ମାଟିରେ ପରିବା ଚାଷ ଭଲ ହୁଏ ।
Answer:
ଦୋରସା ମାଟିରେ ପରିବା ଚାଷ ଭଲ ହୁଏ

(ଗ) ଦୋରସା ମାଟିର ଜଳଧାରଣ କ୍ଷମତା ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ।
Answer:
ଚିକିଟା ମାଟିର ଜଳଧାରଣ କ୍ଷମତା ସବୁଠାରୁ ଅଧୂକ ।

Class 6 Science Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଜଳର ବିଭିନ୍ନ ଅବସ୍ଥା

(ଘ) ଚିକିଟା ମାଟିର ଜଳଧାରଣ କ୍ଷମତା ସବୁଠାରୁ କମ୍ ।
Answer:
ବାଲିଆ ମାଟିର ଜଳଧାରଣ କ୍ଷମତା ସବୁଠାରୁ କମ୍ ।

(ଙ) ଗଛ ଜଳତ୍ୟାଗ କରିବାକୁ ଅପଚୟ କୁହାଯାଏ ।
Answer:
ଗଛ ଜଳତ୍ୟାଗ କରିବାକୁ ଉଦ୍ବେଦ ନ କୁହାଯାଏ ।

ଠିକ୍ ଉତ୍ତର ପାଖରେ (✓) ଚିହ୍ନ ଓ ଭୁଲ୍ ଉତ୍ତର ପାଖରେ (✗) ଚିହ୍ନ ଦିଅ । (ପ୍ରଶ୍ନ ସହ ଉତ୍ତର)

(କ) ବାଲିଆ ମାଟିର ଜଳ ଧରି ରଖୁବାର କ୍ଷମତା ସବୁଠାରୁ ବେଶି ।
Answer:
(✗)

(ଖ) ଚିକିଟା ମାଟିର ଜଳ ଧରି ରଖୁବାର କ୍ଷମତା ସବୁଠାରୁ କମ୍ ।
Answer:
(✗)

(ଗ) ନଦୀ, ପୋଖରୀ ଇତ୍ୟାଦି ଜଳର ଉତ୍ସ ଅଟେ ।
Answer:
(✓)

(ଘ) ଜଳ ଏକ ଦ୍ରବଣ ।
Answer:
(✗)

Class 6 Science Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଜଳର ବିଭିନ୍ନ ଅବସ୍ଥା

(ଙ) ଆମ ରକ୍ତରେ ଜଳ ଏକ ମୂଖ୍ୟ ଅଂଶ ଅଟେ ।
Answer:
(✓)

‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ ସହିତ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭର ସଂପର୍କ ବାଛ ।

‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭ
ତରଭୁଜ ମରୁଡ଼ି
ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ କମ୍ ଜଳ
ମାଟି ଅଧ୍ଵ ଜଳ
ନଦୀବନ୍ଧ ଶ୍ଵେତସାର
ଚିନାବାଦାମ ଅଣୁଜୀବ

Answer:

‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭ
ତରଭୁଜ ଅଧ୍ଵ ଜଳ
ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ଶ୍ଵେତସାର
ମାଟି ଅଣୁଜୀବ
ନଦୀବନ୍ଧ ମରୁଡ଼ି
ଚିନାବାଦାମ କମ୍ ଜଳ

Class 6 Science Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଜଳର ବିଭିନ୍ନ ଅବସ୍ଥା

ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ପ୍ରଶ୍ନୋତ୍ତର

Question 1.
ଜଳ ସମ୍ପଦର ସୁରକ୍ଷା କରିବା କାହିଁକି ?
Answer:

  • ପ୍ରାଣୀ ଓ ଉଭିଦ ବଞ୍ଚିରହିବା ପାଇଁ ଜଳ ମୁଖ୍ୟତଃ ଆବଶ୍ୟକ ।
  • ଜଳ ଦୂଷିତ ହେଲେ ଜୀବଜଗତ ଆଉ ବଞ୍ଚିରହିପାରିବ ନାହିଁ, ଏଣୁ ଜଳ ସମ୍ପଦର ସୁରକ୍ଷା ଆବଶ୍ୟକ ।

Question 2.
ମନୁଷ୍ୟ ଶରୀରରେ ଜଳ କି କି କାର୍ଯ୍ୟ କରେ?
Answer:

  • ଜଳ ଆମ ଶରୀରରେ ରକ୍ତକୁ ତରଳ ରଖେ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜୀବକୋଷରେ ଅଧାରୁ ଅଧିକ ଜଳ ରହିବାଯୋଗୁଁ ସେଗୁଡ଼ିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ରହନ୍ତି ।
  • ଅନେକ ଅଦରକାରୀ ପଦାର୍ଥ ଜଳରେ ଦ୍ରବୀଭୂତ ହୋଇ ମୂତ୍ର ଓ ଝାଳ ଆକାରରେ ଆମ ଶରୀରରୁ ବାହାରିଯାଏ ।

Question 3.
ଉଭିଦ କେଉଁ କେଉଁ କାର୍ଯ୍ୟପାଇଁ ଜଳ ଆବଶ୍ୟକ କରେ ?
Answer:

  • ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତି ପାଇଁ ଉଦ୍ଭିଦ ଜଳ ଆବଶ୍ୟକ କରେ । ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ଓ ଜଳର ସଂଯୋଗରେ ହିଁ ଶର୍କରା ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ ।
  • ମାଟିରେ ଅଣୁଜୀବ ମାନେ ବଢ଼ିଥା’ନ୍ତି । ଯବକ୍ଷାର ଜାନକୁ ମାଟିରେ ମିଶାଇବାପାଇଁ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଥିବା ବୀଜାଣୁ ମଧ୍ଯ ଜଳ ଆବଶ୍ୟକ କରି ଥା’ନ୍ତି ।
  • ଜଳ ଏକ ଦ୍ରାବକ ହୋଇଥିବାରୁ ମାଟିର ଲବଣକୁ ଏହା ଦ୍ରବୀଭୂତ କରିଥାଏ ।

Class 6 Science Chapter 8 Question Answer Odia Medium ଜଳର ବିଭିନ୍ନ ଅବସ୍ଥା

ଦୀର୍ଘ ପ୍ରଶ୍ନୋତ୍ତର

Question 1.
ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ କେଉଁ କେଉଁ ବିଷୟପ୍ରତି ଧ୍ୟାନଦେବା ଆବଶ୍ୟକ ?
Answer:
ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣପାଇଁ ନିମ୍ନଲିଖ ବିଷୟପ୍ରତି ଧ୍ୟାନଦେବା ଆବଶ୍ୟକ –

  1. ଜଳକୁ ଅଯଥା ଅଧିକ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଓ ନଷ୍ଟ କରିବା ନାହିଁ ।
  2. ବ୍ୟବହାର ନ କରିବା ବେଳେ ପାଣି ଟ୍ୟାପ୍‌କୁ ସର୍ବଦା ବନ୍ଦ ରଖ୍ ।
  3. ଜଳ ଉତ୍ସଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରଦୂଷଣ କମାଇବା ପାଇଁ ଯତ୍ନନେବା ।
  4. ବର୍ଷାଜଳକୁ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଛୋଟ ଜଳଭଣ୍ଡାରରେ ସାଇତିରଖ୍ ।
  5. ସହରାଞ୍ଚଳର ଛାତରେ ପଡ଼ୁଥ‌ିବା ବର୍ଷାଜଳ ଅମଳକରିବା; ଅର୍ଥାତ୍ ଏହାକୁ ବୋହିଯିବାକୁ ନଦେଇ ଗର୍ଭ ଖନନ କରି ସେଣ୍ଡ୍‌ରେ ସଂଗ୍ରହ କରିବା ।

Class 6 Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ତାପମାତ୍ରା ଏବଂ ଏହାର ମାପ

Go through 6th Class Science Book Odia Medium Question Answer and Class 6 Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ତାପମାତ୍ରା ଏବଂ ଏହାର ମାପ to understand textbook questions more clearly.

6th Class Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium

Class 6 Science Chapter 7 Odia Medium

ଆସ ଆମ ଶିକ୍ଷଣର ଅଭିବୃଦ୍ଧି କରିବା

ପାଖାପାଖ୍
Question 1.
ଜଣେ ସୁସ୍ଥ ମଣି ଷର ସାଧାରଣ ତାପମାତ୍ରା |
(କ) 98.6° C
(ଖ) 37.0° C
(ଗ) 32.0° C
(ଘ) 27.0 C
Answer:
(ଖ) 37.0° C

Question 2.
37° ସେଲସିୟସ ତାପମାତ୍ରା = ______
(କ) 97.4° F
(ଖ) 97.6° F
(ଗ) 98.4° F
(ଘ) 98.0° F
Answer:
(ଘ) 98.0° F

Class 6 Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ତାପମାତ୍ରା ଏବଂ ଏହାର ମାପ

Question 3.
ଖାଲି ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକ ପୂରଣ କର :
(କ) ଏକ ବସ୍ତର ଉଷ୍ମତା ବା ଥଣ୍ଡାପଣ ତାହାର ______ ଦ୍ଵାରା ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରାଯାଏ ।
(ଖ) ବ ର ଫ – ପାଣି ରତାପମାତ୍ରା । ______ ଥର୍ମୋମିଟର ଦ୍ଵାରା ମାପ କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ ।
(ଗ) ତାପମାତ୍ରାର ଏକକ ହେଉଛି ______
Answer:
(କ) ତାପମାତ୍ରା
(ଖ) ଜ୍ଵର-ମାପକ ଥର୍ମୋମିଟର (କ୍ଲିନିକାଲ ଥର୍ମୋମିଟର)
(ଗ) ସେଲସିୟସ

Question 4.
ବିଜ୍ଞାନାଗାର ଥର୍ମୋମିଟରର ପରିସର ସାଧାରଣତଃ ______ ହୋଇଥାଏ ।
(କ) 10°C ରୁ 100 C
(ଖ) −10°C ରୁ 110 C
(ଗ) 32°C ରୁ 45 C
(ଖ) 35°C ରୁ 42 C
Answer:
(ଖ) −10°C ରୁ 110 C

Question 5.
ଚିତ୍ରରେ ଦର୍ଶାଯାଇଥିବା ଭଳି ଜଳର ତାପମାତ୍ରା ମାପିବା ପାଇଁ 4 ଜଣ ଶିକ୍ଷାର୍ଥୀ ଏକ ବିଜ୍ଞାନାଗାର
Class 6 Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ତାପମାତ୍ରା ଏବଂ ଏହାର ମାପ 1
ଥର୍ମୋମିଟର ବ୍ୟବହାର କରିଥିଲେ: ତାପମାତ୍ରା ମାପିବା ପାଇଁ କିଏ ଠିକ୍ ଉପାୟ ଅବଲମ୍ବନ କରିଛି ବୋଲି ତୁମେ ଭାବୁଛ ?
(କ) ଛାତ୍ର 1
(ଗ) ଛାତ୍ର 3
(ଖ) ଛାତ୍ର 2
(ଘ) ଛାତ୍ର 4
Answer:
(ଖ) ଛାତ୍ର 2

Class 6 Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ତାପମାତ୍ରା ଏବଂ ଏହାର ମାପ

Question 6.
ନିମ୍ନଲିଖତ ତାପମାତ୍ରା ଦେଖାଇବା ପାଇଁ ଥର୍ମୋମିଟର (ଚିତ୍ର)ରେ ଲାଲ ରଙ୍ଗ ଦିଅ । (ପ୍ରଶ୍ନ ସହ ଉତ୍ତର)
Class 6 Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ତାପମାତ୍ରା ଏବଂ ଏହାର ମାପ 2
Answer:
Class 6 Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ତାପମାତ୍ରା ଏବଂ ଏହାର ମାପ 3

Question 7.
ଚିତ୍ରରେ ଦର୍ଶାଯାଇଥିବା ଥର୍ମୋମିଟରର ଅଂଶକୁ ନିରୀକ୍ଷଣ କର ଏବଂ ନିମ୍ନଲିଖତ ପ୍ରଶ୍ନଗୁଡ଼ିକର ଉତ୍ତର ଦିଅ :
Class 6 Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ତାପମାତ୍ରା ଏବଂ ଏହାର ମାପ 4
(କ) ଏହା କେଉଁ ପ୍ରକାରର ଥର୍ମୋମିଟର ?
(ଖ) ଥର୍ମୋମିଟରର ପାଠ୍ୟଙ୍କ କେତେ ସୂଚାଇଛି ?
(ଗ) ଏହି ଥର୍ମୋମିଟର ମାପିପାରୁଥ‌ିବା ସର୍ବନିମ୍ନ ତାପମାତ୍ରା କେତେ ?
Answer:
(କ) ଏହା ଏକ ବିଜ୍ଞାନାଗାର ଥର୍ମୋମିଟର ।
(ଖ) ଥର୍ମୋମିଟରର ପାଠ୍ୟଙ୍କ 26° C
(ଗ) ଏହି ଥର୍ମୋମିଟର ମାପିପାରୁଥ‌ିବା ସର୍ବନିମ୍ନ ତାପମାତ୍ରା –10° C

Class 6 Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ତାପମାତ୍ରା ଏବଂ ଏହାର ମାପ

Question 9.
ବୈଷ୍ଣବୀ ଅସୁସ୍ଥ ଥ‌ିବାରୁ ସ୍କୁଲ ଯାଇନାହିଁ । ସାରଣୀ ଅନୁଯାୟୀ ତାଙ୍କ ମା’ ତିନି ଦିନ ଧରି ତାଙ୍କ ଶରୀରର ତାପମାତ୍ରା ଲେଖୁ ରଖୁଛନ୍ତି ।
Class 6 Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ତାପମାତ୍ରା ଏବଂ ଏହାର ମାପ 5
(କ) ବୈଷ୍ଣବୀଙ୍କ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ତାପମାତ୍ରା କେତେ ଥିଲା ?
(ଖ) କେଉଁ ଦିନ ଓ କେଉଁ ସମୟରେ ବୈଷ୍ଣବୀଙ୍କ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ତାପମାତ୍ରା ରେକର୍ଡ଼ କରାଯାଇଥିଲା ?
(ଗ) କେଉଁ ଦିନ ବୈଷ୍ଣବୀଙ୍କ ତାପମାତ୍ରା ସ୍ଵାଭାବି କ ହୋଇଥିଲା ?
Answer:
(କ) ବୈଷ୍ଣବୀଙ୍କ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ତାପମାତ୍ରା 40.0°C ଥ୍ଲା
(ଖ) ପ୍ରଥମ ଦିନ ସନ୍ଧ୍ୟା ୭ଟା ସମୟରେ ବୈଷ୍ଣବୀଙ୍କ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ତାପମାତ୍ରା ରେକର୍ଡ଼ କରାଯାଇଥିଲା ।
(ଗ) ତୃତୀୟ ଦିନ ବୈଷ୍ଣବୀଙ୍କ ତାପମାତ୍ରା ସ୍ଵାଭାବିକ ହୋଇଥିଲା ।

Class 6 Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ତାପମାତ୍ରା ଏବଂ ଏହାର ମାପ

Question 10.
ଯଦି ତୁମକୁ ତାପମାତ୍ରା। 22.5° ସେଲ ସି ୟସ ମାପିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ତେବେ ତୁମେ ନିମ୍ନଲି ଖୂ ତ ତିନୋଟି ଥର୍ମୋମିଟର ମଧ୍ୟରୁ କେଉଁଟି ବ୍ୟବହାର କରିବ ବୁଝାଅ ।
Class 6 Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ତାପମାତ୍ରା ଏବଂ ଏହାର ମାପ 6
ଚିତ୍ର : ତିନୋଟି ଥର୍ମୋମିଟର
Answer:
ଥର୍ମୋମିଟର (ଖ) ଟି ବ୍ୟବହାର କରିବୁ । କାରଣ ଏହାର ପ୍ରତି 1°C ପାଇଁ 2ଟି (ଛୋଟ ବଡ଼) ଘର ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଛି ।

Question 11.
ଚିତ୍ରରେ ଥର୍ମୋମିଟର ଦ୍ଵାରା ଦର୍ଶାଯାଇଥ୍ ବ ତାପମାତ୍ରା ହେଉଛି
Class 6 Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ତାପମାତ୍ରା ଏବଂ ଏହାର ମାପ 7
(କ) 28.0°C
(ଗ) 26.5°C
(ଖ) 27.5°C
(ଘ) 25.3°C
Answer:
(ଖ) 27.5°C

Class 6 Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ତାପମାତ୍ରା ଏବଂ ଏହାର ମାପ

Question 12.
ଏକ ବିଜ୍ଞାନାଗାର ଥର୍ମୋମିଟରରେ ( ସେଲସିୟସ୍ ରୁ 100° ସେଲସିୟସ୍ ମଧ୍ୟରେ 50 ଟି ବିଭାଗ ରହିଥାଏ । ଏହି ଥର୍ମୋମିଟରର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାଗ କ’ଣ ମାପ କରେ ?

Question 13.
ଏକ ଥର୍ମୋମିଟରର ସ୍କୁଲ ଅଙ୍କନ କର ଯେଉଁଥରେ ସର୍ବନିମ୍ନ ଭାଗର ପାଠ୍ୟଙ୍କ 0.5 ଡ୍ରଗୀ ସେଲସିୟସ ହୋଇଥବ । ତୁମେ କେବଳ 10°C ରୁ 20°C ମଧ୍ୟରେ ଥ‌ିବା ଭାଗକୁ ଅଙ୍କନ କରିପାରିବ ।
Answer:
ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ନିଜେ ଅଙ୍କନ କରିବେ ।

Question 14.
କେହି ଜଣେ ତୁମକୁ କହୁଛନ୍ତି ଯେ ତାଙ୍କୁ 101 ଡିଗ୍ରୀ ଜ୍ଵର ହୋଇଛି । ଏହା କେଉଁ ସ୍କୁଲ – ସେଲସିୟସ୍/ ଫାରେନ୍‌ହୀଙ୍କୁ ବୁଝାଉଛି ?
Answer:
101 ଡିଗ୍ରୀ ଜ୍ଵର ହୋଇଛି ଅର୍ଥାତ୍ ଏହା ଫାରେନ୍‌ହୀଙ୍କୁ ବୁଝାଉଛି ।

ଅଧ୍ବକ ଶିଖ୍

ଇଣ୍ଟରନେଟ୍‌ରୁ ବିଲେଇ, କୁକୁର, ଘୋଡ଼ା, ଓଟ, ଗାଈ ଓ ମଇଁଷି ଭଳି ଜୀବଜନ୍ତୁଙ୍କ ଶରୀରର ତାପମାତ୍ରା କିପରି ମାପ କରାଯାଏ ସେ ବିଷୟରେ ତଥ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ କର । ଆଖପାଖ ଅଞ୍ଚଳରେ ଥିବା ପ୍ରାଣୀ ଚିକିତ୍ସାଳୟରୁ ପଶୁମାନଙ୍କ ତାପମାତ୍ରା ମାପ ।

ଭାରତର କେଉଁ କେଉଁ ସ୍ଥାନକୁ ସାଧାରଣତଃ ସବୁଠାରୁ ଥଣ୍ଡା ଓ ଗରମ ସ୍ଥାନ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଏ । ଏହି ସବୁ ସ୍ଥାନରେ ସର୍ବନିମ୍ନ ଓ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ତାପମାତ୍ରା ରେକର୍ଡ଼ କର ।
ଆମ ସୌରମଣ୍ଡଳର ବିଭିନ୍ନ ଗ୍ରହ ସୂର୍ଯ୍ୟଠାରୁ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଦୂରତାରେ ଅଛନ୍ତି । ଇଣ୍ଟରନେଟ୍‌ରୁ ସୂର୍ଯ୍ୟଠାରୁ ଗ୍ରହଗୁଡ଼ିକର ଦୂରତା ଓ ପ୍ରତି ଗ୍ରହର ତାପମାତ୍ରାକୁ ନେଇ ଏକ ସାରଣୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି । ସୂର୍ଯ୍ୟର କେନ୍ଦ୍ରସ୍ଥଳରେ ତାପମାତ୍ରା 15 ନିୟୁତ ଡିଗ୍ରୀ କୌଣସି ସୀମା ନାହିଁ । ବୈଜ୍ଞାନିକ ମତ ଅନୁଯାୟୀ -273.15°C (0 କେଲଭିନ୍) ଅଟେ ଏବଂ
ସେଲସିୟସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚିଥାଏ । ସର୍ବୋଚ୍ଚ ତାପମାତ୍ରାର ସର୍ବନିମ୍ନ ତାପମାତ୍ରାର ଏକ ସୀମା ରହିଛି । ଏହା ପାଖାପାଖୁ ଏହାକୁ ପରମ ଶୂନ୍ୟ କୁହାଯାଏ ।

Class 6 Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ତାପମାତ୍ରା ଏବଂ ଏହାର ମାପ

ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।

(i) ଗୋଟିଏ ବସ୍ତୁର ______ ଅବସ୍ଥା ଏହାର ତାପମାତ୍ରାକୁ ସୂଚାଇଥାଏ ।
Answer:
ତାପୀୟ

(ii) ______ ଯନ୍ତ୍ର ସାହାଯ୍ୟରେ ତାପମାତ୍ରା ମାପ କରାଯାଇଥାଏ ।
Answer:
ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ର ବା ଥର୍ମୋମିଟର

(iii) ବିକିରଣ ଉପାୟରେ ତାପ ସଂଚରଣ ପାଇଁ କୌଣସି ______ ଦରକାର ହୁଏ ନାହିଁ ।
Answer:
ମାଧ୍ୟମ

(iv) ଗାଢ଼ ରଙ୍ଗର ପୋଷାକ ହାଲ୍‌କା ରଙ୍ଗର ପୋଷାକ ତୁଳନାରେ _____ ତାପ ଅବଶୋଷଣ କରିପାରେ ।
Answer:
ଅଧ୍ଵକ

(v) ଗୋଟିଏ ଷ୍ଟିଲ ଚାମଚ ଗରମ ପାଣିରେ ବୁଡ଼ାଇଲେ ଉଭୟଙ୍କ ତାପମାତ୍ରା _______ ହେଲାଯାଏଁ ତାପ ପାଣିରୁ ଚାମଚକୁ ପ୍ରବାହିତ ହେବ ।
Answer:
ସମାନ

(vi) ମଣିଷ ଦେହର ସାଧାରଣ ତାପମାତ୍ରା ________ ।
Answer:
37° C ବା 98.4° F

Class 6 Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ତାପମାତ୍ରା ଏବଂ ଏହାର ମାପ

(vii) ଗାଢ଼ ରଙ୍ଗର ପୋଷାକ ________ ଋତୁରେ ପିନ୍ଧାଯାଏ ।
Answer:
ଶୀତ

(viii) ଏକ ଥର୍ମୋମିଟର ପରିସର _______ ଅଟେ ।
Answer:
10° C ବା 110° C

(ix) ଦୂର ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ରର ପରାସ _____ ଅଟେ ।
Answer:
35° Cରୁ 42°

(x) ପଦାର୍ଥରେ ଥିବା ଅଣୁଗୁଡ଼ିକର ଗତିର ବେଗ ବଢ଼ିଲେ ପଦାର୍ଥର ଉଷ୍ଣତା ______ ।
Answer:
ବଢ଼େ

(xi) ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ରର ପ୍ରାନ୍ତରେ ଥ‌ିବା ବଲ୍‌______ ରେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ ।
Answer:
ପାରଦ

(xii) ______ ଏକ ତରଳ ଧାତୁ ଅଟେ ।
Answer:
ପାରଦ

(xiii) ବାୟୁରେ _______ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ତାପ ସଞ୍ଚରିତ ହୋଇଥାଏ ।
Answer:
ପରିଚଳନ

Class 6 Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ତାପମାତ୍ରା ଏବଂ ଏହାର ମାପ

(xiv) ପାରଦରେ ତାପ ସଞ୍ଚରଣ ______ ପ୍ରକ୍ରି ୟାରେ ହୋଇଥାଏ ।
Answer:
ପରିବହନ

ବାମପାର୍ଶ୍ଵର ସମ୍ପର୍କଦ୍ଵୟକୁ ଦେଖୁ ଦକ୍ଷିଣ ପାର୍ଶ୍ବର ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।

(i) ସେଲ୍‌ସିୟସ୍ ସ୍କେଲ୍ : °C :: ଫାରେନ୍‌ହାଇଟ୍ ସ୍କେଲ୍ : ______
Answer:
°F

(ii) °C ସ୍କେଲର ଦୁଇପ୍ରାନ୍ତର ମାପାଙ୍କ : 35 ଓ 42 :: °F ସ୍କେଲର ଦୁଇମାପାଙ୍କ : _______
Answer:
94 ଓ 108

(iii) ପାରଦ : ତାପ ପରିବହନ :: ସମୁଦ୍ର ସମୀର : ________
Answer:
ତାପ ପରିଚଳନ

(iv) ପାରଦ : ତାପ ସୁପରିବାହୀ :: କାଠ : ________
Answer:
ତାପ କୁପରିବାହୀ

(v) ତରଳ ଓ ଗ୍ୟାସୀୟ ପଦାର୍ଥରେ ତାପ ସଂଚରଣ : ପରିଚଳନ :: ବିନା ମାଧ୍ୟମରେ ତାପ ସଂଚରଣ : ________
Answer:
ବିକିରଣ

(vi) ପାର ଦର ସ୍ଫୁ ଟନାଙ୍କ : 357°C :: ପାର ଦର ହିମାଙ୍କ : ________
Answer:
−39°C

Class 6 Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ତାପମାତ୍ରା ଏବଂ ଏହାର ମାପ

(vii) ଜ୍ଵର ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ରର ପରାସ : 35°C ରୁ 42°C :: ପରୀକ୍ଷାଗାର ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ରର ପରାସ : _______
Answer:
−10°C ରୁ 110°

(viii) ଧାତୁ : ସୁପରିବାହୀ :: ରବର : ________
Answer:
କୁପରିବାହୀ

(ix) ତରଳ : ପରିଚଳନ :: ବିନା ମାଧ୍ୟମ : _______
Answer:
ବିକିରଣ

(x) ଜ୍ଵର ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ର : 35°C – 42°C :: ପରୀକ୍ଷାଗାର ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ର : ________
Answer:
-10°C 110°C

(xi) ଗ୍ରୀଷ୍ମଋତୁ : ହାଲ୍‌କା ରଙ୍ଗର ପୋଷାକ :: ଶୀତଋତୁ : _________
Answer:
ଗାଢ଼ ରଙ୍ଗର ପୋଷାକ

(xii) ପାରଦ : ପରିବହନ :: ବରଫ : ________
Answer:
ପରିଚଳନ

ବନ୍ଧନୀ ମଧ୍ଯରୁ ଉପଯୁକ୍ତ ଶବ୍ଦବାଛି ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।

(i) ଜ୍ଵର ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ରର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ପ୍ରାୟ, ______ ସେ.ମି. ।
(10, 20, 30, 40)
Answer:
10

Class 6 Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ତାପମାତ୍ରା ଏବଂ ଏହାର ମାପ

(ii) _______ ଯନ୍ତ୍ରରେ ପାରଦକୁ ତାପମାତ୍ରା ମାପକ ପଦାର୍ଥ ରୂପରେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ ନାହିଁ ।
(ଜ୍ୱର ତାପମାନ, ପରୀକ୍ଷାଗାର ତାପମାନ, ଡିଜିଟାଲ୍ ତାପମାନ, କୌଣସିଟି ନୁହେଁ)
Answer:
ଡିଜିଟାଲ୍ ତାପମାନ

(iii) କଠିନ ପଦାର୍ଥ ମଧ୍ଯରେ ______ ପ୍ରଣାଳୀରେ ତାପ ସଂଚରଣ ହୁଏ ।
(ପରିବହନ, ପରିଚଳନ, ବିକିରଣ, କୌଣସିଟି ନୁହେଁ)
Answer:
ପରିବହନ

(iv) ତରଳ ପଦାର୍ଥ ମଧ୍ୟରେ _______ ପ୍ରଣାଳୀରେ ତାପ ସଂଚରଣ ହୁଏ ।
(ପରିବହନ, ପରିଚଳନ, ବିକିରଣ, କୌଣସିଟି ନୁହେଁ)
Answer:
ପରିଚଳନ

(v) ଗ୍ୟାସୀୟ ପଦାର୍ଥ ମଧ୍ଯରେ ______ ପ୍ରଣାଳୀରେ ତାପ ସଂଚରଣ ହୁଏ ।
( ପରିବହନ, ପରିଚଳନ, ବିକିରଣ, କୌଣସିଟି ନୁହେଁ)
Answer:
ବିକିରଣ

(vi) _______ ବ୍ୟତୀତ ସମସ୍ତ ଅଧାତୁ ତାପ କୁପରିବାହୀ ।
(ଅଙ୍ଗାର, ଗ୍ରାଫାଇଟ୍, ଗନ୍ଧକ, ଫସଫରସ୍)
Answer:
ଗ୍ରାଫାଇଟ୍

ଗୋଟିଏ ବା ଦୁଇଟି ଶବ୍ଦରେ ଲେଖ ।

(i) 37° C ବା 98.4°F କାହାର ଦେହର ତାପମାତ୍ରା ଅଟେ ?
Answer:
37° C ବା 98.4°F ସୁସ୍ଥ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କର ଦେହର ହାରାହାରି ତାପମାତ୍ରା ଅଟେ ।

Class 6 Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ତାପମାତ୍ରା ଏବଂ ଏହାର ମାପ

(ii) ଜ୍ଵର ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ରର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ପ୍ରାୟ କେତେ ହୋଇଥାଏ ?
Answer:
10 6ପ.ମି.

(iii) ତୁମ ଦେହର ତାପମାତ୍ରା ପ୍ରାୟ କେତେ ଅଟେ ?
Answer:
37°C ବା 98.4°F

(iv) କେଉଁ ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ରରେ ପାରଦକୁ ତାପମାତ୍ରା ମାପକ ପଦାର୍ଥ ରୂପରେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ ନାହିଁ ?
Answer:
ଡିଜିଟାଲ୍ ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ର

(v) କଠିନ ପଦାର୍ଥ ମଧ୍ଯରେ ତାପ କେଉଁ ଉପାୟରେ ସଞ୍ଚରିତ ହୁଏ ?
Answer:
ପରିବହନ

(vi) ହିଟର ସାମନାରେ ବସିଲେ ଆମେ କେଉଁ ଉପାୟରେ ହିଟରରୁ ନିର୍ଗତ ତାପ ପାଇଥାଉ ?
Answer:
ବିକିରଣ

ଚାରୋଟି ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଉତ୍ତର ମଧ୍ୟରୁ ଠିକ୍ ଉତ୍ତରଟି ବାଛି ଲେଖ ।

(କ) କେଉଁ ରଙ୍ଗ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ତାପ ବିକିରଣ କରେ ?
(i) କଳା
(ii) ଧଳା
(iii) ସବୁଜ
(iv) ନାଲି
Answer:
(i) କଳା

Class 6 Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ତାପମାତ୍ରା ଏବଂ ଏହାର ମାପ

(ଖ) କେଉଁ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଅଣୁଗୁଡ଼ିକ ଉତ୍ତପ୍ତ ବସ୍ତୁରୁ ଶୀତଳ ବସ୍ତୁକୁ ସଞ୍ଚରିତ ହୁଏ ନାହିଁ ?
(i) ପରିବହନ
(ii) ପରିଚଳନ
(iii) ବିକିରଣ
(iv) ପରିବହନ ଓ ପରିଚଳନ
Answer:
(iii) ବିକିରଣ

(ଗ) ରୁମ୍ ହିଟର କେଉଁ ନିୟମ ଅନୁସାରେ କାର୍ଯ୍ୟକରେ ?
(i) ପରିବହନ
(ii) ପରିଚଳନ
(iii) ବିକିରଣ
(iv) ପରିବହନ ଓ ପରିଚଳନ
Answer:
(iii) ବିକିରଣ

(ଘ) ପାରଦର ସ୍ଫୁଟନାଙ୍କ କେତେ °C ?
(i) – 39°C
(ii) 110°C’
(iii) 259°C
(iv) 357°C
Answer:
(iv) 357°C

(ଙ) ଧାତୁରେ ତାପ ସଞ୍ଚରଣ କେଉଁ ପ୍ରଣାଳୀରେ ହୁଏ ?
(i) ପରିବହନ
(ii) ପରିଚଳନ
(iii) ବିକିରଣ
(iv) ପରିବହନ ଓ ବିକିରଣ
Answer:
(i) ପରିବହନ

Class 6 Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ତାପମାତ୍ରା ଏବଂ ଏହାର ମାପ

ରେଖାଙ୍କିତ ପଦ ନ ବଦଳାଇ ଭ୍ରମ ଥିଲେ ସଂଶୋଧନ କର ।

(i) °F ସ୍କେଲର ଦୁଇ ପ୍ରାନ୍ତର ମାପାଙ୍କ 35 ଓ 42 ଅଟେ ।
Answer:
°F ସ୍କେଲର ଦୁଇ ପ୍ରାନ୍ତର ମାପାଙ୍କ 94 ଓ 108 ଅଟେ ।

(ii) ପାରଦରେ ତାପ ସଂଚରଣ ପରିଚଳନ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ହୋଇଥାଏ ।
Answer:
ପାରଦରେ ତାପ ସଂଚରଣ ପରିଚଳନ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ହୋଇଥାଏ ।

(iii) ଦିନବେଳା ଜଳଭାଗରୁ ସ୍ଥଳଭାଗକୁ ବହି ଆସୁଥୁବା ପବନକୁ ‘ସ୍ଥଳ ସମୀର’ କୁହାଯାଏ ।
Answer:
ଦିନବେଳା ଜଳଭାଗରୁ ସ୍ଥଳଭାଗକୁ ବହି ଆସୁଥ‌ି ପବନକୁ ସମୁଦ୍ର ସମୀର କୁହାଯାଏ ।

(iv) ସ୍ଥଳ ସମୀର ଓ ସମୁଦ୍ର ସମୀର ବାୟୁର ପରିବହନ ପ୍ରକ୍ରିୟାର ଦୃଷ୍ଟାନ୍ତ ଅଟେ ।
Answer:
ସ୍ଥଳ ସମୀର ଓ ସମୁଦ୍ର ସମୀର ବାୟୁର ପରିଚଳନ ପ୍ରକ୍ରିୟାର ଦୃଷ୍ଟାନ୍ତ ଅଟେ ।

(v) ଜଳ ଓ ବାୟୁ ତାପର ସୁପରିବାହୀ ଅଟନ୍ତି ।
Answer:
ଜଳ ଓ ବାୟୁ ତାପର କୁପରିବାହୀ ଅଟନ୍ତି ।

Class 6 Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ତାପମାତ୍ରା ଏବଂ ଏହାର ମାପ

ନିମ୍ନଲିଖତ ପ୍ରଶ୍ନଗୁଡ଼ିକର ଉତ୍ତର ଠିକ୍ ଥିଲେ ଠିକ୍ (✓) ଚିହ୍ନ ଓ ଭୁଲ ଥିଲେ ଭୁଲ (✗) ଚିହ୍ନ ଦିଅ ।

(i) ଜ୍ଵର ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ରର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ପ୍ରାୟ ୮ ସେ.ମି. ହୋଇଥାଏ ?
Answer:
(✗)

(ii) ତୁମ ଦେହର ତାପମାତ୍ରା ପ୍ରାୟ 37°C ବା 97.4°F ଅଟେ ?
Answer:
(✗)

(iii) ଡିଜିଟାଲ୍ ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ରରେ ପାରଦକୁ ତାପମାତ୍ରା ମାପକ ପଦାର୍ଥ ରୂପରେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ ନାହିଁ
Answer:
(✓)

(iv) କଠିନ ପଦାର୍ଥ ମଧ୍ଯରେ ତାପ ପରିଚଳନ ଉପାୟରେ ସଞ୍ଚରିତ ହୁଏ ।
Answer:
(✗)

(v) ହିଟର ସାମନାରେ ବସିଲେ ଆମେ ବିକିରଣ ଉପାୟରେ ହିଟରରୁ ନିର୍ଗତ ତାପ ପାଇଥାଉ ?
Answer:
(✓)

‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭର ଶବ୍ଦ ସହ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭର ସମ୍ପର୍କ ବାଛି ସ୍ତମ୍ଭ ମିଳନ କର ।

‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ ‘ଖ’ସ୍ତମ୍ଭ
ନିରାପଦବତୀ କୁପରିବାହୀ
ତାପମାନଯନ୍ତ୍ର 357°C
ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ -39°C
ହିମାଙ୍କ ଡେଭି
ଫୁଟନାଙ୍କ ଗାଲିଲିଓ

Answer:

‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ ‘ଖ’ସ୍ତମ୍ଭ
ନିରାପଦବତୀ ଡେଭି
ତାପମାନଯନ୍ତ୍ର ଗାଲିଲିଓ
ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ କୁପରିବାହୀ
ହିମାଙ୍କ -39°C
ଫୁଟନାଙ୍କ 357°C

Class 6 Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ତାପମାତ୍ରା ଏବଂ ଏହାର ମାପ

ଅତିସଂକ୍ଷିପ୍ତ ପ୍ରଶ୍ନୋତ୍ତର

ଗୋଟିଏ ବାକ୍ୟରେ ଉତ୍ତର ଦିଅ ।
(i) ବସ୍ତୁର ତାପୀୟ ସ୍ଥିତି କେଉଁ ଯନ୍ତ୍ର ସାହାଯ୍ୟରେ ଜାଣି ହେବ ?
Answer:
ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ର ସାହାଯ୍ୟରେ ବସ୍ତୁର ତାପୀୟ ସ୍ଥିତି ଜାଣି ହେବ ।

(ii) ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ରରେ କେଉଁ ସ୍କେଲ ଅଛି ?
Answer:
ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ରରେ ସେଲସିୟସ, ଫାରେନ୍ହାଇଟ୍, ରୋମର, କେଲଭିନ୍ ଓ ଡିଜିଟାଲ୍ ଇତ୍ୟାଦି ସ୍କେଲ ଅଛି ।

(iii) ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ରର ପ୍ରଥମ ଉଦ୍ଭାବକ କିଏ ଓ କେଉଁ ମସିହାରେ ସେ ଏହାକୁ ଉଦ୍ଭାବନ କରିଥିଲେ ?
Answer:
ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ରର ପ୍ରଥମ ଉଦ୍ଭାବକ ଗାଲିଲିଓ । 1592 ମସିହାରେ ସେ ଏହାକୁ ତିଆରି କରିଥିଲେ ।

(iv) ଆଧୁନିକ ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ର କେଉଁ ମସିହାରେ ତିଆରି ହେଲା ?
Answer:
ଆଧୁନିକ ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ର 1655 ମସିହାରେ ତିଆରି ହେଲା ।

(v) ପ୍ରଥମେ ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ରରେ ସୂଚକ ଭାବେ କ’ଣ ବ୍ୟବହାର ହେଉଥିଲା ?
Answer:
ପ୍ରଥମେ ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ରରେ ସୂଚକ ଭାବେ ଆଲକୋହଲ ବ୍ୟବହାର ହେଉଥିଲା ।

Class 6 Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ତାପମାତ୍ରା ଏବଂ ଏହାର ମାପ

(vi) ଗୋଟିଏ ପଦାର୍ଥର ଉଷ୍ମତା ପଦାର୍ଥର କାହା ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ ?
Answer:
ଗୋଟିଏ ପଦାର୍ଥର ଉଷ୍ମତା ପଦାର୍ଥର ଅଣୁମାନଙ୍କର ଗତି ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ ।

(vii) ସେଲ୍‌ସିୟସ୍ ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ରର ମାପାଙ୍କ କେତେ ?
Answer:
ସେଲ୍‌ସିୟସ୍ ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ରର ମାପାଙ୍କ 35 ରୁ 42 ଡିଗ୍ରୀ ସେଲ୍‌ସିୟସ୍ ।

(viii)ଫାରେନ୍‌ହାଇଟ୍‌ ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ରର ମାପାଙ୍କ କେତେ ?
Answer:
ଫାରେନ୍‌ହାଇଟ୍ ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ରର ମାପାଙ୍କ 94° ରୁ 108° ଫାରେନ୍ହାଇଟ ।

(ix) ପଦାର୍ଥର ତାପମାତ୍ରା ବଦଳିବା ସହିତ ପଦାର୍ଥର ଭୌତିକ ପରିବର୍ତ୍ତନର କ’ଣ ସମ୍ବନ୍ଧ ରହିଛି ?
Answer:
ପଦାର୍ଥର ତାପମାତ୍ରା ବଦଳିବା ସହିତ ପଦାର୍ଥର ସଂକୋଚନ ଓ ପ୍ରସାରଣ ହୁଏ ।

(x) ଆଧୁନିକ ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ରରେ ସୂଚକ ଭାବେ କ’ଣ ବ୍ୟବହାର ହେଉଛି ?
Answer:
ଆଧୁନିକ ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ରରେ ସୂଚକ ଭାବେ ପାରଦ ବ୍ୟବହାର ହେଉଛି ।

(xi) ପାରଦର ସ୍ଫୁଟନାଙ୍କ ଓ ହିମାଙ୍କ କେତେ ?
Answer:
ପାରଦର ସ୍ଫୁଟନାଙ୍କ 357 ଡିଗ୍ରୀ ସେଲସିୟସ ଓ ହିମାଙ୍କ 39 ଡିଗ୍ରୀ ସେଲସିୟସ୍ ।

(xii) ତାପ କେତେ ପ୍ରକାରରେ ସଞ୍ଚରିତ ହୁଏ ଓ କ’ଣ କ’ଣ ?
Answer:
ତାପ ତିନି ପ୍ରକାରରେ ସଞ୍ଚରିତ ହୁଏ – ପରିବହନ, ପରିଚଳନ ଓ ବିକିରଣ ।

Class 6 Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ତାପମାତ୍ରା ଏବଂ ଏହାର ମାପ

(xiii)କଠିନ ପଦାର୍ଥରେ ତାପ ସଞ୍ଚରଣକୁ କ’ଣ କହନ୍ତି ?
Answer:
କଠିନ ପଦାର୍ଥରେ ତାପ ସଞ୍ଚରଣକୁ ପରିବହନ କହନ୍ତି ।

(xiv)ତରଳ ଓ ଗ୍ୟାସରେ ତାପ ସଞ୍ଚରଣକୁ କ’ଣ କହନ୍ତି ?
Answer:
ତରଳ ଓ ଗ୍ୟାସରେ ତାପ ସଞ୍ଚରଣକୁ ପରିଚଳନ କହନ୍ତି ।

(xv) ବିନା ମାଧ୍ୟମରେ ତାପ ସଞ୍ଚରଣକୁ କ’ଣ କହନ୍ତି ?
Answer:
ବିନା ମାଧ୍ୟମରେ ତାପ ସଞ୍ଚରଣକୁ ବିକିରଣ କହନ୍ତି ।

ଦୀର୍ଘ ପ୍ରଶ୍ନୋତ୍ତର

Question 1.
ତାପ ପରିବହନ କିପରି ହୁଏ, ବୁଝାଅ ତାପ ସୁପରିବାହୀ ଓ ତାପ କୁପରିବାହୀ ପଦାର୍ଥ କ’ଣ ?
Answer:

  • ପରିବହନ ପ୍ରକ୍ରିୟାଦ୍ଵାରା ତାପ ସଞ୍ଚରଣରେ କଠିନ ବସ୍ତୁର ଅଣୁଗୁଡ଼ିକ ତାଙ୍କର ସ୍ଥାନରୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ ହୁଅନ୍ତି ନାହିଁ ।
  • ବସ୍ତୁର ଯେଉଁ ଅଣୁଗୁଡ଼ିକ ଅଗ୍ନି ସଂସ୍ପର୍ଶରେ ଆସନ୍ତି ସେମାନେ ତାପ ଶକ୍ତି ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତି । ଫଳରେ ଏହି ଅଣୁମାନଙ୍କର ହାରାହାରି ଯାନ୍ତ୍ରିକ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧିପାଏ ।
  • ତେଣୁ ଏହି ଅଣୁଗୁଡ଼ିକ (ବିସ୍ଥାପିତ ନ ହୋଇ) ତାଙ୍କର ମାଧ୍ୟ-ସ୍ଥାନରେ ରହି ଅଧ୍ଵ ବେଗରେ ପ୍ରକମ୍ପିତ ହୁଅନ୍ତି ।
  • ଏହି କମ୍ପନରତ ଅଣୁ ସେମାନଙ୍କର ପାଖ ଅଣୁକୁ କିଛି କମ୍ପନ ସଞ୍ଚରଣ କରନ୍ତି । ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଅଣୁଗୁଡ଼ିକ ନିଜ ନିଜ ସ୍ଥାନ ପରିତ୍ୟାଗ କରନ୍ତି ନାହିଁ । କିନ୍ତୁ ତାପଶକ୍ତି ଏ ମୁଣ୍ଡରୁ ସେ ମୁଣ୍ଡକୁ ସଞ୍ଚାରିତ ହୁଏ । ଏହା ହିଁ ପରିବହନ ପ୍ରକ୍ରିୟା । ପାରଦ ଏକ ତରଳ ପଦାର୍ଥ ହେଲେ ମଧ୍ୟ ଏଥ‌ିରେ ତାପ ପରିବହନ ଉପାୟରେ ସଂଚରିତ ହୁଏ ।
  • ଯେଉଁ ପଦାର୍ଥ ମଧ୍ୟରେ ତାପ ପରିବହନ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ସଞ୍ଚରିତ ହୁଏ ସେମାନଙ୍କୁ ତାପ ସୁପରିବାହୀ କୁହାଯାଏ । ସମସ୍ତ ଧାତବ ପଦାର୍ଥ ତାପ ସୁପରିବାହୀ ଅଟେ ।
  • ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍, କାଠ, କାଚ, ରବର ଇତ୍ୟାଦି କଠିନ ପଦାର୍ଥ ହୋଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ତାପ ସଞ୍ଚରିତ ହୁଏ ନାହିଁ । ତେଣୁ ଏଗୁଡ଼ିକୁ ତାପ କୁପରିବାହୀ କୁହାଯାଏ

Class 6 Science Chapter 7 Question Answer Odia Medium ତାପମାତ୍ରା ଏବଂ ଏହାର ମାପ

Question 2.
ଜ୍ଵର ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ରର ଗଠନ ପ୍ରଣାଳୀ ବର୍ଣ୍ଣନା କର ।
Answer:

  • ଜ୍ଵର ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ର ଥର୍ମୋମିଟରର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ପ୍ରାୟ 10 ସେ.ମି. ଅଟେ ।
  • ଏହା ଗୋଟିଏ ସରୁ ଏବଂ ଏକ ସମାନ କାଚନଳୀ ଅଟେ ।
  • ଏହାର ଯେଉଁ ପ୍ରାନ୍ତଟି ପତଳା ଓ ଚକ୍ରକ୍ କରୁଥାଏ ତାହାକୁ ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ରର ବଲ୍‌ବ କୁହାଯାଏ ।
  • କାଚନଳୀର ଅବଶିଷ୍ଟ ଅଂଶ ଏକ କୈଶିକ କାଚନଳୀ ଅଟେ ।
  • ଏହି କୈଶିକ ନଳୀ ଅଂଶରେ ଦୁଇଟି ସ୍କେଲ୍ ଅଛି ଗୋଟିଏ ସ୍କେଲ୍‌ର ନାମ °F ଓ ଅନ୍ୟଟିର ନାମ °C ।
  • °C ସ୍କେଲ୍‌ର ଦୁଇ ପ୍ରାନ୍ତର ମାପାଙ୍କ 35 ଓ 42 ଅଟେ ।
  • °F ସ୍କେଲର ଦୁଇ ପ୍ରାନ୍ତର ମାପାଙ୍କ 94 ଓ 108 ଅଟେ ।

Question 3.
ଜ୍ଵର ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ର କିପରି ବ୍ୟବହାର କରିବ ?
Answer:

  1. ଜ୍ଵର ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ରରେ ଥ‌ିବା C ଚିହ୍ନିତ ସ୍କେଲ୍‌କୁ ସେଲ୍‌ସିୟସ୍ ସ୍କେଲ୍ ଓ °F ଚିହ୍ନିତ ସ୍କେଲ୍‌କୁ ଫାରେନ୍‌ହାଇଟ୍ ସ୍କେଲ୍ କୁହାଯାଏ ।
  2. ଏହାର ଯେକୌଣସି ସ୍କେଲ୍‌ରେ ପାଖାପାଖୁ ଥ‌ିବା ଦୁଇଟି ବଡ଼ ଦାଗର ପରାସ 1°C ଅଟେ । ଦୁଇଟି ବଡ଼ ଦାଗ ମଧ୍ୟରେ 5 ଟି ସମାନ ଭାଗ ଥାଏ । ଗୋଟିଏ ଛୋଟ ଭାଗର ପାଠ୍ୟଙ୍କ ଅଟେ \(\frac{1^0 \mathrm{C}}{2}\) = 0.2°C ।
  3. ବ୍ୟବହାର କରିବା ପୂର୍ବରୁ ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ରଟିକୁ ଆଣ୍ଟିସେପଟିକ୍ ଦ୍ରବଣ ବା ପାଣିରେ ଧୋଇଦେବା ଉଚିତ୍ ।
  4. ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ରକୁ ହାତରେ ଧରି ଥରେ ବା ଦୁଇଥର ଝାଡ଼ିଦେଲେ ତାହାର ପାଠ୍ୟଙ୍କ 35°C ତଳକୁ ଚାଲି ଆସିବ । ଏହାପରେ ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ରର ବଲ୍‌ବକୁ କାଖ ତଳେ ବା ଜିଭ ତଳେ ପ୍ରାୟ 2 ମିନିଟ୍ ରଖୁବା ଆବଶ୍ୟକ ।
  5. ତା’ପରେ ତାପମାନ ଯନ୍ତ୍ରକୁ କାଢ଼ିଆଣି ତାପମାତ୍ରାର ପାଠ୍ୟଙ୍କ ନିଆଯାଏ ।

Class 6 Science Chapter 6 Question Answer Odia Medium ଆମ ଚତୁଃପାର୍ଶ୍ଵରେ ଥିବା ବସ୍ତୁ

Go through 6th Class Science Book Odia Medium Question Answer and Class 6 Science Chapter 6 Question Answer Odia Medium ଆମ ଚତୁଃପାର୍ଶ୍ଵରେ ଥିବା ବସ୍ତୁ to understand textbook questions more clearly.

6th Class Science Chapter 6 Question Answer Odia Medium

Class 6 Science Chapter 6 Odia Medium

ଆସ ଆମ ଶିକ୍ଷଣର ଅଭିବୃଦ୍ଧି କରିବା

Question 1.
ତୁମ ରୋଷେଇ ଘରକୁ ଯାଅ ଏବଂ ଦେଖ କିପରି ତୁମ ପିତାମାତା ବିଭିନ୍ନ ଖାଦ୍ୟ ପଦାର୍ଥଗୁଡ଼ିକ ସଜାଇ ରଖୁଛନ୍ତି । ତୁମେ ଏକ ଉତ୍ତମ ପଦ୍ଧତିରେ କିପରି ସଜାଇ ପାରିବ, କହିପାରିବ କି ? ଏହାକୁ ତୁମ ଖାତାରେ ଲେଖ ।
‍Answer:

  • ରୋଷେଇ ଘରେ ଆମ ପିତାମାତା ବିଭିନ୍ନ ଖାଦ୍ୟପଦାର୍ଥଗୁଡ଼ିକ ବଭିନ୍ନ ଗ୍ରୁପ୍‌ରେ ସଜାଇ ରଖୁଛନ୍ତି ।
  • ଆମେ ଏ କ ଉ ତ୍ତ ମ ପଦ୍ଧତି ରେ ଖାଦ୍ୟପଦାର୍ଥ ଗୁଡ଼ିକୁ ସଜାଇ ରଖ୍ ପାରିବା, ଯେପରିକି ମୁଗ ଡାଲି, ଚଣାଡାଲି, ହରଡ଼ ଡାଲି, ମସୁର ଡାଲି ଇତ୍ୟାଦିକୁ ଗୋଟିଏ ଜାଗାରେ ଏକାଠି ରଖୁପାରିବା ।
  • ଚାଉଳ, ଦଲିଆ, ଅଟା, ସୁଜି, ମଇଦା ପ୍ରଭୃତି ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଅନ୍ୟ ଏକ ସ୍ଥାନରେ ଏକାଠି ରଖିପାରିବା ।
  • ଲଙ୍କା ଗୁଣ୍ଡ, ଧନିଆ ଗୁଣ୍ଡ, ଜୀରା, ଜୀରାଗୁଣ୍ଡ, ହଳଦି ଗୁଣ୍ଡ, ଲୁଣ, ମସଲା ଗୁଣ୍ଡ, ଗରମ ମସଲା, ଅଳେଇଚ, ଗୁଜୁରାତି ଇତ୍ୟାଦି ଅନ୍ୟ ଏକ ସ୍ଥାନରେ ଏକାଠି ରଖୁପାରିବା ।
  • ରୋଷେଇ ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ଘିଅ, ସୋରିଷ ତେଲ, ସୋୟାବିନ୍ ତେଲ, ଅଲିଭ ତେଲ, ରିଫାଇନ ତେଲ ଇତ୍ୟାଦି ଗୋଟିଏ ଜାଗାରେ ଏକତ୍ର ରଖୁପାରିବା ।

Class 6 Science Chapter 6 Question Answer Odia Medium ଆମ ଚତୁଃପାର୍ଶ୍ଵରେ ଥିବା ବସ୍ତୁ

Question 2.
‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭରେ ଥିବା ଶବ୍ଦକୁ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭରେ ସମ୍ପର୍କିତ ତଥ୍ୟ ସହିତ ଗାର ଟାଣି ଯୋଡ଼ ।
Class 6 Science Chapter 6 Question Answer Odia Medium ଆମ ଚତୁଃପାର୍ଶ୍ଵରେ ଥିବା ବସ୍ତୁ 1
Answer:

ସ୍ତମ୍ଭ I ସ୍ତମ୍ଭ II
(1) ପଦାର୍ଥ (ଖ) ସ୍ଥାନ ଅଧିକାର କରେ ଓ ଏହାର ବସ୍ତୁତ୍ଵ ରହିଛି
(2) ଦ୍ରବଣୀୟ (ଘ) ପାଣିରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମିଶିଯାଏ
(3) ସ୍ଵଚ୍ଛ (କ) ଏହ ମାଧ୍ୟମ ରେ ବସ୍ତୁଗୁଡ଼ିକ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଦେଖାଯାଇପାରେ
(4) ଉଜ୍ଜ୍ଵଳ (ଗ) ଚକ୍‌କ୍ କରୁଥୁବା ପୃଷ୍ଠ

Question 3.
ଦୋକାନରେ ଏବଂ ଘରେ ବସ୍ତ ରଖୁବା ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଥ‌ିବା ବାକ୍ସଗୁଡ଼ିକ ସାଧାରଣତଃ ସ୍ଵଚ୍ଛ ଅଟେ । ଏହାର କାରଣ କୁହ ।
Answer:
ଦୋକାନରେ ଏବଂ ଘରେ ବସ୍ତୁ ରଖୁବା ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଥ‌ିବା ବାକ୍ସଗୁଡ଼ିକ ସାଧାରଣତଃ ସ୍ଵଚ୍ଛ ଅଟେ କାରଣ ଏହା ଭିତରେ ଥ‌ିବା ବସ୍ତୁଗୁଡ଼ିକ ବାହାରକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଦେଖାଯିବ ଏବଂ ସହଜରେ ମିଳିପାରିବ ।

Class 6 Science Chapter 6 Question Answer Odia Medium ଆମ ଚତୁଃପାର୍ଶ୍ଵରେ ଥିବା ବସ୍ତୁ

Question 4.
ନିମ୍ନରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ଉକ୍ତିଗୁଡ଼ିକ ଠିକ୍ (✗) କିମ୍ବା ଭୁଲ (✓) ଚିହ୍ନ ଦିଅ । ଭୁଲ ଉକ୍ତିଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଶୋଧନ କର ।
(କ) କାଠ ସ୍ଵଚ୍ଛ ପଦାର୍ଥ ହୋଇଥିବା ବେଳେ କାଚ ଅସ୍ୱଚ୍ଛ ।
Answer:
ଭୁଲ (✗) ଠିକ୍ ଉକ୍ତି-
କାଠ ଅସ୍ଵଚ୍ଛ ହୋଇଥିବାବେଳେ କାଠ ସ୍ଵଚ୍ଛ ।

(ଖ) ଆଲୁମିନିୟମ ଫଏଲ ଚମକୁ ଥିବାବେଳେ ରବର ଚମକୁ ନଥାଏ ।
Answer:
ଠିକ୍ (✓)

(ଗ) ଚିନି ପାଣିରେ ଦ୍ରବୀଭୂତ ହେଉଥ‌ିବା ବେଳେ କାଠଗୁଣ୍ଡ ଦ୍ରବୀଭୂତ ହୁଏ ନାହିଁ ।
Answer:
ଠିକ୍ (✓)

(ଘ) ସେଓ କୌଣସି ସ୍ଥାନ ଅଧିକାର କରେ ନାହିଁ ଏବଂ ଏହାର ବସ୍ତୁତ୍ଵ ଥାଏ ।
Answer:
ଭୁଲ (✗)
ଠିକ୍ ଉକ୍ତି ସେଓ ସ୍ଥାନ ଅଧିକାର କରେ ଏବଂ ଏହାର ବସ୍ତତ୍ଵ ଥାଏ ।

Class 6 Science Chapter 6 Question Answer Odia Medium ଆମ ଚତୁଃପାର୍ଶ୍ଵରେ ଥିବା ବସ୍ତୁ

Question 5.
କାଠ, ଲୁହା, ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ, ବାଉଁଶ, ସିମେଣ୍ଟ ଓ ପଥର ଭଳି ବିଭିନ୍ନ ସାମଗ୍ରୀରେ ନିର୍ମିତ ଚେୟାର ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି । ନିମ୍ନଲିଖତ ପଦାର୍ଥର କିଛି ଗୁଣ ଅଛି ଯାହା ଚେୟାର ତିଆରି କରବା ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରେ । ଚେୟାର ତିଆରି କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଥ‌ିବା ପଦାର୍ଥ ମଧ୍ୟରୁ କେଉଁ ପଦାର୍ଥଗୁଡ଼ିକ ସମସ୍ତ ଗୁଣକୁ ଦର୍ଶାଇଥାଏ ।

(କ) କଠିନତା (ଦୀର୍ଘ ସମୟ ବସିବା ପରେ ହଲି ନଥଏ କିମ୍ବା ବଙ୍କା ହୋଇ ନଥାଏ ।)
Answer:
ଲୁହା, ସିମେଣ୍ଟ ଏବଂ ପଥରରୁ ନିର୍ମିତ ଚେୟାରରେ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ବସିବା ପରେ ମଧ୍ଯ ହରି ନଥାଏ କିମ୍ବା ବଙ୍କା ହୋଇ ନଥାଏ । (କଠିନତା)

(ଖ) ହାଲୁକା ପଦାର୍ଥ (ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରୁ ଅନ୍ୟ ସ୍ଥାନକୁ ଉଠାଇବା କିମ୍ବା ନେବା ସହଜ ।)
Answer:
ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ଏବଂ ବାଉଁଶରୁ ନିର୍ମିତ ଚେୟାର ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରୁ ଅନ୍ୟ ସ୍ଥାନକୁ ଉଠାଇବା କିମ୍ବା ନେବା ସହଜ ହୋଇଥାଏ । (ହାଲୁକା)

(ଗ) ଶୀତଦିନେ ବସିବ ସମୟରେ ଅଧିକ ଥଣ୍ଡା ଅନୁଭବ ହୁଏ ନାହିଁ ।
Answer:
କାଠ ଏବଂ ବାଉଁଶରୁ ନିର୍ମିତ ଚେୟାରରେ ଶୀତଦିନେ ବସିବା ସମୟରେ ଅଧିକ ଥଣ୍ଡା ଅନୁଭବ ହୁଏନାହିଁ ।

(ଘ) ନିୟମିତ ଭାବେ ସଫା କରାଯାଇପାରିବ ଏବଂ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ବ୍ୟବଧାନ ପରେ ମଧ୍ୟ ନୂତନ ଦେଖାଯାଇପାରିବ ।
Answer:
ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ, ଲୁହା, ସିମେଣ୍ଟ ଏବଂ ପଥରରୁ ନିର୍ମିତ ଚେୟାର ନିୟମିତ ଭାବେ ସଫା କରାଯାଇପାରିବ ଏବଂ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ବ୍ୟବହାର ପରେ ମଧ୍ୟ ନୂତନ ଦେଖାଯାଇପାରିବ ।

Question 6.
(କ) ନଷ୍ଟ ହୋଇଥିବା ଖାଦ୍ୟ, (ଖ) ଭଙ୍ଗା କାଚ ଏବଂ (ଗ) ବର୍ଜ୍ୟ କାଗଜ ସଂଗ୍ରହ ପାଇଁ ବାକ୍ସ ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଏହି ପ୍ରକାର ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ରଖୁବା ପାଇଁ ତୁମେ କେଉଁ ପ୍ରକାର ବାକ୍ସ ଚୟନ କରିବ ? ପଦାର୍ଥର କେଉଁ ଗୁଣ ବିଷୟରେ ତୁମେ ଚିନ୍ତା କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ?
Answer:
(କ) ନଷ୍ଟ ହେଉଥ‌ିବା ଖାଦ୍ୟ, (ଖ) ଭଙ୍ଗା କାଚ, (ଗ) ବର୍ଜ୍ୟ କାଗଜ ସଂଗ୍ରହ ପାଇଁ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ବାକ୍ସ ଚୟନ କରିବାକୁ ହେବ । ଏହିସବୁ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ବାକ୍ସ ବିଭିନ୍ନ ରଂଗରେ ମିଳିଥାଏ ।

(କ) ନଷ୍ଟ ହୋଇଥିବା ଖାଦ୍ୟ ଜୈବ ନିସ୍ଵୀକରଣ ଯୋଗ୍ୟ ପଦାର୍ଥ ଏବଂ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ବାକ୍ସର ଖାଦ୍ୟ ସହିତ କୌଣସି ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ହୁଏ ନାହିଁ ।
(ଖ) ଭଙ୍ଗାକାଚ ପୁନଃଚକ୍ରଣ ଯୋଗ୍ୟ ପଦାର୍ଥ । ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ବାକ୍ସ କଠିନ ହେତୁ କାଚକୁ ଏହି ବାକ୍ସରେ ରଖିଲେ ବାକ୍ସର କୌଣସି କ୍ଷତି ହେବ ନାହିଁ ।
(ଗ) ବର୍ଜ୍ୟ କାଗଜ ପୁନଃଚକ୍ରଣ ଯୋଗ୍ୟ ପଦାର୍ଥ । ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ବାକ୍ସ ହାଲୁକା ଓ ଶକ୍ତ ହେତୁ ଏଥ‌ିରେ କାଗଜ ରଖୁବାରେ ଅସୁବିଧା ହୁଏ ନାହିଁ ।

Class 6 Science Chapter 6 Question Answer Odia Medium ଆମ ଚତୁଃପାର୍ଶ୍ଵରେ ଥିବା ବସ୍ତୁ

Question 7.
ବାୟୁ ଆମ ଚାରିପାଖରେ ଅଛି କିନ୍ତୁ ଆମକୁ ପରସ୍ପରକୁ ଦେଖିବାରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରେ ନାହିଁ । ତେବେ ମଝିରେ କାଠ କବାଟ ଆସିଲେ ଆମେ ପରସ୍ପରକୁ ଦେଖୁପାରିବା ନାହିଁ । କାରଣ ବାୟୁ ହେଉଛି …….. ଏବଂ କାଠ କବାଟ ହେଉଛି ………. ସବୁଠାରୁ ଉପଯୁକ୍ତ ବିକଳ୍ପ ଚୟନ କର :
(କ) ସ୍ଵଚ୍ଛ, ଅସ୍ଵଚ୍ଛ
(ଖ) ଆଂଶିକ ସ୍ଵଚ୍ଛ, ସ୍ଵଚ୍ଛ
(ଗ) ଅସ୍ଵଚ୍ଛ, ଆଂଶିକ ସ୍ୱଚ୍ଛ
(ଘ) ସ୍ଵଚ୍ଛ, ଆଂଶିକ ସ୍ୱଚ୍ଛ
Answer:
(କ) ସ୍ଵଚ୍ଛ, ଅସ୍ୱଚ୍ଛ : ବାୟୁ ହେଉଛି ସ୍ଵଚ୍ଛ ଏବଂ କାଠ କବାଟ ହେଉଛି ଅସ୍ୱଚ୍ଛ ।

Question 8.
କଳ୍ପନା କର ତୁମ ପାଖରେ X ଏବଂ Y ଦୁଇଟି ରହସ୍ୟମୟ ପଦାର୍ଥ ଅଛି । ଯେତେବେଳେ ତୁମେ ପଦାର୍ଥ Xକୁ ଦବାଇବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କର, ଏହା କଠିନ ଅନୁଭବ ହୁଏ ଏବଂ ସହଜରେ ଏହାର ଆକୃତି ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୁଏ ନାହିଁ । ଅପରପକ୍ଷରେ, ପଦାର୍ଥ Yକୁ ଦବାଇଲେ ସହଜରେ ଏହାର ଆକୃତି ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇଥାଏ । ବର୍ତ୍ତମାନ, ଯେତେବଳେ ତୁମେ ଉଭୟ ପଦାର୍ଥକୁ ଜଳରେ ମିଶ୍ରଣ କର, କେବଳ ପଦାର୍ଥ X ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ଦ୍ରବୀଭୂତ ହୁଏ, ଏବଂ ପଦାର୍ଥ Y ଅପରିବର୍ତ୍ତିତ ରହିଥାଏ । ପଦାର୍ଥ ‘X? ଏବଂ ‘Y’ କ’ଣ ହୋଇପାରେ ? ତୁମେ ଚିହ୍ନଟ କରିପାରିବ କି ପଦାର୍ଥ ‘X’ କଠିନ ବା ନରମ ? ପଦାର୍ଥ ‘Y’ କ’ଣ ହୋଇଥବ ? ତୁମ ଉତ୍ତରକୁ ଯୁକ୍ତିଯୁକ୍ତ ଭାବେ ଉପସ୍ଥାପନ କର ।
Answer:
ପଦାର୍ଥ ‘X’ – କଠିନ (ଚିନିଦାନା ଯାହା ଜଳରେ ଦ୍ରବଣୀୟ)
ପଦାର୍ଥ ‘Y’ – ନରମ (ରବର ଖଣ୍ଡକୁ ଚାପ ପ୍ରୟୋଗ ଦ୍ଵାରା ଆକୃତି ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇଥାଏ କିନ୍ତୁ ଜଳରେ ଅଦ୍ରବଣୀୟ ।)

Question 9.
(i) ମୁଁ କିଏ ? ଦିଆଯାଇଥିବା ଗୁଣ ଆଧାର ରେ ମୋତେ ଚିହ୍ନଟ କର ।
(କ) ମୋର ଚମକ ଅଛି ।
Answer:
ଷ୍ଟିଲ୍

(ଖ) ମୁଁ ସହଜରେ ସଂକୁଚିତ ହୋଇପାରିବି ।
Answer:
ରବର

(ଗ) ମୁଁ କଠିନ ଏବଂ ଜଳରେ ଦ୍ରବଣୀୟ ।
Answer:
ଚିନି

(ଘ) ତୁମେ ମୋ ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବ ରେ ଦେଖୁପାରିବ ନାହିଁ ।
Answer:
କାର୍ଡ଼ବୋର୍ଡ଼ ବା କାଠପଟା

(ଙ) ମୋର ବସ୍ତୁତ୍ଵ ଏବଂ ଆୟତନ ଅଛି କିନ୍ତୁ ତୁମେ ମୋତେ ଦେଖୁପାରିବ ନାହିଁ ।
Answer:
ବାୟୁ

Class 6 Science Chapter 6 Question Answer Odia Medium ଆମ ଚତୁଃପାର୍ଶ୍ଵରେ ଥିବା ବସ୍ତୁ

(ii) ତୁମେ ଏହିଭଳି ଅଧିକ ପ୍ରଶ୍ନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କର ।
(କ) ମୁଁ କଠିନ ।
(ଖ) ମୋର ଚମକ ନାହିଁ ।
(ଗ) ମୁଁ କଠିନ କିନ୍ତୁ ଜଳରେ ଅଦ୍ରବଣୀୟ ।
(ଘ) ମୁଁ ସହଜରେ ସଙ୍କୁଚିତ ହୋଇପାରିବି ନାହିଁ । ମୋ ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ
(ଙ) ତୁମେ ଦେଖୁପାରିବ ।

Question 10.
ତୁମକୁ ନିମ୍ନଲିଖୁତ ବସ୍ତୁ ପ୍ରଦାନ କରାଗଲା ଭିନେଗାର, ମହୁ, ସୋରିଷ ତେଲ, ପାଣି, ଗ୍ଲୁକୋଜ ଏବଂ ଗହମ ଅଟା ଦିଆଗଲା । ଯେକୌଣସି ଦୁଇ ଯୋଡ଼ା ପଦାର୍ଥ ତିଆରି କରି ଯେଉଁଠାରେ ଗୋଟିଏ ପଦାର୍ଥ ଅନ୍ୟ ପଦାର୍ଥରେ ଦ୍ରବଣୀୟ ଅଟେ । ବର୍ତ୍ତମାନ, ଦୁଇଟି ଯୋଡ଼ା ପଦାର୍ଥ ତିଆରି କର ଯେଉଁଠାରେ ଗୋଟିଏ ପଦାର୍ଥ ଅନ୍ୟ ପଦାର୍ଥରେ ଅଦ୍ରବଣୀୟ ରହିଥାଏ ।
Answer:
ଦୁଇଯୋଡ଼ା ପଦାର୍ଥ ଯେଉଁଠାରେ ଗୋଟିଏ ପଦାର୍ଥ ଅନ୍ୟ ପଦାର୍ଥରେ ଦ୍ରବଣୀୟ :
(କ) ପାଣି ଓ ଗ୍ଲୁକୋଜ
(ଖ) ପାଣି ଓ ଭିନେଗାର ।
ଦୁଇ ଯୋଡ଼ା ପଦାର୍ଥ ଯେଉଁଠାରେ ଗୋଟିଏ ପଦାର୍ଥ
ଅନ୍ୟ ପଦାର୍ଥରେ ଅଦ୍ରବଣୀୟ :
(କ) ଜଳ ଓ ସୋରିଷ ତେଲ
(ଖ) ଜଳ ଓ ଗହମ ଅଟା

ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।

(କ) କୌଣସି ବସ୍ତୁ ତିଆରି ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଥ୍ବ। ଉପାଦାନ ଗୁଡ଼ିକୁ ______ କୁହାଯାଏ ।
Answer:
ପଦାର୍ଥ

(ଖ) ଚକ ବୁଲାଇ ମାଟିପାତ୍ର ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପ୍ରଣାଳୀ ଖ୍ରୀଷ୍ଟପୂର୍ବ ୪୦୦୦ ଠାରୁ _____ ସଭ୍ୟତାର ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ।
Answer:
ସିନ୍ଧୁ

(ଗ) ବସ୍ତଗୁଡ଼ିକୁ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଶ୍ରେଣୀରେ ବିଭକ୍ତ କରିବାର ପ୍ରଣାଳୀକୁ ______ କୁହାଯାଏ ।
Answer:
ବର୍ଗୀକରଣ

(ଘ) ଯେଉଁ ପଦାର୍ଥମାଧ୍ୟମରେ ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଦେଖ୍ ହୁଏ ତାହାକୁ ________ କୁହାଯାଏ ।
Answer:
ସ୍ଵଚ୍ଛ

(ଙ) ଯେଉଁ ପଦାର୍ଥ ମାଧ୍ୟମରେ ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକୁ ଆଦୌ ଦେଖୁହୁଏ ନାହିଁ ତାହାକୁ ______ କୁହାଯାଏ ।
Answer:
ଅସ୍ଵଚ୍ଛ

Class 6 Science Chapter 6 Question Answer Odia Medium ଆମ ଚତୁଃପାର୍ଶ୍ଵରେ ଥିବା ବସ୍ତୁ

(ଚ) କୌଣସି ବସ୍ତୁକୁ ଜଳରେ ପକାଇଲେ ତାହା ଜଳରେ ଦ୍ରବୀଭୂତ ହୋଇଥାଏ । ସେହି ବସ୍ତୁଗୁଡ଼ିକ ଜଳରେ ______ ଅଟନ୍ତି ।
Answer:
ଦ୍ରବଣୀୟ

(ଛ) _____ ହେଉଛି ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଏକକ ପଦ୍ଧତି (SI) ର ଏକକ ।
Answer:
କିଲୋଗ୍ରାମ୍

(ଜି) ବସ୍ତ ରେ ଥ‌ିବ। ______ ପଦ। ର୍ଥ ର ପରିମାଣକୁ ସୂଚାଇଥାଏ ।
Answer:
ବସ୍ତୁତ୍ଵ

(ଖ) ପଦାର୍ଥ ଦ୍ଵାରା ଅଧୂକୃତ ହୋଇଥ‌ିବା ସ୍ଥାନ ହେଉଛି ତାହାର ______ ।
Answer:
ଆୟତନ

(ଞ) ଯେଉଁ ଜିନିଷ ସ୍ଥାନ ଅଧିକାର କରେ ଏବଂ ତା’ର କିଛି ବସ୍ତୁତ୍ଵ ଥାଏ, ତାହାକୁ ______ କୁହାଯାଏ ।
Answer:
ପଦାର୍ଥ

ଠିକ୍ ଉତ୍ତର ପାଖରେ (✓) ଚିହ୍ନ ଓ ଭୁଲ୍ ଉତ୍ତର ପାଖରେ (✗) ଚିହ୍ନ ଦିଅ । (ପ୍ରଶ୍ନ ସହ ଉତ୍ତର)

(କ) କାଠ ଏକ ସ୍ଵଚ୍ଛ ପଦାର୍ଥ ।
Answer:
(✗)

(ଖ) କାଚ ଏକ ଅସ୍ଵଚ୍ଛ ପଦାର୍ଥ ।
Answer:
(✗)

(ଗ) ଆଲୁମିନିୟମ ଫଏଲ ଚମକୁ ଥାଏ ।
Answer:
(✓)

(ଘ) କାଠ ଗୁଣ୍ଡ ଜଳ ରେ ଦ୍ର ବୀଭୂ ତ ହୋଇନଥାଏ ।
Answer:
(✓)

Class 6 Science Chapter 6 Question Answer Odia Medium ଆମ ଚତୁଃପାର୍ଶ୍ଵରେ ଥିବା ବସ୍ତୁ

(ଙ) ସେଓ ସ୍ଥାନ ଅଧିକାର କରିଥାଏ ଏବଂଔ ଏହାର ବସ୍ତତ୍ଵ ଥାଏ ।
Answer:
(✓)

(ଚ) ବାଲି ପାଣିରେ ଅଦୃଶ୍ୟ ହୁଏ ।
Answer:
(✗)

(ଛ) କାଚ ଗ୍ଲାସ୍ ଅସ୍ୱଚ୍ଛ ପଦାର୍ଥ ।
Answer:
(✗)

(ଜ) ଚିନି ଜଳରେ ଦ୍ରବଣୀୟ ।
Answer:
(✓)

(ଝ) ଇଟା ପୋଡ଼ା ମାଟିରେ ତିଆରି ।
Answer:
(✓)

(ଞ) ଚାମଚ ଷ୍ଟିଲ ଓ ଆଲୁମିନିୟମ୍‌ରୁ ତିଆରି ।
Answer:
(✓)

Class 6 Science Chapter 6 Question Answer Odia Medium ଆମ ଚତୁଃପାର୍ଶ୍ଵରେ ଥିବା ବସ୍ତୁ

ସ୍ତମ୍ଭ ସହିତ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭର ସଂପର୍କ ବାଛ ।

‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭ
ବହି ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ଲୁହା
ଗ୍ଲାସ୍ କପଡ଼ା ଓ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍
ପେନ୍ କାଗଜ
ସ୍କେଲ୍ କାଚ, ଷ୍ଟିଲ, ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ
ସାର୍ଟ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ଧାତୁ

Answer:

‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭ
ବହି କାଗଜ
ଗ୍ଲାସ୍ କାଚ, ଷ୍ଟିଲ, ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ
ପେନ୍ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ଧାତୁ
ସ୍କେଲ୍ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ଲୁହା
ସାର୍ଟ କପଡ଼ା ଓ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍

 

BSE Odisha 6th Class Text Book Solutions Download Pdf

BSE Odisha Class 6 Text Book Solutions Pdf Download

Old Syllabus

BSE Odisha Solutions

Class 6 Science Chapter 5 Question Answer Odia Medium ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମାପ ଏବଂ ଗତି

Go through 6th Class Science Book Odia Medium Question Answer and Class 6 Science Chapter 5 Question Answer Odia Medium ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମାପ ଏବଂ ଗତି to understand textbook questions more clearly.

6th Class Science Chapter 5 Question Answer Odia Medium

Class 6 Science Chapter 5 Odia Medium

ଆସ ଆମ ଶିକ୍ଷଣର ଅଭିବୃଦ୍ଧି କରିବା

Question 1.
ସାରଣୀର ସ୍ତମ୍ଭ 1ରେ କିଛି ଦୈର୍ଘ୍ୟ ଦିଆଯାଇଛି । ସ୍ତମ୍ଭ 2ରେ କେତେକ ଏକକ ଦିଆଯାଇଛି । ସେହି ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମାପିବା ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ଏକକକୁ ମେଳ କର ।
Class 6 Science Chapter 5 Question Answer Odia Medium ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମାପ ଏବଂ ଗତି 1
Answer:

ସ୍ତମ୍ଭ ୧ ସ୍ତମ୍ଭ ୨
କଟକ ଓ ରାଉରକେଲା ମଧ୍ୟରେ ଦୂରତା କିଲୋମିଟର
ଏକ ମୁଦ୍ରାର ମୋଟେଇ ଚିହ୍ନିତ କର
ଏକ ରବରର ଲମ୍ବ ସେଣ୍ଟିମିଟର
ସ୍କୁଲ ପଡ଼ିଆର ଲମ୍ବ ସାରଣୀ

Class 6 Science Chapter 5 Question Answer Odia Medium ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମାପ ଏବଂ ଗତି

Question 2.
ନିମ୍ନଲିଖୁତ ଉତ୍ତିଗୁଡ଼ିକ ପଢ଼ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକଟି ପାଇଁ ଠିକ୍ (✓) ଥିଲେ (✗) ଚିହ୍ନିତ କର । (ପ୍ରଶ୍ନ ସହିତ ଉତ୍ତର)

(କ) ସିଧା ରାସ୍ତାରେ ଗତି କରୁଥିବା କାର୍‌ର ଗତି ସରଳରେଖ୍ୟକ ଗତିର ଏକ ଉଦାହରଣ ।
Answer:
(✓)

(ଖ) ଯେ କୌଣସି ବସ୍ତୁ ସମୟ ସହିତ ଏକ ସୂଚକ ବିନ୍ଦୁ ବା ରେଫରେନ୍ସ ପଏଣ୍ଟଠାରୁ ନିଜର ଅବସ୍ଥିତି ପରିବର୍ତ୍ତନ କଲେ ତାହାକୁ ଗତିଶୀଳ ବୋଲି କୁହାଯାଏ ।
Answer:
(✓)

(ଗ) 1 କି.ମି = 100 ମିଟର
Answer:
(✗)

Question 3.
ନିମ୍ନଲିଖୁତ ମଧ୍ୟରୁ କେଉଁଟି ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମାପିବାର ଏକ ମାନକ ଏକକ ନୁହେଁ ?
(କ) ମିଲିମିଟର
(ଖ) ସେଣ୍ଟିମିଟର
(ଗ) କିଲୋମିଟର
(ଘ) ଚାଖଣ୍ଡ
Answer:
(ଘ୍) ଚାଖଣ୍ଡ

Class 6 Science Chapter 5 Question Answer Odia Medium ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମାପ ଏବଂ ଗତି

Question 4.
ତୁମ ଘରୁ ଓ ବିଦ୍ୟାଳୟରୁ ବିଭିନ୍ନ ସ୍କେଲ୍ କିମ୍ବା ମାପ ଫିତା ସଂଗ୍ରହ କର । ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍କେଲରେ ମାପ କରାଯାଇଥବା ସର୍ବନିମ୍ନ ମୂଲ୍ୟକୁ ଚିହ୍ନଟ କର । ତୁମର ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣଗୁଡ଼ିକ ଏକ ସାରଣୀରେ ଲେଖ ରଖ ।
Answer:

ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ସ୍କେଲ ମାପ ଫିତା ମାପକର ସର୍ବନିମ୍ନ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କ
15 ସେ.ମି. ସ୍କେଲ୍ 1 ମିଲିମିଟର
Flexible Tape (ନରମ ଫିତା) 1 ମିଲିମିଟର, 1 ଇଞ୍ଚ
Long Tape Roll (ଲମ୍ବ ମାପ ଫିତା) 1 ସେ.ମି., 1 ଇଞ୍ଚ
Vernier Caliper (ବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରୟୋଗଶାଳାରୁ) 0.1 ମିଲିମିଟର
Screw Gauge (ସ୍କୃ ଗଜ) ବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରୟୋଗଶାଳାରୁ 0.01 ମିଲିମିଟର

Question 5.
ମନେକର ତୁମର ସ୍କୁଲ ଏବଂ ଘର ମଧ୍ୟରେ ଦୂରତା 1.5 କିଲୋମିଟର । ଏହାକୁ ମିଟରରେ ପ୍ରକାଶ କର ।
Answer:
1 କିଲୋମିଟର = 1000 ମିଟର
1.5 କିଲୋମିଟର = (1.5 × 1000) = 1500 ମିଟର

Question 6.
ଏକ ଗ୍ଲାସ୍ କିମ୍ବା ଏକ ବୋତଲ ନିଅ । ଗ୍ଲାସ କିମ୍ବା ବୋତଲର ଗୋଲେଇର ବକ୍ର ଅଂଶର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମାପ କର ଏବଂ ଏହାକୁ ଲେଖୁ ରଖ ।
Answer:
ଗ୍ଲାସ କିମ୍ବା ବୋତଲର ଗୋଲେଇର ବକ୍ର ଅଂଶର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମାପିବା ପାଇଁ ଏକ ନମନୀୟ ମାପକ ଫିତା ନିଆଯାଉ କିମ୍ବା ଏକ ସୂତା ନିଆଯାଉ । ସୂତାର ମାପକୁ ମିଟର ଫିତାରେ ପକାଇ ମାପକରି ଖାତାରେ ଲେଖୁ ରଖ ।

Class 6 Science Chapter 5 Question Answer Odia Medium ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମାପ ଏବଂ ଗତି

Question 7.
ତୁମର ବନ୍ଧୁଙ୍କ ଉଚ୍ଚତା ମାପ କର ଏବଂ ଏହାକୁ (କ) ମିଟରରେ, (ଖ) ସେଣ୍ଟିମିଟରରେ (ଗ) ମିଲିମିଟରରେ ପ୍ରକାଶ କର ।
Answer:
ଏକ ମିଟର ସ୍କେଲ ବ୍ୟବହାର କରି ତୁମ ସାଙ୍ଗର ଉଚ୍ଚତା ମାପ । ମନେକର ଏହି ସ୍କେଲରେ ତୁମ ସାଙ୍ଗର
ଉଚ୍ଚତା = 1.4 ମିଟର ହେଲା ।
ମିଟର ସ୍କେଲରେ = 1.4 ମିଟର
ଏହାକୁ ଅନ୍ୟ ଏକକରେ ପ୍ରକାଶ କରାଗଲା = 140 ସେଣ୍ଟିମିଟର 1400 ମିଲିମିଟର

Question 8.
ତୁମକୁ କେତେକ ମୁଦ୍ରା ଦିଆଯାଇଛି । ଏକ ଖାତାର କୌଣସି ପାର୍ଶ୍ଵର ସମ୍ପୂର୍ଣ ଦୈର୍ଘ୍ୟକୁ ମାପିବା ପାଇଁ କୌଣସି ବ୍ୟବଧାନ ନ ରଖ୍ ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ମୁଦ୍ରା ଲମ୍ବ ଭାବରେ ସଜାଇ ରଖ । ଖାତାର ଦୈର୍ଘ୍ୟ କେତେ ହେବ ଅନୁମାନ କର । 15 ସେ.ମି. ସ୍କେଲ୍ ବ୍ୟବହାର କରି ଖାତାର ସେହି ପାର୍ଶ୍ଵକୁ ଓ ମୁଦ୍ରାର ଆକାରକୁ ମାପି ତୁମର ଅନୁମାନକୁ ଯାଞ୍ଚ କର ।
Answer:
Class 6 Science Chapter 5 Question Answer Odia Medium ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମାପ ଏବଂ ଗତି 2
(i) 15 ସେ.ମି ସ୍କେଲ ବ୍ୟବହାର କରି :
ସୂଚନା = ପ୍ରଥମେ ମୁଦ୍ରାର ବ୍ୟାସ ଓ ଖାତାର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମାପିକରି ଲେଖ । ଖାତାର ଦୈର୍ଘ୍ୟକୁ ମୁଦ୍ରାର ବ୍ୟାସ ସହିତ ଭାଗ କରି ଆବଶ୍ୟକ ମୁଦ୍ରା ସଂଖ୍ୟା ସ୍ଥିର କର ।
(ii) ମନେକର ଖାତାର ଦୈର୍ଘ୍ୟ 18 ସେ.ମି ଓ ମୁଦ୍ରାର ବ୍ୟାସ 2 ସେ.ମି ।
∴ ଆବଶ୍ୟକ ମୁଦ୍ରା ସଂଖ୍ୟା = \(\frac{18}{2}\) = 9
(iii) ବର୍ତ୍ତମାନ ଖାତାର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ସହିତ ଲମ୍ବ ଭାବରେ ମୁଦ୍ରାଗୁଡ଼ିକ ସଜାଇ ରଖ୍ ମାପିଲେ ଖାତାର ଦୈର୍ଘ୍ୟ 18 ସେ.ମି ହେବ ।

Question 9.
ସରଳରେଖକ, ବୃତ୍ତୀୟ ଏବଂ ଦୋଳନ ଗତି ପାଇଁ ଦୁଇଟି ଲେଖାଏଁ ଉଦାହରଣ ଦିଅ ।
‍Answer:

  1. ସରଳରୈଖ୍ୟକ ଗତି : (a) ସଳଖ ରାସ୍ତାରେ ଗତିଶୀଳ କାର୍, (b) ଗୋଟିଏ ପେଣ୍ଡୁକୁ ଉପରୁ ତଳକୁ ପକାଇବା ।
  2. ବୃତ୍ତୀୟ ଗତି : (a) ଏକ ପଥରକୁ ସୂତାରେ ବାନ୍ଧି ହାତରେ ଘୂରାଇବା, (b) ପଙ୍ଖା ଘୂରିବା ।
  3. ଦୋଳନ ଗତି : (a) ସିଲେଇ ମେସିନରେ ଛୁଞ୍ଚର ଗତି, (b) ପେଣ୍ଡୁଲମ୍‌ର ଗତି ।

Class 6 Science Chapter 5 Question Answer Odia Medium ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମାପ ଏବଂ ଗତି

Question 10.
ତୁମ ଆଖପାଖରେ ଥିବା ବିଭିନ୍ନ ବସ୍ତୁକୁ ନିରୀକ୍ଷଣ କର । କିଛି ବସ୍ତୁର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମି.ମିରେ, କିଛି ସେଣ୍ଟିମିଟରରେ ଏବଂ କିଛି ମିଟରରେ ପ୍ରକାଶ କରିବା ସହଜ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ମାପ ପାଇଁ ତିନୋଟି ଲେଖାଏଁ ବସ୍ତର ଏକ ତାଲିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କର ଏବଂ ନିମ୍ନ ସାରଣୀରେ ଲେଖ ।
Class 6 Science Chapter 5 Question Answer Odia Medium ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମାପ ଏବଂ ଗତି 3
Answer:
ସାରଣୀ – ୬ : ଆମ ଚାରିପାଖରେ ଥିବା ବସ୍ତ

ମାପ ବସ୍ତ
ମିଲିମିଟର ମୁଦ୍ରାର ମୋଟେଇ, କାର୍ଡ଼ବୋର୍ଡ଼ର ମୋଟେଇ
ସେଣ୍ଟିମିଟର ପେନ୍‌ସିଲ୍‌ର ଦୈର୍ଘ୍ୟ, ବହିର ଲମ୍ବ ଓ ଓସାର, ପାଣି ବୋତଲର ଉତ୍ତତା, ରବରର ଦୈର୍ଘ୍ୟ
ମିଟର ଘରର ଉଚ୍ଚତା, ଖୋଲାପଡ଼ିଆର ଓସାର ଓ ଲମ୍ବ, ବତୀଖୁଣ୍ଟ ବା ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଖୁଣ୍ଟିର ଉଚ୍ଚତା

Question 11.
ରୋଲର କୋଷ୍ଟର ଯେଉଁ ଆକୃତିରେ ତିଆରି ତାହା ଚିତ୍ରରେ A ଦର୍ଶାଯାଇଛି । ଏକ ବଲ୍‌ ବିନ୍ଦୁ ‘A’ରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇ ‘F’ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗତି କରେ । ଗତିର ପ୍ରକାରଗୁଡ଼ିକ ଚିହ୍ନଟ କର ।
Class 6 Science Chapter 5 Question Answer Odia Medium ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମାପ ଏବଂ ଗତି 4
Answer:
ଗତିର ପ୍ରକାର ଅନୁସାରେ
(i) Â ରୁ B – ସରଳରୈକ ଗତି
(ii) B ରୁ C – ବୃତ୍ତୀୟ ଗତି
(iii) C ରୁ D – ବୃତ୍ତୀୟ ଗତି
(iv) D ରୁ E ବୃତ୍ତୀୟ ଗତି
(v) E ରୁ F – ସରଳରେଖ୍ୟ ଗତି

Class 6 Science Chapter 5 Question Answer Odia Medium ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମାପ ଏବଂ ଗତି

Question 12.
ତସନିମ୍ ନିଜେ ଏକ ମିଟର ସ୍କେଲ ତିଆରି କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ସେ ଏଥପାଇଁ ନିମ୍ନଲିଖତ ସାମଗ୍ରୀ ଫ୍ଲାଇଉଡ୍, କାଗଜ, କପଡ଼ା, ରବର ଏବଂ ଇସ୍ପାତକୁ ନେଇଛି । ଏଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ସେ କେଉଁଟି ବ୍ୟବହାର କରିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ ଏବଂ କାହିଁକି ?
Answer:
ତସନିମ୍ ନେଇଥ‌ିବା ସାମଗ୍ରୀ ମଧ୍ୟରୁ ଟଣାଯାଇ ପାରୁଥିବା ରବର (Stretchable rubber) କୁ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବ ନାହିଁ । କାରଣ ଏହି ରବରକୁ ଟାଣିବାବେଳେ ଏହାର ଦୈର୍ଘ୍ୟରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଘଟିଥାଏ, ତେଣୁ ଏହାର ସଠିକ୍ ମାପ ମିଳିପାରିବ ନାହିଁ ।

Question 13.
ତୁମ ସାଙ୍ଗମାନଙ୍କ ସହିତ ଖେଳିବା ପାଇଁ ଦୈର୍ଘ୍ୟର ଏକକ ରୂପାନ୍ତରଣ ଆଧାରିତ ଏକ କାର୍ଡ଼ ଖେଳ ପ୍ରସ୍ତୁତ କର ।
Answer:
ବିଭିନ୍ନ ଲମ୍ବର କାର୍ଡ଼ ପ୍ରସ୍ତୁତ କର । ପ୍ରତ୍ୟେକ କାର୍ଡ଼ର ଲମ୍ବକୁ ଗୋଟିଏ ଗୋଟିଏ ଏକକରେ ପ୍ରକାଶ କର । ଯଥା : ମିମି, ସେମି, ମିଟର, କିମି, ଇତ୍ୟାଦି ।
ଗୋଟିଏ ପ୍ରକାର ଏକକକୁ ଅନ୍ୟ ଏକ ଏକକରେ ପ୍ରକାଶ କର ।
ଉଦାହରଣ : ମନେକର ଗୋଟିଏ କାର୍ଡ଼ର ଲମ୍ବ 100 ସେମି । ଏହାକୁ ଅନ୍ୟ ଏକ କାର୍ଡ଼ର ଲମ୍ବ 1 ମିଟର ସହିତ ତୁଳନା କରି ଖାପ ଖୁଆଇବାକୁ ହେବ । 100 ସେମି = 1 ମିଟର ।

ଅଧ୍ବକ ଶିଖୁବା

ତୁମେ ଏକ ସ୍କେଲ୍ ବ୍ୟବହାର କରି ତୁମ ଖାତା କିମ୍ବା ପାଠ୍ୟପୁସ୍ତକର ଗୋଟିଏ ପୃଷ୍ଠାର ମୋଟେଇ ପାଇପାରିବ କି ? ଏକ ଉପାୟ ଚିନ୍ତା କର ଏବଂ ଏହାକୁ ଲେଖ । କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପାଦନ କର ଏବଂ ତୁମ ଫଳାଫଳ ଲେଖୁ ରଖ ।
ସମାନ ଗଛରୁ ପଡ଼ିଥିବା ପତ୍ର ସଂଗ୍ରହ କରି । ଯେଉଁ ଗଛର ପତ୍ର ତୁମେ ନେଇଛ ତାହାର ନାମ ଚିହ୍ନଟ କର । ଚିତ୍ରରେ ଦର୍ଶାଯାଇଥବା 15 ସେଣ୍ଟିମିଟର ସ୍କେଲ ବ୍ୟବହାର କରି ଏହିସବୁ ପତ୍ରର ଲମ୍ବ ଓ ପ୍ରସ୍ଥ ମାପ କର । ସାରଣୀରେ ତୁମର ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ ଗୁଡ଼ିକ ଲେଖୁ ରଖ ।
Class 6 Science Chapter 5 Question Answer Odia Medium ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମାପ ଏବଂ ଗତି 5

Class 6 Science Chapter 5 Question Answer Odia Medium ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମାପ ଏବଂ ଗତି
ହୋଇଥାଏ ସେ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କର । ପାଇଁ କେଉଁ ଏକକ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଥୁଲା ତାହା ବୟସ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ କର ।
ସହିତ ଆଲୋଚନା କର । ଏହାବ୍ୟତୀତ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ବ୍ୟବହାର କରି ଭାରତରେ ପ୍ରନୃତାତ୍ତ୍ଵିକ ସ୍ଥଳଗୁଡ଼ିକର ଖନନରେ ମିଳିଥିବା ଲମ୍ବା ସ୍କେଲ ବିଷୟରେ ଖୋଜିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କର ।
Class 6 Science Chapter 5 Question Answer Odia Medium ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମାପ ଏବଂ ଗତି 6
1 ସେମି, 2 ସେମି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ସଂଯୋଗରେ ଏକ ଗୋଲକଧନ୍ଦା ସୃଷ୍ଟି କର । ଚିତ୍ରରେ କିଛି ଅଂଶ ତୁମ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତତ କରାଯାଇଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ତୁମେ କଳ୍ପନା କରି ଏହାକୁ ତୁମେ ଚାହୁଁଥ‌ିବା ଆକାରରେ ବିସ୍ତାର କର ।

ମୋର ଉଚ୍ଚତା କେତେ ? ଏକ କାନ୍ଥ ନିକଟରେ ଠିଆ ହୁଏ ଏବଂ ଜଣେ ପ୍ରାପ୍ତ ବୟସ୍କଙ୍କ ସାହାଯ୍ୟରେ, ତୁମର ଉଚ୍ଚତା ଚିହ୍ନଟ କର । ନିଜର ଏବଂ ତୁମ ଭାଇଭଉଣୀଙ୍କର ଉଚ୍ଚତା ଲେଖୁବା ସହ ପ୍ରତି ତିନି ମାସରେ ଏହାକୁ ପୁନରାବୃତ୍ତି କର ।
Class 6 Science Chapter 5 Question Answer Odia Medium ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମାପ ଏବଂ ଗତି 7
ଆସ ସାଇକେଲ ବ୍ୟବହାର କରି ଦୁଇଟି ସ୍ଥାନ ମଧ୍ୟରେ ଦୂରତା ମାପିବା ପାଇଁ ଏକ ମଜାଦାର ପଦ୍ଧତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା । ସମ୍ମୁଖ ଚକରେ ଏକ ନମନୀୟ ଧାତବ ପାତକୁ ଏପରି ଭାବରେ ସଂଯୋଗ କର ଯେ, ଏହା ଚକ ଧରି ଥ‌ିବା ସାଇକେଲର ଫ୍ରେମକୁ ପେଲିବ, ଯେତେବେଳେ ବି ଏହା ଅତିକ୍ରମ କରିବ ଏହା ଏକ ଶବ୍ଦ ଉତ୍ପନ୍ନ କରିବ ।

ଏବେ ଧୀରେ ଧୀରେ ସାଇକେଲ ଚଲାଅ ଏବଂ କେତେ ଥର ଶବ୍ଦ ହେଲା ତାହା ଗଣନା କର । ଏହି ନମ୍ବର ତୁମକୁ ଚକର ଘୂର୍ଣ୍ଣନ ସଂଖ୍ୟା କହିବ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଚିତ୍ରରେ କରାଯାଇଥିବା ପରି ଏକ ତାର ବ୍ୟବହାର କରି ଚକର ବାହ୍ୟ ସୀମାର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମାପ କର । ଏହି ଦୈର୍ଘ୍ୟକୁ ଚକର ଘୂର୍ଣ୍ଣନ ସଂଖ୍ୟାଦ୍ଵାରା ଗୁଣନ କର । ଏହା ହେଉଛି ତୁମେ ଅତିକ୍ରମ କରିଥିବା ଦୂରତା ।
Class 6 Science Chapter 5 Question Answer Odia Medium ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମାପ ଏବଂ ଗତି 8
ବାସ୍ତବରେ ସଡ଼କରେ ଦୌଡ଼ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ପାଇଁ ଦୂରତା ମାପିବା ପାଇଁ ଏଭଳି ପଦ୍ଧତି ବ୍ୟବହାର କରଯାଏ । ସାଇକେଲ ଚକ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଏବଂ ଦୂରତା ମାପିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଥିବା ଏକ ‘ଜୋନ୍ସ କାଉଣ୍ଟର’ ବିଷୟରେ ଖୋଜିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କର ।

ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।

(କ) ମାପଫିତାର କ୍ଷୁଦ୍ରତମ ଗଣନ ହେଲା _______ ।
Answer:
ସେଣ୍ଟିମିଟର

(ଖ) ସାଧାରଣତଃ ଦୂରତା ମାପିବାର ବୃହତ୍ତର ଏକକ ହେଉଛି _______ ।
Answer:
କିଲୋମିଟର

(ଗ) ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମାପ ପାଇଁ _______ କୁ ମାନକ ଏକକ ଭାବେ ଧରାଯାଇଛି ।
Answer:
ମିଟର

(ଘ) ଏକ ମିଟରର ହଜାର ଭାଗର ଏକ ଭାଗକୁ ______ କୁହାଯାଏ ।
Answer:
ଏକ ମିଲିମିଟର

(ଙ) ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମାପନେଲାବେଳେ ଆଖୁ ମାପନ ବିନ୍ଦୁର ______ ରେ ରହିବା ଉଚିତ ।
Answer:
ଭୂଲମ୍ବ

Class 6 Science Chapter 5 Question Answer Odia Medium ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମାପ ଏବଂ ଗତି

ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଉତ୍ତର ମଧ୍ୟରୁ ଠିକ୍ ଉତ୍ତର ବାଛି ଲେଖ ।

(କ) ଏକ ମିଟର କେତେ ମିଲିମିଟର ?
(i) 10
(ii) 100
(iii) 1000
(iv) 200
Answer:
(iii) 1000

(ଖ) ଦୈର୍ଘ୍ୟର କ୍ଷୁଦ୍ରତମ ଏକକ ହେଉଛି’
(i) ସେ.ମି.
(ii) ମିଟର
(iii) ମି.ମି.
(iv) ଡେସି.ମି.
Answer:
(iii) ମି.ମି.

(ଗ) ଦୂରତାର ବୃହତ୍ତମ ଏକକ ହେଉଛି
(i) ସେଣ୍ଟିମିଟର
(ii) ଡେସିମିଟର
(iii) ମିଟର
(iv) କିଲୋମିଟର
Answer:
(iv) କିଲୋମିଟର

(ଘ) ଆଗ କାଳରେ କେଉଁ ଦେଶର ଲୋକେ ହାତମାପକୁ ଦୂରତାର ଏକକ ରୂପେ ବ୍ୟବହାର କରୁଥିଲେ ?
(i) ଆମେରିକା
(ii) ଚୀନ୍
(iii) ଇଜିପ୍‌ଟ
(iv) ଭାରତ
Answer:
(iii) ଇଜିପ୍‌ଟ

Class 6 Science Chapter 5 Question Answer Odia Medium ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମାପ ଏବଂ ଗତି

(ଙ) ଦରଜିର ମାପ ଫିତାର ଲମ୍ବ କେତେ ମିଟର ଅଟେ ?
(i) 2
(ii) 3
(iii) 4
(iv) 5
Answer:
(iv) 5

ବାମ ପାର୍ଶ୍ଵର ସଂପର୍କକୁ ଦେଖ୍ ଡାହାଣ ପାର୍ଶ୍ଵର ସଂପର୍କ ଲେଖ ।

(କ) ବଢ଼େଇ : କରତ :: ଦରଜି : ______
Answer:
କଇଁଚି

(ଖ) ଦରଜି : ମାପଫିତା :: ଅମିନ : ______
Answer:
ଚେନ୍ ଓ କଡ଼ି

(ଗ) ମାପଦଣ୍ଡ : 100 ସେଣ୍ଟିମିଟର :: ଜ୍ୟାମିତି ବାକ୍ସ ସ୍କେଲ୍ : ______
Answer:
15 ସେଣ୍ଟିମିଟର

(ଘ) 1 କିଲୋମିଟର : 1000 ମିଟର :: 1 ମିଟର : ______
Answer:
1000 ମି.ମି.

ରେଖାଙ୍କିତ ପଦ ନ ବଦଳାଇ ଭ୍ରମ ଥିଲେ ସଂଶୋଧନ କର ।

(କ) ଦୁଇଟି ସହର ମଧ୍ୟରେ ଦୂରତା ମିଟର ଏକକରେ ମପାଯାଏ ।
Answer:
ଦୁଇଟି ସହର ମଧ୍ୟରେ ଦୂରତା କିଲୋମିଟର ଏକକରେ ମପାଯାଏ ।

(ଖ) ୬୦ ପାଦରେ ୬୦ ପାଦ ହେଉଛି ମିଟର ।
Answer:
୬୦ ପାଦରେ ୬୦ ପାଦ ହେଉଛି ସଂଖ୍ୟା ।

(ଗ) ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଏକକ ପଦ୍ଧତିରେ ଦୈର୍ଘ୍ୟର ଏକକ ସେଣ୍ଟିମିଟର ।
Answer:
ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଏକକ ପଦ୍ଧତିରେ ଦୈର୍ଘ୍ୟର ଏକକ ମିଟର ।

Class 6 Science Chapter 5 Question Answer Odia Medium ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମାପ ଏବଂ ଗତି

(ଘ) ମାପ ନେଲାବେଳେ ଆଡ୍ମି ମାପନ ବିନ୍ଦୁର ଭୂଲମ୍ବରେ ରହିବା ଉଚିତ ।
Answer:
ମାପ ନେଲାବେଳେ ଆଖୁ ମାପନ ବିନ୍ଦୁର ଭୂଲମ୍ବରେ ରହିବା ଉଚିତ ।

(ଙ) ମାନକ ମାପର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ ।
Answer:
ମାନକ ମାପର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି ।

‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ ସହିତ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭର ସଂପର୍କ ବାଛ ।

‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭ
ମାନକ ଏକକ ଚେଡ଼ିରଜି
ଦରଜି ମିଟର
ହାତମାପ ମାପଫିତା
ଦୂରତା ଇଜିପ୍‌ଟ
ଅମିନ କିଲୋମିଟର

Answer:

‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭ
ମାନକ ଏକକ ମିଟର
ଦରଜି ମାପଫିତା
ହାତମାପ ଇଜିପ୍‌ଟ
ଦୂରତା କିଲୋମିଟର
ଅମିନ ଚେଡ଼ିରଜି

ତଳ ଉକ୍ତିଗୁଡ଼ିକ ଠିକ୍ କି ଭୁଲ ଲେଖ ।

(କ) ଦୁଇଟି ସହର ମଧ୍ୟରେ ଦୂରତାକୁ ମିଟର ଏକକରେ ପ୍ରକାଶ କରାଯାଏ ।
Answer:
ଭୁଲ୍

Class 6 Science Chapter 5 Question Answer Odia Medium ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମାପ ଏବଂ ଗତି

(ଖ) ‘ମାନକ ମାପର’ ଆମର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ ।
Answer:
ଭୁଲ୍

(ଗ) ମାପ ନେଲାବେଳେ ଆଖୁ ମାପନ ବିନ୍ଦୁର ଭୂଲମ୍ବରେ ରହିବା ଉଚିତ ।
Answer:
ଠିକ୍

ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ପ୍ରଶ୍ନୋତ୍ତର

Question 1.
କେଉଁଥ୍ୟପାଇଁ ମାନକ ଏକକର ଆବଶ୍ୟକତା ପଡ଼ିଲା ?
Answer:

  • ଆଗକାଳରେ ପାଦର ଦୈର୍ଘ୍ୟ, ଚାଖଣ୍ଡ ଏବଂ ହାତର ଦୈର୍ଘ୍ୟକୁ ଦୂରତା ମାପିବାର ଏକକ ରୂପେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଥିଲା ।
  • ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିର ହାତ, ପାଦ ଓ ଚାଖଣ୍ଡର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ସମାନ ନ ଥ‌ିବାରୁ ଏଥୁରୁ ସମସ୍ତଙ୍କଦ୍ୱାରା ଗ୍ର ହ ଣ ଯୋଗ୍ଯ ମାପ ନି ର୍ୟ ୟ କରି ହେଲାନାହିଁ । ବରଂ ଏହା ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବିଭ୍ରାନ୍ତ କର ତଥ୍ୟ ଦେଲ। । ଏଇଥ୍ ପାଇଁ ମାନକ ଏକକର ଆବଶ୍ୟକତା ପଡ଼ିଲା ।

Question 2.
ମାପନ କାହାକୁ କହନ୍ତି ?
Answer:

  • ମାପନ ହେଉଛି ଗୋଟିଏ ଜଣାଥିବା ରାଶିସହ ଅନ୍ୟ ଅଜଣା ରାଶିର ତୁଳନା କରିବା । ଏହି ଜଣାଥ‌ିବା ରାଶିକୁ ଏକକ ରୂପେ ନିଆଯାଏ ।
  • ମାପନର ଫଳାଫଳକୁ ଯେଉଁ ଭୌତିକ ରାଶିରେ ପ୍ରକାଶ କରାଯାଏ ତାହାର ଦୁଇଟି ଅଂଶ ଥାଏ । ତନ୍ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ସଂଖ୍ୟା ଓ ଅନ୍ୟଟି ତାହାର ଏକକ ।

Class 6 Science Chapter 5 Question Answer Odia Medium ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମାପ ଏବଂ ଗତି

Question 3.
ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମାପପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଥ‌ିବା ବିଭିନ୍ନ ଉପାୟଗୁଡ଼ିକ ଲେଖ ।
Answer:

  • କମ୍ ଦୂରତା ମାପିବାପାଇଁ ସ୍କେଲ୍ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ ।
  • କପଡ଼ା ବ୍ୟବସାୟୀ କପଡ଼ା ମାପିବାପାଇଁ ମିଟର ଦଣ୍ଡ ବ୍ୟବହାର କରିଥାଏ ।
  • ଦରଜି ପ୍ୟାଣ୍ଟ ଓ ସାର୍ଟ ତିଆରି କରିବାପାଇଁ କପଡ଼ାକୁ ମାପିବା ପାଇଁ ମାପଫିତା ବ୍ୟବହାର କରିଥାଏ ।
  • କୌଣସି ଜମିର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ଓ ପ୍ରସ୍ଥ ମାପି ତାର ସଠିକତା ଜାଣିବାପାଇଁ ଅମିନ ଚେନ୍ ଓ କଡ଼ି ବ୍ୟବହାର କରିଥାଏ ।
  • ଦୁଇଟି ସହର ମଧ୍ୟରେ ଦୂରତା ଜାଣିବାପାଇଁ ଏବେ ଗାଡ଼ିର ସ୍ବିଡ଼ୋମିଟର ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଛି ।

Question 4.
୫.୩ ମିଟରକୁ ସେ.ମି.ରେ ପ୍ରକାଶ କର ।
Answer:
୧ ମିଟର = ୧୦୦ ସେ.ମି.
୫.୩ ମିଟର = ୫.୩ × ୧୦୦ ସେ.ମି.
= ୫୩୦ ସେ.ମି.

Question 5.
ଦୁଇଟି ସହର ମଧ୍ୟରେ ଦୂରତା ୩୭.୩ କି.ମି. ହେଲେ, ତାହା ମିଟରରେ କେତେ ହେବ ?
Answer:
୧ କି.ମି. = ୧୦୦୦ ମିଟର ଦୁଇଟି ସହର
ମଧ୍ୟରେ ଦୂରତା = ୩୭.୩ କି.ମି. = ୩୭.୩
× ୧୦୦୦ମି. = ୩୭୩୦୦ ମିଟର ।

Question 6.
ଦରଜି ବ୍ୟବହାର କରୁଥିବା ମାପଫିତା ଏବଂ ସ୍କେଲ ମଧ୍ୟରେ ଗୋଟିଏ ସାମଞ୍ଜସ୍ୟ ଏବଂ ଗୋଟିଏ ପାର୍ଥକ୍ୟ ଲେଖ ।
Answer:

  • ମାପଫିତାରେ ସେଣ୍ଟିମିଟର ଚିହ୍ନିତ କରାଯାଇଥାଏ । ସେହିପରି ସ୍କେଲ୍‌ରେ ମଧ୍ୟ ସେଣ୍ଟିମିଟର ଚିହ୍ନିତ କରାଯାଇଥାଏ ।
  • ଛୋଟ ସ୍କେଲ୍‌ର ଦୈର୍ଘ୍ୟ 15 ସେ.ମି. ଓ ବଡ଼ ସ୍କେଲର ଦୈର୍ଘ୍ୟ 30 ସେ.ମି. ହୋଇଥାଏ । କିନ୍ତୁ ଦରଜି ବ୍ୟବହାର -କରୁଥ‌ିବା ମାପଫିତାର ଦୈର୍ଘ୍ୟ 150 ସେ.ମି. ହୋଇଥାଏ । ସ୍କେଲ୍‌ଦ୍ୱାରା କମ୍ ଦୂରତା ମାପ କରାଯାଉଥିବାବେଳେ ମାପଫିତା ସାହାଯ୍ୟରେ ଅଧିକ ଲମ୍ବ ଦୂରତାକୁ ଶୀଘ୍ର ମପାଯାଇପାରେ ।
  • ସ୍କେଲଦ୍ଵାରା କେବଳ ସରଳରେଖାର ଲମ୍ବ ଦୂରତା ମପାଯାଇପାରେ କିନ୍ତୁ ମାପଫିତାଦ୍ୱାରା ଛାତି, ଅଣ୍ଟା ଓ ବେକର ଗୋଲେଇ ମାପକୁ ସହଜରେ ମପାଯାଏ ।

Class 6 Science Chapter 5 Question Answer Odia Medium ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମାପ ଏବଂ ଗତି

Question 7.
ଉତ୍ତର ଦିଅ ।
(କ) ଗୋଟିଏ କୂଅର ଗଭୀରତା ଓ ସେଥ‌ିରେ ଥ‌ିବା ପାଣିର ଗଭୀରତା କିପରି ମାପିବ ?
Answer:

  • କୂଅର ଗଭୀରତା ଓ ସେଥ‌ିରେ ଥ‌ିବା ପାଣିର ଗଭୀରତା ମାପିବାପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ବାଉଁଶ ଅଣାଯାଉ ।
  • ଏହି ବାଉଁଶକୁ କୂଅ ମଧ୍ଯରେ ପୂରାଯାଉ ଯେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବାଉଁଶଟି କୂଅ ମଧ୍ୟକୁ ପ୍ରବେଶ କରୁଥ୍ ।
  • ବର୍ତ୍ତମାନ କୂଅର ମୁହଁ ପାର୍ଶ୍ଵକୁ ଲାଗିଥି ବାଉଁଶରେ ଧଳା ରଙ୍ଗର ଚିହ୍ନ ଦିଆଯାଉ । ତତ୍‌ପରେ କୂଅମଧ୍ୟରୁ ବାଉଁଶକୁ କାଢ଼ିନେଇ ଓଦା ଓ ଶୁଖୁଲା ଥିବା ମିଳନ ସ୍ଥଳରେ ଅନ୍ୟ ଏକ ନାଲିରଙ୍ଗର ଚିହ୍ନ ଦିଆଯାଉ ।
  • ଏହାପରେ ମାପଫିତା ସାହାଯ୍ୟରେ କୂଅ ମଧ୍ୟରେ ପୂରାଯାଇଥ‌ିବା ବାଉଁଶର ଶେଷ ଅଂଶକୁ ଧଳାରଙ୍ଗର ଚିହ୍ନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାପିଲେ କୂଅର ଗଭୀରତା ଜଣାପଡ଼ିବ । ବାଉଁଶର ଶେଷ ଅଂଶରୁ ନାଲିରଙ୍ଗର ଚିହ୍ନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାପିଲେ ପାଣିର ଗଭୀରତା ଜଣାପଡ଼ିବ ।

(ଖ) ଗଛ ଗଣ୍ଡିର ଗୋଲେଇ କେମିତି ମାପିବ ?
Answer:

  • ଗଛ ଗଣ୍ଡିର ଗୋଲେଇ ମାପିବାପାଇଁ ଏକ ଦୀର୍ଘ ମାପଫିତା ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ ।
  • ଗଛ ଗଣ୍ଡିର ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରେ ଏକ ଧଳା ଚିହ୍ନ ଦିଆଯାଉ । ସେହି ଚିହ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ ମାପଫିତାକୁ ଗଛ ଗଣ୍ଡିର ଚାରିପାଖରେ ବୁଲାଇ ମାପିଲେ ମାପଫିତା ସାହାଯ୍ୟରେ ଗଛଗଣ୍ଡିର ଗୋଲେଇ ଜାଣିହେବ ।

(ଗ) ଗୋଟିଏ ଉତ୍ତପ୍ତ ପିନ୍‌କଣ୍ଟାର ଦୈର୍ଘ୍ୟ କେମିତି ମାପିବ ?
Answer:

  • ପ୍ରଥମେ ଉତ୍ତପ୍ତ ପିନ୍‌କଣ୍ଟାକୁ ଚିମୁଟାରେ ଧରି ଧଳା କାଗଜ ଉପରେ ରଖାଯାଉ ।
  • ପିନ୍‌ କଣ୍ଟାର ଆରମ୍ଭ ଓ ଶେଷ ପ୍ରାନ୍ତ କୁ ପେନ୍‌ସିଲଦ୍ବାରା କାଗଜରେ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଉ ।
  • ପିନ୍‌କଣ୍ଟାକୁ ଉଠାଇ ଏହି ଦୁଇ ପ୍ରାନ୍ତ ବିନ୍ଦୁର ଦୈର୍ଘ୍ୟକୁ ସ୍କେଲଦ୍ୱାରା ମପାଯାଉ ।

Class 6 Science Chapter 5 Question Answer Odia Medium ଦୈର୍ଘ୍ୟ ମାପ ଏବଂ ଗତି

(ଘ) ତୁମର ପକ୍କା ସ୍କୁଲ ଘରର ଉଚ୍ଚତା କିପରି ମାପିବ ?
Answer:

  • ସ୍କୁଲର ପକ୍କା ଘରର ଛାତ ଉପରକୁ ଯାଇ ଏକ ଲମ୍ବ ଦଉଡି଼ ଗୋଟିଏ ପାର୍ଶ୍ଵକୁ ତଳକୁ ପକାଯାଉ ।
  • ଦଉଡ଼ିର ସେହି ପାର୍ଶ୍ଵ ଭୂମିକୁ ସ୍ପର୍ଶ କଲାପରେ ଅପର ପାର୍ଶ୍ଵକୁ ସ୍କୁଲ ଘରର ଉଚ୍ଚତା ସହିତ ସମାନ କରି ଚିହ୍ନିତ କରାଯାଉ ।
  • ମାପଫିତା ସାହାଯ୍ୟରେ ଚିହ୍ନିତ ସ୍ଥାନରୁ ଭୂମିକୁ ସ୍ପର୍ଶ କରୁଥିବା ପାର୍ଶ୍ଵ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାପିଲେ ସ୍କୁଲ ଘରର ଉଚ୍ଚତା ଜାଣିହେବ ।

Class 6 Science Chapter 4 Question Answer Odia Medium ଚୁମ୍ବକ ଅନ୍ଵେଷଣ

Go through 6th Class Science Book Odia Medium Question Answer and Class 6 Science Chapter 4 Question Answer Odia Medium ଚୁମ୍ବକ ଅନ୍ଵେଷଣ to understand textbook questions more clearly.

6th Class Science Chapter 4 Question Answer Odia Medium

Class 6 Science Chapter 4 Odia Medium

ଆସ ଆମ ଶିକ୍ଷଣର ଅଭିବୃଦ୍ଧି କରିବା

Question 1.
ଖାଲି ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକ ପୂରଣ କର ।

(କ) ଦୁଇଟି ଚୁମ୍ବକର ଅସମ ମେରୁ ପରସ୍ପର କୁ ______ କରନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ସମମେରୁ ପରସ୍ପରକୁ ______ କରନ୍ତି ।
Answer:
ଆକର୍ଷଣ, ବିକର୍ଷଣ

(ଖ) ଚୁମ୍ବକ ପ୍ରତି ଆକର୍ଷିତ ହେ ଉଥ୍ ବ ପଦାର୍ଥକୁ ______ କୁହାଯାଏ ।
Answer:
ଚୁମ୍ବକୀୟ ପଦାର୍ଥ

(ଗ) ଏକ ଚୁମ୍ବକୀୟ କମ୍ପାସର ସୂଚୀ _____ ଦିଗରେ ସ୍ଥିର ହୋଇ ରହିଥାଏ ।
Answer:
ଉତ୍ତର-ଦକ୍ଷିଣ

Class 6 Science Chapter 4 Question Answer Odia Medium ଚୁମ୍ବକ ଅନ୍ଵେଷଣ

(ଘ) ଏକ ଚୁମ୍ବକର ସର୍ବଦା _______ ଟି ମେରୁ ଥାଏ ।
Answer:
ଦୁଇଟି

Question 2.
ନିମ୍ନଲିଖତ ଉକ୍ତିଗୁଡ଼ିକ ଠିକ୍ (✓) ନା ଭୁଲ୍ (✗) ଚିହ୍ନ ଦ୍ଵାରା ଦର୍ଶାଅ ।

(କ) ଗୋଟିଏ ମେରୁ ପାଇବା ପାଇଁ ଏକ ଚୁମ୍ବକକୁ ଖଣ୍ଡ ଖଣ୍ଡ କରାଯାଇପାରେ ।
Answer:
ଭୁଲ୍ (✗)

(ଖ) ଚୁମ୍ବକର ସମାନ ମେରୁ ପରସ୍ପରକୁ ବିକର୍ଷଣ କରି ଥାଏ ।
Answer:
ଠିକ୍ (✓)

(ଗ) ଦଣ୍ଡ ଚୁମ୍ବକ ନିକଟକୁ ଲୁହାଗୁଣ୍ଡ ଆଣିଲେ ଅଧିକାଂଶ ସମୟରେ ଏହା ମଝି ରେ ଲାଗି ଯାଏ ।
Answer:
ଭୁଲ୍ (✗)

(ଘ) ଏକ ମୁକ୍ତ ଭାବରେ ଝୁଲୁଥିବା ଦଣ୍ଡ ଚୁମ୍ବକ ସର୍ବଦା ଉତ୍ତର-ଦକ୍ଷିଣ ଦିଗରେ ରହିଥାଏ ।
Answer:
ଠିକ୍ (✓)

Question 3.
ସ୍ତମ୍ଭ-୧ରେ ଦୁଇଟି ଚୁମ୍ବକର ମେରୁର ବିଭିନ୍ନ ଅବସ୍ଥିତି ଓ ସ୍ତମ୍ଭ-୨ ରେ ଏହାର ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଦିଆଯାଇଛି । ଏହି ଆଧାରରେ ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକ ପୂରଣ କର । (ପ୍ରଶ୍ନ ସହ ଉତ୍ତର)
Class 6 Science Chapter 4 Question Answer Odia Medium ଚୁମ୍ବକ ଅନ୍ଵେଷଣ 1
Answer:

ସ୍ତମ୍ଭ ୧ ସ୍ତମ୍ଭ ୨
ଉତ୍ତର-ଉତ୍ତର ବିକର୍ଷଣ
ଉତ୍ତର-ଦକ୍ଷିଣ ଆକର୍ଷଣ
ଦକ୍ଷିଣ-ଉତ୍ତର ଆକର୍ଷଣ
ଦକ୍ଷିଣ-ଦକ୍ଷିଣ ବିକର୍ଷଣ

Class 6 Science Chapter 4 Question Answer Odia Medium ଚୁମ୍ବକ ଅନ୍ଵେଷଣ

Question 4.
ଅଶ୍ବିନୀ ଏକ ପରୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ ଯେଉଁଥରେ ସେ ଏକ ଦଣ୍ଡ ଚୁମ୍ବକ ନେଇ ଏହାକୁ ଷ୍ଟିଲର ୟୁ-କ୍ଲିପ୍‌ର ଗଦା ଉପରେ ବୁଲାଇଥିଲେ । (ଚିତ୍ର)
Class 6 Science Chapter 4 Question Answer Odia Medium ଚୁମ୍ବକ ଅନ୍ଵେଷଣ 2
ତୁମ ମତରେ, ସାରଣୀରେ ଦିଆଯାଇଥ୍ ବ ବିକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ କେଉଁଟି ତାଙ୍କର ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ଅଛି ?
ସାରଣୀ ଚୁମ୍ବକର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ଆକର୍ଷିତ ପିନ୍ ସଂଖ୍ୟା
Class 6 Science Chapter 4 Question Answer Odia Medium ଚୁମ୍ବକ ଅନ୍ଵେଷଣ 3
Answer:
ଏକ ଚୁମ୍ବକର ଚୁମ୍ବକୀୟ କ୍ଷେତ୍ରର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଏହାର ଉଭୟ ମେରୁ ନିକଟରେ ସର୍ବାଧ‌ିକ ଅଟେ । ତେଣୁ ଷ୍ଟିଲର ୟୁ-କ୍ଲିପରଗୁଡ଼ିକ ମେରୁ ନିକଟକୁ ସର୍ବାଧ୍ୱକ ଆକର୍ଷିତ ହେବ, ଅର୍ଥାତ୍ ଅବସ୍ଥାନ ‘କ’ ଓ ‘ଗ’ ନିକଟକୁ ଅଧ‌ିକ ସଂଖ୍ୟକ ୟୁ-କ୍ଲିପର ଆକର୍ଷିତ ହେବ । ସାରଣୀରୁ ଜଣାଯାଏ ଯେ ବିକଳ୍ପ ଉତ୍ତର ମଧ୍ୟରୁ (1) ନମ୍ବର ହିଁ ସଠିକ୍ ଉତ୍ତର ହେବ କାରଣ ଅବସ୍ଥାନ ‘କ’ରେ 10 ଟି, ‘ଖ’ (ମଝି ଅଂଶ) ରେ 2ଟି ଓ ଅବସ୍ଥାନ ‘ଗ’ ରେ 10 ଟି ପିନ୍ ଆକର୍ଷିତ ହୋଇଛି ।

Class 6 Science Chapter 4 Question Answer Odia Medium ଚୁମ୍ବକ ଅନ୍ଵେଷଣ

Question 5.
ରଶ୍ମୀ ବଜାରରୁ ୩ଟି ସମାନ ଧାତୁ ଦଣ୍ଡ କିଣିଥିଲା । ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ଦୁଇଟି ଚୁମ୍ବକ ଓ ଗୋଟିଏ ଲୁହା ଖଣ୍ଡ ଥିଲା । ସେ କିପରି ଚିହ୍ନିବ ଯେ ତିନୋଟି ମଧ୍ୟରୁ କେଉଁ ଦୁଇଟି ଚୁମ୍ବକ ହୋଇପାରେ (ଅନ୍ୟ କୌଣସି ପଦାର୍ଥ ବ୍ୟବହାର ନକରି) ?
Answer:
ଯଦି ଚୁମ୍ବକର ଗୋଟିଏ ମେରୁକୁ ଅନ୍ୟ ଚୁମ୍ବକ ପାଖକୁ ନିଆଯାଏ ତେବେ ଚୁମ୍ବକଟି ଆକର୍ଷିତ ହେବ ନହେଲେ ବିକର୍ଷିତ ହେବ । ଯଦି ଚୁମ୍ବକର ଗୋଟିଏ ମେରୁକୁ ଅନ୍ୟ ଏକ ଚୁମ୍ବକୀୟ ପଦାର୍ଥ (ଲୁହା) ନିକଟକୁ ନିଆଯାଏ, ତେବେ ଏହା କେବଳ ଆକର୍ଷିତ ହେବ ।

ସୋପାନ – 1 : ରଶ୍ମୀ ଗୋଟିଏ ଧାତୁ ଦଣ୍ଡର ଏକ ପ୍ରାନ୍ତକୁ ଦ୍ଵିତୀୟ ଧାତୁ ଦଣ୍ଡର ଏକ ପ୍ରାନ୍ତ ନିକଟକୁ ଆଣିବା ଦ୍ଵାରା ଯଦି ବିକର୍ଷିତ ହୁଏ, ତେବେ ଉଭୟ ଧାତୁଦଣ୍ଡ ଚୁମ୍ଭକ ଅଟେ ଏବଂ ତୃତୀୟ ଧାତୁଖଣ୍ଡଟି ଚୁମ୍ବକ ନୁହେଁ ।
ସୋପାନ – 2 : ରଶ୍ମୀ ପ୍ରଥମ ଧାତୁଖଣ୍ଡର ଅନ୍ୟ ପ୍ରାନ୍ତକୁ ଦ୍ୱିତୀୟ ଧାତୁଖଣ୍ଡର ସେହି ଏକା ପ୍ରାନ୍ତ ନିକଟକୁ ଆଣିବାଦ୍ଵାରା ଯଦି ବିକର୍ଷିତ ହୁଏ, ତେବେ ରଶ୍ମୀ ନିଶ୍ଚିତ ହେବ ଯେ ଉଭୟ ଲୁହାଖଣ୍ଡ ଚୁମ୍ବକ ଅଟେ ଏବଂ ତୃତୀୟ ଖଣ୍ଡଟି ଏକ ଚୁମ୍ବକୀୟ ପଦାର୍ଥ ଅଟେ ।
ସୋପାନ – 3 : ରଶ୍ମି ପ୍ରଥମ ଓ ତୃତୀୟ ଲୌହ ଖଣ୍ଡଧରି ସୋପାନ – 1 ଓ ସୋପାନ – 2 କାର୍ଯ୍ୟକୁ ପୁନରାବୃତ୍ତି କରିବାଦ୍ୱାରା ଯଦି ବିକର୍ଷଣ ଘଟେ (ସୋପାନ – l କିମ୍ବା ସୋପାନ – 2) ତେବେ ପ୍ରଥମ ଓ ତୃତୀୟ ଲୌହ ଦଣ୍ଡ ଚୁମ୍ବକ ହେବ ଏବଂ ଦ୍ଵିତୀୟ ଲୌହ ଦଣ୍ଡଟି ଚୁମ୍ବକ ନୁହେଁ ।
ସୋପାନ – 4 : ରଶ୍ମି ଦ୍ଵିତୀୟ ଓ ତୃତୀୟ ଲୌହ ଦଣ୍ଡ ଧରି ସୋପାନ – 1 ଓ ସୋପାନ – 2 କାର୍ଯ୍ୟର ପୁନରାବୃତ୍ତି କରିବାଦ୍ଵାରା ଯଦି ବିକର୍ଷଣ ଘଟେ ତେବେ ଦ୍ଵିତୀୟ ଓ ତୃତୀୟ ଲୌହଖଣ୍ଡ ଚୁମ୍ବକ ହେବ ଏବଂ ପ୍ରଥମ ଲୌହ ଦଣ୍ଡଟି କେବଳ ଚୁମ୍ବକୀୟ ପଦାର୍ଥ ହେବ ।

Question 6.
ତୁମକୁ ଏକ ଚୁମ୍ବକ ଦିଆଯାଇଛି, ଯେଉଁଥରେ ମେରୁ ଚିହ୍ନିତ ହୋଇନାହିଁ । ମେରୁ ଚିହ୍ନ ଥ‌ିବା ଅନ୍ୟ ଚୁମ୍ବକର ସହାୟତାରେ ତୁମେ କିପରି ଏହାର ମେରୁ ଚିହ୍ନିବ ?
Answer:
ମେରୁ ଚିହ୍ନିତ ହୋଇ ନଥିବା ଚୁମ୍ବକ ପାଖକୁ ମେରୁ ଚିହ୍ନଥୁବା ଚୁମ୍ବକର ଉତ୍ତର ମେରୁ ଆଣିବା ଦ୍ଵାରା ଯଦି ଆକର୍ଷଣ ଘଟିବ, ତେବେ ମେରୁ ଚିହ୍ନିତ ହୋଇ ନଥ‌ିବା ଚୁମ୍ବକର ସେହି ପ୍ରାନ୍ତଟି ଦକ୍ଷିଣ ମେରୁ ହେବ । ଯଦି ବିକର୍ଷିତ ଘଟିବ ତେବେ ମେରୁ ଚିହ୍ନିତ ହୋଇ ନଥ‌ିବା ଚୁମ୍ବକର ସେହି ପ୍ରାନ୍ତଟି ଉତ୍ତର ମେରୁ ହେବ । କାରଣ ସମମେରୁ ପରସ୍ପରକୁ ବିକର୍ଷଣ କରିଥାଏ ଏବଂ ଅସମ ମେରୁ ପରସ୍ପରକୁ ଆକର୍ଷଣ କରିଥାଏ ।

Question 7.
ଗୋଟିଏ ଦଣ୍ଡ ଚୁମ୍ବକର ମେରୁ ସୂଚିତ କରିବା ପାଇଁ କୌଣସି ଚିହ୍ନ ନାହିଁ । ଅନ୍ୟ ଚୁମ୍ବକ ବ୍ୟବହାର ନକରି ଏହାର ଉତ୍ତର ମେରୁକୁ କିପରି ଚିହ୍ନିବ ?
Answer:
ଏକ ଦଣ୍ଡ ଚୁମ୍ବକକୁ ମୁକ୍ତ ଭାବରେ ଝୁଲାଇ ରଖୁଲେ ଏହା ସର୍ବଦା ଉତ୍ତର-ଦକ୍ଷିଣ ଦିଗକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ କରି ସ୍ଥିର ରହିବ । ଦଣ୍ଡ ଚୁମ୍ବକର ଯେଉଁ ପ୍ରାନ୍ତଟି ଉତ୍ତର ଦିଗ ଆଡ଼କୁ ଥ‌ିବ, ସେହି ପ୍ରାନ୍ତଟି ଉତ୍ତର ମେରୁ ହେବ, ଏବଂ ଯେଉଁ ପ୍ରାନ୍ତଟି ଦକ୍ଷିଣ ଦିଗ ଆଡ଼କୁ ଥବ, ସେହି ପ୍ରାନ୍ତଟି ଚୁମ୍ବକର ଦକ୍ଷିଣ ମେରୁ ହେବ ।

Class 6 Science Chapter 4 Question Answer Odia Medium ଚୁମ୍ବକ ଅନ୍ଵେଷଣ

Question 8.
ଯଦି ପୃଥ‌ିବୀ ନିଜେ ଏକ ଚୁମ୍ବକ, ତେବେ ତୁମେ ଚୁମ୍ବକୀୟ କମ୍ପାସ୍‌ର ଦିଗକୁ ଦେଖୁ ପୃଥ‌ିବୀର ଚୁମ୍ବକର ମେରୁ ଅନୁମାନ କରିପାରିବ କି ?
Answer:
ହଁ, ଏକ ଚୁମ୍ବକୀୟ କମ୍ପାସର ଦିଗକୁ ଦେଖୁ ପୃଥ‌ିବୀର ଚୁମ୍ବକୀୟ ମେରୁ ଅନୁମାନ କରିହେବ । କମ୍ପାସ ସୂଚୀର ଉତ୍ତର ପ୍ରାନ୍ତ କଣ୍ଟା ପୃଥ‌ିବୀର ଭୌଗୋଳିକ ଉତ୍ତର ମେରୁକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ କରିବ ।

Question 9.
ଜଣେ ମେକାନିକ୍ ସ୍କୃ ଡ୍ରାଇଭର ସାହାଯ୍ୟରେ ଏକ ଗ୍ୟାଜେଟ୍ ମରାମତି କରୁଥ‌ିବା ବେଳେ ଷ୍ଟିଲ୍ ସ୍ତୁଗୁଡ଼ିକ ତଳକୁ ଖସିବାରେ ଲାଗିଥିଲା । ତୁମେ. ଏହି ଅଧ୍ୟାୟରେ ଯାହା ଶିଖୁଛ ତାହା ଆଧାରରେ ମେକାନିକ୍‌ଙ୍କ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ପରାମର୍ଶ ଦିଅ ।
Answer:
ଜଣେ ମେକାନିକ ସ୍କୃ ଡ୍ରାଇଭର ସାହାଯ୍ୟରେ ଏକ ଗ୍ୟାରେଜ୍ ମରାମତି କରୁଥିବା ବେଳେ ଷ୍ଟିଲ ସ୍କୁଗୁଡ଼ିକ ତଳକୁ ଖସିପଡୁଥିଲା । ଏହି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ମେକାନିକ ଜଣକ ଅନ୍ୟ ଏକ ଚୁମ୍ବକ ଆଣି ତାହାର ଗୋଟିଏ ମେରୁକୁ ସ୍କୃ ଡ୍ରାଇଭରର ଗୋଟିଏ ମୁଣ୍ଡରେ ଲଗାଇ ରଖୁବ । ଚିତ୍ରରେ ଦର୍ଶାଯାଇଥ‌ିବା ପରି ଚୁମ୍ବକକୁ ଏହାର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ସହିତ ସ୍କୃ ଡ୍ରାଇଭର ଉପରେ ଗତି କରାଇବ ।
Class 6 Science Chapter 4 Question Answer Odia Medium ଚୁମ୍ବକ ଅନ୍ଵେଷଣ 4
ଯେତେବେଳେ ଏହା ସ୍କୃ ଡ୍ରାଇଭର ଅନ୍ୟ ପ୍ରାନ୍ତରେ ପହଞ୍ଚିବ, ସେତେବେଳେ ଏହାକୁ ଉପରକୁ ଉଠାଇ ସେହି ମେରୁକୁ ଯେଉଁଠାରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ସେହି ସ୍ଥାନକୁ ଆଣିବ ଏବଂ ପୂର୍ବ ପଦକ୍ଷେପର ପୁନରାବୃତ୍ତି କରିବାକୁ ହେବ ।

ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଅତି କମ୍‌ରେ ୩୦ ରୁ ୪୦ ଥର କରାଗଲେ, ସ୍ଫୁଡ୍ରାଇଭରଟି ଏକ ଚୁମ୍ବକରେ ପରିଣତ ହେବ । ବର୍ତ୍ତମାନ ସ୍କୃ ଡ୍ରାଇଭରଟି ଷ୍ଟିଲ ସ୍ତୁକୁ ଆକର୍ଷଣ କରିବ, ଏବଂ ମରାମତି କଲାବେଳେ ଏହା ତଳକୁ ଖସିପଡ଼ିବ ନାହିଁ ।

Class 6 Science Chapter 4 Question Answer Odia Medium ଚୁମ୍ବକ ଅନ୍ଵେଷଣ

Question 10.
ଚିତ୍ରରେ ଦର୍ଶାଯାଇଥିବା ଅନୁଯାୟୀ ଦୁଇଟି ରିଂ ଚୁମ୍ବକ X ଏବଂ Y ରଖାଯାଇଛି । ଏହା ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି ଯେ X ତଳକୁ ଗତି କରେ ନାହିଁ । ଏହାର ସମ୍ଭାବ୍ୟ କାରଣ କ’ଣ ହୋଇପାରେ ? କୌଣସି ଚୁମ୍ବକକୁ ନ ଠେଲି ଚୁମ୍ବକ X କୁ ଚୁମ୍ବକ Y ସଂସ୍ପର୍ଶରେ ଆଣିବା ପାଇଁ ଏକ ଉପାୟ କୁହ ।
Class 6 Science Chapter 4 Question Answer Odia Medium ଚୁମ୍ବକ ଅନ୍ଵେଷଣ 5
Answer:
ଦୁଇଟି ରିଂ ଚୁମ୍ବକ X ତଳକୁ ଏବଂ Y ରଖାଯାଇଛି । ଏହା ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ X ତଳକୁ ଗତି କରୁନାହିଁ । ଏହାର ସମ୍ଭାବ୍ୟ କାରଣ ହେଉଛି ରିଂ ଚୁମ୍ବକର ସମାନ ମେରୁ ପରସ୍ପର ଆଡ଼କୁ ମୁହଁକରି ରହିଛନ୍ତି । ସମମେରୁ ବିକର୍ଷଣ ହେତୁ ଚୁମ୍ବକ X ତଳକୁ ଖସୁନାହିଁ ।

ଯଦି ରିଂ ଚୁମ୍ବକ X କୁ ଅନ୍ୟ ପଟକୁ ଘୂରାଇ ଦେବା ତେବେ ଅସମ ମେରୁ ପରସ୍ପର ଆଡ଼କୁ ମୁହଁ କରି ରହିବେ । ଏହା ଫଳରେ ରିଂ ଚୁମ୍ବକ X ତଳକୁ ଖସି ଆସିବ କାରଣ ଅସମ ମେରୁ ପରସ୍ପରକୁ ଆକର୍ଷଣ କରନ୍ତି ।

Question 11.
ଚିତ୍ରରେ ଦର୍ଶାଯାଇଥିବା ଆକୃତି ଆକାରରେ ଏକ ଟେବୁଲ ଉପରେ ତିନୋଟି ଚୁମ୍ବକ ସଜାଯାଇଛି । ଚୁମ୍ବକର 1, 2, 3, 4 ଏବଂ 6 ଅଂଶରେ କେଉଁ ମେରୁ ରହିଛି, N କିମ୍ବା S ? ଗୋଟିଏ ପ୍ରାନ୍ତ (5) ର ମେରୁ ତୁମ ପାଇଁ ଦିଆଯାଇଛି ?
Class 6 Science Chapter 4 Question Answer Odia Medium ଚୁମ୍ବକ ଅନ୍ଵେଷଣ 6
Answer:

ଚୁମ୍ବକର ଅଂଶ ମେରୁ ନିର୍ଣ୍ଣୟ
1 N (ଉତ୍ତର)
2 S (ଦକ୍ଷିଣ)
3 N (ଉତ୍ତର)
4 S (ଦକ୍ଷିଣ)
5 S (ଦକ୍ଷିଣ)

Class 6 Science Chapter 4 Question Answer Odia Medium ଚୁମ୍ବକ ଅନ୍ଵେଷଣ

ଅଧ୍ବକ ଶିଖୁବା

  • 3-4 ଟି ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଚୁମ୍ବକ ବ୍ୟବହାର କରି, ଷ୍ଟିଲ ପିନ୍ କିମ୍ବା ୟୁ-କ୍ଲିପ୍ ଉଠାଇବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କର ଏବଂ ଦେଖ ଯେ କେଉଁ ଚୁମ୍ବକ ସର୍ବାଧ‌ିକ ସଂଖ୍ୟକ ପିନ୍ ଉଠାଉଛି । ସାଙ୍ଗମାନଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା କର ଯେ କାହିଁକି ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଚୁମ୍ବକ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ସଂଖ୍ୟକ ପିନ୍ ଉଠାଉଛନ୍ତି ।
  • ତୁମ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ସହାୟତାରେ ଦଳଗତ ଭାବରେ ଏକ ଖେଳନା ‘ଡେଉଁଥ‌ିବା ବେଙ୍ଗ ତିଆରି କରାଯାଉ । ଖେଳନାଟି ତିଆରି କରିବାକୁ ପ୍ରଥମେ କେତେକ ରିଂ ଚୁମ୍ବକକୁ ଉତ୍ତର-ଦକ୍ଷିଣ କରି ଏକ ସ୍କେଲର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ସହିତ ଅଠାଦ୍ଵାରା ଲଗାଇଦିଆଯାଉ ।’
  • କାଗଜରେ ଏକ ବେଙ୍ଗର ଚିତ୍ରକରି ରଙ୍ଗ ଦେଇ ଓ ଚିତ୍ରଟିର ଧାର ଅନୁସାରେ କାଟିଦିଆଯାଉ । ବେଙ୍ଗ ଚିତ୍ରର ତଳ ପାର୍ଶ୍ଵରେ ଅଠାଦ୍ଵାରା ଏକ ରିଂ ଚୁମ୍ବକକୁ ଲଗାଇ ଦିଆଯାଉ । ଛୋଟ ଆକାରର ଏକ ସ୍ଵଚ୍ଛ, ନମନୀୟ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ଷ୍ଟ୍ରିପ୍ ନିଆଯାଉ । ଏହାକୁ ବେଙ୍ଗ ଚିତ୍ର ତଳେ ଲାଗିଥିବା ରିଂ ଚୁମ୍ବକ ସହ ଅଠାଦ୍ଵାରା ଲଗାଇ ଦିଆଯାଉ ।
    Class 6 Science Chapter 4 Question Answer Odia Medium ଚୁମ୍ବକ ଅନ୍ଵେଷଣ 7
  • ଯେତେବେଳେ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ଷ୍ଟ୍ରିପ୍ (ବେଙ୍ଗ ସହିତ) ସ୍କେଲ୍ ଉପରେ ଗତି କରାଇବ (ଚିତ୍ର ଖ), ତୁମେ ବେଙ୍ଗକୁ ଡେଉଁଥିବାର ଦେଖିପାରିବ ।
  • ମାଙ୍ଗ୍ଲଭ୍ ଟ୍ରେନ୍ ବିଷୟରେ ତଥ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ କରି ଏହାର ମଡ଼େଲ୍ ତିଆରି କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କର ।
  • ବିଭିନ୍ନ ଆକୃତିର ଚୁମ୍ବକ ତିଆରି କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା କାହିଁକି ରହିଛି ତାହା ଜାଣିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କର ।
  • ଚିକିତ୍ସା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଚୁମ୍ବକର ବ୍ୟବହାର ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସୂଚନା ସଂଗ୍ରହ କର ।

Class 6 Science Chapter 4 Question Answer Odia Medium ଚୁମ୍ବକ ଅନ୍ଵେଷଣ

ଅଧ୍ବକ ଜାଣିବା

ଚୁମ୍ବକ କହେ ‘‘ମଣିଷ ମୋତେ ସେମାନଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ବିଭିନ୍ନ ଆକୃତି ଏବଂ ଆକାରରେ ତିଆରି କରିଛି । ତଥାପି, ମୋର ଆକୃତି ଯାହା ହେଉନା କାହିଁକି ମୋର ମେରୁ ସବୁବେଳେ ଯୋଡ଼ିରେ ରହି ଥାଏ ।
Class 6 Science Chapter 4 Question Answer Odia Medium ଚୁମ୍ବକ ଅନ୍ଵେଷଣ 8

ଶୂନ୍ୟସ୍ଥାନ ପୂରଣ କର ।

(କ) ଚୁମ୍ବକର ______ ଟି ମେରୁ ଥାଏ ।
Answer:
ଦୁଇ

(ଖ) ମ୍ୟାଗନେଟ୍‌ର ଅନ୍ୟ ନାମ _____ ।
Answer:
ଲୋଡ଼ଷ୍ଟୋନ୍

(ଗ) କୃତ୍ରିମ ଚୁମ୍ବକ _____ ବସ୍ତୁରୁ ତିଆରି କରାଯାଏ ।
Answer:
ଚୁମ୍ବକୀୟ

(ଘ) ଚୁମ୍ବକୀୟ ମେରୁ _______ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରିପାରେ ।
Answer:
ଦିଗ

Class 6 Science Chapter 4 Question Answer Odia Medium ଚୁମ୍ବକ ଅନ୍ଵେଷଣ

(ଙ) ଆଲୁମିନିୟମ୍ ଗୋଟିଏ ______ ବସ୍ତୁ ।
ଅଚୁମ୍ବକୀୟ

(ଚ) ଚୁମ୍ବକୀୟ ଗୁଣ ଦେଖାଉଥ‌ିବା ଚୁମ୍ବକର ଦୁଇ ପ୍ରାନ୍ତକୁ _______ କୁହାଯାଏ ।
Answer:
ମେରୁ

ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଉତ୍ତର ମଧ୍ୟରୁ ଠିକ୍ ଉତ୍ତରଟି ବାଛି ଲେଖ ।

(କ) ଚୁମ୍ବକର ଆକର୍ଷଣ କ୍ଷମତା
(i) ମେରୁଠାରେ ସର୍ବାଧ‌ିକ
(ii) ଚୁମ୍ବକର କେନ୍ଦ୍ରଭାଗରେ ସର୍ବାଧ‌ିକ
(iii) ମେରୁଠାରେ ସର୍ବନିମ୍ନ
(iv) ସବୁଠାରେ ସମାନ
Answer:
(i) ମେରୁଠାରେ ସର୍ବାଧ‌ିକ

(ଖ) ଚୁମ୍ବକର ଉତ୍ତର ମେରୁ ଅନ୍ୟ ଏକ ଚୁମ୍ବକର
(i) ଉତ୍ତର ମେରୁକୁ ଆକର୍ଷଣ କରେ
(ii) ଉତ୍ତର ମେରୁକୁ ବିକର୍ଷଣ କରେ
(iii) ସ୍ଥିରବସ୍ଥାରେ ରହେ
(iv) ଆକର୍ଷଣ କିମ୍ବା ବିକର୍ଷଣ କରିପାରେ
Answer:
(ii) ଉତ୍ତର ମେରୁକୁ ବିକର୍ଷଣ କରେ

Class 6 Science Chapter 4 Question Answer Odia Medium ଚୁମ୍ବକ ଅନ୍ଵେଷଣ

(ଗ) କେଉଁଟି ଏକ ପ୍ରାକୃତିକ ଚୁମ୍ବକ ?
(i) ଲୁହା
(ii) କାର୍ବନ
(iii) ଲିଗ୍‌ନାଇଟ୍
(iv) ମ୍ୟାଗ୍ନେଟାଇଟ୍
Answer:
(iv) ମ୍ୟାଗ୍ନେଟାଇଟ୍

(ଘ) କେଉଁଟି ଏକ ଚୁମ୍ବକୀୟ ପଦାର୍ଥ ?
(i) ପିତ୍ତଳ
(ii) ତମ୍ବା
(iii) ନିକେଲ
(iv) ରୁପା
Answer:
(iii) ନିକେଲ

(ଙ) ବସ୍ତୁଟି ଚୁମ୍ବକତ୍ଵ ପାଇଛି କି ନାହିଁ, ତାହା ଏହାର କେଉଁ ଗୁଣରୁ ଜଣାପଡ଼େ ?
(i) ଦିଶାତ୍ମକ
(ii) ଆକୃତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ
(iii) ରଙ୍ଗରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ
(iv) ଭୌତିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ
Answer:
(i) ଦିଶାତ୍ମକ

ବାମ ପାର୍ଶ୍ଵର ସଂପର୍କକୁ ଦେଖ୍ ଡାହାଣ ପାର୍ଶ୍ଵର ସଂପର୍କ ଲେଖ ।

(କ) ସମମେରୁ : ବିକର୍ଷଣ :: ବିଷମ ମେରୁ : ________
Answer:
ଆକର୍ଷଣ

Class 6 Science Chapter 4 Question Answer Odia Medium ଚୁମ୍ବକ ଅନ୍ଵେଷଣ

(ଖ) ନିକେଲ୍ : ଚୁମ୍ବକୀୟ :: ତମ୍ବା : ______
Answer:
ଅଚୁମ୍ବକୀୟ

(ଗ) ମାଗ୍‌ନେଟ୍ : ଚୁମ୍ବକ : : ଲୋଡ଼ଷ୍ଟୋନ୍ : _____
Answer:
ପ୍ରାକୃତିକ ଚୁମ୍ବକ

(ଘ) ପ୍ରାକୃତିକ ଚୁମ୍ବକ : ଅନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଆକୃତି :: କୃତ୍ରିମ : ଚୁମ୍ବକ : _______
Answer:
ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଆକୃତି

(ଙ) ଚୁମ୍ବକ : ଲୁହାଗୁଣ୍ଡ ପୃଥକୀକରଣ :: କମ୍ପାସ : ______
Answer:
ଦିଗ ନିର୍ଣ୍ଣୟ ।

ରେଖାଙ୍କିତ ପଦ ନ ବଦଳାଇ ଭ୍ରମ ଥିଲେ ସଂଶୋଧନ କର।

(କ) ଚୁମ୍ବକ ଆକର୍ଷଣ କରୁଥିବା ବସ୍ତୁକୁ ଅଚୁମ୍ବକୀୟ ବସ୍ତୁ କହନ୍ତି ।
Answer:
ଚୁମ୍ବକ ଆକର୍ଷଣ କରୁଥିବା ବସ୍ତୁକୁ ଚୁମ୍ବକୀୟ ବସ୍ତୁ କ ହ ନ୍ତି ।

(ଖ) ଚୁମ୍ବକ ଯେଉଁ ବସ୍ତୁଗୁଡ଼ିକ ଆକର୍ଷଣ କରେ ନାହିଁ, ତାହା ଚୁମ୍ବକୀୟ ବସ୍ତୁ ।
Answer:
ଚୁମ୍ବକ ଯେଉଁ ବସ୍ତୁଗୁଡ଼ିକୁ ଆକର୍ଷଣ କରେ ନାହିଁ, ତାହା ଅଚୁମ୍ବକୀୟ ବସ୍ତୁ ।

Class 6 Science Chapter 4 Question Answer Odia Medium ଚୁମ୍ବକ ଅନ୍ଵେଷଣ

(ଗ) ଆଲୁମିନିୟମ୍ ମିଶ୍ରିତ ଶକ୍ତ ଚୁମ୍ବକକୁ ପ୍ରାକୃତିକ ଚୁମ୍ବକ କହନ୍ତି ।
Answer:
ଆଲୁମିନିୟମ୍ ମିଶ୍ରିତ ଶକ୍ତ ଚୁମ୍ବକକୁ ଆଲ୍‌ନିକୋ କ ହନ୍ତି ।

(ଘ) ଚୁମ୍ବକତ୍ର ଦେଖାଉଥିବା ପଥର ହେଉଛି କୃତ୍ରିମ ଚୁମ୍ବକ ।
Answer:
ଚୁମ୍ବକତ୍ଵ ଦେଖାଉଥ‌ିବା ପଥର ହେଉଛି ପ୍ରାକୃତିକ ଚୁମ୍ବକ ।

(ଙ) ସୂଚୀ ଚୁମ୍ବକର ମେରୁ ସଂଖ୍ୟା ହେଉଛି ଚାରି ।
Answer:
ସୂଚୀ ଚୁମ୍ବକର ମେରୁ ସଂଖ୍ୟା ହେଉଛି ଦୁଇ ।

‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ ସହିତ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭର ସଂପର୍କ ବାଛ ।

‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭ
ଆଲ୍‌ନିକୋ ପ୍ରାକୃତିକ ଚୁମ୍ବକ
ଦଣ୍ଡ ଚୁମ୍ବକ ଲୁହା
ଲୋଡ଼ଷ୍ଟାନ୍ କୃତ୍ରିମ ଚୁମ୍ବକ
ମାଗ୍ନେଟାଇଟ୍ ଆଲୁମିନିୟମ୍
କମ୍ପାସ ଦଣ୍ଡ ଚୁମ୍ବକ

Answer:

‘କ’ ସ୍ତମ୍ଭ ‘ଖ’ ସ୍ତମ୍ଭ
ଆଲ୍‌ନିକୋ ଆଲ୍‌ନିକୋ
ଦଣ୍ଡ ଚୁମ୍ବକ କୃତ୍ରିମ ଚୁମ୍ବକ
ଲୋଡ଼ଷ୍ଟାନ୍ ପ୍ରାକୃତିକ ଚୁମ୍ବକ
ମାଗ୍ନେଟାଇଟ୍ ଲୁହା
କମ୍ପାସ ସୂଚୀ ଚୁମ୍ବକ

Class 6 Science Chapter 4 Question Answer Odia Medium ଚୁମ୍ବକ ଅନ୍ଵେଷଣ

ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ପ୍ରଶ୍ନୋତ୍ତର

Question 1.
ଏକ ଦଣ୍ଡ ଚୁମ୍ବକର ମେରୁକୁ ଚିହ୍ନିବା କିପରି ?
Answer:

  • ଏକ ଦଣ୍ଡ ଚୁମ୍ବକକୁ ସୂତା ସାହାଯ୍ୟରେ ଝୁଲାଇଲେ, ଯେଉଁ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ମେରୁଟି ଉତ୍ତର ଦିଗ ଆଡ଼କୁ ରହେ ତାହାକୁ ଉତ୍ତର ମେରୁ କହନ୍ତି ।
  • ସେହିଭଳି ଯେଉଁ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ମେରୁଟି ଦକ୍ଷିଣ ଦିଗକୁ ରହେ ତାହାକୁ ଦକ୍ଷିଣ ମେରୁ କହନ୍ତି ।

Question 2.
ଚୁମ୍ବକର ସମମେରୁ ଓ ବିଷମ ମେରୁ ମଧ୍ୟରେ ପାର୍ଥକ୍ୟ ଲେଖ ।
Answer:

  • ଚୁମ୍ବକର ସମମେରୁ ପରସ୍ପରକୁ ବିକର୍ଷଣ କରେ ।
  • ଚୁମ୍ବକର ବିଷମ ମେରୁ ପରସ୍ପରକୁ ଆକର୍ଷଣ କରେ ।

Question 3.
ଚୁମ୍ବକ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଥ‌ିବା 4ଟି ଯନ୍ତ୍ରର ନାମ ଲେଖ ।
Answer:
ଚୁମ୍ବକ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଥିବା ଯନ୍ତ୍ରଗୁଡ଼ିକର ନାମ
ହେଲା – କ୍ରେନ୍, ବିଦ୍ୟୁତମୋଟର, ଜେନେରେଟର୍, ଫ୍ରିଜ୍, ଟେଲିଭିଜନ ଇତ୍ୟାଦି ।

Class 6 Science Chapter 4 Question Answer Odia Medium ଚୁମ୍ବକ ଅନ୍ଵେଷଣ

Question 4.
ପ୍ରାକୃତିକ ଚୁମ୍ବକ ଓ କୃତ୍ରିମ ଚୁମ୍ବକ ମଧ୍ୟରେ ପାର୍ଥକ୍ୟ ଦର୍ଶାଅ ।
Answer:

ପ୍ରାକୃତିକ ଚୁମ୍ବକ କୃତ୍ରିମ ଚୁମ୍ବକ
(i) ପ୍ରାକୃତିକ ଚୁମ୍ବକର ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଆକୃତି ନଥାଏ ।
(ii) ପ୍ରାକୃତିକ ଚୁମ୍ବକରେ ଲୁହାପଥର ରହିଥାଏ ।
(i) ବିଭିନ୍ନ ଆକୃତିର କୃତ୍ରିମ ଚୁମ୍ବକ ମିଳେ ।
(ii) କୃତ୍ରି ମ ବୁ ମ୍ବକ ବୁ ମ୍ବକୀୟ ବସ୍ତୁରୁ ତିଆରି କରାଯାଏ ।

ଦୀର୍ଘ ପ୍ରଶ୍ନୋତ୍ତର

Question 1.
ଚୁମ୍ବକର ବ୍ୟବହାର ଗୁଡ଼ିକ ଲେଖ ।
Answer:

  • ଚୁମ୍ବକର ଦିଶାତ୍ମକ ଧର୍ମକୁ ବ୍ୟବହାର କରି, ନାବିକ କମ୍ପାସ ତିଆରି କରାଯାଇଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ସହଜରେ ଦିଗ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରିହୁଏ ।
  • ଲୁହାଗୁଣ୍ଡ ସହିତ ଅନ୍ୟ ବସ୍ତୁର ମିଶ୍ରଣ ରୁ ବୁ ମ୍ବକ ଦ୍ୱାରା ।ଲୁ ହାଗୁଣ୍ଡକୁ ଅଲ ଗା କରାଯାଇପାରେ ।
  • କେତେକ ଆଲ୍‌ମାରୀ ଓ ରେଫ୍ରିଜେରେଟର୍ ଦ୍ବାର ବନ୍ଦ କରିବାପାଇଁ ଚୁମ୍ବକ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ । କେତେକ ବ୍ୟାଗକୁ ଚୁମ୍ବକୀୟ ବୋତାମ ଦ୍ଵାରା ବନ୍ଦ କରାଯାଏ ।
  • ବିଦ୍ୟୁତ୍ ମୋଟର୍, ଜେନେରେଟର, ଭାରୀ ଲୁହା ଜାତୀୟ ବସ୍ତୁକୁ ଉଠାଇବାପାଇଁ କ୍ରେନ୍ ପ୍ରଭୃତି ଯନ୍ତ୍ରପାତିରେ ଚୁମ୍ବକ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ ।
  • କେତେକ ଯନ୍ତ୍ର ଭିତରେ ଥ‌ିବା ଛୋଟ ସ୍କୁକୁ ଚୁମ୍ବକୀୟ ସ୍କୃ ଡ୍ରାଇଭର ବ୍ୟବହାର କରି ଖୋଲାଯାଏ ବା ଲଗାଯାଏ ।

Question 2.
ଗୋଟିଏ ବସ୍ତୁ ଚୁମ୍ବକ କି ଚୁମ୍ବକୀୟ ପଦାର୍ଥ କିପରି ଜାଣିବ ?
Answer:

  • ଚୁମ୍ବକୀୟ ପଦାର୍ଥଟି ଅନ୍ୟ ଏକ ଦଣ୍ଡ ଚୁମ୍ବକର ଉଭୟ ମେରୁଦ୍ବାରା ଆକର୍ଷିତ ହେବ ।
  • ବସ୍ତୁଟି ଚୁମ୍ବକ ହୋଇଥିଲେ ଏକ ଦଣ୍ଡ ଚୁମ୍ବକର ଗୋଟିଏ ମେରୁଦ୍ଵାରା ଆକର୍ଷିତ ହେଲାବେଳେ ଅନ୍ୟ ମେରୁଦ୍ୱାରା ବିକର୍ଷିତ ହେବ ।
  • ଗୋଟିଏ ବସ୍ତୁ ଚୁମ୍ବକ କି ଚୁମ୍ବକୀୟ ପଦାର୍ଥ, ଏହା କେବଳ ଦୁଇଟି ଚୁମ୍ବକୀୟ ମେରୁ ମଧ୍ୟରେ ଥ‌ିବା ବିକର୍ଷଣ ବଳଦ୍ଵାରା ଜଣାପଡ଼ିଥାଏ । ବିକର୍ଷଣ ଚୁମ୍ବକତ୍ଵର ପ୍ରକୃତ ପରୀକ୍ଷା ।

Class 6 Science Chapter 4 Question Answer Odia Medium ଚୁମ୍ବକ ଅନ୍ଵେଷଣ

Question 3.
ଚୁମ୍ବକର ଧର୍ମଗୁଡ଼ିକୁ ସଂକ୍ଷେପରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କର ।
Answer:

  1. ଚୁମ୍ବକ ଚୁମ୍ବକୀୟ ପଦାର୍ଥଗୁଡ଼ିକୁ ଆକର୍ଷଣ କରେ । ଚୁମ୍ବକ ଲୁହା, ଇସ୍ପାତ୍‌, ନିକେଲ ଓ କୋବାଲଟ୍ ଓ ସେଗୁଡ଼ିକର କିଛି ଯୌଗିକକୁ ଆକର୍ଷଣ କରେ । ଏଲୁମିନିୟମ୍, ସୀସା, ତମ୍ବା, କାଠ, କାଚ, ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ଆଦି ଅଚୁମ୍ବକୀୟ ପଦାର୍ଥକୁ ଆକର୍ଷଣ କରେ ନାହିଁ ।
  2. ପ୍ରତି ଚୁମ୍ବକର ଦୁଇଟି ମେରୁ ଥାଏ ଓ ଏହି ମେରୁ ଚୁମ୍ବକ ର ଦୁଇ ମୁଣ୍ଡ ଆଡ଼କୁ ରହିଥାଏ। ମେରୁଠାରେ ଚୁମ୍ବକର ଆକର୍ଷଣ ଗୁଣ ଚୁମ୍ବକର ଅନ୍ୟ ଅଂଶର ଆକର୍ଷଣ ଗୁଣଠାରୁ ଅଧ୍ଵ ।
  3. ଚୁମ୍ବକର ଦିଶାତ୍ମକ ଧର୍ମଥାଏ । ଚୁମ୍ବକର ଯେଉଁ ମେରୁଟି ଉତ୍ତର ଦିଗ ଆଡ଼କୁ ରହେ ତାହାକୁ ଉତ୍ତର ମେରୁ କହନ୍ତି । ସେହିପରି ଯେଉଁ ମେରୁ ଦକ୍ଷିଣ ଦିଗକୁ ରହେ ତାହାକୁ ଦକ୍ଷିଣ ମେରୁ କହନ୍ତି ।
  4. ଦୁଇଟି ଚୁମ୍ବକର ସମମେରୁ ପରସ୍ପରକୁ ବିକର୍ଷଣ କରନ୍ତି ଓ ବିଷମମେରୁ ପରସ୍ପରକୁ ଆକର୍ଷଣ କ ର ନ୍ତି ।
    ଦୁଇଟି ଚୁମ୍ବକର ସମମେରୁ ମଧ୍ୟରେ ବିକର୍ଷଣ ହିଁ ବସ୍ତୁଟି ଚୁମ୍ବକ କି ନୁହେଁ ତାହା ଜାଣିବାର ଅସଲ ପରୀକ୍ଷା ।